Written by AbangNara | January 29th, 2012

Akhirnya AJL26 melabuhkan tirainya dengan keputusan yang telah Abang Nara teka. Awan Nano berjaya merangkul gelaran juara AJL26 dengan Beribu Sesalan mendapat tempat kedua dan Karma di tempat ketiga. Satu keputusan yang bagi Abang Nara tidak ada kontroversi.

awan nano juara ajl26

Keputusan lain menyaksikan Hafiz merangkul vokal terbaik dengan lagu Awan Nano dan Alyah berjaya menggondol persembahan terbaik. Tahniah kepada semua pemenang. Sebentar nanti Abang Nara akan update gambar blue carpet AJL26. Tahniah sekali lagi.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

200 responses to Awan Nano Juara AJL26, Tahniah Kepada Dato’ M. Nasir Dan Hafiz

  1. fia says:

    puas hati la gak. suara mantap. baju sempoi je x de pesen bagai.

    0

    0
    • macam2 says:

      sempoi.track suit ngan tshirt ke kebun

      0

      0
      • Minah Jambu Mengadap Bangla 24-jam says:

        berakhirlah penguasaan Faizal Tahir & Yuna yg poyo itewwww !!!!!!!!!!!!!

        besh besh

        0

        0
      • aku hantu TV says:

        ~~ sgt2 puas hati dgn keputusan AJL ::
        so next year bleh la tgk lagi nnti ^.^ haha
        xjd nk boikot…

        0

        0
      • Yuna says:

        tak adil tak adil tak adil tak adil tak adil tak adilahhahhahaaaaaaaa bagiku!!

        Kah Kah Kah

        0

        0
      • abang chanaz says:

        OH SHEILA AMZAH…..TIDAK BERIBU SESALAN AKU MEMILIHMU !!!!!!!!!!!!!

        0

        0
      • Hatta Dolat says:

        Pakaian & fashion terbaek jatuh kepada…. Hafiz ngan Awan Nano !!!!!!!!!

        0

        0
      • Anti Poyo says:

        Pemenang AJL “Belas Kasihan” jatuh kepada ……(alahai!) Faizal Tahir !!!!

        0

        0
      • bujang says:

        Berkaki ayam……dia ikut senario lagu…..tapi yang istimewa kemantapan suara….
        Bukan lagu cintan-cintun….
        x payah susah2 siapkan pakaian….hah……lain dari lain…..

        0

        0
      • anak kucing says:

        yang bestnya hafiz tak byk spend modal utk pakaian.. t-shirt,seluar adidas..dan tanpa slipper! terbaik.. hehe.. tapi +Herman tino lah…

        0

        0
      • takziah je lah says:

        Faizal Tahir persembahan yg ‘cliche’ tiru Lady GaGa konon…dan Yuna plak over-confident.

        0

        0
      • Juri Awam says:

        Sebagai ‘penonton dan pendengar” yang baru pulang dari acara AJL menonton secara ‘live’ di Bukit Jallil, Jaclyn Victor telah melakukan kesalahan yg sama…cara memegang mic membuatkan nyaring suara berkumandang tidak sehebat Hafiz. Sedetik Lebih di stadium kedengeran seperti tenggelam timbul dan tidak konsisten.

        Sebagai peminat muzik tanahair, saya amat berterima kasih kerana juri-juri yg dipilih TV3 dengan tidak meletakkan lagu Yuna dan vocal Yuna sebagai sandaran untuk media2 melariskan rating dan jualan seperti tahun-tahun sudah. Kalau vocal Yuna boleh dianggap unik dan merdu, rasanya orang2 dalam industri patut duduk berpikir ke mana hala tuju vocal sebegini ini. Tidak berniat untuk menjatuhkan Yuna tetapi mutu suara Yuna bukan ditempat ‘mainstream’ @ arus perdana. Titik!

        Yuna mempunyai pasaran sendiri dan tidak perlu menulis panjang- panjang. AJL telah selesai dan semua sudah tahu tahap kemampuan vocal dan lagu mereka bawakan.

        Tahniah Pak M. Nasir dengan ‘Nano’ nya yang mempunyai kualiti dan juga lirik yang tidak terlalu puitis sesuai dengan peraliran zaman & vocal Hafiz amat mantap bertaraf international. Penciptaan M.Nasir tidak perlu dipertikaikan lagi yang boleh membawa status ‘lagenda’.

        Moga Hafiz tidak riak dan tidak diibawa arus keegoan seperti Faizal Tahir yang semakin lama, semakin memualkan.

        Moga AJL tahun ini menjadi titik permulaan kepada era yang menjamin mutu dan kualiti muzik tanahiar di masa akan datang. Juri-juri yg mewakili pelbagai lapisan pendengar WAJIB TV3 dan AJL kekalkan.

        Sekian,
        Juri Awam

        0

        0
      • blitzenius says:

        M Nasir doing great but im looking forward on M Nasir’s breed yang skang ni doing well with their own band. kalau dengar EP Pitahati – “Bintang Biru Kristal Salju”, hasilnya agak impresif dan lebih fresh. saya menghormati pendirian mereka yang buat lagu sendiri dan tetapkan halatuju muzik sendiri tanpa bergantung pada nama penulis lagu lain atau apa yang industri muzik itu mahukan yang mungkin tak tepat dgn kehendak sendiri.

        0

        0
      • vokal Hafiz bagus. tapi songwise, tiada apa yang menyegarkan tentang Awan Nano. lagu ni masih dengan stail lama. saya harap Hafiz dapat expand bakatnya dengan lagu yang lebih menarik, macam Aizat yang menulis lagu sendiri dan punya halatuju dan tahu memanipulasi kemampuan suaranya.

        0

        0
      • saya tak bersetuju dengan keputusang juri. Najwa Latip layak menang. lagu Awan nano cuma sesuai untuk iklan gula2 Nano Nano jerk.

        0

        0
      • no name says:

        dah agak dah awan nano msti juara…sempooii la pkai bju mcm kt umh je..yg pkai cntik2 x smstinya mnang… cayokk…!!!

        0

        0
    • Lobang untuk batang says:

      Patutnya najwa latif yg dapat vokal terbaik..kah kah kah.

      0

      0
      • Cik piNgu says:

        kui3….sindir tuh!

        0

        0
      • Jangan Tak Tahu says:

        Alhamdullilah…Yuna tak menang. Sebab lagu2 dia ‘suck’ @ hampeh!!!!

        Sebab tu la dia amik produser US/ luar berbayor…kekkekekeekkekee

        0

        0
      • handpon rosak says:

        musti ko wat lawak ni kn lobang..haha

        0

        0
      • MAK OK JE says:

        YAHOO!!ABE HAFIZKU Y COMEY MENANG!!
        SUKENYERR MAKK!!EHH YUNA DPT TMPAT KE BPE EK?
        KEKEKE

        0

        0
      • bujang says:

        woi…..nickname ko tu….buat orang stimmm……

        0

        0
      • Aku Tak Tuli Telinga says:

        Yuna cuba menutup kelemahan diri dengan berpakaian seperti badut sarkas. Mengambil produser Amerika kononnya Pharell la apa lah. Negro tu buat album Madonna Hard Candy pun terus tak laku. Inikan pulak si Yuna yang tak sedar diri ni.

