Written by AbangNara | August 17th, 2011

Menurut Mstar, Benjy didenda RM5,000 kerana didakwa memiliki 0.24 gram syabu tahun lalu. Tiada hukuman penjara atau sebatan yang dikenakan. Semoga ibu Benjy, Azean Irdawaty lega dengan hukuman yang dikenakan ini.

benjy

Harap-harap Benjy dapat membayar wang denda secepat mungkin dan kembali berpuasa dan beraya bersama keluarga tercinta.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

69 responses to Benjy Didenda RM5,000 Kerana Memiliki Syabu, Tiada Hukuman Penjara

  1. tinkerbell says:

    a lesson worth remembering.. jgn buat lg lepas ni dh la.. you won’t get away at 2nd time.

    0

    0
    • pemerhati says:

      haha! WTH WHO IS BENJA? Typo stupidity.. really funny.

      0

      0
      • Benjamin Es says:

        Go fukk yoself man…. its u who is stupid…. his name is Khaeril Benjamin…. so whats wrong with Benja?? Go kiss yo daddy’s as$

        0

        0
        • lilo says:

          rasanya benjy tlibat dgn dadah coz nk tolong ibu dia yg sakit. dulu kan kene wat kemo, makan puluhan ribu. so mana nk cari duit byk tu. tpaksalah dia jual dadah.

          0

          0
        • traxx.fm says:

          Ko ni mmg bodoh la lilo

          0

          0
        • belia benci dadah says:

          lilo..baik ko diam dari keluarkan kenyataan BODOH.. ko lah sebodoh2 umat..tak peduli dosa

          0

          0
        • mulut capoi says:

          Aku pun ingat macam tu jugak…tapi x maulah buruk sangka ….dalam hati aku rasa simpati jugak…..
          Setahu aku Benjy ni anak yg. rapat dan sayangkan ibunya….Hanya Allah yg. maha mengetahui apa cerita sebenarnya…..Semoga kali ini taubatlah …….
          Walau apa pun aku x membencinya….Mungkin doa dari seorang ibu diperkenankan olih Allah..wallahuallam..
          Terdesak apa2 pun bolih jadi.

          0

          0
        • lilo says:

          to ‘belia benci dadah’, ko ingat ko pandai sgt ke nk kata aku bodoh?? siapa kau nk kata aku ni umat nabi paling bodoh? cermin diritu ckit. ingat ko da kutuk aku, aku xkn maaafkan ko selagi ko x mintak ampun kt aku, so sape yg bodoh berani nk cerca aku ha??! aku bukan nk memihak kt benjy tp aku bpendapat mcm tui sbb aziean irdawati pnah bkata dia kenal benjy tu siapa, biar org ckp ape skalipun benjy tu. xkan tgamak benjy nk wat pkara tkutuk dikala ibunya sdg sakit kritikal? ko hutang dosa ngn aku ingat.

          0

          0
        • lilo says:

          semoga Allah jauhkan aku dari kejahatan manusia zalim.

          0

          0
        • Apat says:

          Yg ko nk emo sngt ni pehal lak lilo. kalau x nk org panggil ko bodoh jgn pepandai wat citer bodoh plak kt sini. Ko x rase ke kenyataan ko tu leh jadi fitnah? Ko pi mintk maaf dulu kat Benjy ngan mak dia br leh suh org mintak maaf ngan ko plak.

          0

          0
        • lilo says:

          baiklah sy mintak maaf pada semua yg tersinggung dan terguris hati dikala membaca komen ini. maaf zahir batin..peace.

          0

          0
  2. siti pahang says:

    berkat doa ibu…

    0

    0
  3. nani says:

    semoga bln ramadhan ini memberi keinsafan kepada benjy menjadi insan yg lebih baik,hadiah kesabaran pd ibunya serta hadiah pengorbanan yg dilakukan oleh seisi ahli kelurganya.Kesilapan yg dilakukan wajib dijadikan pengajaran dan jgn diulangi membuat kesilapan yg sama.Semoga lebaran tahun ini memberikan semula roh semangat kepada Benjy sekeluarga….

    0

    0
  4. rayyan says:

    benji…..jgn lakukn kslahan lg……….kesian kt ibu…..
    wpun sakit…tp dia kuat dan trus berusaha utk ank nyer

    0

    0
  5. akukah yang bersalah says:

    erm… yang penting si ibu nie…anak die kalau nak jd apa pon aku xkesah… tolongla… da besar panjang pon xley nak jaga diri…nyusahkan mak bapak… kalau nak susah jgn libatkan mak bapak…sian diorng nak tanggung mcm2 dr kecik smpai besar..

