Written by AbangNara | February 23rd, 2009

facial wash yang cancer

Sekali sekala kami ingin membawakan juga info terkini tentang produk kecantikan yang kini dah membiak bagai cendawan di Malaysia. Tengok aje iklan di TV3 pada waktu malam, bersepah iklan-iklan produk buang jerawat, kuruskan badan dan tingkatkan tenaga batin pada setiap hari.

Nak ingatkan di sini yang tidak semua produk kecantikan ini sesuai dipakai oleh semua orang. Tengok ajer produk pencuci muka kali ini. Walaupun jenamanya sememangnya sudah popular(kami pun pernah guna) ternyata ia boleh mendatangkan kanser kepada muka kita dalam jangka masa yang lama.

Bacalah artikel ini sepenuhnya untuk melihat produk facial wash @ pencuci muka yang berbahaya dan mampu mendatangkan kanser. Mana tau anda kini sedang menggunakannya. Hati-hati ya~~

facial wash yang cancer

facial wash yang cancer

facial wash yang cancer

Baca Yang Ini Pulak:-

92 responses to (BAHAYA)Pencuci Muka Penyebab Kanser, Sila Elak Penggunaan

  1. sinarSuria says:

    itu je ke senarai facial wash beracun…produk2 lain ok ke cam natasya, de wajah, shadira tu camane plak yer..?

    Hot debate. What do you think? Thumb up 14 Thumb down 7
  2. miss^debab says:

    klu fair & lovely lak..??
    miss pakai produk nie..
    dah nak msk 5 taun laa gak..
    well stakat nie mmg xder paper yg t’jadi laa..

    Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 4
    • @miss debab – kesan dia dikatakan untuk jangka masa panjang.so kena hati-hati.

      Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 4
      • ikin says:

        btl tu …jangka masa panjang..i naik jerawak yg teruk after 10 years lepas pakai fair n lovely

        Hot debate. What do you think? Thumb up 11 Thumb down 4
      • Exora says:

        MELALUI EMAIL INI BELUM TENTU LAGI KESAHIHANNYA.
        YG PALING TEPAT JIKALAU KEMENTERIAN KESIHATAN YANG MELARANG ATAU HARAMKAN PENGGUNAANNYA. BELUM TENTU LAGI TAKUT2 UNSUR2 SABOTAJ.

        Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 16 Thumb down 4
  3. ehem says:

    artikel ni amik dari mane??paper mane?johnson xleh pakai??ye ke?kalau tia amelia ke reena’s ke pape tah lg produk kosmetik mlayu yg name x komersial langsung tuu btul la kot.berlambak sgt kt pasaran.tp dlu awek aku pakai felisa dh masuk 4 taun mmg ok.licin cantik kulit die dlu berjerawat.sendayu tinggi mcmn pulak??avon berbahaya ke?kene siasat betul2 ni.mcmn leh terlepas oleh KKM???

    Hot debate. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 3
    • eq says:

      sendayau tinggi yang botol oren tu cam bagus jer. dulu kulit memang bermasalah tapi sekrang ..alhamdulillah ok sangat. By the way.. sendayu tinggi tu ok x?

      Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 2
      • mohaspalinda mohamad says:

        memang ok lah sendayu tinggi oil yang botol oren tu ,sendayu tinggi kan jauh dari bahan kimia , boleh pakai lah, tapi ikut je syarat2 yang di tetapkan ,mcm toner pakai 2 kali sehari je

        Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 2
        • monna says:

