Written by Bella | May 28th, 2016

Semalam, telah berlangsungnya majlis pelancaran bagi koleksi pakaian raya Schawalara X Jakel di Kuala Lumpur.

Secar rasminya Awal Ashaari, Scha Al Yahya dan anak mereka, Lara Alana dilantik menjadi duta kepada produk keluaran berkenaan yang dipasarkan oleh Jakel.

Memuat naik beberapa foto sekitar  majlis pelancaran tersebut di akaun Instagram miliknya, beberapa pihak berpendapat Awal telah mempergunakan anaknya untuk meraih keuntungan dan populariti.

Walaubagaimanapun, Awal menafikan dakwaan berkenaan dan tidak menerima sebarang tawaran begitu sahaja.

Rasanya istilah menjual anak itu agak kasar kerana sebagai ibu-bapa kami sentiasa memastikan tawaran yang datang ditapis terlebih dahulu dan tidak sewenang-wenangnya bersetuju.

Bagi saya tawaran yang datang adalah rezekinya dan kebanyakannya ia turut melibatkan kami sebagai sebuah keluarga.

Awal sebenarnya tidak pernah merancang untuk anaknya turut terlibat didalam dunia glamor tetapi ia adalah rezeki buat mereka.

Setiap bayaran yang Lara dapat akan terus dimasukkan ke dalam akaunnya untuk kegunaan masa hadapan.

Saya secara dasarnya tidak pernah merancang rezeki anak saya dan Alhamdulillah semua pendapatan saya masukkan ke dalam akaunnya untuk kegunaan masa depan dia.

Bagaimanapun ia bukan untuk jangka panjang kerana saya juga mahukan kehidupan normal buatnya.

Apa yang dilakukan oleh Awal Ashaari ada kebaikannya untuk Lara Alana di masa hadapan, sekurang-kurangnya beliau akan ada simpanan sendiri. Kata orang, selagi ada peluang ambil sahaja kerana ia adalah rezeki.

Sumber Berita : mStar Online

85 responses to Awal Ashaari Nafi Dakwaan Gunakan Anak Untuk Raih Keuntungan

  1. melati says:

    Itu saya sokong…., Neelofa raih untung 3 min RM 1.3 juta..!!! tapi yg Online gan dia Zombie2 & kawan2 Mat Jenin..!!!

    0

    0
    • Black Cat says:

      melati period ko da habis ka
      hahaha jgn mare…

      0

      0
      • Beautifuldora says:

        Anak dia hal dialah. Anak korang tak laku jelos pulak. Lorat…lorat!

        0

        0
      • Kesian Nya says:

        Melati aku rasa jual karipap pun belum tentu laku. Mulut pot pet pot pet. Aku ada sorang mak cik ni, jual mee goreng. Mulut mcm murai..last2 kena boikot. Melati ni species mak cik mee goreng tu lah ye? Satu taman perumahan meluat!

        0

        0
        • Anonymous says:

          melati jual belacan sesuai la. sebab yg pergi beli tutup hidung so tak perlu bercakap banyak dgn si melati syaiton kaki merapu ni.

          0

          0
      • Anonymous says:

        iklan dove menyemak la. lemasss….tutup la!!!

        0

        0
        • pembaca marah says:

          ya memang, kerena dove tu, pre-paid aku cepat habis. nk buang tak boleh, dok melekat kt skrin aku. tekan punya jenuh tekan kiah. lepas tu nk scroll down susah. apa ni????!!!!

          0

          0
        • Syaz says:

          kenapa saya bukak website beautifulnara tapi tak pernah keluar iklan apa apa dari dulu lagi. pelik pulak sebab ramai yang complain. saya guna chrome

          0

          0
        • whatever lah hoi says:

          Syaz…awak online guna hp ker laptop. ? Kalau online guna hp memang akan muncul iklan dove bongoks tu penuh screen hp. Tu lah yg buat org geram tuh…masa habis nak pangkah iklan bodoh tu je…nk komen pun lambat sebab iklan tu . Menyampah betul…

          0

          0
      • kentut petai dan telur di mulut says:

        waktu2 mcm nilah sesuai didik anak dgn agama… melentur buluh biarlah dari rebungnya … aq rasa nak kentut telur dan petai dalam mulut2 sapa2 yg tak ajar anak dgn agama islam.. bila besar nanti…mulalah…sana-sini ada masalah…jgn harapkan sekolah je…lagipun ni kumpul harta dunia..akhirat nanti biar jadi asset kau , biar dia doakan kau jugak….asset ni pun tak kekal

        0

        0
      • Anonymous says:

        dalam blog nara ni mulut paling jahat adalah Black Cat.. sama je dgn melati. patut kawin sama2.

