Written by Bella | April 9th, 2015

Penyanyi Black akan membuat laporan polis terhadap individu yang merupakan seorang pelajar di universiti tempatan atas dakwaan menghina  anak beliau di laman sosial Instagram.

Black mahu mengambil tindakan tersebut kerana tidak mahu peminat dengan suka hati tanpa rasa bersalah mengutuk artis mahupun keluarga mereka di laman sosial. Perkara tersebut juga bakal diketengahkan ke mahkamah atas nasihat peguam.

Saya terpaksa membawa perkara ini ke tengah supaya rakan artis lain tidak mengalami nasib sama. Selepas menghina anak saya, individu berkenaan juga mengutuk anak pasangan pengacara, Awal Ashaari dan Scha Alyahya.

Jadi, saya tidak mahu lebih ramai artis ataupun orang lain terkena. Saya ambil tindakan ini untuk mengajar masyarakat supaya mereka lebih berhati-hati apabila menulis sebarang komen.

Individu tersebut telah menyamakan anaknya Khaleef Dayyan dengan beruk sebaik sahaja penyanyi tersebut berkongsi foto bayi sulung beliau di Instagram.

Macam-macam la, sebenarnya mereka yang menghina itu tidak berani di dunia nyata. Mereka  agak pengecut kerana berselindung disebalik komputer riba ataupun telefon. Anda mungkin punya hak untuk memberikan komen tetapi jangan dihina ciptaan Allah SWT.

Sumber Berita: Berita Harian

69 responses to Anak Dihina: Black Rancang Buat Laporan Polis

  1. zuanzuan says:

    saya cadangkan jangan kongsi tentang family dengan org luar kecuali hal kerjaya sahaja, sama juga dengan org lain selain artis, tak suka juga kongsi hal dianggap terlalu peribadi kadang2 juga hal kerjaya pun tak suka dikongsi. Yang suka sgt kongsi semua benda itu sebenarnya nk menunjuk-nunjuk sahaja.

    0

    0
    • Anonymous says:

      Eleh ko jeles kan??

      0

      0
    • Rj says:

      Dia Public figure.. Kalau x tunjuk ade plak kata x patut sebab dia artis..tunjuk gambar anak je kot.. Tak jadi masalah…yg masalah adalah orang ramai.. Tpi nak buat cmne.. Perangai manusia macam2..tak leh nak hindari.. So masing2 kene paham jer lah… Takkan ade kesudahan kalau sikap tu leh kontrol..

      0

      0
    • minah jambu sayang nenek says:

      elehhhh dh memang mulot orang mlayu kampong macm gituuu suka hina2…ngan budak kecik pon nk hina ke ? macm gini yg di katekn belajar kt unvrsity ? dia belajar ape tu kt univrsity ? belajar untok hina budak kecik ke ? buat habis duit mak bapak aje kasi sekolah pandai2 at last jadi bodoh ! jangn nk univrsity univrsity sangat laaa minah jambu pon tk heran ngan budak2 yg belajar kt university ni bukan Nye dorang tu bagos sangat ! sebagai contoh pelajar yg dh hina ngan anak si black ni..university sangat laa hahahahaha…helo black u sabar aje ye..

      0

      0
      • victoriabecks says:

        betul tu minah jambu…kt comp aku berlungguk bdk2 fresh u masok kije tapi…..hmmmm buat kerja masya allah tk bole pakai….basic pon ke laut
        cane tu??aku pon graduate u jgk..tp tade le tk bengap sgt bila mula2 start kije dolo…

        0

        0
    • aku says:

      bgs black..aku sokong..biar terdiam sket malaun2 keybord2 worrior yg suka mengutuk..menghina org ni.. cakap blkg bole la..puihhh

      0

      0
    • Chimpanzee ku genius says:

      Ko kot yg mengutuk tu. Takut ke. Kesian ko diciptakan mempunyai ciri-ciri otak udang. Betul kata pengomen lain, public figure. Org lain post gmbr anak jgk, x ada org peduli melainkan kuarga dn rkn2. Artis ni, peminat peduli, haters pun peduli.
      Klau peminat minta nk tgok gmbr anak, mestilah dia nak post. Klau x minta pun, sekali sekala kita mesti nk post gmbr anak kt instagram. Bkn instagram org lain pun. Yg sibuk nk tgok lps tu mengutuk dh kenapa. X suka, Blah. Sbnrnya dorang yg mcm beruk trlompatt2 kt insta org, buat bunyi bising beruk, lg ada ht nk mengutuk bayi x tau pape tu.

