Written by serenity | January 27th, 2016

Produk keluaran Rozita Che Wan atau Che Ta mendapat sambutan hangat dari pengguna media sosial. Khabarnya hanya dengan berniaga Che Ta mampu meraih pendapatan berjumlah RM 200,000 sebulan.

Kejayaan Che Ta ini membolehkan Che Ta membelikan hadiah-hadian mewah buat dua orang anak lelakinya iaitu Ammar Effendy dan Aniq Ezzra.
 photo 12523599_168294120204740_1432849761_n.jpg
Baru-baru ini kapsyen yang ditulis oeh Ammar di Instagram mengenai membeli-belah di London telah menjadi viral kerana Netizen menganggap Ammar menunjuk-nunjuk.

Ammar menulis dalam bahasa Inggeris. ‘siapa saja yang mengatakan wang tidak boleh membeli kebahagiaan sebenarnya tidak tahu di mana hendak membeli-belah’. Ramai mengecam Ammar dan menyifatkan remaja itu seorang yang ‘poyo’ dengan menunjuk-nunjuk kekayaan di media sosial.
 photo 12552440_1667797586833875_1152256782_n.jpgMelalui Utusan Online, Che Ta tetap mempertahankan anak-anaknya dari ‘serangan’ Netizen.

Duit  saya, biarlah anak-anak saya rasa bahagian mereka. Awak nak dengki kenapa?

Sejak menceburkan diri dalam lapangan ini, memang niat saya untuk kumpul duit atau harta banyak-banyak demi masa depan yang lebih terjamin. Jadi, semestinya saya perlu berusaha, kerja rajin-rajin, barulah dapat penuhi keinginan saya itu.

Dan pada tahap ini apabila semua itu dah dicapai, sudah pasti mereka sebagai anak-anak saya ada bahagian yang boleh mereka rasai, nikmati. Takkanlah saya nak bolot untuk diri sendiri.


 photo 12383566_576456179184860_798374258_n.jpg

Tambah Che Ta lagi, mereka bukan menunjuk-nunjuk kemewahan yang dikecapi, cuma menjadi remaja sama seperti rakan sebaya mereka memuat naik aktiviti yang sedang dilakukan ke laman sosial.

Yang penting mereka tidak hipokrit. Mereka menunjukkan aktiviti yang sedang dilakukan untuk dikongsi di laman Instagram. Budak-budak lain pun sama seperti mereka, akan memuat naik apa sahaja yang ingin dikongsi. Riak atau tidak, bukan kerja manusia untuk menghukum kami.

Che Ta juga menambah dia hanya membelikan hadiah mewah kepada anak-anaknya sekiranya mereka mempunyai pencapaian yang membanggakan sebagai ganjaran untuk terus mencapai kajayaan dalam pelajaran.

Saya percaya, ibu bapa lain pun buat cara yang sama. Jadi, tidak timbul sebarang isu saya terlalu memanjakan mereka.

Sebenarnya kapsyen yang dimuat naik oleh Ammar ialah salah satu dialog yang dituturkan oleh watak Blair Waldorf dalam rancangan televisyen Hollywood ‘Gossip Girl’. Mungkin juga dia hanya ingin berkongsi aktiviti dengan pengikutnya di Instagram seperti kata Che Ta. Ramai muda-mudi masa kini melakukan perkara yang sama.

Che Ta turut memberitahu bahawa anak-anaknya itu membantu menguruskan perniagaan baju-baju terpakai Che Ta di akaun Instagram Preloved by RCW. Ammar dan Aniq ialah anak dari perkahwinan pertama Che Ta yang juga mempunyai anak perempuan, Aisyaah Dhia Rana dari perkahwinan terbaru dengan Zain Saidin.

70 responses to Anak Bukan Menunjuk-nunjuk, Hanya Berkongsi Aktiviti Di Media Sosial – Che Ta

  1. Ronaldo wifey says:

    Love u Che Ta esp Aisyah muahcikedd

    0

    0
    • Anonymous says:

      Dorg kecik2 hidup susah,biar la dorg merasa pakai duit mak dorg. Bkn korg menolong depa time depa susah pun.. Kata2 anak dia tu dah lamala org pakai. Dia kopipes je. Yg korg terasa sgt kenapaa?

