Written by AbangNara | July 26th, 2015

Salah satu cabaran selebriti yang berhijrah ialah komen-komen daripada para pengikut mereka di laman sosial. Biasalah kadangkala ter’upload’ gambar baju yang kurang sesuai dengan imej bertudung. Baju terketat sikit, tudung tak cukup labuh dan sebagainya. Ada sesetengah manusia ini berlagak seperti Tuhan dan begitu cepat menghakimi seseorang. Kesilapan sekecil kuman pun boleh nampak. Terus ditegurnya habis-habisan. Kalau guna ayat yang positif tak apalah juga, ini ayat yang digunakan memang sentap dan ‘daring’ habis. Itulah yang terjadi kepada Emma Maembong.

emma maembong

Kadang-kadang Abang Nara tengok Instagram Emma Maembong dah jadi macam medan perang dah. Ada pihak mempertahankan Emma, dan ada pihak yang kutuk habis-habisan. Menariknya, pihak yang mengutuk ini tidak pula bertudung. Bak kata pepatah, kuman sebarang laut nampak, gajah depan mata tak nampak. Bagi Emma Maembong, kalau nak tegur, biarlah tegur secara berhemah dan positif. Kalau tegur melampau ini memang boleh sakit hati dibuatnya.

Soal hati dan ketetapan diri, biarlah antara saya dengan Tuhan. Saya juga terbuka dengan teguran tapi janganlah menegur seperti mereka itu sempurna. Ada yang tegur cara saya berpakaian selepas bertudung tak okey, saya terima dan ambil positif. Tapi ada yang lantang menegur tanpa sedar diri. Apabila dilihat diri mereka sendiri ada yang tak bertudung dan melakukan perkara yang lebih teruk.

Biasalah pengikut di laman Instagram ini ada yang nak cipta perhatian dengan memberikan komen pedas dan negatif. Kalau nak tegur pun atau menghukum orang pun, janganlah sampai begitu daring.

Saya memang jarang menyekat dan memadamkan komen yang ditulis bersifat negatif. Orang negatif sebegini adakalanya mereka tak cermin diri pun. Nak mengata orang, tapi diri sendiri lebih teruk. Normallah. Nasihat saya kepada orang sebegini, lebih baik nasihatkan diri sendiri dahulu. Senang cerita, nasihat positif saya ambil jadikan pegangan dan teladan manakala yang negatif itu saya tolak ketepi

emma maembong

Fuh memang pedas kata-kata Emma Maembong. Agak memalukan juga kalau kita menegur orang tapi tup-tup diri sendiri kantoi tak melakukan lebih baik daripada orang yang ditegur. Namun memang ada sesetengah manusia yang gemar menegur secara melampau untuk mencuri perhatian. Nak jadi femes sekelip mata. Mungkin mereka seronok apabila dapat banyak ‘notification’ di Instagram. Kurang kasih sayang mungkin. Hehehe.

emma maembong

Bak kata Emma Maembong, nak tegur tue boleh tapi tegurlah secara positif. Dan pastikan ayat yang digunakan itu berhemah. Kalau boleh janganlah sakitkan hati orang lain. Tak gitu? Lagi beberapa gambar Emma Maembong dengan membaca artikel ini sepenuhnya.

emma maembong
emma maembong
emma maembong
emma maembong
emma maembong
emma maembong
emma maembong

16 responses to Ada Yang Lantang Menegur Saya, Tapi Tak Sedar Diri Sendiri Lagi Teruk – Emma Maembong

  1. Nina says:

    Takyah layan la Emma. Dah pilih bidang ni mmg la camtu.. Ambik saja cth fazura, apa org ckp semua dia tak ambik pedulik. Lantak laaah mana yg nak berdebat kat IG tu. Neelofa pun sama, dari dulu byk kontroversi, seksi kemain tapi at the end of the day alhamdulillah dah berubah. Ramona Zamzam pun start dlm industry kena teruk dgn gamba clubbing, pastu kena gossip jadi perampas lah apa lah, tapi lambat laun, org akan tau kebenaran. Kalau follow instagram artis lama2 mesti kita boleh baca character diaorg. Yg penting jadi artis ni awak ikhlas tau apa yg nak dibuat cukup lah..

    0

    0
  2. OhAku! says:

    minah cepat sentap. profesional lah sikit benda cmtu buat tktahu je sudah la. ni lah dia kalau artis kita budak2 and tak matang lagi!

    0

    0
  3. Weng Weng says:

    jangan dijawab Emma..watdonojer

    0

    0
  4. melati says:

    Biasa lah Minah takder SPM ..cepat sentap lah..

    0

    0
  5. MAWAR BERDURI says:

    bosan ngan emma sentap nim

    0

    0
  6. Anonymous says:

    aduhh… emma, pi jauh jauh.. noboby cares

    0

    0
  7. Anonymous says:

    nyampah plax sik nk sentap jer

    0

    0
  8. anon says:

    Org yg terlebih cantek mcm emma ni mmg susah sb ramai yg dengki & cari kesalahan dia.
    Bagi yg duk sebok psl mata dia tu, ori ke tak pun apelah yg korang sibok sngt. Ramai je artis2 yg tua mcm erra, ziana, rozita pun pakai contact lens jugak. Emma ni ade kelebihan sb dia ni mix. Bagi yg jealous tu, terima lah hakikat yg emma ni comel lote, puteh melepak, tak yah dengki2 kat org…
    Yg duk kata nobody cares tu, kalau tak suka, tak yah baca artikel psl dia, wat ape saje2 nak sakit hati kat org…..hati tu bersihkan sikit penuh dgn hasad…

    0

    0
  9. Nur says:

    Tp kalau da tanya baik2 dieorg ckp kt ni krg ajor mcm mana? Mcm si pelakon kecik balqis tu. Baru td bertekak dgn die.. Die salah. Lgsung xnak mntak maaf.. Lagi mau brlagak. Menyirap betul aku.. Aku rase mak bapak die handle media sosial die… Menyedihkan.. Mcm tu cara reply org.. Aku xminat die pon… TERsinggah je IG die. Artis skrg xbole kena tegor. Da salah nak jugak ego..

    0

    0
  10. Nur says:

    Tp kalau da tanya baik2 dieorg ckp kt ni krg ajor mcm mana? Mcm si pelakon kecik balqis tu. Baru td bertekak dgn die.. Die salah. Lgsung xnak mntak maaf.. Lagi mau brlagak. Menyirap betul aku.. Aku rase mak bapak die handle media sosial die… Menyedihkan.. Mcm tu cara reply org.. Aku xminat die pon… TERsinggah je IG die. Artis skrg xbole kena tegor. Da salah nak jugak ego.. Xnak kalah pulak tu.. Siapa yg handle media sosial si balqis tu belajar2 le merendah diri..

    0

    0