Written by AbangNara | January 26th, 2014

Sebentar tadi, telah pun berlangsung Anugerah Juara Lagu 28 di mana 12 lagu telah berentap untuk menentukan gelaran juara. Diacarakan oleh Scha Al Yahya dan AG Hotfm, majlis berjalan lancar. Shila Amzah dan Mus May diikuti oleh DJ Fuzz telah membuat persembahan pembukaan sebelum kesemua “finalis” mendendangkan lagu masing-masing.

juara ajlSecara keseluruhan, kesemua persembahan ada kelebihan dan keistimewaan masing-masing. Bagi Abang Nara, vokal Hafiz memang jelas terserlah kepaduannya. Namun keputusan juri adalah muktamad. Berikut ialah keputusan AJL28:-

1. Juara - Hafiz (Bahagiamu Deritaku)
2. Naib Juara – Hanya Aku (Hyper Act)
3. Tempat Ketiga – Kalau Aku Kaya (Awi Rafael & Altimet)
4. Vokal Terbaik – Jacyln Victor (Ikut Rentakku)
5. Persembahan Terbaik – Hafiz (Bahagiamu Deritaku)

juara ajl

Apa kata anda? Adakah anda berpuas hati dengan keputusan AJL28 kali ini? Bagaimana pendapat anda mengenai mutu AJL28 secara keseluruhan? Kongsikan pendapat anda di ruangan komen.

137 responses to Bahagiamu Deritaku Juara AJL28, Hafiz Bawa Pulang 2 Trofi

  1. doyok says:

    hyperact?? tolomh la.. azlan n the typewriter ngn hazama buat apa???

    0

    0
    • man says:

      boring la nagn dua orang tu. bg muka baru plak yg menang.tp hafiz mmg terbaik!

      0

      0
      • Olga says:

        sikit je aku nak ckp :

        Amy Search ni dh Overused la la plak aku rasa.. asyik muka dia je kat mana2 awards pun. plak tu lagu pun lagu yg sama… lg 1 gimik M. Daud kilau tu pun dh Overrated dgn lagu yg sama.. cukup2 lah..

        * nanti korang tengok eh kat ABP kang, muka yg sama gak perform utk kalau tak opening mesti closing! haishh….

        0

        0
        • Bob says:

          katenye ajl ni awards utk iktiraf komposer & penulis lirik… tp hujung2 komposer & penulis lirik lgsung x diberi peluang utk berucap! setakat tayang muka je? like seriously?
          hafiz too excited utk berucap!

          0

          0
        • pening says:

          yup agree ngn bob…aku pn tggu2 gk ly n baiduri nk bg speech….diorg compose kot…ilham dr diorg…asal x diberi peluang berucap…penyanyi tu juz sampaikan je…klu jaclyn xpe la if nk bg speech sbb kategori vokal…grow up la malaysia…x abes2 nk mengagungkan pnyanyi je…klu lagu hancor x jadi gk…

          0

          0
        • Lembu Gemok says:

          aku tgk rehearsal dan live semalam..

          bg aku pengacara mmg fail sbb mmg baca skrip..dr rehearsal n live semalam sama jer cara diorang buat lawak semua..tak spontan..bosan!!!!

          semua deserved menang..semua pemenang mmg berbakat..Altimet tu mmg over tp aku tak salahkan dia sbb dia mmg nampak happy gila sbb juri2 angkat lagu ala2 hiphop..tp setuju kata2 kalian, AJL utk komposer, bukan penyanyi..sepatutnya LY and Baiduri yang bg ucapan, or Hafiz sepatutnya buat ucapan terima kasih yang khas utk kedua2 penulis lirik dan pencipta lagu Bahagiamu Deritaku…anyways artis sekarang (especially perempuan) makin berani “Berfesyen”….~Fuhhh~!

          0

          0
      • Fahrin Ahmad says:

        penonton bawak apa?
        dapat apa? wat rugi je tengok…

        0

        0
      • Neelofa says:

        ini semua poyo, lagu-lagu semua ni maksiat…

        0

        0
    • majun sangkut says:

      hyper act perform baik tadi. they deserved it

      0

      0
    • Siti Khadijah Binti Muhammad says:

      aku tergelak je gimik opening dorang ala2 game gitu.. FAILED giler!
      aku ok je dgn result ni.. asalkan lagu Kau Yang Terindah tu x menang! sbb lagu tu lagu ciplak “Secret Garden – Song from a Secret Garden”!

      0

      0
    • REI says:

      Sejujurnya, aku dah muak gila dengan Hafiz. Baguslah Jac yang menang vokal terbaik tu cuz she deserves it. Vokal black pun tak kurang mantap juga. Untuk persembahan terbaik pula, aku lagi prefer persembahan Lan & The Typewriter. Bagi aku lagu Bahagiamu Deritaku tu nak kata best gila tu x la tapi kira ok la. Biasalah orang2 kita ni mmg suka feeling2 dengan lagu2 macam tu. Nak2 kalau lagu tu ada kena-mengena dengan diri sendiri. Tapi tu la, memang dah rezeki Hafiz & the composers untuk menang. Apa2 pun AJL tahun x best sangat macam tahun2 depan. Aku teringin gila nak tengok WARIS & Encik Mimpi masuk AJL tahun depan. lol

      0

      0
      • REI says:

        RALAT

        AJL TAHUN NI X BEST SGT MCM TAHUN2 LEPAS. LOL TYPO

        0

        0
        • curry says:

          AJL Mmg kureng tgk je la persembahan terbaik salonye akn diangkat persembahan yg simple je yg menang…so,buat ape artis nk but persembahan beria2 sbb yg akn mng pn persembahan yg simplen je..aku rse sbb tu la AJL makin hambar..hafiz xlayak menang persembahan terbaik…ada yg lg baik dri persembahan die.. tp kalo die menang vokal aku x kisah..

