Written by serenity | July 17th, 2013

Lokman Abdul Hamid, 52, bapa mertua Ashraf Muslim, mendakwa dia dan keluarga kesal dengan keputusan Ashraf berkahwin di Thailand sebelum mahkamah membuat keputusan berkenaan permohonannya untuk berpoligami.

Beliau yang ditemuramah oleh Harian Metro memberitahu, semua terkejut apabila Ashraf memberitahu tentang pernikahannya di mahkamah hari ini.

Dia tarik balik permohonannya kerana dia telah bernikah di Thailand pada Ahad lepas, 7 Julai.

Kami sekeluarga tersangat menyesal kerana kami mengharapkan perbicaraan ini dijalankan kerana jika mahkamah membenarkan dia berkahwin, kami redha. Kami akan hormat keputusan mahkamah. Ini belum lagi mahkamah buat keputusan, dia telah bernikah di Thailand.

Ini sesuatu yang kami kesali. Dia pergi ke Thailand pun tidak memberitahu isteri dia. Dia berbohong dengan mengatakan dia pergi ke Bangkok untuk business meeting.

Dia pulang ke sini pun tidak memberitahu dia telah berkahwin kepada isterinya.

Tambah Lokman, Noor Dayana, 26,  hanya mengetahui Asyraf, 32, telah bernikah dengan Wan Sakinah, 29, pada hari Selasa setelah berjumpa itinerari penerbangan Ashraf dalam beg kembaranya. Apabila ditanya oleh Dayana, barulah Ashraf mengaku dia telah menikah kali kedua (di Thailand). Bagi Lokman, ia bukan perkara yang elok.

Lokman turut memberitahu yang Ashraf telah memfailkan permohonan berpoligami pada April lepas, bagaimanapun perbicaraan ditangguh kerana Dayana tidak diwakili peguam.

Lokman juga mengesahkan yang Dayana tidak rela dimadukan, kerana itu dia menuntut perbicaraan di mahkamah.

Sukar juga memberi pendapat berkenaan perkara ini. Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Diharap Dayana dapat bersabar dengan pilihan yang dibuat oleh Asyraf, semua pasti ada hikmahnya. Ikuti temuramah Harian Metro, di sini:-

286 responses to Bapa Mertua Kesal Ashraf Muslim Berkahwin Sebelum Mahkamah Buat Keputusan

  1. PAH says:

    kesian nye diyana and family dia..kalaw ye dh kemaruk sgt..sbr2 la sikit,..lg pon bln pose kot..huhu..be strong dayana!!

    0

    0
    • Mak Jemah Cool says:

      Jantan gatal….persetankan. Kalau aku jadi bini dia..lama aku minta cerai.

      0

      0
      • Puihhhhh says:

        Kawin kat Thailand….Muslim sangat la tu kan??????

        0

        0
        • Lantak Korang Lah Aku Dah Pening says:

          Lelaki gatal + perempuan bodoh = SEMAK KEPALA

          0

          0
        • Kak Yah says:

          habis madu sepah dibuang. buat malu famili je.

          0

          0
        • Young Fart says:

          nama je muslim..perangai kalah yahudi !!!!!!!

          0

          0
        • Meluat ahhhh says:

          kawin bukan kerana cinta.
          perangai kalah yahudi, menipu lagi.
          sial..cakap tak serupa bikin.
          macam keling…

          0

          0
        • Pondan Sepi says:

          Padan muka..rugi jadi perempuan…sian korang.

          Hahhahahaahahhahahahahahaahaa….ketawa lagi…muahahahahahhaahahahaha…

          0

          0
        • Nyah Vogue says:

          perempuan2 Melayu memang bodoh nok. sanggup bermadu kena tipu…walaupun hati derita.

          kesian kan nok? :(

          0

          0
        • Wan Sekinah says:

          AKU DAH DAPATTTTTTTT……SAWASDEKAPPPPPPP… !!!!!! :)

          0

          0
        • mutiara says:

          memang lepas neh tak bahagia dah dayana..mesti asyik gaduh dah dia pun tak rela dimadu..dah tu dimadu dengan kwen kat siam lak tu..
          makin benci aku dengan kaum adam yg berperangai cam hampeh camneh !

          0

          0
        • anon says:

          woi sakinah… muka dahla tak lwa… gedik nak kat laki orang… belajar pun tak setaraf dayana… sedarlah diri ko tu pompuan muarah… dasar bitch..mana maruah ko kawin kat thailand.. takde kelas… well.. pompuan macam ko.mane layak kawen grand2… thailand je tempat ko.. haha… to asyraf: laki tak kenang budi! bapak mentua tangging ko selama ni.. bagi jawatan plak kat ko… senang ko layan anak die cam sial… woi jantan… aku nampak ko ngan sakinah… memang aku ludah je.. terutama sakinah tu…. muka dahlah busuk….perangai cam taik!!.puiii!!!!

          0

          0
        • ashraf setan says:

          setan pnya ashraf..gatal nak mamposss…bodohh!!!

          0

          0
        • Anonymous says:

          to: pondan sepi(org yg xmendalami agama mmg sepi pun)
          ko ckap mcm ko hdup kekal kt dunia eah..mmg ko xdidedahkan ngn balasan dkt akhirat eah??ke ko bodoh sombong????aku kesian la kt ko..aku doakan pintu ht ko terbukak..smoga keinsafan hdir lam diri ko dlm ms terdekat..sblm nafas ko yg terakhir…n lg 1 pondan tersgt2 rugi..zuriat xde..xde org nk doakan kite d alam barzakh nanti..sepi la dlm kubur tanpa chya dari doa ank yg soleh..dan ms tu ko xdpt nk ketawa dh…ko penuh ketakutan yg amat..k blum terlmbat ko nk insaf..pintu taubat Allah sentiasa terbuka utk hamba2-Nya..

          0

          0
        • iza says:

          jantan mcm ni klau bg anak 10 lori pun tetap cari yg lain.. ada hikmah la tu tak dpt anak awal, klau dapat lg mkn hati… kesian anak2 dpt bapak gatal miang.
          yg si sakinah tu aku rasa tak layak nak di panggil perempuan atau wanita. taraf betina pun tggi lg dr si sakinah tu.

          0

          0
        • Anonymous says:

          antara dua darjat. sorang kat mekah, sorang kat siam.
          yg kat siam biasanya geng ayam sundal.

          0

          0
        • sendu says:

          Tak menyempat2 sangat nak kawen nye..Aku rase2 la, bukan psl masalah takde anak pun..sebab baru 2 tahun je kawen..ikhtiar la habis2an dulu..ni mesti kes cepat boring dgn bini ni..sori ye Asrap kalo aku tersilap agakan..Tapi walo ape pun, x patot ko kawen kat siam..nampak sangat ko pengecut & tak hormat bini & keluarga semua..ape2 pun aku doakan dayana akan bahagia & tabah..aku mls nk doakan ko asrap psl ko dh mmg BAHAGIA lame dh kan????

          0

          0
        • no way. ashraff muslim seorang yg suci. namanya juga muslim. seperti rebecca al islam

          0

          0
        • Anonymous says:

          aku yakin si asrap ni kene desak ngan pompuan tu, klu x kenapa nak tergesa2 sgt nak kawen? apa yg pompuan tu ugut ko? nak bongkarkan ko penah terlanjur ke apa?? whatever la munafik…..

          0

          0
        • Anonymous says:

          muslim tu bapak die laa

          0

          0
        • Papagomol says:

          Tahniah Ashraf Muslim….ko memang power.
          Sakai-sakai dalam blog ni memang kuno.
          Dah rezeki ko nak kawin. Good job, bro.

          0

          0
        • Lawak La Jantan Ni says:

          Perubatan Islam ke…perubatan Thailand, wahai dr Ashraf ????????? Alahai…patut la kau meletakkan jawatan ye? Berani kerana benar takut kerana salah…

          0

          0
        • Anti Perampas says:

          Isteri pertama nikah di Mekah… Kedua di Thailand?? gediknya pompuan tu… x menyempat2… thailand pun thailand lah… beza nya cara kamu diangkat menjadi isteri kan…. seorang di tanah suci…seorang lagi?? tempat biasa utk kawin lari… hummm sedihnya.. Dayana…keep strong…

          0

          0
        • Pengkid Sepi says:

          Betina2 di Malaysia terutama Melayu memang bodoh.
          Laki fake alim tahi anjing pun masih nak setia ke bahlol ?
          Jantan tu penipu la….wake up la betina2 Melayu yg idiot….

          0

          0
        • Ashraff seperti juga manusia yg lain, tak pernah lari dari melakukan kesilapan. maafkan dia, tak perlulah dicerca dihina. macamlah kamu tu bajet suci sangat dah confirm masuk syurga tapi ayat penuh makian. yang fake2 tapi pengkid lagi butoh, neraka untuk kamu lesbian.

          0

          0
        • korang tak tau apa cerita sebenarnya. terkantat belaka.
          masih belum terlambat utk saya katakan, tahniah ashraff utk perkahwinan keduanya.

          0

          0
      • Ritu vs Aya says:

        Masih x faham dan tertanya2.. Kenapa macam tergesa2 dan desperate sgt nak lansungkan perkahwinan? Kenapa terpaksa ke Thailand mcm kawen lari tanpa restu? Apa komen dan reaksi dr keluarga isteri kedua? Siapa isteri kedua dia ni yg sebenar2nya? Ashraf dah fikir habis2 ke sebelum decide perempuan mcm ni utk jadikan bini? ish.. ish… ish… x faham betol.. Walau mcm mana pon, 1 + __ = 4 (Jawapannya 3)

        0

        0
        • Pondan Sepi says:

          Padan muka perempuan2 zaman sekarang. Asyik kena tipu dgn suami je…rugi jadi perempuan kena basuh seluar dalam laki je…pas tu laki carik lain. Jom ketawa beramai-ramai… 1-2-3

          Hahahhahahahahahahahahahahahahahahahahahaaa !!!!

          0

          0
        • Sakinah says:

          I’m that bitch…..who stole the ring. Im Queen of the Bitch, bitch !!!!!!

          0

          0
        • Dayana says:

          Ambik ja lah laki aku tu. Kau cuci “mangkuk’ aku je la…..lalalalalalallalalalalaaaa…

          0

          0
        • jas says:

          pg ni aku terbaca online news..sakinah & asyraf muslim ni sebenarnya dah bercinta masa dayana & asyraf masih dlm pertunangan lagi..apa2 pun si suami ni wajib berlaku adil pd kedua2 isteri..

          0

          0
      • Pembohong Semuanya says:

        Perubatan Islam la sangat kan sampai lari kawin di Thailand ???????????????????????????
        Cis…penipu betul jantan ni. Kimak betul !!!!!!

        0

        0
      • Hj Bada says:

        Kalau Si Asraf ajak ko kahwin nak x? hehehehhehe

        0

        0
      • keciwa says:

        TULA KAU SHERAP. lain kali tak berkenan dan tak redha cakap awal awal. Ni paksa rela camtu. Kau menyusahkan ramai orang.

        0

        0
    • KILLA says:

      LELAKI DAYUS….MENYAMPAH LA. NAK KAWIN SATU LAGI SEBAB SEKS BUKAN ZURIAT.

      0

      0
      • Beruk Warak Tahi Anjing No 1 says:

        Jantan gila seks…batang dah gatal.
        2 tahun kawin…kau sengaja cari alasan.
        Mau carik “lubang” fresh.
        Entah2 ko yg mandul.
        Podahhh….muka warak perangai iblis !!!!!!!!!!

        0

        0
        • CT Nurhaliza says:

          bagus Wan Sakinah- Ashraf….akak sokong anda berdua 200%. manusia memang suka menghina. melayu otak kuno. semoga kekal ke anak cucu…

          0

          0
        • Sakinah Meludah Muka Dayana says:

          Gembiranya !! Nak nyanyi lah …
          Jangan pikirin abang
          Jangan biasain abang
          Yang penting hati saya
          Ngak ada yang gratis abang

          0

          0
        • Anonymous says:

          kau pasti ke lubang die fresh?setakat bertundung belum tentunye virgin la..

          0

          0
        • Anonymous says:

          >>bagus Wan Sakinah- Ashraf….akak sokong anda berdua 200%. manusia memang suka menghina. melayu otak kuno. semoga kekal ke anak cucu…<<

          kita bkn menghina…asyraf yg hina diri sndiri…org cam ko yg kuno sbnrnya..Islam xajar pun law nk kawen lain smpai sakitkn ht wife..bincang leklok..ni hape xsbr sgt..smpai ke thai..nb nk g pun menipu bini.law bini xjumpa itinerari tuh mmg smpai sudah dayana xtaw. .n lg 1 ko doakan bhg smpai ank cucu bgus sgt ke??bile dh dpt cicit hancusss…bnda xkene pd diri ko..mmg ko xrase camne..bkn smua pmpuan suke laki kawen lain..bkn tolak sunnah Nabi..tp laki perlu guna pendekatan yg baik..ni ape kawen camtu..huh

          0

          0
        • Anonymous says:

          patutlah bangang..beruk makan tahi anjing..
          hahahhaha..puihhh…

          0

          0
      • Renungkan says:

        buat malu je neh.

        ini kes giler seks. kalau cinta pada isteri..takkan buat begini pada bini, ipar duai dan agama. baru 2 tahun kawin…gatal. tak reti sabar ke ha? bukankah sabar itu separuh iman??????

        0

        0
    • akukeranijambu says:

      Bertabahlah Nor Dayana. Allah sedang menguji kamu. Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul. Meskipun poligami dihalalkan..hanya wanita yang berjiwa kental mampu menghadapinya. Isteri mana yg tidak mahukan zuriat… adakah berkawin lain menyelesaikan masalah wahai Asyraf Muslim. Wan sakinah andai kata kamu di tempat Dayana tidak goyahkan hati wanita kamu….

      0

      0
    • amoi says:

      Ya allah..kenapa lah ko buat mcm tu kat dayana wahai ashraffffff..mmg keji gila..dulu aku suke ko..bg aku ko ensem n berilmu agama…skrg ni ko lelaki plg aku x respek sbb buat dayana merana…dgn cara cmni ko pilih, aku brani jamin ko xkan tenang…sbb dh lukakan ati dayana n keluarga lain…even dayana kata dia redha, tp ati dia sbnrnya x…x psl perkahwinan kedua ko x bahagia…sendiri pk lah ashraf….ko bukan budak3…siyes aku menyampahhhhh..

      Klu aku jd dayana, elok aku idop single dr ada suami x guna mcm ni…knp laaaaaaaa lelaki skrg x boleh pakai!!!!byk yg racun dari madu….

