Written by AbangNara | November 28th, 2012

Lama rasanya tidak menulis mengenai Abby Abadi. Ada sesiapa yang rindu kepada insan ini? Hari ini, Abby Abadi menerusi akaun Twitternya sempat memberikan tazkirah ringkas kepada rakan-rakan artisnya. Kata Abby, artis Malaysia perlu sedar yang mereka selama ini dijauhkan daripada agama.

abby abadi

Abang Nara memang suka kalau orang bagi peringatan. Manusia kan mudah lupa. Cuma bagi Abang Nara ayat yang digunakan oleh Abby nampak agak kasar. Mungkin Abby perlu belajar cara teguran yang lebih berhemah.

abby abadi

Abby Abadi juga turut sempat menyelitkan sentimen politik di dalam tazkirah ringkasnya. Hmmm. Abang Nara no komen. Kang tak pasal-pasal kena tangkap sebab salah bagi komen.

abby abadi

Turut diselitkan sedikit pesanan buat Zed Zaidi yang merupakan Presiden Seniman.

abby abadi

Abang Nara pasti ramai di luar sana yang mengikuti akaun Twitter Abby Abadi. Abang Nara baca ramai yang tidak puas hati dengan kata-kata Abby Abadi. Mungkin kerana Abby mencampuradukkan politik di dalam nasihatnya. Abang Nara pasti ada teknik yang lebih sesuai untuk Abby Abadi memberi teguran kepada rakan-rakan artisnya. Tak gitu?

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

295 responses to Artis Malaysia Kena Sedar Mereka Dijauhkan Daripada Agama – Abby Abadi

  1. janda says:

    dia ada masalah apa sebenarnya?? seperti meludah ke langit..xsalah menegur,tp tguran keagamaan berlandaskan politik mngkin x sesuai..pandang diri,pandang sekeliling..dia pernah berada di posisi yg sama as artis dulu, so she knows better..dia rasa dia tegur cmtu org nk give full respect kt dia ke? kena belajar cara nk sampaikan dakwah dia ni..menghentam je keje..

    0

    0
    • hebby habaldi says:

      propa la ko ustazah celopp abby….podahhh….undi abby masuk ustazah pilihann!!!

      0

      0
      • Kak Melah says:

        Meroyan, menopause & kurang belaian ke Abby ni….!!!!!????

        0

        0
        • Zorro says:

          sekarang baru aku tahu kenapa Norman tinggalkan Abby. Mungkin mulut cam ‘longkang’. Akal pulak ke..hutan!

          0

          0
        • MARVELON says:

          MADONNA- THE QUEEN OF POP AND ICON !!!!!!!!

          0

          0
        • Ko Kesah says:

          No Komen mungkin Abby Abadi tgh datang bulan so dia meroyan la..

          0

          0
        • Aza says:

          aku dah unfollow dia dlm Twitter…cam sial.

          0

          0
        • xnak mjlis grand says:

          yg politik tu korg kecohkan. abes tu part yg artis2 selama ni d jauhkan dr agama xnak komen pulak?betul la tu kan.bukan setakat artis djauhkan dr agama.kite pn jd jauh same sbb lalai.

          *pndapat aku je

          0

          0
        • Please La says:

          Otak dia kureng cerdek, parti politik mana di Malaysia ni yg maksum? Cuba kita kupas…

          0

          0
        • Anonymous says:

          ~ dan apabila nafsu mendahului akal..~

          0

          0
        • wannabe says:

          abby nie kurang belain kasih sayang nie.. tue jadik camni..
          aku harap abby cepat bertemu jodoh.. n kawen cepat2..
          pastu leh duduk rumah diam2 jaga laki je.. xyah nak bg cermah politik sana sini lagi.

          0

          0
        • CNN says:

          prasan bagos benorr abby abadi neh!! asyek nk cri salah org jewww…nama ko 2 pon ko tukar!! guna la nm arbayah ko tuh..nm yg ibu bapa ko bgi…ni x..nk jugok nm glamer “ABBY ABADI”..bodoh sial…ni org yg brcakap tp xcermin diri..hahaha

          0

          0
      • kak esah says:

        Dia ni bl nk bg nasihat agama, akak blh terima. Tp bila bab politik. Sory x gemor akak. Nmpk sgt fake dkt stu. Kalau awak jujur, xdak nk involve dlm politik. Zzzzz

        0

        0
        • Ahaks says:

          PAS= Punggung Abby Sukernya

          0

          0
        • Umno Bodo says:

          Musibah mat rempit/penyamun angkara..UMNGOK!

          0

          0
        • kamariah says:

          xnak mjlis grand…..

          dik bkn sb pilitik kite komen ke ape ker…bc btl2 yer…
          yg jauhkan diri dr agama kite sndri adalah sape?
          jgn salahkan org lain salahkan diri kite dik….
          sb ape dan nape kite jd mcm ini…
          dik kite ini manusia jd bl manusia byk kekurangan bl byk kekurang dlam segala segi dan hal dekatkan diri pd Allah In Shaa Allah semuanya akan terjawab KENAPA & MENGAPA…..

          0

          0
        • kawan abby abedi says:
































































































































































































































































































          0

          0
        • sesah says:

          habis ko nak salahkan orang lain di atas kelalaian diri sendiri.bertudung tudung jugak mulut tu kena jaga jugak biar selari dengan kelabuhan tudung awak tu abby.dosa dengan Allah boleh buat taubat dosa ngan manusia macam mana plak cik Abby.

          0

          0
      • Pokok manggis says:

        abbyyyy…. Aku sikit pun x heran nape norman hakim tgalkan kau untuk memey…. Laki mana thn binik mulut mcm ko ni….. Mulut puaka pun klh….

        0

        0
        • 09 says:






































































































































































































































































































          0

          0
      • abby saipoll says:

        abby ni dah taksub sgt lah… dulu pun dia tak pakai tudung..dedah aurat..dedah suara.. tu tak dosa ke?? walaupun dah taubat dah berubah ke arah yg baik tak payah la nak sound2 org mcm tu skali….ke abby ni nak org PERASAN yg dia dah jadi ustazah dan berubah segala2nya????dia ni cakap tak fikir…..

        0

        0
        • ustz yg tak berapa ustz says:

          aku setuju abby saipoll… ustazah pun tak penah sound2 cenggini kalau nak tegur org… ustazah selalu tegur cara baik, cara berhemah.. baru org respek ngan ustazah… ini mcm jadi balaci politik jekk

          0

          0
      • Anonymous says:






































































































































































































































































































        0

        0
      • 10 says:






































































































































































































































































































        0

        0
      • SHINee_is_the_best says:

        NARA, TOLONG DELETE KOMEN ORANG YANG TAK CUKUP KASIH SAYANG NI..
        STRESSSSSSSSSSSSS AKU NAK SCROLL KE BAWAH NAK BACA KOMEN2 ORANG LAIN..
        HUHUHU

        0

        0
      • Anonymous says:

        abby! sebelum membuat berbagai bagai kenyataan tentang ugama dalamilah lagi ilmu ugama tu….menuduh yang bukan bukan ……hukumannya lagi teruk dari membunuh..

        0

        0
      • TANTE says:

        scroll… : bagus.. dah berubah die ni…
        scroll lagi….. : mmm ok…..ajak rakan2 berubah….
        scroll lagi..sket…… : ooooooo politik laaa ni… adoi tadi kate rezeki dtg dr ALLAH….masuk mane2 parti pun… rezeki tetap ade la kan…. PUNAH……

        0

        0
      • su says:

        hebby habaldi..sokong,,baru kt tau sedalam mana dia tau tntg agama islam..xslh nk nasihat ke ape ke..tp jgn dgn kata2 yg xmenyakit hati org…jgn politikkn agama…

        0

        0
      • PAS = Jalan2 Ke Syurga says:

        Hidup PAS……….. K.O K.O K.O k.O K.O UMNOngok

        0

        0
    • SHINee_is_the_best says:

      tegur dah elok, tapi kenapa nak membabitkan political issue?
      macam bebudak kecik la, kalau pada pendapat aku takde politic yg bersih dalam malaysia ni..

      nak berdakwah boleh, tapi please lah..
      xpyh nk babitkan parti politik mne2..
      ntah pape..

      0

      0
    • sunshine says:

      nampak sgt nasihat dia berlandaskan politik semata2, bukan disebabkan agama islam tu sendiri.. klu betul2 nak nasihat org, tak pyh nak masuk campurkan benda politik semua ini.. tahukah Abby bahawa dunia politik sama kotor dengan dunia artis

      0

      0
      • Anonymous says:



































































































































































































        0

        0
    • Oglio says:

      Presiden artis tu siapa Abby?

      0

      0
    • amoi says:

      sekali lagi ustazah segera menunjukkan kebodohan sendiri…ho ho ho..tegur lah cara islamik..bukan dgn cara ala2 munafik…ops…terlebey sudah!!!!

      maaf sume..

      0

      0
      • cde says:

        Jangan la sampai munafi pulak..kitajangan jadi maca dia ok?
        Wardina dulu macam nj jugak….tzpi alhamdullilah dah se akin berhemah giteww….akak suker. Abby ni bila nak dapat pencerahan. Moga2 Allah luruskan hatinya.

        Akak sukerr dianaamir, irma hasmie and fewmore ….mereka berdakwah tanpa sedar…….melalui AKHLAK.

        Itulah sebaik baik dKwahkalau ilmu kurng.
        Pun boleh berdakwaah …khennnnnnn abby?

        0

        0
    • dont judge says:

      Imannya masih lagi….KOTOR & MENDUNG.
      Islam tak ajar umatnya ‘menghukum’ orang lebih2 lagi bercampur aduk ..dgn politik.

      0

      0
      • Anonymous says:








































































































































































































































































































        0

        0
    • boycott says:

      janda sakit otak!

      0

      0
    • SHINee_is_the_best says:

      komen tak keluar..
      haih..

      tegur tu memang la elok, tapi tegur tu baik2 la..
      dengan berhemah..
      dan jangan nak babitkan politik langsung..
      ni nak tegur, tapi nak memerli je kejenye, politik lagi..
      ntah hape2..
      ko pun penah jadi artis, penah pakai cm diorang pakai, so tak payah nak tegur dengan cara camtu..
      kalau nk berdakwah, p jumpa depan2 jangan nak tweet bagai..
      jumpa berdepan, senang..
      ni semua nak tweet..
      nmpak sangat nak bg org bace, nk tunjuk dia lah baik..
      berdakwah mmg bgus, tp berpada2 lah ye.

      kalau lah korang ni pemerhati politik, korang akan tau la politik tu cne..
      jgn nk taksub sgt berpolitik aih..

      0

      0
      • sesak says:

        kalau nak lebih hebat pegi sound nabila huda depan2. apa macam abby ada berani.asyik nak tweet jer diorang bukan follow ko pun.

        0

        0
    • kamariah says:

      abby abadi x slh klu kamu ingin @ mahu mnyeru rakan seangkatan dgn kamu utk berhijrah atau ape skali pun, tp adakalanya ia perlu disertakan dgn kelembutan bknnya membabi buta mcm ini, dan apa yg kamu ckp itu ade btlnye tetapi islamkah kite atau tidak bkn kite orgnye yg menentukan semua tu, klu jd artis skali pun bknnye hina pekerjaan tu sb Allah dh tulis setiap yg berlaku ke atas kite, pd saye ini adalah salah individu bkn salah pekerjaan yg dimaksudkan ABBY……abby kamu harus bercakap menggunakan buah fikiran bkn hati atau emosi x tentu kamu itu….bl nk berdakwah jgn kaitkan politik klu kamu nk berdakwah berdakwahlah sebaik mgkn tp bkn ini cr nya Abby……yg buruk itu dtgnya dr diri kite sndri yg baik itu dtgnya dr Allah…peace

      0

      0
    • NONA says:

      tukar nama tu balik pegi ARBAIYAH ABDUL MANAN dulu… dok abby..abby lagi.. menegur tak salah..yang buat org menyampah bila sebab2 ‘menyimpang’ dari landasan agama asyik2 nak kaitkan dengan parti politik yang dia tak sokong… tak sesuwei….!!!

      0

      0
    • suke baca gossip says:

      Kak Abby, join kumpulan Tabligh, buat Usrah sesama rakan2 artis kat Abby k…
      Tabligh tu menyampaikan, so, akak sampaikan dgn cara paling berhemah…
      confirm xde masa nak Login Twitter or Facebook… itu lebih baik :D

      Orang kata, tangan kanan yang menghulur, tangan kiri x kan tahu…
      sebelum nak tazkirah , akak study lah dulu…. buat Usrah sesame rakan sejawat dulu… penuhi ilmu di dada… selami jiwa mereka.. baru leh tazkirah secara terbuka…

      0

      0
    • mina says:

      EH KAK ABBY NIE….TAULA ORG PAS…DIAM2 DAH LA.. KOT2 NAK SOUND ORG..TUUU SOUND DULU MEMEY TU..SUH DIA BERUBAH…AJAK NORMAN BERUBAH…. RAMAI GAK DAH ARTIS LELAKI SKRG BERUBAH…
      NK BDAKWAH BUATLA CARA YG BETOL..TOKSAH SELIT2 POLITIKKK!HAISHHHH

      0

      0
    • marie says:

      abby ko memalukan org pas….!ak ase kalau org bg teguran dalam bab agama neh..xde la pulak berkaitan ngn politik..jgn terlalu ekstrem politik..smpi agame dipermainkan…xsalah menegur tp perlu ke nk sebut politik2 bgai…daaa~~bosan…
      memalukan ahli PAS lain je..shame on you…tegur/berbicara biarlah mempunyai akal dan hujah yang bernas.BENCI PADA PERBUATAN KEMUNGKARAN BUKAN ORANGNYA…

      0

      0
    • Cik Yoona says:

      Haktuiiii!!! klu dia mengajak org ke arah kebaikan @ ke jalan agama sy sokong..klu bab POLITIK sy mmg NO KOMEN…sebagai seorg warganegara yg telah cukup umur 21 thn kita layak untuk mengundi…So undi adalah RAHSIA tanpa perlu dipaksa2 ok…

      0

      0
      • Puan Hannah says:

        Abby Abadi ni mmg TAK SAYANG MULUT kadang2 aku rasa…dia sound2 kutuk2 kerajaan mcm org xde negara & mcmlah org2 BN xde hati & perasaan..Aku yg naik risau bukan apa sbb MULUT tak de insuran kita mana tau ada org dendam kesumat kat dia.. anak2 dara dia yg dapat malapetaka cth cm kes Arwah Adik Nurin & Dirang tu.. semuanya sbb dendam..kita tak tau qada & qadar hidup kita.sekurang2nya kita ambil pengajaran dari kes2 yg lepas..

