Written by Bella | April 26th, 2017

Pasti anda semua sedar bahawa kebanyakan anugerah-anugerah bagi mereka yang terlibat didalam industri hiburan tanah air selalunya berdasarkan undian bukan? Malah, peminat tegar mereka sanggup habis ribuan ringgit untuk memastikan artis kesayangan mereka menang.  Tentu sekali seseorang artis itu juga harus popular untuk meraih undian.

Isu ini mendapat perhatian pelakon Afdlin Shauki. Menurut Afdlin, masalah utama anugerah seperti ini bukan kerana ia anugerah syok sendiri tetapi anugerah tersebut boleh dimanipulasi undinya oleh sesetengah individu ataupun korporat-korporat  yang mahu memanfaatkan peluang yang ada dengan menaikkan nama artis yang menjadi duta produk mereka. Ia sekaligus turut menaikkan nama jenama mereka. Dalam erti kata lain, peminat sebenarnya tidak mempunyai hak seratus peratus untuk mengundi artis mereka.

Jom baca luahan penuh Afdlin : –

Tidak dinafikan, kadang-kadang ada artis yang lebih berbakat dan layak untuk memenangi sesuatu anugerah tetapi sayangnya semua itu tidak dipandang oleh sesetengah pihak. Apa pula pendapat anda?

[jetpack-related-posts]

60 responses to Afdlin Shauki Luah Pendapat Tentang Anugerah Yang Berdasarkan Populariti Semata-mata

  1. Biasa ah says:

    Ada duit semua jadi bro..
    Takde duit senyap je …
    Gitu la adat dunia

    39

    0
    • Omak gorgeous says:

      Sekarang mmg dunia kapitalis.

      Macm M. Nasir dulu prnah ckp, sekarang mana ada orang berani nak buat album, sbb takut berkarya x laku. Sekarang org buat single. Satu lagu je boleh laku, sbb yg dijual tu bukan karya seni, branding artis celop tu yg dijualnya. Putar la smpai 50 kali sehari dkt radio, smpai korang semua naik muntah, & subconciously dgr lama2 jadi sedap pulak. Sama je mcm iluminati. Yg kaya tu korporat2 jugak, fans yg dibayr ni pun ngekor2 je la punggung artis tu kemana2 dia pegi.

      58

      0
      • iq says:

        bagus punya statment. agak2 nye si zed zaidi tue boleh komen ke mcm nihh.

        35

        0
        • Anonymous says:

          zaman skrg..suara katak pon boleh jadi penyanyi..asalkn followers insta berjuta…

          38

          0
        • ko rasa? says:

          yg terbaru.. diana daniel jadi penyanyi.

          17

          1
        • tu la pasal says:

          mcm mana lh industri ni x hancur chuols. bila netizen komen sikit, cakap melayu2 dengki..busok hati. bila fazura, ayda jebat buat lagu, kak cik dan kak senah ckp da “rezeki dia”. “bila melayu nk maju” dll. habis tu nk komen apa lagi?

          21

          0
        • Zasss says:

          Jangan terkejut kalau lepas ni Fatah Amin menang Penyanyi Lelaki Terhebat dalam Anugerah yang disponsor Oppor! Dan begitulah seterusnya.

          37

          0
        • NONA says:

          KALAU NK HARAP ANUGERAH BERPRESTIJ..SAMPAI KE TUA BANGKA LA AYDA JEBAT, FATTAH AMIN..NEELOFAKE NK NAIK PENTAS..
          IYE KE IDOK?

          48

          0
        • Lol says:

          Kalau anugerah berprestij, aku rasa sampai ke tua pun level-level fatah amin, ayda jebat and neelofake takkan naik pentas! Untung la ada anugerah cap ayam cam ni. Huhuhu

          19

          0
      • LOL says:

        awards kt msia ni boleh dibeli lah woi. pastu bila naik pentas dah la ucapan panjang berjela. buat2 nangis airmata buaya. opah dan jiran2 kt kampung pun disebut tanda terima kasih. yg paling melucukan…buat2 terkejut beruk pulak. lambat je nk bangun dr seat. hahahah…lepas sebulan siapa pun x kisah. semuanya dah dibeli oleh syarikat2 dan produser2 drama dan filem.

        26

        0
        • Crew ABPBH says:

          agree… award shows kat indonesia dan india paling best. lepas nama pemenang diumumkn.. theyols terus naik ke pentas mcm kilat je. perlu ke b’lakon buat2 kononnya lah.. terkezut?!!! sbb diaorang sane da paham, awards tu dah dibayar oleh syarikat2 yg mereka berlakon.. b’naung. kt msia ni, ceh.. kalau boleh sblum naik pentas kasi ucapan, bua zakar si suami pon nk cium. padahalnye…. tu semua dah di”atur”.

