Written by AbangNara | August 14th, 2009

Aku adalah pengejar syurga akhirat,bagiku dunia ini adalah tempat mempersiapkan segala sesuatu untuk meraih syurga akhirat;aku yakin bahawa syurga akhirat tidak akan pernah dapat aku raih kecuali aku boleh menikmati syurga dunia terlebih dahulu.Maka rumah dan keluargaku adalah syurga dunia paling indah buatku. Tempat kerja syurga dunia harianku. Tetangga, masyarakat,dan bangsa adalah syurga duniaku yang lebih luas.Ke manapun dan sampai bila-bila pun syurgaku selalu bersamaku…


Inilah yang ditulis oleh Ustaz Asri dalam blognya. Penuh makna, terlalu menyayat hati lebih-lebih lagi bila dibaca selepas pemergian beliau. Ustaz Asri terlalu banyak berjasa, melalui lagu nasyid, penulisan, dan aktiviti beliau melalui dakwah dalam dunia hiburan.

Kawan-kawan artis yang lain pon amat menghormati allahyarham, dan beliau adalah tempat rujuk untuk banyak benda berkaitan hal-hal agama.

“Ustaz Asri merupakan seorang sahabat yang banyak memberi sentuhan rohani kepada semua. Saya tidak nampak sesuatu yang buruk dalam diri beliau baik dari segi pergaulan ataupun tingkah lakunya. – NASH

“Kita kehilangan seorang yang boleh dianggap sebagai ‘reference’. Kehebatan beliau ketika mengaji memang tidak boleh dipertikaikan dan bakat menyanyi memang sukar dicari diganti.-Ramli MS

Tetapi yang akan rasa kehilangan beliau tentulah keluarga. Tapi sejuk benar hati kami bila baca kisah malam terakhir allahyarham dengan isteri, Haliza.

“Sebelum ni, dia selalu sibuk dan tak ada masa, tapi malam semalam dia ‘call’ saya dia kata” Abi dah on the way balik, kita makan kat luar jom?.” Saya pun kata: “Ok lah, Ummi pun lapar…”

“Masa tu dia kata: “Mintak apa saja”. Jadi kami pun makan di kedai, lepas balik makan malam tu, kami ‘spend time’ tengok tv bersama… Malam tu ‘nice’ sangat,” kata Haliza dalam keadaan senyum namun masih ada kesedihan diraut wajahnya.

Sesungguhnya Allah dah berjanji bahawa Dia akan memberi penghabisan yang baik kepada Orang-ORang yang beriman.

Al-Fatihah.



147 responses to (Asri Rabbani) Perginya Tak Kembali..

  1. hantupensil says:

    semoga rohnya dicucuri rahmat…
    amin..

    0
    0
    • [email protected] says:

      owh…patut la kat sebelah ko x muncul..rupanya kat sini ko eh hantu….

      0
      0
    • rudyee says:

      terasa btol atas pemergian dy.. mm.. al-fatihah..

      0
      0
      • rosh says:

        ni yg buat aku sebak…lbh2 lg kalau yg meninggal saudara sesama Islam.
        semoga arwah d tmptkn d klgn org2 yg beriman. Amin.

        0
        0
  2. [email protected] says:

    AL fatihah.

    0
    0
  3. erina says:

    Al-Fatihah.

    0
    0
  4. arilea_21 says:

    aku yg ke 4…

    0
    0
  5. [email protected] says:

    Teringat kat arwah mak….lagi 5 hari nak pose…dia kembali ke rahmatullah 3 tahun lepas…

    0
    0
    • violet says:

      sbr..
      dugaan ALLAH..
      kite ni pn ble2 je blh…

      0
      0
      • eclipse says:

        semoga tabah menghadapinya…
        setiap yg hidup pasti akan merasai mati…

        0
        0
      • arilea_21 says:

        teringat pulak aku kt arwah mak aku, mak saya rindu mak…

        0
        0
        • eclipse says:

          sadih ati aku dgr ko panggil mak ko..
          sedekah kan dia fatihah k?

          0
          0
        • hantupensil says:

          xpe2 jgn sedih…
          byak2 la doa…

          0
          0
        • [email protected] says:

          mak…sy pun rindu kat mak…rindu kat kuih-kuih mak…rindu kat baju kurung yg mak buat…huhu..