        0

        0
        • 10 says:










































































































































































































































































































          0

          0
        • Nelly says:

          tak baik ckp cmni…kita doakn la yg tbaik utk dia & anak2 dia…moga dia tsedar & kmbali ke pangkal jalan…amin

          0

          0
    • Anonymous says:








































































































































































































































































































      0

      0
    • 10 says:








































































































































































































































































































      0

      0
    • dani says:

      niat abby baik, tapi aku rasa cara dia lagi membuatkan orang jauh dari agama. sebab manusia biasa tak suka bila org lain ckp yg dorang tu salah. and sorry la tapi aku rasa abby masih belum layak untuk tegur org mcm ni sebab dia pun 2×5 gak dlu.

      p/s: aku nyampah dia eja boleh as buleh.

      0

      0
    • SNI says:

      setuju sangat. budget2 bagus, pdhal kan ex boss aku jiran dia. setakat nak dgr suara die menjerit maki hamun laki dia tu benda normal je. tlg la kau dlu ARTIS jugak. PAKAIAN seksi jugak. kalau nak berpolitik atau nak jadi ustazah tu polish dlu diri. AMEK CERMIN tengok diri tu. layak ke TIDAK! aku bkn x suka kau jadi baik, tp nampak sgt mcm mengelitis budget bagus la. x sesuai la..

      0

      0
    • Anonymous says:

      woi..xsalahla menegur pastu masuk dgn politik..tu la hampa bangang sgt..zaman Nabi Muhammad S.a.w politik disatukan …wajib bagi kita menegur..bukan mnyokong artis…artis malaysia dh teruk..pmimpin pn dah teruk..hiburan jd keutamaan…anugerah mcm2 tp xmmbngunkan Islam..

      0

      0
    • lily1975@yahoo.com says:

      lbh suka tgk diana amir n irma hasmie. diorg pn kadang2 ada wat teguran utk org lain tp dgn mngajak ke kuliah agama, jmpa ustaz. c ebi ni apa? ajak org g ceramah politik. ebi ni bahlul ke apa? politik n agama benda yg bbeza. AKU CABAR KO EBI G DEBAT NGAN KJ.. x pyh ko mtk debat ngn najib, debat ngn org bwhan umno pn pasti ko tkincit nk bg jwpn. stiap hujah ko slalu pointless.. ckp tp x wat research dulu. bongok toll..

      0

      0
    • nana says:

      kenapa mengambil jalan mcm tu nk tegur org kak abby…….yes…saya paham kak abby dh berhijrah…kak abby kena sentiasa ingt….teguran yg mengaibkan org lain tidak dipanggil teguran atau nasihat…..semua manusia mungkin cube utk menjadi yg lebih baik dr sebelumnya…itu bagus…tp jgn la kerana penghijrahan yg telah dilakukan kita anggap kita sudah bagus n mulia berbanding yg lain…sebaik2 mane seorang manusia pn, kite masih tidak tahu apekah ke syurga atau ke neraka kita ni… saya rase kak abby perlu mengambil atau memikirkan satu inisiatif utk menyedarkan rakan2 kak abby yg lain…

      kawan yg baik akan bantu kawan nye yg lain..x gitu kak abby?? mungkin perlu lebih berhemah dalam berkata2…..kita boleh mendoakan mereka supaya mendapat hidayah dariNYA spt kak abby..seharusnya kak abby lebih tahu kerana kak abby sndri pernah masuk dlm industri ni dulu dan sama spt mrk dahulu….

      mungkin perlu lebih merendah diri spt diana amir, irma hasmie atau yatt hamzah…setahu saya mrk turut berhijrah….tiada sentimen politik dlm percakapan mrk…tiada kata2 kesat atau sindiran di bibir mrk…..atau mungkin boleh contohi heliza helmi..yg mmg masuk dalam industri dan menjaga diri nye mengikut unjuran islam…mungkin kak abby perlu belajar lagi utk lebih menjaga hati orang lain………

      ingat kak.tiada siapa yg sempurna atas muka bumi ni melainkan ALLAH…kite sebagai khalifahNYA perlu sentiasa memperbaiki diri sndri dan berusaha utk membantu org lain utk bersama2 kita ke arah yg lebih diredhaiNYA….

      0

      0
    • jamal says:

      orang yg berhijrah dgn hati mesti redha apa yg ada didepan matanya, kalau fizikal sahaja hijrah belum tentu hatinya bersih

      0

      0
    • areena says:

      memang dia ni propa. cakap tak serupa bikin. mcmlah sebelum ni tak pernah kena peluk dgan jantan yang muhrim dia. pi….rah….

      0

      0
    • rdnie says:

      sy sokong 100%

      0

      0
  2. shiemz says:

    taksud sangat…. huhuh

    0

    0
    • Glamer Gilerrr says:

      Abby ni kena kawin cepat2 la aku rase.. baru ada suami yang boleh membimbing dia / control sikap dia tu… Ntah apa2 la dia ni… tenggelam kejap, tiba2 timbul balik dengan cara sound kat twitter camni… suis mental ada longgar skit

      0

      0
      • Joyah Joren says:

        sekali dia kawen dengan org PAS yg macam dia jugak acane? hehehehe

        0

        0
      • zuragon says:

        marah betul org pas nih kalau kite kata pasal puak die… kalau da maksum sgt xyah lah bc BN nih… sebuk nak komen menyusahkan org lain.. dasar batak

        0

        0
        • Bahlol says:

          PAS..parti ajaran setan!

          0

          0
        • pizza says:

          Bahlol ni Islam ke bukan Islam? You know, Lim Kit Siang yg ekstrim sekular tu pun segan dan hormat dgn PAS.

          0

          0
        • pizza says:

          Kalau kata benda yang x betul, mmg marah la zuragon ooiii. Kata pulak based on bias judgment. Org PAS bukan maksum, super zuhud, nafsu dan keinginan sama jer mcm org2 lain yang normal. Cuma bila dlm jiwa kuat untuk melihat negara tercinta mengamalkan pemerintahan Islam, secara x langsung xde la nak meraban ckp lucah, maki nak sepak muka org etc. Kalau tak suka, nampak jer nick pizza ko skip je. Aku mengomen bila nampak benda yg terang2 salah dan boleh menjejaskan akidah. Akidah ni kalau rosak risikonya boleh terkeluar dari Islam. Confirm neraka.

          Terpulang, but I shall not stop from dispersing truth!

          0

          0
    • MiiQii says:

      HA HA HA Abby pandai buad lawak , care Abby ni buad org lg pelik ttg ape sbnarnya yg diperjuangkan “PARTY ” tu , sy bkn nk memihak kpd mane2 party , tp bile org yg konon nya memperjuangkan ISLAM buad slack sikit , hanya mencemarkan imej ISLAM jer , lgpon tugas mereka spatutnya memberi sinar ISLAM kt Msia, bukan menerakakan org ~! Abby kena igt die juga manusia biasa , kalau nk menyedarkan org bkn dgn cara yg kasar , mcm dia tu tk pernah buat dosa ~! Memecahbelahkan rakyat ~!

      *Abby buad party PAS lg kelihatan serong ……….

      0

      0
  3. hebby habaldi says:

    propa lagi ustazah abby ni..poyo siakkkk!!!…puuiiiikkk

    0

    0
  4. Wuwuw says:

    Wahh buat hal lagi.

    0

    0
  5. kiyo says:

    x abis2 minah ni

    0

    0
  6. Anonymous says:

    abby jgn extreme sgt nnti terpalit kat parti pas juge..nnti org salahkan pas..

    0

    0
  7. abbyoverreact says:

    makin hari makin mjadi2 ketakburan si abby ni. Smpi bila la dia nk terjun dgn labu2 nyer. Jgn bila dh tersedar nanti rasa malu atas over-reaction yg di junjung sana sini. Nmpk sgt nasihat mcm tak serupa bikin….alahai…..

    0

    0
  8. Saleha says:

    Dulu saya peminat Abby Abadi dan suka lakonannya dalam Gerak Khas. Akhir-akhir ini saya perhatikan dia seolah-olah keliru ketika memberi nasihat-nasihat. Atau mungkin ini cara dia untuk mendapatkan perhatian orang ramai..

    0

    0
  9. joyah says:

    aku anggap abby nih macam org tua yg baru terlepas dari hospital gila.. terlalu mengatakan dia yg paling suci..

    jd aku maafkan dia dan aku abaikan dia…

    0

    0
  10. alahaiii says:

    nak beri teguran, nasihat dan ilmu tak salah. tapi bila dah libatkan politik susah org nak terima. tak kisah la ko pas ke, umno ke bila dah memburuk-burukkan org lain. mcm kooo sendiri bukan org yang sesuai nak nasihatkan org..

    0

    0
  11. kalau Agama di politikkan menyampah jugak nak dengar & ikut. Tak kira pihak mana sekalipun. Setazah Abby ni gedebuk gedebak sangat.. Slow2 la. Tak salah nak ingat mengingati antara 1 sama lain.. bagus tak perlu tunggu diri perfect sbb mustahil seorang manusia biasa mampu memiliko kesempurnaan tu tapi tolong la.. Jangan campur aduk politik dgn agama. cemuih aihhh…

    PM NAJIB NAK BAGI DUIT BRAINSTORM PULAK

    0

    0
  12. gee says:

    masya allah …. pergi belajar ugama lagi sebelum takzirah kpd org lain … buat malu kaum hawa saja

    0

    0
  13. Anonymous says:

    abang nara..please abaikan dia ni..jgn mskkan dia kat blog u yg femes ni..

    0

    0
  14. Menyampah says:

    abby ni aku rasa dh mereng otaknya agaknya..org lain pn berdakwah jugak..tpi x la cam si abby biol ni….naik meluat aku dgn abby ni..

    0

    0
  15. . says:

    bang nara…lain kali jgn la masukan si abby ni dlm blog abg nara…x pasal2 nti abg nara pn kena jugak..

    0

    0
    • kawan abby abedi says:



































































































































































































































































































      0

      0
  16. joyah terbang tinggi says:

    Jangan melebih2 abby , kita mmg boleh nasihat tapi ada cara yang lbh lembut . Dan Jon sebab abby org boleh salah sangka dgn dakwah yg Cuba disampaikan. Sekian .

    0

    0
  17. Geram says:

    x ada artis lain ke y abg nara y nk wat cite dlm blog abang nara ni…ishhhh…MENYAMPAH la ngan si abby ni…

    0

    0
  18. pening says:

    hai kak abby ,
    slaku orang islam , ayat kita dan cara kita nak tegur orang lain pon salah satu punca orang benci .
    POLITIK ? nanti kat alam lain , ALLAH xsoal pon kau masuk BN ke PAS . Allah tnya amalan kita kan

    dan juga , pasal aurat , kenapa kak abby tak amek kesah hal diri , iklan product kecantikan maseh menunjukan aurat kak abby pada seluruh manusia .ADAKAH itu salah satu cara ISLAM ..

    make sure , cara penyampaian dan ayat kene diambil kira dalam menasihati sesama Islam .

    0

    0
    • xnak mjlis grand says:

      nnt Allah akan tnya kite sokong yg mnegakkan hukum Allah ke yg wat jauh dr Allah. SETIAP perbuatan kite akan dihisab

      0

      0
      • Mimi says:

        Jangan salahkan orang kalau diri dijauhkan dari agama, salahkan diri sendiri sebab benarkan diri sendiri dijauhkan dari agama. Its about your choice. Tweet pertama tu dah okay dah. Masuk kedua dan ketiga tu dah tak manis rasanya. Jangan taksub pada politik, abby.

        0

        0
        • xnak mjlis grand says:

          bukan la nak diri djauhkan dari agama mimi.tapi kite ni kn manusia. selalu wat silap. sepatutnya something should be done utk membendung artis yg prangai xsenonoh, pkaian yg xckup kaen dan contoh2 buruk lain

          0

          0
        • ok says:

          aku nak kata sokong sgt dgn abby, tak la jgk… tapi aku hairan apsal korang ni bias sgt. Sampaikan korang tak nampak langsung kebaikan yang diajui oleh Abby tu.. Mmg mgkin dia pun belum sempurna aurat dan agama dia, macam kebanyakkan kita kat sini jgk, tapi kita tak patut la butakan diri dari point positif yg abby tu sdg cuba smpaikan.. Mgkin approach dia kurang elok, macam kasar sikit.. Tp cuba ambil yg positif la..

          Jgn la jadi buta sebab abby ni side ke parti pembangkang. Artis melayu pakai tak senonoh taknak plak marah2 mcm korang marah abby? takda apa yg positif langsung bila artis seksi. Yg tu yg patut kita fikir dalam2…

          aku sokong pendapat ‘xnak mjlis grand’

          mmg kita jauh dr agama sebab kelalaian kita sendiri… Tapi kita tak boleh lepas tgn dgn membiarkan je benda2 tak elok terus berlaku… Artis Melayu seksi, kita tak boleh sokong.. Benda kalau kita tahu tak betul, mesti la kita tak boleh galakkan.. Memang sepatutnya sesuatu perlu dibuat utk membendung budaya2 artis yg tak baik and tak senonoh.. Tanpa kita sedar, artis2 seksi ni merosakkan bangsa kita.. tgk la remaja2 skrg ni, makin berkualiti ke? Pernah tak terfikir sebab2nya? selain didikan ibu bapa, mcm2 lagi faktornya.. Korang tak takut ke nak besarkan anak nanti di dalam dunia yg dikelilingi benda tak senonoh? bukak tv semua artis perempuan seksi… Award show melayu pun pegang2, dukung2 lagi laki pompuan.. generasi yg akan dtg ni membesar dlm persekitaran yg mcm tu, fikirkanlah apa kesannya? Tiap kali kita tgk benda tak senonoh, jiwa kita makin gelap tahu? Kira baguslah ada jugak dari golongan artis macam abby yang cuba utk berubah, and sampaikan pada yg lain.

