Written by AbangNara | April 23rd, 2011

af9

Terbaik. Maksud Abang Nara bukan konsert ke 3 AF9 ini terbaik. Yang terbaik ialah komen-komen pedas, jujur, ikhlas dan tiada segan silu daripada Kak Ogy. Memang inilah yang kita perlukan selama ini di dalam mana-mana pertandingan hiburan. Tak kiralah Mentor ke, Raja Lawak ke. Selama ini juri-juri suka sangat cakap berlapik sehinggakan para peserta buat derk dan tiada peningkatan. Tetapi hari ini Kak Ogy telah menyampaikan apa yang terbuku di hati jutaan para penonton AF9. Tahniah Kak Ogy.

Minggu ke 3 Konsert AF9 ini menyaksikan Miza tersingkir. Manakala Operasi Gugur pula menyaksikan Aida dan Amir digugurkan. Aida boleh dikatakan diganti terus dengan adiknya Fina yang memang superb vokalnya minggu lepas. Manakala Hazama pulak mendapat tempat di AF9 dengan tergugurnya Amir.

Ramai yang tak bersetuju dengan kemasukan Hazama kerana Hazama sebenarnya sudah boleh dikira sebagai artis di Malaysia ini. Untuk anda yang tak tahu, Hazama seringkali menjadi vokalis kumpulan Meet Uncle Hussein. Bagi sesetengah orang, AF9 bukan tempat yang sesuai untuk Hazama kerana dia sudah pun ada pengalaman di dalam dunia hiburan sebenar. Apa pulak pendapat anda?

Apa-apa pun, kejutan AF9 kali ini bukannya wujud Operasi Gugur, tetapi bangkitnya juri-juri dengan diketuai oleh Kak Ogy mengeluarkan kritikan-kritikan yang lantang dan pedas kepada peserta-peserta AF. Segar sikit mata dan telinga Abang Nara mendengar kritikan membina dari mereka. Harap kritikan telus sebegini akan berterusan di minggu-minggu hadapan.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

286 responses to AF9: Miza Tersingkir, Aida & Amir Digugurkan, Fina & Hazama Masuk, Kak Ogy Terbaik!!!

  1. x minat af says:

    well done!

    • af9 x best says:

      apa2 je lah.. tp yg kesian amir. aku kenal amir sama2 student kt aswara.dia x pernah perform seteruk mcm kat pentas AF. dia sgt komited dgn music, rajin, dan kuat berusaha. amir selalu buskin utk menambahkan keyakinan dia didepan org ramai, itu pon dah nmpk dia baru nk belajar. sepatutnya AF bg dia atau pelajar lain peluang keselesaan diri. nk kritik boleh, tp jgan smpai mjatuhkan semangat. aku tgk kritikan ogy 1 pon x merubah pelajar, sbb kritikan dia mjtuhkan semangat pelajar. sgt kesian kt amir dlm AF mcm tension. we all tau amir tension n alasan dia rindu tunang tu bkn sbb dia down semata2. serius AF9 sgt2 tension dengan karenah pengkritik dan suara2 yg mgatakan dia akan digugurkan. come on, kalau kita di provoke dengan pktaan GUGUR tiap2 hari pon mesti tension. nk banding dgn erul, afif, azri, dorg dah pernah masuk competition n ada pngalaman handel pentas n emosi mesti dah kebal. apa2 pon AF ni mmg propaganda, duit semata2. nera tu bila nak out, nera umpama deposit AF9. trust me. sorry kalau komen ni menaikkn marah sesiapa.

      • akubukandia says:

        undi le amir maharaja lawak.. im sory.. haha

        • Ms Nana says:

          Ceit! itu pun buat habes kredit penduduk Malaysia jerk! tolonglah.. aku tak undi sesape.. kalo dorang menang pon, poket aku jugak yg koyak..yg untung of cz ASTRO.. =)

        • LOL says:

          PROPA siot !!!

          BOsan…
          xlayan Akedemi Neraka nie…

          chow…

        • Anonymous says:

          Aku stuju dgn ko, mmg af9 tah ape2 astro mmg wat program yg mmg xrelevan lg dah. Compare ngan Mentor. jauh lebih superb n membuat pelajar merasa mereka belajar. OGy tu mmg aku xsuka.. bcoz of dia aku xtgkpun af sejak zaman mila dulu ingat dia bagus? yerk… over lakonan baik lg Fasha or Erra its true though i hateFS!

        • memang berat says:

          aku pun kenal amir tue.. sama2 student kat akademi putera lawak.. die mmg selalu perform seteruk tue
          dia selalu ketawa dgn lawak dia sendirik, mmg rajin, dan kuat berusaha. amir selalu buskin didepan org ramai walaupun tak de sape request die utk wat lawak, itu pon die degil jugak.. kataneyr die ikhlas….. sepatutnya ML bg dwet pada sesiapa yg gelak dgn lawak amir untuk bagi semangat pd amir. sgt kesian kt penonton amir dlm ML mcm tension sbb tak boleh nak gelak. we all tau penonton amir tension n alasan dia ikhlas buat lawak tu bkn sbb dia down semata2. serius ML sgt2 tension dengan karenah pengkritik yaang lebih lawak dr amir.

        • amir says:

          ko ni salah chenel…bukan amir maharaja lawak…apa daaa…..

        • Joe says:

          Hahaha … ini pny worang pn ada ka??? Hak3 … salah channel la pulak~

        • mynama says:

          ni fanatik amir ml nih..hehe

        • anna suraya says:

          memang berat,kes ko ni memang berat ni…bukan setakan berat badan,lemak semua apa ni…mmg berat kes ko ni….salah channel der….buat malu je…

        • Tina turner says:

          Memang berat tu wat lawak la bkn salah channel.. Sengaje die nak kutuk balik org yang backing amir af9. Tapi ko mmg lawak la memang berat.. Aku bagi BEST untuk ko n amir ko

        • erkkkk..memang berat bukan salah channel r..dia saje ajuk balik peminat amir af tu nye ayat..xkan xperasan dowhh…adoii…

        • sendduk patah says:

          hahha.. memng berat mmg lebih lawak dr amir.. nko masuk raja lawak tahun dpn ar.. klu masuk AF gerenti blum2 da kene gugur.. hahahah

        • Well-loved says:

          haha!salah parking ke der?lain amir lah.bukan ML…well, mesti you yang vote giler2 utk budak yang suke memalukan diri sendiri tu kan?haha..come on la!ejaan ML dengan AF9 tu sama ke?read well la der!

        • XDER KENER MENGENER NYER…………………………………….HAHAHA

        • nemo says:

          kita bako je AF nieh.

        • minah jambu 24jam mengadap computer says:

          amir tk best !!! minah jambu suka JAMBU diorang best n kelakar rabak punye….undi lah JAMBU pasti anda berpuas hati dengan kelakaran yg tk mengecewakan anda….thank QQQQQQQQ

        • minah jambu 24jam mengadap computer says:

          ops !!! so soriiiiiii minah jambu tersashol lahhhhh melalot pulak minah jambu al maklom lah minah jambu ingat kn ni ruangan komen maharaja lawak tadi…….sori ye peminat2………….

        • budak itam :P says:

          dua2 amir 2 sme je mngelabah ..
          dkt umh aku pon ade jgk sorg mcm die !!
          bhahaha….

      • zaia says:

        bkn dia down psl ade mnggu Gugur nie ke..?sblm d kritik lg dia mmg dh mcm tkde semangat dh dn rupe dia pn mcm nk nangis dh time tu..mggu Gugur wat keadaan dorang mcm trdesak nk buat trbaik tp dlm masa yg sama trtekan..mmg tk selesa pn..
        lg satu apesal la bg tngok interview tnye sape patut kekal sape patut keluar tu..bg down je la..cian kt calon2 patut gugur tu..Gugur2 ni yg sbbkn amier jadi sensitif sgt dgn kritikan..

        • minah jambu 24jam mengadap computer says:

          minah jambu tk suka lah tengok AF tk best !!! kalau time mawi dulu best……

        • zaia says:

          takpe..,time tk suka tengok AF ke,time suka tengok AF ke,minah tetap jambu kn?hihihi..

      • Tina Tenuk says:

        AKU DH LAMA PENCEN TENGK AF.
        lantak korang laaa nk gugur ke nk terkorban kee masa pertandingan, malas nk ambik port.

      • adriana says:

        hah?? aku baru je baca kt fanpage amir fc. ade mamat bising2 ckp amir cengeng pastu admin amir fc kata amir nangis bkn sbb rindu tunang & tension ngn ops gugur semata tp ada sebab lain yg x boleh didedahkan. apakah??? adakah astro mmg ada agenda nk gugurkan amir & aida? somebody plis check it out. astro byk propaganda dah skang, semuanya krn $$$$$$$$$$$!!

      • amy.. says:

        betul tu ape yg af9 x best ckp….sesetengah plajar sgt bagus sebelum masuk af.bila dlm akademi cara mngajar yg terover buatkan mereka terkena kejutan lantas vokal menjadi hambar.banyak contoh2 nya…seperti Sidi af7,Yazid af7,n etc…mereka sgt baik vokalnya…tapi tersalah diajar.sdgkan diluar vokal mereka sgt mantap..
        Kritikan yg keterlaluan pon memainkan peranan.Seharusnya kritikan disertakan dgn contoh2 bagaimana nak mengubah menjadi lebih baik.Bukan hanya tahu menghentam saja.Mereka pon punya maruah diri.Maruah yg diperkotak.katikan dihadapan berjuta2 penonton.pengkritik2 pon melampau memberi komen.BIAS….

        • gyna says:

          @amy: setuju. penonton pon bley rasa betapa tensennya AF9 ni compare program reality yg len, dorg enjoy je. wat psembahan pun mcm berlatih sebulan. AF? psembahan mcm prepare pg td, mlm ni show. hancus gabamnnnnn. AF terlalu nk kejar pujian & rating smpai train pelajar pon secara PAKSA. rileks sudah… nama pon belajar. kalau push2 paksa2 jadi TERBAIK dato najib pon botak licin weiyh. amir tu budak baru nk belajar berbanding yg lain2 dah ada pngalaman + kritikan down sapa pon tensen beb. dah la ada ops GUGUR haramjadah tu! 1000x tensen lah bila nama dah bpuluh kali petik bakal gugur, nak2 kwn sendiri pon petik nama dia. down laa. ngoks ( tp aku suka aida gugur sbb dia mmg x de bakat, gedik ngan erul je lebey)

        • amy.. says:

          spatutnya ops gugur tu x yah diadakan…bdk2 tu x sempat nak tunjuk bakat sbnar lagi…3 weeks is not enough.yg da ada pnglaman mnyanyi ngn artis mcm hazama tu x yah lah nak dimasuk2kan lagi.apalah AF9 ni…dahlah x best.mcm2 kontroversi la plk blaku.tgk mentor jelah..

      • LuSelipar says:

        aku bukan gila AF tp aku tgk lah jugak utk tahu perkembangan anak muda.

        Ogy darling…. kamon lah.. we know how u sing or perform, back in those years. You may have experience of age but you simply sucks on stage back then. Acting wise, penghayatan cun!! Please stay on lower plain so that respect does not run out. Do not compromise on ratings versus what you know best so that younger kids would not label you with the primadona i-ate-more-salt than you syndrome tag.

        Tapi aku setuju sangat komen – sapa yg pilih budak2 AF ni….Now, … that is called for.

        Love and Peace.