        0

        0
      • melati says:

        aper teruk benor English ko Bkack Cat,,eja period pun salah….hihihi

        0

        0
        • Black Cat says:

          Ko camner melati period ko
          dh habis ke hihihi…

          0

          0
        • hana says:

          Black cat ni confirm lelaki… kalau perempuan malu lah nak mention period bagai kat sini… elok lah ko kawen dgn melati tu…. sama2 suka komen merepek kat blog ni.

          0

          0
    • Sinta says:

      Anak dia. Suka hati dia la. Sementara laku ni. Nanti dah tak laku dgn anak2 sekali susah. Lagipun takat nak bergambar posing pakai baju raya apa la sgt. Bukan dikerah anak tu pegi kutip derma ke apa

      0

      0
    • kentut telur dan petai bergabung says:

      kentut telur dan petai dalam mulut ,,kalau paksa2 anak … biar dia membesar dgn elok dulu

      0

      0
    • Channing Tatum says:

      When Rita wants to sell panties and undies?

      0

      0
      • Chris Evans says:

        hi, channing.. how your shooting??
        happy ramadhan,
        to all the muslim,
        don’t forget to solat
        may Allah bless you all better

        0

        0
    • Anonymous says:

      sendy nya gossip ari ni.

      0

      0
    • minah jambu says:

      macm kiwak citer mr boss kt tv3 ni dh jadi laki bini ponnn nk main merajok merajok ngan laki ..asek asek bertudung siang malm pagi petang..kt dlm bilek pon bertudung eeeeee memboring kan ini drama huh !!

      0

      0
    • mata mata says:

      Bior lor .dah rezeki namanya. Anak ko ada kor? Xdekan. Jd jgn la jealous. Pasal agama tu biarlah mak ayah dia yg ajor. Nama pun islam. Dosa pahala sendiri kena ingat la :p

      0

      0
  2. Jiji says:

    Ok la tu..lara kecik kecik lagi dah berbakti kepada ibu bapa…jgn salahguna tanggungjawab sbgi ibu bapa sudah.. nak anak glamer cari duit byk byk tapi jauh dari jalan Allah ..

    0

    0
    • Awan says:

      inilah tipikal melayu, asyik harapkan anak berbakti kepada ibu bapa, tp ibu bapa sendiri jalankan ke tak tanggungjawab yang sepatutnya?

      0

      0
      • nona says:

        ibu bapa mencorakkan anak2 sebab anak2 ibarat kain putih. sekian…

        0

        0
        • minah jambu harapan nenek says:

          asal kan Awal ngan bini dia tk pakai kan anak dia si lara ni jubbah n belajar main bowling suda la..tu nama Nye rezeki anak untok masa depan..susah tkde orang tolong so kalau ada rezeki anak mak bapak pon tompang hepi jugak la …kalau nk ikot kan cakap orang sekeliling nanti tk ada rezeki..mulot manusia sampai mampos pon memang tk boleh tutop jadi terus kan perjuangan …

          0

          0
        • Anonymous says:

          Haha kalau bab lara alana semua tak setuju…cuba klau ank che ta semua ckp si ecah tak de dunia kanak2 la ,kene pakse pakai itu ini la ,gila glamour la ….dengn budak pon nk pilih kasih ke ?
          Anyway mmg tu rezeki ank dia pon xkn nk tolak pulak …mak bapak dia pon bnyk duit …duit ank dia ni boleh guna tuk masuk u ke ape ke kan ..

          0

          0
      • kesian says:

        tipikal melayu…asyik cari salah melayu. padahal dia pun tipikal gak la. puiih.

