Written by AbangNara | March 14th, 2013

Ini satu cerita yang amat menarik daripada Rita Rudaini sendiri. Semalam Rita telah mengadakan sesi “chatting” bersama peminat di portal Murai. Di kesempatan itu, Rita mengambil kesempatan untuk bercerita mengenai kemelut rumah tangganya yang masih tidak selesai sehingga hari ini.

aidil rita

Menurut Rita, Aidil sebenarnya dipaksa oleh seseorang di dalam keluarganya untuk menceraikan Rita. Kata Rita:-

Rumahtangga saya telah diatur oleh orang lain dan orang itu datang dari keluarga Aidil sendiri. Aidil pernah membuat pengakuan pada saya. Dia juga pernah menangis kerana dia telah dipaksa oleh orang berkenaan untuk bercerai dengan saya. Oleh kerana itu juga, saya telah ambil masa dua bulan untuk menerimanya semula sebagai suami. Dari situlah, saya berikan kata putus kepada Aidil dengan meletakkan syarat agar rumahtangga saya tidak diatur oleh orang lain.

aidil rita
Tak sangka pula yang ada ahli keluarga mahu melihat kehancuran rumah tangga kaum kerabat mereka. Sepatutnya nasihatkanlah agar dikukuhkan lagi hubungan. Ini disuruhnya pulak bercerai. Macam-macam perangai betul manusia zaman sekarang ini. Dan Rita turut menerangkan sebab dia enggan bercerai dengan Aidil:-

Kisah rumah tangga saya masih belum selesai lagi. Sebelum ianya selesai, saya mahu perkara yang tertunggak darinya diselesaikan terlebih dulu sebelum kami sah bercerai. Saya tidak setuju untuk bercerai dengannya, kerana saya mahu memperjuangkan hak saya sebagai seorang isteri dan hak anak-anak kami. Nak lafaz cerai itu memang senang, tetapi cubalah fikir dulu dan selesaikan tanggungjawab yang masih lagi tertangguh.

rita aidil

Semoga akan ada jalan penyelesaian yang terbaik untuk kemelut mereka ini. Yang penting, kebajikan anak-anak mesti terbela. Abang Nara sokong langkah yang diambil Rita. Pastikan betul-betul yang si Aidil akan melaksanakan tanggungjawabnya sebelum penceraian terjadi. Jangan sekadar pandai buat anak tapi tak pandai jaga. Tak gitu?

P.S: Kucing lawan buaya. Kau berani?

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

175 responses to Aidil Dipaksa Ceraikan Saya Oleh Ahli Keluarganya – Rita Rudaini

  1. keledek panas says:

    aiii bila la nk abih krisis dorang ni. takkan tunggu bercucu dlu kot. selesai lah secara terhormat..

    0

    0
    • anakayam says:

      bagus…wanita harus berani tegapkan buah dada….jgn biarkan lelaki dayus mcm nih terus berleluasa…

      0

      0
      • amoi says:

        Pelissss lahhhh…jgn duk jaja rumah tangga ko dkt media or sesape je…ritu kemain lg tawar ati bagai masa dia nak rujuk dgn ko..bila Aidil nak ceraikan ko, dah ckp rumahtangga diatur plak…better diam lah rita..sbb perkara2 mcm ni x elok laaa ckp kat public…sudah2 laa citer psl rumahtangga kat org lain…x elok..bila Aidil ckp ko aibkan dia, ko kata x..skrg ni bkn kira aib ke???ni kira mengaibkan suami kekononnya suami x boleh buat keptusan sndr…kira suami x matang…so better diam dari berkata2…ape pun, semoga ko dpt kebahagiaan ok… :)

        0

        0
        • lola says:

          rita ni tak habis2 kan.apa la yang di dapat kalau nak gtau media itu ini.hari tu isu yang satu tu aidil diam..ni dia nak keluarkan kenyataan lagi..dah la rita.kalau aidil kata dia dah tak syg..awk lepaskan jela..tak penat ke?

          0

          0
        • Rigazzi says:

          Sorry to ask, where is your attorney, Pn Rita? Fundamentally in any case scenario, anak guam dinasihatkan jaga tutur kata/tidak memberikan sebarang kenyataan. the do’s and don’ts in giving any statements or make clarifications.

          be extra careful. keep your marriage problems among close family members only (a gentle reminder to all as well). anyway, selesaikan krisis baik-baik. tak perlu hebahkan aib suami/keluarganya kepada umum.

          yes, rita boleh tuntut hak dia selagi masih bergelar isteri, tapi perlu ke cerita pada umum untuk meluah perasaan? this statement should be given in the court, not in public. again, be extra careful.

          0

          0
        • nazrul natasha baiduri says:

          cerai je lah nok.. agar saya n aidil dpt berumah tangga happily ever after.. huhuhu!

          0

          0
        • K.A.A says:

          cerita yg tiada kesudah..

          0

          0
        • Anonymous says:

          ish .. da la aidil.. ceraikan je la pompuan nie.. potpetpotpetpotpet.. mulut mcm radio buruk.. ko tak rimas ke ngn bini cam ni? bercakap tak henti2. rimas siot! aku pun bukan la sokong sangt ko tapi selagi ko tak ceraikan die selagi tu la mulut berkicau. selagi tak jadi janda selagi tu la dia dok attack ko ngn family ko. nt da jd janda aku gerenti die diam (at least tak buat statement kat media kutuk2 ko lagi) sbb takut owng tuduh dia gila talak. percya la ckp aku, lepas ko ceraikn die, die crik pasal ngn ko dgn tak bg ank2 jumpa ko. dia takkan puas ati selagi ko tak melutut kat dia..

          0

          0
        • Sweet minah jambu merah biru says:

          kalau dia tk ceriteeeeeeeeee ngan media nanti semua orang akan salah kn ritaaaaaaaaaaaa aje ! nanti aidilllllllllllllllllllll aje yg betol ! jadi rita bukak lah mulot dia besar2 cakap perkara yg sebenar nye ngan mediaaaaaaaaa paham !!! tapi kenape keluarga aidil paksa aidil cerai ngan rita? tk baik tau sengaja nk runtoh kn rumah tangga orang nanti dapat sakit baru tau ! nenek minah jambu cakapppppp mertua nk kena terima anak menantu dengan baik anak dara atau pon janda mertua nk kena terimaaaa pasal anak dh suka sama suka …n mertua tk boleh benci ngan menantu …kalau mertua benci n tk suka ngan menantu nanti mertua akan dapat sakit yg terok ! minah jambu tk tau la ape sakit nyeeeeeeeeeeeeeeeeee kannnnnnnnnnnnn n minah jambu tk tau pulak cakap nenek minah jambu ni betol ke takkkkkkkkkkkkkkk !! selalu nye cakap orang tua2 tu betol ! jadi suka atau tk suka mertua diam2 aje satu hari nanti kan suka jugak kannnnnn ! mertua tk boleh suroh anak cerai kn menantu ok ! kenape ? kalau anak tk cerai kn menantu kire2 jadi anak derhaka ke pe !! mengarot betol !!

          0

          0
      • lalalala.. says:

        bagus rita, cerita jer apa jadi kat rumahtangga awak…paling pun dapat meluahkan perasaan.. kita kat luar pun memang dah tau perangai buruk laki awak tu ngan kembarnya sekali. siap keluarga mertua awak pun nak glemer masuk tv bagai, wahal bukan apa, membuka aib anak sendiri..tak ke tolol nama nya tu..

        0

        0
        • presiden kelab pinky says:

          kami sokong rita!! muak jugok dengar citer korang nih tak abes2.. tapi takper.. kami tetap bagi kata semangat ngan rita.. jangan biarkan suami poyo mu itu sesenang lafaz cerai. kasi selesai tugas dulu. sama jugak macam main bola, bukan sesukahati nak tarik diri bila rasa payah. apa punya jantan tak ada semangat langsung, belum lagi berjuang kat lahad datu. bodoh piang punya suami. WIRA DI LAHAD DATU ADALAH LELAKI DAN SUAMI YANG TERHEBAT DI MUKA BUMI INI!! GOD BLESS U ALL!

          0

          0
        • Lembu Gemok says:

          adoiiiiyaiii Rita oiii..dulu aku kesian gak kat ko…tp sejak akhir2 ni ko ni makin banyak kuar statement…mungkin kami semua tak merasa kepahitan ko,tp ko tau kan Allah Maha Mendengar?luar jer kat Tuhan yang satu..yang ko dok cakap kat media semua ni akan menyebabkan pandangan negatif bukan sahaja terhadap keluarga mentua,tapi gak ko~CUKUP!!!Pergi selamatkan rumahtanggamu yang hampir musnah tu..cukup berkata2..takut makan diri nanti…!

