Written by AbangNara | December 2nd, 2010

Apa kejadahnya filem terbitan Ahmad Idham semenjak dua ini? Baru-baru ini kontroversi dialog “Nasik lemak 50 sen” dalam filem Cuti-Cuti Cinta, sekarang nie ada pulak dialog “Aku sangap lubang” dalam filem Aku Masih Dara. Apa dah tak ada idea nak buat dialog yang lagi bermutu ke? Ini confirm satu teknik murahan nak tarik penonton pergi tengok filem dia.

Dan kalau anda tengok trailer di atas, ada satu dialog yang berbunyi lebih kurang begini:-

[note] Sekarang ini pun ramai yang pakai tudung sebab nak sembunyikan love bite [/note]

What the fish? Dialog ini boleh timbulkan kontroversi. Kami faham genre filem ini adalah komedi tapi janganlah membuat dialog yang boleh mendatangkan persepsi negatif terhadap wanita bertudung. Dan rasanya tak ada pompuan kat dunia ini yang tiba-tiba pakai tudung semata-mata nak cover lovebite. Dah la si mak budak tue cakap sejuk hati tengok anak pakai tudung tapi sendiri tak pakai tudung. Macam agak tak logik kan?

Kami tak boleh nak kritik lebih-lebih filem Aku Masih Dara nie sebab tak tengok full lagi cerita ini. Apa pun kalau anda berminat, bolehlah pergi tengok di pawagam bermula 16 Disember ini. Apa pun kami harap Ahmad Idham boleh buat filem yang bermutu sedikit lepas nie. Janganlah asyik buat filem kontroversi murahan macam nie.

P.S: Sanggup ke korang makan makanan macam nie?

196 responses to “Aku Sangap Lubang” – Apa Kejadah Dialog Macam Nie Dalam Filem Aku Masih Dara?

  1. apa-ape je says:

    hmmm

    0
    0
    • ann says:

      FINAS slalu ignored dialog2 mcm kt ats tp part2 censored cpt je melenting..

      0
      0
      • eliz says:

        kalau nak diikutkan benda ini semua realiti
        diorg cume implementkan je dlm bentuk muvi, drama
        ini semua nk perli org melayu :)
        jd kite sbg org melayu kne la sedar diri sket :)

        ikutkan kite jumpe lagi worse kan
        “die pilih klcc do dari aku”

        tahun depan mesti ada muvie KLCC atau BF

        0
        0
        • silentgirl says:

          hmm..btol gak pe ko ckp eliz..cm nasik lemak 50sen dlm cte cuti2 cinta tu xde mslh sgt kot..sbb xde la lucah sgt..even pkataan tu aku da dgr since aku skola lg..tp dialog ‘aku sangap lubang’ tu…agk mlampau kot bg aku!mmg la bnd2 tu mmg ade dlm real life..tp xptot la kot nk open sgt cmtu…cte ni ‘U’ ke ’18SX’? klu 18sx pon xde mknanya..xlame nt tayang la kat astro..pe plak tggapan bdk2 kcik?msti akn tny kat mak bapak dorg…’mama, sangap lubang tu..lubang yg mane 1?’..xsnonoh sehhh! pe motif? pls la..dlm cuti2c cinta tu acceptable lg la nasik lmk tu..tp lubang2 ni pahal lak? asal sume nk mention body part pompuan?aritu mention psl ‘boobies’, now psl ‘pvt part’ ladies..next cte plak nk wat dialog pe plak ehh..’besanya jamban kau’..even bhasa2 kiasan pon..sgt xsdap ditonton la..

          awat la cte mlayu skang da hilang kesopanan n tatasusila melayu..bnd yg xelok gak nk diikot..hilang n kering idea ka?

          aku pelik dgn pgarah2 skang ske sgt wat cte tah pape..rempit la, bohsia la, jalang la…even di akhir cerita, die menerapkan moral of the story n blabla..tp still leh pgaruh akal2 muda belia mentah belasan tahun ni utk mgikut..

          tp ade gak certain2 cte yg btol2 menginsafkan..ye bkn sng nk mgarah filem..kte yg xtaw pape ni bole mnuding jari, mgutuk dsbnya..tp itu la gunanya penonton utk menilai baek buruk sesebuah filem..supaya xde la pgarah lain akn buat bnd yg same..ahmad idham mmg pgarah yg bgos..cume kdg2 keterbukaan mlampau tdk dpt diterima oleh sstengah pihak..

          0
          0
        • eliz says:

          btul tu silentgirl. tapi kena juga igt, muvi di malaysia bukan penyebab semua runtuhnya moral

          ikutkn, bukan ramai org melayu tgk cerita melayu. diorg dok pulun tgk utube.porn.

          kalaupun pngrah kita buat cerita mcm ayat2 cinta, nur kasih, mesti takkan berubah pun org kita ni

          tp pendapat masing2 la kan :) dulu cerita arwah yasmin org kutuk sbb pkai spender. tp bila si arwah da tiada, ramai puji masterpiece die.

          itu namanya art kot :)

          melayu mudah lupe. tapi bangsa lain tergelak tgk kite :)

          we take positively. tapi bila aku dengar tajuk cerita ini pon, MELAMPAU.

          tapi, bila tgk trailer, aku setuju. itulah anak2 org melayu.

          0
          0
        • kurus says:

          biarlah bukan dari kita…

          0
          0
        • silentgirl says:

          huhuh..tp sy mmg segan nk tgk cte cmni.cm da xde modal..die wat cmni sbb nk tarik pnonton tgk cte ni..even dlm cuti2 cinta pny iklan kat tv..die tjuk scene yg ckp nasik lemak 50sen tu..sbb bg die, pnonton akn tertarik nk tgk cte tu if die zoom kat dat scene waktu nk promote…seriously, kwn aku yg g tgk cte ni..die kate pnuh dgn kapel2 bdak skola..kalo cte ni plak, xtaw la kan..mmg bnd ni da blaku dlm khidupan sharian..tp bkn sume bdk2 yg tau bnd2 n istilah2 cmtu..ble tgk cte tu..automatiknya msti akn dipraktikkan oleh bdk2 mentah ni..bnd yg da nyata dan jelas da ada dlm khidupan tu..bia jelah tjadi dgn smulajadi..xpyh la kte nk repeat2 dlm movie2 ni..

          p/s: just nk share, my friend ni teacher kat skola rendah, darjah 3..1 hari tu, ade sorg bdk pompuan mjerit pggl cikgu ni sbb kwn laki yg dok sblh die lukis gbr kmaluan laki n pompuan..n lukis gbr org tgh main. ble disoal slidik..die blaja tgk blue dr hp pakcik die yg baru form 2..haishhh! seram aku..aku smpai form 3 baru la tau kjadian laki n pompuan..bdk2 skrg ni advance btol la. nauzubillah!

          0
          0
        • momoxmann says:

          kalau nak guna perkataan yg cantik dan ayat2 mulia jgn buat filem ar….tak habis2 nak hipokrit …..sampai bila!!!!!

          0
          0
        • Kuncu_jahat says:

          yup..i’m also agree with eliz… dialog tu mmg cakap budak2 skrg yg mmg xde rase malu dah… so kite sebagai masyarakat ni.. skdr nk tgk je ke.. kalo ade budak2 muda yg buat xsenonoh dpn kite or nk tegur diorg baik2? i bet xramai yg sanggup nk tegur sbb takut ditengking dek org yg wat xsenonoh tu… yes.. dialog yg “dia pilih klcc dari aku” tu pun lg geli… tp kan..aku sbnrnye xpaham maksud mamat sengal tu…

          0
          0
        • ehem says:

          sbb die bg pilihan nak klcc ke die…awek die jwb klcc…tu merajuk bgi and sbb nk pujuk balik, minah tu sanggup kiss mulut ngn balak die tu

          0
          0
    • milix says:

      JOM KITA RAMAI2 **JANGAN*** TENGOK FILEM NIH!!!

      0
      0
    • Madam Lidia says:

      penerbit tu cha ya nun alif…dia suka suki je wat cite dak2 melayu lingkup…

      0
      0
  2. rosh says:

    ntah lah…bt cite biarlah ada mutu nya…
    wpun simple cam adnan sempit tuh….
    tp xde lah dialog2 yg mpunyai mksd yg lain…

    jgn kerana dialog spt tuh akan bt sstengah org pandang serong pada perempuan2 yg memakai tudung.

