Written by Bella | January 25th, 2016

Dalam debaran menanti siapakah bakal juara AJL 30 semalam, busana yang dipakai oleh Fara Fauzana juga menjadi bualan ramai apabila ia disamakan seperti ayam belanda. Alamak dasyat juga pakaian itu dikritik oleh netizen.

Menjadi topik hangat dan viral di media sosial, akhirnya pereka busana berkenaan Rizalman Ibrahim menjelaskan Fafau terpaksa meminjam baju berkenaan daripada beliau pada saat akhir kerana busana yang sepatutnya digayakan oleh Fafau agak tidak kena dengan tema pada malam berkenaan.

Rizalman juga menepis dakwaan sesetengah pihak yang mengatakan beliau sengaja ingin menganiaya Fafau sehingga menjadi bahan lawak ramai.

Untuk pencerahan Fafau memakai baju ‘ayam belanda’nya itu dari koleksi saya tahun 2015 dua hari sebelum Anugerah Juara Lagu apabila saya sudah berlepas ke Paris akibat baju beliau yang sepatutnya dipakai direka oleh pereka lain tidak bertepatan dengan tema.

Beliau tiada pilihan selain dari berlari ke butik saya dan meminjam apa saja yang tergantung di rak. Kesian dia jangan kutuk dia tau dan jangan kutuk saya jugak.

Tahun lepas baju Dayang Nurfaizah disamakan dengan sotong kali ini Fafau pula jadi mangsa kritikan ramai.  Nama pun baju pada saat akhir tentu sekali Fafau tidak ada masa untuk memilih dan gunakan apa yang ada dalam keadaan terdesak. Sabarlah Fafau.

Sumber Berita: Instagram Rizalman Ibrahim

43 responses to Baju Fara Fauzana Dikritik Serupa Dengan Ayam Belanda : Ini Komen Rizalman Ibrahim

  1. Kak Nam says:

    Mmg hudoh baju tu..mcm baju hujan pun ada…

    0

    0
    • Irfan says:

      pinjam baju kelawar mak saya pun ok. ini mcm ayam belanda terlepas reban aje. mcm nak redah banjir pun ada gak,,, nak gi space pun ada iras iras. mangsa fesyen betul. takziah, saya kasi 1 bintang kerana percubaan kamikaze berani mati fafau!

      0

      0
    • Kinah says:

      baju zorro mcm ni x panas ke wei? tengok pun rasa mcm nk pengsan..

      0

      0
    • Anonymous says:

      Ternyata buruk pon,,,tapi ok sikit drp dress Teletubbies atau Ultraman.

      0

      0
    • zuan says:

      kalau dah tak baju sgt, ko pakai lah baju kurung ke, jubah ke….tema tu based on interpretation….

      0

      0
      • tecit says:

        ntahnye pon. ape temanye ek?

        pakai je baju jovian mandagie. kurung mini moden2 come lote tu. kan ke kiut.

        0

        0
    • me says:

      Aku heranlah sestgh pgacara apsal sampai nk tggu last minute bru tau baju 2 x pdn?sbgai pngacara dari thun lps lgi dh tau tarikh final ajl so why so stupid x manage masa nak fitting baju or whatsoever. Dau tau akn muncul dlm event bsr so standbylah utk baju lain as backup.Ni bila netizen dah komen teruk msti alasan kluar baju last minute.apoo daaaaahhh…!lsng x msuk akal pnya alasan.Kalo aku pun daripda nk pkai baju yg sgt hodoh better beli jah baju ready made daripda butik2 trknl.So byk plihan drpd nak hadap sangat nak pakai BAJU drpd DESIGNER yg lapuk. Nielah mangsa fesyen sbnrnya.

      0

      0
  2. Huhuhuk says:

    punya nk jdi fashionista
    akhirnya jdi… ayam belanda.

    0

    0
  3. Minah Jambu Ketiak Berbulu says:

    Dress Dayang pun x berapa menyerlah, mcm lalang kering aje. Maaf, jgn dislikes saya…

    0

    0
  4. Anonymous says:

    pakai kebarung/ dress biasa pun ok. ko pengacara je pun, org x kisah lah. lagi manis rasanya. x perlu beriya-riya sgt.

    0

    0
    • minah jambu terlajak habis says:

      pakai baju kurung pon cantek kalau tk tau ape nk pakai…baju kurung songket pon ok..

      0

      0
  5. misterious says:

    kesian fafau. muka cantik tp baju kelakar. sorry to say that

    0

    0
  6. Anonymous says:

    susah kalu org berangan popular ni…dah la ko semakin tua. tak kawin2. entah2 lesbian kut..

    0

    0
  7. minah jambu terlajak habis says:

    mng rimas baju yg fafau pakai smlam masa AJL kalau badan tu tk tingi jangan laa pakai macm tu kembang sana kembang sini ..dh la gemok huh ! kalau erra atau pon nasha aziz yg pakai mungkin cantek pasal dorang dua ni tingi…!

    0

    0
  8. boooringggggg says:

    mutu pengacaraan ke laut, baju ke laut…ko patut jadi nelayan je. heheheh.