          0

          0
        • Anonymous says:

          i rase u ni……sayang aidil tapi biasa lah perempuan suka memberontak…last2 tuu jugak yang u cari? so memalukan laa ape yg u buat…

          0

          0
      • Anonymous says:

        Rita awak degil kepala batu..asyik nak menang je..dah dua2 pun tak nak mengalah..perhubungan takkan kemana..suami isteri kena tolak ansurla..awak dan aidil tak pass ujian rumahtangga lagi ..sampai bila2 pun cerai kawin cerai kawin cerai kawin la gamaknye..tak rugi pun mengalah sekali sekala..tak semestinya awak salah klu mengalah pun..

        0

        0
      • amor says:

        bukan mcm ni caranya rita.bukan mcm ni. apa awk dpt dgn gunakan media?keadaan akan tmbh buruk je.selama ni awk gunakan media.adakah keadaan tambah baik?sy kesian awk sebagai seorang wanita,bkn senang nk lalui.tp percayalah Allah tu ada.gunakan cr yg betul..kalau awk terus berkeras mcm ni..dorang lagi tak suka.

        0

        0
      • Kompang Bergerak says:

        Pung pang..pung pang…tak habis- habis….macam filem keluaran MIG…cerita hampir sama!!!!!!!

        0

        0
      • Rita vs Ayu says:

        Rita yang dulunya sangat sy kasihan dan bersimpati atas nasib yg menimpa dirinya, kini tidak lagi!!! makin lama, makin banyak bercerita, makin banyak bercakap, makin banyak pendedahan… Kepada bakal suami Rita yg seterusnya (kalau x jadi bercerai la…) sila kaji sikap buruk dia ni sebelum amek keputusan utk jadi suaminya yg ke-3

        0

        0
      • Anonymous says:

        muakkkkk la rita..diam la

        0

        0
      • TANTE says:

        ritaaa oiiiii pls sedar… hang ni burukkan org len lagi… adessss kang tetibe ckp.”.eeeeeehhhhh sayee tak penah burukkan keluargaaa dieeeeee” plss lah mek..//

        0

        0
    • keledek says:

      aku mmg x suka aidil & aku kesian sgt kt rita, tapi aku tengok rita terlalu banyak keluarkan statement.. just sayin’..

      0

      0
    • Anonymous says:

      KENAPA MESTI NAK AIBKAN BEKAS KELUARGA DAN BEKAS SUAMI KALAU DULU BUKAN MAIN SAYANG,SIMPAN JER LA MASALAH TU.BANYAK2 KAN BERDOA,MINTAK PADANYA.LAGI KITA ARGUE LAGI NAMPAK PERANGAI KITA YANG SEBENAR.INGAT LAH KALAU BUKAN SEBAB SAYANG RITA PADA AIDIL TAKKAN ADA ANAK2 YANG COMEL TU.APA YG JADI PASTI ADA HIKMAH.

      0

      0
      • Anonymous says:

        belum BEKAS ok!

        0

        0
      • Rimassssssssssssssssssss says:

        …dulu aku kesian..sekarang naik menyampah pulak.

        0

        0
        • Anonymous says:

          dulu nak sgt mintak cerai bagai…dah dengar aidil nak kawin kalut kata sayang aidil…..sayang pon dok kata famili aidil lagi…klu dah kawin ngan aidil..famili dia pon dah jadi famili rita gak..so jgn nak kata apa2….

          0

          0
    • bale says:

      rita..sudah2 la tu. kalau awk terus gunakan media nak attack hubby awk.mmg lagi dia benci.skrg awk nak attack family dia pulak. aidil tu boleh kawen lain n bg cucu lagi utk family dia kalau dia nak..kalau dia betul sygkan awk, dia sendiri akan pertahankan awk.skrg awk hanya duk attack dorang guna media.cukup2 la aibkan org.sampai bila pun perkara ni takan selesai.lagi tambah perasaan marah n benci dorang ada la.haih.

      0

      0
    • kamariah says:

      sekali lg mengharap agar kak rita tidak berbicara hal rumahtangga
      diluar luar mahkamah….ini akan memburukkan imej kak rita sndri….peace

      0

      0
    • j says:

      sorry to say..”minta puji” btl la this women..sekjp A, sekjp B..ttba C..

      0

      0
    • bosan says:

      sudah-sudah la tuh…!!bukan best sgt pun cerita korang..dia kena paksa or dgn rela hati pun ada aku kesah?mcm lah korang berdua ni popular n hot sgt..huggghhhhhhhhhh!!!

      0

      0
    • Selena Gemas says:

      CERITA JE RITA AIB SI AIDIL TU SAMPAI DH X LAKU KAT MATA SEMUA POMPUAN2 DLM DUNIA NI TERMASUKLAH MAKCIK2 YG BERCHETA-BERCHETA NAK BERMENANTU PEMAIN BOLA SEPAK

      0

      0
  2. Anun says:

    Ingatkan da abes cite ni…

    0

    0
    • ddd says:

      xpe…kita baca n layankan aje…mane tahu plot2 akan dtg lagi menarik…rugi la klu kita x tengok kan?

      0

      0
  3. cik embun says:

    Sabarlah Rita.. dugaan Allah ini sementara sahaja… Semoga Allah sentiasa melindungi au sekeluarga.. bawak bersabar banyak-banyak.

    0

    0
  4. bumbleebee says:

    alamak…tak habis2 lagi ke??? ape2 jela cik rita oi……dh terlalu byk stetmen yg ko bagi kat media ni…udah2 ler tu….aku percaya yg skrg ni byk dh peminat yg dari kesian kt ko dulu bertukar jadi geram plak kat ko!!!

    0

    0
  5. atz says:

    am i the 1st person comment this???

    0

    0
  6. mama says:

    aku sokong ko rita…biar ape org ckp org kutuk ko hak wanita sbgai isteri dan s’org mak ko b’hak mintak…Go rita yg penting ingat Allah tu sentiasa ada abaikan org2 yg lemahkn ko…

    0

    0
    • lola says:

      nk tegakkan hak.nk fight for our right,bukan dgn cara tambah kan benci aidil n family dia pada rita.sy pun kesian dgn rita.cuma,gunakan cra yang lembut n betul.bukan gini caranya nak tarik perhatian.dah brp lama rita attack dorang guna media,ada kebaikan tak rita dpt?keadaan tambah buruk kan?jadilah wanita yg bijak,gunakan akal fikiran.Allah itu ada bersama org teraniaya.so jgn salah percaturan.nanti makan diri balik. ;)

      0

      0
  7. hi!!! says:

    First. Hehehe

    0

    0
  8. hany says:

    mohon kpd ALLAH jalan yg terbaik..DIA shj yg memahami & mengetahui segala sesuatu..klu benar teraniaya,minta pd ALLAH spy jumpa jln keluar..

    0

    0
  9. YNA says:

    rita…camni ke u kate yg u xpernah aibkn aidil sbg seorang suami.???senyap2 dahla klu ye pn awak benci sgt dgn family aidil tu…huh

    0

    0
  10. ssshhhhh.. says:

    sabar jelah..allah swt tlh atur yg trbaik utk kita..

    0

    0
  11. hi!!! says:

    Ehh tk first la. Hahaha hi morning semua!

    0

    0
  12. Doremon says:

    PENAT da aku tgk krisis dorg ni haissshhh papepun saya doakan yg terbaik untuk kamu berdua.

    0

    0
  13. Amoi Comel says:

    Diamlah perempuan gila!!!!!!!

    0

    0
  14. lady says:

    RITA oiii kalau dah pjg cerita mcm ni cerai aja lah, sy bkn nak menangkan sapa2 tp mmg btl pun awk dah buka aib & rahsia rumah tangga untuk tatapan umum!mengaku je lah…awk masih sygkan husband, habis cerita, sbg isteri selagi tak melibatkan jenayah, perkara haram & pertumpahan darah awk sebagai ISTERI yang sah WAJIB ikut perintah suami!bodoh lah rita ni.

    0

    0
    • Nieza says:

      maaf lah saya mencelah. dia bukan bodoh. tapi dia mengikut apa yang sepatutnya. ramai wanita di luar sana tidak tahu undang2 syariah yang setelus2nya. selagi masih ada ikatan si isteri berhak menuntut hak2 yang tertunggak. bukan senang nak bercerai. bukan menyelesaikan masalah pun

      0

      0
      • Anonymous says:

        yes aku sokong ko..sbb masa aku blajar time nk spm ad bab perkahwinan ustaz ak po ckp wanita kna tau hak mereka dan boleh tuntut..pastu aku smbung blajar kt ipta ad modul P.islam po ad gak bab p’kahwinan…kl nk cerai kna teliti dulu hak2 seorg wanita,isteri dam emak yg boleh dituntut…Kpd wanita di luar yg kutuk rita g selidik dlu mana tau terjadi pd diri sendiri xla frust sbb harta pencarian kna bahagi 2…

        0

        0
      • rahman says:

        so..kalau dah tau syariahnya..bersidang n berbincang sesama sendiri…x perlu nak beritahu media dgn ape yg berlaku..ni lah salah satu AIB yg telah di canang bagi memalukan keluarga di sebelah sana..xperlu nak kata ter aniaya or what ever…mohon pdNYA itu lebih baik dari MENGATA begini..

