Written by AbangNara | March 19th, 2010

Kes dadah yang melibatkan Benjy, anak kepada Azean Irdawaty nampaknya belum lagi dapat diselesaikan. Pihak berkuasa dah pun keluarkan arahan untuk menyambung penahanan reman Benjy sehingga 25 Mac nie. Mungkin masih tak cukup bahan untuk siasatan kot.

Bagi anda yang tak tahu, Benjy kini ditahan pihak polis kerana disyaki terlibat dengan dadah.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

288 responses to Benjy Ditahan Sehingga 25 Mac Untuk Bantu Siasatan

  1. lola says:

    1st!

    0
    0
    • aries_april says:

      congratz…..

      0
      0
    • FTNer says:

      gembira?

      0
      0
    • xtrahome says:

      Maaf tertimbul perkara ni dikepala bila terbaca komen pembaca di myMetro smlm dgn di BNara hari ni berkaitan dgn kes saudara Benjy (B). Ada mengatakan mungkin B mengedar semata2 nak tampung kos perubatan ibunya. Alasan ini jugak boleh ditimbulkan dimahkamah nanti (andai B bersalah) sama ada ia memang benar atau sengaja diadakan alasan tersebut bagi menutup kesalahan yg sedia ada (jika B bersalah). Pada saya (hanya pendapat peribadi), sekalipun menjual benda yang telah sedia maklum salah disisi undang2, ia tetap salah walaupun dgn sejuta alasan sekalipun yang diberi. Jika alasan tersebut diizinkan untuk meringankan hukuman, apakah kesannya nanti jika tertangkapnya pengedar2 lain yang menggunakan alasan sama?Mungkinkah 100 yang ditangkap, 100 terlepas hukuman?Kita juga perlu sedar berapa banyakkah masyarakat kita yang telah rosak disebabkan pengedaran dadah yang semakin mudah didapati masa kini. Kes jenayah seperti jenayah jalanan, ditetak parang, pembunuhan kejam kebanyakan pelaku di bawah pengaruh dadah.Tetapi, saya secara peribadi masih belum mengatakan saudara B bersalah sebagai pengedar kerana polis masih mengatakan B membantu siasatan sahaja. Saya juga mendoakan keluarga B tabah dengan dugaan dariNya ini.

      0
      0
      • futuremagistrate says:

        mmg lar kalo B gune arguments yg dia cuma mengedar dadah nak tolong mak dia nyer cost medical is admissible sbg mitigating factor time hakim nak bg sentence tp

        …it’s still up to the discretion of judge…majority judge is malaysia won’t depart from the previous case judgment…dlm erti kata len, kalo seblom nie penah ader kes yg sama dan guna alasan yg sama cam B gune

        further, judge still kena balance argument B dgn evidence-evidence yg len…kalo evidence2 yg len dah cukup menyakinkan judge (beyond reasonable doubt)…kirim salam jerk lar kat impian utk mendapat lesser sentence..

        oh yeah, public policy pon salah satu faktor yg court akan pertimbangkan…

        0
        0
        • ila says:

          soalannya btl kah b jual benda haram tu sbb nak tlg mak die…sdgkan mak die ada wat statement bahawa b slalu pokai dan sering minta duit dari ibunya..ceh cam peguam lak ak..

          0
          0
        • xtrahome says:

          futuremagistrate : thanks for sharing. it seems u have law background. ;). terms yg diguna dan prosedur dlm court nmpk u tau dgn dlm.
          ila : sbb tu saya gunapakai perkataan ‘andai’, sbb kita di luar ni pn blum tau cerita sebenar.

          0
          0
        • Fact-oriented Person says:

          Thing is, adakah admissible ground ‘nak tolong mak yang sakit’ sbg one of mitigating factors before the judge bagi offender dlm case yg ada capital punishment macam s.39b DDA ni bila si Benjy was alleged to having in his possession drugs that cost more than half-a-million? Discretion of judge mungkin membantu bagi kes2 yg bukan grave offence, tapi kalau prosecutors succeed in proving it BRD, maka it’s the end of the world for Benjy. Appeal pun tak guna sebab jumlah dadah itu terlalu banyak & kosnya pun memang seolah2 bukan tujuan nak membantu utk finance medical expenses mak dia, tapi lebih kpd nak jadikan itu sbg income utk kaya. Malah kerja2 lain pun banyak selain jual dadah, bukannya dah takde choice sangat2. Semua ni material facts yg akan diambil kira oleh judge, sambil mengambil kira previous judgment bagi similar cases & after considering harm posed to the society at large.

