Written by AbangNara | February 22nd, 2015

Tahniah diucapkan kepada Azmil yang menjuarai program Mentor Legend sekaligus membawa pulang RM300,000. Azmil merupakan protege kepada Dayang Nurfaizah. Di tempat kedua ialah Aina yang merupakan protege Ella dan Sarah yang merupakan protege Amy Search berada di tempat ketiga.

keputusan mentor legend

Abang Nara tak sempat tengok Mentor Legend kerana sibuk menjaga anak-anak. Mungkin anda yang menonton program tersebut boleh memberikan komen. Adakah ini satu keputusan yang dijangka berdasarkan persembahan para peserta? Atau ada kejutan yang tak dijangka?

keputusan mentor legend

Apa pun tahniah kepada Azmil, Aina dan Sarah yang memberikan terbaik buat para pengikut Mentor Legend. Tinggalkan pendapat anda di ruangan komen.

48 responses to Azmil Juara Mentor Legend, Aina Di Tempat Kedua

  1. sezenne says:

    Dh jangka pun dr persmbhan mlm final..cuma xsangka azmil dpt full marks dr juri..mlh jauh meninggalkan lg yg dua..ingatkan perbezaan markah tak jauh sgt antara satu sama lain.apapun tahniah kpd semua

    0

    0
    • Anonymous says:

      memang dah jangka dah azmil boleh jadi juara.
      dai nyanyi mlm smlm x jerit2 dan x over.
      naseb baik sarah tak menang, dia nyanyi sepatah tak paham..

      0

      0
    • didi says:

      aku rasa Dayang x pakai hadiah kereta tu…yelah kereta murah proton Iriz…aper kelas ?

      0

      0
      • xoxo says:

        dayang hadiahkan kat family die la kot kalau die tak guna.. apa2 pun dayang cool, professional and mentor yg supportive..

        0

        0
  2. minah jambu sayang nenek says:

    yehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh tahniah Azmil n dayang Azmil memang layak menang ……..

    0

    0
  3. nok gebuzzz says:

    tahniah azmil….rezeki azmil bantu keluarga

    0

    0
  4. Anonymous says:

    Suka Dayang. Sangat lembut dan merendah diri.

    Kepada Aznil, tahniah dan selamat maju jaya

    0

    0
  5. Aina gremuk says:

    Nsb baik aina gemuk x menang

    0

    0
  6. makeUPartisDikenali says:

    Tahniah!..tapi i dah isap btg azmil ni haritu.sedih nokss kecik jer

    0

    0
    • jiran dingdong says:

      alah….kecik2 pun kalau pancut dalam….peknen jugak.
      kalau x bangsa melayu ni pupus lah….yelah malay guy kan pendek & kecik.

      0

      0
  7. binjai says:

    protege si amy search tu x patut pi final pun…patut nadeera jek masuk final..pastu nadeera no 2, aina gemok yg nak jadi artis tp malas diet tu no3…

    muke camtu, cakap ngan gedik nya cam x matang..puihh.

    apa apa pun mmg azmil layak menang…

    0

    0
  8. Krios says:

    Cabaran sebenar mereka baru je bermula. kita tengok setahun dua ni, ada tak sekurang2nya salah sorang dapat masuk AJL yg lebih didominasi budak2 AF. Rasanya hanya Black Hanifah saja dari program Mentor yg masih maintain perform manakala juara2 dan finalis2 terdahulu hilang dalam ramai.
    bak kata pujangga, nak menang mmg susah, nk terus bertahan dalam industri ini jauh lebih susah.

    Congratz & All the best Azmil, Aina & Sarah

    0

    0
  9. cilimanis says:

    i suka aina…
    azmil pun best jugak…
    tpi agak kesal sbb i wish tuah pon masuk final..

    0

    0
  10. melati biru says:

    pemilihan lagu azmil not bad..apa pun, cakra khan so suwit..sexy ja tone suara dia..btw, tahniah untuk kesemua finalis..

    0

    0
  11. Anonymous says:

    betul cara pendidikan yg ditunjukkan dayang pada anakbuah nya memng berkesan.. pendekatan macam tu lah sekiranya kita nak mendidik anak2.. dengan cara lebmbut dan tegas.. tidak garang membabibuta..tahniah dayangcara kak mas, ajai yang garang semacam ..mana hasilnya.. dulu boleh lah.. tapi sekarang pendekatan macam tu lah yag seharusnya kita ikut..

