Written by serenity | November 22nd, 2015

Ini lagi satu kisah mengenai selebriti yang bengang kerana gambarnya diambil peminat tanpa kebenaran. Kalau anda masih ingat, Altimet menjadi popular kerana lagu ‘Bila Aku Kaya’ dan ‘Malaysian Boy’.

Semalam, melalui laman Instagram beliau, Altimet telah memuat naik gambar seorang lelaki sedang memegang telefon bimbit di kedai makan. Dakwa Altimet, lelaki itu mengambil gambarnya yang sedang menikmati soto di Shah Alam tanpa meminta izin darinya terlebih dahulu.

 photo 12028676_10153389373363884_7700854499526583365_o.jpg

Tindakan Altimet itu menyebabkan dia mendapat kritikan di media sosial. Majoriti berpendapat apa yang dilakukan Altimet keterlaluan. Bagi mereka tidak perlu meminta izin untuk mengambil gambar Altimet kerana beliau seorang public figure.

Disebabkan itu, Altimet telah memadam gambar peminat tersebut memandangkan kritikan hebat yang diterima. Katanya, ia ialah atas nasihat orang penting dalam hidupnya, iaitu ibu Altimet.
Namun begitu, Amran Fans telah menyebarkan screencap komen-komen di Facebook Altimet sebelum ia dipadam.


Sehingga kini, Altimet masih menerima komen berbentuk sarkastik dari orang ramai berhubung ‘meminta izin’.
 photo Capture.png  photo Capture2.png

Kalau kami, jumpa artis memang buat tak tahu saja. Tak pernah pula diri ini terfikir atau teringin nak ambil gambar mereka, secara ada keizinan atau tidak mahupun wefie bersama mereka. Mereka juga manusia biasa, tiada apa-apa yang istimewa berbanding orang ramai.

Tapi nak buat macam mana. Bukan semua orang berfikir seperti kami. Jadi anda rasa macam mana?

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

84 responses to Altimet Muat Naik Gambar Peminat Ambil Gambarnya Tanpa Izin, Dikritik Netizen

  1. MakEnon says:

    SERIOUSLY ALTIMET???? Kelakar lah haha nak cari publisiti ke cemana ni hahahahaha

    0

    0
    • idz says:

      Kannnn.. Pastu takda bukti pun mamat tu upload gambar dia. Berangan sangat retis ni.. Tak sempat apa2 dah melatah.. Bukan top sangat pun kau tu.

      0

      0
      • Cilipadi says:

        Bajet mcm Justin Bieber dia ni paparazzi keliling dia! Pfftttt…

        0

        0
        • Nefesh Melayu Homiyah says:

          Have you ever heard of front camera ? Cos kawan aku(mostly girls) yg suka tangkap gambar camtu, so bila aku tnya “are you snapping my photo ?”.. Tgk2 diorng tgkp gmbar sendiri. So kesimpulannya takyah nak perasan lah Altimet, muka pon dh mcm kawah gunung berapi. Dulu mmg minat, skrg dh rasa meluat, dari nak lagu Not For Sale menang tros harap lagu tu kalah !! Dulu respect dia sbb rasa dia ada jiwa “kemelayuan” tp skrg, not anymore. Last but not least, Efff You !

          0

          0
        • Aurora says:

          Kalau tetiba Tom Cruise ke tgh makan soto kat situ mmg akan ku gigih keluarkan phone ambik gambar dia. Setakat altimet ni, rasanya duduk sebelah pun aku tak perasan. Hewhewhew

          0

          0
        • Lembu Gemok says:

          sbb tu kalau aku jmpa retis kat mana2, tak ksiah laa retis top ke sendu ke, aku akan buat bodo…jgn biarkan depa rasa hebat setakat nyanyi dua tiga lagu, berlakon dua tiga cerita…takat snap gambar tgh makan nak kecoh..lainla snap gambar ko tengah berak ke…boleh laa bising…kalau taknak org snap ko, duduk rumah, jadi pompuan, jahit baju, pakai tudung, sopankan diri….tunggu pompuan masuk meminang..puiiii….

