Written by Bella | July 12th, 2016

Beberapa hari ini memang hangat dengan isu dimana David Teo yang dianggap menghina pelakon lagenda P Ramlee yang penghujung hidupnya tidak dilimpahi dengan kemewahan.

Turut terpanggil untuk meluahkan pendapat mengenai kenyataan David Teo ialah Afdlin Shauki. Afdlin yang sudah lama berada dalam industri seni dan mempunyai pengalaman yang cukup luas  melalui akaun Facebooknya telah menjelaskan beberapa perkara yang menyebabkan sesetengah artis boleh jadi miskin serta undang-undang didalam industri yang agak lemah serta menguntungkan sebelah pihak sahaja.

Malah, ada sahaja yang pihak yang memanipulasi artis dan ini menyebabkan mereka tidak dapat meninggalkan apa-apa pada waris mereka.

Berikut antara kenyataan Afdlin :-

Dari zaman dulu sehingga sekarang ada sahaja org nak memanipulasi org seni pasal pada tanggapan ramai org seni ni bodoh dan tak berpelajaran. Oleh kerana wang bukan menjadi motivasi utama, tak bermakna kami bodoh sekarang. Shaw brothers ambil semua intellectual property rights yang sepatutnya samada di kongsikan dengan karyawan atau ada peratusan yang masih berhak dituntut oleh karyawan atau warisnya. Saya nak tanya sekarang adakah prektis ini masih berleluasa? Di mana studio masih nak menuntut all rights kepada hasil karya seorang artis itu?

Jawapannya YA!!!! RTM, Grand Brilliance, Astro Shaw , Media Prima, Astro semua masih mempraktikkan memegang rights harta intelek dari karyawan. Walaubagaimanapun kebelakangan ini Astro dan Media Prima ada mula berkongsi rights dengan penerbit tetapi saya tidak  tahu berapa meluas.

So artis di hari tua tidak dapat meninggalkan apa apa pada warisnya. Jadi jawapan kenapa P Ramlee duduk di pinggir Bukit Bintang En David adalah dia tidak di ‘Protect’ oleh undang-undang negara ini. Dia dieksploitasi oleh studio-studio besar yang mengambil semua harta inteleknya, dan ianya tiada kena mengena dengan dia adalah artis yang tidak berdisiplin, tiada komitmen atau tidak tahu menjaga periuk nasinya.

Tambah Afdlin, sehingga kini masih belum wujudnya undang-undang yang mengatakan pihak penerbit dan stesen televisyen tidak boleh mengambil harta intelek karyawan.

Sehingga sekarang masih belum ada rang undang-undang parlimen yang menyatakan studio atau stesyen tv tidak berhak mengambil harta intelek seorang karyawan kecuali karyawan mahu menjual harta intelek itu pada harga yang berbeza dari harga projek tersebut.

So En David the problem is not P Ramlee, the problem is the lack of respect this country have for the rights of artistes.

Cukup padat sekali penjelasan Afdlin Shauki bukan? Janganlah semua kesalahan hendak diletakkan di atas bahu artis tanpa mengetahui perkara sebenar. Sebenarnya tidak salah untuk David Teo untuk meluahkan pendapatnya cuma apabila beliau memetik nama P Ramlee ia mencetuskan kemarahan kerana ramai tahu bahawa P Ramlee sebenarnya dimanipulasi oleh sesetengah pihak.

Sumber Berita : Facebook Afdlin Shauki

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

53 responses to Afdlin Shauki Balas Kenyataan David Teo : Jelas Punca Sebenar Artis Jadi Miskin

  1. Black Cat says:

    Betul afdlin…shaw brothers syarikat artis dri hong kong yg mngmbil ksempatan kt industri malaysia untk mngaut keuntungan…tgkla skrg kt astro saluran 321 celestial classic movie mlambak2 filem depa kt situ…

    0

    0
    • melati says:

      Black Cat …talam 2 muka !!! dulu ko kutuk P.Ramlee………””

      0

      0
    • luqman says:

      Hmmm,bulan puasa baru lepas,bulan yg mengajak keinsafan,yg mengajak kita ke arah kebaikan,berkata Dan fikir benda yang memberi keharmonian kerana kita adalah khalifah Allah di muka bumi ini. Sebagai khalifah,kita mesti ada hari yg adil. Saluran celestial,nama pun saluran untuk kaum cina sebagaimana ada juga saluran zee variasi untuk kaum India Dan saluran utk kita astro oasis ,TV alhijrah dsbnya. Usahlah kita menanam bibit2 kebencian kepada kaum bukan islam. Seandainya diteruskan begini, sejauh mana kita dapat mengajak mereka kepada Islam sekiranya setiap Kali tengok muka cina atau saluran cina terus hati tidak suka mereka?

      0

      0
  2. Anonymous says:

    Mmmm , u kalo ada ilmu tentang pengurusan kewangan , mende ni x akan berlaku… tapi ada juga artis 2 lama yg hidup senang seperti arwah Jamil Sulong , Mustaffa Maarof dll. Depa ni x diexplotasikan ke atau x membenarkan diri di explotasi…..
    Manusia ni dilahirkan denagn kelebihan tersendiri, mungkin ini kekurangan Tan Sri P Ramlee….

    0

    0
    • kalau dah sembah duit.. says:

      kalau penilaian pd luaran harta benda semata2 mmg lah mcm tu pemikiran sampai mati, sokonglah DT yg kaya raya tu dgn filem sampah dia tu..

      0

      0
      • as says:

        sampah cmana pun filem dia.. ko gak yang pergi tengok kan?

        0

        0
        • stop hina org dah pergi.. says:

          ko jer pegi tgk citer bodoh ni x pernah buat keje bodoh tgk citer local raya besok kuar gak kat tb3…ada gak org bekap org yg hina orang yang dah meninggal lm ni..

          0

          0
  3. izzy says:

    both DT and AS produce film sampah.. and both pun suka cari publisiti. murah atau tidak, publisiti is publisiti.. kamonla afdlin, bersepah2 publisiti kau gak kan! berangan best je memasing korang ni..

    0

    0
  4. adudu says:

    betul tu.. ambik untung atas hasil karya org lain.. memalukan.. at least kita tahu karya2 arwah sgt menghiburkan dan berharga.. bkn mcm filem2 mengarut yg david teo buat… tengok skali je, tu pun kdg2 tengok pun tak habis sbb jalan cerita bosan… cerita p ramlee buat ulang berkali2 pun tak jemu…

    0

    0
  5. Anonymous says:

    Setuju dgn afdlin…david teo dah semakin riak

    0

    0
  6. fw says:

    bila org tamak berbicara mcm david teo la.. jual filem sampah xpe janji pandai urus duit.. duit duit duit.. yang tu jela dlm otak dia.. sampai gamak kutuk orang yang dah meninggal.. haihhh.. manusia perut hijau

    0

    0
  7. ash says:

    Apa yang Afdlin tulis tu banyak betul nya,
    mungkin zaman tu P Ramlee x fikir yg dia hanya diperah mcm tebu
    hati manusia tak kira bangsa apa pn
    masa menguntungkan di tatang, agak rasa dh jd liabiliti so phm2 jela
    hasil2 karya P Ramlee semua ada JIWA sampaikan anak sy yg 4 tahun pn seronok tgk cite P Ramlee tanpa jemu dan hafal dialog2 yg lucu
    Filem2 DT??? hmmmm no komen jela
    & ofkos la Afdlin pn ade jiwa peniaga tu kn, harap2 jgn la Afdlin kene dgr balik ayat yg di tuju pd DT tu

    0

    0
    • Cuteness Overload says:

      Filem DT pelakon sama je Yana Shamsudin, Intan Lydiana, Sahezy Sam..ulang pelakon tu ja..