          most of local product contain hidrokinoun/ mercury/ rhodamin. Bukan nak condemn kan produk malaysia, namun.. kalau dah sampai memudaratkan muka kita dan kesihatan.. bukan ker haram namanya tu. Kalau nak cantik.. perlulah berkorban sedikit.. masa / wang ringgit.. cari produk botanical (berasaskan tumbuhan).. byk kat pasaran.. walaupun harga mahal sedikt.. dah mengambil masa untuk melihat kesannya.. tapi berbaloi. dan tak membahayakan. Lagipun..banyak botanical product yg affordable.. mmg harga nampak mahal.. tapi kalau dikira kuantiti.. boleh pakai sampai 4-6 bulan.. kalau average out.. aper yg kita spend sebulan sama dengan produck yg “berbahaya” yg kita beli tu.. nih berdasarkan pengalaman saudara mara dan kawan2 terdekat yang menjadi mangsa product2 seperti ini.. mmg nampak cantik pada mulanya.. lama2 makan kulit.. lapisan kulit pertama kita yg sepatutnya menjadi pelindung lapisan kulit kedua dan ketiga sudah tiada.. sbb tu most org yg pakai product yg cepat utk menghilangkan jeragat/pemutihan/ peeling (berkesan dlm masa seminggu), kalau terkena pnas matahari akan nampak seperti udang kene bakar.. satu lagi.. untuk org2 yng pernah pakai produk berbahaya.. kalau dia bertukar produk botanical .. dan muka naik merah2 atau jerawat.. itu tidak bermakna produk itu tidak sesuai.. itu adalah tindak balas produk botanical utk mmbuang toksin2 yang ada dlm kulit kita.. makan masa sedikit.. tapi better late than never..

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 23 Thumb down 4
      • zue aien says:

        sy pakai sendayu tinggi (ST) set oren.. dh 6thn..ok jer takat ni..dulu tension jerawat bernanah, batupn ada.. mula2 tu ada kesan merah2 menipis..skrg biasa je..spi org rekeman brand lain pn rasanya cam x nk tukar dah..
        satu hr tu lama dh..ada promoter nk promote brand baru..sy buat test scan muka bkomputer..dia kat ada byk kesan kimia kt muka sy..dia kata produk ST mybe byk kimia..pd sy masa tu dia kt cam tu sbb nk promote brand dia..entahlah..
        walaupn puas hati dgn ST..kulit sy msh lg ada jerawat kecil2..lebih baik dr dulu2 je..
        sy dpt set free dr simply sity..blm guna..sape2 ada maklumat minta share k…

        Hot debate. What do you think? Thumb up 3 Thumb down 7
  4. ni says:

    aku pki sabun susu kambing jek….

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 0
  5. flower says:

    nk bli 2 jgn ler main bli jer..
    tgok dlu ok..

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  6. Miera says:

    losyen pemutih badan eresya bahaya tak?

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
  7. hanyut says:

    ala..npe clean n clear gk? adoaii
    aku dh syok pki bnd tuuu

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 2
  8. mina says:

    sume produk clean nclear xleh pakai ke?abis 2 nak pakai pe

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 3
  9. miss s says:

    saya nak tanya pasal produk muka yang mempunyai placenta…bagaimana kalau seseorang tu memakai produk pencuci muka yang mempunyai kandungan placenta iaitu x silap saya uri peranakan haiwan…..

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
    • eq says:

      yang placenta tu cam scary jer sebab nak kena cucuk dah lah mahal. tak tau lah uri ke .. atau namanya sajer tapi ada orang buat untuk nampak young n rejuvanate. dah tu nak kena cucuk sampai2-3 kali plak tu. takut arr

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  10. hadif says:

    pakai la pa pe yg korang suke….asal selamat n sesuai untuk kulit masing2…

    sape pkai natasya…?? ok x produk tu??

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 4
    • mohaspalinda mohamad says:

      dulu dah pakai tp bila stop ada je ,jerawat naik………… maknanya bahaya kot………cubalah

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 1
      • dalinda says:

        ok

        Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
        • Erina says:

          pakai natasya kalu berhenti teruk muka..ciap kena jumpe doktor kulit ag..