          0

          0
    • Kusinero says:

      Bior betiikkkk. Altimet ni cenggini rupenye lahaiiii. Takyah ar poyo sgt, baru last week teserempak ngan ramona zamzam alakazam kat kuantan tgh lepak shisha ngan laki dia kat teluk cempedak, muka tak makeup, pakai singlet harley davidson sempoi je.
      Bile aku ajak tgkap gambo die siap ckp : eh kenal ke saya, segan la.
      Tpi lek je pastu kitorg selfie, dia siap tolg carikan lighting lagi.
      Hilang respek kat altimet, perasan!
      Takyah jadi retis la camtu

      0

      0
    • jijan says:

      Kan…itu pasal aku kalau nampak ke terserempak ke ngan artis aku pura2 x nampak…kena ignore ngan peminat baru terhegeh tu nanti nak buat publisiti

      0

      0
    • Anonymous says:

      Aku tgk artis2 top barat rileks jer ada org ambil pic dorg tgh bershopping la,tgh dukung anak la contohnya mcm victoria beckham ngan david beckham xde pun meroyan..

      0

      0
  2. Pekerja Gomen says:

    Nama pun public figure…
    Itulah harga yg perli dibayar.. bukan setakat muka… segala cerita ko baik mahupun buruk boleh disiarkan kat mana2 blog macam blog nara ni..
    Kalau tak sahih.. buh je tanda soal…
    Pastu cuba ko try saman.. mmg tk menang derr… sbb katanya ada tanda soal… ekekek

    Kalau tak suka org ambik gambar ko… umumkan bersara dari industri seni…
    Masa tu kalau org ambik gambo ko… ko nak maki hamun kami tak marah…

    0

    0
  3. anon says:

    LOLOLOLOLOLLLL

    0

    0
  4. anone says:

    Altimet who? ??

    0

    0
  5. CANTIK says:

    Pleaseeeeeeeeee la…kot2 brader tu tgh selfie…so dari gambar cam brader tu tgh tengok balik gmbar yg dia selfie tadi……masa selfie course la kita angkat tepon… so altimet ni perasan kot brader ni ambik gambar dia…….

    0

    0
  6. Lynn says:

    Apesal artis2 skg ni semua cam poyo ekkk…..

    0

    0
  7. hello mr perfect says:

    Altimet ni menatang apa cu?kenalkan pd nenek boleh?

    0

    0
  8. diandra says:

    Altimet ni menatang apa cu?boleh kenalkan pada nenek? LOL

    0

    0
  9. Raliy says:

    Mamat tu amik gambar kau tengah korek hidung ke apa kau nak marah? Poyo la lu altimet.

    0

    0
  10. syaitan says:

    poyoo..entah2 ko je perasan dia nak ambik gambar ko..ntah2 dy nak tgkap gambar awek kat situ alih2 ko perasan..perasan femos la tu,.meluat…retis sendu cipta kontroversi sendu,

    0

    0
  11. cik piNgu says:

    hahaha..oiiii retis skg ni kenapa eh, sikit2 sentap psl gmbr diambik tanpa kebenaran. oiii, lu olang aaa, kalau da sendu nt baru terhegeh2 menyendeng kat peminat nk selfie la nk bergambar bagaiii… dh sendu tahap frozen baru terhegeh2 nak carik peminat balik.

    lu olang tanpa peminat lu pk lu sapa beb? kalau sb nk jaga sgt privacy tu, ak rse xde hal stkat gmbr biasa2. bukan peminat ni tgu ko depan rumah sambil kamera d tgn.

    0

    0
  12. ayoyo says:

    abang, siapa celeb kat sini. confused aku.

    artis mlysia ni kne tiru anuar zain. x layan social media. at least very clear. no personal matter. ckp fasal kerja saja.

