Written by AbangNara | September 18th, 2014

Semalam Ziela Jalil menimbulkan satu kontroversi apabila memuatnaik gambar yang dikaburkan di bahagian dada. Pelbagai teori timbul di kalangan para pengikutnya. Ada yang kata baju jarang, ada yang kata terdedah di bahagian itu, ada yang kata ketat sangat dan macam-macam lagilah. Secara asasnya apabila sesuatu gambar dikaburkan, ia bermakna bahagian tersebut tidak elok ditengok atau tak wajar dipertontonkan kepada khalayak ramai.

ziela jalil

Hari ini menerusi Harian Metro, Ziela Jalil merungkaikan segala misteri mengenai teknik pengkaburan yang dilakukan olehnya. Kata Ziela Jalil:-

Baju jarang? Bukan jarang sebenarnya. Baju itu nampak dada jadi saya ambil tindakan untuk kaburkan bahagian dada sebelum muat naik gambar itu di Instagram. Tapi nampaknya sesetengah orang kita ini memang suka tengok gambar yang tak dikaburkan itu. Selepas itu nak kritik dan hentam pula.

Kalau orang muat naik gambar saja, sibuk nak tengok bahagian-bahagian yang tak perlu. Kalau gambar itu kecil pun sanggup ambil (screenshot) supaya boleh zoom dan jadikan isu.

ziela jalil

Abang Nara ada beberapa tips untuk Ziela Jalil untuk mengelakkan lagi kontroversi sebegini berlaku. Pertama jangan pakai baju ketat. Pakai jubah pun pasti akan terserlah kejelitaan anda. Kedua sebelum muat naik gambar, perhatikan betul-betul terlebih dahulu. Kalau ketat sangat, tak payah muat naik terus. Simpan untuk koleksi peribadi. Ketiga, muat naik gambar ‘selfie’ sahaja. Tak nampak terus bahagian dada. Selamat dunia akhirat. Hehehe. Tak gitu?

P.S: Kia Soul bakal dilengkapi enjin turbo

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

66 responses to Baju Itu Nampak Dada Jadi Saya Kaburkan – Ziela Jalil

  1. kobis bunga says:

    biase la mentality rakyat Malaysia… lantak la mereka nk fikir ape….

    0

    0
    • Olga says:

      abis tu ko pegi event tu dgn dada tersembol, ramai mata yg memandang cemana plak? ke ko kaburkan jugak pandangan org kat event tu?
      adohai! once BIMBO, sampai mati BIMBO!

      0

      0
      • Melayu Ubat Kuat says:

        Mestilah untuk tontonan kami semua!!!!!

        Aummmmmmmmmmmm!!

        0

        0
        • Yahudi says:

          Surah An Nur verse 31 =
          And tell the believing women to reduce [some] of their vision and guard their private parts and not expose their adornment except that which [necessarily] appears thereof and to wrap [a portion of] their headcovers over their chests and not expose their adornment except to their husbands, their fathers, their husbands’ fathers, their sons, their husbands’ sons, their brothers, their brothers’ sons, their sisters’ sons, their women, that which their right hands possess, or those male attendants having no physical desire, or children who are not yet aware of the private aspects of women. And let them not stamp their feet to make known what they conceal of their adornment. And turn to Allah in repentance, all of you, O believers, that you might succeed.

          Oh syariat menutup aurat ada di dalam QURAN dan BIBLE , especially dlm Old Testament , which explain why sesetengah org Yahudi yg berpegang kpd TORAH(diubah , and diorng tk baca NT ) DAN Orthodox Christian women menutup kepala mereka !!

          bertaubat lah Ziela Jalil

          0

          0
        • kobis bunga says:

          sape lah yang guna nickname aku tu. ??
          benda haram kau x yah nak backup sangat lah guna nama aku.

          0

          0
      • Shahril says:

        “once BIMBO, sampai mati BIMBO!” salah tu… ada seorang pelacur yg amat teruk kehidupan sosialnya, namun dgn kuasa Allah swt, dia meninggal dunia dlm keadaan “yang baik@beriman” dia masuk SYURGA. Doakan agar Puan Ziela mendapat hidayah dlm hatinya utk menuju jln yg lurus. InsyaAllah. Amin. (klu kita tutup keburukan org, nnt Allah swt tutup keburukan kita di Padang Masyar).

