Written by Bella | July 13th, 2017

Penyanyi Elly Mazlein meluahkan rasa kecewa dan terkilan dengan alasan yang diberikan oleh bekas suaminya, Azmi Hatta dalam permohonan beliau untuk mengurangkan tuntutan nafkah anak mereka, Putri Sara Sefhia yang sebelum ini ditetapkan mahkamah sebanyak RM1,500 sebulan kepada RM500 sebulan.

Alasan utama Azmi meminta pengurangan tersebut adalah kerana terpaksa menanggung kos bayaran motosikal berkuasa tinggi beliau yang berjumlah RM 1,150 sebulan.

Bagi saya alasan itu tidak munasabah. Sebab itu saya berkeras untuk menuntut RM1,500 sebulan seperti mana yang telah diputuskan mahkamah sebelum ini. Bukan itu sahaja, saya juga akan mengambil tindakan terhadapnya kerana ingkar perintah mahkamah selepas dia gagal memperuntukkan perbelanjaan sempena Aidilfitri berjumlah RM1,500.

Elly dan Azmi semalam bertemu di Mahkamah Rendah Syariah Sepang, Salak Tinggi setelah Azmi membuat permohonan untuk mengubah jumlah nafkah anak mereka. Perbicaraan bagi memutuskan nilai nafkah akan diteruskan pada 1 Ogos depan.

Kami tidak menyebelahi mana-mana pihak, namun dalam soal nafkah anak kalau boleh cubalah berikan jumlah yang sepatutnya. Zaman sekarang, bukan mudah untuk membesarkan anak apatah lagi segala kos semakin meningkat.

Sumber Berita : Utusan Online

111 responses to Azmi Ingin Kurangkan Nafkah Anak Kerana Terpaksa Tanggung Kos Bulanan Motosikal – Elly Mazlein

  1. azreen says:

    RM500 mana la cukup…susu, pampers sebulan je dah berapa? Ngok betul la..

    152

    0
    • Anonymous says:

      tak lama lagi nara ada drama baru adaptasi dari novel rita rudaini. siap sedialah…. hahahaa

      0

      81
      • Mabedah says:

        Ni salah sorang otak sendu yang asyik nak perlekehkan kaum ibu tunggal. Salah ke ibu tunggal tu nak fight hak anak2 dia? Asal ada ibu tunggal yg fight nafkah anak2, golongan mcm kau akan ckp dorang ketagih duit & berdrama. Buat anak pandai. Tp bila anak tu dah wujud, serah semua dkt si mak. Si ayah akan nampak mulia bila kahwin lain dan tak perlu dah bagi nafkah. Gitu? Shame on u lah!

        218

        0
        • Anonymous says:

          Kisah spender bakal keluar. Meroyan 3 tahun ..

          0

          74
        • Kak Nam says:

          Kau pun merampas hak org lagi nk sembang pasal keadilan dan hak? Pandai kangkang, pandai simpan la ngok!

          0

          55
        • Kiah says:

          Lelaki yg baik utk pompuan yg baik. K byeeee!

          2

          15
        • Nyah says:

          Lelaki2 Melayu tu la.. kecik.
          Dah lah kedekut mcm yahudi. 10 minit dah pancit woi. Akak baru nak warm up. Paham sangat…potong stim bercouple dgn Melayu. Lupakan!!!!!!

          5

          1
        • Anonymous says:

          Dia rampas hak org ke apa itu masalah dia dgn azmi. Karma should be on her or azmi. Ini masalah si azmi tu taknak bayar nafkah anak. Bodoh.

          63

          0
        • mak Nyah says:

          Nyah bagilah gambir.lelaki mana sama je.kalau dah bosan main pun jolok je.bukan melayu pun ambil ubat tahan lama gak.Nyah bole main ngan bangla,apek,nepal,ikut selera nyahlah.Lagi pun apa yg Nyah bole bagi?jubo je.

          0

          0
      • Ku Zalipah says:

        waktu sedap memoen, x ingat tu semua. keluar anak sekor mcm murai. siapa suruh pilih jantan buruk loser camtu kak pom? ikut la juliana evans, jgn jdi pompuan bodoh…kalu cerai pun puas kocak air. jantan kacak tu..anak pun mesti cute!!!

        0

        23
        • Miss Gojes says:

          nasiblah dpt ex -laki muka senduk kayu. perangai pulak mcm hantu. ibarat jatuh ditimpa tangga gitu…

          17

          0
        • c says:

          kalau semua org nk senang, siapa yg nak susah, kalau semua org senang, x ada nya kerajaan nk bagi mcm2 bantuan dn x adanya kerajaan suruh potong income tax dn epf kita utk hari tua…
          sbb tu Allah ciptakan ikan paus, ikan bilis…

          ikan bilispun dh mahal skrg ni…

          12

          0
        • Yekeni says:

          Kalau gitu, lelaki melayu tak kahwinlah. Rata2 kebanyaan muka lelaki melayu hancur. Dahlah muka hancur, hasil pun takde. Muka you termasuk dlm category hancur tak? Tak kira, muka you ke, adik u ke, abang u ke. Kalau u pompuan, tetap muka hancur pasal siblings lelaki u pun muka hancur kan

          2

          1
      • Shhh says:

        bodo lah ko ni..kalo ko jantan ko g mampus lagi bagsi..kalo ko ppn,,,aku harap ko tak kena tinggal dek laki ko sehelai sepinggang semangkuk…msa tu ko nak meroyan tak da sapa pedulik..

