Written by AbangNara | February 16th, 2015

Akhirnya 3 peserta yang bakal bersaing di pentas akhir Mentor Legend telah pun diketahui. Mereka ialah Azmil, Aina dan Sarah. Ketiga-tiga protege ini akan merebut RM300,000 yang bakal diberikan kepada juara Mentor Legend. Pentas akhir program realiti ini akan berlangsung minggu hadapan pada 22 Februari 2015. Fuh~~~ Tak sabar rasanya!!!
finalis mentor legend

Untuk makluman, Azmil ialah protege kepada Dayang Nurfaizah, Aina protege kepada Ella dan Sarah pula ialah protege Amy Search. Ketiga-tiga peserta telah menunjukkan prestasi yang cukup memberangsangkan sepanjang Mentor Legend. Kini hanya tinggal satu langkah lagi untuk menentukan nasib mereka.finalis mentor legend

All the best and good luck untuk semua protege dan mentor. Semoga yang betul-betul berbakat akan menjadi juara. Adakah anda berpuas hati dengan keputusan semalam? Kongsikan di ruangan komen.

64 responses to Azmil, Aina & Sarah Bakal Bersaing Di Pentas Akhir Mentor Legend

  1. aida radzin says:

    Nadeera still the best.

    0

    0
    • Anonymous says:

      sarah nyanyi tak best langsung.
      pleaseeeee, tolong la jangan nyanti lagu inggeris, sepataha hram tak paham.
      kumam je perkeataan dia.

      0

      0
      • Anonymous says:

        betui tu, nadeera shud be in the final, bukan sarah

        0

        0
      • Ajay Devgan says:

        yg pakai tudung pun gatal jugak nak menyanyi……sorry to say, aku memang x suka org yg bertudung menyanyi….nampak sangat buruk . kau pakai tudung sebab keluarga kau pakai tudung erk ????? kalau kau pakai tudung ikhlas kerana Allah…kau x kan menyanyi atas pentas.

        0

        0
      • Anonymous says:

        why

        0

        0
    • Kak Timah says:

      AKAK X PUAS HATI NADEERA X MASUK FINAL,BKN TAKAT AKAK JE RAMAI YG XSETUJU NADEERA TERSINGKIR,MLS DAH NK TGOK MENTOR LEPAS NI

      0

      0
    • Anonymous says:

      aina – ok
      azmil – x berapa nk ok
      sarah – x ok langsung!!!!!!!!!!!
      sepatutnya yg layak p final is Aina, Nadeera & Tuah
      harap maklum!!!

      0

      0
    • minah jambu suka nadeera says:

      kenape nadeera tk masok final ??? n kenape si sarah yg tk bagos tu masok final pulakkkkkk !!! ni mesti ada yg tk kena ni ..sepatut Nye sarah yg keluar bukan Nye nadeera !!! erok betol pengail2 semua macm pileh kaseh gitu…mentang2 la si nadeera tu pendek tk tinggi di keluarkn pulak ! kate suara tu aurat wanita kenape si tudong aina tu boleh pekek2 bila menyanyi ??????? mintak2 kalah lah bila final nanti huh !! mengarot !!

      0

      0
  2. nok gebuzzz says:

    walaupun si aina tu bertudung tapi ada benda mmg x berkenan nak tgk…..nyampah pulak,baik si nadeera lagi best!vokal lemak merdu jer….rezeki masing2 kan…harap sarah atau azmil juara,not Aina.

    0

    0
  3. hpmurah2u says:

    suara aina memang thorbaikkkkkkkkkkkkk

    0

    0
  4. mentormasukNadeera says:

    alangkah baiknye kalau Nadeera ke final. Nadeera jangan putus asa. Rezeki InsyaAllah ada untuk anda. Persembahan Nadeera pada semi final ke 2 begitu memukau.Tahniah Nadeera.

    0

    0
  5. Anonymous says:

    sori to say..kadang tgk aina nyanyi cam over laaaa…pada pandangan mata kasar aku laa….

    0

    0
  6. Anonymous says:

    Masih tercari cari X factor peserta Mentor Legend…..

    0

    0
    • melati biru says:

      me too..setiap minggu mesti semua nyanyi terjerit-jerit..macam nak tunjuk hebat je sape yang mampu nyanyi high pitch..walhal semua kelaut n jerit je lebih..kbai..