    0
    0
    • farapink says:

      jgn la buat filem cmni.. sy ade adek kecik2,, denga iklan cuti2 cinta.. sng2 je ckap “nasik lemak 50 sen..”… xmalu ke buat cerita cmni?? kite yg mendengar pulak segan..

      0
      0
  3. RiRi says:

    urmmm….pengarah nk tjuk itu kenyataan yg mmg berlaku dlm hidup masyarakat skrg..dialog tu mmg kdg kala di kata oleh org skrg..TAPI x pikir tentang sensiviti masyarakat kita…dan kita yg dengar ayat cmtu pn rasa cam SEGAN JE…

    0
    0
  4. aries_april says:

    xda tjuk lain ke?

    0
    0
  5. nazra says:

    dorg buat filem dh tak pentingkan kualiti.

    0
    0
    • love says:

      pengarahnya pun klau dtegur mcam2 jawapan yg dbagi,mmang ada kebenaran tp masih ada pkara yg tdak drlu dperlihatkan dgn jelas..cntohnya dialog2 or aksi2 yg kterlaluan mcam kat ats tu..pastu bukan kemain bgga movie die paling banyak box ofis kononnya..apa tanggapan generasi akan dtg agaknya..

      0
      0
  6. cikedi says:

    emmm..saya rasa x ada salah pun dialog tu…sebab mmg realitinya ramai yg mcm tu skang ni…n saya tak terasa terhina pun bab dialog pompuan tudung love bite tu…sbb bukannya kita bersikap sedemikian…apa yg saya nampak..dialog tu cuba menerangkan sesuatu n keadaan anak2 remaja kita yg hidup di alam relaiti skang mmg byk yg mcm tuu….n pada yg bertudung bukan semua mcm yg di sebut dlm dialog tu..so..cuba kita amik dr persepsi positif…maka positif la pemikiran kita…kalo amik dari persepsi negative..maka negative la ia…ini cuma pandangan saya dari seorang cikedi…tidak ada kena mengena yg hidup atau yg meninggal duniaa….hehehhhe..peace!!

    0
    0
    • RiRi says:

      peace :) tiap org de pendapat masing2..hihi…respek itu.. ^^

      0
      0
    • Farah says:

      aku stuju!!..member aku pon betudung tp………

      0
      0
      • littlemia says:

        tapi????wut….memg x smua prempuan bertudung tu baik mcm malaikat…..at least dia ada gak usaha nak menjadi seorang muslimah dgn menutup aurat…..ni dah la x tutup aurat wut dosa plak lagi..berganda2 dosa,,,,

        0
        0
        • sengal says:

          yer btl..x sumer perempuan pakai tudung jahat…kalu dia jht pun dia masih ada akal tuk menutup salah satu dari kejhtn dia….tp…prmpuan x pakai tudung pn xlah sumer jht…yg jhtu…dh ada akal tp x guna kan akal tu kebaiakn…so renungkan……

          0
          0
        • amina says:

          But kalau tutup aurat macam muslimah tapi buat dosa, dah dikira munafik. Susahh kita kalau dah dikira munafik.

          But atleast, takdelah dapat dosa sebab dedah aurat.

          0
          0
        • Xora says:

          Isu tudung atau tak, macam ini aje la. tutup aurat (aku tak kata pakai tudung. aku kata tutup aurat ya), itu wajib. Noktah. Bukan isu yg pakai tudung lebih baik daripada tak pakai, atau sebaliknya, tapi isunya, arahan tu datang daripada Allah. Menjauhi maksiat juga datang daripada Allah. Jangan nak cari kesalahan/ kekurangan org semata-mata nak tunjukkan kesalahan yang kita buat (cth: tak tutup aurat) tak seteruk mana. Allah maha mengetahui :) sekian.

          0
          0
  7. cikedi says:

    tapi x setuju dgn dialog sangap lubang tu…x elok…

    0
    0
    • RiRi says:

      aku pn yg x setuju dialog lubang tu…not nice..

      0
      0
      • milix says:

        setuju..aku pun xsetuju…cam hine ppuan je..kg ank dia sebut camtu..dpn bini o mertua dia..br padan muke dia…dia xsedar ke bende2 camtu nnti jd ikutan…dia xhingat kot..dia pun kuar dr lubang

        0
        0
        • milix says:

          igt2 la muke mak kite time sebut2 dialog xsnonoh camtu..bia insaf ckit….kesian kat ibu yang melahirkan

          0
          0
        • milix says:

          sakit ati nih…kpd sspe yg nk wat mende xsnonoh..igt2la muke ibu kite…jaga r air muke dia..jagala ati dia…kesian dia kene perli dek org kerana sikap buruk kite

          0
          0
        • tembam says:

          mmg la ada moral value…tp pepatah mengatakan bahasa jiwa bangsa… kalo dh dialog mcm ni…

          0
          0
      • cacibaiLondeh says:

        betoi2,mcm x dak ayat lain dh wey….

        0
        0
  8. ZT says:

    ntah pape ntah buat cte mcm ni,,ala mesti pengarah die tu yg sangap lubang kot,,pesal nk mskkn dialog2 yg x senonoh dlm filem mcm ni..pastu kt cinema..genre 4 tontonan U kn.smue bdk2 tgk..moral value yg nk disampaikn tu,,cm dh xjd je..

    0
    0
  9. angelina says:

    publisiti murahan. aku xnak tgk citer ni

    0
    0
  10. RiRi says:

    maybe cite tu baik utk ank muda..tp cara garapan dan skrip tu kena jg cket…ntah la..nk ckp lebey2 pn ..aku bkn org seni…aku cuma ley kata pe yg aku tgok je… itu pendapat aku…

    0
    0
  11. emma says:

    sungguh memalukan…

    0
    0
  12. dutchers says:

    rasanya itu sahaja cara untuk menyedarkan remaja&rempit&bohsia yg melanda negara.golongan ini memang mengunakanbahasa ini(kasar),tidak dinafikan part yg mak tgk anak pakai tudung tu terjadi didlm masyarakat kita..pendekata apa yg pengarah nak tunjukan semua berlaku disekeliling kita cuma kita yg pejamkan mata. masa saya di u ada my frenz pakai tudung sebb nak cover love bite & tatu..so pengarah berjaya membuka mata ibubapa yg menonton cerita ini jgn ingat anak yg baik tidak ada kesilapanya,sesekali perhatikan setiap perubahan yg anak lakukan,ambik berat,jgn lepas tgn. peace

    0
    0
    • cikedi says:

      ai laikkkkkkkkkkkk………

      0
      0
    • Miss GaGa says:

      Kalau iya pn, buat la cerita lain.. Knp asyik2 cerita rempit dan bohsia..? Diorg sume ni ingat pnonton kat malaysia ni nk tengok sgt ke cerita2 mcm ni.. Kita perlukan 1 pembaharuan dalam filem.. FILEM!!!

      0
      0
    • betul gop ase, sebab macam org2 tue dulu selalu marah kite dengan menyuruh kite buat lagi bnde tuh, cthnye : “haa, panjat2, panjat tinggi pokok tuh”.
      bile dah kene perli macam tuh baru ah tak nak buat lagik.

      and dialog2 tuh betul gop ase nye, kalu mak ayah tonton baru tahu skit selok belok remaja skang.

      pakai tudung sembunyi love bite, mmg betul tuh. tapi cerite ni die tak tujukan kepada semue remaja, sebahagian saje. tq. sori kalu pendapat tak brape nak bernas ;)

      0
      0
    • mummyafeef says:

      first impression: memang membangkang.. tapi lepas dengar dari sudut pandangan dutchess ni, betui jugak. tapi, dari pandangan miss gaga pun, betui jugak.. kenapa asyik2 tengok citer yang lebih kurang sama ajek jalan citernya kan? tak bohsia, rempit.. sampai orang yang bukan melayu dah associatekan benda2 ni dengan Melayu.
      apa2 pon, aku takkan tengok kot citer ni.. satu sebab dah pernah tengok genre filem cam ni dan sorry to say.. memalukan.. dan kedua, malu laarrr nak pi beli tiket tu.. malu rasanya nak tengok citer yang tak bermoral cam tu.. boleh? hehehe… what the fish..