      • budak baik says:

        setau aku amer 2 mmg tak sedia pun nak join af coz masa audition 2 amer juz teman kawan dia si erul tu je (aku ase la an) so bila dia ske2 audition pas2 dpt pulok dek dia , da rezeki kowt. no wonder la dia mmg nk kuo sgt af tuh. dia windu tunang pon no wonder ah dowang jarang jumpe hahahaks. sowi la aku ni stalker kdg2 nyelit masuk belog tunang si amer tu.opsss tp belog die tade r cam belog jejari runcing tuh..kahkahh.. btw sian doe kt aida. adik beradik mmg sensitip bile diri dibandingkan.1 malaysia plok tgk mlu r aida..cian aida. tgk je r sejauh mn kehebatan fina tu,tah2 same jerk..hoho

      • Pinkish says:

        orang lain pun pressure gak.apa yang amir rasa org lain pun rasa.terima hakikat ada yang lbh baik dr dia &mmg dah bukan rezeki dia utk lama kat AF.

    • Untuk minggu ni, setakat ni inilah minggu yang terbaik. Bolehlah ;D

    • ima says:

      alah aku pun tak minat sape-sape dekat AF ni . then aku pelik korang cakap pelajar AF tak pegi mane la yang mentor tu semua top-top sangat ke ? setakat yang black tu je yang naik , yang lain semua ke laut . aku tau la korang ni jenis support our local product but cuba bandingkan si salma tu dengan peserta american idol , tu baru contoh performer yang hebat. come on , education pun penting kalau setakat suara je mantop tak guna kang cakap english tunggang langgang -.-

      • tengkudiana says:

        bg aku salma hurm…antara sumer2 protege mmg die bes pun tp kadang2 mcm over je… yg hidup kt mentor pun cume black ngan fiq..yg lain mgkin memenuhi undangan kahwin..ok la jugak..ade la job…huhu

  2. Ada aku kesah says:

    Vote 4 fina. . . .

  3. belacan hangus says:

    af masuk hazama x best..poyo je.nak populariti sggt..

    • senapang says:

      menyampah giler aku dgn hazama..haha tahulh nanti kak ogy berus dia..rock kapak mamat ni..tak sukaaaaaaaaaaaaaaaaa

      • Pinkish says:

        aku suka sgt suara Hazama.Populariti ke apa ke blkg kira.nak compare dgn dak AF9 yg lama sume hampeh.pasni nak dok dpn TV laa time Af.Selalu tgk sambil2 je.hahaha

  4. Ala… yang nas adila last season ape kes? masuk AJL lagi kan.. takdak hal la.. tapi yg malunye artis tu sendirik la.. kalah kat tgn org baru… Azri ngan Afif tu kan kira artis gak sebab dorang kan peserta MyStarz LG dulu.. semua pon boleyyyy hahahaha

    • amy.. says:

      tapi hazama ni sisa AF yg lalu…sbb tu ramai yg x brp nak suke..dr dulu knp astro x nak promote dia?sbb mase tu dia x popular?skrg bila da popular barula astro sibuk2..mcm Aizat dulu…astro x pandang…Bila da glam gila baru astro nak nyesal sbb x leh buat duit pd astro.so..maybe astro x nak bila hazama da glam mcm Aizat diorg x dpt ape2.jadi pebagai cara astro buat.Mawi pon da down skrg.income astro pon da ciput.mcm adila or erul tu mmg artis,tapi diorg x pnh masuk AF..so..masih boleh diterima akal.kalau setakat nak yg berbakat,ramai lagi bekas2 plajar af yg terbaik dr hazama..

      • tengkudiana says:

        hazama masuk prelude je kot dulu… x consider plajar af pun…. apepun kalau nk ckp die artis, yg DISENARAIKAN kat atas tu sape? bkn artis2?? even x masuk prelude af pun..ttp artis, siap sampai abes program ag haa… tade hal la… kecho do~~

  5. unknown says:

    true…hazama ptot tak pyh bg masuk cz dia dh slalu buat show2…bg la fir plak peluang kesian dia..kempunan…cz dah tkde af lg nnt….

    • micha02 says:

      yes ! sukung sangat2 ! hazama mmg tak ptt msk pn…

      • tak suke fir says:

        hazama best..fir tgk muke pn tau..poyo tahap cipan

        • nadsan80 says:

          aku sokong seratus peratus…juh lebih bagus hazama dari fir..poyosss nak mamposss..mamat jambu betul la nangis2 gitu.. .Ada hazama ni baru la aku ade hati nak tgk af9 ni balik kalu x stat2 dulu aku x tgk pon. Go hazama FTW…

  6. CANTHEK says:

    nk komen tu boleh tp jgn la pedas sgat..jaga la sikit air muka pelajar….pas tu komen sampai terketar2 mulut…

    • Delia says:

      Patutnyer Hazama masuk je mentor..shiha yg sisa prelude af3 pon leh menang je tiap minggu..cam ne la kak pah leh amik shiha tu..amik aku je patutnyer..

  7. VOGEH says:

    KENAPA LA FIR X MASUK..PASTU NERA TU PATUT DIGUGURKN COZ SUARA DYE CM BUNYI KATAK JEK.=DD GANTI DENGAN FIR…

    • Ms Nana says:

      FIR tak masok sbb takmo tambah student lelaki cengeng kat af tu..huhuh..

      • zaia says:

        haha..mayb ‘bunga’ dh kurang sgt tkde penyeri kot?
        suara nera not bad la cuma dh dua kali prsembahan dia teruk,last week lagu rncak tp brdiri kt tmpt sama je mcm la stage tu smpit sgt..knsert tirai dn knsert td tu okey la jgk

    • Anonymous says:

      TU OGY SENGAL la tu!!!terketar2 mulot mengata student!! imagine dia ngomel exhubby evryday dulu? ada tahan? terketar2 mulot!!!terketar2..err yerk.

      • LuSelipar says:

        weyh…jgn sangkutkan masalah peribadi org weyhh..

        x profesional woh..kita kan nak ber’gossip’ secara ilmiah kat sini..ok..ok..ok. COOL!! B)

      • taurus says:

        kak ogy tu kritik org mcm la dia tu diva menyanyi ala2 dato siti… nyanyi pun suam2 kuku nya….tone suara pun tak sedap….

        nak kritik biarla yg membina jgn la down kan terus mereka tu….

        • marishadania says:

          ogy ni rasa suara dia bila nyanyi lagi sedap kot dari budak2 af9.. padahal sama je level. tahap ke dasar laut .perasan dah veteren.konon sedap ah suara tu. ahaks.

    • mysara says:

      Fir tu salah pilih lagu la..tak best langsung n tak dpt tunjuk kemantapanvokal yg sebenarnya..kesian nangis..hilang macho..

  8. micha02 says:

    hazama mmg tak ptt msk pn.. mympah tol la tgk muka die… eeeee!!!

    • tia says:

      yup setuju…hazama xyah msuk pon xpe..gugur2 nie xpayah la…lau nk gugur2 org baik decide awal2 xyah bg msok..if nk wat system nie pon tggu la mggu ke 5 ke..nie student baru nk tunjuk bakat…tgk la adik msok kakak kne gugur sure nnt bergaduh dua beradik tu..astro nk kaut untung je..4 me aida ok pe..cume perangai tu je kkdg over..yg patut kne gugur tu nera harap muka je tp nyanyi xbes pon.

      • mamaliaaa says:

        yang betulnya, kenapa amek mula2 lagi?
        kata ada auidtion…
        sapa yang kurang kualiti masa buat pemilihan?

        memang dorang saja nak tingkat rating….memang la ada yg tak best dalam af tu, tp cara dorang gugur ni, buat macam dorang xda maruh la….baik awal2 tak payah pilih….

  9. kasi can la kt hazama..bape kali try dah..hehe…

    FIR lak cengeng..kkekeke

    • mai says:

      betul3… awat la diorang sumer mcm dengki giler dgn hazama. biarla hazama masuk af. dah la dulu dia dah hampir2 dpt msk, at last x dpt masuk…..

      • Mr f says:

        Biarlah hazama masuk… Baru ada saingan… Suara dia power pe… Terbaik wok!!!

        • okayla tu says:

          okayla tu hazama masok…adela skit sore power..xdela lembik2 menyampah cam dak2 af9 sedia ada…..wehhh fir tu xleh nyanyi laaaaaaa…apesal nk sgt die masok ni….sebab rupa la tu…………haiisshhh

        • Anonymous says:

          Hazama dah jd artis la oi!!! astro sucks!!! suruh usop bakor astro!!!

  10. Nz says:

    terbaek dari ladang huhuhu

  11. Suri says:

    Miza patot tersingkir..byk yg takde bakat la dlm af..cuma lena, azri, erul and afifi je yg berbakat..cuma diorang kena fokus utk perbaiki vokal je..biase la af kan carik yg ada bakat tapi belum tahu Nak nyanyi dgn betul..baru mnggu 3..lepas byk2 mnggu improve la tu

  12. pedih says:

    hazama layak masuk af…itu pndangan sy..

    ogy tu kalau nk komen jgnla emosi sgt..
    walaupn apa yg dia kata tu btul..tp xyahla smpai nk marah²..pastu bila pengkritik lain komen..sebok jugak nk ckp..cer tgk hattan tu…dia xsuker,tp komen sedap didgr..xsakit hati yg mendengar dan melihat..

    kalau ssh² sgt..jd tenaga pengajar…rasa sndiri cmner sshnye nk didik org yg br belajar…
    tgk jer adlin tu..slama ni dia dok kutuk pelajar jer…
    skali dia jd tenaga pengajar..apa improvement yg dia kasi dr konsert 1 hingga 3 ni..nothing…!!
    pleasela…kalau da rasa marah sgt dgn pelajar tu..bwk² la mengucap wahai kak ogy…

    • Anonymous says:

      OGY tu just nak cari platform to venting her anger…. Sengal

    • hanny says:

      setuju dgn statement dr pedih..

      ogy tolong hormat pengkritik lain..jgn dok spedo bila org nk ckp..
      attitude cmtu xpatut ada pd seorg pengkritik yg profesional..
      ogy mengkritik mcm melepaskn marah pd org lain..dan pelajar yg jd mangsa..
      apa yg dia expect dr bdk² yg br belajar…??
      dlm 12 org pelajar xsmua bole absorb apa yg diajrkn..

  13. maryani says:

    kesian plak tengok fir keciwa giler x dpt masuk af9..sampai xnk gerak..adei, xyah la keciwa sgt..yg patot anda kecewa kalau tak dpt masuk unibersiti..sampai mcm tu skali org nk jd artis kan..T T

    • Kika says:

      setuju la dgn awak…orang kecewa kalO x dapat masOk U la..bukan kecewa sbb x dpt masOk af…..itu semua dunia…Ilmu tu yang penting….

  14. Kika says:

    ASTRO DAH RANCANG LA DARI AWAL….MASOKKAN HAZAMA SUPAYA DIA LEH MELETOP MACAM MAWI….EK ELLEH….MACAM LA KITE NI BODOH SANGAT TAK TAW…PIGI DAH…….

