Written by Bella | May 2nd, 2016

Pagi tadi Scha Al-Yahya ada memuat naik video ketika rambut beliau sedang didandan di akaun Instagram miliknya. Niat untuk berkongsi gaya rambut beliau itu bertukar menjadi medan untuk netizen mengritik rupa paras beliau.

Boleh tahan juga kritikan yang ditujukan kepada Scha, sampai ada yang sanggup menghina hidung Scha kembang dan beliau seperti bapok (pondan).

Tidak dapat menahan amarah saat membaca komen yang jelas menghina isterinya, Awal Ashaari telah membalas komen-komen negatif berkenaan.

Jelas Awal, lebih baik untuk jadi seorang bapok daripada menjadi lelaki ataupun perempuan yang berhati busuk.

Kadang-kadang bila lihat komen netizen ini, mereka seakan main cakap  sahaja sehingga tidak perasan bahawa diri mereka sebenarnya bukanlah sempurna 100 peratus. Kalau dah hina bentuk hidung Scha, ia ibarat mempersoalkan ciptaan Allah SWT. Bersabarlah Scha dan Awal, jangan dilayan mereka yang pandai menghina, diorang sebenarnya cemburu kerana tahu Scha seorang yang cantik dan popular.

75 responses to Awal Ashaari Bengang Netizen Komen Bentuk Hidung Dan Gelar Scha Al -Yahya Seperti Bapok

  1. saya says:

    Jangan sesekali hina ciptaan Allah.Walaupun kamu nak komen pasal mekap atau apa saja.apa yang ada pada genetik,Allah dah buat yang terbaik.baik diam.nak cakap pasal malas,pengotor ke apa ke,boleh .sbb itu manusia yang jd punca.
    Scha cantik dengan gaya sendiri,cara pakaian etc.kita semua cantik dengan cara tersendiri.

    0

    0
    • NotATypicalMelei says:

      Tau tak pe. Atleast Si Scha ni tak de lah nak buat plastic surgery ke apa. Yang komen2 tu, apa yang korang dpt bila korang komen mcm tu? Seriously aku tak faham. Apa yang kau tak senang duduk kalau hidung Scha macam tu?

      0

      0
    • titi says:

      lol. kelakar lah netizen2 yg komen macam tu. it shows yang u sangat low & narrow minded. tambah lagi, si farasiti tu, ahahhahaha, muka pon tak jelita apatah lagi comel mahupun ayu, boleh lagi dok kata hidung orang. ahahaha. seriously funny lah weh! #bukanpeminatschaawalpon #commonsenselahweh

      0

      0
    • Anonymous says:

      scha ni antara artis yg simple tp versatile kot gaya dia. walaupun simple n tak lebih2 dlm bergaya ttp nampak up tu date n cantik. kdg2 pkai tshirt je pun dah nampak bergaya. and pandai dy gayakan style lara. apala masalah org yg ckp scha camtu.

      0

      0
      • Anonymous says:

        tau xpe. yg buat cantik tu bkn muka je. kalau dari segi appearance tu tgk badan jugak cam scha ni perfect cutting, kurus, tinggi. n yg penting slain daripada appearance is that dia pandai bergaya pkai style yg sesuai dgn diri dia. tapi lebih penting lg kalau nak nampak cantik, kena yakin, ada self esteem, self confidence. bkn mcm keyboard warrior, kat dlm tenet laju sbb bila kat luar xde self esteem.

        0

        0
    • Anonymous says:

      kalau dia xcantik xdela bioessence, beutskin, olay sume amek dia jadi duta kot! sbb dia cantikla. n dia dulu bekas stewardess kot then menang dewi remaja then jadi duta produk kecantikan semua, boleh ke org xcantik achieve tu sume. cuba org yg condemn scha ni interview jadi stewardess dapat x?masuk dewi remaja menang x?then ade kerr org nak amek u jadi duta produk kecantikan? kalau u xleh achieve semua tu then obviously scha jauh lagi cantik pd u yg kutuk2 ni. sorry ckpla mungkin mata org kampung je kot tgk scha ni xcantik. sbb kalau urbanites mmg nampak scha ni cantik je. tiap2 tahun scha tercalon hot chick award kat shout awards n pernah menang pun. so kau rasa?