          0
          0
        • hantupensil says:

          ala2… xpe…sabor yea…

          0
          0
        • Penari Poco2 says:

          isk…isk…isk…
          ni apo ney…jgn lar blagu sedih sgt…
          nangis aku ney x tertahan…

          p/s : arini ari jumaat…

          0
          0
  6. damia zahra says:

    ya Allah sedeynyer tgk pic neh…

    0
    0
  7. mayrien says:

    bila baca kisah ni…aku rasa sayu sgt..bgenang je air mata…mudahan Allahyarham ditempatkan di kalangan org2 yang beriman..al-Fatihah~

    0
    0
    • Penari Poco2 says:

      amin…

      0
      0
    • jane says:

      betul tu saya pon sayu baca kisah ni..tengok kat tv ke baca suratkabar ke tengok kat sini ke mesti airmata saya berlinang…terlalu awal dia pergi tapi tuhan lebih sayangkan dia… org yg baik2 pergi dulu….

      0
      0
  8. miza says:

    td tgk tv9…kumpulan rabbani…de sorg tu nagis x bole berkata2…sedih,sayu…pendakwah dan pejuang irama nasyid yg tiada ganti..serta vokal yg baik..alfatihah

    0
    0
  9. eclipse says:

    damia ko g la bc page sblh…
    hangat mcm taik ayam….huhuhu..

    0
    0
  10. riena says:

    al-fatihah,,
    takziah wat keluarga arwah,,
    teringat lak kat arwah atok,,,
    tahun nie pose n raya tnpa atok,,,
    cedih nyer,,,,

    0
    0
  11. lilies says:

    Niyh adalah salah satu contoh terbaik buat seseorang yg bergelar USTAZ. Al-Fatihah..

    0
    0
    • [email protected] says:

      Akhil…jadikanlah arwah sebagai model yang terbaik untuk membimbing anda menjadi seorang yang dihormati.

      0
      0
  12. nUrUl'zzz says:

    MESTI SAYU ATIISTERI DIA,DA LA NK RAYA…SEDIHHHHH…BEQAT MATA MEMANDANG BEQAT LG BAHU MEMIKUL…HUHUHU..

    0
    0
  13. miza says:

    ok berundur dlu nt tgk WHI…jpa lg insyaallah…

    0
    0
  14. nUrUl'zzz says:

    ok nurul pn nk kuar dlu,nk ciapkan kts keja jp g meeting tension toi….huhuhu

    0
    0
  15. BumBLeBee says:

    al fatihah….. semoga ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman…amin.

    0
    0
  16. mysexyheart says:

    semoga rohnya di cucuri rahmat amin,,,al-fatihah utk arwah.

    0
    0
  17. mamalya says:

    setiap org yang beriman sepenuh hati di jalan Allah penyudah kehidupan pasti berakhir dengan kebaikan…semoga roh arwah tenang dan ditempatkan dikalangan org yang beriman..amin

    0
    0
  18. fatyn says:

    al-fatihah
    semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama-sama di kalangan org yg soleh….aminnn

    0
    0
  19. tOmEii says:

    al-fatihah….
    takziah bt keluarga arwahhh
    semoga rohny ditempatkn dikalangn org2 y beriman

    0
    0
  20. tOmEii says:

    sayu dgr cite istri die disaat akhir arwh…
    org kalu nk mninggl msti ada je bt pelik2 kn tp wktu tu kte xprsn tp ble die dh pergi br kte prsan…
    hurmm sdih ….

    0
    0
  21. violet says:

    sume da g mkn ke…
    emm tgl aku je…
    emmmmmmmmmmm

    0
    0
  22. sian kt ank2 die dh jd ank yatim cam aq gak….sobs3x…

    0
    0
  23. eclipse says:

    tp asl aku xdpt lg ney?
    nama aku ko tau kan?
    @maalloys.com.my
    tul x?

    0
    0
  24. esah tonggek says:

    sedihnye..
    aku sedih lg2 tgk ank2 arwah tu..
    msh kecil

    tingat arwah ayah aku pergi
    mse lg 23 ari aku nk bnikah
    xsmpt dia jd wali aku..

    0
    0
    • Penari Poco2 says:

      Ya Allah…naper ceta2 sedih nie…
      aku x tahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaannnnnn…
      isk…isk…isk…

      0
      0
    • tOmEii says:

      sabr ye….insyaallh roh arwh ayh ko tentrm disana….amin..

