Written by AbangNara | January 8th, 2014

Kerana gambar dirinya dengan seekor anjing yang dikongsikan menerusi akaun Instagram, Karl Shafek menerima reaksi yang bercampur baur dan perdebatan hangat di kalangan peminatnya. Gambar itu dirakamkan ketika Karl Shafek Pantai Padang Padang, Bali, Indonesia . Rata-rata peminat melahirkan rasa kurang senang dengan tindakan pengacara kacak ini.

shafek anjing

Berkata kepada Harian Metro semalam, Karl Shafek menjelaskan nalurinya yang menggemari binatang menyebabkan dirinya bergambar dengan anjing tersebut. Terang Karl Shafek:-

Tapi sudah tentu saya tahu batasnya. Cuma kebetulan ketika saya melawat pantai itu dan ternampak anjing yang comel berkenaan, jadi saya ambil keputusan untuk bergambar.

Saya tak sentuh pun, malah saya bergambar agak jauh dari anjing itu kalau dilihat daripada sudut satu lagi. Saya tak terkejut pun bila timbul isu sebab masing-masing ada pendapat dan mungkin ada yang anggap ia sensitif tapi sebagai Muslim, saya tahu batasnya.

Biasalah bergambar dengan anjing ini memang isu sensitif di kalangan orang kita. Mungkin di masa hadapan kalau nak bergambar pun, tak perlu kongsikan di laman sosial. Namun Abang Nara tengok Karl Shafek tenang je melayan karenah para peminatnya. Rasanya Karl Shafek pun dah boleh agak gambar tersebut akan menimbulkan kontroversi. Di masa hadapan, mungkin boleh lebih berhati-hati. Ambil gambar dengan kucing mesti lagi ramai orang suka punya. Tak gitu?

P.S: Koleksi iklan oleh Allahyarhamah Yasmin Ahmad yang mengusik jiwa rakyat Malaysia

103 responses to Bergambar Dengan Anjing, Karl Shafek Tahu Batas Agama

  1. Anonymous says:

    setakat bergambar ngn anjing ok lg kot dr bergambar dgn pompuan bogel..haruuuuuu..

    0

    0
    • aina says:

      tahnye… betul tu…takat anjing je pn…

      0

      0
      • Anonymous says:

        kalau artis bergambo pelok2 tu, takde plk yang bisin

        0

        0
        • curlas says:

          ya karl.. batas2 juga.. batas aurat mu kat atas lutut tu apa cerita?????

          0

          0
        • miss ynwa says:

          adakah ini satu cara untuk dapatkan publisiti untuk menaikkan nama?
          dengan memuat naik gambar kontroversi ini?????LOL
          pape jelah yang pasti pegang anjing bole samak
          tapi kalauuu afiq pegang eina azman???????????????????????????
          sila jawab sila jawab

          0

          0
        • ryu says:

          betul tu, kalo artis lelaki n perempuan yang bukan mahram leh lak. kalo pegang anjing boleh samak atau dibersihkan. ne kalo peluk2 lelaki perempuan yang hukumnya haram mana lak? lagi dosa besar berbanding ambik gambar anjing

          0

          0
        • lyn says:

          kalau pegang anjing boleh lagi di samak. tapi pegang pompuan bukan mahram, kau tanggung lah dosanya sampai bila2 selagi tak bertaubat.

          0

          0
        • K.A.A says:

          chakra khan tangkap gamba dgn anjing siap peluk cium x de lak kecoh…

          0

          0
        • Lepat pisang says:

          dia ternampak “anjing comel” berkenaan…

          tgk balik gambar anjing tu, #tepuk dahi aku!!

          0

          0
        • Didi says:

          Aku ni petlover. Walaupun anjing tu haram bg islam. Aku still rasa sayang pada diorang. Bila nampak anjing/haiwan lain jalan henjut, cedera. Rasa macam nak tolong je. Malangnya, hanya mampu melihat dan mendoakan yg terbaik untuk mereka.