      0

      0
      • anonymous says:

        setuju sangat..bukan Scha je kena hentam…Che Ta jugak…ada ke panggil Che Ta nenek…aku pelik sgt2 netizen yang hati busuk ni..dah terang2 Che Ta nampak so elegant and stylo….boleh nak panggil nenek….sah2 nampak betapa busuknya hati mereka…sangat tak faham kenapa nak dengki…pastu bagi gelaran yang menampakkan kedengkian dan kebusukkan hati dia orang….shame la

        0

        0
        • Nek Ta tua tk sedar diri says:

          Adoii si che ta pun nk menyibuk kt sini. Kau tu da memang nenek che ta. Da tk boleh dinafikan. Jgn terlalu mencuba nk jd muda nak jd kaya ye che ta? Sbb nampak kelakar sgt

          0

          0
      • Anonymous says:

        rexona, yakult, avon..

        0

        0
    • lalala says:

      knape laa longkang sgt prangai nak kutuk hidung org.. seriously scha ni cantik, mekap dia kot yg tak sesuai.. tang shadowing ker ape mende tuh, ade yg tak ngam je.. tpi ori scha ni mmg cantik, tak pyh nk hidung sgt lah weeiii.. tgk rupe sndiri, dh sempurna sgt ker~

      0

      0
  2. xoxo says:

    x suka awal dalam melodi. tv3 x rasa nk tukarkan dia ke? artis syok sendiri.

    0

    0
  3. xoxo says:

    dislike awal in melodi

    0

    0
  4. sarah says:

    sedaaapp jer.. nk tulis ikut suke tulis… nk ckp ikut suka ckp.. manusia mcm ni xpernah pk perasaan org lain… ckp ape pon dia je akan menang… seolah2 dia manusia perfect… cantik…. xde cct cela…. tgk org lain ade jer benda nk di burukkan… aku benci manusia cam ni… asal jumpa org jer nk kutuk… mcm mana la hati diorang… xfhm aku…!!!!

    0

    0
  5. Tak showoff tak sah says:

    Menyampah aku dgn laki bini ni. Keje nk show off je. Same je mcm hairul dgn hanis zalikha tu. Benda kalau da terdedah jgn nk marah orang komen buruk ke baik ke. Salah diri sendiri. Kt dunia ni apa yg jadi kt kita semuanya berpunca dari kita sendiri. Jgn salahkan orang lain. Tknk org kutuk private jela account.

    0

    0
    • Nek Ta says:

      Setuju dgn ko! Mcm ayu raudah rmh kne rompak puncanya suka showoff sgt dekat umum. So xbley salahkan orang. Sebab puncanya dari dia. Artis yg kne hack semua tu pun sama. Bila nasihat org da xbley nk dgr hack jela jawapannya. Yg penting blaja dr kesilapan. Peace yo

      0

      0
    • Judgmental says:

      Tak paham aku dengan orang mcm kau ni. Kau suruh dia privatekan account dia sbb apa? Kau tau tak benda remeh mcm ni lah yg boleh buat self-esteem seseorang tu rendah and kadang kala boleh results in suicide attempt. Kau ni pun sama species dgn yg komen kat IG scha kan?

      0

      0
      • Peace says:

        Thats why apa2 bnde kita kne berbalik kpd agama. Terang2 bnde da mndatangkan fitnah. Kau buat jugak kenapa? Berani jd public figure berani buat ig kenalah bersedia pro & consnya. Contoh dia buat ig anak dia then diumumkan lg untuk semua org tgok then janganlah marah kalau orang kondem ke apa. Semuanya punca dari diri sendiri. Jgn nk salahkan orang lain je keje. Yg mengutuk tu pun satu. Sendiri pun tak perfect nk mengutuk orang.