  15. Aku . says:

    Ini hanya sekadar pandangan subjektif daripada aku.Fina dan Hazama memang layak masuk af9 sebab vokal dorang better daripada contestants yang dah ada.Ini af yang terakhir apa gunanya kalau tak mampu nak lahirkan bintang yang hebat seperti sebelumnya.hampir 90% kebanyakkan comment yang diterima adalah negatif.Tak mampu nafikan suara fina adalah lebih hebat jika dibandingkan dengan aida.suara aida hanya biasa2 sahaja.Aku memang minat aida dari awal lagi tapi berubah lepas aku tengok diari bila hani masuk akademi,dia seolah2 macam memerli hani.serious gedik!kalau tak suka pun tak payah la tunjuk depan2.even lena gedik tapi aku tengok penerimaan dia terhadap calon pelajar yang lain takde la sampai nak kutuk2 siap bagi semangat lagi.aida siap boleh kutuk adik dia on tv maybe sebab taknak adik dia masuk kot padahal in the other side adik dia tak kutuk dia pun.aku kesian jugak dekat amir dengan aida sebab undian dorang agak tinggi tapi their performance was so bad and plus maruah dorang tergadai.muka aida nampak bengang,yela sapa tak bengang dah masuk pastu kena gugur.sia-sia ja and about hazama tu tak payahla nak bising2 sedangkan erul tu dulu pun masuk mentor and azri mystarz LG.so xde bezanya,macam kata mila af5 there is no shortcut in music,sentiasa belajar untuk berjaya,biar jatuh dulu dari naik tapi jatuh.maaf kalau sesiapa yang tak puas hati.ini sekadar pandangan aku.

    • lol says:

      walao………….panjang tol komen ko….smgt af tol…..muahahhahaa…………..la ad af da start kew?

      sape juara?? LoL

      • zaia says:

        last af nie,tu yg dorang ade semangat ckt nak jadi pengkritik..hihi..aku cakap kt diri aku jugak..ngee~~

      • Aku . says:

        first time aku comment panjang macamne kat BN,lol.

        • BabyIntan says:

          Setuju setuju sgt hazama layak masuk bcoz he got talent dan mcm yg ‘Aku’ cakap, yg lain pon ada yg dah pernah masuk program lain jugak…so kenapa nak benci pada hazama. Dia memang dari dulu lg teringin nak masuk AF and now peluang dah ada depan mata so why not he just grab it right :)

          Ini lah peluang utk mereka semua belajar secara percuma so hopefully everybody tak main2 dan lebih berusaha lagi.

          Go go hazama!

        • mai says:

          ape jenis akak la si aida tu leh kutuk adik sendiri…. ngok ngek betul. pdn muka miza, ooohhh nak suruh peserta baru tido dlm toilet! hah amik kau kene out. sian kat amir, dia baik je layan fir time fir masuk umah kaca. suara lain dr yg lain. pelajar lelaki yg lain tu watch out dgn hazama. sesuka hati je nak suruh hazama tido dlm bilik stor. suara mcm katak ada hati nak buat taik kat hazama. mulut je propa ckp x terjejas dgn hazama…….

  16. zaia says:

    betul la kan ape kak ogy kritik tu..mayb cara dia pedas sgt kot tp nk wat camne,dh tk tahan sgt dah tu..haha..dia yg nilai dia yg ngadap jadi juri tu ingat tk hangin,dh brbuih mulut bg kritikan tp mcm tkde bende jek bg ssetngh student tu performance cmtu gak,bkn nk jd hebat sgt2,tp problemnye jd lebih bagus pn mcm tak je..lgpn ini bkn nk hibur saja2,less is more la,yg pnting leh hibur2 la ape la,ini minggu ‘Gugur’,msti la juri harap lebih bagus.tak pun bg nmpk la beria ckt kan.ini mcm tkde semangat je(mcm dh rela digugurkn kot..huhu)..miza,amier,nera calon2 layak gugur tp nera nmpk la jgk semangat dn improve la jgk,miza dn amier tu mmg patut gugur pn.kesian jgk kt amier tp nk wat cmne..aida je aku trkejut ckt,rsenye dia tkde la teruk pn..

  17. ellie says:

    hazama tak patut masuk,sebab bagilah peluang kepada muka baru,tak patut ada operasi gugur sebab dah terpilih bermakna terpilihlah,bermakna nampak sangat gikgu zaman sekarang tak berkualiti tak terima cabaran untuk berusaha dan berusaha menikatkan lagi perstasi pela
    jar,sungguh kecewa.saya tak akan menonton af lagi sebab kecewa dgn attitude atau pemikiran idea yg melemahkan semangat utk perjuan kepada yg lemah.pengkiritik yg ikut perasaan sahaja,sepatutnya give ecouragement dan semangat, ni tak melemahkan lagi semangat kepada insan yg baru nak belajar.sungguh malu attitude orang melayu kita.malukan bangsa sahaja.

    • zaia says:

      Gugur2 ni mcm tk best jer kn..buat mcm biasa dah la..tp nk komen lebih pn tk dpt dh,dh jadi..huhu

  18. belacan hangus says:

    amier..amier..asak ati jak ngan kaw ya..
    lagu apa nda di nyanyi nya ya koh..sik ku paham..

  19. bencik ogy lazer says:

    aq benci tol kat si ogy tua kertu tu..melampau2 org dikutuknyer..pegi mampuslah ko ogy..bg la semangat sikittttttttttt…ni tak habis2 ko bedal..tu sebab rating af menurun……annoying! sucks jury! kalo ade “af out” juri aku akan undi si ogy kertu sampai die kluor af9..hahaha

    • leahjacob says:

      setuju sgt dowh! maybe dah time dier nak menopaus kot.. kritik dia langsung x membina.. bagus ah dia kritik dgn telus .. tapi mcm rase dah personal dah die kritik especially time nera.. plus, bkn aznil dah ckp ke .. yg 2 minggu lepas are history .. kenapa kak ogy oiii .. balik2 nak ckp psl last 2 weeks performance? tak paham ke. & then klo komen mcm ramli ms aku terima ah jugak coz die mmg tau psl bende ni. kak ogy? nyanyi dlu ade ke? hahaha

      • sokong ogy. says:

        hekeleh gua yg tgok kat rumah pon dah naik nyampah ngan performance diorg..apatah lagi kak ogy yg jd pengkritik tuh!huh!gua sokong cara kak ogy!

      • HARIMAU PUTRAJAYA says:

        OGY DULU KAN PENYANYI,PELAKON,PENGARAH,PENERBIT LAGIPUN DIA DAH BELAJAR MUZIK LAGI LAMA DARI HATTAN TUE…AYAH DIA, MAK DIA,MAKCIK,PAKCIK DIA SEMUA PENYANYI LAGIPUN SAMPAI BILA KITA NAK MENIPU..KALAU X SEDAP CAKAP JER X SEDAP…AKU TGK DALAM DIARI ADLIN LAGI TERUK DI BAMBU BUDAK2 TUE….

        • NTAH! says:

          belajar mcm mana pun Ogy mmg tak berbakat. Ibarat memaksa diri dia utk punya bakat sebegitu.=))

    • ANTI KAK OGY says:

      YESS BETUL TU. ELEH OGY TU, NYANYI PON SUARA SUMBANG ADA HATI NAK KONDEM2 ORANG. LAYAK KE KAU TU? SAMA JE LAH KAU DENGAN ADLIN TUH. BUDGET BAGUS. POYO JE . TAKYAH LAH OVER SANGAT ERR ANNOYING WEYH!

  20. wewit says:

    x pyh la nk kondem hazama masuk!si azri 2 pon dlu mnh msuk pertndingn nyanyi len gak!x pyh nk kondem2 owg la

    • mai says:

      afif ponnnn

      • hagu says:

        1111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111

        • hagu says:

          sory..tertekan 1 plak..hehehe..aku nk bgtau azri tu ade grup nm dia breakfast band…so,xpela lao hazama masuk kan..hehe…yg pnting sore hazama mmg superb nk banding peserta laki laen..hahaha!!!

  21. amiraliyana says:

    lah.. kenapa nak masukkan hazama plak..adoi la astro tolonglah jangan buat camni.. dah elok2 kita sonok nak layan af yang last ni terus spoil mood.bukanxsuka hazama tapi dia kan orang dah kenal.. adoii.. pelik2

    • smh says:

      Nas Adila pun popular juga, siap masuk AJL kot. Last2 dia antara yang awal juga terkeluar dari AF. Setakat Hazama tu apa ade hal ?

    • mai says:

      afif ngan azri pun dah kenal jgk. lalalala~~~

      • mama mia says:

        azri tu siap dah ada band lg. breakfast band. tp samala mcm Rich AF4 dulu. bg jela peluang….reseki dia.

  22. Miko says:

    da jaid artis xyah la sibuk2 nak msok AF. kesian kat dak2 laen. :)

  23. unknown says:

    mmg la erul n azri penah masuk reality show tp dorg tk penah perform kt luar siap gantikan vokalis band lain…dia dh kira pro dah…shud fir yg masuk….

    • ani bz says:

      aadoooiiii…bengang giler aku bila aida digugurkn….sepatutnya nera tu digugurkn…suara hncur…mcm mane blh dpt masuk dlm bnyak2 yg gi ujibakat….aida masih blh diperbaiki vokalnya…kan baru minggu ke 3…..fina tu blm tntu dpat wat yg terbaik pn…klau ade af masuk aku harap aida dpt diserapkn blk dlm af…leena…ko yg terbaik sgt…

      • nicholas says:

        azri tu ade band ,penah masuk dalam AJL kot..penah perform kat hotfm jam.apo la..same jek dorang tu..rezeki masing2 ..

  24. unknown says:

    ……and 1 more thing…actually eeh juri2 tym audition tu tk pandai pilih la cz they tetgl bakat2 yg lg bagus…like..y aida but fina is better den her…..hmm…………

  25. Wyna Nubies says:

    tak payah nak bising2..HAZAMA SUDAH MASUK PUN!

  26. maryani says:

    time fir bwat persembahan last week,rs2nye mampu ker challenge peserta af lain? drpda kne kutuk,better dimasukkan hazama..ni semua maybe taktik astro..tunggu je la nti kejutan lepas ni kot2 hazama kunun2 tarik diri ker..heeee..just my imaginasi jer..

  27. kiut says:

    fina x dapat masuk lg af masa audition 2 sebab x cukup umur lg..masa operasi gugur ni baru cukup 18 ;)

  28. hiemanz says:

    juri gila meroyan….af9 no kualiti…to me MEntoR 5 nie lebih mnyengat….

  29. mysara says:

    fina n hazama mmg layak masuk AF9. Hazama,walaupun dh jadi artis, blum tentu jadi pemenang. biar la dia rasa bertanding. nak sangat tu..lama dah dia tunggu tu..huhu

  30. haikal says:

    semuanya PROPAGANDA SEMATA-MATA…
    x kuasa la nk lyn af taon ni! smua sma je… drpd bljr vokal yg x da mnfaat tue,better k0rg bljr tarannum!
    ~inilh dia dunia akhir zaman,tksub sgt dgn muzik~huh

  31. bello2 says:

    pada aku,aida mmg ptt pun kluar..sore die mmg biasa nk dibndingkn dgn adk die..itu la akbtnye kalo bsuk ht dgn drh daging sndri..skrg yg di dengki gk tu la dpt msuk n gnti tmpt die..huhu..booo aida!malu seh!n student laki ak xske azri,kalo perasan..tgk sore azri,ala2 faizal tahir gitu..lg2 nyanyi part tnggi..i thnk we dont need second faizal tahir..ssh nye nk cri arts with their own styles

  32. watever says:

    xsalah ape yg ogy kritik tu…dh namanya pengkritik…jgnla nk dimanjakan sgt student2 tu..kena kritik skit nk menangis la ape..tu baru kat af..kat luar lagi besar cabrannya..dah kena kritik skit,nk nangis,camna nak berdepan cabaran??xda ketahanan mental kot….paknil pn,jangnla nk manjakan diorg sgt..ogy kritik skit dah cpt je nak bela diorg..klo xnak dikritik xyah masuk ape2 ptandingan..g karaoke je kt pust karaoke

  33. smh says:

    Kalau AFGugur kan Ogy boleh tak ? Ok, serious memang komen-komen pedas yang macam tu kita perlukan untuk memajukan industri muzik kita, tapi kalau dah tahap sampai turn Edry dan Hattan komen pun dia mencelah nak bagi komen dia pulak apa ade hal ? Kan dia dah ada turn dia sendiri, yang kecoh-kecoh macam sakai kenapa ? Tak sesuai.