        3

        0
      • Rita Rudashit says:

        Ketepikan maruah…sila cerita pasal spender kt reporters!!!

        1

        7
      • akulh says:

        anda pa kaum?lelaki ke perempuan..klo lelaki anda ni x layak digelar jodoh org tp bodoh..klo perempuan..hrp kena batang hidung baru tau langit tinggi rendah…

        0

        0
    • Anonymous says:

      haha 500 tu zaman 2017 ni mana cukup azmi oii.. tu la tau nak sedap je kawen banyak kali.. hal nafkah je liat.. berkira n anak nanti anak da besar die pun berkira dengan ko..padan muka

      54

      0
      • Anonymous says:

        Cukup kalau tahu bersyukur. Rita dulu allowance percutian pun minta. Alahai, budak2 kecik tengok kartoon pun dah happy. Yg over selalunya si emak bukan anak2. Budak2 kecik tahu apa? Mak yg nk glamer dgn duit mutaah. Last2 bercinta dgn laki org. :(

        1

        47
        • wekkkkkkk says:

          RM500 .00 mana cukup, kureng2 pun RM800.00 itu paling koman…

          27

          1
        • Anonymous says:

          Kekadang diaorg nk spender aje mcm si Rita!

          0

          14
        • Anonymous says:

          ko mesti takde anak lagi kan sebab tu cakap gini… try ko ade anak nanti macam mana expenses ko

          27

          0
        • Anonymous says:

          Jangan buat Islam tu teruk sangat boleh? Sape ajar ko ni? Dalam Islam takde cakap bapak boleh lepas tangan untuk nafkah anak2. Jadah kalau syukur tu cukup? nak suruh bdk tu makan pasir 3kali seminggu ke?

          40

          0
        • Anonymous says:

          Kalau ko nih pompuan, aku doakan laki ko ceraikan ko x bagi nafkah. Baru ko tau apa perasaan ibu tunggal x dpt nfkah. Kalo ko jantan.. Smoga akak ke, adik pompuan ko ke.. Kena tggal dgn laki tanpa nafkah jgk..

          0

          0
      • Anonymous says:

        Gini lah acik ye.
        Retis…biasa lar tu weyyy! Time kawin show off satu Msia kawin 7 hari 7 malam mcm pesta thaipusam. Time cerai… seluar dalam berkepam pun cerita kt orang.
        Eee…x malu betul. Ni lah retis2 sendu!

        0

        10
    • Mat Sahdo says:

      Ni la pompuan2 melayu. Waktu sedap jimak tanggal kain batik tak ingat pasal nafkah. Bila kena tinggal, semua cerita keluar. Motor lah, spender lah, jamban tersumbat lah…semua mau heboh. Balu2 askar dan polis laki mati kena tembak di Lahad Datu tak kecoh pon. Anak 3-4 lagi. Sudahlah artis, mcm korang aje yg bercerai…

      0

      29
      • wekkkkkkk says:

        setiap yg brkawen msti nk anak, kalau x nak anak lbih baik x yh kawen, atau dh x tahan maka kamu berzinalah. Bila dh brkawen dpt anak, ..last2 tu cerai, bukn salah anak tu, sebenrnya Allah menguji kehidupn kita dn rezeki yg kita dpt di dunia ni Allah bagi…kita kena berusaha saja. Kalau Allah dh bgi rezeki, maka bila ada anak, rezeki tu utk dia juga yg ada di dlm pendapatan kita tu.
        Saya uji Azmi dn kaum suami yg lain dn yg bujang, cuba u bawa troli dn soping sorang,2 barany yg u ambil tu tgok rege la, 1 troli tu lebih RM250.00 – ke 35000, jika sekali soping..ini belum 1 bulan bpe kali soping…

        biasala skrg mana anda brg bayi yg bernilai RM0.99sen, RM1.99,RM 2.99, RM3.99, semuanya mhl…kureng2 atas RM15.00 per brg..kalau pampers jenama Tesco atau Giant itupun dh cicih RM20.00 ke atas.

        Kaum lelaki yg x bagi nafkah,…cuba ko fikirkan..melenken kalau bini tu dh mmg kaya sjk azali dn ada berjuta2..ha, yg ini x mgkn kaum adam akan lepaskan..sbb kaya..
        wekkkkkkk

        9

        0
        • Anonymous says:

          anak wajib buat..tapi tak wajib jaga-typical melayu….sbb tu laki melayu suka ambil kesempatan tak bekerja bersungguh2 nak sara keluarga sbb dia fikir bini ada untuk cover semua…

          8

          0
      • Nur Sejat says:

        teringat kes rita, skrg masuk insta tayang bontot kt gym. itu lah job dia…pastu fasha. next elly?

