Written by serenity | September 24th, 2013

Berita menarik yang disiarkan melalui ruangan Hip yang disiarkan di Berita Harian hari ini ialah penyanyi Adam AF, 29, bakal bernikah dengan Fiza Elite, 33, Khamis ini.

Adam atau nama sebenarnya Mohd Aizam Mat Saman dikenali kerana mendapat tempat ketiga pada pertandingan Akademi Fantasia Musim Kedua pada tahun 2004, manakala Fiza atau nama penuhnya Siti Saidatul Fiza Abdul Halim, pernah berkahwin pada tahun 2006, namun bercerai pada tahun 2010.

Fiza ialah bekas anggota girlband yang sudah berpecah, Elite.

Kedua-dua mereka ketika dihubungi memberitahu, jodoh antara mereka ialah ketentuan tuhan.

Menurut Adam kepada BH:-

Inilah ketentuan Allah. Inilah jodoh saya. Moga-moga kekal ke akhir hayat, In Shaa Allah.

Untuk makluman ini, pasangan ini berkenalan pada Ramadan lepas, dan Fiza sebenarnya sudah merancang nikah dengan seorang lelaki yang tidak didedahkan identiti pada Jun lalu, tapi tidak kesampaian.

Doakan semuanya berjalan lancar untuk pasangan ini dan semoga kekal ke akhir hayat.


106 responses to Adam AF, Fiza Elite Bakal Nikah Khamis

  1. Olga says:

    anak ikan ..menjadi trend. tahniah.

    0

    0
    • Tahi Lalat says:

      bagus la kerana menurunkan statistik maksiat di malaysia. adam comel. k bye tahniah.

      0

      0
      • Tahniah says:

        sgt restu….gossip2 busuk pun x banyak. pandai jaga diri. bukan mcm haliza missbaboon tu. propa jer. rumah 2 juta…kawinnya tidak.

        0

        0
      • Kak Jemah says:

        kawin lelaki lebih muda, banyak rahmatnya. sejuk rumahtangga. nikmat tak terkira.

        0

        0
      • Dee says:

        aku pernah nampak adam ni kat luar. sempoi je. senyum je. tak sombong pun. suka cute sangat. kulit gebu. fiza pun cantik. very elegant. ideal couple la.

        0

        0
      • che non says:

        Alhamdulillah..doakan yg terbaik je utk mereka..jgnla fkir negatif kt org..nnti patah balik kt kita lak..org nk kwen pn korg nak kutuk ke..yg xkwen tp dh mcm org kwen tu mmg sah2la ptut dinasihat…

        0

        0
      • nonoi says:

        yg penting xde wat announcement buat pertandingan utk jemput peminat, or announce perkara2 yang xde tajaan lg (cth: door gift) dan nak beli hantaran kat london… ke~ ke~ ke~

        Tahniah yer korg dua… contoh yang baik bagi pengikut dunia hiburan… semoga berkekalan hendaknye….

        0

        0
      • Terkejut gak.. says:

        Alhamdulillah…. Syukur pada Allah…
        Ini baru betul caranya…Selamat Pengantin Baru…semoga jodoh kalian berkekalan dan diredhai Allah selalu..

        0

        0
    • Cik Ta says:

      kelapa muda…ya best. banyak kelebihan dan jus nya.

      0

      0
    • pakcik Ahmad Saburi says:

      tahniah semoga berkekalan ke akhir hayat… huuu dulu aku minat giler kat adam ni…. tsk.. tsk…

      0

      0
    • aku sokong says:

      Alhamdulillah tahniah semoga berbahagia..terpancar cahaya keimanan di wajah fiza bila dah bertudung adam pun not bad banyak dh berubah dh mempelajari ilmu agama…semoga dapat membimbing isteri dan anak2 tiri nanti…amin
      Aku gak yg masih menanti jodohku…huhuhuhuhu!!!

      0

      0
    • Lolita says:

      ni baru kejutan.