        Dan buat record di USA pun satu cara jugak la nak naik cepat. Kalau masuk AF sure minggu pertama akan ditendang keluar.

        0

        0
      • Rooney says:

        Dear Juri Awam,

        First of all, maaf kalau bahasa saya tunggang langgang. Lagu Awan Nano tu kedengaran seperti lagu yang diterbitkan pada awal 2000-an.

        Kalau lagu tu menang pada AJL tahun 2001 mungkin saya boleh terima.
        Mainstream atau tidak, it’s all about pembaharuan. Kenapa Gemilang menang, kenapa lagu Aizat Pergi menang, kenapa CINDAI menang, kenapa Meet Uncle Hussein / Estranged menang.

        Semuanya kerana pembaharuan yang akan di bawa pada masa hadapan. Tak lupa kepada lagu resepi-resepi bersifat kepatriotikan dan semangat jadi diri.

        Now you tell me, Awan Nano di mana kah kekuatan lagu ini?

        Reason why this song menang sebab kita ada 30 juri dan hasil purata markah meletakkan Awan Nano mendapat markah tertinggi secara purata. Ingat, PURATA sebab ini yang adil.

        Tetapi percayalah Awan Nano bukan lah juara di hati pendengar, hanya pada die-hard fans Hafiz sahaja.

        Seperkara lagi, industri muzik kita ingin menuju ke hadapan. Bukan static, atau pergi ke belakang. Lagu Awan Nano tu biasa sahaja.

        Vocal terbaik? How do i explained this, vocal Hafiz tu biasa je. Tenor yang garau, banyak di jumpai. Nak cakap pasal tone suara? Biasa je macam tone orang pergi karaoke di Red Box. I don’t see any vocal-acrobatic – hanya acrobatic-safe dan nothing impressive FYI. Maaf suara dia memang tak sedap.

        International? Hahaha. You must be kidding me. Jangan nak malukan Malaysia lah. Please.

        0

        0
      • rozi says:

        Pleaseeeeeeeee….sekadar tuk lengkapkan jumlah perserta, in fact ada yg lebih layak ke final bandingkan dia..

        0

        0
      • patutnya Projek Pistol dapat persembahan terbaik.

        0

        0
      • kau ape tau?! says:

        pe lak?? aku tgok lagu tuu….mcm xbest jee…dhlahh intonasi suara..xde perubahan…. memilih hafiz sbgai juara memang kEPUTUSAN YANG BETUL…..

        0

        0
      • aku tak rasa korang semua paham sangat pasal muzik lepas tu nak jadi juri tak bertauliah AJL. takleh blah. cakap je la korang benci Yuna lepas tu gunakan rambut gerbang Hafiz sebagai scapegoat dan alasan konon AJL yg ni bagius dan takde kontroversi macam dulu. the fact is lagu awan nano tu dah ketinggalan bas, korang pun sama ketinggalan macam unta.

        0

        0
    • johan nano says:

      AWAN NANO ni..lagu yg selalu JOHAN RAJALAWAK bawak …hahahahhahhahhhhhhhhhhh……herman tino pn ok

      0

      0
      • emma says:

        seriously rooney, kau nak sapa menang sebenarnya ni ? just cakap yang kau tak minat hafiz habis cerita. perlu ke nak melalut ? hafiz deserve la jadi juara. tak kisahlah lagu tahun berapa even rentak 60-an pun kalau lagu dia bagus menang jugak. kau tak payah nak bajet urban sangat. entah-entah kau buat essay bi pun failed. oppssss sorry bro

        0

        0
      • smiley says:

        Dear Rooney,

        Vokal Hafiz biasa aje? You kidding me? *balas balik*.
        Habis tu kau rasa siapa yang vokal lagi bagus dari Hafiz?

        Yuna? ( noooo)
        Faizal Tahir? ( lagi la tak)
        Alyah? ( tak sebagus Hafiz)
        3 suara? ( ramai sangat, Hafiz sesorang je)
        Jac? ( live performance dia tak sedaapp pun. i was there, seriously mic dia kot dekat sangat. entah)

        Najwa Latif???? ( aku tampa lelaju kang)

        Soooo memang Hafiz deserve. dan Awan Nano memang layak menang. Kalau rasa urban sangat pegi dengar lagu Yuna sudah. Dia je urban kan. Buat lagu pn guna komposer omputih. Ptuihhh

        0

        0
      • Rooney says:

        Well Smiley and Emma,

        I was hoping Monoloque to win. He deserved to be highlighted.

        Korang tak dengar ke kata-kata M Nasir “Awan Nano menang kerana nasib”. Means dia sendiri tak letak harapan yang tinggi untuk menang.

        Korang ni kalau baca taugeh pun tak tahu tak payah nak cakap pasal music. Kalau korang hanya melayan Top 40s sahaja baik korang tak payah cakap pasal music. Kalau satu instrument music korang tak tahu main (guitar kapok not include / or rekoder) tak payah nak goreng boom bang sana sini.

        You guys are peminat Top 40, apa lagu di carta atau di “main” media itu je yang korang dengar. That’s your problem.

        Anyway, 2 singers yang memang aku berharap takkan menang is Hafiz and Najwa Latif.

        Seperti yang aku cakap awal tadi, it’s about pembaharuan. Tapi korang ni tak faham. Titik. Full stop ok? Pergi la layan music main-stream di mana irama tu pun sendiri akan ber titik noktah macam tu sahaja.

        Oh, bukan urban sana sini. Kalau dah berquality menang juga.

        Awan Nano menang sebab average marks between the juries. A few of my friends are the juries and this is what they told me. They hope other singers to win, tapi end up the average marks goes to Hafiz. TOO bad. Cakap banyak pun tak guna sebab korang bukan orang muzik.

        0

        0
      • smiley says:

        Rooney,

        ye lah, kitaorang mmg tak pandai muzik macam ko pun. cakap pun memang gebang gile ah. ye lah, kitorang memang reti pung pang je. baca taugeh pn tak reti. tapi tapi

        Hafiz dah menang kan?

        Tak payah gebang sangat. Next year kau masuk jadi juri keh?

        :)

        0

        0
      • smiley, ko tau tak mixer semalam tak boleh pakai , bodoh! selama bertahun2 buat pertandingan juara lagu bagai nak gah, bab mixer masih takleh setel. tu sebab ko dengar hafiz engko je yang best. nampak sangat favouritism.

        and one thing, pertandingan lagu, bukan suara. i dont give a damn pun 30 juri ke, 3 ribu juri ke, AJL dari dulu memang rigged gile dan tak telus langsung!

        0

        0
    • Kurus says:

      aku puas hati
      tekaan persembahan, vokal trbaik juga ngam!!

