Written by Bella | July 25th, 2015

Pelakon Almy Nadia tidak dapat menahan rasa amarahnya apabila adik beliau uang sedang menuntut di sekolah berasrama penuh di Pulau Pinang telah dipukul oleh empat orang pelajar senior baru-baru ini.

Almy telah memuat naik status tidak puas hati beliau menerusi Instagram dan telah mendapat perhatian Kementerian Pendidkan. Pihak mereka juga sudah membuat tinjauan ke sekolah asrama berkenaan.

Saya begitu sedih apabila dimaklumkan adik saya dipukul oleh senior di sekolahnya. Apabila dimaklumkan, adik saya itu digantung sekolah kerana keluar pada waktu malam tanpa kebenaran, dia telah dimarahi oleh saya terlebih dahulu. Namun, dia tidak pula mengadu dipukul oleh empat orang pelajar kerana keluar tanpa kebenaran.

Cerita dia dipukul itu, disampaikan oleh kawan ibu saya. Adik saya telah dibawa pulang namun masih berada dalam keadaan trauma. Dia tidur sepanjang hari dan enggan bercakap dengan sesiapa kerana ketakutan. Ibu saya telah membawa adik saya ke hospital untuk pemeriksaan lanjut dan membuat laporan polis.

Tambah Almy lagi, beliau tidak menyangka bahawa perkara sebegini akan berlaku kepada adiknya dan tindakan undang-undang harus diambil agar perkara ini dapat dibanteras. Kementerian Pendidikan, polis, pihak sekolah dan ibu bapa pelajar yang terbabit bakal bertemu empat mata pada Isnin ini untuk  berbincang tindakan selanjutnya.

Kes buli pelajar sekolah di Malaysia semakin hari semakin menjadi-jadi, macam mereka tidak takut langsung dengan undang-undang dan masing-masing ingin menunjukkan mereka mempunyai kekuatan.

Sumber Berita: Berita Harian

29 responses to Almy Nadia Mengamuk Adik Dibelasah Teruk Oleh Pelajar Senior

  1. comel says:

    Ermmm.. betul ke di belasah? Dari pe yg tahu tampar sj. System kt sn bila da bdk wat slh pengawas asrama akn di kenakan hukuman 2 kali ganda lg teruk dr pelaku. Agk2 pengawas nk report warden ke adik dia fly? N not just mkn tapi bershisha jgk. Form 1 bershisha.. yg pukol pn slh jgk la. So jgn asik tuding jari pd pemukol sj..

    0

    0
    • Lara says:

      saya ada adik, masa sekolah dulu selalu mengadu dia kena buli, kami mati2 la percaya dia sebab macam tu la pesennya, taknak bercakap… berkurung… Sekali kantoi daaaa, padahal dia yang buli orang. Cheh!

      0

      0
    • minah jambu says:

      walau pon bergitu adek almy keluar tanpa pengetahuan pehak asrama tapi pelajar2 senior mana boleh bertindak sesuka hati pukol anak orag ! asrama ni ada system ke tkde system ni ? yg penjaga asrama tu mana sapai anak orang kena pukol pon tk tau huh ! almy mesti mau ambek tindakan atas perkara ini u jangan buat bodoh aje !! nanti keadaan lagi bertambah terok kt asrama tu..

      0

      0
  2. ali says:

    Jgn bulat bulat percaya apa yg adik almy ckp..jgn malu kan nama sek..dah salah libatkn semua …patut ko yg malu tapi sendiri buka pekong …

    cite benda yg betul kenapa kluar asrama mlm tu…kenapa perlu pnjnt dan lompat pagar…kenapa g isap shisha dgn kluar g cc. Jgn buat cite la..citer betul2 la..
    almy..fizz ko jgn tnjuk jantan kat internet. Jgn simply salahkan sek burukkan nama cikgu pengetua semua..

    baik brenti dok sek pondok kat pondok upih ja…fizz ko leh beli shisha perisa serunding ko kat sana
    Jgn malukan datin chomb/ase/dynacraft/jgn malukan org balik pulau laaaa

    0

    0
  3. ali says:

    r g cc. Jgn buat cite la..citer betul2 la..
    almy..fizz ko jgn tnjuk jantan kat internet. Jgn simply salahkan sek burukkan nama cikgu pengetua sem

    baik brenti dok sek pondok kat pondok upih ja…fizz ko leh beli shisha perisa serunding ko kat sana
    Jgn malukan datin chomb/ase/dynacraft/jgn malukan org balik pulau laaaa

    0

    0
  4. Mak Jemah says:

    korang2 yg komen ni tau ke ape dh jd malam tu sebenarnyerrr????
    kalau tk tahu jgn suke2 komen ckp adk die mcm tu..
    kite tk tau situasi ngan masalah sebenar..
    kalau anggapan korg salah dh di kire fitnah yer…

    0

    0
  5. Nina Rahim says:

    Penang Free School tu bukan SBP lah gila! Bodoh jugak abang nara ni.