          0

          0
        • :) says:

          Sejak bila pulak haram pegang anjing?
          haihhh susah betul otak bajet tinggi agama

          0

          0
        • kapikk says:

          Setuju Sgt! Cth IG Nora danish,gambo bkepit ngn nedim leh siap komen “so sweet” “auwww so happy kapel”
          Ngn binatang yg xbslh cm anjing laju je komen buruk.xde plak dorg nk komen “bagus nye syg haiwan” typical meleis

          0

          0
      • Jenab says:

        ya la karl.. kalau tahu batas agama ko dah kenapa pakai seluar nampak peha.. itu yg patut ko titik berat kan. aurat!

        0

        0
      • Anonymous says:

        Pegang anjing tak haram.. najis je, boleh disucikan dengan samak… x dapat dosa pun. pegang lelaki dan pompuan yang bukan muhrim tu yang haram.. minta ampun pada Allah dengan taubat.. ada faham??..

        0

        0
      • Anonymous says:

        klu terkena anjing boleh jek samak..klu berpeluk ngan pompuan xleh samak pun..tp org xbising pun..

        0

        0
    • entah says:

      pegang anjing pon bole samak tapi kalo da pegang perempuan bole samak ke?

      0

      0
  2. gugu gaga... says:

    org kita tgkap gmbar ngan anjing nampak jijik..kalo bergmbar ngan perempuan ?????????anjing najis berat blh dicuci….tp berpegangan laki perempuan????HARAM….renung2kan dan selamat beramal….

    0

    0
    • Kopipes says:

      Setuju dgn u gugu gaga.. Bodoh btol esp org melayu kita yang anggap anjing tu mcm taboo..typical muslim! ANJING tu termasuk dlm kategori NAJIS BERAT, so kalau sentuh and pegang pun, masih boleh di samak plus skang byk kemudahan di sediakan utk samak, e.g : sabun TAHARAH..xpyh la nk jadikan benda ni issue, korg bukak minda tu luas2, study dlu sblm nk berceramah like ustazah kat sini..

      p/s : i’m a petlover and muslim..boleh je pegi shelter and buat keja amal, mandikan anjing n etc. Love for animals (cats,dogs n etc) should b by everyone, regardless the race!

      0

      0
  3. Miss Sha says:

    Siapa la yang mendebatkan orang ambil gambar dengan anjing tu..Macam dah takde benda lain nak didebatkan

    0

    0
    • zaia says:

      bijaknye lah…setakat ambik gambar mcm tu pun nak dijadikan issue bsr..
      dua2 duk mencangkung je lebih2 lg anjing tu posing bukan main kusyuk lg, ntah mengantuk ke ntah pemalu tu..itupun nak kecoh sampai nak berdebat2 la sgt..bukannya karl n anjing tu berpegangan,berpeluk dan bercium.
      betul la tu takde benda nak debat ntah kerja sekolah,assignment,kerja/report tak siap2 lagi,sibuk nak berdebat2 hal yang tak berapa nak tahap debat sangat la!

      0

      0
  4. ikan kembong says:

    comey pe lagu tu??kalo yg comey tu yg bulu2 lebat tu.heheh…xpa la,,dia dh ngaku slhh..

    0

    0
    • rilek sudeh says:

      Xpayah la nak ckp anjing tu xcomel ke ape..comel/cantik/hensem tu suma subjektif..bg ssetgh org maybe xcomel tp bg kteorg comel, sebab kteorg pncinta haiwan..and semua ciptaan Tuhan tu indah, ada keistimewaan nya..so, kalo nak mrh, mrh kat manusia tu je ckup, xpayah nak mengata anjing yg xbslah tu yer..huh

      0

      0
      • nil says:

        betul tu,..comel tak comel ke haiwan tu pun makhluk Allah SWT..bising je..kakak aku siap bagi anjing mkn..org2 dekat rumh dia pun xde sibuk..anak2 saudar aku tengok anjing pun dia suka..itulh tandanya org yg cintakn sesuatu ciptaan..
        korg yg dok peluk pompuan/lelaki yg bukan muhrim tu haram..xde lak org nk bising…kalau dh haram tu korg kenalah samak…faham tak..
        kalau kena samak rasa2nya korg nk tak peluk-peluk yg bukn muhrim.
        errhhhh..haiishh..