      0

      0
    • ninanininunu says:

      kalau BUKAN ARTIS boleh je nak share gambar2 anak.. gambar kawin.. gambar bini.. gambar laki.. gambar hanimun bagai.. bila ARTIS suruh sorokkan jangan kongsi jangan share.. bila tak share kata pulak poyo… gambar anak pun taknak share.. macam awal ashari kena masa anak dia dalam pantang dulu.. bila taknak share kata poyo bagai. manusia ni tak pernah puas.. ade je nak kondem. kalau dia tak share pun.. wartawan yang carik dia. bukan mcm ko.. entah2 anak pun takde.. kalau ade anak pun… mesti ade jugak ko haplod kat laman sosial. sengal.

      0

      0
  2. zietafus says:

    Bagus black akak sokong seribu peratus.
    Dieorg ni mmng patut di ajar..
    Akak doa kes ni menang dan sumbat penghina ciptaan Allah ni dlm penjara..aminnn

    0

    0
    • izzy says:

      konfius aku dgn org yg dislike komen ni.
      aku pun xde la baik sgt.. tp baby kot yg korang dok kutuk tu!
      dasar cipan punya mentaliti…

      0

      0
  3. anakharian says:

    senang ja black.ko tutup jasuma laman sosial ko. jangan upload gmbar apao2pon yang moebatkan orang yg ko sayang.so tak dak la orng hina ko

    0

    0
  4. aku says:

    Polis byk lg keje lain nk buat.redha je dh la..besa la dlm hidup nie..ada org yg baik n ada yg hati sakit..

    0

    0
    • amalin says:

      Pandangan orang macam kau ni lah yg buat org Malaysia tak reti bahasa dan beradab bila komen. Selalu tak piker consequences bila komen. ya Black, go on. saman je biadap2 ni. Ada ke mengata anak orang macam beruk. Biar masuk tv si kibot warrior tu. Aku nak tgk jugak lawa sangat ke mukanya?

      0

      0
      • aku says:

        Sdgkan raja lagi dikutuk..ada report polis?..buang masa je.baik diorg tumpu pd kejadian jenayah yg berlambak..kalu tk nk dikutuk,takyah share dgn org lain..

        0

        0
        • che ton says:

          biler manusia rasa sgt bhgia dpt menimang ank sulung, mestilah dia nk share ngn sumer org.. fb aku, ramai je org post gmbr ank.. xkn sbb dia artis, ko nk sekat kebebasan dia nk post aper pown… org yg mengutuk tu yg x bermoral! klw xsuke, xyah la follow c black tu.. yg g kutuk ciptaan Allah tu dh knape?

          0

          0
  5. Ibu says:

    Setuju…perlu diberi pengajaran

    0

    0
  6. Jojo says:

    Take the good comments and the bad comments. Take the ugly comments and the beautiful comments. Move on.

    0

    0
  7. anon says:

    Kenapalah ade jugak manusia2 yg jahat suka menghina ciptaan tuhan. Kepada mereka2 yg suka mengutuk tu, diri mereka tu dah sempurna sngt ke. Tak paham betol…

    0

    0
  8. nona hati baik says:

    nona sokong Black ambik tindakan undang2, supaya lepas ni orang2 lain yang nak komen pon akan fikir banyak kali & BERTANGGUNGJAWAB atas komen mereka.
    cyberbully is not good. komen yang ada point dengan komen yang menghina is different. kalo kat UK/US tu siap bunuh diri disebabkan komen2 negatif ni.

    0

    0
  9. einah says:

    Pade aku tak payah layan….sbb banyak jer kawan aku kat universiti ade penyakit mental…dia nampak normal tp hakikatnya

    0

    0
  10. Teddy Bear says:

    tak ada ibu bapa sukar dengar anakya di hina

    0

    0
  11. kakak cantik rupanya maknyah says:

    Betullah bdk2 praktikum kt tmpt aku pon rmai yg x bape btul dh bdk2 uni ler tuh..

    0

    0
  12. weng weng says:

    bagi aku..bile bergambar tu pakaikan anak tu baju elok2..ni untuk semua artis juga ler..

