Written by AbangNara | June 3rd, 2014

Aduh. Sedih juga hati melihat luahan hati anak Abby Abadi yang bernama Danish ini terhadap bekas bapa tirinya, Farhan. Video yang telah dimuat naik oleh Abby Abadi menerusi akaun Instagramnya ini menunjukkan Danish memujuk bapa tirinya untuk berkahwin semula dengan ibunya. Malah Danish turut meminta agar Farhan tidak berpeleseran bersama rakan-rakannya.
anak abby abadiAntara kata-kata Danish menerusi video itu ialah:-

Abang rindu Abi, Abi jangan ikut geng-geng Abi yang pergi karaoke, cyber cafe malam-malam tu. Itu semua duniawi. Ala, Abi kahwinlah dengan Mama balik. Apalah dosa Mama tu Abi

Walaupun begitu ada pihak yang mempertikaikan tujuan Abby memuat naik video ini kerana sedikit sebanyak ia membuka aib bekas suaminya itu. Apa pun, semoga pujuk rayu Danish berjaya. Sama-samalah kita doakan agar Farhan dan Abby boleh bersatu kembali demi anak-anak terutamanya.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

151 responses to Abi Jangan Pergi Karaoke, Cyber Cafe – Anak Abby Abadi

  1. wawa says:

    hmmm…

    0

    0
    • Anonymous says:

      Org xnak dah abby…. X perlu guna anak untuk pujuk farhan…. Dia tu kena kejutan budaya….. Cr le bahagia dgn org lain….

      0

      0
      • Fahrin Ahmad says:

        pegi cyber cafe, umah ko takde pc ke,
        takde intenet ke…huhu

        0

        0
        • Datin K says:

          hahaha.. ha kan.. pelik juga ni.. pergi cyber cafe, rumah sendiri tak de pc ke kan.. ke dok main game.. ye la, kat rumah sendiri kan ada ustazah. hehe.

          0

          0
        • Bedah says:

          Bibit2 meroyan abby telah kembali…

          0

          0
        • che tok says:

          tahun bila pgi cybercafe tu wahwahwah,,, budak2 skolah je lyn main game, org skun guna pc lptop hp kt umh lor… cc pun da x bnyk da skun cm dlu.. motif?

          0

          0
        • awek cun says:

          ape korang pelik sangat farhan tu pegi cc dowhh?
          farhan tu org kelantan org kelantan mmg noob , gamer skrg kt uma je siap lcd 50″ lg hoi org kelantan je bsepah kt cc tu main CS pastu mekak2!! sampah

          0

          0
        • chronicz says:

          gile la abby nak bagi laki dia main games online dan karaoke kat umah, suma tu kan duniawi bagi setazah abby.. sb tu la paan g buat sume benda tu kat luar..

          0

          0
        • miss m says:

          aik.. guna anak pujuk ex husband balik ke ape ni? biasa laa orang muda kan…

          0

          0
        • jiran owner cc says:

          Takde nya yg pelik .. org gi cc tuk main game sama2 dgn members .. berlambak lagi tu ..gamers je yg tau .. takya nak noob sgt .

          0

          0
        • amoi says:

          sudah sudah la tu abby..org dah taknak..ko terhegeh2 kenapa..jgn mula lg sikap meroyan ko mcm dulu..diam lebih baik…walaupun niat anak ko nak pujuk bpk tiri dia bebaik dgn ko, xyah la smp masukkan kat IG..ape salah htr je video tu kat whatsapp ke ape ke..ni kat IG jgk ko nak letak sdgkan perkara2 cmni leh burukkan lg keadaan..hikssss…

          0

          0
        • kak salmah says:

          kak salmah online blog Nara kat cyber cafe jer….Abby nak marah kak salmah jugak ker ??
          Minda tu tolong pikir positif sikit yer, mana tahu Farhan pergi CC main game ker…tak kan nak berkurung dalam rumah 24jam.

          0

          0
        • Cc says:

          Hubby owner cc. Fullhouse smpai pukul 12mlm bdak2 xnk balik. Main games online dgn kengkawan.. Yg xtau situasi jgn noob sgt. Ingt org p cc semata2 nk fesbuk ke? Bukak minda sikit. Dah lebih 3taun bkk cc. Geng2 owner berlmbk2 kat cini. Tq

          0

          0
        • Olga says:

          tgok video tu boleh nampak c Danish ni dipaksa bakyah suruh ckp mcm tu!
          Ayat “DUNIAWI” tu x semua budak2 seumur Danish ni tahu!
          Bakyah ni gigih sgt nak tunjukkan konon diri dia tu syumul! yg salah c Farhan duk melepak! Dulu pun masa c Norman menikah dgn memey kemain lg pura2 sakit masuk hospital. pastu amik gambar sendiri tgh tido atas katil hospital! Wadefak! ingat org tak taut?
          Kalau aku jd Farhan aku lupakan je c bakyah ni! xde faedah!
          baik aku jd anak vvip! duit berkepok! ko muka ada farhan! rugi x manfaatkan!

          0

          0
        • CANTIK says:

          tu clubing la bangg..