    0

    0
    • bujang says:

      Dah…dah….cukup jangan dihina nanti ibunya sedih, berilah peluang keluarga mereka bahgia….kasihanlah…Mungkin Benjy dah cukup derita..
      Cubalah empati dan simpati…ko x rasa macamana jika ibu sendiri dapat cancer, aku dah rasa………….
      Tiap2 hari bila duduk sendirian aku nangis….
      Sambil pandu kereta mata bergenang air-mata.
      Aku x bagi dr. beritahu dia mendapat cancer…takut susah hati…ramalan bertahan 2 tahun ….tapi hanya 3 bulan saja, ibu aku pergi buat selama2nya.
      Tapi kami sekeluarga dapat memberi k/sayang dan perhatian yg. terakhir buatnya…

      Pengidap cancer x bolih susah hati dan sedih..nanti kian parah…

      0

      0
      • akukah yang bersalah says:

        jgn slah paham .just to let u know that my advice is not only for him.. its for everyone… general

        xkesah la mak bapak ada sakit atau x… memang tanggungjwab kita untuk jaga bukan je hati n perasaan tp diri diorang, kesihatan diorang..

        kadang2 walaupon tanpa apa2 ikatan sedih tue tetap ada.. sekadar share n takziah atas kehilangan anda

        0

        0
  6. pugut says:

    sepa pula benja ni????

    0

    0
  7. trick or treat says:

    Bukan dia ada makmal ke???

    0

    0
    • Tipah says:

      itulah..kesalahan dia berat sbnrnya..nasib jela barang xjumpa….

      si benja ni mmg budak nakal kt skolah pon…smoga dia brubah dan insaf lahhh..

      0

      0
    • Dr. Feelgoodleh says:

      A’a kan, mcm mana ada makmal dadah boleh kena denda je ni.. Klu ikut kan lapuran Polis kat paper dlu dia bleh kena gantung. Mesti bukti barang kes dah susut ni sbb dah dikurangkan berat nya.. adoiyai dah kena kawtim ni.. ahaks

      0

      0
      • Dr. Feelgood says:

        Dr. Feelgoodleh..? Hadoiyai nape jadik lain lak ni.. ahaks

        0

        0
      • black caiman says:

        X adil, bukan kah dah ada bukti kukuh yang boleh sebabkan dia dihukum mati mandatori?

        Ni mesti somebody tolong dia,.. benji kan anak dan cucu somebody body

        0

        0
    • da princess says:

      pelik, mcm mane evidence dah cukup,comprehensive,tp hanya kne denda alahai berapa ribu sangat…cuba org lain, org biasa…sah kena gantung. siap makmal tu, bukan buat ubat, dadah wei… ada org cakap mak dia ni kuat umno, turun naik bangunan umno tu, merayu gile2 ngan menteri supaya campur tangan…sbb tu la, kes dia ni nak baca pertuduhan kat surat khbar pun reporter tk tulis full..org kata, wallahualam

      0

      0
      • aku xsuka propa says:

        bkn nk kate ape.ikot logikla.org jual dadah pon kene gantung ikot gram drg bwk kan.ni terang2 die yg proses ade makmal..xkan 5k je?anggapla apa yg berlaku ni urusan dier dgn tuhan..dan org2 yg tidak adil dalam buat kputusan tu pon sama nti disoal.benjy,ko belum dipanggil tuhan sebab tuhan nak ko berubah..ke jalan lebih baik.main kotor ke ape ke,tu wallahullam..hanya allah yg melihat dan tahu.cuma,kalau org biasa,aku jamin,tiada masa depan da.tp sebab mereka ni artis..

        0

        0
      • joyah says:

        apa nak pelik nya???.. memey ngan norman hakim kalwat pon leh lepass..so, nothing possible..

        0

        0
    • Dr. Feelgood says:

      Aq x dpt byg kan berapa byk hasil makmal dia dah proces najis tu dan yg dah dijual sblom dia tertangkap.. Kalau dia x tertangkap agak2 berapa byk yg dia dan makmal dia dpt hasil najis tu ek.. Kaya raya dia.. hadoiyai

      0

      0
      • futuremg says:

        dia camnie, eventhough ade makmal bagai, tp kene ingt burden of proof on prosecution kan?..

        dadah yg jumper kat Benjy tak layak pown nak kena gantung, mengenai makmal tu plak prosecution kena buktikan yg kontrol makmal tu benjy..camtuh la lebey kuang..kan kalo bca news benjy ckp dia tak tau pape..

        btw, kat Msia nie, kalo dadah tuh melayakkan seseorng dhukum gantung, tp kalo Attorney General ckp ‘tak’ maka tak la…

        0

        0
        • kakesah says:

          macam sial jer terlepas… baper banyak org dah dia pelingkup dengan hasil makmal dadah… mahkamah kat mesia semua mcm sial.. sok si loyer sial pembunuh sosilawati pong sure terlepas…

          0

          0
        • Dr. Feelgood says:

          Setahu aq lah kan.. Mcm yg Polis dah umum kan kat sidang media dulu Benjy ditangkap dgn sorg awek bersama2 dadah dan dari tangkapan tu sehinggalah Polis jumpa makmal tu, Polis bgtau Benjy mengaku belajar cara2 proces dadah tu melalui internet dan dia download ke pendrive, so susah aq nk caya bila Benjy ckap yg dia x tahu menahu apa2.