        0

        0
        • Orang tengah says:

          Yg ni WIN

          0

          0
        • La dolce says:

          Sekarang dh tak timbul issue cantik ke tak..hidung kembang ke..pondan ke..apa2 lg..yg skrg mcm “peace” beritahu..ko nk jd publi figure kena la berjiwa besar…ni kena kutuk sikit dh melenting..dh perati byk kali dh psl si awal ni…pantang kne kritik @di cuit skit..dh meroyan.. dh mcm si diva aa plk rasanya..kdg2 tgok scha rilex je…kdg2 teguran ni boleh di ambil secara positive ..ni asik nk gaduh je ngn peminat…cmna org nk tambah minat…hurmmmm

          0

          0
    • Anonymous says:

      Kalau dia x show off pun kau tetap kutuk gak kan…..middle finger utk kau

      1

      0
  6. atriyu says:

    Jika tuan jaga aurat isteri tuan, perkara seperti ini insya Allah tidak akan berlaku.

    0

    0
    • Ehhh says:

      Aku malas nak komen sebenarnya. Tapi kan.. kotla Scha tu bertudung. Hidung dia kau nak suruh dia tutup sekali ke? Jaga mulut sudah. Jaga tangan. Tak payah nak komen. Tak yah sibuk nak mengutuk sana sini. Menuduh. Sedap je nak rationalize perbuatan pembuli.
      Macam perempuan kena rogol, kau ni jenis manusia yang kata perempuan patut kena rogol sebab tak tutup aurat ke? Ada ke pulak blame victim. Aku tak minat dia pun. Awal pun tak minat. Tp aku kena applaud dia sebab dia jantan enough nak protect isteri dia. Semoga rumah tangga dia kekal bahagia dan dirahmati. Anyway, Scha sah sah la kena buli kat internet. Kau marah la si tukang komen. Block/report account dia. Yang pi backing dia, salahkan Awal sbb isteri tak tutup tudung apahal?
      Meh sini aku nak cakap. Dalam Islam, perempuan yang baik, tutup aurat, betul. Lelaki yang baik, jaga pandangan. Kalau perempuan tu telanjang pun lelaki yang baik boleh pandang tempat lain. Pergi tempat lain ke. Itu tanggungjawab dia.
      Manusia yang lain lain tu, yang takde kena mengena tu, tak kira la siapa pun, bila mengumpat tu tempat dia neraka tau. Tuhan tak ampun kan selagi kau tak mintak ampun dari org yg kau umpat tu. Takyah cakap orang tak tutup aurat, orang berzina hari-hari pun bila taubat nasuha, mintak ampun Tuhan ampunkan. Cuba kau bagitau sikit dosa sapa lagi banyak. Macam mana kau nak jumpa artis artis ni mintak ampun?
      Kalau nak tegur Awal, Scha, dan sesiapa yang kau rasa tak up to your standard as Muslims, silakan. BUT MAKE IT PRIVATE. Advise bukan condemn. DM kan ada, senang. Email diorang pun selalu je ada kat bio.

      Jangan la ever rasa kita di atas. Riak pulak kang. Tuhan tahu kau macam mana, tak payah kau try nak justify actions kau kat orang ramai. Salam.

      1

      0
      • Age tech kekal muda says:

        Aku suka komen ni. Tepat dan padat. Apa kaitan cyber bully dan tutup aurat? Org kita mmg obses dgn tudung. Dah tu point yg sebenar tak nampak. Dah la pi kat ig org. Pastu kutuk pulak. So tu kesalahan utama kan?

        Aku pun tak minat pasangan ini tapi kan diorang pun manusia yg layak dihormati yg masih layak utk bertaubat. Dosa dia antara dia dan Tuhan la. Maybe kita sibuk cek dosa org kita pun lupa nak cek dosa kita. Yelaa kita kan ada pass vip masuk syurgaa. Apedehal.

        0

        0
    • Anonymous says:

      Org kutuk hidung dia….hidung bkn aurat

      0

      0
      • Bosan says:

        Konon protect keluarga. Aurat bini pun tak jage. Pstu biar isteri berlakon berpeluk dgn lelaki lain. Apa peranan kau sbg seorang suami dia? Tukang maki balik siapa kutuk anak bini kau je? Nk glamour punya psl sanggup berpeluk dgn laki lain?

        0

        0
    • Anonymous says:

      Betul.

      0

      0
  7. anon says:

    lololololololololo…..bha hahahahahhah

    0

    0
  8. Kesian makhluk ni says:

    Sllu nya org xde ugama je yg kutuk cptaan Allah ni.Scha tu at least bngga dn brsyukur..klu x dh lma dia wat plstic srgery.