      0
      0
  13. Amoi says:

    Choi…sudah realiti..patutnya malulah and beringat lah untuk sendiri dan org sekeliling kita..bukan nyer nk comdem film…

    0
    0
    • farapink says:

      realiti ke? ak pon mude gak,, xde buat cmni pon,, buleh x tayang cite yg membina bangsa sket,, tunjok la org susa,, anak penagih nak blaja tinggi2,, tp org samekan cm penagih gak.. ade x crite cmtu?

      bukan semua anak muda ni negatif, pegi club, isap rokok, minom arak, kaki pompuan.. adus..

      0
      0
  14. ntahhapehape says:

    Sepatutnya jadikan media hiburan landasan menyampaikan imu dan dakwah, ni jadikan landasan menyampaikan gejala negatif. Takkan la kita nak tengok benda-benda cam ni anak-anak remaja bualkan. kalau nak lihat tamadun negara bangsa, lihatlah generasi pada waktu sekarang.

    0
    0
  15. kurotas says:

    hahaha..
    nie la baru dikatakan org seni..
    bile di tegur melenting walhal salah
    mengatakan nie realiti, sebagai pengajaran
    KONONnya nak majukan perindustrian negara..
    yang buat filem ni main buat filem je ke?
    tak fikir ker pe feed back dier?
    atau hanya mementingkan keuntungan dgn membuat cerita sampah macam nie!!
    macam mane filem nie lepas dari pihak menapisan..

    0
    0
  16. Y says:

    dialog pe tue weh?aduhaiii…klu iye pun nak bagi keinsafan rsenye xperlu kot guna dialog yg cmtue,teruk la…

    0
    0
  17. ntahapaapantah says:

    dialog trbaekkkk wat ms ni..

    0
    0
  18. Gilak Napasa says:

    ceh….tu pun nak kecoh…dah xde entri lain ker..???

    dah nama pun filem…ada filem jalan cerita merjuk kejahatan, n ada yg merujuk kpd yg baik2….

    Lu pikir la sendiri!

    0
    0
  19. Miss GaGa says:

    Kebanyakan filem2 melayu kita ni, kurang bermutu.. Puncanya, skrip yang sgt2 teruk dan olahan yang kurang.. Sepatutnya sbg orang yang mempunyai pglaman dan pengetahuan yang luas dlm bidang pfileman, filem yang sebegini x spatutnya ada.. Kita boleh buat jauh lbih baik drpd ni sebenarnya.. Tak cukup ke dgn cerita Remp-It dan sewaktu dgnnya?? Kalau iya pn nak tnjuk realiti, bukan ini caranya.. Macam mana lah mentaliti pnonton kita nak meningkat, kalau dialognya saja dah tak sedap nak dengar..

    0
    0
  20. nbo says:

    sebelum buat cerita pikir le dulu.perkataan tu nampak kasar sgt.banyak lg bahasa yang indah2.kalau nak laku filem tu biar bertempat sikit.

    0
    0
  21. makin tak respek filem tempatan says:

    kelab malam,pergaulan bebas,lumba haram,minum arak.mmg benda2 ni realiti jd kat luar sana.tapi ramai lg anak2 muda yg lom terdedah dgn anasir2 negatif camni.tolong jgn tonjolkan secara ketara kt drama maupun filem tempatan.aktiviti tak senonoh tu mgkn biasa pd golongan artis tp kami org kampung tak biasa benda2 mcm tu dan tak mahu tengok!jgn jadikan alasan ia diketengah utk dibuat pengajaran pd masyarakat.matlamat tak membenarkan cara!!!

    0
    0
  22. KacangHijau says:

    guna tudung krn Allah

    0
    0
  23. peminat filem tempatan says:

    bg sy, x salah dialog macam tu..coz mmg itu care percakapan anak2 muda zaman sekarang..buat apa nak sembunyikan kebenaran..jgn kisah kan dialog itu, yg penting tgk msg yg cuba disampaikan..

    0
    0
    • Miss GaGa says:

      Ye, setuju dgn mesej yang cuba dsampaikan dlm filem ni.. Tapi alangkah baiknya sekiranya skrip yang bermutu serta bagus, juga dtonjolkan sama.. Biarlah seiring dgn mesej positif yang pengarah cuba nk sampaikan.. Mesej ada, tapi aspek lain kurang, tak berapa nak mnjadi jgk.. Kekuatan dalam filem itu, adalah dari skrip yang baik.. InsyaAllah cerita pn orang suka nak tgk..

      0
      0
    • Rayy says:

      tp dialog mcm tu sngt memalukn kaum wanita yg masih ada prasaan malu..

      0
      0
    • hijau daun~ says:

      tak salah dialog macam tu sebab dah memang jadi percakapan anak2 muda sekarang??…dah tu generasi ke depan nanti macam mana? budak2 yang tak pernah tau nak sebut pon perkataan tu tengok aje terus tau..dan sampai bila2 la akan jadi percakapan harian untuk anak2 muda dan budak2 la ye……

      0
      0
  24. pencinta says:

    ni sume nk tiru cite2 barat la ni..ingat msyrkt kite majoriti islam..xblh wt cm tu..kna amek sensitiviti agama islam…biasenya cite malayu ni konon nk bg sedar kat muda mudi ni…tp bla p tgk mesej tu xde lgssung…nk bg mesej kat msyrkt, tp director sndiri yg tunggang langgang… how come??

    0
    0
    • gaga says:

      betulkah lepas menonton filem kita akan jadi sedar????
      pelakon yg berlakon tu pun tak sedar2 lagi…..
      filem adalah sekadar utk berhibur…..mgkn sedar ketika menonton ja kuar panggung…balik asal la jawapnya……

      0
      0
  25. hani pelangi says:

    rasanya xde yg salah kot kata2 yg ramai pompuan pakai tudung sbb nk tutup lub bite, sbb aq pown ada gak experience tu sdiri..ramai kot kawan2 aq yg macam 2…so..don’t blame the story la..mmg 2 kehidupan masa kini…

    yang sangap lubang tu,,mmg sakai la..skali aq bagi lubang jambam kat ko, baru ko taw..sengal..

    0
    0
  26. edi. says:

    kalo dah tau dialog tu teruk..cut jek la..finas tak buat keje kot?

    0
    0
  27. suffer8zine says:

    erkkk ape2 je la ni, x faham dah cara lakonan, skrip file skg

    Terkini : Kucing Gemuk Popular

    0
    0
  28. ahmad idham says:

    reality

    0
    0
    • rora says:

      reality yang tidak perlu ditayangkan…

      0
      0
      • Rayy says:

        ha’a.. realiti… alang2 nk tnjuk realiti anak remaja kt malaysia nie sngt, knpa xtnjuk aksi je trus…? sng.. tu pon realiti gak kan..? ada bran???!! hampeh! bkn xley guna cra lain… nk bg laris filem je nie.. klaw citer best, xde ayat gini pon laku la..

        0
        0
  29. Gilak Napasa says:

    jgn salahkan mentaliti sesape yg menilai…..sedar la ckit dgn mentaliti tu…..aku hairan betul la dgn org melayu sekrg ne….

    0
    0
    • Miss GaGa says:

      Jadi awak rasa filem ni boleh meningkatkan lagi mentaliti masyarakat kita la.. :)
      Apa yang majoriti orang kt sini bpendapat, knp boleh terkeluar dialog2 sebegini.. Boleh je kan dialog yang lebih molek… daripada “aku sangap lubang”??
      Bukan soal x open minded, tapi sebab kita Melayu yakni orang Islam la, kita nak elak daripada pkara mcm ni berlaku..

      0
      0
      • Gilak Napasa says:

        elak jer la….kesian gak aku tgk saudara2 melayu kita ne smua bnyk yg ada kes buang anak……..tgk kaum lain…ade??? realitinya masyarakat kita lebih teruk daripada apa yg kita lihat d kaca tv…. ko tu jer yg buta..

        0
        0
        • Miss GaGa says:

          Tak buta pn.. saya masih boleh mlihat dgn terang lgi ni.. saya tau byk gejala sosial berlaku.. Tapi apa salahnya kita jadikan bidang pfileman ni utk mdidik msyarakat esp melayu kita ni ha.. Itu saja.. Tak perlu memaparkan dialog sebegini, sedangkan tdapat byk lagi dialog yang boleh dgantikan utk mnunjukan ke”sangap”an pelakon laki tu.. Siapa lagi nak bantu kaum kita kalau bukan melayu kita sdiri.. Nak harapkan cina dan india.. Jgn harap la..