      0
      0
      • esah tonggek says:

        taw nth npe ,setiap jumaat je aku rdu kat dia
        sbb jumaat aku ziarah dia

        td mse tgh tonggek2 kat scoot ats jlnraye,scoot aku
        bole tbabas msuk jln len
        da aku sesat smpai kmane2..
        biol aku dbuatnya
        smpai opis x smpat bekpes..
        sdih kan crite aku

        0
        0
  25. eclipse says:

    tomei aku dh dpt…

    0
    0
    • tOmEii says:

      ha kn…bls taw…huhu
      jauh tu cz die nk kna naik kpl terbg,keretapi dl br smpi tmpt ko tu psl lmbt…huhu

      0
      0
  26. tOmEii says:

    apsl kak nra xupdte page lain plak…
    aq xleh la duk kt page ni lme2 sdih plak rseny…

    0
    0
    • eclipse says:

      aku pon..
      sume cite pengalaman khlgn org trsyg…
      sebak dada aku..
      tp aku dh rasai…
      ksabaran jer penguat jiwa…

      0
      0
      • tOmEii says:

        urmm yap aq pn dh mrsai….
        mse tu tuhan je y tau cmne prsaan kte…
        uhuksss sdih la pulok,,,,

        0
        0
  27. Penari Poco2 says:

    Alhamdulillah…
    skrg hujan lebat kat sini…sejuuuuuuuuuuuukkkk…

    0
    0
  28. jed hijau says:

    al-fatihah yaa-sin semuga rohnya ditempatkan bersama org2 yg beriman

    Pergi yang tak kembali. Sayunya hati ……

    0
    0
  29. LaLuNa says:

    al-fatihah..!!!

    0
    0
  30. ina razalie says:

    Ya Allah sedihnyer sampai menitiskan airmata saya bila baca artikel Ustaz Asri ni. Tapi Ustaz Asri ni bertuah, suara dia tetap kita dgr di tv dgn bacaan salawat, zikir, azan, bacaan yassin. Al-Fatihah amin…..

    0
    0
  31. nUrUl'zzz says:

    takziah…..aiiii…..i’m back huhuhuahuahua…

    0
    0
  32. pretty says:

    ‘setiap insan pasti merasa, saat perpisahan terakhir…’ alfateha buat ust asni…

    0
    0
  33. Lovelyvic says:

    Moga rohnya ditempatkan di kalangan orang yang beriman. Nasib dia insyaAllah bersama-sama kekasih Allah. Ajalnya pun dia dapat rasa…
    Nasib kita ni entah macam mana la plak. Sempat ke betulkan kesilapan? Dapat ke pergi setenang dan sedamai dia? Hanya Allah lebih mengetahui. Al fatihah.

    0
    0
  34. ummi says:

    Ya Allah! menitis airmata bila dgr lagu Intifada…dendangan arwah yg sayu….moga tergolong dlm golongan org yg beriman….

    0
    0
  35. akeef says:

    teringat aku kat arwah ayah aku lagi 7 ari nak puasa ayah ku pergi meniggalkan kami skluarga…smoga rohnya di cucuri rahmat,,Amin

    Al Fatihah

    0
    0
  36. JomBuatDuit says:

    Semoga rohnya dicucuri Allah…

    0
    0
  37. vios_vaio says:

    sedih dengan pemergian seorang lagi hamba allah yg bertakwa dan juga umat nabi muhammad saw yg meneruskan dakwah baginda..semoga roh ustaz asri di tempatkan di sisi mereka yg beriman. amin.

    0
    0
  38. pingkypanthers says:

    al-fatihah..
    semuga rohnhya dicucuri rahmat..

    0
    0
  39. ren says:

    dulu aku dok 1 perumahan dgn arwah ustaz asri. Bakawali bukit sentosa,rawang. Aku mmg x penah jumpe dia,cuma dpt tengok rumah je, n time kereta dia lalu depan umah. Sedih..

    0
    0
  40. moon says:

    semoga rohnya di tmpt kn dlm kalangan org2 beriman..amin..takziah utk keluarga allahyarham ustz asri..Al-fatihah..

    0
    0
  41. pyelonc says:

    hari raye neh xde lah arwah nak takbir merdu2 kat tv lagi kan..slalu dia yg takbir raye paling sedap.al-fatihah

    0
    0
  42. haniey_bkb says:

    saya beruntung sangat dapat bertemu dengan ustaz asri buat kali terakhir ketika beliau pakai smattag tapi baki kurang dan masuk lorong tunai.raut wajahnya penuh bercahaya dan tenang.didalam kerata hanya mendengar lagu berunsur ketuhanan dan zikir sahaja…sungguh syahdu bila beliau meninggalkan kita semua..moga tuhan mencucuri rahmat keatasnya serta tempatkannya ditempat orang yang beriman..

    0
    0
  43. Afi says:

    Allahyarham Ustaz Asri tetap kekal di hati..

