239 responses to AC Mizal Jawap Dakwaan, Berani Kerana Benar Takut Kerana Salah

  1. […] Panas, AC Mizal Jawap Dakwaan, Berani Kerana Benar Takut Kerana Salah Submitted by selebriti on November 14, 2010 […]

    0
    0
    • chicarito says:

      pelik la jawapan soklan no 1 tu..kalu rm500 komisen ahli..btul ke harga sebenar gelang tu rm 78..yg balance rm422 harge kos kotak semue…wow…kepelikkan melanda…

      0
      0
      • The Poyo Me says:

        mahal kot kotak tu. kotak berlian ke banggg

        0
        0
      • Wander pet says:

        kejutan yg ter baru… setelah pnyamaran DAN rundingan dgn supplier gelang ter sebut… harga sebenar nya ialah… RM38!! @USD 12.50-US13.00….

        CHECK DIS….
        http://aididmuaddib.blogspot.com/2010/11/gelang-ac-mizal-oh-man-youre-gonna-piss.html

        hahahaa…. malaun tuL.. dia ingat ORG MELAYU BODOH mcm org2 ACK??

        0
        0
        • rebecca al kafiral says:

          tak heran arrr….nih sume geng2 si puaka becca leza and kiah la ni…
          kunun nak tegakkn benang..skali jawab soklan~ mengantoikn diri sndiri~
          si sa-khai 2 pon dok back up boss lah kunun~
          skali ac gulung tikar..hahh masuk utan lah ko balik dgn rusmah mansoor…kawan dgn geng sakai…

          MLM-melayu lipat melayu
          MLM-menguntungkan lagi menipu
          MLM-member lipat member

          sendirik maw hengat

          0
          0
        • sagitarius says:

          betul..betul..betul..tak leh lah wat cam tu kat sesama manusia & melayu seislam,seagama..kan..kan.kan..

          0
          0
      • FASHION says:

        tgk dia pny testimoni kat website dia..asal byk org lua negara..awat? org mlaysia ni xde yg beli ke?? musykil la..kos dia charge melampau2..isk2, x ptt la

        0
        0
      • ANIGONI says:

        gila ke apa si AC ni RM 78 dia jual RM 1000…dasar MATA DUITAN & TAMAK…orang TAMAK selalunya RUGI…hentikanlah PENIPUAN ni lah AC, orang Melayu tak bodoh…

        0
        0
      • fadah says:

        macam-macamlah bila nak cover kesalahan….itulah adat manusia….

        0
        0
      • TakkanHilangMelayuDiDunia says:

        Wahai Bakal Datuk Mizal..(blh dpt ke?)

        Kenapa Menjawab Tak Guna Otak?
        RM500 komisyen Utk Budak2,
        Lagi RM500: Kos Hantar + Kos Kotak,
        ACK, Dapat Apa Pulak?
        Nak Menggoreng Pun Tak Agak2!

        Tak Ingatkah Kau Zaman Sekolah Dulu?
        Takkan Ustaz Ustazah Tak Bagit Tahu
        Keuntungan 100%, Riba’ Hukumnya,
        Menjawablah Kau Nanti Di Padang ‘Sana’,

        To Aidid Mu’addib, Aku Kagum Denganmu,
        Inilah Contoh Cendekiawan Melayu
        Kau Buatku Bangga, Aku Melayu!

        0
        0
      • A says:

        komisen diberi????RM500???

        bukan ke kita yang bagi RM500??

        0
        0
    • sape2 aje says:

      BALIK2 BG ALASAN TAKUT SBB DIUGUT SEMBELIH..ENTAH HAPE2..KO BECERAI,XBG NAFKAH,TIPU ORG, DENGAN TUHAN KO XTAKUT PLAK???

      SETAKAT UGUTAN SEMBELIH CENGGITU, MAK AKU PON PENAH CAKAP KAT AKU”AKU SEMBELIH KO KANG”..TAPI AKU XPNA PLAK NK BUAT REPORT POLIS..

      KECOH BETOL LA KO AC!!MENYAMPAH AKU!

      0
      0
      • ntah says:

        btul2…
        ngn kwn2 pon slalu cakap “ak sembelih…”, “ak bunuh…”, “ak tibai…” etc xde pon smpi nak repot2 polis… kecoh jew ac nie… ak mmg dr dlu xsuka mmt nie… annoying gle…

        0
        0
    • Wander pet says:

      tipu… nmpak sgt meraban jwpn dia….
      1st ckp nie bkn skim MLM…. choiii …. klo direct marketing nape amek untung mcm yahudi?? harga biasa RM78… hrga dia jual 1000…. RM500 utg utk malaun2 ACK… kalo direct marketing harga jualan tak lah mhal p0nnn….

      2nd…. dia ckp LESEN PERNIAGAAN WUJUD PD ANAK SYARIKAT…. BAPAK SYARIKAT ACK tue tade lesen??
      nmpak sgt…nak wujudkan perniagaan halal utk lindungi perniagaan HARAM.

      lg satu..ada.iklan moto kapcai leh tuka moto besar… hasil jual gelang….bkn ala2 MLM ker??huhuu~

      0
      0
    • PutraRocker says:

      buat jahat jgn sekali

      0
      0
    • gilo says:

      lepas ni kalo ada yg maseh nak beli?

      0
      0
      • ann says:

        br bc…btol ke company dia tu kt jln dravidan BB ampang?sbb kementerian cari x jupe pon company dia…mmm??ada sape leh tlg jwb kn???

        0
        0
  2. Boring says:

    Poyo je mamat nih!

    0
    0
  3. gegeh says:

    standrdla mmg cmni cara bberniaga cmnih..xde yg salah pun.. korg kalo rase tak yakin ke riba’ ker..xyahla join.. tu jer

    0
    0
    • hijau daun~ says:

      betol la jugak…tapi dia pon jangan la tipu orang dasyat sangat..cekik darah nih..

      0
      0
    • ain says:

      takde yang salah? tak de yang salah?
      cekik smpy berkali2 gande tu takde yg salah ek
      wah
      baik wat duit tu pg jumpa dr ke.. ape ke
      dr gelang yang entah betol ke tak
      takde dalam jurnal sc pun yg kompemkan gelang magnet, tungsten berkesan

      0
      0
  4. tak minat makcik pakai gelang magnet ni..beli gelang emas lagi bagus..kikikiki

    0
    0
  5. Iphone User says:

    Still not convinced with the answers above… So deceitful lrrrrr

    0
    0
    • palsiko says:

      exactly! those answers of his can be rebutted at a glance kan…kamon…ppl bleh gune their own discretion la when it comes to this..

      0
      0
  6. jentayu says:

    Seronok baca komentar dalam http://aididmuaddib.blogspot.com

    Pada saya…jawapan si AC masih boleh dipertikai.

    0
    0
  7. Hajimaru says:

    tipah tertipu bang….

    0
    0
  8. ALI says:

    RM500 komisen utk ahli??dia pun mesti dapat jugak..xkn nak jual kosong2 je..berapa sebenarnye harga gelang tu??ish3,kesian sapa2 yang dah beli gelang tu rigu RM1,000 camtu je..bayar RM1000 utk barang yg rega tak sampai RM500..OMG..

    0
    0
  9. si comel says:

    maknenye,bukan dia je yg buat camni,semua MLM buat cara macam ni la..owh,camne plak dgn ustazah2,ustaz2 yang join MLM ek?aku bercakap benda fakta,bukan tuduhan semata2..ada ustazah yang aku kenal,hidup mewah atas hasil MLM,semua jenis MLM dia masuk.ternak lembu,ternak cacing,tanam serai..dia ustazah,laki dia ustaz siap bagi ceramah bagi la,penceramah jemputan lagi..pakai grandis beb..anak semua hantar private school..mewah la kn..[email protected] sekolah berapa sangat la gaji,laki penceramah bebas je,takde gaji tetap la kirenya..tapi disebabkan MLM dia sefamily dapat hidup camtu..

    0
    0
    • hamba ALLAH says:

      usah dilihat tentang siapa yg melakukan sesuatu perkara itu..lihatlah tentang apa yg dilakukan itu betul @salah [email protected]
      usah dilihat pada siapa yg berkata2…lihatlah pada apa yg dikata…
      tak semesting ustaz/ustazah buat sesuatu benda…bendatu akan jadi betul wlu hakikat nya salah…
      or jgn buat andaian semua org beragama mcm tu..
      berfikirlah sbg org yg waras dan rasional..

      0
      0
  10. yang tau says:

    semua jawapan bullshit..
    tak mempamerkan level educated n ahli perniagaan pun..

    0
    0
  11. Iphone User says:

    mcm ular betul la! still not convinced with his statements…. pegi akun je la! !@#$%^&*()

    0
    0
  12. dingdong says:

    x pasal2 penyamun serang pengguna gelang mahal ni plak…

    0
    0
  13. judge dread says:

    hujah pendakwa jauuuuuhhhh lebih mantap dr plaintif ni

    sebagai juri i’ll go with pihak yg mendakwa…hmm

    0
    0
  14. kupu2malam says:

    projek cite juta2…id n pasword x dpt2…bila kol opis suruh kol speaker….kol speaker diaorang ni x pernah nk jawab….
    komen skit dlm facebook siap kena banned…..abih nk org puji je ke kalo benda jalan x betul…..
    AC Dimana…????Pegi dahhhhh…………….

    0
    0
  15. gurl says:

    Ac…Ac….sudah terhantuk lagi terngadah…dah terang-terang kuar dlm paper utusan pasal dia ni…so…whateva!!

    0
    0
  16. lin says:

    Dah kantoi, nak cover lagi….ramai kena tipu, terutama makcik2 kat kampung. Memang kaki penipu AC ni…

    0
    0
  17. belacan~hangus says:

    budak2 af artis mee segera

    sedang belajar berniaga scara menipu

    dari bigg bos Dato AC..

    0
    0
  18. TOKWAN says:

    Pembongak …

    0
    0
  19. tanpanama says:

    AC menjawab soalan, langsung tak convincing.
    1. pergi study cost accounting AC (duitkn dah banyak)
    3. mengikut plan AC, dijangka gelang dia akan dijual pd pertengahan tahun ini. tp masih tidak lagi dijual dkt M&S. AC failed bab planning. cakap lebih.
    4 AC tak tahu testimonial itu ditiru. silly answer.

    0
    0
  20. ntah says:

    “Dakwaan saya tiada lesen jualan langsung juga tidak benar. Lesen jualan langsung syarikat saya memang bukan di atas nama AC Konsortium tetapi anak syarikat AC Konsortium, Ilham Prestij Sdn Bhd. Lesen itu tergantung di pejabat saya. Untuk lebih jelas, saya tidak menjalankan perniagaan jualan langsung pemasaran berbilang tingkat (MLM) tetapi pemasaran satu tingkat (SLM). Lesen diberikan bermula dari 16 Mac 2010 hingga 15 Mac 2011.”

    check balik kat utusan..kan pihak berwajib kata lesen tak boleh dipindah milik..nak lesen tu..company yg jalankan lah apply balik..mana boleh inherit suka2 walaupun anak syarikat or syarikat tu awak punya..mcm pas baton lari2 ganti2 200 meter puloks..

    0
    0
  21. luthfi says:

    artis beb artis.. heheh

    0
    0
  22. hamba ALLAH says:

    AC:MANUSIA MINDA KELAS KE-3…UHUHUHU

    0
    0
  23. sunbreeze says:

    baik beli terus je drp oversea, takde la sampai harga beribu2 lemon…huhuhu….apa yg berlaku ada hikmah disebaliknya…renung2kan laaa

    0
    0
  24. Isteri AC says:

    Jawapan gune modal air liur je ke bang?? At least bawak la bukti2 yg kukuh sikit. Sudah la AC.

    0
    0
  25. Oden says:

    Ala standard la barang camni!!!Espcially mcm2 jenis tudung style indon tuh…semua tuh hanya 1 kilang je kat selangor pastu syarikat ni syarikat tuh ambik wat brand mereka sbb tuh jadi mahal tuh tp kualiti sama je…pastu guna artis untuk tarik pembeli…Kilang kat selangor tuh hampir semua tukang jahitnya org indon kalo tak silap la…

    0
    0
    • atiey says:

      kalau tudung tue, diorang up harga, x der laaa berganda2.. mahal2 pun… untung 1 tudung x sampai RM100. nie untung dh berbelas kali ganda tue…

      0
      0
  26. Oden says:

    btw org malaysia mmg pandai wat bisness tp kekadang mereka yg rasa rugi tuh iri hati sbb tak berjaya…cmne nk berjaya kalau tak usaha tambahan asyik mengutuk je…

    0
    0
    • kentang putar says:

      jgn ckp org melayu mcm tu..hanya melayu mcm ko aje berpikiran katak bwh tempurung,
      melayu mmg mudah perasan
      asik perasan org jeles aje…pooodah….

      ramai lg org kaya, takat mngkuk ni takde maknye de.. kaya menipu…jual brg cikai ,

      0
      0
  27. helme says:

    AC bangang oii… tak payah la buat press statement kalau beri jawapan2 bodoh.. Jawapan kau membuktikan bahawa confirm kau cekik darah, bisnes berasaskan penipuan semata2 & kau tak berwibawa sebagai businessman.. Hah.. That’s my conclusion from your stupid press statement.. ha ha ha..