      Harap dayana tabah dgn ujian dr Allah…saba byk3…huhuhu…sgt simpati dgn ko dayana..

      0

      0
    • Ina Galah says:

      makin baca..makin meluat. menggelabah poyo betul la Ashraf ni !!!!!!!!

      0

      0
    • anis says:

      kena minyak senyonyong kot asyraf ni hehe

      0

      0
    • Anonymous says:

      kepada ashraf,

      sedar atau tidak, anda telah melukakan hati dayana dengan perkhawinan kedua ini. malah bukan sahaja dayana tapi seisi keluarga mertua anda. kenapa anda begitu kejam dengan menipu dayana? .. kalau betul lah dah kemaruk sangat dengan wan sakinah, buat lah dengan cara yang betul dan mengikut prosedur. perbuatan anda ni ibarat meletakkan garam ke atas luka yang berdarah.. ashraf, dalam menjalani kehidupan kadangkala langit tidak begitu cerah. dan bukan semua perkara yang kita jangka bahagia itu akan benar-benar membahagikan tiba saatnya. apa salahnya anda korbankan rasa cinta dengan wan sakinah demi kebahagiaan semua pihak kerana hidup kita bukanlah terlalu lama untuk kita memainkan perasaan orang terdekat kita (isteri & keluarga mertua) percayalah, anda tidak akan tenang dengan kebahagiaan atas air mata pihak lain. lagi satu, meski apapun alasan, khawin dengan cara begini adalah sangat tidak patut. sangat tidak patut!

      0

      0
      • ummi says:

        sakinah, kebahagiaan ats kbahagiaan org lain x kekal.
        asyraf, topeng alim mu dh terbuka,,

        0

        0
    • kereta kebal says:

      Isshh… pakcik ni… kenala faham gelodak jiwa muda… semntara masih ada kemampuan fizikal, nikah 4 pun apa salahnya? Lagi pun, dia telah memberikan hadiah istimewa untuk anak pakcik sempena kedatangan syawal nanti… baju baru… kasut baru… isteri baru….

      0

      0
      • redmerah says:

        salah kawen 4 klu hanya kerana nafsu..Nampak sgt nafsu semata…huh..klu mampu dr segi fizikal jer..nak buat apa..adil ke nanti?

        0

        0
    • kak jemah says:

      babun Nye ashraf….. da la menipu tu yg aku hangin tu…. jantan keberet x guna…..pegi mampus la ko jantan….

      0

      0
    • abcde says:

      betulla kata pujangga..
      Wanita sebaik-baik perhiasan dan jugak setajam-tajam senjata..
      disebalik kejayaan lelaki ada wanita..
      disebalik kemusnahan lelaki juga adalah wanita..
      Stay strong dayana! Allah sedang menguji anda..

      0

      0
    • sabo jer la says:

      kpd Pondan Sepi: takde ruginya org yg lahir sbagai perempuan, sbb dorg ada hala tuju sbnr hidup dorg. yg ruginya adalah org pondan mcm kau..keliru dgn jantina sendiri! Kau lahir kuar dr mana pondan sepi?
      kpd Nyah Vogue: Komen tu bbaik ckit. Jgn kutuk ppuan melayu bodoh. mak kau tu llki ke ppuan? bodoh.. jgn komen mlibatkan bangsa!

      0

      0
      • Pondan Sepi says:

        “Lubang” korang dah tak laku la weiiii…macam bola buruk.
        Asyik kena tendang je…hahahahahhahaahahhahahahahaha

        0

        0
        • Anonymous says:

          Lebih baik lubang pompuan daripada ‘lubang taik’ bapok! Babi tak mengaku umat..

          0

          0
        • cantikmanis says:

          anonymous typo tu “Nabi” hehe to all bapok2 yg tak sedar diri kt luar sana. seronok2 laa korg kt dunia ni. kt akhirat nnt jgn terpekik terlolong mnx tolong dr Nabi ye.. perempuan dilahirkan paling istimewa :)

          0

          0
        • cik awan says:

          antaranya ” ” yang tak laku tu mak ko…aku nak sobut po tak sampai ati…

          0

          0
    • johnny English says:

      Sedih tengok bapak Diyana. Tentu dia menyesal kahwinkan anak dia dengan si Ashraf. Tapi apa yang Diyana buat tu betul, selagi Ashraf suami dia, dia mesti patuh dan taat pada suami. Jangan keluar rumah, itu penting. Pastikan awak tak melakukan kesalahan walau apa pun suami awak buat. Kami semua doakan Diyana, semoga Allah memberi mu yang terbaik, Amin.

      0

      0
    • leen says:

      ya Allah… kesiannya dayana n family… smge dayana tabah… kuat… berdoa dan berserahlah pd Allah… ade hikmah dibalik semua ni… kita x minta pembalasan yg buruk2 utk lelaki mcm ni… tp,..jnji Allah tu pasti… kalo sye ditmpt dayana… sye sndri x dpt bygkan… dikhianati oleh org yg tersyg… ape pon mslh antara dayana dan ashraff hga mbwa kpd pernikahan ni,..kita x tau… tp,.. sbg suami,.. ashraff ptt tahu… xde mslh yg x boleh di selesaikan… sye pun xtau npe ashraff nekad dan terburu2…hga sgp nikah kt thailand… tipu isteri, family kate ade business meeting… sesungguhnya hny mereka yg tahu… tp,. sbg pembaca… sye terasa perbuatan ashraff pd dayana sgt kejam…. to dayana, bertabahlah… semuanya telah terjadi… berdoalah pd Allah mtk petunjuk…

      0

      0
    • Akus says:

      YA ALLAH..ujian apekah yg kau berikan ni..buat asraf ko memng zalim..buat sakinah bahagia ke kau mnyakiti kaum sndiri??aku sngt2 sedih dgn prkara yg brlaku ni..mnjadikn aku semkin takut utk brkahwin..brpoligami memng x slah..tetapi penipuan yg dilakukn x dpt diterima oleh hati..

      0

      0
    • Anonymous says:

      TAK KE MANALAH KALAU PERKAHWINAN ATAS DASAR PENIPUAN MCM NI…

      0

      0
    • Alia says:

      Ya Allah, berat dugaan kau berikan pada Dayana. Aku ada kawan, dia kawan baik dengan Dayana, patut lah hari Selasa lepas aku tengok fb status kawan aku tu dia mention kat Dayana untuk kuat and ramai orang yang sayangkan dia. Mesti time tu Dayana baru tahu Ashraf dah nikah and terus call bestfriend dia tu. Ashraf and Sakinah tak patut buat camtu. Perasaan memang susah nak kawal, tapi Sakinah patut bersabar and tolak pernikahan tu tanpa keredhaan Dayana. Tak baik buat camtu. Kalau Dayana terus stay dengan Ashraf, memang makan hati la jawabnya. Saya tak kenal Dayana, tapi doa saya akan mengiringi Dayana, semoga dia terus tabah hadapi dugaan yang berat ni.

      Mungkin mudah untuk saya cakap, hidup di dunia hanya sementara, so takyah amik berat sangat dugaan yang macam ni. Cakap memang senang kan? Tapi memang itu lah yang perlu Dayana buat. Redha and berserah je pada Allah. Minta Allah tenangkan dan kuatkan hati. InsyaAllah akan nampak hikmahnya dari situ. Saya turut doakan supaya Dayana tenang dan kuat.

      0

      0
    • berlari says:

      Sedihnya jadi Dayana.. Kalau aku memang dah kene pelangkung Sakinah dgn Ashraf ni.. Walaupun mungkin di mata Ashraf Sakinah lagi cantik, tapi di mata orang lain Dayana perfect! Sakinah gatal..

      0

      0
    • moshi moshi says:

      pasal nilah pompuan menyampah dengan poligami.
      buat perangai x bertamadun..
      poligami tu indah kalau betul caranya,kalau cam nie,menyusahkan,menipu bini sendiri,pi nikah kat siam nun,ashraf muslim,ni ke cara islam??
      islam memudahkan,bukan menyusahkan..
      islam memartabatkan wanita,
      bukan menganiayanya mcm anda!!!!!
      sebab org mcm ko lah,pelbagai tanggapan negatif terhadap islam berlaku…
      sedarlah…sedarlah..wahai lelaki durjana

      0

      0
    • worm says:

      Bravo. And the douchebag of the year goes to – Ashraf Muslim

      * Respect your relationship and marriage *

      0

      0
  2. nor says:

    hanya Allah yang mengetahui perasaan Diyana saat ini…saya juga pernah melaui saat-saat sukar seperti Diyana….berharap Diyana sabar dan tabah……

    0

    0
    • anti-gatal says:

      Simpati sangat kat Dayana. Semoga dia tabah menerima kenyataan pahit ini. Dayanaaa, kami bersama anda! Kuatkan semangat okey. Banyakkan berdoa dan mengadu pada Allah. Dia lebih Mengetahui segalanya.

      0

      0
  3. akukeranijambu says:

    Bertabahlah Nor Dayana. Allah sedang menguji kamu. Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul. Meskipun poligami dihalalkan..hanya wanita yang berjiwa kental mampu menghadapinya. Isteri mana yg tidak mahukan zuriat… adakah berkawin lain menyelesaikan masalah wahai Asyraf Muslim. Wan sakinah andai kata kamu di tempat Dayana tidak goyahkan hati wanita kamu….

    0

    0
  4. rynna says:

    betul ke pd asalnya ayah Dayana suruh Asraf kawin ngan anaknya..pkahwinan dulu tu bkn kehendak Asraf sendiri..?????..JAWAB KAWAN2..

    0

    0
    • baabaablacksheep says:

      Apa kejadahnya ikut ckp pak cik random suruh kahwin dengan anak dia? Kalau semua bapak bapak pergi suruh dia kahwin dgn anak diorg dia ikut je ke?

      0

      0
      • K says:

        Terhutang budi katanyer..serap tu kn artis suam kuku..mne de job sgt..pakcik random tu byk tolong dier..smpai khabarnye dpt gaji 10k/sbulan dr pakcik random tuh..

        0

        0
    • abcde says:

      sekalipun ayah diana yg minta untuk kawen dengan anak nya. Ashraff boley menolak untuk tidak berkahwin. Dan jika dia kawen untuk membalas budi. Dia harus redha dengan jodoh dia. Cinta boleh dipupuk. Tambahan pulak cinta lepas kawen.
      Dan jika selepas bertahun kawen, cinta masih gagal dipupuk, minta izin isteri dia untuk berkahwin lain. Minta izin untuk berpoligami. Dan jika isteri tak izin, boleh minta izin poligami di mahkamah.
      Tapi dengan memilih untuk berkahwin kali ke dua di thailand dengan menipu isteri pertama di bulan puasa..itu sememangnya bukan jalan yang baik.
      Sabarlah Diyana..sesungguhnya Allah sayang orang yang sabar..
      #kecewadengansikapashraff.

      0

      0
    • deanna says:

      bertemu jodoh dengan insan yang tidak dicintai adalah satu suratan…bertemu jodoh dengan insan yang kamu cintai mungkin kebetulan…tapi, mencintai siapa jodohmu adalah kewajipan…asyraf lansung tak faham yang dayana tu amanah ALLAH untuk dia…sedih…

      0

      0
    • kak pah says:

      Jika betul dikatakan kerana ingin membalas budi, Ashraff berkahwin dengan diana. Dia ada hak untuk menolak. Tapi dia memilih untuk menerima Diyana sebagai isteri dia. Bila kita memilih untuk berkahwin dengan seseorang kerana Allah, maka jagalah amanah itu sebaik-baiknya. Cinta boleh di pupuk kerana cinta itu pun datangnya dari Allah.
      Tapi jika bertahun berkahwin, masih gagal memupuk cinta itu, maka Ashraff berhak untuk berkahwin lain. Malah tak ada larangan dalam islam untuk berkahwin lebih dari satu. Cumanya pilihlah dengan cara yang betul. Minta izin isteri pertama, jika isteri tak mengizinkan boleh dikemukakan di mahkamah syariah untuk berpoligami.
      Dengan memilih untuk berkahwin di thailand dengan menipu isteri dan keluarga di bulan puasa..agak-agak asyraff boleh barakah ke perkahwinan dia?
      Sebab tue bulan ramadhon bukan saja untuk mengawal lapar dan dahaga, tapi mengawal nafsu, mengawal tindakan. Jika itu pun gagal? Maka, jawablah ashraff muslim di hari pembalasan kelak. stay strong diyana. Anda dipilih Allah untuk diuji.

      0

      0
  5. lalala says:

    hahahha

    0

    0
  6. KilaFerry says:

    alaaaaahh!! Acrap moslem nie kawen dgn dayana sbb nak reta je, nak bukak pusat perubatan sendiri takde duit jalan mudah keruk duit anak orang kaya…. Kalau dayana tue ade otak, baek mintak cerai takkanlah dia tak pasan laki dia tue tak benapsu pun kat dia, jgn duit dah habis nanti baru nak mintak cerai dahlah yekk!

    0

    0
  7. mokde ekau... says:

    Sememangnya jodoh di tangan Allah, tetapi janganlah berbohong. Selama ini ramai peminat yang menyukai Asyraf Muslim dengan perwatakan dan kurangnya gosip dirinya. Kenapalah berbuat begini…bersabarlah Dayana. Ramai lagi yang tiada atau lambat mendapat zuriat, jangan jadikan alasan. Semoga berbahagia walaupun ramai yang tidak redha…bersikap adillah.

    0

    0
  8. dayana says:

    kesian dayana,,tp xpela mgkn ashraf ade sebab tsendiri

    0

    0
  9. Anonymous says:

    Semoga dayana tabah dgn ujian ni.. allah xkn uji hamba nye melebihi batas kite sbg sorg mnusia.. sy dpt rasakn betapa hncur nye hati.. tp sumpah,kalo sy kt tmpt dayana,sy mmg akan minx cerai.. x sgop.. kpd sakinah,awk la yg di katakan wanita menzalimi kaum sndri..

    0

    0
  10. anis says:

    kena minyak guna2 la ni….

    0

    0
    • amoi says:

      Jgn tetibe ckp kat media, dia kene guna3..mcm kes fizz fairuz tuuuuuuuuuu..hahahahahahahaha

      0

      0
    • minah jambu tukar kaler merah biru says:

      mungkin jugak la..kalau tk tkan si ashraf sangop gi Thailand kawin tol tk…si sakinah ni pon satu macam punye gatal lah ! banyak2 jantan laki orang jugakkkkkkkkkkkkk yg dia nak ! ape konek ashraf ni konek betol ke ! konek jantan lain konek plastic gitu huh !!

