Written by AbangNara | August 19th, 2016

Desas-desus telah bertiup kencang tentang penceraian Ally Iskandar dan Farah Lee baru-baru ini. Tidak mahu para peminat terus membuat spekulasi sendiri, Ally Iskandar hari ini telah membuat pengesahan tentang berita tersebut menerusi akaun Facebooknya dalam satu kenyataan rasmi. Sesungguhnya berita ini memang mengejutkan namun kalau sampai di sini jodohnya, siapalah kita untuk menidakkannya.

Ally Iskandar farah lee cerai

Tulis Ally Iskandar:-

BismillahirRahmanirRahim,
Kenyataan rasmi ini saya kemukakan sebagai maklum balas kepada pertanyaan pihak media, dan spekulasi yang berlegar di media sosial tentang situasi rumah tangga saya dengan Nurfarahin Romli, 27. Terlebih dahulu saya memohon berbanyak maaf kerana tidak memberi respon secara terus kepada semua yang telah menghubungi saya, dengan harapan tindakan saya ini ditanggapi sebagai keperluan untuk menenangkan keadaan.

Permohonan cerai mengikut Seksyen 47 Akta Undang-Undang Keluarga Islam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur 1984 telah saya failkan dengan persetujuan Nurfarahin.
Pada 17 Ogos 2016, di Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Lumpur, saya telah melafazkan cerai talak satu ke atas Nurfarahin di hadapan Hakim Syarie Azzeman Omar.
Alhamdulillah, urusan ini disempurnakan dalam keadaan lancar.

Biarpun tiada lagi ikatan perkahwinan, hubungan saya dan keluarga, dengan Nurfarahin serta ahli keluarganya adalah baik.
Terima kasih kepada semua pihak yang cakna dan mengambil berat tentang situasi ini. Saya pohon agar kalian dapat mendoakan yang terbaik untuk kami.

Besar harapan saya agar kenyataan ini terhebah dengan hikmah. Saya doakan yang terbaik buat semua. Semoga Allah rahmati kita sentiasa.

ALLY ISKANDAR MOHD MARDZI
19 Ogos 2016

ally iskandar farah lee cerai

Semoga Ally Iskandar dan Farah Lee tabah menghadapi suratan takdir ini. Yang penting anak mereka berdua iaitu Maream Esabel akan terus mendapat kasih sayang yang secukupnya. Sama-sama kita doakan.

93 responses to Ally Iskandar Sahkan Sudah Bercerai Dengan Farah Lee

  1. anon says:

    Kenapa Ali, ko berbalek dgn bekas tunang ko dulu ke. Dah dpt isteri cantek, bijak & alim pun tak cukop baik ke utk ko….kesian pulak kat anak.

    2

    0
    • Anonymous says:

      Bekas tunang dier pon dah happy dgn suaminya dan anak…si aisyah zainal kan..sekarang tenang tenang aja beliau di social media

      0

      0
    • minah jambu - safety first says:

      cerai pon bagos lah ! badan tu tk tau nak jaga gemok nye…huh ! mana pompan yg tahan kalau laki tu gendut ! kalau ye pon jaga la badan tu kurus kan sikit..!

      0

      0
  2. johnny bravo says:

    Isteri yang sudah cukop lengkap pun tak kekal jugak ya. Dah jodoh sampai kat sini. So Farah kena kerja lah nak tanggung diri sendiri, tapi tak apalah orang pandai ada degree kan, tentu senang dapat kerja.
    Tapi seriously, tak sangka sungguh pasangan ni bercerai, ingatkan mereka bahagia.

    2

    0
    • Takdir says:

      Siapalah kita nak ckp farah tu perfect bagai, setiap orang ada kekurangan ya. Mungkin some things dah maybe x boleh dah nak tolerate.

      0

      0
      • Anonymous says:

        Selalunya kes mcm ni mesti suami yg curang,paling teruk curang dgn bini org pula tu…knp aku ckp?sbb kes ni dah byk sgt jd pd kawan2,sedara2 smpi rs takut nak kawin,bila nmpk babi,arak kt haram berzina dgn bini org x haram ke?eh teremosional pula aku..