  34. aida AF7 says:

    ikhlas dan jujur terbaik adalah kak ogy…apalah smua hancuss.. sepatutnya mlm td 4 org digugurkan dan xperlu msukkan sape2 pn dan minggu dpan final..the worth AF ever.heran aku, dlm beribu yg pegi audition sampah yg terpilih..patutlah industri kita truk….harap astro tukarkan ML kt astro prima setiap sabtu, 9 mlm….gerenti rating AFdown….ML terbaik…1000x lg bgus dr AF, poyo je lbih..bla kna komen x trima kenyataan…dh tu kutuk, maki kak ogy…dia yg pling jujur…

  35. akucomel says:

    very the x profesional la oghy mencelah gitu. kalo aku jd hattan aku katok katok dia

    • HARIMAU PUTRAJAYA says:

      OGY MENCELAH SEBAB MAKSUD YANG DIA NAK SAMPAIKAN DAH DICOVER OLEH HATTAN….JADI PENONTON DAN BUDAK YG KENA KOMEN TUE JADI X PAHAM LAH…BAGI AKU OGY PATUT JADI PENGETUA JER X PUN PANEL PEMILIH PESERTA AF

  36. semuaPemenangTiadapengalah says:

    Masing2 ade kelebihan,nasib tidak menyebelahi..
    Diharap minggu seterusnye akan menyengat dan mncapai piawaian juri..

    yang tidak terpilih,mungkin ade yg terbaik menanti,usaha saja la pasti berjaya,sekiranya tidak berjaya setelah berusaha,mungkin itu bukan yg terbaik utk anda..

    Bak kata pepatah..”Tabahkan Hatimu,Keraskan Tahimu”..

  37. sampah says:

    sampah tol haha.. lawak bc kome korang..kalah abg nara..lol!

    • CHERITA says:

      hahaha btul3…kata x layan af, tpi komen mngalahkan juri. jan2 klu jdi juri lebih teruk dri kak ogy :P..

  38. Pretty Dania says:

    HAZAMA = X BCOZ HIS THE CELEBRITY ALREADY…! PLZ GIVE THE OTHERS A CHANCE…!!!
    FINA = YES YES YES TO AF9!!!
    FIR = SUPPOSED TO AF9!!! SUPPOSED!!!

  39. Sue says:

    apa nak kecoh kecoh..yang stay kat dalam AF pun belum tentu boleh menempa kajayaan di luar sana.. kebanyakannya yang terkeluar itulah yang lebih berjaya.. contohnya.. AIZAT !..terbaekk…

  40. Sinar R says:

    apa la amir ni… menangis plak… adoi.. wat malu je… sama macam fir jugak… ishhh malu le….. bagus jugak otai2 ni hentam budak2 baru nak naik ni.. bior depa rasa asam garam dunia seni ni… :P

  41. whiterose says:

    ak tgk amir lum nyanyi g mata dh berair cm nk nangis jer..kuatkan semangat ye mir.setakat kuar af jer..bukan der pe pn..n one more thing..awatlh nera xkuar2 g nie.she dont deserve to stay in af..mmm..

    • wateva says:

      mane x nanges. sume duk pilih dia je gugur. dahla wat persembahan second last! semangat pn dh ilang. cian dia. tensen doe!

  42. Pak Ya says:

    Eh… ada lagi ker AF ni?? bila mula? tak sedar kerana sibuk memikir harga barangan yang makin naik…

  43. selantang2 ogy, sinis atau pedas lai kritikan Ramli MS lam mentor, just cara dia, satu ayat je yg ringkas dan padat yg buat seseorg tu tertusuk sesgt… itulah Ramli MS.. mmg the best!

  44. Piston Pecah says:

    sama lah…
    tak ikut sangat….
    sape kat atas, sapa kt bawah?
    hazama yg msk meet uncle hussein ke?

  45. no_na says:

    kecoh btol komen2 kt ats tuh….. gempak wokk!!!!!! huhu

  46. atieku says:

    npe ek rse mcm af9 ni malap n suram je…. pmilihn lgu kdg2 wt kn ade soalan.. lgu ape ni??

  47. biskut says:

    knape lh x gugurkn jgk si nera th….mnymph ak dgn dye……

  48. luv hazama says:

    go go hazama!!!!!! sepatutnye dia masuk af dr dulu lg…dia la pencetus smgt aku nk tgk af……barulah bahagia setiap ari minggu aku….

    hazama…u’re rock!!!!!!!

  49. shinchan comey says:

    af9 ni sememangnye dh xrelevan lagi,
    pemilihan pun ikut rupe je kot,
    sib baek lh host tu aznil, klu x 1 malaysia
    tutup tv, bosaaannnnnn
    pade cikgu adlin, hah, padan muke baru hang baru rasa jdi cikgu cam mana,
    bab mengutuk org bagikn kt hang
    …. so ape cer????
    ce….cite…ce…cite
    kite bako je adlin ni…. haha

  50. gajusyanggojes says:

    komen aku kat pengkritik :

    ogy : terlalu over. malah lagi over dari adlin aman ramli. kalo tak silap, aku penah menonton persembahannya di anugerah era 2007, berduet bersama urban method. macam over sangat persembahan dia pada masa tu. common sense la sikit, budak2 tu baru 3 minggu. tahap amatur pun rasanya tak sampai lagi.

    juri jemputan : tiada masalah

    hattan : komen yang berhemah walaupun beliau tidak suka sesuatu persembahan

    komen aku kat peserta :

    patutnya korang dah ready mental dan fizikal sebelum masuk. yang decide pun korang gak. kalo tekanan lebih sangat tu, sepatutnya anda tau macam mana nk handle situasi tersebut. sepatutnya tak berlaku nangis2 secara live kalo anda dihentam pengkritik baik pun masa diari. sebab yang pilih untuk pegi interview masuk af pun diri sendiri.

    komen aku kat astro :

    aku tau korang buat bisnes. tapi, bila ada ops gugur dan bawak masuk orang baru, rasanya sangat tak adil pada yang telah digugurkan. sepatutnya masa proses pemilihan, dah selesai benda2 tu sejak awal. ni pun dah nampak pihak anda yang salah kerana ambil peserta tak ikut piawaian pada mulanya. benda macam ni buat orang makin menyampah dengan af.

  51. maya says:

    patut la aku mcm penah tgk si azri n afif 2…setiap yg astro wat mesti de pro n kontra nye..dorg wat mcm ni mmg sbb nk duit..operasi ggr ni pn patut gak sbb bg sound dorg supaya xmain2..btl pe yg ogy ckp..xde apa yg membangakan pn

  52. sue says:

    aku xkenal sumer peserta af9kecuali MIZA…sebab aku tersangat kenal gan c miza ni adelah kerana c miza ni mukenyer sejibik macam JAIKO..adek giant..cuber korang tengok muke adek giant lam katun doremon..mmg sejibik beb…

    yang lain2 tu amir? aku lebih kenal amir raja lawak dari amir af9 ni, aram xkenal!

    fina tu sapa? pon turut xkenal…n hazama tu yang nyanyi lagu zakiah2 tu kan??? bawu taw die masok af9 rupenyer…

    ape pon..YNWA SEPAH!!! muak2…

  53. TommyJones says:

    Korng nak tngk.. tngk la.. tak nak tngk.. tak payah tngk af9 tu.. susah sngt ke? komen mcm yoyo je.. siap buruk2kan org lg.. itu kan semua melayu bangsa korng.. bangsa lain tepuk tangan je la tngk korg kutuk diri sendiri.. hahahahahahaakkk..!!!

  54. jaja says:

    sory lari topik skit.. tp xsuka la ada iklan sexy2 kt sebelah tu :( xbest tgk..

  55. nane says:

    mmm dh tau af9 xbest xyhla tgk….mcm ktorg mlm td layan bola je lg best dr af….anyway sokong ML plus mentor lg best dr af…harapkn paknil je ada…

  56. Anonymous says:

    tak setuju kat ogy.. Komen cam org dah putus haid.. Terlalu direct & memperkecilkan kelemahan org. Apa rasa pulak kalau org komen dia, cemana reaksi nya.. Gugur ogy

    • HARIMAU PUTRAJAYA says:

      ZAMAN DAH BERUBAH KOMEN PUN KENA LAH DIRECT TO THE POINT….ADLIN KOMEN LAGI POWER KALAU X PCAYA TGK DIARI HARI ISNIN, MACAM MANA DIA KRITIK ANAK2 MURID DIA

      • iyyyan says:

        Komen yang boleh jatuhkan moral n boleh melemahkan semangat peserta.. direct to the point ok.. tapi tak lah tak pandai pakai bahasa atau perkataan yg sesuai…

  57. mizz ponti says:

    AF mmang x releven lagi…kalo korg tgok american idol lagi bgussss..aku tgok aku sndiri pon x bole nk pikir sape yg kan trkeluar..nie tgok af serius smua layak keluar..mreka x konsisten..minggu ni ok minggu dpen x..tjuan diaorg masuk nk famous jer bkn nk timba ilmu nyanyian..kuar2 nnti dh ler jadi artis baru ngn 1 single pastu ilang..bosan sgt tgok tmbah nera yg pling teruk nyanyi bole lak x gugur..aku pon x pham..tpi aku fham nape dia x kuar sbb muka buat duit utk astro

  58. hariz says:

    mmg miza ptot kluar
    tpi aida x ptot kluar la

  59. NTAH! says:

    Aku tak tgk sgt pon AF ni tp asyik dok dgr org cite je. Aku pelik camne Ogy leh jd judges. Aku pun bukan pandai nyanyi n belakon pon, tp ogy ape kurangnye. Belakon aku tgk over acting. Nyanyi plak suara mcm double bass je. Ade la sekali aku tgk dia komen, budak sekolah pon boleh komen mcm dia. Komen dia mcm takde content. Kalau suke puji, kalau tgak suke kutuk kaw2, mcm tak bagi semangat, mcm nak down kan org tu. Ape kat M’sia ni takde org yg betul2 hebat ke dlm show biz utk jadi judges. Amik la org yg educated skit, sekurang2 nya pelajar AF itu dpt skit knowledge and learn from mistakes.

    • celciushott says:

      totally agree dgn kamu, im not following AF but watched it at malay stall time tu. wei..ko apa kes ogy?? minggu tu tag kau memang MALAS ek?/ so, semua pon kau komen malas. aku x tau siapa yang nyanyi lagu kris dayantti, HELLO GOODBYE tu, weh…nampak kot dia berusaha nak feeling lagu tu, lagi kau mau cakap dia malas ker? mereng ek ogy ni?? dah xtau nak komen, cakap minah tu malas, saja nak bagi berapi?? blah la ogy.

  60. awek uthm says:

    nera smlm kire ok la dr mggu2 sblm nie.miza 2 ak ase mgsa org2 yg mmntgkn paras rupe.well dye sware ok pe.leh jgk comunicate in bi wpun bterabur je.amir ok la..xptot kua.yg ptot kua kay.hrm xsdp sware.aida..oh aida..dye not dserve msk af..sware tah pape..xleh nynyi life lgsg,seb bek adek dye superb.sure sentap kn adek gnti tmpt die.kekeke..aida nie ade pape ke ng erul?asyk3 erul..erul..erul..mne erul kt c2 la dye..nk g bljr ke bcnta??