      0

      0
  8. melati says:

    tak payah pandang jauh lah…..tgk lew Filem2 David Teoh semua masuk Tong Sampah..!!! Filem2 P.Ramlee kekal ..!!! cuma nasib tak menyebelahi P.Ramle…, tapi tak payah lew citer pasal anak P.Ramlee keje DBKL kew bagai !! buat aper nk aib kan Org….kalau P.Ramlee umur macam Cina Bodo ni ( David Teoh)…setakat kutipan Filem David yg kepoh2 juta2 tu P.Ramlee senyum jeww..!! @ kalau anak2 P.Ramlee bijak dia boleh Guna Peguam Kerajaan tuntut Royalty..!!! David , kalau lu baca apa saya tulis ni ,apakata lu terjun KLCC pastu gi minta maaf kat P.Ramlee…dekat jew P.Ramlee dgn KLCC…jln Kaki jewww……ok David…!!!$%^&

    0

    0
  9. Anonymous says:

    bayangkan kalu la industri hiburan m’sia jadi macam hollywood mesti anak cucu arwah p ramlee dah kaya raya kalah DT hasil makan duit royalti je sampai sekarang ni

    0

    0
    • Mat terengganu (ganu kita) says:

      Kalu produser especially cina tokpek ni asyik buat film rempit je memanjang…sampai bila2 pun film kita x lepas ke luar. Dgn film thai pun kita doh kalah. Filem ork aku rase molek filem polis evo, ola bola, munafik….se gi film the journey. Ork lain selain dari tu..semua dok pakai rawa.

      0

      0
  10. CIK DAYAH says:

    apek david tak perlu bandingkan dengan p.ramlee.. p.ramlee ibarat dianiaya shaw brothers.. hasil yg dia dpt tak setimpal.. sampai la dia berhijrah ke malaysia.. tapi david patot bandingkan dengan artis sekarang.. artis sekarang bile dah popular, dah senang terus berjoli lupa diri.. belanja bagai tiada hari esok..

    0

    0
  11. jie says:

    kalau arwah P.Ramlee ni masih hidup dan berkarya David Teoh woiii ko tak boleh cari makan punya. Tak payah gebang besar la. Kalau nak banding karya kau dengan karya nukilan arwah jauh beza, bagai langit dengan bumi mutunye. Lagipun kalau nak bercakap pasal kekayaan dan kejayaan yang ko dah kecapi tak payah la membanding2 dengan orang yang dah tiada. Ko bukan tau perit jerih arwah semasa hidupnya. Lain kali sebelum bercakap guna otak tu pikir dulu. Sekarang ramai dah hentam, ko nak nak cakap ape plak.

    0

    0
  12. labu labi says:

    senang je, faham maksud DT tuu.. kalau baca betul2x .. yang dia maksudkan, adalah masa segelintir artis tengah laris di ambil berlakon atau menyanyi, amalkan tabiat menyimpan a.k.a menabung supaya dh tua nanti tak lah kuar melodi ada artis yang minta derma atau bergaduh menuntut duit show untuk tujuan rawatan. itu jer maksud dia. mungkin davit teo tengok ramai artis bila dapat jer bayaran terus menyambar birkin ke lv ke atau ferarri ke tp menyimpan tak ade.. tak kan sepanjang karier nak invest utk benda yg mcm tu.. korang fikir la sendiri. sekurang kurangnya penuhkan akaun ASNB akaun 1&2 tu.. tak lah tua nanti hidup susah.

    0

    0
    • Anonymous says:

      Betul… artis2 sekarang ni lupa dunia bila duit dah masuk poket..kalau dulu buleh tahan sabar kena maki semata2 nak jadi RETIS tapi bila dah POPULARRR lupa untuk masa depan yang mana POPULARRR tu, masa ko Hensem/cantik jer selepas tu di gantikan dengan orang baru pulak so sebelum PAPA tu yang dia tegur.. DAVID TEO tu tegur mungkin dalam loghat cina sebab dia nak transletkan dalam bahasa kita ni susah dia nak sebut/fahamkan …sekarang kenyataan dia sudah di salah ertikan… so jangan salah sangka.. sekurang-kurangnya DT tu masih lagi tahu berbahasa Melayu berbanding yang lahir, membesar dan makan di malaysia ni masih tak tahu BERBAHASA MELAYU.. pikiaq!!

