Written by AbangNara | May 7th, 2011

afif af

Afif, kekasih kepada bekas peserta AF satu ketika dahulu, Salima, akhirnya tersingkir jua di konsert Akademi Fantasia 9 minggu ke 5. Ramai yang berkata Afif tak layak untuk keluar tapi kalau sekadar berkata-kata tanpa undian apa gunanya kan? Afif terkeluar kerana dia mendapat undian yang paling rendah. Itu satu kenyataan yang harus diterima.

Kini hanya tinggal 7 pelajar yang meneruskan persaingan di Akademi Fantasia 9. Setelah 5 minggu, apa pendapat anda tentang AF9? Adakah menarik dan berbaloi untuk ditonton setiap minggu? Atau anda sekadar hanya menonton untuk menghabiskan masa terluang pada Sabtu malam? Kongsikan pendapat anda di ruangan komen ye.

Untuk menonton video persembahan konsert AF9 minggu ke 5, sila ke YouTube Channel GUATVCOM.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

115 responses to Afif Terkeluar Dari AF9, 7 Pelajar Terus Bersaing

  1. Kika says:

    ada aku kesah???….x layan la AF….kite layan MENTOR jew….

    0

    0
  2. Kika says:

    ada aku kesah???…kite x layan AF la..kite layan MENTOR jew….

    0

    0
  3. puteri eima says:

    AF9 just utk hiburan jer.. sbb nyer org yg bagus perfomance tkluar..
    klu Mentor, baru mnarik sbbnyer perfomance lg hebat dr AF9…

    0

    0
    • ninagirl says:

      hebat ker performance mentor…????

      setakat manekah performance artis mentor selepas final…???

      berape ramaikah yang berjaya…..?? berapa ramaikah yang diam sunyi je…??

      berape ramai yang very the negative news..??

      0

      0
  4. sofiya says:

    sweet nye d0wg <<<<

    0

    0
  5. duri says:

    Dh xde astro mmg la xblh lyn af.muahaha

    0

    0
  6. noknok says:

    sekadar penuhi malam minggu .. tp this two weeks da ok plak ..

    0

    0
  7. andrella says:

    say b0oo0oooo…to AF..xmnarik n xberbaloi pon utk ditonton..hahahhh!!

    0

    0
  8. mai says:

    sib baik hazama selamat…..

    0

    0
  9. Mannspider says:

    Comment macam budak2 tak sekolah je… Pasal kisah tak kisah pun dah berjela2…

    0

    0
    • diana says:

      Stuju… tp rasenye bdk skolah pon xde nk komen2 cam nie.. diorg nie mcm org terencat. Abg nara tanya pendapat ttg AF.. bkn suh bandingkan antara AF dgn program realiti lain…

      Ntah pape…

      0

      0
  10. nehi says:

    afif dengan salima ni bukan dah berzaman ke putus??

    0

    0
  11. kojie says:

    minggu pertama hingga minggu keempat..amat membosankan..nasib baik ada Mentor yg boleh dijadikan penanda aras……dan sekarang AF minggu kelima betul2 mengejutkan dgn peningkatan pelajar dari segi persembahan dan mutu suara…baru sama standard dgn Mentor..kalau Mentor kita ada Salma…..AF kita ada Fina…..dan ini menunjukkan operasi gugur yang dijalankan begitu menjadi….tahniah kepada tenaga pengajar

    0

    0
  12. dunia says:

    salima semakin kurus dah. jeles i..

    0

    0
  13. aleeya says:

    patutnya nera yg kluar….. suara xda… rupa pun bukan cntik sgt… just gedik jek mnarik prhatiah org tuk undi….

    0

    0
    • Bebe says:

      I think Nera has the look….. 2 be honest she has face tht’s worth 2 b envy… For any1 who says she’s not tht pretty, seems like somebody is jelous….. BUT, I do AGREE tht she’s has a voice tht make me wanna cringe, hurl & change d channel… So, memg sgt sswai laaa da kluar… stil, votes speaks louder than words…. & x phm ak knpa org msh nak vote bdak nera ni…! Buang masa laaa AF nie.. better ak layan Showdon 2011.. much better. Abg Nara I suggest u cover showdown 2011, put some flava into ur blog. Xkan la program btemakan karaoke jer…..