          0

          0
      • Viva Hafiz says:

        X siapa dpt nafikan vocal Hafiz mmg terbaik mlm tadi ..terbaekk okay! AIM pun iktiraf Hafiz. Jac pun ok lagipun kerana bawak diva2 atas stage/ Dah rezeki dia tu. Kita peminat Hafiz tetap menerima apa2 pun keputusan juri yg memilih.

        0

        0
    • abang yang tak bangang says:

      semua yang menang layak dh. tp lagu bodoh dan merepek awie rafael ngan lirik xseni langsung pon boleh menang?. tak berkualiti langsung.

      0

      0
      • akutakkisah says:

        tak payah nk berseni sgtla… lirik lagu tu ada kaitan dgn current issue dan ‘dekat’ dengan ramai org. oklah tu dpt tmpt ketiga

        0

        0
    • Anonymous says:

      Hazama? hahahaha… meluat!

      0

      0
      • Anonymous says:

        yes..sangat setuju dengan bob !
        dah la hafiz langsung tak berterima kasih pada ly dan baiduri yang buat lagu tu dan pilih dia untuk menyanyikan..
        aku pun dok tunggu jugak ly dan baiduri berucap, tapi hafiz plk lelebih aku tengok..
        tak ingat langsung kat deme tu *sigh*

        0

        0
  2. Affendy says:

    terbaik!!!

    0

    0
  3. ayam says:

    Tahniah Hafiz.

    0

    0
    • . says:

      kesian stacy tiap2 tahun masuk AJL tp tak menang2 pon. hahaha tp mlm ni die memang tak layak menang lah, terover pulak tengok. kesian pun ada menyampah pon ada.

      Pengacara? boring. dua2 out! panggil abg botak balik.

      0

      0
      • yash says:

        Agree with u…pengacara macam hampeh…suara lelaki lebih pompuan dr lelaki n suara pompuan lebih lelaki dari pompuan…majlis nmpak cam gempak giler tp hancuzzz di sebabkan pengacara merapu bagai..

        0

        0
  4. 6009 says:

    Tahniah hafiz…tok bok nya!!!gb13!!

    0

    0
  5. koko says:

    hafiz mng 3 trofi ler mlm ni..juara, persembahan n ringtone terbyk.

    0

    0
  6. ash says:

    hyperact terbaek!!! lagu plg best mlm ni!!

    0

    0
  7. nurul says:

    cam ner jacklyn victor bleh menang Vokal Terbaik, klau nak compare ngan hafiz jauh sgt bezanya….anyway congrats to hafiz u r the best

    0

    0
    • LOL says:

      Buat lawak ke?xklaka do

      0

      0
    • zain says:

      jauh sangat ke beza? dua pun terbaik tapi rezeki di pihak jac, LOVE U JAC

      0

      0
    • ape cer says:

      nurul x ingat ke? dulu hazami menang vokal terbaik dengan lagu kata, lagu rancak mmg susah nak nyanyi berbanding lagu mendayu2….hazami menang padahal time tu byk je penyanyi yg menyanyi menjerit2…

      0

      0
      • peminat liza hanim says:

        kalau sebot hal dulu…liza hanim pn menyanyi bagus…clean aje vocal die..dan liza hanim penah kalahkan siti utk vokal terbaik. so, stakat korang org2 biase nk pertikai jac menang, satu je leh jawab, SEDIH!

        0

        0
    • milah says:

      sedap mulut ko ckp jac tak layak menang vokal terbaik. suara dia mmg power lah oi. hafiz pun power tp xsemua org tu sempurnalah. kalau penyanyi yg ko suka tak menang award tu xpayah nak kondem org lain yg mennag. mcm penyanyi ko suka tu jelah yg hebat.

      0

      0
    • johan says:

      Vocal jaclyn mmg terbaik lah. takkan tak perasan sebelum ni jac yg bolot vokal terbaik klu dia masuk final. skrg ni mmg terbukti lah. hewhew

      0

      0
  8. Rondoletti says:

    Seronok melihat persembahan Hyper Act dan Awi Rafael & Altimet. Hyper Act totally earned it. Between Hafiz dan Jac, vocal Hafiz lg Mantap. Vocal terbaik diberikan kepada org lain dlm AJL28 untuk memecah dominasi barangkali? Satu lagi, saya perasan hanya Hafiz yg ke depan utk memberi ucapan tp tidak LY dan Baiduri. Odd. Tp mungkin pengacara terlepas pandang sbb ini Kali pertama? Setuju dgn Nara, persembahan pembukaan could have been done differently.

    0

    0
    • KakLady says:

      Part bagi ucapan tu KakLady rasa mmg bukan salah Hafiz, sbb dia dijemput oleh pengacara kali pertama AJL memberi ucapan. Rasanya penat TV3 mengubah setting minda penonton utk faham bahawa AJL ni rancangan utk mengiktiraf komposer. Oleh kerana silap faham byk sgt berlaku pd era lagu2 Siti Nurhaliza aktif bertanding dulu, kali ini juga boleh menimbulkan semula salah faham itu.

      0

      0
      • Build says:

        Kak Lady weh.. ini bukan kali pertama Hafiz sertai AJL .Dia patut tahu perbezaan anugerah tu..dulu pun sama..

        0

        0
    • Rondoletti says:

      Terdengar semula lagu nyanyian Jac masa driving. Mmg mantap dan mmg deserve vocal terbaik. Sorry Jac!