          0
          0
  30. rora says:

    cubelah…buat filem yang ade mesej yang elok2….yang ade moral values sikit…

    0
    0
  31. Mat Pintu says:

    layan je…wat isi masa lapang…zaaasss~

    0
    0
  32. akupunyer says:

    no komen. industri filem negara kiter mmg camnie.

    0
    0
  33. Toblerone says:

    mcm best jer cerita nie?

    0
    0
  34. eka says:

    semalam tgk cita ngangkung,ade trailer filem ni..
    tekejut gak mase diana amir cakap yg kai tdg nk smbyi love bite…ade ker???

    0
    0
    • hijau daun~ says:

      mungkin ada segelintir golongan yang pura2 dan ekploitasikan nilai tudung tu sendiri..kita la yang taktau..tapi aku percaya bukan semua..kasihan kat wanita yang betul2 pakai tudung untuk jaga auratnya..aku hormat perempuan pakai tudung..terserlah kebaikan..tersembunyi kekurangan..

      0
      0
  35. maktiripokpek says:

    mostly per yg der dlm citer neh..memang realiti….inilah cara idup remaja skang..anak-anak kiter..especially MELAYU..semakin ilang adab dan sopannyer..

    0
    0
    • Miss GaGa says:

      Ye betul.. Tapi mcm mana nak ubah balik jadi lbih baik? Melalui filem jgk pendidikan boleh tsebar.. Kalau hasil baik, maka baik la jadinya.. Kalau dialog yang kurang mcm ni, takut2 jadi ikutan plak..

      0
      0
      • rora says:

        cerita n kononnya nak buka mata…tp sedarkah kite…benda yang tak elok dlm media tu lebih menjadi ikutan berbanding yang baik-baik…saya belajar jurusan media…impak media memang sgt besar dalam hidup kita dan generasi akan datang terutama yang negatif…fikir-fikirkanlah…

        0
        0
  36. Rayy says:

    jln cerita mcm menarik..
    tp dialog sangap lubang 2 agak keterlaluan…
    aku sbg pompuan mmg rsa malu sngt2 la…

    0
    0
  37. wekkkk.. kadang2 geli bace komen orang. hahha

    0
    0
  38. SEE_T says:

    tue sume individu nye pndapat..btudung blom tntu tk wat dosa,,yg tk btudung blom tntu mcok neraka..
    tue sume kn kat tgn NYE..
    filem tue kn skadar cerita..jgn smpit kn mentaliti kte..
    mmg tue pown lumrah idop ssetgh remaja skunk kn,,,
    g pn filem tue kn mberi pngajaran pd sume remaja pempuan cam sye..
    tk yh la nk bgadoh demi filem tue..
    yg bleh trime cte cam2 bleh g tnok kat wayang..
    yg tk ske cte cam2 tk yh bazir kn wet..
    abish cte..nk watpe pening2 ka kpla kowg..
    ppe pown sowie lau da tslah ckp ye u all..
    salam.. :)

    0
    0
    • Miss GaGa says:

      Cerita ni mmg ada pengajaran, x nafikan yang tu.. Cuma saya sbg pnonton dan cuba nk sokong filem2 melayu kita ni, cuma rasa dialog je x brapa nk bkenan.. Apapun, harap2 la pasni buat filem yang xkn mhampakan pminat..

      0
      0
  39. hohoho says:

    tidaakkkkkkkkkkk!!! kenapa Diana Amir yang belakon? kayuuuuuuu kot

    0
    0
  40. whatever says:

    baik tgk cete dua alam dari cete ni…buat dosa jek…

    0
    0
    • akronto says:

      tngok citer ni rasa teruk, tngok cite 2 alam lagi rasa teruk kot. arghhhh terbayag rupa DDR dgan rambut terbelah die tu.

      0
      0
  41. etika insan says:

    bagi aku la kan.
    ko kalo nak wat kesedaran pada msyrkat.
    xperlula ngn cara seolah2 ko mngajar pd masyarakat bende yg x elok.
    ko bygkanlah.
    budak2 yg baru nak mbesar.
    die dgr ayt tuh.
    xke die over excited nak tawu ape ke jadahnye bende tuh.
    at least.
    kite bukan pampangkan semua bende2 nih.
    kan bgus kalo view tuh d lihat dr sudut laen.
    pampangkanla cara terbaek tuk slsaikan mslh sosial yg mlambak2 skang ni. korg kan kononye kreatif pk la cket. (semua pgarah mngaku kreatif n ber idea)
    nih la filem malaysia skang.
    kite lebih mngajar budak2 mentah tuk exprience bende nta pape pas tgok cite mcmnih.
    semua nih sngaje tuk bikin panas. nak kaut untung la 2..
    Benci cara mengajar masyarakat mcmnih.

    0
    0
    • Miss GaGa says:

      itu la pasal.. pntingkan keuntungan semata2… patut dh ada peluang nak buat filem, ini la masanya utk mdidik anak2 muda utk beri kesedaran..

      0
      0
  42. asya says:

    urmm..
    >
    >
    >
    citer ni da mmg realiti budak2 zaman skarang..
    klau bole dialog tu jgn ‘lepas’ sgt..
    budak2 skrg suke mgikut ayat2 panas mcm tu…

    0
    0
  43. bakawali girls says:

    salah ahmad idham kew @ salah penulis skrip…..ke mmg dia yg tulis skrip tu…..
    ape perasaan [email protected] skrip bila anak kecik mereka asyik ungkap perkataan cam tu…”nasi lemak 50sen” “aku sangap lubang ar”….kan tak manis….tak segan kew….minta sgt2 lepas nie kepada BADAN YANG BERKUASA sila pastikan sesuatu filem tu ditapis dari segi aksi & bahasa yg digunakan supaya anak2 kecil tidak terpengaruh dengan ayat2 yg digunakan……

    0
    0
  44. maimoon says:

    banyaknye komen tp filem tak tengok g. Buang mase je topik ni

    0
    0
  45. lyeinalilies says:

    nk terkjot sgt wat ape..cte omputeh rilek je kte tgk ckp lbey krg cmtu… bkn nk menyokong ckp2 notty neyh tp secara logiknya cte omputeh cm big mama lak n len2 pon byk kate2 c, neyh lg lucah pon ade..nape xamik pot..
    tang melayu nk wat xleh…xfhm la korunk neyh…

    0
    0
    • Miss GaGa says:

      sbb kita melayu dan islam la yang x brapa nk boleh… sbb itu la bezanya kita yang islam dan yahudi…

      0
      0
      • lyeinalilies says:

        yup mmg la tp name pon cte an…nk kate pengaruh xbaeq cte2 komedi yahudi ka japan ka korea ka..ade gak an.. nk kate pengaruh xbaeq kt knak2..nowdays kanak2 english much better an..so for sure dieorg leh fhm..

        0
        0
        • Miss GaGa says:

          Yeah, u’re rite.. tapi org2 byk buat ptikaian dmana adab kita sbg org melayu.. Yelah, cite dah melayu, tjuknya pn menarik.. “aku masih dara”. Dialognya tu saja yang perlu dtapis.. Instead of using, “aku sangap lubang”.. Tak cacat cerita pn kalo tak guna dialog mcm ni.. Tu je..

          0
          0
        • lyeinalilies says:

          then ask pengarah2 melayu kte dun direct any drama2 yg ade masok clubbing,rokok,dating,bercuti bersame kekasih.. tp on other side lak pangarah wat drama base on ape yg melayu skrg neyh wat.. dialog tuh mybe as penyedap or sebgai lawak yg xmasok akal but pucuk pangkalny sape yg wat (termsok kte sume sebgai muslim dan melayu..sape yg lepaskn sesuatu rancangan..

          0
          0
        • Miss GaGa says:

          Pengarah kita bebas nak buat filem apa yang dorg nk buat.. Buat cite hantu yg x sudah2 ke, cite rempit, clubbing dll ke, tak kisah.. Tpulang la pd dorg kalo itu yang menguntungkan.. But next time, plz be careful with these kind of dialogue.. Kami cuma mluahkan apa yang kurang, mharapkan kritikan kitorg kt sini, boleh memajukan lg industri pfileman kita.. Takde niat nak mjatuhkan pn.. Jauh lg nak dengki.. Yang baik, kita puji, yang buruk, kita tegur.. Setakat ni, saya puji filem Afdlin Shauki.. Boleh tahan la.. Kira cubaan yang baik..