        0

        0
  5. fauzack says:

    haha..benda simple mcm ni pun nak buat issue..sengal..

    0

    0
  6. aku says:

    kejap…kejap… err..celah mana kata peminat2 dia berdebat nih? aku tgk IG dia..xde plak peminat2 yg mempertikaikan…. cuma ade yg cakap..mesti ada ustazah2 bg ceramah lps ni…tp xde plak org pertikaikan sbnrnyer…ke dia da delete komen2 tu…hu3

    0

    0
  7. Aliff says:

    Batas aurat tu tak termasuk dlm batas agama ke?

    0

    0
  8. Liff says:

    Tahu batas agama…tak tahu batas aurat…ermm..

    0

    0
  9. KAK YONG says:

    kak yong rasa…..life org skarang ikut trend….baru havocc…ye dok?? ramai jugak la budak-budak muslim ni suka bela anjing sebab pengaruh kawan non muslim…bajet2 comel bawa anjing..x gitu? ikut boipen yang bukan suami tu..masuk agama mereka.. dulu pernah ada seorang kawan serumah..terkejut kak yong ada anak anjing…memang super comel..siap dok cakap ala kalau pegang x kena air atau dalam keadaan basah xpe la…t ko samak jelaaa..makkkaaiii cenggitu ko jawabnya….dik kita muslim ni ada batasnya…memang bley samak bagai…tapi da memang tertulis haram..

    memang anjing adalah haiwan yang pantas dan ada kelebihan dia untuk kegunaan..tapi apakan daya itu da tertulis antara haiwan yang perlu dijauhkan…

    maasf kalau ada salah bley betulkann..

    semua itu trend n lifestyle …

    0

    0
    • tina says:

      Umm celah mana yang haram nya?

      0

      0
    • Anonymous says:

      haram tang celah mana…..anjing ni najis berat jer.
      yer ker lifestyle…ntah2 kawan kau sorang jer kot macam tu

      0

      0
    • sayur goreng says:

      tak pernah dengar lagi trend budak muda islam bela anjing beramai2….trend budak muda berfashion adalah…alahai…jgn sebab kawan kau sorang bela anjing…abis remaja lain terpalit sama

      0

      0
    • Anonymous says:

      @KAK YONG
      trend dan lifestyle kepala otak kau…
      apa maksud kau RAMAI ?? kau tinggal dalam community mana ni yg jadi trend sgt tuuu ??

      0

      0
      • pontianak style hip hop says:

        Kak Yong tinggal bersama community di gua Zimbabwe…tu yg trend Kak Yong negatif sangat

        0

        0
    • hoi says:

      amende ko ni kak yong. macam merapu je.ape yang haram nye anjing ni. dia haram di makan je. tapi tak haram di pegang. kalau pegang samak je la. makhluk Allah jugak tu. yang couple2 dok berpegang bagai tu baru trend akhir zaman namanya kak yong. yang haram di halalkan, yang halal di haramkan. gitu kekdahnye.

      0

      0
    • Puppy love says:

      Cik kak,

      “memang super comel..siap dok cakap ala kalau pegang x kena air atau dalam keadaan basah xpe la…t ko samak jelaaa..makkkaaiii cenggitu ko jawabnya….dik kita muslim ni ada batasnya…memang bley samak bagai…tapi da memang tertulis haram..”

      Boleh sertakan ayat mana dalam Quran cakap haram pegang anjing?