      0

      0
  9. Queenzeela says:

    Tahniah Hafiz Juara AJL28…kamel ingat Nya memang vokal terabit tek,tp persembahan terbaik kamek rasa antra Stacy or Hafiz tek,nang kacak suara Hafiz….bangga kamek aih ngan org Sarawak….cgek g kamek mok komen lagu jac ya sik penah mek dengar ko…tiba2 jak mmg tpt ketiga tp suara jac nang kacak glak2….

    0

    0
  10. Queenzeela says:

    Tahniah Hafiz Juara AJL28…kamek ingat Nya menang vokal terbaik tek,tp persembahan terbaik kamek nang yakin antra Stacy or Hafiz tek,nang kacak suara Hafiz….bangga kamek aih ngan org Sarawak….cgek g kamek mok komen lagu jac ya sik penah mek dengar ko…tiba2 jak mng tpt ketiga tp suara jac nang kacak glak2….

    0

    0
  11. aku says:

    hafiz mmg patot menang!!!
    patot hafiz dpt 4 trofi (vokal sekali)

    0

    0
  12. ninie says:

    Sepatutnya Hafiz lebih layak menang vokal terbaik.Vokal yang sangat mantap!!
    Takpun Black..Jac??errr…hmm

    0

    0
  13. kak non says:

    lagu2 nyanyian hyper act,hafiz layak menang..sb juara lagu bukan tgk pd artis tp pd lagu n lirik..sgt mendalam maknanya..utk lagu altimet n awi maybe dinilai dr segi susunan lagu utk jenis koloborasi..so they all deserved the awards..tp frust jgk sb lagu tanda tanya xde sangkut..maybe xde luck kot mlm ni..congrats to all!

    0

    0
  14. Queenzeela says:

    Oh tedah salah tek…bkn tpt ketiga tp mng vokal tbaik…kmk asa mcm vocal terbaik ptut Nya Hafiz juak mpun…..

    0

    0
  15. Ahmad says:

    Jac memang best malam tadi. Kedua – dua jac & hafiz memang best, tapi barangkali dari segi kekuatan vokal, jac lebih menyerlah dan dari segi penghayatan pula, hafiz lebih best. Tetapi kalau dinilai dari segi rentak lagu yang cepat dan susah utk dinyanyikan, jac memang deserve vokal terbaik la.

    0

    0
  16. Missuniverse says:

    JAC BEST JAC BEST. SUSAH NAK CONTROL SUARA for lagu macam tu la

    0

    0
  17. serene says:

    Ade ilmu ape si Hafiz ni asek menang je. Suara biase je bukanlah sedap sngt. Mcm jugak dgn artis dari pahang (tersohor konon….) dulu yg asek menang je and sama dgn Mawi. Ni mesti main bomoh ni…… Tapi dia boleh consider boleh tahanlah. Mawi??…hish…suara tak sedap langsung (actually tersangatlah tak sedap) ….baru2 dengar dia nyanyi dulu rase nak tergelak. Bila dia nyanyi lagu org, rase mcm rosak lagu tu….mcm mana lah blh terpilih ke dlm akedemi fantasia, let alone boleh menang…hai pelik betol. Tapi dgn bomoh takde yg peliknya kan…

    0

    0
    • kau guru vokal ker serena puaka? ker telinga ko tersumbat? suara hafiz mantap kut…ko ingat senang nak menyanyi suara tak pecah? serene puaka budget cikgu vokal tapi hakikatnya bodoh piang

      0

      0
      • SSWA says:

        betul3.. serena dengki le tuu.. aku suka Hafiz ni sebab wlpn tgh nangis tapi suara dier tak berubah pun time nyanyi tu. Thumbs up! :P

        0

        0
    • dotdotdot says:

      Lorhh kecian kt ko dengki lerrr tue hahaha .. ke sbb xleh perform kt stage ajl?? hbis tue spe layak ?? hbis tue spe layak msuk AF akak ziana second ke??..hahaaha

      0

      0
    • Typical Malaysian says:

      Serene, I rase you dengki ngn hafiz lah ni. You pernah tak dgr hafiz nyanyi life utk kata suara die biasa2 saje? Nak bandingkan dgn mawi bagai. Bitch please. I pernah pegi event yg ada jemput hafiz and truth to be told, meremang bulu roma dgr suara hafiz. Hafiz mmg hebat. Terbaik. Mmg patut pun dia juara AJL smlm. Sblm you kutuk hafiz I suggest you pegi jumpa doktor cuci telinga you dulu. Bnyk sangat taik telinga tu kot. Haha.

      0

      0
  18. pening arr says:

    Ini anugerah juara lagu ke juara artis..penyanyi over exited sampai lupe
    pemenang sebenar komposer & penulis liri..kesian juara sebenar x langsung di beri peluang berucap..malah duk tepi je..adoooooiiiii

    0

    0
    • KakLady says:

      Tgk ulangan semula, sapa yang PENGACARA KALI PERTAMA itu jemput!

      0

      0
      • kia says:

        atleast,ucap terima kasih kt komposer.
        ni kat fans..
        ingt ABP ke..haha~
        btw,hafiz suara hang memang power.

        0

        0
        • bukan karatz ct says:

          yup..contohilah datuk siti …tiap kali dia menang ajl misti dia dahulukan komposer utk terima hadiah dan memberikan ucapan… hafiz smlm agak over la…dh tiap2 thn menang ajl xkan xtau nk behave kot…huhu

          0

          0
  19. Anonymous says:

    Ramai pertikai macam mana Jac boleh menang vokal terbaik. Vokal Hafiz lagi mantap…
    Hafiz menyanyi penuh penghayatan. Walaupun nyanyi sorang2 tapi impaknya terasa.