      0

      0
      • Rina says:

        Cuba beritahu aku pada tahun 60 – 70an berapa kerat aje orang Melayu berduit?Dan kaum mana yang majoriti tinggal di KL?Melayu yang berjaya sikit pada masa tu kerja kerani,cikgu & tinggal KL kat Pasar Road & Kg Baru.Apa yang hina tinggal Bkt Bintang waktu tu?
        Semua orang pun tau Shaw Brothers kaut untung juta2,P Ramlee habuk pun takde.That’s a fact.Tak payah nak defend la bila Melayu kena hina.Mamat ni konon subtle insult tapi the point is dia mmg nak insult la.Full stop!

        0

        0
    • Read and think says:

      Betol.. Saya tak rasa pun DT merendahkan tan sri p.ramlee.. Dia sekadar nak bagi nasihat je.. Ambiklah yg baik2.. Positif thinking gtiew.. Memang ada kebenaran apa yg dia ckap.. Jgn nak deny lebih2lah.. Apa yg terjadi dulu2 tu ambik sebagai pengajaran itu je. Alahaiii

      0

      0
      • Anonymous says:

        kalau dia sanggup petik nama p ramlee dlm banyak banyak contoh, itu bukan nak menghina ke?? dah obvious pun nak sangat backup bangsa cina.

        0

        0
        • Read and think says:

          Melayu ka cina ka india ka..org putih ka… Tak perlu ada berbaur racist.. Sempitnya akal kamu ish ish ish..I will backup anyone who i think is right in my opinion regardsless the race, skin colour or religion. DT petik tan sri p.ramlee rasanya pasal he’s the most famous senang nak relate/paham… Tak guna jugak kalau jiwa seni baguih tapi wang mashuk tak da.. Kena bijak/ tahu jaga diri. Protect yourself baru dapat contribute lg banyak karya

          0

          0
      • Anonymous says:

        Ntah dah jelas dia hina P.Ramlee masih nak back up.Aku agree dengan Rina.Melayu pada zaman 60 an mana berduit.P.Ramlee pulak meninggal umur 50 tahun lebih.Kalau umur dia panjang mungkinlah boleh dia kumpul duit.
        Orang yang duk kutuk arwah tak pandai simpan duit, cuba tanya atuk nenek korang tahun 60 an apa harta & duit diaorang kumpul.Ntah $100 pun tak sampai.
        Tak payah nak compare zaman sekarang dengan 50 tahun dulu lebih2 lagi nak petik nama seniman besar seperti P.Ramlee.Tu biadap namanya

        0

        0
        • Hiks says:

          Ye je Anon. arwah atok aku lahir sezaman P.Ramlee.. xglemer, kerja kampung dan berniaga kuih.. bezanya atok aku beringat..dpt duit beli harta. sampai ke cucu cicit harta x habis. mungkin gak sebab atok aku cina..lain lah budaya kerjanya

          0

          0
        • Hiks says:

          atok2 aku lahir sezaman arwah P.ramlee..bezanya atok side 1 org melayu, duduk di bandar waktu muda dpt duit perabis kedai kopi dan kesannya…atok side lagi 1, cina tp dibesarkan oleh org islam. duduk di kg, kerja sendiri dan berniaga..dpt duit beli harta sampai ke cucu cicit harta tak habis.. bezanya pengurusan kewangan..budaya hidup mungkin mempengaruhi.

          0

          0
    • sokong mamat khalid says:

      x payah gn nama p ramlee compare dgn retis sampah sekarang…..

      Mamat Khalid: P Ramlee tidak layak dibandingkan

      “HIDUP P Ramlee tidak layak awak buat perbandingan dengan artis dan pengarah awak,” demikian status yang dimuat naik pengarah prolifik, Mamat Khalid, semalam.