        0

        0
    • wekk says:

      eeee siapa yang nak tgk pon. wekk muntah

      0

      0
    • jeni says:

      Ni shilala senior ni….apa motif kak ziela kaburkan..pastu pergi post dl ig…memang nak minta bahan…adakah kakziela begitu sunyi nian sanggup minta kutukan? ketagih hinaan bangsakah ini?kebodohan apa pulak lepas ni shilala..ziela…next?

      0

      0
      • Respect !!! says:

        Apalah korang ni sibuk nak kutuk Puan Ziela Jalil tu…aku tengok ok je dressing dia. Cantik. Cuma tudung dia je tak labuh dan baju dia ikut bentuk body. Saya tengok baju dia tak ketat or sendat mana pun. Gambar tu pun bukan dia dedah aurat dia. Dia cuma share gambar dia bergaya dengan matching shoes and handbag. And itu gambar peribadi dia yang dia rasa dia nak cover dengan blur kan sikit…

        Nilai diri sendiri sebelum nak kutuk orang lebih lebih…

        To Puan Zeila jalil, ambil nasihat yang positive je… Yang kutuk lebih lebih tu nak bagi pahala diaorang kat Puan Ziela…

        Saya cuma akan kutuk kemungkaran yang di lakukan terang terangan oleh artis yang pakai baju sexy, singkat, terdedah or jenis yang dah tak tahu malu.

        0

        0
  2. amoi says:

    Pakai je tudung laboh..x yah kaburkan gitu..lgpun bile bertudung laboh, xde lah org nak hentam ko sesuka hati..kalau rasa xnak kene hantam, susah2, xyah letak terus gmbr tu..abeh citer..

    0

    0
  3. amoi says:

    Pakai je tudung laboh..xyah kaburkan gitu..lgpun bile bertudung laboh, xde lah org nak hentam ko sesuka hati..kalau rasa xnak kene hantam, susah2, xyah letak terus gmbr tu..abeh citer..kan?

    0

    0
  4. ... says:

    sorry to say , I guess you’re really disparate need a man attention .. close yourself with something bz like go to attend Islamic class.. mengaji Quran … then you will feel better….

    0

    0
    • Manglish says:

      Desperate not disparate.. Choiiii..

      0

      0
    • cuit says:

      sorry to say jugak akak ziela jalil. Inilah namenye beramal tanpa ILMU. pakai tudung macam islam, tapi tak kaji sepenuhnye ape fungsi tudung tu. (of coz menyorokkan ape2 yg tersembul dengan mudah) Then gamba pegang2 lengan keith foo. You are carrying a muslimah’s pride ok kak. No touching2 with non-muhrim. No matter la ko anggap die anak ko ke cucu ko ke. Anak kucing ke. Tak paham tol aku nenek ni. Orang soh blajo xnak.

      0

      0
  5. lady gaga says:

    Aku sgt2 setuju dgn cdgn abg nara..aku suka, aku bgi 4 bintang..hahaha…

    0

    0
  6. poyos la says:

    ok kaburkan sbb nmpk dada sblm post kt ig…nti peminat nmpk dada mak janda ni..
    pelik la..pakai tudung tp baju sempit smpt nmpk dada..motif???????bertudung itu fesyen uollsssss baru nmpk suwit2 gitu baju sempit xper bkn telanjang (mind set klu org kaya berfesyen)….whatever la xprnh minat dia pon bajet alim2 jerr gitu .. okeh baiiiii

    0

    0
  7. sentap says:

    Salah ko jugak sape suh g letak gambar macam tu…bile kena hentam marah pulak…betul la org tegur dedah aurat tu berdosa….sblm muat naik gambar tak fikir ape akan jadi tu la akibatnye

    0

    0
  8. Mirai Suenaga says:

    Kaki tu pun aurat gak. Takkan tak reti kot….
    Lebih baik tak payah pakai tudung kalau tunjuk gambar kaki…

    Motif gambar? nak show off?

    0

    0
  9. Anonymous says:

    ape ke mengong punye statement.. kalo dah terang2 tau tak appropriate, baik tak yah upload n display terus.. lepas tu nak salahkan orang lain plak tehegeh-hegeh nak skodeng tut! dia.. akai dok kat lutut apa..!!

    0

    0
  10. Anonymous says:

    “Abang Nara ada beberapa tips untuk Ziela Jalil untuk mengelakkan lagi kontroversi sebegini berlaku. Pertama jangan pakai baju ketat. Pakai jubah pun pasti akan terserlah kejelitaan anda. Kedua sebelum muat naik gambar, perhatikan betul-betul terlebih dahulu. Kalau ketat sangat, tak payah muat naik terus. Simpan untuk koleksi peribadi. Ketiga, muat naik gambar ‘selfie’ sahaja. Tak nampak terus bahagian dada. Selamat dunia akhirat. Hehehe. Tak gitu?” (Nara, 204)

    untuk pertama kalinya aku setuju dengan apa yg NARA cakap… halussssss..!

