Written by Bella | June 2nd, 2017

Baru-baru ini, syarikat skim piramid Mface Club antara lima syarikat yang telah dilumpuhkan oleh KPDNKK.  Bagi anda yang tidak tahu, Mface Club  juga adalah syarikat yang mewujudkan laman sosial Mface.me yang fungsinya hampir sama seperti Facebook.

Apabila berita skim tersebut dibekukan tersebar, nama pengacara terkenal Datuk AC Mizal turut terkena tempiasnya. Pelbagai kecaman yang beliau terima daripada netizen kerana beliau sebelum ini pernah terlibat dengan syarikat tersebut.

Enggan orang ramai terus mencetuskan spekulasi liar dan salah faham, AC Mizal menerusi portal BH ONLINE memberitahu beliau sudah meletakkan jawatan sebagai Pengerusi Jaringan Sosial Mface dua tahun lalu, selepas menyedari ada perkara yang tidak kena di sebalik penubuhan laman sosial itu.

Saya hanya dilantik sebagai pengerusi kepada jaringan sosial, yang ketika itu namanya Mface. Pada awal pelantikan, semuanya berjalan lancar. Lama-kelamaan saya dapati ada perkara tak kena terutama dari segi pengurusan dan soal wang.

Enggan terbabit, saya pun meletakkan jawatan dua tahun lalu dan Februari lalu saya ada muat naik sebuah video di laman Instagram menyatakan yang saya tidak lagi terbabit dengan Mface dan memberi amaran supaya mereka tidak lagi menggunakan.

Dalam operasi berkenaan, KPDNKK dengan kerjasama Bank Negara Malaysia (BNM), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), CyberSecurity Malaysia (CSM) dan Pejabat Peguam Negara membekukan 91 akaun bank bernilai RM177 juta milik skim piramid yang bertapak di Pulau Pinang dan Kuala Lumpur atas kesalahan mengikut Seksyen 4(1) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram 2001.

Sumber Berita : BH ONLINE

41 responses to AC Mizal Nafi Ada Kaitan Dengan Skim Piramid Mface Club

  1. Anonymous says:

    dia ni x habis2 dgn business hauk. ingat lagi ke kes gelang ajaib 10 tahun sudah..

    28

    0
    • Pak Tam says:

      yg pelik i ingat melayu2 je yg terpedaya dgn skim piramid mcmni. cina2 pon ramai. waktu awal mmg dpt la untung pelaburan korg tu. lama2..sepi camtu je. pergi ke ofis..kosong..yg tinggal pasu bunga pokok bunga kertas. modal korang pun..lesap. kesian. balik rumah dalam hati teringat skrip shila majid- tipah tertipu bang..tipah tertipu.

      11

      0
      • dato says:

        pyramid scheme @ ponzi skim ni dah lama diharamkan di usa. melayu2 yg x cerdik jemasih nk join. kalau tidak dah lama satu dunia org2 pakat main/join. think.

        6

        0
        • Anonymous says:

          Tahukah anda Pyramid dan Ponzi dicipta oleh ahli2 Illuminati di USA yg x percaya tuhan dan hidup berkiblatkan duit dan kebendaan? Puak2 ni yg kawal bank2 atau institusi kewangan, media..Malangnya ramai yg tertipu…umat2 Islam di Msia. Jangan jadi bodoh…

          2

          4
        • Anonymous says:

          saya setuju video diatas. yng cipta skim2 ni semua org2 besar bank dan pelaburan kt amerika tu la. dah menular ke satu dunia. korang yg ngok melabur macam tentera2 semut. yang untung “ratu” semut kat atas tu. yang nak musnah/binasa korang la bukan ratu!
          bodoh!!!

          2

          1
        • nadzim says:

          ustaz aku pernah bercakap pasal benda ni. yang dimaksudkan dunia hampir kiamat dan dajjal ini lah dia. kebelakangan ni, orang2 islam sibuk berlumba-lumba buat harta kekayaan. sebabnya terpengaruh dengan agenda2 illuminati ni. dunia tanpa sempadan dan agama. padahal harta tak boleh bawa ke kubur pun. tengok tok aliff, vida, sajat dah la..sebab banyak dah termakan racun yang telah ditanam dalam minda bawah sedar kita semua oleh golongan2 ni. sebab tu la kita kena ikut sunnah dan quran.

          3

          6
      • SHANE says:

        TAHNIAH KPD MEREKA2 YG TERJEBAK DGN SKIM CEPAT KAYA PIRAMID. KORANG SEDIKIT SEBANYAK TELAH MENYOKONG IDEOLOGI DAN PENGERAKAN ILLUMINATI……HAHAHAHA…NAK KAYA TAPI BODOH!

        1

        3
    • Anonymous says:

      ya.. aku salah sorang hampir nk terbeli gelang tu. rm300 lebih jugalah dengar kata harganyah. nasib baik allah sayangkan aku. kalau tdak hangus ..padahal gelang tu xde apa2 keajaiban pon.