        0

        0
        • Nieza says:

          bersidang?berbincang? di mana peranan seorang suami atau sbg khalifah dlm keluarga dalam menyelesaikan masalah? tiada statement yang mengaibkan sesiapa. Dia menjawab mengikut undang2 dan hak sbg seorang wanita&isteri. mengapa harus rasa memalukan keluarga dibelah sana? Rita menuntut hak dia dan anak2. Itu yang ramai lelaki skrg hendak berselindung disebalik kesilapan sendri. melarikan diri dalam mengambil jalan mudah. Selama ditinggalkan di mana nafkah dan tanggungjawab pada anak2? Itu sebenarnya yang dituntut. Jangan lelaki zaman skrg tau pandai buat anak je.

          0

          0
      • Cik lady maksudkan ini says:

        Ai rasa lady tu cakap rita bodoh sbb ….Dia bodoh sbb asyik bercerita kisahnya lagi untuk tatapan umum….

        Kalau taknak bercerai…nak tuntut hak sebagai isteri…ikut cakap suami…biras, ipar,mertua nak maki hamun pun..pedulikan..kata sayang suami..banyak berdoa..amik ati ( sbb sayang laki kan )

        Allah swt tak kejam kat hambanya…lama2 menda ni akan jernih…

        Rita ada 2 anak lelaki…kalau dua2 kawin pastu lari tinggal korge ( tinggalkan rita ) sbb isteri derang tak suka rita …apa rita rasa…

        Sorry to saya..rita pun keras ati…
        Berlembutlah ngan korge suami…bermaafan…tak jatuhnya maruah dek bermaafan nih….ni raya pun taknak balik…

        Stop talking bout ur hubby n his family…banyak berdoa…kalau sayang aidil…pulihkan yg tak pulih2 lagi nih…

        Ikhlas…

        0

        0
        • Anonymous says:

          to nieza…
          perlu announce dkt media ke ape yang berlaku luar dalam rumahtangga.untuk ape semua tu?dr dulu sampai skrg tidak juga seatle masaalah bila membabitkan media..sebab itu la kena duduk berbincang bersama, jgn asyik hendak bercerita keburukan sebelah pihak, jgn ingat kita setia sebagai isteri itu sudah menjadikan kita taat pada suami..kita tidak tahu ape yg berlaku antara mereka, tp jika asyik memberi statement semua org boleh menilai siapa kita sebenarnya, jgn kita menunjuk ‘kebodohan’ kita dgn media..org di luar seperti kita suka membuat spekulasi sendiri..rita kata begini,aidil akan kata begitu..percayalah!!.sebab itulah jgn sekali membuka atau memulakan cerita berkenaan kisah rumahtangga kita pd media..

          0

          0
        • Anonymous says:

          to nieza
          perlu ke announce pd media??what did u get?plz la..can solbe the problem?jawab n mengadu pdNYA..xperlu untuk 1 MALAYSIA tau ape yg berlaku,kita sendiri tidak tau ape yg berlaku pd mereka..berbalik lah pdNYA..peringatan utk sesiap saje..jgn kita mencanang keburukan org walaupun kita tau dia bersalah,menutup keburukan org lain berpuluh ganda Allah tutup keburukan kita,ingat tu….ALLAH ITU ADA, bkn begini caranya asyik bercerita pd media..si suami akan jawab pdNYA di akhirat nanti ape yg telah dia buat pd anak isteri, sebagai hamba mendoakan yg terbaik untuk kita itu lebih baik n org akan lebih hormat..bukan berperang mulut menggunakan media..ikut saluran yg betul…BERDIAM jln yg TERBAIK untuk hati,mulut,telinga dan semua anggota badan kita..berdoa,bersujud lah pdNYA..

          0

          0
        • dfgs says:

          to nieza
          perlu ke announce pd media??what did u get?plz la..can solbe the problem?jawab n mengadu pdNYA..xperlu untuk 1 MALAYSIA tau ape yg berlaku,kita sendiri tidak tau ape yg berlaku pd mereka..berbalik lah pdNYA..peringatan utk sesiap saje..jgn kita mencanang keburukan org walaupun kita tau dia bersalah,menutup keburukan org lain berpuluh ganda Allah tutup keburukan kita,ingat tu….ALLAH ITU ADA, bkn begini caranya asyik bercerita pd media..si suami akan jawab pdNYA di akhirat nanti ape yg telah dia buat pd anak isteri, sebagai hamba mendoakan yg terbaik untuk kita itu lebih baik n org akan lebih hormat..bukan berperang mulut menggunakan media..ikut saluran yg betul…BERDIAM jln yg TERBAIK untuk hati,mulut,telinga dan semua anggota badan kita..berdoa,bersujud lah pdNYA..

          0

          0
  15. alahai tak habis2 lagi ke cerita diaorang nie..muak dah aku..

    0

    0
  16. Anonymous says:

    mungkin itu dulu.. tp skang maybe sebab yg ko sebut tu n lagi satu sebab mulut ko sendiri ritaaa.. banyak sgt berbunyik! lama2 aidil pun naik menyampah!

    0

    0
  17. Nieza says:

    sangat tepat! itu yang ramai dikalangan wanita tidak tahu. cerai mmg senang lafaz settle masalah. tetapi sebenarnya selagi masih ada “ikatan” si isteri berhak meminta segala hak n nafkah yang tertunggak selama ditinggalkan. Ini semua hasil dari nasihat orang yang arif dalam undang2 syariah! Good job Rita. I’m doing the same thing sbb atas nasihat my lawyer too… Sbb dah terlalu ramai “suami” yang nak lepas tangan dgn mengambil keputusan dengan bercerai. hahaha! Wanita skrg tidak sebodoh itu!

    0

    0
    • mimija says:

      tp apa tujuannye die bercerita kt org luar dr ahli keluarga die? nk tntut hak ke, nk tntut keadilan ke, itu antara dorgberdua.. peguam, ahli keluarga.. org awm x perlu la tau.. segala yg aidil bgtau die, pun die bgtau org??? dasyat rita ni..

      0

      0
  18. Mdm Temah says:

    Udah2 le Rita oi…kan berdiam lbh baik dr dok hebohkan kemelut rmh tgga..dlu aku mmg kesian kat ko..tp skrg ni naik meluat plak..

    0

    0
  19. anony says:

    tak gitu…? tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?tak gitu…?

    0

    0
  20. habibi says:

    xpayah la nk cite semua masalah kt public….istri yg baik xkn crite hal rumah tangga..contohilah erra fazira mnjwb ape yg patut..so fikir2knlah

    0

    0
    • miss mong says:

      betul tuh..aku sokong.even bnda baik ke buruk ke psl rmh tngga kita jgn cite kt public.segala cerita peribadi biar lah hnya kita saja yg tahu.mengadu lah pada Allah Taala..

      0

      0
  21. paukaya says:

    ye la..pasni laki die nyesal..pastu nk balik kat die..pastu die kene pk dulu..sian kat anak2..pastu diorg kawin blk..pastu cerai balik..pastu gaduh lg..pastu msuk hal family balik..pastu naik mahkamah balik..sampai la tamat drama melayu ni..

    0

    0
  22. nurin says:

    buat rita, ape yg sye nmpk.. perceraian adalah jln terbaik dlm r/tgga awk. bkn nk mggalakkan perpisahan.. tp sy prcye, awk mampu jaga ank2 awk dgn baik.

    0

    0
    • erna says:

      apa yg awak nmpk? awak boleh lihat masa dpn ke? atau awak dah tolong buat solat istikharah bagi pihak dia? apa yg “awak nampak” tu adalah ilham yg dtg dari Allah atau main “rasa” saja. rita sendiri taktahu apa yg terbaik perlu dilakukan, apatah lagi kita yg bukan siapa2 dlm hidup dia. Dlm hal ni Allah saja yg boleh tolong. hanya Allah saja. ingat bercerai ni just ambil kira pandangan org2 yg arif, ahli keluarga, rakan2, dan naluri kita yg kita rsa betul ni je ke tanpa mengharapkan petunjuk dari Allah.

      0

      0
    • Mdm temah says:

      Itu yg ko nmpk tok rita….tok ank2 die ko nmpk ape? Sume ank2 nak membesar dlm family yg sempurna..ni sume kes mak bpk pk perasaan sndri jek..x pk perasaan ank2..da besar t macam mne plak hbngan ngan atok nenek kedua pihak..

      0

      0
  23. waty says:

    ah..balik2 kau, balik2 kau bagi statement! masih nak menegakkan yang ko tu je betul Rita..amik la trofi sume lakonan terbaik, skrip terbaik..sume la..menyampah aku dengan betina ni..asik nak kuar statement..pihak lagi satu langsung tak bersuara..ko sendiri nampakkan kebodohan diri sendiri..anyway..keluarga lelaki tu tetap berpihak dgn aidil, anak beranak darah daging..ko tu orang luar..tak payah la nak kata mcm2..buat bertambah benci je nanti..

    0

    0
  24. aihhh says:

    rita ooo rita… dulu ko cakap si aidil asyik cakap pasal ko kat media..
    yang ko tak habis2 citer pasal hal rumahtangga kat media kenapa.. kan aidil dah diam.. tunggu je la keputususan..

