Written by AbangNara | April 12th, 2010

Photobucket

Terkejut beruk kami dengar berita ini, takde angin takde ribut, tiba-tiba aja.

Apa pon, Aleeza Kassim masih menaruh harapan dgn perkahwinan dia..

“Namun, hubungan antara saya dan bekas suami masih baik dan kami dalam proses memperbaiki perkahwinan kami. Saya tidak mahu mengulas lanjut kerana segala-galanya masih dalam proses penyelesaian,” katanya.

“Saya masih sayangkan perkahwinan ini dan ingin menyelamatkan rumah tangga kami,” katanya.

Haa baguslah kalau camtuh, yang boleh baiki tu baiki ajelah, setakat gaduh laki bini tu biasa-biasa aja, kalau tak gaduh tak meriah rumahtangga betul tak?

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

146 responses to Aleeza Kassim cerai talak satu

  1. BlackBerry00 says:

    hrmmmm…..
    tak habis2 kisah artis kawen cerai..

    0
    0
  2. BlackBerry00 says:

    hrmmm…
    tak habis2 kawen cerai artis msia nih!!

    0
    0
  3. BlackBerry00 says:

    hrmmmm…
    nape la tak habih2 lagi kes
    kawen cerai artis2 kat msia nih..???

    0
    0
  4. BlackBerry00 says:

    oooppppsssss..
    aq hantaq berkali2
    tak kuar2
    tp kali ni hrp2 komen aq kuar…
    hehehe…
    ape2 pon, buat aleeza
    kalu jodoh mmg dah stakat tu…
    berserah jer laaa….
    doakan mudah2an aleeza
    terus sukses

    0
    0
  5. budakbertuah says:

    hoh. cerai dah? haish. kesian plak dengar.

    0
    0
  6. pari says:

    kesiannyer..smoga hbungan dorang akan kembali pulih seperti mana sbelumnya..hidup ni hanya seketika..hmmm

    0
    0
    • BlackBerry00 says:

      sama2lah kita doakan yg terbaik utk dorg…

      0
      0
      • [email protected] says:

        PIC NAIM

        0
        0
  7. lolipop says:

    ciannye..huhu

    0
    0
  8. nano says:

    dira pn cerai gk.. Sblm kwin tu fkr la msk2 dlu. Kursus nikah dh ada pn msh gk cerai2. Stiap psgn ad kkurangn so trima je la..

    0
    0
  9. kerey says:

    mmg patut pun kena cerai…
    laki mana yg tahan tgk bini dok telanjang depan kamera jer…dah xde beza nya betina sundal ni dengan pelacur murahan…semua nak tunjuk kat org….

    0
    0
  10. ViZard8 says:

    uih kerey kejam ayat mu..x baik gi2. wat aleeza, buang yg keroh ambil yg jernih..

    0
    0
  11. mie says:

    wah!!!
    satu lagi koleksi pasangan bercerai….
    dh menjadi lumrah artis malaywood…
    anyway, buat la yg terbaik utk masa depan…
    gagal skali bukan gagal selamanya

    0
    0
  12. poyo says:

    ermm..mmg patut kena cerai..
    pakai baju dah ah x cukup kain..
    duk tayang kat owang buat pe..
    tayang kat suami mu dah ahh…
    klu cantik xpe gak..nie mcm ikan kering je badan!!
    ermm cepatlah2 cerai..i doakan!!
    be a good janda!!

    0
    0
  13. betty says:

    artis m’sia… apa nk diheran kn… biasalah tu…

    0
    0
  14. SIOT says:

    ARTIS BIASA LER KES CERAI DUA KALI CERAI PUN XDE HAL LAH LEH KAHWIN LAGI DAN LAGI.

    0
    0
  15. mak nenek says:

    nasihat aku kat korg:jgn duk kutuk org cerai nih..nt nsb korg tu pon tatau lg cmna..doa yg terbaik dahle..ckp artis malaysia mmg cmni..korg tu pon sama..rakyat malaysia cm korg le…how tipikal

    0
    0
  16. aries april a.k.a amira (AAA) says:

    xda jdh..
    nk bt cam na..
    tp dlu time dia kawen..orng kata laki pndek…bhgia…

    0
    0
  17. princessbutterfly says:

    salam… slamt pagi.. ni lah cerita artis malaysia… x hbs2 cerai…

    0
    0
  18. manjalara says:

    “Namun, hubungan antara saya dan bekas suami masih baik dan kami dalam proses memperbaiki perkahwinan kami. Saya tidak mahu mengulas lanjut kerana segala-galanya masih dalam proses penyelesaian,” katanya.

    “Saya masih sayangkan perkahwinan ini dan ingin menyelamatkan rumah tangga kami,” katanya.

    biasa la dialog ni semuanya ayat cover……….tak kan mengaku ada masalah

    0
    0
  19. Zaza Muhammad says:

    hmmm…. xde jodoh dah.
    Sesetengah lelaki ni jenis sukeeee isteri dia seksi2 tp depan dia je, klu kat luar mmg dia xsuke. well, ade gak yg speciss bangge klu isteri dia seksi2 depan public, ekceli xelok aaa tuh. isteri2 pun kena ingat, bile dah ade suami, dah jadi hak exclusive suami je, nk tayang seksi2 lebey2 depan hubby dah le… tak gtu?
    psl Aleeza ni hmmm no komen le, hal2 umah tangga ni komplikated, mcm2 hal ade. anyway, klu ble cubalah sedaya upaya selamatkan perkahwinan..aminn…

    0
    0
  20. BlackBerry00 says:

    artis msia ni ramai kawen kontrak..
    tu sumber2 yg aq dengar…

    ntah lah…

    0
    0
  21. Miss_hujan says:

    minah ni smokingholic ..Mulut busukk ..Yackkk

    0
    0
  22. kak long says:

    pernah dengar tak kata2 from Hollywood “Celebrity Marriage Never Last!!”…. harap2 idok ler kat sini yerkk….

    0
    0
  23. cili api says:

    biasalah dunia artis….
    mcm mana lah x bercerai berai kalu hasil sumber pendapatan dengan terkangkang sana, terselak sini, bogel sana sini. x berkat………..
    ingat, sumber pendapatan yg halal dan diredhai Insya Allah turut serta baik dlm kehidupan kita sehari2.

    0
    0
  24. akuselamber says:

    hoi hoi ya hoi..korang ni kan..betol la..komen ikut sesuka hati jarik korang jek…yek…jgn gitu baiiii tak bek..ngata2 keruntuhan umahtangga orang..ade sbb musabab la tuh…beceerai berai tu x semestinyer kes2 dok tekangkang..ke haper ker…mmg aku tegelak r baca komen x berapa cerdik korang nih..haiya..pk2 kan.lah..jgn igt diri korang tu maksum sgt….x penah buat [email protected] dosa..pown…ntah haper haper la korang nih

    p/s aku bkn peminat @ penyokong mana2 artis…cuma cara korang komen ni melampau..mcm bagus…sori ar…

    0
    0
    • khayraz says:

      yela..tak patutla ckp yg bukan2..kuar ayat2 bukan2 camtu. kita manatau masalah dia apa..
      yg buruk jadikan sempadan, yg baik jadikan tauladan.

      hrp2 aleeza ambik pengajaran, jadi lebih baik di masa akan datang. jgnla seksi2 sgt..berhijrahlah

      0
      0
  25. AKU says:

    xbaik cakap gitu…memang patot kene cerai n wutseva…macam mendoakan yg xbaik…aku ske aleeza…x hipokrit…for ur info yg pkai tudung labuh takat bontot pon blom tentu baik….kat dlm penuh tut….walhal x kawen ag…mayb hidayah die lambat sampai…xterbuka lagi pintu hati die yg btoi…itu gunanya seseorg yakni suami untuk membimbing die…sejahat2 mana n seteruk2 mana pon bini ko,masa mula2 ko yg amik risiko tuk kawen ngan bini ko…so sepatotnya ko xpatot mudah putus asa…aku rasa la… kalu dulu wilma seksi nk mampos…tgk lepas kawen bertudung lagi sampai skunk.. aleeza cuma jadi diri dia yg sebenar…skunk ni pompuan bertudung ka sama je kebanyakan nye… ske ngan statement die nk selamatkan lagi perkahwinan w/pon dh jatuh talak…besenya artis cakap “mungkin xde jodoh”….so obvious.. all d best to her…

    0
    0
    • Puteh says:

      SALAM,
      tak suka kutuk mengutuk.. tak suka mendoakan yg buruk2 aku puji sikap ko ni.

      tapi jgnlah sewenangnya bercakap ttg perbezaan org bertudung tapi kelakuan xsenonoh dgn yg seksi tapi hati baik?jgnlah berhujjah sesuka hati dan gunakan Islam dalam hal yang selari dengan kehendak kita saja.Berhati2 la bila bicara. sepotong ayat kita lari dr yg sepatutnya……dosa yg kita dpt lebih buruk lagi bila ada pulak yg menyokong kenyataan salah kita.

      kt bwh tu ada aku titipkan ringkasan ustaz zawawi dlm permasalahan aurat.Nak lebih lanjut cari artikel di Metro 12Julai 2009 Ahad.

      0
      0
      • AKU says:

        yes…dlm hadis ada menyatakan..akan tetapi apa yg berlaku di m’sia skunk ni xsama contohnya…memang menutup aurat tu wajib tapi sesetengah org berpikiran yg menutup aurat tu sume nye baik dan yg x menutup aurat tu macam jahat gile…maksud wa xbleh nk judge org dri segi die berpakaian sahaja…yg bertudung pon blom tentu baik…memang mengikut ajaran islam wajib menutup aurat tapi adakah itu membuktikan die seorg yg baik??x kan…it is not base on one thing sahaja..dh banyak terpampang kes2 pasai ni…yg lagi memalukan minah bertudung labuh tang bontot leh wat maksiat kat tangga?mamat yg berserban bleh wat maksiat kat umah..apa cerita??…. what do i mean is do not judge people ffrom what they look…sapa la kita nk judge org tu kan??bukan kerja kita…when did i said dat yg berpakaian seksi tu baik? i just said dat aku ske cara die x hipokrit daripada bertopengkan seseorg yg alim tapi sebenarnya tidak..huhu aku rasa la…sory(pls read my statement clearly dear)

        0
        0
        • Fact-oriented Person says:

          AKU, cuba anda fikirkan dalam2 dari perspektif agama kata2 anda tadi. Kita tak pernah disuruh utk judge orang melalui pakaiannya, kerana jelas dlm hadis juga ada mengatakan bahawa Allah hanya melihat kpd ketaqwaan seseorang, bukan pd tubuh atau bentuk badannya. Adakah kita pernah disuruh utk mengatakan bahawa yg memakai tudung labuh serta berserban adalah paling baik?? Yg baik pada mereka2 ini hanyalah kerana mematuhi suruhan Allah iaitu memakai tudung (dengan btul) dan mengikut sunnah kerana berserban. Andainya mereka2 tadi melakukan maksiat disebalik tudung & serban, dosa adalah atas perlakuan mereka semata2..