          Politik pulak..memang la kita tak ditanya parti apa yg kita sokong. Tapi tetap kita di dunia kena buat pilihan yg baik. Pilihan parti kita tu boleh tentukan nasib negara, yakni memberi kesan pada ramai org, jadi penting kita untuk tahu parti yg kita pilih adakah yg terbaik. Carilah video ustaz azhar idrus ke ape ke, pegi dengar ape dia cakap tentang isu ni..

          0

          0
  19. mama gangnam says:

    ustajah abby is back!!!!!…nak nasihat ko pun ibarat masuk telinga kanan kuar telinga kiri + aku pun bkn perfect person yg layak nk nasihat org ibarat xde kekurangan diri, tp scr jujurnye “kesempurnaan ilmu” si abby ni da wt org sekeliling mkin meluat termasuk aku…nk nasihat biar kena cara tanpa perlu menyindir mana2 pihak/individu…if she choose to support any political views, itu hak peribadi anda dan x perlu dihebahkn sehingga menimbulkn kontroversi…juz one word…ABBY ABADI IS ATTENTION SEEKER!

    0

    0
    • daddanadira@gmail.com says:

      5 words actually…teehee!

      0

      0
    • aku bukan ultra malaya says:








































































































































































































































































































      0

      0
  20. abby abdilah abadilot ko hadooo says:

    berpakaian ala TELANJANG? ko pn mcm 2 jgk kn dulu? nasihat 2 biar la berpada2..tgk kiri kanan..dr xade musuh jgn sampai ade musuh..

    cube ko ingt cikt mase ko BERBAIK dgn duda ko n memey..siap amik gmbr berpeluk bahu..padahal ko 2 bknye bini die lg..knpe ko x sound duda ko 2?

    ssh btl nk ckp ngn org yg taksub ni..alih2 mkn diri sendiri.. bodo x bertempat. kecian sngt dgn ko ni la..

    0

    0
  21. kawaiisakurayuki says:

    dlm quran x de pun citer pasal politik-politik nih sume…… kalau nak bertazkirah pun gunalah ayat yang berlapik dan berisi bkn ajak org ikut jalan yang lurus kerana sentiment politik…..x salah nak menegur xpi jangan campor adukkan antara 2-2 benda yang berbeza…agama..agama…politik..politik..jgn campur adukkan kedua2 skali… jangan hukum mereka kerana belum tentu ketentuan Ilahi pada hamba-Nya, bukan kita bole hukum mereka seperti anda jugak dulu sebelum kembali ke jalan yang benar’…. takde sapa yang tahu aturan Allah untuk kita di masa hadapan….wallahuallam..

    0

    0
    • naim says:

      ye ke xde.ce check balik :)
      nmpaknya pihak y masukkan sekularism dah blh mati dgn tenang.sbb dah bjaya.
      org dh angkat islam n politik asing…sedih rasulullah…

      0

      0
      • Fizah says:

        Hai Naim. Tak payah nak sarkastik. Daripada awak suruh orang check, why not you give us the information :) Dapat juga pahala share kan. Sometimes, people bercakap sebab diorang tak tahu. Awak yang dah tahu, betul kan lah. Kan elok :)

        0

        0
        • kesian an an says:

          setahu aku la kan.. dlm al-quran ade suruh kita pilih pemimpin yg adil,tidak melakukan kezaliman dan lelaki yg bukan dayus.. ustaz aku pernah ckp..

          0

          0
    • SHINee_is_the_best says:

      ade la politik zaman Rasulullah dulu..
      nak pilih pemimpin, musyawarah..

      *aku pun tak lah pandai bab agama, kalau salah tolong tegur..
      :)

      0

      0
      • rara says:

        mmg ada politik di zaman rasulullah..tp berbeza sgt caranya dengan politik sekarang..politik dulu agama adalah agama…dan politik berpegang pada ajaran ISLAM…kalau sekarang ni nampak macam demi politik agama pulak yang dimainkan…

        0

        0
      • kawan abby abedi says:










































































































































































































































































































        0

        0
      • huahuaHua says:

        Sepatutnya nilai2 agama tu diterapkan dlm politik.tpi skang agama tu dipolitikan..itu x bley..agama tak bley dipolitikan semata2 utk kpentingan peribdi atau se2tngah pihak.aku mlas nk ckp .tgok attitude puak2 tu..mendoakan kejatuhan sesama bngsa dn agma..memaki2,mudh mengkafir kan org laen..tggi. ilmu x semestinya lyak utk jatuhkan hukum.itu hak Allah.nk ckp aku bias..tepulang.tpi sedeh tgok sbb puak2 neh menggambrkan islam tu extremist..xde kelembutn.tgok cra pompuan neh mengur pon cukup a…n yg aku herankan bila kerajaan hulu br1m..puak2 neh pon sibok gak nk memohon.kata kjaan mcam2.abes x segan ke mkn duet org yg ko kafir2kan..PAS u better stand alone.sejk joint pkatan neh.maruah agma islam tu mcam mudh dipijk2..n sedeh sbb rmai dlm PAS yg be2l perjuangkannilai murni islam,byk yg dipecat/keluar parti..yg tggl puak2 taksub n xtremist.tgok ctoh makcik yg bru masuk ni pon da mcam neh.bygkan yg da bertaon2 dlm tu.

        0

        0
        • ok says:

          and u better stop watching Buletin Utama… Give your mind some more space to grow… Relying just on mainstream tv n papers is so outdated. Thus, us being outdated.

          Mana2 parti pun, akan ada sekurang2 beberapa kerat org yg tak betul niatnya. Tapi kalau nak nilai dari faktor mempermainkan agama, rasanya mudah kita lihat dekat tv baru ni. Bermati2an menyebut Islam, tapi isteri sendiri belum dapat dia pimpin. Kalau betul seorang pemimpin Islam berwibawa, kurang2 kita dpt tgk pada isterinya, dari segi luaran, Islamik ke tak rupanya… Fikir2kan…

          0

          0
  22. Anonymous says:

    Apa kena la minah nie…..!!!! syok sendiri apa??

    0

    0
  23. abby adabi says:

    tak salah nk nasihat kan org len tentang agama..tp blh tak kalo x selitkan politik?? ko dpt ape pun? janji syurga ke kalo sokong pas tu sgt? adoi..bersederhana lah dlm segala hal. bukan kah itu lbh baik

    0

    0
  24. berlari says:

    dulu kau pun mcm tu jgak abby oii.. wardina yg dah pakai tudung labuh lame takde pun sound2 mcm tu.. kau jage diri kau dahlaa.. mcm irma hasmie n diana amir tu.. tak sentuh hal org lain pun.. artis lain pun ade otak jgk.. diorng tahu je halal haram yg mne cume diorang tu dah makin hnyut.. syukur la yg kau cpt sedar dri diorang tp tak perlu ayat2 kau yg mcm tu.. jagediri sendiri je yg pasti!

    0

    0
  25. Anonymous says:

    kite berdakwah bukan kerna pakatan..kite berdakwah ikut islam…bkn nk salakan pakatan kite kena ingat yg hidup aman bahagioa ni sape yg bgnkn….

    0

    0
  26. my boo says:

    ni tak blaja abis lagi nih…menegur biarla dgn cara berhikmah contohilah Rasulullah..jgn terlalu judgmental..bukan semua artis x solat n tak ingat Allah..jgn ingat kite cukup solat syurga tempat kite..kalo ada yg x solat tp disaat akhir nafas dia bertaubat pd Allah.mana kite tau kan?sebab tu semua antara Allah dan hambaNYA..jgn menghukum manusia hanya kerana fizikal nye..better doakan yg terbaik..pe pulak kaitannya UMNO,PAS dgn Islam ni?aiyooo…

    0

    0
  27. cekodok says:

    Abby taknak komen pasal sultan pahang kewwwww???

    0

    0
  28. slay says:

    saya cadangkan abby abadi dinobatkan sebagai perdana menteri malaysia yang ke berapa-berapa la ..cakap macam hebat sangat..dulu rasenye kau seksi jugak kot…tp masing2 ada kesedaran tp Allah je tau bila nk bagi hidayah tu..tapi kau cakap macam da rojak semua dan semua orang jahat kecuali pembangangkang..tahniah :)

    0

    0
  29. Anonymous says:

    abby kalau nak berjuang untuk agama….tolong jngan campur adukkan dgn politik…letakkan diri tu terlalu tinggi..nanti kalau jatuhh,,,,,trlalu sakit…..mohon jngan campuradukkan agama untuk politik..kamu pun baru belajar…..kamu berubah untuk agama atau politik??yg kamu perjuangkan agama ke politik???..jngan nmpakkan sangat yg kamu cemburu dgn artis2 yang BERUBAH DAN BERTUDUNG tetapi masih ade rezeki dlm lakonan…..sedangkan kamuu sekarang “nothing”……kalau masih cetek ilmu agama mohon diammmmm sajeee…..ada baiknyeee kamu didik anak2 kamuu dr terjebak dgn dinia lakonan yg kamu rasa HINA sangat tuuu….:D

    0

    0
  30. Anonymous says:

    acan tu ler klu mati tanam dosa pahala masing xpyh lah nk baik ko pun bkn baik sgt pun dl……terbuka jgk bj ko tu kan…jgn mcm bgs lah wei mkn dr nk tegur org biar toleh kiri n kanan jgn sampai terlanggar batu jalan…tercium tahi ayam…hahah padan muka wangi tak tahi ayam tu….

    0

    0
  31. diya says:

    kurang kasih sayang kot..

    0

    0
    • zura says:

      mungkin disbbkn oleh kesan dr tkanan dlu2 kot.. (ex hsbnd die wat hal,,mse die bru dpt bby kn? klau slh info sory yek)

      0

      0
  32. tasya says:

    msti abby ni tahfiz….. srnknya… baca al quran dimulut je…..(xpyh tngk al quran)….. baik kak abby kaji dulu al quran… sebelum selar org sana sini…. penuhkan ilmu di dada dulu….. jng terlalu takbur n riak bila pakai tudung… kot2 allah alih hati kak abby … jd cm dulu (zaman jahilah kak abby dulu ) ingt.. kuasa allah kit…. artis lain pakai tudung pun xseteruk n sebengai kak abby ni….. baik join usrah ke apa ke…..dh xde aktiviti lain gamaknya…. tegurlah cara berhemah…. xpyh nk politik sngt la…. knp? xde beras pas tolong ke? elok la cri rezeki utk ank2 hidupla cara sederhana… cari la laki … kwin la…. bn ke pas ke…. xm.janjikan syurga…. yg pnting amal ibadat kak abby…. kalo la kak abby nk jd ustazah sngt… g la berguru…. nnti sesat plak… please kak abby…. hijrahlah….cian kak abby lama sngt hidup jahilah… bila tersedar…. jd cmni plak… cian kak abby….

    0

    0
  33. ok lg nie says:

    kite berdakwah kerna allah bkn kerna politik beb…kite kn th asal usul dr kite yg dl bknnye br pakai tudung amboi hebatnye berkata2….kite kn ingat masing2 semua th tanggung jwb nye sebagai org islam kite xblh slhkan org tu seksi xsolat…abby th ke dia solat ke tak…maybe dia solat xkn setiap kite solat 5 waktu nak bgth kt fb ye x…janji bgth allah dah ler…ni jln pun mcm anak ketam nk tegur org mcm dh pandai berlari…rsnye abby kn study bab agama islam ni ambik jurusan syariah lps tu br blh tegur org kot…tp yg ada phd pun tkt nk sentuh bab ni..klu abby berani…go on beb……

    0

    0
  34. ibu KAI says:

    i x sokong sape2…tp i rasa abby nak act ‘berani kerana benar’…..ok le tu…at least dia berani bersuara…..n apa yg dia kata bukankah betul???ustaz azhar idrus kata kita boleh tegur org xpyh tgu kite ni betul sgt kalau x smpi bile pun xboleh tegur sbb yg sempurna hanyalah Allah…ustaz sendiri pun ada jugak buat salah..this is what UAI said…

    0

    0
    • bukan ustazahpilihan says:

      Memang betul….kita manusia biasa..nak tggu makksum tak mungkin punya….tapi bukan isi yg nak disampaikan itu jadi masalah….cara penyampaian tak kena langsung…
      Adakah dengan cara menyindir, memalukan rakan sendiri secara terbuka itu cara dakwah yang betul? Dan berkesan….dah berapa ramai yang terbuka hati selepas mendengar ceramah dia ni?
      Sedangkan apek tanpa berserban, join mana2 parti politik boleh lembutkan hati penjenayah untuk surrender….
      Kalau ameng spring keluar penjara nak berdakwah nanti pun tadak mesalah….
      Apa yangpenting penyampaian dakwah mestilah berlemah lembut dan penuh adap islam.
      Zaman maki maki n jerit kuat2 time dakwah dah berlalu jauh….oranb lebih sukA cara ustaz don yang bercakao lemah lembut, uai yang beri nasihat berlapik sambil berjenaka, dr muhaya yg sampaikan dakwah sambil sentiasa mengingatkan diri sendiri tentang apa yang ingin disampaikan…..dan semua mereK berdakwah dengan tersenyum…..

      0

      0
  35. Anonymous says:

    sedih tgk abby yg dah bertambah bangang dan bahalol ni..aku klu jmpa dia, aku sepok muka dia sekali sbb nak kasi dia sedar sikit dr dunia lamunan dia tuh!!!sedehhhh!!!

    0

    0
    • wiwi says:

      anda tak takut dosa ke… dosa dgn allah, allah blh ampunkan tp dgn manusia mcamana. Di akhirat nanti anda jd muflis sb pahala anda dh transfer kat abby n dosa abby transfer kat anda.. Jaga2lh bila brcakap. Smoga Allah buka lembutkan hati anda.

      0

      0
      • Fira says:

        Macamana pula dengan Abby? Tidakkan dia takut pada dosa sesama manusia?

        0

        0
        • wiwi says:

          Abby cuma mengingatkan…. xpayahlh nk maki2 org… mengeluarkan kata2 yg lcah.. bila jumpa Abby nk sepok…. Islam xmcm tu… Nabi Muhamad saw berdakwah slama 22thn, Nabi Noh slama 950thn sdkit sj yg mengikutnya. Itu semua nk mperbetulkan akidah manusia, nak mengajak manusia ke jln Allah. Itu dh cara Abby… mana yg baik u ikutlh… klu Abby xsuka UMNO… biarlh… klu u suka UMNO go on..