    0

    0
  20. Yolo says:

    Najwa latif out terus. Suara mcm nak tak nak menyanyi. Terkezzut dgr.
    Stacy over, menari bagai nak rak. Kesian tak menang.
    Alya sampai berapi2, menang pun tidak.
    Black, takde pape lgsung atas stage tu. Kosong stage. Gile confident dgn vocal je.
    Shila amzah, suara terbaik, tapi dress out. Mcm hape tah.
    M.Daud Kilau paling terbaikkkkkk!!! Hahahaha!!

    0

    0
  21. Attitude kena jaga says:

    Yes im proud with sebab suara mantap..
    Tapi attitude, sorry..
    Sedih x menang vokal ternaik..huhuhu
    Aq pun org sarawak gak..tapi aq tkilan tgk cara hafiz..
    Should be say thank you kat Ly n Baiduri for the beautiful song bukan dekat peminat..
    Ajl pertandingan untuk komposer n penulis lirik, so artis x payah lah nak over shadow komposer n penulis lirik..
    Setakat persembahan ternaik semua pakai undi peminat, so its depend sape ramai fans lah..
    But for me ada artis lain yg layak for persembahan terbaik..
    Happy sebab lagu favourite aq dapat no 2 n no 3..yeahhh
    But next year tolong bagi havoc masuk k..hihihihi

    0

    0
    • bodoh takdapt di ajar! says:

      ye kewww org swk? shortform ‘aq’ ko tuh buat aku menyampah jerr..takleh ke type aku? takyah la nk spekulasi sgt ko tak layak! artis ko yg menang tu ade ke cakap tq kat komposer lagu mereka gak? ade??? puiiiiii! bangang tol!

      0

      0
    • saya says:

      org swak ney ada type aq..ha..ha..hafiz mmang the best even aznil hj nawawi pun cakap Hafiz one in the million..so jangan lah nak kondem org macam tu…dia bagus..sbb tu dia layak..even composer brebut2 nak n=bagi lagu kat hafiz…dulu M Nasir lama tak kluar buat lagu awan nano..terus juara…Ajai.. buat lagu hafiz 2 kali menang..2 & 3…so..lagu memang sedap..tapi LY Baiduri cakap kat radio..lagu tu senang..tpi Hafiz bawa jadi sedap…KANNN…

      0

      0
      • Viva Hafiz says:

        Biasa la ya ko mun org kta menang..ada jak x betul.

        0

        0
        • melody hoftadfer says:

          bkn nak padah x betol..jgn nk mike negatif jak2…nang benar juak tegoran org ya..nya sepatutnya da berterimak kaseh ngn komposer ngn penulis lagu juak..mungkin nya terlupak kali sbb over excited dh mng..pikir positif utk semua perkara..xda org nk nganok kita jak2

          0

          0
        • Attitude kena jaga says:

          Viva hafiz, kmk bangga dengan hafiz sbb nya byk mengharumkan nama sarawak tapi dalam masa yg sama attitude kenaklah jaga..
          Hormat pada urang yang molah lagu..
          Kmk pun suka nya menang..
          Actually kmk lebih mengharap nya menang vocal tapi nok molah camney..
          Rezeki takat ya..
          Tapi yalah tek kmk cuma madah kmk terkilan nangga nya sik say thank you kat urang yang molah lagu ya..

          0

          0
  22. ajl28 says:

    alahai shila amzah beria nak kata “it wasn’t my idea” kt twitter. nak salahkan mus may la tue.

    0

    0
  23. ANYVN says:

    KO TK YAH CARI SALAH SJILA LH., DARI KO CARI SAAH KO SENDIRI. TAULH TK SUKA SHILA.TK PAYAH LH NK MARAH DIA JE

    0

    0
  24. SUZIEMAS says:

    best nya jac. daripada asyik2 hafiz jer menang every year, lagi baik give to someone AS DESERVING if not more. lagu tinggi, cepat & tempo mcm lagu jac, serious susah nak nyanyi la. jac make it look easy, but x every singer can sing like her

    0

    0
  25. Joyah Gedik says:

    AG & Scha sangat2 serasi…so far aku rasa ni gandingan pengacara AJL yg paling best

    AJL ni anugerah utk PENCIPTA LAGU & PENULIS LIRIK, tapi nape lah si hafiz tu terover excited sangat….sampai x bagi peluang pd Ly & Baiduri utk wat ucapan…pass tu dlm ucapan berjela hafiz dia ucap terima kasih pd mak abah atok nenek peminat bla bla bla…tapi tak sebut pon terima kasih pd pencipta n penulis lagu..adoyai sungguh x patot

    Jac memang layak menang anugerah vokal terbaik….dia nyanyi perfect walaupon sambil menari…dan cuma persembahan Jac + Altimet/ Awi Rafael + Hyperact sahaja yang menghiburkan aku mlm ni…lagu yg lain semua tak best….aku rasa pass ni AJL patut buat 3-5 tahun sekali supaya cuma lagu2 yg terbaik jer layak bertanding utk jaga standard anugerah ni

    Lagu2 penutup sepatutnya tak perlu dimasukkan unsur rap…..hancur + sumbang mambang jadinya…dan kenapa si waris tu pakai tshirt jer, patotnya pakailah smart sket

    0

    0
  26. SSWA says:

    we always support you Hafiz! btw he’s look too cute last night. comel sangat :3

    0

    0
  27. kaki kentut says:

    Bkn slh hafiz.. sah2 slh mc la.. dah mc panggil dy bg ucpn, xkn nak mnolak?? mc ptut bg komposer n pnulis lirik la ucp dlu. tapi hafis mmg layak la pmng! kalau aku juri pon ssh nak bg Jac @ Hafiz ambik vokal tbek..sbb dua2 mmg tbek dri segi vocal. Tapi cra jac bwa lagu tu mmg best.. sgt dinamik! ikut tempo..bkn sng bwa lagu tu,,kne pandai lenggok ckit suara. tp overall sgt puas hti.. cuma mc perlu ptingkatkan lg next year..Najwa latif nyanyi mcm buat pesembahan party pepisahan skolah..Hyper act pun best! bait2 lagu dya sgt puitis n bmakna.Awi Rafael n Altimet pun sempoi n layar jer..plg bes ada gimic duit jatuh tu..awesome idea!