      0

      0
  14. dunia says:

    salima semakin kurus. jeles i

    0

    0
  15. zaliya says:

    mmg yg ptut keluar nera.. suara x ada.. tah siapa yg mngundi… ni msti orang sabah.. orang smnjung biasanya lebih peka dan tahu layaknya sseorang tu utk diundi.. tgok salma mentor.. orang sabah.. tp sebab bakat ada, 1 mmalaysia undi.. 2 baru dikatakan bakat sbenar..

    0

    0
    • Bebe says:

      Hello lady….Xkan la bdak Nera 2 msh dlm AF kta kna blame all Sabahan…. ! Tht is sooo narrow minded of u… I suggest U Stop using the phrase 1Msia cz ur comment aint tht 1Malaysia 2 me…. think b4 u post ur comment… be aware of the sensitivity……. there’s a thin line where I we cross it, there is no turning back…!

      0

      0
      • lila says:

        yala..takkanla org sabah trus kononnya cakap macam tu…

        0

        0
      • anonymous says:

        aiyak…bebe,aku baca komen zaliya ni pun aku faham dia sebut 1malaysia vote,meaning seluruh rakyat malaysia,bukannye slogan 1 malaysia….jgnla emo sgt…chill bebe

        0

        0
    • vera says:

      this word showing that u are totally narrow minded than sabahans.. u never know what 1 malaysia is..

      0

      0
    • meme says:

      pacik nera ni YB….sedara mara dia jer yg undi sbb duit byk kn..tak pyh la ko ckp org semenanjung lebih peka la, lebih tahu la…bla..bla..bla…sittt tul…

      0

      0
  16. muka bersih je laki tue..mekap keh..hehehe

    0

    0
  17. xtgk tv says:

    showdown xde ke kt youtube?

    0

    0
  18. pakai mekap ker der nie?bersih suci murni jer aku tengok ^_^

    0

    0
  19. citobon says:

    dah tak mampu pakai astro…terpaksa tengok tv3 jer…hehehehehe…sian kan….boss besar tv3 dan datuk farid ridzuan pun ada astro…korang jer yg sakai…asal tengok orang jerit jer kagum…jerit jer kagum…mak janda jerit jer kagum…tah pape tah….tak tengok takyah nak bising…sibuk nak beza beza…wat malu jer.

    0

    0
    • azwan ali says:

      ada aku kisah!!!!

      0

      0
    • UMMI HALTAKDE FAEDAH! says:

      ADA AKU KISAH!!!!!!!!!!!!!!

      ada KE????

      AKU TAK TGK SEMUA ITU KERANA AKU SIBUK LE…

      SANA SINI PERGI TAU… TAKDE LE MCM KORANG SEMUA….

      ADA AKU KISAH!!!! TAKDE FAEDAH!!!

      DARIPADA KORANG TGK SEMUA TU BAIK KORANG DAFTAR MENGUNDI LAGI BAIK TAU

      ADA AKU KISAH!!!

      MENGUNDI UNTUK PILIHANRAYA DARIPADA HABIS DUIT … BELI KREDIT… HA! HA!

      ADA AKU KISAH!!!

      0

      0
  20. mean says:

    Owh nilah die afif yg bersubahat ngn si ac jual gelang tipu org melayu tu kan..menyirap je darah aku tgk muke die nih! Huhhhh

    0

    0
    • minah says:

      ye kew? mamat ni ke? cube cite sikit.. gosip menarik ni.. heheehe. cecite cecitee

      0

      0
      • kaki says:

        aahla..br tringat..yela tu..2org ni same jek..mase jd speaker bkn men lg,begging org suh masuk..bile dh collapse,pndi sume speaker yg terdiri dr artis2 tu lepas tgn..xplak korg g pulangkan duit org2 yg dh mkn janji mns ko tu..kate masyuk wt bisnes tu..ntah pape jek..xtkt ngan doa org2 yg korg aniaya ke..ayokkk..xtau

        0

        0
  21. ... says:

    fina best la korang

    0

    0
  22. Miss Cun says:

    Bilalah si HAZAMA ni nak out.. bosan lah tengok muka dia kat AF ni.. semak jer.. basi dah..

    0

    0
  23. karim says:

    salima tak bagi laki tu pakai gelang AC..camne nak dapat energy tambahan masa perform kalau tak pakai gelang?kalau tak sure da ramai undi.

    0

    0
  24. katak pisang says:

    si fina nafas asyik berbyi jer mase nyanyi tu pun bgs bangang

    0

    0
    • mikan says:

      pengkritik, tenaga pengajar suma bangang ckp fina bagus,mana pg ilmu dorang tah, fina tu mjerit ja lbih oi, tak dgr ke..salma mntor is wayyy better!