      0

      0
  11. anis says:

    subhanallah..bile tgk video tu nmpak sayu sgt muka dayana..betapa mulia nya hati dia..sanggup lg berpegang tgn dan memandang muka suami yg xjujur pd dia..isteri solehah.. walaupun dlm kemelut dia still nak duduk umah ashraf dn xnk blk umah ayah dia sbb dia ckp dia msih isteri ashraf..betul2 berpegang pd ajaran islam.. sy xmampu jd setabah awk dayan..semoga redha ALLAH mengiringi awk.dan pd ashraf, tggu la pengadilan dn balasan dari Allah stu hari nti.. (bkn sbb dia poligami tp sbb dia menipu isteri dn xbgtau pun nk g kawin)

    0

    0
  12. heidi says:

    disebalik keimanan bleh buat perkara yg mengecewa org tersyg dgn ahli keluarga sekali…hrmm.perangai org2 beriman spt Asraf ni amt mengeliru kita apatah lg bagi org2 yg baru mengenal islam..

    bkn nak ckplah..dkat opis aku 3 pasangan islam bercerai berai..kawin lain..org ketiga mcm2 lagi..ada sorg ni punya isteri ank besar pjg tp bila outstation member dia ckp main perempuan di hotel2.thun 2011 dia koma 3 bulan penyakit tdk diketahui..

    yg bkn muslim ckp dgn dia “nanti kalau u sudah sihat cuba berubah..setia & jaga anak bini..mungkin ini sign dr tuhan yg remind u”.. malu gila kitorg dgr..non muslim mengajr muslim to be a good human on earth..

    staff non muslim x pnah pulak ada kes cerai berai, gaduh dgn isteri..semua setia..jaga ank…bg pelajrn smpai semua pergi oversea..klau nk difikir2 kan mmg pelik..

    bila difikir balik mungkin Allah sengaja memberi dugaan ini kpd org2 muslim kerana sikap ketaksuban & takbur org2 muslim itu sendiri yg x ikhlas menjlnkn ibadah terhadapnya..Allah hualam

    0

    0
  13. minah jambu tukar kaler merah biru says:

    muda jugak bapak dayana ni…..helo pak cik biar kn saje la si menantu pak cik tu kawin ngan si sakinah gatal tu….n pakcik nk kena tegas suroh si anak pak cik dayana tu cerai ngan laki dia si ashraf ni. mana boleh nk kongsi2 laki !! dh tentu si ashraf tu melekat kt bini kedua dia tinggal kn dayana sorang2 kt rumah ! eeeeeeee pak cik cepat kn sikit proses cerai si dayana ni minah jambu macm kesian gitu lah ngan anak pak cik ! lov u pak cik muah !

    0

    0
  14. grrrr says:

    C…asyraf3x…..!!!!!!…
    Indah luaran drp dlman….klo tahu cam gini perangainya…wlaupun muka hensem….bg free pun akux ingin…..

    0

    0
    • poorah!! says:

      Poodahh!!

      Dari kau rupa luaran pun entah2 tak semenggah, dalaman baik sgt ke nak kutuk2 org??? *bg cermin

      0

      0
  15. kalau rela kena madu takdela sampai nikah kat siam.. Rasanya baru lagi kot berkahwin hati dah berubah. Sebagai seorang perempuan & isteri.. benda yg paling menghancurkan hati seoarng perempuan laki pi siam nikah senyap2.. sentap!!

    0

    0
  16. Ellyna Danial says:

    Ya Allah, kasihannya Dayana. :'( I membayangkan diri I dekat tempat dia pun rasa dah menangis. I tak dapat bayangkan reaksi dia bila Ashraff bagitahu yang dia dah berkahwin. Ashraff, anda sungguh tidak baik kerana menipu. Berapa orang yang anda sudah tipu? Sedih sungguh anda ni! Dayana, sabar ye? Allah tu bersama orang-orang yang sabar. Taktahulah nak kata apa, mungkin Dayana deserve yang lebih baik. lebih soleh dan lebih bijak setanding dengan dirinya. I’ll pray for your happiness :)

    0

    0
  17. Lynn Hisham says:

    Bertabah lah Dayana. Saya tak dapat nak kata apa, cuma ingat ini, setiap air mata, tangisan, Allah kira dan Allah dengar. Dan Allah tidak akan menguji apa yang kita tidak terdaya. Perancangan Allah itu sungguh misteri tetapi penuh hikmah. Ashraff pulak, entahlah, nampak sangat Dayana tengah tahan menangis dalam video ni, caring sangat kau pegang tangan dia kan? Harap lepas ni, pegang tangan dua-dua isteri kau sekali sama-sama.

    0

    0
  18. Anonymous says:

    Org ke3 leh kena saman atau jel kan kalo ganggu rumahtangga org

    0

    0
  19. asrap kurap says:

    Sakinah?xdelah cantik pun.tu pun kemaruk asrap ni.kot yer pun pilih la yang cun berbaloi jgk kawen jejauh.pui.elok la p bw anak org nikah kt siam.yg perempuan pun bangang p ikut buat apa.bangang+bangan=bangang berganda.

    0

    0
  20. yan says:

    Rasanyakan…asraf pun dah x berbaik lagi agaknya hubungan dia dgn bapa mertua dia sejakmula keluarnya berita dia buat permohonan untuk berpoligam lagi…tulah sebabnya habis semua dia letak jawatan supaya senang dah x terikat lagi dgn bapa mertua dia… dah x de rasa malu pada keluarga dayana. tanpa beritahu dulu..asraf kata jer semuanya ok..tapi kenyataannya x ok..tapi nak buat camnakan..semuanya dah berlaku. .moga dayana tabah.apa yang berlaku semuanya dengan izinnya…

    0

    0
  21. instant replay says:

    En. Lokman, jangan susah hati. si mamat LOSER HIPOKERIT ni muda lagi belum sangat kenal dunia. Tengah sebuk melayan konek dia. Moga2 dapat lah anak perempuan nanti.. Nanti baru lah nak faham apa rasa bila di anggap anak ppoan macam bende, tak ada perasaan dan di madukan berkali – kali sebab macam2 alasan. Itu pon kalo si LOSER hidup lama ,maklum lah kawen banyak2 ni kasi STRESS, cepat penyakit datang. ntah2 kong ke stroke dulu baru tau tinggi mana langit.

    0

    0
  22. sapa sapa je la says:

    apa lah nak sibuk hal orang?suka sangat ke mengata orang?yang korang nak kutuk die teruk2 sangat ni knapa?korang xpenah pijak semut ke?ni hal die ngn keluarga die,korang sibuk2 ni confirm ke family korang tgh ok,yang dah ada anak ada suami tu,cukup ke makan minum dorang..hal ni biarlah family die yg setelkn..duduk diam2 makan kuaci dah la.,xsuke kuaci gi mati..

    0

    0
  23. Anonymous says:

    kesian giler si dayana nih …. kalo aku dh lame mengamuk sakan

    0

    0
  24. sy yg kesiankan dayana says:

    nampak sgt ke hampaan jelas terpancar kat muka ayah mertua ashraf muslim.. kesian betul dayana… hmmmm….. apa cerita ni ustaz alim kucing? xbaik mainkan hidup org

    0

    0
  25. JeM says:

    Kali pertama comment kat BN ni. Dayana, bersabarlah sayang. InsyaAllah, all will be well. Ashraf, just one word came to mind after watching your father-in-law’s interview: jantan s*al!

    0

    0
  26. cherry says:

    Bila laki dah kawin apalagi boleh buat sume dah tlambat..x tertanggung sebenarnya sedih tu..tp yg no 1 jgn jd bodoh..npe mesti kita bcerai buat bodoh je biar yg no 2 tu bengang tggu bila yg no 1 ni nk becerai sbb no2 nk jd no1 plak…npe yg no 1 plak yg kne mengalah .? Pastu hidup susah payah kne jaga anak2 sorang2 bila dh cerai…yg laki ngn binibaru syok2 plak bergembira sakan…Kpd yg no1 jgn mesti kuat semangat,jaga diri bg cantik2.,majukan diri ,layan je suami tu mcm biasa..mesti laki pun pening npe la bini aku ni xmengamuk mintak cerai…mcm tu je ajar org laki yg suka main2kn hati pompuan ni…kpd yg no 2 satu hari nnti kamu akan rse bila dah terkena kat adik beradik ke atau lebih takut kalo ada anak pompuan nnti…sekadar bkongsi pendapat dari pengalaman sendiri….

    0

    0
  27. Akaks says:

    Walaupun pernikahan akan memanjangkan zuriat tetapi masa akad nikah tidak ada pun disebut dgn berkahwinnya anak adam maka akan dikurniakan zuriat…jika itulah menjadi punca asyraf berkahwin..sabarlah hati dengan ujian Allah..

    0

    0
  28. shiro says:

    kacau2

    0

    0
  29. yan says:

    makin panas cerita ni, x sabar nak tunggu esok lak ..kenyataan demi kenyataan

    0

    0
  30. madu 5 says:

    ala….drama baru pulak dahh…eh tapi..nape jd mcm tu yea?? nak poligami pun ikutlah cara yg btul..pandai jugak si ashraf nie berlakon luar lokasi,wlaupun tujuannya betul..tapi kawin kat Thailand senyap2…makin brtambah konflik lepas nie..

    0

    0
  31. Hamba Allah says:

    Bersabarlah dayana..solat byk2 minta diberi petunjuk dan kekuatan menghadapi ujian allah ini.. Biarlah sakinah tu..klu dulu dia snggup putus tunang (Oct 2010 n bakal kahwin May/June 2011) untuk bersama2 dgn AM, x heran kalau dia sanggup hancurkan hati dayana n sanggup ikut AM smpai ke thailand utk bernikah..InsyaAllah, ada balasannya nti..Lmbt atau cepat je. Ye jodoh tu rahsia allah, takdir etc..tp boleh kita elak dr ada hubungan dgn suami orang n tunangan orang! klu tak layan, jadi juga..tu barulah takdir!AM & WS sama je..sorang kcu tunang orang..sorang kcu suami orang..To AM & WS, ingat..janji allah tu pasti..apa yg kita buat semua akan dibalas. Baik/Buruk. Cuma tunggu ms yang tentukan..

    0

    0
  32. supergf says:

    inilah jadi kalo mak bapak sebuk suruh kawen cepat2. Org baru nak berkapel. belajar bf/gf, dating mak bapak pulak yg kemaruk takut yg bukan2 – penjaga pintu pepet si anak dara Sebenarnya selfish, – sebuk takut apa jiran/orang lain cakap macam lah depa yg akan bayar ongkos perkawenan. Satu lagi aku menyampah yg menyebuk tanya bila nak timang anak habis ajer balik bersanding. Busybody kimak betul

    0

    0
    • Steady says:

      tujuan perkahwinan itu untuk mengelak perzinaan dari terjadi, lagipun bercouple, gf/bf.. whatever u call ..hukumnya HARAM!!!… islam itu sempurna, ada cara yang betul untuk mencari pasangan..

      0

      0
    • Steady says:

      perkahwinan itu dituntut untuk mengelak perzinaan, btw couple itu HARAM!!
      islam itu sempurna, ada cara yang betul untuk mencari pasangan tanpa perlu bercouple bagai..

      0

      0
  33. kurrr_semangat says:

    lelaki pengecut namanya tuh..kalau berani, bagitau dengan jujur awak nak berkahwin…beginikah seorang ketua keluarga? belum apa-apa lagi dah terserlah kelemahannya…

    0

    0
  34. kutu kebun says:

    sakinah dan ashraf <=== manusia durjana yang memalukan institusi poligami

    0

    0
  35. pening kepala mak says:

    kot ye pon jgn kt siam please…sedih hati perempuan ku…cuba byg kn kalau anak beranak sendiri yg kne mcm ni….mintak jauh la

    0

    0
  36. itri says:

    Poligami tu cantik disisi Islam tetapi sikap lelaki seperti ni la yg merosakkn kecantikan poligami dan menyebabkn pandangan negatif terhadap poligami..tabahla dayana.anda insan terpilih

    0

    0
    • Anonymous says:

      Lelaki mcm ni la yg myebabkan isteri tktkn poligami. org pmpn bkn mrhkn poligami tp mrhkn lelaki yg xjujur mcm asyraf ni la. nk bina masjid pn sggp menipu ramai org. kepada sakinah, awk xle pkr ke cmne peragai asyraf ni mcm mne. klu dayana die blh wat cmni, xmustahil die akn cr yg 3 plak.

      0

      0
  37. H.A. says:

    Sebab Dayana tak rela dimadu dan Ashraf tak mahu ceraikan Dayana …mungkinkah agaknya mcm tu keadaannya….dua2 isteri dia sayang..hanya Allah dan ketiga2 org itu yg tau keadaan sebenar…bertabahlah Dayana, memang Allah sedang menguji kamu..utk Ashraf dan isteri barunya …Allah juga sedang menguji kamu berdua…

    0

    0
  38. endo says:

    AM bu nak kawen dua, hormat la isteri kau tak rela dimadu tu.. kalau masih nak kawen dua, kau relax ah tunggu keputusan mahkamah. apa yg tak sbr sgt? nak tido dgn ppuan tu? badan tak hot pun, kurus je aku tgk. pfft. kau nak kawen dua, kau tunggu elok2 permohonan kau sendiri buat tu, org respect sket. Ni kawen kat SIAM. Family perempuan tu ada ke tak hah kat sana? Kau tau nak kawen tiba2 sorok2.. kau tau perbuatan kau tu.

    LPSTU kau bohong isteri kau. kau tak jujur. kau telah khianati tanggungjawab seorg suami… seorang suami bergelar ISLAM. Nama kau Muslim tau.. Lepastu membohong lagi bila cakap org menabur fitnah terhadap kau.

    sekarang, sila lah berubah. jaga dua isteri elok2. isteri pertama dpt berteduh bwh payung emas. Bagus Dayana ni lembut masih duduk dgn suami walaupun hati perit. Respect nya dgn perempuan ni (kawen la dgn aku pls? hehe)

    camne aku nak respect kau lagi dah..

    0

    0
  39. Hmmm says:

    Bapa dayana sgt tenang…dlm kekesalan dia tetap tenang bg kenyataan..tanpa melenting…dayana mmg isteri yg baik..wpn dia tau t’lebih awal kecurangan suami dia,dia masih tetap nk tunaikan tanggungjawab dia sbg isteri..masih setia d sisi suami..aku t’tanya2,dlm tempoh 3 bln sjk asyraf failkan permohonan bln 4 lalu,xda lgsg ke rasa b’salah sakinah krn lukakan hati wanita sebaik dayana..tegarnya asyraf biarkan wanita lain lukakan hati isterinya ;( awal2 lg asyraf dah gagal nk b’laku adil dgn melindungi isterinya..