    0

    0
    • lee kwan yew says:

      setuju..macam perempuan artis juge ler..kalau pakai seksi semua org mengutuk ..kalau pakai elok2 takde sape nak kata

      0

      0
      • boo says:

        neelofa tu pakai elok dah sekarang.tapi ade lagi je mulot yg mengata..
        mulot org takleh tutup. pakai elok ke tak ke. org tetap nak kutuk.

        0

        0
  13. kelolo says:

    Selepas buat report, and then? Untuk defamation? Ada undang-undang tak boleh kutuk publicly kah? Kalau ada mohon sesiapa tolong quote…

    Report polis, polis simpan.. Baik hire kaki pukul and belasah orang tu, lagi cepat..

    0

    0
  14. aku says:

    SABAR LA BLACK……SAMA2 LA KITE BERDOA AGAR ANAK TU MEMBESAR DGN SIHAT

    0

    0
  15. Ibu says:

    Allah tu Maha Kaya, sungguhpun kita tak kenal org yg memberi komen tu, percayalah satu hari ada bahagian dia yg dpt balasannya, mana tahu tang anak sendiri tak pun atas diri sendiri, masa tu baru kot dia sedar impactnya, skrg dia masih belajar & muda belum clearly nampak perjalanan hidupnya lagi

    0

    0
  16. mulut celupar says:

    ajib kena kutuk kaw2, boleh lagi bang ajib rilek2..sabarlh black, walaupun mulut aku celupar, xtergamak aku nak kutuk anak orang, budak kecik pun,apa dosa dia smp nak kutuk bagai.

    0

    0
  17. Anonymous says:

    my advise..jgn layan!
    buang duit bawak ke mahkamah. tapi tegur juga di media.
    pastu doakan apa yg dia kata tu jd kat dia!
    lg puas hati…!!!

    0

    0
  18. wonder girl says:

    kenapa la nk besarkn2 lg isu ni. xpsl2 1 malaysia tau psl cite2 ni. lg malu la weiiii.

    0

    0
  19. hambaNya says:

    sangat sokong tindakan Black. Budak-budak sekarang ni memang kena diajar. Biar nanti dah ada rekod kat MCMC, padan muka takleh kerja sebab dah blacklisted. Nak kutuk-kutuk silakan kutuk tapi bukan secara online, tapi dalam hati sajalah.

    Adik-adik yang masih belajar dan berharap nak kerja makan gaji lepas grad, pastikan rekod online tu bersih. Ingat, orang boleh trace tindak-tanduk hadek-hadek sekalian hujung jari sajork. Belajarlah menghormati orang. Budak-budak sekarang ni makin ngeri perangai.

    serrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!

    0

    0
  20. Anonymous says:

    student ni org suh belajar sibuk dok tengok social media..budak2 br nk up besa la gatal tgn gatal mulut..dh jd kes camni mesti mengelupur kat bilik takut polis dtg cari..to black sabar la banyak2..tp sbenarnya tak elok kejahatan dbalas kjahatan ni..sama2 yg rugi..tengok cth terbaik dh berlaku depan mata tawaran kn tarik balik..bukan nk sbelahkan sapa2 sbb aku pun memang pantang org mulut kuang ajar ni tp just nk share some experience banyak nikmatnya bila jd org yg bsabar..kbai

    0

    0
  21. Lulu says:

    Saman jer budak U ni. Biar bankrap. Len kali tak la berani nak menghina sesuka hati

    0

    0
    • el says:

      nak saman orang kena ada sebab musabab. kalau setakat kutukan tu memang tiada kerugian di pihak black, bukannya kes fitnah pun, memang buat rugi je bayar peguam..peguam yang untung. Sabar je lah black

      0

      0
  22. sue says:

    Tak payahlah Black. Bukan polis boleh buat apa pun. setakat terima repot je. Tiada ugutan jenayah, hanya sindiran je tu. Artis kena kuat, tabah, redha je. jangan cepat sensitif. Seeloknya jangan balas. Jangan biar sindiran kutukan tu makan diri. Ignore je ok. Allah maha adil.