        0

        0
    • Akak dah bersara says:

      Cakap pasal kerja , ada orang berjaya temuduga SPA sebab kawan abah dia bantu, dia sendiri yg update dekat media sosial benda ni tanpa segan silu. Terkejut akak baca , apa lah nak jadi dengan negara kita… ada pangkat senang lah nak bawak masuk anak kenalan baik, kalo x kenal sape2 mereput lah kena tunggu giliran itu pun kalo dapat. Akak bukan dengki sebab akak dah bersara cuma akak kesian dekat bebudak yg layak dapat keje tu tapi x dapat sebab ada org guna org dalam

      1

      0
      • kutikura says:

        Saya pernah berpengalaman mcm tu..masa tu interview kerja cimb bank…orang sebelah saya siap bagtau one of interviewer tu kawan parents dia. Terus rasa peluang nak dapat kerja tinggal 50%. Tapi alhamdulilah saya dapat kerja juga..dan pasti budak tu pun dapat. Saya percaya pada rezeki. Cuma kesianla yang tak dapat tapi kelayakan lebih daripada budak yang ada kabel tu.

        0

        0
        • Orang biasa je says:

          Mak saya dah pesan, kalau jawatan tu nak 1 , 2 or 3 orang jer… x payah lah buang masa pergi, dorang buat interview ambik syarat jer padahal position tu dah ada orang. Kalau bahagian SUK negeri lagi lah ramai guna kabel.

          3

          0
        • greenfingerf says:

          Kan.. sorry ckp ye, sb tu prestasi kerja gomen cam sampah. Sb org yg xlayak dpt keje sbkan kabel. Agak2 berkat ke tak gaji tu kamu2 yg msuk keje guna kabel ni. Aku dh tiga kali g interview gomen, fedup rasanya cara diorg layan. Mmg berbeza sgt cara aku g interview swasta. Sb tu ada yg kata jawatan kat gomen tu sbnrnya utk formatility je. 95% jawatan tu dh kne reserve utk sepupu sepapat, piut miut org dalam. B

          1

          0
      • Nak luah je says:

        Bukan gomen je, swasta pun sama. Dapat kerja sebab kabel orang atasan bapak sedara sendiri. Dah tukar bos sampai 3, 4 kali sebab semua bos tak suka, tak reti buat kerja. Nak buang tak boleh, anak sedara orang atasan. Last last, melangut kat opis takde kerja dok cari pokemon. Nak kasi kerja tak boleh harap. Acaner???

        1

        0
      • executive deluxe says:

        pusing ikut mana pun, mmg rezeki dia kak. percaya lah qada’ dan qadar. setiap yg berlaku ada hikmah dan ada la sebab kenapa diizinkan ianya berlaku. Allah swt maha mengetahui.

        0

        1
    • Anonymous says:

      sbb tu jgn ske sgt menunjuk kebahagiaan lbh2 lg time mule2 kawen….sbb tkut klu2 xblh nk berthn “kebahagiaan” tu smpai ke tua….huhuhu….

      1

      0
  3. xde says:

    erm sedihnya. suka tgk dorg berdua ni sepadan sgt

    2

    0
  4. damia says:

    Tak tau nak cakap apa, terkejut sangat bila dengar pasangan ni bercerai…

    1

    0
    • minah jambu say no to DRUG says:

      ape pulak nak di terkejut kan ??? kalau dh tk sehaluan n dh menyampah tengok muka laki lebih baik cerai aje jangan buang masa lagi…tu laaaaaaaa dulu permain2 kan tunang pileh farah lee untok jadi bini ha skarang ape dh jadi ..lu rasa la apa yg tunang lu dah rasa..! ape2 pon Allah yg lebih mengetahui segala nye..