    0

    0
  9. Beriye says:

    Eleh awal. Tak cukup mengamuk dekat insta nk mengamuk kt komen nara pulak? Huhuhu

    0

    0
  10. cikyah says:

    nak upload pic tu hati2. maklum la netizen skang ni kan suka mengutuk. mgkn pd scha gmbr dia tu cantik tp pd org lain buruk. dh public figure kan. kena tadah je la. aku pn heran jns org yg follow insta artis. sbb minat ke atau sbb nk mengutuk. aku, mls nk follow2 ni. bkn dpt pekdah pn. insta aku pn dh lama x aktif. fb pn sama. dh tua2 ni rs sume tu x de pekdah. layan nara lg bgs. kihkih. well, awal..cm bese, meroyan. siap warning nightmare apa bagai. siap ckp udara scha hirup lg segar dr org lain? kahkahkah. statement, bkn main. pape je la schawal..moga bahagia. ingt la, x sume suka kita and x sume benci kita.

    0

    0
    • Orang tengah says:

      Esok2 mungkin dia canang kat Meletop atau Melodi, konon2 nk saman. Dah nama nya public figure, open to society to say anything. Either bad or good. Mulut org mmg susah nk plaster. Dok gitew? Statement awal pun x kurang laser nyer..

      0

      0
      • cikyah says:

        kan? komen awal bkn main laser. meroyan sgt. scha cool je. tau la scha tu bini dia. hihi. nsb la jd retis. kena la hdp sume, kena thn ngan sekeliling.

        0

        0
        • Orang tengah says:

          Scha ni mmg jenis sempoi punya, awal je yg tlebih gegirl. Aku dh x rasa dia relevan dlm industri ni.

          0

          0
  11. Pedulikan pada yang mengutuk.. Diorg tak penting pun dalam hidup kita. Hargai mereka yang menyokong dan ambil berat pasal kita sahaja.. Biasalah org famous mmg mcm nie..

    0

    0
  12. Bapaku Pulang Dari Kota says:

    Scha ni memang cantik pon, cuma mekap dengan styling rambut tu yg buat dia namoak pelik. Normal la Awal akan bengang, dah isteri dia kena kutuk nampak macam bapok

    0

    0
  13. Faso says:

    padan muka awel ashaari…

    0

    0
  14. grumpydrive says:

    Contohilah Siti Sarah, kena kutuk hidung pun dia ambil positive. Dia disayangi anak-anak dan suami.
    Nak pakai makeup tebal tu tujuan apa? Hide the imperfections mah and to highlight your best features. Ini serlahkan hidung mcm tu – contouring memang fail. Get a different makeup artist or hire a pro lah.

    0

    0
    • Anonymous says:

      aku pun rasa make up dia fail..chill la netizen pun..orang tu cuma kutuk bab gambar ni bukan every gambar scha dia pegi kutuk hidung besar..kalu every gambar pegi kutuk barula boleh kecam kata dia menghina ciptaan Allah..dah 1 ni je gambar mestila ada reason di sebalik gambar tu yang dia nampak camtu..takkan nak buat karangan pulak hidung besar sebab make up fail bla bla bla..at least orang yang kutuk minta maaf kat hujung ayat ni netizen yang maki hamun dia tu dah minta maaf ke belum

      0

      0
  15. pemerhati says:

    #schawal ni memang sentap…die hanya nk show off dan pujian org ramai je..kalau kritik mula nk meroyan. Aritu aku terbaca.. bila ade org komen scha x best mengacara, awal terus sound ckp silap2 org y komen ni semua x byr astro dua tiga bulan. Npe ckp peminat cmtu? Rs diri kaya sgt ke..rsnya harapkan sponsor je…kalau da xde job nanti.baru padan muka.

    0

    0
  16. saya_ says:

    Laaa.. nak marah apa Awal? Awak pun kalau mengata org bukan main pedas mulut kan? tp sendiri dh kena? untung la sbb byk org suka back up awak… baik sy back up budak skolah kena buli ye x? Laki bini mmg suka show off.. dulu scha show off kat inda onn dia dpt fahrin.. awal plak suka hina org pendek sbb bini dia tinggi.. skrg ni dh dpt la balasan Allah.. Kifarah.