          0

          0
      • Neelofa says:

        si farhan ni muda lagi, jiwanya mgkin x sesuai abby,
        nak enjoy2 gtu,
        apa2 pun cyber cafe pun nk pegi,, hadoi..

        0

        0
      • Aaron Aziz says:

        dia bawak anak dia skali ke pegi karaoke,cyber cafe..
        bagus sgtt..bwak la pi masjid ke..

        0

        0
      • Wawa Zainal says:

        style artis zaman skarang,
        asal cerai je aibkan suami..

        0

        0
        • momok says:

          Kau pun sama la wawa zainal dah kawen xnak ngaku dah terkeluar anak baru kalut nak ngaku dah kawen kalau x kena cop anak luar nikah pulak kan…

          Artis ni sama je hipokrit…bercinta xnak ngaku, kawen pun xnak ngaku bila dah cerai berai salahkan pasangan masing2

          0

          0
      • Bedah says:

        Perlu ke? choi lahhh..
        Move on lah please..

        0

        0
      • ketam batu says:

        org muda x puas lagi enjoy..

        0

        0
        • Anonymous says:

          ini kira mengaibkan suami kan?
          kenapa lah buat macam ni abby oii..
          dua kali kahwin, kenapa tak matang lagi.

          0

          0
      • humble says:

        Tak paham betol aku dgn abby ni….kalo betol nk pujuk, pujuk aje lar…yg sampai nk bukak aib org tu buat ape….jgn sampai Allah bukakan aib ko pulak lepas ni…

        0

        0
        • aida says:

          Abby nih dah mcm rita rudaini suka aibkan suami..tp rita lg teruk perangai..tp erra fazira ok xada pun nk aibkan engku emran walaupun dh bepisah…

          0

          0
    • udang kara says:

      x pyh la karok lgi abi weyh

      0

      0
    • afwan says:

      dah cerai, apa nak bukan aib bekas suami pulak, dah tu guna anak sendiri. abby ni tak tau malu ke….adoiiii…..sudah2 lah….buat mcm ni lg lah si farhan tu jauh hati. macam tak matang je abby ni

      0

      0
    • apa pun tak bley says:

      Standby semuaaaa…!!! Penyakit MEROYAN abby dah kembali..!!!!!!!!!!

      0

      0
    • cicakiut says:

      Detik hatiku mengatakan clubbing, cover jer kata cc dan karaoke.. mungkin salah detik hatiku ini, hanya Dia yang tahu..

      0

      0
    • wannabe says:

      abby, klau farhan nie matang orang nyer. dia x kawen ngan ko..

      0

      0
    • piah says:

      Kau faham tak,umur budak2 lelaki awal 20 an,mana lah tau nak jd suami bertggjwb. Die masih rasa xpuas hidup bujang. Kau pulak yg terhegeh2 nakkan dia. Kenapa sblum kawin x pikir die tu muda lg ke ape? Sebab kau nak compete dgn norman kan yg kau boleh dpt laki baru? Yelah mentang2 si norman tu dpt bini lawa,dan kau fikir kenapa kau x boleh? Marriage is not an easy task. Xkan kau nak kawin,cerai banyak2 kali? Ntahlah..fikir byk2. Xfaham aku ngan korg2 ni

      0

      0
  2. wakdoyok says:

    motif up video camtu?

    0

    0
    • rya says:

      tunjuk kegersangan abby. hehe…ntah mcm budak2 abby ni. dia mcm tak fikir dulu sebelum bertindak

      0

      0
  3. Blueberry says:

    abi mu anak muda belia.
    baru nk kenal dunia dah kena jaga dan bela.
    masa bermula tak pikir akan akhirnya
    inilah dunia..

    0

    0
  4. iza says:

    Ini la duniawi

    0

    0
  5. mama aqil says:

    secara xlgsg abby nye motip nk bgtau prangai buruk dan perangai xmatang si farhan nie laa..?? sudah sudah laa abby..farhan xckp papepon..asek ko..ko..ko dan ko lagikk..!!

    0

    0
    • lily says:

      org yg buat salah, mmg la x ckp ape2.. gamerz sgt kan smpi g CC..pastu g karok ngn member.. laki aku umur sama ngn farhan ni jgk..tp xde la main game semua.. kalo aku jd abby, aku tinggalkan aje c farhan ni.. mmg x layak jd laki sesiapa KALAU betul perangai mcm tu

      0

      0
  6. dian says:

    Tak yah la…lagi la mamat tu no turning back bila aib dia org tahu.
    cari la org lain…byk lagi org baik2. dah2 la drama2..

    0

    0
  7. amy says:

    malang jadi suami abby, lepas cerai aib bekas suami dijaja…..reda jelah abby. sepatutnya muhasabah diri….bukan terus buka aib org satu persatu.