    0
    0
  28. gelang GANG says:

    terglak ak bl bace jwpn die,, komisen smpai 500,, so, sah2 la hrge gelang tu xsmpai rm100.. mkcik2 skalian, baik g beli gelang emas btl la,, bl susah2 bole g gadai ke ape,, gelang ni bole bwk pajk gadai ke,, xkan,,,

    0
    0
  29. nenek kebayan says:

    OK… nak dapatkan respons dari Aidid Mu’addib ke? Nanti kejap… aku nak tido kan anak aku dulu. Kalau takde ketiak aku, tak tido dia. Sementara tu, korang baca komen mamat yang aku tak kenal neh… di Say No To MLM di facebook.

    Jadi, kepada wartawan Harian Metro yang 3 orang tu, hayati betul-betul kata pelanggan surat-khabar kat atas tu. Sampai bila mamat? Minah? Come on! Where is your journalistic value? Your integrity and truthfulness are at stake here. And your boss says OK to write that article that way? Oh my goodness! What is this, guys?

    OK, OK… I get it Harian Metro. You all wanna sell papers… ya, ya, ya! Kalau betul nak jual paper, meh sini saya tunjukkan cara tulis artikel sensasi.

    >>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<

    Aku dah bosan pasal isu AC Mizal ni sebenarnya. Tak kualiti langsung isunya pun. Tak challenging… semua ada depan mata, boleh dirungkai satu-persatu. Kalau yang tak faham jugak situasi kita hari ni… ntah la ko dek. Ko pegi masuk darjah satu aje la balik. Sementara tu, hari Ahad, hujung minggu begini, aku suggest korang pegi la enjoy tengok wayang ke, tengok Astro ke. Ada jugak movie yang best tengah tayang sekarang.

    0
    0
  30. minah wonder says:

    kalo jual balik gelang ni, ada ke org nk beli ek?

    0
    0
  31. nenek kebayan says:

    KUALA LUMPUR Selepas beberapa hari membuat laporan polis kerana mendakwa dirinya diugut oleh hantu internet yang maya (macam Maya Karin tu) dan seterusnya jadi bahan komedi sepanjang hari dan malam di facebook, penyanyi dan pengacara, En. Mizal Zaini (Datuk? kahkahkah! Jangan la malukan DYMM Tuanku Sultan Pahang begitu sekali bang), 39, atau AC Mangkok tampil memberikan penjelasan berhubung beberapa isu yang ditimbulkan penulis blog Aidid Mu’addib (hai sume… pekabo?), antaranya mendakwa harga gelang AC bukan AS$25, tapi AS$12.50 sahaja (38 hinggit!), tetapi dijual dengan harga RM1000 kepada bebudak Melayu, penjualan gelang AC di gedung Marks & Spencer di London yang tak pernah berlaku (M&S London dah confirm kan), tiada lesen jualan langsung (KPDNKK dah confirm kan) dan gelaran Datuk yang masih belum diterima (tapi saban hari guna Dato’ ini, Dato’ itu di facebook. Dato’ AC Mangkok is in da house YAAALLLL… mari joinT ACK. Kalau tak joinT, nanti uols akan FILL FRAST!!!).

    Beliau yang kini bergelar ahli pengelentong terhebat di facebook, yang telah lebih setahun menggunakan statusnya sebagai seorang artis cokia’, selaku kepala ketapi AC Konsortium Sdn Bhd, menyifatkan dakwaan terbabit semua memang betul belaka, tetapi berharap 3 orang wartawan Harian Metro yang interbiu dia tu, boleh terus senang dikelentong dan dapat menulis artikel ikut apa saja cakap dia, supaya perniagaannya dapat diteruskan, dan duit orang-orang Melayu itu terus masuk poket dia dengan membeli gelang costume jewelry yang dijual oleh Lulu Zheng (dari Guangzhou, China). Ini katanya perlu untuk meningkatkan mutu kewangannya, supaya beliau dapat beli Hummer pulak… Beliau dah bosan dengan Bentley tu, ulasnya…..

    Ah! Udah udal le tu yeop! Let’s be serious! I AM a serious kinda guy when the need arise. And this issue of selling useless bracelets to the Malays and promising returns via a pyramid-scheme model of business is bloody damned serious. This involves millions of ringgit. This involves thousands of people who is wearing worthless bracelets with imitation diamonds that has no health value whatsoever. But this guy above is raking in money by the truck-loads nonetheless. It’s a crazy world we live in…. but that is Malaysia for you. And I am angry at the power that be, that allows this situation to persist for so long. Where is our common sense in this day and age? Is this the state of Malaysian society in the 21st century? Am I supposed to be proud… or ashamed?

    By saying that he is being threatened by dear ol’ Aidid Mu’addib here, and saying that he had already hired a bodyguard… this is taking this on-going ludicrous stupid situation a notch hire than it had already been. Oh goodness me! Who wants to physically attack him, pray tell? Not me, honest to God! An attack from all those poor Malays that bought that useless trinkets from him… now, that’s a possibility. Imagine all those angry customers’ feelings. I couldn’t care less if he had constipated for the last 7 days or if he had started sweating real blood from his sweat pores… I just couldn’t care less, man! Not for a single minute. But then, that’s mighty generous of him to hire a bodyguard. Hopefully Mr. Arjun Thangaraja or Malik Noordin (yang sasa-sasa gitu) will both get that gig. At least that huge amount of money that he swindled from all those poor souls is put to good use, isn’t it? It can keep the bodyguard’s children well-fed, and the bodyguard can also join ACK business… package A probably.

    And whoooaaaa! AC Mizal “challenged” me to come forward and show my ugly face ha? Hebat tu bang AC! Pengecut katanya…. dan atas berani kerana benar ke Mizal? Benar apekejadahnya? I thought this guy was a singer. I didn’t realise he is also a COMEDIAN. Anyway… pengecut ke, apa ke, ada aku kesah? Have you all read my blog thoroughly from top to bottom, inside-out? Is AC Mizal my only grouse? Is he the only one who is stealing money from other people? AC Mizal is just a drop in the bucket my friends. OK, a cup in the bucket. Once he goes to jail, I’ll move on to Hairul Nizam and that 2 brothers, and then I’ll go on to chase Morgan and Celya Tay, and then I’ll go after the real clown KhairolR (not particularly in that order)…. It will never stop with just AC Mizal, guys. Gimme a break, man! You all think AC mizal is a celebrity ha? Not to me, man. To me, he’s just a swindling snivelling shite! The twisted “penyamun” of bangsa Melayu of 2010.

    Again this “fitnah” isu is raised. Where’s the fitnah people? I caught AC Mizal red-handed. HE GOT BUSTED! BUSTED IN HUGE CAPITAL LETTERS! (Like Candace in Phineas & Ferb said: BUST ‘EM! BUST ‘EM! BUST ‘EM!). And anyway, I trust KPDNKK and SKMM will investigate every single thing that I had presented here in my blog. The way he puts it is that, maybe “someone he knew” is envious of him, and was not happy he wasn’t put in jail recently concerning that issue of that overdue money for his children. OMG! I don’t freaking care about his private life, man! That’s his lousy embarassing private issues that I have no interest in. Mizal… you think you were an MC or whatever, you’re so BIG to me ha? How many times do I have to say… I never watched that wretched one-cent-no-use Akademi Fantasia, and I don’t even really know who this AC Mizal guy is, until I found out about those issues concerning the business of those freaky magic bracelets and the accompanying pyramid-scheme that goes along with it. That’s what Aidid Mu’addib does, isn’t it? Son of Mu’addib chase after people who do pyramid-schemes day in, day out in facebook. And knowledge must flow! If you wanna sing and give time to useless people like Salima and Khai and Lan whathisname or whoever there are out there (who think that singing out-of-tune songs on TV is really worthwhile)…. Woi! You’re just a bunch of losers to Aidid Mu’addib. Get a life! Go to school!

    Balik-balik cerita ugutan “elok sembelih aje kut” mamat ni buat modal untuk kasi cerita sensasi kat Harian Membiol. Dey, tak tau ka, bebudak kat facebook saban hari bertempik sorak, ketawa terbahak-bahak diskus pasal isu ni. Everyone gets the joke of the statement, except that weirdo. Back then, I was only joking when I said he may have low IQ. But right now, I think he really does have an IQ of 76. Just above mental retardation. “Walaupun penulis blog yang mengeluarkan kenyataan itu mengatakan ia hanya metafora sehari selepas saya buat laporan polis, saya tidak boleh terima”. Tak boleh terima bang? Ada aku kesah? Mengarut gila baboon mamatnya. Dia ingat rakyat Malaysia ni sama IQ 76 macam dia jugak ke? Semua orang tak boleh menilai apa yang tersirat dan tersurat. Ketakutan konon… haprak punya manusia – 1st class! Berlakon tak abis-abis keje nya. Dah nak terjerut dek penipuan sendiri saban hari pun masih nak berlakon jugak. Ada ke takut kena attack daripada Aidid Mu’addib, sedangkan Aidid Mu’addib tengah mengangkang kat rumah nengok bola. Oh ya, sekarang pulak tengah mengadap Mac menaip dengan dua jari. Nak takut apekejadahnya bang? Tak kose aku deerrr! Nengok muka kau kat internet pun aku nyampah, inikan pulak aku nak pegi “STALKING” ko kat mana-mana ntah…

    Dan sapa pulak la nak fikir kalau mamatnya mengambil bodyguard tu, ada nanti yang mengatakan AC Mizal nak tunjuk hebat? Hah? Ke situ pulak. Nanti orang kata AC Mizal takde tuluuuurr… ada la kut. Betul-betul takut pada blog ke? Takut pada Aidid Mu’addib, pejuang anti MLM dan skim piramid yang tegar di alam maya facebook, yang takde sapa-sapa kenal? Dan aku sendiri takde niat nak kasi orang kenal aku pun. Nak buat apa? Nak bermegah macam kehidupan artis tu semua. Ujub dan riak tak putus-putus… gitu? Lakumdinukumwaliyadin…. you go your way, I go mine. This is my way… I sleep well at night without people knowing me. I love my life the way it is. Very quiet. Very soon we all die anyway… what does it matter if people know me or not? Stop being so vain, mister.

    Tapi kalau ada orang kacau anak-bangsa aku, kalau ada yang menipu orang-ramai dengan skim piramid dan MLM cikai… I will dig everything about you and I will tell the authority. That’s all there is to it. I am not going to be the one who will attack AC Mizal. KPDNKK and PDRM has capable people to handle the situation… have faith people. And stop harrassing me daily, to do this and to do that, and prepare all the documents, and get ready to be called to the police station or to the court. That ain’t my job, man! I present to you all the research that I had done, and now, it’s up to the authority to do something about it.

    OK, mari kita diskus (nak diskus lagik? mak ai!) tentang dakwaan yang ditimbulkan.

    1) Gelang AC Mizal dibeli dengan harga AS$25 (RM78) tetapi dijual RM1,000
    Apa yang dipaparkan di blog hanya gambar yang diubahsuai. Harga RM1,000 yang ditawarkan bukan sebab saya tamak, tetapi ia membabitkan pelbagai kos, antaranya kos kotak, operasi dan pemberian bonus. Malah, daripada RM1,000 itu, sebanyak RM500 diberi kepada ahli sebagai komisen.

    2) Tiada Lesen Jualan Langsung
    Dakwaan saya tiada lesen jualan langsung juga tidak benar. Lesen jualan langsung syarikat saya memang bukan di atas nama AC Konsortium tetapi anak syarikat AC Konsortium, Ilham Prestij Sdn Bhd. Lesen itu tergantung di pejabat saya. Untuk lebih jelas, saya tidak menjalankan perniagaan jualan langsung pemasaran berbilang tingkat (MLM) tetapi pemasaran satu tingkat (SLM). Lesen diberikan bermula dari 16 Mac 2010 hingga 15 Mac 2011.

    3) Penjualan gelang AC Mizal di gedung Marks & Spencer, London
    Saya tidak beri apa-apa kenyataan bahawa gelang saya dijual di gedung Marks & Spencer, London. Saya hanya kata akan dijual di gedung berkenaan. Ia masih dalam proses perbincangan sebelum menjadi kenyataan. Memang saya ada kata gelang saya dijual di London tetapi dijual kepada orang perseorangan.