    0

    0
    • Steady says:

      agreed.. diyana tu wanita yang baik, layaknya untuk dilindungi oleh si suami bukan untuk dikhianati, sesungguhnya Allah sedang mengujiMu.. be strong dear~

      0

      0
    • Steady says:

      agreed w u. diyana dan ayah nya masih mampu kelihatan tenang. Diyana perempuan yang baik, layaknya untuk dilindungi bukan dikhianati oleh si suami. sesungguhnya Allah sedang mengujimu, be strong dear~

      0

      0
    • Ujian says:

      Agreed 200%.. diyana wanita yang baik, layaknya untuk dilindungi bukan dikhianati oleh si suami. sesungguhnya ini ialah ujian Allah untukmu, be strong dear~

      0

      0
  40. axel says:

    haishhh…bukan die kawin dua menjadi punca utama kekecewaan. Tp cara die bernikah tu. Langsung tak hormat Dayana dan keluarga. Kecewa dgn tindakan dan cara AM dan Sakinah. Sgt2 tergopoh gapah.

    0

    0
  41. SERAP says:

    SERAP2….. SAMPAI HATI KO..SERAP SERAPAH! NYAMPAH!

    0

    0
  42. Anonymous says:

    Gila seks punya mamat !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    0

    0
  43. Jemsss says:

    Bab alim ke tak Ashraf ni hanya Allah je tahu wallahualam, kita tak layak nak judge dia. Tapi kesian la Dayana ni bila kahwin tak bagitahu. Luluh hati peminat baca cerita ni lagi luluh hati orang yang merasa. Kalau zuriat penyebabnya, memang tak wajarlah sebab masih awal perkahwinan tu. Tengok air muka Dayana pun macam suram je, remuk hati dia hanya Allah je tahu. Moga tabah Dayana sekeluarga.

    0

    0
  44. cikgusukatidurhariharicikgutidur says:

    juruvideo asik usha akak tudung itam tu je..uhuk uhuk

    0

    0
  45. Sakinahsuck says:

    Satu je aku harap agar Dayana mengandung dan si Sakinah tak ngandung sampai sudah. Biar ko rasa Sakinah apa yang ko tengah buat kat Dayana sekarang.

    0

    0
    • peemai says:

      kalo aku buat apa dengan si mamat ni lagi nak prolong kan sakit jiwa ke. Anak pon NO THANK YOU kalo dah bapak kaki burit camni. Cari lah kebahagian dgn org lain. Tu ha…ramai kat luar tu.Yang lebeh bagus dari dia tetap ada.

      0

      0
  46. PEkakak says:

    yang sokong sangat AM dgn WS mmg stupid…korang sokong sbb poligami tue tak salah tapi korang dengar tak ayah mertua die cakap, 9 bulan lepas drg kawen AM mengaku kt ayah mertua die ttg die dgn WS…tue pun sebab ayah mertua die tanye dpn kaabah sbb rasa ade sumthing x kena…tue maksudnye, drg ade affair dr awal2 + tak mungkin AM nak poligami sebab alasan anak, tue alasan utk tipu masyarakat je..nampak sgt AM dh planning nak kawen dgn WS dr awal2..

    0

    0
  47. tacacila says:

    shah jazle seronok org dah lupe cite dia, walhal jalan citer lebih kureng je…
    SJ + Hezwani + Farah = Asscrap + Dayana + Sakinah

    0

    0
  48. boikot artis hipokrit mcm ni says:

    Dulu kahwin kt depan kaabah .sekarang pilih siam?pendeknya akal ko asraf.kot ye pun nak kawen satu lg.nikah lah cara elok sikit.adoi!muka hensem tp bengap jgk.umur dah 32 thn tapi bodoh ada lagi!

    0

    0
  49. Darlina says:

    Tahniah, sakinah..
    berbahagia dan berbanggalah ko sbb da bejaye menghancurkan hati sorang perempuan..
    jgn lupa.. id0p ni mcm roda.. kejap kat atas, kejap kat bawah..
    ri ni ko atas atas.. bergelak sakan la ko..
    esok da ke bawah.. baru ko rase cmne sakitnya..
    buatnye tahun dpan si asrap tu kawen lg satu.. baru padan muka ko! huh!!!

    0

    0
  50. Mimi says:

    Nampak:

    http://galaxieblog.com.my/blog/permalink.asp?id=6911

    Ni baru gentleman.

    Yes, jangan pandang agama. Coz skrg perangai org2 islam yg kononnya golongan masjid perangai cam penyamun tarbus. Sunah Nabi-kawen 4, tu je terer, gaji nak cecah 5k pun x, podah!

    0

    0
    • Steady says:

      maaf saya nak perbetulkan sket knytaan kt atas.agama itu tidak salah.. yang salah itu individunya sendiri .. kerana apa?Islamnya belum sempurna…ingin dunia mahupun akhirat keduanya perlu kepada agama..

      0

      0
    • Ujian says:

      huhu

      0

      0
  51. Ni laki ayat mulut manis pndai berlakon…Dulu aku pernah hmpir nk kawen ..bgthu bujang la..Selma bcinta 2thun tak Tahu pon dia dah kawen tak Nampk tanda2 org dah kawen pon..bila nak Tunang Ada org bg thu dia ni laki org tkjut aku..family aku pon kna tipu..memNg hbat lakonan dia.. Bila kantoi dia ngaku dia dah kawen 5 thun dah x de anak..tp masa spnjg bcinta bini dia ngndg Dan slmt lahirkn anak..Alsn tak nak tinggalkn aku sbb dah cinta..aku skrg nie hmpir meroyn sbb kna tipu.nasb tak kawen ngn dia..Dan aku undur diri walopon cinta…pesnan aku hati2 ngn laki walo dia Seolah sgt mcntai kita… Tp kes asyrf ni lain sakinah ni dah thu asyrf dah kawen..munkn sbb cinta dah lame tu yg sbb berani pe jam mata jd bini no2..

    0

    0
  52. terkomen says:

    sayunya hati dengar suara n komen dr pak cik lokman. x dpt nak bygkan perasaan dia tgk anak dia di buat mcm tu.. kenapa la dgn ko ni ashraf? kalau x cinta dari mula asal kau kahwin jugak ngan anak dia .. emosi dh aku….

    0

    0
  53. na says:

    Tabahnye la haii Dayana ni, suami dia buat camtu masih boleh jalan berpegangan tangan mcm tkde apa yang berlaku, padahal dalam hati Tuhan saja yang tahu. Semoga Dayana tabah mengharungi dugaan hidup, yang pahit akan manis akhirnya InsyaAllah :'(

    0

    0
  54. Suzy says:

    Ni jantan bibir manis tapi minda berkeladak. Yg si betina kenapa lah bengap sangat pecaya – Ego kembang sebab si polan kasi attention sikit. Kan dah nyata dia berupaya dgn senang sekali melukakan hati isteri yg pertama. What makes you think you are so special. Its all about new puki lah beb. Kalo aku tak suka lagi bole blah tak ada main2 sini nak sana pon nak,… only in your dreams lah Bang. Geli lah cicah kote merata lender.

    0

    0
  55. inni says:

    Pandai Hj lokman didik anak, dia tau tanggungjawab dia sebagai isteri, selagi dia isteri Ashraf, dia taat dgn Ashraf.. Ayahnya juga komen dgn bahasa yang berlapik.. Memang keluarga org baik2 diorang ni. Moga bahagia jadi milikmu satu hari nanti Dayana. Besar dugaan kau..

    0

    0
    • Aku dok perhatii jerrr ko ni!! says:

      Woi sakinah baca ni!!! sentap x?? ko pulak dr keluarga cmne ek???laghooo

      0

      0
    • Soulfly says:

      Betul tu. Inilah perkara yg sy sgt respek pd ayah dayana dan juga dayana sendiri. Dlm video tu ayah dia dah pujuk suruh balik rumah keluarga, tapi dayana tak mahu sbb dia tahu dia masih isteri ashraf yg sah.

      Kalau korang perasan ayah dayana ada cakap yg dia mcm terhidu ada masalah antara dorg lama dulu, tapi kalau ikut pemahaman saya, dayana xcerita langsung masalah tu pd ayah dia. Dan dayana masih jugak jalankan tanggungjawab sebagai seorang isteri.

      Susah nak dapat isteri mcm dayana pd zaman skrg ni. Sepatutnya ashraf bersyukur sbb dayana xbuka aib rumahtangga.

      0

      0
  56. datin says:

    Assalamualaikum…dasar betina garek….kau baca nie sampai terang hati sikit
    http://cheesecakecintahoneystarz.blogspot.com/2013/05/perempuan-gatal.html

    0

    0
  57. LIZ says:

    kesian dayana…baik sungguh hati dia..boleh lg pegang2 tgn pegi mahkamah utk poligami.yg si ashraf tu plak tersengih2 gatal..ee..geram..ngok btol si ashraf tu..cube dgr ayah dayana kata : bln ke-9 dayana+ashraf kawen, si ashraf dah wat hal dah..budusss..

    0

    0
  58. cik sentap says:

    eeiiii hati aku sakit betul ngan jantann niii…mcm nak sepakk jerkk mukenye….luaran nampak sempurnaa…dlam hodoh sehodoh2nyee……sabar lah wahai dayana….kuat kan semangat…..

    0

    0
  59. bengang says:

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=faEnPFpuYeM

    melambung2 puji dayana… dah tau die perempuan baik sanggup buat die n family die mcmni… ko mmg hampeh asyraf.

    0

    0
  60. datin says:

    wan sakinah lah yang PALING CELAKA

    0

    0
  61. mimi yang divine says:

    mimi penah la berubat dgn dia ni…imej dia very islamic..tutur kata dia sentiasa disulami dgn ayat2 suci al quran dan hadith..tp, sayang…menipu..berani krn benar ustaz (so called)..cakap saja dgn isteri, i’m going to thailand to get married..

    0

    0
  62. cik N says:

    patut la asyraf tk nk komen pasal poligami katanya takut ada pihak kecik ati…pihak bini muda la tu takut kecik ati…tk pun takut klu tk mngaku nikah nnt kn jatuh plak talak kt bini muda…kesian dayana kena tipu ngan suami…

    0

    0
  63. wawa says:

    Ashraf Muslim ni dah rugi byk sebab melukakan hati dan abaikan isteri yg baik macam Dayana… X ramai perempuan di luar sana boleh bertahan macam dia.. dr Jun 2012 kot dia makan hati… huu.. kesiannya.. perempuan kalau dah syg mmg susah sikit nak lepaskan.. tmbh2 dah kawen… semoga dijauhkan suami sebegini.. sbb aku x sekuat Dayana.. Bertabahlah Dayana… Ashraf x sayang.. Allah syg.. Family pun ada…

    0

    0
  64. kosong says:

    sedihnya… ada hikmahnya kenapa semua ini terjadi, mungkin Allah nak tunjuk ashraf ni bkn “imam” yang sesuai utk dayana..byk2 dekatkan diri dgn Allah, insyaallah ada jln…klu perpisahan adalah jln yg terbaik, redha…pasti kebahagian lain akan tiba utk dayana…

    0

    0
  65. Rara says:

    Maaflah. saya tak membantah poligami.
    Tapi cara sebegini adalah kurang elok.
    Menipu isteri yang sah, menyakiti hati isteri dan mentua,
    Apa salah pujuk isteri elok-elok untuk keizinan,
    saya yakin Diyana bukanlah berhati kering,
    Cara sebegini yang membuatkan poligami buruk di mata wanita.

    Memanglah jodoh itu aturan Tuhan, jika benar cinta sangat pun buatlah
    dengan cara terbaik, agar kedua pihak sama-sama senang hati.

    0

    0
  66. aaa says:

    hari baik bulan baik ni..xyah la kita nk crk dosa n salah org..udah2 la mengata…kutuk2
    besangka baik itu lg baik..lgpon poligami mmg dibenarkan islam…yes btul, x semua perempuan blh terima di madukan….tp siapa kita nk lawan hukum Allah?.. mungkin cara asyraf ni, mengecik kan hati femly mertua n 1st wife dia…tp..kita kene ingat..TU URUSAN RUMAH TANGGA DIA…siapa kita nk ckp bukan2 n judge melulu..kita pon xtau ape mslh dia..doakan yg terbaik tuk mereka….kalo Allah x izinkan benda ni jdk..xkan terjadik pon kan..so sume ni pon urusan Allah..so kita yg xbape byk pahala ni..udah2 la xyah la mengurangkan pahala yg sedia ada.. :) :) :).. selamat berpuasa

    0

    0
  67. Anonymous says:

    kau dah amik anak dara orang cara baik..dilayan baik..segalanya baik..tapi ni yang ko bagi kat dayana???betul poligami xsalah..tp yg salahnye kat sini,kenapa mesti nak MENIPU konon pegi meeting business???ape ni????kenapa mesti SIAM?????aish geramnya..what goes around comes around..kalau si perempuan tak layan,tak jadi jugak..ni mesti kes dua2 yang memang tgh cintan sgt ni..sebelum ni kata wartawan fitnah..haa..amik kau..siapa fitnah siapa..Dayana..be strong..jangan rasa down ok..Allah itu ada..nak suruh Dayan bersabar pun macam xsampai hati tapi itu je la ayat yang sesuai untuk Dayana sekarang..bersabarlah…

    0

    0
  68. Sakinot says:

    Kalau aku jadi Dayana, tak ingin aku nak jadi isteri lelaki tu lagi.
    Buat apa nak sakitkan hati diri sendiri kalau kita berhak memiliki kebahagiaan. Mungkin akan lebih bahagia bersama org lain.

    0

    0
    • k says:

      betul..aku geram dgn asyraf ni bkn apa..dah syg dkt sakinah sblum kahwin dgn dayana lg..yg kahwin dgn dayana tu buat apa??harta kah??kalau dia be a man dr dulu kn bagus..mgkin rasa diri tu terhutang budi sbb dah byk dah ayah mertua tu tabur budi..but kalau sendiri tak happy lepas tu menjahanamkn masa depan orang lain tu buat apa?buat aniaya isteri je..

      0

      0
  69. pemerhati dr jauh says:

    1st kawen nikah di MEKAH (utk berkat dan redha Allah)…kawen kli ke 2 nikah kt “TELEN” (utk sedap n duniawi)…kelasssssssssss ko “acap muslim sgtt ke?”..