    0

    0
    • gallygirl says:

      ni bukan kali pertama dia menang AJL . Hafiz patut tahu beza anugerah…

      0

      0
      • geli ku weh says:

        hai..dah xde idea salahkan hafiz? pelik! ct yg clalu menang anugerah tu ade berterimasihnyeeee? ade? kuman diseberang laut nampak, gajah dpn mata..pura2 le xnampak? choiiiiii!

        0

        0
  28. mawar says:

    pemenang sebenar x disuruh bg ucapan..adoi!!next year tukar la anugerah juara penyanyi lagu.siap bg ucapan kat mak bpk lak tu..yg kat tuan pumya lagu tq pun xde hmmm…kesian .duk belakang2 je penciptanya..
    lg 1 altimet tu over giler ar masa menang haha..

    0

    0
  29. kenanga says:

    1. kenapa ajl memang suka kasi lagu balada yang mendayu2 menang
    2. kenapa susah sangat nak kasi lagu hiphop dan lagu yang catchy menang. saya rasa sesetengah lagu2 ini lebih layak diangkat sebagai pemenang
    3. kenapa kategori persembahan terbaik ditentukan oleh sms, saya rasa seolah kali ini anugerah ini bertukar kepada anugerah penyanyi paling popular!
    last sekali, hope perbaiki pengacara, cam tade chem. lah!

    0

    0
    • KakLady says:

      1. Tgk taste juri. Ini perkara subjektif.
      2. Kena bg chance kat juri genre tersebut utk memperjuang dan mempertahankan kualiti penciptaan lagu2 dier org la.
      3. Ini semua pasal untong. Dulu2 tak penah ada pun. Anugerah ni mula wujud dulu pd zaman Raja SMS Mawi, sbb PEMINAT TEGAR dia nak dia menang tapi sbnrnya dia kurang layak pun nak le AJL. Melalui kategori ini, ada ruang sang Raja menang. Title tu tempelan jer.
      4. Bagi peluang utk baiki keadaan. Kali pertama la katakann.

      0

      0
    • guest says:

      lagu hiphop,rap, x mainstream sgt kt malaysia..skrng jer stat poplar skit..
      klu mng msti org complain punyer..lagu ballad plak dh mmg serasi dlm jiwa rakyat kita xgitu..=)..so aku rs sdikit sbyk effect pilihan juri..

      0

      0
  30. x minat jac says:

    xtahu nape, aku xminat jac, tp aku enjoy tgk dia menyanyi…nmpk die enjoy sgt, n xde lah bersungguh2 menyanyi budget nak bagi menang. x nampk stress.

    0

    0
  31. Hammie Adinie says:

    sepatutnya bagi johan dgn zizan jadi pengacara..baru happening..baru semua penonton betul-betul terhibur..Hafiz memang layak menang..tak kisah la ada yg muak tgk muka dia je asyik menang..suara dia memang sedap..u all must admit it.

    0

    0
  32. Lima says:

    Macam mana Jackln Victor boleh menang vokal terbaik??? Vokal dia tak sehebat manapun jika dibandingkan dengan Hafiz… Agak kelakar juga.. Apa yang juri buat sebenarnya???? Mungkin juri tak tadapat membezakan diantara suara india yang memang lantang dengan suara vokal yang terbaik….

    0

    0
    • poyo says:

      Lima..ko ke juri ajl tahun ni? x yah nk condamn sgt psl vokal jac tu… suara dia mmg power, x leh dinafikan…yg ko over sgt knp????? jgn poyo sgt k..

      0

      0
  33. Slantz says:

    Dari dulu kalau aku dengar hafiz nyanyi, aku rasa biasa2 je, takde yang istimewa pun. Penyanyi yang aku rasa vocal dia wow macam jac, aizat, ziana, yang itu yang aku tabik. Aku bukanlah orang yang seni sangat, tapi pada aku hafiz nyanyi macam tengah meneran haha, terlampau nak control suara. Jac dari dulu pun suara mantap gila, nail meremang aku dengar. Oh kepada penganjur2 acara macam ni, mohon sudah2 la tu jemput daud kilau. Sakit mata aku tengok orang tua menari2 macam tu. Kak ziana jugak yang mantop

    0

    0
    • HAHHA says:

      kalo xde ilmu muzik jgn nk komen negatif… vocal ziana zain bagus.. yela ko suke spisis terjerit2.. ko tau x vocal yg baik bkn setakat jerit je.. low note, kawalan suara, penghayatan, vocal yg ‘bersih’ pon kene amik kira… rasanya ko memamng x layak jd juri..

      0

      0
    • NAKPA says:

      Aizatt..?????best voice????telinga ko dah trsumbat Slantz..