    4) Testimoni yang ditiru daripada laman web
    Testimoni itu dihantar dari London untuk usaha memasuki pasaran di gedung Marks & Spencer. Bukan saya yang menghasilkannya. Manalah saya tahu jika ia ditiru daripada laman web lain.

    5) Gelaran Datuk
    Kenapa ada yang mahu mempertikaikannya? Saya bukan mahu berlagak menggunakan gelaran berkenaan, tetapi sememangnya ia adalah penganugerahan daripada Sultan Pahang. Saya ada dokumen pengurniaan kebesaran dan pingat negeri Pahang oleh Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Pahang yang ditandatangani sendiri oleh Setiausaha Kerajaan Pahang, Datuk Muhammad Safian Ismail.

    OK… meh diskus.

    1. Sila lihat entry blog saya sebelum ini: HotTime Jewelry on sale! Yabedabedoo!
    It’s not even USD25 anymore, it’s USD12.50! Bloody heck! I am not pissing on you, man! We get in contact with Lulu Zheng in Guangzhou… this is one heck of a end-year deal! Tak kesah la saya kopipes gambar gelang keparat ACK kat sebelah gambar gelang dari China tu… semua kami kat facebook dah ramai yang confirm kan quotation document daripada HotTime Jewelry, dan compare sebijik-sebijik dengan katalog di website ACK. Ingat orang kat KPDNKK atau PDRM tak boleh buat benda yang sama ka dey? Wartawan tu percaya cakap ko Mizal? Kencang seehhh!

    2. Isu putar-alam SLM-MLM ni lagi. Ini isu kelentong produk la bang. Ini isu skim piramid la dek. Ini isu peminjaman wang macam Ah Long la kak. SLM ke, MLM ke… apa kes? Nah baca dan tengok ni (thanks a lot to Hazrey for doing the leg-work for this – read in full here. But if Hazrey say this is copyrighted, I’ll remove it): AC MIZAL: AKTA JUALAN LANGSUNG 1993 DAN AKTA PEMBERI PINJAM WANG 1951:

    Di laman web AC Mizal, turut disiarkan mengenai pendaftaran syarikat iaitu dua sijil pemerbadanan:
    1. AC Konsortium Sdn Bhd
    2. Ilham Prestij Sdn Bhd

    Sijil tengah adalah lesen jualan langsung namun ia diberikan kepada Ilham Prestij Sdn Bhd sebagaimana disahkan KPDNKK. Hari ini juga, KPDNKK turut menerima aduan melalui email dari Jabatan Perdana Menteri yang mendakwa syarikat milik artis itu menjalankan perniagaan jualan langsung dan piramid tanpa lesen yang sah. Difahamkan, semua perniagaan jualan langsung bagi AC Konsortium dijalankan melalui syarikat AC Konsortium Sdn Bhd dan bukan Ilham Prestij Sdn Bhd.

    Akta Jualan Langsung 1993 secara jelas memperincikan, lesen jualan langsung tidak boleh dipindahmilik. Ditanya dakwaan bahawa Ilham Prestij itu adalah anak syarikat kepada AC Konsortium, ini jawapan beliau: “Walaupun anak syarikat, operasi jualan langsung mesti dijalankan Ilham Prestij dan bukannya AC Konsortium Sdn Bhd dan ini jelas dalam akta yang diperuntukkan dan syarat syarat lesen,” katanya. KPDNKK dikatakan akan memulakan siasatan segera terhadap aduan orang ramai termasuk aduan terbaru dari Jabatan Perdana Menteri mengenai aktiviti syarikat milik artis itu.

    Kementerian yang sama akan turut meminta kerjasama agensi kerajaan lain seperti Lembaga Pengiklanan Perubatan, di mana garis panduan yang jelas sudah wujud mengenai penggunaan ‘testimonials’. Garis panduan berikut adalah bagi memperjelaskan peruntukan Akta Ubatan (Iklan dan Jualan) 1956 (Pindaan 1983) dan Lembaga Pengiklanan Perubatan 1976:

    AC Mizal ni nak putar-alam kat sapa ni. Kat aku? Kat korang pembaca semua? Kat pihak berkuasa? Kang aku cakap pasal jail lagi kang… dah jadi satu “ugutan” pulak la lagik… ah! Tak kose den doh jang!

    3. Isu Marks & Spencer: Saya tidak beri apa-apa kenyataan bahawa gelang saya dijual di gedung Marks & Spencer, London. Saya hanya kata akan dijual di gedung berkenaan. Ia masih dalam proses perbincangan sebelum menjadi kenyataan. Omboooiih! Macam cakap ikut bontot mamatnya. HAHAHAHAHA! Macam Salima AF cakap: huhu KELALAR LA!

    0
    0
  32. belacan~hangus says:

    gelang kesihatan..!!bahahahahah..
    lawak satetment …..

    takda ke mana hospital nak guna
    ac punya gelang buat tag nama pesaki…

    0
    0
    • BumbleBee says:

      bukan takat tu jer belacan…ni dh musim Haji. Apesal Tabung haji x gantikan tag nama2 org yg pegi mekah dgn gelang ‘kesihatan sangattttt’ tu supaya makcik pakcik yg dh berumur sgt tu sehat bertenaga dan dpt menunaikan ibadat dgn sempurna???

      0
      0
  33. belacan~hangus says:

    gelang kesihatan..!!bahahahahah..
    lawak satetment …..

    takda ke mana hospital nak guna
    ac punya gelang buat tag nama pesaki.t..

    0
    0
  34. idamin says:

    org nk berniaga…dia pun nk sibuk berniaga…tp menipu! mmg mentaliti nak kaya cepat & cekik darah…kesian tul kt sape2 yg dh jd mangsa AC…aku pun berniaga gak tp xde la smpai nk letak untung 100%….nk berniaga ni kena jujur..baru la berkat….biar untung sikit tp bertahan lama & amanah…tak ker bangang nama nyer blh kaya raye ngn dok jual air liur & goyang kaki? ingat sikit…..rezeki tu tuhandari tuhan dan blh tarik bile2 jer….lg2 bila dah tahap menganiaya org mcm ni….

    0
    0
  35. eel06 says:

    Only Allah knows the truth, and only He can judge.

    huhu.. Klau AC btl2 salah, blsan sebenarnya bkn di dunia..
    not just for ac, but for any of us.

    0
    0
  36. ayon says:

    Dah2 la AC kalo nak menipu,nk muntah baca statement bengong ko tu..
    Dah la yg tertipu ngan ko sume org2 kg jer….
    Xhabis2 ko nk bwat hal!
    Org bodoh jer beli dr US25 to rm1000…
    Kesian…

    0
    0
  37. piirah says:

    Lintah darat, kaki klentong, kaki belit, kaki kencing, cekik darah itilah aku blh lebel kat kao ACK yukks….
    Kpd makcik2 gomen kat luar tu tak yahlah dengar kelentong speaker2 yg btandang tu, kalau nak selamatlah..

    0
    0
  38. Pandangan Islam macam mana?

    Secara akademiknya, menggabung beberapa dimensi jenis bay’ yang diharamkan Islam:

    – Bay’ Gharar
    – Bay’ Najsy
    – Bay’ Mustarsal
    – Bay’ Hadir Lil Badi

    Tak faham istilah?

    http://ideologi.my/v3/modules/AMS/article.php?storyid=33

    0
    0
  39. momo says:

    go aidid muaddib!!!sempoi je org yg tau kebenaran jwb,,cool man,,aku follow penulisan mmat ni psl MLM,,mmg sedarkan aku n sentiasa ingtkan aku,,ac???jwpn xsmpi standard umo yg becakap jekkk

    0
    0
    • mummy_iman says:

      betul2.. aku pun suka baca cara dia tulis.. x mengelabah cam AC nih.. cooll

      0
      0
      • BumbleBee says:

        org di pihak yg benar mmg cool… org yg salah ni yg slalu kecut perut. Die akan gelabah and sedaya upaya carik back-up…

        p/s: setakat ugut sembelih dh cuak bagai… x tau biler allah nk tarik nyawa sebelum memohon keampunan x menggeletar plak…choiii

        0
        0
        • budi says:

          sejak 2 minggu ni ..kje pertama aku buat ..baca blog aidid dulu..huhhuhu

          0
          0
        • momo says:

          ahaha,,tau xpe,,yg besnye,,die sempoi je menjawab balik sbutir2 fitnah yg org ckp kat die dgn fakta,,cool beb~ rspect gile,,bleh beza org yg ckp ikut bukti n fakta dgn org yg ckp bile dh glabahhh,alahai ac,,,kami org bese ni xla smpi xde mata utk melihat,xde pemikiran utk berfikir,,jgn smpi tahap pemikiran artis dipandang makinnn rendah yek,,jangan2,,xbagus~~xsume taksub ngan artis yekk

          0
          0
  40. romzi says:

    Waa……RM78 jual RM1000, cekik darah betul.Ini konsep Hari ini start meniaga esok dah nak kaya.
    Agak..agaklah nak letak harga tu ini sampai melampau2 bila dah pecah lobang mcm ni menjadi kebencian org ramai pulak, tak fikir implikasi ke?

    0
    0
  41. nabilpotter says:

    akhirnya jawab jugak yew..
    tapi jawapan macam tak cool je..
    dari Rm78 tapi jual Rm1000? patut ar boleh beli kete mahal2…

    0
    0
  42. obi wan kenobi says:

    apa bodo bengap masyarakat zaman sekarang ni, adakh kuasa gelang karut pn dorang boleh percaya bulat bulat sampai duit ribu ribu pn sangup dibazirkn..

    0
    0
  43. neeha says:

    3rd class mentality ac ni.. bile org tego, ckp org dengki,kn Allah nk tunjuk dpn mata. Allah bagi cash, kt dunia ni. tu la, bile mgabaikan tanggungjawap terhadap anak, kurnia Allah, ni la balasan nya.. well, it’s karma, rite?

    0
    0
  44. Warga KLIA says:

    errrmmm….tak di anugerahkan lagi ler pangkat Dato tu…bulan 12 ni baru dapat……tp kat report polis dah ber Dato bagai……..nampak benar mamat ni gila kuasa tau

    0
    0
    • ANti TiPoo says:

      Silap2 gelaran hanya kat kertas..tu baru pencalonan aje..100 % aku jangka die takkan dapat…nnt aku roger2 kawan2 kat istana…huhu

      0
      0
  45. lolita says:

    1000????compared to 78…wooo,mencekik tuuu…sampai ati penaya org camtu skali..kaya raya hasil kesusahan org lain,berkatnye kat mane…sila jawab ‘bakal dato’ ac..

    0
    0
  46. Bom aTOM says:

    Suka hati kau lah AC oi..
    ape2 pun terima kasihlah sebab mengiyakan harga gelang tu sbnrnya RM78.
    Jadi dgn kos RM78 boleh ke ada segala benda (cth : diamond) yg ko promote tu dlm gelang?
    Kalau kos si AC ni RM78, Hottime mestilah dah amik untung. Last2 rupanya direct kos gelang x sampai RM10 pun.
    Ghupernya…gelang yang disangka azimat penyembuh penyakit, diperbuat dari besi buruk jer…hehehe…

    0
    0
  47. ANti TiPoo says:

    aku cadangkan AC pakai gelang tu dlm 100 utas kat tangan die, agar lebih cepat sihat menghadapi kontroversi ini..

    0
    0
  48. zuanzuan says:

    …..hmm semalam ak pegi mid valley (mvad) ade pameran dan kempen belilah barangan ori, kat sana ade booth KPDNKK yg dgn jelas mnerangkan ttg mlm dan banyak lagi….jawapan utk semua 4 soalan ac (kecuali gelaran datuk)….http://www.kpdnkk.gov.my/index.php?option=com_content&task=view&id=214&Itemid=226

    GARIS PANDUAN
    PERMOHONAN LESEN JUALAN LANGSUNG

    PENDAHULUAN

    Garis panduan ini bertujuan membantu syarikat-syarikat yang berminat untuk memohon lesen perniagaan jualan langsung mengikut keperluan Akta Jualan Langsung 1993 dan Peraturan-peraturan Jualan Langsung 1993. Dokumen ini tidak boleh digunakan untuk sebarang pertikaian di Mahkamah.

    Garis panduan ini juga mengandungi kriteria-kriteria yang boleh dijadikan panduan semasa mengemukakan permohonan lesen perniagaan jualan langsung dan tatacara lain untuk pelbagai permohonan di sepanjang tempoh pelesenan.