    • me says:

      emm..hello.sorry komen ni takde kena mengena dengan af. but then, i just want to comment on your spelling. can u just spell the word ‘dia’ with ‘dia’ instead of ‘dye’? isit so hard? and the word ‘suara’ with the correct spelling instead of ‘sware’. those spellings r nonsense. unless if u wanna shorten it, then it wud be relevant. but what u did is to change the letter to another letter wish sooo not relevant. i have to read it properly baru i faham what u were trying to say.

      just my 2 cents.

      • me says:

        again. ‘what u did was,u changed the letter to another letter WHICH is so not relevant’

      • awek uthm says:

        sape suruh kamu bace komen 2 kalau dh xphm?hahaha..biarkan jela..org lain xsibuk npe kamu sibuk nk komen?jari aku yg taip..suke la.xpnjm jari kamu pon…hahaha

        • johano says:

          hak ela awek sakai tak reti mengeja.

        • awek uthm says:

          haha…bes ke suke2 kte kt org laen sakai?hahaha…kmu bgs sgt la ek?budiman sgt la?

        • tengkudiana says:

          jadi la org Malaysia yg bertimbangrasa… org tgur benda baik tu kan…. bkn maki2 pun… pyh sgt ke nk terima tguran membina? alahaaaaaiiii adik2 skang…

        • ape says:

          ntah..betul la apa yg ‘me’ tu tegur..kan eja ‘dia’ lebih elok dari ‘dye’. 3 huruf jgk nak ditaip. ‘suara’ utk ‘sware’ – sama gak 5 huruf. kalau betul2 awak tu student ‘u’, tunjukkanlah yg mmg mentaliti awak pelajar ‘u’. ni tak, org tegur sikit nak melenting

        • cik wiwin says:

          dah ko tulis comment, mesti la org bace, budak uthm ke? dalam exam leh ke menulis eja cmtu..org tegor elok2 je pon bukan maki2..iskh2..

  61. ..... says:

    real aida?? dadadadaaaaaa…hahahahha

  62. Ahm Naz says:

    Go Hazama…..Go Ogy Ahmad Daud…..Sape tak suka boleh blah….!!!!

  63. Ye says:

    Nera :much better than her previous performance..at least ada peningkatan.muka cantik tu memang bonus untuk dia..tapi harapnya dia x sia2kan peluang yang ada tuk buat yg lebih bagus minggu depan.

    2 orang yang masuk af tu..gud luck!

    yang terkeluar n digugurkan mb bukan rezeki..peluang sentiasa ada..mb akan lebih berjaya kat luar nanti..best of luck guys!

    oGy..sila komen dengan berhemah..nama pun pelajar aF kan..bagi la kata2 semangat sket..baru dorang seronok nak buat persembahan..

  64. katak kodok says:

    Dari tengok AF9 yg merapu entah apa entah ni lagi bagus tengok Imam Muda 2. Ada gak dpt pengetahuan sikit pasal agama. Tak susah dpt dosa free sebab sakit hati dengar komen2 juri yg mencarut gitu….
    Student & juri 2×5 sengallllllllllllllll

  65. yayaopie says:

    patut ker Hazama masuk…sepatutnyer bagilah fir peluang…kan Hazama dah biasa ikut artis astro yang lain buat road tour…

  66. insan says:

    daripada masok kan hazama baik amik muka baru…banyak lagii yang bagus2 kat luar..
    hazama dah ade nama kat pentas seni watpe nak amik lagi… akademi fantasia sampahhhh

  67. zairi says:

    aku suka cara kak ogy kritik..mcm tu la pengkritik …x yah nk segan silu kritik pelajar,sepatutnya lps dah kena kritik,pelajar yg kena kritik tu kena la cari inisiatif utk perbaiki diri bkn lembik..klu asyik guna muka lawa, handsome tp nyanyi mcm nyanyi kat karoke jamaban baik x pyh..aku kesian ngan amy.apasal dia dpt pelajar2 af yg teruk,aku tgk sorg pun x leh jadi penyanyi..;(

  68. lulu says:

    aku setuju bangat hazama masuk…sbb sore dia paling mantap arr pasnih..yg lain2 msti tergugat huhuhu

  69. lawak ke?? says:

    aku mnjrit thap gban…hahahhaha…bila aida kne gugur…dgr name minah ni pn bikin ati aku pnas…..real aida????….mang ko da tnjuk da pn…dengki gan adik sendri…..adik ko xktuk pn ko….bodohhhh!!!!

    best la astro…pndai maen propaganda….kuarkan akak…msukkan adik…tp mang lyak pn fina pada budak bongok 2….aku taip pn tetibe pnas ati……kurang aja aidaaaa!!!!

    adoi….emo lak aku ni….pgajaran pd aida….jgn over…klu sore sdap xpe gak….cinabeng tol…..

    pepn….ogy…ko kutuk je drg ni….and dak af9…klu xthan sgt..ofer je dri 2 kuar….at least xmalu la dri digugurkan….!!!!!hahahahahaha…..padan muka ko aida!!!m puas ati aku….xla aku tgk diari ade budak terlompat2 mcm bangang!!!!….

    soryyyy….aku marah aida ni….cehhhh!!!!

  70. msi says:

    korang smua , sbnarnya astro dh trdesak sgt 2 nk cri artis mi segera …… wt perabih duit sms undian penonton je , baik korang tngok epl lgi best

  71. pic says:

    tutup jer af ni buat myemak jer….tegedik2 ak tngok bdk af…
    pasti berjaya msk nerakaaaaaa…………….

  72. fikir says:

    x adil
    kesian kat aida
    adik dapat masuk
    kakak digugurkan
    takut ada perbalahan antra adik bradik

    • lawak ke?? says:

      yg ko kesah sgt nape…..xde kualiti aida 2…..drg gado ke ape ke….2 blkg tabir…..xbertabir pn xpe…mang aida 2 kondem fina….

  73. wanida says:

    biorle hazama masuk..kalau x suka jgn AFUNDI dia..atau x yak undi langsung, hapa korang dapat..credit abisss…

  74. lawak ke?? says:

    wehhh…..undi pak nil je la wehhhhh….bukak tlian tok pak nil….please….

    elok gak hani xmsok…..npk cri2 gedik gak la….fir??…pn xpyh…jmbu sgt2…sore bese2 je…..

    tlg la wat af dlm dewan or stadium cm af sblm3 ni….stage kcik….dak af pn bangang…2 pn leh cry….gmentar la ape laaa…….blm audiens rmai….astro slah strategi!!!!…sound music cam wat konvoksyen dak tadika…xmantap lgsg!!1

    2 la….mewahkan lg dak2 ni…da naik lemak…poyo jeeee!!!!

    pak nil pn…xpyh la bckup sgt dak2 2….manja gile…

    pd tnaga pgjar…tlg bg lagu mncbar cket…lgu pop dlu2…smgat cket…bnyk lgu endon lak….adlin???/…nape trok sgt anak2 didk ko ni…..ko ajar lg mcm trok aku tgk deme ni…ce cte ce cte npe jd gni….xpyhla bwk artis cam nana af1 jmpa deme….nana pn dlu nyanyi hancor lebor….bwak la yg leh org ckp superb!!

    af9 da la dok dlm sangkar….ubah ni…ubah 2….hancor jdnye…budak lak gedik thap gaban…klah dak tadika…..cnt….AIDA BODOH 2…poyo je klu ckap….sume nk up…time nyanyi down down down….ble nk up pn xto la….bgus la ko gugur…wat semak jeeeee…

    P/S
    KAMI MILIKI ASTRO HANYA UNTUK CERITA DAN PERSEMBAHAN YANG MEMUASKAN HATI.BUKAN UNTUK MELIHAT “KANAK2 TADIKA MEMBUAT PERSEMBAHAN YANG MEMALUKAN..KAMI BAYAR TIAP BULAN BKN UNTUK HDGAN MCM TELAN TP XKENYANG….ASTRO….UBAHLA…KEMBALIKAN…PULANGKAN……..

    WAE AIDA….KO WAT PE????…..HAHHAHAHAHAHA…PADAN MUKA KO…..BAEK KO SAMBUNG STDY JE…NAIKKAN CGPA KO 2….!!!!

  75. ain says:

    elok gak ade ops gugur ni…baru diorang rasa tercabar…ok ape hazama masuk..fina lagi ok…hani n fir tu mmg out la..for ogy, elok gak komen pedas2…baru lah pelajar and tenaga pengajar tak rasa syok sendiri…

  76. lawak ke?? says:

    budak af ni bangang….da ade opsss gugur bru nk wat btol2….2mgu pengundi undi kamo…..hampeh….konsert ke 3 bru lah nk ckap ni la 2 la….klu kowg wt btol2 dri awal…xde nye opsss gugur ni…kan dan stress thap dewa….mula la xpuas ati dalm dri msg2 2……slah sape?????/?……..shit!!!1

  77. ngangkung says:

    sapa undi AF dialah org paling bodoh di dunia…….!!! rugi duit je baik beli barang2 dapur…….

  78. budak medic says:

    aku rase baik gugurkan aje sume pelajar Af ni..program ni pun stop kan je trus walaupun ade lg 7 minggu..mengarut kot.. x de program af kt astro x jejaskan pape pun..byk lg program reality lain yg best. lyn jela mentor tu lg bagus..dh la tgk free, perfomance pun boleh tahan..
    aku dh lame x lyn astro..tgk pun wat sakit hati je…

  79. x tgk af says:

    nera best ke perform smpi x digugurkn?

  80. Kurus says:

    Wah bukan main lagi abang nara menyokong kritikan kritikan yang pedas sentap..

    aku lak suka akan kritikan yg fakta. bukan emosional

  81. lawak ke?? says:

    bru tgk mentor group B…………..MANTAP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    PULAUKAN AF9……CENGENG!!!!!!

  82. Suri says:

    Komen ogy emosional yg takde isi..komen hattan emosional yg ada isi..

  83. lulu says:

    dr af1 smp af9 aku penah undi sekali jek…vince hahhaha….tu la satu2nya utk aku…yg pertama n terakhir…rugi 5kupang…nk claim kat vince balik…!!!

  84. lawak ke?? says:

    A-AKU SGT MNYAMPAH
    K-KLU PERSEMBHAN MCM KT FUNFAIR
    A-AMY….GUGURKAN LG!!!!
    D-DAK2 AF9 NI LEMAK,POYO,CENGENG
    E-EGOIS!!!XNAK TRIME NCHAT
    M-MGU2 HANCOR DAN MEMBOSANKAN
    I-INIKAH AF YANG TERAKHIR N TERBAIK????

    F-FINA DA MSOK…BGUS2…
    A-AIDA???BALIK LA WEH…DOK UMAH!!!
    N-NERA KO BILA LA NAK KUAR…TENSION AKU
    T-TIAP2 ARI TGK DIARI MCM TGK 12 ORG TELETABIES
    A-ANGIN AKU…BYAR ASTRO DPT NI JE????
    S-SUMPAH PALING XBEST AF9 KALI NI
    I- INSYAALAH…..KENE KUTUK KOW2 TIAP ARI
    A-ADIOSSSSS……OFF CHANEL…!!!!!!!!

    • Tina turner says:

      9- af9 yang patut disiarkan di astro warna, bukannya maharaja lawak. Cepat la tukakan 2 siaran tu mggu depan. Sial ko astro. Damn you! God bless you!