      0

      0
      • Anonymous says:

        Dah mcm2 ko kata kt dia, lps tu ko cakap Tuhan lbh tahu. Kalau dh tau mcm tu, biar Tuhan sajalah yg menghakimi. Tak payah nak kutuk atau salahkan sesiapa kut…

        0

        0
  5. arissa says:

    Sedihnya.. semoga farah tabah dan diberi kekuatan menghadapi ujian ini dgn redha.

    0

    0
  6. Farah Lee Kuan Yew says:

    siannya umor 27 tahun dah menjanda..
    One day die akan menyesal ceraikan pompuan educated mcm ni..

    1

    0
  7. doabaik2 says:

    haih, banyak benor komen seolah2 sebelah pihak je bersalah. macam la tau perihal sebenar rumah tangga orang. papepun takziah. moga rujuk balik scepat mungkin jika itu yg terbaik. amiin

    0

    0
  8. Huhuhu says:

    Ya Allah aku pun 27thn bru je kahwin. Serious aku igt depa bahagia.. Tapi dlu aku penah la terdetik, farah lee ni alim gak orgnya .. Tapi ally x nmpk alim nya.. So aku fikir, mcm mn la dorg ni leh “sependapat”.. Tp x semestinya tunjuk alim baru alim. Cuma dlu aku mcm terasa gak la mcm mn dorg ni nak sefahaman.

    2

    0
  9. jongkook says:

    Eh..ally nk berbaik semula dgn fasha ke?

    0

    0
  10. Anonymous says:

    kesian kat dua2 belah pihak…begitu mudah melafazkan cerai…dapat perempuan cantik, educated pun kena cerai..dapat perempuan cantik, xde spm pun kena cerai…sebenarnya apa tujuan korang kawin? nak halalkan hubungan boleh pegang2, romen2 ke? dapat isteri perangai jimbit, cerai..dapat suami perangai jimbit, cerai…cerai jela yg korang tahu..

    0

    0
    • maisarah says:

      cakap sedap kau je kan..dah kawen ke belum? klu belum duk diam2. Org dah kawen je tau betapa byknye dugaan utk hidup bersama smpai ke tua. Kau ingt asalkan dah kawen bahagia setiap hari ke?

      1

      0
      • Huhu says:

        Betul tu. Rumahtangga ni ade mcm2.. Ups and down Allah sahaja yg tahu. Kalau manis mcm mana pun kita tgk, tp Allah tetapkn jodoh smp situ je. Maka sampai situ je lah. Ade yg bergadoh, mengutuk suami dkt belakang sbb dok makan hati tapi takdir Allah jodoh panjang smp bercucu.

        0

        0
        • hihi says:

          yang ni aku stuju sbb mak mertua aku asyik mengutuk suami dia tapi panjang je jodoh sampai ke cucu yakni anak aku..

          huh…???aku ni ntah mcm mana laaa

          1

          0
  11. omma says:

    bini cantik… suami hansem… ada duit… ank bijak… masih tidak menjamin kebahagian… sesungguhnya… jodoh pertemuan… ajal maut itu rahsia Allah…

    3

    0
  12. Joe says:

    Ally.kantoi main dgn pengacara baru nona

    0

    0
  13. Farah Lee Chong Wei says:

    x sangka plak…apa2pun tahniah sebab lee chong wei berjaya mara ke final olimpik.sila like komen ini tanda anda support team malaysia.

    1

    1
  14. kelkatu says:

    Alli ni jenis yang tak tetap hati kot. Dulu bertunang dgn org lain, pahtu putus. Then kawen dgn org lain. Dia ni jenis rambang mata, sb tu kot lambat kawen.
    Kesian pulak kat farah, muda2 dah menjanda. Tiap yg kawen mesti mengharapkan ianya berkekalan……sedih pulak bagi pihak anak dia. Kecik sngt lagi tapi mak ayah dah tak bersama..

    1

    0
    • Nanana says:

      Dulu Si Ally ni pernah nak melamar Fasha sandha tahun 2007, tapi lamaran di tolak… Nak pilih perempuan taste tinggi2 tapi tak reti nak hargai bila dah dapat, mmg jenis lelaki yg tak reti setia!!