    0

    0
    • x yah riak ujub kate org gile bodo says:

      Klu salah info … senang2 jer nak kata org giler dan bodoh ke?. Bodoh2 abg nara … dia dulu engineer … blaja kat obersi. Org paling tak bijak skali ialah mengata org bila org tu salah sikit jer panggil org lain bodoh. Tak kira la SBP atau sek biasa … tapi Penang Free Schl tu bnyk terpahat Sejarah dlm Negara lbh dr SBP. Org riak ujub saje suke panggil org bodoh giler. Org pandai x semestinye kene pandai semua dan org bodoh x semestinyer bodoh smua. CNBC .. CNN yg world class news pun buat silap … inikan blog.

      0

      0
      • kenapa kau gelabah tetek says:

        gelabah kau ni siap masuk sejarah bagai. LOL! pergi betulkan ejaan tu lah sewel!

        0

        0
        • ujub ke jubu ke apa ni bingai says:

          Engineer? Belajar overseas? Kahkahkah.. Kebangangan seseorang tak diukur dengan itu ya encik/ cik/ puan jubu/ ujub? Sampah.

          0

          0
        • knapa nama carut sana sini says:

          Inikah cara plajar muslim berbicara ? Sungguh2 mengejutkn seorg islam dilahirkn dr kluarga islam tp kata2 tdk menyerupai spt seorg muslim.

          0

          0
  6. momok says:

    Almy nadia xnk betol kn statement ke yg sbnr ny bkn 4 vs 1.. tp sbnr ny 17 org n beberapa senior??

    *maklumat dr sumber yg sgt2 sy percayai*

    0

    0
  7. anonym says:

    aku dulu pun pernah tinggal di hostel PFS 31 tahun dulu,pernah kena terajang dan kena hempok dgn cerek air..tapi dulu lain skrg lain…dulu tak berani nak report

    0

    0
  8. Anonymous says:

    Ramadhan telah melabuhkan tirainya. Keluarlah TANDUK MASING2.

    0

    0
  9. Anonymous says:

    Ni la manusia suka sangat serbu x pakai helmet hello better siasat dulu sblm tuduh dah la lompat pagar tengah mlm pi cc plak tu tambah plak isap shisha,x kan balik nak jamu kfc kot memang patut la makn penampar

    0

    0
  10. Anonymous says:

    ….Warden pun manusia gak…larat ker nak berkawal 24 jam…yg dlm famili sendiri pun tak terkawal…apatah lagi……

    0

    0
    • Anonymous says:

      Kalau dh tak mmpu, jgn jadi warden

      0

      0
      • ex budak asrama says:

        Ko ingt penjare ke ? Kene kawal 24jam … dlm penjara pun ada shif bertugas … kite menyampah lah org mcm ni … menjwb no 1 … budak2 tu kene la kawal diri sndri jgk … klu suke kene kawal .. masuk je sek juvana … sek juvana pun ada shif warden tau …. mak bapak pun x boleh kawal … ingt warden asrama tu pengasuh baby sitter ke … ? Anon 3.48 pm klu ckp pakai otak skit

        0

        0
  11. name says:

    senior mmg salah sbb pi belasah budak tu. Tp bg aku budak tu yg meminta dia diblasah org. Lain la dia budak baik tk kacau org n sgt bdisplin…alih2 org pukul tanpa sbb. Aku rasa klau aku pun aku sendri yg pi cari pemukul2 tu n belasah sorang2 balik sampai lembik. Aloo…kata 4 by 1 kan. Klu betul kena buli aku rasa adik si almy ni tggal nyawa2 ikan ja kot. Ni sampaikan dia kata dia pun tk tau adik dia kena pukul n just tau adik dia kuar mlm. Sampaikan mak kawan @ kwn mak bgtau. Meaning…adik dia x teruk pun. Sampaikan akak n mak tk prasan. Kalau aku jd almy pun aku marah bila org pukul adik/anak@sedara kita even yg tk de hubungan ngan kita. Tp bebalik pd apa yg aku kt kat atas n jgn mudah nk salahkn sekolah/ warden/ cikgu. Alo…itu pemikiran org yg tk penah belajar @ keja mana2 institusi….just my 2 cents

    0

    0
    • momok says:

      Bkn 4 by 1 seperti di war2 kn tp4 by 17.. 17 org yg fly asrama.. adik dia n 17 yg lain xde luka sikit pn..