      0

      0
      • raff says:

        Aku setuju ngan ko melati biru..semua stok2 nak menjerit je..nak tunjuk sape lg hebat bawak lagu tinggi..bg dorg yg mane paling tinggi tu lah yg best…yg aku dgr sedap bile nyanyi part tinggi tuah je..dia x jerit..sedap jer dgr…

        0

        0
  7. akulah says:

    tak puas hati kenp nadeera x ke final..suara nadeera lagi best..bleh plak si Aina yg dpt…pastu dhlah x tunjuk markah keselurhn..nmpk sngt permainannya….aku berhrap AZMIL yg menang..

    0

    0
    • Anonymous says:

      Kan macam zainal abidin cakap semalam… Die dah masak dengan cara Pengundian di mentor tu… Juri2 nya… Hurmmmm

      0

      0
      • minah jambu suka nadeera says:

        juri2 semua Nye mengarot..ikot suka hati dorang aje nk kasi markah …kalau juri suka dia kasi la markah tingiiiii kalau tk suka dia akan kasi markah sikit walau pon nyanyian dorang bagos….yg tk bagos dia kasi markah tingi….juri awam lagiiiiiiiiiiii macm siak ! tk bertauliah langsong !!! kasi markah asal bolehhhhhhh aje !! yg bagos tk masok final …yg macm siak yg masok final mengarot kan !! mungkin dari mula2 lagi dorang nk keluarkn nadeera…nadeera nyanyi macmana punye bagos pon dorang akan tetap keluakn nadeera….kenape keluakn serentak tiga protégé skali ?????? kenape tk mingu2 sorang yg keluar ??? takot aina kalah ? emmmmmm mungkin jugak eh…helo TV3 u jangan main tipu2 ok..u jangan main pakat2 okkkk…

        0

        0
  8. bobo says:

    AINA tak best! dia perasan diva sangat aku rasa.. kengkonon dah smpai contest international kannn…. gediks teramat.. harap tak menang lah..lagi best nadeera..

    0

    0
  9. Marie says:

    Pndpt ak nadeera lg best…
    Wayang je tb3 ni

    0

    0
  10. MINAH says:

    pendapat aku yg xpandai nyanyi ni la kan… smua asyik ambik lagu jerit2….
    aku xpndai nyanyi… so xpayah bash dgn ayat “kau pandai nyanyi ke..”

    0

    0
  11. unknown says:

    prefer azmil, tuah, nadeera..

    Sara nyanyi English songs ke laut.. Aina terlampau confident yg dia bagos (nyanyi high note songs then terjerit2) but as for me Nadeera is better than her with good diction..
    suara Tuah ala2 black sikit so lebey baik choose yg laen kan.. semoga rezeki milik Azmil.. his voice is superb!!
    What? Fahmi? ooh i’m sorry my dear..

    0

    0
    • undiazmil says:

      setuju dgn anda.. sarah diction hancur aina plak ada something yg tak brpa nak ngam somewhere.. azmil layak juara mentorlegend, suara die lain dari yg lain, cuma azmil & mentornya dayang jangan selesa sgt bila dipuji bimbang prestasi goyang sikit mcm semlm azmil tak brpa nak perform sehebat sebelumnya..

      0

      0
  12. binjai says:

    aina x best…tgk die nyanyi pun rasa meluat…ntah la..Azmil rileks jek kasi flying kiss kat peminat lagi..si aina ni bajet sangat…pastu dah tau nak jadi artis, n ramai peminat suka yg lawa2…awak tu pegi la diet skit..kasi nmpk figure skit…

    maaf la..tengok si aina pn meluat..suara camana sedap pn kalau dh tengok pn meluat…susah la nak minat nye..

    better azmil, sarah n nadeera ke final..lagi bagus..

    n fo sure, si fahmi yg cam pondan skit tu..plg plg x best

    0

    0
  13. miss h says:

    Amboi binjai…diet nak bagi nampak figure? Bakat tiada kaitan dengan bentuk badan. Suara Aina memang best. Terserah kat citarasa masing2. Masing2 ada pilihan sendiri. Kalau suara Aina tak best, masakan boleh menang kat luar negara? Tak kan Adibah Nor pun nak akui?

    Bagi saya, yang menjadi pilihan adalah Aina, Nadeera dan Tuah. Kalau Sarah, bila dia nyanyi cam jerit2 n diction Inggeris pun, so sorry. Tak clear. Azmil mungkin boleh dipertimbangkan tapi Nadeera power lagi dari dia n Fahmi, memang tak kot.