          12

          0
    • Takkan X Paham2 says:

      astro kira apa bang, ingat duit jew. ko ingat rancangan2 diaorang utk ketenghkn bakat ke? 30% je bakat bang oiiii, selebih diaorang cipta program dan rancangan sbb nk cari penaja2 dan brand2 korporat yg sanggup bayar iklan dan penyiaran. tu ha, akademi fantasia tu, gegarvaganza, maharaja lawak tu sume. contoh konon cari bakat padahal, waktu time iklan…berlambak2 panjang pulak tu. disitu mereka buat duit.

      20

      0
    • annedee says:

      Singapore nye awards more quality, beto menang for pelakon terbaik, sebab mmng tngk lakonan dan buakn yglain2.

      15

      0
    • nak bagitahu aku tak tengok..hahah says:

      lepas aida jebat menang penyanyi popular kalahkan ct nurhaliza ngan yg lain2 tahun lepas, aku tak rasa nak tengok pon anugerah ni tahun ni.. hahahahhahaha

      0

      0
  2. Shhh says:

    betul aku setuju..dulu kalo menang anugerah popular ni, kerana kerja keras dia selama setahun tu. mmg layak menang..tpi kalo menang sebab hanya popular satu drama, satu lagu je pastu lbh kepada gosip2 murahan..dan lagu atau drama ko pun hanya budak-budak je layan. blm tentu ko layak menang walaunpun ko da peminat ramai..lepas ni kena wujudkan TEEN CHOICE AWARDS..biar budak2 je pilih..msa dulu cuma wujud ABPBH je..msa tu aku tk leh nk ckp apa bila asik DCT je menang tpi dia selalu bekerja keras..selalu ada lgu baru, jrg da kontroversi dn peminat dia ramai..tu mmg aku akui lah..sbb aku pun peminat dia..skrg ni mcm tk da makna pun kalo ko rebut semua anugerah yg ada..sedangkan ko mmg tk layak..yelah peminat ko ramai..dgn lagu atau drama yg ntah apa2..lbh baik aku layan kartun walaupun berulang2…

    5

    1
  3. Chanella says:

    susah nak lihat anugerah yg btol2 berprestij di Malaysia…lama kelamaan tak dapat bayangkan industri di Malaysia mungkin akan jadi layu dan hilang keunggulan bakat sebenar anak seni tanah air…hanya dibayangi popular yang dikecapi sementara dan penuh kotroversi…dan akhirnya hilang

    37

    0
    • Cikgu Shida says:

      psal semua ingat untung. kepala hotak semua ada simbol RM. stesen2 tv swasta lah yg patut dipersalahkan. mereka ni la yg sanggup gadaikan seni demi bayaran dr penaja2 dan juga pengusaha2 produk. tengok je lah waktu ajl masa tok vida sponsor. dah jadi mcm kekampung anugerah tu. rosak imej…

      11

      0
    • zassss sebijik says:

      malaysia ni dah jadi bahan lawak. yg dah terang2 makan rasuah pun boleh pergi kerja lagi org2 gomen….inikan artis. apa nk heran wak.

      10

      1
  4. Mak Labu says:

    yang tunggul kayu pun bole menag..makin lama makin nampak dah kan..aku memang setuju sangat dengan pendapat afdlin ni, keputusan pun macam memasing tu dah tau yang DIA akan menang

    36

    1
  5. melati says:

    Artis yg pandai Omputih mcm Afdlin , Azwan & seangkatan dgn nya..korang tk suka Artis2 yg Bodoh & memalukan Bahasa English mcm Shuib korang agung2 kan..!!! camner nk maju industri Pilem Malaysia..!!! saya ni yg dulu Selalu dgr Sinar FM , tapi dh berubah sebab Shuib yg Poyo tu nk ckp English tapi Hampeh pastu Poyo plak , konon English Broken dia tu Betul..!!! sekarang ni dgr Cik Piah & SY lagi BEST..!!!

    11

    10
    • anon says:

      cik peah dan sy pun tak reti ckp omputeh
      ko pun sama poyo lah jadinya kan kan kan..
      dgn sy yg ntah apa2 nya dialog
      dgn cik peah yg ss sendiri nyanyi tak habis tuh yg ko suka
      makanya ko pun sama poyoo lah

      13

      0
  6. Anonymous says:

    Agreed! Lepas tu kang ada la langau bising cakap afdlin ni dah hambar tu yang keluar statement pedas untuk cari publisiti. Padahal betul pun apa yang dia cakap tu.