          0

          0
        • Anonymous says:

          Kenapa pulak abby tak suka dia boleh kutuk2?
          Orang tak suka kena diam?
          Pernah belajar tak adap menegur….apa yg abby dapat bila dia manegur macam gini….1000x orang menegur balik?
          Kenapa orang boleh jer terima teguran dr muhaya?
          Ader ke orang maki kutuk dr muhaya se ara berjemaah dekat mana blog?
          Mana kelembutan abby sebagai seorang islam yg penuh adap sopan yg rasululah ajarkan yg patut kita pegang sebagainsunah
          Senang cerita…banding jer cara berdakwah pro muhaya n abby.
          Dalam islam orang memfitnah berdosa, orang yg menimbulkan fitnahpun berdosa…..
          Inikan pula abby yg mewujudkan peluang utk dia dikutuk sebab tadak ilmu dan cara nak berdakwah

          Hamba Allah tadi nak sepak abby sebab dia sedih dan nak bagi abby sedar?…..nampak tak cara dia yg kasar buat awak komen balik tindakannya itu.

          Itulah tindakan rata2 semua orang bila abby berdakwah dengan ayat2 keras….pasti rata2 menentang

          Komen awak berat sebelah…..sedangkan adil ada dalam islam…tanya hati awak tak payah bagi tshu semua orang…betulkah awak beri komen dengan seadilnya?

          0

          0
        • kamusdewanedisinara says:

          Sepok bukan bahasa lucah….
          Sepok= sepak sama maksud dengan tampar dan seangakatan dengannya

          Tengok…bila kita salah faham apa jadi…sekarang dosa awak denan anon tadi macammana?

          Anon tadi sedih dengan abby..jadi dia nak sepak muka bagi abby sedar. Apa salahnya?…dia nak bGi abby sedar jer…niat dia baik apa?

          0

          0
        • missa says:

          betul tu…:)…

          0

          0
  36. Nura Ramly says:

    nak tegur tu tak salah tapi biarlah kena pada caranya. abby mungkin dah lupa yang kamu dulu pon begitu ghomannya jugak. n dah sah sah ko tak suka kalau org tegur ko macam tu kan kan kan….jadinya tak yah nak bising canag semua benda ko buat. betul, ingat mengingati tu perkara yg baik dan harus…tapi bila ko canang yg ko anggap kebaikan yg ko buat ni, dah jadi riak…cik abby, meh mak nak pesan sket… BUAT BAIK TAK PERLUKAN IKLAN.

    0

    0
  37. drmuz says:

    ramai artis yg dah sedar dan bergerak ke landasan agama, dan mereka menjadi contoh kpd yg lain dgn sifat dan cara mereka…bukan macam cik abby.

    bila bertwiiter dan bercakap menyakitkan hati.

    bila bertwitter dan bercakap seperti semuany abusuk dan membusuk kecuali diri sendiri dan mereka yg sekufu dengannya

    aduhai..mcm ni nak berdakwah , mmg susah ler.

    0

    0
  38. Anonymous says:

    abby slalu balas kpd peminat2 yg menegur cara dye bersuara dengn menyuruh “MOHON PETUNJUK DARI ALLAH” “BACALAH AL-QURAN”, “ISLAM KAN? INGAT PADA ALLAH K”. ‘DOA PADA ALLAH K”. dah mcm bongkak+riak+ mcm dah bertahun2 menuntut ilmu agama+ mcm org lain x ingat Allah jer.. sepatutnye belajar lah islam betul dulu. belajar cara nak menegur yg berhemah. knp artis yg berhijrah mcm irma hasmie, diana amir lebih dihormati masyarat? sebab dyeorg x mcm abby. dyeorg tunjukkan sifat rendah diri n tunjukkan tauladan yg baik, drpd situ, org akan raser segan dn cube mencontohi keperibadian mereka. mereka juga menegur cara yg lembut, tidak besifat terbuka mcm yg abby buat sampai ade yg mengaibkan org. ABBYYG SEPATUTNYA KAJI DALAM BETUL2 ISI AL-QURAN TU SEBELUM KELUARKAN KENYATAAN DAN BIDAS ORG LAIN SURUH BACA AL-QURAN. kalo stakat baca kalo x memahami n mendalami betul2 mcm ni lah jadinye… sedeyhhh!

    lg 1, mmg sebab dye mcm 2 dulu la dye tegur kawan2. dia kongsi pengalan. mmg x salah menegur teguran dr sesape even pelacur skali pun,tp teguran tu kenelah dgn caranya. diana amir dulu, cara kehidupan n pkaian lg teruk dr diana amir. tp xder pulak dye menegur kawan2 mcm artis lain. mungkin org ckp yg lain penakot. x berani mcm abby. tp kite taw ke dyeorg x tegur? mungkin dyeorg x tegur secra terbuka mcm yg abby buat sebab x nak artis2 ni rasa di aibkan. conth irma hasmi sblum berjhijrh. dye ckp dye rapat dgn wardina. n wardina bnyak nasihat dye. dye belajar perlahan2n akhirnya hijrah. mcm 2 la… tegur dgn cra yg betul. mcm Nabi SAW, membwaumat dye msuk islam. dengan cara yg lembut. sebab tu rmai artis yg hijrah lebih ramai pegi kpd wardina utk mintak nasihat. tak pegi kat abby. nanti bler pegi kat abby, msti sikit, jommasuk pas. politik lebih. wardina pun sy rse bukn di pihkkerajaan, tp dye x der pun mempengaruhi org mcm abby buat.. kebnyakan org bnyak kutuk abby sebab dye msuk pas. kalo artis msuk UMNO semua senyap jer.. ini bukan isu Pas atau UMNO. tp tengoklah cara abby tu sendiri. artis2 yg msuk UMNO tu x der pun kat stiap tweet dye asyik tulis Sokong Umno. Pas pembhong. xder. dyeorg more tulis tentang kerja yg diorg lakukan. aktiviti diorg. sebab tu org lain x amek port sgt. yg si abby, nasihat artis, pastu masukkan unsur politik. keimanan seseorg bukan diukur dr segi politik, tp dr segi amalan hidup dye. jgn nak disalahkan politik kalo atis tu mcm tu. kalo artis tu nak berubah sekalipun, itu sebab kesedaran dye terhadap Allah. bukan politik.abby ckp atis yg berhijah dn bertudung susah nak cari makan? yeke?? tengok wardina, irma hasmie, diana amir, heliza helmi.. makin murah jer rezeki diorg. malah peminat pun lebih suke dekat dgn dyeorg..

    0

    0
    • Anonymous says:

      kesimpulannya.. abby seorg yg suke mnegur or, tp bila org tegur dye balik dye blik, dye xboleh terima. dye rser dye je betol sampaikn ape yg dr asri ckp pun dye tegur.then ble org tu jawab balik, dye mnyoalkan krediabiliti org tu sebgai penuntut ilmu agama. knpngan abby ni?? dye rase lepas dye berhijrah dye dh blaja sedalam2nye tentang agama ke? sedangkan og yg mmg dlm bidang keagaan sendiri, msih menuntut ilmu agaman lbih berhati2 dlm berckp takut ape yg dickpkan mnimbulkn fitnah. kalo mereka x fhm mrka dgn rse rendah diri merujuk kitab. knp penceramah2 lain bler berceramah tentang keinsafan x der org bidas?? org terima dan dgr cara yg baik? tp knp bila abby beckp org bidas??cepat cara penyampaian dye. ble org tegur cara penyampaian dye menempelak balik org yg menegur. rasenye ramai lg ustaz2 n penceramah yg lain even ustaz azhar idrus sndiri pun bnyk kalo menegur cara kehidupan artis. tp x jd isu.. knp?? sbab cara dye smpaikan. malah ramai dikalangan artis sndiri jdi kan ustaz azhar idrus sbgai rujukan kalo tidak faham sesuatu perkara. abby kne bnyk belajar lg.. jgn kerana sikap abby, buat arg lain bnyak mengata tentang anda dan kadang2 perbuatan anda memalukan diri sendiri…

      0

      0
      • Anonymous says:




































































































































































































































































































        0

        0
  39. saya ok jer! says:

    apa masalah ko abby,. ko cakap dengan bayang2 sendiri ke? kau dulu pun ‘bertelanjang’ kau besar kan anak-anak-anak-diri-keluarga kau pun dengan DUIT DARI DUNIA SENI. DUIT LAKONAN KAU… BOLEH KE NAK BERSIH KAN DARAH DAGING TU? TOLONG LA CAKAP GUNA OTAK. JANGAN BERANGAN DIRI TU SUCI SANGAT… puuuiii

    0

    0
    • penyokong says:

      I WANT KIPAS PAYAH MATI NEELOPAK…!
      wey kipas,ko tak terhingin ke nak komen psl abadi abby ni…?
      bkn ko pengomen tegar ke kat BN nie…
      opppppssssssss…!lupo la plak yang ko ni pengomen tegar bile ada cite pasal neelopak je..
      tak gitu semua?????????
      haterz neeeeeeeelopakkkkkkk puiiiiiiiiiiikkkkkkki!!

      0

      0
  40. Anonymous says:

    Agame dengan politik adalah due perkara yg berbeza. Mane boleh disamakan. Kak bagi saya tak salah jadi artis. tapi kene la pandai pikir sendiri mane yang elok dan tidak. kalau dulu akaq bukan artis, xde orang nak kasi “rezeki” buat perkongsian pengalaman akaq dalam berubah bukan? ada baiknya jugak seseorang menjadi artis, kerana dia boleh mengajak masyarakat melakukan kebaikan dan menjadi ikon. salah satu contoh bila ada artis yang sama2 mengutip derma untuk gaza. perkara yang baik bukan? ye mungkin ada yang cakap itu hanya untuk popularity. tapi yang penting niat kita sendiri dalam melakukan sesuatu. tetapkan lillahi taala.

    0

    0
    • pizza says:

      Salah ni dik. SALAH! Agama dan politik berjalan seiring. Dalam Al-Quran menyebut wajib bagi pemerintah Islam menjalankan HUDUD keatas rakyat beragama Islam. Itu politik Islam. Memisahkan agama dari politik adalah pemerintahan sekular yang sememangnya diingini oleh Israel dan Yahudi.

      0

      0
      • Mira says:

        Di Kelantan dah jalankan hudud ke? Maaf, saya tak tahu.

        0

        0
        • pizza says:

          Tak boleh nak buat Mira. Draf Hudud 1995 yang diserahkan oleh Kerajaan Kelantan supaya dijalankan Hudud keatas rakyat Islam Kelantan ditolak mentah2 oleh Kerajaan Pusat. Non-Muslim kt Kelantan pun ada yang sanggup sign undang2Hudud sbb mahukan jaminan keselamatan nyawa dan harta benda, tapi apa nak buat. Mira, cuba imagine, bunuh balas bunuh, potong tangan bagi pencuri. Peragut tegar pun pikir beratus kali sblm nak meragut, boleh kudung seyy. Silap aribulan kalau maut mangsa dia, nyawa sendiri sbg galang ganti. Dijamin bebas jenayah mcm kt Mekah nun. Sejarah membuktikan terdapat hanya 2 kes kecurian sepanjang 10 tahun Rasulullah memerintah Madinah berteraskan Perjanjian Hudaibiyah yang ditandatangani oleh antaranya 12 suku puak Yahudi yang x sebulu.

          0

          0
        • lalalalala says:

          cik pizza, i’m impressed w your knowledge. and cara awak tegur pon b’hikmah :)

          0

          0
        • wiwi says:

          mengikut kajian 45% orang cina menyokong hudud. Hudud x zalim.. yg zalim manusia… kalau kita xbuat salah knp nk takut.

          0

          0
        • pizza says:

          lalalalaa, kadang2 x berhemah gak. Aku slalu ilang sabar ngan Minah Jambu.

          0

          0
        • pizza says:

          wiwi, kalau Hudud kejam, nafsu bejat manusia jauh berkali ganda lebih kejam. Ingat kes Cannie Ong? Dah rogol, bunuh. Dah bunuh, pi bakar pulak tambah. Kes anak pemandu teksi tu, (aku lupa nama dia). Sampai tembus rahim budak tu, hancur organ dalaman ditusuk dgn objek besar. Tehn sumbat dlm beg pakaian tinggal tepi jalan. Apa dosa budak kecik tu sampai dikerjakan sebegitu sadis?

          Hanya HUDUD yang mampu dan berupaya mencantas nafsu manusia yang buas.

          0

          0
        • Pijot says:

          Pizza ,
          Mmg la hudud tu bagus..saye pun setuju..tp klu kite jlnkan hudud sekarang ni menjamin ke jenayah berkurang??…nanti yg kudung,yg tempang pun bukan org lain.kaum melayu jugak…dah nati ramai pulak jg oku…org kite jugak yg mule2 mengejek bile nampak org kudung,kate dulu die mencuri….

          0

          0
        • pizza says:

          Sejarah dulu dan masa kini dah membuktikan keampuhan Hudud dlm mnyelesaikan jenayah. Penah gi umrah? Org yang pernah pegi tahu mcmana peniaga Mekah selamba badak tinggal cash machine depa tak berkunci dan kedai x bertutup utk pi solat. Tade org berani mencuri. Boleh buat mcm tu kat Malaysia? Akibatnya sgt sadis sampai org x berani nak try pun. Kenapa? Sbb hukuman potong tangan dilakukan di khayalak ramai, siap ada doktor stand by. Sampai ada yang pengsan, trauma menengoknya. Satu hukuman potong tangan menjadi peringatan selama berpuluh tahun. Hasilnya? Hidup aman damai tanpa prejudis!

          Cakap byk x guna. Kerajaan pusat bagi la Kelantan buat Hudud. Kan negeri tu paling ramai rakyat Islam. Ini tak, byk betul putar alam. Hudud x sesuai dgn zamanlah, nanti rakyat Malaysia byk yang kudung tanganlah. Ya ALLAH, jadi rakyat Malaysia ni majoriti pencuri ke? Fikirkan….

          0

          0
      • pizzadomino says:

        Tengok…pizza pnya cara berdakwah mantap…
        Walauphn aku nampak domino jer…

        0

        0
    • Anonymous says:

      maaf… agama dan politik x boleh dipisahkan…. politik adalah salah stu subset dalam islam…. dalam alquran dan sirah nabi juga de menyebut tntang politik… :)

      0

      0
  41. anne says:

    kesian sebenarnya org mcm ni,,dia ni lg xd pegangan hidup..xd pendirian,,
    diamkn jek ngan golongan2 mcm ni,,lame2 nnt dia akn tersedar + diam !!!!
    kalau dilayan mengarot jadinye,,, kesian ibu tunggal ni !!!!!!!