      0

      0
    • Mimi says:

      Arwah mak ngan arwah abah saya pun beza umur lebih kurang ni jugak… Bahgia hingga ke akhir hayat. Ada apa pada usia? Nabi Muhammad dan Siti Khadijah pun banyak beza umurnya… Itu hak Allah untuk tentukan jodoh hamba-Nya. :)

      0

      0
    • aku kecewe says:

      alaa…. kecewe nye i.. i dari dlu aim adam.. adamm… aku kecewe.. hhe.

      xpe2.. arap kak fiza jge adam elok2 tw…

      0

      0
    • mak mentua says:

      apa salah kawen org muda …x amek laki org pun…nati ko dh jadi janda baru padan muko ko tu ,mesti ko pun cari ank ikan juga

      0

      0
    • mat says:

      anak ikan kepala hotak ko olga . . beza 4 tahun je la

      0

      0
    • Yatie says:

      angin x…ribut pon x…tetiba ja dh nk nikah…alhamdulillah cm ni la yg lebih baik…dr bercinta berabad-abad pastu bye bye… semoga dipermudahkan urusan korang dua…tahniah

      0

      0
    • Olga says:

      XDE ANGIN XDE RIBUT TUP2 NAK KAWIN,DAH KENA MAK ESAH KE APE???ATAU KENA TANGKAP BASAH????????

      0

      0
      • minah jambu merah biru pasti gerek says:

        hahahahahahaha olga olga dia bukan kena mak esahhhhhhhhhhhhhhhhhhh tapi dia kena > percaya la cakap kak ton< hahahahahahahhahahahahahahaha klakar tak ni ?

        0

        0
  2. liza07 says:

    Alhamdulilah…semuga berkekalan….

    0

    0
    • qsera says:

      ni baru best n kejutan yang btl,xde bunyi pape tibe2 nak kawen da..alhamdulillah,semoga segalanya berjalan lancar.amin..

      0

      0
  3. Anonymous says:

    patut le diorg g pejabat agama….. Moga jodoh berkekalan hingga syurga….

    0

    0
  4. Mama says:

    angin tiada ribut pun tiada…tiba2 nak kawin?

    0

    0
    • mumy says:

      perlu ke nak hebohkan hubungan cinta yg belum halal dn belum pasti?
      lebih afdal klu senyap2, bla dh komfem jd psangan halal bru hebohkan umum supaya xtimbul fitnah lain. sekian.

      0

      0
      • umie says:

        setakat keluar makan gambo tu, post la dlm instragram. tak salah pun kan?

        0

        0
        • nanad says:

          salah la umie.. dalam islam pun kalau keluar berdua dengan lelaki bukan mahram hukumnya haram. inikan pula ambil gambar berdua dan pos di instagram. lagi la salah. apa2 pun kita doakan yang terbaik buat mereka. semoga fiza istiqomah. InsyaAllah

          0

          0
        • mumy says:

          xperlu nk heboh 1 mlysia la umie..
          kta nk cri keberkatan dn keredhaan ALLAH. tak guna dpt pujian peminat 1 dunia tp ALLAH SWT murka.

          0

          0
      • siput sedut says:

        Sebelum ni xda gosip pasal diorang pun ok la 2 xda nak tayang2 kt media macam sesetengah artis usung bf/gf/tunang last2 apa pun xada..congrate 2 boath of u xda gosip murahan terus kawen…
        Bersangka baik je la xsemestinya tetiba je nak kawen dlm perut ada isi..tgu bila fiza declare mengandung nt…

        0

        0
  5. dee says:

    INI LAH DINAMAKAN JODOH YG ALLAH SWT TENTUKAN. ALHAMDULILLAH SEMOGA BERTAMBAH UMAT NABI MUHAMMAD SAW. SEMOGA JODOH KALIAN BERPANJANGAN HINGGA KE JANNAH.

    0

    0
  6. Anonymous says:

    terkejut aku masa baca tajuk. :O tetibe je. hehehe papepun, tahniah! aku suka je dorang.