    0

    0
  70. Anonymous says:

    utk semua perempuan yg dah kahwin, pasti akan lalui pengalaman laki menggatal @ nak kahwin lain..cuma mungkin cara jln ceritanya berbeza2..mungkin sbb suka sama suka @ menggatal @ sihir @ salah pilih & berbagai2 cara lain..jd masing2 akan lalui jua keadaan mcm tu..cuma ada yg dpt kahwin & ada yg x dpt kahwin.. kes dayana ni, antara kisah2 yg berlaku dlm setiap rumahtangga..bg yg dah lalui & yg belum lalui..tabah & redha dgn ujian Allah..

    0

    0
  71. Anonymous says:

    babi punya ashraf…bulan baik macam nie ko sanggup menduakan isteri ko..dahla tak bagitau isteri..menipu plak urusan bisness…semoga hidup ko nanti lagi teruk selepas kahwin ngan betina tue..sabarlah dayana..ada hikmah atas apa yang berlaku…mungkin lepas nie hidup dayana akan lagi baik dan berseri seri…amin…

    0

    0
  72. Anonymous says:

    babi punya ashaff..muka ja nampak baik…gatal sangat nak kawen kan…semoga hidup ko dengan betina tue bertambah teruk ..sabarlah dayana..semoga tabah dgn dugaan ni..ALLAH SWT akan bagi yang terbaik untuk dayana nanti…

    0

    0
  73. aku lah dayana says:

    klu aku jd dayana aku p serang tino 2…pas 2 ajk brtinju dpn org rmai,pas 2 aku bogel kn die…
    mcm kt china br2 ni,die bogelkn pmpuan smpann laki die…
    hahahahhaa…
    ape la bdh ko ni kinah…xde bujang ke ko nk kawen…

    0

    0
  74. laserpointer says:

    poligami tu mmg x salah AM tongong oii. tp perbuatan ko menipu wife ko yg lurus tu aku rasa dh mcm menganiaya dia. bkn takat tipu wife, tipu mak ayah in law plk lg..taraf diaorg tu dh sama dgn mak ayh sndri lps ko kawen dgn anak dia. jelas skali ayah dia sgt kecewa, apatah lagi mak dayana yg mungkin menangisi nasib anak dia. berkat ke hidup ko bt diaorg semua mcm tu? yg ko plk sakinah, bangga la dpt menempel kat laki org? pi terjun longkang je lah ko!

    0

    0
  75. peah says:

    sebak aku dgr ayah diana ckp masa depan kaabah dia tny diana tu…betapa kuatnya diana…dia betul2 istimewa di mata aku…ko mmg rugi asrap…ko kejar dunia!

    0

    0
  76. Anonymous says:

    aku la law dgr jntan camni mmg aku skt ati sgt2..aaiiii rase nk tunjal pale pun ade..weii hormat la ckt wife ko tuh..mmg tu hak ko nk tmbah..tp kurang2nya hrgai kehadiran wife ko dlm hdup ko..die yg ade blkang ko slma ni…kawen bape taun baru pun..yg aku xpuas ht sgt g kawen kt thai..dk kmaruk+xsbr sgt2 ke???law ko kate nk tmbah wife sbb pasal zuriat kn xleh ke ko bncang leklok ngn dayana….ni la manusia xsbr..btul Islam benarkan laki kawen 4 bg yg mampu..tp ko xmampu jg ht wife n fmly die…ko sktkan ht die..xkn bhg la umhtngga br yg ko bina ni…dulu aku salute ko..tp skang ko camni aku dh mnyampah..bkn mympah ko kwen lain..tp cara ko kawen lain yg mnybabkan aku meluat..hei law dh xsuke pulangkan pd yg berhak..bile die xde br ko akn mnyesal..lumrah manusia..xhrgai ape yg ade..hari baik bulan baik ni yg ko hadiahkan untuk dayana eah..aku doakan dayana tabah..ade hkmah dan kelebihan Allah beri..Insya Allah..xsmua pmpuan suke laki kawen lain..sbarlah..

    0

    0
  77. netnek says:

    AM mmg cerdik pandai manipulate undang2 untuk pernikahan kali ke 2..
    Dia nikah di Siam sbb dia tahu hukumnya SAH dan dia pergi ke mahkamah mengaku untuk legalise nikahnya di Malaysia.. Wowow mmg superb bergeliga otak si AM..

    Kenapa dia berbuat begitu kerana di sememamgnya tahu Dayana tidak akan memberi izin..

    Sebab anak ohhh .. tentunya bukan tapi mesti ada sebab LAIN.. yang pasti hanya AM dan isteri barunya tahu ..

    Dayana jika anda mengharapkan payung emas di sana anda kena redha.. tapi kalau anda tidak redha lakukan ia sekarang

    Bukan mengalak tapi kalau anda tidak redha dan memberontak dan semestinya anda derhaka pada suami anda sebabnya adalah isteri AM ..

    AM u r useless MAN !!!

    0

    0
  78. ayu says:

    respek bapak diyana.. bapak mana yg nak tgk anak dia derita.. pape pon terpulang pada diyana.. n that perempuan.. euwww mmg tak tau malu!!

    0

    0
  79. ................... says:

    kesiannya si dayana…besar dugaan dia d bln ramadhan ni…x apa la…mgkn ada hikmah d sebaliknya….kalau sy jdi dayana lebih baik d cerai dri d madu…kalau ashraf x tipu dayana x ap..skg ashraf tu dh tipu dayana tu y x boleh terima..lagi sakit hati d buatnya…nama MUSLIM N SAKINAH…tpi sayang hnya indah pd nama j n bkn pd orgnya….

    0

    0
  80. shishimut says:

    Ashraf, ingat mendirikan kebahagian atas penderitaan orang lain, ko tak akan bahagia. secantik mane pun orang ke-3 tu bagi ko, hati ko tak kan tenang. Kerana istri yang pertama tu tetap TERBAIK.

    Dayana cekal kan hati atas apa yang berlaku kerana ada hikmah yg menanti. Dayana pandai dan berkerjaya, kalau saya x heran perempuan & laki mcm ni.

    0

    0
  81. AdeqManis says:

    Mendirikan masjid di atas masjid orang lain :'(

    0

    0
  82. Jenab Semput says:

    Sabar jela,simpati dgn Dayana..apelah nasib ko dik.Sakitnye bila org yg kite syg (suami) buat mcm tu.HAi lah hati….pape pon sabar ye DAYANA.smoga tabah.

    0

    0
  83. laserpointer says:

    AM, dirimu sungguh brengsek di pandangan mataku. sakinah, ko pi terjun longkang lagi bagus dr tergedik2 dlm dunia ni.. Srnk la AM kan..dpt wife lurus cenggitu..ko pun rasa hebat la dpt menipu dia, tipu mak ayah dia..mak ayah dia tu dh sama taraf dgn mak ayah ko..pastu ko tipu plk diaorg. klu ayah dia terang2 bgtau dia kecewa, mak dia ntah2 duk menangis mengenangkan nsb anak dia. ko bajet blh hidup bahagia la dgn pompuan gatai tu lps bt org semua merana?? suami baik wajib la dipatuhi, stkt suami kaki temberang, ko xperlu ikut pn xberdosa dayana oiiii…

    0

    0
  84. cikikaka says:

    benci Nye aku tengok muka ko asyraf… macam xde rase kesian dekat isteri pertama.. betol la org ckp.. jangan sangka air yang tenang xde buaya… mesti bini ko menyesal dapat ko… kepada bini kedua asyraf – bahagia ke ko dengan menjatuhkan kebahagiaan org lain?

    0

    0
  85. KeraniNyanyukSukaMainGameBola says:

    Perempuan suka jadi perampas kn..Sabarla dayana, Allah tgh menguji..
    si sakinah dh tau si asyraf ni dh kwin ko pon sibok menggatal ngn laki org.
    Dasar Perempuan Perampas! Asyraf xsdr diri!

    0

    0
  86. me says:

    harap dayana tabah menerima dugaan ini…

    0

    0
  87. Sis Aida says:

    sabar2, istighfar byk2…Allah sayangkan hambanye dengan memberi dugaaan pada Dayana, kita sebagai hambaNye kena redha dengan ketentuan Ilahi…hanya org yg terpilih shj, Allah akan beri dugaan berat ni….semoga tabah menghadapi…ni juga pengalaman saya sbyk 2x..pada tahun 2005 dan 2010…tapi Allah lebih mengetahui apa yang tersurat dan tersirat….Maha Suci Allah….Allahuakbar…

    0

    0
  88. kak bedah mulut baik bln pose says:

    pertama sekali bagi kak bedah AM kawin kerana terhutang budi dgn Dr Lokman. kan masa tu dia berlakon tp sendu, pastu dia g blaja perubatan dgn Dr Lokman. Dr lak ade anak ppuan bujang, xfhm2 lagi?mungkin komen kak bedah ni akan di dislike tp dayana pn ada salah jugak.ayah kak bedah berubat dgn Dr Lokman,kak bedah selalu ikut n nampak dayana.Dia dh tau laki dia ade rupa, kenapa dia selekeh sgt.xkisahla bdn besar @ nak pakai tshirt muslimah, tp jgnlah selekeh dan serabai….ape pun kak bedah doakan yg terbaik tuk Dayana…kesian muda2 dah terima madu.

    0

    0
  89. Anonymous says:

    Aku percaya mana2 wanita sekalipun termasuk dayana tak pernah menolak hukum Allah yang membenarkan poligami, tetapi cara dan sebab poligami itu dilakukan yang membuatkan hati dayana begitu pilu dan kecil hati atas apa yang terjadi. Kamu menikahi dia dengan cara yang paling suci sekali, di hadapan Kaabah, juga di hadapan wali yang menjaga dan menyayanginya daripada dia lahir sehingga terdidik akhlaknya, oleh itu berikan keadilan sekali lagi buat dayana dan keluarganya sekalipun kamu mahu bernikah buat kali yang kedua. Nescaya martabat kamu sebagai seorang suami akan dipandang tinggi oleh Allah dan isterimu wahai Ashraf Muslim.

    0

    0
  90. Ayam Afrika says:

    Papepun ramai yg mengutuk keras tindakan Asraf skrg…tp x semestinya dia suka2 buat mcm 2 sbb dah bosan dgn isteri pertama atau xdpt anak dgn isteri pertama.

    Ada spekulasi mengatakan yg sebenarnya keluarga Asyraf sendiri yg mendesak Asyraf utk cari isteri lain sbb parent Asyraf yg mendesak nak ada anak, so demi tidak derhaka kpd ibu bapa n xnak kecewakan mereka, Asyraf terpaksa kawin dgn ppuan lain, dikatakan ppuan tersebut merupakan pilihan parent Asraf sendiri, bukan tuan punya badan.

    Papepun kita x tau cerita sebenar….papepun sy xnak mencari kesalahan org lain. Spt kes Diana Danielle, org kata jgn bukak aib org kalau kita suspect dia kawin anak luar nikah. Sama jugak utk kes ni, jgn bukak aib Asyraf kalau kita suspect dia gila seks nak cari ppuan nak bg anak. Jgnla suka menuding jari utk mencari kesalahan org lain terutama pasangan yg bermasalah, pndi2 mereka setel sendiri…kita x tau cita kita cari dosa kalau asyik mengata org yg x semestinya bersalah.

    Dah nama artis….mmg cepat glamor, x kira benda baik atau tidak. Harap2 bersabar.

    0

    0
    • kakikucinghitam says:

      kalau ye pon bapak die suh kawen lain tp xkan bapak die suh buat dgn care ni.. negara ni ade undang2.. dont give such a stupid excuse.

      0

      0
  91. PTM says:

    muslim tu nama bapa dia…cian bapa dia…tercalit malu yang besar jua.
    dayana…harap tabah dugaan ni…wan sakinah…rasa nya muka tak malu ganggu laki orang …esok…jgn pula mengamuk kalau terima lak madu no 3

    0

    0
  92. AFRINA says:

    budi ditabur..racun di balas…memang meluat tengok orang mempergunakan agama untuk kepentingan duniawi…takkan berkat kebahagian dibina dengan menghancurkan kehidupan orang lain..sabarlah DAYANA..ALLAH sentiasa bersama dengan orang yang sabar..

    0

    0
  93. redmerah says:

    kenapalah c sakinah ni pendek sgt akalnya utk berkhawin cra mcm tu..klu btl2 ikhlas, buat la cra yg baik. lagi2 lelaki tu suami org. klu dari awl cranya slh, sampai ke sudah akan ada mslhnya..sy perempuan yg da berkawen..pernah d khianati suami.. suami yang sy sanjung dan hormati..kepercayaan sy beri..setiap perbualan kami, renungan dan kata2nya x pernah menimbulkan curiga..dgn janji sumpa setia yg dilafaz…sgt indah utk sy percayai…tapi tiba2, di depan mata dia bukti terpapar..dia gugup masih menafikan apa yang terlihat. dan bila mcm tu sy mula curiga..mencari kebenaran wlu sy tau x kuat. dan akhirnya semua terbongkar..dan rupa2nya…dia curang berkali2 dibelakang sy..hancur hati tp hairan…sy x dpt marah apatah lagi memaki dia..pdhal itu yg sy mahu buat. yg sy mampu buat hanya menangis semahu2nya di depan dia…perempuan, jgn kerana lelaki melafaz kata2 manis kmu sanggup utk melukai hati perempuan lain..klu kmu sgt sygkan lelaki itu, isterinya apatah lg..klu kmu terseksa kerna x dpt berkawen dgn lelaki itu, isterinya lebih terluka bila suaminya bermain kayu 3…

    0

    0
  94. Anonymous says:

    Sabarlah wahai dayana. anggaplah dugaan di bulan ramadhan.
    insyaAllah kuasa Allah tak diduga mana tahu Dayana pregnant.

    0

    0
    • Anonymous says:

      pregnant ke x, asyraf dah kawen 1 lagi..hati dayana dah hancur..aku sangat simpati kat dayana..moga dia tabah…

      0

      0
  95. Anonymous says:

    dayana isteri yang tabah..walau tau husband dia kawen lain, tapi dia still mau jalan pegang2 tangan asyraf..(ke gambar ni sebelum dia tau asyraf kawen ek – masa sama2 p mahkamah pasal isu permohonan poligami)..

    0

    0
  96. hayam says:

    cekgu aku kate, jodoh boleh ditolak, nak ke kawen dengan pompuan/lelaki yang kite takde perasaan langsong? mase bernikah boleh la kate die la jodoh ku, aku sebenarnya isteri/suami die, tup tup bila dah cerai berai kate takde jodoh le, dia bukan jodoh aku le, sume ni boleh dielak kalau ingat tujuan sebenar alam perkahwinan dan tak selfishh yuu! pompuan kalau dah datang gatal, gatal juga. tak hengat perasaan orang sekeliling, bagai dunia dia yang punya!