      0

      0
      • best ke? says:

        rooney.?? aku rse kau xpuas hati lahh……. tpi apebleh buat… juri dh pilih HAFIZ… yg sudah tu sudahlahh… hafiz dh menang kan…kau nak buat ape…?? bakar pentas..bunuh dri…. AJL taun depan kan ade lagi…. anyway..lagu sentiasa berubah..dri semasa ke semasa…. wlaupun aku bukan org seni…tpi aku lihat VOKAL HAFIZ…. ada kekuatan yg membuat kan aku terangkat bulu tengkuk semalam..seriously….~~ AKU RESPECT KAT HAFIZ…!!

        Sekian ~

        0

        0
      • smiley says:

        abang angkat najwa latif, yang ko nak bodohkan aku tu ape hal bangang?. terima je la hakikat. dasar bodoh tu bodoh jgk

        0

        0
      • smiley, sebab aku abang angkat najwa mestilah nak adik angkat aku menang lepas tu aku boleh angkut dia. ko jangan nak main muka buku la lepas ni. main buku lima je.

        0

        0
    • toblerone says:

      sokong… best awan nano.. suara hapiz pun cam dlm kaset…sama jer.. mantap.. (wpun aku tak minat kat penyanyi nya tp aku minat dan sokong bakatnya)

      0

      0
      • kaset? ha , itulah masalahnya. orang dah tak beli kaset. zaman kaset ialah zaman lagu piano doom stok amik dadah kalau nak buat macam lagu Kris Dayanti and it’s been damn 10 years you guys listening the same old same old thing.

        ia pertandingan juara lagu, bukan pertandingan vokal semata yang kita sebutkan di sini. titik.

        0

        0
      • jon says:

        ….hehehehhee…kaset…well then…other argument is invalid :p

        0

        0
    • Buhonan says:

      Tak sia sia Hafiz belajar kat AF dulu…mendalami seni persembahan dan ilmu vokal..salute to you hafiz!!

      0

      0
  2. anna suraya says:

    Tahniah Hafiz!

    0

    0
    • leng loi says:

      tuan/puan, sekali lagi diingatkan ,ini pertandingan Anugerah JUARA LAGU, bukannya Anugerah SUARA PENYANYI. kalo ikut lirik, memang lagu awan nano yang layak. then tempat k2 & k3 sangat susah untuk dipilih. Lagu2 malam tadi yang best, beribu sesalan, sedetik lebih, sungai lui & karma. agaknya, markah derang ni x jauh beza kot.mlm td, aku teka no 1:awan nano, no 2:beribu sesalan, no 3:karma. vokal:jac- sedetik lebih. persembahan:aizat.tapi xpe la…rezeki masing2. cuma aku sangat bersyukur lagu yuna, najwa latif & ana rafali X MENANG.huhu…

      0

      0
      • blitzenius says:

        then leng loi, ko pun ke laut gak tentang konsep AJL. jika ia sebuah anugerah juara lagu, dan bukan anugerah juara suara seperti yang anda katakan itu, kenapa ia tetap menidakkan Yuna, atau senang cakap kenapa anda tak memilih Yuna sebagai , kalau tak juara pun, nombor 3 ke dalam A JL? kata anugerah lagu? so, what’s the deal w/ suara Yuna yang tak ikut stail tarik tinggi sampai out of tune tu? dia menulis lagu sendiri, menentukan halatuju sendiri lagunya dan yang lebih penting tak mengikut formula penulis lagu-lagu sebelum ini yang menulis ballad mendayu sengau yang masih jugak begitu sejak sekian lama. saya tetap bagi kredit pada lagu Karma sebab komposisinya dan apa yang dibawa oleh faizal tahir lebih baik dari sebelumnya (yang kata faizal tahir menang sebab tv3 bagi hadiah kesian kat dia, boleh pegi mampos). tapi lagu Yuna malam itu pada saya agak berani dan berada dalam liga yang penulis lagu lain pun tak berani nak sentuh.

        yang cakap pasal fesyen yuna lebih pada muziknya, lagilah saya pesan , kalian boleh pergi ke liang lahad.

        0

        0
  3. saraj_nina says:

    yeah… hafiz terbaik lah..

    0

    0
  4. piNgu says:

    tahniah kerana tiada kontroversi AJL kali ni~

    0

    0
    • AJL tahun ni the best says:

      Tahniah Hafiz dan Awan Nano.

      Yuna kalah sebab terlalu confortable ngan dia punya ‘USA’ status…puihhhh. Suara ke…laut!!!!

      0

      0
  5. beskal muda says:

    best2

    0

    0
  6. nanaTheWitch says:

    …judges seem to be very not so bias this time.. ;p
    well winning by awan nano.. meaningful lyrics by budi..

    0

    0
  7. Hhahahahahahahaa says:

    Yuna kalah tercampak!!!!…….bodoh la kalau Yuna menang…suara ‘pitching lari’..

    0

    0
    • aku says:

      betoi sangat setuju…bagus x menang pape..yeay!

      0

      0
    • boboy says:

      setuju,kalau yuna menang kira nak boikot ajl tahundepan,hehe..tu lah yuna asyik nak impress org putih saje!suara tak sesedap mana pun,publisiti je lebih!syabas hafiz!

      0

      0
      • bujang says:

        Perasan tak muka Yuna tak senyum sangat, kesian muka sedih…..agak2nya dia baca tak blog BN ni…..
        Penyanyi dan pelakun kena baca blog ni….dapat feedback , kerana disini ramai mulut laser dan mulut longkang.
        Nujum pak belalang pun ramai.
        Ustaz dan Ustazah jangan cakaplah…..berapi2 cakap hal ugama, tapi cakap yang betul.

        0

        0
      • AMERIKA KER? MELAKA??? says:

        Muka Yuna agak dia akan kalah sebab dia tahu dia tak sebagus mana Lagu kat radio asyik flop jer ha !!!!!!

        0

        0
    • suara lagi….. ni pertandingan lagu lah. kalau suara, sembang kat entry Vokal Bukan Sekadar Rupa.

      0

      0
  8. Hackers_1978 says:

    Tekaaan Nara mmg tepat…..Tahniah Hafiz……yang penting Jac tak menang…sekian…

    0

    0
    • Cik piNgu says:

      tapi takot jugak sb sorakan peminat dia mcm dia je yg menang! huhuhu.. nasib baik yak menang yuna tuh…

      0

      0
    • harimau says:

      hafiz menang sebab nasib la ! Jac memang hebat semalam, boleh ker hafiz nyanyi like her? i rasa AJL really sucks la tahun ni sebab i rasa banyak performance best dari hafiz sebenarnye! Best vocal is not for hafiz…it should goes to jac or aliyah…memang outstanding! But as usual tv3 and the gangs make their team won! Hafiz will be next MAWI….wait & see…heheh

      0

      0
      • cikcur says:

        apa maksud ko tv3 and the gangs make their team won utk hafiz??? kalau nak geng sendiri menang, baik diorang menangkan jac (malaysian idol) @ faizal tahir (oiam) produk media prima drpd hafiz produk astro… ke ko tak ikut hiburan seni malaysia?