      0

      0
  12. Apron aziz says:

    Salah memang tetap salah. Fly malam dh jadi kesalahan biasa utk bdak2 hostel dri zaman dulu lagi. Tpi yg patut bgi hukuman bukannya senior atau rakan sebaya. Warden yg ptut bgi hukuman. Kebnyakan warden yg duk asrama ni harap nk duduk rumah krjaan tggung je. Tapi tknak kawal selia bebudak hostel ni

    0

    0
  13. bpk warden says:

    Jgn jd bangang la. Sapa ckp warden dok rumah free. Ko x jadi warden x pyh nak merepek. Elaun rumah kena potong, COLA pun kna.. Dpt elaun warden x brapa sen. Dah tu dgn kerja sbg ckgu pun nak kna siapkan. Ingat ckgu sesuka hati melompat2 nak jadi warden ke? Kalau x dipaksa, ckgu pun x hingin. Dah la nak jaga bdk2 siang mlm pulak. Dpt plak jnis mcm adik artis sendu x laku yg perasan habis ni. Patut ko pegi nasihat adik ko. Jgn nak kluar mlm tu smua. Bkn nak salahkan warden semata2. Nak cc kat menteri bagai. Ingat besar sgt setakat adik almy nadia n adik ipar fiz tu? Ada lesen nak langgar peraturan skolah? X pyh la kutuk PFS. Skolah pondok upeh pun mmg x lalu nak terima adik ko.. Geli geleman aku dgn pompuan perasan bgai AA ni! Ambik adik ko kluar berambua dari PFS. Pegi je la masuk Batu Maung ke, Teluk Kumbar ke, St George balik Pulau ke, Seri ke..

    0

    0
  14. Kanji says:

    habis tu budak tu nak fly, kau report je lah kat warden. pergi pukul buat apa? kau susah ke kalau dia fly? biar warden settlekan la. jgn nak berlagak hero sgt

    0

    0
    • ramarama says:

      Warden akn hukum senior lg teruk dari bdk yg fly tu.. agk2 bdk tu gtaw ke warden? Mcm ko nmpk org mencuri lps tu ko kne denda sb report kes kecurian lg byk dr pencuri tu

      0

      0
  15. xoxo bukan nama sebenar says:

    eiii comelnye anak kamuu! lau camni gemok pon xpe…anak kiut miut!!

    0

    0
  16. Anonymous says:

    Mior FaridalatrashGEORGETOWN – Polis merekodkan keterangan dari lima individu yang terlibat dengan kejadian memukul pelajar tingkatan satu di sebuah sekolah di Jalan Masjid Negeri, di sini, yang dikatakan berlaku pada Rabu lalu.Difahamkan, mangsa adalah adik kepada pelakon Almy Nadia dan antara 17 mangsa yang dibelasah pelajar senior.  Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Mior Faridalatrash Wahid berkata antara individu yang dipanggil memberi keterangan adalah pengadu, mangsa, guru dan pihak sekolah. “Malah suspek bagi kes ini belum dikenalpasti lagi,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian hari ini. Bagaimanapun, beliau berkata, bapa mangsa menarik balik laporan yang dibuat sebelum ini.  “Walaupun laporan ditarik balik, polis akan meneruskan siasatan kes itu berdasarkan laporan awal. “Kami akan teruskan usaha merakam percakapan individu terlibat bagi melengkapkan kertas siasatan. Kemudian akan dirujuk kepada unit pendakwaan bagi tindakan lanjut,” katanya. Menurutnya, kes buli itu disiasat susulan laporan yang diterima waris pelajar mengikut Seksyen 147 Kanun Keseksaan atas kesalahan melakukan rusuhan. Sebelum ini, Almy Nadia menerusi lama Instagram memuat naik status mendakwa  adiknya yang tinggal di asrama sekolah dipukul. Almy Nadia berkata kejadian berkenaan berlaku selepas adiknya bersama 16 pelajar lain keluar dari kawasan asrama sekolah berkenaan pada waktu malam kerana lapar. Beliau turut mahu kejadian itu dipandang serius semua pihak terutama pengurusan sekolah terbabit

    0

    0
  17. reporter 24hr says:

    .  Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Mior Faridalatrash Wahid berkata antara individu yang dipanggil memberi keterangan adalah pengadu, mangsa, guru dan pihak sekolah. “Malah suspek bagi kes ini belum dikenalpasti lagi,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian hari ini. Bagaimanapun, beliau berkata, bapa mangsa menarik balik laporan yang dibuat sebelum ini.  “Walaupun laporan ditarik balik, polis akan meneruskan siasatan kes itu berdasarkan laporan awal. 

    0

    0