        0

        9
      • Anonymous says:

        Hahaha.. Yg ni kelakar nak samakan kes ni dgn balu polis askar.. Hahahahah..

        2

        0
        • sasa says:

          tulh,,,yg balu pilis askar tu dah ada pampasan insurans dan sebagainya bodoh piang rs nak tampar jerrrrr,,..haish

          0

          0
      • Anonymous says:

        seronok tgk pompan melayu tak pilih melayu kawin…nampak pasangan yg lakinya pakistan follow je bini nak apa…

        2

        0
    • M says:

      kan. silap2 pampers je mencecah rm400. susu lagi. makan minum lagi. pengasuh lagi. hapo la. pandai buat anak, nafkah takmau bagi. amboi sangat. ada ke guna alasan bayar motor. cakap pengarah drama la apa la. kena panah petir motor tu baru tau.

      37

      0
      • Peneggak Lelaki says:

        Org dulu2 carai lampin basuh pakai lagi. Pompuan Melayu yg pemalas!!

        0

        50
        • c says:

          org dulu2, ada guna media sosial x, cer jwb mc yg u guna skrg..ni bukan kata bab pemalas, ini soal nafkah..yg bkas suami mesti bagi..lainlah kalau bkas suami tu penagih, gelandangan…

          inilah slh seorg lelaki melayu “Peneggak Lelaki” yg sama je harp mau di payung oleh wanita..

          7

          0
        • ohoi says:

          sian sape jd bini ko , da zaman moden 2017 pun ko expect bini ko basuh napkin lampin tu smpi berlobang smpi kene segala ruam kudis kt bontot anak . silap2 mesin basuh pun ko x beli dgn alasan pompuan dulu2 basuh kain tepi parit separuh bogel!

          44

          0
        • my family satu ketika dulu says:

          orang dulu2 guna lampin laki pun sama tolong mencuci lampin bila bini dlm pantang, tolong masak bila bini dlm pantang bukan buat mcm org gaji…kalu buat semua tu sorang2 sekarang mau kena post partum depression..dgn kena tekanan kerja lagi…

          lagi satu orang laki masak pakai dapur arang masa bini berpantang sbb takut rahim bernanah..ko ada ke nak buat semua tu..yg laki spesis engkau ni terlebih byk masa bergaduh dgn pompan kat media sosial…

          kaki kepoh je laki sekarang kalah mulut makcik2…

          0

          0
    • Tipah Tak Tertipuuuih says:

      Alahai, besok dah ko dpt apa ko nk kat makamah syariah, ko rembat laki org mcm Rita dan Aqasha tu. Sekarang ni ko je yg maksum terinaya! Sudah, semuanya sama je!!!

      0

      20
      • eh ah eh ah says:

        bodoh ke ape ko ni , abis tu anak tu ape ? patung ? tunggul kayu? yg bapaknye xyah bg ape ape langsunglah ? gitu ?

        16

        0
    • Huhuhu Secara Eklusif says:

      Piala pusingan dah berubah tangan dari Rita Rudataik ke Elly.

      Happy Meroyan 2017-2018 yer. Jangan lupa minta spender !!!

      0

      15
    • Anonymous says:

      (Siapkan popcorn dulu …sementara menunggu kisah spender)

      0

      6
    • kutu says:

      #sostiramkamu
      #ikanterubukmasinkamu
      #temboklusuh

      haha semua # tersebut dari kak lina pompom

      3

      1
    • Marc Marquez says:

      Kalau dah tak de duit pakai jelah Y15Z atau RS 150, ada juga iras-iras superbike, ini tak, nak pakai motor besar lepas tu ansuran RM 1,150, setahun dah RM 13,800.00. Buat malu kaum Lelaki je.

      24

      0
    • minah jambu suka saahara yaakop says:

      minah jambu punye duit makan kt tempat kerja termasok sarapan pagi lebih dari 500 ! ape lagi pempers susu makan anak.! tkan nak kasi anak susu yg buat kopi tu !! bahlol punye laki !

      2

      0
  2. wekkkkkkk says:

    apalah yg ada pada nilai RM500.00 saraan anak yg di bagi oleh bekas suami…upah jagaan kos melayu dlm 350-500 sebulan, ini belum yg lain..mongok nya bkas laki, rupanya sengkek Azmi ni ya..

    49

    0
  3. nenek tua says:

    Elly, please move on…dont seek people sympathy..at the same time, yes you should continue to get justice for your daughter ..but do it in a decent way…no need to express everything that happen in your life to public..
    i know its hard to see your EX is enjoying his life with his NEW FAMILY, but thing happen and you MUST be strong to move on…
    You can do it, trust me…but first you must try to let thing go..my prayer will always be with you and your daughter…i can understand every single moment that you beeN through… take care!

    6

    89
    • Joyah sporty says:

      nak move on camne lagi nenek tua.. mmg padan muka si azmi ni.. klu dgn cara camni dia x ingkar perintah mahkamah.. mmg bagus pn si elly ni gunakan media..