    0

    0
  25. cik manis says:

    Sudah2 la Rita, cerita2 ni toksah bagi tahu satu Malaysia lagi2 dunia hiburan ni. Apa pon doakan kebahagiaan dengan rezeki dia ajelah .

    0

    0
  26. Kuih Kochi says:

    Teringat statement Rita..”Bila masa saya aibkan dia (Aidil) di media?” so yang ni bukan aib ke Rita ooiii??? sudah2 la tu..bawak2 bertubat ye!!

    0

    0
  27. janda meriah says:

    i rasa rita masih sgt sayangkan aidil..
    tu yg susah nk lepas.. hensem kot si aidil tu..
    atlet pon atlet.. stamina mesti sedap..

    0

    0
  28. cikot says:

    rita ni mcm da xde point nk mtk simpati org…cte lama die bukak blik..motif??nk simpati ler tu..padahal syg lg sbnrnya,sblm ni kutuk kaw laki dia sdri n fmily die..twar atila pemendala..alih2 xnk plak cerai..

    0

    0
  29. man says:

    Xpa kalau kau nak tegakkan hak kau, aku pun sokong, tapi cukuplah dok buka aib suami. berdosa besar buka aib suami depan khalayak ramai. kau cerita dalam mahkamah dah la.. aku sokong tapi kau cerita la semua tu dalam mahkamah sudah.. jangan bercerita dengan media.

    0

    0
  30. huhhu says:

    SI RITA NI KONON2NYA NAK TUNTUT ITULAH INILAH..BUATLAH SECARA BIJAK RITA OII..SENARAIKN SGL TUNTUTAN AWAK TU KPD AIDIL KT MAHKAMAH..XYAH LA MMPERBODOHKN LAKI AWAK TU..AWAK TU SEOLAH2 MELETAKKN LAKI AWAK TU BWH TAPAK KAKI JER..

    TAK ABIS2 NAK PUTAR BELIT JE KJE KO…CBE INGAT BALEK,SAPE YG MEMULE MTK CERAI??KO KE AIDIL..MCMANE KO PUTAR PON,ALLAH MENGETAHUI SEGALE2NYE..ORG BOLE LA KO BOHONG KANN…HAA GITEW

    0

    0
  31. cik apple says:

    sudah-sudah lah rita…..saya tahu apa yg awak rasa.tapi lebih banyak awak cakap,cerita tentang kemelut rumahtangga lagi banyak yg akan meluat.org akan nampak awak yg tak baik.serah pada ALLAH itu yg terbaik.percayalah baik burk yg kita buat kat org ALLAH akan balas.cuma cepat dan lambat je.

    0

    0
  32. linn says:

    Dah la tu rita.muak la dgn cerita kau ni.haih

    0

    0
  33. hamba daif says:

    sdh2 la 2 rita ..asek2 nak buka aib …sbnarnya u pun ada jgak wat slh,bkn aidil sja ..so brhtila dr ska buka crita sna sni ..mlu la,1 msia tau …

    0

    0
  34. pelik says:

    rita…rita …u cntik,ada sglanya tp syg mlut u ska buka2 apa yg sptutnya d tutup n d smbyikan …syg sribu kali syg ….

    0

    0
  35. ada aku kisah says:

    beralah bukan bererti kita kalah…
    menang bukan bererti kita betul..
    pikir-pikir lah dik non…
    dah dekat bertahun aku baca cite bolak balik same jer… hmmm…
    Tingkat prestasi kurangkan kontroversi… mcm melodi haha…

    0

    0
  36. Anonymous says:

    aku dh bosan…aku dh bosan ngan cite ko ni rita oiiiii….cerai je la…( sambil mata juling ke atas )

    0

    0
  37. helljay says:

    rita ni haku tgk ckp x serupa bikin..ckp berapi2, xsyg la tawar hati la…bila aidil btol2 nak cerai dia, mcm gelabah plak minah ni..tulah…len kali jgn ckp besar sgt kate dah x kisah itu ini hal aidil tu…skang org ramai gelakkan kau ko taw….

    0

    0
  38. aku says:

    sudah rita.. cukup2lah memburukkan aidil, memalukan keluarga mertua… rita ni tau x hukum mertua dgn kita? ibarat ibu bapa kita sendiri….. mcm mana aidil sayang kat rita pun dia tetap kena sayang mak bapa dia juga sehingga akhir hayat… takkan nak suruh aidil jadi anak derhaka… apa2 pun aku respect Fasha Sanda.. walaupun family mertua dia x suka dia… tapi dia x putus asa ambik hati mertua dia… x penah pun keluar dr mulut dia kutuk2 mertua tu… camtulah bagus…. tgk sekarang ni alhamdulliah, mak mertua Fasha dah boleh terima Fasha… Rita bukan budak2 mcm Adil.. Rita dah boleh pk mana baik buruknya…. udahlah Rita…. mengadu pada Allah lagi baik… buat solat hajat, buat solat iskhtikarah… minta Allah bagi petunjuk…

    0

    0
  39. mataku says:

    ko kan masih isteri dia…apasal nak cerita hal dlm kelambu kt orang ramai…ko buat cam ni…diakan masih suami ko! dosa…masyaallah

    0

    0
  40. Seeker says:

    sudah2 la tu rita..x perlu la nk aibkan suami di media..bincang la scra profesional..

    0

    0
  41. Menyampah says:

    cukup2 sudah…aku dh cukup bosan…dlm hal ni nmpk sgt la y rita ni kepala batu sgt…..muka jer nmpk lembut…tpi hati keras cam batu…dh tu mulut x tahu nk zipppppp…pot..pet..pot pet jerrrr…

    0

    0
  42. Anonymous says:

    aidil malang dapat rita y mulut x tahu nk diam…
    rita plk malang dpt aidil y dayus…
    so…dua2 ni memg malang…..

    0

    0
    • Anonymous says:

      Hw can u ckp org malang…semua yg happen pasti Ada sebab…n mrk Akan berterimakasih dgn apa yg happen skrg if masa Akan dtg they will get a better life…jgn mudah kata org Bernasib malang cz kta tak tau lg Nasib kta nanti lg teruk dr apa yg happen kat mrk…tak Ada yg malang pun Dlm hubungan mrk cz bla berumahtangga ini semua perkara biasa cz Ada org yg mengalami lg teruk beribu Kali Ganda dr ini

      0

      0
  43. nurin says:

    x baik kte mengata sesama sdri… Rita, seburuk2 suami awk, awk prnh hdp brsme2 sbg suami isteri. Xkn satu pn xde baik die di mate awk? klu perceraian adalah jln trbaik.. berpisahlh elok2. Besarkn ank2 bersme2 wlpn jodoh sudah tiada.

    0

    0
  44. bertaubatlah Rita says:

    Bertaubatlah Rita. Istighfar & muhasabah diri. Baca Al Quran & fahamkan terjemahan. Ikut perintah Allah & Rasul. Jadilah muslimah sejati. Sedar kedudukan & tanggungjawab seorang isteri.

    0

    0
  45. sayalagini says:

    Lelaki..bila dia sudah tak sayang..tak suka..tak cinta..menyampah etc dia mmg akan buat macam ni. Dia akan ignore awak and pretend awak tak wujud pun. Jadi Rita..you better move on. There is nothing left for you to have a happy ending with Aidil. The root course kat sini is ketidakbergunaan Aidil sbg suami n bapa. Dia tak pernah nak protect hak awak dan anak2. Tidak pernah nak jaga; nak tanggung jwb. Dlm Islam bercerai bukan satu Dosa. Abis tu watpe awak nak psycho kan diri camni. Syariah is undang2 yg protect hak kebajikan anak2. Bior Aidil dunggu bin bodoh tu bayor je alimoni kat awak n anak2. U r very pretty strong woman..ada byk lagi lelaki yg nak awak as Isteri sah utk dilindungi.

    0

    0
  46. iris says:

    bosan dgn RR ni..asik menyalak x abis2…sudah2 lah wei…dah mertua x suka blah aje.. mulut pun mcm puaka mertua mana yg suka…muka kalau cantik tp perangai mcm ko ni susah la ..

    0

    0
  47. Butter scotch says:

    Macam cerita hikayat 1001 malam pulak kisah kak rita ngan Aidil ni kan kan kan……
    entah sampai bila nak tamat…..
    Yang peliknya kenapa masa kawin dulu senyap-senyap tapi bila nak cerai heboh satu Malaysia. Kak Rita pun patutnya sebagai menantu cubalah mengalah dengan mentua. orang tua ni sensitif dia lain mcm sikit kena hormat sikit. takkan lah mentua pulak yang nak kena hormat ngan menantu. Kalau keras hati mcm batu , tak selesaikan masalah dan sebab tu la pihak keluarga Aidil masuk campur . Mungkin diorang dah tahu akan jadi macam ni ….
    Apa pun diharap Kak Rita TOLONG la selesaikan hal rumahtangga dengan cara baik ya. Tak rugi kalau kita mengalah pun dan buang ego kita tak banyak , setengah… tak boleh setengah , suku pun jadi le…. Apa pun Wallahua’lam hanya Allah saja yang tahu apa yg berlaku antara kedua pasangan ini.

