Written by AbangNara | October 11th, 2013

Aeril Zafrel dan Wawa Zainal mendedahkan punca mereka menyorokkan perkahwinan adalah kerana takut dimarahi oleh pengurusan MIG. Menurut MalaysianDigest, Wawa menipu mengenai perkahwinan mereka atas dasar darurat iaitu takut dimarahi oleh majikannya, David Teo.
gambar aeril dan wawa zainal nikahKata Aeril Zafrel:-

Kami bernikah sebanyak dua kali. Pernikahan kali pertama adalah sebagai menghalalkan perhubungan kami. Kami tak ada surat nikah untuk penikahan pertama itu.

Dan selepas saya dapat tahu Wawa mengandung, kami bernikah semula pada 4 Februari 2013 kerana mahu mengikut Undang-undang Keluarga Negeri Selangor dan supaya anak kami boleh di binkan dengan nama saya.

Kenapa kami nikah dua kali dan kenapa kami merahsiakan pernikahan kami kerana pada ketika itu Wawa meminta saya merahsiakan kerana pihak MIG tidak membenarkan kami bercinta apatahlagi berkahwin. Wawa takut dimarahi oleh pihak pengurusan dia

Pernikahan kali pertama dilakukan di rumah pengurus Aeril Zafrel yang terletak di Petaling Jaya dan dihadiri oleh saksi dan wali iaitu bapa Wawa sendiri dan seorang Imam yang dibawa dari Sabah. Manakala pernikahan kali kedua, pasangan ini bernikah di Masjid Jumuriah Taman Dato Harun dan mereka dinikahkan oleh Imam masjid tersebut. Wawa Zainal dalam keadaan sebak turut mengakui informasi mengenai anaknya adalah benar:-

Anak saya lahir pada 24 Ogos lalu. Semuanya betul seperti yang dilaporkan oleh akhbar tersebut. Kami minta maaf kepada semua kerana merahsiakan perkahwinan kami. Kami telah berkahwin dua tahun lepas dan mempunyai seorang anak. Kami menipu kerana ada sebab

gambar aeril dan wawa zainal nikah

Wawa Zainal turut menerangkan mengenai kehamilannya:-

Sebenarnya saya mengandung pada Disember 2012 tapi dapat tahu mengenai kehamilan itu pada Januari 2013…Saya terus beritahu Aeril dan kami mempercepatkan proses kursus kahwin dan sebagainya. Alhamdulillah…anak bayi lelaki kami telah selamat dilahirkan dan telah dinamakan sebagai Ahmad Fakharuddin Attar…Di harap dengan pengakuan ini kisah mengenai kami tidak disensasikan lagi.

Kami minta maaf kerana telah berbohong selama ini…Kami berbohong kerana bersebab…Anda juga tahu pihak pengurusan akan memarahi saya jika mereka mendapat tahu saya bercinta, apatah lagi bila berkahwin…Saya buat macam ni sebab menghormati kontrak dan..ya, saya memang takut dengan David Teo

aeril wawa
Aeril Zafrel dalam nada tidak berpuas hati mencelah ketika Wawa Zainal membuat permohonan maaf dengan berkata “Oh, media mahu kami minta maaf…“. Semoga dengan penjelasan ini, semua pihak maklum dengan jelas terhadap apa yang terjadi. Sama-sama kita nantikan reaksi daripada David Teo mengenai perkara ini.

237 responses to Aeril Zafrel & Wawa Zainal Rahsiakan Perkahwinan Kerana Takut Dimarahi Pengurusan MIG

  1. tepong says:

    Apa lagi David Teo mahu?

    0

    0
    • bmw says:

      kalau di bawah pengurusan MIG tak leh kawin ke?
      takot david teo marah?
      *pape jelaa..

      0

      0
      • JJ says:

        Pulak dah… david teo tu ko takut guat apa? dia bukan tuhan.. alasan propa… kesian anak ko… dapat mak bapak menipu..

        0

        0
        • dani says:

          Biar la mereka.. dah sah dah pun.. takde org yg perfect kat dunia ni..

          0

          0
        • minah jambu merah biru kire ok says:

          saya menipu kerana bersebab< hahahahahahahahaha itu alasan dia hahahahahahahahah kesian kesian..hahahaha last last dia cakap takot david teo marah eeeeeeeeeeeee macm pundek punye alasan ! tentang perkahwinan korang dh menipu ! tentang bende2 yg lain yg kite2 semua tk tau ape pulak yg korang dh tipukan????? wawa wawa minah jambu kesian kau ngan laki kau kenape laaaaaaaaa macm gini punye terok skali prangai…dh dh pakai tudong aje tk payah berlakon lagi dudok aje kt rumah biar laki kau aje yg cari duit kasi nafkah bulan bulan beli susu pempers anak kau tu ! helo david teo ! please kol me 83365147 I rela gantikn tempat wawa untok pilm u yg akan datang…

          1

          0
        • mia lola says:

          david teo tu bos dia la, klu bos tak kasi kawen, tp kawen jugak. pastu tak dpt job, camne dia as pelakon nak hidup. bukan nak back up pelakon, tp bley phm la situasi dia. at least dia nikah, hubungan halal dr buat maksiat. aeril ni gentlemen jugak la ajk kawin. bapak dia pun tau. ko plak pandai nak cakap dia penipu. sweet plak tgk dorg, muda2 da niat kawin. moga kekal hingga ke jannah insyaallah.

          2

          0
        • miss A says:

          tak kesah la..benda dah jadi….apa lagi kami mahu???
          kami nak tengok anak u alls…mesti cute kan….share la
          plsssssss

          0

          0
        • Lega Dengar says:

          Kenapa ko nak ckp dia penipu..selagi ko,xde ditempat dia, selagi tu ko xrasa..at least diorg kahwin dah halal dwn jgn nak buruk sgka pada diorg dan anaknya.dosa free je..

          0

          0
        • AWD says:

          Habis tu skrg nie korg buat kenyataan mcmnie david teo suka laa?? Bende boleh bawak bincang. Tapi pape pun tahniah, nanti post laa gambar anak mesti comel :D

          0

          0
        • Fahrin Ahmad says:

          KEtahian, dia tu mak bapak ko ke?
          klik my profile pliss..

          0

          0
        • CNN says:

          salah ke mereka berkahwin?? lgi pun bkn kawen lari ke thai..bkn c wawa ni amik laki org pun…

          aku xfaham pengurusan MIG ni…mcm mghalang fitrah manusia yg ingin berpasangan letak syarat kontrak mcm 2..

          p/s: aku still nk tau sape wartawan bipop yg brjaya mnyiasat perkara ni..aku nk hire dia dlm CNN…

          0

          0
        • BUNKFACE NO.1 says:

          kenapa akad nikah 2 kali ?? sah ke macam tu. abis tu akad nikah yg first tu kira batal ke macam mana ?? confuse aku

          0

          0
        • BUNKFACE NO.1 says:

          tak payah takut sgt dgn david teo. cina tu manusia biasa jugak, kalau david teo marah…Aeril kau pergi beli mangkuk jamban…kau sumbat david teo dlm mangkuk jamban kemudian flush byk2…. MIG = TAIK = DAVID TEO

          0

          0
        • Aaron Aziz says:

          macam aku la,
          kahwin tak bising~
          klik me plis..

          0

          0
        • John says:

          Korg yg sapot dorg ni xtau ke yg tipu tu dosa.. Mmg bagus dorg kawin.. Tp berkat ke duit nak bg anak makan klu menipu.. Jgn tgk isu nak elak zina je..

          0

          0
        • bella says:

          try to put yourself in their place lah bro…jangan tau nak hentam orng je..

          0

          0
        • Anonymous says:

          lebih takot david teo daripada fitnah oang…tu la lain kali x yah nak rahsia2, akhir nya oang tau gak…..nasib baik xde isu anak haram

          0

          0
        • SHK says:

          awk tade kat tempat diorang berdua..senang je nk ckp macam tu. who are u to judge?

          0

          0
      • bodoh korang semua says:

        Gyomi yang sudah bolos… hahahaha. Berapa banyak yg kecewa?

        0

        0
      • redeye says:

        mmg bwh pengurusan MIG x leh kawen la..becinta pon x bole ape lg bekawen!ce korg tgk yana shamsudin,shahizey sam mane ade gosip cinta diorg?klo ade pon slow2 jek diorg tepis..klo aku jadik diorg pon aku rahsia kan kang klo langgar kontrak x pasal2 kena saman dgn david teo uolsss..

        0

        0
      • K.A.A says:

        ini semua sbb dua2 org ni takot x popular sebenarnya…

        0

        0
      • narareader says:

        Kalau tak silap aku linda roslan pun artis naungan MIG jugak..rilek je kawin dengan aizul..

        Pada pendapat aku, kalau nak kahwin sangat2 tu big boss diorang mesti compromise la, sebab berkahwin itu menandakan hubungan cinta diorang dah di tahap yang serius..bukan main2 macam Miera Liyana, Neelopa, dan lain-lain tu (even depa ni bukan retis MIG) . Ku rasa, Big boss cuma takut bila retis naungan dia bila bercinta 3 suku, berlakon suam-suam kuku, lama-lama sekali dengan company pun tak laku.

        Lagipun, buatpa hang si Wawa Zainal nak takut sangat dengan pak David tu? Rezeki tu bukan mai dari dia pun..mai dari Allah Taala tau tak?

        0

        0
      • key Pop says:

        senang r ckp..korg bukan kt tempat dia..
        certry korg kt tempat wawa…buatnya langgar kontrak pas tu kena saman beribu² lemon, sapa nak tanggung? korg nk tolong bayar ke?
        da berlakon ni punca rezeki dia, buatnye semua kontrak d tarik balik da tu kena saman lg siapa nak tanggung? korang yg bercakap lebih² tu nak tanggung ker???

        nikah pun salah, tak nikah pun KOMPOM lah salah…

        pasal baby kan (correct me if i salah okay)
        sendiri boleh fikir lah… setahu aku la yang tak arif ni kan…
        seorang anak yang tak berdosa, sekalipun dia lahir di luar nikah mesti ber BIN/BINTI kan ABDULLAH…

        tapi bayi tu kan berbin kan AZ.. itu pun sdh boleh fikir la… adeh~

        doa aku utk kalian semua, udah² ler tu…bg la peluang dorang hidung bahagia sbgi suami isteri yang sah…

        utk attar, semoga membesar jadi anak yg soleh. besar pengorbanan org tua tu..ingat klu da besar nanti..

        buat zubir, TAUBAT ler….

        0

        0
    • amoi says:

      Hahahahahaa…david teoh mrh ckp bhs melayu pun kucarkacir…

      Haih…mcm3 betul lah…

      0

      0
      • Anonymous says:

        LAntaak la nk kawin brp kali pun..tak de efek kt ekonomi negara pun diaorg ni..
        tp kan.. si aeril ni tak de family kah? sebatang kara?

        0

        0
        • Olga says:

          org melayu mmg sebegitu!
          bila dh tersepit mesti akan salahkan org lain!
          kontrak is kontrak… dulu masa mula2 ko sign kontrak xde plak ko nak meroyan kat David Teo tu pasal x boleh berkahwin?
          kalau dh tau gatal sgt nak berlaki tu, minta je lah keluar dr MIG… seperti mana laki ngko buat dulu.. dgn alasan nak mendalami ilmu agama.. kaki klentong tu…u should learn from the best!
          lg 1, bile dh tersepit pandai membawa nama agama disitu!, mengeluarkan segala hadis.. bertudung manis ala2 perempuan lindungan kaabah gitu.. yg c lelaki berjubah, siap bawa “kain whatsoever” di bahu… berimejkan islami sangat… pandai la hangpa berlakon.. nama pun pelakon.. tp masa x tersepit x malu berposing sakan dlm majalan tayang ketiak, dada segalanya… haish….

          0

          0
        • Rea says:

          Aeril ni anak yatim piatu

          0

          0
        • Anonymous says:

          kain dibahu itu SUNNAH nabi..dan..pleaaase jgn HINA pakaian ISLAM….