      Status itu dilihat sebagai kenyataan balas terhadap penerbit filem terkenal, David Teo menerusi sebuah portal berita yang menurutnya setiap pelakon perlu bekerja keras hingga menjadi kaya dan jangan menjadi seperti Allahyarham Tan Sri P Ramlee yang tinggal di tepi Bukit Bintang.

      Mamat berkata, susut P Ramlee dahulu pun atas perbuatan manusia yang memandang hina mencari dan memuat naik segala kehinaan serta keaiban beliau untuk meletakkan beliau di tahap bawah.

      “Awak yang rasa lebih bagus dalam dunia perfileman. Awak yang rasa lebih disayangi peminat. Buatlah apa niat suci awak itu tapi tolong jangan guna nama P Ramlee untuk meletakkan awak lebih bagus.

      “Tolong la…jangan ulang perbuatan mereka yang terdahulu yang sama jahat,” pesannya.

      0

      0
  13. Anonymous says:

    Shaw brothers ambil kesempatan pd p.ramlee.. i agree..tp p.ramlee mgkn dlu kurang arif psal duit royalty or pengurusan kewgan. Die pn xkn sgka bila senang die ditimang..bila susah dibuang2. Syg sekali karya beliau mmg ckup hebat. In this case, wlpn anda berkarya, anda jg perlu mengambil hak anda dan xsalah klu anda mengaut keuntungan yg besar drpd stu. Sbb anda mmg layak. Tapi ad benarnya mcm DT and labu labi ckp, artis ni bila dpt duit bejoli hbis..bila da xde duit mula menagih simpati. Kdg2 duit yg disimpan tu pn x ckup..klu in case emergency. Cthnya duit simpanan rm500,000. Mmg dgr mcm byk, tp stu ari ko perlukn rwatan sbb sakit kronik ke..rm500,000 tu kjap aje abes.. dgn life style mewah, nk sara keluarga, lps tu byr duit kreta ferrari, byr duit rumah berjuta, nk byr org gaji, anak pulak masuk international school, bini pulak ko ad adiahkn rumh kreta n mcm2 lg expenses bil api air dan lain2. Mmg dgn gaya hidup mcm tu.. rm500,000 and 1 juta tu pn mcm xde nilai. Jgn berangan nk hidup mewah klau belum capai tahap kaya giler…

    0

    0
  14. Fido Dido says:

    Xyah la gaduh2…yg aku tau aku suke cite P.Ramlee forever. Semoga rohnya ducucuri rahmat, amin… David Teoh, sorry to say. Hasil filem ko sume sampah. Sekian. :)

    0

    0
  15. Kita says:

    Sedih hibanya baca the truth ni..tak pelah mungkin arwah dah bahagia disana sebab tak semua ceritanya mengarut..malah ada banyak yg makan dalam..byk pengajaran. Samalah sedihnya yg aku baru tahu yang manusia pertama yg cipta kamera adalah Ibnu Haytham.
    Yg dpt nama org yg so called berkuasa.

    0

    0
  16. Salihah says:

    Aku tak marah pun kat DT. Ckp dia pun ada betulnya jgk.
    Renung2kan

    0

    0
  17. Anonymous says:

    Biasa le hanjing 2 ni nak alih perhatian , org cakap pasal wealth management depa duk cite pasal movie…. Nak bagi peringatan pun susah… nasib baik ada org nak tolong ingat kan..
    Cuba baca kisah Ahmad nawab pasal P Ramlee…. sejak di Merdeka Studio pun cite2 dia media kritik … apa kes….NOBODY Perfect

    0

    0
    • fr says:

      biadap betul ko anjingkan org semata matanya nak backup dt tu.. wealth management konon.. dah kalau sampai perburukkan org yg dh meninggal tu termasuk wealth management ke.. bodoh tu simpan sikit.. klu org kutuk bapak kau yg dh meninggal pastu org kate alah yg ni utk wealth management ape perasaan kau, bebal?