      0

      0
      • baby face says:

        serius fins smlm x best pon…xnafikn dier ade vokal yg power…komen edry tersangatlah betul…tp kesian kne kondem yg juri2 ttp yg buta hati pekak telinga..hattan biadap gler..edry tu ag glamer dr ko lah..dier producer..ade 2 band ag…slalu join big2 event…ko hadoo…???..ok back to fina…aku ase dier mcm nk gud2 jer..bajet bgos..kalo nk kre bgos sore lena la…tone dier sedap..best dgr…sume lagu leh nyanyi kan….to fina tlg jgn menjerit sgt…sore sdap cbe nyanyi tol2..jgn nunjuk sgt lerrrr…okies..

        *terkejot afif tersingkir…igt kay…huhu…plg klaka tgk muke erul…sedih bebeno…haha..<3

        0

        0
  25. gelang ac says:

    terus turn-off dgn afif bile tau dia jual gelang ac

    0

    0
  26. babey says:

    tgk af sekadar menghabiskan mase yg ade je…af9 mmg xbest, rasenye afif x patut kuar….suara fina 2 x bape best…jerit je yg lebih. hazama ptt keluar, awak 2 dh biasa nyanyi utk MUH…bg la peluang kt org lain…

    0

    0
  27. micha02 says:

    sepatutnye erul yg kua mlm td..

    0

    0
  28. mysara says:

    rasa suara dak afif ni ok, cuma kena polish lagi. nk buat cemana, bukan rejeki ko dik..

    0

    0
  29. aku tak layan AF sbb xde astro…haha

    0

    0
  30. Aeekawa says:

    ini last.. layan2 ja la.. haha

    0

    0
  31. yang says:

    maharajalawak gak best…hehehe

    0

    0
  32. zaia says:

    Minggu ni best lak..majoriti dorang buat prsembahan yg bagus..

    0

    0
  33. aku lerrr says:

    jom tgk imam muda… hehheh….jgn mare saye ye… :)

    0

    0
  34. sakai jea :) hahahahahaha .

    0

    0
  35. UMMI HALTAKDE FAEDAH! says:

    ada aku kisah! i like erul … anak ikan mak!!!

    0

    0
  36. AF boring says:

    AF ni aku tengok sebab tak tau nak tengok apa dah before drama tv3 yang pkul 10 tu… x excited pon mcm dlu2…xde apa yg unik seperti batch stacy dulu…setakat boleh menyanyi je tapi takde kelainan.buat apa nak excited tgk kan?kalau mentor..aku excited gak la nk tengok..sebab salma ada..sape yg ckp tgk mentor tu untuk org kg je..korang mmg silap besar la..sbb AF lagi la kg gile..boring kot..music arrangement biasa2 je,sound system yang teruk, contestant yg like2 je..x best.

    0

    0
    • Yang X tahu says:

      “biasa2 je,sound system yang teruk, contestant yg like2 je..x best.”

      cik Af Boring,
      like2 2 ape yer? saya x faham….

      harap dpt terangkan maksudnya…
      terima kasih.

      0

      0
  37. AKU MINAT MENTOR TERUTAMANYA SALIMA ,ERA MEMANG BIJAK MEMILIH,TAK RUGI KAU ERA KOLEKSI HADIAH BERKANDAQ KAU ORANG DAPAT,BELUM LAGI HADIAH JUARA,HANYA JAUHARI MENGENAL MAKNIKAM.SALMA JANGAN LUPA DIRI,SUARA KAU MEMANG POWER KALAU NGAJI PUN SODAP.

    0

    0
  38. putihkaseh says:

    Apa lah korang ni, bila lah industri kita nak maju, semuanye tak kisah, nak ke jadi industri luar negara tu, nyanyi terkinja2, berguling2 macam dirasuk setan tu, nanti klau org kita wat lebih2 katalah ikut mat salleh gila tu …….. apo korang nak sebenarnye dgn industri kita sebenar, bandar ke, kg ke sama jer, ko orang dulu pun asal usulnye kg jugak, tapi tak tahulah korang lahir dari spesis lain kot, ambo ni dari keturunan adam dan hawa ……

    0

    0
  39. pringles says:

    hehe…

    0

    0
  40. mama mithali says:

    HAI SEMUA.SELAMAT HARI MAMA DAY…
    MUAH2…

    0

    0
  41. malam ni nak tengok mentor,af aku tak minat.