          0

          0
        • vanilla says:

          Anonymoussays:
          October 13, 2013 at 10:26 pm
          anon….aku bkn nk bekap olga tp aku stju ngn olga….
          aku xde pn terdetik or berniat nk hina pakaian islam..tp aku nk kutuk dorg 2org ni…ms sng dl xde lak igt nk pakai elok2 menunjukkan diri tu ISLAM..tp bl dh susah,tersepit,di kutuk oleh manusia lain br la reti nk berpakaian ISLAM cmni…pls la…xya la nak mempermainkan agama ISLAM kt cni…konon ko nk tnjuk yg ko tu suci murni sgt ke?aku takut nt hilang gosip,org lain dh leh terima wawa ni blk time tu die dh xigt dh ape tu tudung,ape tu selendang…tu nama nye mempermainkan kesucian ISLAM…sedih aku tgk org2 cmni…pakai tudung semata2 nk tutup kesalahan n keaiban sendiri….orang barat pun skrg ni dh memandang tinggi pd ISLAM n pakaian kte org ISLAM…tp kte sebagai org ISLAM?
          **peringatan untuk diri sendiri jugak**

          0

          0
      • Pernah Tgk Ular Berak Tak?? says:

        David Teo nie memang suka mengawal artis dia sejak dulu lagi. Korang kaji balik sejarah artis2 dia yg bercinta. Cthnya Lisa Surihani dan Uqasha(ramai lg la). Uqasha bertunang dgn Pekin pun dia(David Teo) meroyan. Muda lagi la,cinta monyet la! Katanya dh sain kontrak x boleh bercinta dan berkahwin selama 5thn contohnya. Korang rase saper yg boleh tahan,dr buat maksiat baik kahwin. Yg mana nakkan job kerja,kena la sain kontrak tu. Seseorg tu kalau dh sampai jodohnya,mana nk boleh tunggu sampai beberapa tahun. Even Fauziah Gous pn mempercepatkan perkahwinan dia,xnk tunggu2 lagi. Tp dia x terikat dgn kontrak,memg suka hati dia la nk kawin bila pun. Yg nie silap2 kena saman,beratus ribu nanti cemana lak… Dh lama aku x baper berkenan dgn David Teo ni.

        0

        0
        • mak c kina says:

          btl la tu…langgar kontrak,xde job….org tu dah baik nye fmly planning utk 2 3 thn nye bajet,tetiba xde sumber pendapatan,nk mkn apa?…pastu DT ckp dia blh time wawa tp x aeril,kt situ je dah nmpk wawa mmg lubuk emas dia…so kne la fhm keadaan dorg…

          0

          0
        • Mirani says:

          Habis tu, uqasha kau tu dah kahwin ke belum? Jangan pasni putus cinta pastu takde job pastu salahkan MIG juga.

          0

          0
    • Aku aku aku aku says:

      Oooo oooo oooo. Khwinlah ada aku kisah ?

      0

      0
    • sui generis says:

      harga minyak naik, harga rokok naik, harga barang naik, lepas tu isu ni pulak ko nak semakkan kepala otak orang. ape ape je la. rilek brader, brader rilek!

      0

      0
    • cik salina says:

      kn ak da ckp

      0

      0
    • Olga says:

      SEPATUTNYA TAKUT DGN TUHAN BUKAN NGN DAVID TEO

      0

      0
    • Aten says:

      Mmg klo ikut kn.. Pihak MIG xbg mne2 artis bwh naungan dia kawen,, mcm kes uqasha tu jgk.. N rase nye semua phm kut cite sbnr diowg ni,. Tp.. Lntak pi diowg la… Janji mereka dah sah,,,,

      0

      0
    • ema says:

      agak dah.. ini sume sebab david teo…ceh..!!..

      0

      0
    • sha says:

      jangan salahkan David Teo wawa n ariel…kala….u tak kerana dia tak la korang berlakon bawah production dia… tentu korang tak bertemu jodoh kan …..(bersangka baik )

      0

      0
    • Kepohci says:

      Ingat senang ke nak nikah kt Malaysia ni kalu x pegi kursus kawen, hiv test tu sume.. pastu siap xde dokumen.. kalu camtu sng la sape2 yg terlanjur ckp da penah kawen tp xde dokumen.. retis tetap retis.. jwpn sume peguam da siap kan awal2.. choi!

      0

      0
  2. cicak says:

    gila takot dkt dvd teo ehhhh . kalo xdgn dia tu mmg taleh cari mkn da kaaa????

    0

    0
    • Miss ENA says:

      Bukan tak boleh tapi susah lah skit sbb dah nama pelakon kejanya pun berlakon lah… Lain lah mase dia berlakon dah buka restoran sendiri ke hape .. Ade lah juga sumber pendapatan sampingan . Satu lagi Wawa tu kan dah sain kontrak tak boleh bercinta apetah lagi bila dia kahwin ni, boleh kena SAMAN tahu , bukannya dia saje2 nak rahsiakan . Dia kahwin pun dapat restu family , aq rase dia takde hal lah nak beritahu semua orang tapi sebab kontrak dgn Davie teo ni jadi prob .

      Kalau takde benda baik nak cakap lebih berdiam diri shj , Nabi Muhammad SAW pesan . Kita org luar jgn menuduh melulu , Tak pasal2 kat akhirat terpakse merangkak mintak maaf dgn dorang .

      0

      0
  3. entah says:

    sweet la diorang ni. sama cantek sama padan

    0

    0
  4. zaza says:

    pening haku bce statement dorg.. ni r retisss….

    0

    0
  5. k.ton a.k.a zaiton says:

    menarik jalan ceritanye..ini blh dibuat movie.wawa dan aeril watak utama. klu kite buat dosa,sendiri mahu tanggung.jgn nak salahkan org lain. sempat lagi kot korang nak karang cerita.

    0

    0
  6. Anonymous says:

    takpelah.. kita semua belajar dari teladan ni. yang penting, buat keputusan yang tidak menyusahkan kita kemudian hari. jodoh sudah sampai, kenapa mahu takut pada manusia?

    0

    0
  7. Dupa Cendana says:

    batu api toi abg nara ni .. yg penting depa semua selamat hendaknya…

    0

    0
  8. titi says:

    hm, mungkin make sense, wawa dah sain kontrak which mungkin stated kat kontrak tak boleh bercinta, and dorang nak menghalalkan hubungan cinta tu by getting married. alahai david oi, perasaan manusia takkan nak halang..kesian pulak kat diorang..

    0

    0
  9. jaja says:

    hurm…betul ke anak lahir 2013? knp ada dlm anugerah mane tah tu wawa nampak slim? klu tgk keek pun 5 months ago still slim…

    0

    0
    • bulan says:

      kan dah heboh anak dia lahir 24ogos 2013..dah ada buktikan detail tu..sibuk nak cari salah orangg jugak..tak puas hati sila keluar dari malaysia k.

      0

      0
    • erna says:

      ala.. akak aku peknen 6 bln pn still nmpk slim jek.. xnmpk cm org peknen lgsg…. so xmustahil la kan…

      0

      0
  10. amir says:

    sudahlah….yg penting dh nikah dan semua dh terbukti benar…media laporkan yg benar. sebab sebenar kenapa nikah hanya Allah shj yg tau ….x perlu salah menyalah sesama sendiri…david teoh ada hak utk letak apa aja syarat utk syarikat dia sebab itu syarikat dia, kalau x setuju dgn syarat itu kenapa sign dari awal ye tak? byk lg syarikat filem di malaysia ni kenapa pilih MIG dan setuju dgn syarat MIG? so tepuk dada tanya hati ;-) jgn dok menyalahkan org lain…itu pilihan sendiri tiada paksaan…bila tipu pun tiada siapa yg paksa…itu juga pilihan sendiri…tak gitu…sy bukan nk sebelahkan david teoh infact mereka ni sepatutnya harus ada perasaan terima kasih walau sedikit pada david teoh yg telah bagi peluang pada mereka cipta nama dalam industri filem ini…kalau rasa salah mintak maaf dan semua settle…itu aja, tak perlulah menyalahkan sesiapa kerana semua anggota badan kita hak kita dan tiada siapa boleh paksa, semua tindakan yg kita ambil kita harus bertanggungjawab sendiri bukan tunding jari pada org lain…the best way ialah ADMIT MISTAKE AND MOVE FORWARD…..bipop ni especially ruangan kak raja selalu melaporkan yg benar….sebab tu masa sy baca gossip ni sy senyum aja sebab ianya pasti akan benar…selalunya begitu….tak semua wartawan ni takda etika…sekadar menasihati ya…jangan marah…cios!!!!

    0

    0
  11. shery merlis says:

    Takut sgt ngan tokpek tu…ngan Allah xtakut..dah kwen tp dok nafikan..silap haribulan jatuh talak…kwen buat kali ke 3 plak…hurmmm

    0

    0
  12. Uhh says:

    Just ignore him. I think there are many agnecies will offer both of u under them. Good luck then ! You’re doing the right thing! Allah is always with people who believe in him ! Life juorney is still long…..

    0

    0
  13. Laila Majnun says:

    tadi jumpe neelofa kat mall.. peramah sgt!!
    tak macam artis2 lain.. lupe diri!! sombong!!
    i janji akan sokong u sampai bila2 lofa!! mwah!!
    Curlas kow neelofa’s!!! korang2 betine puaka lain hado?

    0

    0
  14. Ostaz Serap says:

    BILA AGAMA DIABAI..DUNIA DIDULUKAN…AKHIRAT KURANG PERHATIAN…SEDANGKAN KITA DALAM PERJALANAN KE AKHIRAT..

    nauzubillahiminzalik…

    0

    0
  15. saya says:

    suspicious..

    lg tkut sma David Teo dr tkut ALLAH..rezeki David Teo kah yg bagi??

    0

    0
  16. minah jambu merah biru kire ok says:

    kawin sembunyi tmpa pengetahuan MIG mesti lah dorang akan marahhhh !! korang kn bekeja ngan MIG ape2 pon nk kena kasitau la ngan bos korang paham !! pasal korang makan gaji ngan dia si david teo…n david teo yg kasi korang gaji kenape korang membelakang kn diaaaaaaaaaaa !! nk cakap lain kali pakai kepala hotak lah kannnnnnn…tk logic kalau pengurus marah ! ape yg pengurus nk marahkan? korang ni dh tk betol ke pe !! helo wawa ! kalau nk jadi pelakon setakat nk dapat kn laki aje tk payah lah u berlakonnnnnnnn ! bungkos sudah laaaaaaaa ! pelakon baru semua angan angan taik kucing ajeeee tapi habok pon tkdk ! dh ada laki kan ! tk tau nk tutop aurat ke pe huh !! helo mr david teo ! u tk payah lah nk ambek dorang belakon lagi pasal dorang laki bini ni wawa ngan si ariel dh membelakang kn u n dorang tk hormat kn u sebagai Bos…ape2 pon u ambek emma embong berlakon ngan aliff Aziz ada jugakharapan masa depan !!

    0

    0
  17. peace says:

    die kan da sign kontrak n termaktub dlm kontrak xleh bercinta n kawen sbb tu r die takot. die takot kene saman maybe…

    0

    0
    • Peace too says:

      Setuju. Rasa2 nya wawa takut dgn David Teo bukan sbb apa. Sbb dia ada sign kontrak. Mana la Wawa tau dia nak kahwin awal dengan Aeril kan? Cube try pikir positif. Jangan asyik nak negatif je.

      0

      0
      • minah jambu merah biru kire ok says:

        lain kali sblom sign kontrek baca dulu !! jangan main signnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn aje !! pastu tu takot macm pundek !! salah kn orang tu salah kn orang ni macm siak !! bukan Nye orang tk kasi kawin atlis ikot lah peratoran kt dlm kontrek ! miss Universe pon ada peratoran …kalau seseorang tu menang title miss Universe akan ikat kontrek n tk boleh kawin selama setaon kalau tk salah….kalau dia kawin jugak sebelom habis kontrek title miss Universe akan di tarek balek n title itu akan di serahkn pada 1st runner up…..sebelom sign dorang akan baca dulu pe n kenape wawa stuju peratoran kt dlm konrek tu in the first place??????? pastu langgar kontrek ! dh langgar kontrek pastu takot ! dh takot dh rasa salah dia tudoh pulak david teo tk kasi kawin !!! eeeeeeeeeeee korang laki bini ni PROBLEM lah …minah jambu takot kalau ada kawan PROBLEM macm gini huh !!

        0

        0
        • Minah x berapa jambu says:

          Hoi minah jambu..ko x berada di tempat dia n mst la ko x faham OK. Jangan suka-suka tuduh melulu orang..