    53

    1
  7. Orang tengah says:

    Those who have won that night is because they have been trending throughout the year and they deserved the popularity awards. Bkn nya senyap mcm ko tetiba menang… tu baru garu kepala

    2

    55
    • Sakura says:

      kalau trending pun x menang jugak… macam Zul Arifin time dia tengah top tapi anugerah berita harian dia x menang pun. yg menang artis sendu jarang berlakon. banyak betul masa beli surat khabar lepas tu tick….hahaha

      23

      0
      • Anonymous says:

        Balak tu x hadap pminat dia pun… strending mna dia pun, kalo x reti appreciate pminat then what’s the point kan?

        5

        1
  8. Anonymous says:

    ni mcm kes lopak laa time abpbh thn lps…ntah camne dia blh jd bintang popular…berlakon pn jarang..huhu…yolaa…dio byk duit..borong satu lori paper lps tu suh staff2,dropship2,agen2 dia undi dia…kurkur…x mustahil thn ni pn ttb si patah layu di tasik madu tu pn menang…opkos laaa lopak akn tlg kannnn???kannn???kannn???alasan nye gelombang lopataik…

    49

    1
  9. Anonymous says:

    Agreed.. Patutnya pelakon2 yg talented patutnya menang anugerah bkan pelakon yg harap mka je tpi belakon kelaut..

    21

    0
  10. Anonymous says:

    Aku setuju sangat pendapat afdlin. Semakin lama, aku rasakan industri seni negara ni makin tenat. Bukanla tak da yg berbakat tapi yg kurang berbakat lebih diberi peluang. Marketing punya pasal la kut. Tapi sayang la. Dah tak macam dulu lg.

    29

    1
  11. Sambal belacan says:

    Aku setuju sangat pendapat afdlin. Semakin lama, aku rasakan industri seni negara ni makin tenat. Bukanla tak da yg berbakat tapi yg kurang berbakat lebih diberi peluang. Marketing punya pasal la kut. Tapi sayang la. Dah tak macam dulu lg.

    1

    1
  12. Anonymous says:

    Adakah dengan fasih berbahasa english menjadi ukuran kebijaksanaan seseorang individu. Rezeki seseorang takkan berpindah kepada orang lain jika sememangnya rezeki beliau.

    5

    3
    • Sakura says:

      zaman sekarang potong Q lah kalau nak sesuatu job. kalau kau berbaris ikut barisan yg betul… sorry lah job tu dah disambar orang.

      3

      3
  13. Minah Jambu says:

    Di mana seniman dalam perkara ini. Ini la kerja seniman untuk mertabatkan industri malaysia. Tidak kira dlm bidang nyanyian or lakonan.

    17

    0
    • damai says:

      Seniman akan timbul bila ada kait2 mengait dgn artis terbuat silap, dan akan membakar2 kes tersebut. itu aja Seniman blh buat, ckp aja nak menjaga artis yg berbakat tapi mana adeh. Kesian artist yg benar2 berbakat dan lakonan mrk btl memberi kesan, susah btl nak dpt award, bak kata pepatah “X berbakat tapi ada rupa dan ramai fans akan menang punya”

      12

      0
  14. Tasah Sillah says:

    Aku rasa pemenang masa AME tu yang logik menang pun Yusuf Iskandar je. Yang lain hampehhhh.

    2

    8
  15. anti-AJ says:

    takpe la, anugerah anugerah macam meletop bagai tu laa kita boleh nampak artis yang tak menang untuk anugerah yang betul punya berprestij, nak merasa naik pentas. kalau tak ada anugerah macam meletop tu, menunggu la dorang hatta 10 tahun sekali pun, just datang anugerah menggayakan baju rekaan pereka fesyen terkenal. kahkah!

    10

    1
  16. Kesiannyaaaaaa says:

    Alah..afdlin ni ckp jer..dia pon sama..bukan ke superspontan pon amik org2 yg sama? Pastu taruk lah 2 3 org2 yg lain tqpi confirm dorang kalah punya. Last last yg menang Johan, johan & johan. Pusing2 org tu jugak…sama jer lah semua..takyah kata mengata.

    25

    2
  17. Anas Aidan says:

    The reason all the stupidity happens, realistically the industry doesnt recognize real talent. Takde bakat pun penyanyi ke, pelakon ke, producer, director, writer..mmg msia still very very much behind. Plus peminat pun very shallow. Low mentality yang menyebabkan asal ada rupe je(tak cantik mana pun) boleh jadi artis, asal boleh direct, buat citer hantu lawak bodoh. Bila org tu berbadan besar tapi ada bakat mmg tak boleh laku disini. Very stupid. So that’s why artis yang ada skrg ni takat berlakon drama cinta, citer hantu, pompuan betudung dgn jantan badan steroid, tak payah pergi drama school nak berlakon citer mcm tu. Then baru popular sikit, jual tudung, jubah plus wtever sbb they know by just being artis msia mmg tak kemana. Then tmbah lagi ada hati nk buat autobiografi. Valentino Rossi pun took 20 years baru tulis buku. Itu la yg buat diorg popular, that too tak la ramai giler msian yg jadi peminat, just a handful je. Sampai bila pun industri yg tak kenal bakat ni tak kan boleh beat negeri lain mcm Indon, thailand or philippine. India bollywood jgn ckp la, diorg pun boleh masuk hollywood. Sorry la..maaf byk2