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 15 Thumb down 0
        • CT NUR says:

          BETUL TU..AKU PAKAI NATASYA DAH 2 TAHUN..TAPI TAU KRIM HERBA ADA HIDROKUINON..SO AKU STOP..MEMANG NAIK JERAWAT…KORANG YANG PKI NATASYA BAIK STOP

          Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 22 Thumb down 0
  11. nora says:

    knp amek risiko.. tgk blog ni.. langsung x da hidrokunon/racun.. 100% botanikal.. ada jaminan lagi..tgk ek

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 18 Thumb down 6
  12. atie_pinky says:

    yeke pkai produk felisa leh solve prob kulit berjerawat???aku dh try mcm2 produk tapi tak ok jgk smpai dh tak tau nk pakai ape…dh la skunk nie bnyk produk berbahaya

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
    • pearl says:

      betul..sy pn pkai felisa,dh masuk 6bulan kot,alhamdulillah ok..licin..dlu teruk gak

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
    • mohaspalinda mohamad says:

      bukan nak cakap apa aku dah try felisa ok, tp mahal jugaklah …………… kalau rasa boleh pakai sampai bila2 baru boleh teruskan, sebab produknya dari buah2an ,

      Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 2
  13. sasa says:

    give senarailah kosmetik yang k…

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  14. amai says:

    skit je ckp blog ni.byk kan la informasi tentg pasal ni.bru la org sekeliling tau betape bhaye produk2 mcm ni.tol x.KKM amik tindakan ke?

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  15. Saiful says:

    Ari Tuh Aq Ade Bli Produk IVY & Sabun Pembersih & Pencerah SUCCI Keluaran Malaysia n Formula Dr Jepun Yg Terbaru Skrg Nie… Ari Petama Aq Pky Ok.. Time Ari Ke-2 n Strosnye Muke Aq Tros Tumbuh Bintik2 Merah Yang Banyk Satu Muke. Abis Muke Aq Kasor Cam Ketas Pasir.

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  16. Saiful says:

    Ari Tuh Aq Ade Bli Produk IVY & Sabun Pembersih & Pencerah SUCCI Keluaran Malaysia n Formula Dr Jepun Yg Terbaru Skrg Nieā€¦ Ari Petama Aq Pky Ok.. Time Ari Ke-2 n Strosnye Muke Aq Tros Tumbuh Bintik2 Merah Yang Banyk Satu Muke. Abis Muke Aq Kasor Cam Ketas Pasir.

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
    • hani says:

      saya pon sm gak camni.. tapi hari ke 7 sy pakai open pores da kecil.. bintik2 still ade lagi.. tapi xmerah dah.. cuma kasar2 kulit tu da kurang.. pakai skali ngan garnier light sbb ms kulit merah2 tu jadi burn.. skang ok.. dealer pon ckp succi ikut muka.. detox kot.. try pakai lagi.. klu x elok.. stop je la

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  17. sha says:

    sy skrg pki produk dcl..ok x

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  18. wan says:

    sy syorkan pakai produk homeopaty,ia berkesan but xde side effect,harga pun ok…

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  19. thumbelina says:

    sy bru je pkai felisa..ade bahan beracun x produk ni?tkut la…dlu gna nv tp toner dia kuat sgt..abis merah2 dan menggelupas muka ni…

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  20. ros says:

    sya pkai olay ta nk tukar pkai tia amelia.tia amelia tuh ok x?comen please

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 6
  21. nurul says:

    pakaila bedak rambai..berkesan n murah..btoll..

    Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 2
    • m says:

      saya baru pakai safi rania gold. Risaulah klu produk mcm ni. safi ok x? klu x pakai muka x cun plak

      Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 3
  22. jengkol says:

    aku guna Tia Amelia
    OK tak jenama tu ……

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  23. pasha panda says:

    untuk pengetahuan semua,racun2 ni sgt berbahaya.kalau tersentuh kulit akan meresap dalam urat dan jadi toksik yg boleh mengaktifkan sell kanser.sbb tu la masa muda2 tak rasa apa tapi bila umur masuk 30,40 something didiagnos ada kanser itu ini tetek berulat segala bagai.toksik ni la penyebab banyak penyakit wanita.mmg mostly semua skin care ada bahan2 beracun ni seperti paraben (untuk mengawet so shelf life produk tahan lama),sls (sodium laureth sulfate)kasi produk berbuih,mineral oil,fragrance/perfume,peg.kat malaysia ni kalau nak beli produk yg takde racun pengawet segala ni,antaranya jenama dr zaidar,ni takde jual kat mydin ye sayang,ekslusif kat salon dia je.lagi produk origins dan jurlique pun selamat.body bar juga jual mcm2 produk natural,sabun dorang pun murah,takde kimia2.negara mcm australia byk keluarkan produk 2 natural dan takde toksik ni.harga mahal sikit sebab imported.malaysia pun ada jugak mengeluarkan produk ni.jenama bio valley.sila google.aku ada beli shower gel dorang 300 ml 8 ringgit lebih je.shower gel dia takde colour.transparent gel.ada bau bukan dari perfume tapi bau aromateraphy.lagi satu kalau pegang sabun basuh ke kloroks ke pakai lah sarung tangan.