    Adalah diharapkan Garis Panduan ini dapat dimanfaatkan sepenuhnya oleh pemegang lesen jualan langsung selaras dengan tiga objektif penting Akta Jualan Langsung 1993 iaitu:

    •· Melesenkan aktiviti jualan langsung demi untuk melindungi hak dan kepentingan pengguna;

    •· Menggalakkan pertumbuhan dan perkembangan aktiviti jualan langsung yang beretika;dan

    •· Melarang segala kegiatan berbentuk piramid serta skim cepat kaya.

    PERINGATAN

    SEBELUM menceburi perniagaan jualan langsung, anda dinasihatkan supaya terlebih dahulu memahami secara jelas AKTA JUALAN LANGSUNG 1993 (AJL 1993).

    SEKSYEN 4(1) AJL 93

    “Tertakluk kepada seksyen 14 dan 42, tiada seorang pun boleh menjalankan apa-apa perniagaan jualan langsung melainkan jika ia suatu syarikat yang diperbadankan di bawah Akta Syarikat 1965 dan memegang lesen yang sah yang diberikan di bawah seksyen 6”.

    SEKSYEN 2 AJL 93

    Bagi maksud garis panduan ini :

    (a) “Jualan Langsung” ertinya jualan pintu ke pintu dan pesanan pos mengikut pengertian akta ini

    (b) “Jualan Pintu ke pintu” ertinya atau perkhidmatan yang dijalankan dengan cara berikut:

    Seseorang atau mana-mana yang diberikuasa olehnya:

    i) pergi dari satu tempat ke satu tempat selain daripada satu tempat perniagaan yang tetap; atau

    ii) membuat panggilan telefon mencari orang yang bersedia untuk membuat kontrak sebagai pembeli bagi penjualan barang atau perkhidmatan.

    Orang yang mula-mula disebut itu atau mana-mana orang lain selepas itu atau kemudiannya membuat perundingan dengan bakal pembeli dengan mewujudkan kontrak itu

    •(c) “Jualan Pesanan Pos” ertinya jualan barang atau perkhidmatan yang dijalankan oleh seseorang, samada sendiri atau melalui mana-mana orang yang diberikuasa olehnya, denga menerima tawaran bagi kontrak jualan melalui pos.

    JENIS PELAN PEMASARAN DI BAWAH PERNIAGAAN JUALAN LANGSUNG

    Terdapat tiga jenis pelan pemasaran di bawah perniagaan jualan langsung seperti berikut:

    BERBILANG TINGKAT (MULTI LEVEL MARKETING PLAN)

    i. Syarikat akan mengambil/melantik individu sebagai ahli/pengedar untuk mengedar barangan syarikat;

    ii. Ahli/pengedar yang berkenaan pula akan melantik individu lain (downline) bagi membentuk rangkaiannya menjual barangan syarikat. Proses pengambilan ahli/pengedar baru boleh diteruskan sehingga satu peringkat yang munasabah.

    iii. Setiap ahli/pengedar akan mendapat komisen/ bonus / insentif daripada jualan peribadi dan jualan ahli / pengedar di bawah rangkaiannya (over-riding bonus).

    SATU TINGKAT (SINGLE LEVEL MARKETING PLAN)

    i. Syarikat akan melantik wakil jualan/ejen jualan dan membayar gaji/komisen/gabungan gaji dan komisen alas jumlah jualan yang dibuat; dan

    ii. Wakil jualan/ejen jualan berkenaan tidak dibenarkan untuk melantik/menaja wakil jualan/ejen jualan lain.

    JUALAN MELALUI PESANAN POS (MAIL ORDER)

    Jualan barang atau perkhidmatan yang dijalankan oleh seseorang, sama ada sendiri atau melalui mana-mana orang yang diberi kuasa melalui pos.

    TATACARA PERMOHONAN

    Permohonan hendaklah mematuhi syarat-syarat asas berikut:

    KELAYAKAN

    Pemohon hendaklah terdiri dari syarikat yang diperbadankan di bawah Akta Syarikat 1965.

    MODAL BERBAYAR

    KATEGORI

    Bukan 100% Bumiputera

    100% Bumiputera

    Pemasaran Berbilang Tingkat

    RM1,500,000

    RM500,000

    Pemasaran Satu Tingkat

    RM 500,000

    RM100,000

    Jualan Pesanan Pos

    RM 500,000

    RM100,000

    Syarikat yang mempunyai pemilikan asing

    RM5,000,000

    PELAN PEMASARAN

    Pelan pemasaran yang dilaksanakan hendaklah mengikut ciri-ciri berikut :

    * Tidak menjalankan perniagaan yang melibatkan apa-apa skim atau perkiraan berbentuk piramid seperti yang dinyatakan di bawah seksyen 7 AJL 1993.

    * Mematuhi Peraturan-Peraturan Jualan Langsung (Skim dan Perjalanan) 2001 yang mula berkuatkuasa pada 15 Ogos 2001 iaitu:

    a) Penyampaian skim tidak boleh mengelirukan:

    i. Dalam penyampaian sesuatu skim jualan langsung, seseorang yang menjalankan apa-apa perniagaan jualan langsung tidak boleh mengelirukan peserta dengan memberi penekanan yang berlebihan terhadap bonus tinggi yang tidak seimbang .

    ii. Tiap-tiap peserta hendaklah diberikan suatu kelengkapan jualan (sales kit) yang mengandungi rancangan pemasaran (pelan pemasaran) dan kod etika/tatasusila syarikat.

    b) Pembayaran Insentif

    Syarikat yang menjalankan perniagaan jualan langsung hendaklah menyediakan suatu insentif berasaskan jumlah atau kuantiti barang atau perkhidmatan yang dijual atau diedarkan oleh tiap-tiap peserta yang diambil masuk ke dalam skim dan bukan daripada pengambilan orang ke dalam skim.

    c) Peserta tidak boleh membeli barang atau perkhidmatan dalam harga/amaun yang tidak munasabah

    Tiap-tiap peserta dikehendaki membeli barang atau perkhidmatan dalam suatu harga/amaun yang dijangka boleh dijual semula atau digunakan dalam suatu tempoh masa yang munasabah.

    d) Perjanjian

    i. Syarikat yang menjalankan perniagaan jualan langsung hendaklah menyediakan suatu kontrak bertulis atau penyata yang mengandungi terma dan syarat perjanjian itu.

    ii. Perjanjian itu hendaklah memperuntukan perkara berikut:

    (a) Peserta hendaklah diberikan tidak kurang daripada sepuluh hari kerja dari tarikh pengambilan untuk membatalkan keahliannya (Tempoh bertenang/cooling off period) ;

    (b) Apabila terdapat pembatalan keahliannya di bawah perenggan (a), peserta itu hendaklah dibayar semua bayaran yang dikehendaki dalam perjanjian itu;

    (c) Syarikat mesti mempunyai polisi beli balik. Syarikat yang menjalankan perniagaan jualan langsung hendaklah membeli balik apa-apa barang yang boleh dipasarkan yang telah dijual kepada peserta itu dalam masa enam bulan yang tidak kurang daripada sembilan puluh peratus amaun yang dibayar; dan

    (d) Mana-mana orang yang melanggar atau gagal mematuhi mana-mana peruntukan peraturan ini adalah melanggar syarat-syarat lesen.

    KAEDAH PERMOHONAN

    PERMOHONAN LESEN BARU

    Hendaklah menggunakan Borang AJL-1 yang lengkap (bertaip) dalam satu salinan /naskah dan dimeterai syarikat.

    Dokumen-dokumen sokongan yang perlu dikemukakan bersama adalah seperti berikut:

    * Memorandum Syarikat dan perkara-perkara Persatuan yang telah ditandatangani dan ditentusahkan melalui Akuan berkanun oleh seseorang pengarah;
    * Borang 24 dan 49 terkini (yang disahkan oleh SSM);
    * Salinan asal maklumat syarikat (SSM print out);
    * Latar belakang/profail semua ahli lembaga pengarah dan pemegang saham syarikat (resume dan salinan kad pengenalan/paspot) ;
    * Penerangan lengkap pelan pemasaran syarikat;
    * Polisi beli balik (bagi pelan MLM dan SLM sahaja);
    * Borang struktur harga produk/perkhidmatan (sila rujuk Format A);
    * Brosur/risalah/bahan bercetak/penerangan produk/perkhidmatan;
    * Sebut harga/Invois produk/perkhidmatan daripada pembekal;
    * Contoh kontrak jualan (bagi SLM dan MLM)
    * Contoh iklan pesanan pos (bagi jualan melalui pos sahaja);
    * Dokumen atau perjanjian bertulis daripada semua service provider bagi syarikat yang menawarkan perkhidmatan (jika berkaitan).

    KRITERIA PERTIMBANGAN PRODUK/PERKHIDMATAN

    Produk/perkhidmatan yang dibenarkan/digalakkan untuk dijual melalui sistem jualan langsung;

    a) Produk perlu mempunyai kekuatan tersendiri yang menyukarkannya

    dipasar melalui sistem penjualan biasa ataupun produk yang memerlukan penerangan secara terperinci oleh jurujual;

    b) Keutamaan akan diberi kepada barangan yang mendapat pengiktirafan dan kelulusan dari dalam dan luar negara dari segi kualiti dan keselamatan barangan seperti ISO 9000, MS (SIRIM), tanda halal dan sebagainya;

    c) Produk dari kilang yang mendapat pengiktirafan GMP (Good Manufacturing Practices)

    d) Produk berikut tidak dibenarkan dipasar di bawah perniagaan jualan langsung:

    i) Produk berbentuk insuran, kecuali syarikat mendapat status pengedar sah daripada PIAM/LIAM dan ianya tidak dibenarkan dipakej dengan produk-produk lain;

    ii) Produk berbentuk hartanah dan apa jua produk tidak alih;

    iii) Produk maya (virsual) seperti website.

    SYARAT-SYARAT TAMBAHAN

    a) Bagi produk makanan kesihatan/makanan tambahan/ubat tradisional perlu terlebih dahulu memenuhi syarat-syarat berikut:

    i) Mengemukakan kelulusan pendaftaran keluaran dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah, Kementerian Kesihatan (PBKD);

    ii) Jika produk disahkan sebagai “Tidak Perlu Pendaftaran” atau dikategorikan sebagai “Makanan”, produk berkenaan perlu dirujuk dan mendapat surat pengkelasan daripada Bahagian Keselamatan dan Mutu Makanan (BKKM) dan mematuhi segala peraturan pelabelan yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan; dan

    iii) Mencatatkan nombor siri Kelulusan, Lembaga Iklan Ubat, Kementerian Kesihatan (KKLIU) pada brosur/iklan/bahan bercetak makanan kesihatan/ubat tradisional yang mempunyai tuntutan perubatan.

    b) Bagi produk kosmetik perlu didaftar dan mematuhi arahan di bawah Peraturan 29 Peraturan-peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984 berkaitan Pelaksanaan Notifikasi Kosmetik dan peraturan ini dikuatkuasakan oleh Kementerian Kesihatan mulai 1Januari 2008.

    c) Bagi barangan berasaskan petroleum mesti mempunyai lesen PDA (Petroleum Development Act 1974)

    d) Bagi produk elektrik perlu mendapat kelulusan daripada Suruhajaya Tenaga dan bagi produk elektrik tertentu perlu mendapatkan kelulusan mengimport dan mengilang dari Jabatan Bekalan Elektrik dan Gas;

    e) Program perkhidmatan penjagaan kesihatan perlu didaftarkan dengan Bahagian Amalan Perubatan, Kementerian Kesihatan.

    f) Sesi penerangan pelan pemasaran hendaklah dihadiri oleh ahli lembaga pengarah atau pemegang ekuiti syarikat sahaja.