    0

    0
  23. mee kari says:

    orang yang hina tu menang tak patut. Tapi Black pon satu… bila expose gambar anak kat public, dia buka ruang untuk orang ramai comment and kutuk anak dia. you cant expect everyone to sing the kid praises. mesti ada mulut2 jahat yang akan kutuk.

    this is the consequences of exposing your child to the public. accept this as consequences of your actions.

    0

    0
  24. oryza sativa says:

    mesti ada salah kita ngan sape2 yg kita xsedar. pokok pangkal diri kita..sy xckp ianya btl..tp mungkin dia sakit hati ngan black.ader something yg black dah buat kat dia dulu..sape yg tau kan..nk salah kan orang yg mengutuk tu kutuk anak black yg xtau ape2..maybe orang dah marah, xkira dah ape2 pun.so..nk panjang2kan bende ni..nk marah2..nampak sgt perangai sbnr black macam mane..baran jgak kan.

    0

    0
  25. sarcasm sarcastic says:

    aku tak sokong org kutuk baby.. mmg tak patut.. tp bila dgr time menjawap kat melody.. uihhhhhh berckp mcm ikut baran dan mcm “tuttttt”… soo hilang respect.. org akan labelkan.. dia dgn yg kutuk baby tu sama je.. entahla…. kesian… aku doakan dayyan jd anak yg soleh n bersopan. tq

    0

    0
  26. Anonymous says:

    itu la internet dunia tanpa sempadan…u cant control people

    0

    0
  27. toing toing says:

    repot polis? sape yang kena ?? ibrahim pendek kot…

    0

    0
  28. harish says:

    nak buat apa report kat polis, reportlah kat tempat dia belajar tu, biar dia kena tindakan disiplin. an an?

    0

    0
  29. mimi says:

    Biar di Hina
    Jangan menghina
    Sehina hina yang di hina
    Yang menghina lagi hina dari yang di hina

    Sabar Black….Allah itu maha ADIL…

    0

    0
  30. anonym says:

    siapa suruh tunjuk in the 1st place,kaji semula apa akibatnya kalau tunjuk kat public,bukan semua org suka kita yer!

    0

    0
  31. yg sederhana says:

    tk payah jadi batu api, nasihat yg baik je sudah…biasa la mulut manusia mcm gtu

    0

    0
  32. Jojo says:

    Artis2 lain nampak nya kenalah tunggu bila muka baby dah kiut miut baru letak dlm IG. Muka baby yang baru lahir memang lah kebanyakkan tak kiut – lainlah kalau Mak Bapak hensem dan cantik macam CheTa n Zain – tapi bila lepas 2, 3 bulan badan dan pipi dah berisi, mesti nampak comel..bolehlah letak dan mesti ramai yang memuji. Masa BN letak gamba baby dia dulu kat sini pun ada jugak yang komen tak sedap…tapi BN ni buat tak tau je..bagus gitew! Sabar je lah Black..

    0

    0
  33. Anonymous says:

    Black orang seni. Benda2 macam ni kan perkara biasa. Hanya kerana seorang yang luahkan rasa tak puas hati, buat apa Black nak pening2 kepala melayan dia. Buat tak tau je. Banyak lagi benda lain yang patut Black ambil berat. Yang penting baby sihat .

    0

    0
  34. Ahra says:

    Org yg mengutuk mmg salah dlm hal ni,but bg aku kalo black nk dgr yg baik2 saja kluar dr mulut org2 lain better jgn kluarkn gmbr 2.dh mcm harapkn pujian org rmai terhadap anak 2.mmg la tgh gembira dpt anak sulung tp pikirlah pd org yg x b’nasib baik.ade yg dh berthn kawen tp xde anak lg & ade yg ade anak,tp kurang sempurna.bersyukurlah dikurniakn anak yg ckup sifat& yg pntg sihat tubuh badan.x sume org pk sama cm kita.buang masa je layan org cm 2

    0

    0
  35. samurai tuak says:

    aku tak rasa polis malaysia nak layan kes kes low issue mcm ni…
    kes rogol,kes bunuh,kes rompak, kes peragut naik moto sampai boleh potong tangan orang lah, kes mcm mcm lagi lah kan malaysia ni belum lagi selesai, lagi nak sebuk kan dgan kes orang hina anak dia plak. bodoh betol pemikiran dia ni..

    0

    0
  36. black putih says:

    ko pom bukan hensem, pom balack oooiii…sesuai la…nk sentap lebih apa hal…

    0

    0