      79

      0
    • lynlynlyn says:

      RM1500 requested by Elly is not that much compared to what other artists have demanded before for example Rita Rudaini..and given an excuse because he have to pay his motorbike is just ridiculous. U go Elly..fight for your right!!!

      95

      0
      • w says:

        nanti kalau ada org marah…..kena bkar motor tu baru tau…lagi ko kena byr kt yg bgi pinjaman tu, motor tah kemana, saraan kena bagi jugak…balasan utk menganiyai anak kecik..sbb itu rezeki anak tu.

        32

        0
    • sara says:

      Bukan elly yg xmove on.. Tp si azmi ngan faye xmove on.. Si faye sebok nk bergambar ngan baby elly.. Si azmi pulak bagi alasan bodoh sbb xnk bg nafkah pada baby.. Lain la kalau si faye dan azmi diam2 tiba2 si elly petik nama diorang… Ini tak.. Elly dan baby diam2.. Diorang cari pasal kenapa?????

      56

      0
    • Anonymous says:

      Puak mcm kau ni la yg buat pmpn slalu ditindas dibuli dgn laki sengkek mcm azmi. Kawen nak, tanggung taknak. Ubah banyak sikit mentaliti kau.

      3

      0
  4. Joyah sporty says:

    alasan x munasabah.. klu sakit dah nak mampus ke blh gak la dterima akal. ni bg alasan sbb nk bayar hutang moto bsr.. buat anak pandai. nak bagi nafkah manjang nk mengelat… kawen cerai kawen cerai la lagi.. bodo punya laki

    65

    0
  5. la la land says:

    sayang motor daripada sayang anak….

    63

    0
  6. lalalala says:

    maybe azmi tu boleh kurangkan nafkah blanja bini baru ke RM100-200. Mesti cukup bayar nafkah anak tu..

    45

    0
  7. c says:

    ini bukan pasal “move on” ke apa, ini pasal nafkah anak…la. Nafkah anak kena bagi, Duduk area Puchong/Sepang tu sama je mcm di area KL, semua mahal, kos jagaan pun sama, mana yg x punya anak dn mcm mana prbelanjaan jgn pandai kata ….move on lah, apa lah, ini bukan pasal x leh lupakan bekas suami,….ni sbb saraan , lgipun Mahkamah dh tetapkan berapa bayarannya sebulan.

    Mana yg bangkang saraan tu adalh lelaki yg melayu yg sama je mcm bkas suami dia ni perangai…

    76

    0
  8. Anonymous says:

    weyh gila rm500! tercengang aku..hahha kawan aku buat bisnes taska kat sepang aku tnya berapa untuk sorang budak..dia cakap RM600, tu masa tahun 2013 kot..haha..azmi oh azmi…kesian ibu tunggal,.susah payah sorng diri besarkan anak..

    44

    0
  9. nyonya says:

    Bagi nafkah motor 1150 padahal motor tuh tak bernyawa pon…u yg jadi hamba adalah. Anak punya nafkah 500 je u bagi, separuh drpd motor tuh, alamak. Tak ingt ker moment when your daughter was born???? or you just faked it… apa nak jadi dunia manusia nh… speechless.

    34

    -1
    • c says:

      bkn salah dunia, ibu tunggal akan merana jika ada spesis mcm azmi ni lagi…tapi rasanya mmg byk…nak bgaya, tapi hakikatnya, kt rumah cuma ada ikan masin dn telur je di buat mkn hari2…

      20

      0
    • Lala says:

      Betul. Anak adalAh amanah dari Allah.bukan motor tu yg amanah Allah.jaga anak sebaik mungkinz.bukan motor

      3

      0
  10. Miss Universe says:

    Buat MALU jer nak kurangkan kepada RM500 sebulan untuk anak kandung.
    Zaman sekarang ni RM500 tak cukup. Fikirlah sikit. Kahwin lain mampu pulak, tapi bab nafkah anak kandung nak berkira sangat. Ingat, teguran dari orang ramai sepatutnya si bapa kena juga ambik kira, jangan ingat orang ramai ni menyebelahi ELLY pula ya. Kesian tengok baby Sefia, bapa tak kesian ke? Fikirlah……
    Nak bercerai memang senang, nak bernikah pun senang….

    17

    0
  11. Bella says:

    SIAPALAH YANG SI BAPAK NI RUJUK UNTUK BAGI NAFKAH ANAK RM500.
    TAK FIKIR DULU KE? ZAMAN SEKARANG NI, RM500 SEBULAN UNTUK BAYAR TASKA. AYOOOOOOO…….

    15

    0
  12. pasa says:

    kenape nk korbankan nafkah ank untuk motor kau?..nape x korbankan motor kau aje..mati ke kalau xde motor tu? beli je ex5…boleh naik rapat2 ngn bini kau tu…

    27

    0
  13. Seri says:

    Kelak ko mati,motor tulah yang akan mendokan ko di alam barzah..gitu ke kekdahnya?Mohon spesis lelaki x guna mcm ni supaya x berjangkit atau membiak.

    36

    0
  14. melati says:

    tak Boleh salah kan sesiapa ..dua2 Biol….yg jadi mangsa anak tu..!!!