    0

    0
  48. Anonymous says:

    Rita, sy bkn nk bke pekung didada. Nsht sy, ckp2lh awk brkkn aidil. Pglmn sy, r/tgga sy lbh trk dri awk. Sy prnh dipukul, sepak, terajang… smpaikn sy tkt untuk msk dlm alam prkhwinan lgi.. Suami burukkan isteri, isteri burukkan suami dh jd prkre biase. Last, sy trpkr sdri, mgkn jodoh dh tiade antra kami. Tapi, suami berkeras xnk craikn sy. Sy mohon pd Tuhan, klu die trbaik buat sy, dekatknlah. Sy failkn cerai, die mengangis, tp hati sy dh ckp kras. Alhmdulillah, slps brcrai, kami baik tp hanye sbg kawan dn demi ank2 kami. Die ttp jlnkn t/jwb die sbg seorg bapa. Tiada lg prblahan… dan hdp sy bhg kini brsme ank2. Untuk msk dlm alam perkhwinan kmbli, trs trg sy serik tp saya percaye pada qada’ dan qadar Allah.

    Rita, ckp2lh brkkn Aidil. Trime lh takdir dgn hati yang terbuka.

    0

    0
  49. Anonymous says:

    dah jadi mcm2 ni, aku rasa aidil ni lagi matang. sekurang2nya die tak jaja cerita peribadi kat umum..

    0

    0
    • hoha says:

      mmgla xjaja sb dia yg salah…xkan nak jaja perangai buruk sendiri

      0

      0
      • Anonymous says:

        bodo punya orang.. berdiam diri adalah lebey baik la bodooo.. ko nak jaja p kat court laa… banggang!!1

        0

        0
  50. bedah jambu says:

    mujur la kak rita nie matang…dan tk cepat melatah…kasi ajar sikit kat budak yg tk matang mcm aidil tu…semoga perceraian tidak berlaku ye kak rita-amin-

    0

    0
    • waklu says:

      matang ke rita ni? ish ko ni pun nama pun bedah! ak ni asal2 sian kat rita terus jadi nyampah!! bila nk diam laa minah rita meroyan ni!

      0

      0
  51. sandrianasiska says:

    Am a huge fan Rita….but my advise please move on with yr life n kids excluding the douchebag Aidil. U will be a happier woman n mom..there’ll be someone out there who will treat u with lots of respect n love. It’s mentally n physically draining to continue with this charade. Yes you love him but it’s pointless if it’s a one-sided love. Love yrself first.

    0

    0
  52. Anonymous says:

    saya penah lalui saat getir rumahtangga mcm rita lalui skrg..2x saya bagi ex-husband pluang utk berubah…tp dia x berubah..smpai 1 tahap saya yang ajak dia bercerai, sbb sy dah x tahan lagi hidup dgn dia…kisah hidup kita same je rita…kalau dah xde jln penyelesaian lebih baik berpisah daripada trus memendam dendam…

    0

    0
  53. Anonymous says:

    MOVE ON JE LA RITA….

    0

    0
  54. Anonymous says:

    Maybe Rita dah serik dpermainkn 2 lelaki… For me, she’s doing for her right… Dian nk public tahu apa yg sebenarnya berlaku dan apa yg dia pendam selama ni.. Pengalaman yg lalu dia biarkan dan xkan pengalaman skg dia nak biarkan jugak.. Bagi saya dia sygkn masa depan ank2 dia, that why dia nk berbaik untuk pastikn hak2 dia dibayr sepenuhnya dan terjamin… kita semua harus mendoakn yg baik2 je untuk dia dan org lain…bukan menunding jari pada sesape.. X KENA BAYAR KOT DOAKAN YG TERBAIK TUK ORG LAIN!!!!!!

    0

    0
  55. nurin says:

    bangkit lar Rita, wlpn tnpa suami.. knp cerai diharuskan? xnk jd cmni lar… burukkan satu same lain

    0

    0
  56. Anonymous says:

    Ha, pandai pun… Dulu sebuk sgt nk cerai, dh skrg ni xnk plak… Cuba la bwk berbincang.. Selidik dulu.. Kalau ye pun ade org nasihat suh cerai mesti ade sebab… Jgn emosi sgt… Pikir psl anak tu… Jgn jaja citer merata-rata.. Semua pihak dpt malu.. Sudahla.. Jgn main tarik tali.. Wallahu alam…

    0

    0
  57. M3 says:

    Nara pun satu hal. Tayah la nak komen cam:

    “Tak sangka pula yang ada ahli keluarga mahu melihat kehancuran rumah tangga kaum kerabat mereka. Sepatutnya nasihatkanlah agar dikukuhkan lagi hubungan. Ini disuruhnya pulak bercerai. Macam-macam perangai betul manusia zaman sekarang ini”

    Nara nih menambahkan lagi emosi ade la. Benda yang tak pasti betul camni tayah dikomen lelebih.

    Ish!

    0

    0
  58. ritameroyan says:

    udoh2 le tu ritaaaaa…….
    dh xde jodoh…………
    dh xdpt diselamatkan ponnn

    0

    0
  59. nurul says:

    aku kesian kat rita ni….tapi ambik la advice ni…hal rumah tangga ni luahkan pada yang terdekat je…tak perlu orang luar tahu…..ada yang tak suka kita, ada yang suka kita…orang yang tak suka kita… bila dia tengok citer ni…lagi suka hati dia…kalau rita sayang aidil….bawa berbincang berdua….masalah dgn kluarga mertua tu…..kalau boleh bawa berbincang,banyakkan tolak ansur…insyallah ada penyelesaian ….walau macam mana pun keluarga aidil,once kita dah kawin dgn anak dia….kita kena terima perangai family dia….lama2 lmbut hati family dia nak terima rita…trust me…sebab saya pernah melalui semua tu…..

    0

    0
  60. ermmm says:

    ermmm…..

    0

    0
  61. Anonymous says:

    korang tk faham apa yg dia lalui…dia bercerita sbb dia public figure,peminat dia yg nk tau.klu korg yg org biasa tu bleh ke nk bercerita pd media? dah sah2 tkde org nk dgr kan.dah kluarga mertua benci dia,suami plk ikut kata keluarga,sapa yg tk marah??? cuba klu suami korang mcm tu,ikut je kata keluarga,tk defend isteri sendiri,korang tk marah ke? dia jd mcm tu sbb aidil jd pak turut,dan kluarga dia plk cmpur tgn.mcm tu la jadinya.korang hentam dia sbb dia dedahkan cerita itu ini,korang tk fikir ke sbb dia jd mcm tu? klu aidil berperanan spt suami yg sepatutnya,ada ke rita tu nk cerita keburukan aidil pd org? tentu tkde kan?? marah orang bersebab,sayang orang pn bersebab.kita tk duduk di tempat dia.kita tk tau penderitaan dia ditinggalkan suami,dibenci keluarga mentua,sara anak sorang diri,menahan kritikan org lg.bukan senang nk jaga anak2 yg masih kecil berseorangan ok.dua orang plk tu.dosa aidil mcmana? dosa kluarga mentua dia mcmana? klu betul pn rita ada salah,kenapa perlu aidil kluar rmh?? selesaikan saja dlm rumah,baru la org luar tk tau.nk buat apa2 tk fikir dulu.dh kita tu suami,msti kena matang dr isteri.besar sgt ke mslh smpai tk bleh nk selesai dlm rmh?? bila rita bercerita kisah sebenar,kata rita mengaibkan dia pulak!! apa2 pun aidil,fikir la siapa yg mulakan dulu.berbalik la pada punca sebenar masalah korang.jgn cari siapa yg salah skrg.cari apa punca korg jd mcm ni dan selesaikanlah punca itu shj.yg lps biar lepas.tkde siapa yg sempurna.kebahagiaan boleh dibentuk,tinggal kita nk dgn tk nk je.semoga ada jln terbaik utk kalian berdua.

    0

    0
    • Anonymous says:

      kitaorg yg tak faham ke atau Rita & korang yg tak faham tanggungjawab seorang isteri? so,meletakkan tugas sbg seorang public figure tu melebihi tugas seorang muslimah & isteri? jadi, betul ke tindakan Rita ni? Bertaubatlah, cepat minta ampun sementara masa masih ada. bkn tugas kita menghukum orang. Biar kalah dunia tapi menang akhirat.. wallahu alam

      0

      0
  62. waklu says:

    rita ko ni harap je muka lawo tp otak zero! sudah2 laa dok jaja citer laki ko je salah… ko tu xreti nk tutup mulut kenapa? jaga la sket air muka ko tu! cakap nak menang saje..