          So bagi yg mengharapkan Benjy selamat dari bencana capital punishment, just pray & hope yg Benjy’s lawyers will suceed in proving that Benjy ni takde kaitan langsung dgn pengedaran dadah RM650k ni.

          Dlm Islam pun ada legal maxim (qawaa’id fiqhiyyah) yg mengatakan “ad-dhoruuraat tuqaddar biqadariha”..kalau dah desperate sangat2 tahap takde jalan2 lain dah, biarlah setakat yg cukup sudah..bukan berlebih2. Apapun, “ONE’S ALWAYS INNOCENT UNTIL PROVEN GUILTY”.

          0
          0
      • akulaplak says:

        tapi setahu aku matlamat tak menghalalkan cara… dah bende tu haram, duitnye pun haram… dah haram tu dose la jawabnye… Ape2 pun seseorang tu tak bersalah sehingga didapati bersalah.. Tuhan je la yang tahu cite sebenarnye… lu pikirlah sendiri..

        0
        0
        • futuremagistrate says:

          tp kalo ikut Shariah lark kan,katakan lah ko mencurik kalo ko lapar…maner same hukuman ngan org yg curik sbb dia mmg hati busuk…emmm….pk-pk kan lah…

          0
          0
        • futuremagistrate says:

          facts oriented person-kan aku dah tulis kat atas…judge takkan amek reason from B SOLELY utk bg dia lesser sentence…aku gak dah ckp kat atas, yg bile ader evidence2 len buat dah buat judge beyond reasonable doubt sure B mmg bersalah, so B mmg tak dpt lesser sentence lar…lagipon, under this section, penalty nyer adalah hukum gantung sampai mati mandatori, yaknie judge discretion dlm nak bg lesser sentence mmg tak byk…

          Kalo evidence dah cukup, aper yg defence on behalf of B boleh buat adalah argue on procedure lar…contoh diorg akan ckp yg police tak ikut certain2 procedure dlm search, arrest dll…

          So jgn limitkan pemikiran anda pada argument yg B nak guna alasan mak dia sakit tuk diberi lesser sentence…

          the application of law is wider than that…

          0
          0
        • terunadublin says:

          eee… ye ke futuremagistrate?
          mane dtgnye tu?? dalil2nye dtg dari mane?? atau kalo dari sahih Buhkari atau Muslim jilid berapa? cetakan mana? atau surah mana kalau dipetik dari al-Quran? atau dari fatwa Mutfti negara/i mana? Kitab yang mana??

          0
          0
        • futuremagistrate says:

          terunadublin … …aku tak amek Shariah, aku penah dgr org ckp, so kalo tersalah mintak maap…

          Dublin kat ner? Trinity college ker?

          0
          0
        • futuremagistrate says:

          BTw, pasal yg mencuri tuh, boleh pegi kat google pastuh type hukum mencuri dlm islam

          0
          0
        • Fact-oriented Person says:

          ‘futuremagistrate’..it seems that you’ve misunderstood things I wrote later after your comment. I’m assuming that you must be a young & talented future lawyer or magistrate, but unfortunately you didn’t really get what I meant thereof. First off, I was trying to explain things based on my understanding..ie from what I could perceive from the case, which never really meant to reply your comment in the first place. Plus, I made it in general..that is for those who kinda…support or agree if Benjy really committed this offence under the pretext of ‘helping a dying or ill mother’. I didn’t mention your name in my comment anyway. You’re too hasty in making decision & just to mention that I’ve been in this field (laws) for years..but I’m just average, not as good as you I must say;-). PEACE.

          0
          0
  2. aries_april says:

    klau trbkti slh..
    ketali gntng la benjy..
    cam neighboor aries..
    bwa 100g ja…

    0
    0
    • icyhazel says:

      haha.jumpa lagi.. hmm, btl.hukuman tetap hukuman.apapn. tunggu je makhamah bt kptsn

      0
      0
    • dollah says:

      tak jugak. aries_april. kat malaysia ni, kalau u “know somebody” kiranya ada “connection” la, biarla terang lagi bersuluh salah camna pun, last2 court akan kata gugur kes sebab “no prima facie”. contoh: kes norzita. tak terkejut pun kalau benjy dilepaskan tanpa apa-apa hukuman langsung

      0
      0
  3. aries_april says:

    Mnsia mkn alpa..
    trlalu mngejar hrta hngga lpa apa yg kta bt tu..mngndang sngsra dmsa dpn.