      6

      0
      • Anonymous says:

        kalau kita agama gelang orang laki x boleh pakai…tak join skim sbb join skim nak buat loan dah melibatkan riba…tapi org buat skim suka putar agama pakai jenama sunnah…pakai nama Islamik…

        2

        0
    • John says:

      melayu2 pelik. pasal babi mmg cerewet. tapi kalau pasal songlap, terima rasuah, menipu, pecah amanah.. #1 juara. siap kasi anak2, bini makan, bayar yuran universiti sekolah, belanja kawin….lepas tu komplen anak2 jahat. sumber asal korang x berkat, pastu harap anak2 jadi insan yg solehah?

      6

      0
  2. Anonymous says:

    melayu dan mismanagement..berpisah tiada.
    lebih2 lagi melibatkan duit. semua nk cepat kaya…

    4

    0
  3. veteran says:

    setuju sgt komen 2.6.17-9.40am, berbekalkan pgkt dato ‘bayar’ sanggup menipu bangsa sendiri

    6

    0
  4. IpMan says:

    So ac, when u gonna pay d rm10k yg u songlap utk biz handphone habuk u?

    6

    1
  5. melati says:

    Melayu2 yg pakai kete Tayar terkankang jew yg percaya Skim Piramid ni…!!!!

    3

    0
  6. Anonymous says:

    dato sekarang byk yg x leh percaya. yg jadi gangster pun ada… ahahaha

    9

    0
  7. Anonymous says:

    bukti penipu amat berkuasa di Malaysia…lepas buat scam berjaya buat scam baru lagi dan lagi…itu tak campur lagi yang buat scam pakai reward guna agama..dpt pi haji..dpt pi ngaji free…dunia2…

    8

    1
    • Anonymous says:

      agenda illuminati yg nk sesatkan manusia dan islam.
      geng2 ni byk bergerak secara “underground”. perlahan2 nk kikis pengaruh agama…tak kira agama apa kristian dan islam. byk geng2 big boss syarikat2 terbesar dunia dan artis2 antarabangsa.

      2

      0
      • Anonymous says:

        kat malaysia ni dia guna proksi..cth FMT tu hak habis2 serang islam sbb George Soros yg taja…berderet2 komunis komen hina agama dan melayu…bila cina buat salah byk pulak melayu bekap..bila melayu buat salah cina siap kutuk2 agama dan hina nabi ..tapi xder pulak cina suruh cina lain stop komen hina Islam hina Melayu….

        6

        0
        • Anonymous says:

          george soros kan ada share dalam media di amerika. sebab tu kalau ada kes teroris, media sana hentam islam cukup2. padahal semua agenda mereka. mereka suka kecoh..sebab boleh naik turun stock market dan harga minyak. bila dunia kucar kacir, siapa untung?

          2

          0
  8. Anonymous says:

    adakah AC ni ada keturunan cina?..muka mcm cina…sbb tu pandai buat scam..

    2

    1
  9. Anonymous says:

    kalau forex plak,mcm mana?

    1

    0
  10. Celik La Melayu says:

    saya setuju..piramid skim ni sbnrnya… illuminati. lambang illuminati adalah piramid mata satu dajal yg nk sesatkan manusia. manusia hidup tanpa tuhan..tiada agama @one world. kebetulan???

    1

    0
  11. Anonymous says:

    yg orang2 bercakap pasal dajjal dan illuminati ni lah dia..contoh. diaorang nak duit korng je..menipu halal haram belakang kira janji kaya. byk melayu2 terpedaya. islam pulak tu. kesian..masih x nampak permainan2 puak2 penyembah dajjal ni…

    3

    0
  12. maryam says:

    dajjal yg sebenar akan turun satu hari nanti..tapi agenda2 dajjal dah menular dlm di dunia dan di malaysia. nauzubillah…

    2

    0
  13. yawnzzzz says:

    nak berniaga berniaga la cara islam…tak habis2 kau ni dgn biznez yg x menjadi kau tuuuu..

    1

    0
  14. Anonymous says:

    SKIM NI HARAM MCM MLM…SEBAB ADA UNSUR2 PENINDASAN. ORANG KAT BAWAH (DOWNLINERS) MACAM SEMUT…KERJA KUAT. ORANG KAT ATAS GOYANG KAKI. MELAYU2 SILA KEMBALI KE PANGKAL JALAN…

    4

    0
  15. Tipah Tertipu says:

    AC ngan bini dia tu memang PAKAR SCAM. Ramai dah yg trkena. Tahun lepas aku ngan partner kena con buat bisnes ngan dia sampai rugi RM30k. Berhati-hati kalau dia ajak buat partnership. Untung semua dia sapu. Rugi lu tanggung sorang-sorang. Aku tak halal dan semoga satu hari kau kena balik. Hakk tuiii!!

    6

    0
  16. Anonymous says:

    Dulu tahun 80’an skim cepat kaya suruh kita labur duit. Berlaku di merata dunia. Kemudian SCK tak pakai duit. Deme jual air ajaib, rantai ajaib dll. Alhamdulillah . Aku tak pernah terpikat dg SCK ni kerana miracles hanya dari Allah SWT

    1

    0
  17. Anonymous says:

    si rosyam lah kot, itu ari dia ketua skim cepat kayap powerroot,dah jahanam skim tu.Skim yg kecoh ni kot dia bedal plak.

    1

    0
  18. baby says:

    baju purple tu ada kereta2. ada teddy bear. mesti designer nye budak tadika.

    2

    0

Leave a Comment

Optional