    0

    0
  42. buka_mata wahai manusia says:

    Nilah salah satu sebab politik nampak kotor.

    Tak salah nak berdakwah pun cik kak. tp xperlulah bias. berdakwahlah kerana Allah. bukan kerana kepentingan parti.

    peace.

    0

    0
  43. mamakbugis says:

    ALAHAI ABBY JGN CAMPURKAN LAH UMNO KE PAS KE TENTANG NK BERUBAH TU…CUMA SYA NASIHATKAN KAT AWAK KALAU NK BAGI KESEDARAN PADA RAKAN2 ARTIS JGN GUNA SALURAN POLITIK…SEDIH RASA BILA U KUTUK RAKAN YG TK IKUT PERJUANGAN BODOH AWAK TU

    0

    0
  44. leylla zaara says:

    makin meluat la dgn cite abby ni..nmpk sgt die xmgunakan akal yg Allah kurniakan..Kalu kite ni bru berhijrah jgnlah dok menunjuk sgt..cerminkan diri sendiri & kenangkan zmn jahiliah awk tu dlu serta teguhkan iman…xperlu menunjuk2..politik & agama xbleh dicampur adukkn…politik adlh saham duniawi..teguhkan saham akhirat dulu..

    0

    0
  45. Jay Ar says:

    tahniah kerana ko dah berhijrah
    tapi janganlah cepat sangat perasan diri dah punya ilmu yang tinggi!

    0

    0
  46. ct nabila says:

    publisiti murahan..

    0

    0
  47. Jay Ar says:

    jangan cepat perasan abby…

    0

    0
  48. SHAZ says:

    ABBY & ZED ZAIDI- 2X5 DOL!

    0

    0
  49. Anonymous says:

    uuwweekkk uuwweekk…..nok muntoh aku baco….bila diri dah berubah terus lah nampak org lain semua salah, jahat, tak betul….padahal ko pon macam tu jugak dulu….. patutnya kata la ‘alhamdulillah allah telah menunjukkan saya utk kembali ke pangkal jalan…saya ingin membetulkan kesilapan2 saya dahulu… ini tidak…angkuh bodoh sombong berlagak macam pandai…blueekkkk…

    0

    0
  50. SHAZ says:

    ABBY DAN ZED ZAIDI- 2X5 DOL! SUKER MENCARI KEBENCIAN ORG!

    0

    0
  51. Boneka Sepi says:

    Assalam..sowi nak nyelit..eemm..kadang2 sy terpikir..apa masalah abby abadi ni yg sbnrnya..dia sprti nk mhentam semua artis d malaysia ni..konon oki baju seperti bertelanjang..tp dia pernah x pk bgi mana diri dia suatu ketika dahulu??dedah sne cni..sori to say la..zaman kgemilangan dia dulu dia pownpki bju x cukup kain..skang konon nye dia dh cukup kain so dia nk ngutuk artis yg x tutup aurat pula??dh cukup ke ilmu dia tuk menasihati org lain??sdg kn diri 2 pown masih lg bljar..dia ptot nye sedar..jgn tlalu angkuh dlm menghentam org lain..sy bukan sengaja nak menghentam abby ni tpi semakin lama tindakan dia makin melampaui batas..cre teguran dia tidak kene..dia patot jge ati segelintir pihak..bukan maen bash cm 2 je..Islam sndiri x bg kter bash org cm 2..mcm x boleh bg nasihat scra baek..bawa2 la sedar diri ABBY ABaDI Ooiii..awak 2 masih hijau dan belom cukup lgi ilmu agama..jgn ingt awk tu bertudung litup..awk leh bash org x tentu hala..think la…dulu serius sy minat sgt at abby abadi dan simpati ttg penceraian dia..tp skang bler tgk perangai dia sumpah jadi menyampah tahap dewa..hrp abby baca…

    0

    0
  52. abu says:

    yg bab keagamaan tu dh ok tp campur ngan politik.. haish.. xbest plak..

    0

    0
  53. Boneka Sepi says:

    abby meroyan lagi

    0

    0
  54. ehh says:

    SANGAT MENYEDIHKAN…org Islam sendiri kutuk org yg mmberi peringatan pd hari akhirat.tepuk dada tnya iman.klu org lain wat dosa,kita pn kne soal kt akhirat jgk sbb xberusaha nk halang/elak bnda tu.itu blm kira dosa diri sndri lg,tmbh plk nk terlibat dgn dosa org lain…

    *mati nanti golek diri sndri msuk kubur ye.

    0

    0
    • damai says:

      Beri nasihat itu blh tapi kena tahu cara and adab. if nak nasihat bab agama knp mesti selitkan politik, dari mula dia hijrah sampai skg tak habis2 pasal politik juga. Dia selalu sebut pandukan Alquran dan Sunnah, tapi dia tahu erti dan makna setiap surah2 yg terdapat, Bgm cara Rasullah mengajak org kafir pada Islam. Cara dia yg suka menjatuhkan2 kerajaan dan suka sgt berpolitik yg buat org hilang respect dgn dia. Dia sendiri tak blh terima teguran. Sdgkan UAI nasihat cara umum, dia terasa dan terus melenting depan ramai org, so u also have a lot of kelemahaan kan.

      0

      0
  55. arbaiyah yang tak berape nk abadi says:

    kak arbaiyah ooooo kak arbaiyahh.. (eh,lupe bagi salam kang kene ceramah lak),
    assalamualaikum kak arbaiyahhh,
    tak salah hakakk nk sound rakan hartis yg xreti2 nk pakai elok2 tu hakak oii.adik di sini amattttlah menyokong ape yg hakak ckp tu.tapi jgn lah meng”KHINZIR” BUTE ckp dowg tu sesat la hape jadah UMNO bagaila kak oiii.ape plak kene ngene ngan UMNO ke PAS ni..politik2 ni hape kejadah plak akk nk campor kak oiiii.nk ceramah,g azan kat tlinge dowang tu kak.tak payah hakak ngomel2 dlm twitter.wat sakit ati hakakk ngan org lain je hakak oii.lagi satu hakak arbaiyah yg disayangi dan dichentaiii,ckup2la mulot akk yg bgitu puake tu kak.dari respek org naik benci suda.rilek2 suda kak.cer tgk hartis yg da berhijrah cam farah ashikin,diana amir,yatt ngan irma hasmie tu kak.ilek2 je kak.xde heboh lam twitter kate ni jahil tu jahil.dowang pon mungkin ade tegor rakan artis lain tapi xdela begitu puake mulot mereka.

    lastly hakak arbaiyah yang dirindui sangatt (mate ke atas,tangan ke bahu),
    enough is enough hakak.ckup2la tu.da naik polak dengar cite hakakk ni.assalamualaikum hakakk arbaiyah.

    0

    0
  56. amoi comel says:

    Berapalah skor IQ Abby Abadi… Ermmm… Jom la kak Abby kita buat IQ Test. Setiap butir bicara Abby ni macam orang kurang cerdik je. Buktikan saya salah. Terima kasih!

    0

    0
  57. Man Laga says:

    Kening dia masih bercukur ker?

    0

    0
  58. ratu says:

    Dia ni dah tak laku sekarang sebab tu meroyan tak tentu pasal……………..

    0

    0
  59. Mas says:

    Apa yang saya kurang faham, PAS parti Islam lebih sanggup nak bersekongkol dengan parti bangsa lain, daripada UMNO. Sedangkan majoriti UMNO adalah Islam. Pada saya, jika betul nak ke jalan Allah, adalah lebih baik berbaik dengan saudara seagama daripada yang lain. Bukan kah begitu. Betulkan jika saya silap.

    0

    0
    • pizza says:

      Mas, kena banyak membaca dan analisis sebelum buat kesimpulan. You cannot simply read Utusan Meloya and watch TV3suku, mmg habis la kena goreng. Nik Aziz bagi jaminan utk bubarkan PAS kalau UMNO bersetuju jalankan Hudud dan mewajibkannya keatas rakyat Malaysia yang beragama Islam. Non-muslim dialu-alukan utk turut serta. But what is happening right now? Terlalu byk dolak dalih dan alasan. Cari 1000 jalan utk menidakkan Hudud diMalaysia.

      Cuba tanya balik apa perlunya bergabung dgn MCA? Dlm tahun ni jugak, Soi Lek terang2 membangkang Hudud. Siap bagi ancaman 1.2 rakyat Malaysia akan mnghadapi risiko pekerjaan jika Hudud dijalankan di Malaysia. Apa yang pemimpin Islam UMNO buat pada rakan BN depa ni? Adakah sama mcm Nik Aziz tarbiyah Karpal Singh ttg Hudud?

      “Over my dead body”? Hahahaaa, itu cerita 10 tahun lepas. Sooo grandmother’s story. Cerita Soi Lek ni cerita tahun ini.

      0

      0
  60. Ratu minah jambu merah / biru says:

    Ape kena ngan abby ni ? kalau kau berani pegi la tanye ngan pak najib kenape nk sebokkkkkk kecoh kt blog bang nara ni !!!! cakap itu ini macm orang dh tkde iman lagi…….ape kena mengena kau ngan UMNO? UMNO menyusah kn kau ke abby smpai kau sakit hati sangat ngan UMNO ! kau dh tkde keja ke? jangan salah kn UMNO kalau kau tkde keja !! kau dh cerai ngan norman pandai2 lah bawak diri asek2 nk melalakkkkkkkkkk je mulot tu !!!! dh tak tau ape nk cakap lagi dia cakap kemasokan orang luar pulak senang dapat ic kt malaysia bodoh kan !! itu terpulang lah pada pehak immgrtion nk kasi atau tidak ic ! yg penting dorang kena apply n mintak izin terlebih dahulu paham !!!! bodoh bahlol punye abby !! ……..dh lama tk dapat ha gini la jadi nye huh !!!!!!!

    0

    0
  61. kak li says:

    aby aby……. kalau tak kerna BN, kau tak bebas bercakap tauuuu. Sebab Barisan Nasional juga kita dapat hidup dgn aman sekarang. Cuba kau gi negara Jirannnnnn? Agama ada kaitan ngan politik ke? Kamu sendiri yang mencampuradukan agama ngan politik. Sikap nak memecah belah rakyat Malaysia. Tak semua BN tu jahat tauuuuu dan tak semua PASSSSSSSSSSSSS tu betul.

    0

    0
  62. malaysia bole says:

    aku nie bukanlah sempurna sangat orangnye…tapi apa yang kak abby nie buat bagi pendapat aku tidak elok….ia macam kau mengupat dengan seseorang dan menceritakan apa yang tak tentang seseorang…dalam islam kita tak diajar untuk menceritakan apa yang terkutuk tentang diri kita tau orang lain…hanya ALLAH S.W.T sahaje yang lanyak menghakimi kebaikan dan keburukan manusia ciptaannya……tidak salah memberi nasihat tetapi secara berdepan dengan semua artis di malaysia… kalau mereka tak boleh terima kita takboleh buat apa tapi kita dah menjalankan satu tanggungjawab kita sebagai seorang khalifah dengan mengajak mereka ke jalan yang lurus…..insyaallah kerana segala kejadian pasti ada hikmah nye……(yang baik datang dari ALLAH S.W.T yang buruk dari saya yang hina ini)

    0

    0
  63. Pemikir says:

    Nak buat macam mana dah tersalah jumpa guru.

    0

    0
  64. zar says:

    betul la mengingatkan org…tp xkene pade tempatnye… orang yang bute agame memang xble trime lgsung la komen ko ni abby…mcm pengomen2 di atas ni bukan sedar yg dorg pun akn disoal..aku sokong bagi nasihat..tp abby yg bagi ade carenye..jgn pakat terjah je

    0

    0
  65. Ras says:

    Dear Abby,
    I really feel sorry for you. There are ways to bring people together to love Islam, but what you are doing is just tearing them apart and make them dislike Islam (and YOU) even more. I know you feel that you have found Islam but becareful, i heard somewhere that the moment you feel that you are pious, that’s when you lose.

    Change the way you preach about Islam, maybe then, they will start to listen.

    p/s: You keep condemning all these people but I notice you still shape your eyebrows. Isn’t that against Islam? oh and you wear a bit too much makeup, it attracts the opposite sex, which is also not right if you really follow the path of Islam. See? No one’s perfect. So stop condemning people, guide them instead.

    Just my two cents.

    0

    0
  66. Anonymous says:

    dulu mnat kot die ni..skarng walaupun die berubah ak tambah2 benci ade la..kalo nk menyeru org lain berubah ke arah kebaikan jng campur adukkan dengan polotik boleh x….agama bila dipolitikkan mmg x kemana…menhancurkan lg adelah…jgn nk salahkan pihak lain (UMNO ke..)bila hal ini terjadi…

    0

    0
  67. buhsan says:

    propaaaa je makcik sengal neh!!!

    0

    0
  68. miss wawa says:

    Dulu i minat ngan Abby Abadi sejak Zaman Elite lagi..tapi knp skrg Abby da jadi mcm ni..Tahu tk perbuatan Abby ni akan semakin dibenci org..Semoga Abby cepat sedar..

    0

    0
  69. Anonymous says:

    tegur la seperti menarik rambut dlm tepung.. kan lebih manis…. xde hati yang terasa.. kesian, akal baru panjang sejengkal tp sudah berani bersuara lantang tanpa mengira hati perasaan org hingga bisa bisa mengaibkan org.. menutup aurat itu wajib, beriman kpd Allah tu pun wajib tp soal dosa pahala, salah benar itu tetap hak Allah menentukannya…

    0

    0
  70. cece says:

    hemm.. dulu pun ko gtu jugak abbyy.. lagi trok kot… ko bru je kot insaf… tazkirah diri dulu… jgn nak kondem artis kaw2.. ntah ape masala ko ni.. xsala nk igtkan org.. tp ada cara die.. kena dgn cara bhemah.. ni ntah cm mroyan je..

    0

    0
  71. makcik gemok says:

    nak bersyarah agama takpe, tp apa jadahnya yg ko nak berpolitik plak??