    0

    0
  7. […] AF 29 bakal bernikah dengan Fiza Elite 33 esok Khamis Adam atau nama sebenarnya Mohd Adizam Mat Read More This entry was posted in Entertainment and tagged Adam, Bakal, Elite, ESOK, Fiza, NIKAH. Bookmark […]

    0

    0
  8. kak ton comel tau says:

    ala…ok je..setakat beza 4 tahun.apela sgt…semoga berbahagia..slmt pengantin baru…

    0

    0
  9. ade aku kisah ke says:

    aik..tbe2 plak dgn fiza ni…huhu..dh jodoh..

    0

    0
  10. hotaru rei says:

    admin: esok (khamis) ?? …written Sept, 24 (selasa).. hehehe… :p

    0

    0
  11. exadam says:

    seronoknyaa. tahniah

    0

    0
  12. cleopatra says:

    agak terkejut dgn berita ini…
    apa2 pun tahniah adam n fiza….
    :)

    0

    0
  13. Ha Ha Tak Tahu says:

    Zaman kegemilangan lepas keluar AF2 dulu, sangat minat budak Adam ni. Masa tu dengan Farah breep breep. Alhamdulillah bertemu jodoh, senyap2 je. Fiza pun dah bertudung. Semoga kekal bahagia sampai syurga.

    0

    0
  14. fara says:

    tahniah..jodoh tiada siapa yang tahu melainkan Allah.semoga berkekalan hingga akhir hayat.

    0

    0
  15. kimmy says:

    SUKE100x….semoga kekal hingga ke Jannah…amin…

    0

    0
  16. SHIDA says:

    LAAA..BILA MASA DIAORANG NI BERCINTA???

    0

    0
  17. ouch says:

    tahniah!!! suka sangat, semoga berbahagia :)

    0

    0
  18. man jer says:

    si nara ni pon selenge jugak.. ko post la gambar adam yg terkini.. yg ko post dia zaman jahiliah rambut mcm tu buat pe?..

    0

    0
  19. Pilih kasih says:

    haaa…kan best mcm ni…dh ad jodoh bagi tahu n nikah..ni x..ad retis tu kecoh satu dunia bercinta la…nk bertunang la…tpi abuk pn x ad…kecoh je memanjang…tpi aku suka la kalau si adam n si fiza ni…sesuai…

    0

    0
  20. Anonymous says:

    eeehhh… mcm x caya jaa.. baca tajuk 3-4 kali.. apa pn tahniah wat adam n fiza..
    mesti sweet diaorang ni kn..

    0

    0
  21. nurin says:

    Inilah yang dikatakan jodoh rahsia Allah. Perbezaan umur x penting asalkan matang..
    Semoga kekal hingga ke Jannah dan semoga Adam dapat menerima anak-anak Fiza seperti anak sendiri. Kesilapan lalu janganlah diungkit lagi..
    Setiap orang ada kisah silam tersendiri.

    0

    0
  22. Anonymous says:

    baca tajuk…ehhh mcm x caye plk…x sangka mereka ada jodoh…dua2 memg pasangan y sesuai…fiza pn menjak bertudung ni makin cantik….

    0

    0
  23. Lolita says:

    ni baru betul kejutan ni..

    0

    0
  24. bobcat says:

    Alhamdulillah… a surprise indeed but a pleasant one! Tahniah pada kedua2nya… Jodoh dah ditentukan Tuhan… aku lak yg senyum panjang hari ni ngan news ni.. aku suka! fiza pun dah berhijab, adam pun sedang mendalami islam… once again, congrats for the bride and groom to be.

    0

    0
  25. sesape says:

    alhamdulillah dan untuk yang bersangka buruk tu buangkan jejauh…kedua-duanya sedang berubah kearah kebaikan kita doakan mereka kekal hingga ke jannah…yang selalu bersangka buruk tu cuba tanya diri kita…mereka yang kita kutuk tu pun ada keinginan utk berubah…adakah kita dah cukup baik jika dibandingkan dengan mereka???FIKIRKANLAH…

    0

    0
  26. Sis Nad says:

    salam… kolotnya bagi mereka yang menjadikan umur sebagai satu kritikan terhadap jodoh yang telah ditetapkan Allah SWT… apa2pun harap adam dan fiza berbahagia… bagus kerana tiada sebarang hebahan mengenai percintaan mereka kerana Allah mahu pelihara mereka berdua… cinta berlandaskan agama… :)