    0

    0
  42. rancangan hiburan sekarang banyak yg xberkualiti hanya glamour je lebih,hanya nak tunjuklawa dan batu loncatan nak cari…….

    0

    0
  43. BumbleBee says:

    **apa pendapat anda tentang AF9? Adakah menarik dan berbaloi untuk ditonton setiap minggu? Atau anda sekadar hanya menonton untuk menghabiskan masa terluang pada Sabtu malam?**
    menjawap soklan Nara;
    AF9 buat masa skang x pernah skali pun tngok lg. Tak berbaloi dan sudah tidak relevan walaupun ini yg terakhir…kalau ade masa terluang pun xkan sama skali tukar cenel ke 104 pada waktu tersebut…baik layan bola atau majalah 3~

    0

    0
    • samdol LOL says:

      tul tu AF sampah! MENTOL terbakar
      tepat jam kul 9.00mm sabtu jgn sesekali
      buka channel 104..choiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

      0

      0
  44. betul-betul tu aku sokong,buang masa dok nganga, baik layar internet ,tengok sinetron indon lagi baik .

    0

    0
    • baby face says:

      tengok sinetron indon???!!!!!!

      Wat da hekkk ko ni?????!!!!!

      Puuiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!

      0

      0
  45. AFXX says:

    AF9 sgt membosankan. tak mcm batch lps2. Dah tak teringin nak undi,sekadar tgk abeskan waktu jer. tu pon tukar2 chanel. n format 100% undian da x releven la. yg bgs plak blh kuar. yg tak bgs kekal. Asyik dok ulang knp xundi..knp xundi,,naik bosan dah dgr. n komen juri Hattan amat2 la biadap. Fina? suara xbest pon. jerit jer lebih. ntah xnampak sape yg ade aura mcm Zahid,Mawi, Stacy dulu. Yg ade kt AF9 ni xnmpk aura penyanyi cm nmpk pelajar biase.. ntahla, conclusionnye, mmg LAYAK AF MELABUHKAN TIRAINYA TAHUN NI. SEKIAN

    0

    0
  46. ezzan emmi says:

    tahun ini merupakan tahun AF yg paling membosankan….tak sangka pulak ini hadiah dr AF yg terakhir……malas nak layan…..tgk imam muda lg baik….

    0

    0
  47. hajimaru says:

    ni la ciri2 nak akhir zaman..pasal hiburan yg lagha ni pn nk gado mati-matian…tengok diam2 je la..x yah nk komen mana bagus mana x..choi!!!

    0

    0
  48. marhfiz says:

    AM tak percaya jugak mula2 bila kawan AM ckp yg afif tersingkir ..

    once kawan Am cakap afif tersingkir , Am terus bukak astro.com.my/akademifantasia pastu tgk voting afif …

    Am terkejut jugak sbb Am tgk lama2 .. AM refresh2 .. tgk2 afif kat number 4 voting tu … pastu AM refresh lagik .. ada lagik .. still num 4 ..

    pastu AM refresh lagik , pastu semua pelajar dah 0% dah .. baru la kedudukan afif dah xde .. huhu..

    kalau AF tutup undi lambt sikit , insyallah afif boleh stay dalam AF ..

    Am pun buat survey , ramai yg view prfomance afif kat youtube or any videos comoare to other students ..

    whatever it is , AM ttp sokong afif ..

    0

    0
  49. Janet says:

    janet tgk sjk keblakngn ni ramai dak sabah nek pentas nk jd penyanyi. Ramai jd juara tp kecundang jd penyanyi rakaman. Tgk mentor pn ada sekor janda gemok dr sabah nk jd penyanyi. Skg album susah nk jual pn ada hati nk menyanyi. Lepas jd juare duit habis balik kmpong tanam jagung

    0

    0
    • sumandak says:

      ni lar ni ati2 busuk…suka ati die lar nak join prtndingan 2..yg ko terSGT lar jeles pa hal…rezeki msing2..ko xpyh lar nak ckp cam 2..bangappp punya minah…glemer x glemer e2 hal dia lah…adoiiiii mmg sah ko jeles coz ko x trpilih..HUahahaaaaaaa!!