      • [email protected] says:

        xyah tengk AF 9, p tengok mentor lak,,,, mentor lagi menarik dari AF sekarng ni

    • lawak ke?? says:

      klu suke ape yg aku ckp ni…..tlg angkat tgn like usop wilcha…..:)

      dan pd yg xstuju ape yg aku ckp 2…..angkt kaki……dipersilakan blahhhhh….huhuhuhuhu….

  85. zaio says:

    Kak Ogy tu dari dulu dia jadi pengkritik memang dah macam tu. Kalau Astro tak suka, buat pe penat2 bayor dia… Astro pun satu, masa peringkat pemilihan, pilihlah betul2. Sendiri silap pilih pelajar, skang nak main buang2 pulak. Pilihlah betul2… kalau ashik nak bagi peluang aje, peningkatan tak jauh beza, susah juga kan…. Kalau kak Ogy tak kritik mcm tu, mana nak kisah… Dulu2, setiap kali lepas show, student tengok balik persembahan dorang. Dulu2, setiap baris lirik, di lakonkan, di hayati oleh pelajar, sampaikan bila nyanyi, menyentap…. sekarang nie, dengar je dorang nyanyi tapi kosong. tak de feel. Pilih lagu pun lagu yg tak mencabar… mcmana org nak undi.

    Tuk Amir, tak pe lah dia keluar. kalau dia terus2 kat dalam, kalau tak menonjol pun buat apa. Kat luartu banyak guru nyanyian. Tak semesti nya ilmu boleh di perolehi dalam AF jerrr… Tengok Aizat, menyerlah sangat compare dgn juara2 AF.

  86. lolo says:

    ape pun kesian amy search.. dpt jd pengetua d zmn gelap.. hadoi kesian!

  87. sweetymya says:

    hahaha. memang bagus komen kak ogy yang “pedas, jujur, ikhlas, dan tiada segan silu” tu. memang bagus telus sebegitu. mungkin dengan cara sebegitu baru boleh bukak mata pelajar yang selama ni dalam lena. tapi yang tak bagusnya, even kalau berniat baik namun bercara salah pun tak guna jugak. tak perlulah sampai nak jatuhkan semangat para pelajar. saya bagi contoh kalau seorang pendidik misalnya, kalau setiap kali pelajar tak tunjuk prestasi bagus, adakah elok sekiranya pendidik tersebut (contoh: cikgu, pensyarah) berkata kepada anak muridnya, “ini calon gagal! ini calon gagal!”? baikkah begitu?

    saya sangat tak setuju. dan lagi satu, tolonglah profesional dan bukan emosional, sampaikan tak respect juri lain. tiap kali juri lain kritik pun perlulah nak potong cakap? kurang sangat karisma di situ. menyebabkan jadi kurang respect pada orang yang tak berapa tau nak respect orang lain.

    maaf. sebab saya pun sedang telus ni.

    apa apa pun, tahniah sebab tanpa juri sebegini, pasti AF tetap di takuk yang sama. thanks to the juri. dan kagum sangat dengan pak nil yang sentiasa berusaha kawal suasana.

    salam.

  88. tengkudiana says:

    takesa sgt pun sape gugur sape terkeluar… aku mmg x minat ngan ogy ni sbb bg aku die nyanyi pun hurmmm…ala2 je… tp komen2 die aku suke.. yg xsedap mmg die ckp x sedap.. btol la tu.. at least dorang leyh terfikir utk improvekan diri masing2… kalau nk consider hazama da jadi artis sbb pnah jd penyanyi undangan MUH, caner lak ngn azri tu? da sah2 mmg dr realiti program sblom..n mcm sumer org taw sumer da abes kt realiti tv tu mmg da kire artis pun…so hazama deserved it.. bg aku la…

  89. sukahazama says:

    apalah korang kutuk hazama..dah memang dia bagus.tomok dulu dah jadi artis pe..siap ade band…dan menang oiam lagi….takde orang komplen pung..blahlah korang yang anti hazama….

  90. sengal says:

    ala rileks ler, apa pun yang astro buat ops gugur ke atau ape2 je la, kena faham that is their programs.. diorang buat bisnes..yg penting pelajar tue sendri kena berusaha buktikan yg diorang terbaik.. aku tgk student tu bagus pun kdg2 terkeluar gak, tak smp final.. ini bergantung pd undi plak.. wake up.. ini lah realiti kehidupan.. sape yg kuat dia yg akan menang..

  91. Tina turner says:

    Af9 macam sial. Sampah masyarakat. Poyo. Xbest. Buat rugi slot je kt astro. Suda la wei semua2 ni sudah2 cukup2 p balik.

  92. [email protected] says:

    bagi aku xkesah le sapa yang masuk tau disingkirkan yang penting AF sepatutunya mengeluarkan produk yang bagus untuk pasaran, ni yang keluar AF populer sahaja tapi kalo buat Album xlaku, satu contoh minggu setiausaha xder sorang pun artis AF yang diambil untuk buat pesembahan,,, dulu arapkan Mawi tapi sekarang,,,,,,, mcm xder je yang populer mcm Mawi,, AF setiap tahun populer antara rancangan yang paling ramai menonton,, tapi kualiti setiap tahun semakin jatuh,,, sepatutnya pengalaman 9 tahun boleh membuatkan AF gah di mata peminat,,

  93. naddy says:

    saya x stuju dgn abg nara… sgt x stuju..
    klu die de pengalaman nyanyi skali pon 2 x de dlm syarat2 masok af pon.. mcm sblum ney… isma pon pnh wat recording artis gak.. die pnh b’duet ngn artis.. n ade gak artis masuk jugak pada af7.. yg kluar pd konsert pertama.. tp x x igt nme nye.. sume ney adil je..!!! sy sokong hazama!!!!

  94. Z~Jones says:

    sgt x suke dgn cara ogy komen pelajar, walaupun budak2 tu perform mcm hampeh tp ada cara & etika yg betul utk beri teguran, ini tidak – ckp memekik2 prom prang prom prang – menjatuhkan maruah orang dgn disaksikan berjuta2 penonton, besar pahala ko dapat ogy!!! geram sgt sbb mcm la OGY @ FAUZIAH AHMAD DAUD tu HEBAT SGT!!! (teringat masa die perform lagu gila2 remaja – dgn kumpulan ape ntah – lupe lak – masa tu suara ogy mmg OUTTT – masa tarik corus ogy terkucil – malu dowh – kater hebat sgt kan). so, lenkali nk kritik org tu biar berhemah…@ letak cermin dpn muka!!! wat malu org pompuan yg pakai tudung jer!!!

    • baby face says:

      mangla bdk2 af tuh hampeh…..tp ogy ni nk dowg perfect mcm star2 yg da ade anugerah platinum patblas…..mne maunyer……ske cre hattan….dier ok…ogy tu bler hattan betah xpuas ati laks….pehall???…

      ag satu ogy nie komen ikot mood PMS dier kot…kalo mood ok…sume jd ok..tersengih2 mcm kerang busok…..kalo mood xok…komen cam s**l….mnjatuhkn owg….

      *tp aku cm ade ase juri sjer nk kutok pedas2 nk kondem adlin….sbb dulu dier juri loratttttt sgt kn..ko ase laks ape perasaan kne kondemmm…ekekek….

  95. Lu PikIr La SnDRi says:

    nera dan erul siA minat tul kamu nie bkan pa tpi da bakat yg bsar dlm bdang seni…. semoga bjaya ke final nti, truskan usaha hehehe mantap ging…. jadikan kritikan tue sbagai pembakar semangat tuk trus berusaha,,, bgus g d kritik drpd d puji ja, nti kolo d puji ja kta xtw silap kta….. tul ka? Lu pkir la sndri………hahaha

  96. mummy says:

    KEGUGURANNNN SUDAHHHH…..kite ambil yang positif saje laa…. :)

  97. anum says:

    tempat suasana pembelajaran af9 tk sesuai.. bising, org sekeliling menggangu keadaan. yg hebat pn leh jd tk hbat.

  98. aspire5580 says:

    baru je minggu ke 3..semua perserta mcm perasan diri tu bagus sgt smpi boleh buat jangkaan sape yg kena gugur ke tidak…performance diri ntah ke mana…mcm amir dan aida..ckp org tu kena gugur la..x patut gugur la…kan dah kena diri sendiri..amir apsal ko x ckp ko yg kena gugur jer..kan senang…

  99. saya says:

    mule2 tgk fir aku pk dia ni xde la sehebat mne.. takat rupe je (tp x macho).. xbg impact pn klu amik dia.. pas2 ble tgk hazama aku rs tpegun plak gak ngn vokal dia.. kalau af amik dia aku nekad nk tgk af9 yg sebelum ni sgt hambar.. mmg dia artis tp jgn lupe azri pn ade band sendiri n siap msuk muzik2 lg.. Gud luck HAZAMA

    • berat nanang says:

      yup! betol tu.. nape sume cam xpuas hati hazama masuk? sore dia mantap beb! xkan sbb dia xde rupa sgt mcm erul n azri or afif jd xlayak. choyyy!

  100. ceritalawak says:

    miss plak.
    aku x tgok lg

  101. bdk says:

    aku tgk AF kat youtube je,,,tak langgan astro pun. nak undi ?lagi lah membazir..baik aku kumpul duit drpd mengundi ..bagus ke ..tak bagus ke.. lantak le…

  102. Bull says:

    Ni semua lagha je ni.. Dah le tak berkualiti.. Buat pertandingan recycle sampai 9 musim.. Macam2 nak buat untung..

    Cukuplah tengok Vince dan Zahid je, lepas tu tak tengok dah.. Lama tuuuuuu tak tengok AF!!

  103. MizzAin says:

    amir kecewa coz sume budak AF lain yg bajet pandai tu sebut nama die nak kne gugur..die kecewa sbb tu ler..
    lenkali sebut je diri sendiri yg patut kne gugur…huhu

  104. atilia says:

    aku tak rasa org2 tak tidak menonton wajar komen kat sini

    xtgk sudah2 lah.. diam2 sudah
    pi la tgk AI ke apa kejadah korg nak tgk
    yg nak tgk aje komen.. ngok ngek betol

  105. alanglala says:

    buat lah pun…tetap xsuke jgk……

  106. Penguin says:

    ape yang bgus nyer kak ogy tu. mcm pundek adelah!!! die bkn sedap pun nyanyi. menari ape ntah lagi. nk komen org!! haktui ko….!!!! dah komen dgn gaye yg gedik2. mmg menyampah tul aku tgk janda tu.. yg pasti nyer AF ni mmg buduh!!!!

  107. NTAH! says:

    Bukan la nak kate ape, tp penerbit AF ni tak penah tgk Mentor? Malaysian Idol? Paling tak pon American Idol? Betapa hebatnya contestant2 dr rancangan tersebut. Aku tgk AI tak payah nak keluar iklan vote tiap2 hari mcm AFUNDI. Meletops gak budak2 dorg. Rating Mentor lg tinggi dari AF. Mmg konsep rancangan berbebza, tp bukan semua tu sam ke, nak melahirkan bintang esp dlm bidang nyanyian. Tak tau la kalo AF nak buat pelakon, DJ radio and bla bla bla..