        0

        0
      • bujang says:

        Hanya jauhari yang mengenal manikam……peribahasa ni……
        Memang semua orang memiliki suara, tapi berbeza-beza…..Suara bolih dipelbagaikan bunyi nadanya.
        eg. suara dalam hidung, dalam perut….dikerongkong dll.
        Dulu masa aku belajar ngaji ustaz ajar menyebut huruf2. Bila digabungkan bacaan akan sedap didengar.
        Begitu jugak nyanyian ada kelas vokal kannn……
        Bila ada orang bijak menggunakan suara…..terutama menyanyi…..serta melodinya akan jadi indah.
        ok…..contohnya Dato CT. Cuba dengar beliau nyanyi….pasti terpegun…….
        Jadi hanya orang yg. tahu saja. seperti Juri akan beri markah mengikut apa yang dia nilai.
        Bukan lagu tu ketinggalan zaman ke apa…….
        Buat Rooney anda tak tahu menilai seni duduk diam2, jangan banyak songeh. Perlu belajar dan lengkapkan diri dgn. ilmu sebelum komen orang.
        Cuba dengar lagu Allahyarham T.S. P.Ramlee dan Saloma……..anda nilailah suaranya…….pasti sedapkannnnn…..

        0

        0
      • belang says:

        nyanyi sambil menjerit wat pe……….

        0

        0
    • dolly says:

      if jac menang aper masalah u? cuba mature sket, Jac memang outstanding daripada semua performance that day and she is the only singer who deliver the song like international singer! other all typical kampung group or singer! Even she won or not it not that problem! But everyone knows how well she sang! Real Proffesional singer! her vocal range is one of the best vocal tune in the planet!

      0

      0
  9. tahniah hafiz dan semua pemenang, pepun yuna tetap menang di hati peminat setianya :D

    0

    0
  10. yam yam says:

    hafiz menang! congrats hafizz

    0

    0
  11. beskal tua says:

    best gak tgk AJL live streaming

    0

    0
    • Kurus says:

      betul ke beskal?
      aku nk pastikan mat salleh aku kt usa dapat tengok dengan sempurna

      0

      0
      • Anonymous says:

        Btol der….takde iklan syampu,iklan kotak mancis….non stop…nnt nk riki ada tak Academy Award live streaming..leh tgk artis omputih bogel2

        0

        0
  12. amanda says:

    Aku ta kesah sapa menang. Janji bukan Yuna. Ini tidak adil tidak adil bagiku ~

    0

    0
  13. an says:

    awan nano best

    0

    0
  14. r0se says:

    Tahniah hafiz.. Terbaikla..

    0

    0
  15. karim selamat says:

    semoga AJL berterusan melahirkan lagu2 yg berkualiti

    0

    0
  16. curlassssss says:

    tahniah!!! sy sgt brpuas hati JUARA AJL kali ni… :)….xde kontroversi…superb!!!! xsia2 hafiz pakai sluar trek n t shirt cam 2 kan….ekekeke…

    _________________________
    I added cool smileys to this message… if you don’t see them go to: http://s.exps.me

    0

    0
  17. handpon rosak says:

    awsomemmm…congratzz hafiz-awan nanoooo menang…takziah buat yuna…..but tmpt ke3 tu cam tak layak la..haha

    0

    0
    • kurma says:

      serius sedetik lebih deserves more!

      0

      0
      • handpon rosak says:

        tmpt ke3 o 2 bole la,sedetik lebih mng best n jac bawa pn awsome but asal ganti penyanyi mng takan menang punya….

        0

        0
      • bajet bagus says:

        tul tu..aku pelik pihak tv3 selalu ckp ini competition lagu…bukan penyanyi..tp apesal bila ganti penyanyi asal je mesti x pernah menang? padahal Sedetik Lebih tu lagu terbaik AIM kan? at least dpt no. 3 laa drpd Karma tu… yang lain2, no. 2 and juara dah mmg ok dah…

        0

        0
  18. awan nono says:

    keputusan oklah..tp xleh terima satu je..KARMA…ntah apa2 jew…

    0

    0
  19. aku lak nak komen says:

    Tahniah Buat Saudara HASMI HASHIM @ BUDI HEKAYAT ( Ketua Cabang PKR Parit Sulong, Johor ) …ko jgn lupa nara..ni penulis lirik nya…nk thniah..thniah pd pnulis skli ye…

    0

    0
    • nanaTheWitch says:

      yup..budi should be praised for his well made-touching lyrics… without budi, it would not be so amazing…~

      0

      0
  20. opiee says:

    keputusan yg sangat adil dan saksama.. hafiz mmg sangat layak mng ajl.. suara power..

    0

    0
  21. irdina says:

    npe plak x puas hti??mmg awan nano lgu trbaik ape??tuk pgthuan korg lagu awan nano nie lagu trbaik tuk anugerah planet muzik (apm) 3 ngara tau mlysia,sgapore n indonesia..sah2 la ley mng klu 3 ngra da iktiraf lgu nie..so pe nk dpertikai k>??

    0

    0
    • lis says:

      sapa pulak kata tak puas hati?

      0

      0
    • irdinasilap says:

      cik dina cuba u baca dr atas smpai bwh semua org puji diatas kemenangan hafiz yg terbaik..

      0

      0
    • aku la says:

      dr td aku baca xde plak aku jumpa yg mempertikaikan keputusan AJL thn ni,,pelik,,,ke ko br bgn tdo ni..mamai lagi ek..

      0

      0
    • nano says:

      ko ni gila apa?..siapa kata hafiz tak layak menang tempat pertama.? orang kata faizal tahir tak layak tempat ke-3 adalah.. apa lah pempuan ni…

      0

      0
    • ron says:

      aku rase irdina ni ckp cmni sbb ade yg dislike komen org yg ckp hafiz mmg layak menang.. so w/pon x de org x puas hati secara langsung tp dislike tu mybe menunjukkan ade yg x puas hati.. cntoh mcm komen opiee kt atas ni..

      p/s: kot la irdina ni pk cmtu…heheheh

      0

      0
  22. Ika says:

    Hmmmm…ok la result nye…teringat kat lagu yg penah cetuskan kontrovesi iaitu penakut n sedetik lebih tuuuuu x masuk top 3…aper cerrrrrrr?hehetahniah yg mng…..

    0

    0
  23. lelaki vimax says:

    tahniah apizzz…………..;teringat kat johan rl masa final ml…begitulah awan nano..nano..nano..nano..nano….

    0

    0
  24. hamsterdamn says:

    la la la….
    Ok la juara awan nano
    Puas hati dh dgn keputusan

    0

    0
  25. kaki kasut says:

    tahniah m.nasir budi n hafiz.mmg best lagu 2.ditbh dgn sore hafiz yg merdu.awesome

    0

    0
  26. Bebe says:

    Well deserved…. Kira balik modal nie…. tak yah nak pakai kembang2, panjang y meleret (x psal hmpir jatuh mcm shila td)…. Janji suara mantap & lirik pn mnikam kalbu…. Juara…. me likey…..