      0

      0
  10. berkabonggg says:

    jikalau betol la awak tahu batas agama, awak takkan bergambar dengan anjing ni.. agama kita kan menyaran umatnya supaya mengelakkan fitnah.. awak dah tahu anjing ni haram, kenapa lah nak bergambar lagi.. tak kisah lah jaoh ke, dekat ke, comel ke, tak comel ke.. after this, jangan lah buat benda pelik-pelik lagi yea.. Peace no war :)

    0

    0
    • jiji says:

      Sorry ye nk perbetul sikit statement tu, Anjing x haram, najis yang haram. Xtau ko dpt daripada yg mengatakan anjing tu haram

      0

      0
    • Suka haiwan says:

      Maaf saya kurang setuju. Tolong bg anjing haus minum pun blh masuk syurga.. Tak ada salahnya bgambar dgn anjing, kalau pegang pun perlu samak shj.
      Eloklah di tanam dlm hati rasa kasih pd semua makhluk Allah.. Itu lebih baik. Sbb Islam agama yg penuh kasihsayang. Budaya bukan agama.

      Jgn kita pula jadi fitnah kpd agama, ye… Wallahu’ alam.

      0

      0
    • Anon says:

      Statement paling BODOH aku baca abad ini..ko bagi sikit dalil yang cakap anjing tu haram dik?

      0

      0
    • Olga Mariana Carlos says:

      Pegang tangan lelaki pompuan yang bukan muhrim tu HARAM…pegang anjing najis jer..cuci la lepas tu (ikut hukum). Ayooo..statement ko. Yang tetiap hari ko nmpk depan mata ko x nk jelaskan pulak.

      0

      0
    • minah jambu merah biru says:

      kau tu pandai sangat ! sekolah mana kau belajar tk boleh ambek gambar ngan anjing ???? ambek gambar ngan anjing pelik ke ???? kalau ambek gambar ngan konek kerbau boleh la kau cakap pelik ! mengarot ! kau ustaz ke ?? ustaz taik kucing eh ? komen macm lembu nk berak huh !!

      0

      0
    • hidir kadir says:

      Sejak bila pulak anjing haram dipegang…. kalau makan tu mmg lah haram….. Anjing kalau pegang.. paling susah pun samak je… Tolong lah jangan menghalal @ mengharamkan sesuatu sesuka hati…..

      0

      0
  11. SakinahBiniBangSerap says:

    Ala… si ammaralfianaziz badan ketak-ketak tu amik gambar berpeluk dengan anjing. Dengan badan penuh tatu. Kalau tak caye, #villagepeople semua gi lah stalk stegrem artis tersebut.

    0

    0
  12. as says:

    hokaloh brgambar ngan anjing je .. tu pun nak jadi issue .. bkn dia pegang pun ….

    0

    0
    • syeza says:

      Only in malaysia, bergambar dengan anjing jadi issue. Tak lama lagi masuk 9gag haha. Yg sebenarnya, yang condemn issue ni yang kurang ilmu agama. Takde masalah pun bergambar dengan anjing. And kalau pegang perlu samak. Tu je. Orang melayu malaysia ni memang hanya nampak yang negative je.

      0

      0
      • minah jambu merah biru says:

        memang betol !! orang Malaysia memang macm gitu sikit2 aje nk jadi kn isu macm siak ! dorang tu semua eksen pandai aje tapi sebenar Nye dorang tu bodoh ! belajar terlampau banyak sangat ilmu sampai jadi bodoh nk mampos !! sekor2 nk jadi ustaz n ustazah padahal dorang tk tau ape2 tentang ni semuaaaaaa…..eh helo ! pegi stay kt hutan laaaaa gi campor ngan kerbau !!

        0

        0
  13. KEPADA YG BERDEBAT says:

    KEPADA YG BERDEBAT TUH, JGN CETEK AGAMA, SENTUH ANJING HARAM TAPI TAK BERDOSA SEBAB BOLEH SAMAK, SENTUH PEREMPUAN BUKAN MUHRIM HUKUMNYA HARAM : TIDAK PERLU SAMAK TAPI BERDOSA… BOLEH PILIH MANA YG ANDA MAHU…

    0

    0
  14. si emi says:

    Aurat yang terdedah tu xpla sensitif…huahuaaa…

    0

    0
  15. Aku says:

    Apalah Karl Shafek ni, mcm tu rupa anjing pun kata comel. Kok ye pun rasa comel apa kejadahnya sampai nak bergambar.

