Written by Bella | August 30th, 2016

Selepas dihimpit pelbagai kontroversi mengenai rumah tangga mereka, akhirnya pelawak dan pelakon Along Cham telah menceraikan isterinya Zila Seeron dengan talak satu.

Keputusan untuk berpisah itu dibuat oleh Along selepas Zila dikatakan telah ditangkap khalwat disebuah apartment bersama kekasihnya baru-baru ini.

Sepanjang tempoh mereka tinggal berasingan, Zila mengeluarkan pelbagai kenyataan yang semuanya seakan menunjukkan Along sebagai suami yang jahat. Malah, kerana itu Along sering menerima pelbagai komen negatif dan cacian daripada masyarakat.

Namun, sejak kebenaran mula terbongkar, barulah masyarakat kini boleh menilai siapa yang betul dan siapa yang salah.

Berbicara mengenai perkara berkenaan, Along berkata beliau tidak menyimpan perasaan dendam terhadap Zila tetapi beliau tidak boleh memaafkan perbuatan bekas isterinya itu buat masa ini.

Jika saya berdendam, sudah buka segala-galanya apa yang berlaku sejak empat bulan lalu. Tetapi untuk memaafkan perbuatannya, bukan sekarang kerana bagi saya terlalu berat apa yang dilakukan terhadap saya termasuk ibu bapa saya sendiri.

Along menerusi peguam syarie, Roshdan Sujak Rafie memfailkan permohonan cerai  semalam mengikut Seksyen 47 Enakmen Undang-undang Keluarga Islam Selangor 2003.

Hak penjagaan kekal buat anak mereka Ahmad Danial diberikan kepada Along dan Zila boleh melawat anaknya selama dua hari dalam sebulan.

Along Cham dan Zila Seeron berkahwin pada 23 Januari 2010 di Felda Lui Selatan 1, Negeri Sembilan.

Sumber Berita : Utusan Online

29 responses to Along Cham Tidak Berdendam Dengan Zila Tetapi Akui Belum Boleh Memaafkannya

  1. Mak Temah says:

    Tak kira artis ke…orang biasa ke…bila terjadinya perceraian, anak lah yang menjadi mangsa.

    0

    0
    • minah jambu say no to DRUG says:

      skarang along ngan bekas bini dh tkde ape2 lagi dua2 dh single satu dh duda satu lagi dh janda so bawak la diri masing2 tk payah nak ingat2 masa lalu lagi ..yg janda tu gi keluar bekeja berdikari sendiri..yg duda pulak terus kan kehidupan seperti biasa …skarang along dh MERDEKA bekas bini pon dh MERDEKA jadi mari kite laong kan bersama ini perkataan sato dua tigaaaaaaaaaaaa idop umno ! idop jalur gemilang ! idop 1malaysia ! idop pak najib ! lov u pak najibbbbb eemmuah…! macheh…!

      0

      0
  2. Anonymous says:

    redha dengan ketentuan Nya

    0

    0
  3. sedih says:

    paling kesian ialah anak2..

    0

    0
  4. ungu violet says:

    kesian along ni. maruah lelaki dia dipijak2..maruah keluarga dia..malu nya..mesti hancur hati dia..kalau aku pun susah k nak maafkan..sabar lah..

    0

    0
    • anon says:

      Bila bini wat gini kat laki, kita ckp psl maruah, tapi dlm dunia ni sebenarnya lelaki yg ramai curang, so perempuan takde maruah ke? Bila terbalek mcm ni, kita kondem perempuan habis2, tapi bila si laki yg buat kat bini, dah jadi perkara biasa kan….takde yg nak kesian kat bini..

      0

      0
      • ungu violet says:

        bukan macam tu..perempuan ke lelaki ke dua2 memang ada maruah..kalau lelaki buat hal pun kita smua still ksian kt bini..lelaki buat hal tu dah boleh dianggap perkara biasa..tp jarang kita didedahkan dgn isu isteri buat hal cm ni..org akan angp yg dia gagal jd seorang suami yg mmpu didik isteri dia..bila lelaki buat hal, org jrg akan agp si isteri tu isteri yg gagal..sebalik nya lelaki tu yg rugi dan bodoh sbb tak reti menghargai..

        0

        0
      • jjjjjjjj says:

        tula.. tpi dlm kes ni sbb along ni baik so kesian la.. klu along ni jenis miang gatal bru la xkesian.. haihhh knp la zila buat mcm ni.. xtau betapanya susahnya nak dpt laki baik skrg.. knp dh dpt xbersyukur.. byk pmpn kt luar tu susah dpt jodoh.. dia dh dpt suami sia siakan… hard to accept this fact

        0

        0
      • Meluat Dgn Jantan Kaki Burit says:

        Tau takper
        Laki buat xper, dimaafkan, alasan lelaki…
        Perempuan yg terbuat terlibat sebB terlalu menfikut emosu, dicop jalang.
        Puiiiii la!

        0

        0
  5. Corse 848 says:

    Isteri kalau jahat lain..ckp kasar ke..x dengar ckp ke..boleh dimaafkan..kalau jahat dgn jantan mmg tak boleh dimaafkan..kalau nak ikut along senang2 nk curang..keliling perempuan nak nk kan dia..tp dia x nak..tgok2 bini yg terlebih..