      0

      0
  50. effie says:

    mula2 AF 9 mcm tak best, tapi pas tgk show dorang minggu lepas…aku tabik spring laa kat tenaga pengajar mmg best n aku pn dh minat sorang dua pelajar AF9 ni.. Erul best la minggu lepas.. ada energy.. n aku suka hazama wpun dia nyanyi lagu yg biasa2 aje.. Fina mmg mantap..

    0

    0
  51. ada aku kisah?????? says:

    hahahahahaha… bosan tui baca komen sume2 yg pkai trademark ada aku kisah? hohohohoho~ aku xkisah langsung sebenarnya.. sbb aku xda tv wahhahahahahahaha~

    0

    0
  52. ting ting says:

    oit janet..apasal jari ko tu s**l betul taip komen mcm tu..xbaik la ckp janda gemok..nti berbalik kat ko baru tau..apa nak jadi la org msia mcm ko ni,suka sgt hasad dengki..

    0

    0
  53. momok anti gelang ac says:

    OI AFIF KENAPE KO MASUK AF? PEGI LA JUAL GELANG AC KEBANGGAAN KO TUH… DAHLA KEJE MENIPU ORG MELAYU… BILE ORG TEGUR CKP ORG DENGKI LA,FITNAH LA.. SKANG NI SUME SPEAKER BTERABUR LARI.. TIME PUJUK ORG MASUK BUKAN MAIN LAGI YEK!! EEEEE MENYAMPAH AKU TGK MUKE SEKOR2 NI…KO NGAN SALIMA KELALAR MMG SESUAI..DEDUA HAMPEH!!

    0

    0
  54. aspire5580 says:

    sape2 yg dpt undian tinggi tu jgnla confident sgt yer..x pasal2 leh tersingkir..

    0

    0
  55. Janet says:

    xde pe janet nk cakap melainkan ‘pink porky’ pd sape yg ckp janet dengki tu

    0

    0
  56. heheee…~no komen..sbb sya bkn peminat Af, n xpenah vote..huhu tp,gmbar gulr nih spa?hehee

    0

    0
  57. veronxav says:

    both of them are loser..rejected..hmm..what a pity…

    0

    0
  58. insaf la sgt says:

    pe la korg ni..rugi mase tnaga tgk aflatnatullah metol ni..baik tido..skang ak sedar betapa rugi sisa2 hidup ak lyn af1 2 3..skang blja tggi skt bru nk sedar..

    0

    0
  59. mata kejora says:

    Nama pun program hiburan sapa2 pun bolih tengok,tak suka tutup tv.Komen2 ni pun hiburan jugak,aku suka baca2 komen ni,Terima kasih bangnara aku minat laman kau ni,updatelah info yang membina .

    0

    0
  60. carpe_diem says:

    saya tak tgk AF.. dr rancangan AF yg pertama sampai la skrg ni.. bagi saya AF ni tempat budak2 (mostly Malays) yg nk jadi artis “mi segera”.. Mentor lg.. kalau tertgk geleng2 je kepala then tukar discovery or history channel.. takpun animal planet ke..
    I’m against tv programs like these.. i don’t know how they got here in the first place.. (please do not mind my English grammar)..

    0

    0
  61. mata kejora says:

    aku pun mcm tu jugak ,astro pun tak dak ,hiburan lebih2 melalaikan tu hukamnya haram,buatlah apa yg terbaik sebelum ajal mnjmput.

    0

    0
  62. nurien sofea says:

    dgr suara imam² muda bernasyid lg sedap dr sume dak² af nie.

    0

    0
  63. memaya says:

    Afif ni sempat promo AC KOntoltium masa diari AF ya…si afif ni balaci hamba suruhan AC MIzal penipu pengkhianat bangsa Melayu!!!gelang harga rm5 jual sampai rm1000 kat bangsa sendiri pastu tipu cakap gelang dari China tuh ada baik utk kesihatan la,sembuh penyakit,jadi kuat FUC***** AC Mizal n semua balaci parasit AC speaker including Salma n Afif nih!!!dah berapa ramai org melayu kena tipu!!!bayar beribu2 konon2 pelaburan tp hampeh sampai skrg sesen pun xdapat apa2…

    0

    0
  64. goreng pisang says:

    xkshla mentor @ af pe kebende ker..dorg cri rezeki yg halal..
    korg nie komen smpai nk maki2 knp..
    mcm korg perfect sgt..

    0

    0
  65. wanita hamil says:

    this year mmg lgsng x tgk/ikut af ni..so mmg x brape thu sgt la psal af 9 ni

    0

    0