Written by Bella | October 13th, 2016

Selepas dipersoalkan oleh netizen kerana berkahwin dengan Sharifah Ladyana di Songkhla, Thailand, penyanyi rock Awie ada memberitahu bahawa beliau merupakan keturunan Raja Siam yang dikenali sebagai Raja Sulaiman yang berasal daripada lokasi berkenaan.

Pengakuan itu nyata mengejutkan beberapa pihak termasuk Pengerusi Persatuan Sejarah Malaysia Cawangan Kedah, Datuk Dr. Wan Shamsudin Mohd. Yusof yang mencabar Awie untuk mengemukakan bukti bahawa beliau berketurunan Raja Siam.

Dia (Awie) perlu mengemukakan bukti salasilah keluarga­nya bagi mengesahkan dakwaannya yang berketurunan Raja Sulaiman.

Dokumen tersebut perlu dikemukakan kepada kedutaan Thailand dan kerabat Raja Sulaiman untuk memastikan kesahihannya.

Tambah Wan Shamsudin, selepas kejatuhan Kesultanan Singgora semasa pemerintahan Raja Sulaiman ramai kerabatnya lari ke kawasan lain bagi menyelamatkan diri.

Terdapat beberapa peme­rintah di Thailand yang berketurunan Raja Sulaiman termasuklah Perdana Menteri Thailand ke-22 iaitu Jeneral Chavalit Yongchaiyudh dan bekas ketua komander Tentera Laut Diraja Thailand, Laksamana Niphon Srithorn.

Wah, susah juga tu kalau hendak buktikan keturunannya secara terperinci, tetapi mungkinkah Awie mempunyai surat ataupun dokumen sah mengatakan dia keturunan Raja Sulaiman? Iyalah, empat tahun juga kan Awie mengkaji asal-usu keturunannya. Sama-sama kita nantikan komen Awie pula berhubung isu ini.

Sumber Berita : Kosmo!

65 responses to Awie Dicabar Tunjuk Bukti Diri Berketurunan Raja Siam

  1. cik bunga says:

    Cuak la awie..jenuh dok korek sana sini cari bukti dia tu keturunan raja siam.

    23

    0
    • Anonymous says:

      apa nak heran sis. skg byk sgt..yg mengaku sultan pon ada.. yg mengaku doktor pun ada.

      33

      0
    • Tipah says:

      ye ke? mcm mana ko bro.. yg lahir kat datuk keramat kl boleh bketerunan raja siam? lain la ko asal lahir di perlis ke, kedah atau kelantan.. boleh lah juga diterima pakai statement ko ni. kuat mamat ni berillusi…

      17

      1
    • Kisah Benar says:

      Nurse: Boleh saya bantu Encik?
      Awie: Saya nak buat ujian DNA..nak sahkan saya keterunan Raja Siam!
      Nurse: Eh, Encik Awie ni dah salah kaunter ni. Tak pe, sila isi borang lepas tu pergi ke kaunter 9. Disitu khas utk orang2.. sakit otak! Nah, ini pen nya!

      15

      1
      • Telija says:

        Gigih tulis tapi tak kelakar. Ni jenis2 lawak Raja Lawak / Maharaja Lawak. Lanak org sakit otak, Tanjung Rambutan dah ketinggalan zaman dah. Yawnnnnnn

        4

        6
      • Anonymous says:

        Kisah benar…mungkin awie berketurunan raja siam..tak mustahil..tapi bukan yg terdekat..agaknya bapak dia punya bapak punya bapak punya bapak punya datok punya moyang punya bapak punya moyang adalh raja siam..mungkin bapak atau datok awie bercerita pada anak2.lalu awie pergilah cari bukti2..yg orang2 sibuk nak bukti tu apahal..biarlah kalau ianya benar atau bohong apa kena mengena dgn kita.tak menyusahkan kita sudahlah..

        2

        5
    • Anonymous says:

      Dah macam badut dah awie ni. hahahaha

      10

      0
    • astaga says:

      apsai gambar akhir ni muke bini die ala-ala rozana misbun ek??

      0

      0
    • pendetekorgila says:

      bomoh peribadi awie yg bg statement tu..”kau ni keturunan raja siam”
      tu la modai dia ngaku keturunan raja..