      0

      0
    • Anonymous says:

      hati wangi walau kentut busuk.. itu nikmat Allah

      0

      0
      • Anonymous says:

        kau x habis2 kentut. nikmat allah adalah ..brim.
        kau dapat teran kentut je. kesian kau ye….

        0

        0
    • Anonymous says:

      aku menyampah pulak….tak habis habis ckp ORANG DENGKI DENGKI DENGKI DENGKI DENGKI DENGKI..meyampah aku..wahai che tah tak sapa nak dengki kat kau..cuba cari dialog lain..dah takde modal nak ckp ke..memanglah ko anaj beranak adik beradik mandang menunjuk2.itu riak namanya..ngaku jelah.

      0

      0
      • Anonymous says:

        busuk nya hati chuolsss. kenapa marah2?

        0

        0
        • Anonymous says:

          entah nok….asyik dengki hati busok..rezeki mana nk dekat.

          0

          0
        • Anonymous says:

          tak sapa nak marah2 atau dengki..ceh tah tuduh orang dengki tu apahal pulak? bagi dia dialog baru boleh tak..kalau orang dengki dah lama dia cerai berai atau jadi bankrupt..ni aku tgk makin meriak..last2 kata ORANG DENGKI..APA KEJADAH??

          0

          0
      • Anonymous says:

        biasa laa org klu tak leh terima ape y org tegur akan ckp “ala,,mrk semua tu dengki dgn sy”…nmpk x hati sape y berkarat???padahal xde sape nk dengki….rmai lg org y kaya2,billionair kat dunia ni dr ko che taa….huahua….

        0

        0
      • Anonymous says:

        hahahahahaha.. sudah pendengki, bodoh lagi.. kesian de lo

        0

        0
  2. Anonymous says:

    walaupun kentut busuk hati kena wangi.. bersyukurlah walaupun kentut busuk.. nikmat Allah

    0

    0
    • pungkoq hitam says:

      kentut sengaja merata2 terutama dlm tempat yg pengudaraannya terhad adalah faktor utama gigi akan luruh. dgn itu orang yg kentut sewenang2nya perlu dihukum.

      0

      0
      • Yekeni says:

        Apabila anda semakin berumur dan tiba masanya anda susah kentut atau sedawa, bila angin dibadan susah nak keluar melainkan kena urut, apabila anda merasa effect negative angin di badan yg tak nak keluar, maka anda akan sedar bahawasanya kentut dan sedawa itu adalah nikmat Allah.

        0

        0
        • Anonymous says:

          ye betul… I sokong you.. setuju.. ade org tu sakit usus..mcm tersumbat ..sampai kena operation..kawan sy.. usus terikat.. kesian sgt.. nak kentut pun susah ..katanya..

          0

          0
  3. Anonymous says:

    hati wangi walau kentut busuk.. itu nikmat Allah

    0

    0
  4. Anonymous says:

    che ta dah tua..

    0

    0
  5. nok gebuzzz says:

    kentut mmg busuk….hati jgn membusuk

    0

    0
  6. melati says:

    salah tu Che Ta….kalau nk menunjuk2 buat cam Dato Virda….sponsor juta2….setakat menunjuk anak shopping kat London saya Dato Virda tgh ketawa kat ko Che Ta ….ni setakat Bercadang nk beli tu..beli ni…aritu bercadang nk beli Kete BMW X6 kat anak, pastu bercadang nk beli Kondo kat Obersi , pastu bercadang nk belikan sorang lg anak ko Nissan Skyline….byk nya bercadang…..cadangan saya aper kater ko bawakan Mat Jenin gi obersi bawak Mat Jenin shopping mesti cadangan Che Ta jadi kenyataan…mereng Che Ta ni….

    0

    0
    • lalala says:

      ko dengki kan?