    0

    0
  63. I luv u pani ! says:

    aku teringin sgt tgk rita, raudah dan che ta tu bercuti same (hubungan yg baik lah kan) nampaknya tunggu kucing bertanduk pun tak mungkin kan, anyway rita kami org fhm awak tak sgup lepaskan adil sbb syg awak tu, tp awk jgn seksa diri bole tak? kekadang bile redha pada sesuatu hidup tu lg mudah

    0

    0
  64. Kisah Benar says:

    Perempuan bodoh ni menjaja krisis rumahtangga dia untuk mendapat sokongan kesian dari peminat. Not from me, ok rita! Face & accept reality, divorce & move forward!! Brag…brag…brag!! Tu saja this woman tahu nak buat!!

    0

    0
  65. Ciku Manis says:

    Ibu & Ayah adik beradik tak boleh dicari, tapi isteri walaubagaimana cantik & kaya sekalipun bila2 boleh diganti dan dicari. Pilih lah mana satu yg kau nak, ini lah nasihat orang tua2 kalau dah sampai tak boleh duduk sebumbung lagi

    0

    0
    • waklu says:

      ak setuju ngan ko! bini lawa tp mulut tak reti nk jaga aib mmg aidil ko kena pk masak2 laaa…

      0

      0
  66. akuseorang is3 says:

    memang betul, si siteri patut menuntut semua yang berhak kepadanya daripada suami..tetapi, syurga seorang is3 di bawah kaki suaminya… selagi suami kite bkn kaki pukul..kaki perempuan..kaki mabuk ..kaki dadah, xd sebab utk kite mengaibkan die.. keluarga suami adalah keluarga is3 juga…tggjawab suami masih berat kepada ibunya..knp masih mahu pertikaikan hukum Allah.. Elokla rita ni pegi kaunseling..mudah2an mendapat hidayah n terbuka pintu hati untuk memahami tggjawb seorg is3.. xsalah untuk beralah dan mengalah… wallahualam..

    0

    0
  67. akuseorang is3 says:

    memang betul, si isteri patut menuntut semua yang berhak kepadanya daripada suami..tetapi, syurga seorang is3 di bawah kaki suaminya… selagi suami kite bkn kaki pukul..kaki perempuan..kaki mabuk ..kaki dadah, xd sebab utk kite mengaibkan die.. keluarga suami adalah keluarga is3 juga…tggjawab suami masih berat kepada ibunya..knp masih mahu pertikaikan hukum Allah.. Elokla rita ni pegi kaunseling..mudah2an mendapat hidayah n terbuka pintu hati untuk memahami tggjawb seorg is3.. xsalah untuk beralah dan mengalah… wallahualam..

    0

    0
  68. insan kasihan says:

    Ya Allah ampunilah ksalahan, kbodohan& kterlaluanku dlm sgl urusan& ampuni pula sgl dosa yg Engkau lebih mengetahui drpd aku. (HR Muslim)

    0

    0
  69. mak jemah says:

    apabila diri x alami apa yg rita rs, mmg kita bley kutuk rita mcm2… tp pada sesiapa yg penah alami mcm kes rita, ms tu br tahu langit tinggi atau rendah.. sama mcm kes aku.. kluarga suami aku atur rmhtgga aku.. suami pulak mengikut apa saja kata kluarga dia.. diri ini, buat la bermcm2 cara buat yg terbaik.. time susah cr diri saya.. time senang mcm2 kutuk saya… pnh adik prmpuan dia reka crita mcm2 psl saya pd suami sehingga saya pernah di halau kluar oleh suami sndr.. ms tu hanya 1 sya bgtahu suami ‘biar tuhan tunjukkan sgala kbnran’.. dan alhamdullillah.. kebenaran muncul jua dan saya di pihak yg benar.. saya hnya lah seorg hamba yg lemah.. tahap kesabaran x tggi.. sehingga 1 hari saya mintak d lpskan oleh suami.. saya btol2 dah x tahan hidup dgn kluarga suami.. dan suami amat terkejut apabila saya mintak d lpskan.. dia tnya knapa.. ms tu mmg saya luahkan sgalanya.. dan dr situ suami mula sedar.. smpai skrg hbgn saya dgn kluarga mertua x baik.. bkn x pnh cuma jernihkan, tp kluarga dia mmg jnis suka cr salah org.. bukan saya sorg yg kne mcm ni.. tp semua biras perempuan sya dpt nsb yg sama.. cuma saya lg teruk kne sbb suami kesayangan kluarga.. adik prmpuan suami pnh suruh suami ceraikan sya.. tp alhamdullillah.. sejak saya luahkan sgalanya, suami tidak lg ikut ckp kluarga dia seandainya perkara itu perkara buruk.. bkn nk bukak pekung d dada.. cuma nk bgtahu, sesiapa yg x pnh alami sepertimn saya dan rita alami, mmg bley kutuk rita n saya mcm2.. tp siapa yg pnh alami sprti nsb kami, akn fhm prasaan rita..

    0

    0
    • mak jemah II says:

      yes i no what ur feeling ‘mak jemah’..tp perlu ke RITA annunce pd media…for what????????..jgn kerana DIA hidup dlm DUNIA glamour, nak heret sekali family MERTUA turut serta..family mertua org kampung yg x BIASA hidup dgn dunia DIA YG GLAMOUR tu..1 MALAYSiA tau keburukan mengenai anak dia n seluruh family dia..pernah terfikir bagaimana MERTUA dia (ORG TUA YG DAH TUA) hendak hadapi dgn masyarakat sekeliling..come on la..rita boleh seatle down sendiri dgn family aidil tanpa membabitkan MEDIA n TANPA KITA NI termasuk i n u mak jemah serta SELURUH MALAYSIA tau..untuk yg berpihak pd RITA its ok la..YG MENGUTUK,MENCACI,MENGHINA family aidil n aidil sendiri BAGAIMANA???pernah fikir????..aidil tu xpelah sbgai atlet maybe biasa dgn keadaan begini TAPI AYAH,IBU,ADIK BERADIK AIDIL YG PEREMPUAN SEMUA TU(kalau xsilap la kan)bagaimana mereka hendak berhadapan kawan2 sekeliling,jiran2,rakan2 sekerja..plssss laaaaa…..kita boleh faham ape yg rita rasa tp JGN MENCANANG KEBURUKAN FAMILY AIDIL or AIDIL sendiri dkt MEDIA..rita,rita..ape la u ni..huhhhhhh…

      0

      0
      • mak jemah says:

        mak jemah II, masih igt kisah rumahtgga rita mula2 kawen dl? siapa yg slalu menyalak kt media? kluarga mertua dia.. mak ayh aidil sndr heboh kt media.. ms tu ada rita melawan?? xdekan?? dl rita diamkan diri, mcm2 mak ayh aidil canang crita.. ditambah pulak dgn prangai kembar dia juga.. menyalak kt twitter slalu.. tahap kesabaran seseorg ada hadnye.. kita bkn nabi yg boleh mengawal kesabaran.. what goes around come around…

        0

        0
        • Anonymous says:

          abis tu?? nak kena balas ke?? cubalah jadi “isteri” & “menantu” yg redha ..!! muhasabah diri.. bukan keras kepala..

          0

          0
        • mak jemah says:

          anon : penah alami ke situasi mcm rita ni? berckp mmg senang… bl dah kne btg hidung sndr baru tahu mcm mn… igt!! kita semua manusia yg lemah.. kdg2 kesabaran ada hadnye.. bagusnye rita krna masih pertahankan rumahtgga… kluarga n biras rita buat apa?? biras x habis2 cucuk jarum kt kluarga mertua.. yg kluarga lak percaya bulat2.. bknnye rita x pnh berbuat baik pd kluarga mertua.. tp time nk berbaik setan byk mengeliling mak ayh aidil.. so kdaan jd haru balik… JANGAN MENGHUKUM SESEORG SEANDAINYE TAK MEMAHAMI SITUASI SESEORG ITU…

          0

          0
  70. Anonymous says:

    dah la rita… suami da tak sayang.. kuarga mertua tetap tak suka… move on la.. owng da tak suke buat ape ko nk terhegeh2.. lagi2 cakap tunaikan dulu tanggungjawab yg tertunggak.. honestly aku tak paham ape maksub die.. yg aku paham, rita hanya nak menng. aidil tunduk pd dia, buang kuarga dia n hidp ngn rita sahaja.. mana boleh…

    0

    0
  71. ritot says:

    dulu dak puas kutuk laki, la ni kata ada orang lain hasut pulak…apa la ko ni. konon dia tak bersalah la dan laki dia kunun masih ssaygkan dia…dah la lakonan ko…aidil sayang jangan tertipu dengan lakonan drama bini ko ek….

    0

    0
  72. fifi says:

    rita belum bertemu buku dengan ruas…pasal tu dia seronok menyalak sorang2. Aku teringin nak dengar cerita dari keluarga aidil tentang rita.,..kalau aidil tu abang aku la, dah lama aku suruh dia cerai talak 3 kat bini tua dia ni…tak abis2 nak malukan keluarga ‘suami’ dia ni……

    0

    0
    • yesss says:

      ye..i setuju dengan u, RITA ni belum bertemu buku dgn ruas…suka sgt bercerita itu dan ini berkenaan aidil n family aidil…bagus sgt kah dia ni???..suka masuk bakul angkat sendiri..selalu mengatakn diri sendiri BETUL,TERANIAYA..huhhh..plsss la..walaupun aidil MUDA dari u tp bukan sembarangan u boleh buat begini pd ur asben n his family..ingat tu!!