    0

    0
  8. skudiver88 says:

    dhla abby..biarkan jela si farhan tu..die masih muda dan xmatang lagi…xpyhla nk up2 video bagai..aku dlu pun ade je experience cm gini cnte ngan org mude tp da xde jodoh so move on jela..yg pntg maafkan jela ape pn kesilapan die.. trskan je hidop biar si farhan ni ngan hidop die..dekatkan diri pada Allah dan jge dan besarkan anak tu baik2..tu lg afdal dan lagi banyak pahala…

    org mude memang biasela xmatang, ske enjoy, karok sume tu…aku tau farhan g cc sbb nak main dota…hahaha =p

    0

    0
    • akulah aku says:

      setuju ngn ko skudiver888,

      aku pon rasa dia pi cc main dota . main ngn kengkawan . hahahaha . adik aku umur sebaya farhan ni. still p cc lagik .

      0

      0
      • Nek Tipah says:

        Laaa… abby ngape dihaplod video iteww..gerenti teruss pecut lari kawan tuu… x ndaknya dia langsung… dah tau dia suka wat menda2 gitu… kome tu.. buat je laa rumah tu jadi cc n pusat karoks… kalu takut karoks dengar dek org.. tampal bilik dengan sepan.. kome kan penyanyi… islam itu mudah… mak pun main dotaa tau.. biarlaa c paaan main dota ngan anak jantan kome … esok anak kome besor ada mslh camni camne kome nak tackel?? sume manusia x sempurna.. sabor tu je kunci segala2… bukan dia skandal bagai.. kome tu Allah bg ujian kecik je camne nak handle.. kome dah goyah… cemana nak jadi ustajah..??

        0

        0
    • kiki says:

      kikikikikikiki

      0

      0
  9. Olaf says:

    ap la si abby ni..dh cerai tpi ttp nk aibkan suami…pas tu wakilkn anak wat memujuk plk…kalau org dh x nk tu dh le..kalau sekali kena lafaz cerai x ap le gak..ni smpi dua kali..kalau mcm tu gayanya bekas laki abby ni memg dh x tahan idup ngan abby ni..masa ngan norman pn sama..d aibkan juga..cuba la muhasabah diri abby oiii….bila ko tempel video mcm tu..nmpk sgt la y ko nk salahkan bekas laki ko tu…cuba la berdiam diri kan bagus…ishhhh…x abis2 meroyan abby ni…

    0

    0
    • Jiran sebelah rumah Arbaeyah says:

      Norman dulu, mmg dah cukup sabar..sanggup keluar rumah, tak tahan dgn mulutnya. kerana sayangkan anak2 dia hold dulu cerai berai..tapi si Arbaeyah ini menghalau dia kaw2..maaf kerana membuka aib mu

      0

      0
      • Laki i tak henm says:

        Tak pyh nak bela si Norman tu. Kalaudia suami yg baik ada dia usung tilam pi ofis. Curang lagi. Bini suka bebel ke apa ke bukan alasan utk kau curang. Moron. Abby ni suka sgt yg muka hensem. Itulah padah nya.

        0

        0
        • nurie says:

          LOL… bini kuat bebel n bekeng memang boleh buat laki jd curang ok. xheran knpe laki org g cari maknyah2 utk mendptkn kasih syg. pokoknye laki bini kne la balance jge rumah tgge. cube kau bebel kat laki kau 3 hari 4 mlm… br tau rasa.

          0

          0
  10. ciknie says:

    suami muda lagi, perkahwinan pun masih baru lagi kena ada toleransi. bagi ruang kat husband utk jadi matang. nobody’s perfect. second, tak perlu cerita semua benda kat internet. bila jadi artis, semua org pandang dan semua org nak tahu. just keep it to yourself.

    0

    0
  11. fairus b sulaiman says:

    yeah, i knew it … abby strike again … just like norman hakim fiasco when she appeared in WHI years ago to badmouth her ex .. now she using social media .. . its just a matter of time until she make a ‘special’ appearance in WHI or Primadona . the title will be ‘risiko suami muda’

    0

    0
  12. akulahperempuanittew says:

    Kesian la kat Abby, jangan kutuk dia sangat…dia sayangkan x husband dia tu..doakan la Farhan terbuka hati nak balik ke Abby dan anak2.. aku ni idak la fan si abby, siap kena block lagi kat IG dia sebab tegur kelaseran dia dalam berpolitik..tapi sebagai perempuan, saat mcm ni aku rasa kesian kat dia..bukan dia nak jadi macam ni..dulu kalo Norman tak tinggalkan dia utk pompuan lain, aku rasa tak terumbang ambing hidup dia mcm ni… moga Allah pelihara Abby dan anak2…dan semoga Abby tak depress sangat la…takut la dia hyper tension, anak2 dia kecik2 lagi….May Allah be with you always Abby…

    0

    0
    • Jngn salahkn sesiaper ... says:

      Knapa nak salahkan Norman Hakim plak? Itu dah salahkn Qada qadar spt Tdk beriman dngn Rukun Iman. Dah termaktub di Lauh Mahfuz jodohnya dngn Memey. Jika ALLAH tak izinkn Takkan ada Jodoh tersbut. KUN FA YAKUN. Enuf is enuf la Abby knapa nak aibkn org … @ pun anak abby yg uplaodkn sndri… Kesian anak2 … Rasa nak nangis dengar rintihan anak abby. Lain kali klu ada jodoh cubalah buat PEMILIHAN MENGIKUT YG DI SARANKN RASUL .. AGAMA di dahulukan. Cari yg SEKUFU … Tariklah balik video yg mengAibkn itu. Nanti org mengata Abby & Farhan… ibu ustz Kazim elias pun beza bnyk beza dngn Suami ke2. Smuanya di permudahkn Allah. Bnyakkan berdoa & munajat.