    0

    0
  27. Alhamdulillah says:

    Alhamdulillah….
    Saya seikhlas hati mendoakan kebahagian derang…. Bagusnya mcm ni..takder ribut2… Peluk2… Tup2 nak kahwin …ni baru betul cara islam…. Dah suka takyah nak tunggu lelama…kejap bulan ni..kejap bulan depan…eh2 tetiba hujung tahun plak… Berlaga dada di merata majlah dah…

    Kalau hati ikhlas…betul2 cinta…akan terus ikat( berkahwin ) baru betul anak jantan.
    Tahniah adam….harap anda dapat jadi suami yg terbaik d mata isteri anda…

    0

    0
  28. kiah xpropa says:

    aku pernah jumpa adam mstu kt kedai mkn kota damansara…die mmg sgt byk senyum je orgnye xsombong! pstu hormat org tua…dlm tv nmpk xhensem jmpe live mmg hensem kulit mulus jew…Smoga korang bahagia hingga ke jannah.

    0

    0
  29. cik adora says:

    TAHNIAH Adam & Fiza..
    Pas ni nak tunggu che Ta punya turn plak..
    Kalo dia tak jadi kawen Zain, i nak masuk line..

    0

    0
  30. syikin says:

    Alhamdulillah..suke tgk diorg..tgk kat stegram fiza pn die mmg dh byk brubah..tudung pn labuh xde sekerat2.. Adam pn dh byk berubah..Allah temukan jodoh mereka di saat masing2 berubah ke jln yg lbih baik..Allah itu Maha Adil..Syukur Alhamdulillah..

    0

    0
  31. Sirap Limau says:

    wah, untunglaaaa fiza…. berapa beza umur eh?

    0

    0
  32. Miss says:

    Alhamdulillah.. tahniah pada kedua2nya semoga berpanjangan hingga ke akhirat :)

    0

    0
  33. Mummy77 says:

    Tahniahhhh Adam dan Fiza.. moga kekal hingga akhir hayat..aminnnnn :)

    0

    0
  34. Miley Serious says:

    Ko nak coverina gay yek Adam? Suka hati ko lah…

    0

    0
    • Nok-Nok-Nok says:

      Hoi molot puaka..!!
      Ko nak meroyan nape..? ngidam konek dia ker..?? Molot Longkang .!! Choiiii
      Org buat bnda baik tu support la.!! Prangai hanjeng sgt .!!

      0

      0
  35. anarafiqa says:

    taniah..:)

    0

    0
  36. YaYa says:

    Tahniah abg adam n kak fiza..
    semoga berbahgia selalu…
    ^_^

    0

    0
  37. mak c kina says:

    mule2 dgr nme adam,igt adam mne…agk tanjat gak la…diam2 nk khwn dah…bgs la…xkepoh 1 dunia bgtau becinta…tp xjd…hahaha…

    xperlu nk sibuk psl umo…ada apa dgn umo?…janji xamik laki/bini org…aku tgk pn suai je dorg ni…adam pn bkn budak lagi,dah mmg patut dia khwn pn..

    even aku xminat sgt dorg ni,tp sbb dorg pn xde kontroversi so aku ok2 je..semoga berkekalan hingga akhir hayat n jannah…

    0

    0
  38. hijabista elite says:

    abby elite & farhan
    azza elite & azlan
    fiza elite & adam

    3-3 ex-elite, 3-3 pernah kawin, 3-3 dh berhijab, 3-3 kawin llki muda….
    wahhhhh…suratan atau kebetulan??? yg pasti ALLAH menjanjikan yg terbaik utk hambaNya…. :-)

    0

    0
  39. dia says:

    Alhamdulillah, kalau dah jodoh diorang. doakan yg terbaek & semoga ia kekal till jannah… ameen

    0

    0
  40. peminatadam says:

    AKU TERKEJUT BESAR !