    0
    0
    • icyhazel says:

      btl tu. tapi perasan tak kebanyakkan artis yang terlibat dengan kes dadah, semuanya dapat lepas. aries rasa nape??

      0
      0
      • aries_april says:

        dia kta la dia trprngkap..
        tu yg bnyk lps….
        lg pn…dia orng bnyk duit oren…
        dh bt saving tuk jamin dia orng klau trkantoi…
        fmly pn jd rmbang mata bla ada duit bnyk..
        ank2x bt slh pn…butakan mata ja….

        0
        0
        • icyhazel says:

          tu r. aku rsa tak adil cam tu. hmmm, biasa la, artis kan. macam2 yg diaorg leh bt.. duit dah byk.. ni tengok. kes reman lagi di panjangkan… apepun, kita tak leh r nak kutuk2 dia kan. maybe ade sebab jugk seseorang tu bertindak sampai menjatuhkan maruah diri sendiri….

          0
          0
        • aries_april says:

          tul tu…
          kta tnggu ja la oren..
          tngk cam na lak kes benjy ni..
          mmg x sngka dia leh trlibat dlm hal cam ni….

          0
          0
        • gatei says:

          TU PSL..MENTANG2 ARTIS SNG2 JE BLH LBH..DH SALAH TU SALAH LA..MCM LA BAIK SGT..BLAH LA BENJY!!

          0
          0
      • futuremagistrate says:

        mmg lar kebanyakkan artis terlibat ngan kes dadah..tp ramai yg isap dadah..kalo stakat isap dadah dia anto serenti/ penjara/ fine…depends lar tp kalo ko edar ke tali gantung lar itupon depends on berapa gram dadah ada kat ko time tuh…15gm ke atas for morphine/ heroine dan 250gm for cannabis

        …aku rase Parliament kena ubah lar law kat msia..org yg isap dadah pon pegi anto tali gantung..baru lar taderk org nak isap dadah…

        0
        0
        • vios_vaio says:

          setuju la sangat…ape2 pasal dadah kasi gantung je terus…biar hukuman berat, asal jgn byk lagi org jadi penagih..selagi ade penagih..selagi itu ade pengedar..selagi ada pengedar selagi tu ada penagih..bile dua2 kena tali gantung baru tak de kerjasama dua hala tak tentu hala ni dah..

          0
          0
  4. icyhazel says:

    yup. sme2 la kita tunggu. tengok je la ap yang jadi. kalo btl dia slh. dia akn terima gak hukumannya. kalo terlepas kat dunia sekalipun, esok2 still kena jugak. apepun, sebagai seorang manusia, ambillah iktibar di atas apa yang berlaku ni….

    0
    0
    • aries_april says:

      ya….
      ingt….jgn trllu mgejar hrta hngga lpa dosa phla

      0
      0
      • icyhazel says:

        hmmm. k lah aries n u all sume aku nak menblahkan diri dulu… ade time aku visit blk kt BN ni. apepun.. nice to meet u,, aries april!!!

        0
        0
  5. tOmEii says:

    hehehe…..mamat ni rpeny…
    sengal btul…..
    agakny die jual dadah tuk tampung pembedhn mak die kot….
    hekhek…..bonget btui….

    0
    0
  6. Simpati.... says:

    anne pon sependapat dgn tomeii..
    agaknya masa tu tgah terdesak ke kan nk bantu mak dia..
    and tu jalan terakhir nk dapatkan instant money..
    ntahla..
    hanya ALLAH S.W.T yg tau..

    0
    0
    • AnneDeSilva says:

      eh simpati..
      nama ko pon anne ke???
      ke ko rindu anne smpai sebut anne nie??
      hurmm pelik ko nie..
      jgn cobe nk menyamar ehhh…..

      0
      0
      • Simpati... says:

        sorry anne…
        aku nak letak anna…
        tertekan nama ko lak…hehehehhe
        sory eh..
        xmenyamar pon..
        mang tertekan…

        0
        0
  7. AnneDeSiva says:

    ok xpela kalau ko betol takde niat nk meyamar..
    kita jek ke simpati?
    mana yg lain??
    aries?
    pet?
    antu?

    0
    0
  8. princessbutterfly says:

    harap2 benda ni x btul lah…. klu btul n terbukti bersalah..
    tali gantung dah menunggu… kesian azean irdawaty penat2 didik n besarkan anak.. ini balasannya… dahlah sakit tu belum sembuh sepenuhnya…

    0
    0
    • AnneDeSiva says:

      betol tu..
      anne pon simpati pada dorg..
      kalau betola benda tu benjy buat…
      ishh..
      xtaula nk ckp mcmana…

      0
      0
  9. AnneDeSiva says:

    mana yg lain nie?