      0

      0
      • akulahperempuanittew says:

        Lorrrr..kor ni dah kenapa??? Senang nya menyalahkan takdir dan qada qadar atas sesuatu…bukan la maksud aku nak nyalah an Norman, tapi asal usul cerita nya mcm tu… kalo semua berpegang macam kor, maknanya apa2 jadi kat manusia ni mmg tak bleh di tegur lah ye?semuanya takdir, qada dan qadar lah ye??esok2 la, kalo si Norman buat hal lagi, (na’uzubillah) pun takdir lah jugak ye?? kalo mcm tu tak guna Allah kurniakan akal fikiran, tapi tak boleh nak guna…semua lelaki yang dah bagi perempuan beranak banyak2, pastu tinggalkan, pi kejar pompuan lain yg muda, yang tak beranak lagi, semua tu takdir je la ye??? nak berdakwah pun biar lah dengan hikmah dik oiiiii…jangan main hentammmm je…

        0

        0
        • akak fahamkanlah yg sy utarakn says:

          Salam kak sy berkata benar … ini lah yg sy pelajari bidang agama klu dah terjadi, trima dngn redha. Kita sbg org islam AMBIL IKTIBAR. Sy ulang ayat akak.”DULU KLU” NORMAN HAKIM TAK TINGGALKAN DIA SBB PEREMPUAN LAIN , ” AKU RASA “HIDUP ABBY TAK JADI MCM NI. Mana akak tahu hidup seseorng tdk begitu.PKATAAN “DULU KALAU” PUN TAK BOLEH SEBUT sbg seorg ISLAM. Inikan pulak PERKATAAN “AKU RASA”. Kita tak berkuasa atas sesuatu kak. Perkataan AKU RASA bukan hak manusia.Akak tegur tak salah tp IKTIKAD AYAT kene betul.Wallahu a’lam.

          0

          0
        • akak fahamkanlah yg sy utarakn says:

          Akak niat akak mmg baik sbb kesian kat Abby. Sy lg faham hati SEORG IBU spt abby sbb sy adalah anak mangsa keadaan. Membuat sy bertekad pelajari agama lbh mendalam. Akak perkataan akak td tidak sesuai dr SUDUT AKIDAH TAUHID & TASAWWUF. DEMI ALLAH SWT SY TIDAK MENGHENTAM SHJ BAB AGAMA. WAL IYA ZUBILLAH MIN ZALIK. Akak tau tak DOSA TERSANGAT BESAR BILA BERBICARA ILMU AGAMA pakai akal tanpa ILMU. Takkan sy semborono bab akidah. Akak matlamat tak menghalalkan cara. Niat akak sngt baik mungkin akak tak perasan td.

          0

          0
        • akak fahamkanlah yg sy utarakn says:

          Sy tak tahu lah klu akak ada pengalaman spt Abby & mommy sy. Sy melihat & mendengar mommy sy menangis teresak2. Masa sy baca pun sy dah sebak teringat masa kecik2. Tp sy tak pernah pertikai apa yg ALLAH DAH RANCANG UTK SY. Kita berusaha tp ALLAH YG TENTUKAN. Abby sy rasa dah berusaha slmatkn rumahtangga dia dngn Norman tp ALLAH tak izinkn. Sampai Abby kena cerca sbb berkata2 semasa emo x stabil. Ibu sy dah berusaha tp tetap terjd. Sy nak salahkn ayah sy slps itu smua berlaku?. Itu urusan dia dngn Allah kami smua maafkn dia.

          0

          0
        • akak fahamkanlah yg sy utarakn says:

          Tegur tak salah tp sila lihat kata2 jngn smpi tergelincir dr landasan akidah. Janji kita dah usaha sehabis yg mungkin slamtkn rumahtangga kita. Klu masih jgk result tak spt kita harapkan. Redhalah. Hidup mesti di teruskan krna PERJALANAN KITA SNGT PANJANG & LAMA DI BARZAKH MASYAR , NERACA MIZAN SEHINGGA TITIAN MUSTAQIM SBLM KE SYURGA & NERAKA. Mungkin kesakitan kesengsaraan di dunia adalah PAHALA & KIFARAH BG KITA. Adakah sy akan menyalahkn JODOH AYAH sy yg baru, tdk sama sekali. Ada yg cuba berpoligami, ALLAH TAK IZINKAN, IA TAKKAN BERLAKU. Kekuatan sy & ibu dtg dr ALLAH SWT.