          0
          0
  46. emilda says:

    smlm 1st time tgk triller ni…mak aiii…i’m speechless..finas lepas plak dgn dialog2 mcm ni…??hurmmm….

    0
    0
    • lyeinalilies says:

      there tgk finas pon lepas,,,bertmbh pelik..finas lepaskn satu hal…org dok sebok kate2 mcm2 satu hal..pdhal kebykkn korunk jarang lyn cte malay neyh an..

      0
      0
  47. seri says:

    terkena kt anak dia sendiri br tau…

    0
    0
  48. Lina says:

    Saya cadangkan semua pengarah di Malaysia study semula filem-filem arwah Yasmin Ahmad dan pengarah-pengarah dari Iran. Saya tidak mahu membuang masa menonton filem low-class,kerana duit saya sangat berharga untuk menonton filem murahan. Bukan ke tema penganugerahan filem “Filem Kita, Wajah Kita” selalu dicanangkan?

    0
    0
  49. eloise says:

    baik aku tgk harry porter berjuta2 kali…dari tgk citer cam sampah ni

    0
    0
  50. Reena says:

    Gila sangapnyer tajuk..miskin idea ke apa scriptwriter dia..

    0
    0
  51. cite ni ala2 Virgin le plak (filem Indon)…
    dialog2 tu dah biasa dgr, cuma berharap2 bdk2 jgn terpengaruh…
    mende2 camnilah pengarah2 atau penulis skrip kena btul2 kreatif, jgn aaa direct sesgt, byk lai cara nk ‘menzahirkan’ sesuatu selain dr berdialog… talk is cheap kekdg. misalnya satu filem hollywood ni, ermm segan le plak nk bgtau filem apa hik3x.. simple je, he just stood sit, termenung lam kedai mkn pastu ade aa awek ni yg keje kedai mkn tu tnye, pesal dok termenung, skali dia pandang then hehehehe… simple as that tp org paham.. so xyah direct sesgt…

    0
    0
  52. lesungpipit says:

    blurr aku. serius x paham mksd sangap. tp bw mksd x baik la kan, dah mostly kata negatif.

    0
    0
    • Rayy says:

      sanap tu mcm ketagih laa… aku nie org kedah.. slalu dok dengar member2 cakap sangap biak.. sangap biak tu ketagih ketum. haha… hampeh budak2 tu…

      0
      0
  53. filania says:

    pengarah pun tunggang langgang….!!!!!!…hampeh!!!…citer sama jer dok ulang!!…rempit3!!arak3!!bohsia3!!hampeh!!!!!!!…………….ank muda mudi skg makin teruk ada la aku tgk.!!!..nk sampaikan mesej apa camni!!!…

    0
    0
  54. Azreeny says:

    Ayat “skang org pakai tdung nak sembunyikan love bite” akan tinggalkan sentimen kt dlm pemikiran masyarakat kita bahawa bertudung tak semestinya baik…Benarlah kata pepatah, kerana nila setitik rosak susu sebelanga…Bukankah dialog2 di dalam filem ini akan menimbulkan spekulasi? Bgmana pula kalo kanak2 yg menonton dan menjadikan dialog2 tersebut sbg mainan kata?ish2…dunia2…bilamana kita sepatutnya mengejar akhirat, tp kini kita mengejar keterbukaan dlm berbicara…Aduhai manusia…..

    0
    0
  55. luvlavender says:

    kalau nk wt filem yg bermesej..jln cerita dgn skrip mestilah kuat.bru la tnglkn kesan pd penonton.
    *kagum dgn filem KRU.

    0
    0
  56. Caldina says:

    That was the current reality.. face it..!
    if you don’t want to watch the movie with this kind of script .. then back off… go and tgk citer lain…

    tak habis2 dgn psycho or in other word phobia with this kind of cerita…. chet..!

    p/s: learn and listen.. then digest it following your belief..!

    0
    0
  57. hahhahaah says:

    actually mmg ada pompuan yg pkai tudung sbb nak tutup love bite..kwn aku ar cam tu…tp dier nieh free hair…
    klau die pkai 2dung smua dak tau ar…coz dlm seminggu nanti dia buka balik…

    0
    0
  58. thephenom says:

    kalau finas tak sanggup nak banned, apa kata kita sendiri yang banned je filem2 sebegini… jangan gi tonton kat pawagam..

    makin ramai yang gi tonton, makin naik la kutipan tiket, makin semangatlah pengarah2 utk buat cerita2 sampah macam ni.

    gunakan kuasa pengguna. jangan hanya kerana pengarah melayu, pelakon melayu… kita pun kesian nak banned..

    orang melayu ni mudah sangat kesian… sket2 kesian… macam dalam cerita madu tiga

    dan filem2 luar yang ‘sampah’ pun kena banned jugak

    0
    0
    • dengkilatu says:

      jgn nilai cerita berdasarkan satu dua ayat,baca sinopsis cerita..aku rasa cerita nie mengajak manusia sesat bertaubat.sebab wujud watak asyraff muslim yg berlebai tu untuk mengajak perempuan jalang dlm cerita tu bertaubat.yg melatah lebih2 apsal.

      0
      0
  59. hahhahaah says:

    hahahah..aku rs cite nieh cam best jew..hahahah
    ala ayat 2 ckit jew….realiti nya mmg ada org cam tuh…..

    0
    0
  60. ummi iman says:

    dialog yg sungguh kurang sesuai……

    0
    0
  61. jimmy says:

    haha bayangkan kalau budak2 kecik @ anak sendiri tanya apa makna ‘sangap lubang’ & ‘nasi lemak 50 sen’,,, mampus nak jawab mcm mana …

    0
    0
  62. lyeinalilies says:

    jgn utamakn melayu tp utamakn islam itu sndr…highlight kan apa yg kte pegangkn.. yup i da tgk trailer die..kate mmg xsesuai tp kenyataan mmg ade an..pengaruh baik atau tidak.. terpulang pd individu..penilaian masing2.. oh yer sy mmg xteringin nk tgk cmni pon..sowey la nk bazir dwet tgk cte cme what goin to say is..perkataan yg digunakan tuh..tetap terpulang dp penilaian memasing.. i dun say i gud or bad either but i do say its reality!! no doubt of dat…

    0
    0
    • lyeinalilies says:

      i sndri penah dgr some teens ckp lebey krg cmtuh kt ladies i pon hairan..tgk cm krg than 17years…

      0
      0
  63. faera says:

    Abaikan je la semua dialog2 2.. yg penting mesej yg nak disampaikan.. kadang2 manusia ni nampak yg buruk je.. yg baik x nampak.. Kenapa dialog2 yg baik x pulak nmpk? dialog yg buruk semua baru nak bikin panas.. ish2..

    0
    0
    • Rayy says:

      bkn gitu cik… xmaw la dialog2 bruk gini jd siulan dan ikutan remaja kta… cik bkn xtaw rmja kta nie sng tpengaruh dgn filem.. cik suka ke klau 1 ari nnti ada org ckp kt cik, ‘sangap lubang la’…

      0
      0
      • wateve says:

        tuh lar , drpd org tak tau atau tak penah denga teros jadi ikutan .
        mmg lar kita tak pyh ikot benda yg tak elok , tp kalau da terpengaroh mmg jadi ikotan lar

        0
        0
  64. weet says:

    i did not get that “sangap lubang”…but bila tengok trailer…ok..i get the connection of the slang..

    i think yg marah sgt kat movie ni pasal diorang terasa kut…esp bab pakai tudung tu…hehehehe…golongan2 ni mmg ramai..

    yg mmg tak bermoral dlm cerita ni mmg mengaku diorang jahat so dia tak amik pot sgt la…

    so basically the objective oso dah tak kena la…..org yg ‘baik’ tu pun takkan gi tgk coz malu….org yg ‘setan’ tu dia kata “ada aku kesah?

    to me…the script can be done better…you get to the point but without having to create the uncomfortable scenes..tau la family melayu..bab2 scenes mcm ni dia ada malu la….tapi bukan salah actually…coz mmg benda tu terjadi…alah..biasala…malu2 kucing!hehehehehe..