          0

          0
        • kesan baikkkk says:

          skrg kutuk2 boleh… bayang kan anda adalah wawa. dan anda mengalami sendiri semua ni… baru anda tahu peritnya… di atas sana…. sentiasa Memerhati… He knows the truth and wrong… nak judge org..please, cermin diri sendir. nk cari kesalahan org. carikesalahan diri sendiri dulu. diri dah sedia belum, utk menanggung dosa yg sia2 jika statement mngundang fitnah? ingat lah wahai manusia… diri sendiri pun , saya tak tujukan pada sesiapa. saya tujukan pada semua termasuk diri sendiri.,, nak bercakap soal agama… soal takutkan Allah .. soal takutkan manusia… sebenarnya pandang diri sendiri dulu… adakah solat kita dah complete. adakah ibadat kita yg wajib dah sempurna? jd the best thing is.. kalau nk hidup tanpa STRESS.. dok sah lah nk jaga tepi kain org. kain sendiri koyak pun x dpt nak jaga. at least mereka buat perkara yg halal… tak buat maksiat… tambah pahala.. Alhamdulillah… ini lah dunia akhir zaman.. pentingkan duniawi bukan akhirat. sedangkan manusia sedang berjalan menuju ke zaman akhirat… waallahualam… nauzubillah…*peringatan utk semua dan diri sendiri…. ( tak back up mana2 pihak) hewhew..

          0

          0
    • nina says:

      tu la, aku pun rasa dia takut tu sebab dah sain kontrak. n kena saman tu. dia takut Allah sebab tu dia nikah. aku duk tengok ramai komen pasal dia tak takut Allah. cuba letak diri kalau kita sain kontrak mcm dia. semua orang buat silap. silap sebab naif tentang kontrak mengarut. bukan nak salahkan david. n bukan sikap orang melayu suka menyalahkan. tak semua camtu. silap ni boleh jadi pada mana-mana bangsa pun. dah nikah, dah ada anak pun. move on je. yg duk pok pek tu jgn duk sibuk nak aib n pertikai. .

      0

      0
  18. Wawawawawa says:

    Laki mengaku nikah feb 2013, bini ngaku preggy dec 2012.. Pastu boleh pulak kata takut si kafir DT… Mcm2 lah korang ni retis… Dgn Allah x takut pulak erh!! Dah kantoi baru nak terhegeh2.. Hmmm kesian anak x berdosa tu.

    0

    0
  19. Lola says:

    X sabar nak dgr david teo komen! Papepun tahniah la Aeril dan Wawa dh jadi ibu ayah.

    0

    0
  20. wawi arol says:

    Kelakar..kelakar..jln citer mcm novel remaja tgkatan 1..igt senang2 ke nak bodoh2kan org..patut ler nak tggu smpai jumaat baru nak bg statement..penat karang skrip ye dik..

    0

    0
  21. kenapacommentakuxnaikpon!!! says:

    suspicious!!
    takut dgn David Teo lebih dari takut ALLAH. rezeki dtg dri David Teo ke?? bnde baik pon nak sorok..

    0

    0
    • Kakaka says:

      EH PEKAK2 SEKALIAN.

      DIA BUKAN TAKUT DGN DAVID TEOH LA. DIA TAKUT SEBAB DAH SIGN CONTRACT. IF LANGGAR KENA SAMAN. KENA BAYAR BALIK. BYK KE DUIT NAK MEMBAYAR?? ADA PAHAM???

      KORANG CKP DIORG TAKUT DT TAK TAKUT TUHAN. SBB TAKUT TUHAN LER DIORANG NIKAH. TAKKAN NAK ZINA MERATA TEMPAT MCM RETIS LAIN TU. BIAR TAKDE DOC SO SUSAH DT NAK TAU. WARTAWAN KAN SUKA KOREK2 SAMPAI KE LUBANG BONTOT. TP DAH SBB WAWA MENGANDUNG SO TERPAKSA LER KAWIN SKALI LG SEBAB NK APPLY SURAT BERANAK. NAK APPLY SURAT BERANAK KENA ADA SURAT NIKAH.

      NIKAH YG PERTAMA IALAH SECARA SYARAK. SAH JE. ASAL ADA WALI DAN SAKSI. KO TAK BLAJAR KE KAT SKOLAH DULU? NIKAH KALI KEDUA KENALAH BUAT PROPER. TETAP KENA NIKAH JUGAK SEBAB X ADA DOC NIKAH YG PERTAMA. KALAU PEGI NIKAH THAILAND ADA DOC DAN KENA AMBIK VIDEO SEKARANG NI. BALIK MALAYSIA DAFTAR JE.

      JELAS KE TAK PENJELASAN AKU?

      AND PLS, BILA MENGOMEN JGN MENGHINA. DIORANG DAH BUAT PART DIORANG. KORANG?

      0

      0
      • redeye says:

        setujuuuu!!aku setuju dgn ko!!wahai pekak2 sekelian tau kah korg berapa ramai orang kat luar sana menipu status diri untuk pekerjaan???tau x???klo x tau mmg korg dok bwh tempurung mcm katak!!berapa ramai stewardess yg menipu status diorg semata2 nk keje!berapa ramai model yg da kawen tp ttp ckp x kawen lg!!sbb ape?sbb tkot langgar kontrak..kang langgar kene bayo 10x ganda dari gaji ko mampu???bkn kate mampu tlg pon ko x mampu!!so sebelom komen tu pikir luar kotak otak korg sikit!!

        0

        0
      • kokoko says:

        takut sbb dh sign contract?? sp yg buat contract tu? David Teo la jgk kan? bace la stetment die..tkut dgn david teo.. oh btw, bleh la artis2 len amek kesempatan menggunakan alasan yg sme..kikikiki

        0

        0
      • Cik Salmah says:

        aku setuju dgn ko kakaka, suka2 duk mengata..dah terang2 org tu jelaskan semuanya..aihhh mengata lagi.. putar belit ckp org lagi… apalah tunjuk kebodohan diri sendiri.. tak phm ke? Kalau org yg cerdik bagai duk ngutuk kata dia x takut tuhan..tp takut segala ke david teo tu… cuba kalau ko punya kontrak tu akan menyebabkan ko kena saman n bayar ganti rugi..puluh ribu…?? sanggup ke korang? jgn buat bongok sangatlah.. nak mengata tu tgk diri sendiri dulu.. jahat org nampak sgt lah..jahat sendiri membusuk tak sedar..

        0

        0
      • mak c kina says:

        kakaka : aku setuju dgn dgn ko

        0

        0
      • Anonymous says:

        ak like seribu kali utk Kakaka pnye statement…dyorg ni ingt dunia ni snang je ea???bile x suke,boleh blah mcm tu je…dlm hidup realiti ni,kalau ko blah mcm tu je,ofcozla kena saman bagai…kalau kena bayar ratus2 ribu,mane dyorg nak cekau duit???pasai tu la dyorg rahsiakan kot…siyes bile bace komen2 yg mcm bingai ni,rase cam budak skola yg comment..

        0

        0
      • minah jambu merah biru kire ok says:

        kalau nk buat sesuatu nk kawin ke nk sondol ke jangan ingat diri n penting kn diri sendiri aje !! kalau laki bini ni bukan artis stay kt kampong tkde orang kenal tkpe la kawin senyap2 kt kampong ! skarang laki bini ni maseh lagi bekerja n laki bini ni ada Bos paham ! ape kejadah si david tk kasi laki bini ni kawinnnnnnnnn !! kalau dorang nk kawin selepas konrek dorang habis ha lantak lah kalau nk kawin ponnnnnnnnnnn tkde sape yg nk larang !! mak bapak pon tk leh larang kalau anak dh gatal sangat nk belaki ! tapi jangan pikir diri sendiri aje pahammmmmmmmmm ! dorang laki bini ni sebenar Nye dh tkde modallllllll…..modal dorang ni lah salah kn orang yg kasi dia keja n gaji emmmmmmmmmmmm rosak ! huh !!

        0

        0
      • John says:

        Ko lagi bodoh kakaka!! Abis tu menipu tu xsalah ke dlm Islam!!! Dorg twist sket bab agama.. Terus bekap.. Berkat je duit nak dpt tu.. Ko lagi bodo n pekak..

        0

        0
  22. shiro says:

    statement bodoh!

    0

    0
    • k.ton a.k.a zaiton says:

      k.ton setuju shiro.nikah ni bkn benda main2. ayah wawa imam,takkan tak tahu. tak daftar perkawinan,takde rekod.kena tangkap khalwat,sape yg susah. org kg k.ton yg tak belajar pun tahu.

      0

      0
  23. mas says:

    lah takpelah. janji diorang kahwin.. atas hubungan yang sah.. mungkin ada sebab, diorang kan ada kontrak.. masalah org kita mana tau

    0

    0
  24. ila says:

    diorang kawin ni aku rasa aeril xnak buat maksiat.. xnak couple2. si aeril kan dh mendalami islam.. dari artis lain yg sebok dok bercinta kawen tak jugak.. alhamdulilah ape2 pun diorang kahwin :)

    0

    0
  25. sui generis says:

    apa apa je la labu…

    0

    0
  26. fakharuddin attar says:

    boleh pulak nikah kali pertama x de surat nikah….ke mmg da bunting before nikah?

    0

    0
    • nonono says:

      ish2…g dalami ilmu dulu sebelum kata kt org…g attend kelas kursus kawen cepat2…klau dia dh bunting pun sblum nikah xperlu la nk hina…jdkan iktibar…anak cucu kita akn dtg xtawu lg nasib dorang mcm mna…so ckp biar berlapik…takot terkena batang hdung sndri nnt…

      0

      0
    • sya says:

      aku orang kg. mmg ada nikah macam ni, kitaorg panggil nikah gantung, elak maksiat… biasa lepas bertunang, akad nikah (biasa nya ikut hokum sahaja, guna imam kg sebagai kadi, wali dan saksi).. bila dah ready + ada duit utk buat majlis baru nikah guna iman yg gov register.

      kau nak susah apa, islam tu mudah… jangan buat jadi payah, dosa kau fitnah dia tu, bila nak minta maaf.. nak masuk neraka ke??,,… dosa dgn allah, kau boleh minta ampun, dosa dgn manusia, selagi dia tak maafkan kau… selagi tu lah kau berdosa….

      0

      0
    • ehh suka hati ko je ekkkk! says:

      ohoiiiiii….wa ni takde lah minat sangat ngan dorg…. tapi wa tak suka org duk mengata orang laen padahal kita tak taw ape2 sal mereka……suka hati ko jer errkkk cakap cmtu…ko ade bukti ker beb? kalo takder ko jangan sesuka hati buat andaian…nanti FITNAH beb…. kalo tak taw lebih baik ko diam jerr…. tak payah jaga tepi kain orang…. ko jaga jer kain ko k…… kang kene kat batang hidung sendiri baru taw

      0

      0
  27. Lilly Calla says:

    dah depa dua cakap nikah pertama and nikah kedua family hadir.hampa semua duk gaduh pasaipa.kita sini doa yang baik baik sudah. chillll bro,takkan burthurt kot wawa kawin orang hemsem baguih macam ariel (;

    0

    0
  28. rinda rindu says:

    xde masalah pun dia nak rahsia…hak dia, dia dah halal dah..yg penting pada Allah set mereka dah halal, tak penting pun siapa mereka dimata manusia..manusia ni spiesis penyibuk no 1..terutama melayu lah..sibuk hal org sgt..pyudah, tepi kain sendiri yg carik..haha

    0

    0
    • Anonymous says:

      hak kepala otak kau. dalam islam bila kawin wajib dihebohkan takut jadi fitnah macam ni lah. org bukan nak sibuk…dah dia ni artis, nanti kalau ada drama baru peminat jugak yg dicarinya.

      0

      0
  29. zizizi says:

    anak mesti comel sgt222222..nak tgk gmbr please.. alah yg sibuk x bg kawin tu knp konon nak tiru negara luar la hbs nak suruh diorg pregnant dulu ke? bongok gak.. nak wat cmne yg uruskan pon bkn islam..