    0

    0
    • mantee says:

      Mas idayu tu nasib baik je dapat black yang sememangnya bagus… jadi tak payah nak perasan sangat lah pernah jadi juara, konon sebab dia garang n guna rotan lah black juara.. takde maknanya.. memang black tu bagus dats why dia menang.. as if black 90% mas idayu bagi 10% je

      0

      0
  12. putih says:

    Suka aina. Aina selayaknya jdi juara. Juri hanya kasihan azmil sb nk bantu keluarga azmil. Aina akn menyerlah dlm industri..kita tunggu saja.

    0

    0
    • minah jambu sayang nenek says:

      bukan pasal itu lah ! Azmil layak menang pasal dia betol bersungoh2 nk jadi juara n betol2 berusaha n betol2 usaha memperbetolkn kelemahan dia selama di dlm mentor legend ..bukan kerana dia susahhhhh…ape.. kau ingat yg masok mentor legend tu orang senang ????????? orang senang ke susah ke persembahan Azmil semalam memang best babtu dia dapt markah lebih dari juri awam n juri pro…tahniah Azmil n Dayang..Allah lebih mengetahui segala Nye..

      0

      0
  13. Anonymous says:

    Tuah tu jongang… mummy…mummy..lebih kat Mas Idayu tu… Boleh..boleh blah…Blah jadi anak mummy si Mas Idayu tu.
    Protégé Ajai tu harap muka je handsome… Suara?? Ingat muka handsome je boleh jual kalau suara tak ke mana? Baliklah ke Air Asia tu jadi pelayan… Pramugara tu kan sama kelas dgn pelayan je kalau kat Tanah ni. Cuma diaorang disebut pramugara & mcm kelas kelas lah sangat gitu sebab jadi pelayan kat kapal terbang…. Kalau kat kapal yg tak terbang…sah sah mereka dipanggil pelayan je…
    Azmil ada iras iras Aizat… Cara Dayang aja dia pun takdelah menunjuk yg dia tu superior & terrer sangat menyanyi mcm cara Ajai & Mas Idayu ajar protégé diaorang…

    0

    0
    • Anonymous says:

      xcari dosa xboleh ke be profesional adatlh perlawanan ada kalah dan menang xyah nk kutuk2 smpi menghina ciptaan Allah dan pekerjaan sesaorg rezki pemberian dari Allah….hish nasib kita xtau lg?

      0

      0
    • minah jambu sayang nenek says:

      Dayang baru boleh di katekn mentor pasal dia ajar protégé yg tk berape tahu menyanyi n tk pandai menyanyi jadi dia ajar macmana cara nk menyanyiiii…tk macm Ellaaaaaa ambek protégé yg dh menang award n dh pandai menyanyiii tk payah perit peloh2 n stress nk ajar protege dia si Aina tu ! protégé Amy lagiiiii tk guna huh ! harapkn jambu aje lebih baik si nadeera masok final kalau nadeera tk menang pon atlis dia boleh buat persembahan yg terbaik dari yg terbaik tol tak …ape2 pon dh rezeki Azmil n Dayang ..

      0

      0
    • iziq says:

      I dont think u should say about thier profession. Perluke samakan pramugara ngan pelayan. Pke sebelum bercakap. Semua buat kerja yang halal.

      0

      0
  14. Yeahhh azminl menang says:

    sy suka azmil…dia ad gaya tersendiri…dari ziro pas tu dia leh menjadi juara…y best tu masa dia nyanyi solo…memg power suara dia…cara dia menghayati lagu tu memg best…tahniah wat dayang kerana pandai mendidik azmil hingga menjadi juara…suka dayang…dia d antara sifu y jarang marah..senyum jer orangnya…

    0

    0
  15. Anonymous says:

    sorry nak tanye siapa tahu tajuk lagu yg sarah nyanyi tuk second performance tu yg lagu melayu n inggeris tu