    0

    19
    • Anonymous says:

      knapa pulak dua2 biol..elly tuntut hak anak itu memang patut..yg biol jantan tu jak…aku rasa ko spesis triplle biol lah melati

      16

      0
  15. miko says:

    org yg dah jadi mak n rasa struggle besarkan anak sndiri confirm tau rm500 tu tak cukup. anak aku punya taska je pun dah rm480. belum campur diapers and keperluan lain puiiiii. aku mmg allergic lelaki yg kedekut dgn anak sndiri

    22

    0
  16. Sedih dan Pilu says:

    Baby Sephia klau da besar baca ni for sure sedih. Dia gembira n syukor kerana ibunya. Jgn nnti da ada anak baru turunkn ke 200. Knapa cerai ibu anak jadi mcm tempat lepas dendam? Tk faham mindset lelaki gini. Dia pengarah? Kalau betol tkn kurengz duit?

    14

    0
  17. Anonymous says:

    NI LA DIA CONTOH BAPAK YG TAK BERAKAL…. MOTOR KE @ ANAK YG PENTING….
    MOTOR TU KE YG NAK DIGUNAKAN DI AKHIRAT NANTI….. BUAT ANAK TAU….
    AYOOOOOO…. BODOOOO…. PUNYA JANTAN

    16

    0
  18. Anonymous says:

    Besar gaji si azmi ni. Anak kecik nafkah 1500 sbln. Anak terdahulu brp la pulak. Lepas tu nafkah si faye lg. Byr hutang 2 lg. Byk gaji azmi. Kalo byk gaji tu bg je la azmi. Melainkan x bgaji bsr boleh minta mahkamah pertimbangkan

    7

    0
  19. wawa says:

    astaghfirullah…kesian anak tu…motor lagi penting dari anak nampaknya…
    kena ingat, yang akan doakan kita masa kita dah mati nanti adalah anak, bukan moto besar tu..anak itu satu amanah, motor besar cuma satu kehendak yang tak penting pun…

    17

    0
  20. Aida says:

    huh .. bab ni rasa terpanggil nak komen .. rm1500 utk anak kecil ni sangat munasabah zaman ekonomi skrg. anak tu mangsa penceraian, 1500 tu lah utk duit pengasuh, susu, lampin, simpanan pendidikan & medical card. itu kos yg wajib lah, kasih sayang dan didikan bapa memang dah tak kira. Yang bestnya, nak kurangkan nafkah sebab belanja motor? urghhh naik geram rasa, kau bandingkan anak dengan motor. nak bergaya tapi nafkah yang wajib tak mampu .. pleaseeeee lah ..
    semoga rezeki kau lebih adik .. dan to elly, u go girl! .. kes mcm ni, kau nak fight, aku doa kan kau diberi kekuatan yg berterusan ..

    29

    0
    • wekkkkkkk says:

      ya..kos anak anggaran jgaan rm450, lampin sebulan rm150.00, susu tepung rm200.00 (klau susu bdnpun msti ada gk extra susu tpungkan..sbb ibu bkerja)., insuran anak rm200.00.., gedebakgedebuk rm200.00…oklah RM1200.00.

      rm500.00 apalh ada pada nilai tu, ddk kpg2 boleh la.
      Ni bndr wei…

      6

      0
  21. wekkkkkkk says:

    klau ko azmi mkn duit anak tu…maka Allah akan dgn segera memendekkan rezeki kamu…mudah-mudahan…mahal rezeki ko azmi…percayalah, Allah itu Maha Adil…seadilnya…

    14

    0
  22. Nun says:

    untung la dapat nafkah ribu riban. anak buah sy, cuma dapat rm100/bulan je dari ayah dia lepas divorce dgn kakak sy. alasan, x mampu. tapi kawen baru mampu plak. jawab la di akhirat nanti ye.

    14

    0
  23. Cili says:

    Ko kawin dgn mamat sangkak..sangkak la duit dapur dan saraan ko. Ex laki ko bukan pewaris Naza Motor ponnnn!

    0

    7
  24. Anonymous says:

    Kesian Elly dah la kawin dgn jantan buruk…nafkah pon ciput. Rugi gadai poen ko. Buang masa!!

    6

    0
  25. Anonymous says:

    Nasib kau lah dapat ex hauk. Muka pun ibarat batu giling…

    3

    0
  26. Ramachandra says:

    Dah kau sedekah kawah ko kt jantan Melayu..inilah jalan ceritanya. Motor lebih berharga dri cipet ko. So, jgn kawin Melayu. cari Singh atau Keling. At least ko puas …XXL lagi.

    0

    4
  27. Anonymous says:

    dua2 xleh pakai… elok la korang kawin dulu.

    0

    1
  28. Anonymous says:

    Akan jadi kah semacam Rita dan Spender!