    JAWATANKUASA PENGAWALSELIAAN JUALAN LANGSUNG (JKPJL)

    JKPJL akan membuat pertimbangan dan mengesyorkan keputusan permohonan kepada Pengawal Jualan Langsung berdasarkan;

    a) Latar belakang/maklumat syarikat;

    b) Pelan pemasaran syarikat;

    c) Produk/perkhidmatan syarikat;

    d) Aduan berkenaan syarikat;

    KUASA-KUASA DI BAWAH PELESENAN JUALAN LANGSUNG

    a) Pengawal Jualan Langsung boleh;

    i) Meluluskan permohonan lesen

    ii) Menolak permohonan lesen

    iii) Membatalkan lesen

    iv) Membuat peraturan dan syarat tambahan lesen

    b) Menteri;

    Menerima dan mempertimbangkan kes-kes rayuan pelesenan

    SYARAT-SYARAT UMUM PELESENAN

    •1. Pemegang lesen tidak boleh mengamalkan pelan pemasaran yang tidak diluluskan oleh Pengawal Jualan Langsung;

    •2. Hanya memasarkan produk-produk yang diluluskan oleh Kementerian ini sahaja;

    •3. Pemegang lesen mestilah mendapatkan kelulusan Pengawal Jualan Langsung sebelum meminda mana-mana bahagian dalam pelan pemasaran, senarai produk yang diluluskan atau senarai harga produk yang diluluskan;

    •4. Syarikat tidak dibenarkan meminda mana-mana bahagian pelan pemasaran untuk tempoh selama dua (2) tahun selepas mendapat kelulusan lesen;

    •5. Pemegang lesen mestilah memastikan ke semua pengedar/ ejen jualan syarikat tidak mengamalkan jualan secara paksaan/ desakan/ penipuan termasuk cabutan bertuah, perjanjian hadiah percuma, diskaun atau penajaan serta tidak mengeluarkan risalah-risalah selain dari yang dikeluarkan oleh syarikat;

    •6. Mendapatkan kelulusan daripada Kementerian ini terlebih dahulu sebelum mengadakan sebarang kempen, promosi, atau apa jua bentuk iklan bagi tujuan memasarkan produk syarikat;

    •7. Mendapatkan kelulusan daripada Kementerian ini mengenai sebarang cadangan untuk memasarkan produk baru, mengubah struktur harga produk dan lain-lain hal berkaitan produk sebelum ianya dipasarkan oleh pihak syarikat;

    •8. Mengemukakan Penyata Kewangan yang diaudit dan Borang 24 dan 49 (disahkan oleh SSM) dan disertakan juga sesalinan asal SSM (SSM Print-Out) yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Syarikat Malaysia pada setiap tahun kepada Kementerian ini;

    •9. Pemegang lesen perlu memberikan latihan kepada pengedar/ ahli. Latihan atau kursus kenaikan pangkat kepada pengedar/ahli tidak boleh dikenakan apa-apa bayaran;

    •10. Pemegang lesen mestilah mengadakan ruang pameran yang mempunyai keluasan yang bersesuaian kepada orang awam;

    •11. Pemegang lesen mestilah meletakkan tanda harga untuk ke semua produk yang dipamerkan;

    •12. Pemegang lesen mestilah mencatatkan nombor lesen rasmi jualan langsung di papan tanda, semua jenis iklan, bahan bercetak dan letterhead syarikat;

    •13. Pemegang lesen yang menjalankan jualan melalui Pesanan Pos perlu memastikan iklan pesanan pos syarikat mematuhi peruntukan Akta Jualan Langsung 1993;

    •14. Pemegang lesen yang menjalankan pelan pemasaran Satu Tingkat diminta untuk mengemukakan senarai nama semua agen jualan dan alamat cawangan kepada Kementerian;

    •15. Pemegang lesen mestilah memaklumkan dengan segera kepada KPDN& HEP jika/sekiranya berlaku penukaran alamat premis perniagaan dan struktur ekuiti syarikat (dalam tempoh 14 hari dari tarikh perubahan);

    •16. Pemegang lesen mestilah pada setiap masa mengemukakan dengan lengkap dan tepat apa-apa maklumat/ penjelasan yang diminta oleh Pengawal Jualan Langsung dalam tempoh empat belas (14) hari dari tarikh penerimaan surat;

    •17. Pemegang lesen dikehendaki mempamerkan Lesen Jualan Langsung yang asal pula di tempat yang sesuai di premis/ pejabat urusan syarikat dan salinan lesen asal pula di pamerkan di kesemua premis stokis syarikat untuk tujuan tatapan awam;

    •18. Lesen Jualan Langsung ini tidak boleh dipindah milik tanpa kebenaran daripada KPDN & HEP;

    •19. Pemegang lesen perlu dengan segera memulangkan lesen ini kepada Pengawal Jualan Langsung sekiranya lesen ini dibatalkan atau pemegang lesen tidak lagi menjalankan perniagaan jualan langsung;

    •20. Syarikat Jualan Langsung hanya boleh membuat pembayaran bonus tidak kurang dari tempoh bertenang;

    •21. Syarikat Jualan Langsung tidak dibenarkan menggunakan pelan pemasaran yang menggunakan produk pakej yang dijadikan sebagai pembelian wajib untuk syarat pembayaran bonus;

    •22. Syarikat Jualan Langsung tidak dibenarkan mengadakan/membuat/ membenarkan sebarang unsur-unsur pembelian lot (pangkat)/re-entering di dalam pelan pemasaran syarikat;

    •23. Syarikat dikehendaki mengemukakan Borang Maklumat dan Prestasi Syarikat setiap tahun (selewat-lewatnya 31 April);

    •24. Pemegang lesen mestilah mematuhi semua syarat-syarat yang disebutkan di atas;

    BAYARAN

    a) Bayaran untuk lesen adalah RM 500 setahun;

    b) Bayaran perlu dibuat di dalam bentuk Bank Deraf atau Kiriman Wang dan atas nama Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi Dan Kepenggunaan.

    c) Bayaran boleh dilakukan melalui RHB Bank secara ONLINE (tarikh berkuatkuasa akan dimaklumkan kelak).

    Pengambilan lesen

    Pengambilan lesen perlu dilakukan sendiri oleh Pengarah Urusan atau Pengurusan Atasan Syarikat dan membuat perakuan penerimaan syarat-syarat lesen di pejabat Bahagian Perdagangan Dalam Negeri, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi Dan Kepenggunaan.

    PEMBAHARUAN LESEN JUALAN LANGSUNG.

    a) Hendaklah menggunakan Borang AJL-1 yang lengkap (bertaip) dalam satu salinan /naskah dan dimeterai syarikat.

    b) Dokumen-dokumen sokongan yang perlu dikemukakan bersama adalah seperti berikut:

    i. Salinan lesen asal terdahulu (Lesen asal hendaklah diserahkan selepas lesen baru dikeluarkan);

    ii. Penyata kewangan yang telah diaudit untuk tahun sebelumnya;

    iii. Borang 24 dan 49 terbaru (yang disahkan oleh SSM);

    iv. Salinan asal maklumat syaikat (SSM print out); dan

    v. Sales kit.

    PERMOHONAN PINDAAN PELAN PEMASARAN

    a) Mengemukakan maklumat pindaan pelan pemasaran di dalam borang (seperti Format B);

    b) Penerangan terperinci pelan pemasaran baru; dan

    c) Persetujuan pindaan pelan pemasaran daripada leader/agen/distributor syarikat.

    PERMOHONAN MENGADAKAN KEMPEN/PROMOSI/INSENTIF

    a) Maklumat lengkap mengenai kempen/promosi/insentif termasuk tatacara dan tempoh pelaksanaan;

    b) Kempen/promosi/insentif tersebut tidak digunakan sebagai taktik/jalan untuk memaksa/menarik orang ramai menjadi ahli syarikat; dan

    c) Permohonan perlu dikemukakan sekurang-kurangnya satu bulan sebelum kempen/promosi/insentif tersebut diadakan.

    PERMOHONAN TAMBAH PRODUK BARU

    a) Mengemukakan Borang Struktur Harga Produk (rujuk Format A);

    b) Brosur/bahan bercetak mengenai produk/perkhidmatan baru berkenaan; dan

    c) Mengemukakan sebut harga/invoice produk/perkhidmatan daripada pembekal.

    PERMOHONAN UBAH HARGA PRODUK YANG SEDIA ADA

    a. Mengemukakan Borang Struktur Harga Produk lama dan baru

    (rujuk Format A);

    b. Mengemukakan sebut harga/invoice produk/perkhidmatan daripada pembekal.

    ……tq

    0
    0
  49. Tn.Punya says:

    waduh hangit2 jawapan dalam paper mcm melepaskan batuk ditangga je.. kotak lagi mahal dari gelang…hehehe

    0
    0
  50. mataWang says:

    Tuhan kalau nak bls..dia kasi cash je…good luck la ye ac..harap2 pasni get ready ar kot2 ahli2 ang nak saman ang kat mahkamah lak..hohoho

    0
    0
  51. sesapa says:

    hahah,,banyak sungguh komen. aku tak kesahla dia salah ke tak salah,,tue bukan keje aku. cuma,aku nak cakap kat sini, manusia ni memang tak pernah suka tgk org lain berjaya dalam bisness ke,ape ke. lantakla kalau org yang berjaya tue nak berlagak dgn kekayaan dia,riak ke,tue masalah dia dgn TUHAN.

    0
    0
    • fury says:

      pasal berlagak n riak tu mmg dia punya pasal la tp bab menipu masyarakat terutamanya org sebangsa aku mmg aku x dpt terima!kalau ada ahli keluarga ko yg tertipu pasal ni ko x bengang ke? heh..

      0
      0
    • BumbleBee says:

      bai…jgn duduk dlm dunia fantasi ko tu… hidup bermasyarakat sket. Jangan dok ngadap computer jer smpai otak pun jd malas utk ambik berat akan hal luar…

      p/s: kes otak tak kisah cm ko ni laa silap2 bleh buat bangsa, agama, dan sesuatu negara dijajah~

      0
      0
    • yume says:

      kalau dah beli gelang rm78 dia jual rm1000, apa yang dengkinya. ngeng lah ko ni! kalau nak untung pun agak2 lah sikit… tak ada kena mengena orang yang kondem ac ni tak suka tengok orang lain berjaya buat bisnes. bingai gak ko ni! kalau ko lah kan, ko beli gelang tu 1000 lepas tu esok lusa kau dapat tau harga sebenar gelang tu 78 jer, tak ke ko pon maki hamun??!!

      ke ko pun spesis ac?? suka mentedarah duit orang?!!

      0
      0
    • krazix says:

      mamat sesapa ni xtau cerita kut

      0
      0
  52. sesapa says:

    seronok ke tgk orang jatuh,,cthnya a.c mizal, fazley. (walaupun aku tak minat diorg),, aku tak suka tgk bangsa sendiri jatuh

    0
    0
    • fury says:

      masalahnya menipu tu tetap la menipu x kira la dia bangsa apa. yg menipu tu tetap perlu ada hukumannya. so ko rela la ditipu org sebangsa n pejam mata je?aku x sanggup beb heh.

      0
      0
    • kerepek pisng says:

      gini je kalo wat senyap konon xmau ac mizal jatuhhh jawabnya beribu makcikpakcik gomen tersungkur trmasuk ngan org2 kg.lagi prh Ac ceria gila sehh ada org backup tayang bentley lg. tapi klo AC jatuh trselamat beribu-ribu org / mangsa penipuan Ac mizal. mana nak?

      0
      0
    • dun says:

      seronok ke tgk saudara-mara dan kawan-kawan kena tipu?,,cthnya pakcik, makcik aku. (walaupun aku tak minat diorg),, aku tak suka tgk sedara-mara sendiri jatuh

      0
      0
    • krazix says:

      ak x suka tgk bangsa aku kena tipu

      0
      0
  53. dc darat says:

    macam nie boleh pg buat haji dgn jet sendiri nie

    0
    0
  54. sesapa says:

    walaupun maybe dia ader wat salah ke,tipu ke,riak ke( wallahua3lam sbb aku bukan kenal diorg pun )…tapi aku tak bersorak bertepuk tangan bila tgk diorg jatuh.

    0
    0
    • fury says:

      aku pun malu bila ada bangsa sendiri yg menipu ni tapi yg salah tetap salah n setiap kesalahan tu ada hukumannya..keluarga or saudara mara ko x kena tipu lg so tu yg ko berfikiran positif sgt kot heheh.

      aku x bersorak bila org yg menipu tu jatuh tp aku bersorak bila masih ada org yg berani menegakkan kebenaran dlm kes berprofile tggi camni ;)

      0
      0
    • kerepek pisng says:

      ke ko ni speaker Ac ni. xde plak org tny ko kenal ke x. mcm memahami isi hati je.

      ko ni cakap wat salah macam wat salah terlanggar bontot kete org scara tak sengaja yang bley claim insuran je. nihh wat salah menipu mnyusahkan org dengan niat menipu dn menjahamkan org lain.!

      0
      0
      • momo says:

        bukan nak besorak bile ac jatoh,,tapi tgjwb beb,,cegah benda mungkar nak2 depan mata,,ko islam x??kalo bukan islam,,kitorg xyah bebel bnyk2,,kalo islam,,ko pk la sndri,,kalo ko still ingt lagi cara berniaga dlm islam,,eheh~

        0
        0
    • krazix says:

      ak rasa dia ni org ac ni. xpun ac sndri

      0
      0
  55. dc darat says:

    ac kena belajar abc dulu kalau nak berniaga,nie terus ac plk…sek mana yang ajar dia nie…bangang betul,dam marah nie puit

    0
    0
  56. sesapa says:

    seronok ke tengok orang jatuh tersepit? best ke? even dia jahat nak mampus ke,penipu ke, tapi kita seronok ke tgk kejatuhan orang lain?
    aku hanya akan seronok bile israel jatuh, other than that,nope.