    0

    0
  27. Moshamoali says:

    Sepatutnya Lagu Terbaik AIM Sedetik Lebih klu x jadi juara pun, sepatutnya blh dpt Top 3. Juri AIM x bagus ke? Atau klu Anuar Zain nyanyi baru blh menang sbb 20% undi datang dari persembahan secara langsung …. Fikir2 kan lah …

    0

    0
    • Zulkarlis says:

      maybe juri pon pening nak letak lagu top 3 nie.. or lagu karma n sedetik lebih x jauh markahnye.. jac bawak pon ok sbnrnye..

      0

      0
      • bajet bagus says:

        FT anak emas tv3 laa tu… tu yg nak selit2 gak kasik dier menang… tp xper, ni last FT masuk AJL and mana2 competition..dier dah announce dlm Melodi smlm… lol~

        0

        0
  28. bunga melur says:

    serius baru tau M Nasir yang buat lagu nih.lagu nih memang best pon.heheh :) M Nasir the best.Hafiz lak the best vokal terbaik

    0

    0
  29. bunga melur says:

    baru tau yang M Nasir yang gubah lagu nih,memng best pon.tahniah M nasir the best.tahniah hafiz vokal terbaik.

    0

    0
  30. meeradriana says:

    Yeah Hafiz menang juara lagu..hahahaha
    tepat sangat tekaan aq..
    Berani dorang tak bagi orang sarawak menang!!
    Kmk bgga ngan ktk hafiz.. :))

    0

    0
  31. minah xoxo says:

    haaaaaa…….kan aku dah cakap awan nano yang menang…..mmg layak pun…aku suke..aku suke…lebih2 lagi hafiz menang vokal terbaik 2 kali…makin bmakna n sweet

    0

    0
  32. Zulkarlis says:

    Terbaekk.. hampir tepat dgn tekaanku di entry abg nara sblm nie.. cuma sedetik lebih x sangkut.. kombinasi lagu n lirik awan nano yg mmg power n sora hafiz yg mantap.. jgn la dok cakap bajet hafiz kecik sbb pki suar track n tshirt.. dia cuma nak sambung cerita dari video klip dgn herman tino tu.. alyah menang maybe dpt markah lbh mase nyanyi smbl berpusing.. bkn senang nak control suara klu x dok setempat..

    Congratz to my bro hafiz..

    0

    0
  33. nano nano nano says:

    tahniah apis! Sgt2 layak awan nano mng.
    Tahniah jugak kat juri sbb wat kptsn yg cemerlang, gemilang n pkai otak!
    Sgt puas ati ajl kali nie.

    0

    0
  34. MisZ NoNi says:

    Anna Raffali tetap paling cun… Xperlu make up pun dah cun..

    0

    0
  35. Rin says:

    Tahniah! Awan Nano mmg layak juara! sgguh merdu n emosi skali nyanyian hafiz <3

    0

    0
  36. me..myself & I says:

    walaupun kisah hati x menang tp persembahan alyah mmg best…!!!

    0

    0
    • handpon rosak says:

      best apa ny,klu tada remy kat pentas tu kompom aliya tak menang psmbahan tbaik…haha

      0

      0
      • red3ye says:

        sebelum remy ishak keluar org dalam stadium da bersorak untuk alyah..dari mula dia nyanyi

        0

        0
      • cameraman says:

        setakat menang sorak jer. Teringat aku masa separuh akhir aritu. Si stacy dgn Kisah Dongeng dier…orang2 bersorak-sorak jugak smpai dier hilang fokus…sekali kan dah sangkut…~

        0

        0
      • red3ye says:

        menang sorak.sebab tu dia menang persembahan terbaek.bukan sebab ade remy ishak je org sorak.dia start perform da rase energy ngan aura dia.tu pon kalau kau ade kat stadium la.

        0

        0
  37. AJL26 says:

    Pencipta lagu Awan Nano M.Nasir kalau dia ketua juri tak kan dia pilih lagu2 sebegini..dia akan pilih lagu yg ntah apa2..peliknya dia cipta lagu melankolik boleh dibagi juara pulak..tp jujurnya saya suka lagu ini..knp lagu ini tak tercalon dlm AIM..? Mmg ada politik dlm AIM lps tu la agaknya…

    Paling penting lagu Yuna dua-dua blah..vokal mendatar mcm tak cukup nafas pun boleh dikatakan best dan unik..pelik…

    0

    0
    • minah xoxo says:

      to MR/MS AJL26…aku masih geram kat ko ni…bukan ke smalam ko cakap x suka m,nasir, awan nano n hafiz…tup2 dah menang malam tadi, alih2 plak ko cakap ko suka plak lagu ni..apa manusia ko ni x pdirian teguh..aku mmg vote awan nano yg ko kata ari tu menang di APM d spore x semestinya menang di AJL26..so now…..what u can say……buekkkkkkkkk :P …..puas ati aku…aku tak kutuk ko..tiba2 ko kutuk komen ak, pasal hah??!!!……cukup terbukti AWAN NANO ADALAH LAGU BERPROFIL TINGGI SEBAB MENANG APM 2011 & AJL 26 ++++VOKAL TERBAIK HAFIZ….

      0

      0
    • faiz says:

      …terubat jugalah kekecewaan Dato’ M Nasir….tahun 2007 lagu Aduh Saliha kalah kepada Kau Yang Istimewa dan tahun 2009 lagu Nafas Cahaya gagal masuk akhir walaupun lagu tersebut dinobatkan sebagai lagu terbaik tahun 2009 oleh AIM…

      0

      0
  38. dani says:

    semua puas hati.. cuma nye.. knp perlunya KARMA Faizal Tahir dapat no.3. Kalau aku, ALyah patut dpt no. 3, Aizat patut dpt PERSEMBAHAN TERBAIK. Persembahan Alyah tiru konsep penyanyi lain (Nera AF Hatimu Milikku)

    0

    0
  39. entahmengapa says:

    kui3~
    tbaekkkk doe AJL malam ni~
    btw sy rase pengacara sudah cukup serasi dengan pemilihan secara “duo”..
    tgk macam taon lpas .. mcm xde keserasian gtewwww .. btw let bygones be bygones … suke hafiz menang n then 3 suara tuu mmg da targetnyet akn dapat ranking nyer laaaa …haaaa ..yg alyah pulak…
    fuhhhhh~~ gilak baii ..tbaek dooeeee ..versi boneka gtewwwww ..last2 dapat pulak big hug dgn remy ishak… aiihhhhh …~~~ -.-

    0

    0
  40. […] Sebentar nanti Abang Nara akan update gambar blue carpet AJL26. Tahniah sekali lagi.Sumber : BeautifulNara//LinkWithinCodeStart var linkwithin_site_id = 436613; var linkwithin_div_class = "linkwithin_hook"; […]

    0

    0
  41. toblerone says:

    kalo tak silap aku awan nano nie pun kat asian award tahun lalu.. lagu terbaik nusantara mengalah lagu2 lain dari msia, indonesia dan s’pore.. (betulkan kalo salah)

    0

    0
    • toblerone says:

      kalo tak silap aku awan nano nie pun menang kat asian award tahun lalu.. lagu terbaik nusantara mengalah lagu2 lain dari msia, indonesia dan s’pore.. (betulkan kalo salah)

      0

      0
  42. Cik Teh says:

    Lagu M.Nasir (Awan Nano) adalah lagu paling baik antara semua lagu yg dipertandingkan dlm AJL 2011. Hats off to sifu

    0

    0
  43. burungmarah says:

    Jac MEMANG TAK BOLEH nak CHALLENGE penyanyi asal lagu Sedetik Lebih by Anuar Zain! KRU mmg bongok sbb buang Anuar Zain mcm tu je sbb isu personal. Klu bkn sbb AZ, lagu tu mmg tak femes lgsg!!.. It was because of AZ… Jac, please jgn layan semua karya lagu mcm ko nyanyi lagu Gemilang!.. Yikesss….