      0

      0
    • aaakulahhh says:

      org malaysia..mmg ramai bodoh camni…melenting x tentu pasal sbb kene petik nama MELAYU skit…sbb tu la UMNO BN bodo tu leh menang jek..

      org cakap bende btol pn nk sentap lebih sbb pramlee tu MELAYU…
      kalau die cina…mmg kene hina kawkaw dah…

      0

      0
      • lalala says:

        nape laa nak beza2 bngsa cina dgn mlayu..1malaysia jugak kot..tp mmg btul ape yg dvid teo ni ckp,aku rase dia nak tegur artis baru je tp silap dia petik nama P.Ramlee..umum tau P.Ramlee miskin bkn sbb joli smata tp d ambik ksempatan olh pihak2 lain, tu silap dvid teo yg mungkin tlepas pndg hal tu..lain dr petik nma,aku rase niat dia nak nasihat tu mmg btul dh..

        0

        0
      • Anonymous says:

        Hahaha..melayu bodo tu ko la..
        Isi penting yg afdlin ckp ko xpaham gamaknye..bebal
        Pastu ko bangkit isu politik plak..alahai..bingai2

        0

        0
      • johnny bravo says:

        Kalau ko melayu, sebenarnya ko lah yg bodoh, sb duk asek mengutuk2 parti melayu. Ade pernah ko dengar org2 cina mengutuk parti2 cina dia???? Melayu mmg tak bersatu. Terang2an parti yg mmgnya melayu, di labelkan kafir, sedang parti dap yg sememangnya parti apek2 kominis blh plk pas bekerjasama. Heran sungguh kaum melayu.
        Aku rase ko ni mmg bkn org melayulah. Kalau melayu takkan tak sentap org mengutuk bangsa ko.

        0

        0
      • Hani says:

        betul, apa David Teoh cakap tu betul. P.Ramlee manusia biasa, banyak pengajaran di sebalik cerita realiti beliau. Saya pun tak faham kenapa marah sangat kepada DT. Mungkin realitinya seniman di Malaysia begitu agaknya. Masa duit banyak bukan main hidup mewah, bila dah takde job, marah pada semua orang. Bila orang tegur, melenting tak tentu pasal sedangkan mereka tahu di Malaysia ni dari dulu hingga la kini mana ada habuan royalti mcm hollywood sana, so kenalah beringat. Tu yang sampai Erra Fazira pun jual tudung untuk sara hidup bila Aida Jebat ambil alih populariti. #realititakseindahhollywood

        0

        0
  18. Ra says:

    Aku kalau tengok cite p ramlee x prnhh puass..kalau boleh hari hri nk tgk..tp klu cite david teo ni aku tengok separuhhh dah bosan..ntahh papee

    0

    0
  19. nanana says:

    the truth is org skrg mmg duit duit duit … even keluarga pun kau bole beli, takde duit g duduk diam2 sana. hmmmmmm … zaman skrg ni pandangan manusia lg penting drpd pandangan Allah pd diri kita

    0

    0
  20. anon says:

    Mmg dasar apek tak sedar diri, sengaja mencari peluang utk mengutuk melayu. Dia patut cermin diri dia, dia pn sama je, memerah keringat melayu utk mengaut keuntungan bagi dirinya. Dia kaya pn kerana melayu kan. Patut tembak je apek ni.

    0

    0
  21. X says:

    DT kaya kot,mati nanti orang hantar duit bebillion,kereta kesyurga dia.Mana ingat tuhan.hari2 ingat duit.Buat filem sampah,perosak generasi.aku tel.astro kalau filem dari david teoh untuk akaun aku mintak ditukar pada cerita spongebob.dan apa2 dra filem melayu.Hoi,astro buatlaa.aku bayar kot.

    0

    0
  22. dina says:

    Tan Sri P Ramlee akan sentiasa di ingati…..David Teo ni apa ada….duit berkepuk pun org tak ingat daaaa…..filem arwah tiap2 minggu keluar kat tv….david teo…sori I tak tau satu pun filem u…yg i tau artis u wawa n aeril punye isu yg kahwin senyap2 sbb lu punye kontrak tak bg artis u kahwin…tapi buat maksiat dibenar kan.