          Bagaimana pula jika yg tidak bertudung (tak hipokrit) yg sentiasa mendedahkan tubuh badannya utk tatapan semua kemudian ada melakukan maksiat? Bukankah lebih teruk dari dari bertudung tapi buat maksiat. Kalau bertudung dan tidak melakukan maksiat, dia terselamat dari dosanya dicatit malaikat (pd perihal aurat) manakala yg tak bertudung lagi seksi & tidak melakukan maksiat, persoalannya selamatkah dia dari dosa mendedah aurat??? Setiap mata lelaki yg memandangnya akan mengundang dosa kepada si pelaku (lelaki) serta yg mengizinkan ia berlaku (perempuan). Dosa tetap ada atas sebab tidak menutup aurat, & amat berdosa pula bagi yg seksi & berbangga dengan keseksiannya utk ditunjukkan kpd umum.

          Rasanya anda sepatutnya jelas dlm hal ni, & berhati2 ketika berkata2.. Tidak hipokrit tapi sentiasa berterang-terangan dlm melakukan dosa lebih baik dari melakukan dosa secara bersembunyi. Sebabnya? Walaupun kedua2nya adalah tidak baik, namun yg melakukan dosa secara bersembunyi masih menghormati orang lain walaupun tidak takut kpd Allah; manakala yg berterang-terangan dlm melakukan dosa secara jelas tidak takutkan Allah serta tidak menghormati orang2 lain yg sentiasa memerhati.

          Sekian pandangan sy secara panjang lebar supaya lebih difahami… PEACE

          0
          0
        • AKU says:

          yang…awak tahu ke seseorang itu beribadah ataupun tidak?? tidak bukan…itu antara diri dan TUHAN…mengudang dosa tidak semestinya dari yg tidak menutup aurat sahaja…..cbe renungkan kembali menutup aurat yg sebenar macammana?? tapi kita sekarang menutup aurat yg macammana?? sekadar pakai tudung??tapi baju ketat??tidak kah seksi namanya sehingga menampakkan susuk tubuh?? we r talking about what happen in our komuniti..apa yg wa cakap untuk yg bertudung tetapi melakukan maksiat dan yg tidak bertudung tetapi melakukan maksiat lain….yg wa tekankan macammana kita nk kira golongan yg xbertudung tetapi beribadah…cume memerlukan masa untuk berubah…wa x rasa sume org baik… kita tahu ke seseorg tu beribadah ataupun tidak??? tidak bukan…kita berusaha menjadi yg lebih baik sebab tak semuanya baik… disini wa ingin nyatakan mentality masyarakat yg cepat memandang serong pada sebelah pihak sahaja….. dari segi hipokrit itu adalah pandangan peribadi wa sahaja….meaning wa lagi selesa dgn org yg x hipokrit dari yg hipokrit… psst:: lagi sekali….kita x tahu beribadahnya seseorg itu..meminta keredhaan dari TUHAN untuk memperbaiki sebab kita sentiasa belajar…dari bab aleeza wa dh tekankan wa xtahu die solat ke x ke ape ke itu antara die dan TUHAN…tapi ada diantara sifat die yg wa ske…itu kelebihan die….
          aku rasala
          wasalam

          0
          0
        • Puteh says:

          aku sarankan ko baca artikel penuh ustaz zawawi nampaknya ko masih tak faham lagi.di sana segala persoalan ko akan terjawab.
          aku pon xckp ko kata seksi tu baek tapi aku tanya pakai seksi tapi hati baik?baca betul2.

          bacalah artikel ustaz tu………lebih baik dr cuma berasa rasa ………xrugi pon malah bertambah ilmu pengetahuan.

          0
          0
        • Fact-oriented Person says:

          Emm…rasanya memang AKU macam tak berapa jelas ttg tu, kena banyak diberi penerangan lagi.. Kata2 dia pada sy lebih kpd intuisi & gerak hati serta pandangan2 remaja masakini dlm membenarkan sesuatu yg tak benar..

          Aku sokong PUTEH, cuba lah baca lagi ttg permasalahan aurat ni & kaitannya kpd diri & ibadah seseorang..insya-Allah akan jumpa jawapannya di situ..hopefully.

          0
          0
        • AKU says:

          aku tidak sesekali ingin menilai yg pkai seksi itu baik atau tak….kenapa bila diberi perbandingan ttg perkara ni cepat je melenting cakap kami terpesong…… aku tekankan aku tidak berhak nak menilai seseorg itu baik ataupun tak..baik sgt subjektif… aku sokong korang…tapi aku tidak akan sesekali cakap yg seksi tu xbaik…bukan tugas aku untuk menilai…aku cume memberi perumpaan tentang jgn hanya menilai seseorg berdasarkan luaran…antara dia dan TUHAN biarlah dia yg jawab…salah ke? kita nasihat…kenapa perumpamaan aku disalah ertikan?? tidak boleh kah kita sentuh ttg apa yg ada skunk ni? itu gunanya contoh… supaya kita pada masa yg sama leh menegur ttg keadaan itu juga secara tak langsung

          0
          0
        • AKU says:

          lagi sekali kami tahu dosa tetap dosa….

          0
          0
        • Fact-oriented Person says:

          Tiada sapa2 kat sini yg suruh anda nilai seseorang melalui pemakaiannya..& tidak perlu menilai. Cuma tindakan memakai sedemikian membuatkan dirinya terdedah kpd penilaian2 orang yg suka menilai. Jangan kaitkan lagi dgn menilai atau judge atau apa saja, kerana apa yg diperkatakan di sini ialah supaya Aleeza Kassim mengubah cara pemakaiannya semata2 kerana suruhan Allah, & menghormati agama Islam anutannya & majoriti Islam di Malaysia. Tak perlu menilai lagi, cuma masalahnya adalah hukum, yakni ianya tetap salah & perlu diperbetulkan. Keadaan skrg memang benar berlaku spt yg didakwa, tiada penafian di situ. Cuma kena sedar bahawa hukum aurat tidak akan berubah walaubagaimana keadaan sekalipun..sebaik mana seseorang yg seksi, suruhan Allah utk menjaga auratnya tetap WAJIB dipatuhi…

          0
          0
    • Fact-oriented Person says:

      Janganlah kita berkata ‘padan muka’, & tak boleh jugak nak sokong apa yg dia buat.. Mendo’akan kebaikan orang lain memang adalah terbaik, namun bila bercakap isu rumahtangga, ini terpulang kpd pasangan masing2 cara bagaimana mereka menjaga kerukunan rumahtangga mereka.. Isu perceraian ni sebenarnya jika direnung2kan, kebanyakannya adalah berpunca dari diri pasangan tersebut sendiri..tak kira dari pihak suami mahupun isteri, atau kedua2nya.. Campurtangan pihak ketiga jugak boleh jadi faktor..

      Sy tak setuju sangat bila caranya yg suka mendedah sana sini dipanggil tidak hipokrit. Walaupun pada anda benda tu tak hipokrit, tapi ianya mengundang tohmahan & kritikan orang kerana ianya jelas bertentangan dgn agama.. Bagi sy, hipokrit itu hanyalah suatu istilah barat. Jika seseorang itu bertudung tapi melakukan maksiat, dosa kpdnya adalah pd maksiat yg dia lakukan..at least dia selamat dari dosa tidak menutup aurat..atau berpakaian tapi telanjang sptmana kata2 Rasulullah.

      Perceraian & talaq adalah hak suami..dan perkara halal yg paling Allah benci ialah talaq. Allah tidak mentaqdirkan perkara yg dibencinya kerana ianya jelas bertentangan dgn hadith Rasul S.A.W. Sebenarnya, tindakan2 pasangan2 itu sendiri yg mengundang masalah dlm rumahtangga.. Kalau kedua2nya mencuba sedaya-upaya menjaga rumahtangga serta keduanya tekun menjalankan perintah agama, percayalah perceraian pasti dpt dielakkan. Anda boleh pergi ke Mahkamah Syariah dan lihat sendiri statistik berkenaan punca perceraian.

      Pandangan anda pd sy tidak berlandaskan agama (maaf kalau terasa), tapi mungkin berdasarkan naluri.. Jangan sekali2 berfikir yg hidayah lambat sampai etc, kerana hidayah telah lama sampai bagi yg beragama Islam.. Kita yg beragama Islam sejak lahir telah ada hidayah yg Allah & Nabi bekalkan..iaitu Quran & Sunnah. Itulah hidayah kpd semua Muslimin & Muslimat, cuma nak berpegang atau tidak je masalahnya..

      Dlm kes Aleeza Kasim ni, seharusnya kita mengharapkan (atau do’akan) supaya mereka kembali ruju’ & hidup bersama sehingga akhir hayat..& pd masa yg sama berdo’a semoga Aleeza berubah & muhasabah dari trus kekal dgn caranya yg suka berpakaian mencolok mata yg pd hakikatnya adalah berdosa walaupun kononnya tidak hipokrit..

      Sekadar pandangan..Wallahu’alam.

      0
      0
      • Fact-oriented Person says:

        Setuju dgn pandangan Puteh.

        Jangan sekali-kali mengaitkan antara bertudung dgn tak bertudung..kerana ianya seolah2 membezakan antara yg bersolat & yg tak bersolat. Ianya isu antara patuh & tidak patuh suruhan Allah.

        Memakai tudung (walaupun terpaksa), at least telah menjaga & mematuhi perintah Allah.. Kalau yg bertudung nak buat maksiat di sebalik pakai tudung, itu pula masalah sikap & benteng iman yg lemah dlm diri yg berpunca dari faktor2 lain terutamanya solat.

        Kata2 tu sering digunakan oleh orang yg free-hair utk menjustifikasi tindakan mereka..& utk mengatakan bahawa free-hair ni tak semestinya tak baik. Mungkin benar bahawa orang yg free-hair ramai yg baik2, namun nak buat macamana Allah & Rasul berfirman & bersabda bahawa tak tutup aurat (tak pakai tudung) adalah berdosa & haram hukumnya…

        0
        0
        • AKU says:

          can we said atleast die selamat dari dosa x menutup aurat???saya memang xsetuju… sory…for me if u’r really good people then ur act must be good too… x semua org yg x menutup aurat ni xsemayang…x beribadah…salah tu… kesalahan seseorg baik dan buruknya seseorang bukan berlandaskan satu perkara sahaja… kita xtahu samaada die melakukan ibadah ataupun tak… yg memalukan umat islam itu sendiri adalah seseorg yg bertopengkan islam yg menutup aurat tetapi berkelakuan tidak menunjukkan die islam yg sebenar… not hipokrit is she just be herself…wa xtahu die solat ataupun tak…itu antara die dn tuhan tetapi wa tahu di dunia nyata die tidak bertopengkan seseorg yg nampak bagus dan baik dalam segala hal… besar bezanya membezakan org yg bertudung dan xbertudung dgn yg bersolat n tak bersolat…..xsemstinya yg xmenutup aurat sume nya x bersolat….kita cbe berusaha menjadi yg terbaik dan berbrubah menjadi yg lebih baik… aku rasala…