        0

        0
      • kentut telur dalam mulut says:

        ye betul tu awan,, sama2 lah bertanggungjawab

        0

        0
      • anon says:

        awan…..inilah typikal melayu, tak habis2 dengki. Dah rezeki anak dia, nak wat camne. Dah dekat bulan puasa, bersih2kan hati yg kotor penuh hasad dengki tu. Jadilah muslimin/ah yg baik ye…

        0

        0
    • Black Cat says:

      Kepada sesiapa yg x puas hati
      ngn iklan dove bleh la download
      opera mini dijamin pantas n xda
      iklan lngsung,apa lgi cpatla kome
      smua…tp kna setting la dlu ye

      0

      0
  3. Please upload banyak video Lara kt IG. Saya suka tgk keletah dia bila blk kja.
    Nk layan video anak sendiri, anak dh besar panjang.
    huhuhu

    0

    0
  4. bbycumil says:

    lara comey!

    0

    0
  5. Anonymous says:

    yg cakap mak bapak ambik kesempatan jual anaklah sebagainya..semuanya gila..dah nak ramadan..syangilah mulut anda..bulan cari pahala bukan cari dosa

    0

    0
    • kentut telur dan petai bergabung says:

      memang dia tak jual… kalau memepergunakan anak…nanti aq kentut telur dan petai je.. dalam mulut .. baru sedar..biar dia membesar dgn elok dulu

      0

      0
  6. Gadis says:

    Lara jadi duta produk pon salah ke? Bukan nya Awal jual anak kat lorong haji taib. Hergh

    0

    0
    • Anonymous says:

      yg komen tak setuju semua tu sakit otak..biorleeer anak dia..tahulah dia nak bagi yg terbaik utk anak di tu..

      0

      0
    • viva says:

      tp apsal bila budak disuruh minta derma makbapak disoalkan…ko tau tak dh ada kes yg anak kecik diambik & dipaksa dh makbapak xmampu byr utang??? tu bukan ke salah makbapak anak jd magsa…sama je dh suh anak keje dh makpak xlaku….xde beza aku tgk

      0

      0
  7. Hello says:

    Che ta and zain x mau mcm ni ye..

    0

    0
    • Anonymous says:

      dalam kes ni bagus juga che ta ye..dia keje susah payah tunggang terbalik bagi anak2 senang tapi xpernah tengok anak2 dia keje..macam si ecah tu xkan tak dapat job

      0

      0
  8. Hada haku kesah says:

    Nak kawenn gak…ade anak sndirik..sape nk kawen dgn saye…agkt tiyak…

    0

    0
  9. Anonymous says:

    Yg kepoh ni wartawan2 la. Takde hal la…saja nk kasi viral. Budaya media Msia. Benda takde apa2 djdikan bahan. Mcm rusa masuk kampung wartawan2 Msia!!!

    0

    0
  10. Anonymous says:

    bosan ahhh…zzz

    0

    0
  11. Nara says:

    komen2 x menarik hari ni. lawak bodoh semua.

    0

    0
  12. melati says:

    topik paling bosan, pengomen2 mcm makan taikk aje.

    0

    0
  13. Anonymous says:

    Top 3 Pengomen2 Paling Samdol Bodoh Tahap Tenuh Hari Ni:-

    1)kentut telur dan petai bergabung
    2)melati
    3)Black Cat

    0

    0
  14. Nadia rina says:

    Korang tk perasan ke yg BeautifulNara ni pun kaup untung banyak..
    Cuma satu aje, orgkita ni kalau dapat untung sibuk nk khabaq pat public,
    Abg nara ni yg kaup banyk keuntungan IKLAN steady aje.
    YG BODOH nya kita kita yg gaduh pasal Artis..

    0

    0
  15. ergerge says:

    tgrtg

    0

    0
  16. Anonymous says:

    sebenarnya ramai je yg suka buat mcm ni, tp sbb diaorg ni artist, ramai je la orang yang cari modal nak mengutuk. kawan2 saya ramai je sibuk hantar anak pegi casting sana sini utk iklan, drama, talk show aznil etc. kira lara and family ni murah rezeki sbb ada je offer. harap awal and scha manage income lara ni betul2.

    0

    0
  17. x nk sibok says:

    lantak la…awal mcm che ta. bukan makan saman. jenis x dengar nasihat. besok anak dia rosak…pandai2 la disiplinkan anak dia.

    0

    0
  18. Anonymous says:

    korang jgn dengar cakap black cat, download opera mini mcm harem aje. habis prepaid…iklan keluar gak. kena reload baru wei.

    0

    0
  19. Anonymous says:

    iklan dove tak habis2 lagi ke ???