    0

    0
  17. Kaklili says:

    Kalau takut kena komen jangan post gambar, bila ken puji suka bila kena kutok marah pulak..

    0

    0
  18. Aimi says:

    Aku ni takde lah minat kat Awal, Scha atau Lara. Tapi, bila dah start kutuk ciptaan Allah tu, tak cool lah. Masing masing pun dah besar. Bukan budak lagi. Kan ciptaan Allah tu sebaik baik kejadian. Bab lain tu aku malas nk cakap lebih lebih. Hm.

    0

    0
  19. Yekeni says:

    Kecantikan bukan terletak pada rupa. Kecantikan adalah aura, self esteem, confidence dan hati.

    Mcm mana cantik rupa, tapi kalau hati buruk, bimbo, tetap aura buruk tu terpancar di muka.

    Mcm mana kurang jelita, tapi hati baik, pleasant, pandai hias diri dan personality yg ada charisma, I’ll choose this anytime.

    Pada yg mengata, pandang diri sendiri kat cermin ya. Go find your flaws. You surely have more flaws than her. One flaw for sure is your idiotic character. It won’t be difficult for you to find the rest.

    0

    0
  20. Anonymous says:

    Awt la yg suka dok kutuk ciptaan Allah…mana p akai lah..hangpa pasan dak hangpa dok kutuk qupa dia..sedaq dak terpikiaq dak bahawasanya akai hangpa pwon mcm kureng skit..cba renung tngok…renung2kan selamat beramal…

    0

    0
  21. man in pink says:

    Ni saya nak nasihat kat netizens yg suka bagi comments negatif tu fikir dulu byk kali sebelum send comments anda, cuba fikirkan hati& perasaan org yg anda kutuk, hina, maki tu???berdosa kn menyakitkan hati & perasaan org??kata2 negatif yg anda type tu akan kekal(if tak kena delete) sampai dlm kubur lah anda mendpt dosanya, ku salute dgn artis&celebs & org2 yg tabah, sabar dan cool ja berdepan dgn netizens yg bertopengkan syaitan.

    0

    0
  22. Orangbiasabukanartis says:

    Terpulang la masing2 nk interprete mcamana..tapi kat pict tu terang2 ada #nosejob.. Mungkin sebab tu diorang komen tang hidung.. ?

    0

    0
  23. samihah58 says:

    hidung dia kembang tu mmg fakta pun tp bialah kan dan awal pun xyahlah nak kisahkan sgt hidung scha tu, wat lek dah le.. berani upload berani tanggung … stau lg bab mekap tu pastu scha g senyum gitu tu yg nmpk bapok .. alaa awal protective x kena tmpt, over bebenor nye pun …

    0

    0
  24. eja says:

    Melayu dengan Hasad Dengki??? berpisah tiada.

    0

    0
  25. Ish2 says:

    Artis yg dikutuk psl hidung stakat ni, scha, nora, sarah

    0

    0
  26. alia says:

    tabiat org malaysia suka mengutuk, diri sendiri punya kelemahan tak nampak…..kalau scha buat hidung lagi la kata dia ubah ciptaan tuhan,ini yg tuhan dah bagi mcm tu pun dok kutuk lagi.
    scha and awal tak payah nk layan perangai org mcm ni, semua ni sakit jiwa……scha hang tak yah nk makan hati dgn segelintir mulut2 puaka ni……awal kat luaq ni byk peminat scha …..cayo….cayo

    0

    0
  27. Helloo y’olz..
    Please be reminded, we are all ‘ God’s creation & Please Do not insult or condemn God’s creation on other umma … Be thankful & grateful with what we been blessed !
    Ameen..