          0
          0
        • AKU says:

          jikalau statement wa mengganggu or mengguris sesetengah pihak wa mintak maaf…tetapi bolehkah kita menilai buruk baiknya seseorg itu berlandaskan satu perkara sahaja? wa ada ramai kawan yg terkena tempias ni…cume meluahkan apa yg wa rasa…our mentality…. kita xtahu sempurna or beribadahnya seseorg hanya berlandaskan dari satu perkara…baik di segi ISLAM adalah sempurna sifatnya…menutup aurat,tidak mengeji or mengutuk,cukup ibadahnya,pandai menjaga diri dan tingkah laku nya serta bersederhana…apa yg wa bg contoh adalah berdasarkan apa yg berlaku sekarang ini dalam komuniti kita… jgn salah anggap apa yg wa tulis..
          wa bukan memihak kepada sebelah pihak.. cme wa xske org yg membeza2 baik nya seseorg itu hanya berdasarkan fizikal yg dipaparkan…sedangkan kita tak tahu ibadah seseorg itu memandangkan itu hanyalah diantara dia dan TUHAN..mungkin die sedang berusaha memperbaiki diri dan meminta keredhaan-NYA? becos our mentality is like to judge people from their physical appearance.. dats why dlm zaman sekarang semua org sama apa yg membezakan seseorg itu baik dan buruk adalha dari segi ibadahnya yang mana hanya dia dan TUHAN YG MAHA MENGETAHUI sahaja yg tahu….

          wasalam…..
          aku rasala…

          0
          0
        • Fact-oriented Person says:

          AKU, maafkan sy tapi sy benar2 tidak setuju dgn pandangan anda di atas, begitu juga sy tidak mintak anda bersetuju dgn pandangan sy. Sy cuma mintak supaya anda reconsider kata2 anda sblm ni. Sy tidak pernah menegaskan bahawa memakai tudung semestinya akan jadi baik, so this hopefully will answer your first assertion when you said that: “…u’r really good people then ur act must be good too…”

          Secondly, did I ever mentioned that those who do not cover their aurah, are also those who do not perform other ‘ibadah? If there’s any, do me a favour to quote that statement for me..I must’ve missed it.

          Hypocrite, like I said before, is just a word perceived by many in so many different terms. I’m not interested in going into detail about its literal & technical meaning. But somehow I do realize how passionate you’re to describe Aleeza in relation to that term..& that what makes you like her.

          But then again, I’ve never said that Aleeza does not perform her daily prayers, not even once as far as I can remember. That allegation is rude, coz like what you’ve said before: “…xsemstinya yg xmenutup aurat sume nya x bersolat…”. I don’t wanna say that I disagree with it, but never that I have in mind to agree with it though..

          0
          0
        • teh_ais_kaw says:

          saje nak menyampuk..kalo x tutup aurat..tapi solat dan beribadah yg lain2 bagai..diterima ke ibadah suma tu?sedangkan arahan Allah swt. sgt jelas supaya setiap muslimah tutup aurat pun x nak diendahkan..ada hati plak nak solat?baca quran?and etc..etc..jawab sat..konpius la~~~

          0
          0
        • Puteh says:

          AKU…sebenarnya ko kecewa dgn persepsi org terhadap yg tutup aurat dan xtutup aurat…tapi xboleh la kamu bercakap hanya mengikut kefahaman akal dan logik kamu saja bkn berlandaskan kefahaman kamu terhadap agama.
          Menurut neraca Islam(bkn menurut pandangan aku ya…) kebaikan hati seseorang boleh dilihat di peringkat pertamanya dari tindak tanduknya. Ertinya, bila tindakannya sentiasa menyalahi kehendak dan hukum yang diletakkan Islam, ia adalah tanda kekotoran hatinya. Jika tindakan luarannya pula bertepatan dengan kehendak Islam, maka adalah harus ianya dianggap baik pada peringkat pertama iaitu neraca luaran orang ramai, adapun baik di peringkat kedua adalah samada hatinya bertujuan kerana Allah atau selainnya seperti sekadar menunjuk-nunjuk sahaja.

          0
          0
        • Fact-oriented Person says:

          teh_ais_kaw: Nak jawab hal tu, rasa2nya biarlah mereka2 yg berkenaan sendiri yg jawab (ie: mereka2 yg tak bertudung, tapi rajin mengerjakan ‘ibadah).. Karang kalau jawab yg mungkin amalan2 ibadah mereka2 tu tak diterima, melenting pulak beberapa individu nanti..bahkan nanti kita dikatakan lebih tahu dari tuhan plak, masalah tuu.. Apapun biarlah diri sendiri yg menilai..jika dia rasa taknak patuh setengah2 suruhan yg mungkin bagi dia menyusahkan, kemudian nak ikut suruhan2 yg lain yg dia rasa perlu, terpulanglah..ada aqal boleh tentukan SAMA ADA BETUL ATAU TIDAK TINDAKAN DIA.

          Mungkin jugak Allah terima ibadah orang2 sebegini kerana golongan2 yg enggan mematuhi suruhan Allah secara terang-terangan dlm bab menutup aurat ni..dan alasannya? Kerana mereka TIDAK HIPOKRIT!;-)

          0
          0
        • AKU says:

          to FACT: yup….wa ske die sebab wa prefer org yg tidak talam dua muka…salah ke??pandangan wa…wa xcakap wa ske keseleuruhan…wa bg contoh apa yg ada dlm komuniti…xbertudung memang dosa….ingkar… kita ke nk tafsir die baik ke x?? bukan kan…salahke aku cakap yg bertudung sekarang ni kebanyakan nye sama dengan yg xbertudung(dlm komuniti sekarang-pls read it clearly- sbb semua melakukan kesalahan…what i mean by if u’r good than ur act must be good to but doesn’t mean that u’r perfect…..nobody’s perfect… kesalahan ada dimana2…kita cbe memperbaiki…just simple as that….
          macam ni lah….cbe baca statement aku yg first…ada aku cakap yg xpkai tudung xdosa??? korg cepat melenting bila statement aku berbunyi:for ur info yg pkai tudung labuh takat bontot pon blom tentu baik…..baik nye seseorg bukan kita yg nak tafsir…. xbolehke kita bg contoh based on apa yg berlaku sekarang ni?? wa cme cakap kebanyakan mentality masyarakat sekarang macam dh berat sebelah…cepat mentafsir… jgn ingat org yg x bertudung sume jahat..amalan sume hanya DIA yg MAHA MENGETAHUI…. kita cume perlu sentiasa meminta keredhaanNYA…..untuk berada pada jalan yg sepatutnya…

          0
          0
        • Fact-oriented Person says:

          AKU: Sila faham betul2 kenyataan sy semua di atas. Pernahkah sy ada mengatakan yg si Aleeza Kassim ni tak baik atau tak sembahyang puasa dll? Secara jelasnya, sy menegur perihal pemakaiannya yg agak mencolok mata & adakalanya mengghairahkan. Setakat pengetahuan sy yg amat sedikit dlm bab agama ni, berpakaian sebegitu rupa adalah amat berdosa..terang2 ianya sangat2 bertentangan dgn suruhan Allah utk menutup aurat, ITU SAHAJA. Sy tidak pernah judge yg dirinya adalah jahat atau tak baik, atau dia tu jenis yg tak mengerjakan segala ‘ibadah yg wajib terhadapnya.. Solat adalah sesuatu yg amat berat, kecuali bagi mereka2 yg khusyu’. Ia disebut dlm Quran sedangkan menutup aurat adalah jauh lebih mudah dari bersolat. Susahkah utk menutup aurat & kenapa suka berpakaian mendedahkan aurat?

          Zaman skrg memang sbnrnya amat terbalik..lelaki suka berpakaian kemas & lebih menutup aurat walaupun pd hakikatnya, aurat lelaki jauh lebih ringan dari aurat wanita. Manakala wanita zaman skrg pula amat gemar berpakaian mendedahkan aurat..hampir bertelanjang & bangga menunjukkan aset2 yg ada pd diri. Kalau pun enggan memakai tudung, at least hormatilah diri sendiri & agama Islam..berpakaian sopan adalah lebih baik, bukankah begitu AKU?

          Ini termasuk bagi yg pakai tudung tapi baju & seluar ketat, or apa2 jenis pakaian yg menyalahi etika berpakaian dlm Islam. AKU, kamu sering mengatakan tentang berpakaian tudung tidak smestinya baik, & sy tak nafikan perkara itu. SEKALI2 SY TIDAK MENAFIKAN HAL TERSEBUT kerana baik atau tidak seseorang adalah bergantung kpd imannya, BUKAN TUDUNGNYA. Tapi at least bertudung ni menyebabkan pemakainya malu utk pegi ‘clubbing’ dgn bertudung, benarkan? Yg mminum arak, yg kaki clubbing yg boleh kita lihat dlm BN setakat ini, adakah mereka2 dari kalangan bertudung?

          0
          0
        • AKU says:

          Fact-oriented Person QOUTE:Mungkin jugak Allah terima ibadah orang2 sebegini kerana golongan2 yg enggan mematuhi suruhan Allah secara terang-terangan dlm bab menutup aurat ni..dan alasannya? Kerana mereka TIDAK HIPOKRIT!;-)

          TTGK…sape yg mentafsirkan sape???? the mentality..sgt sinis…it is not our job untuk persoalkan terima ke x ibadah seseorg tu… sebab tu pintu taubat sentiasa terbuka untuk org2 yg ingin kembali bertaubat…kita sentiasa mencari,belajar kearah jalan yg betul… u all putar belit kan ayat… dat’s only for example….can’t u notice that??? hurm…..cepat melatah dan melenting…bila ditegur…. kita ni sama je…

          example mudah…cume disalah ertikan…. pls la… nobody’s pertikaikan dosa mr/ms Fact-oriented Person ….
          cara kita mentafsir…. kenapa susah untuk diterima hati dan akal??? kerana kita menutup sebelah mata…. sedangkan ISLAM sgt terbuka… menerima tanpa memberi penilaian baik buruk seseorng..dan sentiasa membantu untuk ke arah yg betoi…
          wasalam

          0
          0
        • Fact-oriented Person says:

          PUTEH:
          Itulah yg saya risaukan bila zaman skrg terlalu ramai yg semakin berpandangan sinis dgn perihal menutup aurat..& alasan yg paling kerap digunakan ialah: “ORANG YG BERTUDUNG BUKAN SEMUANYA BAIK2 & ORANG YG DEDAH AURAT PULAK TAK SEMESTINYA TAK BAIK”. Pandangan2 sebegini sangat mengecewakan kerana secara jelas menyokong sesuatu yg munkar. Sengaja melanggar perintah Allah (termasuk dlm bab aurat) adalah satu yg munkar di sisi-Nya..selain maksiat2 lain yg semakin berleluasa. Mendedahkan aurat malah berpakaian yg hampir telanjang ada disebut dlm hadith. Ia juga mampu mengundang dosa2 & jenayah2 lain spt lelaki2 yg memandang..kemudian kemungkinan berlaku rogol & mcm2 lagi.

          0
          0
        • AKU says:

          dats why my statement which is yg pkai tudung n yg xpkai tudung SEKARANG ni KEBANYAKAN nya sama sahaja…perangai…bukan dri segi ingkar atau x…sah2 ingkar xpkai tudung,berdosa…nk sebut berdosa pkai tudung xkena cara pon berdosa dik…. xde pon saya cakap x berdosa… cume bg contoh yg ada sekeliling kita supaya jgn mudah mentafsir baik buruknya seseorg itu…cume persepsi masyarakat…why can’t u all understand…ur statement macam bila kita bg contoh persekitaran yg berlaku terus tutup mata…n bleh plak cakap at least die tutup aurat…..there’s no such thing as atlest….can’t u clearly understand my first statement is??? sepatotnya senang je maksudnya…. jgn menilai seseorg itu…bukan hak kita…itu je… dosa dan pahala sume org tahu…masuk sekolah dh diajar pon….cume menidakkan sahaja…. jgn menggunakan statement hadis dan menyatakan seolah2 kami berpendapat yg xpkai tudung tu x berdosa….. yg kami perkatakan kan persepsi masyarakat…… TOLONG FAHAM…..