      0

      0
  73. i am xoxo says:

    rita ni tah ape-ape lah. dulu kesian, skrg nyampah. tak puas hati eh laki tak ikut cakap ko?

    0

    0
  74. Anonymous says:

    Bagaimana hak Aidil sbg suami? Sudahkah anda jlnkan kewajipan sbg isteri? Kan tempat isteri di sisi suami. Knp tak nak ikut ckp suami. Tak habis2 nak tuntut hak.

    0

    0
  75. Anonymous says:

    rita..ko senyap jela..x yah ckp ape2..

    0

    0
  76. omnomnom says:

    tolong laa rita rudaini..kalau ko baca laa semua komen yang ada, semua dah tak suka nak dengar masalah keluarga..tolonglaa simpan segala aib2 tuu rapat2..nak bagitau satu dunia buat apa?takde faedah pun…

    0

    0
  77. Mat K says:

    Rita, kawen je dgn abang. :)

    0

    0
  78. Anonymous says:

    Ya Allah rita ni…knp la u ni kan..x habis2 nak menjaja cerita BURUK pihak disana…ape la u ni..turunkan EGO u demi anak2 la rita..jgn fikir perasaan u sebagai isteri n menantu yg x dihargai…tu semua ujian or bahagian untuk u dgn ape yg telah kita buat,MUHASABAH DIRI..redha n terima..dari u bercakap begini lagi bertambah buruk keadaan..bayangkan kalau akan datang anak2 u buat mcmni pd u..mana satu untuk memilih samaada u or family dia..so, sebagai anak n suami, sedikit sebanyak i dapat rasakn ur asben lebih berat masaalah yg di hadapi drpd u..u kena ingat..TANGGUNGJAWAB ANAK LELAKI pd IBUBAPA yg masih hidup TAK AKAN TERPUTUS…

    0

    0
  79. fdg says:

    Ya Allah rita ni…knp la u ni kan..x habis2 nak menjaja cerita BURUK pihak disana…ape la u ni..turunkan EGO u demi anak2 la rita..jgn fikir perasaan u sebagai isteri n menantu yg x dihargai…tu semua ujian or bahagian untuk u dgn ape yg telah kita buat,MUHASABAH DIRI..redha n terima..dari u bercakap begini lagi bertambah buruk keadaan..bayangkan kalau akan datang anak2 u buat mcmni pd u..mana satu untuk memilih samaada u or family dia..so, sebagai anak n suami, sedikit sebanyak i dapat rasakn ur asben lebih berat masaalah yg di hadapi drpd u..u kena ingat..TANGGUNGJAWAB ANAK LELAKI pd IBUBAPA yg masih hidup TAK AKAN TERPUTUS…

    0

    0
  80. waklu says:

    rita bodoh tak sedar2 diri lagi… diri silap tak nak mengaku.. sian wei anak2 ko!

    0

    0
  81. sukahati says:

    itu nmenye rita still syg kt suami dia…

    0

    0
  82. bulan says:

    klu aku kluarga aidil pon aku akan paksa aidil cerai kan kau rita!!!… pastu klu ade je lagi statement kau yg boleh mengaib kan aku akan saman kau…biar padan muka kau… dulu minat sgt sbb kau cantik tapi upanya organ dlaman kau sgt busuk!!!

    0

    0
  83. Anonymous says:

    tuntut hak bkn kt media..nak settle masalah..settle btol2 la..depan2…pi urus kt luar tu..ni ckp kt media..mcm ar bole selesai….sibok ckp sane sini…eeeeaaaawwww

    0

    0
  84. endo says:

    dahsyat isteri ni.. dulu condemn suami bukan main. skrg keluarga laki pulak dia nak kutukkan terang2.. bipolar ke? kau ingin suami kau pujuk kau beriya-riya ek tu sbb kau lama2 kan kes ni? sorry. dia dah tawar hati sgt dgn kau. mulut kau tu. uish.

    0

    0
  85. CELAK DIBIBIR..... says:

    Rita3!!!!! w.up gurlzzz….kau ni ada attde prob ker kau skt jw+ gla byg….
    hr2 kemain strong lg..its proven tht u cant srvve wthout ur toys hbby..
    sdap sgt ker BATANG dia smpai kau angau cergini…well f.bll plyer
    mt mantop kn…kau2 tau nk sedap jer kn!!!! 2yg kuar sttmnt xpk..
    org dh XLALU+SLERA lg kt kau.

    0

    0
  86. ayu says:

    Sabar…Just one word….tapi klu u all yg alami situasi macam nie? Apa perasaan? akan diam jugak ker? Cakap tu senang …Tapi org yg menanggung derita tu mcm mana?…Jangan la mudah menghina…just baca luahan hati org bukan salah pun…just baca okey…jangan emosi.Sbb Hanya TUHAN YG MAHA MENGETAHUI…apa sebenarnya yg terjadi.Kita Doakan yg baik2 sudah la….Love U all….

    0

    0
  87. Anonymous says:

    xphm lah…slh sume xnak ngaku..pkrlah sume org wat salah,kte bkn malaikat,
    xsuke cerai jelah xpyh kutuk2 org laen..
    babitkan keluarga sume..

    0

    0
  88. Anonymous says:

    drg nie dua2 salah…drg kan malaikat..!

    0

    0
  89. Nueq says:

    Ape la korg nie… Bile die bercerite, kte die nk jual cite… Kalo x cite, kte lain plak.. Korg x nmpk ke Rita nie syg lg kt aidil tu… Bgs nye seorg isteri Niat mempertahankn rumahtangga die….

    0

    0
  90. Anonymous says:

    masalahnya..aku rasa rita bagi kenyataan ni tak salah..habis orang yang tanya masa dia chit chat tu..dia bagitau lah..hati perempuan..sudah lama dipendam akan jadi dendam..sabar ye rita..kuatkan diri..kalau betul sebelah aidil tu tak mau perkara ini berlarutan..selesaikan lah..aidil juga ada keluarga..tolonglah juga selesaikan perkara ni..hal ni bukan lagi dpt dibiarkan..di sinilah keluarga memainkan peranan penting..sulh itu harus..kecuali memang keluarga aidil bersalah dalam hal ini sebab itu tidak pernah tampil ..p semenjak kes rita ni aku tak suka tengok ayu raudah..

    0

    0
  91. mira says:

    masalahnya..aku rasa rita bagi kenyataan ni tak salah..habis orang yang tanya masa dia chit chat tu..dia bagitau lah..hati perempuan..sudah lama dipendam akan jadi dendam..sabar ye rita..kuatkan diri..kalau betul sebelah aidil tu tak mau perkara ini berlarutan..selesaikan lah..aidil juga ada keluarga..tolonglah juga selesaikan perkara ni..hal ni bukan lagi dpt dibiarkan..di sinilah keluarga memainkan peranan penting..sulh itu harus..kecuali memang keluarga aidil bersalah dalam hal ini sebab itu tidak pernah tampil ..p semenjak kes rita ni aku tak suka tengok ayu raudah..

    0

    0
  92. Anonymous says:

    yesss!!! round 3 rita.. mse untuk attack fmily aidil plak.. good job rita! keep your stamiina.. ader banyak round lagi nie.. round 4- attack jiran aidil plak.. round 5- attack kawan2 aidil plak.. raound 6 – attack jdt palak.. hahahah bile la nak abis.. attack la sume yg berkaitan aidil.. heboh la sampai satu dunia tau.. selagi kau tak puas..

    0

    0
    • likeicare says:

      alahai… ni dah bosan tahap gaban dah ni.. mcm tgk sinetron indon dah… bila la nak abis nye… yg ko nak tau sgt nape laki ko nak ceraikan ko tu nape la rita oii… ko tau dah jawapannya… sbb dia kaki betina la, hape lg… ko saje nak dia spell it out so org nampak konon2 ko selama ni isteri mithali yg x de wat salah tapi tetiba dianaiya (oppss… betul ke eja ni?) laki sendiri, kan? alahai… kita bukan malaikat pun.. crisis ngan family mertua tu je dah nampak ada yg x betul kat situ… muhasabah diri je la rita..udah2 le tu…

      0

      0
  93. kesian Rita says:

    kerana mulut badan binasa..

    kesian ko Rita.. satu malaysia dok geleng kepala tengok gelagat ko,Rita..

    0

    0
  94. suke gosip says:

    dulu aku sian jgk ngan rita nie..tp makin lame nmpk cam die ni ludah jilat balik..kutuk2 laki die bila mahkamah tnye kate msh syg pulak..xpaham aku pompuan nie..rase die ni msh gilakan aidil x? mengharapkan aidil x ceraikan die kot..ermm..propa lebih..