          Dulu Polis gak yg bgtau kat media ada bahan bukti ada makmal tapi sekarang kemana hilang bukti dadah dan makmal tu.. wakaka mcm beskut lak jap ada jap x der. Kes mcm ni cuma bleh berlaku kat Msia je.. =)

          Apa pun tujuan Benjy proces najis dadah tu samada btul ckap2 org sbb dia nak bantu mak dia.. Niat tetap x menghalalkan cara..

          0

          0
  8. zack says:

    wtf 0.24gram..mcam sebutir nasi jer..

    0

    0
  9. lime juice says:

    sorry to say dis but sy pernah dgr ceramah ank yg dilahirkan tanpa ikatan yg sah jika tidak didik dengan baik pasti akan mudah ‘menyimpang’ kerana ade setitik noda hitam telah terpalit jauh dlm hati sanubari nye dan seblk nye jika dpt didik dgn baik maka akn menjd contoh terbaik untuk umat manusia lain~bkn nak mengaibkan cuma mengingatkan supaya kite semua terhidar drpd perkara2x nie & dadah~hope dat benjy akn btl2 berubh coz malu dgn isteri(mualaf yg seharusnya dibimbing) & ank yg masih kecil…kena kuat semangat xkire ape kata org lepas nie coz bnd mmg “awk dah wat so kena tanggung”

    0

    0
    • lagubestbest says:

      Sorry to say lime juice. Bayi yang lahir semua suci xkiralah parents dia penyangak ke kaki maksiat. Ceramah yang u pergi tu ada unsur2 tokok tambah si penceramah nak sedapkan cerita.

      0

      0
      • hans says:

        agreed lagubestbest..jangan nak melalut jauh sangat la dol lime juice..!!tengok dulu diri ko atas bawah bagus mane nak ngate orang camtu..!!

        0

        0
  10. hmmm says:

    menyamph tul aku tengok muka benjy nie la..ada aura KEbencian gitu..anyway harap pas ni dia TAUBAT NAsuHA.kalo nak dpt rezeki poon..carilah dari sumber yang HALAL.

    orang yg yg kerja petani atau mengembala lembu lagi “Mulia” aku rasa DARIPADA orang yg kaya- raya disbbkan oleh hasil jualan dadah..

    0

    0
  11. niat tidak menghalalkan yang haram..jika betul kawtim untuk lepas hukum dunia..hukum akhirat belum tentu bagi semua yang terlibat dlm kes benja..hurmm

    0

    0
  12. cool_awesome says:

    Think positive guys..yg lepas tu lepas lah….moga hari esok lebih baik dari hari ini…ini lah contoh keberkatan doa ibu….tiada hijab…one way ticket straight to the allmighty ALLAH…subhanallah hebat nya.

    0

    0
  13. juice says:

    dlm umah siap ada tmpt proses dadah byk tu je kena denda…erm main org dalam ke????

    0

    0
  14. nthahapehapentah says:

    ape daaa..hukum dunia leh la lps derr…hukum akhirat..lom tentu lg..klu org len(bkn artis) da lame dh gaknye ke dlm….

    0

    0
  15. fifi says:

    duit dadah tu pake byar botoxutk mak dia…

    0

    0
  16. wise guy says:

    Hormatla keputusan Hakim… Yg x berpuas hati ni lagi arif dr Yang Arif ke? Pandai sangat nak jatuh hukum? tak puas hati pegi mahkamah la.

    0

    0
  17. amat says:

    aku bukan nk doakan dia kena hukum lagi berat…tapi dgn kesalahan yg dia buat denda RM5000 sungguh tak adil kepada org2 lain yg dh kena gantung utk kesalahan yg hampir sama…ke dia ada imuniti sikit sbb dia artis dan mak dia glamer..hmmm..dunia duniaa

    0

    0
  18. Pelik says:

    kenapa benjy kena denda je? dia kena dakwa atas Seksyen 12(2) which says that hukumannya penjara tak lebih 5 tahun DAN denda tak lebih rm20k. kalau dh buat salah tu, ttp bersalah.