    0

    0
  97. TEJA LAWANG says:

    Entahlah, bila ku lihat wajah Dayana bertapa tabahnya dia, kenyataan yang dikeluarkan oleh keluarganya sangat bersopan dengan tutur kata. Ayah mana tak nak anak dia bahagia, tapi benda dah berlaku. Kepada Dayana terpulang pada diri anda, adakah bersama bahagia, ataupun keseorangan menenangkan? Apapun aku yakin Diyana tetap akan bersama Asyaraf kerna dia tahu hidup ini hanyalah sementara dan berpegang pada Hukum Allah…..percaya pada ketetapan Tuhan….

    0

    0
  98. Aku bukan bidadari says:

    Hah?!!!!!!!!!!! 9 BULAN kahwin dah ada hubungan dengan pompuan lain!!!!!! Cuba korang dengar tengok video tu.

    0

    0
  99. havang adil says:

    u olls…. dia dah nikah… halal!!……. tak pe la…!!

    0

    0
  100. lia says:

    Dayana, dah habis belajar nanti, dah kerja, duit jangan bagi kat si jantan tu.. Semoga Dayana tabah.. Saya sokong kalau Dayana tuntut cerai. Dayana datang dari keluarga yg senang.. Mesti boleh dapat suami yang lebih baik, alim dan bertanggungjawab dari suami yg sekarang.

    Wan Sakinah jahat juga orangnya. Perampas suami orang. Kahwin kat Thailand pula tu. Memalukan kaum Hawa.

    0

    0
  101. Anonymous says:

    jual produk minyak wangi..memang lingkup laaa ko ashraf..takde saper nak beli..perangai macam setan…sanggup menipu bini kata urusan bisnes..dah balik haram tak bagitau bini….sumpah ko tak idop senang dengan betina tue…sabarlah dayana..dugaan di bulan puasa..semoga ALLAH kuatkan iman dan tabah hadapi semua ni…

    0

    0
  102. yaya says:

    abg dengan adik sama je kaki perempuan

    0

    0
  103. Anonymous says:

    penyebab utama kononnya AM nak kawin lain adalah soal anak….klu fikir balik, student medic mcm diyana tu xkan nk preggy time study…dia baru jer jd pegawai perubatan pelatah..paling kurang pun utk next 2 yrs pun dia sebaiknya jgn preggy…klu x byk kesan utk perkhidmatan dia…aduhai AM, kau mmg suami yg xmemahami…xmengerti…dan cetek ilmu!!! Utk Dayana, sabar yer dik…Allah sedang mengujimu….

    0

    0
  104. deanna says:

    bertemu jodoh dengan insan yang tidak dicintai adalah satu suratan…bertemu jodoh dengan insan yang kamu cintai mungkin kebetulan…tapi, mencintai siapa jodohmu adalah kewajipan…asyraf lansung tak faham yang dayana tu amanah ALLAH untuk dia…sedih…

    0

    0
  105. si kucing meowmeow says:

    korang ni tak baik la . kita tak tau cerita dorang . ada hikmahnya ni .

    0

    0
  106. ashraf labu says:

    si ashraf ni org yg x reti bersyukur mcm nilah…dpt bini doktor pn x cukup.muka mcm jamban ensem ape ke bendanye…

    0

    0
  107. Lelaki Sejati says:

    Lu memang terbaik bro! Bini x izin, kite ikhtiar jalan lain. Allah sentiasa bersama orang yang benar, ini memang betol2 sifat seorang Khalifah! BERANI KERANA BENAR!!!

    0

    0
  108. Kaki kentut says:

    Klau 2 org byk pilihan klau mlm2… Aku stju sgt dye kawin, lgpun si sakinah ni ctk n ayu btol.. msti kuat pegangan agama ni. Pkai tudung lg 2.. Klau si sakinah ni nak kt aku, 10000000x aku nak…

    0

    0
    • Lelaki Sejati says:

      Body Sakinah ini nampak subur….Tak tidor malam lah cik abang kita bersengkang mata berjaga…!

      0

      0
  109. cicak kobeng says:

    WEYH AYSRAF MUSLIM..KO MMG BANGGANG….MMG SUKE LA KO KAN HANCURKAN HATI BINI KO (DAYANA)…….SMOGE KO D BERI BALASAN ATAS PERBUATAN MENYAKITI PERASAAN BINI SENDIRI…

    0

    0
  110. maria yusof says:

    jgn menolak ketentuan Allah..apa yg berlaku ada hikmahnya..jgn berfikiran seolah2 Allah tu tak wujud..kita kena sedar diri, siapa kita dan siapa Allah? kalau kita faham perkara ini yang menjadi asas dalam hidup seorang Islam, then kita takkan banyak komen, mengutuk dan sebagainya..sebab setiap yang berlaku adalah dengan izin Allah..jika Allah tidak mengizinkan, maka tidak berlakulah ia..

    0

    0
  111. PerempuanIniJugaPernahKecewa says:

    Kak dayana, tabahlah walau hati akak dihiris dengan belati tajam.. kesabaran akak boleh buat abg ashraf terfikir kesalahan dia.. bahagiakanlah kak dayana Ya Allah.. :'(

    0

    0
  112. leny says:

    setiap lelaki mmiliki hasrat yang sama berkahwin lebih dari satu kali,yang membedakan ada yang bisa menahan dan ada yang tidak.

    0

    0
  113. KeraniNyanyukSukaMainGameBola says:

    Yg dislike comment i td tu msti fans Sekinah xpon ashraf..
    Btw, i dh mula xsuka u both. Fans rse ttipu ape lg wife die Dayana.
    hilng respek sbb u kn bwk imej seorng muslim, so prlu mnipu ke?

    0

    0
  114. jeemon says:

    lelaki sejati –> berani kerana benar konon… ni bacul namanya… pandai lukakan hati pompuan ja… nafsu beso ni.. bulan posa pon nak buat perangai

    0

    0
  115. dhia says:

    utk semua perampas di luar sana,smg idup korg xtenang dunia akhirat

    0

    0
  116. KeraniNyanyukSukaMainGameBola says:

    Elehhhhhh… Penipu..bencikkk.

    0

    0
  117. Sayang says:

    alahaiiii.. kesian dengan dayana.. muda lagi dah ditimpa dugaan.. sabar & berlapang dada lah.. kalau betul nak bercerai then bersedia lah.. bukan dari fizikal sahaja malah dari segi rohani. bukan senang nak melalui proses ni sebab saya pun pernah melaluinya.. benar Allah tidak akan menduga seseorang itu lebih dari kemampuannya..
    Asyraf, berkahwin lebih itu tidak salah. cuma caranya tidak kena. poligami telah pun difailkan. jika betul pun dirasakan pihak isteri sengaja melengah2kan masa tapi itu semua tidak akan berlaku tanpa izinNya juga kan? (siapa tak sayang laki oiii).. btw, kenapa Thailand? pihak perempuan tu tak terima juga ke pernikahan korang? setakat nak dapatkan sign 1st wife, rasanya sekarang ada negeri2 yang tak kisah dah kan? hmmm… kasihann..

    0

    0
  118. Kaki kentut says:

    Kalau baru kahwin setahun dua masih tak dapat zuriat sabar la dulu. Nabi Zakaria umur 80 baru Allah kabul doa timang cahaya mata.

    0

    0
  119. sedih says:

    salam..sedih betol dengar komen pak cik lokman..semoga dayana tabah..still nk bersama suami even AM dah wat hal mse bru 9 bln kawen..be strong dear..semoga Allah merahmatimu..poligami tidak salah..tp manusia yg suka manipulate fact menjadikannya nmpak kotor..to sakinah,tahniah awak dah berjaya menghancurkan hati seorang wanita.semoga ada kifarah utk awk.

    0

    0
  120. NBH says:

    Allah taala tidak menjanjikan semua orang yang berkahwin itu akan dikurniakan anak tapi janji Allah taala itu pasti.

    Bertabahlah wahai insan2 yg sedang di uji… Ujian Allah taala tanda kasih Dia kepada hamba-Nya.

    0

    0
  121. zzzzzzzzzzzz says:

    lelaki yang normal akan mempunyai firasat kawen lebih pada 1!!!

    0

    0
    • Damn It says:

      Lelaki giler seks, penipu bersiri, gunakkan alasan dapatkan zuriat nak puki lain je nak kawin lebih pada 1….poyo punya jantan. sial cam beruk dapat bunga.

      0

      0
    • psychomat says:

      lelaki melayu lain citer… dia memang ANORMAL! Perverts mengunakan agama.

      0

      0
  122. steve says:

    Kahwin lari kat Siam secara diam2- check.
    Deny habis2an yang dia kawin lagi- check.
    Kantoi pulak yang rupanya dia kawin time kes mahkamah tak setel lagi- check.

    Ini bukan ‘sunnah nabi’ dah. Ini bukan ‘mengimpikan zuriat’. Ini kes konek tak dapat dijaga. Baru saja kawin tak sampai dua tahun dah kawin lari dengan pmpuan lain. Nak kata cari fresh meat? Bini baru dua tahun bang. Tak gemuk pun. Nak kata cari zuriat? Baru dua tahun bang, bukan 10 tahun. Tak lain tak bukan, nafsu semata mata.

    Jangan la tertipu. Hensem, muka bersih, bergelar ustaz muda lagi. Belajar ilmu agama, ilmu perubatan agama. Last2 menipu bini terang2. Hati2 kawan. Yang selalu berbini banyak ni adalah geng alim2-ustaz2. Dalam hati diorang- ‘sunnah nabi’… Quota tu idaman hati untuk dipenuhi.

    0

    0
  123. steve says:

    Kahwin lari kat Siam secara diam2- check.
    Deny habis2an yang dia kawin lagi- check.
    Kantoi pulak yang rupanya dia kawin time kes mahkamah tak setel lagi- check.

    Ini bukan ‘sunnah nabi’ dah. Ini bukan ‘mengimpikan zuriat’. Ini kes konek tak dapat dijaga. Baru saja kawin tak sampai dua tahun dah kawin lari dengan pmpuan lain. Nak kata cari fresh meat? Bini baru dua tahun bang. Tak gemuk pun. Nak kata cari zuriat? Baru dua tahun bang, bukan 10 tahun. Tak lain tak bukan, nafsu semata mata.

    Jangan la tertipu. Hensem, muka bersih, bergelar ustaz muda lagi. Belajar ilmu agama, ilmu perubatan agama. Last2 menipu bini terang2. Hati2 kawan. Yang selalu berbini banyak ni adalah geng alim2-ustaz2. Dalam hati diorang- ‘sunnah nabi’… Quota tu idaman hati untuk dipenuhi.

    Jaga2 gadis sekalian. Kalau dia dah buat sekali, tak mustahil dia akan buat skali lagi.

    0

    0
  124. Boikott says:

    Buat malu nama Islam je….sial ko jantan.
    Muka warak….cam haram jadah.
    Belah la wei…benci aku si Asraf poyo desperate nak burit Wan Sakinah sundal.

    0

    0
  125. Haha says:

    Kebenaran dah keluar… Statement kinah sbelom ni bahawa dayana redha dimadukan nampaknya tidak benar sama sekali. Aku takde hal dgn org nk kawin 2-3 cuma pangai kinah aku tak suka. Kalau betul nak kongsi suami org, buat cara betul… Ni mcm main kotor. Skrg dah dpt laki org, tau plak ko diam..

    0

    0
  126. jantankeparatlaa lu ni says:

    xfaham..xfaham. memula wat permohonan poligami, pastu nk tarik blik. pastu leh pulak kawen kat thailand tu?dhla kena saman xke bodoh namanya tu. ko dh nk wat permohonan poligami wat jela..aku rasa dayana pun dh pasrah tuptup ko gtau ko dh kwen kat siam amende tu? dh gatal sgt ke?

    0

    0
  127. insan biasa says:

    ~ rasa lucu baca komen2 yg trover marah2 kat husband Dayana…and i want to give my 2cent also regarding to this issue~

    – 1st of all, i respect giler kat Dayana…ingatkan hanya dapat baca dlm novel je crita isteri baik2 yang can stand still by their husband side even after all he have done to her (u get all my respect dayana).
    – i really like how dayana handle this situation..we knw that it’s nt easy but again she make me proud by not saying anything bcoz i know she think so much about her husband pride. she also refused to leave him even her parent asks for it. (really a good wife)
    – we can’t blame her husband for married again bcoz in Islam religion u can marry 4 wives ( whatever the reason is…we cannot denied his right)
    – now my advise to this strong girl, dayana is:
    1. klau msih syang husband…brusaha jadi yang terbaik utk dia. xbmakna dia dh kwin smunya dh tlambat…bcoz sooner or later he will realise which woman is the best for him. (prepare in mental n physicall aspect)
    2. kalau xsgup bmadu…please figure out what is the best for u girl coz u not deserved to be done like this.
    – last bt nt least…thank to dayana coz u make me believe that good wife in those novel story is still exist in this world, be strong and want u to know that u get my support girl!
    *sorry for my bad english!

    0

    0
    • Steady says:

      agreed 200%.. u just write everything in my mind.. very proud of you Diyana.. be strong dear~

      0

      0
  128. Sakinah says:

    Aku bitch…aku bitch….ya ya…yay yay !!!!

    Puas???????

    0

    0
  129. mawar putih says:

    sabarlah dayana di dunia kamu sengsara tp disana nnt payung emas yg mnggu kamu…. lelaki kwen spi 4 pun akhirnye ke bini no1 jgk yg dia minta tlg bila sakit… doakan sj kbahagian suamimu, biar allah yang mbalas perbuatannya pd kamu……

    0

    0
  130. Sakinah Perampas says:

    kalau korang tengok betul2 video clip ni, aku tak rasa dayana nak sangat pegang tangan si ashraf ni, dr body language ada paksaan dr ashraf seolah2 mengheret/memaksa dayana jalan bersama dia. untuk mengelak dayana di serbu wartawan barangkali.

    0

    0
  131. Wan Sekinah The Ori says:

    Padan muka kau Dayana….hahahahahhahahahahhahahahahaha

    0

    0
  132. Haha says:

    Sempat lagi si Ashraf panggil Dayana “SAYANG”??? What the FISH!!! KITA SEMUA DAH TERTIPU DENGAN PERWATAKAN ALIM2 TAIK KUCING SI ASHRAF NI! FAKE!!!