          0
          0
        • AKU says:

          one more thing yg bertudung pon ada pegi club dik…kenapa xpercaya??percayalah…. can even c bertudung,menghisap rokok…bergolek2 kat depan… percayalah..mata kasar ni dh nampak semua…cuma saya tidak pernah nk menilai baik buruknya dia… dan penekanan untuk first statement saya…
          (xbaik cakap gitu…memang patot kene cerai n wutseva…macam mendoakan yg xbaik…aku ske aleeza…x hipokrit…for ur info yg pkai tudung labuh takat bontot pon blom tentu baik….kat dlm penuh tut….walhal x kawen ag…mayb hidayah die lambat sampai…xterbuka lagi pintu hati die yg btoi…itu gunanya seseorg yakni suami untuk membimbing die…sejahat2 mana n seteruk2 mana pon bini ko,masa mula2 ko yg amik risiko tuk kawen ngan bini ko…so sepatotnya ko xpatot mudah putus asa…aku rasa la… kalu dulu wilma seksi nk mampos…tgk lepas kawen bertudung lagi sampai skunk.. aleeza cuma jadi diri dia yg sebenar…skunk ni pompuan bertudung ka sama je kebanyakan nye… ske ngan statement die nk selamatkan lagi perkahwinan w/pon dh jatuh talak…besenya artis cakap “mungkin xde jodoh”….so obvious.. all d best to her…) dimanakah ayat yg menyatakan saya sokong yg xpkai tudung tu xberdosa???? cuba bariskan?? bukankah contoh dan perumpaan yg saya bg berdasarkan apa yg ada dlm masyarakat kita sekarang?? ya atau tidak… wasalam

          0
          0
        • AKU says:

          sekali lagi buka mata dan minda…jika anda tidak mengetahui keadaan sekeliling jgn sesekali memberi andaian…. kita sekadar melihat dgn mata kasar…awak x nmpk di sekeliling awak..sebab awak x cbe untuk buka mata… kita xpertikaikan hadis dan sunnah ok… persekitaran yg ditekankan disini… cbe awak ambil masa membaca,mendengar,melihat,mengetahui,memahami keadaan sekeliling…. then buat lah kesimpulan…. i’ve seen more than i shuld noe n i’m still learning.aku nk jadi org yg fleksibel.aku xboleh memaksa,aku menasihati,mengikut hanya pada yg benar berlandaskan yg benar sahaja…..tiada pertikaian tentang dosa .. hadis…
          bukalah minda….

          0
          0
        • Fact-oriented Person says:

          Sebab itulah dlm hal ni sy lebih prefer utk menggunakan sepotong ayat kpd anda: “wa ‘ibaadurrahmaanillaziina yamshuuna ‘alal ardhi haunan wa izaa khaatabahumul jahiluuna qaalu salaama” Enough said.

          0
          0
        • Puteh says:

          tu la Fact……..selalu dijadikan org yg bertudung perangai xsenonoh sebagai alasan.Tapi dlm masa yg sama mereka2 ni tidak pula mahu menutup aurat.Alasannya aku xtutup aurat tapi aku xhipokrit,hati aku baek,hidayah belum sampai dsb.

          malah dikata pulak kita menggunakan hadith dan al quran utk menghentam dan mencemuh.Tak apalah…….kalau sudah sebegitu pandangannya.

          0
          0
  26. BumbleBee says:

    aduihh… dh mcm kahwin utk formality sake je artis2 malaysia skang ni…. mcm2…

    0
    0
  27. batunisan says:

    sokong ngan comment AKU..kebanyakan yg beri komen mcm xpernah wat silap..hal2 rumah tangga..kita xbley nak ckap lebih2..sbagai sesama umat islam..kita patot mendoakan mereka moga terbuka pintu hati mereka tuk bersama balik..nie x..korunk ckap tanpa beralas..jangan terlalu menghina..kita xberhak untuk membuat pernilaian yang bley menjatuhkan maruah orang len..bercakap tuk meluahkan pendapat mmg perlu tp tidak sampai bley melukakan perasan owang len..cuba korunk pikir..sedey x kalo Aleeza terbaca komen korunk..

    bercakap biar lorr guna akal bukan dengan hati..jangan menilai owang hanya dr cara pemakaian seseorg..itu Hak mereka..biar mereka yang jawab dengan penciptaNya..kita hanya perlu mendoakan yang terbaek untuk artis2 malaysia..bukan menghina mereka..yang daa bersuami..mmg itulaaa tanggungjawab seorg suami membentuk akidah isterinyer..xbley nak salahkan sebelah pihak..

    0
    0
    • AKU says:

      hanya ko yg paham maksud wa…aku sayang ko…. jgn lah menghentam seseorg berdasarkan pemahaman mata kasar………

      0
      0
      • AKU says:

        (AKU PASTE QUOTE PUTEH:Ertinya, bila tindakannya sentiasa menyalahi kehendak dan hukum yang diletakkan Islam, ia adalah tanda kekotoran hatinya. Jika tindakan luarannya pula bertepatan dengan kehendak Islam, maka adalah harus ianya dianggap baik pada peringkat pertama iaitu neraca luaran orang ramai, adapun baik di peringkat kedua adalah samada hatinya bertujuan kerana Allah atau selainnya seperti sekadar menunjuk-nunjuk sahaja)

        aku baca yang ni terus aku faham…puteh2… tanda kekotoran hatinya….bukan menandakan dia xbaik…. simple as that… yang diberi adalah sebagai landasan….supaya kita mengelakkan semua kemungkaran ni…mengelakkan dosa.. yes yang pkai tudung bagus mengikut sunnah…tidak ingkar…tapi yg ditekankan perangai…xsemua…tugas kita menyedarkan semua bukan nya tugas untuk terus menghukum….sunnah dan hadis ada maksud TERSIRAT DAN TERSURAT… sebab tu dalam ISLAM sepatutnya kita tidak boleh terus menghukum seseorg itu.. sebab ISLAM itu sendiri sgt terbuka…terbuka dari segi memberi panduan…(jgn salah anggap terbuka ni plak ye…).tanya ustaz…plz… the mentality kena tukar…bila kita pikir owh die ni nmpak macam ni…pkai macam ni…musti buat benda2 xelok…. itu niat dh x baik…btol x?? yg aku bg contoh yg ada sekarang ni bukan menjatuhkan umat or yg pkai tudung itu sendiri…. bukanke contoh itu datang dari keadaan sekeliling kita juga…atas kita untuk menilai benda tu salah atau tak…bukan menilai org lain..menilai untuk diri kita sendiri untuk tidak mengikut benda yg xpatot.. tugas kita bila nmpak perkara xpatot menasihati bukan terus memberi pandangan negative….itu dh salah…ko keliru ngan maksud aku…

        0
        0
        • Fact-oriented Person says:

          Sori menyampuk, tapi AKU, kenapa anda sering kaitkan ttg pakaian & perbuatannya sekali? Anda kata anda sukakan Aleeza kerana dia tak hipokrit or talam dua muka, tapi benarkah begitu? Anda kenalkah Aleeza sedalam2nya? Hanya Allah, suami & dirinya yg kenal siapa dirinya. Kamu sendiri yg perlu consult ramai ustaz dlm hal ni. Kita taknak trus judge baik buruknya seseorang bergantung pd pakaiannya semata2..apa yg kita perkatakan di sini ialah isu pakaiannya per se. Ttg aurat semata2 tanpa perlu mengaitkan dia dan kemunkaran2 lain. Itu sahaj yg perlu dia ubah & muhasabah, kenapa orang lain pulak yg perlu ubah mentaliti kalau secara jelas tindakan berpakaian seksi adalah salah dlm Islam??? Bukankah diri orang tu sendiri yg perlu diubah? Entahlah..berdebat lama2 dgn anda, terasa spt diri semakin hilang kematangan.. Takpelah, qaalallaahu ta’aala: “wa ibaadurrahmaanillaziina yamshuuna ‘alal ardhi haunan..ilaa aakhir aayah”. Rasanya cukup setakat ni ttg isu tu..masing2 renung2kanlah benar atau tidak pegangan kita skrg..

          0
          0
        • AKU says:

          yes x hipokrit besar maksudnya…aku ske die xhipokrit sebab kita nmpak dia macammana…kita leh nasihat…aku cume xske or berkenan ngan yg aku xnmpak kat belakang lain cite…maksudnya nmpak baik,contoh bertudung tapi belakang??.sebab aku xbleh nk nasihat…salah ke?? aku kesian ngan org yg macam tu…xde org nk tolong…

          besar maksudnya hipokrit dik….bukan kat satu fakta je…. salah ke???

          0
          0
        • AKU says:

          Fact-oriented Person : ada aku cakap aku ske pemakaian die??? cbe faham statement aku btol2 pls….. u all putar belit kan cerita… baca ikot satu pemahaman…kenapa nk melenting? kita berbincang…bukan bergadoh..kalu aku salah aku akan ngaku cume aku rasa aku xsalah dalam statement aku bg…yg salah pemahaman korang… kalu ko btol aku akan cakap ko btol…adakan… so?? paham pulak ko sampai kuarkan statement ko xtahu aleeza macammana,bukan tugas kita nk judge…dat’s my point jgn judge org based on mata kasar…. aku xsebut isu pemakaian die?? korang melenting bile aku cakap sekarang ni pon yg bertudung pon xsemestinya baik semuanya… baik luas maksud die dik…. baik dari segi ini,itu dan baik keseluruhannya..senang je…jgn putar belitkan cerita…

          0
          0
        • AKU says:

          aku xputarbelitkan yg slah..aku cuma tekankan metality…. ada aku tegakkan benang yg basah?yg menyatakan xtutup aurat tu betul wpon die baik?? xkan?aku cakap berdosa…kenapa xpaham…cume kita xbleh nk menghentam mereka….simple as that xpaham??

          to fact-yes aku memang xbijak…tetapi itu gunanya aku sentiasa belajar….ingin belajar…. aku xtakot mencuba… why not?? btol tak??

          0
          0
        • AKU says:

          yes it’s about ur mentality…u don’t really understand the statement then u just judge based on what u think is right…yes it is right….mana dalam statement aku cakap that i like theway she dress??penampilan die?? kalu korg baca sepintas lalu patotnya cepatje paham :jgn menilai dari satu fakta.. itu datangnya perbandingan…yg mana contohnya datang dari keadaan sekeliling… u have to grow up…kalu x matang i dont think dat i can give dis statement…. sapa yg x matang dik…aku hanya belajar dan menegur yg mana aku rasa mentality nya berat sebelah…

          byk kes umat ISLAM sendiri dipulaukan…x dihiraukan…dgn adanya mentality yg macam ni… aku nk tolong xmampu…aku hanya berdoa…

          jgn mudah melenting bila nnt ramai yg keluarkan kenyataan yg sama… what does we mean here is perangai……. sebab statement yg ada sebelom aku bg statement mencemuh menhina based on appearance…xtutp aurat,pkai seksi…. itu datangnya statement aku yg ckap xsemestinya dia xbaik..yg bertudung pon ada tut…. fikir2kanlah….. kenyataan ko bleh mengundang fitnah aku cbe memberi persepsi dan ajaran yg terpesong…..