    0

    0
  72. rombau says:

    den ni baru nk berjinak-jinak ngan PAS.. Baru nk nk kenal hati budi lah.. Tup2 bila terbaca je isu ni.. Conpom den pilih parti lain bila ngundi nanti. TERIMA KASIH ABBY ATAS ISU YANG BOLEH MEMBUKA MATO DEN NI…

    0

    0
  73. beluncas12 says:

    islam x suruh umatnya menjatuhkan saudara seagama..abby ni nak berdakwah tapi cakap tak serupa bikin..aku ni jahil jugak..tapi aku tau jugak ape hukum pakai make-up tebal2, bulu mata palsu semua tu…abby dok hina sangat umno..dulu yg naikkan nama dia, tv kerajaan jugak…bangang abadi!

    0

    0
  74. kipas siling dan kipas tangan says:

    piere andre berubah dan telah memilih jalan yg lbih baik dri abby. sekian..

    0

    0
    • kAKAK says:

      Mmg sesiapa pun BERHAK TERASA tapi dalam dakwah bukan ke menegur secara diam2 lebih baik. Haihh la abby. Nk berdakwah biar belajar cara hormat orang dulu. Bukan ikut perasaan. Tetiba politik pulak kau campurkan dalam dakwah. PE JADAH ABBy OIIIII!! MOHON KAU TERASA

      Cuba tengok wardina. yang rapat2 dgn dia alhamdulillah senang berubah. cth macam irma..diana amir.. sharifah sofea.. Tak perlu nak lantang2 tunjuk salah orang sana sini. semua org dah tau. tindakan abby serupa macam mengaibkan orang.menyakitkan hati org lain pun tak patut tau abby. tak belajar keeeee??

      0

      0
  75. awexcun says:

    salam…
    politik & agama mmg boleh dipisahkan…
    TAPI
    jangan politikkan agama..faham ke ustazah abby???
    kdg2 sian dgn minah ni…smua org btul..artis lain pun ramai gak yg berubah tp xla meroyan mcm ko..sian btul….

    0

    0
  76. Anonymous says:

    Berat doh abby nih. X tahunak kata bila alim mengejut nih

    0

    0
  77. bedah jambu says:

    apa kena mengena UMNO N BN dalam urusan ko nk berdakwah…tk terlibat langsung kan….so jaga mulut kau sebelum nk perburukan parti…

    0

    0
  78. maria says:

    mintak maaf la abby… makin bersuara makinla orang nampak awak tu pendek akal. Allah dah bagi akal utk pk, kalau tau benda salah… x payah buat! ni tak… asyik nak salahkan org…bodo x dak dah! x payah cakap byk la… mai dok kedah sat.. tgk apa jadi dengan “negeri Islam” bimbingan PAS ni… kelab malam n pub lagi bersepah daripada masa BN tadbir dulu. mengalahkan kelab malam jalan PRamlee.

    0

    0
  79. nini says:

    Adik2 ku peminat BN tersayang…….
    dunia dah akhir zaman.Inilah petunjuknya bila berdakwah ada matlamat lain. Jangan korang mudah terpedaya dengan orang2 yang mengaku alim. Selidik dan siasat dulu…

    0

    0
  80. daun says:

    dear abby:
    1) tolong la dengar ckp rakyat malaysia ni pegilah belajar ilmu agama sedalamnya sebelum berdakwah
    2) sekurang2nya paham la cukur kening dan menghina umat Islam lain tu perbuatan yang dilaknat
    3) sebelum ko smgt2 nk “tolong” org lain, “tolong” lah dirimu itu dahulu… ko semgt la nak “selamat” kan org seolah2 ko da confirm2 selamat di akhirat nnt.. ko perli2 buat org lg jauh dari agama ko sanggup ke nk tanggung dosanya..??
    4) eh, mase ko start pakai tudung bukannya parti yg ko sokong ni memerintah pon negara ni.. jd tolong la faham keimanan seseorg takde kena mengena dgn parti ape yg dipangkah (tak tau la ko ni cmne kan)… ko tnye la diri ko balik leklok.. ko memburukkan name parti tu je..

    0

    0
  81. zura says:

    seriously..nape dgn die ni??
    ~drpd berkta2 yg myiktkan org,,lbih bek brdiam~
    salute kt wardina,,irma,,berhjrah & brdkwah dgn cra sopan..

    0

    0
  82. Lelaki Sejati says:

    Betul cakap Abby..orang Malaysia dah lama jauh dari Islam…Macam hal poligami seolah dibenci sangat oleh majoriti wanita Malaysia…Padahal poligami itu nikmat yang diberi Allah untuk kita semua merebut peluang mendapat pahala…mengajar erti sabar dan berjuang ke jalan Allah……

    0

    0
    • perempuan says:

      en abg nie bercerita pasal poligami teringt satu dialog…dalam ceter P.ramleee.
      .” ooo klau nak kawin 4 ikut undang2 islam ya klau hal sembahyang,puasa knapa x nak ikut undang2 islam hah” saya x tuduh awk ye en abg..tapi tetiba teringt dialog tue..kita dh lari tajuk nie ^-^.

      *lelaki klau mampu mmg xde hal larr…tpi smpai anak bini x cukup makn, pkai semua,nafkah batin pun x adil tue kes dh aniaya anak bini dh bang…klau mampu semua benda go on jer bang…aiman pun x kisahhhhhh

      0

      0
      • Lelaki Sejati says:

        Abang mampu..zahir dan batin…belum cuba belum tahu…isteri-isteri abang sentiasa tersenyum…

        0

        0
        • 4mestitakcukupjugak says:

          Abang memang best….saya sokong poligami
          Saya pun sokong abang berpoligami…sebab abanggg mampu bagj nafkah cukup zahir bTin.

          Harap lelaki yg nak berpoligami mesti jadi macam abang….adil semua segi.

          Abang dah cukup kuota kerrrrrr……

          Adik kat sini….nak mintaa merayu tolong sikit
          …………..he he he he
          ……….
          …….

          Tolonglah menikah dengan Abby….cian dier.
          Ikut sunnah nabi poligami kena pilih janda ka bannnngggg?

          0

          0
        • Anonymous says:

          abg tahu ke dia tersenyum ,,senyum di buat -buat atau senyum terpaksa buat …abg tahu dlm hati isteri abg tu ,,,dlm hatinya meyupah seranoh abg tahu ,,,x tahu kan …

          0

          0
  83. Anonymous says:

    kalau teguran mcm ni aku sokong abby abadi

    0

    0
  84. Prince Noob says:

    kalau teguran mcm ni aku sokong abby abadi

    0

    0
  85. crayon says:

    Selalu ikut ceramah ilmu sana sini..,mulalah rase diri cerdik ilmu. Marah pulak kat org lain yg dia kurang setuju, mulalah bahasa tu kurang sopan.Camanalah org nak ikut..makin menjauh ada.

    0

    0
  86. alifbata says:

    cara abby tegur tu tak sesuai lar..tak kena dgn caranya…dia kena ingat dia dulu mcm mana gak.cermin dulu sblm menilai org,ni sampai masuk kes politik per citer..hal politik,hal politik lar..ni yg dia huhahuha apesal.xde sapa yg suka kat dia kalau perangai mcmtu..hurmmm….dia cakap pasal artis lain,dia pun sama gak 2×5.

    0

    0
  87. ewa says:

    cuba lah jangan nasihat dengan cara mcm tu??tujuan nya nak meraih pujian ke ape???nk bgtau sume org yg dia bagus sangat lah tu..nabi muhammad pun nak nasihat umat dia dengan penuh berhemah..jangan lah bertindak tak guna akal..kesian..

    0

    0
  88. saya says:

    percakapan abby xseperti cara abby berpakaian. xsesuai. pkaian dh bertutup tp syg percakapan busuk.

    0

    0
    • 09 says:








































































































































































































































































































      0

      0
      • 08 says:

        mental breakdown

        0

        0
      • ko dah kenapa? says:

        macam @#$%^&* la org yg komen dash bebanyak ni.. confirm la org, xkan monyet ngethi taip dash and enter kot.

        abg nara, plez remove komen si anon @#$%^& ni!!

        0

        0
        • Anonymous says:

          ape mende motif korang sebenarnye buat tanda dash bnyak2 ni? nak kene dush ke?? org mcm ni la buat org lain tambah dosa kutuk saner sini! keybord rosak ke weyhhh????

          0

          0
      • Anonymous says:

        eh, kalo ko nak testing keybord ko ok ke x pegi kat microsoft word ko boleh x???x pyh test kat cni. srabutkan pandangan org taw x? ko g betolkan dulu keybord ko pastu bru mai cni blik kalo nak komen sgt!

        0

        0
  89. saya says:

    percakapan xseperti cara berpakaian. pakaian bertutup tp syg mulut busuk. tolong jgn memalukan diri sendiri. bad image!

    0

    0
  90. Asyraf says:

    ermm knape abby macam gini….
    sepatutbya abby tahu situasi yng artis lalui…dy pernah macam mereka sekarang nih yangberlakon tanpa batasan ape sume..cum untung nye dberikan hidayah terlebih dahulu drpada Allah SWT….seharusnya Abby gunakn pendekatan yang lebih halus untuk tarik golongan artis ke jalan yang benar bukan seperti nasihat yang akhirnya mencetuskan kemarahan dan rasa dendam semue pihak terutamnye glngan artis sendir…jadi abby kalau nak nasiht golongn ini..tgok dulu kekurangn diri anda…. banding akn zaman “lakonan” anda yang dahulku..baru anda dapat selami jiwa glngn artis masa kini dgn nasihat2 yanng membina peace!

    0

    0
  91. Abg tarak says:

    abg nara nie sah2 pro umno… takut x dapat cari makan… percaya la pada Tuhan jangan duk mengampu je kejooo nyeee

    0

    0
  92. Biso Bonar...Jah says:

    Umang ai…Biar lah dio. Dah gayo bahaso dio camni. Kalau raso2 terhaso, layan jo lah nasihat dio tu. Kalau raso2 tak teraso, buek doe-no jo lah. Apo susahnyo…

    0

    0
  93. aper-aper jer says:

    aku kan macm x faham lah abby ni….knpa lah dia ni suka sgttt cari publisiti murahan yang mmg murah….xder masalah lah kalau ko nak nasihat tapi gunalah saluran yang btul, cara berhemah, islam itu mudah,bukannyer pom pang,pom pang kat twitter nak tunjuk yang diri ko tu mcm good2 jer…ko pun kna ingt masa ko berlakon dulu ada jugak artis yang berhijrah ke arah kebaikan tapi xder pun dgr diorang mcm kau….ko ni aku tgk dah kalah kiah propa….

    0

    0
  94. abby ni meroyan ke ? says:

    gilo ~

    0

    0
  95. awan nano says:

    bodoh la org yg wt semak page nara ni…
    klu nk komen bt cara nk komen!!!!!!
    jgn la ko dengki kt kitorg nk bca komen ni….
    Bodoh tol…..
    (nara ko kne upgrade sistem komen ko ni..buang je komen yg semak2 mate ni…)

    0

    0
  96. dhia says:

    huh…very the BN here lol..

    0

    0
  97. Embun says:

    Secara Jujurnye, sy nasihatkn Abby sebelum bercakap teliti dulu…bagus berubah tp ape yang di lakukn sekrg mcm meludah ke langit, tempias kene diri sendiri, Politik dan agama jagan di campur adukkkn, juga tak salah menegur tp ape yang abby buat skrg adalah judge sedgkn die juga dulu begitu….Cari ilmu dahulu bru bercakap, jangan nnti org kata Bodoh tp berlagak pandai…

    0

    0
  98. Abby Abadi says:

    Terimakasih kerana mencaci, mencerca saya kat blog beautifulnara ni… dapat Abby pahala free. Thank youolss may Allah bless you.

    0

    0
    • Anonymous says:

      bgus gak law abby sndr yg baca komen org..xkn nak nasihat org je pndai..sekali skala dgr la nasihat n pndgn org thdp kelemhan dr plak..x gitu.

      0

      0
    • Kak Long says:

      Pahala free, pahala free juga, tapi dose yang Abby tanggung buat orang menyampah dan meluat tak pasal-pasal, rasa nya kena timbang juga, yang mana lebih berat – dosa ke pahala? he he he. Kalau ilmu tak penuh di dada takyah lah nak bertazkirah kalau setakat nak mengundang fitnah. Tak doseka camtu? Btw, dah penah buat solat taubat belum? Kalau belum, ha, pergila lihat diri dalam cermin dan belajar bermuhasabah diri dan rajin2 ikuti ceramah2 ugama (bukan politik!), Insya Allah, pintu Syurga akan terbuka luas untuk Abby. Bak kata omputeh, “No one will say that YOU ARE DUMB if you keep your mouth shut!” dan hentilah buat kenyataan yang terus-menerus menonjolkan kekurang awak.

      0

      0
    • Lisa says:

      bgos la da bace sndri so berubah la wahai abby, contohi lah artis2 lain seperti Yatt, Diana Amir, Wardina, Irma, yg lemah lembut ,sopan santun.. bkn mcm nie ko nk tgur org ok.. ko dulu pon artis mkn duit tu gak kn ko membesar.. knape twok la ko ni.. ko pn dlu seksi, telanjang2, rapat2 ngn zul, jgn slhkan peminat knape peminat xsokong ko.. mulut ko tu, jgn slhkn politik lak okeyh..

      0

      0
    • wiwi says:

      Assalamualaikum Abby… teruskan usaha… mmang susah kita menyedarkan manusia, Nabi Muhamad saw berdakwah 22 thn, Nabi Noh 950 thn cuma sedikit sj yg mengikutnya. Ingat Nabi Muhammad saw dibaling batu semasa di Thoif, tp Nabi tetap mendoakan yg terbaik, Abby cuma dibaling dgn kata2 nista, harap Abby bersabar

      0

      0
  99. Silabacarukunegarake5 says:

    Wahhaa makcik abby..sila baca kuat2 rukunegara ke5!jgn kata rukunegara tu politik juga!kalo xpun sila jumpa ustaz2 ustazah yg lurus jalannya!tanya mcmni:ustaz,ustazah bagaimana nak tegur sahabat?.kalo nak tegur sila berhemah!kalo org tegur ko,ko pun terus goyah dah..mcmne nak ajak rakan2 semua berubah bila para pendakwah mgunakan bahasa yg xsopan,xmanis..maka mereka anggap,ko ni baik dah tapi bahasa n cara ko serupa menjauhkan diri ko dgn agama..