    0
    0
    • fury says:

      ko ni memang baik betul. macam rela ditipu je muahaha. tgk la esok2 kot ada saudara mara ko kena tipu mesti ko relax je.
      p/s:kuman yg diseberang laut nmpk tp bangkai gajah depan mata x nmpk plak. pelik tul aku. penipuan pada bangsa sendiri tu bkn kekejaman ke?isk3.

      0
      0
      • BumbleBee says:

        ntahnyer..tunggula bila ade yg related baik punyer ngan ko tersepit nk kene sembelih ngan ah long sbb nk bg kat AC… time tu nangis air mata darah pun..ade AC kisah??

        0
        0
    • sape2 la says:

      oiiii sesape, bukan seronok tgk dia jatuh, baik kita menegur sebelum dia pegi lebih jauh n lupa diri, skurang2 nya lepas dia disedarkan dengan cara begini, dia berubah menjadi positif dan insaf, benda yang salah mesti la ada balasannya, tak kira la jatuh rebah ke terduduk ke ranap ke, dah nama pun balasan, bagus dia kena sebegini daripada dia terus disembelih terus oleh org2 yang tertipu

      0
      0
    • line says:

      mmg ksian tgok org bngsa sndri jtuh trsepit tp klu itu balasan d atas penipuan die kt org lain mmg patutlh…ksian kt die watpe baik ksian kt org2 yg dh kne tipu….

      0
      0
    • kentang putar says:

      so that dia bole insaf…kalaulah..terpulanglah…
      aku lagi x seronok tgk org yg dia tipu jatuh…dia jatuh pun dah merasa mewah kann.. yg baru join @ tertipu tu- oiiii modal pun x pulang lagi ekkkk

      ko ni benci israel tp sokong tokey mlm – apekebenda lu mabuk ni beb…

      0
      0
      • mom says:

        MLM ac wat ni based on sistem piramid,,sistem piramid dlm perniagaan ni disebarkan oleh org yahudi yg mmg polisi berniaga mreka utk menindas org,,ambek untung yg melampau..SGT beza ngn perniagaan islam,,so,,anda kata xsokong yahudi,,tapi….?
        ehemmmm~

        0
        0
  57. dc darat says:

    makcik2 kat kg tu lebih baik pakai getah lg elok kot,ada cicik boleh jgk sebat

    0
    0
  58. BumbleBee says:

    pada yg masih mengidam nk beli gelang ni…lepas anda tau cost gelang dan harga jualan berserta keuntungan yg dikaut tu…anda nk beli jugak ker?? kalo nak sgt ibarat x bleh hidup tanpa gelang ni…ape kata:-

    – duit seribu tu + himpun duit sket lg then beli flight ticket pegi beli kt china terus….
    – beli online direct terus dr guang zhou tu (kalo diorg ade online sale)
    – carik member facebook dr china…suruh dier belikan n poskan ke sini…

    tak payahlaa nk tolong kayakan org yg menipu ni…
    dier senang lenang pakai bentley..(bkan hasad dengki)
    tp nafkah anak2 next payment blom tentu die nk kasik lg…
    esok2 X-wife naik court again trcarik2 kmbali dimana AC…

    0
    0
  59. Minah senget says:

    Ponek den baco satu2 komen.. Nmpaknyo ramai bonar oghang maghoh dgn dak Ac ni.. Sepandai2 ikan menyolam.. Mati jgak tkono jalo ikan..

    0
    0
    • lynn says:

      PDAN NGAN MUKA HANG SEMUA……….SKRANG AMIK AC DH BLAS SMUA 2 PN MSIH X PUAS HATI LG….PIIIRRRAAAAA……HIDUP ACK…..TERUS MAJU……

      0
      0
      • sape2 la says:

        klo ikut pahaman aku ape yang dia balas tu mcm budak tadika balas aje, tak de ape pun yang leh di banggakan, kat mana yang hidup pun aku tak tau…

        0
        0
      • kentang putar says:

        kekkeeke… ni mesti oghang mlm nih..musti ko bengang kan…ramai org dah “say no to mlm”…
        kakkakaka…sian…
        mengemis minta org join…u sick!

        0
        0
        • sape2 la says:

          ha ah, aku rasa dia ni pro-mlm, kawan aku ade sorg, bermati matian menegak kan mlm, sampai isu ni dikupas tahap skrg ni, senyap dah dia….tak cakap pape dah =p

          0
          0
      • ac kantoi says:

        haah…hidup ACK ! ( ac kantoi) keh3x…..
        kepada bangang2 dan mangkuk2 yg buta hati….tlg mintak petunjuk agar d bukakan pintu hati..melihat kebenaran…sah2 die x deny pn rege gelang tu…bape puluh ribu peratus die si ac kantoi 2 balun @ samun dr duit org2 yg mengharap?
        si paper harian membiol ni pon 1 hal…mcm nak back up je si ac kantoi apedehal~
        pihak berkuasa ! siasat! abg nas…terjah!

        0
        0
      • ape pun x bley says:

        ape ke sengal dak lynn nih, da terang lg besuluh…. hdup ack la konon, da nk telungkup da pun ac tu pekejadahnye hdup ack lg….

        0
        0
      • sapa2 gak laa says:

        hang nih sapa ? kipas susah mati ACK ka ? atau AC sendiri ?

        kat sini takde sapa yang suka penipu dan cekik duit orang lain …lu pikir laa sendiri …

        kalau boleh …MLM tak patut langsung wujud …baik jual nasi lemak ..atau karipap panas ..takde menyusahkan orang lain …

        0
        0
  60. pudingjagung says:

    sape2 nk jnt MLM boleh..tpi kena la tgok dulu apa produknyaa..apa kebaikannya..jgn bila dh jdi mcm nie semua MLM kita reject mentah2…skrg nie mcm2 MLM ada tpi produk tah apa2..bila dah kaya raya tutup syarikat..mcm gelang AC nie x tau la cek apa kebaikannya kpd pgguna..bebaloi ke dak dgn harganya…sapa2 yg dah beli tau lah kesannya.sapa2 yg blum tu fikir2kanlah…

    0
    0
    • BumbleBee says:

      drpd pakai gelang AC ni..lebih baik lilit2 kt tgn tu rantai tasbih smbil berzikir kepada Allah… pahala dh tentu dpt, kesihatan yg baik sudah semestinyer…

      0
      0
  61. miss_pinky says:

    SENANG CITE,SAPE NK BELI,BELI LA,XNK BELI SUDAH.
    HUUHU.
    KALO BETOL PAKAI GELANG NI BAGUS UTK KESIHATAN,AD DAPAT PAPE SIJIL KE DARI JABATAN KESIHATAN.??

    0
    0
  62. mak tok says:

    kalau ghega asai rm78…jual balik rm156 dah laa…jgn ambik untung byk sgt…meniaga ni baguih…dlm islam pun memang digalakn meniaga… tapi kena belajaq dulu ilmu muamalat no…

    0
    0
  63. era says:

    hahah gelang ni silap2…gosok2 leh nampak cap tin melo…( besi recycle )

    0
    0
  64. kutu says:

    mesti esok2 statement ac ni kate untung lebih company dia buat zakat, derma org susah dan sebagainye… hahaha.. alasan budak darjah 6 dia pakai ni… nk elak kena sembur air liur customer…. taubat jalan terbaek.. dasyat bisness mcm org yahudi… tipu org je… bisness mee segera…

    0
    0
  65. betul la harga gelang tu RM78..cume dijual 1000 sebab nak bagi bonus..bonus pun RM500..balance2 tu kos operasi la kot..

    tapi kene paham la..mana2 MLM pun harga produk memang dorg akan up sebab nk kasi bonus..

    kalau nk murah beli sendiri kat luar la..haha

    0
    0
    • ac kantoi says:

      tengorak kau sufi!

      gelang RM 78.agak2 r nak mark up.kan 2 dah masuk kategori riba’.yg amat nyata!
      sufi n ac n geng2 yg kaki kapurrrrr..memg rakyat malaysia xnak beli pon gelang si ac mabok 2 .lebih baik kami pakat2 g guangzhou (kilang yg ac dok bli gelang puaka dia 2), bli sndri banyak2.pakai kat sume fmly termasuk r lembu kambing beruk mak yeh….
      ngeh3x……

      0
      0
    • sape2 la says:

      klo mcm tu sufi, ko leh la buat mcm ac mizal tu, ko buat tshirt printing kan? ko leh la print tshirt ko rege rm8, ko jual rege 1000, mlm la katankan, ko leh pakai bently lepas tu, perk sebelah ac…adat mcm la katakan…mesti kena tayang kereta!

      0
      0
    • krazix says:

      sufi acik kau

      0
      0
  66. rm500 bonus setelah berjaya memperdaya(oghe kelate kato ‘kecek’) kaum keluarga jadik downline.
    bebal btul.

    MLM nie xdpt tidak, musti bergerak ngan tipu kluarga dlu…spupu2..sdara2..waris2…pastu kwn2…

    MLM-member lipat member.

    0
    0
  67. naza says:

    apa hal lah bila aku tgk muka AC ngan khai dlm paper ni mcm sengal je ekh

    0
    0
    • BumbleBee says:

      seb baik lagi xde si salima sebelah tu….~

      0
      0
      • naza says:

        hehe…maunya dia lak yang menitik air mata mcm company dia lak. dekat facebook pun dia yg paling mengelabah

        0
        0
        • BumbleBee says:

          ekeke…’kelalar’ laaa~~

          0
          0
        • naza says:

          ac hoi ac…surat penerimaan dato dah dapat…tapi penganugerahannya untuk mem’valid’kan lagi belum right. yang mengelabah pakai dulu tu kenapa. nnt kalau jadi apa2 x delah malu tu datang menimpa nimpa. kelalar lah Abang AC Golang ni

          0
          0
        • BumbleBee says:

          setakat sama taraf dgn Ameng Spring jer sbb penah dpt anugerah sama dr sultan yg sama…. itu pun dier nk banggakan smpai kan lom rasmi lagi dh giler kuasa nk pakai…

          0
          0
        • naza says:

          wahhhh….makin panas cerita AC ni. yang peliknya dlm facebook siap bagi tau gelang tu bukan dari cina tapi dari UK. siap bagi link. nak kata rega golang tu bukan RM 78. Tup meletup!buat press conference kata RM500 dan selebihnya hasil jualan gelang untuk duit komisen, kos lah apa lah. mana satu yang ko cakap betul ni AC. Dah semua ko cakap macam plastik.mana lah org nak percaya. adoiiyaiiiiii…

          0
          0
  68. karipap sardin says:

    hahahha… dlm pada kalut tu sempat lagi buat rambut pacak… khai muka takleh blah!! macam nepal! dah la…. sedarla khai yg kau tu sedang kena [email protected] menipu… kau merosakkan imej kau…

    0
    0
    • naza says:

      hehe jaga imej la beb….tu pun si khai yg tolong pacakkan. kasi kipas sama bos.kesian lak aku tgk muka khai ni..teringat gaya nari dia masa AF. style tangan dok kipas tu. sesuai dengan situasi skang

      0
      0
    • BumbleBee says:

      laki bini…plak tu join. Ape nak jadi~

      p/s: duit membesarkan anak dgn hasil kesedihan orang lain…

      0
      0
  69. wak lu.... says:

    inilah akibatnya mengabaikan nafkah anak2 macam mana AC ni boleh diberi gelaran datuk????????? makin dia beri kenyataan makin teserlah kesalahan2 yang dia lakukan

    0
    0
  70. orang kampung says:

    Ini hah saya copy paste AKTA JUALAN LANGSUNG 1993 (AJL 1993):

    b) Pembayaran Insentif

    Syarikat yang menjalankan perniagaan jualan langsung hendaklah menyediakan suatu insentif berasaskan jumlah atau kuantiti barang atau perkhidmatan yang dijual atau diedarkan oleh tiap-tiap peserta yang diambil masuk ke dalam skim dan bukan daripada pengambilan orang ke dalam skim.

    c) Peserta tidak boleh membeli barang atau perkhidmatan dalam harga/amaun yang tidak munasabah

    0
    0
  71. iynies says:

    abg nara…. JAWAB lah… bkn JAWAP…..

    0
    0
  72. ada says:

    saper yg ugut nak semelih dia tu? siannye org tu, mesti loan dah keliling pinggang sbb join ac… nauzubillah

    0
    0
    • acab says:

      baca la blog Bro Aidid Muadib… mana ade orang ugut dia.. dia je gelabah lebih…poyo tahap gaban ni..