    0

    0
  16. titan says:

    pegang anjing kena samak? sapa ajorr? samak kalau nak guna kulit natang buat kompang, baju, beg boley laaa…… anjing haram? sapa ajorr? aduii.. pening betul pemahaman sorang2… haram makan, haram bergomol ngan anjing, haram bela anjing dlm rumah.. yg tu ada…sentuh/pegang anjing cuci jer lah dgn air tanah & 6 kali air mutlak…

    0

    0
  17. org kg duk obesi says:

    org kita cepat melatah dan menghukum….ada saja yg tak kena…kalo dia kata dia tak sentuh dan kat dalam gambar tu pun takde bersentuhan antara dia dan anjing itu, kenapa orang lain nak sibuk tunjuk pandai?

    0

    0
  18. kaksemah says:

    bergambar ngan anjing nampak HARAM..

    bergambar dengan pakwe/makwe/kawan2 berpegang2 tangan nampak HALAL ker..???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

    0

    0
  19. titan says:

    pegang anjing kena samak? sapa ajorr? samak kalau nak guna kulit natang buat kompang, baju, beg boley laaa…… anjing haram? sapa ajorr? aduii.. pening betul pemahaman sorang2… haram makan, haram bergomol ngan anjing, haram bela anjing dlm rumah.. yg tu ada…sentuh/pegang anjing cuci jer lah dgn air tanah & 6 kali air mutlak…

    0

    0
    • Mie says:

      Sertu ialah menyucikan sesuatu daripada najis mughalazah iaitu menyentuh anjing, babi dan keturunannya yang sedang basah akibat terkena hujan, ataupun terkena air liurnya.

      Bukan samak yer tpi sertu

      0

      0
  20. betik says:

    Bongok lah sapa2 yg timbulkan issue dia bergambor ngan anjing.

    bergambor ngan anjing ke,, peluk anjing ke.. bukan dosa pun.. ko kene sertu je.

    yg patut tegur tu haa tang tengkorak lutut dia tu.

    pakai suar pendek nampak aurat daaa..

    benda patut tegur xmau tegur..

    0

    0
  21. Mama Nuyoii says:

    anjing tu ciptaan Allah jua… :)

    0

    0
  22. Pilih kasih says:

    bio le dia nk bergmbr ngan anjing…bukannya dia cium atau sentuh pn…cuma bergambar jer…tpi harap2 pas ni karl jgn buat lagi sb benda ni boleh mendatangkn fitnah org y menengoknya..kalau org y faham x ap la..tpi kalau org y x faham tu y susah sikit…wlpn karl wat baik sekali pn…harap pas ni karl lebih berhati-hati…

    0

    0
  23. izreen says:

    setuju dengan pendapat miss ynwa. tak salah bergambar dgn anjing tapi mmg rasa dia ni nak org discuss psl dia ..mcm sengaja cari publisiti.

    0

    0
  24. politik says:

    lah.. ini pon nak gaduh. rumah aku byk cina bela anjing. pagi2 nak keluar rumah selalu je terserempak kat kaki.. kecoh betol

    0

    0
  25. Anonymous says:

    berani pulak dia bergambar ngan anjing tu ye wlpn anjing tu diam jer..kalau aku la..anjing kt sebelah aku…aku dh lari tak nk dekat….

    0

    0
  26. booooo........... says:

    Byk2 benda kat bali tu, si anjing tu jugak kau nak ambil gambar bersama, stupid punya lelaki

    0

    0
    • minah jambu merah biru says:

      ape pulak stupid ! kau tu yg bodoh nk mampos !! kenape ambek gambar ngan anjing tk boleh ?????? kalau sondol ngan anjing tu memang la tk boleh !! bodoh + bahlol + stupid baflo n ++++++ lagi bodoh Nye huh !! boooooooooooooooooooooooooooooo hahahahahahahahaahahahahaha….