      0

      0
    • Anonymous says:

      bukan senang nk kawin ngn org keje stesen tv ni..dh hari2 jumpa selebriti, pengacara yg cantik2 dpn mata..bnyk pilihan la,skali berkenan lak kt org lain..wife yg blakang tabir ni bnyk la mkn hati..

      0

      0
  15. JohnCena says:

    Must be bad at bed. Both of them.

    0

    0
  16. gigi says:

    Sedihnya.. harap mereka rujuk semula sbb nmpk sweet he mereka. Ank pn come.

    0

    0
  17. Anonymous says:

    Isteri cantik, educated tak menjamin apa-apa. Habis tu orang lain yang wife biasa biasa je, belajar takat sekolah menengah ada je yang bahagia kahwin kekal sampai hujung hayat. Apa le pemikiran korang ni. Ada la diorang problem tu.

    0

    0
  18. dina says:

    they seem the perfect type of people to get married but not to each other.
    life begins at 40 for Ally ….masa ni lelaki biasanye nak rasa muda balik.
    whereas Farah pulak at 28 and with a kid dah mula menjadi dewasa dan matured.
    So mungkin perangai mereka dah clash with one another at this point…tu yang decide nak bercerai.

    1

    0
  19. Esmeranda says:

    Kita orang luar, mana kita tahu apa terjadi. Tak perlu judge sana sini. Yang kata ally tak berapa alim tu judgement based on apa? Ally tak up selama ni vid mengaji? Social media korang jadikan batu sempadan alim ke tak orang. Ish isn. Lagi satu Ally ni pun graduate USA. Pandai.

    Tu belum lagi kenapa perfect couple tak kekal. Korang query takdir Allah tahu? Back to qada and qadar. Mereka dh berusaha dan perkahwinan itu terbubar takat di situ aja.

    semoga mereka berdua tabah. Sedih mendengarkan tapi pasti ada hikmahnya.

    0

    0
  20. Ombak says:

    Rugi la ally
    Org cntik mcm farah ni sat je
    Mesti kena sambar punye
    Jgn engko putih mata dahle
    Nyesal xsudahhhhh

    0

    0
  21. pesticide says:

    steady bro…
    lelaki.. apa ade hal…

    kebanyakan yg komen kt sini ingat lelaki nak sgt bercerai.. padahal mgkn org perempuan yang mendesak nak bercerai…

    Cerai pun under mahkamah… bukan main lafaz je …

    1

    0
  22. bini no 3 dato Red says:

    mungkin ni yg terbaik utk kedua belah pihak..
    huhu

    0

    0
  23. _ _ says:

    Dari statement Ally, nampak nya dia redha dan tenang.. mungkin keinginan dia utk bcerai..melalui apa yg saya baca dan faham.semoga tabah dan move on.

    0

    0
  24. Reramarerama says:

    Hidup ini mana ada yg sempurna..takziah..semoga buat yg tbaik utk anak..

    0

    0
  25. Iman says:

    Sebagai followers lebih baik kita bersangka baik dan jgn membuat andaian yg x berasas….moga ada hikmah disebaliknya dan kita jgn jd judge yg konon pandai sgt..Allah lebih Maha Mengetahui..

    0

    0
  26. Kucing says:

    Dah xde jodoh.. kite bukan duduk diantar meraka. Mungkin ramai yg ckap farah tu perfect. Tp sebagai seorang isteri belum tau lg mcm mana layanan dia.pada suami. Doa yg terbaik ajelah.

    0

    0
  27. nina says:

    kadang-kadang pasangan tu takda salahnya. sudah jodoh kat situ. mungkin itu ujian utk mereka. ada jugak kes rujuk semula after so many years. kita yg baca ni jauhkan dari menilai Ally n Farah. Termasuk jugak pasangan lain. doakan yang baik baik.