    0

    0
    • ... says:

      selfie pon berpada2.. tayang muka time terbaring .. duck face .. make-up tebal.. pon mengundang ghairah orang… ..

      0

      0
      • hj amir says:

        KORang jgn terpedaya dgn nara.
        bini dia pun pakai tudung berbelit kat leher nampak buah dada..

        manusia mana nmpk salah sendiri.bini yg terdekat tak di nasihant org jauh nun sibuk nak bg nasihat.puiii

        0

        0
        • sham kamikaze says:

          Jgn sibok bini org le bang haji…sibok kan bini sdiri kat umah 2..takut2 buah dada bini sdiri yg terlondeh….ckp dulang paku serepih ckp org takut awk yg lebih….

          0

          0
  11. Mamut says:

    Satu je dia ni suka sgt mempamerkan kemewahan.. Bnyk fokus gamba pada barangan mahal dan mewah…tidak ka ade unsur riak? Org2 biase dan bawahn takk termampu menikmatinya….sedarlah Hajjah.

    0

    0
  12. dora says:

    tepok dahi aku baca statement Zilaaa.. adoiii! manusia! manusia..!

    0

    0
  13. Izzo Jackster says:

    Inilah akibat kalau belajar agama main semberono je.. Pakai tudung tu dah bagus sangat, tutup aurat (rambut), tapi dia lupa ke yg bahagian lain tu aurat juga? Pakai baju sendat sampai nampak tubuh badan, dedahkan kaki bagai..

    Dah tahu baju tu ketat and nampak bentuk dada, tak perlu kot nak upload kt ig. Buat tambah dosa je.. Harap dia sedar la dan cuba la berubah. Aku setuju sangat dgn abang nara. Mr. IJ

    0

    0
  14. Aida says:

    Baca Artikel ni..tak yah komenlah..kita buat kerja Bodoh..kabur ,..tudong laboh..aper semua ni..setakat gambar Ziela nak kabur..????cameback to the square..Yang Empunya Diri Patut tahu..nak kena pakai lagi ker Pakaian Yang Menjolok mata?? Setakat nak kabur gambar apa ader hal..yg sebenarnya Tuan Punya Diri..yg tak berubah..setakat tudong???

    0

    0
  15. mak says:

    Laaa………kena upload gaks ker?
    kalau rasa tak sesuwei, tak perlu kot nk kabur2xkan….
    Takyah upload terus jewwww…..

    Amboooiiiiii kak ziela….
    semenjak sendirian nie…..
    mengamcammmmmmm…..aummmmmm!

    0

    0
  16. Melati says:

    Masaalah nya ader lagi ker org selera???

    0

    0
  17. Coreena A says:

    Pliknya. Klau censored lg lh mngundang kontroversi. Kak Jelly dh lm dlm industri kn. Tk pyh risau ckp2 org kt ig tu.

    0

    0
  18. silent reader says:

    Puan Zeila Jalil, saya meminati lakonan puan sejak puan berhijab nie…malangnya, puan berhijab tidak mengikut syariat Islam…sepatutnya puan berhijab dgn menutup dada, memakai pakaian yg longgar, memakai stoking…saya yakin puan lebih arif dalam erti kata menutup aurat bagi seorang wanita…saya pon bukanlah wanita yg sempurna, tapi sebagai umat Islam wajib menegur apabila melihat kesalahan umat Islam lain…puan, syurga utk seorang isteri berada di bawah telapak kaki suami…kasihanilah arwah suami puan…maaf puan, saya hanya sekadar menegur…yg baik itu datangnya dari Allah, yg buruk itu hanyalah dari saya…

    0

    0
  19. bedah bedot says:

    Apa susah2, banyak gambar lain boleh letak…. dah tau hak milik tu agak besar, pakaila baju yang agak longgar….mmmmm

    0

    0
  20. mami says:

    motif nak tunjuk kasut dengan handbag mahal?
    menunjuk?
    aduhai dah tahu ketat pakai la tudung labuh.
    dulu pakai tudung labuh kalah abby abadi ekeke.

    p/s: dah tahu ketat tak payah la pakai..

    0

    0
  21. bell says:

    Acah2 alim pulak..dia ingat org nk puji lah bila dia buat gitu.erm salah la kak ziela..patutnya jgn pkai trus kalau xnak org tgok sgt.tp akak pkai jugak.apa bezanya org tgok dlm gambar n org tgok dpan mata kak?