      0

      0
  2. cik sotong says:

    Menggelupor ler awie. Lain kali dok diam2. Jgn nk memandai kuar statement yg bukan-bukan

    22

    0
  3. brunes says:

    kan orang lepas kawen tu nak ganggu pula mnta doc doc. adui apa dah jadi ngan dunia

    0

    2
  4. Anonymous says:

    aura raja la sangat…hehehe

    13

    0
  5. aduhai.. says:

    eh tetiber je darah raja…
    raja apa..gopal kot?

    11

    0
  6. mat jenin says:

    selalunya org selangor ni asal..acheh ataupun jawa.
    pelik la pulok. kihkihkih.

    11

    0
    • peah loren says:

      Itu lah kan…..memang pelik. Peah orang Kedah ni pun x ada keturunan siam…..macam mana Awie orang KL boleh tersesat keturunan siam?????.

      2

      1
  7. sue says:

    muka jawa..sebijik. tang mana siam tu wei???

    15

    0
  8. June says:

    besok boleh join dgn sultan melaka dan sulu ye dak??? :(

    12

    0
  9. prang prong pranhggg sawadika says:

    Yang sebenarnya nak cut cost. Tu yg kawin kt siam kan. Nk majlis tepi pantai kt bali x mampu. Tepi pantai kt siam la sgt. Ntah2 kt tepi sungai golok. Mlm kt gamba mana nmpk sgt. Asal nmpk sesikit bekgron air tu jadi lerr. X gitu awie???

    11

    0
  10. Cik Poppy says:

    Datuk Dr Wan Shamsudin, tak payah la layan benda picisan macam ni. Kita semua pun tahu how absurd this claim is. Let him enjoy his wedding night.

    19

    2
  11. anon says:

    Org melayu ni sensitif sngt, dia wat joke je kot. Lagipun biar dia lah nak claim dia keturunan ape sekalipun, bukan dia mintak mkn dgn korang pun. Chill…

    9

    6
  12. miss red says:

    Awie cakap gurau2 tup tup wartawan betul2 tulis…. haaahaaa….

    8

    1
  13. Anonymous says:

    kalu keterunan raja ema ke..raja azura ke…boleh la percaya gak. kihkihkihs

    10

    0
  14. aku says:

    LANTAK LAA DIA NK CAKAP APA PUN…KORANG NI CBUK2 KENAPE…HAHHHHHHH

    0

    8
  15. Abah kau says:

    Mamak Batu Gajah kan? Tak payah nak kencing

    7

    0
  16. suriyati says:

    yg sokong awie semuanya berangan nk jadi raja duduk dalam istana ler tu…

    5

    0
  17. Anonymous says:

    kuat mencirit…tengah mabuk ke apa buat statement mcm ni sekali?

    6

    0
  18. Anonymous says:

    buat org gelak ja bro. nak kawin di siam kawin je laaaa…

    6

    0
  19. Anonymous says:

    sembang kuat pakcik nie.

    3

    1
  20. unknown says:

    aku tak tau mcm mane parents isteri awie ni boleh lepaskan anak dia kt awie..mmmmm

    7

    0
    • Kak ton says:

      Kannn..aku pn terpikir bnde sme..xknla pmpn tu xde family lgsg kt cni yg biarkn die nikah kt siam..tah2 die kwin kt siam sb family pmpn ni xrestu hbgn mereka x,yela kot2 dorg xbg sb 1 awie ni duda,2nd awie ni pnh ade kes pukul bini..ye dok?

      3

      0
  21. Anonymous says:

    Raja azura raja bergelar pun tk blagak..dia diam tk bangga dgn keturunan mcm datuk shah rezza pun sama.. Gua respek.. Awie ni bikin malu…raja rock kapak kau tu

    3

    2
  22. che ton says:

    penting sgt ke nk cek dokumen awie ni keturunan raja siam?? cuba la siasat kes 1mdb ke 2.6bilion ke.. apa nk jd rakyat malaysia skg ni? heyyyyy…. idop pak jib!

    9

    2
    • Jojo says:

      Apa ke bodoh ketinggalan kau nie. Isu dah banyak kali terjawab ko je konon macam pandai tapi malas or bodoh illiterate. Ko bising tak habis tunjuk la bukti, jadi la pakar dan ahli penyiasat. Ohhh right illiterate.