          0
          0
        • nak_komen says:

          AKU..yg salah tetap salah, yg benar tetap benar..
          tak tutup aurat = SALAH. Kan simple je tu. Tak perlu nak putar belit ckp tak semestinya dia tak beribadat etc etc..

          0
          0
        • Fact-oriented Person says:

          Sorry to interrupt, but I’m going a little off-topic. I guess there’s no use in continuing the discussion (or debate) since you’re so adamant with your stand on this matter & so do I. No matter how long the explanation given to clarify the issue, it seemed that you just don’t get it. It proves to no avail. That’s that. Our mentality is the one that makes huge difference.

          p/s: Your English language needs some help, a little revision on grammars & usage should help I believe.

          0
          0
        • AKU says:

          to nak komen- cbe baca statement aku….ada aku kata xtutup aurat tu xsalah? pls la…jgn main ceduk je…ko buat org pikir yg aku mengiyakan dosa… simple as that sepatotnya…. dosa is dosa…salah…ye memang salah….tapi kene ke ko pandang serong kat diorg?? itu masalah aku sekarang…itu datangnya perumpamaan yg dijadikan isu…sehingga membeza2kan diorg…no…it is not our job… aku ada bac cite ni…nk kongsi la yea…
          contoh yg sgt baik..

          Nabi Musa adalah satu-satunya Nabi yang boleh bercakap terus dengan Allah S.W.T Setiap kali dia hendak bermunajat, Nabi Musa akan naik ke Bukit Tursina. Di atas bukit itulah dia akan bercakap dengan Allah.

          Nabi Musa sering bertanya dan Allah akan menjawab pada waktu itu juga. Inilah kelebihannya yang tidak ada pada nabi-nabi lain.

          Suatu hari Nabi Musa telah bertanya kepada Allah. “Ya Allah, siapakah orang di syurga nanti yang akan berjiran dengan aku?”.

          Allah pun menjawab dengan mengatakan nama orang itu, kampung serta tempat tinggalnya.

          Setelah mendapat jawapan, Nabi Musa turun dari Bukit Tursina dan terus berjalan mengikut tempat yang diberitahu. Setelah beberapa hari di dalam perjalanan akhirnya sampai juga Nabi Musa ke tempat berkenaan.

          Dengan pertolongan beberapa orang penduduk di situ, beliau berjaya bertemu dengan orang tersebut. Setelah memberi salam beliau dipersilakan masuk dan duduk di ruang tamu.

          Tuan rumah itu tidak melayan Nabi Musa. Dia masuk ke dalam bilik dan melakukan sesuatu di dalam. Sebentar kemudian dia keluar sambil membawa seekor babi betina yang besar. Babi itu didukungnya dengan cermat. Nabi Musa terkejut melihatnya.

          “Apa hal ini?, kata Nabi Musa berbisik dalam hatinya penuh kehairanan.

          Babi itu dibersihkan dan dimandikan dengan baik. Setelah itu babi itu dilap sampai kering serta dipeluk cium kemudian dihantar semula ke dalam bilik. Tidak lama kemudian dia keluar sekali lagi dengan membawa pula seekor babi jantan yang lebih besar. Babi itu juga dimandikan dan dibersihkan. Kemudian dilap hingga kering dan dipeluk serta cium dengan penuh kasih sayang. Babi itu kemudiannya dihantar semula ke bilik.

          Selesai kerjanya barulah dia melayan Nabi Musa. “Wahai saudara! Apa agama kamu?”. “Aku agama Tauhid”, jawab pemuda itu iaitu agama Islam. “Habis, mengapa kamu membela babi? Kita tidak boleh berbuat begitu.” Kata Nabi Musa.

          “Wahai tuan hamba”, kata pemuda itu. “Sebenarnya kedua babi itu adalah ibubapa kandungku. Oleh kerana mereka telah melakukan dosa yang besar, Allah telah menukarkan rupa mereka menjadi babi yang hodohrupanya. Soal dosa mereka dengan Allah itu soal lain. Itu urusannya dengan Allah. Aku sebagai anaknya tetap melaksanakan kewajipanku sebagai anak. Hari-hari aku berbakti kepada kedua ibubapaku sepertimana yang tuan hamba lihat tadi. Walaupun rupa mereka sudah menajdi babi, aku tetap melaksanakan tugasku.”, sambungnya.

          “Setiap hari aku berdoa kepada Allah agar mereka diampunkan. Aku bermohon supaya Allah menukarkan wajah mereka menjadi manusia yang sebenar, tetapi Allah masih belum memakbulkan lagi.”, tambah pemuda itu lagi.

          Maka ketika itu juga Allah menurunkan wahyu kepada Nabi Musa a.s. ‘Wahai Musa, inilah orang yang akan berjiran dengan kamu di Syurga nanti, hasil baktinya yang sangat tinggi kepasa kedua ibubapanya. Ibubapanya yang sudah buruk dengan rupa babi pun dia berbakti juga. Oleh itu Kami naikkan maqamnya sebagai anak soleh disisi Kami.”

          Allah juga berfirman lagi yang bermaksud : “Oleh kerana dia telah berada di maqam anak yang soleh disisi Kami, maka Kami angkat doanya. Tempat kedua ibubapanya yang Kami sediakan di dalam neraka telah Kami pindahkan ke dalam syurga.”

          Itulah berkat anak yang soleh. Doa anak yang soleh dapat menebus dosa ibubapa yang akan masuk ke dalam neraka pindah ke syurga. Ini juga hendaklah dengan syarat dia berbakti kepada ibubapanya. Walaupun hingga ke peringkat rupa ayah dan ibunya seperti babi. Mudah-mudahan ibubapa kita mendapat tempat yang baik di akhirat kelak.

          Walau bagaimana buruk sekali pun perangai kedua ibubapa kita itu bukan urusan kita, urusan kita ialah menjaga mereka dengan penuh kasih sayang sebagaimana mereka menjaga kita sewaktu kecil hingga dewasa.

          Walau banyak mana sekali pun dosa yang mereka lakukan, itu juga bukan urusan kita, urusan kita ialah meminta ampun kepada Allah S.W.T supaya kedua ibubapa kita diampuni Allah S.W.T.

          sekian….ini adalah contoh yg terbaru…kesimpulan yang aku nk cakap jgn simply judge org…bukan tugas kita…
          wasalam
          pls xplain..

          0
          0
  28. scorpioncat says:

    laa… ape lo komen korang ni.. patutnye doakan yg baek.. mmg dier ni seksi giler tak hengat, tp dier mmg dari dulu cam tu, so tak leh ckap la… ader artis time belaki tutup, dah menjanda terus bekemban… tu aper cerrr… jgn lah nak judge dier cam tu.. sian gak kat dier..

    0
    0
  29. scorpioncat says:

    all the best aleeza.. kalau dah tak de jodoh pon, life must go on… smg satu hari nanti aleeza akan berubah ..bertudung dan bertambah baek..insya Allah…

    0
    0
  30. Azizuan says:

    sapa dia ni?

    0
    0
  31. cili says:

    muhasabah lah diri selepas itu……

    0
    0
  32. Gosipgurl_fea says:

    biar lah..biasala tu dah tak sehaluan wat pa bersama lagi, beside, whos paid her bills anyway…..

    0
    0
  33. hamba Allah says:

    Agama Islam tp xmengamalkn pe yg Islam ajar…Ingat jadi artis ni leh jamin masuk syurga ke..wat malu orang Islam jer…trpengaruh ngan budaya barat yg memesongkn akidah..bawak brtobatlh artis malaysia yg bragama ISLAM…

    0
    0
  34. cili says:

    selagi ada maksiat, selagi tu aku bg nasihat.
    kdg2 pengkomen kat atas mengutuk benda yg betul terutama pakaian. supaya sedar. nk hrpkan doa yg bebaik semata2 pun xleh gak nnt dia x sedar. bila org kutuk sekurang2nya dia akan tahu benda tu berdosa.

    0
    0
    • AKU says:

      kutuk mengutuk pon ada ke dalam ISLAM??? kalu nk tegur biar betul ayatnye…bukan nye macam nk menjatuhkan dan memalukan seseorg….kita sekadar memberi nasihat…selebihnya datang dr empunya diri…so kalu x berubah why don’t we as a muslim mendoakan yg terbaik di beri hidayah untuk die…. i think die pon tahu dosa dan pahala….sedar atau x kite xleh nk sesuke or sesenang hati nak cakap benda2 xelok…. kalu btol niat tu baik kutuk nk bg sedar apa kata start kutuk sedara sepapat yg terdekat yg macam tu…i tak rasa xde kot…tgk macammana reaksi diorg???mesti marah…nk tegur ayat biar berlapik…kan ke org melayu org beradab…kutukan seolah2 menghina seseorg berdosa gak kot?? aku rasa…

      0
      0
      • Fact-oriented Person says:

        Kutuk itu tak boleh, namun mengkritik biarlah berhikmah. Kadang2 kita perlu meluahkan ketidakpuasan hati berkenaan sesuatu perkara dgn berhemah serta berhikmah. Tak boleh jugak membiarkannya saja. Janganlah bercakap isu hidayah lagi kerana Aleeza Kassim bukannya non-Muslim. Jika dia tahu dosa & pahala, harapnya dia melakukan mengikut apa yg dia tahu..

        Kita tidak ada kuasa utk mengubah seseorang, namun dlm hadith kita boleh mengubah sesuatu kemungkaran sama ada dgn tangan, lidah, atau hati. Mungkin dengan tegur-menegur secara berhemah tanpa mengutuk lebih2 adalah salah satu cara yg mungkin boleh mengubah Aleeza, in case jika beliau ada terbaca BN..;-)

        0
        0
      • batunisan says:

        aku..sabar jerk k..dowang nie xpaham maksud yang cuba kita sampaikan..dowang plak yang melenting entah paperk..setiap pengalaman membuat kita lebih banyak pandangan untuk dikongsi..cuba perhatikan setiap komen merujukkan keperibadian seseorg itu..ckuplaa sekadar mendoakan yang terbaek untuk yang berkenaan..ini tidak..sampai menjatuhkan maruah owang len..setiap manusia punyer maruah..walau sehina mna pon..manusia itu tetap berhak diberi peluang..kita sesama islam..doakan moga mereka diberi petunjuk..

        0
        0
  35. umi says:

    ?…entah ..artis ……

    0
    0
  36. cherry says:

    ala,watpe na cbuk2 mik tau hal rumah tangga 0rg..artis p0n manusia,de ke manusia yg na penceraian..klw penceraian 2 jln tbaik,g0 0n jela..da xde j0d0h..jgn tlalu negatif sgt..dorg pon manusia cam kte yg xsempurna sbb kesempurnaan 2 milik ALLah je.