    0

    0
  14. sakit mata says:

    Sorry to say..kalau dah pakai tudung tu tak yah nak masuk Mentor Legend bagai..suara tu kan part of aurat dah tu terjerit2 sampai nampak anak tekak lagi..dah dah la tu Aina…cukup tak berkenan..bukan kata orang lain tu elok..cuma kalau dah bertudung tu buat cara bertudung..macam Yuna pun bertudung tapi tak de la terpekik2 cara nyanyiannya..pikir2kanlah ya

    0

    0
    • Anonymous says:

      Alaaa sala per owg pkay tudung nk nyanyi ..to hak dy pew ..aplaa ..

      0

      0
    • haikal says:

      Helo , skurangnya dia tutup . NADEERA ? dahla nyanyi tjerit-ii muka pun xde pakej , kau tu haram jadah , hukum hakam ntah kemana , habis kau nak bash la dato ct ? Yuna ? Shila ? Kau tu pun ntah kat mane tahap alim nak judge tdung orang konon . Tak payah nak bash sgt . Reflex yourself la dulu .

      0

      0
  15. Nadeerastillthebest says:

    Tv3 penipu bangsat! Nadeera yang patut masuk final, aku xnampak apa yg bestnya Sarah dan aina, Sarah berlagak nyanyi lagu english dgn sebutan pun hampeh, aina yg berlagak diva tau jerit2 jer, dah keluar tu keluar lah,.terang lagi bersuluh lah Bakat Nadeera, nyanyi best, mantap, Dato siti pun puji, tv3 ni mmg penipu..

    0

    0
  16. miss h says:

    sakit mata…kenapa nak sentuh bab bertudung pula? Kalau nak macam tu, jangan kata Aina, CT, Yuna pun sama juga. Lagi satu, style Yuna tu boleh dikira bertudung ke? Sekejap2, nampak leher. 1 more thing, suara Aina n Yuna totally berbeza. Masing2 ada taste tersendiri dan saya memang tak minat pun Yuna, sorry.

    Memang Aina pun tak perfect style tudungnya. Kena ubah style, kang nanti Adlin kutuk lagi. Semalam, siap Adlin pun bangun, maybe puas hati. Btw, kalau yang perfect dari segi style tudung tu, hanyalah ustazah2 dan mereka yang betul2 paham bab aurat ni.

    0

    0
  17. ... says:

    nadeera yg patot masok final
    mnggu lepas persembahan azmil sumbang ar…
    harap kat final tak sumbang mambang

    0

    0
  18. mentua says:

    bodo la juri…nadeera kot paling konsisten..si sarah tu nyanyi omputeh ppronounce pon x btl…drama sedih je lebey…azmil n aina tu ok la kot..fahmi baik ko jd plakon @ model je la..mcm xdo bakat sgt la nyanyian ko tu..heheh

    0

    0
  19. shiela says:

    nadeera best tp aina lg best..nadeera pesal jd kcik sgt gtu..pastu nari ala ganaz gitu.da cm kerawit plk tgk..

    0

    0
  20. nid nad says:

    nadeera tak dapat masuk final, tapi da jadi ‘juara’!

    kidos to nadeera!

    0

    0
  21. Anonymous says:

    semua yg masuk final, semua nyanyi over..azmil xsejuk mata memandang..

    0

    0
  22. Jane says:

    “Mentor Legend has become a trashy and cheasy reality show like Akademi Fantasia,sorry to say…Nadeera should be one of the finalists.. displaying dynamic and consistent performance throughout the season. What is the basis and criteria of selection ? Please be transparent in your judging…Nadeera is the clear winner…the male contestant was very pitchy last night ..something is certainly wrong…in the selection of finalists…

    0

    0
  23. pakcik kasturi says:

    Nape le tv3 ni….nadeera yang best best tu tak masuk final…org yang tak layak masuk plk final… apa apa je laa…malas aku nak tengok mentor final harap portoge dayang yang menang….nadeera you are the best….kat malaysia ni juri memang buta bakat…bias….klise…bila kena tegur nanti mula la nak boikot….tapi hakikatnya nadeera suara dia memang international…base pada performance she’s the best…juri …pls laaa…amek le org lain …stakat muka yg masuk raja lawak pun x sampai ke final…ada hati lak nak jurikan orang…apa kes.

    0

    0
  24. miss says:

    Yup! That’s right Jane. Obviously,not only the selection of the finalists but the selection of the juries as well. Between Nadeera and Sara, i think Nadeera deserve the spot to be the in the final. Seriously, why they choose Sara to be in the final? Beauty maybe???