      0

      0
  34. suterabiru says:

    tahniah Hafiz…
    tap AJL tahun ini kurang sikit…
    pengacara sangat bercelaru…Scha selalu potong cakap partnernye…sangat tidak bagus
    mohon mencari pengacara yang lebih bagus penyampaiannya

    0

    0
  35. jack best says:

    jacklyn victor mmg bestt !!! :D tahniahh akkaaa. hahhah

    0

    0
  36. Mr K says:

    Aku ttp akur dgn keputusan pelbagai pihak…..Alyah mmglah trbaik walaupun tk dapek apa-apa pun….Hyper Act punya bole tahe beb!!!
    Hafiz,aku nk rambut ko!!!!!!!Siap sehh,Altimet dn Awi taburkan ‘duit nota’ berupa kupon promosi untuk album single diorg!!!!
    Slps 3 tahun,akhirnya pompuan rampas takhta Vokal Trbaik…..Jac….Gimik dgn ala Broadway dn bwk skali 5 diva tlhpun membuahkan hasil….Mungkin Alyah dijangka sbagai pembikin sejarah dlm menumpaskan bliau tpi dgn gaya ala Roman Empire,vokal bliau agak sederhana,sehingga bliau tidak diperolehi…dn skaligus memberikan Jac slaku Vokal Trbaik buat kali kedua…..
    Namun,hampir-hampir bliau menang Persembahan Trbaik buat kali kedua,tpi tewas ke tgn Hafiz yng diiringi oleh orkestra….Peraih ketiga untuk Persembahan Trbaik slain Hafiz dn Alyah ialah Awi dn Altimet,mengikut sorotan undian SMS….
    Skali lagi,tahniah diucapkan buat mereka semua,dn pada Alyah,semoga sukses slalu dn semoga hidup akan sentiasa bahgia bila sampai waktu untuk pencen sepenuhnya dripada bidang hiburan slama 14 tahun…

    0

    0
  37. sume pun nak komplen says:

    ayooo..banyak beno komplennye..korang jelar nyanyi…jadi komposer buat lirik sume….haishhhh….nama pun dunia hiburan…layankan jelar……

    0

    0
  38. zizie says:

    ni komen aku pulak:
    1. pembukaan AJL je dh nmpk boring, knp Shila Amzah nyanyi lagu faizal tahir, kalau
    ikt tema ON GAME kena lagu rancak, kalau shila amzah n mus may bawa lagu 90-an yg popular cth: lagu dr kmp kool, kru, femenin tp di remixkan menjadi lagu moden, barulah penonton rasa gah nk tgk AJL
    2.pengacara harus byk belatih n research, belajar dr pengacara thn lps ke, ini mcm kelam kabut je berckp
    3.seharusnya juri harus peka dengan pilihan lagu berkualiti, ada banyak lg yg sedap didengar dan mantop dr hafiz, berilah peluang yg penyanyi yg boleh pergi jauh lg dlm industri muzik ini, ini tak asyik hafiz,aizat tak hafiz juara, aizat.bosan pulak ajl skrg.

    0

    0
  39. neelopeh says:

    tukar je la anugerah juara lagu (AJL) ni jadi anugerah juara penyanyi (AJP).

    penghargaan utama sebenarnya kepada penulis lagu dan lirik nya. bukan penyanyi. penyanyi ialah orang yang menggalas tanggungjawab itu. sedangkan usaha idea ialah penulis lagu dan lirik. dan hafiz dan menjalankan tugasnya dengan sangat2 baik. dan dia pun layak dihargai untuk bakat suaranya..

    aku tak salahkan hafiz berucap. aku geram knapa mc tu panggil hafiz tapi tak panggil orang yg sepatutnya.. patut panggil ly dan baiduri.. then panggil lah hafiz kmudiannya…

    0

    0
  40. Anna Sue says:

    Hafizzzzz menang……tak sangka….rezeki……ingat vokal kat black tapi persembahan Jac memang hebat di bantu oleh diva2 kat belakang…best2 sangat…..apa2 pun idola ku menang yahoooooo…..hafizzzzzz…..best lyn AJL smlm

    0

    0
  41. jac says:

    tema entah apa2 la… scha kayu sangat jadi pengacara… AG da best da… suara hafiz power

    0

    0
  42. shahz says:

    resultnye aku puas hati la.. hafiz x dpt vokal terbaik bkn vokalnye x bagus cuma aku rase jac more deserved it.. lagu jac tu tempo dia pantas n agak susah utk dinyanyikan.. pasal pengacara tu aku rase patut ade 3 org.. 2 org pengacara utk event yg besar mcm AJL mcm x cukup..

    0

    0
  43. miauuu... says:

    hadiah pun sikit sgt untuk semua pemenang.. dah la kena kongsi antara komposer dan penyanyi. Kata anugerah berprestij. kalau pertandingan macam vokal bukan sekadar rupa ke, ala ape2 la yg ada undi2 sms ni, hadiah bukan main sampai 100k.rasanya sejak zaman siti kot hadiah takde up2 pun aku tgk..

    0

    0
  44. nok gebuzzz says:

    yg penting lagu yg aku suke menang…hyperact!!!ye…………..
    and jaclyn vokal terbaek….best!!
    pengaca out,next..pls tukor……

    0

    0
  45. kupukupu says:

    hehehe….gerenti lepas nie ramai komposer yang akan cipta lagu yang best2 utk hafiz..mana tak nyer peluang cerah utk menang ajl…tanpa artis yang hebat seperti hafiz, lagu akan menjadi hambar, kehebatan vokal amat penting!! suka tak suka, hafiz dah buktikan bnyk anugerah yg telah dimenanginya…’the best man win’ .yg penting dia juaraAF yang sebenar! Tahniah

    0

    0
    • poyo says:

      oooooo…patutlaaa…juara AF rupenye…iyooolahhhhh kupukupu oii

      0

      0
    • miauuu... says:

      hafiz jangan jadi macam siti, dia tarik diri dari AJL, pastu takde dah komposer nak cipta lagu best2 kat siti lagi..tgk la skarang lagu siti dah kureng. pasai pa…pasai komposer pun nak lagu depa masuk AJL, tapi siti xmau…rugi la depa cipta lagu best2 untuk siti tapi tak bertanding.. nak harap royalti jual album zaman skang..nan hadooooo…hafiz teruskan perjuanganmu dalam AJL!!!