    1

    0
    • aderina says:

      sudah jodoh kat situ. mungkin itu ujian utk mereka. ada jugak kes rujuk semula after so many years. kita yg baca ni jauhkan dari menilai Ally n Farah. Termasuk jugak pasangan lain. doakan yang baik baik. >>>> saya setuju yang ini.cumanya agak pelik bunyinya, jika pasangan tiada salah, baik baik belaka, mana mungkin tiba-tiba nk minta/lafazkan cerai..x kan lah dok elok elok je, xda salah si isteri minta cerai or si suami lafaz cerai. then simply ckp jodoh xda. x kena tu. jodoh perlu diusahakan/dipertahankan.jika tiada kata sepakat, barulah tiada jodoh namanya

      0

      0
  28. Anynomous says:

    Dalam kita mengomen, sepadan, secantik, sehebat mana pun suatu perhubungan perkahwinan 2, ingatlah ada 1 makhluk Allah yg xkan duduk senang tengok kebahagiaan kita..diala SYAITAN yg akan bt apa sja spya kita bcerai..jd kita fikirknla mcmna mgatasi hasutan syaitan..

    1

    0
  29. Santorini Nenek Kau says:

    ally iskandar konon…tah2 nama dlm ic ali bin albab!!!

    0

    0
  30. Minasan kuroko lee chong wei says:

    Ally Iskandar bin Mohd Mardzi..google ngok!!! Nama anak sedara aku pun Erin Sanya Lisa. Ko idop dlm gua lagi ke? Nama org skrg dah lain dari jaman kau.

    0

    0
  31. Anonymous says:

    Salam. Bukan niat berlagak budget ustazah, tapi pengomen2 yg mengaku beragama Islam tolong sangat2 jaga adab penulisan.
    Jgn sampai mengaibkan diri sendiri dgn komen anda. Kalau tak ada komen yg baik, jangan komen. Ucap takziah dan doakan yg baik2. Sesungguhnya Allah perancang yg terbaik. Wassalam.

    1

    0
  32. Akuselamanya says:

    Begitulah perkahwinan ,memang suatu perjudian.Hari ini nampak bahagia, esok lusa sapa yang tahu.
    Usia yang meningkat atau matang tidak menjanjikan kebahagiaan, begitu juga rupa yang cantik dan peribadi yang luhur.
    Asal jangan menyesal jika seseorang itu penyumbang kepada penceraian dan meratap di kemudian hari.
    Hari ini anda menyakitkan dan menghancurkan hati pasanganmu atau menghancurkan istana orang lain esok nanti mungkin anda yang akan menerima nadib yang sama.
    Kepada sesiapa yang teraniaya dan dilukakan, semoga bertabah dan ingatlah mungkin apa yang berlaku kepada dirimu , adalah yang terbaik untukmu.
    Serahkan sahaja kepada Dia di atas sana.
    Hidup ini hanya sementara.

    1

    0
  33. Albania says:

    what is this? – from Albania

    0

    0
  34. Anonymous says:

    Sape salah pon kite jgn nk hakimi dorg sesuke hati..phm betol2..jodoh,ajal,anak2 tu takdir yg telah ditetapkn..xbole ubah2..kout mane dorg perthankn pon..klu da tetap xde jodoh,kite xlwh watpe wpon dorg de degree,cantik/kacak,kaya/miskin,mude/tue..phm betol b4 nk judge

    0

    0
  35. cik cikkebom says:

    de org ckp ally ni giler kt pengacare si polan n mak pengacare si polan xnk ank die bemadu so ally ni pun divorce lah utk jd laki si pengacare ituuuuu…wallahualam

    0

    0
  36. timaahhhhh says:

    bukann ke si ally ni pernah bagitau dia tak ada apa2 sosial media ????

    0

    0
  37. Anonymous says:

    Degodeng godeng

    0

    0
  38. Buruk lantak says:

    Hermm..posting bagai dari brknal,brtunang,kahwin n lpas kahwin..showoff,they are perfect couple..say,x fiancee mcm2..now,apa dh jadi?

    0

    0
  39. mokpokang says:

    si ally ni prasan ensem..perangai playboy tu tak abis2..

    1

    0
  40. kutikura says:

    La aku ingat ally ni gay. Ada gosip pasal pngacar bawak balik budak laki msa bini beranak…aku ingat dia la.