    orang perempuan pencuci anu tu jgn tukar2 selalu,tak elok.lagi satu jgn beli yang bau kuat mcm bau botol perfume,contoh mcm resik v,avon dan segala bagai yang ada perfume.baca label ……aku pakai lia sari boleh beli kat watson/guardian.rasanya ni takde perfume .wangi sebab ada minyak aromatheraphy.
    senarai shop yang jual non toxic handmade soap
    body bar
    http://lesecret.pearlgarden.net/
    http://www.soapy.com.my/mbc/main.php
    http://www.handmadesoap.penanggirl.com/
    http://www.kindersoaps.com/

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 1
  24. illa says:

    hai, semua ttng produk cuci muka, mcm mna plk ngan produk bersalin ( jamu bersalin ) sekarang ne mcm2 jenama ada?

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  25. ilamer says:

    cmne plak ngan product tia amelia..
    ok x??~~~~respon pliz

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 2
    • fena says:

      dgr cter produk tu x elok..
      ade mngndungi bhan yg x elok..
      article psal ni prnah kuar kt paper..
      tp wallahualam sbb abg ipr yg bg thu…

      Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  26. SHIMA says:

    dulu aku paki natasha…tp bila stop sekeliling mulut
    kuar bintik2 merah mcm ruam..tebel plak 2..lagi satu produk ne mnipiskn kulit…ble dkatakan produk kt malaysia ne semua ada bahan kimia…tp skrang aku pakai zai’s beauty..memang xde bahan kimia n paki bedak RONASUTRA..

    Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 0
    • Erina says:

      shima..bedak ronasutra ok ker?pas 2 nk tanye dnavechee bahaya x?sy baru jer pakai awal bulan 8..

      Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  27. rien says:

    salam semua, utk pengetahuan semua, kebayakan produk muka d pasaran kebanyakan dari kilang yg sama just label jer berbeza,warna,bau jerso kena hati2 memilih jika rasa was2 bolelah cuba produk dr nordin sila klik disini htpp://rienabeauty.blogspot.com

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 3
  28. polasotong says:

    den pakai produk F****A da dokek 10tahun..memang pueh atilah..TETAPI..TETAPI semenjak akhir-akhir ni den polik apo soban ehhh dio org jual murah..facial +treatment pu ado diskaun…den pun happylah…almaklum produk den…TETAPI>>>TETAPI..lopeh buek facial kali nihh den pun boleh lah sabun cuci muko b***k sop tu..toner ado laei so,balik den pakai..kali ghaso macam lain…macam dio kuej skitlah…den cam. lopeh tu mato den bongkak macam stong…kelopak bawah..den ingat tak cukup tidur..asben den kato…cubo kau stop pakai pencuci muko tuhh…den pun STOP…eyo…eyo..bongkak mato pun susut..tetibo lak den elegik kek b***L sop….skang den dah ban produk tersobut. PATUTLAJ BILO DEN TANYO BEUTICIAN TU>>>DIO TAK NAK JAWAB>>>SAMPAI BILO SALE NIHH>>>SELALU EHH PRODUK NI SALE EHHH KOJAP YORR>>KALI NI LAMO LAK>>something fishy going on…ONTAHLHA TIPAH TERTPU LOPEH 10tahun pakai..taksub sangat dengan……

    harap tak do mengganggu gugat oghang lain punyo bisness ..sekadar menyosal yorr….