    0

    0
  41. musim artis ke skang ni..lepas sorang kahwin ni..siap buat kejutan tu

    0

    0
  42. Anonymous says:

    Alhamdulillah…Adam bakal menikahi ibu tunggal…ada berkat di situ nanti..

    0

    0
  43. Mak jemah pemalu says:

    Alhamdulillah…tak sangkanye dalam diam2..adam ni sgt penyabar orgnyer..dulu penah tgk rancangan Bang Bang Bung xsilap kat tv9. Kereta die kena simbah cat, n org provoke die mcm2 die boleh cool jek..xckp byk pun..

    0

    0
  44. kome says:

    Wow, talking about surprise! A very unlikely couple. Itu namanya jodoh. Alhamdulillah. Dapat kahwin 2 kali tu rezeki namanya. Moga bahagia berkekalan insya allah.

    0

    0
  45. NADIERA says:

    Tahniah both celebrity.. may happy ever after..

    0

    0
  46. WEFWEF says:

    adam, alhamdulillah…

    selamat tinggal dunia pondan bro…

    0

    0
  47. fara says:

    yeahhh…chillexxx… gini senang…senang urus org kata,hehee tahniah

    0

    0
  48. xyz says:

    bukankah adam tu gay?? dulu pernah rumour dgn yusri kru..

    0

    0
    • Adamrina says:

      blkg depan pun jalan ni, sanggup tk sanggup je

      Lisa Surihani pn ok je, tkdela smpai jalan kengkang lagi.

      setakat senak2 sikit tu biasela…

      0

      0
      • Nok-Nok-Nok says:

        Ape yg dua org bahalol ni meroyan.?? Org buat bnda baik doa la yg baik2.. Bontot korang pnah kena sesah ker yg nk iri ati..?? Choiiii..

        0

        0
  49. miss nira says:

    ni nak tanya sket…awat? hina sangat ka jadi janda ni? keji sangat ka? at least janda & mmg sah2 statusnya dari anak dara yg seropa mcm janda

    0

    0
  50. aku says:

    tipula bang nara ni..cuba check betul2..dua taun je beza..aku tau biodata adam af ni lahir 1983.fiza ni 1981..ntah hape2 tetiba jadi umo 33 ngn 29

    0

    0
  51. BUNKFACE NO.1 says:

    aku ingatkan abg nara buat dua cerita berbeza dalam satu entry…rupa2nya adam dgn fiza nak kawin, fuh memang tak sangka. dalam diam2 ubi berisi, congrats

    0

    0
  52. ninirai says:

    ni baru betol, bila nak nikah baru hebohkan..walaupun terkejut ngan berita ni…moga berbahagia hidup berumahtangga yer adam n fiza…teruskan low profile mcmni..

    0

    0
  53. Linzy Longkang says:

    Fiza nih ker dulu tak jadi kawen alih dia berhijrah tuh? Kesian ekk, dia nih kire open case laa saper2 masyukkkk meminang dia terima, tak gitu?

    0

    0
    • adnan semput says:

      terbaek ayat ko…patut abg nara pakai ayat ko tuh sebagai penutup perenggan gosip yg dia tulis ni

      0

      0
  54. zz says:

    OOOO tidak…macam tak percaya…tapi itulah jodoh namanya…alhamdullillah…moga sang suami dapat membimbing isteri dengan sebaiknya…tak kiralah siapa muda siapa tua…yang penting semunya dah akhil baliq…semoga diberkati Allah …

    0

    0
  55. sapa nama says:

    Fiza ni kaki jantan, curang dgn ex laki, dah pakai tudung x semestinya baik,,

    0

    0
  56. […] 25. Elakkan memberi tumpuan kepada kelemahan dan kesilapan kecil yang ada pada bakal pasangan. Jangan sesekali mengutuk atau memalukan bakal pasangan. […]

    0

    0
  57. […] 25. Elakkan memberi tumpuan kepada kelemahan dan kesilapan kecil yang ada pada bakal pasangan. Jangan sesekali mengutuk atau memalukan bakal pasangan. […]

    0

    0