    0

    4
    • senjakala says:

      aku nk komen sikit bab sindir2 pompuan dan spender sebab kerap sgt diungkit.

      arwah mak aku dulu pernah marah kakak aku berhenti kerja bila dh kawen ngan lelaki berjawatan tinggi dan loaded. mak aku kata ” kalau ko berhenti keja , sok nk beli selipar buruk pun kena mintak laki duit”.

      selipar dan ” spender” basic needs. maksudnya keperluan asas hidup. kalau 2 benda itu pun laki tak pernah nk belikan atau beri duit utk isteri apa hal ko suami? 2 benda itu perumpamaan jer …bukan cerita dlm kelambu pun. kadang2 kita ni kena jadi manusia yg berfikir..

      kepada azmi pula kalau dah tau tak mampu nk beli moto besau naik basikal jer.

      19

      0
  29. mok cute says:

    palaotak punya jantan…ko ingat dgn kos zmn skrg ni rm500 tu cukup ke? motor lagi penting dari anak ye…ingat bela ikan laga ke…pasni bini baru kena la sara kos motor ko….padan la…dulu ingat jantan ni kaya gamaknya

    4

    0
  30. Rita says:

    Jom kekalkan legasi menagih spender!

    0

    6
  31. Anonymous says:

    Assalamualaikum sahabat yg diredhai Allah. Kepada Azmi Hatta ( di baca bersama Faye Kusairi) dan Sharifah Aida Mazlina ( selepas ini disebut sebagai Elly)

    Pada pendapat 20 sen aku ni,klu xbercerai aritu xde la segala aib terdedah. Entahkan 500 tu lebih dr cukup klu dtg dr rezeki yg berkat nk bg makan kt anak2. Bahkan hidup berkongsi ni susah senang dikongsi bsama. Aku sendiri lps raya rasa tercekik tp alhamdulillah susu anak tak terputus lagi.. Allah jnji rezeki kami suami isteri takat mana yg Dia nk bagi.

    Fine..korang dh bcerai dan masing2 tayang kehidupan lain di dada media sosial. Tengok kemampuan masing2 sepatutnya netizen yakin korang boleh survive tp sebaliknya korang lebih kais pagi makan pagi pulak dr golongan marhaen. Kedua2nya aku syorkan berbaliklah ke jalan yg betul. Azmi tunaikan hak anak2. Elly pun cukuplah mendedahkan aib sana sini bimbang aib sendiri terselak. Setakat ni Elly dh terlalu banyak ber # menjelaskan itu ini. Di pihak Azmi ada cerita yg tak tersebar lagi dipendam kemas dlm lipatan sejarah. Bangkitlah masing2..ambil pendekatan terbaik. Simpankan cerita aib dan jlnkan tanggungjwb masing2. Azmi andai terbaca ( Faye juga ) kalau betul motor tu penyebabnya,ukurlah baju dibadan sendiri mampu atau tidak utk memiliki sesuatu yg melebihi pendapatan kerana ada amanah yg perlu dilaksanakan yg dituntut di dunia dan akhirat kelak.

    1

    3
  32. kakikucinghitam says:

    Allah… kesian kt anak jemi oiii….

    3

    0
  33. imnobody says:

    buat anak pandai..
    dah cerai dgn bini, anak pun lupa nk jenguk. yelah dah bernikah baru kan..

    bekas bini buat tuntutan nafkah anak …etc tak leh plak ko kasi mcm diminta.
    rm1500 tu bukan ex bini yg sedut.tapi tu semua utk anak.

    takat motor tu, jual je lah..pakai la kete bini baru tu ha…
    tak cian ke kat anak ko yg kecik lagi tu?

    buat anak pandai, nak jaga tak reti..lepas tangan.
    mana tanggungjawab kau sebagai bapak?
    sengal

    5

    0
  34. Anonymous says:

    Lol! Ye ye je la sedih tak dapat beraya dengan anak, konon kau sayang sangat dekat anak tu. Tapi bab duit berkira gila, lebih pentingkan motosikal dari anak. Jantan tak gunaaa

    7

    0
  35. wekkkkkkk says:

    itu hri ada citer “terubuk masin, kuih ketayap”‘apa yg di tularkan oleh Elly buat Azmi marahlah…tu sbb skrg brdendm nk potong saraan, potong bukan sikit, hilang 1000.00., kalau cut 500 x pe lagi…baki 1000.00.
    hilang 2 minggu nyer perbeljaan anak…
    klau x mmpu nk bagi nafkah, ko dgn bini yg tgh ada tu, siram kt luar jelah atau pakai plstik je., supaya x jadi anak..

    6

    0
  36. Anonymous says:

    Ini soal hukum.. nafkah mana cukup banyak tue. Kebanyakkan lelaki yg berpisah memang liat nk bayar nafkah.. ko yak bayar kat dunia esok akhirat hamik la…

    5

    0
  37. huhu says:

    pung pang pung pang mcm rita…malam malam ngorat laki orang….eeeee…tak kuasa.

    1

    6
  38. wekkkkkkk says:

    si Azmi ni mgkn masa muda2 dulu umur 20an x merasa pakai motor bsr, skrg baru nk merasa, sian, hutang lak tu, kalau kuarkn epf kedua, boleh la beli cash…tapi brhutang lagi.
    Si Elly di tingglkan masa hamil 4 bulan…mmg perit ooo masa keadaan mcm ni…lelaki apa rasa, tau main je, bagi nafkah pun terkial-kial..bergetar tgn nk masukkn ke mesin “deposit tunai”..