    0

    0
  95. Farah says:

    Sincerely, saya harap, kalau aidil masih ada perasaan cinta (walau sedetik), ambillah balik Rita sbg isteri, walaupun……. . I’m telling u to be matured now sbb u sbg suami mestilah memikul tanggungjawab mendidik isteri. Ya, Rita memang byk bersalah (byk) tapi saya rasa kata2 dia juga merupakan “reflection” how much she cares for u. Dia cukup defensive sbb dia sayang u. Dia takut kehilangan u sbb dia tahu terlalu byk rintangan dia lalui dlm rumahtangga. Anyway, ini lah masa nya u tebus kesilapan u juga sebagai seorang ketua keluarga. Be tough bro, tegakkan mana yg perlu ditegakkan. Saya rasa takde siapa yg takde buat kesilapan, anggap lah apa yg terjadi sebagai satu sesi terapi, maybe Rita rasa itulah cara nya utk melepaskan tekanan dan mendapat perhatian anda. Kesian kan anak2 bro. Takut mereka terumbang-ambing tanpa bimbingan seorang ayah.

    0

    0
  96. ganukite says:

    let it go la rita.. lagi banyak dosa kering jek if continue with this saga.. insyaallah ada sesuatu yg lebih baik dihadapan…

    0

    0
  97. Anonymous says:

    cakap senanglah xkena kt korang…..
    cer kalu kena…korg pon melalak jugak..
    cuma bezanya melalak kita ni xde sape peduli..
    dia ni melalak wartawan report….
    Allah je yg tau kebenarannya…
    tp sy tetap kata aidil bukan suami yg baik…sbb kalu suami yg baik xkan tinggal isteri mcm ni…
    kalu suami yg baik akan didik isteri dengan baik…
    pegilah jumpa isteri tu n bincang…biarlah dia meroyan pon..
    sebg suami kena settle dgn cara gentlelah..
    n beani nak tundukkan isteri…
    ini buat mcm ni plak lari2..ko igt main bola ke?
    aidil u dah gagal didik isteri u……
    aidil u yg salah..sbb gagal didik isteri..u yg salah….
    to rita salah u sbb xpandai kontrol emosi…
    tp iyelah..xkena kt kita singlah ckp…
    xjatuh ke air muka bila suami lari dr rumah dibantu adik beradik…dahla ko malukan dgnkawin lari……suami yg jatuhkan air muka rita dulu… apa lari macam tu macm kita ni rasaksa ke hape?

    0

    0
  98. Anonymous says:

    betul……saya setuju sgt2.saya juga setuju dgn mak jemah.
    SIAPA YG MULAKAN KRISIS NI??
    AIDIL kan??
    SIAPA YG TINGGALKAN RUMAH??
    AIDIL kan??
    SIAPA YG GAGAL JALANKAN TANGGUNGJAWAB??
    AIDIL kan??
    saya dh komen dh kt atas mggu lps…klu AIDIL betul2 menjalankan tgjwb dia sbg suami,knapa perlu meninggalkan rumah? besar sgt ke mslh smpai tk bleh selesai dlm rmh je? Fasha Sanda tu lain, mak mertua je tk suka,tp laki dia syg dia.cuba letak diri kita kt tmpt dia la.dh la mertua tk suka,suami plk masuk belah family dia.eh,yg ko nk kawin dgn aku dlu buat apa?? lain kli dh tau mak bpk kita tk suka tk pyh kawin,jgn bg harapan pd org.ini dh kawin,dh ada ank 2 org pn,alih2 nk ikut kta mak bpk lg?? AIDIL,BESAR SGT KE MSLH AWK TU SMPAI TK BLEH NK SETTLE BERDUA DGN RITA KT RMH?? Apesal masa nk lari dlu tk fikir apa akn jd.your wife tu kn public figure,lain la klu ko kwin dgn org kmpg….tkde sapa nk peduli pn ko tggal bini ke,bercerai ke.ada faham?? Nampak sgt aidil tk matang.ada mslh lari dr rmh.hai la….malu nye dpt suami mcm tu kn!! bila dh jd mcm ni smua duk kutuk rita sbb bercerita dgn media.eh,klu aidil tk lari dr rmh dlu,msti korg pn tkkn tau mereka ada mslh kn? Selesai je la kt rmh!! Aidil tu yg tk pndai jalankan tggjwb sbg suami!! Lps tu nk ckp isteri buka aib dia…sudah la…siapa yg membenarkan perkara ni diketahui umum? klu dh smpai dua kali nk bercerai,siapa bleh tahan kn?? org yg tk prnh merasa tk pyh la ckp apa2.kita ni manusia biasa ada tahap sabarnya jgk.kn rita pn prnh kata,dlu masa mak mertua dia duk jaja cerita dia tk melawan pn.skrg ni masa dia la plk. SEPATUTNYA AIDIL FIKIRKAN PERKARA NI SBLM DIA KELUAR MENINGGALKAN RITA SETAHUN YG LPS, BKN SKRG BARU NK KATA RITA BUKA AIB DIA LA…SIAPA YG MEMULAKAN DULU?? LAIN KALI BUAT KERJA PAKAI OTAK YE EN AIDIL ZAFUAN BIN ABD RAZAK.
    Betul la rita pn ada salah,tp kenapa suami tk bleh tegur kt rmh je?? knapa perlu lari kluar rumah? perempuan ni degil takat mana sgt….nabi dh bg panduan nk didik isteri,mula2 tegur,tk jd bru pkul yg tk menyakitkan,tk jd jgk bru asing tmpt tdur.ini tidak,terus lari kluar rmh.lps tu nk ckp org aib kn dia plk.KLU BETUL TK SUKA KENAPA TGGU SMPAI SETAHUN BARU NK CERAI EN.AIDIL OIIIIII….
    wahai perempuan2 kt luar sana,cuba letak korg kt tmpt rita n suami korg mcm aidil.
    FIKIR-FIKIRKAN!!

    0

    0
  99. Alex says:

    Assalam..wbt.
    More and more Rita, anda antara manusia yang akan dilaknat oleh Allah swt.

    0

    0
  100. miss s says:

    udah2 la tu cik rita..
    cam la awk tu sempurna sgt..
    asyik kutuk sane-sini..lg org menyampah adelahh..
    xyah la cite lbh2 drg pun ade maruahh gakk..
    sume org ade wat salah

    0

    0
  101. sayebelumsediakawin says:

    sebab niiii laaa aku takut nak kawin..

    0

    0
  102. Anonymous says:

    Jangan kutuk atau salahkan Rita kalau tak tahu hujung pangkal.
    Kalau Rita ni bukan artis, tak siapa pun peduli dia bercerita masalah dia pada orang. Kita pun kalau ada masalah tentu akan buka mulut bila orang bertanya, cuma siapa la kita untuk wartawan war-warkan di media. Kalau tak suka, jangan baca. Tak perlu ambik tau pun. Lantak lah dgn masalah org lain! Tapi bila tengok begitu banyak orang respon…ramai jugak yang busy body ya. Ramai yang pandai bagi nasihat bernas dan ada yang macam biasa dengan masalah begini. Saya tak kata dia betul atau salah tapi cuba faham keadaan dia, kedudukan dia. Sama2 kita doakan moga Rita dan aidil temui jalan penyelesaian dengan baik. Tak perlu nak tunjuk lagak pandai konon kita akan tangani masalah ni lebih baik dari Rita. Belum cuba belum tahu dik oiiii!

    0

    0
  103. LAILA says:

    JANGAN SAMPAI KITA TERLUPA:

    Ada suami yang lupa bahawa ibu lebih utama dari isteri ;
    Ada isteri yang lupa bahawa suami lebih utama dari ibu ;
    sekadar renungan
    Ada ibu bapa yang lupa anak perempuan mereka perlu mengutamakan suaminya lebih dari ibu bapa ;
    Ada isteri yang lupa bahawa si suami perlu mengutamakan ibu si suami melebihi si isteri ;
    Ada anak lelaki yang lupa bahawa tanggungjawab menjaga ibu dan bapa tergalas di bahu mereka dan bukan pada anak-anak perempuan ;
    Ada anak perempuan yang lupa bahawa dia lebih terikat dengan tanggungjawa kepada suami dan ibu bapa suami lebih dari ibu bapa kandungnya sendiri..

    0

    0
  104. poyo says:

    Belum kena cerai dah gile talak..kena cerai nanti tah camne gayanye…

    0

    0
  105. ms G says:

    the moral of story satu ikatan perkahwinan mestilah mendapat restu keluarga. ni lah contohnya. masa nak kawin tak fikir semua tu. dah jadi gini sape yang susah. tak ke diri sendiri. memang ajal maut, jodoh pertemuan ni ketentuan Allah tapi kita yang berakal ni kena lah bertindak dengan cara yang betul. kalau aidil tu budak lagi masa depa kwin rahsia dulu rita yang matang ni la boleh bg nasihat. hati keluarga mentua kena jaga. merendah diri dan beralah bukan tanda kita kalah. lama-lama depa akan tengok keikhlasan kita. rita stop it dari terusan menyerang kuarga mertua.

    0

    0