  108. afiq says:

    memang best dengar kritkikan daripada juri-juri kalini.. seriously ade kekurangan dengan af tahun ni. dengan pesertanye yang kurang mantap, walaupun ade daripada program realiti yang lain tapi peserta yang tewas. siaran live konsert juga ada yang tak kene. dengan music yang bosan, takde pencahayaan yang best. berbanding dnegan mentor pesertqa-pesertanye bgs, walaupun yang pling bottom in mentor rasenye kalau masuk af diorang lagi bagus. konsert mentor pon lagi best, muzic best, pencahayaan best. orang af kene tgk produksi mentor…

  109. Jarr says:

    Orang yang mengundi artis yang diminati dengan menggunakan perkhidmatan pesanan ringkas atau SMS. Peraduan ini telah lama diharamkan olh Muzakarah Majlis Fatwa Kebangsaan Kali 64 pada Tarikh 27 Julai 2004 di Putrajaya menyatakan bahawa :

    “Bahawa menyertai peraduan berbayar menerusi Khidmat Pesanan Ringkas (SMS) di mana pemenang ditentu…kan secara rawak berdasarkan nasib dalam sistem tersebut adalah haram di sisi hukum syarak.”

    Kali ini pula Fatwa yg sama telah diwartakan seperti di gambar. Pada yang gemar mengundi artis-artis kesayangan anda, diharapkan bertaubat dan tidak lagi menjadi penyumbang kepada rancangan-rancangan maksiat seperti Akademi Fantasia, Mentor dan lain-lain.

    sebarkan…:)

    Rujukan di : http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-negeri/fatwa-mengenai-peraduan-sistem-pesanan-ringkas-sms-berbentuk-judi-0

    • Shinta says:

      Raja lawak n maharaja lawak pun haram ke kalau undi?
      P/s-saya takpernah undi mana2 artis naseb baiikkkk

      • Jarr says:

        sama je semua tu…ada unsur unsur judi jugak.
        tapi org kita mana nak pandang benda mcm tu..
        ikut syaitan lagi bagus dari ikut hukum allah kata mereka dengan perbuatan.Bukan melafazkan..

  110. sokong lah hazama…!!!
    coollll…

  111. orched says:

    HAZAMA BUKAN VOKALIS MEET UNCLE HUSIN KAH?????
    not fair la….

  112. Gumiho says:

    Tak layak lh semua peserta af msuk af termasuk hazama dan fina,aku rase ada baiknya johan dan zizan yg msuk,sebab mereka je layak msuk af dan ml,tak gitu..kalau mcm tu..kita bako aje rmh kak limah 2,nampak sanget nak menipu..hehehe.peace yo..chow lo

  113. blossom says:

    NAPER TAK BAGI FIR MASUK.. HAZAMA DAH ADA TEMPAT DALAM INDUSTRI MUSIC.. BAGI LER PELUANG PADA ORANG BARU.. FRUST TENGOK BILA FIR TAK DISERAP DALAM AKADEMI.. HARAP2 MINGGU DEPAN KELUARKAN KAY.. MASUKKAN FIR.. :)

    • berat nanang says:

      fir xsedap la weii.. sedap lg hazama. lantok ler dia dh penah masuk ke ape.. dh rezeki. janji nyanyi best! ade gak makna nk tgk AF ni. huhuhu

    • baby face says:

      sore fir xsedap…muke jer ensem…fir fever kunun…….hekkk ko….pts urat kentut aku dgr statement gud2 ko….tp xdinafikan muke ko encem (wpon sedikit pndk)…..blh jd model atau pelakon (kalo xkayu laa)..n dun worry untung2 kru amek ko jd artis sbb kru ske amek bdk2 yg ncem n lawa wpon sore mcm tercekik buah keduak….hahah….

    • nadsan80s says:

      apela yang ko suka sgt nk fir masuk af ni. suara hancus harap rupeje chengeng lak tu. baik hazama sempoi je tapi suare power beb. ade hazama ni barula ganas sket bdk dlm af tu ade sket ciri2 maskulin kalau x alamak nyampah you…

  114. NIKITA_ANA says:

    aida msti mrah kt adk die2….
    ye ar takhta da drmpas oleh adk sndri la ktekn……

    • lawak ke?? says:

      klu aida marah….npk sgt bodoh…xsdr diri….sdar3la xde kualiti….kualiti yang paling bagus aku tgk pn hanyalah kegedikan gaban semata2…mcm hantu pochong dok asik terlompat2 je dlm sangkar 2….cehhhh!!!1

  115. lindalam says:

    yang aku tak faham kenapa tenaga pengajar yg diberi kuasa gugurkan pelajar?? tugas mereka kan mendidik.. sepatutnya minggu yg pelajar dpt pilih lagu sndri, tenaga pengajar tu sepatutnya boleh aje bg pendapat pd pelajar yg vokal mereka tak sesuai ngan lagu yg dipilih.. so bg pendapat lagu yg sesuai… ini tak dh tau ada pelajar yg vokalnya tak sesuai dibiarkan aje…
    yg kak ogy ni plak.. yg aku tak paham apa yg dia nak.. kata pilih lagu sndri.. so rasanya pelajar memilih lagu yg sesuai ngan vokal mereka la.. cuba mereka nyanyi lagu yg x sesuai ngan vokal nanti kata persembahan tu hancor plak.. contohnya si miza tu.. aku rasa dia cuba utk beri kelainan yg mencabar vokalnya sendiri.. tp apa yg dia dpt dr kak ogy??
    emmm panjang plak komen aku nih…

    • ladyorange says:

      itula namanye kritik pakai emosi..main cakap asalkan puas..kih30..agaknya ogy ni nak jadi pengetua AF9.tapi permohonan GAGAL..tu yg lepaskan kemarahan bertubi2 tu..kih30..sian..

  116. epl says:

    undi fyna habis2an..

  117. ergh says:

    paling klakar time miza terkluar
    “thanks to all my fans”
    lol.. kalau ada fans, takdela terkluar..
    apa kriteria pemilihan miza ni..
    sore out, rupa pun takda

  118. yayayummy says:

    kuangkuang..padan muke..aku stuju fina n hazama masuk..bior terang sket mate bdk2 af thn ni..tgk sme cam x de bakat jerk..hazama,atlast dpt jge msk af…fina vokal mantap…i like….for those yg tersingkir,especially amir,mmg die yg nk kuar dr af kan?so nothing to worry about la..the rest should kip doing the best…work hard..xsabar nk tgk persembahan stdt baru plak..huahua

  119. luvly says:

    for me OPERASI GUGUR ni x de masalahnye. bile sebut je operasi gugur, baru la sume student nk buka mata. kalo terkeluar ke gugur ke itu rezeki masing2..masuk pun rezeki diaorg gak. bkn salh cikgu2 kalo nk gugur kan student sbb 3rd week lagu adalh pilihan sendiri kan. so u need to choose which song yg btl2 bg impact kt performance but still ade yg wat sambil lewa coz ade yg rasa diaorg dlm zon selamat. astro lak mmg nk wat duit.. so bile dah student pun main2 ni la masanye nk wat duit kan..n bkn salh cikgu kalo student yg diaorg dpt ni x berkualiti sbb bkn diaorg yg pilih…n utk pengkritik, x salh rasanye kritik pedas sbb diaorg ni kalo dipuji, bangga bkn main lgi sampai lupe kalo performance akn dtg down ke…kalo x dpt improve bnyk ckit pun jd la sbb students kali ni more educated dr af yg sebelum2 ni. ape2 pun gud luck for new students HAZAMA N FINA. yg terkeluar n tersingkir, jgn hilang semangt….

  120. bunga says:

    korang tak suka dia sebab dia tak lawa kan, tapi cuba dia lawa tentu korang sokong gak… kesian die, bukan dia pinta nak rupa macam tu..

  121. cik lily says:

    ogy pun bukannya terer sgt nyanyi..
    blakon pun kekadang OVER je..
    x suka cara dia kritik..
    mmg la dia juri, tp dia xde hak jatuhkan maruah org d khalayak mramai camtu…
    kalau dia yg kena, agak2 apa dia buat ekkk????

  122. ida says:

    kita pakat2 tak payah undi sesiapa pun dalam af . Biar astro rugi, selama ni astro banyak habiskan duit penonton.

  123. puteri qistina says:

    kak ogy mmg d best budak2 ni tak blh dmanjakan sgt buat persembahan mcm hampeh tp kater nak bljr tgk asyik memain jer pastu perasan cam bagus duk dlm akuarium tu pegidahhhh nak bljar n bertahan jd artis kene serius beb klu tak 2,3 thn pastu jual nasi lemak ajer la tepi jln

    mmg tak adil aida d gugurkan klu nak compare ngan nera yg tah aper2 tu harap muka jer cun tp suara hiruk pikuk nmpk sgt astro ader kepentingan nak cuci mata ngan nera tu…..sekurang2nya aida persembahan dia dr konsert tirai tak la kelaut mcm nera dr awal lagi dh punahh…astrooo sila jawabbb nera bakal jd pompuan simpanan saper yg korang sayang nak gugurkan tu…

  124. puteri qistina says:

    kak ogy mmg d best budak2 ni tak blh dmanjakan sgt buat persembahan mcm hampeh tp kater nak bljr tgk asyik memain jer pastu perasan cam bagus duk dlm akuarium tu pegidahhhh nak bljar n bertahan jd artis kene serius beb klu tak 2,3 thn pastu jual nasi lemak ajer la tepi jln

    mmg tak adil aida d gugurkan klu nak compare ngan nera yg tah aper2 tu harap muka jer cun tp suara hiruk pikuk nmpk sgt astro ader kepentingan nak cuci mata ngan nera tu…..sekurang2nya aida persembahan dia dr konsert tirai tak la kelaut mcm nera dr awal lagi dh punahh…astrooo sila jawabbb nera bakal jd pompuan simpanan saper yg korang sayang nak gugurkan tu…

  125. luvly says:

    utk pengetahuan sume, penyingkiran dan operasi gugur mengambil kira persembahan terdahulu dan persembahan konsert ke3…yg paling penting adalh konsert ke3 sbb bak kata pak nil lagu ini adalh mknn mereka. so kalo dah suka mknn mlm tu kenapa x mkn kenyg2 ni muntah kan lak..so bile dah muntah org x sukala bu busuk muntah tu. kak ogy kritik mmg pedas but take it in POSITIVE side k. kalo tngk dr -ve je mmg x kemana le bdk af ni…nera mmg ade pakej muka dan ramai yg ckp die ptt digugurkan but it not happen coz she done a good performance malm konsert 3 kalo nk d bandingkan aida n mungkin sikap aida n perangai die masa diari, lebih2 lagi hal die komen pasal adik die tu, tu yg org naik menyampah kot. so for aida, terima ngn ati terbuka n after this ati2 dgn ape2 sj perkataan yg nk keluar sbb yg awak buruk kan tu adik sendiri n semalaya tngk awak buruk kat adik sendiri.

  126. Gumiho says:

    Harap2 minggu ne,pengkritik mesti menyanyi sorang demi sorang, selepas je peserta af yg nyanyi,jdi kita suruh pak nil pulak yg jadi pengkritik tuk mereka..3 yg kuat mengkritik tu,bkn selalu mau juga dgr suara2 yg bekurun lama tak menyanyi tu(pengkritik)…lagi2 af9 ini yg terakhir. Bolehlah.. Boleh bah kalau kau…,lau sik boleh,bolehlahkn ajelah.. :),

  127. baby face says:

    knpe aku happy aida tersingkir…..lalalala…~sbb mulut dier longkang….kutuk adik sndiri…chetttt…

  128. Shila says:

    Komen Ikhlas dari aku peminat setia AF..

    Terus terang, inilah AF paling bosan, paling hambar paling tak berbakat paling tak bestlah kirenye. Dahla sore pompuan semuanya hancuss melainkan LENA je yg best, yg lain sorry to say sooooo bad! Even adik2 aku pon kata ko nyanyi seribu kali lagi sedap. Bukanlah nak kata apa, tapi if I have confident on stage mcm dorang, dah lama dah g audition dapat atau tak Allah yg tentukan hehehehe.