    0

    0
  100. Anonymous says:

    jangan pedulikan die…die tu lama dh org x bg prhatian sbb tu buat stetmnt minta puji. BIARLAH MAK CIK ABBY TU. Menyampah meluat. berubah luar xde gune law xberubah dr dalam. berhenti dengki, sakit hati, mengutuk org dgn mulut longkaang tu dulu bru boleh bg ceramah agama. sekian.

    0

    0
  101. Kak Long says:

    Tak dose ke Abby kalau kite buat orang menyampah dan meluat kat kite? Padahal orang yang same dulu-dulu kesian dan teruja dengan perjalanan hidup yang awak dan anak-anak lalui. Kak Long nak nasihat kat Abby, pulang lah ke pangkal jalan dan ikut ajaran Islam yang sebenar – ikut Sunnah, dan jangan ikut Syaitan, Faham?

    0

    0
  102. liluk says:

    daripada sebok pasal artis lain, apa kata solat hajat byk2 untuk kesejahteraan orang islam seluruh dunia, antara esp Malaysia, syiria and palestin

    0

    0
  103. BUNGA says:

    ni mesti kes hlg ingatan ni…
    lup e time die pakai bajun belang2 yg nampakan semue lomak2 die 2…
    org lain berhijrah gk…tp xde la cm minah ni…

    0

    0
  104. joyah spot says:

    die ni nak nasihat dah betul dah, tp CARA nasihat tu yg menyakitkan ati…bahasa tu nak kene betul, nak mengajak org tu mcm die tu dulu x de buat salah….camne artis lain nak ikut….yg bab politik tu lg…adoi mcm mintak sepak….

    0

    0
  105. EIKIN says:

    bodolah anonymous yg bagi comment sengkang bebanyak ni. haihh

    0

    0
  106. saye je says:

    semoga Allah menunjukkan jalan yg lurus kpd diriku, isteriku, keluargaku, abby abadi dan seluruh umat islam..amin..

    0

    0
  107. bulbellaful says:

    kelakarnya kak abby nih…dulu sblm alim…suke kt die…tp lepas “alim KATANYERRR” nih…jgn kata ehem2…ehem2 pon tidak..tau die xmintak tuh sume…byk kali dh komen…XSALAH NK NASIHAT ORG…DIA SNDRI DULU DI UJI DGN BYK DUGAAN BARU BERUBAH…so bialah rakan2 artis yg lain alami dugaan meReka sndri…XPAYAH NK BWT STATEMENT MKN DIRI…. ;)

    0

    0
  108. ishh3.. says:

    abby ni berubah kene sogok politik ke memang berubah benar2 kerana Allah??fikir2kanlah abby..kalau benar kerana mahu perjuangkan agama sendiri,ISLAM tak tuntut umatNya saling menjatuhkan sesama sendiri..

    0

    0
  109. endo says:

    amboi cik abby abadi ni. lepas 30 tahun+ bru dapat hidayah, baru nak malu dedah aurat suara sana sini, nak sound2 orang lain pulak cepat2 dekat dengan Islam. syukur la awak dapat hidayah. nak mengajak ke arah kebaikan, gunala bahasa baik2 tanpa perlian. tu kan cara Islam mengajak ke arah kebaikan.

    awak kan mengajak orang ke arah sunnah dan al-Quran.. apakata nasihat bebaik? :) Mungkin orang ramai dapat terima nasihat awak tu. ye tak?

    0

    0
  110. siti says:

    kak abby,

    PAS bukannya agama kak….PAS adalah parti politik yang sama je macam parti yang lain…
    jgn salahkan org lain parti lain kalau artis mesia pakai macam telanjang….tu urusan dia dgn tuhan…kalau berani sgt kak abby ckp org yg pakai tp terlanjang tu face-to-face…tak elok sindir2 ni…
    imam sy yg lemah ni hanya mampu untuk tak bersetuju dgn cara mereka tetapi akan mendoakan mereka insaf….
    kak abby ada bukti ke artis2 oversea dpt IC dgn syarat undi BN????jagn mudah keluarkan persepsi….menuduh tanpa bukti adalah fitnah.

    0

    0
  111. Im not a big fan of u says:

    Everything about this lady is upside down.
    Abby Abadi.Berhijrah,turn yourself into a better person is good for you,but it doesn’t make you any better then anyone else. You are not superior.
    People says experience makes us wiser,makes us a better teacher but I don’t see this in you.
    Menegur orang macam you r so damn perfect! Have you forgotten?,once,you were in the same ship too.And ya,you have no idea about other people life journey.So,do not condemn!
    Please,learn more as we know knowledge is power and learning process never ends!
    Be knowledgeable then talk!
    Merepek je banyak..Ceh

    0

    0
  112. Anonymous says:

    nasib baik la bkn manusia
    tentukn neraka n syurga

    0

    0
  113. Ms Eyda says:

    KALAU ARTIS TU SENDIRI XNK BERUBAH,XPERLU NAK SALAHKAN POLITIK..
    SALAHKAN DIRI SENDIRI…BLH PK MANA BAIK MANA BURUK..

    #SAYA SUKA BILA ABBY MENASIHATI TP SAYA XSUKA BILA NASIHAT ITU BERCAMPUR POLITIK..

    0

    0
  114. abang funny says:

    bab agama. gua angguk. gua angguk. sekali tetiba. . . politik. *facepalm*

    0

    0
  115. Lisa says:

    msok kn bak2 politik lak, diri sndri pon xhabiz ngaji lg ha.. jgn la nk hina2 org la abby..

    0

    0
  116. no name says:

    betol la yg PUAN ABBY cakap,benda fakta…tutup aurat memang perintah ALLAH,disebut dalam quran…xkesah la sapa2 pn yang bagi teguran….kalau teguran tu betol,ikut ….TAPI xnak ikot pn xpa…kubur masing2…tapi kalau dah beragama ISLAM, memang wajib buat apa yang ALLAH suruh, tinggalkan yang ALLAH larang…dan dalam hal ini,pemimpin main peranan…peranan yang sssssangat besar…..sebab itulah PUAN ABBY kaitkan dengan politik…memang berkait pun…

    0

    0
  117. Anonymous says:

    bile dah akhir zaman..manusia semakin buta atau buat2 xnmpk dosa.at least ade jugak org nk sedarkan sesame islam.kte jgn tgk pasal politik tp tgk dri sudut positif.mayb ade yg sedar dan berfikir lepas bace tweets abby.jgn cepat mengutuk dan menilai org.takut jadi dkt diri sendiri nnt.

    0

    0
  118. halimah jongang says:

    Ko dulu pakai baju seropa telanjang jgk, time ko pakai mcm tu, ade ke ko igt ‘kalau mati cane?..xde kan, baru pakai tudung tu pun stakat tutup kepala je, mulut lidah kau mcm lahanat jgk x terjaga, dia ni nak bceramah x kena gaya..org kalau dari zero pastu tetiba nak blagak tunjuk kata alim kat 1 alam ni mmg mcm tu, mcmlah dengan pakai tudung baru sehari dua ko dah cnfrm2masuk syurga makcik abby oii, kalau mulut tu mcm neraka, ckp sesuka hati skali x skali dia ni mmg btemu la buku dgn ruasnya…

    0

    0
    • pizza says:

      Halimah, mmg dulu pakaian dia mcm jahilliah tapi skrang x lagi kan? So, jgn ungkit dah aib tu. Nak marah pun, marah la ttg pasal skrang. Pasal dia kasar dlm memberi teguran.

      Aku pernah came accross this hadis (x ingat sumber dari perawi yang mana) : Takkan mati seorang hamba ALLAH yang membuka aib hamba ALLAH lain yang telah insaf, melainkan dia sendiri akan melakukan aib yang dia ungkit”.

      Aku ni takut jugak sebenarnya, byk menegur. Tapi apa yang aku komen mmg aku pasti akan kebenarannya. Jom kita sama2 memperbaiki akidah dan iman. Semoga mendapat manafaat. Maaf kalau tersinggung.

      0

      0
  119. Indah says:

    Salam…

    Inilah jadinya kalau merasakan diri sudah terlampau baik dan tinggi darjat dari semua orang. Menegur tanpa usul siasat dan tanpa fakta… hanya telahan semata-mata…

    Nasihat… gunakanlah akal yang dikurnia Allah SWT bukannya perasaan…

    0

    0
  120. ish.ish says:

    tu namanya nak test market..kot-kot la ada AJK PAS nak amik dia jadik bini No 2 ke 3 ke..

    0

    0
  121. beri petunjuk says:

    Abby… kalau betul nak berdakwah, jadilah pendakwah sebenar.. tak perlu campur politik yang mengutuk mengata sana sini.. percuma dapat dosa kering.. menjejaskan lagi imej muslimah bertudung dan Islam secara amnya.. cara awak menegur seolah-olah Islam ni agama yang kasar..minta nasihat dr rakan2 artis lain yg ramai dah berhijrah dan truly berdakwah (tak libat politik pun dan sangat berhemah dalam memberi nasihat).. ingat awak ada anak-anak.. masa depan kita tak tahu apa akan jadi… jangan terlalu mengata orang lain.. bimbang nanti Tuhan pulang balik kata-kata awak pada diri sendiri atau keluarga awak… sebelum bercakap atau keluar statement, fikir dulu.. diam adalah lebih baik dari mengeluarkan kata-kata yang menyakiti orang lain.. mungkin cara awak berdakwah perlu lebih berhemah..

    0

    0
  122. betik masak ranum says:

    air kt kepala dia dh peluh.. sbb tu la si arbaiyah ni jadi
    cam tu

    0

    0
  123. Rain says:

    Dalam Islam suruh kita ikut Quran dan Hadith. Quran dan Hadith ajar kita macamana nak hidup dengan cara Islam. Dan dalam Quran dan Hadith takde suruh kita ikut PAS, maka sokong Pas tu bukanlah kewajipan nak masuk syurga dan sokong Umno tak semestinya ke neraka.

    Selagi kita mengikut suruhan Tuhan, berbuat sesama manusia, sesuai dengan kemampuan kita. Ramai ambik yg ikut suruhan Tuhan, dan lagi ramai yg abaikan part “hubungan baik sesama manusia”. Dosa dengan Tuhan kita boleh minta ampun, tapi dosa sesama manusia Tuhan takkan ampunkan selagi manusia tu tak maafkan kita.

    Hudud tu wajib, tapi mengikut kesesuaian yang dibolehkan sebab tu lah PAS pun sekarang dah tak perjuangkan Hudud, nampak tak permainan dia kat situ. :)

    0

    0
    • pizza says:

      Ko baca mana yang PAS dah x memperjuangkan Hudud? BH, Utusan Meloya? Get ur fact straight. Hudud adalah agenda pertama PAS and they will never compromise that for something else. Bawak2 baca Harakah sama, then buat penilaian dgn adil dan minda yang terbuka.

      Kesesuaian? Kesesuaian yang mcm mana lagi? Kelantan tu 95% orang Islam. Non-muslim x dipaksa sedikit pun utk berbaiah. Biar la Nik Aziz nak buat Hudud kt sana. Kita tgk betul x derang main ngan Hudud. Bole start kira brapa org rakyat Kelantan kudung tangan.

      0

      0
  124. bosan sungguh!!!!!!bosan says:

    Kita semua sedia maklum…. Betapa mndadak nyer perubahan seseorang adalah tdak bagus…. Dan betapa takburnya mereka pun adalah tidak bagus…….
    Suka diana amir, irma hasmie tdak menunjuk nunjuk..ada cara mereka tersendiri….

    0

    0
  125. abby abodo says:

    kekurangan publisiti..sbb dah kurang publisiti..so dia pon cari publisiti dgn cara mcm ni..
    klo nk nasihat artis ,cube cari cara yg lebih baik dan berhemah..

    0

    0
  126. sudah2 la abby says:

    menyirap betoi aku ngan abby ni…eeeiiii ko ni kan kasi angin satu badan je…ustazah jadi jadian…ibarat tin kosong,memekak x sudah2…blum ckup ilmu didada jgn pndai nak persoalkan org lain…cermin dulu diri tu,ko sebnarnya x ikhlas pun nak bertaubat…

    0

    0
  127. tt says:

    nak berubah pon susah .. cian abby ..

    0

    0
  128. kiki pemalu says:

    i hate when people mixing up both politics and dakwah… kak abby oooiii.. ini macam punya dakwah kan, kawan artis pergi lagi jauh wooo… betul kata antara pengomen kat page nih.. join usrah sesama artis.. dressing pun ala2 lagi tuu.. kan udah membawa umpatan orang.. gain more knowledge pleeeaasseeee…. :)

    0

    0
  129. arbaiyah oiiiii….
    pergi nasihatkan EN NORMAN HAKIM n MEMEK dlu. ko kn baik dgn dorng…ubah org yg rapat dgn ko dlu sblm ko nk ubah 1 dunia..ko nk kata dunia artis dpt duit haram kan…aku bukan nk kate halal pun duit 2..tp ko ada PIKIR x duit yg norman bagi nafkah kt ko n anak2 dr sumber mana? .buktikan pada kami yg norman xkn berlakon lg dan bagi nafkah HARAM kt anak2 ko lg lepas ni….bnda 2 ko x pikir ke?……sblm nk nasihat n jaga tepi kain org tgk tepi kain ko dlu…dah kena TAHIK da ko je x prasan….ibarat meludah jatuh kt muka sndiri…..

    0

    0
  130. mcd says:

    ko tau x NORMAN bagi ko n ank2 ko nafkah duit hasil d mane? BERLAKON yg penuh dgn dosa….so….nasihatkan dulu si norman n memek. lau org yg dekat pon ko xleh nk ubah inikan pulak 1 dunia!!!!

    0

    0
  131. lili says:

    makcik abby yg kegersangan’..& dilanda wabak riak & perasan bagus!

    0

    0
  132. sygislam says:

    Tak kisah la korang nk kutuk Abby ke x. Tapi mmg nampak dia benar2 jihad. Macam zaman rasullah n para sahabat baginda pon dpt pelbagai cacian dan hinaan. At least dia cuba brjihad is Abby NIH. Maybe tuh je care dia boleh buat. Manusia skrg nasihat elok2 xboleh pakai. Kene tegas dlm agama ni Baru Abby duk kutuk2 para artis korang marahkan dia dh. Allah lagi mengutuk para artis korang amik kisah tak? Sokong artis kesayangan masing2 adalah. Isu umno or bn tu kecik je. Sbb korang pon tahu kan macam mane kehidupan sebenar YB semua tu. anak2 keluarga diorg cmne bimbing keluarga xlepas nk bimbing org Islam apetah lagi. Wallahuaalamm. Yg org utama sbarkan kebaikan tapi tukarkan ianya mnjadi keburukan Nauzubillahh. Minta2 sdar awl2.