    0

    0
  30. yoona girls generation says:

    dah mengalahkan artis korea pulak uollss x boleh kahwin sbb nnt takot populariti jatuh..peminat lari..oh mai god..rezeki tu dtg dari Allah okay.eh..lpe plak yg david teo bukan muslim.sori papa…

    0

    0
  31. SayaBukanUstazah says:

    Doakan kebahagiaan mereka, itu kan lebih baik. Siapa kita utk persoal jodoh dan pertemuan, yg ditentukan-Nya. Mempersoal takdir tuhan, perlukah? Kenapa nak benci, tak suka, meluat etc sesama manusia? Kenapa nk kena saling melagakan? Salah silap mereka, baik buruk mereka…termasuk kita2 ni, yg timbang banyak sikit dosa pahalanya Allah. Bukan kita yg tentukan syurga neraka tempat mereka kelak. Jadikan isu ni sebagai tauladan, doakan kesejahteraan mereka. Ingatlah, manusia…takde satu pun yg sempurna. Assalamualaikum wbt.

    0

    0
    • Akusukakucing says:

      Bukan mempersoalkan takdir tuhan, masalahnya mengapa mereka berbohong sebelum ini ? Sampai nak saman orang yang katanya memfitnah mereka?
      Hipokrit,hipokrit,hipokrit…………….apa-apa pun a.s.k

      0

      0
      • SayaBukanUstazah says:

        Kalau tuhan masih bg mereka peluang, kenapa tidak kita? Tepuk dada, tanyalah hati. Ikut amarah, tak kemana pun kita…

        0

        0
      • aku tak suka kucing says:

        masalah ko ke diaorg berbohong? sangkut paut dgn ko ke yg ko susah sgt tu? hak diaorg..suka hati diaorglah..ko takde hak nak label diaorg apa… sbb ko takde kaitan dgn diaorg pun..pergi jaga kucing ko lah..itu baru betul perkara yg berkaitan dgn ko…

        0

        0
        • Akusukakucing says:

          Baru aku tahu kau suka orang berbohong, Di sekolah cikgu selalu kata, ,jangan cakap bohong,jangan mencuri ,itulah masalah aku,tak dapat terima orang yang berbohong ,walaupun bukan masalah kau. Yang penting ,ustaz kata, nabi muhammad (saw) sayang kucing. kah! kah! kah!

          0

          0
        • aku tak suka kucing says:

          Ustaz aku juga kata : Mengenai budaya suka mengecam, mengerdik dan melaknat, Rasuluilah s.a.w. bersabda yang bermaksud:

          “Bukanlah seorang beriman itu seorang yang suka mengecam, suka melaknat, suka mengeluarkan kata buruk dan kesat”.

          kih kih kih..

          0

          0
        • SayaBukanUstazah says:

          Sedih kan. Orang zaman skrg lebih cenderung bercerita tentang kebusukan org lain :-(

          0

          0
  32. Akusukakucing says:

    Menikah kali pertama tak daftar ? Yang aku tahu menikah di Thailand saja yang selalu depa tak daftar. Bagilah alasan yang logik sikit kalau nak menipu pun. Tak tau nak kata apa,dengan manusia bolehlah kamu menipu, takut David Teoh marahlah, rezeki ada dimana-mana tak payahlah takut kat David Teoh tu!
    Apa-apa pun aku suka kucing!

    0

    0
    • Dena says:

      X semestinya kat thailand… Ade je org2 kawen x berdaftar… Tp lepas kawen baru pergi daftar..nikah dorang ttap sah… X sah kat malaysia je..

      Apa yg dibgtahu kite terima je lah…xpyh nk persoalkan kenapa dan kenapa,,, kalau betul apa yg d bgtahu, alhamdulillah… Kalau mnipu pun tu urusan die…

      Kalau bnda x elok jadi sebelum kawen pun elok lah dia ckp mcm ni..bnda2 mgaibkan x perlu nk canang kt org ramai…

      0

      0
    • Mak jemah pemalu says:

      Ko blaja x dulu rukun nikah ada bape? 1- saksi 2- wali 3- pengantin pompuan 4- pengantin laki 5- ijab n kabul….maknanyer ko nikah kat ceruk manepun klu cukup 5 ni dh sah dah perkahwinan ko…tp kat malaysia terikat dgn undang 2 perkahwinan, ko kena daftar kat malaysia bagi melindungi sesuatu perkahwinan..maknanyer perkahwinan dorangs sah cume xdaftar..dorangbkawin semula mybe atas nasihat pejabat agama jgk..selalunya mcm tu..bila kita bekerja, kita ada kontark, kita mesti takut hilang kerja walaupun rezeki di tangan Allah..jgn ckp wawalah..aku pasti seme org pun mcm tu..periuk nasi masing2..
      Apepun tahniah pada korang…n paling tbaik berhentilah jadi pelakon n carilah rezeki halal yang lain..Allah memebri rezekimdalam pelbagai cara…insyaAllah

      0

      0
  33. bencipenipu says:

    Kenapa memula perlu nafikan? Takot saham jatuh? Puih! perlu ke nk tipu media pd hal media dh boleh hidu. Memula ckp sy percaya rezeki tuhan yg bg kt sy. Tp tkot dgn management mig? Puih! Ckp x serupa bikin. 2-2 penipu. Lepas ni muka2 ni keluar tv, babai la. I change channel. Bukan ke dh nikah kita hebahkan. Ni senyap je smpai org fitnah anak tu anak haram etc. Pada hal korng yg ‘cipta’ fitnah tu sendiri. Ni namanye korek lubang tanam diri sendiri. 2-2 xde otak. pape pun alhamdulillah dah selamat nikah tp lain kali artis lain jangan jadi kaki penipu macam derang ni. puihhh!!!!

    0

    0
    • Anonymous says:

      Aku lagi benci org yang suke meludah org…pengotor..

      0

      0
      • bencipenipu says:

        eh ko taw ke aku meludah ke arah mana? memula ludah kt saham jatuh. 2nd ludah kt takot management mig (still bkn kt org). 3rd ludah kt KAKI penipu. xde ludah kt orang pun :p

        0

        0
  34. LT6002 says:

    Alhamdulillah dah kawen. apa yg berlaku, mcmmana ianya berlaku sebenarnya sudah tak penting, apa yg paling penting hubungan diorg dah halal. doakan yg baik2 utk mereka berdua

    0

    0
  35. reporter says:

    so ini membuktikan wartawan tidak pernah mereka2 cerita yeee…artis je yf menafikan…cian ko ni wawa…cantik tp buta n bodoh..

    0

    0
  36. lonly says:

    xpe la asl halal…dyeorg je yg thu hal sbnar…mslh dyeorg kte xthu….tahniah buat korg berdua semoga berbahagia….

    0

    0
  37. lonyy says:

    tahniah buat korg berdua…semoga berbahagia…hgga akhir nyawa…tnjuk la pic ank ….msti comel kan….

    0

    0
  38. Hunny says:

    Dah smpi masa DT tukar jerlah kontrak tu.Xyahlah buh syarat xleh bercinta nikah kahwin bagai.Artis tu manusia bkn robot nk halang perasaan cinta.
    Yg artis plak..masa memula nk sain kontrak apa pun sanggup.Takut sgt kalo x jd artis MIG xleh berlakon.Byk lg produser lain.
    Bende boleh bincang kan.Dulu bknnya DT penah lepaskan Aeril atas alasan nk belajar agama?Tak kene saman pun kan?Jd..takkan kahwin tak bulih?
    Jgn bila dh xleh berpegang pd janji,nak menuding jari kat org lain..
    Apapun tahniah atas berita baik ni.Kamu berdua sgt sepadan

    0

    0
  39. Lolo says:

    Pelik…selama sy tgk org lain nikah, perlu sain surat…itu bkn surat nikah ke??

    0

    0
  40. Typical Malaysian says:

    “…..kenapa kami merahsiakan pernikahan kami kerana pada ketika itu Wawa meminta saya merahsiakan kerana pihak MIG tidak membenarkan kami bercinta apatah lagi berkahwin….” – tang part mane lagi korang tak paham? Wawa kan artis di bawah pengurusan MIG. Sain kontrak apa semua. Jadi, cuba korang fikir, kalau Wawa dan Aeril bgtau semua org status sebenar mereka (iaitu dah berkahwin), maksudnya Wawa telah melanggar kontrak yg telah dia sain dgn pihak MIG. dan pihak MIG berhak utk menyaman Wawa krn telah melanggar kontrak. Untuk mengelakkan hal itu drpd berlaku, jadi diaorg buat cara ni lah, yg diaorg rasa sesuai. Utk Wawa, rezeki terletak di tangan Allah, bkn di tangan pak cik David tu. Kalau bkn rezeki Wawa dlm MIG, rezeki Wawa mungkin terletak di agensi lain. Dan bagi org lain yg dok mengutuk diaorg dua ni, muhasabah diri lah. Kalau anda berada situasi ini, apa yg akan lakukan? Renung2 kan dan selamat beramal :)

    0

    0
  41. No says:

    Sggup bw imam dr sabah nikah kt sini tp xda surat nikah…tok imam sabah xtau ke undang2 keluarga DI Malaysia??? Pelik2

    0

    0
    • Linzy Longkang says:

      Batul gak contrast gak citer dorang nih berbelit belit cam drama gak, tapi pepepun nak puji abg nara masukkan citer panazzsss cam nih baru laa best nak bergossip uolllzzsss. tak kesah laa dorang kawen ker tak ker ada anak ker tak just jgn putarbelitkan kenyataan sudah…..kalo ngaku dari awal lagi kan sonang.

      0

      0
  42. abby albaldi says:

    bagos la seme ikot cara aku agama di utamakan. apa2 hal sah di sisi undang2. lepas tu kalo kene tangkap denda dipenjara kite cop dok sebelah2 ok.

    0

    0
  43. Ibu Adam says:

    Nikah 2x…1st nikah xde surat..peliknyer….

    0

    0
  44. samad says:

    ye la tu dah kawin 2012, saksi pun manager ngan ayah wawa je, surat nikah pun xde, mana boleh nikah xde surat, nikah kat thailand pun dpt surat

    0

    0
    • intan says:

      Rukun nikah ada 5
      Lelaki (suami)
      Perempuan (isteri)
      Saksi
      Wali
      Akad

      Yg surat2 tu undang2 negara je, bukan undang2 Islam, sebab nak memudahkan if anything happen. Ujian HIV, kursus pra-perkahwinan bagai tu syarat wajib kalau nak kawin kat Msia n if nak dpt surat nikah. adoiiii.. Lulus kafa ke tidak korang ni? hehehe

      0

      0
  45. This design is steller! You obviously know how to keep a reader amused.
    Between yoyr wit and your videos, I was almost moved to start my
    own blog (well, almost…HaHa!) Great job. I really loved what you hhad to say,
    and more than that, hhow you presented it. Too cool!

    0

    0
  46. keringkotang says:

    da sah2 retis malaysia ni vangang2 smua. david teo tu sape ko nak takot.. nila kite org melayu, agong2kan cine kopek . hampeh!!!!! eh menyampah lelame gk perangai retis malaysia yg xpenah2 nak maju nih!!!
    ok! 8+1 = 9!!! ingt aku alien ke abg nara bagi soalan bodoh ni!!!!!

    0

    0
  47. Kucing Hijau says:

    rasanya dh bunting dulu on december or january 2012…sbb tu daftar nikah february 2013..sbb klu peknen melebihi 3 bulan n x mak bapak x daftar kan nikah baby xleh ber binkan or berbinti kan nama bapak..sbb tu dorang nikah february 2013…rasanya yg nikah kali pertama tu saje nk tutup cerita…hmm…ntahla…wallahulam

    0

    0
  48. saya insan biasa says:

    tahniah..papepun mereka utamakan undang2 allah drpd undang2 manusia.. nikah itu tetap sah kalau cukup syarat nikah.. wali dan saksi penting dlm rukun sah nikah.. abaikan saje mulut2 longkang mencaci.. pasal sijil nikah tu hanya hitam putih sahaja. yg penting apa yang kita buat semuanya berlandaskan hukum Allah & sah. sedangkan nabi adam a.s pn perlukan teman, inikan pula kita manusia yg lemah..kalau nak jaga hati semua pihak..memang dayuslah.. kita ada pendirian sendiri asalkan mengikut syarak..xkirala kau retis pn.. semua ada fitrah semulajadi!

    0

    0
  49. Oppa says:

    Ini semua poyo

    0

    0
  50. kompius says:

    nikah 2 kali???? kompius2… samela ko ngn fk n dd , pandai cover2, nilah artis yg Malaysia bangge2kan.. xpernah nye aku tgk yg senonoh..