          0

          0
      • akulahperempuanittew says:

        Reply to: Jangan Salahkan Sesiapa dan akak fahamkanlah yang saya utarakn:
        Sori to others coz’ I understand this is gossip blog, but I feel need to post this for this sister.
        Antara kutipan ilmu mengenai takdir:
        Manusia mempunyai kemampuan terbatas sesuai dengan ukuran
        yang diberikan oleh Allah kepadanya. Makhluk ini, misalnya,
        tidak dapat terbang. Ini merupakan salah satu ukuran atau
        batas kemampuan yang dianugerahkan Allah kepadanya. Ia tidak
        mampu melampauinya, kecuali jika ia menggunakan akalnya
        untuk menciptakan satu alat, namun akalnya pun, mempunyai
        ukuran yang tidak mampu dilampaui. Di sisi lain, manusia
        berada di bawah hukum-hukum Allah sehingga segala yang kita
        lakukan pun tidak terlepas dari hukum-hukum yang telah
        mempunyai kadar dan ukuran tertentu. Hanya saja karena
        hukum-hukum tersebut cukup banyak, dan kita diberi kemampuan
        memilih -tidak sebagaimana matahari dan bulan misalnya- maka
        kita dapat memilih yang mana di antara takdir yang
        ditetapkan Tuhan terhadap alam yang kita pilih. Api
        ditetapkan Tuhan panas dan membakar, angin dapat menimbulkan
        kesejukan atau dingin; itu takdir Tuhan -manusia boleh
        memilih api yang membakar atau angin yang sejuk. Di sinilah
        pentingnya pengetahuan dan perlunya ilham atau petunjuk
        Ilahi. Salah satu doa yang diajarkan Rasulullah adalah:

        “Wahai Allah, jangan engkau biarkan aku sendiri (dengan
        pertimbangan nafsu akalku saja), walau sekejap.”

        Bila aku kata “aku rasa”, bermaksud ianya tak semestinya akan terjadi, maybe akan terjadi atau takkan terjadi. kor tegur pun tak salah, walopun sampai 4 kali kor reply kan, tapi bila kor kata aku salah kan Qada dan Qadar dan menyalahi Rukun Iman, itu tak betulla la tuuu…. cepat sangat jatuhkan hukum iman seseorang ni salah ni dik. Kor tengok balik ayat aku.. aku doakan aku ni tak le tergelincir imannya pulak lepas reply yg ni… Menegurlah dengan hikmah, walmau’izatilhasanah… hidayah Allah tu kita tak tau dik… jangan la tunjuk kan sangan Islam agama kita ni terlalu berkeras sampai aku tulis macam tu jadi “seperti tdk beriman” bak kata kor… Panjang lagi kupasan takdir dan rukun Iman ni, tapi ini blog gossip, tak sesuai rasanya nak memanjang kan benda ni disini..buat marah dek orang je…

        0

        0
        • setuju.. says:

          Betul tu..dulu sy nie minat sgt ngan kak Abby waktu dia masih dalam kumpulan Elite sampai dia kahwin dengan Norman Hakim..dulu kak Abby ni ok sgt..jenis yang merendah diri..ada sekali waktu dia digandingkan dengan Erra Fazira dalam satu sesi fotografi waktu tu dia baru keluar dari kumpulan Elite dia cakap dia sedar dia bukan orang senang..sangat2 humble..lepas bercerai first time dengan Norman dia ok lagi..tapi lepas dia bagi peluang kedua pastu dia dikecewakan lagi nampak sangat perubahan kat Kak Abby..bukan nak salahkan Norman atau Qada dan Qadar..semua tu ketentuan..tapi tak semua orang diberi kekuatan dan ketenangan yang sama bila berhadapan dengan masalah..Kak Abby tu cuma berusaha tunjuk ‘kekuatan’ dia depan orang lain tapi cara dia salah..kita tak tau sejauh mana kesakitan dalam hati dia..kalau boleh jangan cepat sangat menilai orang lain…cuba letakkan diri kita kat tempat dia…lain orang lain cara menangani semua masalah..to kak Abby..muhasabah diri..dekatkan diri kepada ALLAH dengan cara yang betul..berbicara dengan ALLAH itu lebih baik daripada berbicara dengan sesama manusia…DIA nampak kesakitan akak tu..DIA bagi ujian bermakna DIA sayangkan akak..perjuangkan Islam dengan cara yang betul..ISLAM itu penuh kelembutan..tegur secara berhemah..teliti dan perbetulkan kesilapan diri…in sya ALLAH,bahagia itu tetap milik akak..mungkin kalau bukan di dunia di akhirat nanti..salam…

          0

          0
        • Setuju sangat.. says:

          Betul tu..dulu sy nie minat sgt ngan kak Abby waktu dia masih dalam kumpulan Elite sampai dia kahwin dengan Norman Hakim..dulu kak Abby ni ok sgt..jenis yang merendah diri..ada sekali waktu dia digandingkan dengan Erra Fazira dalam satu sesi fotografi waktu tu dia baru keluar dari kumpulan Elite dia cakap dia sedar dia bukan orang senang..sangat2 humble..lepas bercerai first time dengan Norman dia ok lagi..tapi lepas dia bagi peluang kedua pastu dia dikecewakan lagi nampak sangat perubahan kat Kak Abby..bukan nak salahkan Norman atau Qada dan Qadar..semua tu ketentuan..tapi tak semua orang diberi kekuatan dan ketenangan yang sama bila berhadapan dengan masalah..Kak Abby tu cuma berusaha tunjuk ‘kekuatan’ dia depan orang lain tapi cara dia salah..kita tak tau sejauh mana kesakitan dalam hati dia..kalau boleh jangan cepat sangat menilai orang lain…cuba letakkan diri kita kat tempat dia…lain orang lain cara menangani semua masalah..to kak Abby..muhasabah diri..dekatkan diri kepada ALLAH dengan cara yang betul..berbicara dengan ALLAH itu lebih baik daripada berbicara dengan sesama manusia…DIA nampak kesakitan akak tu..DIA bagi ujian bermakna DIA sayangkan akak..perjuangkan Islam dengan cara yang betul..ISLAM itu penuh kelembutan..tegur secara berhemah..teliti dan perbetulkan kesilapan diri…in sya ALLAH,bahagia itu tetap milik akak..mungkin kalau bukan di dunia di akhirat nanti..salam…

          0

          0
        • akak fahamkanlah yg sy utarakn says:

          @ akulahperempuan … Akak sy minta maaf … Bkn sy kata akak tak beriman tp ‘SEPERTI’ tak beriman dngn Rukun Iman .. Ayat sy slalu di gunakn utk org yg menyampaikan ilmu. Spt tdk beriman.. klu dngr ustz sebut ayat tu sbnrnya lembut tp tegas … Maksud sy, Kene FAHAM BETUL2 RUKUN IMAN & sbnr2nya BERIMAN dngnnya. Terutama Ilmu Tauhid & Tasawuf.

          Maaf klu akak tersinggung.. biasa lah nak SHRTFM KAN AYAT. Yang AKAK HURAIKAN itu di ats adalah Mengikut Sunnah kejadian yg tlh Allah tetapkan (bkn sunnah nabi – takut org salh tafsir) Stiap yg berlaku mengikut aqal … cth. Hukum Graviti, panas & sejuk. Sy fhm ayt akk.

          Kita di benarkn memilih atas IZIN ALLAH dngn doa & tawakal. Tetapi sekiranya ALLAH TAK IZINKAN spt yg kita kehendaki. Cth. Abby nak slmatkn marriage dia, x berjaya. Hatta atas sbb kesilapan/kecurangan Norman@farhan. @ Dpt accident sbb kecuaian sndri. Hendaklah kita Redha. Maafkn diri krn tlh menzalimi diri sndri & maaf org lain. Bertaubat sblm nyawa di ambil.

          Tapi bila PERSOALAN AKIDAH TAUHID kita TDK BOLEH gunakan method trsbt bila perkara DAH BERLAKU. (Inil adalah Iktikad kita sbg muslim kpd Qada Qadar). Sesuatu yg tak wajar” AKU RASA ” ” KALAU” skiranya kita tujukn KPD SESUATU YG TELAH BERLAKU. (Sy faham maksud akak mmg baik).

          SEMEMANGNYA TIDAK BOLEH kita lafazkn sbg MUSLIM wlpn niatnya baik. Sbg METAPHORA pun tdk di benarkan sbb ia melibatkan AKIDAH… WLU BGMN PUN SEBELUM BERLAKU … YA mmg DI BOLEHKAN MENGGUNAKN PERKATAAN “KALAU” tersebut.Ini adalh hadith bkaitan

          Nabi saw bersabda ..” Sekiranya Engkau di timpa sesuatu musibah, maka jngn kau berkata ‘ KALAU ‘ aku melakukan begini maka sesuatu pasti lain yg berlaku tetapi kataknlah itu merupakn TAKDIR Allah dan Dia melakukan apa yg dikehendaki – NYA, Sesungguhnya ‘KALAU’ akan membuka amalan syaitan.(H R Muslim).

          Wajib setiap umat Islam BERIMAN KPD PERKARA GHAIB. Cth. Rukun Iman tak nampak tp WAJIB Percaya.

          Akak boleh rujuk org arif bab agama. Klu akak ada tngk Cinta ilmu Dr Zulkifli al Bakri & ramai dah ustaz huraikan bab tasawuf & tauhid akidah mengenai perkara ini. Setiap kejadian yg berlaku tlh di izinkn olhNYA. Supaya kita menjdknnya Iktibar.

          Setiap yg tersirat & tersurat adalah RAHSIA ALLAH SWT. Apa yg sy sampaikn adalah dr HADITH RASUL YG MULIA & ilmu yg di ambil dr ulama bkn dr sy sndiri. WALLAHU A’ LAM.

          Salam Mahabbah dr saudara mu … Agree 2 disagree. Smoga kita Berdua & smua umat islam di beri Taufik & Hidayah olh Allah swt. Smoga Pengakhiran Hidup Kita Husnul Khotimah. Aameen. Wasalam.

          P.s: Tak pe kak wlu blog artis ada perbincangan sekali sekala tak salah kot. Sy tak berniat spt org yg menunjukkan ilmu.

