Written by Bella | April 27th, 2017

Sejak kebelakangan ini, kita dikejutkan dengan beberapa berita tentang artis yang membuka tudungnya, antara yang menjadi perhatian ramai adalah Uqasha Senrose dan terbaru isu Sara Ali pula membuka tudungnya.

Berbicara mengenai isu ini, pelakon Yatt Hamzah menasihati agar artis-artis wanita yang baru sahaja berhijab memilih kawan yang dapat membantu mereka agar terus beristiqamah dan mencari guru yang mampu membimbing mereka ke arah lebih baik. Ini kerana, pelabgai dugaan dan cabaran akan menimpa pada saat awal mereka ingin menutup aurat.

Saya tidak layak untuk bercakap soal keputusan mereka kembali ke imej asal kerana saya percaya mereka ada sebab tersendiri.  Namun, apa yang saya boleh cakap agar mereka mencari kawan yang boleh membantu mereka untuk terus istiqamah. Selain itu, mereka juga perlu mencari guru untuk membimbing menjadi lebih baik.

Satu ketika dahulu, Yatt juga pernah melalui pelbagai pengalaman saat membuat keputusan untuk berhijab sepenuhnya. Didalam dunia hiburan, memang agak sukar untuk menempuh setiap ujian yang mendatang.

Saya melalui apa yang mereka rasa sekarang, bukan senang berhadapan dengan ujian itu kerana bidang lakonan sebagai punca pendapatan utama. Saya akui pada awal penghijrahan ada produksi yang minta buka tudung dan rezeki dalam bidang itu juga berkurangan. Tapi kita kena ingat rezeki daripada Allah.  Saya yakin banyak cara lain untuk kita mencari rezeki selepas berhijab.

Dalam pada itu, Yatt meminta agar netizen tidak mudah untuk terus menghentam  ataupun artis yang membuka tudung kerana kita tidak mengetahui apakah yang mereka lalui sebelum ini. Doakan sahaja yang terbaik buat mereka.

Sumber Berita : mStar Online

50 responses to Artis Yang Baru Berhijab Kena Cari Kawan Yang Dapat Bantu Mereka Beristiqamah – Yatt Hamzah

  1. Anonymous says:

    jangan lupa cari kawan yang setia pada suami jugak. ustazah pun ramai yang tinggalkan suami ingin nak berlaki yang hot and sexy. ooppsss!!

    78

    0
    • reganathan says:

      Jaga perkahwinan dan keluara adalah salah satu ciri2 islamik yang patut dimartabatkan bukan pakai tudung. Artis minda lembu

      21

      4
      • Anonymous says:

        dua2 skali la…

        8

        0
        • iq says:

          yang penting, even dah pakai tudung labuh dan jubah bagai, bila posing dlm iq or ambik gambar mesti melentik, menyengih dan mempergayakan aksi yg ghairah….atas nama islamik & pakaian patuh syariah

          18

          0
    • Anonymous says:

      ada ke uqasha n sara ali tu sudi nak berkawan ngan pompuan acah2 ustazah?? mereka pakai tudung pun sebab terpedaya ngan geng2 ala warden tahfiz tu semua.

      29

      1
    • b_rua says:

      Surah Korintius ayat 11:5-11 dalam bible mewajibkan umat kritian pakai tudung kenapa dalam quran tidak pulak? Mintak simpang jauhi lah perkara yang tak septutnye kita buat

      0

      22
      • Abdullah says:

        Klu jahil jgn la comment please, Quran&hadis jadi bimbingan. Jgn jdkn nafsu hala tuju.

        18

        0
      • emmm says:

        knpe la nk ikt ajaran org??hti2 bile brckp..tkt terpesong akidah..dlm al quran srh ttp aurat..rmbt tu kan aurat..xkan nk ttp rmbut pakai baldi..mohon bykan dgr ceramah ye..

        8

        0
      • apioi says:

        mmg x suruh pakai tudung, tapi suruh tutp aurat, kalo ko nk pakai tikar mengkuang atas kepala pon xde hal, asalkan tutup aurat. itulah indahnya bahasa Quran. Org suruh kaji dan hayati Quran, bukan tgk avenger pastu agung2kan barat (tetibe) ….

        18

        0
    • datuk TT says:

      ciri-ciri isteri ekstremis yang aku gerun

      4

      3
    • JChs says:

      Tudung adalah konspirasi orang kapir. Kilang, distributor dan wholesaler fabrik tudung terbesar dunia dipegang oleh orang kapir. Orang islam hanya retailer kecil-kecilan tetapi pembeli yg terbesar, Semua duit masuk kedalam poket orang kapir yang digunakan untuk control and mengucar kacir kan dunia islam. Jadi boikot tudung

      0

      22
      • che ton says:

        bkn kain fabrik tudung je, malahan segala jenis fabrik pown… so, ko nk suh jgn pakai bju plak ke lepas ni? otak jgn letak kt kepala lutut!