      0

      0
  27. dek non... says:

    cik abg nnt nak senang takyah publish picture langsung kat memana pun.. kan dah banyak komen… bg saya benda tak salah kalau setakat nak bergambo.. cuba kalau anjing tu garang pasti karl sapek tknk amik picture punya , ni sbb anjing tu dok diam.. itu dosa dia, abis dosa korang yg hebat di keyboard ni apa kes…

    0

    0
  28. MAXMORA says:

    ape hal pulak?..ambik gambar dgn anjing pun salah?? habis tu retis2 ramai yang berpeluk2 bergambar dgn lelaki tu betul?? BENGONG

    0

    0
  29. angel says:

    bergambar ja laaa.. BERGAMBAR ja !!!!! okey…bukan dia sentuh pun..bising btollll…

    0

    0
  30. Polar Bear says:

    Dia terasa macam bergambar dengan anjing laut jer kot. Macam comel jer…

    0

    0
  31. nenek gua havoc says:

    Tipikal orang sekarang..ambil gambar dengan binatang najis berat..semua pakat marah..sensitiviti agama depa cakap~ yang hangpa duk pegang anak orang hak tak menikah lagi.. hang pa tak nampak tu najis berat ka? atleast bersentuh dengan binatang spt piglet dgn dog boleh samak.. pegang tangan awek.pakwe.. nak samak tang mana? habaq mai sat~

    0

    0
  32. I says:

    Kecoh la korg… Yuna pn tangkap gmbr dgn anjing…

    0

    0
  33. east woman says:

    Anjing pun makhluk allah juga, xharam pun pegang anjing…

    0

    0
  34. loveanimal says:

    anjing je kot…haiwan yang diketegorikan sbg najis berat.. bila pegang boleh disertu.
    Setiap umat Islam perlulah bersikap ihsan terhadap binatang, kerana Allah swt akan memuliakan orang yang ihsan kepada binatang.

    0

    0
  35. Puiii says:

    Ambik gambar je pon….buka dia pegang peluk2 ke ape.kalo pegang pon boleh samak.anjing tu tetap ciptaan Allah. korang ustaz2 ustazah2 celop kt sini dok bekepit peluk2 awek korg boleh pulakkkkkkkkkk.puiii

    0

    0
  36. syafiq says:

    yg salahnya seluar pendek tak tutup aurat…
    tp org melayu kita bising pasai bergambar dgn anjing…

    0

    0
  37. minah jambu merah biru says:

    elehhhhh setakat ambek gambar ngan anjing yg dorang nk kecoh2 kn mengarot betol ! kalau dia ciom mulot ngan anjing tu lain lah ! anjing kan mahlok tuhan jugak …tuhan yg jadi kn anjing n stay kt donia yg fana ni kenape tk boleh ambek gambar ngan anjing ???????? ambek gambar ngan kerbau boleh pulak ! ape ! pasal anjing muka dia burok babtu tk boleh ambek gambar ngan anjing ke pe ????????? kadang2 komen2 orang2 yg eksen bagos ni macm siak ! mengarot !

    0

    0
  38. Anonymous says:

    Anjing macam tu Karl kata comel…rabun agaknya. Banyak lagi benda yang boleh diambil gambar kat Bali tu…

    0

    0
  39. Hampeh Jer says:

    boleh jalan la artis mlysia. bila tegur xblh nak terima. ckp mcm diorg lg pandai dari ustaz.
    batas apa yg kau tau karl?? lutut kau tu bkn batas aurat jgk ke?? puihh

    0

    0
  40. aela says:

    Gambar dengan anjing or even pegang anjing is not an issue.. tak berdosa pun pegang anjing dan lepas tu boleh samak.. yang menjadi isu adalah lutut, kan aurat tu.. itu yang berdosa.. focus on real issue ok

    0

    0
  41. fifi says:

    HANJING YANG COMEL ????
    HOH.. SERIOUSLY?

    HAHAHHAHA… KARL KARL KARL.. *FACEPALM

    0

    0
  42. Kakak kau punya laki Dzar ishmael says:

    Blog Abg nara ni banyak yg USTAZ DAN USTAZAH..