    0

    0
  22. msa says:

    you shouldn’t wear that in the first place.

    0

    0
  23. miss dombol says:

    dah tua2 pun sibuk nak berinstragram…xpayah la susah2 nak kaburkan pas tu upload..cuci gambar tu simpan je kat dalam album kat rumah…orang skang kedekut wet nak cuci gambar,tangkap banyak2 sume upload kat fb or instragram nak tunjuk depa suma got a life a kunun…sometimes too much picture you post to much haters you get..i prefer cuci gambaq..cuci banyak2 dapt murah cikit,i x men edit2 my pic,xkesah la jerawat batu ka,kulit kusam ka as long i x tipu,t orang nengok gambaq cantik tp real..mak oi cam black widow…

    0

    0
  24. Dolton Bibiyana Layola Al-Muslem says:

    bodohnya betina tua dagu tajam semacam ni…abih tu kau gi event yg for sure ramai rog kat situ camna pulak? lainlah kau just pakai baju tu kat umah tanpa dilihat olegh org lain then kau kaburkan…ni tidak,kat internet kau kaburkan,kat event sebenar xkan kau kaburkan kot?

    bodoh betul dia nie ekk…no wonder lah,artis je pun…bimbo mmg xdpt dipisahkan

    0

    0
  25. hpmurah2u says:

    hmmm…next time upload jela gmbar yang tak buat org cakap balik yang tak bagus.

    0

    0
  26. Dolton Bibiyana Layola Al-Muslem says:

    dah tua2 pun galak nak tunjuk handbag kasut kat internet…aku yg nengok ni malu…kalau guna hasil duit sendiri takpe gak, ni kau kaya raya pun sbb arwah laki kau pungut buat bini…kalau tak, jgn harap nak merasa pakai beg LV…

    0

    0
  27. nyah meletop says:

    cantiknya kak Ziela ni…meletopsssss…..i like….pedulikan dgn kata2 org ok kak ziela..take care ..bye

    0

    0
  28. Anonymous says:

    kak ziela…cuba la klau kak ziela pakai baju y longgar…mcm irma n diana amir pakai tu…haa kn manis…

    0

    0
  29. Mr.Cool says:

    Oklah tu, bukan senang dpt tengok benda free, dpt gak tgok tetek mak janda..syok oh

    0

    0
  30. aku says:

    tak paham aku dgn kak ziela nie.
    kalau kat insta ko blh blurkan part tu sbb segan konon, nape ko TAK segan pakai baju tu..dah pakai tudung, patut labuhkanlah tudung di bahagian dada.
    mmg itupon tuntutan agama.
    btw, dulu masa bam-bam elok jer tutup aurat. in fact berjubah memanjang.
    tp sejak kurus skit ni, bkn main nak tunjuk body curve & asset yg ada. mmg sengaja tayang kan. siap post melentok2 dgn jantan bagai. it so obvious la kak ziela.
    grow up!

    0

    0
  31. akule says:

    kak zeila sorry to say… cara akak pakai tudung x konsisten…kadang tgk tudung akak sampai ke pusat labuhnya kadang sejengkal je dari leher….. akak x sesuai pakai tudung singkat sebab nampak ‘ehem-ehem’ akak tue….. harap akak terima teguran ikhlas saya nie…. suka tgk akak kalau pakai tudung yg labuh….. nampak lebih manis dan sopan…..

    0

    0
  32. kukumalu says:

    yes betul semua. betul. yessssaaaaaa.

    0

    0
  33. wawa jenal says:

    Kak Ziela Jalil memang pemenang buah dada besar sejak zaman Tarzan Rimba lagi, makin tua makin besar. Title janda buat jadi modal orang yang menengok untuk membahan. Walaubagaimanapun, buah dada akak Ziela saya suka. Geram pule aku nak membahan.

    0

    0
    • Kak jah says:

      Ko ni panggil akak ZIELA pas tu nk baham plak..
      Apa la nk jadi perangai bumiputera ku ni.
      Makin banyak yg BIADAP!

      0

      0
  34. Sapiah kari says:

    Yeahhhh abg Nara da jadi USTAZ JADIAN JADIAnn

    Yeahhhhhh hak puih !!!