    0

    0
    • anon says:

      Kalau terjadi pd laki, kita kata tak blh dimaafkan. Tapi beribu2 kali laki yg selalunya curang, tapi tbini etap maafkan. Bila bini wat perangai, tak blh dimaafkan??? Double standard. Tu lah untungnya jadi lelaki. Kesalahan yg sama, tapi bagi lelaki ok, bagi perempuan tak ok. Dah nasib perempuan, selalu kene kutuk…..yg sedihnya, perempuan sendiri yg lbh2 mengutuk kaum sejenis nya…

      0

      0
      • nono says:

        tak ada isu double standard kat sini. lelaki buat hal, isteri yang pilih untuk memaafkan atau tidak. sama juga dgn isteri. ada yang sesetengah kes perempuan hilang dara sebelum kahwin, masih ada lelaki yang boleh terima. memaafkan atau tidak memaafkan terpulang kepada individu.

        0

        0
  6. Anonymous says:

    kalau dah hak penjagaan anak bg kat bapaknye…nampak sgt lah maknye yg salah…. bese hak penjagaan bg kt mak..

    0

    0
  7. feredea says:

    kesian pada anak dia…dapat tengok mak dia sekejap aja…
    Jadi pada ibu sekalian, sentiasalah beringat, hati ibu mana yang sanggup kehilangan anak

    0

    0
  8. anon says:

    Tak cukup makan kat kat rumah, so bini kene mkn kat luarlah. Terbalek, selaunya laki yg wat gitu. We dont know what happened behind closed doors, so takleh komen lbh2..
    Anyway, aku rase anak dibawah umur 12 thn sepatutnya custody dpt kat maknya, tak kiralah sape salah….

    0

    0
    • Anonymous says:

      Ada mak yang sengaja lepaskan hak penjagaan pada bapak. Sebab tentu elaun bulanan. Kalau dia bela, ada bapak yang buat2 lupa. Erra pun serah hak pada Emran.

      0

      0
  9. dania shasha says:

    agak2 MAWI dgn EKIN brhentikan minah ni kerja ker still terima dia bkeje kt butik UNIQUEIN ek ? seperti jatuh ditimpa tangga . pity her ! :’)

    0

    0
  10. johnny bravo says:

    laki yg ego & tak pandai melayan & puaskan bini……nilah jadinya..

    0

    0
  11. Mama says:

    Org selalu nmpk lelaki yg jht..suka curang..tp akui lah perempuan zmn skrg pon mmg bahaya.suka cari psl..dpt suami baik pon kalau hati tu belum puas..kwin plk terlalu muda dan terasa terbeban dgn tanggungjwb..mmg kelaut la jdnya.spnjg aku kje 5 tahun dah 2 org aku jumpu isteri org tp buat hubungn dgn lelaki lain..sorg 40an ank2 dah bsr ksian suaminya dkeji dcerca d halau oleh isteri sndri sbb cintakn lelaki lain..sorg lagi bru 20an..bru kwin tp ttp jlinkn hubungn dgn lelaki dia knl dkt2 nk kwin sblum tu..siap ikut lelaki tu tdo rumh..buat apa x thu la kn..ksian tgok suami mglirkn airmata tgok isteri dgn lelaki lain..dorg nie spe nsihat pon dah x dgr..tp alhamdulillah dua2 akhirnya baik blk dgn suami sbb suami mereka sbr dan sgup terima isteri blk..moral of d story d sini..x kira la mcm mana pon kita nk cari kseronokan..jaga diri..jaga hati..jaga iman..ingat Tuhan.

    0

    0
  12. fida says:

    semoga suami isteri ni tabah menghadapi dugaan .
    insyaallah zila akan jadi org yg lebih baik selepas ini.
    saya yakin. tanda allah sayang bila dia hantar mcm2 dugaan .semua tu sbb dia nk kita balik semula pd DIA.

    pengedarjamususukdara.blogspot.com

    0

    0
  13. Takziah says:

    Klu tu khndak bekas bini dia nk cerai sgt..bg je la.skurang2 nya along x mnanggung dosa2 bini dia.along ni aku tgk lbih syg dn jga ati mak bpak dia dr bkas bini dia.sjuk prut mak bpak along.

    0

    0
  14. apa apa je says:

    ada 18 komen je?…mana pompuan pompuan lain penghuni neraka jahanam ni tak komen-komen lagi?..perempuan penghuni neraka sebelum ni hentam laki kemain lagi. betul la memang sikit je pompuan masuk syurga. yg lain siap sedia utk jadi kayu api neraka ya.

    0

    0
  15. Dato' Red says:

    Mungkin saya boleh beri zila kasih dan sayang

    0

    0
  16. jande says:

    Betina btl la. Dpt laki baik ko wat hal plak…..banggang…

    0

    0
  17. gg says:

    zila ni belom kene dgn nigger lagi..da curang

    0

    0
  18. cpah says:

    saya harap along baca komen ini. cerai hidup bukan salah satu pihak. dua dua salah. % salah lebih pada suami kerana suami ketua keluarga. ketua tak pandai tadbir punah lah segalanya. kau kata dah 4 bulan isteri buat macam2, tindakan kau sebagai suami apaye? sekadar mencari tempat mana isteri buat maksiat? waktu tu dia masih isteri kau, dia buat maksiat kau dayusla namanya.

    0

    0
  19. zilabakarinmaybe says:

    Perempuan tak akan jadi mcm tu kalau suaminya dapat membimbing dia ke jalan yang benar..bukan baru sehari dua kawin along oiiii…

    0

    0