    0

    0
  23. Anonymous says:

    apek ni menggelabah. cerita tah apa2. benci pulak aku kalau tgk dia berpantun. korang yg dok tergelak2 tgk dia ckp melayu mcm taik tu apela..

    memalukan.. kawan mat salleh aku ckp melayu lagi bagus! malu je org malaysia ckp bahasa bersepah!

    0

    0
  24. alia says:

    Mr David Teoh bukan karyawan……hanya buat business dgn menggunakan pelakun dan pengarah melayu….dia bukan ada bakat …..so Mr David u tak payah nk komen pasal P Ramlee yg bakatnya belum ada lg pengganti……dia adalh sorg seni yang sampai seni lakunan dan arahannya tidak jemu dikaca tv. sedgkan zaman dulu P Ramlee dah diiktiraf lakunan dan arahan nya di holloywod. Mr david dah sampai mana ? malaysia saja…..itu pun cakap bahasa malaysai pun tak betul.so jaga mulut u sebelum masyarakat melayu boikot filem u

    0

    0
  25. Anonymous says:

    mesti David Teo ni tak tengok discovery pasal P Ramlee. Kesian kot kat dia. Bukan salah P Ramlee. sebab orang lain yang nak tindas dia

    0

    0
  26. Siti says:

    Sebenarnya ada 2 perkara yang saya ambil iktibar dari viralnya kisah P.Ramlee dan David Teoh ni.

    1) Ilmu kewangan dan pendidikan anak-anak amat penting tidak kira zaman mana kita lahir. Siapapun kita, seniman, tukang kebun, cleaner sekolah, pak jaga, polis, guru, pendidikan terhadap anak-anak amat perlu dititik beratkan. P.Ramlee pun ada menghasilkan naskah Anakku Sazali di mana beliau membabi buta mendidik anaknya kerana terlampau sayang dan kasih hingga anaknya tidak hormat dan memulang paku buah keras terhadap beliau. Realitinya, anak anak P.Ramlee tidak dapat dan tidak tahu bagaimana untuk menuntut hak ke atas hasil kerja hebat arwah bapa mereka dan terus dilupakan oleh masyarakat. Ini bukan salah David Teoh, tetapi pada saya P.Ramlee sendiri telah jelas akan hal ini ketika karya Anakku Sazali dihasilkan.

    2) Ilmu kewangan dan pengurusan duit perlu ada tak kira kerja kita apa :seniman, penarik beca, guru sekolah, ahli perniagaan, tukang urut dan sebagainya. Tanpa ilmu kewangan, duit yang menggunung tinggi akan habis juga. Kita sedia maklum akta hakcipta dan sebagainya di Malaysia ini atau Malaya ketika dahulu memang takkan memihak kepada pencipta seperti di Hollywood. Kalau di Hollywood, sampai 7 keturunan royalti akan diterima oleh karyawan atau waris2 mereka sampai tak perlu kerja, hingga kerjanya merosakkan diri sendiri sebab terlalu kaya dengan hasil royalti seni ibu atau bapa atau nenek atuk moyang mereka. Apa yang David Teoh cuba sampaikan kepada selebriti dan seniman sekarang, adalah simpan lah duit belajar ilmu kewangan ketika mereka sedang laku di pasaran. Itu yang cuba disampaikan. Jujur saya katakan selebriti tempatan yang muda2 sekarang ni memang hidup bukan main mewah lagi, mereka gambarkan di instagram. Saya tidak katakan semua, tapi sebahagian besar mereka. Mungkin itu yang David Teoh cuba sampaikan.

    3) Saya memang menghormati P.Ramlee tapi dalam masa yang sama saya faham apa David Teoh cuba sampaikan. Mungkin saya salah, tetapi saya harap selebriti dan seniman tempatan cuba ambil yang positif dan yang negatif tu kita buang jauh-jauh.

    0

    0