    0

    0
  51. Anonymous says:

    bg aku simple. setiap ape yg jadi, bukan la first time jadi. meaning other org lain buat sama mcm dieorg. kawan aku sendiri belajar oversea parents tak bagi kawin time belajar, tapi kawin jugak kat sane tanpe pengetahuan parents. balik malaysia kawin lagi sekali.

    0

    0
  52. Anonymous says:

    dan org msia ni suke kepo pasal status anak org. anak haram la anak luar nikah. risau tak kena tempat. lupe la tu allah swt is the most merciful. mempertikaikan status anak org tak membuka pintu syurga kan?

    0

    0
  53. kak senah says:

    dieorang da mngaku kn..dah la..lg org mngutuk,lg bnyk la pahala dieorg dpt..tahniah both

    0

    0
  54. oiii penyibuk says:

    aku bukanlah pandai sangat tapi…
    1.nape lepas dua tahun kawen baru sibuk nak dapatkan sijil nikah? takkan selama berkahwin tu tinggal bersama-sama tanpa sijil nikah?
    2.kalau kata selama dua tahun tak tinggal bersama,macam mana boleh beranak?pasti mereka dah tinggal bersama2…
    3.setahu aku yg dangkal ni, kalau kawen kat thailand pun mesti ada surat..rita rudaini pun kawen kat thailand…takde masalah…dan rata-rata sekarang,pejabat agama Islam rasanya takde masalah nak trima sijil nikah dari thailand(mungkin la ada prosedurnya dan ambil masa berbulan2)
    *aku cuma keliru sebab cerita mereka banyak tergantung….dan maaflah,ini hal personal kan….Allah lebih mengetahui apa didalam hati hambaNya…

    0

    0
    • dida says:

      kau mmg bodoh..
      pergi study undang2 islam dengan undang2 Malaysia…
      tak sangka ada orng bodoh mcm ni… konfius jap.. patut Malaysia x maju…

      0

      0
      • papoyolah says:

        tak baik..ckp org bodoh tau..
        awk kan pandai..explain la kat @oiii penyibuk psl undang2 islam dengan undang2 Malaysia klo part2 dia keliru tu..

        0

        0
  55. bigbang says:

    cam cerite drama lak cara diorg nih..pape drama diorg nih cam sweet haha

    0

    0
  56. aku says:

    tahniah,yg penting halal
    pembaca bn as usual,butthurt lebih.mcmla wawa&zafril ni anak dieorang,nk kene report sume ye dak?

    emm,sepupu aku ade kes mcmni
    kahwin rahsia(kat selangor),sbb musabab xtahu. abg die jdi wali (bapak dah meninggal) tp family lain xthu…rahsia pecah bile sepupu aku tu ngandung(after 5 months of marriage,so hopefully bukn sbb terlanjur )
    lepas beranak,die kahwin lg sekali (supaya sah dr segi undang2 malaysia)
    anak dh masuk 4,tp yg 1st x berbinti kn ayahnye
    so aku nk ckap,kes mcam mmg ada berlaku. kita xtahu,jgn nak menghakimi sgt
    hidup ko,aku,wawa&aeril ni lain2..dh darurat nk wat cm ner,asalkan yg penting (aka family) tahu.so maknanye korang2 ni sume xpenting bg wawa&zafril sekian…

    0

    0
  57. abang yang tak bangang says:

    tak kesah bab david teoh tu. tunggu je davud teoh cakap ape. yang aku tak paham nye part yang kene kawen dua kali. mohon pencerahan dari yang selayaknya. kenape kene kali untuk kali ke dua?. adakah perkahwinan kali pertama tidak sah di sisi agama?. jika sudah sah, jadi mengapa harus nikah kali kedua semata2 untuk membolehkan didaftarkn d pejabat agama. itu hanya undang2 malaysi, tidak termasuk rukun nikah. mohon pencerahan.

    0

    0
    • zack says:

      mohon pencerahan ape ko ni, ni blog gossip2 artis, gambar2 separa bogel.. ko tnye abg nara.. mesti dia pon pening kepala.. pegila pejabat kadi.. xpon telepon jer senang.. in bukan blog agama ok.. ini blog yg boleh menambah dosa. tk.

      0

      0
  58. mrs.styles says:

    jika surat khabar tak keluarkan statement,they probably still menafikan perkahwinan nih

    0

    0
  59. misz arrogant says:

    Dorg nie mangsa keadaan la.. korg xyah la nk ckp bkn2.. kta doakn jela kebahagiaan dorg ank beranak dunia akhirat..

    0

    0
  60. teringat satu filem tipu kanan tipu kiri..samakn..dlm kontrak xleh bgtau dah kawin..jd sama je cm cite wawa nie..jd dh2 ar..mereka dh kawin pn..sah dh …

    0

    0
  61. lily says:

    aku harap lepas ni pihak2 pengurusan lupuskan saja syarat “tak boleh kawin” tu.. kenapa perlu ada syarat tu?? menggalakkan maksiat ada la.. seksa jiwa raga pn ada gak..kesian aku tgk bdk 2 org ni.. dah kawin pn kena senyap2.. ish3..

    0

    0
  62. zaza says:

    eh eh, korg berdua ni dh knp? ape hal pulak DT nk mrh? kan dy dh ckp dia tk kisah mana2 artis dia nk bercinta, TAPI JANGANLAH SEMBUNYI2. seolah mencabar dan membelakangkan syarikat. cuba tgok Intan Ladyana dgn Lisa Surihani. diorg declare terang2 terangan.ada diorg kene mrah? kene buang ke,ke,,kene tamat kontrak serta merta ke,,tkde kan? alih2 DT yg salah pulak? sendiri buat sendiri tanggunglah!
    # TAKPE, MAAFKANLAH JELAH WAWA, DIA SAKIT MISTERI KATANYA. menangis2 jmpa DT mntk cuti sbb tpksa berubat kt kmpong.ank dh keluar david teo jgk yg salah! -_-

    0

    0
  63. melayujatuhkeranabangsasendiri says:

    Sedihnya, org kita lebih suka saling menjatuhkan dr mendoakan yg baik2.

    Tak perlu pertikai nikah 1-2 kali…sebelum pertikai, apa kata kita sendiri buat research…baru la hentam pongpang2.

    Eg. Apakah syarat sah nikah mengikut syarak?? Dlu nabi Muhammad SAW nikah, ada sign pape dokumen tak? Kalau tak pasti, tanye dulu yg bijaksana…baru sembur racun kt maruah org,lagi2 maruah bayi wawa dan aeril yg masih merah.

    Kejam!

    0

    0
  64. zaynnn says:

    Takut hilang job jer?..ulat dlm batu pun boleh makan..alasan tu mmg tak boleh pakai..penilaian manusia juga kan? yg penting penilaian tuhan kan?.mcm mn mereka boleh buat mcm tu ya..agak pelik..nikah tak daftar pas tu hamil nikah lagi kerana nak bin kan anak..knp tak fikir psl tu masa nikah yg pertama..dah tau kan klu kawin akan ada baby klu rezeki..atau mereka ingat nak merancang lama dulu kot..tp tak boleh tahan terhamil juga sdh nya..mcm2 ragam manusia..itu yg kdg2 buat peminat hilang respek..media mmg betul psl tarikh tu sbb media tak ada bukti pun utk nikah yg peprtama sbb awak tak dftr kan..nikah cara syiah kot?

    0

    0
  65. ainnur says:

    Alhamdulillah dorg kawen utk elak maksiat.
    rezeki,jodoh,mati semuanya di tgn Allah//bukan di tgn manusia..so wawa jgn takut dgn si david tu..rezeki Allah ni luas..klu betul dgn niat..inshaAllah ada.
    david x de hak nk halang jodoh yg telah ditetapkn.

    0

    0
  66. wawa zainel says:

    Kawen yg 1st tu xsah kot..tu kawen lg skali.mcm budaya barat, kawen xpyh daftar.hau2

    0

    0
  67. hmm says:

    Dalam Islam bukan ker syarat sah nikah kena ada lelaki, perempuan, wali, dua saksi .. takdek pun suh daftar.. hehehe… nikah tetap sah.. sebab tuh wajib saksi dua orang lelaki.. dan lagi family dia adakan…so dia dah menghebahkan pada family dia.. ok la tu..

    bukan nak backing, tapi diorang buat benda betul.. kenapa nak hentam segala bagai.. nikah kena bantai.. tak nikah kena bantai..

    kalau tak silap, bukan cikgu2 maktab waktu training pun tak le kawin jugakkan..sebab nak elakkan mengandung waktu study period.. berapa ramai yang kawin senyap2.. wats the different? diorang tak takut Tuhan jugak ker berbanding kementerian?

    bukan diorang takut David Teo, tapi menjaga hati semua pihak, dan jugak menjaga hak Allah.. salah ke diorang?

    0

    0
    • Riza says:

      Menipu atas nama Allah, bagaimana? Ada ke perkara as in tipu sunat?
      Kalau betul menjaga hak Allah, jumpa je lah discuss dengan management, kalau niat baik berkahwin, Insya Allah, Allah tunjukkan jalan benar. Usaha lah sedikit. Sabarlah. Bukan jenis hit and run and blame macam ni.

      Yang tak seronoknya; u tipu semua orang siap buat penafian bagai, last-last salahkan David Teo, salahkan media sebab korek cerita.

      Minta maaf lah dengan ikhlas. Siapa tak pernah buat silap kan? Asal je jangan bodoh sombong tegakkan benang basah.

      0

      0
  68. Hamba Allah says:

    Rezeki Jodoh Ajal Maut Allah yang tentukan. Kesian dengan Wawa Zainal terpaksa wat mcm tuh..jodoh dah sampai sapa boleh halang. Kita yang x duduk kat tempat dia jgn lah pertikaikan. Dia dh mengaku dah mintak maaf..puas hati la sume org..
    Apapun semoga Wawa dan Ariel bahagia selamanya.
    Bagi artis lain wat pengajaran, jangan takut kerana rezeki Allah yg bagi.

    0

    0
  69. reporterMalaysia says:

    Respect dengan wartawan yg dapat bongkar rahsia ni first…
    Semua detail tepat dgn kenyataan.
    Mesti artis Malaysia takut nak simpan rahsia lepas ni…
    Huahuahuahuahua…..

    0

    0
  70. Lady Red says:

    Kamu lebih takutkan bos kamu dari Allah… tak rasa berdosa ke menipu peminat satu Malaysia ni?
    Pernikahan korang bukannya satu dosa, kenapa mesti nak takut menyatakan kebenaran? Berani kerana benar, takut kerana salah.
    Inilah dia artis malaysia, bila wartawan bongkarkan kebenaran, mula nak menuding jari nak salahkan dorang.. padahal diri sendiri yang cari penyakit…
    Wateverlah… benda dah jadi… jadikan ini sebagai pengajaran, peminat pun bukannya bodoh, tak leh terima artis yang dah kawin. Jaga rumahtangga dan anak baik-baik…

    0

    0
  71. putar says:

    tak faham. hari tu marah wartawan, mintak bukti. putar belit. kenapa salahkan orang lain, wartawan, boss. bila mula nafi, tipu, kan dah jadi buah mulut orang. hairan kerana tak daftar dari mula, tak dihebahkan perkahwinan, kesian kan anak yg suci tu.

    0

    0
    • Blue says:

      Putar, betul tuu.. rasanya mereka tipu kot pasal nikah 2 kali just to coverline. Mcm susah nak percaya jer kelogikan nikah 2 kali lepas tu mengandung. Knp soal agama mcm ni diprmainkan. Rata2 peminat dah confuse dan kluar pelbagai andaian.

      0

      0
    • waxcayalu says:

      i sokong u putar..alhamdulillah dorg dh kwin..x kisah la bape kali nk nikah..yg penting sah!! Mmg kesian kat ank tu sbb dpt mak pak yg penipu mcm ni.. Kenapa hari tu lancang sgt mulut suh tunjuk bukti bagai…. sedangkan benda tu betul..siap kata ada org dengki nak dajalkan dorg..eee x faham la dgn perangai retis msia ni…pd Wawa n Ariel – Korg berdua sedar x yg korg dah menipu ramai org?????

      0

      0
      • Dena says:

        Chill laa.. Yg marah pasal die menipu apa sumer… Sumer2 ni x pernah menipu ke? Yg duk “rasa” itu rasa ini tu… Fikir la skit dosa kita sendiri plak kalaulah ape yg kita rasa tu x betul…

        *aku just nk tahu cerita je..da kawen da selesai alhamdulillah… Tipu ke ape xde luak ape pun kat aku..