    0

    0
    • siti says:

      nuar zen tu layan je social media. dia pakai nama lain la selalu lepak dengan anak orang kaya shah alam.. geboi kah? kuikuikui mak tak tahuuu

      0

      0
      • ayoyo says:

        mksud aku dia x ada la ig official bk bersosial dan update psl diri dia. nk tido amik gmbr. nk berak amik gmbr. nk peluk amik gmbr. cmtu maksud aku.

        0

        0
        • Anonymous says:

          aku rasa sebab nuar tu level artis. bukan retis camni, dia tak perlukan social media untuk validate kehidupan dia sebagai seorang artis

          0

          0
      • Anonymous says:

        pnah npk bang nuar dengan geng budak muda makan2. geng yg sama tapi perasan dia sbb muka dia sembab semacam mcm pelik pun ade huhu cucuk la kan apalagi

        0

        0
  13. Anonymous says:

    Aku kalau terserempak dgn artis buat tak tau je… siap kalau artis yg ngada2. Lagi lah aku buat selamba. Artis pun manusia biasa.. zaman artis sekarang tak payah lah kita nak agung2kan

    0

    0
    • Anonymous says:

      Aha..sama lah kta. Sbb tu aku buat slumber klu jumpa artis. Mcm aku rs, x da lah bnd nak dibanggakan bergmbr dgn artis. Lainlah klu aku jumpa tun m ka, bill gates ka, nicole ann david ka..br aku terhegeh2 nak ambil gmbr. Tp itu lah, x semua org sama cita rasa

      0

      0
  14. Feeza says:

    hmm….
    makan kat medan selera jer pon. harusla rakyat marhaen mcm weols ni mkn kat situ gak. kalu nak exclusive sgt, mkn kat hotel 5 bintang la bang..
    x gitu ??

    0

    0
    • Anonymous says:

      betul! setuju! makan tempat yang bukan artis makan, bersedialah dengan semua benda ni haha dah tu yakin je dia mamat tu ambik gambaq dia. pleaseeee eh altimet.

      0

      0
  15. piz says:

    jadi public figure tak bermaksud tiket free untuk peminat/haters untuk snap gambar2 artis kesayangan korg secara senyap2. Tu dah langgar privacy diorg kot. diorg ada masa private dan masa untuk biarkan diri diorg dirakam org lain. adui ni simple ethics la sedara semua

    0

    0
    • Anonymous says:

      masalahnya altimet ni assume dan malukan mamat tu. walaupun tak nampak mata la kan tapi mesti la dia malu. ko tau ke dia ambik gmbar altimet? duh

      0

      0
      • Go Fck Yourself, Piz/Altimet says:

        Sudah2 la, mmg sesuai sgt ko dlm lagu kalau berpacaran, muka pon seiras bila ko nyanyi “boleh pandang2 boleh pegang2”

        0

        0
    • Anonymous says:

      Ko pasti ker dia ambik gambar ko ..dan pasti ker dia ada post gambo artis sendu cam ko ni kat mana2 blog…silap2 mamat tu boleh saman malu ko sbb mengaibkan dia…blom apa2 ko dh post gambo dia dulu npk sgrt ko perasan lebih2….ko pon jarang masuk tv…tah org kenal tah tidak…muka ko pon cam muka org mtk kaki tk de maunya org nk ambik gambo ko!! Ko siapa kalo dibandingkan dgn amy atau awie…depa pon tk persan lebih cam ko kalo peminat pandang atau ambik gambo depa siap boleh senyum lgi dgn peminat…Camgini le artis sendu perasan top …blom apa2 dia yg lebih perasan…puuuiiiii

      0

      0
    • Anonymous says:

      caption Insta dgn ayat ko sama je susunan dan gaya bahasa. ehem ehem ALTIMET ke? sentap lain mcm, ko sorang je back up retis ni. gahahaha

      0

      0
  16. tok wan says:

    Rileks2 sdh jumpa artis.. diorg pn sama je mcm kita.. klu dok over sgt bla jumpa diorg.. ni la jdnya… artis jd perasan x tentu hala… tah mamat tu x tgkp pn pic dia.. x prnah pn ak tgk pic altimet nie org viralkn… len la pic ank lisa dh diviralkn.. ptt la gak dia nk mrh..