      0

      0
    • dtyryutu says:

      Dari die sponsor bejuta-juta cam dato vida, baik la die blanja ank2 die.bg kat org bejuta dapat pekdah ape. lumrah la mak bapak keje nk bg kesenangan kat anak2.sokonggg che ta.. duit die, die punye pasai la

      0

      0
      • humble says:

        dato vida sponsor berjuta2 pun bukan bagi saje2….itu semua advertisement…..untung balik pon mau berjuta2….berpada2 dlm semua perkara, takut esok lusa nanti tersungkur, anak2 fail sebab tak pernah diajar erti susah…no point dengki…ini kita nasihat…

        0

        0
    • ZARAYYAN says:

      itu hanya cadangan dia jer …. apa pun .. kita merancang Tuhan yang menentukan ,… mcm ko jugak cadang nak g sana sini bercuti sana sini nak beli itu ini .. ada dapat ker semua tu ? dah wartawan pun suka mengikuti perkembangan dia … aku rasa sb dia artis jer org amik pot kalau tak org tak layan dia … so rezeki masing2 … bagaimana kita nak cari tu .. semuanya usaha kita …

      0

      0
  7. AKU says:

    NK MENUNJUK LA TU BODOHHHHHH

    0

    0
  8. MAK JEMAH says:

    Selama mana nak menongkat langit Che Ta ooooi……

    0

    0
  9. Anonymous says:

    betul tu. bila dia susah takde pulak yang datang tolong, bila dia senang hasil usaha dia ramai pulak yang datang kutuk. yg kutuk pun dari dulu ke sekarang duk di takuk lama. remaja lain pun riak ikut cara masing. ikut kemampuan masing2. ada yg mampu g krabi dgn ho chi minh je dah riaknya kat insta macam worldwide traveller. riak ikut kemampuan masing2la sama je semua remaja zaman sekarang macamtu dengan kewujudan laman sosial terutamanya instagram

    0

    0
  10. Anonymous says:

    dia artis, mestilah org nk ahu cerita dia. cerita korang….jin tanah dengar pun terus koma.

    0

    0
  11. b says:

    Apa che ta ckap x nafikan ade betulnyer setiap parents akan manjakan anak kalao mampu…tapi dari apa yg aku nampak kawan2 ku anak vip, time belajar and kerja ni..dorang punye style classy tak mcm kg sgt la mcm kau ni che ta oi. Entah kenapa dimata aku ni setiap perkataan die mmg ade nk menunjuk walaupun die xnak ngaku and keep on saying org jeles. Sorry che tah, aku sikit pun x jeles kat ko walaupun aku sederhana jer tapi aku jelek dgn statement bodoh kau. Come on la, kau sure tau style press interview and release news mcm mana…kau dlm industry ni…so kalau kau x nak mnunjuk kekayaaan kau tu kenapa setiap keluat gossip pasal kau selalu ade figures? Aku tgok siti pun kaya gak…takde pulak mak iti sebut figures. Gossip kau selalu pusing citer sama. Baju baru, kasut banyak sgt, stroller lebih 10….bla..bla.mana dtgnyer info kalao bukan kau kan? Kalao press tanye..k boleh je divert answer kan.

    0

    0
  12. Lara says:

    Dia ada duit, dia nak menunjuk… tapi sayang gaya kampung sebati dalam diri walau sampai ke London dia menayang. Bila orang gelak… u sentap,kata orang dengki. Orang tak dengki aih… orang gelak jer. Sayang sia2 perabih duit tapi tetap tak style. Elegan konon. Pooodah.

    0

    0
  13. kangkung says:

    Tak dengki langsung aihh che ta. Tgk ank2 sultan johor dgn sultan pahang dlm ig tu lg kaya every week main polo. Dato seri vida tu berapa program dia taja smpi berjuta juta. Tp takdalah dok ambik gmbr tayang siap buat cation who said money can’t buy happiness? perlu ke? Motif kalau bkn nak menunjuk kat org, habis tu padia? Betul lah prof muhaya ckp org yang suka menunjuk ni sebenarnya dia takda pun. Bukannya takda tapi lebih kepada jakun baru first time dpt merasa. Klu org terlampau kaya rilek je tak tunjuk2 . Tak dengki pun be humble and low profile sudah ler.

    0

    0
    • Anonymous says:

      dia kan ambassador produk. kne la ada news bagai. x perlu merantan dgn hobi dia nk update apa2 brkenaan dirinya. dan x perlu hina dia utk up kan diri kau yg xde siapa kenal. terima hakikat rezeki nya luas dgn bisnes perfuma dan tudungnya kerana kerja kerasnya. prof mohaya pun suruh kita audit diri sendiri, bkn? saya bkn fan rcwzs tp sy kagum dia tahan dgn kerenah mnusia yg asyik nk menhentam kononnya dia kmpung bagai. ape, korg ni lahir dari sperma impot ke. jika nk mnasihati dia korang pegi contact PR dia. kat sini dia x dgr pun.