        0

        0
  72. mama_alya says:

    Yang buruk dr diri sendiri dan yg baik dari allah. Jgn menyalahkan org di atas kesalahan diri sndiri. Artis mmg x boleh dijadikan contoh, nnti ramai plk yg ikut, kami dah nikah dulu tapi xde surat nikah….negara kita ada undang2

    0

    0
  73. Kiki says:

    Very immature.

    0

    0
  74. ;-) says:

    COPY PASTE :

    > Assalamu’alaikum ,
    > Saya ingin menanyakan apakah hukumnya diperbolehkan/sah menurut Islam bila melakukan akad nikah dua kali, akad pertama dilakukan dg alasan takut berzina krn hari pernikahannya masih satu tahun mendatang, menjelang sehari sebelum walimah pernikahan dilakukan akad nikah lagi ( si wanita sedang mengandung 3 bulan) alasannya akad pertama cuma dihadiri orang tua kedua belah pihak , akad kedua dihadiri keluarga besar/ tetangga
    >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

    A. Akad nikah apabila telah memenuhi syarat, rukun dan kewajibannya maka pernikahan itu sah, walau hanya dihadiri orang tua kedua belah pihak, dan tidak perlu diulang kembali dilain waktu dengan alasan tidak dihadiri oleh keluarga besar/tetangga.

    Dalam aqad nikah ada beberapa syarat, rukun dan kewajiban yang harus dipenuhi, yaitu adanya:

    1. Rasa suka sama suka dari kedua calon mempelai
    2. Izin dari wali
    3. Saksi-saksi (minimal dua saksi yang adil)
    4. Mahar
    5. Ijab Qabul

    • Wali
    Yang dikatakan wali adalah orang yang paling dekat dengan si wanita. Dan orang paling berhak untuk menikahkan wanita merdeka adalah ayahnya, lalu kakeknya, dan seterusnya ke atas. Boleh juga anaknya dan cucunya, kemudian saudara seayah seibu, kemudian saudara seayah, kemudian paman. [1]

    Ibnu Baththal rahimahullaah berkata, “Mereka (para ulama) ikhtilaf tentang wali. Jumhur ulama di antaranya adalah Imam Malik, ats-Tsauri, al-Laits, Imam asy-Syafi’i, dan selainnya berkata, “Wali dalam pernikahan adalah ‘ashabah (dari pihak bapak), sedangkan paman dari saudara ibu, ayahnya ibu, dan saudara-saudara dari pihak ibu tidak memiliki hak wali.” [2]

    Disyaratkan adanya wali bagi wanita. Islam mensyaratkan adanya wali bagi wanita sebagai penghormatan bagi wanita, memuliakan dan menjaga masa depan mereka. Walinya lebih mengetahui daripada wanita tersebut. Jadi bagi wanita, wajib ada wali yang membimbing urusannya, mengurus aqad nikahnya. Tidak boleh bagi seorang wanita menikah tanpa wali, dan apabila ini terjadi maka tidak sah pernikahannya.
    Selengkapnya baca di
    http://almanhaj.or.id/content/3230/slash/0/syarat-rukun-dan-kewajiban-dalam-aqad-nikah/
    http://almanhaj.or.id/content/3229/slash/0/walimatul-urus-pesta-pernikahan/

    B. Terjadinya pernikahan dengan dua kali akad, dimungkinkan tidak mengetahui pihak wali (orang tua) tentang syarat sahnya suatu pernikahan. Dijelaskan bahwa akad pertama dilakukan dg alasan takut berzina krn hari pernikahannya masih satu tahun mendatang. (cuma dihadiri orang tua kedua belah pihak).

    Akad nikah seperti ini (yang disembunyikan) disebut dengan Perkawinan Sirri. Pengertian nikah sirri dalam perspektif ulama fiqih, ialah pernikahan yang ditutup-tutupi. Ia berasal dari kata as-sirru yang bermakna rahasia.

    Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman :

    ??????? ???? ??????????????? ??????

    “…Dalam pada itu janganlah kamu mengadakan janji kawin dengan mereka secara rahasia”. [al- Baqarah/2: 235].

    Pernikahan sirri juga didefinisikan sebagai pernikahan yang diwasiatkan untuk disembunyikan [1], tidak diumumkan [2]. Oleh karena itu, kawin sirri adalah pernikahan yang dirahasiakan dan ditutupi, serta tidak disebarluaskan.

    Menurut pandangan ulama, nikah sirri terbagi menjadi dua.

    Pertama : Dilangsungkannya pernikahan suami istri tanpa kehadiran wali dan saksi-saksi, atau hanya dihadiri wali tanpa diketahui oleh saksi-saksi. Kemudian pihak-pihak yang hadir (suami-istri dan wali) menyepakati untuk menyembunyikan pernikahan tersebut.

    Menurut pandangan seluruh ulama fiqih, pernikahan yang dilaksanakan seperti ini batil. Lantaran tidak memenuhi syarat pernikahan, seperti keberadaan wali dan saksi-saksi. Ini bahkan termasuk nikah sifâh (perzinaan) atau ittikhâdzul-akhdân (menjadikan wanita atau lelaki sebagai piaraan untuk pemuas nafsu) sebagaimana disinggung dalam firman Allah Subhanahu wa Ta’ala :

    ?????? ???????????? ????????????????? ?????????

    “… Bukan pezina dan bukan (pula) wanita yang mengambil laki-laki lain sebagai piaraannya …” [an- Nisâ`/4:25].

    Adapun bila dua saksi telah berada di tengah acara, menyertai mempelai lelaki dan perempuan, sementara itu pihak wali belum hadir, kemudian mereka bersepakat untuk menutupi pernikahan dari telinga wali dan masyarakat, ini juga termasuk pernikahan sirri yang batil. Karena tidak memenuhi syarat mengenai keberadaan wali.

    Kedua : Pernikahan terlaksana dengan syarat-syarat dan rukun-rukun yang terpenuhi, seperti ijab, qabul, wali dan saksi-saksi. Akan tetapi, mereka (suami, istri, wali dan saksi) satu kata untuk merahasiakan pernikahan ini dari telinga masyarakat atau sejumlah orang. Dalam hal ini, sering kali pihak mempelai lelakilah yang berpesan supaya dua saksi menutup rapat-rapat berita mengenai pernikahan yang terjadi.

    Dalam masalah ini, para ulama Rahimahullah berselisih pendapat. Jumhur ulama Rahimahullah memandang pernikahan seperti ini sah, tetapi hukumnya dilarang. Hukumnya sah, resmi menurut agama, karena sudah memenuhi rukun-rukun dan syarat-syarat disertai keberadaan dua saksi sehingga unsur “kerahasiaannya” hilang. Sebab, suatu perkara yang rahasia, jika telah dihadiri dua orang atau lebih, maka sudah bukan rahasia lagi.

    Adapun sisi pelarangannya, disebabkan adanya perintah Rasululloh Shallallahu ‘alaihi wa sallam untuk walimah dan unsur yang berpotensi mengundang keragu-raguan dan tuduhan tidak benar (seperti kumpul kebo, umpamanya) pada keduanya.

    Sedangkan kalangan ulama Malikiyyah Rahimahullah menilai pernikahan yang seperti ini batil. Karena maksud dari perintah untuk menyelenggarakan pernikahan adalah pemberitahuan, dan ini termasuk syarat sah pernikahan.

    Pendapat yang rajih (kuat), nikah ini sah, lantaran syarat-syarat dan rukun-rukunnya telah terpenuhi, walaupun tidak diberitahukan kepada khalayak. Sebab kehadiran wali dan dua saksi telah merubah sifat kerahasiaan menjadi sesuatu yang diketahui oleh umum. Semakin banyak yang mengetahui, maka semakin afdhal. Oleh karena itu, dimakruhkan merahasiakan pernikahan supaya pasangan itu tidak mendapatkan gunjingan dan tuduhan tidak sedap, ataupun persangkaan-persangkaan yang buruk.[3]

    Sementara itu, dalam pengertian masyarakat, kawin sirri sering disebut “menikah di bawah tangan”. Namun, lebih diarahkan pada pernikahan yang tidak menyertakan petugas pencatat nikah (misalnya KUA) untuk mencatat pernikahan tersebut dalam dokumen negara. Akibatnya, mempelai berdua tidak mengantongi surat nikah dari pihak yang berwenang. Ditinjau dari kaca mata agama Islam, bila rukun-rukun dan syarat-syarat nikah telah terpenuhi, maka pernikahan itu sah secara hukum. Hak-kewajiban suami-istri sudah mulai berlaku sejak akad nikah yang sah itu.
    Selengkapnya baca di http://almanhaj.or.id/content/2022/slash/0/polemik-kawin-sirri/

    Wallahu Ta’ala A’lam

    0

    0
  75. david arumugam says:

    Kalau buat salah jgn babitkan org lain.
    Bila pilih jln bodoh tanggungla sendiri

    Kalau dh btul david teo tu halang u kawin
    Blahh je la dr mig. Then kawin

    Mcm lisa, ok je!

    Kadang2 kpts yg dibuat mencerminkan camana otak kita berfikir untuk selesaikan mslh

    Kalau aril tu btul2 jantan sejati, dia takkan sewenang2nya ajak kawin dgn cara mcm tu. Yg paling busuk nama adalah kaum pompuan.

    0

    0
  76. aku comell kau ado says:

    patutlah ramai artis MIG x kawen lg… huhuhu. sob222. sedih betul dengar

    0

    0
  77. ....................... says:

    bang nara…nk tengok la gmbnr anak dia org ni…mesti comellll kan….apa pn wat airil n wawa semoga bahagia…aku x nk komen ap2 la pasal dia org ni..tu antara dia ngan ALLAH..y penting dia org dh nikah pn….wlpn dia org rahsiakan perkawinan..tpi si wawa x kebas laki orang n bukan perampas…nk le tengok pic anak dia org…bang naraaaa…pleaseeeeee….

    0

    0
  78. insan biasa says:

    TAKUT DENGAN ALLAH BUKAN DENGAN DAVID TEO

    0

    0
  79. Wartawan busy body says:

    Setahu aku, 1st kahwin dia tu sah je selagi ada wali, saksi dll. Takde pun dlm alquran ckp wajib peg pejabat urusan agama bla bla bla. Dia kahwin lg skali pun sbb tpaksa daftar takut nnt ssh ank dia nk sekolah kt mana, nk buat ic nnt semua. Itu je. Haih. Pemikiran sempit korg ni ! Hahahaha. Aku respect dia ni sbb dia nk halalkn hub. dia. If apa yg dia cerita ni tak betul, itu hal dia lah. Kita yg byk dosa ni pun jgn lah nk riak sgt mcm korg ni tkde dosa langsung. Silap2 yg komen2 ni pun pernah terlanjur dulu. Hikhik

    0

    0
  80. Lily says:

    WARTAWAN HIBURAN habis isu dalam kain nak selongkar.. siasat je la pasal kerjaya artist..ni sibuk pasal hal-hal peribadi…

    TAHNIAH KEPADA WARTAWAN yang BERJAYA MENYISAT perkara sebenar ttg mereka ni… TAHNIAH KERENA ANDA DAH MENYUSAHKAN mereka.. Diaorg tak buat salah pun…it’s their personal issues… Sekarang DISEBABKAN oleh wartawan mereka MUNGKIN terpaksa BAYAR DENDA sebab langgar kontrak!! TAHNIAH WARTAWAN..anda memang HEBAT!!