    0

    0
  19. ujang says:

    takdir dia terlepas hukuman gantung adalah daripada kehendak allah…kita takde hak nak pertikaikan…allah taala yang layak menilai setiap hambanya…para sahabat rasulullahpun melakukan kesilapan… sabda rasulullah saw sebaik baik manusia adalah apabiladia melakukankesilapan segera dia bertaubat…kemungkinan allah taala nak beri peluang benjy bertaubat dan kembali berbakti kepada ibu dia,…jika dia dihukum menggunakan hukuman sivil sekular belum tentu dosa dia terampun tetapi jika dia dihukum dengan hukuman allah yakni hudud dan qisas insya allah dosa dia akan diampunkan allah…wallahhualam..

    0

    0
  20. judgedread says:

    Ur so lucky benjy kena charge kesalahn paling rendah dalam akta dadah berbahaya… Kalau bahan2 yg ko masak kat rumah tuh betul2 jadi dadah, tali gantung jawab nye.. kpd azean irdawaty, ur in the state pf denial dol

    0

    0
  21. ida says:

    Benjy, now it’s your turn to look after and care for your sick mother….remember that!
    Bersyukurlah kepada Allah yang masih memberi Benjy peluang utk menjaga insan yg pernah melahirkan kamu!!! (kalau tak insaf jugak, tak tau nak kata apa..)

    0

    0
  22. ni lah peluang benjy utk membersihkan nama die dan nama mak die…dh bnyk sgt mak die berkorban masa dan duit utk die…harap2 die sedar

    0

    0
  23. refelsia says:

    mengapa artis ni jika terlibat dengan dadah sure hukuman yang diberikan tu berbeza dengan orang awam?????

    0

    0
  24. deela says:

    cbe korang bygkn, brape rmai ank bangsa yg dh hancur dsbbkn hasil jualan/ proses bnda haram jadah 2??? Nk pk psl ibu dia je??? abis ibu2 org lain yg dh rosak sbb bli bnda haram 2 korang x pk ke????

    0

    0
  25. insaf says:

    takyah lar kita buat kesimpulan sendiri…apa yg benjy dah buat, biar dia pikri sendiri..hanya dia & Allah jer yg tau..yg buruk tu jgn lar di ungkit…cian kat dia n his mum… bg pluang kat dia berubah..mgkin benjy boleh jadi jauh lebih baik dari kita yg tak pernah terlibat dgn dadah..sekali Allah buka pintu hati dia..wallahu alam…balik lar ke jalan benar benjy…

    0

    0
  26. aspire5580 says:

    ade hikmah disebalik kejadian ini..moga dijadikan pengajaran untuk masa hadapan…belia benci dadah!..biarla beratur membayar denda RM 5000, jgn beratur menunggu ke BA..

    0

    0
  27. chombie says:

    benjy dah byr denda..moga insaf sbb tak kena penjara..

    0

    0
  28. Kevin Nash says:

    Sial kau Benjy! Tetiba boleh lepas pulak.

    0

    0
  29. Kevin Nash says:

    Celaka kau Benjy! Tetiba kau boleh lepas pulak.

    0

    0
  30. Amier says:

    Dari apa yang aku terdengar dari veteran yang sezaman dgn ibu Benjy iaitu Azean Irdawaty yang juga berkaitan dengan Benjy,…….ahhhhhhhhaa…..tak bleh ,tak bleh cerita hal ini sensitif sangat, lagipun bulan puasa.
    Apapun sekali kena jangan buat lagi..jadikan pengajaran.

    0

    0
  31. niji says:

    Undang2 kene faham, kes dia ni MEMILIKI syabu di bawah 5.0 gram, jatuh pada seksyen 12(2) . denda dia adalah sepatutnya RM20,000/- atau penjara tidak melebihi 5 tahun atau kedua-duanya .

    MEMILIKI dengan MENGEDAR x sama, jenis dadah dan
    kredit to B.K. of forum.cari
    hukuman juga tidak sama . syabu lain, ganja lain, pil lain , heroin lain . JEnis hukuman juga tertakluk pada berat dadah yg dia miliki .

    cukup ke bukti utk dikemukakan pd mhkmah bahawa dia memproses dadah…. walaupun kta pcaya dia melakukan kesalahan, tp kta kna cukup bukti utk sabitkan dia…. ingat sng2 ke org yg buat salah tgglkan kesan jenayah yg dia lakukan…. pasal tu kita ada undang2 pencegahan….

    0

    0
  32. Kes makmal dadah dia tu ilang amcam tu saja ke? :o
    pelik betul lar undang2 kat Malaysia ni?

    0

    0
  33. kakak says:

    benjy ni muka mcm arwah adik aku.sedih plak rs.huhu

    0

    0
  34. You made some decent points there. I appeared on the web for the difficulty and found most people will go together with with your website.

    0

    0