    0
    0
  37. Puteh says:

    sering mendakwa bahawa hatinya baik dan suci walaupun ia berpakaian seksi serta mendedahkan aurat.
    “Orang wanita bertudung pun banyak yang jahat hari ini, berzina, khalwat dan macam-macam lagi”
    “Malah, kami juga baik, kami tak kacau orang, tak mengumpat dan buat benda-benda tak elok” tambah wanita ini & yg sefikiran dgnnya juga. Ungkapan ini kerap kita dengari, Kata-kata dari wanita yang tidak menutup aurat yang Benarkah hujjah mereka?.

    Simpati bercampur kesal mendengar bagaimana terdapat orang yang sewenangnya berhujjah kdg2 siap dgn hadith untuk menyokong nafsunya. Hanya digunakan Islam dalam hal yang selari dengan kehendaknya sahaja.

    Dalam kes penutupan aurat, tanpa menutupnya adalah tanda keingkaran hati terhadap (ada dlm hadith rasullullah) arahan Allah. Mana mungkin hati begini boleh dianggap baik oleh Islam.

    (Riwayat Abu Daud, Tirmidzi dan lain-lain ; Rujuk Naylul Awtar, 8/ apabila seseorang itu mempelopori pembukaan auratnya di hari itu, yang menyebabkan lelaki melihatnya mendapat dosa. Pastinya, si wanita itu juga mendapat dosa tanpa kurang bagi setiap mata yang memandang. Adakah hati orang sebegini boleh dikira baik ? setelah gunungan dosa mengaratkan hatinya ?.
    Berdasarkan hadith ini, menurut neraca Islam kebaikan hati seseorang boleh dilihat di peringkat pertamanya dari tindak tanduknya. Ertinya, bila tindakannya sentiasa menyalahi kehendak dan hukum yang diletakkan Islam, ia adalah tanda kekotoran hatinya. Jika tindakan luarannya pula bertepatan dengan kehendak Islam, maka adalah harus ianya dianggap baik pada peringkat pertama iaitu neraca luaran orang ramai, adapun baik di peringkat kedua adalah samada hatinya bertujuan kerana Allah atau selainnya seperti sekadar menunjuk-nunjuk sahaja.
    Sesungguhnya Allah itu maha adil dan maha pengasih. Segeralah mendapatkan kasih sayang Allah dengan mentaatinya.

    0
    0
    • teh_ais_kaw says:

      setuju…terlalu ramai wanita yg dah terpesong dgn pndpt mcm ni..mcmna kita debat pun dijawabnya balik.tokey fine..tak kisahla kalo perangai seseorang itu baik ke,pemurah,rajin [email protected],kuat maksiat,judi,[email protected],pokok pangkalnya..tak tutup aurat itu dah INGKAR pada suruhan Allah swt. full stop!

      0
      0
      • AKU says:

        teh ais kaw:BUKAN TERPESONG….terpesong bila kita mengiyakan x pkai tudung boleh…apa yg dinyatakan jgn cepat melatah membuat perbandingan melalui luaran….kita x berhak….INGKAR bermaksud menidakkan apa yg HARUS dan WAJIB…mengingkari…. semua benda bila [email protected] batas2 yg ditetapkan semua itu maksudnya [email protected]…tiada pengecualian… kita x mengenali seseorg itu hanya dengan mata kasar kita x berhak menghukum,menilai baik buruknya seseorg itu…tiada yg sempurna kita semua tgh belajar mencari jalan keberkatan dan keredhaanNYA… ok kita nampak dia INGKAR xpkai tudung x tutup aurat…tapi kita kah yg harus menghukum or mencemuh diorg???

        contoh yg diberikan sekadar dari apa yg berlaku persekitaran kita… tapi tak semua… jgn sempit fikiran dan menggunakan hadis2 untuk terus menghentam seseorg… itu SALAH! sudah dinyatakan kita umat islam dibekalkan ALQURAN sebagat PEGANGAN dan PANDUAN KITA….. BUKAN sebagai alat untuk menindas or mencemuh org lain….dgn menggunakan ayat2 dan hadis tanpa memahami maksud tersirat hadis dan ayat tersebut… wasalam…
        aku rasala

        0
        0
        • Puteh says:

          tak habis2 dengan rasa ko…….bila pulakla hadith digunakan utk menghentam,menindas dan mencemuh org?

          Hadith dan quran digunakan utk menguatkan hujah jadi xla asyik pakai rasa logik akal saja.

          Tapi…..bila hadith digunakan untuk menyokong nafsu dan. Hanya digunakan Islam dalam hal yang selari dengan kehendaknya sahaja.itu baru SALAH.

          0
          0
        • AKU says:

          tgk tu…bg bahasa basic pon xpaham…sesetengah pihak mengunakan apa yg ada dalam hadis dan sunah untuk terus menghentam sesetengah org…. maksudnya terus mencemuh kerana seseorg itu ingkar..xikut apa yg disuruh… itu maksud aku…pengunaan yg salah sebab bukan kita yg menhukum… baca lah teladan ke erita ke hadis n sunah ke…seburuk2mana manusia itu walaupon ibubapa kita kita hanya perlu memohon/berdoa ttg kesejahteraan mereka…bukannya terus menghukum mereka…wasalam….

          0
          0
        • Fact-oriented Person says:

          Dah la tu PUTEH..orang cuba bercakap ttg hukum, dia pusingkan kpd keadaan semasa etc. Orang cakap yg berpakaian dedah sana sini tak betul, dia plak kata pakai tudung tak semestinya baik.. Bila gunakan hadith utk dijadikan hujah, dia kata guna utk hentam orang sana sini. Susah nak cakap, itu sebab dia sesuai dgn ayat Quran yg dah sy bagi kat atas tu. Dia je yg btul, orang lain plak yg dikatakan ‘melenting’. In fact, orang lain tak melenting…cuma tegur supaya pikir balik kata2 tu.

          Bercakap kalau sentiasa guna naluri & sekadar aqal yg amat terhad memang akan ada silapnya.. Kita guna hadis sbb Nabi bercakap dgn apa yg diwahyukan ke atasnya, bukan semata2 hawa utk berkata2.

          AKU, anda fikirlah sendiri sekali lagi kata2 anda, melainkan anda jenis taknak terima teguran & pembetulan dgn fahaman & pegangan anda.. PEACE

          0
          0
        • batunisan says:

          AKU..adoiyaiii..dowang nie wat saya konpius lorrrrr..maksud yang sebitu mudah AKU sampaikan..sampai berpanjang jela plak owang len komen..

          bukan menghalalkan sesuatu yang mmg kita sendiri taw haram..cuma meluahkan pendapat..just simple..xperlu sampai panjang berjela untuk menunjukkan siapa betul atau tidak..mcm sy kata..setiap owang bley meluahkan pendapat tp biarlaa dgn membina..bukan menjatuhkan maruah owang len..

          bertudung atau x..kita xbley nak ckap lebih2..aperk yang AKU komen mempunyai sbb dan kebenarannyer berkaitan ngan bertudung atau tidak..kita punya mata dan akal..lihat laaa sekelilingan anda..mcmner manusia islam skunk..xperlu cakap banyak..just perhatikan..aperk tindakan yang diambil…manusia nie mmg lumrah begini..esok lusa kita daa senyap..

          0
          0
  38. antu_pocong says:

    padan muka…..asyik telanjang dpn org ramai…last2 kena cerai….dtg cni aku kenakan butuh yg baru…kompom sedap…hahahahhaa

    0
    0
  39. Kak Su says:

    Kak Su simpati..semuanya ujian Allah…secara jujur..hanya secebis kisah…sorang lelaki memilih sorang wanita yg seksi utk diperisterikan mungkin pertama kerana dah terlalu menyintai wanita itu..ada niat utk membimbing ke arah kebenaran..menyelamatkan maruahnya..berharap tak seksi lagi pas kahwin…

    Ada yg berubah tetapi ada yg tidak…bila berlaku tekanan drp org sekeliling ttg keseksian isteri..berlaku pertengkaran..

    Lama-kelamaan tiada lagi persefahaman..akhirnya terjadi perpisahan…

    0
    0
  40. AKU says:

    itu betul…..dats why no body is perfect n we as a human being kena la support each other(bukan support benda2 yg xelok)….give them a support so who knows one day die akan berubah….bukan tugas kite nk judge org tu baik ke tak…kite pon bukannye perfect…salah die myb tang tu, salah kite????dats why kite dgr sumtimes org islam dlm kesusahan sape yg tolong depa? org yg berlainan agama yg bg support…mana kite? kadang2 benda yg macamni buat org lagi down..fikir2kan la
    sepakat membawa berkat…

    aku rasa la
    psst:x ske org yg menggunakan kata2 yg agak xbermoral kononye untuk menyedarkan sumone… diri sendiri???

    0
    0
    • Kak Su says:

      Setuju dgn AKU…jgnlah guna perkataan yang tak elok…

      0
      0
    • Puteh says:

      bkn maybe….. dah mmg salah!.bila allah berikan musibah allah juga sediakan seribu rahmah….semoga dia berubah dan kita semua berubah.

      Mmg xelok guna perkataan yg keterlaluan tapi bkn ke xelok juga kita meragukan niat org lain.

      Hakikatnya kita sama2lah perbaiki diri kita.tak perlu la suruh org itu org ini tgk diri dia.

      0
      0
      • AKU says:

        itu nama nya ujian yg ALLAH turunkan untuk umat2NYA untuk menguji…… bertakwa atau tidak semua diberi ujian….hanya DIA yg MAHA MENGETAHUI….BUKAN TUGAS KITA NK MENTAFSIR…kita amik iktibar je… maybe x semestinya x salah yang oi…..maybe hanya untuk menyatakan bahawa salah die tang tu yg kita bleh tgk dgn mata kasar…salah kita??? jgn mudah menilai seseorg based on physical appearance… bukan tugas kita nk judge…kita bg nasehat je…salah ke bagi nasehat untuk semua??sama 2 memperbaiki diri sendiri???