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 2
  29. Erina says:

    Salam,ina nk tanye ni..ina baru jer pakai produk Dnavechee,baru awal bulan..ada kesan sampingan jugak ker?takut la..tolong respon sape2 yang tahu pasal produk ni..

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  30. dinah 08 says:

    adakah baby milk bath dan baby milk lotion
    bahaya jgk?

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 3
  31. Mawar says:

    Dah 2 bulan..saya pakai pencuci muka Succi 10 dlm 1,mula2 pakai mmg ada rasa kasar.. tapi lepas 5 hari dah licin Dan lembut.,mungkin byk sgt sel kulit mati kat muka..rasa puas hati sgt guna sabun ni,muka makin cerah dan open pores makin mengecil,tak perlu nak pakai mcm2 brg..hanya Sabun Dan uv SUCCI sj

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  32. keroro says:

    kebanyakan product ade fragrance.. adehhh

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  33. ibu says:

    dulu kulit muka saya teruk berjerawat, ttpi setelah hampir 5 thn guna produk Natasya iaitu toner & krim UV …. kulit saya tdk brjerawat lg bahkan kulit semakin cntik, sekata n bekas jerawat juga tlh tiada…

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 3
  34. insanbiasa says:

    assalamualaikum…saya nak berkongsi,kot2 ade yg terkena…
    5 bulan lepas saya nak beli cream muka,tuan kedai to syor pakai SOFEA,katanya ekstrak buah dan xde effect ape2…kemudian slps sebulan muka saya tumbuh jerawat berketul2,tp sy terus pakai sehingga masuk bulan kedua. jerawat makin pedih..suami sy xbg pakai cream tu dan suh sy stopbl sy stop,dalam seminggu jerawat pn beransur hilang…skang sy pakai nuriz dan takde masalah lg.produk SOFEA tu bekas die warna purple..

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  35. mira says:

    lah..kwan sy pkai tia..mula2 ok tp da msuk stahun muka die jdik truk…tmbuh jrawat..then habiskan seribu nk repair blik…bkanke tia amelia tu ade bhan bracun..die punye krim kunyit tu..

    Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 1
  36. sharifah says:

    saya nak cakap pasl produk bru iaitu succi..knpe first guna elok tk rse pedih n merah and minggu ke2 tiba2 muka jd merah and pedih malahan rse pans je mcm baham..adkah kulit sy ni byk toksin tu yg sb jd cmtu ke sb lain..leh kongsi tak..

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  37. I thought it was going to be some boring old post, but it really compensated for my time. I will post a link to this page on my blog. I am sure my visitors will find that very useful.

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 4
  38. Beautiful blog with nice informational content. This is a really interesting and informative post. Good job! keep it up, hope to read your other updates. Thanks for this nice sharing.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  39. porno izle says:

    Hello! I just would like to give a huge thumbs up for the great info you have here on this post. I will be coming back to your blog for more soon.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  40. tarantula says:

    hi..dlu sy pun pkai tia amelia…mulanya mmg ok..xde jerawat, kulit sy pun licin..tp bile da hmpir setahun guna, n da brenti, muka sy tumbuh jerawat..malu rasanya..dlu muka sy licin je sebelum pkai tia..tp bile pkai tia, de effect plak..

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 3
  41. one says:

    produk ape plg ssuai utk girl 20-an?xbrani nk cuba..

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  42. fea arina aliesya says:

    hye..sy pakai chahaya whitening..sgt ok..sb produk ni turun temurun..sgt berbaloi..dl mke sy trk gile..skrg licin bak tomato..xdew parut..xdwe jrwt..cm pkai new york skin solution..g ke facebook wan ann atau sorg lg dealer di kisah lynna.blogspot..slmt mncantikkan diri..kulit sy dl cm kerak bulan skrg..xde dah..ramai terkejut dan ada pgl jadi model..g interbiu pn cpt dpt huhu

    Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 3
    • fena says:

      sy pun slh seorg pngguna chahaya whitening,
      tp bru lg dlm sbulan je pkai… ksan jrwat lme mmg pudar n ade 2 3 org tgur kulit mka mkin cerah..
      stkat ni mmg puas ati…

      Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
      • ieka says:

        sy pon pkai chahaya whitening gk..tp bru je 1 week..bleh x nk tnye….brape lme erk proses pnggelupasan yg fea n fena alami??

        Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
        • suria says:

          sy pon pernah pakai chahaya whitening. nak try sbb tgok ramai yg pakai muka jadi gebu gile. tapi ngan sy x sesuai kot. muka xde jerawat ttiba naik jerawat. sy call tya agen, dia ckp mmg ada sstgah maklum balas yg produk ni x ssuai ngn kulit diorg. so, maybe sy pon one of de group la kot. jenis kulit yg x ssuai. so, skrg ni ngah pakai safi rania gold. ok la produk tu tp kesan nya cam lembap gile. ni skrg ngah pk2 nak try sri mawar or aura maya. ngh survey impak n kesannya dulu..

          Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  43. sasa~ says:

    sye pkai pond”s..
    da 4 thon,alhmdulilah elok la..
    smlm suddenly time sye nk beli pond,promoter 2 kate pond adew bhan kimia tinggi~
    tol ke??

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  44. sasa~ says:

    pond’s??
    sye da pkai 4 taon,memg bkesan jgk la,sbb kulit sye da putih…
    suddenly,smlm sye nk belipond,tbee33,promoter cine 2 kate pond’s de high chemical contents~.toll ke??

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 2
  45. lily says:

    produk melilea,produk yg botanical…bagus utk kulit,boleh mencuba~

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  46. sufi says:

    sy gn sri mawar.bhn2 die dr buah-buahan.ok x produk ni

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  47. Tyra says:

    Damn! I dah lame pakai brand Johnson larrrr…. dari zaman sekolah lagi…. but since 2010 i pakai Ginvera…. skrang i mengalami kulit muka yg sgt sensitive… i dah tak tau pakai produk ape lagi… i teruskan pakai Ginvera…. i penah ke salon habis ribu-ribu…. lastly, i baru starting 2 weeks mkn produk kesihatan Melilea…. muka i naik jerawat yg kronik…. tapi kegatalan dah kurang… mungkin kesan sampingan dari produk yg i pnh pakai dulu…..

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 1
  48. sasa says:

    i kulit canytik gla..jerawat pun ssah naik.. sapa g salon org salon pun duk puji..parut satu pun takder..bila masuk u pakai olay total..awal2 muka lagi cantik..berseri2.. tapi bila masuk botol kedua jerawat mula tumbuh..hitam plak tu..naik kat pipi..pahtu tukar sari ayu n pakai tia..kulit da cantik blik… tapi 2 taun paka tia…jerawat naik balik dengan jumlah jerawat yang terlalu byk sapa sekarang da setahun..malu btul..tapi skrang da tak pk sgt

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 2
  49. are-da17 says:

    dok paka gpe2 pum… ok jer

    Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 1
  50. yana says:

    cube la produk cosway….
    acct i have bad acne in year 2010 but finally jiran i suggest try produk cosway…
    PHYTOBAR soap from lilan vital…
    yg kecik rm 10 yg besar rm 30 siap dgn tmpat ltak sabun…
    ingrediant dier 100% natural..
    no chemical…
    skang kulit da oke n konfiden sgt..alhamdulillah..
    skang ni sume produk i dr cosway smpai i obses ngan brg cosway..
    cleanser:PHYTOBAR SOAP
    moisturizer:bioglo tutop ijau
    toner:bioglo pore refiner
    malam plak i pkai sleeping mask rose essense..
    best sgt2 pkai sleeping mask dier..
    mcm bdak sjuk tp more effective…
    kalo jrawat nk naek tros kecut..
    i da fall in love with cosway ^___^

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 15 Thumb down 1
  51. black caiman says:

    Macam mana dengan produk eliza helena? Dari thailand. I ada UV white liquid foundation oil control. Ok tak pakai?

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  52. gurlz says:

    nk tnye produk lylez’s elok x?
    n produk nuriz lak cmne?
    ad kesan sampinan x?