    0

    0
    • anon kerana benarrr says:

      gay? memang tak la..
      dlu dia ni klau nampak pompuan cantik…menggeletis je aku tengok
      haha sori kisah benerrrr

      1

      0
  41. Pakcik says:

    Isteri nak kerja, tapi Ally xmo.
    Lepastu Ally dah busy, work scope dah tak sama mcm pengacara.
    Kerja belakang tabir sebenarnya lagi expose pada macam-macam benda.
    Masa untuk family dah berkurang, xde salah siapa2.
    Masing-masing kena byk sabar. Ally pun dah jadi bapak, mesti dia nak kerja keras.
    Farah pun kena byk sabar, x semestinya duduk rumah x educated.
    Nak didik anak, bina keluarga jauh lebih susah dari bekerja.

    Hadamlah sendiri

    1

    0
  42. Takziah says:

    Klu btul la sbb fsha snda,ally mmg bdoh la.farah 20 kali lg cntik dr dia.pgangan ugma trjga yg pting aurat sbg istri pn trjga.x tau la pe srg suami nak dn pe yg x ckup?

    0

    0
    • serene says:

      Mmg betol, farah ni dah cukup lengkap pakej nya. Lawa, bijak, alim lagi…. FS tu sundal, kaki mabuk pulak tu. Si Ally ni tak tau nak bezakan kaca dgn permata. Lama2 nanti dia akan menyesal. Dia ingt si FS tu pandang kat dia ke. FS cuma minat dgn jantan yg ada bentley, lambo or kereta2 mewah je.

      0

      0
  43. Fidot says:

    Hmn… Takziah. If ttbe ada gosip ally bercinta dgn si polan2 lepas cerai leh agakla puncanye… Semoga yg berumahtgga semua dpt bersabar dgn dugaan mencabar zaman skrg ni…

    0

    0
  44. anon says:

    Mid life crisis si Alli ni, kan umur dia dah 40.

    0

    1
  45. johnny bravo says:

    Mamat poyo ni tak reti bersyukur. Dah dapat bini cun, educated pun tak hargai jgk. Bini ada pelajaran tapi disuruh jadi suri sepenuh masa, dah ikut kehendak dia pun tak puas hati jgk. Harap2 farah jumpa dgn lelaki baik & tau menghargai dirinya.

    1

    0
  46. Comment all u wan I won't read it says:

    Istiqorah katenye….HAHAHAHA…. Poor you dear Farah Lee. #perluker

    0

    0
  47. Anonymous says:

    like seriously ? anjat tau! tak sangka! tak duga!

    0

    0
  48. Saranghae says:

    Terkejut bila dgr. Bila dah berumah tangga ni mcm2 dugaan. xde sapa perfect. tak kire la educated, alim or so whatever. TIADA yg perfect. persefahaman tu penting. kadang2 benda kecik pun bole jd isu besar. doakan yg baik2 utk mereka.

    2

    0
  49. Anonymous says:

    They are smart enough to know when to move on. Hidup bersama bertahun tapi stuck buat apa. Both of them deserve happiness. Walaupun Allah benci penceraian but mesti ada sebab kenapa yang dibenci itu diberi. Adik2 n akak2, tak perlu buat statement x matang, org cantik bijak alim pun kena cerai. Sebab semua manusia, sama je. Bukan maksum. Takziah untuk dua2. May Allah bless you.

    2

    0
  50. nuyu says:

    baru nak namakan anak yg bakal lahir ni ngan name Maream jugak antara sbbnye suke kat pasangan ni…..sedihnyer.

    1

    0
  51. cc ss says:

    jodoh sudah ditakdirkan sejak azali lagi..bila dh jd cmni.. terima lah takdir..semua ketentuan Allah s.w.t bukan atas tangan manusia…pasti ader yang terbaik buat mereka nanti.. peacee…

    1

    0
  52. Kakpeah says:

    Ally ada scandal dgn pengacara nona U*****… Berganda cantik rupa akhlak dan budi pkerti farah lee lagi

    0

    0