Written by AbangNara | August 1st, 2017

Apabila menyebut tentang negara India, perkara pertama yang akan bermain di minda Abang Nara ialah kehebatan filem mereka yang dikenali sebagai Bollywood. Antara filem Bollywood feveret Abang Nara ialah Kuch Kuch Hota Hai, 3 Idiots, Mann, Slumdog Millionaires, Dangal dan banyak lagilah. Para pelakonnya pula memang A+. Siapa yang tak kenal Shah Rukh Khan, Aamir Khan, Kajol, Kareena Kapor, Amitabh Bachan dan ramai lagi. Lakonan diorang memang bermutu tinggi.

airasia india

antara filem-filem Bollywood yang amat popular di serata dunia

Namun selain filem-filem Bollywood yang telah menemani kita berpuluh-puluh tahun, apa lagi yang ada dengan India. Takkan filem je kot? Jeng, jeng, jeng. Izinkanlah Abang Nara berkongsi beberapa tempat menarik di India yang pasti membuatkan anda terasa ingin terus terbang ke sana hari ini jugak. Taj Mahal Abang Nara tak masukkan sebab rasanya semua orang tahu betapa hebat dan gahnya istana tersebut.

1. Qutb Minar, New Delhi

qutb minar india

Siap dibina pada abad ke 12, Qutb Minar yang terletak di New Delhi, India disenaraikan sebagai salah satu UNESCO World Heritage Site. Diperbuat daripada batu merah dan juga batu marmar, salah satu keunikan Qutub Minar ialah kewujudan 379 kaki tangga “spiral” di dalamnya. Pembinaannya juga penuh dengan sejarah iaitu selepas kejatuhan kerajaan Hindu terakhir di tangan pemerintah Islam.

qutb minar india

2. Gateway of India, Mumbai

qutb minar india

Telah menjadi lokasi penggambaran ratusan filem Bollywood, Gateway of India adalah telah dibina pada abad ke 20 bersempena kehadiran King George V dan Queen Mary ke Mumbai, India. Mencecah ketinggian 26 meter, Gateway Of India dibina bertentangan dengan pelabuhan Mumbai dengan campuran seni artikek Indo-Saracenic dan juga Islam. Kalau anda terbang ke Mumbai, memang salah satu aktiviti wajib dilakukan ialah bergambar di sini sebagai bukti kedatangan anda.

3. Chapora Fort, Goa

qutb minar india
Salah satu babak dari filem popular Dil Chahta Hai lakonan Aamir Khan telah dirakamkan di Chapora Fort yang bertempat di Goa ini. Berdiri tegak di atas sungai Chapora, kubu ini telah siap dibina pada tahun 1717. Waktu paling sesuai untuk ke Chapora Fort adalah ketika matahari terbenam. Confirm romantik habis.

4. Charminar, Hyderabad

qutb minar india

Dibina pada tahun 1951, Charminar yang terletak di Hyderabad adalah sebuah monumen dan masjid yang cukup gah yang membawa maksud “4 pillars”. Sekiranya anda ingin mencari cenderahati, ada pasar yang menjual pelbagai barangan terutamanya untuk wanita di Charminar. Memang tempat wajib untuk bergambar sekiranya anda menjejakkan kaki ke Hyderabad.

5. Marina Beach, Chennai
qutb minar india

Dengan panjangnya mencecah 13 kilometer, Marina Beach di Chennai adalah pantai semulajadi terpanjang kedua di dunia. Walaupun para pelancong dilarang mandi di sini kerana keadaan pantainya yang berbatu, namun ia tidak menghalang 50,000 pelawat untuk datang ke sini untuk menikmati pemandangan indah pada setiap hujung minggu. Pantainya yang putih, bersih dan bunyi desiran ombak yang cukup menenangkan menjadi daya penarik. Memang tempat terbaik untuk lepak-lepak sambil berborak dengan pasangan sambil menunggu matahari terbenam.