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 0
  53. kiki says:

    sye pakai clean n clear deep action cleanser..tak boleh gune ker?pliss tlg jwb

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 3
  54. lamp says:

    pencuci apa yang selamat di gunakan??
    boleh tolong recommend kan.

    Like or Dislike: Thumb up 1 Thumb down 3
  55. abuya says:

    sy pernah terkena pakai produk cleopatra cosmetic (tak sure wujud lagi ke x) muka hancur + jahanam! mula2 pegi sana sbb nak buat treatment resdung, dia bg trial produk tu…tapi dekat botol yg digunakan langsung x dilabel brand ape..umpama botol chemical je…
    esok tu muka terus naik jerawat bernanah2 sekeliling muka. padahal sy ni jenis kulit muka xde masalah… harap janganlah tertipu

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  56. deeha says:

    korg try cba sabun belina tgk..sure bkesan dlm msa 3 bulan dh bleh npk perubahan dh..sbun belina ni byk jnis…dlm idop ni kna bsbar..lmbat asal bkesan drpd mnggunakan produk y kita pon blom tntu lgi tau kea x yg dlm stiap produk yg kita bli n pkai ada kesan
    smpingn ke x kan…dlu pon sya tlalu taksud ngn krim mcam2 ni..suma nk mncuba tpi lama rsa duit tbuang pda bnda yg kita xnpk ksan,makin ari makin truk..slepas mnjumpai produk belina..troz sya mcri mklumat tntang kbaikkan n kbrukkannya…dan skrg mmg bbaloi ngn sabun blina ni..xpyh kai papa pon mka npk bseri ja..nk pkai bdak pon snang ja,kulit j,kulit jdi lmbot..hrga pon bbaloi..

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 4
  57. puteri salju says:

    dulu,kulit xde masalh.. tpi sbb teruja tengok kulit kwn putih dn licin, so guna lah produk tia ni.. mula2 pakai ok.. kulit putih gebu..tp bile dh lame pakai.. kulit sy jadi berjerawat yg sngt teruk.. tpaksa pi klinik kulit lak untuk repair balik…

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 0
  58. miss Dyla says:

    sy pakai produk natasya dah 4 tahun. kulit mmg superb.kulit jd glowing, licin, cerah. jerawat langsung tak brani naik. TAPIIIII klu miss sehari tak pakai krim malam dia, alamatnye teruk la muka. jd macam bergantung lak. so i end up utk stop. bila stop muka jd lg teruk. muka bengkak2, disamping jerawat yg bernanah. yaAllah, tuhan je tau apa perasaan bila org tegur slama ni muka cantik, elok, licin. tp skrg jd sgt teruk. so i pg jumpa pakar, dr tu cakap kulit muka i dah teruk. jd sgt nipis. sampai urat2 halus kat muka pun dah bley nampak. dkt 1k jgk duit habis utk recover masalah kulit i sblm ni. tp mmg berkesan la, kulit muka jd sembuh. tp tak la jd secantik, seglowing mcm masa pakai natasya dl. now i dah tak brani nak pakai produk2 camtu. pakai produk muka Dr je. biar la kulit dah tak glow pon, asal sihat

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 16 Thumb down 4
  59. damia isabella says:

    produk natasya mmg tak bagus..saya dah guna sejak 2007..n skrg mmg nak benti..saya dah jarang guna,,sbb tak leh stop mengejut nnt rosak muka..sbb klu tak pkai natasya dalam msa 2,3 hari muka jadi gelap, naik jerawat..masa pakai natasha kulit tak leh kena matahari..terus mcm udang kena bakar,,bukan stakat saya jer..adik n kakak saya mengalami perkara yang sama..kebetulan tempat yang jual produk kosmetik nih btau yang natasya da kena rampas dari kedai dia n banyak komplain dari customer yang natasya nih tak bgus n mengalami perkara yang sama mcm yang saya alami