    0

    0
  81. Aku yg confuse says:

    errmm….”Dan selepas saya dapat tahu Wawa mengandung, kami bernikah semula pada 4 Februari 2013 kerana mahu mengikut Undang-undang Keluarga Negeri Selangor dan supaya anak kami boleh di binkan dengan nama saya.”..
    ape mksd sttmnt laki ni?? dh tau mngndung bru nk nikah balik?? keliru..keliru..David teo bukan Tuhan yg tntukan rerzeki korg la… Kalau korg xkeje bwh die pon, rezeki ade d mane2… lagi2 Allah tu Maha Adil..sp2 yg mmbina masjid tu pastu ade reseki lebih yg DIA bagi…so, kptsn yg diambil utk bohong tu sgtla bodoh..Dh puas menafikan itu ini, tup2, sah.. same la mcm artis lain…mnjg kte x…pastu, ttibe nikah…kwen.. bnda baik cm ni xperlu disorokkan..lagi mnimbulkan bnyk fitnah.. pape pon, slmt mnjalani alam rumah tngge, wlaopon dh almost 2 years kan…

    0

    0
  82. Cube says:

    Syukur alhamdulillah…. Kan senang bgtau perkara betul… Tak jd fitnah memfitnah… Errrr…..carilah keje lain, takyahlah berlakon tu. Byk lg keje yg ok… Rezeki anak, adalah tu di mana mana

    0

    0
  83. Abg Tampan says:

    Wawa…. abang kecewa…. huaaaaaaaaaa

    0

    0
  84. Diri Ini says:

    Overnye zubir nie…konon nk jd reporter no 1 malaysia lah tue…jgn smpai jd peruntuh umah tangga org sudah…

    xkan david teo sekejam itu…tgk artis sblm nie…okey je…xde pape masalah pun…yg aeril tue ego sgt nk mintak maaf plak..padahal dia dh menipu…memainkan status diri…

    Kenapa nk nikah 2 kali..???xfhm..??sapa suruh menipu status…dh tipu br terhegeh2 nk cek sama ade jatuh talak atau x…??eeeeeeeeee…

    0

    0
  85. miss purple says:

    kompius jap….haritu kate nikah pertama kt thailand…ni dah kate kt pj la pulak…….TIPU LAGI KE???

    0

    0
  86. nurul jannah says:

    apa jugak alasan yg ko berikan utk menipu..ttp tidak mghalalkn cara ko. dosa menipu ttp dosa.dosa besar.

    0

    0
  87. paksa says:

    sejak bila nikah terpaksa nak daftar hanya sebab dah mengandung dan nak bin kan anak. kalau gitu kalau tak termengandung, terus kan timbulkan fitnah, dah suami isteri tapi status single.
    jangan merosakkan nama agama.

    0

    0
  88. Ary Spian says:

    ramainya perempuan meroyan sebab aeril dah menikah. kesian…pastu berdentam dentum mulut mcm petir mengata. biarlah dia nak kawin …..tak guna duit korang sesen pun.

    0

    0
  89. Airaa Zainul says:

    I believe in them … May Allah bless both of you

    0

    0
  90. pah bedah says:

    aku masok sini baca komen dr korang je..
    hahaha kalakar plak..

    0

    0
  91. intan says:

    tahniah kerana menghalalkan hubungan..jgn takut sesama manusia

    0

    0
  92. kembangkempis says:

    ramai juga yg jahil tntg agama islam ni ye.. kalau bab makan halal haram bukan main concern lagi korang semua.. tapi bab lain… out!!! jgn jd bangang mcm reporter2 smlm. google gossip geti.. google hukum agama tak geti

    meh aku nk bgtau..

    1. nikah 1st mereka sah.. sebb cukup syarat.. tak payah nak tunggu imam nikahkan ke apa.. sapa2 boleh nikahkan.. ini hokum ALLAH yg patut dia utamakan. hati2 ye lelaki, even kalau korang main berlakon2 pun.. and korang guna nama betul main kawen2.. sah nikah ko tu.. so jgn main2.. dua benda jgn dibuat main.. nikah dan cerai.. ingat tu lelaki!!!

    2. undang2 Malaysia dibuat utk menjaga hak keluarga itu sndiri.. undang2 Malaysia suh daftar utk jaga hak isteri, suami, anak.. sebb tu kena daftarkan.. sekiranya berlaku penceraian.. semua ini tidak akan menindas mereka sbb mahkamah akan bantu mereka dptkan hak mereka. ada yg Tanya kenapa tak daftar aje.. tak payah nikah2nd?.. sebb utk daftar 1st tu kena turun naik mahkamah.. and kena denda sebb nikah tanpe ikut prosedur. mungkin mereka tak mahu bayar, and membazir.. the easiest way.. nikah kali kedua.. banyak je kes mcm ni.

    3. undang2 Malaysia ni lagi.. anak yg lahir tanpa sijil nikah.. tak boleh didaftarkan atau dibinkan kepada ayahnya.. sbb untuk daftar surat beranak, sijil nikah harus disertakan. begitu juga untuk anak sulung perempuan yg hendak berkahwin. borang permohonan mesti disertakan sijil nikah ibubapa untuk pastikan wali yg betul. so.. diorang nikah 2nd utk dptkan sijil nikah supaya anak tu dibinkan kepada dia. walaupun tarikh tu lambat dah dr kelahiran baby (kurang 9 bulan).. tapi Allah tahu 1st nikah tu. cukuplah utk mereka. dan nasib baik baby boy.. kalau girl payah jugak nak explain bila dah besar nanti.. hehehehe

    3. diorang rahsiakn sebb kontrak.. korang ada duit senang arr.. langgar kontrak boleh bayar.. untuk org lain? mungkin mereka takde duit banyak tuk bayar saman.. so the best way ketika itu adalah rahsiakan.. sekali lagi.. dahulu hukum allah.. kalau korang kata dia takut DT dr Allah.. tang mana tu? sebb dia takut Allah lah dia kawen 2012 tu.. walau tak sah di sisi UNDANG2 Malaysia. cumanya diorang takboleh terus terang atas sebb aku cakap tadi lah..setakat menafikan.. itu hak mereka utk berahsia.. kenapa perlu rahsia? atas sebb aku ckp tadi (sekali lg aku tekankan)

    dah tu je aku nak explain utk yg tak tau.. jgn main tuduh2.. hukum islam ni mudah.. tp hukum manusia yg berat2kan.. kalau kat us ke uk ke.. diorang ramai kawen awal.. 17 dah kawen.. ada anak.. tp kita ni sbb melayu suka sangat mencaci.. sebb tu hukum allah ni di jauhkan.. tu yg jadi zina merata2..

    renung2kan dan selamat berfikir semua…

    0

    0
  93. Anonymous says:

    pendapat saya,jgn slhkn pihak pengurusan MIG sbb kontrak adalah kontark..
    jika mereka x setuju dgn kontrak tersebut, mereka x pyhlah sign kn….
    knp mereka sign jgk..mereka x baca kontrak tu ke?
    tp wawa zainal dh ckp dia rahsiakn perkara tu sbb takot mr david marah…so,maknanya di sini die tahu isi kontrak tersebut…

    p/s : bohong tetap bohong…jgn salahkn org lain atas kesilapan diri sendiri..

    0

    0
    • thejudgingcat says:

      aku sokong kau do . sume stok nk bekap wawa je. ko da sign mknanya kau setuju la kan .. kalau agak2 tak le tunggu 5thn , takyah la sign . andai kata kalau wawa abes kontrak 5thn tu tuptup keluar plak cite dia da kawen dari masa dia masih ada kontrak ngan MIG , tak psl2 kena saman plak da kecoh 1 mlysia.

      atleast dorg da kawen sblm dpt anak kira ok la tu .

      0

      0
  94. aku says:

    setahu aku klu kita dah terlanjur dan mengandung tanpa nikah selepas anak itu lahir ibu bapa tersebut harus nikah semula dan menginsafi perbuatan ..itu yg ustaz ckp …tp klu betul ko dah nikah 2 thun lepas baguslah tp kalu ko nak tipu lg ..mcm x patut

    0

    0
  95. manai says:

    Lantak diorg ler. Diorg nikah lagi bagus dari lu2 semua yg tau buat maksiat jer. berkepit ngan balak ngan minah lu org sana sini bagus sangat ker? kira bagus arr ada pasangan muda cenggini. mengelakan maksiat dan zina. Sebab MAMPU diorg nikah. Lu org apa kisah der? Wa rock jugak, agama tak cetek tp wa belajar der. bukan main ikut logik mulut jer.

    0

    0
  96. 3 says:

    sungguh bull- najis punya alasan….2 tahun dah nikah?

    0

    0
  97. bengong says:

    nk dpt sijil khwin ke nk dpt anak????

    0

    0
  98. akutengahwatesaimen says:

    korang ni…lg baik puji intan ladyana ngan kamal adli tu…biar wat maksiat,janji ikut cakap david teok,biar x kawin,asal dpt blakon bwh david teok tu…david dh sah2 kompem jd kayu api…korang nk ikut gak ke?

    0

    0
  99. ayesha says:

    yana shamsudin elok je david teoh suruh dia cari pakwe. jangan nak hipokrit sangat pleaseeee. even david teoh nak tamatkan kontrak korang pon pe mslhny? ohhh. mgkn sebab wawa harapkan rupa je.otak takde. sebab tu kelentong orang mudah-mudah je ingat orang nak percaya?

    by the way tahniah sebab dh halal bersama. lain kali jangan nak kencing sangat

    0

    0
  100. pangeran matahari says:

    dah dasar MIG tak boleh kawen, ape leh buat. ada juga polisi2 begitu kat company gempaq yg lain, just nak jaga tahap pro staff dia, bagus juga..tapi kalau hati dah suka, xpayahlah selindung, just break contract masuk je KRU prod ke, ape ke..make life easy..kuasa Tuhan mana ada mampu halang..cuma alasan kahwin 2 kali memang xmasuk akal laa..mana ada such thing, melainkan cerai n rujuk kembali..g bukak vid UAI dia ada jelaskan benda alah ni..dikhuatiri tak sah anak tu bin si ariel..pls cek betul2 sebelum jadi masalah bila budak tu besar esok..ini pun pengajaran pada public fig yg lain, apapun respek laa kat si ariel ni sebab nak pikul tgjawab, kalau kebanyakan aku rasa dah pancut blah terus je kot…tahniah..jaga anugrah tu bebaik.

    0

    0
  101. bengang says:

    david teo ni memang pundek..apasal nak halang org berkahwin..bangsa dia takyah kawin pun boleh dapat anak….sial punya cinabeng..ckp bahasa melayu pun mcm bodoh..

    0

    0
  102. Anonymous says:

    tak pe le…..semua nya dh selamat…….

    0

    0
  103. […] mengenai perkahwinan mereka atas dasar darurat iaitu takut dimarahi oleh majikannya David Teo Read More This entry was posted in Entertainment and tagged Aeril, Dimarahi, Kerana, Pengurusan, […]

    0

    0
  104. tina.jr says:

    Alah..cakap jelah dah terlanjur., habis cerita..kan senang?? Dan tak semak kepala kitorang. Ni tak..dok pusing sana pusing sini..last-last sendiri dok terbelit! Kau cakap terlanjur pun orang bercakap, kalau kau tipu…laaaaaagiii orang bercakap tak sudah! Diri sendiri yg rugi. Tengok Norish Karman..selamba je mengaku tu anak zina dia..kan senang?? Lama-lama pun orang reti diam..dah tak kuasa nak ambik tahu.

    0

    0
  105. Anonymous says:

    Biarla dorang. Maybe inginkan pernikahan sederhana mcm sstgh pasangan umat Islam.Rukun nikah pun x mnyatakan pndftaran dgn dokumen dari mnusia. Cuma utk mmbina kluarga n urusan identity..education.. (tamadun mnusia). So perlu la nikah mgikut syarat negara kita.
    Kita doakan yg trbaik utk drg ckup la. Biar drg baiki kesilapan,kan dh minta sorry~~

    No comment on DT’s side. Contract means contract.

    0

    0
  106. the truth is says:

    Salam wawa dan aeril.. actually takder nikah kali pertama dan kali kedua.. kalo you all memang dah kawin tanpa dokumen2 sah.. you all masih boleh daftar nikah tu tanpa bernikah kali kedua.. ini kerana undang2 syariah negara mengiktiraf pernikahan yang sah dari segi hukum syarak.. apa yg perlu anda buat hanya lah buat pengesahan perkahwinan.. bukan nyer nikah kali KEDUA! saya hanya nak betulkan salah faham ini supaya masyarakat tidak terikut2 budaya artis sekarang.. ISLAM itu indah dan undang-undang SYARIAH ISLAM itu juga indah..

    0

    0
  107. david teo says:

    Wawa ckp ade org dengkikan aeril…menafikan semua ni tak betul.tunggu PC ari jumaat.last2 mengaku da nikah.DT xbg bercinta.bkn xbg kawen…baca dlm metro si aeril boleh ckp die dan wawa tak ada masalah berlakon bile press tanya segala penafian tentang isu ini.xnk da tgk deme ni berlakon drama/filem lepas2 ni.be

    0

    0
  108. Anonymous says:

    Sekarang bekas tunang (Rashid namanya ) belum putus putunang pun
    Minta balek cincin danwang hantaran…. macamana ni sekarang?