    0

    0
  28. Kupu kupu Emas says:

    Giler ah ramai mulut puaka…Tgk IG gambo mcm acah2 alim…Hidung tu ciptaan Tuhan ooii.. Berdosa korg hina ciptaan Tuhan.. Sekurg2nya dia xbt plastik surgery…Org yg hidung korg hina tu boleh jd model…Entah2 org yg mengata ni langsung xlayak nk masuk mn2 TV or majalah…

    0

    0
  29. joe says:

    tgk diri sendiri tu sempurna ke??jgn nk label org,kerana mulut badan bisana…

    0

    0
  30. SEKADAR NASIHAT says:

    Aku faham kekadang netizen ni main pos je komen apa yg diorg nampak /1st impression diorang. Tapi sebelum pos komen tu fikir2kan lah jugak kot2 boleh mnyinggung hati dan perasaan org lain. Huhu. Aku kekadang je perasan muka scha mcm b*p*k yg korang cakap tu tapi simpan sendiri je. Xdelah nak bgtau dalam ig dia atau smpai mghina dia. Klu hina rupa paras dia samalah macam hina ciptaan Allah. Apapu, maaf lah kalau terasa. Sekadar pandangan sahaja.

    0

    0
  31. aku la says:

    alaa..awal ni kaki sentap..over sentap dia kalah scha yg kena kutuk..scha cool je kalau org cakap apa2 pasal dia @ lara sekalipon..yg over nya si awal tu..aku mmg x minat diorg..tp xde la nk kutuk2 apa..awal tu kalau rasa macam kaya sgt bayar la yuran maintenance rumah ko kt damansara tu..abang aku cakap berapa byk ntah hutang ko..berjalan sana sini sakan..maintenance fee rumah xnak bayar..puihhh

    0

    0
  32. Bukan hidung tp mekap says:

    Memang mekap dia kali ni fail. And aku nampak mekap artis bergaduh dgn org komen mekap dia dalam insta scha. Ckp gaya kampung, mekap gaya bapok. Habis dia taruh orang yg komen tu. Ni la orang melayu. Sampai sudah la x berkembang. Busukkan nama sendiri.

    0

    0
    • bapok says:

      Tiar zainal. Bapok dah tentu bapok. Scha la bodo pegi amik bapok mekap dia. Awal marah org bukan marah bapok. Pdhal bapok tu yg dibayar. So awal sama bapok itu sama jenis.

      0

      0
    • Anonymouse says:

      Lepas bace komen ni terus bukak ig scha. Mekap retis tu gaya mengamok mcm azwan ali. Mungkin sbb spesis sama… oops.
      (Orang mesia mmg bodoh takleh kene tegur. Mekap suke nak over)

      0

      0
  33. Anonymous says:

    suami mana yg tak marah, suami pondan aja xda perasaan nak protect isteri kalau kena buli.

    0

    0
  34. Anonymous says:

    netizen yg komen tu pun rupa nan hado gak ,,, cubalah tgk1kan cermin dulu sblm nak komen org

    0

    0
  35. Yop says:

    Aku rase style rambot scha dlm gambo ni yg buat dia nmpk cm bapok sket..hidung bg aku ok je.dh ank dara dlu pon cmtu.cun je

    0

    0
  36. Anonymous says:

    nasihat untuk scha, jangan kemam mulut dan buat mata macam tu.. obviously hidung akan jadi pelik dan raut muka jadi lain sikit.. scha tak make up lagi cantik.. kurangkan post gambar.. sesiapa yang mengutuk tu nanti merangkak kat akhirat cari scha nak minta maaf (pinjam ayat orang).. think before you speak or write..

    0

    0
  37. aor says:

    okla dr laki dia skrg idung makin pelik je sekarang..xmo kata lebih2..peace

    0

    0
  38. Anonymous says:

    Okla orang kutuk.taklah asyik menayang je…filem angry bird dah hampir…pasti ingat scha bila tgk watak tu.

    0

    0
  39. ....... says:

    Kalau tak solek pun cantik biase2 je

    0

    0
  40. Puteri says:

    lawa je tengok… hidung dia memg dah gitu.. tak la hodoh pun…

    0

    0
  41. anonymous says:

    Dia ni xperlu mekap tebal da ok da…cuma pic
    dia kat atas tu mmg pelik…len kali ati2 upload vdeo ye spy xmngundang kritikan….

    0

    0
  42. dina says:

    alaaaa… dah mmg pun gambar tu mcm bapok… takkan fans nak tulis.. ‘ eeee gorgeous nye scha…’ buta ke apa….
    yg kelakar tu laki bini dua2 sentap semacam… ala chill lah…. betul lah orang kata kalau kita x jadikan Islam landasan hidup kita mmg x tenang hidup… tu yg panas bila kena tegur sikit… ye tak?

    0

    0