    0

    0
  9. rata2 yg komen ni tukang kutuk tukang fitnah.

    0

    0
  10. Anonymous says:

    please ingat.. kentut itu nikmat Allah

    0

    0
  11. Anonymous says:

    komen bagai… mengutuk dan menghina
    mcm korang bgus sgt… mcm ko cntik
    enth2 lagi burukkk

    0

    0
  12. dina says:

    mmg mcm turkey pun….adeiiii…..dah tau nak jadi host prepare lah awal2.
    malaysian artis masih lagi cetek ilmu bab2 fashion ni.

    0

    0
  13. Anonymous says:

    Ok je….something different..xkan nak pakai baju kurung or jubah je..u can never please everyone..

    0

    0
  14. Anonymous says:

    Ok jerlah… lawa jer….orang kampung mari mmg suka sgt ngutuk n ngata org..org kreatif skit mulalah..mcm2 di kata…

    0

    0
  15. Yekeni says:

    “Beliau tiada pilihan selain dari berlari ke butik saya dan meminjam apa saja yang tergantung di rak.”

    Soalnya, kenapakah baju sebegini rupa berada di rak seorang pereka fesyen? Ini bukan soal baju fafau tak siap.dan terpaksa pinjam apa saja yang ada. Perhatian ini beralih kepada designer yang mengdesign baju sebegini rupa…

    So talented………. Not!

    0

    0
  16. Yekeni says:

    Nak tau jugak designer mana pulak yang design baju ella yang warna putih masa rancangan seiras seirama tu? Tak sangka baymax…. Is it baymax? Tak sangka baymax pun menjadi inspirasi kepada designer2…. Ha ha

    0

    0
  17. alia says:

    Bukan baju ayam belanda ni yg tak sesuai….baju pada diawal ke munculan farah baju yg berwarna biru itupun tak sesuai….ketat dilengan. ….nampak mcm pakai baju pasar malam.knp pihak tv3 tak ada penasihat fesyen ke……Malu jer…..lagi pun tiap2 kali juara lagu juruacara you sama .tukar la org lain pulak.

    0

    0
  18. Anonymous says:

    BURUK GILA BAJU Y FAFAU PAKAI TU…TPI KN..AKU TENGOK TIAP KALI KALAU FAFAU NI MENGACARA..BAJU Y DIA PAKAI KEBNYKNNYA X CANTIK DARI Y CANTIK…AGAK SI FAFAU NI X THU NK BERFESYEN KE? BUKA KE WIT KO TU BERKEPOK2 FAFAU..CUBA LE BERFESYEN SIKIT..PALING X PN BIAR SDP MATA MEMANDNG,,,NI X..KADANG AKU TENGOK X SEMENGAH..ORANG JAWA KATA SEMBEREH SANA..SEMBEREH SINI..

    0

    0
  19. wawa says:

    Baju kurung 100 ganda lebih cantik weh!!

    0

    0
  20. fatimah busung says:

    mane tetek ko fafau?

    0

    0
  21. Anonymous says:

    baju rizalman tu mungkin cantik kalau si pemakai tak pakai tudung. bila fafau pakai tudung, warna merah pulak tu terus jadi macam ayam belanda

    0

    0
  22. Kupu - kupu Emas says:

    Aku tgk yg kaki kutuk ni mesti org sama…Otak tu klo da negatif mmg dah xboleh nk tlg dah… Sampai sudah laa korg xmembangun.. Jgn terlalu suka mengkritik sampai menjatuhkan org….Sifat negatif ni laa buatkan org kita susah nk maju… Klo korg biasa tgk fashion show mat saleh tu lagi pelik2 baju derg…Tp ribu riban gak harganya… Mat saleh derg support sesama derg… tu psl baju pelik2 pon derg boleh famouskan… Ni org kita, skit2 menghina bukan nk support…Memalukan laa tgk perangai korg ni..

    0

    0
  23. pening says:

    agree mmg baju fafau salu x kene…xleh salahkan fafau sbb maybe die xpndai berfesyen mcm scha…even neelofa pn salu gak pki baju pelik2…so better pas ni fafau carik stylist k…refer ngn diorg je time pilih bju…sbb bile pilih baju ni kne byk mate bg komen..tp pujian utk fara sbb die x pilih baju yg ketat…

    0

    0
  24. Anonymous says:

    x boleh kene kritik duduk umah….

    0

    0
  25. ntah says:

    pd aku baju fauziah latif ketara x senonoh, corak ntah apa2

    0

    0
  26. alia says:

    Fesyen tak sesuai yg memakai. ……biar la berpada pada yg sesuai jgn ikut sngt fesyen sampai org kita terlalu bodoh kerana nk berfesyen

    0

    0
  27. Anonymous says:

    Tak baik tau ckp uqasha cmtu….. rasanya gmbar tu dah lamaaaaa…. sbb i is folo nelydia. So die pnh upload gmba2 cmni kt ig die. Fmly gathering. Tp long longg longg time ago.

    0

    0
  28. Rita RUDIMA says:

    farah bodoh!

    0

    0