    0
    0
    • dila says:

      pin2!! hehe hye anne…emm kite sume sbnarnye xde hak lg nak ten2kan die slah k x..
      kan polis ngah siasat 2..
      biorla dorg wat kje dorg dulu,t dah kuar kptsan die slah k x,barula kite leh bg komen k ape..
      pape pun hope fmily dorg sabar

      0
      0
      • AnneDeSiva says:

        btol..
        tp kita la yg nervouse.
        nk tau keputusan..
        hukum gantung tu dila..
        xleh wt memain..
        takot ooo..

        0
        0
        • princessbutterfly says:

          tapi dia positif syabu…

          0
          0
        • dila says:

          yela anne,tp kite doala yg trbaik utk die
          cian 2 kat family die..tkanan gyler kentang punyer..
          klu dorg org bese cam kite mayb tkanan xskuat gini…
          ni dsbbkan dorg ni public figure,so dorg kene trime mcm2 maklum bls org rmai

          0
          0
        • vios_vaio says:

          Kenapa la Benjy ni singkat sangat akal bleh terjebak dalam kesalahan berat cam ni…mase mule2 bace paper. sumpah aku tak bleh bajet pon siapa artis ni…tak sangka si Benjy rupenyer..

          0
          0
  10. antupensil says:

    itu la salahnya kalo bkwan ngan pngedar dadah…
    sengsara woo…

    0
    0
  11. AnneDeSiva says:

    duniaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    0
    0
  12. windi says:

    saya harap ini cuma salah faham. I love Kak Yan dan benjy.

    0
    0
  13. icyhazel says:

    ntahh.tak thu. aku still baru kt sini

    0
    0
  14. fidz says:

    sama-sama tunggu dan lihat ape akan jadi seterus nya….

    0
    0
  15. aries_april says:

    klua ni jln dia plih…
    kna trma la….
    b4 br kna fkr dlu.

    0
    0
  16. Piston Pecah says:

    pelik jugak kan…pengedar dadah nih biasanya hidup memang mewah…rumah + kereta + harta benda lagi…

    tapi si benjy nih tak nampak pon kemewahan yang tersangat-sangat… sampai nak bayar itu ini masih perlu bantuan ibunya…

    tulah padah kalau cuba mendekati dadah walau dengan apa cara sekalipon…

    0
    0
  17. icyhazel says:

    Eksperimentasi muhasabah diri-LUPA

    Kita sebagai manusia tak pernah melupakan lupa,
    Sering kita mengigatkan sesuatu bahagian,
    Sering kali itulah kita melupakan yang sebahagiaannya,
    Dan ia berterusan…

    Apabila kita sering mengidamkan kejayaan,
    Kita lupa bahawa ada kala kita harus menempuh kesusahan,
    Sehinggakan apabila kita dalam kepayahan,
    Kita sering bertanya bilakah datangnya kemanisan,
    Diri tidak pernah berhenti berfikir tentang kemenangan…

    Apabila kita sering mengigati kekasih hati,
    Kita lupa untuk mengigati sahabat,
    Kerana mereka telah jauh tercampak ke belakang,
    Sehinggakan apabila kita kecewa lara,
    Mereka itulah yang memimpin kita dari terus jatuh tersungkur…

    Apabila kita sering berhibur dengan para teman,
    Kita lupa untuk mengigati mereka yang telah melahirkan, membesarkan dan mengasuh,
    Sehinggakan apabila kita terbiar terkontang kanting,
    Ayah ibu jualah yang hadir dengan lapang dada menghulur kasih dan sayang…

    Apabila kita sering terhimpit dengan tanggungjawab yang membebankan,
    Kita lupa untuk mencurahkan kasih pada tanggungjawab yang sebenar,
    Sehinggakan apabila kita berasa lelah mengejarnya,
    Mereka hadir untuk memberikan senyuman manja dan menenangkan jiwa…

    Apabila kita sering alpa pada kehidupan dunia,
    Kita sering lupa dari mana dan kemana arah hidup ini,
    Sehinggakan kita disedarkan atau tersedar dengan kurniaannya,
    Bahawa Dia sentiasa membuka pintu rahmat kepada mereka yang sentiasa memohon keampunannya…