      4

      3
  23. Anonymous says:

    Raja sehari kot…

    4

    0
  24. zana says:

    hahahah just a joke je largh, sbb awie suka melawak. take serious sangat. huhuhu

    1

    1
  25. Aida says:

    i think its just a joke .. but anyway, dia kawin di Thailand mungkin sbb dokumentasi dia dgn rozana. Kalau dalam surat dia masih suami-isteri, rozana perlu setuju dgn poligami awie. apa pun, rozana pernah dapatkan surat fasakh dari pej.agama islam thai. no ending story. entahlah, awie, i pray for your new life. kalau reporter tanya pelik2, jangan dilayan sangat. you shud be smart enuf with media games, mind your words and dont simply keluarkan statement.

    4

    1
  26. Anonymous says:

    kannn ak pun rasa awie memain. dah sibuk sangat wartawan

    0

    2
  27. Anonymous says:

    klu betul nak bukti juga apa susah dapatan bukti palsu..kat Thailand

    1

    1
  28. Tomyam says:

    Sesedap mulut nak ngaku keturunan raja siam. Kalo melawak pon…. apa hal sebut nama raja bagai..macam dah kaji semua je sblm wartawan tanya..ke awie memang obses dgn siam sejak kerap menikah di siam.

    4

    0
  29. Anonymous says:

    Raja Illya sendiri pun x mengaku keterunan Raja bangladesh ….hehehehe

    6

    0
  30. Anonymous says:

    Haish. Bnda picisan mcm Ni Ada pulak NGO, bdn kerajaan, agensi yg nk ambil pusing. Bab org menipu PhD shahidan kassim pulak boleh cakap ” x boleh nk buat apa2. Nk ambil tindakan kene buat undang2 Baru”. Punya Lah ramai org kt Malaysia menipu Bab PhD Ni still x de siapa2 nk ambil actions. Baik menteri, baik oerdana menteri baik pihak berkuasa. Mcm x tau mana yg priority and yg bukan. Sibuk dgn bnda yg x bbrp nk celik Akal.

    7

    1
  31. mak leha says:

    Ha Tu la awie melawak Sgt keturunan raja siam
    Klu Ko mengaku keturunan raja laut org xbising

    2

    0
  32. Mia says:

    Rasanye awie melawak je tu.. dia kan suka berlawak sekrg ni but everyone took it seriously… kesian dia.. hehehehe

    0

    3
  33. Jgn mare says:

    Ni nama dia menggelabah.. Lantai pi lah dia keturunan mn pon

    1

    1
  34. Bam Popt Kpjiong says:

    Cuba korang2 keluarkan otak korang daripada bontot. Baru boleh befikir terbuka. Orang melayu/bumiputera ni dah berhijrah seluruh pelusuk bumi sejak jutaan tahun lagi sejak zaman bumi ni masih ais lagi. Tak terasing dek ais. Jadi orang2 Red Indian amerika, mexico sana kan muka ada unsur2 melayu. Korang tak perasan ke. Paling aku perasan kaum mayan mexico. Bila baca sejarah selama ni memang ada penulis yg kaitkan pasal ni.banyak je. Dan orang2 asli cina pun muka ada mirip melayu. Moral of the story, nothing is impossssibble. Mana tau korang punya keturunan asal usul ghana, afrika. Tgk orang2 papua di indon, kan ada mirip afrika. Mau2 nenek moyang dorang dtg sebelum masehi. Tak kisah lah keturunan apa, janji jadi manusia yg tak menyusahkan orang. Naik kete selalu tak bagi signal. Kimk* btul! Lambat aku nak keluar simpang! Jadah btul.

    0

    1
  35. Kentut says:

    Keturunan semerah padi. Jap lagi dangdut mentra smerah padi.

    2

    0
  36. Sam says:

    Ahahahahah kelako la ko ni Awie. Hadoilaaaaaa

    2

    0
  37. Anonymous says:

    Macam Pakemon go jer….

    0

    0
  38. Khalisa says:

    WartAwan punca Segalaa persoalan ni

    Bodo…dah ko sebok kacau dye..mne x mengarut dye ni..awiee fkr dengan dye cakap mcm ni wartawan akk diam tapi x…

    0

    0