6. Victoria Memorial, Kolkata

qutb minar india

Dibina pada tahun 1921 bersempena kemangkatan Queen Victoria, Victoria Memorial ini telah menjadi tumpuan pelancong yang ingin belajar tentang sejarah British di India. Ia mempunyai 25 galeri seperti galeri diraja , galeri potret, galeri sculpture dan senjata galeri. Salah satu fakta menarik tentang Victoria Memorial ini ialah dana pembinaannya adalah 100% daripada sumbangan derma rakyat India. Power kan?

7. Jal Mahal, Jaipur

qutb minar india

bandar Jaipur pada abad ke 18. Ia telah dibina oleh Maharaja Madho Singh I sebagai tempat istirahat ketika memburu itik. Kini Jal Mahal telah pun bertukar menjadi sebuah restoran ekslusif untuk mereka yang mahu menikmati juadah sambil “terapung” di tengah-tengah tasik.

Ha, best kan India sebenarnya? Kalau selama ini korang hanya tahu ke”best”an filem Bollywood sahaja, sekurang-kurangnya sekarang dah tahu banyak tempat menarik untuk dilawati di India. Ini baru sikit yang Abang Nara kongsikan. Banyak lagi tempat-tempat best seperti Marine Drive di Mumbai, Fort Aguada & gereja Basilica of Bom Jesus di Goa dan macam-macam lagilah. Sekali dah pergi, confirm nak pergi lagi sekali sebab terlalu banyak tempat untuk diterokai.
airasia india

Untuk makluman, AirAsia kini sedang menjalankan promosi “Discover Incredible India” di mana potongan harga sehingga 50% akan diberi sekiranya anda melakukan tempahan tiket bermula sekarang sehingga 6 Ogos kelak untuk penerbangan sehingga 18 Disember 2017. AirAsia terbang secara terus ke Bhubaneswar, Bengaluru, Chennai, Hyderabad, Kochi, Kolkata, Tiruchirappalli, Visakhapatnam, New Delhi dan Mumbai. Jadi anda ada banyak pilihan untuk melancong ke bandar-bandar di India yang sememangnya menarik dan unik. Yang penting kena rancang betul-betul nak pergi ke mana sebab “there’s so many places in India to explore”. Amboi speaking London pulak. Untuk maklumat lanjut, layari www.airasia.com . Selamat melancong ke India.

23 responses to Ada Apa Dengan India Selain Filem Bollywood Yang Meruntun Jiwa?

  1. wekkkkkkk says:

    tak maulah..rogol berleluasa di sana…terutama bukan di tmpt muslim.

    Tapi tmpt yg nara sebut ni byk muslim, kecuali chennai….tamilnadu

    6

    0
    • Anonymous says:

      India best tpi ko kena pilih tempat. Yg rogol tu kampung2 celah pekan pelancong x pergi. India ni semak sikit tapi service kt hotel tip top. Better than China. Sangat service oriented dan so cultured and pure. Shopping kain best.

      3

      0
      • wekkkkkkk says:

        yaya btul..celah kpg..ada kt astro awani bbru ni, nenek 80an , budak pompuan 15 tahun kena rogol..tmpt tu mcm bunyi nyer..agggar..lagi2 kawasan tu byk lembu, mereka minum kencing lembu..utk kesihatan..tapi ..kencingkn kotor..

        1

        0
    • Anonymous says:

      tak pernah sampai India pun diamlah wekkkkkkk puki………

      4

      1
      • wekkkkkkk says:

        eh mana ko tau..cibai…suami aku pakistan, dia ceritalah ngok…aku selalu balik ke pakistan, smbil tu menyelam lah kt india..cibai…kami tahulah tmpt mana yg byk muslim, gate c ke pakistan, gate a – india ngok…

        1

        2
        • Anonymous says:

          laki Pakistan syiah patutlah mulut bini macam sial puki lahanat wekkkkkkk

          1

          0
        • wekkkkkkk says:

          Anonymous
          says:
          August 2, 2017 at 3:21 pm
          kamulh yg sbenarnya puki lopong telur puki terkeluar, mulut puaka cibai yg mulakan dulu hentam aku, neraka jahanam ko ni tmpatnyer..ko yg mulakan ayat puki hitam celah kangkang ko tu, kalau ko x maki hamun aku puki putih celah bersih ni dh tentu aku x hentam ko..

          ko ni msti puki / kerang ko terkeluar sbb ko hati hitam mulakan hentam aku dgn ayat kotor..ko puki celah kakang hitam berdaki.

          ko yg mulakan dulu

          0

          1
        • wekkkkkkk says:

          mari. mari, mari

          0

          0
        • Anonymous says:

          wekkkkkkk dasar syiah jahanam, dijamin syurga sangatlah……..direct neraka jahanam ko duduk sana………mulut & komen sama macam cibai puki nonok ko yg berkerak hitam hamis tu……dah lah miskin mulut pun puki miskin kesiannnnnn…….

          1

          1
        • wekkkkkkk says:

          Anonymous
          says:
          August 3, 2017 at 11:58 am

          burit ko merah, mcm bontot beruk. burit ko dging terkeluar mcm sembelit taik x kaur…burit ko lopong..sbb pelir kuda masuk dalam ko nyer burit.
          wekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

          0

          0
        • wekkkkkkk says:

          Anonymous
          says:
          August 3, 2017 at 11:58 am

          burit ko merah, mcm bontot beruk. burit ko dging terkeluar mcm sembelit taik x kuarrrr…burit ko lopong..sbb pelir kuda masuk dalam ko nyer burit.
          wekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

          0

          0
    • Anonymous says:

      india tak selamat utk pelancong terutama pelancong perempuan… terbaca kes2 royol beramai2 oleh org tempatan sana wei…..

      0

      0
  2. jenet jeksen says:

    sekali tengok video toilet crisis in India..terus takde hati nak p sana

    3

    0
  3. makcik says:

    Tak minat…negara kotor. Baunya x payah cakaplah…peghhh..

    2

    0
  4. Anonymous says:

    Kalau pergi India korang balik mesti insaf seketika. Ramai byk org2 yg x bernasib baik disana. Menarik kalau anda suka yg mencabar dan tak ego. Kena buang sifat high class dan riak. Aku balik drp India insaf kejap.

    2

    0
    • No Name says:

      ..aku balik pun sampai skng masih insaf, tiap kali makan bleh imagine kat sana mcm mana..terus paksa abiskan smua makanan huhuuhh..sbb tu kena selalu ingat..susah2 kite rasa..ade lagi susah kat tempat lain..

      1

      0
  5. lily says:

    India is rated as the most dangerous city to travel to. Ladies, the rape crime rates there are the highest. Please beware. and the hygiene as well. Kotor dan sangat teruk to live in!

    3

    0
  6. Anonymous says:

    X adalah menarik sgt India ni…tgk gambar mmg menawan..tp social environment mmg teruk. Rasanya yg paling teruk….sesak, sistem jalanraya x bersistem, pelancong kena ‘pow’ giler2 etc. Tapi tepuk dada tanya selera…..kalau rasa nak cabaran boleh je pergi sana.

    2

    0
  7. Anonymous says:

    no thanks, india is not in my bucket list, dangerous place to travel

    2

    0
  8. anon says:

    Ada apa dgn india?? Hmm….tempat yg sngt kotor & berbau busuk..

    1

    0
  9. Anna says:

    Best ke apa nye …. TAnya restaurant tu halal tak …halal …kau check check menu ..ada served pork …. Celeka betoi

    0

    0
  10. Shhh says:

    apa yg aku baca, yg kaya mmg kaya habis, yg miskin, mmg miskin teruk, tpi negara mereka, rogol berleluasa, sedih sgt tgk org ppn kt sana, dri kecik lah smpi dh tua, mmg tk kira mereka rogol, dalam byk kes, berapa je dpt selesai, cntik mana negara pun, kalo kadar jenayah masih tinggi mmg tkut gak nk pegi…

    1

    0

Leave a Comment

Optional