    0
    0
  44. cicikgurl says:

    Tak pernah rasa sedih atau sebak apabila ada artis yang meninggal…tapi perginya Allahyarham Ustaz Asri betul2 terasa…lagi-lagi bila tgk pic jenazah aruah yang dikelilingi keluarganya kat atas tu…rase mcm keluarga sendiri je yang meninggal….Semoga rohnya dicucuri rahmat…amin..

    0
    0
  45. rabbanifan says:

    hari khamis adalah hari baik bagi seseorang yang ditakdirkan mengadap illahi(hari-hari islam).al fatihah pada ustaz asri..:(

    0
    0
  46. pingkypanthers says:

    salam~…bcer nie.
    …..Semalam….siaran RTM …di Negeri Pahang…. tergempar ….ramai orang terdengar bunyi dentuman yang sangat kuat di susuli gempa bumi selama 3 minit, mungkin ini tanda2nya…….. · salam………..kpd semua yg bergelar muslim,hari nie pakar meteorologi bhgn bunyi dr Rusia m’dapati sesuatu bunyi ganjil spt ngauman raksasa dr bwh mantel bumi.menurut para ulama kemungkinan besar itu ialah suara Dajjal y b’usaha utk naik ke muka bumi.oleh itu,kte disuruh sentiasa x berhenti azan dan solat,sebarkn kpd umat ISLAM yg lain..Amanah!! Wallahualam… KITA YANG MENENTUKAN DIRI KITA Jgn skip utk bace nieh…¿¿…¿¿…¿¿Message:..¿¿Sebarkan kalu sayang pada islam>..BAHAYANYA KARTUN POKEMONPOKEMON dan BINATANG2 yang ade dalamnya??? POKEMON bermaksud saya yahudi,> PIKACHU bermaksud jadilah seorang yahudi,..>CHARMANDER bermaksud ALLAH itu lemah(..nauzubillah) …… jadi…. tolonglah SEBARKAN kepada rakan2 chat korang semua……> Protect Our Population Of Islam…. sumer org yg ade yahoo messenger (ym), tolong jangan add org yg id die macam ni: anamuslim_..cute_ [email protected] com die cuba nak murtadkan org Islam. tolong forwardkan mesej ni kepada sumer org Islam!!! (kalau rase sayang ngan org Islam la!!!!!!. kalau tak sayang, x payah forward!!!) jngan smbong n bongkah..skrng korng gembra larh..tnggu balasan dkat kubur..

    0
    0
  47. ain says:

    AL FATIHAH
    SMOGA ROH BELIAU D CUCURI RAHMAT DAN D TMPT KN D KALANGAN ORG YG SOLEH
    AMINNNN

    0
    0
  48. Zaza Muhammad says:

    Al-Fatihah…. Mula2 aku tahu lam brita tp tatau yg mana satu sbb brita dah nk habis,… esoknye baru tahu,,,, sedey tol bile kehilangan seseorg yg bg aku berjaya menghiburkan kita dgn cara yg terbaik… selain terhibur lagu2 arwah cukup bermakna dan bwk muhasabah diri…. yg pasti Allah lebih sayangkan dia… Semoga rohnye dicucuri rahmat…amin

    0
    0
  49. Rin says:

    alfatihah… raya ni x dpt dh dgr suara ustaz asri btakbir dlm stp tv..
    biasa yg sedap suara dia n nash jew :( shahdu…

    0
    0
  50. alia says:

    ustaz asri doa kami untukmu…. salam takziah kepada keluarga arwah

    0
    0
  51. husnahamizan says:

    semoga allahyarham dicucuri rahmat dan keberkatan oleh Allah S.W.T

    0
    0
  52. rain says:

    al-fatihah, ikhlas dr ku untuk mu ustaz..& yassin ku sedekahkan dari insan seagama utkmu, wahai waris khalifah Allah swt..

    0
    0
  53. nur mujahidah says:

    AL-FATIHAH buat isteri n semua ahli bait keluarga arwah ust Asri..Ust yg ana kanal seorang yg baik..sesungguhnya ALLAH lbh myayanginya..oRG YG BAIK..ALLAH cpt ambil..mksudnya ALLAH x mahu dia wat dosa..ALLAHsayang kat dia..dari ALLAH kita datang kpd NYA JUA kita kembali..

    0
    0
  54. pening says:

    Setiap yg bermula tu pasti ade pengakhirannye..moge arwah d tmptkan d kalangan org2 yg beriman & beramal solih…Al-fatihah…

    0
    0