      0

      0
      • Anonymous says:

        Ang pn nk puji dy melambuing sgt,, p contact PR dia pi.
        Puji melambuing hat sni buat pa aihhh. Che ta x pandang ang pn klu ang dok puji dy melambuing sangaaaaaiiitttt.

        0

        0
  14. Anonymous says:

    BN ni haritu bukan kemain ko bahasakan budak tu ‘kebahagian tak boleh dibeli’..hari ni elok plak kau report budak tu copy paste quote je..ko yang mereng sebenarnya BN oii..dasar batu api

    0

    0
  15. kutu says:

    tak heran la anak che ta nk menunjuk.dah che ta byk duit..lantak pi lah..

    yang heran ni budak2 baru nk up skarang ni..skolah pon tak abis lagi tapi dress up tak nak kalah.hipster la, hijabster lah..gajet2 up2date..mekap 5 inci..baju kasut beg branded semua..bila siasat tgk duk umah setinggan, mak pak gaji rm600 sebulan..kesian mak bapak berabis tenaga carik duit anak dok poyo belagak orang kaya.

    0

    0
  16. Pok Hang says:

    Tak abih2 rasa orang dengki. Peel mcm makcik kampong. Orang tak peduli anak hang nak shopping cuma tak payah buat statement takbur camtu. Nikmat ni Allah boleh tarik bila2 masa tau. Dah la laki setakat pakai seluar ketat. Adoiii

    0

    0
  17. Burung tiung says:

    Ooo come on la che ta..xda sapa dengki..meluat ja
    Ramai lagi org yg lagi kaya dr u tp x show off mcm beruk dapat bunga..u old enough..be matured please..

    0

    0
  18. Anonymous says:

    byk nya kaki dengki…tu mesti geng rita ridataikkk.

    0

    0
  19. Jiran ko says:

    Dah dah lah che ta. Tak habis2 cerita pasal kau dengan kemewahan kau je

    0

    0
  20. anon says:

    Nak share ape2 kat media sosial tak ape, mmg tak jadi kesalahan pun, tapi tak payah lah terang2an menunjuk2 psl kemewahan……berceritalah psl bende lain…..org lain ramai jgk yg kaya…..esp bangsa lain. Melayu je yg over riak menunjuk2. Dari segi ekonomi, bangsa mana yg kuasai???
    MELUAT DGN NENEK TA NI….

    0

    0
  21. Anonymous says:

    Perempuan ni tak pernah rasa senang now banyaak duit recap kau RIAK. Statement basi perangai masih kampong. Kaki belit mana rm500 aku dah ambik portal tak bayar…masih sewa kat apartment tu..banyak duit belilah banglo

    0

    0
  22. Anonymous says:

    Mesti mat saleh ketawa dlm hati tgk dia amik gambar posing bagai…pakai baju mengalahkan artis holywood kat jalanraya sana….satu lagi korang ingat dia ade bayar income tax tak?

    0

    0
  23. cuit sikit says:

    sedih korang..saya suka dia. tunjuk lagi. saya ni jenis hati bersih.

    0

    0
  24. Anonymous says:

    dengki..dengki….kesian korang. hidup dlm kedengkian.

    0

    0
  25. nadia says:

    Org bukan dengki lah che Ta. Org cuma meluat je dgn sikap yg nk bagi tau semua benda kt org. Memang ramai pun parents yg mampu buat mcm Che Ta buat utk anak2. Bezanya org lain senyap2 je.

    0

    0
  26. Hamidah says:

    Duit saya. Bukankah duit dan segala segala di dunia termasuk diri kita, Allah yang punya. Kita hanya menggunakan rezeki yang Allah beri.

    0

    0
  27. Anonymous says:

    Nk ajk kwn2 semua dgr ikim fm. Mmg stu saliran radio penuh ilmiyah. Teringt stu saying ni..(tp maaflh, ak x pndai nk explain sgt) bunyinya begini “kesederhanaan itu akn hilang apabila seseorg itu memikirkan dirinya adalah lebih baik dan lebih hebat dr org lain, (dikira mendongak ke langit)..quoted dr prof.hamka. wlpn ayat dia pjg berjela, tp ni je yg ingt.