      0

      0
  46. rin says:

    MC sucks…….

    0

    0
  47. imzan says:

    for me ajl 28 kali ni biase2 je.
    1)tok opening, seriously memang fail gila… konsep salah… lagu tak best… penari fail. siap bola tergolek kebawah pentas.
    2)MC biase2 je. cara mengendalikan majlis ok, cuma cam tak reti nak happeningkan orang
    3)persembahan2 artis kebanyakannye ok, cume najwa latif memang macam show party sekolah.
    4)untuk pemenang aku rase ok jer, cume tak paham tok no 3. cukup layak ker atau memang terpaksa bagi. kategori vokal memang tak disangkal jac layak menang. vokal hafiz pon superb. tok black sila cuba lagi, nyanyi cam ade terlari sikit.
    5) tok hafiz lain kali sila bagi komposer ngn penulis lirik yag bagi ucapan. lagu tu menang kerana diorang.

    0

    0
  48. lobak says:

    betul tu sepatut nya composer LY and penulis lirik Baiduri pun di beri peluang utk berucap…bukan si hafiz yg bg ucapan mcm syok sendiri..huh…

    0

    0
  49. krooh says:

    black persembahan terlalu kosong.. hnya menghrp kn vokal je.. xdpt jgk.. najwa latif suara nmpk sgt nervous..

    0

    0
  50. melati says:

    macam maner monyet ni boleh juara? suara macam tahan kentot jer menggong saper yg undi mamat ni..

    0

    0
  51. melati says:

    Tak tgk AJL..tapi nak tahu macam maner dgn persembahan Siti Nurhaliza?

    0

    0
  52. melati says:

    Saper lah pilih Hafiz ni suara betul macam org tgh tahan kentot pun ader org minat ohhhh Malaysia …

    0

    0
  53. kpd mereka yg berlagak nak jadi alim…nak jadi ustaz & ustazah bagai kat dalam blog ni…dipersilakan jangan nak menyibuk or kononnya nak bagi nasihat. klu korang dah tau hiburan nie penuh kemaksiatan, KENAPA ANDA SEMUA BANGANG & BODOH SGT masih nak baca blog hiburan beautifulnara?? KENAPA MASIH NAK TAU PASAL ARTIS? KENAPA NAK TAU PASAL HIBURAN YG dah semestinya penuh ngan dosa halal & haram?? pi baca blog agama lain…. klu dah sakit mata and tak suka tgk keseksian artis pompuan melayu….pi blog lain lah bangang!! klu korang sendiri dok melangguk kat sini…maknanya korang sendiri pun dah bersubahat!! bodoh punya org melayu… hamik kau…

    salam sayang…. Miss World 2013 , Megan Young

    0

    0
    • minah jambu merah biru says:

      minah jambot salam saying kau miss world n minah jambu sokong ngan kate kate u yg manis ni ….orang yg komen kt beautipulnara ni semua Nye ustaz n ustazah jadi2an ! semua nk eksen alim kucing tapiiiiiiiiiiiiiiii habok pon tkdk ! hipokrit aje lebih !

      0

      0
      • minah jambu merah biru says:

        pembetolan : > minah jambu sambot salam sayang kau miss world n minah jambu sokong ngan kate kate u yg manis ni…orang2 yg komen kt beautipulnara ni semua Nye ustaz n ustazah jadi2an ! semua nk eksen alim kucing tapiiiiiiiiii habok pon tkdk ! hipokrit aje lebih !!

        0

        0
  54. Macam Bagus says:

    Ala jac tu bawak diva2 tu sume tu pasal menang vokal terbaik. Takat dia nyanyi sorang2 belum tentu dapat celen vokal hafiz. Lain kali kalau nak menang vokal terbaik boleh aje ajak Beyonce, Mariah Carey & Christina Aguilera nyanyi sama2 kat AJL tu…mudahkan?

    Btw takkan nak salahkan Hafiz yang diberi peluang buat ucapan. Itu sume salah pengacara ler yang tak kasi peluang komposer dan penulis lirik buat ucapan. Kalau TV3 betul2 beri penekanan AJL sebagai platform untuk mengiktiraf para komposer serta penulis lirik sepatutnya pengacara perlu diberi peringatan supaya tidak mengabaikan golongan tersebut untuk memberi ucapan. Sekian terima kasih.

    wakil mak bapak nek atok dan semua peminat Hafiz.

    0

    0
  55. Tus says:

    Salah Jac tak best langsung… suara dia memang suara india.. bukan sebab dia sedap

    0

    0
    • hafiz says:

      ko x leh racist lg ke?
      ko ingt suara org melayu je sedap?
      jac vokal mmg terbaek…
      ingt senang nak nyayi lagu tempo mcm tu dengan high notes lg dengan lancar?
      x baek dowh racist mcm tu…

      0

      0
  56. bosan says:

    pengacara dua2 jantan ke?suara dua2 garau.

    0

    0
    • Mr K says:

      Tahun dpn,giliran Nad Zainal sama dgn Awal Ashaari lah!!!!!!
      AG dhpun jdi pengganti FBI dhhhh!!!

      0

      0
  57. kakak senah says:

    duk tgh syok layan lagu hyper act, Hanya aku,
    adik aku asyik duk ulang..eh eh.. Ropi (cecupak) nyanyi
    ilang trus feeling ..asyik duk gelak..XD…hihi
    tp performance “kalau aku kaya” ..mmg sempoi smlm..