    Pernahkah kita bertanya sedalam mana kita mengigati Dia yang satu?
    Tidak pernah? Jarang jarang? Kadang kadang?
    Atau ingin melupakannya terus?
    Terlupa lagi…

    Hidup bagaikan roda,
    Berulang alik dari mana ia bermula,
    Tapi kita masih terlupa,
    Ketahuilah Dia tak pernah melupakan mereka yang tidak melupakanNya..
    Jadi, sampai bila harus kita terlupa?
    Lupakan LUPA?
    Ingat mengigatilah sesama kita……

    0
    0
  18. Penari Poco2 says:

    assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh…
    boleh saya masuk…?
    dah lama tak balik kampung…
    skrg dah balik dah…
    terasa rindu ngan kampung halaman…

    0
    0
  19. BlackBerry00 says:

    salam semua..
    rindu kat korang
    rindu kat family

    0
    0
  20. BlackBerry00 says:

    huisssshhhh
    rindu tol ngn korg smua

    tp rindu lagi kat anak2 akk
    3 minggu dok asyik tinggalkan anak
    huhuhu….

    0
    0
  21. aries_april says:

    PET..
    ko promote abis kat oren ya?

    0
    0
  22. Geli Hati says:

    NAK KAYO X BERTUMPET YO

    0
    0
  23. aries_april says:

    BB msuk meeting dh la

    0
    0
  24. AnneDeSiva says:

    alloo semua..
    anne disini..
    smua ada ekk..
    meriahhh..hehehhe

    0
    0
  25. Penari Poco2 says:

    PET…?????????????
    HAHAHAHAHAAA…
    TOLONGLAH JGN NAK BUAT LAWAK KAT SINI…
    AKU…?
    PANGGIL…?
    KAU…?
    SAYANG…?
    KAKAKAKAHHHHHH…

    0
    0
  26. BlackBerry00 says:

    weiii..
    slow2 la sikit
    akk guna nokia nih!!!
    bkn dpn pc!!

    0
    0
  27. AnneDeSiva says:

    weh cepatnya korg komen2…

    0
    0
  28. BlackBerry00 says:

    jam 5 akk kena g riadah plak…
    so, takleh nak join lagi dah…
    insyaAllah, kt borak lagi

    bobai…
    uowls, take care yer!!!

    SALAM….

    0
    0
  29. icyhazel says:

    hmmm, korang semua ni memang dah knl lama la ek? terasa plak nk knl korang….

    0
    0
  30. BlackBerry00 says:

    ok…salam smua
    jumper lagi yer!!!

    0
    0
  31. icyhazel says:

    ntah..kak black yg ckp black hensem..

    0
    0
  32. icyhazel says:

    kira anne ni pun muda lg la ya…

    0
    0
  33. icyhazel says:

    antu pensil? umur 14 tak leh masuk zon ni. budak2 kena buat kerja sekolah…bwh umur lg tu… hehehehehe

    0
    0
  34. antupensil says:

    pet.. on ym jap..

    0
    0
  35. icyhazel says:

    hmm, korang sume2 ni asal mana??

    0
    0
  36. icyhazel says:

    oren pun tak nak r…. dah ade yang punye..hehe

    0
    0
  37. icyhazel says:

    ok la. memandangkan sume orang dah lesap. aku pun nak blah gak la. dr pagi td lagi aku online. nanti naik plak bil elektrik.huhuhu.. by2 antu…

    0
    0
  38. gosipgurl_fea says:

    wow..kes berat ni..

    0
    0
  39. i3ka says:

    i3ka da gila,,
    dia mau makan nasi lema ,,
    lagi mau te o ice,,,,,,
    dia baynk pandit,,

    0
    0
  40. i3ka says:

    nora hari hari mau makan nasi goring,
    lagi mau te o ice,,,,,,,,,,,,
    nora puynk hidong baynk bessar,,,,,
    huhuihuhuhuhuhuhuhuhuh

    0
    0
  41. hgh says:

    kepada yg lain kembali ke pangkal jalan beri didiokan agama kpd anak dari kecil klu dah tua buang masa saja mwenangais betul2 pun x guna lai

    0
    0
  42. dekna_93 says:

    hahh..cian gak kat kes abg benjy 2..hope dye ta berslah..huhhh

    0
    0
  43. putri amieyra says:

    walau apa pun yang diperbincangkan… just pray for the best for Benjy…
    Insyaallah…

    0
    0
  44. What a waste of time. You’re poor english made this article hard to read. Learn to write.

    0
    0