    0

    0
    • angrybird says:

      Ape ko mengarut ni lobai? Memang Anuar Zain xmo masuk juara lagu pon, bersara katenya

      0

      0
    • Fifie says:

      AZ memang cakap dia tak mau nyanyi n minta artis lain gantikan dia. Berapa kali Anuar nak terangkan baru nak faham?

      0

      0
      • AJL26 says:

        mgkn BOB AF lagi sesuai bw lagu sedetik lebih..Jac terlalu byk adlib hingga menjejaskan sikit momentum lagu tersebut..penghayatan atau feeling yg perlu bg lagu tersbt tak perlu diubah suai pd permulaan dan terlalu lebih2 mencuba..agak pincang sedikit kerana vokal jaclyn sepatutnya lantang dan jelas pd permulaan tp sebaliknya ..sepatutnya SEDETIk LEBIH ada tmpt…bukan lagu KARMA.

        Beribu sesalan pun tak perlu ubah pd permulaan…tp

        0

        0
    • reshmi says:

      Sedetik lebih ….penyanyi asal lagu bukan JAC.Atleast she sang soo outstanding even i bet anuar can’t sing like her. i got she few live performance of anuar and jaclyn! No doubt JACLYN so perfect! Even judges around the well agree tat she is soo good, vocally almost perfect!

      0

      0
  44. Jaselton says:

    Tahniah kpd smua yg terlibat secara langsung menjayakan AJL26. Ini mmng keputusan yg tepat sekali. sybas juri2.. Afis ,, tahniah you deserved it.

    0

    0
  45. Reena says:

    Persembahan maksimum, pakaian minimum! Terbaeklah Hafiz! Jimat duit tak yah nak bayar designer yg tahpahape. Bertepatan dgn konsep & storyline lagu tu. Pezal tahir is so lame…oklah, walaupun Alyah x menang vokal at least mng persembahan terbaik. Rezeki memasing..thn ni result ramai yg puas hati.

    0

    0
  46. apaapaaja says:

    Selepas dinobatkn sebagai juara AJL… saya perasan dimana hafiz dan m.nasir langsung tidak menyebut perkataan “ALHAMDULILLAH atau SYUKUR” semasa
    mmbuat ucapan atas stage!!! LUPAKAH BAHAWA SUARA ygDIMILIKI ITU ANUGERAH ALLAH!!!

    0

    0
    • bajet bagus says:

      don’t judge him about that laa… mengucapkan syukur pada Allah bukan mesti melalui microfon dan beritahu pada seantero Msia… bersangka baik jer sudah…dlm hati die ntah2 berzikir dan beribu kali bersyukur pada Allah…siapa tahu?

      p/s: drpd orang2 yg mengucapkan syukur melalui microfon sbb hanya utk org lain nmpak dier ingat tuhan…sedangkan dm hati…Allah yang tahu~

      0

      0
    • anak tiri says:

      lorrr beb lupakah?? kang ader komen kang ” menang hiburan pun nak cakap alhamdulillah.. tak sessuaiii!!” manusia nih pelik2 laaa org buat salah x buat salah… pls laa… cukup2 laa komen benda remeh mcm tuh…

      0

      0
      • pelik? says:

        ape korang merepek ni?? bersangka baek je la. drpd pakai artis pompuan nyanyi2 bukak aurat, pakai ‘tudung/selendang’ tapi nampak lehar n jambul depan (???), pastu bile menang cakap alhamdulillah? 2 lg korang sokong? camtu?

        0

        0
  47. SUCKS says:

    Aku sokong, sepatutnya m.nasir prlu mulakan ucapan dengan “bismillah diikuti dgn syukur alhamdulillah” bgitu jga dgn hafiz.. ini HARAM! langsung x ada..x pikir ke? apa yg kita miliki atau rezeki yg dtg semua dtg dariNYA.. haiii manusia2 nama sja ISLAM tpi langsung x ingat ALLAH yg mencipta segala-galanya. HAMPEHHHHHHH

    0

    0
    • bajet bagus says:

      aku bersangka baik… tak ckp tru microfon kiter sebagai manusia biasa dah assume diorg tak ingat Allah ker? come on… don’t judge people on that laa bro… mungkin die nerves 1st time dpt no.1… tp dlm hati dier kiter tak tau..ntah2 sentiasa berzikir ingat Allah…tuh yang rezeki dier murah tu…siapa tau…kan??

      0

      0
      • bodola ko ni says:

        bodo la ko ni walau apa pun terjadi yg penting igt ALLAH dulu, x kira nervous ke apa ke? sbb buatnya dye tgh menyanyi tuhan tu tarik nyawa dia macam mana?? buatnya gempa bumi berlku pda mlm ajl tu mcm mana?? mmg patutlah dye sebut alhamdulliah pada seantero dunia, sbb sume berjalan dgn lancar dgn IZIN ALLAH. lain la ko ni kafir firaun igt duit dan hiburan jer

        0

        0
      • sizuka says:

        bersangka baik ponn ALLAH ttp diutamakan

        0

        0
      • putumayam says:

        bajet bagos ni tunjuk baikkk pulakkkkk ntah ntah hafiz atau m.nasir yg komen ni wahahahahahaha

        0

        0
      • angrycat says:

        woii bajet bagus kau ni cam gud gud ew yg kau nk menangkn diaorg kenape berzikirlah pe lancau la WTFF artis ni sume x ble pkai lorhh memang patut pun sebot alhamdulillah kau nk yo yo oo kau tau ker diaorg berzikir dlm hati?? kan lebih elok klau dimulakan dengan salam diawal ucapan dan diikuti dgn alhamdullilah ini bukan berprasangaka buruk atau menuduh kan elok sbgai umat islam memberi salam bapakk bodohhh kau ni. AIYAAAA

        0

        0
      • chantique says:

        ASSALAMUALAIKUM.. SYUKUR ALHAMDULILLAH.. KERANA MEMBERI PELUANG..BLA..BLA.. wajib occhayyy!!!!!!!!!!!!!!!! (ops terlebey sudaa)
        p/s: bajet bagus kita ni orang islam occhay…….. SEKIAN

        0

        0
      • haramjadah says:

        bajet bagos ni kau mcm haram jadah aku smpah kau masok neraka ke 7 hahahahahahahahahahaha

        0

        0
      • Kopi says:

        amboi korang yg mengomen ni pun ingat Allah ke tak?
        cakap kat orang lain kena ingat Allah semua tapi sendiri komen tak agak-agak ayatnya ni.