    0

    0
    • adel says:

      maybe becos of amy haha.. sarah slurrrs her words diction teruk esp lagu inggeris tak faham apa die sebut :p

      0

      0
      • minah jambu suka nadeera says:

        itu pon sarah boleh masok final huh ! ni mesti kes pileh kaseh punyeeee mintak2 sarah kalah lah !!

        0

        0
  25. pakcik kasturi says:

    NADEERA..you are the best…buat ABANG ZAINAL ABIDIN …pilihan abang mmg tepat sbb memilih bakat bukan rupa…tapi NADEERA telah menjadi mangsa penjurian yang tak profesional….TV3 hilang krealibilit sejak juta lagu lagi..agaknya sejak banyak sangay makan QU PUTEH QU PUTEH ni…tak tahu nak bezakan yang mana berbakat yang mana tak….NADEERA AND ABANG ZAINAL…YOU ARE WINNER INNOUR HEARTH….

    0

    0
  26. adel says:

    Sepatutnya semlm separuh akhir ke2 keputusan markah keseluruhan bagi setiap peserta diumumkan, awal ashari pun dah cakap masa separuh akhir 1.. juri pun semenjak dikritik penonton mcm tak brpa nak beri teguran semuanya Okayyy je, serbasalah kot takut kena hentam penonton n pengundi lg.. tv3 jgn hanky panky kami nak tengok keputusan pemarkahan, klu tdk sia2 je kami habiskan duit mengundi wlupun 30% jadi sponsor juge tau.

    0

    0
  27. undiazmil says:

    Azmil & dayang jangan rasa sdh selesa dlm comfort zone bila dpt pujian mggu ke mggu.. persaingan anda hebat2 22 feb nti esp vokal mrk.. dayang n azmil kena nilai prestasi & kerja keras lg jgn smpai anda dipintas oleh aina n sarah dlm final nti!

    0

    0
  28. bunga says:

    Dayang Nurfaizah & Azmil Karim BUCK UP & WAKE UP.. what is wrong with azmil’s performance last nite, lucky u got to be in the finals 22/2.. To dayang & azmil u guys have got to catch up n patch up! We bet on u.. undi Mentor5 AZMIL!

    0

    0
  29. Shemale says:

    Azmil juara mentor. He deserves it. Yg lain smua nyanyi tejerit2. Dia je lek lek suara jantan. Takdanya nk jerit2. Best of luck azmil!

    0

    0
  30. ohpocot says:

    Sepatutnye yg masuk aina,azmil & nadeera..sume team bagus..markah tiap minggu pun lg tinggi dr sume team A, sarah nyanyi lgu inggeris ank sdara aku drjh 5 pun sebut lg bgus…saje pilih sarah sbb tade wakil team A..so nadeera jd mngsa…kbqi..

    0

    0
    • minah jambu suka nadeera says:

      skarang TV3 masokan azmil ngan sarah yg tk bagos punye nk bertanding ngan si aina dh tentu la si aina yg menang masa final nantiiiiii cuma nadeera aje yg boleh fight ngan si aina…kalau nadeera ke final belom tentu aina leh menang ! mentor final mingu depan tkde fight ! memang TV3 nkan aina yg menang babtu dia keluarkn nadeeraaaa…kes berat sebelah bila nk habis ???????

      0

      0
      • om pi says:

        kalau aina yang best , knapa mase pusingan team B dulu azmil kalah kan mereka berdua 2 minggu brturut turut . then separuh akhir pertama .

        0

        0
  31. azmilcomel says:

    all the best azmil.. jgn gemuruh lg.. regain ur confidence n charisma..

    0

    0
  32. nagasakti says:

    yg layak ke final sepatutnya NADEERA, TUAH, AINA
    HARAP MAKLUM!
    MMG X TENGOK MENTOR LPS NI..MENYAMPAH!

    0

    0
  33. dotdot says:

    agree..drama je lebih ..tuah,nadeera,azmil ltk final..bosn dgr nynyi asyik jerit2 nk tjuk high pitch..skit telinga…

    0

    0
  34. dotdot says:

    **tuah,nadeera,azmil layak..typo ops sory..yg len nyayi jerit..bosn

    0

    0
  35. tiktok says:

    Aku sgt agree dgn kebanyakan pendapat diatas..kenapa nadeera tak dapat masuk?
    pelik laaaaaaa…

    0

    0
  36. rashid says:

    KEPADA AINA- HARAP DAPAT NYANYIKAN LAGU ANITA SARAWAK – SOPHISTICATED LADY PASATI MENANG NO 1

    0

    0