    0

    0
  20. serene says:

    Hmm….anak dia, pandai dia org lah. Yg ramai kaki sebok tu kenapa??? Dengki ke. Anggaplah tu rezeki anak dia….

    0

    0
  21. Cleopatra says:

    Sebenarnya terpulang pada awal and scha nak didik anak die cmne, tapi asalkan jgn dilupa nilai and norma agama utk diterapkan sebagai jati diri lara nanti, as a fans kita hanya doakan jela yg terbaik buat keluarga ni…

    0

    0
  22. Annoyed In The House says:

    Lagi satu kes overthinking rakyat Malaysia. Ish laaa.

    1. Bukan niat Awal or, Scha untuk guna anak. I guess ada keperluan untuk promote baju raya kanak-kanak. Therefore, ada la pihak – pihak yang akan tawarkan peluang sebegini pada para ibubapa. Fortunately, memang Lara tengah famous sekarang. Dari company habiskan masa casting or, cari model untuk baju raya kanak-kanak .. baik la depa jimat masa ambil Lara yang dah ada tarikan and fans die sendiri.

    2. If korang tengok Return of Superman (Series from Korea) takde pun istilah “guna anak”. Untung parents, silap hari bulan .. the kids punya education dah tak payah support pun. To me, its a smart move especially for parents. Nak bagi education or, future berkualiti untuk anak ..

    0

    0
  23. Anonymous says:

    Pagi ni aku baru catch up drama Encik Sombong gan cik Bunga.
    Mak ai TETEK JASMIN pfuhhh terjojol tak agak agak !!
    Takde sapa yg perasan ke ?
    Apa la motif pakai cam tu utk bawak Watak Ibu ..
    Haizz

    0

    0
  24. Anonymous says:

    Knapa byk sgt pelakon kategori kayu jati muncul? Ad byk pembalakan haram ke? Buat dosa je tgk drama melayu pastu kutuk cr lakonan..baik xpyah tgk. N booooo kpd penerbit n pengarah drama malaysia..hasil kerja amatlah cincai.. kdg2 klakar.. rupa mak lain rupa anak lain..rupa adik bradik lain..amik pelakon main taram..

    0

    0
  25. Aa says:

    Simple ja band artis…artis bukan berguna pun industry ni…kayu belagak pandai je ramai

    0

    0
  26. nurul says:

    dulu xnak tunjuk anak..lepas che ta tunjuk anak..baru terhegeh2 nak tunjuk lara tu

    0

    0
  27. Sam says:

    haha tengok depa ni macam si anak dapat lagi banyak job dari si papanya.

    0

    0
  28. semak saman says:

    macam-macamlah pulak orang mengata pasal anak dorang ni.aihh..meleis2

    0

    0
  29. Yekeni says:

    Heran i manusia2 ni. Abih tu kalau produk kanak2 nak ambik duta orang dewasa ke?

    Gambar kat tin2 susu, makanan baby, semua baby dan toddlers

    Iklan produk kanak2 pun pakai kanak2

    Drama ke filem yg ada watak baby, nak kena amik org dewasa, pakaikan diaper dan pacifier ke?

    Just because they are scha and awal, org kata mcm2

    Singkat betullah otak kau ni tipah. Butang baju aku mana daa…

    0

    0
  30. dina says:

    over expose sangatlah….dah jadi duta yakult tu cukup lah.
    tamak pulak si awal n scha ni…kat instag tak payah ckp lah…hari2 nak upload gmbr lara… gambar dia berak taknak tunjuk ke?

    0

    0
  31. Anonymous says:

    bio le..rzki ank namanya tu…mgkn memg awal x berniat nk gunakan anknya utk kepetingan dia…tpi klau dh rzki y dtng…x kn nk d tolak..aku suka tengok telatah lara kat instgm…ok ap..x boring pn..berbanding ngan ank cik ta..aku lgi suka tengok telatah lara…

    0

    0
  32. anum says:

    artis semua nak menunjuk…. yg bagusnya lisa dan yusri, tak gunakan anak untuk cari duit. sebab depa tau cari duit tu tanggung jwb bapa

    0

    0
  33. kaki tabur says:

    kalau dari kecik didikan anak macam ni..alamatnye jauh ler pesong nye….kesian…

    0

    0
  34. Gelas Kaca says:

    Sendiri xlaku apalagi pakai anak la pulak nak dapatkan job.. Kui3x

    0

    0