    0

    0
  133. Akus says:

    YA ALLAH..ujian apekah yg kau berikan ni..buat asraf ko memng zalim..buat sakinah bahagia ke kau mnyakiti kaum sndiri membuatkan dayana mnderita??aku sngt2 sedih dgn prkara yg brlaku ni..mnjadikn aku semkin takut utk brkahwin..brpoligami memng x slah..tetapi penipuan yg dilakukn x dpt diterima oleh hati..

    0

    0
  134. Nyah Vogue says:

    Betina2 di Malaysia terutama Melayu memang bodoh. Laki fake alim tahi anjing pun masih nak setia ke bahlol.

    Jantan tu penipu la….wake up la perempuan Melayu yg idiot….

    0

    0
  135. GERAM says:

    aku rasa dayana mesti tengah stress gilee sekarang ni..mungkin dia akan lagi stress bila dia bayangkan malam2 laki dia buat apa dengan bini baru..sabo la dayana..ko susah hati kat dunia ni, tapi nnt ko senang kat akhirat..jangan ko layan sedih ko sangat..silap2 haribulan ko pulak jadi customer tetap klinik ayah ngko..sabo..ujian tuhan bagi pada ko yang baik hati dan tabah..

    0

    0
  136. Reply utk Anonymous says: July 18 says:

    Reply khas utk

    Anonymous says:
    July 18, 2013 at 9:01 am

    to: pondan sepi(org yg xmendalami agama mmg sepi pun)
    ko ckap mcm ko hdup kekal kt dunia eah..mmg ko xdidedahkan ngn balasan dkt akhirat eah??ke ko bodoh sombong????aku kesian la kt ko..aku doakan pintu ht ko terbukak..smoga keinsafan hdir lam diri ko dlm ms terdekat..sblm nafas ko yg terakhir…n lg 1 pondan tersgt2 rugi..zuriat xde..xde org nk doakan kite d alam barzakh nanti..sepi la dlm kubur tanpa chya dari doa ank yg soleh..dan ms tu ko xdpt nk ketawa dh…ko penuh ketakutan yg amat..k blum terlmbat ko nk insaf..pintu taubat Allah sentiasa terbuka utk hamba2-Nya..

    Salam…
    Ustaz Love menerima pertanyaan daripada saifull :
    “Bila kita dah meninggal nanti, maka terputuslah amalan kecuali 3 perkara iaitu sedekah jariah, ilmu yang bermanfaat dan doa anak yg soleh….boleh ust terangkan maksud anak yg soleh tu? kalau seseorg tu tiada anak mcm mana ust…“

    Ini mafhum daripada sebuah hadis riwayat Imam Muslim. Secara zahirnya, semuanya memahami akan maksudnya sebab hadis ni memang masyhur sejak jaman kita kecik2 lagi. Cuma timbul masalah berkenaan dengan isu anak ini.. dan kadang2 ianya menjadi alasan pada para suami untuk bernikah lagi (sbb isteri mandul) dan nak dapatkan anak yg soleh.. sedangkan belum tentu lagi anak yg bakal dilahirkan itu akan menjadi soleh (dah ayahnya pun bukanlah soleh sangat.. kihkih)
    Anak soleh ni bukan saja berguna semasa kita dah masuk dalam kubur, bahkan waktu kita masih kat dunia lagi. Sbb maksud soleh ini adalah baik.. anak yang baik mengikut definisi agama.. iaitu anak2 yang mentaati Allah dan RasulNya serta mentaati dan menghormati kedua ibu bapanya dan melakukan perkara yg makruf (baik) serta meninggalkan perkara yg munkar.
    Jadi, bagi ibu bapa yg mempunyai anak yang soleh, sudah tentu ianya merupakan harta yang tak ternilai dalam kehidupan mereka. Harta boleh dicari, tetapi anak soleh ini perlu dibentuk. Kadang2 menjadi, kadang2 tak menjadi. Ada juga yang ibu bapa mereka soleh, tapi anak2 jadi hampagas. Tapi jarang ibu bapa yang buruk akhlak, anak2nya menjadi baik akhlak. Sebab lumrahnya, ibu bapa itu yang akan mencorakkan anak2.
    Masalah ibu bapa pada hari ini, bila harta melimpah ruah, pendidikan tahap tertinggi.. tapi anak2 jadi kurang ajar, tak hormat orang tua, tinggal solat, buat maksiat dsb.. sehinggakan ibu bapa pun tak tahu nak buat mcm mana dah. Masa tu baru rasa kesal, sedih, terharu, terkaget dsb. Hantar anak2 ke pusat pemulihan akhlak, berkawan pula dengan yang memang dah rosak akhlak.. maka bertambah2 lagi kerosakannya.
    Kemudian baru tersedar, yang selama ni dah banyak lalai dan jauh dari Tuhan. Lalu cuba nak mendekatkan diri dengan masjid, ikut kuliah dsb.. tapi masa tu, umur pun dah lanjut.. kubur pun dah melambai2.. rasa takutnya nak mati sbb amal kurang, anak pun tak menjadi..
    Maka, berbahagialah mereka2 yg soleh serta mempunyai anak2 yg soleh. Kalau anak je yang soleh, tapi ibu bapa kaki maksiat, pun tak guna juga. Setiap orang akan dipertanggungjawabkan atas amalan masing2. Kalau dah buat dosa besar, maka diri sendiri kena bertaubat sebelum mati.. doa saja tak mencukupi untuk menghapuskan dosa2 besar itu.
    Cuma mereka2 yg soleh ini, biasanya akan melakukan amal jariah yg banyak atas dunia (banyak bersedekah, memberi zakat kepada yg berhak dsb), menyampaikan perkara2 yg baik kepada manusia (yg menjadi ilmu bermanfaat yg dikongsi2 kepada orang2 yg lain) dan mendidik anak2nya menjadi anak yg soleh, yg mendoakan keampunan untuk dirinya walaupun ketika ibu bapa itu masih lagi hidup. Maka, bila dah mati, tiada lagi amalan yg memberi manfaat kecualilah 3 perkara ini.. akan sentiasa mendatangkan manfaat pahala walaupun dirinya dah berada di dalam pusara.. cewahh..
    Sebab itulah, anak yang soleh ini dikatakan harta yang tak ternilai harganya.. sbb walaupun kita dah mati, tapi disebabkan amalan kebaikan yg dilakukannya (yg mana kita yg mengajarkan dia melakukan kebaikan), kita juga akan mendapat pahala tersebut. Itu belum masuk lagi amalan yg diniatkan pahalanya untuk kita.. dia baca al-Quran, sedekah pahala untuk kita.. zikir, sedekah pahala untuk kita.. seolah2nya, kita duduk rehat dalam kubur, tiap2 hari ada je bekalan yang sampai untuk kita.
    Tapi, bagi ibu bapa yg mengajarkan anak2nya melakukan maksiat (anak dah baligh, tapi diajarkan berpakaian seksi dan membuka aurat contohnya), maka selagi anak itu membuka aurat, selagi itulah dosa akan sampai kepada ibu bapa.. kerana merekalah yg menjadi pembuka jalan anak2nya melakukan maksiat dan dosa.
    Berbalik pada persoalan bagi orang yg tiada anak (disebabkan mandul ataupun anaknya meninggal di usia muda), maka tiada masalah. Sbb walaupun zahir hadis menyatakan ‘anak soleh’, tetapi maksud hadis adalah lebih umum daripada itu. Iaitu doa orang2 soleh juga memberi manfaat kepada si mati di dalam kubur.. tak kira la adik ke, kakak ke, anak sedara ke, anak angkat ke.. Sesiapa saja yg berdoa untuk kita, insyaAllah, akan memberikan manfaat kepada kita sama ada di dunia mahupun di dalam kubur. Cuma, susah sikit la nak harapkan orang mendoakan kita.. sbb kadang2, mereka nak mendoakan diri mereka sendiri pun jarang2, apatah lagi nak mendoakan orang lain. Berbeza dengan anak2 soleh, insyaAllah, mereka akan sentiasa kenangkan jasa ibu bapa dan sentiasa akan mendoakan mereka.
    Maka, bagi mereka2 yg tiada zuriat (dan tak berhasrat nak berpoligami.. kihkih), ambillah anak yatim untuk dipelihara.. betapa banyak ganjarannya memelihara anak yatim ni.. even usap kepala mereka pun dah memberikan pahala, apatah lagi kalau kita menjaga dan mendidiknya menjadi insan yg soleh.. insyaAllah, bila kita dah tiada atas dunia ini, mereka ini akan menjadi ‘harta yg tak ternilai’ buat kita, walaupun mereka cuma anak angkat. Tapi, disebabkan didikan kita dan doa mereka, insyaAllah, amalan kebaikan kita takkan terputus, walaupun nyawa kita telah terputus.
    Kesimpulannya, sebelum kita nak fikir persoalan anak soleh, kita dulu yg kena buat persediaan untuk menjadi insan soleh dan anak soleh kepada ibu bapa kita.. insyaAllah, kebaikan ini akan berterusan dengan kita mendapat anak2 yg soleh, serta anak2 kita akan melahirkan zuriat (cucu2) yang soleh..

    0

    0
    • Anonymous says:

      tersgt pjg..ptot ko ambik point die..papepun thx bg fdbck
      n lg satu aku cume nk gtaw pd pondan sepi yg die jd pondan pun xde nikmat jgk..coz die gtaw malangnye jd pmpuan…nk hurai mmg la pnjg..cume kita rgkaskan…nk kuarkan pemikiran -ve drp pondan tu..itu je…bkn bergantung harap pd anak semata2 untuk cerahkan kubur..nk bg contoh…die kene jd lelaki sejati untuk dptkan zuriat..bkn jd pondan….sbb tu la suruh taubat..
      nk titip pesanan law nk nasihat boleh..bg point..org mls nk bc pjg2 camni..btol aku ckp..papepun thank you very much..

      0

      0
  137. xxx says:

    lepas AM keluar dari court tu, kan dia pegang tangan dayana kan. aku dengar pastu dia cakap ‘kan sayang?’ korang dengar tak?

    0

    0
  138. sharifah idura says:

    Semoga Dayana tabah.hati perempuan tabah di luar,di dlm hanya Allah yg tahu.Jika sya berada di tempat Dayana,sya tidak mengistiharkan perang,sya rela undurkan diri.Mmg pahit utk menanggung perasaan,hanya Allah yg Maha Mengetahui.Buat Dayana keputusan di tangan anda,

    0

    0
  139. dreamaker says:

    Ikut dia la nak kawin dua. Dah susah sangat pak mertua tak bagi bini tak bagi, bohong je la senang cerita.
    Dia mampu, jadi apa salahnya. Inilah perangai melayu. Adat dgn restu sanjung sangat, yang Rasulullah cakap korg buang ntah ke mana. Mcmana la Islam nak berkembang….

    0

    0
    • Anonymous says:

      meh aku copy paste..

      sekadar kongsi says:
      July 18, 2013 at 12:07 pm
      Sape kate pendapat isteri pertama tak penting…Rasulullah pernah melarang saidina Ali daripada memadukan puteri Rasulullah, Fatimah.Baginda berseru:

      “Beberapa keluarga Bani Hasyim bin al Mughirah (kerabat Abu Jahal) meminta izin kepadaku untuk mengahwinkan puteri mereka (anak Abu Jahal) dengan Ali bin Abi Talib. Ketahuilah aku tidak akan mengizinkan, sekali lagi aku tidak akan mengizinkan. Sungguh tidak aku izinkan kecuali Ali bin Abi Talib menceraikan puteriku terlebih dahulu. Fatimah adalah sebahagian dari diriku, apa yang mengganggu dirinya mengganggu diriku, dan apa yang menyakiti hatinya menyakiti hatiku.”

      Sesetengah berpendapat Rasulullah juga mencegah poligami kerana kesedihan Siti Fatimah apabila hendak dimadukan oleh suaminya. Ini membuktikan kesedihan isteri pertama untuk dimadukan tidak boleh dianggap remeh. Ia perlu dititik-beratkan oleh para suami yang hendak berpoligami.

      ~poligami bukan sunnah tetapi rukhsah~

      0

      0
    • Keira says:

      Saya percaya, jika AM cukup serba-serbi sebagai suami,
      tidak akan ada halangan dari pihak Dayana dan keluarganya memandangkan mereka berpegang teguh pada ajaran Islam,
      bila tidak dipersetujui sebegini, mungkin Dayana sudah nampak ketidaksempurnaan suaminya dalam memimpin dua rumahtangga.

      Maaf saya cakap, saya juga seorang isteri. Jika suami sempurna dan mengamalkan Islam sepenuhnya, menyenangkan dan membahagiakan isteri secukupnya, saya sendiri akan pinangkan madu untuk suami :)

      Akan tetapi, kalau isteri yang satu pun sudah terumbang ambing, sudah tentulah saya tak setuju :)

      0

      0
  140. Irdinna says:

    wan sakinah dlm byk2 lelaki, suami org jugak ko nak. mcm Pasa Sendat jugak kan, claim dah kenal lama dr sblm laki tu kahwin. so what?? benci betol perempuan sekarang ni suka rebut hak org lain! dulu masa konon “dah kenal lama” tak nak tekel kaw kaw! skrg sibuk nak porak perandakan rumah tgga org.

    ingat murah ke belanja nak kahwin diorang dulu?? senang2 je ko musnahkan! ko pk RM1 RM2 je ke blanja kahwin?? hati mak bapak pompuan tu saat anak dinikahkan, berat sayu nak melepaskan anak die ke bwh jagaan lelaki yg diharapkan ko ade pk??. senang je ko rampas semua tu kan?? ko senang la blanja kahwin murah takat pg thailand je! memang tu je harga kau kan!

    hari ni ko buat org mcm ni, ingat in the future anak ko pulak kene mcm dayana ni! masa tu baru ko tau langit tu tinggi ke rendah

    0

    0
  141. sekadar kongsi says:

    Sape kate pendapat isteri pertama tak penting…Rasulullah pernah melarang saidina Ali daripada memadukan puteri Rasulullah, Fatimah.Baginda berseru:

    “Beberapa keluarga Bani Hasyim bin al Mughirah (kerabat Abu Jahal) meminta izin kepadaku untuk mengahwinkan puteri mereka (anak Abu Jahal) dengan Ali bin Abi Talib. Ketahuilah aku tidak akan mengizinkan, sekali lagi aku tidak akan mengizinkan. Sungguh tidak aku izinkan kecuali Ali bin Abi Talib menceraikan puteriku terlebih dahulu. Fatimah adalah sebahagian dari diriku, apa yang mengganggu dirinya mengganggu diriku, dan apa yang menyakiti hatinya menyakiti hatiku.”