    0

    0
    • damai says:

      If nasihat tulus ikhlas org blh terima tapi hakikat kat sini, why watever she give tazkirah she must hentam org hentam kerajaan, politik mesti ada. is t if u join PAS terjamin syurga kita, and if join UMNO kita keneraka. If dia kata dia menegur kerana Allah knp time UAI menegur secara umum dia yg jadi melenting.

      0

      0
  133. cik nur says:

    kalo sy masuk pas, confirm ke sy masuk syurga kak?
    kalo sy masuk umno, mmg dijamin neraka ke kak?

    0

    0
  134. Kak Yanz says:

    meroyanz!!!

    0

    0
  135. pendapat says:

    alangkah bagus nya kalau abby berubah macam wardina saffiyah, diana amir, yg berdakwah tanpa mencampur adukkan politik dan berhemah cara peneguran nya.

    0

    0
  136. cahaya says:

    tiada paksaan untuk menjadi ARTIS.sama juga dgn abby dulu kan? ada ke org UMNO paksa ABBY jd ARTIS? abby berubah kini? sebab PAS atau sebab ALLAH? at the first place..mmg xperlu jd artis terus..even celebrity pon kan? berdakwah biar kena pada cara dan tempatnya…kalau mulia sifat kita..bersih hati kita..tanpa berdakwah juga org terima hidayah secara terus apabila lihat sikap kita yg telus dan ikhlas kerna Allah..nauzubillah~ #istifar

    0

    0
  137. shira salleh says:

    Rezeki dtg dr Allah SWT, bkn dari mana2 parti. So open up yr mind. TQ!

    0

    0
  138. Pemerhati 007 says:

    Jgn mudah2 utk menghukum atau menilai org lain wahai Abby…
    Kalau nak berjihad sungguh2, jgn campurkan politik..
    pergi bljor agama betul2 sampai Universiti dulu….
    Tolong jgn campur isu politik kkk… pastu nak ckp ikut sedap rasa jer…
    Cuba imbau atau muhasabah diri dulu.. Lebih baik beramal, baca Alquran daripada “bertweeter” ngata org…

    0

    0
  139. Ustad Rohimi says:

    berpada pada memberi komen…bimbang tersasar iman. mengucap semula selepas baca komen2 ni semua…berdakwah adalah tanggungjawab khalifah di muka bumi ini. jika kita tidak mahu menegur ke arah kebaikan maka jangan dimaki kepada orang yang menegur. Astaghfirullah…

    0

    0
  140. kaklily says:

    orang macam dia tak boleh tanpa publisiti,saya sudah mula meragui tujuan sebenar dia menutup aurat, menutup aurat suatu perkara yang sungguh mulia dan suci tapi ramai orang sekarang pakai tudung as a fashion dan ramai celebrity yang ikut hanya supaya akan diterima oleh peminat dan tidak mahu ketinggalan.

    As for her, kalau dia dapat peluang berlakon ke apa then dia tak de masa nak buat camni, cari publisiti, i think she needs help

    0

    0
  141. roda feris says:

    salam,islam itu mudah,jgn lah akak merumitkan.sepatutnya akak lebih berfikir positif bukannya kearah negatif.setiap penhijrahan 2 adalah baik ,tapi kita kena fikir yg positif ,ak org kata sebelum nasihat org kita kena cermin diri dulu.dlm islam juga x mahu kita sambil mengutuk sesama kita .sepatutnya bila akak dah berhijrah ,akak lebih bersikap positif dan rasional .dlm al quran pun ada sebut ada ckp kita kena bersikap rasional.jgn lah kita terlalu pengaruh dgn ckp politik ,yg sememangnya nak menkacau bilau hidup kita masing2……bagi pendapat saya akak abby wasalam

    0

    0
  142. ape2 aje lah says:

    hurm..teguran abby bab artis malaysia sudah jauh dari landasan islam aku setuju…tp…pasal politik tu ada gak kebenarannya..cube hang pa pk balik..politik kat malaysia ni pon sekarang dah mempermainkan hukum agama islam..mempermainkan soal hukum hakam islam..so..cube pk balik la maksd yg tersirat yg abby nak sampaikan tu…plzz…jgn nak menyampah org xtentu pasal la..aku bukan peminat tegar abby..tp aku berfikir ikut rasional..aku tengok kebanyakan kat sini mmang pengikut tegar berita tv3 agaknye..hihi…wasslammm

    0

    0
  143. just want to say says:

    politik x boleh di campur aduk ngn islam… sgt x btul… sdangkn korg nak mulakn majlis pn korg baca doa… basic kot…

    0

    0
  144. ikan masing says:

    Aku tak rela di siksa berani ka,tamparan wanita! abby dah berubah tak seperti dulu yang hot,skrg dah halim tapi masih mahu lgi kan perhatian orang lain.. Gerak khas gerak khas..tak sangka abby jadi macam ni!

    0

    0
  145. ikan masing says:

    Tamparan wanita!t

    0

    0
  146. Anonymous says:

    abby abadi niekan.takyah nak sibukkan hal org lainlah.cube munasabah dr sendr dulu.tak salah nak menegur.tapi biarlah ikhlas.nie dah bercampur ngan politik plak.pekehalnye.ayoyo.jangan suke berbicara sesuatu yang kita tak pasti kebenaranye.

    0

    0
  147. green says:

    aku sejak2 cooperate satu event ni ngan abby,mmg benci dh aku ngan dia ni,,tup2, dia jadi cmni..xheranla..sbb dia ni jenis ikut kepala sndiri..malangnya PAS dpt ahli cmni, membuatkan org lg pndang serong kat PAS..Aku tertanya-tanya samada abby dh ilang rasa malukah?? dikutuk, dibenci org sana sini, even org alim ulama pon dh bg teguran, stil mulut masih lancang..please abby, please jaga pertuturan awak tu..

    0

    0
    • polarispolarae says:

      PAS mmg menggunakan org2 cetek ilmu mcm Abby ni menghentam sana sini..sampaikan bekas mufti Dato Dr Asri pun dia nak hentam..dan apa kata PAS?? takde kata apa punnn..diam bisu aje..Situasi Abby dan PAS ni ala2 win-win situation buat mereka..Abby dapat $$ memberi ceramah..PAS dapat melaksanakan misi maki hamun terhadap org2 / parti2 tertentu melalui Abby yg jelas cetek agamanya..SOAL ISLAM ABBY DAN PAS MMG TOLAK TEPI..inilah yg dipanggil “matlamat menghalalkan cara ala PAS..” matlamat ke Putrajaya menghalalkan apa jua cara yang tidak Islamik atau sampai ke tahap membelakangkan Akidah..inilah PAS sekarang..sampaikan Nurul Izzah yg terang2 menjawab soalan seorang lawyer yg telah murtad tentang hak org Melayu & Islam untuk memilih agama (untuk murtad) pun dipandang sepi oleh PAS…sebab apa? sebab matlamat ke Putrajaya lebih penting dari Akidah!..hmmm..pikir sendiri la..

      0

      0
  148. PeaceNoWar says:

    Maksud Abby ni baik, cuma penyampaian dia menampakkan kebodohan dia dan dlm masa sama riak ..perasan atau tidak, ramai antara kita yg terkeliru dgn status “bertudung” sebagai “menutup aurat”…memakai tudung tu disuruh Allah ke atas kaum hawa..itu mmg dah pasti..tapi menutup aurat ni maksudnya lebih besar..aurat ni merangkumi pelbagai perkara, bermacam2..so, bila org perempuan bertudung, itu adalah langkah yg baik sebab menurut perintah Allah..tapi adakah dia turut menutup aurat? itu satu cerita lain..sebagai contoh, bertudung tapi pakai T Shirt lengan pendek, bertudung tapi pakai baju ikut badan, bertudung tapi berpeluk2an dgn jantan bukan muhrim, dan mcm2 lagi contoh kita boleh nampak kat luar sana..jadi org2 yg terlibat dalam contoh2 tadi bolehkah kita kategorikan sebagai org2 yg menutup aurat??? tidak sama sekali..

    Dan saya turut perasan masyarakat kita suka labelkan org bertudung tu baik, alim, etc..kalau mmg betul baik, alim, alhamdulillah..dan semoga kita semua menjadi umat Muhammad SAW yang sentiasa menuju ke jalan Allah..tapi kita harus ingat, bertudung ni bukan datang dgn package baik, alim, etc..ini datang dari diri kita sendiri..kalau kita mencari Allah, insyaallah Allah akan mudahkan dan lorongkan..tapi kalau kita bertdung sekalipun, tapi hati, nawaitu, percakapan, tindakan, amalan, etc tidak selari dengan tuntutan agama, maka dimana baiknya kita??

    Saya bukan nak ceramah panjang2 kat sini, tapi saya rasa Abby ni perlu muhasabah diri..perlu menilai diri sendiri..jgn terlalu suka menyalahkan sesuatu yg lain..kalau dah tahu persekitaran kita adalah persekitaran yg tidak sehat, pandai2 la jaga diri, jaga agama supaya kita tidak terjebak sama..jadi mengapa Abby dahulu sama saje dgn Malaysian artist yg lain?? kalau perlu ditukarkan persekitaran tu, buat cara betul..Undi lah parti yg Abby rasa sesuai..bukan mempolitikkan issue mcm ni..Mmg Islam tak pernah membezakan politik dan agama, tapi mempolitikkan agama adalah salah! apa yg kita lihat hari ni, agama ditolak ketepi semata2 memberi jalan politik..Dan secara jujur saya ingin nasihatkan supaya Abby berjumpa mana2 Ustazah/Ustaz yang boleh membimbing Abby ke jalan agama..jgn cari ustaz politik..mereka ni ramai yg menggunakan agama untuk mendapat kuasa..kena ingat, matlamat tak menghalalkan cara..kalau jumpa ustaz PAS, hasilnya macam perilaku Abby sekarang laa..sepatutnya kalau betul nak berubah, berubah kerana Allah..tuju ke arah Allah..cari medium yg betul, bukan politik..jika Abby fikir parti politik Msia dan pemikiran ahli2 parti politik ini boleh dijadikan some sort like idol sampai Abby rasa berhak mengata org sekeliling, berhak menerakakan org lain, maka Abby sebenarnya masih kelam, masih keliru, dan masih cetek ilmu..so, muhasabah diri lah..dan jgn biar diri diperguna org lain utk tujuan org itu..

    0

    0
  149. anti abby says:

    kurang kasih sayang ni..

    0

    0
  150. hamba Allah says:

    politik ni hanye satu permainan je di dunia ni..
    Allah x tanye pun nant kiter dari politik mane..
    berdakwah lah Demi Allah bukan demi politik.

    0

    0
  151. erm says:

    ANJING-ANJING NERAKA

    Sabda Rasulullah S.A.W kepada Mu’adz, “Wahai Mu’adz, apabila di dalam amal perbuatanmu itu ada kekurangan :

    1. Jagalah lisanmu supaya tidak terjatuh di dalam ghibah terhadap saudaramu/muslimin.
    2. Bacalah Al-Quran
    3. Tanggunglah dosamu sendiri untukmu dan jangan engkau tanggungkan dosamu kepada orang lain.
    4. Jangan engkau mensucikan dirimu dengan mencela orang lain.
    5. Jangan engkau tinggikan dirimu sendiri di atas mereka.
    6. Jangan engkau masukkan amal perbuatan dunia ke dalam amal perbuatan akhirat.
    7. Jangan engkau menyombongkan diri pada kedudukanmu supaya orang takut kepada perangaimu yang tidak baik.
    8. Jangan engkau membisikkan sesuatu sedang dekatmu ada orang lain.
    9. Jangan engkau merasa tinggi dan mulia daripada orang lain.
    10. Jangan engkau sakitkan hati orang dengan ucapan-ucapanmu.

    Nescaya di akhirat nanti, kamu akan dirobek-robek oleh anjing neraka. Firman Allah S.W.T. yang bermaksud, “Demi (bintang-bintang) yang berpindah dari satu buruj kepada buruj yang lain.”

    Sabda Rasulullah S.A.W., “Dia adalah anjing-anjing di dalam neraka yang akan merobek-robek daging orang (menyakiti hati) dengan lisannya, dan anjing itu pun merobek serta menggigit tulangnya.”

    Kata Mu’adz, ” Ya Rasulullah, siapakah yang dapat bertahan terhadap keadaan seperti itu, dan siapa yang dapat terselamat daripadanya?”

    Sabda Rasulullah S.A.W., “Sesungguhnya hal itu mudah lagi ringan bagi orang yang telah dimudahkan serta diringankan oleh Allah S.W.T.”

    0

    0
  152. willsee says:

    die tu xsdr diri..ntah2 geng dgn bob lokman

    0

    0
  153. azlinacintachanduri says:

    blah ar ko abby, berckp mcm diri tu bagus sgt..

    0

    0
  154. Ustazah jadi- jadian says:

    Weh abby, baguih sgt ke ko tu. Ko tahu sgt ke pasal hudud? Ko tahu sgt ke pasal lahad datu? Ko sokong sgt ke Allah boleh digunakan oleh org bukan Islam? Ko bljr agama tinggi sgt ke sampai ko dan passss ko tu baguih sgt!!!! Bertaubatlah weh… Jangan bergedik kalo kat ceramah agama 2….

    0

    0
  155. betul ke insaf ? says:

    kesian la aku kat abby ni..x kemana nya klu beriman berlandaskan politik..mana ada org politik ni bagus.tentu2 ada kepentingan masing masing..klu nak bertaubat pegi dalami agama betul2..saya percaya anda juga ada menifesto tersendiri..tiada manusia dijanjikan masuk syurga sbb perjuangkan politik..jangan terpedaya abby…

    0

    0
  156. It’s genuinely very complex in this busy life to listen news on TV, therefore I simply use internet for that reason, and get the latest news. Left Ear Ringing Meaning Is This Tinnitus Tinnitus masker cost american tinnitus association

    0

    0