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0
  60. noor87 says:

    sy lama dah pakai produk tia amelia dekat 3 tahun…sebelum pakai tia muka saya banyak sangat jerawat dan parut jerawat ….bila sy try tia..krim pemutih dan kunyit. serta sabun.alhamdulillah jerawat sy hilang dan kesan parut pun hilang …ramai kawan2 dan family tnya guna ape muka nampak berseri2 dan jerawat pun dah tak ada??sya gtahu guna tia amelia…sampai sekarang sy masih lg guna tia…nak ckap mujarab memang mujarab…kalau kita nak kata kalu miss naik jerawat…memang la…sebab bg sy kalu kulit kita jenis yang sensitif kena mantain pakai baru berkesan..kalu tak mantain tak cantik la..nak cantik kena mantain…

    Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 5
  61. miss pink says:

    be4 nie i pakai clean n clear, bt then mke rase mcm kulit kering,, na kate mcm bintik2 kecik or myb ruam,, then i pakai garnier light.. oky tk?? sbb dy ad :hydrated’ smtg,, so mke akn jadi kering,,

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
  62. Nurul says:

    emm takutnya dengar.. banyak produk yg x selamat di pasaran.. FCU miracle produk terbaru -bhn 100% semulajadi dr pulau langkawi.. memang bestla.. boleh tgk kat FB Cocoa Collagen Biz.
    http://www.facebook.com/#!/cocoacollagenbiz
    boleh baca testimoni kat dlm tu.
    Pembersih muka yg xde buih, miracle musk- ni yg best..
    saya ni memang suka produk semulajadi..
    dulu selalu buat lulur muka dan badan dgn pucuk jambu batu je..licin je muka n badan.

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  63. areen says:

    takut saye bace koment kt atas tu yg sebut natasya..sbb skrg ni pakai natasya jugak dah masuk5th,mmg betul klu miss sehari ja terus naik bintik2 merah cm ruam ,banyak pulak tu.bace komen kt atas tu jd takot lah..cadang nk berhenti juga ni pkai natasya…takot klu dah lambat nnti muka akan jadi teruk…alamak…menyesal pulak dah ambik natasya ni…nyesal gila…jd macam ketaglih pulak ngn product natasya ni..mmg betol kulit jd nipis…dulu mmg elok lincin xda jeragat langsung.tp bila br ni lepas salin dah mula nmpk x elok.naik bintik merah pun ade,naik jeragat pun ade.adeh…takot klu berenti nti mesti jd makin terok…tp nk x nk kne berenti juga…drpd lambt nti,makin susah..hope xterok lah…takot nk berenti pakai ni…

    Like or Dislike: Thumb up 8 Thumb down 1
  64. leeya says:

    Muka i banyak gila jerawat ,tpi yg pelik bila i picit memg tak keluar nanah / air ”nasik” , rasa nya mcm ruam2 merah kecil2 . Then i use so many things before such cetaphil,gervenne,tia,natasha . Then ,bru2 ni try fair&lovely wrna biru (cleanser) rasa best je . Lembut and very mild . Bru je one week guna ,now jerawat yg mcm ruam tu pun dah hilang and hopefully can fad away my marks ;) i think avoid the cream ,the cream must be have so many chemical things since the main aim is to make sure the skin looks fair instantly .

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 1
  65. kakteh says:

    masa remaja kulit saya lgsung x bermasalah, bila dah ada anak nmpak sedikit kusam dan tgk adk pakai nv nmpak cntik so saya pakai nv tp tk sempat habis sebab tk thn gatal kt muka. pastu muka jd bermasalah dan jerawat menimbun kt muka, beli mcm mcm produk smpai habis ribu ribu dan putus asa. saya biarkan je.. rs sedih sgt ms tu. kulit muka terasa mcm kulit nangka bila di pegang dan nmpak kotor. satu hari sebab dah lama sgt tk paka pencuci saya beli sabun sebamed kat tesco, alhamdulillah… hilang jerawat yg sgt byk dan menanah di muka.. lama saya guna, walaupun tidak menjadikan wajah saya cntik gebu tp saya bersyukur jerawat sudah hilang, yg ada parutnya..

    Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 0