    5

    0
  39. Anonymous says:

    actually ni hak wanita senanye.. ko takleh cakap pompuan kena bersyukur la ape la.. sebab ni hak wanita.. memang dia berhak ikut undang2.. azmi nampak sgt ko bodo..sanggup cut expenses anak utk moto. what rubbish

    4

    0
  40. whatever says:

    bakar je motor dia hahahah

    4

    0
  41. peace yo says:

    alasan x munasabah. kerana motor duit nafkah anak dipotong, ckp apa nie, ckp org gilo.

    3

    0
    • wekkkkkkk says:

      DMFK..(Datuk Mohd Fadzilah Kamsah) ada ckp pagi tadi aku dgr, Allah akan menyempitkan rezeki kamu, jika kamu tidak memberi nafkah kepada anak2 yg dh di tinggalkan masih kecil2…kerana perceraian, kalau kamu mahu kawen 4 pun tidak mengapa, tapi “Nafkah Anak tetap di bagi)…
      Allah akan Menyempitkan…faham..

      2

      0
  42. sendu ke hidup korang? says:

    jalan cerita ni diulang-ulang oleh berbilion-bilionzz spesis manusia di planet bumi ni walau negara mana pun dikau berada.. jantan pujuk rayu betina macam-macam cara untuk puaskan hati betina asalkan end up dapat jolok batang zakarnya dalam cipap betina.. betina kangkang pasrah menerima jantan tembak air mani dengan nikmatnya yang mempesonakan.. beberapa minggu kemudian, betina muntah-muntah tak sedap badan.. gelisah macam cacing kepanasan.. tanda sakit apa ni, risau lak.. mengandung ke kanser? cepat-cepat gi doktor nak check ni ke hasil persetubuhan yang telah dilakukan dengan jantan beberapa minggu sebelumnya;.. doktor confirmkan betina tu hamil 5 minggu dah.. tahniah ye 9 bulan kemudian betina akan beranak.. bersiap sedialah jadi ibu yang membesarkan anak yang dikandung tu ye.. tanggungjawab ibu yang beranak benih dia sendiri.. adakah akan keguguran ataupun selamat beranak? pikir yang positif je la.. ketika hamil jaga makan, jaga pantang larang.. bukan senang tau mengandung ni.. jantan apa yang dia tau.. tau pancut air mani. tak kisah lah pancutan pra matang ke boleh tahan lama ke.. kualiti sperma dalam air mani mempengaruhi boleh melekat ke tidak zuriat dalam kandungan betina.. kadang-kadang sperma jantan ada masalah.. memang tu aib jantan yang mencemarkan maruah jantan.. saham dan ego jatuh gitu.. jantan yang ada masalah kesuburan patut pergi buat rawatan. bukannya salahkan betina kenapa tak mengandung walaupun dah buat seks banyak kali berbulan-bulan bertahun-tahun lamanya.. betina nak cerita aib suami, suami lembik pun payah.. suami panas baran pun lagi hina nak dijaja.. ku pendam sebuah duka gitu.. jantan mesti tahu apa tanggungjawab dia hidup di atas planet bumi ni.. dia takdak ilmu, kenalah rajin cari ilmu.. bukan malas lemah semangat.. tak reti kena tanya orang yang dah buat kajian dan banyak makan gula dan garam.. p/s kawal diri avoid makan gula pasir dan garam pasir tu sebab tu punca boleh kencing manis dan darah tinggi.. amalkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran gitu.. terpulanglah korang nak ikut ke tidok.. ada otak boleh pikir.. orang lain pun ada kerja lain nak buat.. wahai jantan-jantan sekalian, korang rasa korang kesempitan rezeki.. korang kenalah workout.. bersukan.. supaya fikiran kau lebih tajam dan tak berfikiran sempit.. amalkan gaya hidup sihat.. orang yang kesempitan wang ni golongan asnaf zakat.. pergi pejabat zakat.. bukannya buat loan kad kredit, loan peminjam wang berlesen hutang sampai muflis..

    0

    4
  43. Anonymous says:

    tak mampu buat cara tak mampu… papa asal bergayerrrr gini laa jadi nyerrrrr
    beli motor besar mampu saja.. time bayar bulanan tak mampu… kalo tinggal kg keliling pokok sayur, tangkap ikan kt parit, susu perah fresh lembu umah jiran, tak payah pakai pampers.. pakai napkin jer sesi basuh pagi ptg jemur berderet tepi umah.. tak payah keje pon memang cukup sgt rm500
    nii kt bandar mane cukup rm500.. elly nii kene keluar keje cari rezeki.. cara hidup kt bandar pon lain.. tak kan nk letak lembu sekor kt balkoni

    7

    0
  44. Sambal belacan says:

    Motor didahulukan,anak diketepikan..

    Kalau tak mampu apasal la nak beli gak motor besar smpai nafkah anak sanggup nk dikurangkan. Bila anak dah besar nanti bc psl bapak dia ni nanti dia tau perangai bapak dia macam mana sampai satu malaysia tau. Kesian kat anak tu.