    0

    0
  28. farah natasya says:

    Aku rasa cerita pasal ank che ta ni kan nara pernah keluar kan beberapa minggu yg lalu. Yg aku heran nya si nara ni dah takda cerita yg lain ke. Asyik keluarkan cerita yg sama je.Bosan lh nara.Kalau pasal che ta nara sangup keluarkan cerita yg sama je. Kau suka kan org mengutuk che ta.

    0

    0
  29. Anonymous says:

    Macam2 baju dia pakai siap tukar2 handbag n kasut. Tapi maCam tak kena aja..masih macam ORANG KAMPONG

    0

    0
  30. Muhasabah Diri says:

    Jangan bercakap terlalu riak.. Kerana riak itu dibenci Allah. Mungkin Allah kasi rezeki lebih utk anda… Bersyukur la. Jangan nanti Allah tarik balik rezeki yg dia telah beri. Berdiam rasanya lebih baik menunjuk-nunjuk…

    0

    0
  31. manusia kecil says:

    hanya sekadar ingin mengingatkan
    rezeki smua datang dari tuhan
    kadang2 trfikir jgk, kalo mereka yg kaya ni sgup kongsi kesenangan mereka dgn golongn yg memerlukan, betapa aman n bahagia dunia ni kan
    tp..almaklumlah, ini dunia akhir zaman,
    hny mampu berdoa agar diampunkan dosa, x sgup rasanya diseksa di neraka nnt.
    Asalkan bahagia..malas nk amik tau..
    peace no war..hny sekadar coretan.

    0

    0
  32. Anonymous says:

    ramainya busuk hati tapi menyorok belakang agama…huh…

    0

    0
  33. kucing kiut says:

    aku kadang terpikir. banyak orang miskin kat malaysia ni
    memang bukan tanggungjawap che ta untuk kurang kan kadar kemiskinan.
    tapi jika aku jadi che ta. duit dah banyak tak tau nak buat apa.
    aku buat satu foundation untuk bantu orang susah.
    macam tok ti tu…

    0

    0
  34. Anonymous says:

    huahua…..rmai lg org billionair kat dunia ni..kat malaysia pun rmai tp xde laa pulak anak2 mrk tu nk menunjuk cam anak ko che ta…..tak ade sape nk dengki…cam tkut dgn bayang2 sndri je che ta ni….hahaha….

    0

    0
  35. menyampah mereka suka menunjuk says:

    Sama je mcm adik beradik neelofa, suka tunjuk kekayaan keluarga mereka,and perasan lawa..terutama ameera tu…

    0

    0
  36. dato vida comelll says:

    wahhh lawa laa gmbar che ta. mcm dlm dilwale plk. mengerbang2 selendang yg di pakai kajol. aku pun nk amik gmbar camnie laa.. tq che ta ;)

    0

    0
  37. Sara says:

    Ahhh sudahla kau asyik nak menegakkan benang yang basah.

    Bang Nara ooiii takde idea dah ke?

    0

    0
  38. Anonymous says:

    tak dengki, tp teramat showoff jd menyampah. boss aku artis jgk tp tak perlu d taja sbb laki dia millionaire, IG biasa2 je tak de g oversee pakai anak beranak sedondon n jinjit beg kenzo lv caption, “happiness” … sbb kenzo lv klu sales kt paris org kerajaan pun bole beli

    0

    0
  39. monyet comel says:

    Berkongsi aktiviti?? Merepek je, mmg nak menunjuk x nak akui plak maknye…
    Bukan nak dengki, tp jgn lah takbur…semua org tahu kau org dah memang kaya..so x payah nak show off to world… nawaitu mmg nak menunjuk…tngk saja IG anak dia…nak tunjuk yg dia tu makan supplement hape ntah…tp perlu ke amik pic supplement tu berlatar belakang kan stereng merc bersambil kan nmpk jelas jam tangan dia yg mahal tu…jam tu siap dipusing ke belah dalam semata2 nak bg nampak permukaan depan jam tu…padahal budak tu x pakai jam mcm tu pon klw tngk gamba2 dia yg lain…haaa dah kenapa gambar yg itu dipusingkan jam dia tu??
    motif??
    Nasihat anak tu che ta dari dok nasihat org kat cni….

    0

    0