    Rashid bayar dulu pakai kemudian. Aeril pakai dulu bayar kemudian
    Macam kedai mas di Singapore Joo Chiat Road.

    Tak balek modal Rashid kau bayar orang lain pakai mintak balek jangen
    Kasi chance sama dia. Nasib baik iman kau tetap belum sangap macam
    Si Aeril tu. Tak pelah Allah akan ganti yang lebih baik untok Rashid.

    Part2 gini Wawa tak cerita David Teo juga yang di persalahkan.
    Kesian David. Sakit misteri tu bukan apa sakit buatan Aeril lah
    penT dan letihkan. Nak buat cerita dengan peminat, nak berlakon
    takut dengan DT macam2 dlam kepala otak.Tu yang buat sakit. Sekarang
    peminat faham apa yang terjadi. Wawa tipu kerana ada sebba
    Maseh tunang orang rupanya….hahhhahha peminat kena tipu

    0

    0
    • kertu says:

      kesian wawa n aeril kena hentam terok, sah2 wartawan ni berape arif tentang agama. kesian, sepatotnye dalam hal macam ni at least kena ade ustaz or sape2 yg berpengalaman untuk terangkan keadaan, sape watrawan2 ni nak copkan anak tu halal ke x, kesian budak tu xbersalah, hurmh . aku mule2 mmg sangke yg bukan2 gak, tapi bile da dga penjelasan dpd both, aku mmg tabek, jgn takot dgn wartawan2 ni n david teoh .. takutkan Allah Yang Maha Esa .. tahniah both:):) yg mmbenci korg lantakla .. xyah amek taw

      0

      0
  109. minah jambu merah biru says:

    wawa leh bawak bapak konon nk kasi peminat pecaya cakap dia podah !!

    0

    0
  110. saraliaa says:

    Kenapa perlu berahsia. Sedangkan Allah menyuruh kepada umatnya untuk menghebahkan perkahwinannya dah merahsiakan hal pertunangan (hadis riwayat Ahmad dari Abbdullah bin Zubair). Sebabnya sudah nyata, untuk mengelak benda-benda sebegini terjadi. Juga bagi mengelakkan fitnah manusia.

    Kenapa juga perlu ditakutkan pihak pengurusan. Sedangkan janji Allah itu pasti tentang rezeki selepas berkahwin (surah An-nur, ayat 32). Kalau betul rezeki dalam bidang lakonan tiada. Positiflah. Mungkin Allah sudah merancang yang lebih baik untuk kita. Rezeki di tempat lain barangkali. Mungkin juga Allah mahu kita berubah ke arah yang lebih baik. Wallahualam bissawab.

    Buat Airell & Wawa, tidak terlintas untuk membenci kamu. Hanya sedikit terkilan dengan pembawakan diri kalian. Tidak terlambat kiranya untuk mengucapkan tahniah di atas perkahwinan kalian. Semoga kekal hingga akhir hayat.

    Ma’assalamah wa ilal liqa’.
    Assalamualaikum w.b.r

    0

    0
  111. LELA says:

    ADA AKU KESAH…

    0

    0
  112. jurai jemarai says:

    ha…..!!!mcm ni kalau keja dgn cina. dorang suruh sain kontrak satu hal. korang langgar perjanjian, dorang saman. korang ckp yg betul pun, dorang pusing balik ckp. org melayu ni asyik kena main-mainkan dgn org cina tapi tak pernah serik.

    0

    0
  113. mimiy says:

    Hmm . jangnlah dengar ckp david teo tu , dy tu sape nk marah2 bagai3 . korang da kawen , actually ,, da sah da pown . so, mimiy nk ucappkan tahniah ye :) Aeril zafrel & wawa zainal . hope,, hbungn korang kekal ^^

    0

    0
  114. Anonymous says:

    diorang nie nikah gantung . klu xtau jgn nk mrh sana snie ~ pergi tanya ustaz .. bljr lg agama ~

    0

    0
  115. ingata says:

    nikah ni 10x pun xde masalah..cerai ja boleh sampai 3 kali.. kalau nak komen baik periksa betul2.. bukan apa takut jadi fitnah. kalau dah jadi fitnah takut pulak nak mati esok tak sempat mintak maaf.. dah tak sempat mintak maaf takut pulak kena seksa dalam kubur, x cukup kena seksa dalam kubur, kat padang masyar esok takutla plak kiraan pahala jadi tak cukup semata2 menabur fitnah, mula la kat padang masyar esok berlari2 cari aeiril dan wawa ni untuk mintak maaf.. nauzubillah. mintak2 kita semua di jauhkan. oleh sebab itu sebelum komen beringatla..

    0

    0
  116. nurin says:

    ape lar wartawan ni..
    sah diorg ni xtau hukum
    ariel n wawa nak halalkan hubungan..
    diorg nikah ckp syarat
    cme xde dokumen..

    0

    0
  117. larahussain says:

    tahniah ariel dan wawa…sweet couple..i likeeee :)

    0

    0
  118. nurin says:

    ape lar wartawan ni..
    sah diorg ni xtau hukum
    ariel n wawa nak halalkan hubungan..
    diorg nikah ckp syarat
    cme xde dokumen..
    so, nikah tu sah dari hukum Allah
    cme lggr undang2 syariah Malaysia shj

    0

    0
  119. Akutaip says:

    Pd aku dah tak penting hal2 tu semua. Aku cuma nak tgk muka anak wawa dan zafrel. Mesti sgt comellll….

    0

    0
  120. Nurika says:

    Betul la sah kahwin pertama….walaupun xde sijil nikah …org dulu xde pun guna sijil nikah nak halal kan/ nak nikah….asal ade wali saksi pasangan dah cukup…..org dalam tu x pernah belajar kot…org dah kahwin..doakan jela kebahagiaan dorg …nak pertikai kan pulak..Alhamdulliah dah kahwin

    0

    0
  121. angelika says:

    la engkorang tahu tak..wawa zainal nie berdarah filifina..mak die orang suluk ayah orang brunei…la dia dah gatal sanagt nak khawin pastu taknak mengaku..bila dah buncit baru lah alim2 gitu…kerjaya entah ke mana..menipu je kerjanya…

    0

    0
    • DIMPLE says:

      mulut kau macam longkang, angelika..

      lebih baik lagi dia nikah daripada buat maksiat.. hukum Allah ke hukum manusia yg pling penting??

      0

      0
  122. lattalilat says:

    another well planned publisiti murahan. tahniah

    0

    0
  123. bengawan solo says:

    Kesian tgk ariel kat melodi rasa sebak bila dia ngaku anak tu anak dia. Aku pun rasa nak menangis. Percakapan teratur dan matang. Salute to u Ariel. Daripada x tau nama dia ..jadi tau dah. Femes satu malaysia hehe. Sepatutnye kita ucap tahniah dan doakan yang baik2 untuk dia dan wawa serta anak dia yang baru lahir tu. Yang penting nikah. Senyap tak senyap itu peribadi dia orang. Apasal plak kita nak mengata dia lebih2. Aku pun klu boleh semua hal aku nak privacy dan secret. Allah pun berahsia tentang diri dia. tak perlu nak heboh2 kat orang lain. Aib sendiri klu boleh jgn didedahkan pada orang. Aib sesiapa pun perlu kita simpan sebaik-baiknye. Be strong Ariel and wawa! ..sama cantik sama hensem.

    0

    0
  124. abang cute says:

    Alhamdulillah…abang cute tak nak salah kan mana-mana pihak..yang penting mereka berdua telah pun mengaku dan menghuraikan segala tanda tanya semua pihak…kita tak berada di tempat mereka, jadi kita tak tahu apa sebenar-benarnya yang mereka lalui dan rasai..semua yang terjadi dah bersebab dan dah tertulis pun sejak azali lagi…kita just doakan yang terbaik buat wawa dan airel…syukur alhamdulillah anak pun dah dapat..tak payah bising-bising..kehidupan selepas berkeluarga ni yang lebih penting….Buat Airel, jagalah anak bini kamu seelok-eloknya…abang cute tengok Airel dah banyak berubah jika dicompare ketika mula-mula masuk insutri seni ni…

    *terkilan abang cute…Airel sangat kacak dan body sangat lah smart…*

    0

    0
  125. Anonymous says:

    Sudah sudahla semua. Sekarang Wawa maseh tunang orang ni…….kahwin lain…
    Ape cerita Wawa. Kesian kat tunang tu. Cincin kasi balek lah entah2 da gadai buat
    beruablt penyakit misteri. Abeh hantaran tak kan tak nak kasi balek? Aieril syook2
    Rashid tukang bayar nak tunggu pulak lagi 5 tahun. Bedol betul ah….

    Ish ish ish kesian…pada semua

    0

    0
  126. Anonymous says:

    wawa dan aeril ni, sekurang2 nya diorang kawen, bukannya buat maksiat.. dah dapat anak dah pun.. pasal nak berahsia tu hak peribadi diorang, biarlah..
    kalau diorang buat salah, kite sume akan tau jugak satu hari nanti..
    buat masa sekarang ni, doa je lah yang terbaik untuk diorang, maafkan jelah diorang sbb berahsia dengan kita semua.. kite semua tak terlepas dari membuat kesilapan.. =)

    0

    0
  127. bip says:

    nama pun retis, paham2 je le.. takat mne je..

    0

    0
  128. Anonymous says:

    bodola spe kte dorg tu menipu..klo fmily,sibling,sedara,parent x tw bru lah mnipu nmenye..dorg da kawen dala..yg pi hntam die wt pe??hntmlah cine mig yg wat kontrak bodo tu..apa??nk artis kt m’sia ni jd andartu ke??

    0

    0
  129. zaza zainal says:

    bodo la ini dua olang artis…takut sama olang lain, bukan takut sama Allah… family pun sama bodo…

    0

    0
    • pelik2jerkkoni.. says:

      sebab takot Allah la dorg b’nikah..kalu xtakot Allah sah2 la dorg still b’cintan cintun..b’kepit tanpa hubungan yg sah..citer gempak mcm laki bini..haiiyoo 2 pn xleh nak pk ke??

      0

      0
  130. Hamba-Nya says:

    Takutlah pada Allah swt bukan pada manusia. Allah yang beri rezeki bukan manusia….

    0

    0
  131. Man Min Mun says:

    alehai,cakap je terus terang dah terpancut dalam,kan senang,orang sabah memang gitu bah,dulu ayu oim pun sama gak,terpancut dalam gak.hahaha,orang sabah ni senang ayat,senang pancut dalam.

    0

    0
  132. alehai says:

    alehai,cakap je terus terang dah terpancut dalam,kan senang,orang sabah memang gitu bah,dulu ayu oim pun sama gak,terpancut dalam gak.hahaha,orang sabah ni senang ayat,senang pancut dalam.

    0

    0
    • kobangang says:

      pala hotak ko senang. yang senang mcm wawa ni je sbb dia bangang bodoh.kalo or bodoh senang r ko nk ayat. tp ko jgn ingt semua popuan sbh tu bodoh. komen ko ni mcm gampang serupa muka ko

      0

      0
  133. dr love says:

    congrates. . smoga korank bhgia hingga ke akhir hayat. . saye tetap sokong wawa n aeril. . dan jugak attar. . hehee :)

    0

    0
  134. wawabengapaerilbodoh says:

    memang dua2 bengap. ko takut Allah ke takut David Teoh? bahlollll punya artis. ni la artis yg tahap tapak kasut. aku jamin tak kemana la korang ni..alasan tokleh pakai langsung..hampehhh

    0

    0
  135. […] Aeril Zafrel & Wawa Zainal Rahsiakan Perkahwinan Kerana Takut Dimarahi Pengurusan MIG (234) […]

    0

    0
  136. wawa says:

    nama saya pon wawa nama penuh saya nur shawalziah panggil wawa,,,,,,,kat sekolah ramai orang ejek saya wawa zainal,,,,,,saya minat kat wawa zainal i love u wawa zainal

    0

    0
  137. […] Dah nak tutup dah Google Trends Malaysia Edisi 6.10.2013, baca selanjutnya melalui Abang Nara punya blog. […]

    0

    0