    0
    0
  65. amina says:

    Filem ini sangat cliche dan ketinggalan zaman. Sekian.

    0
    0
  66. Azleeya says:

    pd aku..ahmad idham mmg dh buat research sblum buat citer ni..sbb skrip citer ni sbenarnya mmg ada berlaku.filem ni mmg mncerminkan gaya hidup remaja skung,mabuk,merempit,seks bebas,parti liar..tgk jer la gmbar2 artis yg sibuk berparty,minum arak,mcm yg abg nara slalu kuarkan tu..skrip tu pun tk payah la nk dikontroversikan,mngkin kita nak menafikan sbb malu ker aper..tk nak menyinggung sesaper..tp mmg smua tu ada brlaku…so filem ni tk hipokrit la..

    0
    0
  67. zaidatul akmar says:

    lol orang melayu ni cpt melatah..pdhal pengarah tu buat filem yg menunjukkan realiti masyarakat melayu sendiri..durrhh!! memang ramai orang melayu yg bajet western skarang..and im sure cerita ni ada pengajaran tersendiri, dialog sebegitu rupe just nak kasi movie tu nampak real and it is real..those dialogs are real conversation that our malay youngsters are having at the moment..get a life la bukak mata sket bole tak..jgn cpt melatah ckp director buat movie bukan2…bodo btol.

    0
    0
  68. gaga says:

    stuju dgn azleeya….filem ni sesuai utk tontonan pompuan yg bertudung dan tak bertudung..pas tgk buatlah pernilaian…buka sikit minda..jgn negatif dulu….tak kan dialog tu ja yg budak2 nak ingati…..

    itulah keja org filem mendedahkan hidup masyarakat ….kalau semua nak lapik2 susah lah nak smpi dan kdg2 tak paham pun……masing2 dgn tanggungjwp ..jgn fikir kehendak sendiri ja….setakat ini rasanya pengaruh filem melayu ke atas bdk2 tak adalah sgt…

    sepatutnya jgn bw bdk2 tgk filem2 wira mcm spiderman dan yg sewaktu dgn nya itu lagi merbahaya….dia org akan ikut….just ckp tu..tak tgk filem pun dia org akan ckp juga..jgn lupa pergaulan mereka di luar esp di sekolah ……

    0
    0
  69. miszLyssa says:

    ermm…siriously dlm 10 gurlz nk pat sorg vrgin mmg sushlaaaaa skng ni..
    pape pown..cm over xpose la citer ni sal social life bagai..
    cuz mostly yg tgk citer cmni mmg la teenagers kannn..cuz citer ringan n xberat n xprlu nk pk byk2..
    pape pown..in my opinion..ckup2 la wt muvie yg nk “kaut” dwet smate2…
    cubelaaa wt muvie yg ader msg tp x mrndahkn mrtbt KITA{orang melayu}…better g muvie “AKU TAK BODOH”
    huhu…

    0
    0
  70. momo says:

    die ni kadang2 mengajar yg bukan2,,dr org xtau,jd tau,,even nk menunjukkan realiti,,tapi biarlah berhemah,,islam wajibkan pki tdg,,perintah Allah,,bile die wt gni,,die mendidik org jahil,,kate org pki tdg sbb nk cover bkn2,,then,,org jahil akan ckp,,’wtpe pki tdg,,klu pki tdg tp buruk pangai,,bek aku xpki tdg,,aku baek’,,bnyk org jahil ckp gni skang,,sbb ape??tepok dada tnye dri sndri

    0
    0
  71. roki says:

    habis tu itu la realiti bahasa yang biasa digunakan remaja-remaja yg tak berakhlak sekarang, pasal script pun nak jadi isu, kalau tak real marah fake, bila dah real marah tak sensitif, , kalau camtu baik guna bahasa teks book je buat movie, baru real :D

    0
    0
  72. mats mats says:

    ntahlah mcm mcm ada…kalau movi tu bagus nak tarik peminat …. tak perlu nak keluarkan dialog mcm -mcm… penotong tetap dtg…

    0
    0
  73. eszol says:

    inilah petanda industri filem melayu makin matang

    poyo la korg nak melatah membabi buta

    ade otak guna pikir

    jgn jadi melayu kolot

    0
    0
  74. confius says:

    bak kata pepatah melayu “buang yang keruh, amik yang jernih”

    filem mcm ni aku rasa dibuat utk orang sedar and turn a new leaf. ada plak yang tak sedar then buat statement cakap sensitve pelbagai melebih2. bile nak sedar entah. knelah kuatkan iman apa2 pun. klau kita dok membatu dok kutuk2 orang, dosa gak aku rasa.

    0
    0
  75. hajimaru says:

    memalukan nya dialog..budi bahasa budaya kita la..please jgn wat dialog2 stupid cam ni..takut jd ikutan muda mudi skrg..

    0
    0
  76. bengangggg!!!! says:

    saper la yg buat skrip filem ni…kuang ajo tullllll……….apsal semua part org pompuan ko nk mention dlm cite ko……kalau x mention x leh laku ke filem ko??????

    x sesuai ar lawak ko ni…lawak tah pape. filem ni x sesuai utk tontonan umum…harap sensor board lebih prihatin dengan skrip2 filem bukan tgok scene je..

    cite KRU gak best..

    0
    0
    • JAHAT BENAR says:

      AKU SOKONG KATA2 KAU BENGANGGG…..AKU DH LAMA GAM DH SKRIP/JLN CETA DRI AHMAD IDHAM NEY…SMUA NYA BNYAK BRUNSUR SEX…BNYK LGI CARA UNTUK MNYEDAR KN PADA MEREKA YG BRKENAAN BUKN DGN CARA BGINI….AKU TENGOK SMKIN CERITA MCM NE KUAR(KONON UNTUK MNYEDARKAN MEREKA YG BERKENAAN) TP SMKIN BNYK FLM MCM NE KUAR SMKIN BNYK PLAK PRKARA BURUK TRJADI X PON SMKIN BKURNGAN..SIKIT2 SBUT BRG POMPUAN..SIKIT2 BRG POMPUAN…SIKIT2 KAT CLUB TENGOKN POMPUAN MNRI SEXY..KNPA LH PIHAK YG BERKENAAN MELULUSKN FLM DRI AHMD IDHAM NE

      0
      0
  77. dayang says:

    movie macam nie la…patut didedahkan…byk dah yg berlaku dlm realiti remaja sekarang…since tahum 1999 lg dah di ipt…berlambak pompuan pakai tudung sebab nak tutup love bite….and yg pakai baju sendat biasanya…n berubah berbaju kurung pasal nak tutup buncit….ibu bapa perlu sedar akan perubahan ank2 mrk adakah ia positif atau sekadar menutup yg negatif….dalamilah Islam yg sebenarnya maka gejala sosial sekarang akn berkurangan dengan izin-Nya.

    0
    0
  78. dewi says:

    x snonohnye dialog tu..aku sbg pmpuan x snggup nk tgk movie ni..cb bygkn tgk movie ni ngan boyfren, ape perasaan kita..malu :(

    0
    0
  79. Kasih says:

    jalan citer dh bgs sbb nk bg kesedaran, tp ada antara dialog2 yg bakal membuatkan mak bapa terkedu bl anak2 kecil mula menggunakan nya nnt….

    pttnya x perlu ayat2 mcm nie, byk lg ayat yg bole digunakan….

    dan ttg isu tudung tu, kalo btl lah ahmad idham nk ceritakan ttg sekadar menutup love bite tu knp x di tnjuk kn skali ada gak remaja pompuan yg pakai tudung nk melindungi salib yg drg pakai??

    alang2 nk tnjuk, tnjuk kan smua agar bg kesedaran… jgn tnjuk yg ni tp ttp yg tu… baik xyah tnjuk lngsng kn…

    ingt filem kita wajah kita, kalo dh wajah kita cam ni lah rupanya, mmg hancurlah masa dpn ank bngsa…

    dan citer2 ahmad idham ni makin lama makin mempersendakan kaum wanita… wat ny awanita ni cam xder nilai lak…. malu lah skit..