          Nabi bersabda.. ‘ Sampaikanlah daripadaku walapun sepotong ayat ‘ ( HR al- Bukhari)

          Tp sy risau klu org terbaca komen akak & mrk akn terfikir ‘KALAU’ norman tak tinggalkn abby perkara ini ‘TIDAK BERLAKU’. Malah org boleh buruk sangka kembali kpd Norman. Benci kpd Memey. Apa yg brlaku biarlah Allah yg hukum. Sekiranya mrk tlh benar2 berTAUBAT & taubat mrk tlh di trima ALLAH. Akak akn dpt saham tuttttt. Sy tak perlulah kluarkn hadith lg nnt panjng. Kita smua ambil IKTIBAR drnya bukan mengatakn ‘KALAU’.

          Sy dngr mmg ramai org menggunakn Perkataan ” KALAU” & ” AKU RASA” tlh di salah gunakn TANPA mengikut ILMU YG TEPAT. Sy tak nak akk dpt saham2 yg tak sepatutnya krn niat akk mmg baik. Kita bersaudara dunia akhrat. Sy juga anak mangsa keadaan. Di saat kita perlukn dad kita dia tak ada. Semua buat sndiri, uruskn seklh adk2 sampai ke uni sbb mommy housewf. Terpaksa tangguh pel ke ovrc & bekerja disana.

          1. ORANG YG BIJAK SANA – Mrk sentiasa menggunakan IMAN , ILMU & AKAL sblm melakukan sesuatu perkara. Mengambil IKTIBAR TELADAN DR KESILAPAN org lain.
          2. ORG YG BIASA2 – Mrk yg mengambil iktibar slps melakukan kesilapan sndiri.
          3. ORG YG TIDAK BIJAK – Mrk yg tdk pernah memgambil iktibar ats kesilapan diri & org lain.
          Hug & kisses 4rm me …

          0

          0
    • justsaying says:

      stuju gn awak. cuba kita berada di tempat kak abby kan.. kesian dia.. mcm2 dugaan..;(

      0

      0
  13. Anonymous says:

    aib ke ..tak lah.

    0

    0
    • Anonymous says:

      Aib lah tu. Perlu ke kita cerita canang kat orang ramai keburukan suami kita. Pergi cyber cafe lah ikut kawan semua tu. As contoh erra fazira cerai dengan tengku emran lama tak duduk serumah dengan erra tapi dia takda pulak bagi tahu orang sebab apa tengku emran tak balik rumah. Diam diam sudahlah

      0

      0
  14. nadia says:

    skali tgk ank pmpn abby ni mcm memey la..hikhik

    0

    0
  15. narizman_daniel@yahoo.com.my says:

    aduhaiii…gedik nak tawin muda, pastu meroyan.jaga je anak sendiri dr jaga laki pucuk betik tue…

    0

    0
  16. Andaiku Tahu Kapan Tiba Ajalku... says:

    Kan Abby dah kata dia masih sayangkan Farhan. Mungkin video ni bukan saja2 dia buat untuk buka aib bekas suami atau nak memujuknya balik. Tapi ini mungkin permintaan Danish sebab tak dapat cakap dengan Abi atau SMS tak dijawab Abi. Cubalah kita sesama Islam ni bersangka baik dan beristiqamah, sebaliknya kita mendoakan mereka. Bukan mencaci mereka. Andai setiap manusia ni tahu takdir hidup masing-masing, siapalah yang mahu sesuatu yang tak baik/tak seronok terjadi. Kita tentu yang mahu yang baik2 dan terbaik sahaja. Tapi inilah hakikatnya kita ini manusia biasa. Dan, inilah bentuk kehidupan di dunia, bukan di syurga…

    0

    0
    • Aku adalah aku says:

      Kot ye nk sampaikn pesan anak, x payah smpi anak tu ckp org tu gi karoke ke g cc ke…video blh edit kn..matang la sket tindak tanduk dan pcakapn tu..what you give, you get back…rse2, ex dia akn balik ke? I bet, no…trust me..manusia dh di aibkn, xkan nk dtg balik, ye x? U less Allah say so..

      0

      0
      • Mouse Pad says:

        betul apa kau cakap ” aku adalah aku”… Sebaiknya pesan anak tu dihantar direct pada farhan. Xkanlah farhan nak delete je video masuk kalau dihantar kat Whatsapp… call pun buleh..anak tu buleh terus pesan sendiri kat Farhan tu… bila upload mcm tu, sedikit sebanyak aib bekas suami ternampak..walau niat nak memujuk… Pujuk x kena cara. Syg bukan mcm ni caranya..