    Sesetengah berpendapat Rasulullah juga mencegah poligami kerana kesedihan Siti Fatimah apabila hendak dimadukan oleh suaminya. Ini membuktikan kesedihan isteri pertama untuk dimadukan tidak boleh dianggap remeh. Ia perlu dititik-beratkan oleh para suami yang hendak berpoligami.

    ~poligami bukan sunnah tetapi rukhsah~

    0

    0
  142. Anonymous says:

    TAHNIAH ASHRAF MUSLIM DAN WAN SAKINAH…
    MUAHAHAHAH..
    TENTU YANG KOMEN KAT SINI IALAH ANAK2 DARA TUA, BINI2 GEMOK YANG TAKOT LAKI KAWIN LAGI KAT SINI MEROYAN…
    U OLS NI REDHA JELAH KETENTUAN SURATAN DI DUNIA.
    MORAL OF THE STORY … REDHA.. HAHAHAHAHHA

    0

    0
  143. Anonymous says:

    definitely kawin bukan sebab nak anak…kalo disebabkan zuriat apasal sampai ke thailand…phuiii!!

    0

    0
  144. anon says:

    siapa wali WAN SEKINAH ni? family dia ? nk kenal jugak..

    0

    0
  145. Anonymous says:

    No woman in her right mind would wanna get married in Thailand. We all dream of nice pretty lil’ weddings.
    So guys.. if you wanna marry us.. be a gentleman and Do It Right!

    0

    0
  146. oooh ksiannya kt dayana says:

    Ya Allah ksiannya kt dayana…tabahkan hatimu wahai dayana…mka sdeh tp still pgang tgn suami…

    0

    0
  147. Anne Kay says:

    Kesiannya kat Dayana. Br 9 bulan kawen, laki dia da carik pompuan lain. Baik betul dia. Dah laki dia buat mcm tu kat dia pun masih nak tinggal serumah n jalan bole pegang tgn. Haih

    0

    0
  148. ummihaqimi says:

    sabar ye kak dayana…ada hikmah nyer tu insyaallah..
    mesti raya tahun ni tak berapa nak meriah..

    0

    0
  149. apapajeala says:

    Bukan salah pon poligami…dah dia mntak bini xkasi..tu kira bgus dia bgtau.. bkn wajib bgtau isteri pon klu lelaki nk kawen lg… nisbah perempuan dgn lelaki skrg ni 33:1.. xsalah pon kawen 4.. Kelebihan tuhan bg utk kaum Adam.. dia Islam..bkn Nasrani yg talak d tangan isteri..APADAA…

    0

    0
    • peminat pasar ramadan says:

      sokong…..biarlah mereka dgn cara mereka…baik fikir nk mkn apa berbuka lg baik…

      0

      0
    • xyahnakbackupsangatla says:

      apapajela , memangla poligami x salah di sisi Islam , tapi kau agak , Ashraf kawen lagi satu ni sebab apa? Sebab agama ke, sebab sunnah ke atau sebab dah kemaruk nak kawen lain? Kalau sebab anak macam yang dikata , siapalah kita manusia nak tentukan bila dan berapa Allah nak kurniakan zuriat. Buatnya kawen sampai kali keempat pun x dapat anak , apa nak kata? Ni la contoh bila buat satu perkara x fikir semasak-masaknya.Ikut mana yang senang/suka untuk diri.Lagi satu kalau Ashraf mampu pun dari segi tenaga dan kewangan , mampukah dia adil jaga hati n perasaan isteri2 dia???

      0

      0
  150. sayang dayana says:

    Alhamdulillah, Dayana, anda sungguh cekal menghadapi ujian Allah SWT, masih memilih untuk menghormati suami, tinggal sebumbung di saat masalah ini melanda.

    Alhamdulillah juga kpd Hj. Lokman krn berjaya mendidik sorg anak utk menjadi isteri solehah, taatkan Allah SWT, juga ibu bapanya.

    Tahniah AM krn selamat berkahwin lg. Islam tidak mengharamkan poligami, tp pd pendapat saya, buatlah dgn cara yg betul. Hormat isteri & keluarga mertua. Perkahwinan menerusi berbohong bukanlah perkara yg baik. 9 bulan perkahwinan pertama sepatutnya masih berada dlm mood saling mengenali & mencintai. Tp anda sudah pun berlaku curang. SubhanaAllah. Semoga anda mampu menjalankan tanggungjawab sbg suami dgn adil.

    Wan Sakinah, tahniah juga krn berjaya bergelar isteri kedua AM. Sedikit pesanan buat anda, jika kita mahu org lain menghormati kita, kita harus hormat org lain terlebih dahulu. Samalah halnya dgn perkahwinan ini. Ramai org memandang serong kpd anda dek kegagalan anda utk menghormati Dayana sbg isteri pertama. Anda juga memilih utk menyokong AM dgn berbohong. SubhanaAllah.

    0

    0
  151. beautyfool_lara says:

    cantik tarikh nikah/kawen..7.7 2013..mmg rncg la..ye x?

    0

    0
  152. havang taste says:

    u olls,
    dayana tu masih lagi jadi wife…bukan kena cerai!! so, ok apa!!……

    0

    0
  153. peminat popia basah says:

    biarlah apa mereka suka buat…korang buka menu apa today

    0

    0
  154. suka dayana says:

    apa fb dayana boleh add

    0

    0
  155. OBSERVER says:

    AKU CUMA BOLEH CAKAP- DIA NI ASSHOLE LAA BUAT KAT DAYANA MACAM TU. KESIAN KAT ORANG TUA DAYANA… NAMPAK RIAK MUKA DIA YANG DIA SANGAT FRUSTRATED DAN KECEWA KAT ASRAP TU…

    0

    0
  156. sotong kering says:

    tak sabar aku….asyik cerita ni jer…sedangkan takde statement dari jantan durjana tu…aku pun nk tahu kenaper gatal sangat nak berbini lagi…ni mesti kes nak ceraikan yg no 1 takut kene hentam dgn mertue…so kawin senyap2 ler…

    0

    0
  157. jue says:

    asyraf beruntung memiliki dayana sebgai seorang isteri. namun sebaliknye pula dayana.moga kak dayana tabah. ketiadaan anak hny alasan utk nikah lg sorg.org len lg lama kawen xdpat anak tp masih lg kekal bersama. semoga kak dayana sentiasa berada di bawah perlindungan Allah, sabar dan tabah hadapi semua ini. insyaallah

    0

    0
  158. Anonymous says:

    nukilan Dayana.

    “Sucinya aku, kau miliki ketika di Makkah Hebatnya dia, kau sembunyikan ketika di Thailand ”

    Sungguh ! Beratnya memegang kasih dan cinta pada seorg suami ! Berdoa agar jodoh dia mmg milik aku seorang smpai mati dan sungguh ..andai jodoh dia tetap ada bersama org lain , aku akan terima dgn terbuka dan terus kuat mcm yg mami lakukan !!

    Percaya pada jodoh ! Percaya pada ketentuan ! Menangis air mata darah pon kalau takdir dah begitu..kita ada dua pilihan, terima atau menarik diri !!!

    Tak usah bicara tentang payung emas
    Kerana
    Aku belum layak iktiraf diri sesuci khadijah atau fatimah

    Tak usah bicara tentang zuriat
    Kerana
    Aku bukan Allah…mudah menyebut kun fa ya kun…

    Tak usah bicara tentang setia
    Kerana
    Aku pasti kau tahu aku bukan perempuan jalanan

    Tak usah bicara tentang tanggungjwb
    Kerana
    Aku tahu kau lebih arif tentang itu

    Tak usah bicara tentang kesempurnaan
    Kerana
    Aku terima kekurangan kau kerana Allah

    Tak usah bicara tentang dia
    Kerana
    Aku diasingkan darimu kerana dia

    Sucinya aku, kau miliki ketika di Makkah
    Hebatnya dia, kau sembunyikan ketika di Thailand..

    Berhenti beralasan ini semua jodoh ketentuan Allah…
    Kerana satu dunia tahu

    Hanya itu lah jawapan mudah utk lepaskan kekhilafan yg disengajakan.

    0

    0
  159. zoe says:

    Moga Dayana tabah mngahadapi ujian Allah,ssengguhnya tuha xkan menguji hambany melebihi dri kmpampuan hamba itu sndri,respect ngan family Dayana yg msih boleh mmberi kenyataan dngan tenang,wlaupon dlm hati pasti marah n kesal ngan tndakan AM ni,seriosly you deserve someone bettter then this guy.

    0

    0
  160. Zain Sardin says:

    Pepun dlm org mengutuk aku nak ucap tahniah kat ko bro Ashrap, dari ko main sana sini belakang istri ko baek nikah, kat Siam pon siamlah

    0

    0
    • Uneedhelp says:

      yeah like from one lelaki jenis pundek tu another, bro. Kenapa kena main sana sini?? Satu bini aje tak cukup? Siapa suruh kawen? Warped mentality of the malay man. Rational logic tahap mentally and emotionally retarded. Dah ada study mengatakan lebeh ppoan melayu gi ke University dari lelaki melayu…hahaha. Go see a psychotherapist. Lelaki macam kamu give Islam a bad name.

      0

      0
  161. kesian ashraf says:

    ape la korg ni…bia la die nk kawen smpai dua..itu hak die..bek korang2 perempuan ni jaga je la laki korg tu…sibuk hal org..mcm la die kawen pkai duit mak bapak korang…hatta duit korang pon die xtengok..yg korang bising cm anjing menyalak ni nape????aku suka die kawen dari die berzina..jg la laki korang tu bek2…

    0

    0
  162. Anonymous says:

    Dulu aku respect giler kat Asyraf Muslim nie, dah tahu nak kahwin lain dan kahwin pulak cara menyakitkan hati. Lagi serius hilang respect aku. Minat dia sebagai ikon agama dan pelakon yang berwibawa hilang sama sekali… Good bye

    0

    0
  163. Anonymous says:

    Nabi Muhammad SAW tak benarkan mana2 puterinya dimadukan. Saidina Ali memohon utk bernikah kedua kali dgn seorang wanita bangsawan Quraisy. Nabi bersabda suruh dia ceraikan anaknya Siti Fatimah dulu. Sabdanya lagi, dia tak mahu anaknya rosak agama. faham2 sendiri la pasal poligami ni, kalau bagus sangat kenapa Nabi tegah Puterinya dimadukan? jgn ambik ringan isu poligami. Kalau Allah tak kurniakan anak tu, adalah RahsiaNya, kita adalah hamba yang lemah, takde apa2nya kita ni.

    0

    0
  164. bella says:

    bukan letak jawatan ni…aku rasa budak sial (asraf muslim) ni kena fire! woi pompuan yg berspesis mamalia – sakinah. lapar sgt kat suami org.

    0

    0
  165. Anonymous says:

    Sakinah patut respek n takkan setuju kawin kt thailand..tu jer…
    Kalu betul ko pompuan yg baik ko tetap akn cuba ambil hati diana sampai dia setuju nak bermadu dgn kau….takkan sekali menjatuhkan maruah diri kawen kat siam…
    Fikirlah kinah oi level ko..buat malu…
    Xper diyana yg penting ko tetap yg pertama….level bini pertama tetap lain….bini kedua baik mcm mn pon akn tetap ditpandg serong apa lgi buat mcm ni…low class

    0

    0
  166. wawa says:

    hanjing nye jantan,,mmg sial…s betina plak mcm xde batang lain,nk gak batang sekor tu,,,x malu kew weiiiiii…muka dh mcm jalang,hidung mcm hidung babi tanah,,,main sdap kot,sbb tu jantan sanggup kawin kat thailand

    0

    0
  167. entahlh says:

    Wahai semua,

    Bulan puasa ni sudah2 lah tu. Maki hamun cerca tak habis2. kita tak tahu masalah Asraf. Rumahtangga dia hanya dia yang tahu. Hati dan persaan dia hanya tuhan yang tahu. Hati dan perasaan tak boleh ditipu. Jangan terlalu menghukum begitu skali..

    0

    0
  168. Sukabermadu says:

    Bini pertama kahwin sebab duit, bini kedua??!! Apa lagi bini 1st, ambik semua balikkkkkkk!!! Aku jugak bini 1st class, top in all area, pandai, cantik, good in ehem.. Ehem.. Pandai masak, laki aku 1st class yawwww.. And mat salleh. Hahahahhahahaha

    0

    0
  169. perangai huduh says:

    UDOH LA PRANGAI MUNG NI ASRAF MUSLIM….MUNG DUK NIPU 2 BAKPO??? MUNG NI BENGONG KO?? WAN SAKINAH PUN GILO KO JATE SEMAK!! SEMAK PERANGAI HUDUH… SERASI DOH LA MUNG DUO ORE 2..SAMA2 PERNGAI HUDUH!!!! OYAK MOLEK KO DAYANA X BOLEH KE???? SI*l tahap gilo babi

    0

    0
  170. bunga mataharo says:

    entah2 si sakinah 2 dah bunting kot..2 yang xsempat2 nk kawen 2..alahai..gediks nya ko wahai betina…

    0

    0
  171. Qaisara Clare says:

    Susah nak cakap la zaman skrg ni… suami xreti nak amik tau perasaan c isteri…tau nak sedap je…ksian kat isteri…kalo i jadi pmpuan…suami org i xbrani nak kacau…walaupun kenal before laki tu blum kwin…tp kene faham..bile die da kwin…jgn melebih2…cukup sekadar kwn…sbb kite sbg wanita yg bermaruah kene la jge maruah kite jgn smpai menghancurkan atau memporak perandakan masjid yg di bina… kalo betul nak kwin biar dgn prosedur, hukum dan undang2 yg telah di tetapkan…. kalo suami u nak madukan i pun…i rela skiranya mnggunakan saluran n kbenaran bertulis dr mahkamah….tp biar dgn alasan yg munasaba…bkn skadar nafsu… to ashraf, i am one of ur fan b4…yet u let me down….ur attitude is not “Muslim” enough… anda da mnganiaya isteri anda, dgn menipu dan mempermainkan perasaan beliau…ksian kaum hawa yg sememangnya lemah…apa agak nya perasaan kamu bila nnt kmu ada anak perempuan…dan anak perempuan kmu menerima nasib yg sma sbagaimna isteri pertama kmu rasa skrg ni…Semoga Allah Melindungi dan Memberi Kesabaran kpd Dayana…. Aminnn….

    0

    0
  172. nukilan says:

    bodoh tahap dewa.!!

    0

    0