    0

    0
  17. blablabla says:

    princess diana dulu berjuta gmbr org amik..only in malaysia artist amik gmbr public yg ambil gmbr dia. Bhahahaha

    0

    0
  18. Kasih tersepit says:

    Ak tgk artis zaman skrg mmg over perasan.. padahal hasil kerja x kemana pun… zaman dulu pnya artis x ada pun yg kekwat mcm nie.. tgk 80’s 90’s.. cool je.. x de nak gelabah macam yg artis skrg nie..

    0

    0
  19. melati says:

    saya tk kesian kat Mamat yg gambo tu tapi, saya kesian kat mangkok ni ,, baru nyanyi satu lagu dh sombong…..melayu camgini ker….?? Nitezen aku nk nasihat kat ko…kalau nk femes cepat tk yak ko marah org amik gambo ko…..mungkin mamat yg amik gambo ko tu dari ulu yg dtg Rombongan che Kiah kot….cuba ko gi Rasta…aku rasa standard ko bawah tapak kaki aku jer……ader satu jalan lagi kalau nk Femes….kalau pompuan pakai tudung , sebab ko lelaki ko pakai songkok lah…mesti org puji ko….hahahahahaaa….tgh guling2 gan org2 yg perasan femes tapi habuk pun tarak…

    0

    0
  20. Asam keping says:

    Perasan!

    0

    0
  21. Anonymous says:

    Teringin nk tgkp gmbr dgn tun mahathir. “Satu” malaysia kenal.. “satu” tu means seluruh malaysia..xkisah bgsa cina melayu india or dll. Artis kt ni je yg prasan glamer ingt 1 malaysia kenal. Prnh test kwn2 lain bgsa ak, kebykkan x kenal pn siti nurhaliza,,lisa surihani pn xkenal..apatah lg ngko ni altimet.. jd jgn trlmpau budget2 sgt.. populasi kat msia ni dh 28juta org. Yg kenal pn xsmpaj suku..pling kurg pn,1.2mil je yg tahu..tu pn 80% bdk2 sekolah.

    0

    0
  22. tutiperuti says:

    shuib laki sarah tu lagi ensem dr kau la altimet oiii…jadahnya org nk amik gambo kau..prasan

    0

    0
  23. Anonymous says:

    Hahahha…poyo betul le ko….dh besar panjang pon duduk bwh kopek emak ko…semua mak ko kena pikir tok ko…npk sgt tk matang artis poyo ni….benda senang cam ni pon ko tk boleh pikir buruk baiknya…budak2 menyusu jer yg cpt sentap kalo ingat org ambik gula2 dia pastu melalak lari bwh kain emak….hahahahhaha

    0

    0
  24. Anonymous says:

    Dhlah persan..sombong…bodoh lak tu…..adoooiii

    0

    0
  25. Honey says:

    Altimet nie sdara ngan lisa surihani gak ker???? Ker spupu yusri..?? Anyone bleh tag aku tak???