        0

        0
    • Orang says:

      giler ke haper ko tuduh dorang camtu! ntah pape punye statement… pi sekolah jgn nk lepak kat blog ni…suhh suhh suhh

      0

      0
  48. mohd says:

    sapa pun yg mnang dan kalah sdh adat pertnding oiiii..keputusan juri adlh tetap,,,yg kita ini sebagai penonton btlah cra penonton,,jng asik comment yg tidak cermin diri sendiri..nilai dlu suara2 yg sumbang,,bru comment…apapun tak boleh!!!!!…mcm mnlah melayu mahu maju aduiiiiiiiiiii.

    0

    0
  49. gulagulaNANONANO says:

    aku puas hati hapis menang..yuna dgn najwa latip kalah..kah3..padan muka!!!!kui3

    0

    0
  50. hehehe says:

    aku puas ati hafiz menang,sore best,lagu puitis,baju pun simple jer tak perlu la glam sgt2…cm aku rs kalo lagu sedetik lebih tu az nyanyi tentu dpt tempat ke 2 or ke 3…bkn nak perendahkan jack tp aku dgr jack sekadar nyanyi jer mcm az nyanyi ada nyawa dlm lagu tu…cuma aku tak puas ati skt si ft no 3 pttnye pd aku aizat lar coz lg aizat pd aku lg best…mcm yuna pulak aku dgr lagu penakut dia tah pe2 jer b4 mlm td…tp bila dia buat perubahan sikit kat lg tu sdp gak dgr walaupun suara dia ke laut…tp kira ok lar result mlm td dr thn lps langsg tak best…

    0

    0
  51. siti jienah says:

    semua pemenang dalam jangkaan. Tahniah.

    0

    0
  52. Zaza Muhammad says:

    ermmm…. pesal le kebanyakan komen2 ckp bab penyanyi… ni Juara Lagu.. l.a.g.u not singing competition…
    mmg layak lagu Awan Nano menang (wpun not my favorite song).. tiap kali M.Nasir kalah lam Juara Lagu, aku mmg bengang (terutama yg paling frust bila lagu ‘Senja nan merah’ ble kalah ngan ngan ‘Aku cinta padamu’, salah satu contoh aaaa, sib bek Ghazal utk Rabiah yg jadi Juara tahun tu) dan byk kali lai.. Tahniah kpd seme pemenang terutama Alyah mmg btul2 the best. Syg le plak lagu dia tak dpt tempat, bukan rezeki.. and always my favorite ‘Wanita seluruh dunia’ yeahhhh!!!

    0

    0
  53. hakuna says:

    awan nano- hafiz terbaek semalam..vokal yg mantap & sgt jelas untuk difahami bait2 lagu..tahniah.. *v*

    0

    0
  54. rainbow says:

    dulu2 gandingan m.nasir n arwah loloq tuk lagu2 balada..nmpaknya m.nasir dh jmpe penggati arwah, iaitu buddhi hekayat.. =)

    0

    0
  55. Rooney says:

    Dear Juri Awam,

    First of all, maaf kalau bahasa saya tunggang langgang. Lagu Awan Nano tu kedengaran seperti lagu yang diterbitkan pada awal 2000-an.

    Kalau lagu tu menang pada AJL tahun 2001 mungkin saya boleh terima.
    Mainstream atau tidak, it’s all about pembaharuan. Kenapa Gemilang menang, kenapa lagu Aizat Pergi menang, kenapa CINDAI menang, kenapa Meet Uncle Hussein / Estranged menang.

    Semuanya kerana pembaharuan yang akan di bawa pada masa hadapan. Tak lupa kepada lagu resepi-resepi bersifat kepatriotikan dan semangat jadi diri.

    Now you tell me, Awan Nano di mana kah kekuatan lagu ini?

    Reason why this song menang sebab kita ada 30 juri dan hasil purata markah meletakkan Awan Nano mendapat markah tertinggi secara purata. Ingat, PURATA sebab ini yang adil.

    Tetapi percayalah Awan Nano bukan lah juara di hati pendengar, hanya pada die-hard fans Hafiz sahaja.

    Seperkara lagi, industri muzik kita ingin menuju ke hadapan. Bukan static, atau pergi ke belakang. Lagu Awan Nano tu biasa sahaja.

    Vocal terbaik? How do i explained this, vocal Hafiz tu biasa je. Tenor yang garau, banyak di jumpai. Nak cakap pasal tone suara? Biasa je macam tone orang pergi karaoke di Red Box. I don’t see any vocal-acrobatic – hanya acrobatic-safe dan nothing impressive FYI. Maaf suara dia memang tak sedap.

    International? Hahaha. You must be kidding me. Jangan nak malukan Malaysia lah. Please..

    0

    0
    • musiclover says:

      Hi Rooney,

      When we talking about pembaharuan, we need to know pembaharuan tu dibuat macammana. Apakah pembaharuan tersebut dpt diterima oleh pendengar2 di malaysia ni yg dah serasi dgn irama2 melankolik dan kemalayuan. Sebagai seorang pencinta muzik malaysia, sy mmg telah didedahkan dgn muzik dari kecil lagi dan membesar dgnnya. Sejak dari zaman ajl1 lagi tak pernah sy lepas utk menontonnya disebabkan minat dan nak bagi support pd industri muzik malaysia. Mmg kita perlu menuju ke depan dn menampilkan pembaharuan tapi kita masih perlu kembali ke akar umbi dan tak melupakan di mana karya asal kita bermula. Bagi saya, awan nano mmg cukup rencah utk diangkat sebagai juara walaupun awak menyatakan ia boleh diterima kalau menang ajl thn 2001 dulu. Lagu ni agak menyentuh pendengaran kita n majoriti yg bagi komen kat sini menyukainya. Apakah kita nak mengulangi sejarah thn lepas di mana kredibiliti ajl goyah disebabkan ramai yg tak berpuashati.

      Bagi sy vokal hafiz memang power, tone yg sedap, rendition yg bagus dan kawalan low n high note yg neat..

      0

      0
      • Rooney says:

        Dear Music Lover,

        It was a safe decision.

        I pun tak tahu if M Nasir really wrote that song or he just buy it from some one else – I don’t wanna know lah kan and that is not my problem.

        I just another love song my dear. Another. Nothing more than that.

        Well i agree ianya cukup rencah, tapi tiada pembaharuan pada lagu itu.

        Nak cakap pasal pembaharuan dan penerimaan? Juara juara yang lepas pun “penuh dengan syarat” tak mendapat penerimaan masyarakat.

        I malas la nak cakap pasal takuk lama, old stigma, grow, moving forward thing sebab nobody would understand……..

        Anyway, “Am sure all the judge pun tak sangka lagu Awan Nano menang, sebab semua juri thought lagu lain yang akan menang. Tapi bila kira markah secara purata, it goes to Awan Nano”.