        0
        0
        • AKU says:

          hidayah memang ada…..sebab tu kita sentiasa dalam solat meminta ditunjukkan hidayah dan panduan yg betul agar kita berada di landasan yg betul……sampai aatu tidak ke pangkal hatinya…itu yg membezakannya….dosa dan pahala semua org tahu…cuma sesetengah org menidakkan kewujudan dosa dan pahala….tiada perbandingan dan tiada pengecualian dalam dosa…dosa besar,dosa kecik,halal,haram….semua sudah dinyatakan…sebab tu kita perlu memahami hadith dan sunnah mempunyai maksud tersurat dan tersirat…. kita hanya perlu memahami basicnya…bukan tugas kita untuk menilai keseluruhannya….
          renung2kanlah…. to teh ais: tugas kita ke nk mentafsir terima atau tak ibadah seseorang…sedangkan kita sendiri tak tahu selama kita beribadah betul ke tak?? itu hanya DIA YG MAHA MENGETAHUI….sebab tu ada landasan… to puteh:memang kecewa sebab org tak berhak nk mentafsir luaran sahaja….dats what i’m saying…but then salahke bila aku menyatakan DI DALAM KOMUNITI sekarang yg pkai tudung x semestinya baik…hukum halal dan haram memang xdinafikan…tak boleh ke kita memberitahu dlm komuniti sekarang pakai tudung pon ada melakukan kesalahan…jgn judge org based on their appearance….. salah ke??? aku x cakap yg xpakai tudung xberdosa…..ada aku cakap?? kita bercakap bukan sebelah pihak sahaja…jgn tutup mata hati…. dosa tetap dosa tiada pengecualian…. jgn jadi hipokrit…hipokrit adalah pengguanaan bahasa barat…memang…dalam masyarakat kita talam dua muka?? which one do u prefe- seseorg yg mengikut apa yg disuruh…bertudung…tetapi dibelakang melakukan apa yg dilarang or seseorang yg menjadi dirinya tetapi tetap melakukan apa yg disuruhNYA?? sebab aku rasa kita lebih nampak dgn mata kasar yg x pkai tudung ni kita leh nasihat tetapi bila yg bertudung ni belakang lain kira kita xnampak apa yg dia buat…xleh nk nasihat kecuali org yg terdekat je yg tahu…salahke…aku dikelilingi oleh pelbagai jenis org…kawan tapi aku tidak pernah nk menilai mereka dgn mata kasar….aku hanya boleh menasihati mereka… aku kenal GAY tapi solat lima waktu….aku kenal ustazah tetapi bila sampai musibah seperti suami kawin lain,ustazah bertindak diluar kesedaran,maki hamun,mencarut,menyerang,mencaci, aku kenal yg bertudung tapi bila tiba masanya tudung ntah kemana berkelakuan ntah kemana,aku knal yg tak bertudung tapi didalam usaha memperbaiki dirinya menuntut keredhaan dari ALLAH SWT… tapi bukan tugas aku nk tafsir org tu baik ke x….aku bleh bg nasihat je… salah ke?? salah ke aku bg contoh yg bertudung tapi melakukan maksiat dgn yg x bertudung tapi aku tak tahu apa yg dilakukannya???
          aku xpnah menidakkan dosa…hadith dan sunnah…semua tu btol…cuma aku tidak cepat melatah untuk mentafsir seseorg tu baik atau pun tidak….hadith dan sunnah menyatakan tidak menutup aurat menandakan kekotoran hatinya…tapi kita ke nk tafsir semua tu?? pintu taubat terbuka untuk semua….dats why kita bg nasihat…ISLAM tidak memaksa…ISLAM sgt relevan…senang sahaja… ISLAM membimbing seseorg itu….sebab tu sesetengah masyarakat suka menilai dr pandangan mata kasar sahaja…bila si dia mengalami masalah kita sentiasa memberikan pandangan negative sedangkan bangsa lain cepat bg perlindungan dan pertolongan untuk mereka ni…. xkira macammana pun diorg bukan tugas kita nk tafsir baik ke x…
          ini dinamakan opposite phycology….bukan sekadar mata kasar yg memberi tafsiran…memahami mengetahui itu penting..kalu xpaham cbe tanya ustaz dan ustazah…

          renung2kanlah…
          aku rasala

          0
          0
  41. cili says:

    dahulukan yg wajib….berkat.

    0
    0
  42. chunz says:

    sabo je la…

    0
    0
  43. Ryta says:

    Simpati dengan nasib yg menimpa Aleeza. Harap bersabar atas ujian dari Ilahi. Kalau boleh selamatkan rumahtangga tu, selamatkanla….buang yg keruh amik yg jernih. Apa2pun saya tetap mendoakan semoga Aleeza beroleh kebahagiaan dunia & akhirat.

    0
    0
  44. mona says:

    dahlah cik leeza.saya ingat cara berpakaian awak tu kena slow down sikit.kesian kat suami ahli koperat.mula-mula bangga juga orang kat ofis puji-puji,..bos i kahwin dengan model.tapi lama-lama tak tahan juga bila staf tukar tukar emel sesama staf tunjuk bos punya bini dress to kill.bayangkan bos tu suruh staf jaga kelakuan baik-baik..tapi bini macam tulah..tak cakap serupa bikin.

    maruah suami kena jaga.memanglah mula mula ok..tapi bila balik kampung sanak saudara ,anak anak tiri ,kawan -kawan suami memperli tak habis.

    kalau dia orang normal lama-lama tak tahan juga .kita ni budaya melayu.selama mana nak larat ikut style mat saleh.sekali sekali nak juga hidup macam orang biasa.cik leeza sesuai kahwin matsaleh yang tak kisah nak pakai apa pun.diorang suka bini tayang badan..

    0
    0
  45. sharinginfoz says:

    banyak kan kes cerai melibatkan artis sekarang ni. mereka pun orang biasa macam kita juga

    Blogging: RM10,000 Sebulan

    Cikgu Cakap Kita Senyap

    0
    0
  46. freeze says:

    holaa…

    0
    0
  47. senorita says:

    diera90an ..kedengaran suara2 mengata kn aleeza kassem is 1st class ayam kedek2 dikalangan very very vip .,tak tahu masih berkhidmat atau sudah bersara,mmg ader yg terkejut tapi itu reality .. … jgn saman gua ,gua olang susah ooooooo

    0
    0
  48. AKU says:

    PSST: lagi satu….wa bukan nk memesong kan or memberi jawapan sehingga ianya terpesong dr apa yg sepatutnya…wa tidak menidakkan…cme wa bg contoh yg ada dlm komuniti dan diorg yg setuju ngan wa memahami maksud sebenar yg wa cbe sampaikan….. sebenarnya simple je… kitaorg xnak la bg panjang lebar tapi dh disalah ertikan so….. yg mana paham..paham…yg mana x paham wa mintak maap… lagi sekali yea….-wa xpnah menindakakan dosa..hadith dan sunnah…cume wa cakap apa yg sedang berlaku sekarang…buka la mata anda…. dosa dan pahala…besar kecik…haram halal sudah dinyatakan….semua org tahu….cme persepsi masyarakat… kalu ada yg rasa wa salah wa mintak maap…

    0
    0
    • Puteh says:

      Tak apa AKU xpyh minta maaf… apa yg baik kita ambik yg burok kita tinggalkan………….terima kaseh AKU byk yg aku belajar dari perbincangan kita ni.

      Hakikatnya semua muslimah wajib tutup aurat & menjga perilaku kita agar selari dgn tuntutan islam.dan…tidak ada alasan utk tidak menutup aurat dan dedah sana sini.

      0
      0
      • AKU says:

        yes aku setuju…. muslimah MEMANG WAJIB TUTUP AURAT… aku harus minta maaf…sebab aku takot menyesatkan dan memesongkan org.. sebab dgn adanya korang baru aku tahu mungkin tutur bicara aku salah..xsemua org bleh faham..terima kasih

        0
        0
        • onik says:

          ASSALAMUALAIKUM AKU n PUTEH:

          sy da baca suma komen2 smpi naik penin kepala cz pjg berjela2…=) tp sy faham apa yg dua2 pihak nak smpaikn…sy akui apa yg AKU ckp itu ada benarnya…pd masa skrg ne, mmg susah utk judge seseorg dr luarannya…napa AKU ckp camtue??cz masa skrg msrkt suka mnghakimi seseorg dari luarannya…cth si A pakai seksi trus la pndg -ve…tp si B pakai tudung (samada ikut landasan islam yg sebenar or tak lain cerita) itu nampak baik dari luaran…tp bila mngenali kita dapati sbnrnya si A jau lebi baik dr si B dari segi sikap…dr sinila muncul isu hipokrit o x…napa? sbb si A jujur ngn diri dari segi sikap..yg kurangnya hnyalah dia x pakai tudung, tutup aurat…si B nampak baik tp prangai sgt truk n x selari dgn dirinya yg dilihat memakai tudung…luaran nmpak baik tp bila dikenali, prngai sgt truk…itula org ckp hipokrit….

          tp itu dari pndgn yg xberlandaskn agama islam la…napa sy ckp begitu??? sbb wlu baik camnapun si A tp dlm Islam dia INGKAR TERANG2AN dgn cara xpakai tudung…dia sedar ianya wajib dan berdosa jika x dilakukn tp memerlukn kekuatan n masa utk beralih ke arah yg lebi baik…inila tugas kita mnyokong n menasihat agr si A ble brubah…dlm kes si B pula, dia wlu pakai tudung tp prangai mak aihhh truk…xble dinafikan dlm komuniti mrkt kita ada org yg camni…sbb tue AKU ckp jan nilai dr luaran shj…betul…tp betul juga bila fikir2 si B ini da lepas dari dosa menampakkan aurat iaitu rambutnya…dosa lain, xtau lagi…si B ini seolah2 trtutup dari ksalahan krn adanya tudung di kepala yg ble mghalang dr melakukan sesuatu yg dilarang dlm islam krn malu cz si B terang2 mbawa imej sbg org islam…so malu la kn kalu nk wat menda xbaek kat public…tp si A NE WLU BUAT BAIK KE X BAIK KE, PNDGN ORG -VE JGK MELAINKN DA KENAL HATI BUDI DIA…napa?? sbb dia x menampakkn imej sbg islam terang2an…org tau islam cz melayu…

          apa yg sy nak ckp sbnrnya sy rasa sedih cz sesetgh org skrg memandang sapa pakai or x tudung itu sama shj cz klu zaman dhlu org yg pakai tudung ini betul2 memerlukn kekuatn utk perubahan ke arah yg lebi baik…bila bertudung mksdnya mereka mnjaga diri dan maruah mrka dari sebarang perkara2 yg ble menimbulkan fitnah n jg dari larangnNya…yg mnyedihkan masa skrg ini, sesetengah..sy ulangi sesetgh yg pakai tudung melakukn kemungkaran terang2an yg xdilakukan oleh yg free hair…spt berdating, berpeluk sakan ngn pakwe…plus, cerita2 org yg tudung labuh n nmpak alim tp dpt tgkap wat dosa…sy sgt sedi krn mereka2 inilah yg menambahkn persepsi -ve msrkt sehingga timbul isu org pakai tudung ka x sama ja…

          xda niat sy nak kata org xpakai tudung nilai lebi rendah bbandg pakai tudung…tp apa yg sy nak cakap org yg pakai tudung kiranya ikut perintah Allah…tp x memberi mksd org pakai tudung 100% ikut suruhanNya…bgtu juga yg free hair, x bermaksud melanggar suma perintahNya…hnya Allah ble tahu hati seseorg camna…

          jadi, kpd mereka yg nmpak alim tp ditangkap melakukn dosa ini, sy kecewa krn hrpan sy andalah org2 yg akn mbantu sy n yg len dlm ilmu agama tp sebaliknya…tp YG PENTING SKALI jgn krn bbrp org ini, kita memandang jelik pd golongan yg pakai tdg labuh n seangkatan dgnnya…kita da ada tggapan “alah, pakai camtu tp xtau kat dalam tue mboyot ada anak”…pglaman yg dilalui olh sy bila lalu seorg gadis yg nampak solehah dr segi pakaian n tingkah laku tp yalah msrkt kita mghakimi tnpa usu periksa…krn itulah sy kata, jgn krn nila setitik rosak susu sebelanga…

          pd yg masih free-hair, sy doakn anda ada kekuatn utk berubah..anda tahu hukum xpelu sy nyatakn…pd yg pakai tudung…ya, dosa anda tutupa aurat: rambut terlepas tp adakah trlepas dosa memakai baju ibarat telanjang?? pergaulan melampaui batas??

          krn itulah, wujudnya isu hipokrit…jgn nilai dari luaran…hnya Allah yg tahu hati seseorg…tp yg paling pntg apa yg wajib tetap wajib…itu dari pndagan agama…nak pndg dari sopan santun, sikap, ble la nilai moralnya…tp pndangan agama itulah yg sebaiknya…seseorg itu mgkn baik pd sikap n moral…tp dari agama dia kurang…dan s ebaliknya…itulah selalu blaku prcanggahan pndapat…tp sebaik2nya…baik sikap, moralnya n agamanya…pndangn dari sy yg cetek ilmu…=)

          0
          0
        • lu pon same !!!! poyo says:

          same la mcm ko ONIK ..kater org komen pjg berjela ,cuba tengok ko punyer komen …..masing2 nak tunjuk pandai ..jadi pensyarah la oiiiii ….