    0

    0
  26. Anonymous says:

    uwekkkkkk

    0

    0
  27. Anonymous says:

    uwekkkkkk..sapa monyet ni

    0

    0
  28. anon says:

    Honestly, aku tak pernah tau tentang kewujudan artis bernama altimate ni…. Tapi kalau nama pun tak popular, boleh berlagak sombong ke. Ape salahnya org yg kenal kamu amik gambar. Dia sepatutnya berbangga ade jugak manusia yg kenal dia. Ni tak, menyombong pulak. Belum lagi jadi artis hollywood…. Perasan giler dia ni…..
    Tapi yg herannya, artis mcm ni pun ade jugak org nak amik gambar ye…

    0

    0
  29. . says:

    Bagi aku artis malaysia semua sampah.hari2 aku lalu kat tong sampah.xde nafsu pun nak bergambar.sorry.mamat tu memang jenis pegang phone gaya tu kot.agak2la.

    0

    0
    • aku sebatang kara says:

      ntahnya..meh aku ajar ko altimet…kalau betul time mamat tu konon tgh amik pic ko, ko amik la pic dia

      ko pun curik2 amik pic dia buatpe? viralkan pulak tu? you sooo a mama’s boy..kesian

      0

      0
  30. Agak agakla time nk buat sttment.l

    0

    0
  31. kembayau says:

    ingatkan kenye west, adui parahnya artis ni,
    jd org biasa aje ye klo takut jd public figure,
    nanti klo ada undian, kena minta izin dulu kot,
    sbb takut u melenting, almaklum paksa naik atas pentas,

    0

    0
  32. hosmet klasmet says:

    Lepasni kalau aku jumpa altimet ni, aku nak mintak izin dia…ambilkan gambar aku. Bang tolong amikkan gambar leh?? Thxxxx muahxxxoxo

    Tu pun kalau aku tau altimet ni hok mana se..

    0

    0
  33. ultimate sgt ko nih says:

    altimer xnak org snap gambar die without edit sbb in real, muke die sgt lah hauk. bekas jerawat berlubang2. takut tgk. so klu korang nak snap curik2, pastikan edit bg flawless dulu baru upload okay?

    0

    0
  34. Anonymous says:

    Altimet tolong la jaga diri sikit . Ko tu asal org spore kan.

    0

    0
  35. melati says:

    Melayu Singapore..??? hahaha..Melayu Singapore anjing kurap kat Negara sendiri…..walaupun matawang tinggi tapi darjat Melayu Singapore yg rendah dibawah tapak kaki Cina…….mereka tak perasan ker yg org2 Malaysia pandang hina kat melayu Singapore……yg amik gambar dia tu mungkin peminat rombongan Che Kiah dtg KL kot…..Kalau org2 Damansara pandang Melayu Singapore ni ..KASTA RENDAH jer…..;;

    0

    0
    • Anonymous says:

      tak baik buat conclusion “mereka tak perasan ker yg org2 Malaysia pandang hina kat melayu Singapore……” memandai mandai je. dah diorang lahir kat sana, apa boleh buat. kang bergaduh lagi melayu M dgn melayu S dalam ni bilamana wujudnya rakyat Malaysia yang suka jadi keyboard warrior firestone mcm awak

      0

      0
      • huahuahua says:

        btol aku setuju. suruh budak melati tu lap hingus dia dulu

        0

        0
        • Liz Hurley says:

          Damansara ? Penuh mat indon ja wakakaka. Ya ka bawah tapak kaki cina ? I kt Penang pon org ckp I dok bawah tapak kaki cina, tp sedar tk area rumah i kat moonlight bay, batu feringghi ni byk melayu ? Bila kita check fb org yg ckp melayu penang merempat tu, duduk umh satu tingkat jer, huhu. Kesian. Sedih.

          0

          0
      • melati says:

        pungkok hg…

        0

        0
      • melati says:

        memang Btol lah…hg tgk ler Moto2 Singapore dtg Malaysia ader kah gang Moto beso Malaysia layan…sebab moto Singapore lebih murah setengah harga dari moto Malaysia…

        0

        0
  36. lisa says:

    aku bukan nk backing altimet ni,,tp aku phm maksud dia..kalau nk amik gambar sekali pun, xyah la amik curik2..pegi je kt altimet then tny blh nk bergambar ke hape..ni amik gambar curik2..bengang la..serupa kalau contoh, kau perempuan cantik, mamat sorg ni amik gambar kau, surely la kau sbg perempuan cantik bengang..xsedap la mcm..kalau nk tny..itu maksud dia..mmg dia selebriti, tp hati manusia jugak mamat tuh..