        25

        0
        • UsopWilcha says:

          Setuju dgn che ton. JChs, ko bogel jela pasni. Complicated sgt pemikiran ko ni. Weird.

          0

          0
    • geli geli says:

      Selalu yang pakai tudung ni bau kat kepala mereka busuk, kepam seperti tak basuh. Aku macam nak termuntah pun ada jugak, Kalau naik LRT balik keje aku berdiri jauh kalau pompuan tu pakai tudung. Tak hygiene langsung, kalau bukak tudung lagi lah busuk agaknye. Aku rasa pompuan pakai tudung tak bertukar dan basuh sebab tu busuk. Sori beb aku tak akan keluar atau kawen dengan pompuan bertudung

      1

      29
      • Anonymous says:

        ko ni mesti kapir kan….atau pun munafk

        12

        0
      • Netizen says:

        Well tak semua yg pakai tudung tu tak reti jaga okay. Mind your word :)

        9

        0
      • inoi says:

        kesian, mamat nie punya social circle sekitar org bertudung yg berbau je. x pernah bercampur ngan minah2 tudung yg bau semerbak yg pakai brand duck. bro, lain kali kalo nk yg comel2 bertudung, usahakan kerje kat tempat yg menarik sikit, tempat2 classy n vouge, selisih ngan diorg baru la segar mata….

        13

        0
      • pompuan free hair pon ramai ja rambut bau kepam. tu atas diri sndri yg pengotor. tudung x ada salahnya.

        7

        0
    • minah jambu suka sahara yaakop says:

      nasehat diri sendiri dulu jngan nak nasehatkn orang lainnn jaga rumah tanga ngan laki baru tu n jangan scandal ngan jantan lain lagi macm duluuuu…diri belom betol jangan betolkn orang lainnn move on aje ngan laki baru jangan nak masok2 blog ke fb ke ape2 yg ada kena mengena ngan media…maseh nak glamer ke yatt ni ?? maseh nak berlakon lagi ??? tk payah la nk berlakon n jadi orang seni lagi dudok rumah jaga anak n laki lagi suda..takot nanti bila berlakon cakap duit lakonan tu duit haram pulak kaaaaaaan….

      8

      0
  2. enota says:

    Alahai tudung kan fesyen sekarang untuk artis cari makan. Ni semua hipokrit dan tak boleh pakai

    0

    1
  3. QWERTYUIOP says:

    Bila pulak dalam quran x de?

    1

    0
  4. azree mhd says:

    pengalaman saya apabila dating perempuan tak bertudung dan bertudung. Yang bertudung first sekali kadang2 tudung mereka busuk, rambut tak cuci kot? Malaysia kan panas maka berkepam lah kepala mereka. Level hygiene mereka amatlah teruk. Langsung tak naik nafsu aku. Yagn bertudung kebiasaannye lebih gatal dan senang untuk bawak beranjang. Tahap pelakon porno. Di luar cakap ayu seperti gadis melayu terakhir tetapi yang sebenarnye mulut macam longkang dan tidak ada class. Jauh berbeza dengan yg tak bertudung. #takeofftudung

    0

    5
    • Ayo pa ayo ma says:

      Azree….Mak, kakak, adik and anak pompuan ko sure dah kena main dulu macam ko buat kat pompuan di Malaysia kannn….

      1

      0
  5. Hajah Muslimah says:

    In his book al-Hijab, El-Banna declares that the veil is not an Islamic tradition, but a pre-Islamic one. He bases this view on the research he has completed on the Arab world prior to the advent of the Holy Prophet (PBUH). In those days, he says, Arab women covered their heads and left the upper parts of their chest uncovered. He concludes that the Quranic verse commands women to cover their chests, not their heads. Hoi orang melayu banyak lah membaca supaya minda terbuka dan tak ikut membuta babi

    0

    0
  6. Hamba Allah says:

    Menutup aurat itu WAJIB, jd siapalah kita yg nk menidakkan suruhan Allah dengan berkata belum sampai seru.

    12

    7
    • Anonymous says:

      memang WAJIB. tapi siapalah kita nak PAKSA2 org lain pakai tudung. lainlah lepas pakai tudung, mereka tu dapat tajaan beras satu tahun ke, tajaan cuci rambut 10kali dalam sebulan ke. tajaan baju jubah butik ALMAS ke. kita ni sama2 ada kelemahan kak….jgn nak tuding jari sana sini.

      2

      16
    • Harun Din says:

      Tetapi rambut bukan aurat sebab tidak ada sepatah ayat dalam quran yang mengatakan rambut itu aurat. Yang ada dan terang-terang mengatakan rambut tu aurat ialah kitab bible

      3

      26
      • akula says:

        memang x disebut rambut aurat… tapi dlm quran ada garis panduan menutup aurat, hanya boleh tunjuk muka dan tapak tangan shj.