      0
      0
  73. fadah says:

    dah bosan ngan isu macam nieee…

    0
    0
  74. Anti MLM says:

    tgk muka si AC ni mcm muka budah jahat…rasa tak puas je tgk muka dia ni….

    0
    0
  75. Y says:

    bukan senang nk jadi senang bkn susah nk jd susah,korang xpyhlah invest dlm benda2 mengarut cam gelang ac nie,cm dia sorang jek wt bisness kt malaysia nie smpai org xtau bpe sen kos kotak,operation n pe semua tue,cmniela klu modal kecik wtla bisness kecil2lan,yg sje cari penyakit wt bisnes yg leh kondem ko blk wtpe?nk jual gelang boleh,tp harga tue agak2la..klu kos gelang tue rm78 jual rm100 org leh trima lagi,sistem mlm ke slm ke ttp sama,xde yg lari sikit pun…lagi 1 lesen under nama anak syarikat,tp setahu aku xkirala anak syarikat ke ape,setiap syarikat yg beroperasi mesti berdaftar lagi2 main company dia..klu cmtue lain kali gunala nama sub company xyh guna nama main company tuk jual produk,tue pun nk kena aja ke?tuela org wt bisnes dia nk wt bisness tp ilmu xcukup..pe laa…kn dh susahkn diri sendir,alamat pasni bengkokla nk bayo bentley tue..

    0
    0
  76. Anti MLM says:

    apa tahap pendidikan si AC ni? CEO big corporation pun kena kerja keras nak kaya…

    0
    0
    • sape2 la says:

      ada org nak kaya tu sampai 7 keturunan, ni stahun pun dah leh pakai bently, hummer coming soon kot, tatau la bape panjang lagi wishing list kreta yang dia nak beli

      0
      0
  77. LaraHati says:

    WAT GOES AROUND CUM AROUND…..Rite Tak AC???? inilah hukum KARMA…….

    0
    0
  78. suka hati says:

    die ingat org malaysia nie boleh ditipu hidup2 ke mcm artis af yg kelulusan takat SPM tu?,,cabar la die jawab dengan fakta yg jelas mcm yg aidid buat tu,,aidid muaddib ko mmg hero bro,,salute !!! sedarkan lagi org2 melayu yg nak cepat kaya dgn benda2 yg lagho mcm nie…

    0
    0
  79. ago says:

    setelah membaca dan memerhati selama berminggu-minggu, baru la dapat aku cernakan isu yang melanda..

    so pada sesapa yang dah buat pendedahan2 yang berkaitan tue, terima kasih lah yer..

    jasamu dikenang, budimu disanjung
    baktimu tebilang, dikau terulung

    ~weee~

    0
    0
  80. Kita says:

    yang kelakarnya, belum dapat gelaran Datuk, dah tak sabau pakai gelaran tu. Weih! Kalau camtu, kalau org masih belajar medic, leh lah guna gelaran Dr in advance, gitew? Ha.ha…ha… kalau camtu, mesti ramai org mati

    0
    0
    • BumbleBee says:

      org yg confirm naik haji thn depan, bleh laa suruh org len panggil dier haji tahun ni…ekekeke..

      p/s: bukan nk mendoakan, tapi kalo pendek umur tak sempat jumpa Disember 2010 camaner AC oiii?

      0
      0
  81. Reena says:

    Eleh..baru org tulis ‘sembelih’ dah menggelupur wat report polis apa bagai…abis..yang kau ‘SEMBELIH’ buyer dgn harga kau yg tak masuk akal ni..takde plak org pi wat report polis or dan dan hire body guard. Stakat kaya tapi sebenarnya modal org lain, baik dok dendiam lah AC (Akal Ciput).

    0
    0
  82. eli says:

    ni dah haram ni….amik untung berkali2 ganda…

    0
    0
  83. zamira says:

    hanya Allah jua yg mengetahui sgala-galanya. tguuuuuuuuuu

    0
    0
  84. Misha Omar says:

    nasib misha tak join..

    0
    0
  85. Sudah la khai… ko jadi penyanyi mcam dulu balik. ramai peminat ko masih ader nk tgk ko nyanyi lagu dambaan pilu

    0
    0
  86. chinta chanduri says:

    setuju dgn joko,,tak lama lagi kite tgk sape yg jadi dambaan pilu,,haha

    0
    0
  87. Miss pocO says:

    mak aiii…besarnye komisen sampai rm500…

    komisen jual keta pun x byk camtu…

    kayo…kayo…

    0
    0
  88. Miss Marquis says:

    dah Datuk rupanya.

    0
    0
  89. neo_fatani says:

    korang mmg jeles…xleh tgk bangsa sendiri maju… bila maju cenggini pulak peramgai korang2 sumer… yg bangsa lain dok tapau korang kaw2 korang langsung xheran… hapae2ntah…

    0
    0
    • puteh says:

      TAK BOLEH tgk bangsa sendiri maju? Maju dengan menipu bangsa sendiri?….ini yg ko kata jeles?…….ko yg ntahhapae2 ada la…

      0
      0
    • sape2 la says:

      aku pantang betul ngan manusia tak reti bahasa ni, eh ko dah dapat komisen dah dari ACK (ac kantoi) tu ek??? beb,mana ada skim piramid leh majukan bangsa, perosak bangsa ada le!!! tu la, cikgu ajar kat skolah, ko pi main guli kat blakang, kan dah tak bekembang….hey bebudak skarang ni, mcm mana la bangsa nak maju!

      0
      0
  90. detective conan says:

    aku da baca blog aidid mu’adib tu n aku tak nmpak pun unsur2 ugutan..apsal dia nk takut lak kat aidid tu..aku baca blog aidid tu tergelak sampai keluar air mata ada la

    0
    0
    • zzz says:

      haha btol2.. aidid mmh ‘kelalar’.. plg ske ble hmpir sume hujung ayat die nk gune pkataan ‘gitu’

      0
      0
  91. kick buttowski says:

    brg ajaib,bungkusan pun kn ajaib gak…mahal gila bungkusan

    0
    0
    • sape2 la says:

      beli gelang dapat tingkatkan kesihatan, beli kotak dapat ubatkan penyakit sampingan… sbb ti mahal beb! lol, sebelum tdo rebus kotak n minum airnye (minum air rebus kotak tu sbb duit dah habis, tak leh beli lauk), agak sengkek lagi, potong gelang tu kecik2, telang mcm vitamin

      0
      0
  92. Reena says:

    Drpd belanja beli gelang dgn rega yg tak tercapai dek akalmu tu..baiklah duit tu dibelanja beli kuih gelang @ kuih keria. Selain dpt beli byk, kita gak dapat beramal dgn bersedekah kat org2 kampung mahupun ketua kampung ketika mesyuarat pemilihan. Kira sponsor mkn la ni. Lebih baik kenyang mkn kuih gelang drpd makan penampar ataupun makan pelempang org yg dah terbeli gelang yg malang (maunya tak malang, duit dah beribu abis jadi ahli, bonusnya…hadooo..)

    0
    0
  93. anjing says:

    “AC dah bagi jawapan dan anda juga sudah membaca fakta-fakta yang dikeluarkan di beberapa blog tentang perniagaan AC Mizal ini. Rasanya anda semua dah cukup dewasa untuk membuat pertimbangan sendiri. Renung-renungkan dan selamat beramal ~~”

    I like that part, Nara. Subliminal message gitu. Kelalar.

    Baik la RM1000 buat berbekam. Rawatan alternatif gak. Sunah Nabi lagi. Xde GRUGI kalau berbekam. Kalau x berkesan, at least dapat pahala.

    0
    0
  94. bujang says:

    Kesiannnnn…….Biarkan siluncai terjun dengan labu labu nya…..huhuhu

    0
    0
  95. mama says:

    Pelik sbb ada jugak org nak sokong org yg terang-terangan menipu..apahal nak jeles kejayaan org yg tak abis2 kena sumpah seranah, makan duit haram? Kalau setakat kaya dgn cara menipu, itu bukan kejayaan namanya….sengal betulla…

    0
    0
  96. Aida bte Abdullah says:

    Helo…oooo…Amin…betul saya kata…kita jangan dengki dengan kejayaan AC Mizal…orang Melayu..boleh dikira yang jadi Jutawan…jadi Penengki Banyak…Amin..Allah akan sentiasa menunjuk Jalan pada Hambanya yang benar! Memang patut dipuji…peribahasa pun ada kata…takut kerana salah…dan berani kerna benar…?…apa tak puas hati lagi..ke?….Pegang Prinsip sendirilah…tak payah nak salahkan AC…lainlah Minda orang yang joint Business AC …ni…dah tak berfungsi…!!!!

    0
    0
    • romzi says:

      Bukannya dengki Aida, siapa nak dengki kalau melayu kaya malah kita menjadi kagum,suka kalau boleh menjadi inspirasi kepada melayu yg lain untuk bergerak.
      Tetapi bukannya dengan cara menghisap darah kaum sendiri hinggakan untung hampir 1000%.Apa giler ke?
      Asalkan dikenali kerana ianya artis mengunakan peluang itu nak cekik darah.Hati budi org mcm ni dapat di pantau-sanggup nak senang atas kesusahan org lain.
      Aku hormati org mcm Arwah Datuk Sosilawati seorang jutawan tak cekik darah tetapi banyak pula penglibatan untuk menolong masyarakat sanggup mendermakan 1 juta setahun untuk golongan susah itu pun tak mahu membesarkan pengorbanannya.Sungguh Melayu kehilangan org semacam dia, supaya ia inspirasi kpd masyarakat melayu untuk maju.
      Kalau kedekut pun, tak mau mcm Datuk Sosilawati pun menianga tu biarlah jangan cekik darah-itupun dah cukup aku tengok org melayu kaya tumpang gembira walau tak dapat sesen pun.

      0
      0
    • kentang putar says:

      dear Aida bte Abdullah
      u need to tune yr sick mind –

      and dont talk Goddish here…

      melayu bole kaya- tp tolong jangan tipu org – regardless jenis bangsa dan warna –

      bos ko penipu beli gelang kat tanah besar china yg murah, dan jual mahal berkali2 ganda….oh its ok pd puak kat kandang engkau kat ACK tu atas alasan bznz maaaa…mesti mau untung (bznz kera) – well fine … bg can la
      persoalannya kalau murah – ade ke khasiatnye minah oii
      go tell yr boss – jangan tipu org kalau mau kaya
      boleh ka tanggacheeeee….

      0
      0
      • kentang putar says:

        Dear Aida Bte Abdullah

        free online tuition class to u (u can share with yr boss – emm i think Aidid dah ajar dia – mungkin u missed out – next time jgn tuang)

        refer yr quote “Pegang Prinsip sendirilah…tak payah nak salahkan AC…lainlah Minda orang yang joint Business AC …ni…dah tak berfungsi…!!!!

        A) JOINT – is a slang term for a cigarette rolled using cannabis. Rolling papers are the most common rolling medium among industrialized countries, however brown …bla bla

        B) JOIN
        a : to put or bring together so as to form a unit < da..da..daa

        Quiz bulan minggu ini- circle yr answer A or B

        0
        0
        • Kamil says:

          ok cik aida, saya mintak bayar balik duit member saya. mana tau kut2 gelang tu diperam dalam puk1 cik aida 7 malam ia bole bertukar jadi gelang emas, ble gak jual balik walaupun harga tak sampai seribu.

          0
          0
  97. takbaik taw says:

    kita nak wat bisnes kene ade akad jugak..cam nk kawen tu..urusan yg mengesahkan penjualan..tapi pelik gak dia ni kaya mendadak..jual gelang je kot..xtaula nak kate ape..kebenaran akan muncul jgk nanti..doa2kan..jgn tipu bangsa sendri yg da lemah ni.

    0
    0
  98. hebat says:

    ramai yang comment orang yang tak tahu tentang bisnez….kelakar

    go AC….i support you

    0
    0
    • kentang putar says:

      dear hebat – yewkhhhhh
      hahhahha bodo la ko duduk bawa ketiak dia lagi
      hhahahha – x tahu ttg bznz? hahhaha kapla tengkorak hang laa…

      SAY NO TO MLM -jangan layan salesman/woman MLM …cakap tak nak aje sudahlahhhh….

      0
      0
    • puteh says:

      xtau bisnes lebih baek dari tau menipu & mencekik bangsa sendiri……………

      0
      0
  99. The Lady!! says:

    tumpang lalu…biar lah AC dgn biz dia.suka hati lah dia nak up berapa ja..itu kan biz..biasa la..yg kmu mau sibuk2 napa?…jeles ka org ada biz…hahah..klu sa pun mau juga untung banyak2 bukan haram bah..isk isk kasian de loh

    0
    0
    • fikir says:

      aah.. biarla AC ngan bisnes dia yg menipu org tu ye? jeles ngan bisnes dia? u must be kidding. kalo da amik untung 100% tu bukan meniaga cik lady, tu amik riba. please google kalo u sdiri x jelas ape makna riba.. agaknya u ni x pnah bli barang kot.. bisnes tu boleh, tp jgn la smp menipu org dgn harga mcm ni.. ni cekik darah namanya..