    3

    0
  45. Yekeni says:

    Kalau dah tak berkemampuan, naik aje bas. Antara motor dgn anak, priority letak kat mana? Belanja ikut kemampuan ya. Nafsu jgn diikut. Inilah jadinya.

    2

    0
  46. Yekeni says:

    Kalau i jadi hakim, kalau ada ex ex suami yg berani gunakan masa mahkamah untuk alasan mcm ni, i saman laki tu. Beri pengajaran jgn buang masa mahkamah untuk alasan bodoh gini.

    2

    0
  47. kesian says:

    Rita, please advise.

    0

    1
  48. sepaun says:

    motosikal lebih penting dari kebajikan anak.. :D

    2

    0
  49. Anonymous says:

    mohon eksiden dgn moto besar tu…pastu tak mati tapi merana seumur hidup dgn sakit dan cacat…masa tu duit semua nak bayar bil perubatan jer..faye pulak akan cari laki lain pulak lepas tu

    1

    0
  50. Anonymous says:

    azmi ni mampu ke naik moto besar..aku maksudkan dari kependekan dia tu mau terjungkit2..baik ko tuka naik vespa je azmi ooi…

    1

    0
  51. Anonymous says:

    Belum kawin sanggup isap batang,kenapa terlalu banyak,beribu2 pempuan melayu suka bergambar bogel,kulum batang laki,bertudung ke tak,tapi bertudung lagi ramai.tapi kalau video atau gambar tak pulak tunjuk gambar laki tu.kenapa yg ?sila jawab pempuan2 kat sana.

    0

    0
  52. Totoyen says:

    Listkan dan bg schedule utk rawatan setahun(tiap2 minggu anak kena inject ka??)net price untuk pampers dan susu sebulan(tunjuk calcultion), bil utiliti utk anak sahaja dan perbelanjaan lain untuk ‘ anak sahaja’ ..Pakaian untuk anak sahaja (takkan tiap2 hari beli baju kan??)
    Barang fizikal minta ayah dia beli misalnya katil dan almari untuk anak sahaja..sewa rumah ikut space untuk anak sahaja,tak kan nak bayar untuk bekas bini(tu kira tnggung 100%)..bayaran pusat jagaan?(perlu ke si ayah bayar 100%? Itu pilihan si ibu)..saya boleh jamin lebih kurang rm600-rm800.. yang lebih tu si ibu pakai untuk tambah perbelanjaan dia sebenarnya..kalau nak rm1500 bagi la resit penuh perbelanjaan.takkan si ibu hanya nak jadi pengilang anak/tokey minta duit walau dah bercerai pun makan minum isteri si bekas suami kena tanggung lagi?saving?suruh si ayah buka akaun dan masukkan tiap bulan yg mana tiada siapa berhak keluarkan kecuali dengan izin.tak termasuk dalam perbelanjaan..okay?? Jangan banyak komen reply ye,saya nak tengok list sahaja..saya tak mau price barang camni rm300-rm400.. tulis fix price dan sertakan calculation untuk sebulan.tak mahu anggaran rm300-rm400..

    0

    0
    • Nijah says:

      Ee ayat ko ni bodohnya. Lelaki/ayah apa lah mcam ni punya kedekut taik idung msin. Siap nak bkira exact sampai mcm tu.

      0

      0
    • im cooll nour says:

      nampak sangat macai,kau ni duduk zaman mane yek,ingat zaman mahathir ke kos murah,ni zaman pak najib,kalau bini tak hantar anak taska sape nak kasi dia makan?kau ke?ke dia nak makan pasir?plg busuk pun indon RM250 jage anak,sekolah biasa je RM350,pampers plg murah RM25 pakai 4 hari je ade lah 50 kalau 30hari dah RM180 mcm tu,agaknye nanti kalau kau dah tua jgn risau anak kau kasi satu hari pakai satu keping pampers je jimat sbb time tu mungkin RM8 satu keping,makan okie pagi petang dan malam dah RM15 kalau 30 hari =RM450 tak termasuk makanan snek diorang,buah-buahan,cokelat ke,lagi satu inject nak pergi hospital goverment yang free pun pakai petrol tambah tol lagi,kena ambil cuti potong gaji lagi,buadak cepat membesar,tapi takkan nak pakai baju gelebeh besar gedebak pergi sekolah lainlah kalau kau tak tahu malu orang kate kau ni kedekut pentingkan diri sendiri atau bapak takde kerja ke atau peminta sedekah ke sbb pakai baju besar gedebak bagi budak tu jimat,so at least zaman najib ni kau sorang anak kena RM1000 sebulan,itu belum start sekolahnye buku lagi,ini belum termasuk lagi square fit rumah bekas bini,dengan utiliti,by the way tanggungjawab anak tu sampai mati,takde tulis pun dalam ayat al quran nafkah lepas mcm tu,

      0

      0
  53. Makcik Sal says:

    Inilah baru orang panggil Jantan tak guna.
    Dia nak bela motorsikal daripada bela anak.
    Otak letak lutut dah nie.

    0

    0

Leave a Comment

Optional