    4

    1
  18. aih says:

    mansuhkan ajer undi ni.. settle.. biar judge yang decide…

    7

    1
  19. Anonymous says:

    korang sembang langgan jgk astro..cuba tak langgan..biar bg astro lingkup..dah lah buat program time Israk Mikraj dgn pertabalan Agung..belakangnya sapa org kapir yg berjaya buat Melayu alpa dgn hiburan kini yg tak berapa menghiburkan…kat Malaysia ni komunis tengah berhijrah beramai2 dalam diam Melayu pulak ibarat menang bersorak kampung tergadai..tutup tv buatlah sesuatu…

    6

    1
  20. dina says:

    anugerah vongok dan SS

    2

    1
  21. oh khai says:

    yg pnting khai bahar mng..!

    0

    4
  22. Anonymous says:

    Malaysia..muzik dah hancurrr.banyak suara katak dan berudu.filem drama dah taraf sampah.semua kisah kemaruk celah kangkang saja.Sila meniaggal.

    4

    1
  23. Mime says:

    Mlm anugerah syok sendiri…merendahkn audience astro…rasanya program haramain backpackers lebih berkualiti dari tngok nelofa mkn,..drama pilot tu ok la wlu cm diciplak sikit dari satu film inggeris…lagu pencuri hati dh basi pn boleh menang…jihan pn x kurang hebat sbg pengacara…johan mmg belum ada saingan…cilik meletop n couple meletop sgt x sesuai…nana ok la sesuai dgn bakat dn popular masakini…dh 5 thun tapi anugerahnya x boleh dibanggakn…

    8

    0
  24. Man with a golden gun says:

    Industri hiburan msia is a joke. Thats y lawak2 bodoh menjadi2. Face it, we cant even beat indo. Pathethic

    5

    0
  25. baim punye cilok says:

    cakap orang je…kawan2 dia sume beli dato’ jugek….pasaipa? nak femes jugek kan…hmmm 2×5 5×2

    2

    1
  26. Anonymous says:

    anugerah meletops… asek geng2 puak sendiri sapu…. thn depan dan lagi lagi.. ulang lagii kt pentas buat muka poyo action skrip ke laut.. dan2 kutip lagi sume hadiah syok sendiri..

    1

    1
  27. Anonymous says:

    betul..setuju sangat sangat dengan kenyataan @afdlinshauki…
    yang menang tu macam x layak ja…n yg plg x best yg menang asyik org yg sama dan org yg memang ada kena mengena dengan rancangan tu..

    1

    1
  28. nok gebuzzz says:

    hakikatnya zaman sekarang semua duit…ada duit semua boleh!ikut perangai najib…duit ada power lagi byk!!

    2

    1
  29. wekkkkkkk says:

    aku dh lama x layan..apa2 anugrh ke apa2…lebih2 lgi retis Malaysia..yg muda diagung2kan..byk rezeki, hrp muka cntik mekap / handsome buatan je. Yg otai..lama2 byarn murh., walaupn blakon dh lali….wekkkkkkk

    1

    1
  30. AnugerahCheapSale says:

    totally agree..anugerah mcm ni anugerah ‘cheap sale’ tak memberikan apa2 makna..its easily manipulated and people, please..please stop wasting your money for this nonsense anugerah..never ever vote for other anugerah as well..buat apa la korg buang duit vote benda2 bodoh..duit vote tu pergi beli nasi lagi bagus..

    1

    1
  31. Pelik says:

    Susah sgt ke nak buat anugerah yg bukan undian peminat?? Susah sgt ke? Nak kene bayar juta2 ke kat juri2 yg bertauliah? Cerita dia susah kalau semua mata duitan. Industri makin haus pun dah tak kisah janji duit asyukk. Senior2 bckp pun pihak sana buat bodoh je. Takde tindakan apa pun sbb ‘pihak2’ ni yg kuasai industri skrg. Senior2 ni dah di tolak tepi.

    1

    0
  32. alia says:

    memang dr dulu lagi mcm niii…..cara diaorg buat ni tak adil….sbb tu aku tak suka nk tgk anugerah bodoh dan syok sendiri mcm ni

    0

    0
  33. wekkkkkkk says:

    aku hrp yg menang byk tu tahun dpn 2018… kawin dn dpt anak kembar…trus senyap..pas tu bdn geber..mukapun geber.

    0

    0

Leave a Comment

Optional