        No big deal.

        Suara Hafiz nice tone? Hella back dekat Youtube tu ramai lagi tone yang sedap. He was there sebab suara dia TER tangkap muat untuk berada di slot AJL. Titik. And, tolong lah mengaku suara dia biasa je. Bawah par Anuar Zain, Jamal Abdillah dll. OK?

        Titik.

        0

        0
    • musiclover says:

      Rooney,

      Pembaharuan yg boleh sy terima setakat ni mcm lagu itu kamu (estranged) yg menang ajl thn 2008 tu. Terima la hakikat yg suara hafiz memang bagus. Cuba ingat balik mase dia kat af dulu, mase konsert x pernah dgr lagi juri kritik suara dia x bagus. Jgn la compare dia dgn anuar or jamal, derang tu dah otai whereas hafiz baru masuk 21 thn.

      Apepon terpulang la pd selera masing2. Im really missed our music during 90s sebab byk lagu2 yg best keluar thn tu. Im just hoping our music industry back to 90s or similar to that but it’s difficult coz now we are in new era or music. Bukan la x blh terima pembaharuan but as i said earlier, kembali pada akar umbi.

      0

      0
    • bujang says:

      hi……Rooney…..lama x baca komen u.
      Aku ingat ko x mau layan blog ni dahhh….

      0

      0
  56. azlyna5680 says:

    Puas hati dgn keputusan AJL mlm tdi,… sound sistem pun sedup punya kebabooomm, Nasib baik bkn Ana Rafali yg menang klu tk mesti minah tu kena kondem 1mlysia… mmg tk minat ana rafali~~

    0

    0
  57. Kacak Terbuang says:

    Juara; Hafiz awan nano
    Naib Juara; Trio beribu sesalan
    Tmpt ke3; Sedetik Lebih,..

    so siapa yg setuju angkat tangan~_*

    0

    0
  58. aishiteru says:

    opening dgn closing x berapa mantap………..

    0

    0
    • Cik piNgu says:

      pembukaan n penutup agak slow.. x bagus n mantap pesembahan yg sepatutnya lg hebat dr lagu2 yg btanding…

      0

      0
  59. mamamil says:

    xde sape perasan ke mse FBI announce vokal tbaik tu FBI tlepas ckp n bgtau pnyandang juara thn ni AWAN NANO?? heheheh..

    0

    0
  60. aku x dengki says:

    aku stju sgt hafiz mng,dpd c yuna 2 lagu menyalahakn org bercakap jer…huhuhuu

    0

    0
  61. abe tak jongos says:

    TV3
    Camera shot failed !! Dah tahun ke 26 pun.Pakai cameraman baru ke apa?hurmm…Remy masuk patut fokus awal2…Herman Tino pun sama…ahh banyaklah kalau nak tulis…but result was OK.

    0

    0
  62. azura azam says:

    wpun aku meluat ngan rambut kaw, tp aku still igt kate2 kaw dalam talk show jgn tidur lagi, mmg kaw buat ape kaw ckp, congrats hafiz, u deserve it!

    0

    0
  63. azura azam says:

    congrats hafiz

    0

    0
  64. msxyda says:

    well pada yg ckp awan nano hanya untuk die hard fans hafiz then anda silap.. I’m not hafiz’s fan.. N i’m not m.nasir fan either.. But i’m a fan of AWAN NANO.. Sebab setiap kali dgr awan nano ianya mengingatkan saya dan menginsafkan saya betapa besarnya kasih sayang seorg lelaki yg bergelar bapa.. Awan nano bkn sekadar lagu cinta biasa.. Bkn skdr belas ihsan utk m.nasir pun bkn sbb johan mempopularkan tagline awan nano..

    0

    0
  65. cameraman says:

    to musiclover,
    x yah dok layan la mat troll tu. Setiap komen dier, dier akan carik jalan utk berbeza pendapat dgn org lain…dan kemudian ayat2 die seolah2 dier sorang jer ade brain…penat jer nnt ko reply dier…

    0

    0
  66. loser says:

    Korang ni sume buzy body, kpochi,masing2 nk tnjuk bbgoss klau bab mengomen ni, so SEDIH!! Pls get a life!!!

    0

    0
  67. Dato minah jambu 24jam mengadap computer says:

    tahniah sifu hud hud m nasir menjadi juara di dalam juara lagu..m nasir memang best !!!

    0

    0
  68. best ke? says:

    yeaaa yeaaa!! hafiiizz menanggggg!!~~~~~~~~~~~ terimalah kenyataaan oiiiiii!! majoriti setuju dia layak menang….

    0

    0
  69. jon says:

    …aku agak dissapointed ah sbb musician yg aku suke sume x menang….monoloque, yuna, faizal tahir, aizat even projek pistol pon..satu pon x sangkot…
    …tp aku rase dieorang sume ade sumthing new on the table mlm tu…ini dr analisa aku lh:
    projek pistol: edrie hashim punye arrangement aku rase dh dahsyat dh, tgk je la bassist die pki 7 string lg…boy cliiford punye tone pon sedap…lg sedap dr FT kot.
    faizal Tahir: dia dgn royal FT force kn…even ahmad izham omar ade mention kt tweet die “Faizal Tahir and @audimok songs redefine the rock genre”..so enuff said..
    monoloque n atilia: they are very fun to watch…loque brilliantly create a joget lambak/pesta atmosphere with all the angklung n marching band(bdk2 VI)..baju yg atilia pki is actually baju mak loque…hehe…
    yuna: emm gadis semasa used sample from jack white ‘another day to die’ james bond theme as its opening n ending..walaopon sedap tapi cam lack of originality kot..tp arrangement in the middle pon xbleh dipandang ringan la kn..they work hard for it…penakut..ntahla..dgr kt dlm cd sedap..maybe bile live lg ni jd slow (progression)..n lg ni weird sbb korus die kt hujung..bkn kt tgh2 mcm most songs..
    aizat: sand art tu gempak..tp distracting..sbb org focus sbb nk tau ape yg mamat tu lukis…(or maybe intentionally mmg aizat nk lg die jd background je..hmm) gitar aizat tak bunyik mlm tu…tp die buat steady je..sungai lui is very soothing…
    …overall cam m nasir ckp lah…budak2 mude ni dahsyat2….n maybe AJL taun ni nk ingatkn kt all this young talents to work harder cuz diorang tak sebagus m nasir lagi…

    0

    0
  70. AWAN NANO says:

    Yess….tahniah buat Hafiz. memang layak menang….To rooney….jgn jeles….apa pun komen u, hafiz tetap menang….u tetap kalah…tulislah apapun….awan nano tetap juara….tahniah skali lagi buat Hafiz. takziah buat si penjeles…..rooney perasan..

    0

    0
  71. siti rahimah says:

    hafiz layak menang daripada yuna yang terhegeh-hegeh tu.

    0

    0
    • Anonymous says:

      nak jadi wira la pulak

      0

      0
    • hikama says:

      bla……………… bla………………….. bla………………………………. banyak sangat komen ………………………………………………………………………..

      0

      0