    0

    0
  16. Entah la says:

    nasib baik tuah x masuk final…aku memg x suka tuah…suara x sedap mane pn dia…bibir dia dh le itam…kuat merokok ke?pas tu mas idayu tu berlagak sikit…azmil ni wlpn x ensem..tapi suara power…si dayang plk suka merendah diri…azmil ni klau di asah ngan secukupnya leh jadi mcm aizat tu…tengok aizat tu..x ensem tpi suara pn sedap jugak..si aina plk..suara memg ok..tapi dia dh biasa nyanyi la klau nk d bandingkn ngan azmil ni y langsung x tahu ap2..akhirnya azmil berjaya jugak..tahniah ye azmil…

    0

    0
  17. Adisha says:

    Abang Nara tak sempat tengok Mentor Legend kerana sibuk menjaga anak-anak. Iyer ler tu ker tgk AME?

    0

    0
  18. Mirai Suenaga says:

    Performance Azmil lain drp yg lain. Walaupun dia nyanyi lagu org, tapi dia nyanyi dlm arrangement muzik yg baru.

    0

    0
  19. amber says:

    persembahan azmil jujur.. x over.. adibah noor pun ckp bnda yg sma kt twitter dia.. suka dgr azmil n dayang nyanyi lgu aku jatuh cinta..

    0

    0
  20. Lan says:

    Juri2 melakukan tugas yang amat baik malam tadi, pengundi sms pun semakin bijak sekarang. Kalau ikut populariti berdasarkan twitter dan media sosial yg lain, Aina dan Sarah bukan main gempak lagi dari awal. Yang mengejutkan, bila time sms, peminat 2 orang ni senyap je, cuma 7% untuk Sarah dan Aina (takde kredit nak vote ke?). Sebagai orang yg lebih minat vocal berbanding populariti, saya memang tak nak Azmil dan Dayang menang sebab undian sms. Mujurlah, kalau ikut pemarkahan malam tadi, Azmil dah pun menang hasil pemberian markah dari juri awam dan juri tetap, undian sms tu bonus je. Dari segi vokal, Aina memang bagus juga, tapi dia dah banyak pengalaman, jadi taklah spectacular sangat. Satu lagi sebab saya rasa dia kalah dengan Azmil, lagu Layar Impian duet dengan Ella tu, langsung tak ada impak, tak menyerlahkan apa2 dan dia overshadowed by Ella. Sama juga masa Sarah nyanyi dengan Amy. Mentor dua orang ni sengaja ke nak tonjolkan diri lebih sangat daripada protege dia orang? Saya nak betulkan sikit apa yang Azmeer komen pasal Azmil- dia cakap Dayang telah mendidik Azmil daripada seorang yang lemah vokal dia menjadi seorang penyanyi yang setaraf dengan Aina dan Sarah, saya rasa Azmil meninggalkan jauh Sarah dan Aina di belakang. Dan Dayang membuktikan dia tak perlukan drama untuk mendidik seorang protege yang sangat sedikit pengalamannya menjadi seorang performer yang cukup sifat nya. Kalau korang lihat malam tadi, Dayang sikit pun tak nak ‘spotlight’ tu menyorot kepada diri dia sendiri, dia nak semua pujian dan kredit diberi kepada Azmil. Itulah sifat sebenar seorang Mentor.

    0

    0
    • Mirai Suenaga says:

      yea…Dayang mmg humble sgt2..
      aku pelik kenapa Aina+Sarah bawa lagu mentor sendiri? mmg tak nmpak pembaharuan langsung.. nmpak spt play safe

      0

      0
  21. miss h says:

    Tahniah Azmil tapi i’m sorry..juri2 tak la buat tugas yang ‘amat’ baik tu. Dari mula lagi dah memang bias. Jangan salah paham..since si Adlin tu cakap yang dia orang tak kan bagi perempuan menang Mentor Legend, so dah boleh agak memang lelaki yang akan menang. Tak Tuah, Azmil. Fahmi memang tak la. Sebenarnya, kalau nak cari salah setiap orang memang senang. Cth: Aina time duet dengan Ella tu memang tak best and tak menyerlah. Yang si Sara apa dia sebut time nyanyi Dangerously in Love tu tah apa2. Langsung tak clear. Azmil je susah nak cari salah except time duet dengan Mimi tu tapi yang over Mimi la time menari tu.Tapi suara Aina memang power time nyanyi lagu Fallin tu, best! Kalau nak cakap yang dia dah ada pengalaman etc, tu hak dia. Yang penting vokal. Apa2 pun, musim depan, tukar juri.