    0

    0
  35. Kak jah says:

    Wow

    0

    0
  36. Anonymous says:

    Dh tua pon bodoh

    0

    0
  37. minah jambu idop umno ! merah biru says:

    apeeeeeee nk di kesah kn Nampak dadaaaaa…setakat Nampak dada aje bukan Nye Nampak tetek ke peeee itu pon nk kecoh2 kan si orang2 ni semua mengarot betol huh nyampah pulak minah jambu lah macm siak !! hensem betol ustaz kazim kt tv1 ni babtu minah jambu suka tengok forum perdana kalau ada ustaz kazim lov u ustaz kazimmmmmmmmmmm emmmuah ! helo ziela jangan peduli lah ngan orang2 ni semua kalau kite susah pon tkde orang yg nk tolong antar beras kopi susu gula ….sendiri jugak yg tolong diri sendiri..sooooooo buat bodoh sudaaaaaa…….

    0

    0
  38. Linzy Longkang says:

    biasala ahkak ziela jadi retis kene la bergaya..jgn ikut sgt ckp ahkak2 pprt komen atas nih seme bajet alim tapi mulut mengata org tak hengat dunia….

    0

    0
  39. Anony says:

    Mak janda desperate ni sengaja cari publisiti murahan…. Tak sedar ke diri dah tua, pakailah baju yg tak sendat. Pakai jubah lagi ok, tudung tu biarlah menutupi dada….tua2 pun masih tak paham dgn aurat ke. Lagipun dah tua2 wat apelah nak gih upload lagi gambar makcik tu. Tua2 tak malu ke dgn anak2 yg dah besar panjang…
    Uh… Banyaknya perkataan “tua” dlm komen aku…

    0

    0
  40. Cik Anon says:

    Maaflah ye, kak Ziela ni dalam rancangan hijrahku bukan main nangis2 macam sesal dengan penampilan dulu… Hakikatnya penampilan sekarang pun sayangnya masih belum menepati syariat… Lepas tu dalam ig pulak banyak show off dengan barangan branded atas tiket #ootd siap snap satu2 pic lagi…. Kami tau akak mampu… Ingatlah semuanya milik Allah swt kak… Nak tarik bila2 maaa je DIA boleh tarik..

    0

    0
  41. mimie says:

    bercakap macam orang bodoh la mak cik ziela ooiii…

    0

    0
  42. Nonot says:

    Kalau da thu gmba tu nmpak dada ke ape, x payah la post ????????
    Xkan tu pon kena bgitahu jgak.. Pepandai la ko

    0

    0
  43. allaboutMoi says:

    Kak Ziela ni kalau tak silap masa mula nak jadi artis mak dia yg menjaja dia. Suruh org ambik berlakun. Dgn kopek nya yg beso jadi aset. Last2 dpt org kaya jadi buat bini. Kalau tgk insta dia, I love being a Muslim bla bla. But at the same time punya la show off, menunjuk la sgt harta dunia so everyone will know. Islam tak suruh menunjuk macam ni. Berlakun je la atas dunia ni, penuh hipokrasi

    0

    0
  44. Cik Ti says:

    kalau pakai tudung labuh paras dada kan senang, takyah susah2 nak kaburkan gambar lepas ni..saja je nak jadikan bahan fitnah

    0

    0
  45. cuit says:

    ni lagi sorang nenek xsado diri. Pakai tudung utk pesen saja. Dah tau tetek besau. P pakai hokk ketat2, buat gapo??!! Tu, tudung hok besaq2 dok lelet ataih kepala. Awat tak lilit hok yang ketat2 tu? bingai.

    0

    0
  46. Anonymous says:

    Nara, bagus komen ko yg ni..hahhaha

    Abang Nara ada beberapa tips untuk Ziela Jalil untuk mengelakkan lagi kontroversi sebegini berlaku. Pertama jangan pakai baju ketat. Pakai jubah pun pasti akan terserlah kejelitaan anda. Kedua sebelum muat naik gambar, perhatikan betul-betul terlebih dahulu. Kalau ketat sangat, tak payah muat naik terus. Simpan untuk koleksi peribadi. Ketiga, muat naik gambar ‘selfie’ sahaja. Tak nampak terus bahagian dada. Selamat dunia akhirat. Hehehe. Tak gitu?

    ZJ ni pn dah tahu badan tu size 40+++ janganla pakai baju ketat over sgt, lps tu tahu plk nk kaburkan..budusss..

    0

    0
  47. penile size says:

    It’s perfect time to make a few plans for the future and
    it is time to be happy. I’ve read this put up and
    if I may I wish to counsel you few fascinating things
    or suggestions. Perhaps you can write subsequent articles regarding this article.
    I wish to learn more things approximately it!

    0

    0