      0
      0
      • Kamil says:

        sibuk sbb tu duit keringat orang lain yg kerja siang malam. Kalau duit tu aku korek dari puk1 kau, rasanya aku tak bising kut….

        0
        0
  100. The Lady!! says:

    BELAJARLAH UTK TIDAK JAGA TEPI KAIN ORANG LAIN. CEK DULU DIRI SEMPURNA KA TIDAK!!!! STOP TO TALK ABOUT PEOPLE IF U NOT THE 100% PERPECT ONE!!!

    0
    0
    • sape2 la says:

      ko mental sengal bongok, ko le pro-mlm, terang lagi bersuluh, patut le kain ko koyak rabak! tak perfect langsung!

      0
      0
      • Kamil says:

        kitaorang bukan cakap kosong, mintak penjelasan lanjut, kalau betol ACK ada problem, kasi ganti balik semua downline2 yang jadi mangsa, itu je yang aku mintak, jual je bentley tu. Sanggup diri dicerca, disumpah, dimaki setiap hari untuk kesenangan hidup. Maruah dan kemulian diri semakin hari semakin kurang, tak pe la, duit banyak walau pun muka org tgk pun rasa nak pijak.

        Try la bagi penjelasan dan win – win solution, at least kalau tak dapat 100% bagi sikit2 pn kitaorang tak bising sangat, ni tak main diam je, tau2 report polis, keluar statement tak jelas kat Metro. Ko ingat orang ble caya ko punya statement tu? Lebih2 lagi mangsa2 yang banyak menanggung hutang ni…

        0
        0
  101. The Lady!! says:

    Kalu kmurang da tau gelan tu mahal napa mau beli?…bukan salah AC kan..hahahah…pikirlah sendiri…

    0
    0
    • sape2 la says:

      gelan????? mmg ko bongok bengok bingai sial!

      0
      0
    • Wuyoo says:

      The Lady!! ni agaknya pmpuan yg slalu lompat pagar kot masa kelas agama

      dia mnat msuk kelas business tpu org je kot
      confirm dia ni xtau blasan nun sana lpas dia mati

      kmewahan dunia smentara je syg oi
      mkan duit haram berkulat ler perut…
      smpai ke anak cicik dk mkan duit haram tu yg lahir mat rempit n pelbagai agy sampah msyarakt
      pk2 la syg oi..
      duit bnyk pn bkan bleh wt beli tiket utk msuk syurga yang

      0
      0
    • Kamil says:

      malan x berbau, mana aku tau gelan tu tak de nilai, aku sndiri pn hmpir2 nk join haritu, sib baik duit tgh kering, siap wat ceramah kat tmpt keje, cheh, da tipu org swasta nak tipu org goverment plak, ckp berapi kununnya nak tolon melayu, tp sbnrnnya nak jahanamkan lagi ada la….

      0
      0
  102. Ida Bienvenu says:

    Hey check out my blog too. I hope i have some fun stuff too.

    0
    0
  103. LaraHati says:

    WAT EVR!!!!!!!!!!!!!!! wil see wat apennnn nxtttt

    0
    0
  104. Kamil says:

    Kesian aku tengok org2 n binatng2 yg backup AC. Dislike comment lg banyak dari Like. Sah-sah kaki penipu, orang tanya lain, putar alam kat lain. Soalan aku bagi pihak office mate aku, bila dia akan dapat hasil, dah 8 bulan join tak dak apa2 pun, keluar2 cerita si tak guna ni dah banyak scam orang.

    Takut mati, baru orang keluar ayat sembelih dah kecoh, yelah, sapa nak mengerjakan bini baru dia tu kan? Kalau dah mati, tu belom mati pucuk lagi. Tengok gelang ko boleh tak hidupkan balik pucuk tu.

    Ko terusla puja Gelang Sampah ko tu, yang kaki backup ko pun aku nak tanya, boleh tak korang bayar balik ganti rugi mangsa2 yang dah join program mengarut AC ni? BOLEH KE TIDAK? Itu soalan aku untuk semua yang mewakili ACK. Korang ganti rugi semua kerugian tu dulu, InsyaAllah, nama ko bole bersih balik AC. AKU CABAR KORANG SEMUA.

    P/S: Dah gemuk dah Khai skrg, da tak hensem cam dulu, telinga dah nmpk cam dah capan, muka makin menyampah aku tengok, jgn2 gemuk hasil dari duit haram, aku bukan jatuh hukum, cuma syak saja.

    0
    0
  105. xreti2-topup says:

    mmg mnipu ja dia ni…khai n afif my star lg yg bf si salima af pn dok bekap ac kata mng kes nafkah ank..menang hotak dia 6pak sgt nk bodek bos…kaya dgn duit riba watpa…

    0
    0
  106. vemma_brand_partner says:

    gelang RM1000, komisen ahli RM500… ahli tu dimaksudkan pekerja ack ke??? wow gile kentang komisen RM500…. so betullah harga kos gelang tak sampai RM100 pun…. untung syarikat + kotak + delivery = RM500….

    apa yg sy nampak ack bukan menolong rakyat yg join tapi lebih kepada menolong pekerja iaitu ahli ack sendiri…..

    0
    0
  107. wintergurl says:

    Upah security ?? mahal tu bang …
    sanggup pula jantan ni upah security …tapi bagi nafkah kat anak2 tak sanggup … kata tak mampu …..

    0
    0
  108. Well, this was kind of boring but whatever.

    0
    0
  109. EMO says:

    sudahla kawan2…jgn ditembak jasad yg sudah mati…
    ingin saya igtkan diri dan saudara/ri,
    yakinla setiap budi dan judi ada balasannye..
    malah yg mengumpat dan mengata ni pun akan ada balasannya nnt…
    pada yg menipu dan mengata, muhasabahla diri dahulu…
    pada yang ditipu, belajarla dari kesilapan agar tidak berulang…
    pada yang difitnah dan diugut, doalah kerana doa mustajab..
    pada yang menegakkan kebenaran, tahniah dan terima kasih…
    pokok pangkalnya, yang benar sentiasa dalam rahmatNya,
    yang buat cerita, jgn sampai merana selama2nya….

    0
    0
  110. shy says:

    haha.. ac ooo ac… budget leh lepas la tu.. pada sapa yang ugut ko tu aku rasa dia terus kan la niat dia tu.. org mcm elok je kena tibai… sedih aku … penipu camnie.. tah brapa org la anak, bini yang puasa tak makan sbb laki dia join ko..hahaha.. ac mizal.. malaysia malay biggest loser..

    0
    0
  111. krazix says:

    gelang 70. kotak 430. komisen ahli 500. heheh

    0
    0
  112. Logikka says:

    Sbb perangai tamak ac dan bini dialah:-
    a) ramai artis yg join bisnes gelang dia ni tarik diri dan xnak bagi komen sbb pe tarik diri sbb xnak gaduh dgn ac

    b) sbb tulah ac bole pakai kereta mahal mcm bentley

    c) krn perangai hodoh dia jugala, maka xhairanla bila masuk court ac xbyr nafkah anak2…

    renung2kan dan slmt beramal.

    0
    0
  113. nobody says:

    apela korang ni..tau nk maki n kutuk orang je..cmne melayu nk maju..baru nk berjaye dh kene kutuk..
    sukati diela nk jual bapepn gelang tu..bukan die pakse korang blipn..Bill Gates jual windowsxp sampai sampai rm900 tu korang xpertikaikn plak modal bli cd sekeping 50sen je,pastu die bli byk2 silap2 10sen je sekeping..pastu jual sampai 900..korang bli hp sampai 2000 tu ade korang tanye syarikat hp tu wat hp tu bape modal die?barang2 elektronik tu modal main 3-4 ringgit je tau x?tp sbb bnde tu die rase seswai jual hrge cmtu..mmg terbuktipn sbb ramai yg bli..die xpksepn korang bli..kalo xlaku maksudnye xseswai harge camtu..so dieorgpn turunkan harge..korang xterpikir ke nape bile hp yg mahal2 tu turun harge sampai separuh dari harge asal tapi masih lagi dijual?so jualpn masih lagi untung..cmtu bape banyak dieorg untung sbnrnye sblm turun harge dan berape sebenarnye modal dieorang?nape xde sape pertikaikan?sbb yg jual tu CINA..bile cina tipu melayu xde plak sape2 pertikaikn..sbb tu cina skng ni pegang ekonomi malaysia..kalo cina tutup kedai xbleh hidop org melayu..mcm kes AC ni,die dpt bapepn harge gelang tu hak die..abis tu kalo die dpt free gelang tu bermaksud diepn kene bg free kt org lain la?kalo korang rase korang bleh dapat hrge rm78 mcm die gak xpayah la bli kt die..g jela bli direct..ac rase gelang tu cantik dan sepatutnye nilai die lebih dari rm78..so die jual la 1000..orang yg wat gelng tu la rugi sbb xtau yg gelang tu bleh jual 1000..ok lagi 1 contoh..kalo tetibe ferarri wat model baru n rase mcm xleh jual mahal pastu die jual kat korang rm2000 je sebijik..tp korang tgk kat mlysia mesti bleh jual sampai 2juta..konfem korangpn jual 2juta sbb kualiti ferrari tu sume rakyat malaysia tau..kalo korang jual 5000 je cnfm xlaku sbb orang akan pikir 1-mesti kerete tu problem 2-xpun kerete curi 3-mesti kerete reject 4-kerete potong kot..btol x ape aku cakap? same gak kalo ac jual gelang secantik tu rm78..cnfm akan timbul cite lain plak..1-gelang curik 2-gelang tiruan 3-watpe bli gelang tu,baik bli gelang “poh kong” je..kedai cine gak..lagi 1 biasenye orang tinted kerete sampai 7ratus tu..korang xleh pk ke plastik nipis tu harge lagi mahal dari emas?xsampai 100grampn plastik tinted tu..aku tau la camne cine menipu..16taun aku keje ngan cine..tp xtau nape melayu asik nak percaye kt cine..sampai cine bleh kaye raye..pasal nafkah anak tu aku rase la xpatut nk mintak sampai 3700 tu..nafkah anak apeje..makan minum,pakaian,tempat tinggal,duit blanje..yg nak g sampai skolah private tu apehal?siap nk orang gaji lagi..mak die xreti2 nak tunaikn tnggungjawab sbg ibu ke?masak utk keluarga,kemas umah,basuh baju..kalo die rase xnak wat bnde yg sepatutnye die wat die la yg bayar orang gaji..ok katekn la korang malas nak wat keje rumah,pastu korangpn carik org gaji n suruh jiran korang bayar gaji die..cmne?xkene parang korang?bende tu tugas korang..ape plak nak suruh org lain bayar..gile ke ape?..kadang2 bercakap pakai otak..sbb tu la melayu xmaju2..mmg sampai bile2 la orang melayu mkn gaji n cukup 55 makan pencen..g keje pagi balik petang..cukup bulan dapat gaji..tupun cukup2 makan je tp selera besar..kerete nak besar2,rumah nak besar tp xcukup duit..pastu mula la nak carik sape2 bleh adjust payslip nak wat loan nak tipu bank..bnde ni hakikat la..jgn la nak ckp “X”..esok bile xdpt bayar kerete kene tarik..dah nak kene tarik sorok plak kerete..apela punye perangai org kite ni..bile dgr org lain yg sblm ni susah pastu berniaga n jadi senang sket mule la wat siasatan pasal bisness org tu..bkn nak support..tp kalo cine yg dulu miskin pastu bisnes jd kaye xde plak nak siasat..siap bangge2kan lagi tu..biasela kite dgr ayat camni..”ah seng tu dulu kedai die buruk je,tp skng dh kaye die..siap pakai kerete besar lagitu..pandai die bisness”..xde plak sibuk2 nak siasat bisness ahseng tu..sbnrnye bkn bangse lain menjatuhkn melayu,melayu sendiri yg menjatuhkan melayu..sedarlah wahai org sebangsaku sekalian..buanglah sikap buruk tu demi memajukan bangsa,negara,dan agama kite ni..

    0
    0
  114. Excellent publish, very informative. I wonder why the other experts of this sector don’t notice this. You should continue your writing. I am confident, you’ve a huge readers’ base already!|What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It absolutely useful and it has helped me out loads. I am hoping to contribute & help different users like its aided me. Good job.

    0
    0