    0
    0
  80. nur arin says:

    jgnla kuarkan ayt2 tg kita x tau ape hukumnye…krna kejahilan itu blh buat kita hilang akidah…menutup aurat itu undang2 Allah… jgn mempersendakan hukum Allah..

    0
    0
  81. nur arin says:

    DON’T JUDGE A BOOK BY ITS COVER

    Ungkapan ini kerap saya dengari, saya yakin anda juga mungkin kerap mendengarnya. Kata-kata dari wanita yang tidak menutup aurat yang sering mendakwa bahawa hatinya baik dan suci walaupun ia berpakaian seksi serta mendedahkan aurat.

    “Orang wanita bertudung pun banyak yang jahat hari ini, berzina, khalwat dan macam-macam lagi” Katanya memberi buah fikirannya.

    “Malah, kami juga baik, kami tak kacau orang, tak mengumpat dan buat benda-benda tak elok” tambah wanita ini lagi.

    Benarkah hujjah mereka?. Benarkah penampilan luaran tidak terpakai di dalam Islam ?. Ada juga yang sudah semakin ‘advance’ hujahnya lantas berhujjah dengan sebuah maksud hadith Nabi yang sohih iaitu :

    “Sesungguhnya Allah tidak melihat kepada tubuh, rupa luaran dan harta kamu, tetapi melihat kepada hati dan amalan kamu” (Riwayat Muslim)

    Simpati bercampur kesal saya mendengar bagaimana terdapat orang yang sewenangnya berhujjah dengan hadith untuk menyokong nafsunya. Hanya digunakan Islam dalam hal yang selari dengan kehendaknya sahaja.

    “Seorang pekerja yang dijumpai oleh majikannya sedang bermain ‘game’ semasa waktu kerjanya sedangkan dokumen yang dipinta si boss masih tidak disiapkan, lalu si majikan berkata: “Macam mana kamu nak cemerlang dalam kerja kalau begini sikap kamu”

    Lalu jawab si pekerja : ” Saya luaran je nampak main ‘game’ boss, tapi hati saya ikhlas dan saya kerja dengan cemerlang”

    Adakah anda rasa si boss boleh menerima cakap pekerjanya itu ?. Adakah Allah SWT boleh mengganggap hati seseorang itu suci dan baik dengan melanggar perintahNya ?

    0
    0
  82. nur arin says:

    untuk lebih lanjut..zaharadin.net…

    0
    0
  83. ape kejadahnye... says:

    pada pendapat aku la,,,kite yg da besar n boleh bepikir xkn kot nk guna ayat2 “der, nasi lemak 50sen, aku sangap,bilair” n mcm2 lagi la…bdk muda yg bru nak up n xleh pkir lagi, konpom akan guna ayat2 ni..sape plak kite nk pantau diorg ni kalo ayat2 ni da jadi makanan harian diorg…nak wat filem mcm nie bagus la, bg kesedaran,tpi kalo bnyk dialog ckp bkn2, memula tgk kelakar la, da lame menyampah la.
    tpi bile kita tgk balik, bkn ke ni realiti sebnr2 nye ke? sekarang hidup da terlampau bebas, boleh keluar suka hati,tido ngan sesape pun suka hati, sbb harga diri da xade..

    pendapat aku sendiri, ade baik n xbaik filem nie..xbestnye ayat2 yg keluar konfom akan d gunakan oleh bdk2 kecik nanti…ygbetul nya, memang inilah realiti kehidupan.pengarah xkan buat cerita kalo diorg x wat kajian dulu..kaloanak muda xjadi sosial, cerita mcm ni memang xkn wujud pun kat malaysia..

    setiap pandangan adalah berbeza2…

    0
    0
  84. daham says:

    pk dulu sebelum buat filem

    0
    0
  85. dengkilatu says:

    dah realiti buat pe nak melenting.cuba check berapa ramai minah tudung menggadai maruah beraksi dlm 3gp loh

    0
    0
  86. Fairytopia says:

    msti kuar iklan kat tv nnti, 1 m’sia tgk., nenk2, atuk2, mkck2, pkck2..diorg ni x pikir ke utk buat ayat sopan sket.. ape perasaan korang kalo kuar iklan ni time tgh tgk tv ngn mak , ayh atau 1 family?kalo aku msti malu wlaupun kita x pernah terlibat dgn bnda2 cmtu..

    0
    0
  87. hahalolo says:

    dah paham sangat dengan gelongan melayu bagus nie.suke je nak cari point nak mengutuk dan menjatuhkan orng.kenapa nak tekankan ayat sangap lubang tuh.kenapa x notice ayat setitik arak bersamaan 40 hari amalan x diterima

    0
    0
  88. ckgu bedah says:

    i am a primary school teacher. b4 this, one of my students wrote on his book that he wants to be a mat rempit. i asked him why? and he said he just immitate the dialogue from one of a malay movie on tv. this year, one of my year 6 student told me that her classmates (boys) keep repeating the dialogue ‘nasi lemak 50 sen’ at class when teachers not around and they pointed their fingers on the girls’ chest. the teachers tried so hard to build a safe and secure environment for student to learn. however, we are very dissapointed when there are many irresponsible people take this matter lightly.
    wht do i expect next year? one of my student will says, ‘aku sangap lubang…” how i do have to explain to them? help me…. our burden are increase because of this kind of people…

    0
    0
    • amina says:

      Saya sokong. And kalau nak sangat buat filem macam ni, rate kan lah 18sg ke 18 pg ke apa apa lah, as long as 18 tahun ke atas je lepas gi tengok. Macam filem filem luar jugak lah.

      Saya tak faham kenapa Malaysia taknak rate Malaysian movies guna sistem ni. Sebab kadang kadang, ada filem yang semua scene kena cut, macamlah budak 6tahun je tengok. Tapi kadang kadang, ada filem yang semua scene dia tunjuk, tak taulah nak cakap apa kalau ada budak 6tahun ter tengok.

      0
      0
  89. ckgu bedah says:

    to hahalolo… kita kena faham, untuk budak2, benda2 yg negatif lagi senang mereka ikut berbanding yg baik. mreka still bole tengok crita nih tapi dgn pengawasan ibu bapa dan ibu bapa juga perlu explain setiap inci dialog yg kluar. then, guru2 mst slalu ingatkan anak murid, apa yg bole di tiru dan apa yg tak bole ditiru. sbnarnya takde salah ngn crita nih cuma lebih baik ia disampaikan dgn cara yg PALINGGG BIJAK. refer pd cerita2 dari asia timur… (but stil, the dialogue very inappropriate)

    0
    0
  90. memyself says:

    filem arahan ahmad idham sekarang kbykkannye murah moral…kononnya nk sedarkan melayu tp babak xsenonoh tu melayu yg lakonkan…pelakon pun jenis murah, tergamak wat smthg mcm ni wlupun alasan berlakon…
    dosa masing2 tp kita ptt saling tegur menegur sesama islam…

    0
    0
  91. darwish says:

    btol kate memyself..aku xpenah tngok cte ahmad idham..xbest langsung.blakon pun xpandai…perasan bek je lbh..pas2 lo kalah xdpt award xpuas ht plak pdhal muvi die xbest langsung…sbgai ikon msyarkat(kononnye) wat la cte yg ley bg manfaat kat org rmai..tau la statement tu btol dan kenyataannye pun btol tp kt wat cte tok bangse kt sendri xkan nak aibkan bangse sendri…wat dose jerr….

    0
    0
  92. non says:

    test2…..

    0
    0
  93. amie says:

    i think, ahmad idham try to picture out the real facts yg jadi kat m’sia now…..
    yg mana tudung is just a fashion or mcm apa yg dialog kat ats tu ckp….
    tp xsemua… :)

    0
    0
  94. ryo2x0 says:

    kenapa aku xprnh dgr pon perkataan sangap tu
    bm ke
    ada dlm kamus x
    apa maksud nya

    0
    0
  95. melayau says:

    jangan katakan budak2 je yang terpengaruh dgn ‘sangap lubang’ tu, aku yang dah tua pun naik stim.tp aku dah ada bini,budak2 nak lepas cmne? tu byk 3gp melayau kita tu.Melayau rosakkan melayau!Gud job!