    Yg herannya kalau da Alim , napa masuk blog hiburan ?
    Pegi mendanguk forum perdana aje.
    Apa la yg korang sibuk komen sangat.

    Ganggu aje pat blog sini..

    0

    0
  43. melayu says:

    MELAYU NI DIA TAU DUA BENDA JE, BABI & ANJING!
    TUI !!!!!

    0

    0
  44. Anonymous says:

    Karl shafek Yg kau post gambar tu pasai apa.
    Kesihan kami terpaksa bergaduh kat sini pasai hang.
    Jgn cari publisiti murahan gini.
    Abg nara kesihani lah kami.

    0

    0
  45. anon says:

    Alaa….kalau setakat bergambar tu, ape nak kecoh. Bukan dia bela or peluk cium pun.

    0

    0
  46. Anonymous says:

    Karl ni bukan org islam so its ok la nk bergambar gan apa binatang pun ..

    0

    0
  47. nenek masih dara says:

    nenek xnmpk pon KS tu pgg pelok cium anjing tu.. cuma duk tepi jer… kalau pgg bole la korg nk hentam…Anjing tu ciptaan Allah gak.. hina sgt ker anjing tu? kalau pelok ppuan laga2 pipi puji melambung plk korg.. mn yg dedah aurat still comment “cnteknya”…….

    0

    0
  48. themightydingdong says:

    ngoks la korang ni . sembang lebih .gaMBAR KAT FB berpeluk sakan ngan BF/GF tu tak lak bising ye. Anjing pun makhluk Allah okei . jangan bebajet good good bole?

    0

    0
  49. s is my name says:

    anjing ja ponnnnnn. yg tu pon nk kecohhhh. so narrow minded!

    0

    0
  50. Mirai Suenaga says:

    untung anjing tu Karl Shafek pergi kat dia untuk bergambar.
    Sapa la bangang sgt nak marah2 tu…

    0

    0
  51. Wan Zack says:

    kalau yer pun cari ler anjing yg comel sikit ker i.e poodle etc.

    0

    0
  52. Dena says:

    Bergambar dgn anjing je pun..kalau pegang pun msih boleh samak..lgpun anjing kalau kering2 takda masalah rasanya, lain la klu salah 1 basah atau dua2 basah…org lain yg berkepit laki ppuan bukan muhrim tu yg patut dirisaukan..pegang2 bkn muhrim tak dkesahnya..lgi besar dosanya dri brgmbar dgn anjing (lgpun tak pegang)..mentaliti apa ni??

    0

    0
  53. Biskut says:

    Pesal la org kita ni skrg melampau2 sensitif nye. aku tgk gmbr tu bukan dia peluk cium pun anjing tu. anjing pun makhluk ciptaan Tuhan. takkan la stakat amik gmbr sebelah anjing tu pun nk terasa…

    0

    0
  54. Anonymous says:

    comey ke anjing gitu….ehmmm kurus je tengok,motif????

    0

    0
  55. Unknownnnnnn says:

    Anjing kt Bali ni agak femes sbb penjaga die ckp ni anjing plg pemalas kt Bali sbb asyik baring je

    0

    0
  56. rozana says:

    tersangat lahhh comelnyerrrr anjing tu…… hmmm…

    0

    0
  57. kak gojes says:

    Ish ish. Tak faham dengan masyarakat yang terlampau sensitif ni. Bergambar dengan anjing je pun. Apaaa lah salahnya? Yang tak patut patutt ditegurnya. yang patut taknak pulak tegur. Apa-apa pun, anjing pun makhluk Allah, bagi makan anjing yang sedang kelaparan, ada ganjaranya di sisi Allah. kot la Karl Shafik ni tengah bg anjing makan, dia stegreemm gambar dia, dah para manusia ni menghukum perbuatan tu harammm. kan tak patut tu. Siapalah kitaa nak menghukum orang ye dok? So, kalau tak tahu hukum hakam, lebih baik tak berkata apa-apa, daripada menyebarkan fitnah dan info yang tidak bergunaa.

    0

    0