        24

        0
        • JChs says:

          Kenapa orang islam bagi statement contradicting, kalau bukan aurat kenapa nak pakai tudung? kalau ada dalam bible, kenapa orang islam tah hebohkan kepada orang islam yang lain?

          0

          13
        • Ain says:

          lebih baik rujuk kepada yang arif kalau benar2 nak tahu . Tiada guna bertekak dekat sini, kerana kami dekat sini hanya lah insan2 biasa sahaja. Mohon Maaf andai ada rasa terguris.

          5

          0
        • anonymous says:

          sebab tu Islam berpegang kepada Al Quran dan Sunnah….dalam Al Quran kata menutup aurat …jadi kita lihat la contoh yang diberikan oleh Nabi melalui sunnahnya….Nabi suruh isteri2 dan wanita2 menutup aurat yakni seluruh tubuh kecuali muka dan tapak tangan…

          harap paham

          6

          0
  7. Anonymous says:

    cari laki baru yg lebih muda buang yg lama itulah caranya……

    8

    0
  8. Anonymous says:

    brace yourself.. komen-komen tudung, aurat, rambut fight is coming

    0

    3
  9. wen says:

    apa guna pakai tudung baju besar tak nampak bentuk badan tapi amik gmba pose gedik sne sini mengundang bukan2..haha..renung2kan..

    14

    0
  10. loyalmalaysian says:

    jgn argue pasal hukum2 Islam..klu wajib makanya wajib…mcm kita percaya Allah…benda2 ghaib syurga dan neraka…orang Islam jgn argue/persoalkan benda2 mcm ni

    10

    0
    • Anonymous says:

      betul. nak pakai tudung ke tidak. itu hak masing2. syurga neraka kuasa Tuhan. pelacur pun boleh masuk syurga kalau berbuat kebaikan.

      9

      0
  11. hmm says:

    out of topic sbntar….raja bomoh tu dah mgaku salah tapi tak diambil tindakan, sebab memalukan msia n mperbodohkan n menipu rakyat msia juga.sperti juga yg kat sini komen c brua,datuk TT,JChs.

    1

    1
  12. Anonymous says:

    astagfirullah…apa la nak jadi korang ni….komen melampau2….

    7

    0
  13. LIN says:

    AGAMA ITU NASIHAT..MANA2 AGAMA PON TAK SURUH BUAT BENDA JAHAT..TAK BERTUDUNG TU BUKAN NYE JAHAT. PERNAH USTAZ DI TANYA ADAKAH ORG YG BUKAN ISLAM AKAN MASUK NERAKA, WALAUPUN DIA BAIK SEBAIK-BAIKNYA MANUSIA..MAKA USTAZ ITU PON BERKATA DOSA PAHALA SEMUA KERJA ALLAH..BUKAN MANUSIA .SO KITA YG BUKAN USTAZ / USTAZAHILMU TAK CUKUP TAK PAYAH SIBUK..

    2

    0
  14. Anna says:

    Ni yang yatt sejadah tu ye….. Yang cerai laki untuk jantan lain…. Pandai pula nasihat org…. Ustazah musang jadian..

    4

    0
  15. mak aku says:

    Kau boleh duduk melekat kat sejadah.lekatkan mulut kau kat sejadah lagi bagus.senyap sikit.kau pun dulu jahiliah juga.baju pun mcm orang batu.tarzan.

    3

    0
  16. whosebadsinbad says:

    Hai korang ni…tak kisah la tudung, tak tudung…takan la nak paksa org…ada caranya…yg penting hati baik, membuat amalan yg ditentukan…tak bertudung tak bermakna jahat yg dah bertudung pun lum tentu baik…baby steps la…jgn dah belajar sikit nak perli2 org…biarkan pada org2 betul2 bertauliah…kita masih baca gossip2 ni amboi…

    5

    1
  17. sentap says:

    mmg la ko x layak nak nasihatkan bab diri sendiri pun x brpa nak btol…makeup tebal dgn lipstik merah myala…ms nikah pun inai kat tgn over giler cam tatoo…aku suka lagi heliza helmi…org warak ni biasanya penampilan besederhana…

    2

    1
    • HateU says:

      Heliza helmi? Propa je tu. Amek gmbr wat2 mata bulat. Budget muka chipmunk. Tu ko kata bersederhana? Geli ko tau tak.

      1

      0
  18. yatikam says:

    yatt ni dr freehair smpi btudung pun gediknye xpndai tinggal…..

    3

    0
  19. ain says:

    bukan cari yang istiqamah sahaja…ada je yg istiqamah bab pakai tudung, tapi bab istidraj ada yang tak istiqamah…mcm ustajah yatt ni…istiqamah bab tudung, bab mekap, bab kening, bab mggedik, bab mlentik istiqamah tak tinggalkan?pakai bedak putih melepakk..

    1

    0
  20. Anonymous says:

    mcm ahli syurga je yg komenn hahahahha

    0

    0

Leave a Comment

Optional