    0
    0
  96. ryo2x0 says:

    lagi satu aku agak inkuiri
    tgk trailer movie ni aku pon tertanya-tanya sbnrnya zaman skrg ni brp ramai melayu yg masih dara sblm kahwin
    brp peratus korg agak

    0
    0
  97. jenglot says:

    yeap..mmg realiti zaman skrg..anak2 dato semua mmg life dh xmcm org melayu dh..pompuan2 zaman skrg pakai tudung bkn ikut sunnah..sbb trend fesyen zaman skrg..bg aku reality whut..cuma org melayu kita xley terima reality..sekarang bkn zaman tanah melayu lg

    0
    0
  98. tyra says:

    agak menyakitkn ati lar dialog pkai tudung coz nk tutup luve bite…sy sbg gadis b’tudung terase ati coz bkn 2 tujuan sy pkai tudung..parents sy ajar sy b’tudung dr kecik utk tutup aurat…bkn utk tutup luve bite…haiyak!perlu ke dialog mcm???klu xde dialog mcm2 akan m’cacatkn muvie andakah?

    0
    0
  99. beautyblackbird says:

    orang yg buat skrip tu sosial yg amat tu yg skrippun mlucahh jee..

    0
    0
  100. tumpang lalu says:

    pengarah filem ni buat filem konon2 ni la situasi sebenar yg berlaku skrg…. konon2 nk sampai kan msg… tp die x sedar ke, byk kesan buruk yg bakal berlaku? nk mnghiburkn penonton pun, byk lagi cara lain… byk jugak cara lain nk sampaikan msg…
    majoriti yg menonton filem xperlu kan dialog2 mcm ‘ NASIK LEMAK 50SEN’ atau ‘AKU SANGAP LUBANG’ utk terhibur… penonton sekarang bijak pandai… bg lawak simple mcm filem afdlin shauki, khabir bhatia pun mesej tetap sampai ke hati penonton….
    ni la kalau buat filem ikut nafsu, hati.. bos die pun bukan bangsa, seagama kita.. yg die pentingkan duit, untung… mesej belakang kira

    0
    0
    • Miss GaGa says:

      Setuju ngn tumpang lalu.. Kebanyakan filem2 skg, mementingkan keuntungan semata2.. Elemen2 lucah, sudah mnjadi 1 kebiasaan plk.. Dorg beranggapan, kalo xde elemen2 sebegini, filem pn kureng.. Sgt2 mementingkan diri.. Mungkin golongan dewasa mcm kita boleh bfikiran dgn waras.. Boleh tau apa yang baik dan buruk.. Tapi mcm mana dgn golongan kanak2? Tak ada otak ke nak fikir? Ini lah dia bila DUIT mengatasi minda..

      0
      0
      • ckgu bedah says:

        saya setuju…. cabaran ibu bapa dlm pembentukan akhlak anak2 semakin mencabar kerana sumber perosaknya pun dtg dlam kalangan masyarakat kita sendiri

        0
        0
  101. wanz says:

    Bukan macam tu ke cara remaja melayu bercakap? Dah tu nak dialog macam drama swasta RTM “Kejadian tempoh hari bla…bla……” Ni la satu kelemahan filem melayu. Dialog macam orang PHD bahasa baku. Cara cakap dlm movie tak sama cakap kat luar. Why it matter? Pasal cerita melayu sangatlah BANYAK dialog dari real acting.

    0
    0
    • Miss GaGa says:

      Bila org tegur, mulalah nak kata kita bangkang habis2an..
      Kita bukan suruh buat dialog skima.. Tapi, dgn dialog lucah sedemikian, perlu ke dtonjolkan dgn ketara?? Cukup2 la dgn adegan yang menyakitkan mata tu dtonjolkan… Jgn dtambah lg dgn skrip mcm tu, walaupun mmg itu realiti… Apa di malaysia ni, dah xde realiti yang lain ke?? Kalau bkn cerita rempit, bohsia, pelacur, filem hantu plk.. Asyik2 genre yang sama.. Cuba la buat filem lain dr yg lain.. Bukannya x mampu..

      0
      0
      • ckgu bedah says:

        agree with mis gaga… itu yang saya tekankan; sampaikan message dgn cara yang paling bijak.jgn pandang rendah pada penonton melayu kerana mereka semakin bijak. dgn hanya sdikit dialog kita sudah tahu apa maksudnya dan kita boleh imagine apa yang berlaku seterusnya. pengarah tak perlu telanjangkan sampai ke akar umbi. patut ke saya kata; pengarah kita malas berfikir. nak sampaikan message yg baik melalui dialogue yg terlalu direct.. tak berseni….

        0
        0
        • Miss GaGa says:

          betul tu cikgu… kita sbg golongan dewasa, patut mdidik kanak2… kalau cerita mcm ni lah yang dtonjolkan, bkn ke sedikit sbyk akan mjadi ikutan dan mereka akn tpengaruh.. sbb tu lah tak habis2 dgn gejala sosial remaja… kita nk mdidik kononnya, tapi kita x sedar, pda msa yg sama, kita mrosakkan minda mereka…

          0
          0
  102. merin says:

    xde modal lain ke nak buat film….nampak murah pulak peluk sana peluk sini…
    memang realiti pun remaja or dewasa pun sama….tapi tuan pengarah oiii…buat la cite lain…mmm tak sabar nak tgk merong ,mahawangsa terbitan kru…

    0
    0
  103. pekakasari says:

    skarang budak sekolah rendahpun da suke kata nasi lemak 50sen, pasni taktau la..tu la realitinya

    0
    0
  104. kurus says:

    aku harap2 dia buat citer global…
    ni pulokk

    0
    0
  105. Fairytopia says:

    baik aku tgk cte rapunzel…ngeh3~

    0
    0
  106. istika nadiyana says:

    pasni dialog ni akan jd ikutan…ke mmg die amik dialog ni sbb da glam???….

    0
    0
  107. hamba allah says:

    mak ai….arap2 dialog tu disensorkn mse nk diluluskn ke pawagam

    0
    0
  108. mael says:

    sudah pun menonton filem ini. Tak adalah teruk sangat babak-babak seksi itu dan walaupun ada dialog-dialog ‘penonton dewasa’, tapi tak lah sampai merosakkan minda penonton. Dan terdapat banyak dialog2 dakwah yang diucapkan juga tetapi tidak pula korang gembar gemburkan. Senang citer, tonton dulu kerana filem ini tidak lah mempunyai adegan yang keterlaluan. Malahan banyak babak yang boleh membuatkan penonton terfikir tentang betapa ceteknya ilmu agama yang kita ada. tonton dulu, baru tahu intipatinya kerana apa yang ada di treler does not do justice to the whole film. adios. Jangan sampai ternoda.

    0
    0
  109. maueh says:

    betudung tak salah tauuuu….kan dah taat satu hukum ALLAH….yg jadik masalah nape lah abg pengarah tu buat dialog suiii….mesej yg bagus tapi pikir lah..time tengok anak2 betanya PERKATAAN yg belum d fahami tu..kesian anak2 d baja dgn perkataan tak senonoh…mcm mana kalau anak2 dia sendiri yg tanya ..baru padan muka…MENDIDIKLAH SECARA BIJAK WAHAI TUAN PENGARAH ..

    0
    0
  110. bt tquk says:

    ciannya org yg pkai tdung..ada plak ckp cm 2..xdak kualiti lgsng..nk kata open minded rr..mcm pa lg

    0
    0
  111. itsme says:

    just watched the movie yesterday. Not bad. at first mmg macam mengarut sikit dialog..but bile fikir balik..yes its reality. this movie at least ade menyedarkan org dgn cara hidup skarang..and this movie ade moral of the story nya. lain dari movie yg lain..about yg tudung tu.. org yg pakai tudung tu x payah la terasa kalau die tak buat ape2..teenagers nowadays mmg slalu buat mcm tu..wearing tudung utk cover love bite.. kalau industri kite always sensitive with this “dialog” issue, the message takkan smpai to the people who watch the movie. So, for me, Aku Masih Dara is quite interesting movie.

    0
    0
    • hyde says:

      aku tengok trailer dier aku da bole teka jln citer dr awal sampai abis. senng sangt nak predict. rase cam buang dwet je pegi tengk. cerita ahmad idham ngn david teo mmg camtu. senng nak dijangka.ntak payah tengok. tengok trailer dier je..

      0
      0
  112. mmm says:

    tapi kan, dak2 sekarang ambik aksinye je, moral dibuang jaoh2..

    0
    0