          0
          0
        • onik says:

          lu pon same !!!! poyo…yg nak emo nape ne??? mmg la sy ckp yg len komen pjg berjela tp bukan kutuk…x nampak ke tanda senyum kat atas tue??? hish apala dia ne…mmg kepala penin cz sy baca dari 1st komen till last komen…tue yg sy kata pjg berjela komen ne cz byk org komen…tp sy pun nak komen jugak =)…bukan nak tunjuk pandai tp nak kongsi pndangan…napa pnsyarah je ke yg ble cakap pjg lebar????? klu xsuka tgk ‘org tunjuk pandai’, xpaya la baca komen2 ne…xpaya tengok pun…bila kuarkn pndapat je, kata org poyo…awk tue xpoyo ke suka hati cakap org??? napa la ada pemikiran macam ne…hisy.

          0
          0
        • Fact-oriented Person says:

          Senangnya beginilah… Kpd AKU dan batunisan.. sy sependapat dgn PUTEH, onik, teh_ais_kaw dan nak komen dlm hal nih. TIDAK SEPATUTNYA DISEBUT2 TTG MENTALITI SUKA MENILAI TERHADAP MEREKA2 YG TIDAK MENUTUP AURAT, KERANA BAGI MEREKA2 YG TAHU MENGENAL ISLAM, INSYA-ALLAH KITA AKAN CENDERUNG UTK MENJAUHI MENILAI SESEORANG SECARA SU’UZDZON, KERANA IANYA PERKARA YG HARUS DIJAUHI. NAMUN HUKUM SERTA KEWAJIPAN ADALAH TETAP DITEGAKKAN.

          Sy tidak sekali2 menafikan dakwaan2 AKU ttg situasi2 semasa berkenaan umat Islam masakini, kerana setiap kita mempunyai nafsu serta syaitan yg akan terus menyesatkan manusia. AKAN TETAPI, SEJAUH MANA KEBENARAN DAKWAAN2 TERSEBUT, HUKUM ALLAH BERKENAAN PENJAGAAN AURAT TETAP TIDAK AKAN BERUBAH SAMA SEKALI, TIADA PENGECUALIAN KPD MANA2 MUKALLAF YG MEMPUNYAI AQAL YG SIHAT SERTA BALIGH, ITU HUKUMNYA SERTA HUKUM DARI-NYA. Walau di mana kita berada hatta di Amerika, Israel mahupun di mana2 saja, kewajipan menutup aurat adalah sama dan tidak akan berubah, TIADA RUKHSAH PADANYA. Walau di zaman mana kita hidup, sama ada zaman Rasulullah, para sahabat, tabi’in, atba’ at-taabi’iin, hinggalah ke zaman skrg, HUKUM TTG AURAT SAMA SAJA, TIDAK BERUBAH WALAU SEDIKITPUN! TUTUP AURAT BUKAN SEMATA2 BERTUDUNG. Walaupun hakikatnya mereka2 yg menutup aurat bukan semuanya atau semestinya baik2, namun adakah kerana itu kita berhak meninggalkan yg wajib?

          INGIN SY TEGASKAN DI SINI SEKALI LAGI BAHAWA MENDEDAHKAN AURAT BUKANLAH MASALAH PENILAIAN MANUSIA TERHADAP MEREKA, AKAN TETAPI IANYA MASALAH HUKUM YG WAJIB DIPATUHI TANPA MEMERLUKAN KPD HIDAYAH, JELAS? INGAT, BUKAN KERANA PENILAIAN MANUSIA KERANA KITA ADALAH DINILAI OLEH ALLAH.. Nanti bila Allah bertanya kpd hamba2-Nya kenapa enggan menutup aurat; adakah jawapan sebegini: “yg tutup aurat bukan semuanya baik, aku tak tutup aurat tapi aku baik & taat kpd-Mu”, adakah jawapan ini akan diterima Allah di akhirat nanti? Sendiri jawablah ttg tu, hukum sudah jelas, & janji Allah adalah benar…

          Secara mudahnya, dari Quran & hadith secara jelas menyatakan perihal2 wajib menjaga aurat, tanpa mengira siapa atau sebaik mana dirinya.. Sebaik mana seseorang itu, atau sejahat mana seseorang itu, hukum menutup aurat tetap sama. Jelasnya anda sendiri fikirlah yg mana yg terbaik..

          Mereka2 yg tidak menutup aurat tetapi seorang yg baik serta mengerjakan ibadah2 wajib yg lain, benarkah tindakan ini? SALAH & HARAM. Sebabnya? Sengaja ingkar perintah Allah ttg penjagaan aurat walaupun dirinya kononnya tidak hipokrit.

          Begitu juga mereka2 yg menutup aurat secara separuh2 (pakai tudung tapi baju ketat etc), adakah benar tindakan mereka? SALAH & HARAM. Begitu juga dgn mereka2 yg pakai tudung labuh tapi melakukan maksiat2 lain, benarkah tindakan mereka? SALAH & HARAM kerana sengaja melakukan maksiat serta hipokrit pula!

          Akhirnya, BUKANKAH LEBIH BAIK KITA MENJADI GOLONGAN YG MENJAGA AURAT SERTA BAIK LUAR & DALAM, JAGA ‘iBADAH DAN MEMATUHI SEGALA SURUHAN-NYA TANPA PERLU SENGAJA MENGINGKARI SURUHAN2-NYA DGN SENGAJA DGN PELBAGAI ALASAN. ITULAH YG TERBAIK. PERIOD.

          0
          0
        • onik says:

          to Fact: sy setuju dgn anda…xpela di sini kita brkongsi pndangan n klu ada salah, kita boleh betulkan…xsemua manusia mpunyai pndangan yg sama…da namanya wlu rambut sama hitam tp hati lain2 kan…so, sy hormati pndapat yg lain n juga btima kase pd yg hormati pndapat sy…senang cerita bila kita kembali kepada al-quran n hadis, jadi tiadalah percanggahan yg berlaku…insyaAllah cz kita tahu ianya dari Allah n kita sbg hamba harus patuh pd suruhan n larangan…klu kita bcakap mngenai pndapat msg2 yg xberlandaskn islam yg sebenarnya, setiap perkara yg kita nk bincangkn akn ada la prcanggahan, perselisihan, n nak tegakkn hujah masing2…xtau sapa yg btul or salah…tp xpe cz kita kena hormat pndangan org lain…tp klu xbetul, ne la tugas kita nak perbetulkan dgn cara brhikmah…

          sekali lg, sy nak kongsikn pndangn bukan nak ber’poyo’an d sini..maklumlah, ada aggp sy ne tnjuk pandai…=)…

          lagi satu, pd sesapa yg baca komen ne, tolongla hentikan kutukan, kritikan n apa2 shj yg ble mnjatuhkan maruah seseorg…mmg pedas kata2 sesetgh pengkomen kat sini…jgnla mcm tue…aleeza ne pun ada maruah jugak…ingatla, BENDA YG PALING SUSAH ADALAH MENERIMA NASIHAT…NAPA?? SEBAB MANUSIA BUKAN SENANG NAK NGAKU SALAH SENDIRI…ADA EGO N RASA DIRI BETUL…tp klu kena dgn cara nasihat, insyaAllah ble trima…cb fikir, bila aleeza baca, msti dia rasa marah…dia manusia…kita pun manusia…msti dia susah nak tima klu ada nak nasihat tp dgn xberhikmah…anda xsuka sikutuk, jgn kutuk org jugak k…=)

          0
          0
  49. awekMAS says:

    sabaq jalah..dah ketentuan dariNya

    0
    0
  50. fcuk says:

    fuh… ni kalau dpt… memang seminggu saya x kuar bilik.. terliur saya tengok.. mantap body…

    0
    0
  51. Siti Aminah says:

    Buat Aleeza…moga diberi kekuatan, kesabaran untuk mengharungi dan menahan cubaan dan dugaan darinya….

    0
    0
  52. money says:

    jom sertai biz rangkaian irfan khairi…1MALAYSIA..

    0
    0
  53. jane says:

    weiii ko org yg kat atas berdebat berkajang pak malau tu biar betul…. baik ko org pindah gi page lain plak….. tukar angin tukar topik…..freshhhhh

    0
    0
    • Gosipgurl_fea says:

      hahahahaha

      0
      0
      • Puteh says:

        ah…debat benda yg baek…..xkira la kajang pak malau ke kajang pak lipat ke……..ya lah2 aku gi page lain……..hehehe

        0
        0
        • cikedi says:

          mcm2 la korang nii…heheheheh……to puteh, aku n sapa lagi sorang yg panjang ID tu…bagus ada org2 mcm kamu…sbb ada yg bole share ..biasa la berbeza pendapat…tp sebenarnya tujuan nya sama….insyaallah…

          0
          0
  54. azreesamEvo says:

    MUDAH je sebabNYA: KURANG AMALKAN AGAMA.

    KE 2: MASA ATAS PENTAS..DALAM DRAMA, NAMPAK CANTIK BUKAN MAIN,. Dah Kahwin, Tetiba TerSerlahlah wajah sebenar tanpa mekup…bulu mata palsu, lipstik, dll… Terjeritlah Si suami…Makkkk “isteri aku ke ni”!!! So x lama lepas tu…diceraikan atau diabaikanlah!!! SO…pikirlah…

    0
    0
  55. […] lagi tak entri kami suatu ketika dulu tentang Aleeza Kassim diceraikan suaminya masa bulan Februari dulu?. Masa tue masih menunggu keputusan mahkmah lagi untuk mengesahkan penceraian ini. Hari ini […]

    0
    0
  56. Johna Besson says:

    I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

    0
    0
  57. […] lagi tak entri kami suatu ketika dulu tentang Aleeza Kassim diceraikan suaminya masa bulan Februari dulu?. Masa tue masih menunggu keputusan mahkmah lagi untuk mengesahkan penceraian ini. Hari ini […]

    0
    0
  58. porno izle says:

    This is a good piece of content, I was wondering if I could use this blog on my website, I will link it back to your website though. If this is a problem please let me know and I will take it down right away.

    0
    0
  59. Olen Phillps says:

    As soon as I came over to this post I can only see part of it, is this my net web browser or the internet web site? Should I reboot?

    0
    0
  60. I just could not depart your website before suggesting that I extremely enjoyed the standard info a person provide for your visitors? Is gonna be back often to check up on new posts

    0
    0