    0

    0
  58. Awan Nano says:

    Isu tak berterima kasih kat komposer ni, haila.. kalau kau mng pun, ko boleh jamin ke kau tak excited? Normal la nak excited sket.. dan NORMAL la kalau TERLUPA nak terima kasih kat komposer sbb diorg kat situ, maybe Hafiz expect diorg akan bagi ucapan lepas tu.. and kalau tak ckp terima kasih depan mata korg, korg expect dia tak hargai komposer ke??? Mmg tak la korg boleh dgr radio tgk wanita hari ini Hafiz ucap je terima kasih kat LY n Baiduri. Terlupa tu normal laa as we human being, nama pun manusia.. lupa tu mmg lumrah la jd insan ni.. Daripada korg nak bising isu dia tak ckp terima kasih, baik tgk mcm mana dia bwk diri.. Dari dia nobody msa dlm AF, smpai skrg, and hopefully forever, his humble attitude,precious kau tahu tak? And LY tak dpt bg ucapan tu spatutnya pengacara la sruh.. mic tu kat depan, patutnya bila hafiz da abes ucapan pengacara shud do their job la suppose, kan?? Okay dah penat bebel, congrats Hafiz! It’s a well-deserved winning, kudos to you, and all the best in future!!! Lepas ni u shud try bertanding kat luar negara pulak, AJL is not up to your standard anymore. Ramai sgt yg benci Hafiz mng tiap2 tahun kan.. nak buat cane dah dia bagus, bising pulak dia mng.. ahhh please people, grow up!

    0

    0
  59. BUNKFACE NO.1 says:

    – Hafiz memang layak menang. tahniah.
    – Alyah tu aku rasa setiap kali masuk AJL..mesti konsep sama, boring nyer.
    – lagu Najwa Latif dgn lagu Aku Pelat Salam Musik tu mcm tak layak jer masuk AJL…utk suka2 boleh lah.
    – lagu Kalau Aku Kaya yg best masa duit jatuh dari atas…best siot.
    – Hyper Act tu masa dia nyanyi ada terdengar nafas dia…kalau tak bunyi nafas mungkin ada chance lah utk dpt tempat pertama.

    0

    0
  60. fatin says:

    1. dari segi pengacara: memang x sehebat yg lepas, but semua org sedar ke x, scha kan tengah pregnant 4 bulan, kalau xnak tau pun at least faham situasi awal kehamilan tu kadang2 mood lari, x selesa, mana tau die alahan ke, tapi dah tugas die, die buat jugak..sebab nampak kayu tu dah perut berisi, kene jaga kandungan, kang gugur nak salahkan sape??? xkan nak terkinja2 jugak…aiyaa..

    2. semua lagu xde masalah pun, cume sedih sikit sebab adakah lagu2 kak ani memang dah terhapus dalam aliran muzik malaysia?? irama tradisional yg dekat ngan budaya malaysia, mcm time adibah noor ngan senario, happening gile, mcm unik taw..memang muzik tu bebas, but, sedih la lagu tradisional tu mcm dah pupus..

    3. tahniah kepada semua pemenang, but, ternampak penyanyi imad ngan bini die mungkin, rindu nak dengar lagu2 nasyid die..:)

    0

    0
  61. Anonymous says:

    Lagu tah hapa2 boring

    0

    0
  62. gjot says:

    hafiz patut layak vokal terbaik. jac nyanyi terjerit-jerit bunyi pontianak

    0

    0
  63. Mr K says:

    Lepas lagu Bahagiamu Deritaku oleh Hafiz,mungkin jgk pada AJL 29 nanti,ada juaranya…..Roman Cinta oleh Mojo……!!!!!!!

    0

    0
  64. Mrs H says:

    Aku rasa AJL kena buat pembaharuan la.. Cash menang mcm tak sesuai je dengan acara berprestij mcm ni.. Hadiah wang tunai 10k, 12k, 15k, 25k.. Dulu-dulu boleh la.. Bandingkan dengan hadiah wang tunai MLM, sampai beratus-ratus ribu.. 100k, 200k la.. jauh beno bezanya..

    0

    0
  65. Miss Najjah says:

    For me Hafiz mmg buat yg terbaik pd mlm tersebut dan Jac pun mmg deserve the vocal award. They have their own class. Same goes to Hyper Act , Altimet & Awie Rafael.
    Rasenya Juara Lagu sebelum ni, Persembahan Terbaik adalah dipilih oleh juri tp TV3 is playing safe dengan membuka undian untuk memilih and in the same time mengaut keuntungan drpd undian tersebut. Kalau based on populairiti rasenya Hafiz x la sepopular peserta lain tp kemenangan itu adalah kerana mmg dia deserved atas persembahannya. I tengok di rmh mmg feeling abis bila dengar dia nyanyi. He delivered it well. Goosebumps kata omputih.
    Pasal dia x ucap terima kasih tu, biasa la bila dah over excited pa2 pun boleh overlooked. Dia pun dah beri penghargaan di MHI. So forgive him.
    Anyway, congrats to all termasuk la pencipta & komposer lagu. Well done.

    0

    0
  66. neng says:

    Vokal Jac mmg baik skit pd Hafiz… O.k laaa tu dh bolot 3trofi, vokal tu bg Jac o.k dh haihhh! bohsan dh tgk Hafiz! hehe awt lagu yg Hazama nynyi tu xmng… lirik cantikkk kot lagu tu… haisyyy!……. taun dpn tmbh trofi lak utk kategori lagu terbaik n lirik lagu terbaik.

    0

    0