    Kak Ogy mmg best, wa salute ngko kak.. gelihati kalo asik nak dengar2 puji2 aje dowh. Dah mmg tak best terima sajala kritikan pedas tu. Si aida, Nera, Eka mmg menyampah giler.. Keluar cepat sikit si Nera tu. Yg lelaki so far ok2 saja..

  129. eira says:

    pagi td dengar radio Era, interview student yg digugurkan dan disingkirkan dan topik dia pasal pengkritik la kan..ada pemanggil ni kutuk la pengkritik tu..dia kata ms dia kecik album pengkritik tu takdela laku mana pun..pastu ble lak dua org dak pompuan tu gelak suke..isk2..hmm..Pak nil tolongla nasihatkan dorg tu..bad attitude ler..

  130. katak pisang says:

    bodossssssssssssssss.baru tersingkir dari Af pun dah bengang.nsb baik x tersingkir dari dunia terus. bahlollllllllllllllllllll

  131. lawak ke?? says:

    aida….!!!!1….dahlaaaa dendam gan fina…aku tgk fina 2 matang dari ko…..aida bodoh!!!…bangang…gedik thap gbannnnnnnnn!!!!!….

    wujudkan fanpage “BENCI AIDA,PULAUKAN AF9”!

  132. Rozita Che ONE TO THREE says:

    hahhaaa aku nak tergelak tgk af9 nasib baik tgk kat youtube aja.Tu pun lps baca nara nya tulisan kat sini.

    Komen aku pelajar yg masuk af ni kan dah screen banyak2 kali, kalau fail gak kat af maknaya kurang screen la tu.

    Komen kat OGy, dia ni memang minah over acting, kalah kan penyayi yg ada berpuluh album. Dia punya lagu pun bukan laku n sedap sangat. Zaman dia naik dulu sebab masa tu dia anak saadiah, anak ahamda daud. Suara tak sedap pun. Berlakun setakat jadi remaja2 dalam film ok la, cuba bawak watak yg lebih mencabar. Lagi satu tak gemar asik cakap inggeris tu, tak reti cakap melayu ka,jadikan bahasa rojak. Dia nya kritik adoi ngalahkan pemegang trophi best vocal, best perfomer. Tak belajar tinggi pun tak apa, macam siti dia tetap bagus, tapi ogy ni tak ada yg bagus nya pun.Pelakun wanita terbaik tu pun zaman remaja2 dia, lepas tu? hampeh aja.cakap cam bagus.

    Para pelajar af ni masuk af bukan nak belajar pun, kalau nak belajar gi la sekolah seni persembahan.Ni semua nak glamour. Tak sesuai pun. Tenaga pengajar pun fully qualified ka.? takat ada pengalaman aja la tp boleh ka jadi guru yg bagus?Fatimah abu bakar tu setiap siri ada, kalau dlm pasukan bola, kalau mutu persembahan team tak bagus, sapa kena buang?pengurus kan. Ni terbalik, tak pernah ka AF check tenaga pengajar dia?

    Lagi satu, aku harap remaja2 Malaysia Melayu ni, jgn la hadap sangat nak jadi artis.Org Melayu aja nak jadi glamour lebih2 ni. nak keje yg glamour. Lpeas tu rosak akhlak. Tgk bangsa lain, berebut mengejar bidang2 profesional lain. Tapi tokey2 industri hiburan sapa?Melayu tetap sebagai apa?Tgk David teoh?

    Dan last sekali but not least. Jgn la buang duit mak bapak, duit PTPTN, nak afundi pelajar2 yg tak apa2 ni, tgk aja dah sambil berhibur. Jgn jadi emosi tak pasal2. Tgk aja la budak2 AF lepas dr juara af1 sampai dah af8, lepas setahun 2 senyapppp. Tak ada pun yg bertahan lama.Mawi dah lenyap, zahid sepi, dan satu lagi industri musik malaysia ni dah sangap pun.berapa banyak album yg laku. tak berbaloi nak jadi penyayi.Baik menoreh getah dapat 10 ribu seminggu.

    DAN YG MALANG SERIBU KALI MALANG, SEMUA RANCANGAN ASTRO NI MENGGALAKAN ANAK MELAYU ROSAK. SAPA TOKEY ASTRO?CEK SAPA YG TAK TAHU.CEK KAT GOOGLE

  133. Yus Sandakan says:

    Bagi saya, AF9 kali ini taklah seteruk mana yang disangkakan. Memanglah ini baru konset ke berapa? Lainlah macam AF8 yang terbaik jadi terbalik. Cuma kesilapan sedikit sahaja dengan mengeluarkan Laika dan Eka mereka boleh pergi jauh. Lainlah macam c Nera cewek aku yang cun melecun tu walaupun suaranya nda seberapa tapi kekuatannya pada wajah Marimarnya yang santik tu. Macam manapun lama2 ok juga tu!! Pasal c Hazama ngan adik c Aida yang baru masuk tu, saya bagi amaran kepada lain2 peserta af9 buat baik2 persembahan kamu orang kerana kamu mungkin akan tersingkir pada lain minggu. Ingat tu dan buat mu Nera kasi mantap lagi u punya vokal tu. Sikit je lagi kami seluruh warga sabah kasi sokong sama ko……Nera, Nera, Nera…..

  134. Z says:

    amer suare mmg sdp…tp syg…lagu die cam x bpe nk best….

  135. Sue says:

    Nera best??? ak nak gelak aje kat yus ni. Tak best langsung but jgn riso nanti keluarlah tu. Setakat ni hanya Lena saja yg best yg lain hampeh. Adik si aida tu ok tapi sebutan berterabur tak jelas, but kite tgk nanti maybe ok but obviously, much better than akak busuk hati dia si Aida tu. Weyh Aida, takat nyanyi kat karaoke, semua pun boleh beb, takat nak berlagak perli2 org sorry beb takdala masa depan ko kat industri ni.

    Buat Amir, tabahlah dik, kuatkan hati aje..kesian kat ko, tapi tak semuanya indah jika nak bergelar artis berjaya dik. Dunia artis ni penuh cabaran, onak duri jadi persiapkanlah mental serta fizikal, jika tak lupakan saja.

    AF DALAM SEJARAH BOSAN TERAMAT BOSAN! Pleaselah sape pilih dorang ni?? Adalah dua tiga kerat yang betul2 bagus, yang lain mcm hampeh je. Pengkritik ok apa, nak puji2 aje bosan gak. Pengkritik perlu telus, ingat ko sape, belum artis lagi dik oiii. Kalau tak boleh kena kritik, g bungkus baju balik rumah keje opis lagi bagus. Ogy cakap betul lah, even bakat dia pun tak seberapa, suka hati dia lah nak komen. Dia ckp yg benar, jujur takde berlapik2 derr. Dia nak bakat2 yang boleh membantu naikkan industri seni bukan menghancurkan industri seni.

    Tapi kan aku sokong Rozita Che One to three tu mmg kenapalah org melayu ni hadap sgt nak jadi artis, lps tu blaja tak tggi ilmu tak da sbb nak jadi artis sbb itulah banyak artis kat Malaysia nie bengap kalau cakap tak reti nak berfikir contoh dah banyak depan mata si Pasha sendat tu salah satunya. Lps tu kalau golongan lelaki if jadi artis mesti songsang, berapa banyak yg songsang dah.

    Itu saja komen ikhlas lagi tak berlapik dari aku huhu thanks…

  136. lulu lili says:

    dh la astro..dh meluat dgn “kejutan” kononnye..wekkk..cian budak2 tu kne manipulasi olh astro sume..

  137. Danial says:

    Hmmm..barulah ade umph skit nk tengok AF kali ni….
    baru nampak JANTAN skit dengan adenye si HAZAMA ni…..ni tak semue laki2 kt dlm AF9 ni dah macm bapok je ……..confirm…HAZAMA juara !!!!

  138. akubukandia says:

    ak xsuke erul.. bajet korea..

  139. kaki_g0ssip!! says:

    hurmm BN ckp ogy ok??? menyalak mcm ppuan xde maruha ckp ok?? plisla eh! si ogy tu suke meroyan.. emosi xpnhnye nk stabil bile bg komen.. ! bajet bgs je.. suke2 nk kutuk org, nk gugurkn org! cuba lau dy kt tpt bdk2 af tu??? lg hancus kot aku rs..

    • fifi says:

      btol btol . kalo dia nak cakap budak tuh x bagos tu ok lgi la ,jgnla smpai nak cakap calon gugur , mcm bagos je . macam suare sedap sangat la ogy tu. nak bgi komen biar la membina bukan mematahkan semangat
      out la ogy

  140. fifi says:

    seyes aq knl sangat ngan fina n aida . dak skola bukit katil melaka . pe yang aida cakap kat af pcl adq dia fina tu memg benar .cikgu kat skolah bukit katil knal sangat dngan fina .

  141. sal says:

    Org bukan tak suka komen Ogy yg jujur,telus and bernas tu TAPI cara penyampaian dia yg keterlaluan,tak profesional….terjerit2,mencelah bila juri lain tgh komen,emosi,menjatuhkan maruah,berlagak,sombong,bongkak,angkuh.Ingatlah agama tak mengajar kita bercakap mcm tu..Berkata benar tu bkn bermakna anda boleh menjatuhkan maruah org sesuka ati…Norman & Hattan pun bg komen yg telus tapi cara penyampaian diaorg lebih profesional.Ramli MS dlm Mentor pun komen pedas tapi PROFESIONAL.kawal la sket emosi awk tu Ogy.ribuan penonton melihat.plg tak thn siap tanya si Nera “do u know wat….bla..bla…bla..”adehhh..over acting as always…siap ajo BI dgn slang nyer tu…cara awk tu nampak poyo and mcm bgs…wat malu org islam je…manusia kena bijak kawal emosi…kl Ogy trs mcm ni,percayalah Astro,rating AF akan lg turun.Lagi 1 Astro tlglah ckp kat pelajar2 AF jgnlah tergedik2….aduiiiii moral yg dipaparkan di TV tu tak seronok nak tgk…Gedik bebenor…..tlglah jgn gedik…bosan tgk.

  142. Akula says:

    Ogy mmg layak bg komen sbb dia penyanyi, penari, pelakon hebat & pernah mengarah. sapa kata suara Ogy & performance dia hancus & tak hebat dulu2? kalau korang sellau tengok HMI zaman dulu2, mesti korang tau Ogy was a good performaer back then. Ogy pernah nyanyi lagu Conga dr Miami Sound Machine. Hanya ada 2 org penyanyi ppn yg naynyi lagu ni dgn fasihnya..Ogy & Azlina Aziz..suruhlah penyanyi yg top zaman sekrg nyanyi lagu tu, mau tergeliat lidah dia org. sapa kata dia tak pandai menyanyi? at least dia ada beberapa lagu evergreen. Ko ada?

    Dia mmg layak bg pendpat..biar apa pun caranya. budak2 AF tu kalau nak komen lemah lembut, jgn masuk AF la..masuk rancangan tom tom bak atau rcgan kanak2 yg berlambak sekrg kat TV1.

    Korang nak samakan Ramli MS & K Ogy m,analah sama..K Ogy tu ppn mestilah emo lebih…

  143. kicap says:

    si hazama 2 mnyemak je kt af..
    da jdi artis tpi gile glamour..

    • nadsan80 says:

      aikk… sakit ati nampakk… reileksle..ok perrr hazama masuk baru la ngam nk tgk af9 ni kalau x cam nak tdorje..adele kejantanan sket dlm aftu.kalau x suka buat pekak je.. k.