    0

    0
  22. Sheilachoo says:

    Azmil…..from zero to hero. Congratz Dayang

    0

    0
  23. Charmaine says:

    Aina dan Mila, dua2 bertudung, tapi bila nyanyi menggeliut macam cacing kepanasan, siap dengan aksi2 yang boleh dikatakan daring dan provocative sikit. Korang tak caya, tengok balik duet diaorang tu. Rasa ngeri tengok, baik takyah bertudung, orang tengok pun tak tak ada expectation yg bukan2. Ntahlah, overrated sangat tudung di kalangan wanita Muslim di Malaysia skrg ni. Tudung bukan murah, dik. Tanya Mawar bini Fizo Omar tu. Sehelai tudung Fareeda beratus ringgit, kalau pakai setakat suka2, baik simpan duit tu beli belanja dapur masa ekonomi gawat nanti.

    0

    0
  24. GADIS BERHIJAB says:

    dulu masa mula2 aku minat aina dan bg aku aina akan jd juara tp serius mkin lama aina punya suara dah biasa2 dan tak rasa apa2 bila dengar suara aina dan paling ketara dia semakin gedik . bg aku sepatutnya nadeera yg masuk utk final tp syg nadeera tk byk sokongan..azmil pulak bg aku suara teramat lain dan genre muzik yg dia bwk tersangat sempoi seolah2 dia spt seorang penghibur .. so aku setuju dgn kemenangan azmil .. tahniah kak dayang .. suka cara dayang ajar azmil dan kedua2 nya sgt rendah diri .. itu yg penting .. love you #teamazmildayang

    0

    0
    • minah jambu sayang nenek says:

      ye laaaaaaaaaaaaa konon2 dia nk prangai manja manja macm mentor dia si Ellaaaaaaaaaaaa..minah tudong la kate kannnnnnnnnnnnn hehe…tudong Aina smalam adoiiiiiiii naik rimas minah jambu tengok lah macm mak nenek !! dh la gemok !! huh !!

      0

      0
  25. Anonymous says:

    azmil mmg terbaik

    mmg layak jadi juara

    Dayang mmg mentor yg terbaik!!

    0

    0
  26. Anonymous says:

    mommy tengah menunggu detik bahagia hanez suraya

    0

    0
  27. azam says:

    X sia2 undo azmil smlm…mmg persembhn nya smlm sngt memukau…taniah azmil n Dayang..

    0

    0
  28. aku says:

    azmil muka ada iras aizat
    muka ella sgt menyedihkan. sedarla makcik oiii, udahla abuse botox tu

    0

    0
  29. dotdot says:

    plss bg komen yg positif!xyah r kutuk2,dpt dosa…tahniah utk azzmil n dayang,agree..dayang sgt humble n azmil from zero to hero

    0

    0
  30. taufikbatisah says:

    Ah.. mengarut lah mentor ni.. juaranya langsung xde nilai komersial.. orang miskin je tengok mentor.. org kaya tengok anugerah meletop..

    0

    0
    • Anonymous says:

      Eee fakk nye komen kau !

      0

      0
    • Nurul says:

      Mentor dan protege yg awak sokong kalah, sebab tu awak buat statement loser macam tu. Awak ni kira miskin lah, sebab awak tengok Mentor(kalau tak tengok, mana awak tau juara dia takde nilai komersial). Saya nak tanya awak balik, apa kaitan miskin dan kaya dengan program Mentor dan Anugerah Era tu? Satu lagi, anugerah meletop awak tu ada makna ke? Kalau nak tau, anugerah orang kaya kau tu lebih kepada populariti, bukan bakat. Kalau yg menang tu ada dua2 ciri tu, ok lah. Saya kesian sebenarnya dengan awak ni, dah lah miskin, bodoh pula tu, belum kira sombong lagi.

      0

      0
    • Tokioo says:

      Yg kayanya tokei/owner Astro. Kau takat bayar duit astro bulan2 tade kaya mane nya.

      0

      0