    0

    0
    • huahuahua says:

      analogy kau ni x sesuai. altimet ibarat gafis cntik yg x mahu gmbar nya diambik curi..hmm.. ape2 lah

      0

      0
  37. aku sebatang kara says:

    altimet meroyan gak ke?
    lisa surihani takpela meroyan.

    0

    0
  38. Anonymous says:

    Ada ku hadap artis artis poyo gini?
    Mereka dapat cari makan sebab ada peminat yg minat kat mereka. Bila peminat dah berkurangan, siaplah korang. Jangan lupa…artis hidup atas peminat. Peminat takde, artis is nothing.

    0

    0
  39. Anonymous says:

    mgkin mamat tu malu 0r xtau mcm mana nak mintak izin bergambar ngan ko altimet sbb tu dia amik scr sembunyi.. spttnya kita kena lbh peka n jgn mudah salah sangka..

    0

    0
  40. Anonymous says:

    alahai altimet oii.. gambo makan soto je pun.. bukan gambo hang berbogel pun.. semua pun nak sentap. bajet glamer je korang ni pun

    0

    0
  41. Anonymous says:

    YB KJ pun x kisah aku snap gambar dia….i’m very sure he noticed…

    0

    0
  42. Anonymous says:

    alahai altimet sendu ni.. tak payah nak poyo sangat boleh tak ? privacy lah sangat.. mesti ni first time orang curi-curi amek gambar dia.. sebelum ni orang tak penah tau pun dia ni wujud dalam dunia hiburan. Kah !

    0

    0
  43. Anonymous says:

    Perasan…kot2 brader ni tgh selfie,agknya altimet ni x pnh peminat ajk bergambar kot tu yg bila org tgh selfie pun dia perasan org tangakap gambar dia senyap2..perasan popular la tu..

    0

    0
  44. Kak Kiah Propa says:

    wakakaka.. lawak2… adoii la… Kak Kiah prnah gak jmpa dia masa lunch kt Ayam Bakar kt arena PJ (dkt ngn JPN tu).. Dia duduk kt blakang table kitorang.. Ruginyer kitorang x kuar kn hp amik pic dia.. klu x.. confirmm Kak Kiah n Kwn Kak Kiah tu femes msuk dlm IG retiss… (padahal, x hadap pn nk amik pic dia) puih!!!! retis sendu fefiling hotzz!!

    0

    0
  45. Kak Kiah Propa says:

    test

    0

    0
  46. Senduuu says:

    Siapa perasan,altimet punya bi nie macam pelik jeee. Setiap kali dia buat caption dalam bi,macam berterabur je.certain jelah bukan semua.ke aku silap ye….

    0

    0
  47. Wonderer says:

    Hurm..I rasa Altimet post gamba mamat tu bukan sebab poyo or marah mamat tu snap pic dia.. tapi sebab dia rasa cool jadi macam fan dia, ambil gambar senyap2.. That’s why la dia cakap ” hai sedara” and kalau mamat tu upload gamba dia, dia suruh orang tag kan.. mana tau dia boleh kenal siapa mamat tu lepas orang dah tag kan gamba dia.. and bole hang out together ke..come on, there are many ways to make friends. No offence guys, I’m pretty optimistic. hee

    0

    0
  48. Kelilawau says:

    x nmpak pun mcm mamat tu nk amek gambar dia. Dia yg amek gambor mamat tu ade la…
    Dh mintak izin blum?

    0

    0
  49. KUiii says:

    Altimet dah kasi ultimatum…ha! ha! (kalau tak faham tolong gugel makna)

    0

    0