        0

        0
  17. Bini sultan Melaka says:

    Abby…
    Nak suami muda kenala ade toleransi…Betul kata En.Diver diatas…beri masa..baru setahun kahwen kan….orang kata 2 tahun pertama tu la byk dugaan melanda…hehe…

    Contoh macam ahkak ni…siap buat main dota, CS and dll sama2 dgn suami lagi..Main PS dgn suami lawan2 lagi…kadang2 pi cyber cafe ikut dia and lawan dgn gamers2 yang lain…pastu…dia pulak ikut kita pi ceramah uztaz AI…hehehe…… Lama2 berkat kesabaran ok la…

    Apepun…doakan moga Abby sekeluarga baik2 sahaja….-)

    0

    0
  18. Shhh says:

    Abang nara plezz lah pasal dorg ni..dulu sya ngat lagi abg nara pernah cakap tak nak lagi citer pasal si Abby ni sbb dia dah tak da kena mengena dgn dunia hiburan…skrg ni pada saya Abby bukan lagi selebriti..dia jugak tak mahu da kena mengena dgn dunia hiburan..updatelah kes pasal Ogy ngan Afdlin…sy tak sempat nak tgk BMB minggu lepas dgr si Ogy kutuk kaw2 kat peserta/anak murid afdlin.

    0

    0
  19. rimau says:

    Bila dia nak berlakon ni?

    0

    0
  20. H.A.C.K.S. says:

    Sape x sayangkan suami. semua dari kita perlukan kasih syg. kalau Si Norman x tinggalkan Abby, x delah hidup abby jd camni. Dugaan btul. kalau si memey x kacau rumahtangga org, xdelah cerai berai jadinya.. kita ni kena pikir guna akal jg. jgn terlalu emosi.. dah dari awal memey tau si norman tu laki org, jauhkanlah diri.. ini tak, dah ada peluang, sapuuu je.. Memey2.. dosa tau runtuhkan masjid yg telah terbina tu.. kesian juga anak2 abby yg kurang kasih syg ayahnya.. Sabar jelah ye Kak Abby.. Ujian hebat utk org2 yg Hebat. Itu tanda Allah masih sayangkan kak Abby.. Byk bsabar ye. Allah bsama dgn org2 yg Bersabar :)

    0

    0
    • murmoor says:

      Heran betul kau ni.. duk gune name Allah bagai tp kutuk org. Kes memey n norman dh setel kot. Abby pn dh boleh berbaik dgn diorang. Bkn ke kau yg x redha smpai duk kutuk memey lg. Jodoh rezki diorg dtg mcm tu skrg pn dh berubah jd lebeh baik n bahagia. Setiap mnusia ad buat silap. Betul salah abby ni kita xtau plak mcm mna smpai org lain sje yg kau ckp slh buat abby mcm tu. A

      0

      0
  21. Anonymous says:

    takpyah wt dosa kutuk abby la korg taktau apa mslh dia tak pyah nk tunjuk pndai nilai org itu ini…kalu duk tmpt dia br tau apa yg dia rasa…kutuk2 sgt nnti allah terbalik kn kt korg suatu hr nnti br padan muka…

    0

    0
  22. Anonymous says:

    kerana mulut badan binasa..asyik menunding jari kat org je..semua org buat salah dy je betuii ni la jadinye..bkn nk mngutuk tapi tgkla kt twtr asyk nk jtuhkn org je..perempuan lau mulut lntang sangt laki pun lari…so abby jadikn la pngajaran stop2 la meroyan..

    0

    0
  23. Anonymous says:

    Kesian pulak pada Abby. Ex husband dulu buat hal dengan bersekedudukan dengan si Memey sampai kena tangkap basah. Memang patut la Abby meroyan sebab Norman dan Memey tak tau malu. Dapat husband baru pun buat hal juga . Itu la masalahnya bila kawin dengan orang yang lebih muda. Dia belum bersedia untuk galas tanggung jawab sebagai suami dengan bapa segera kepada anak2 Abby. Bukan mudah bagi seseorang untuk menyesuaikan diri dan berubah secara tergesa2. Sebab tu kenapa digalakkan bertunang dulu agar dapat mengenali hati budi seseorang. Mungkin Abby terpesona dengan kekacakan dia dan terus ajak kawin. Itu hanya nafsu. Macam Fizo Omar yang kawin bukan kerana cinta .Kawin dulu baru kenali pasangan. Dilonggokkan dengan kemewahan hanya untuk diterima pasangan. Kira macam gamble la tu. Buatnya tak sekepala dan tak sehaluan. Tak niaya tu.

    0

    0
  24. lisa says:

    saudari fairus ..kenpa u mesti nak salah abby , cuba u kat tempat dia, u jadi selebriti entah2 habis astro channel u sapu ..
    salah dia kah kalau suami kena kebas dek si memey tu atau salah diakah cerai ngan frhan? u ckap macam x ada pegangan agama.. nonsence attitude.

    0

    0
  25. Anonymous says:

    Guna anak utk buka aib bekas suami. Konon cam dia je sempurna and teraniaya lah tuh

    0

    0
  26. dia says:

    benda nee akan mengeruhkan lg keadaan + menjatuhkan maruah sang suami. sebab tu kita kena fikir berkali2 sebelum buat sesuatu itu, jgn ikut hati.

    0

    0
  27. aku says:

    abby tengah desperate,kesian doh
    tapi cam bodoh jgk,sbb die aib kan si farhan tu. kalu ye pun nak suh anak pujuk, cakapla yg elok2 aje. ni xpasal2 seluruh malaysia tahu

    farhan ni muda sgt lagi,xsedia pikul tanggungjawab. abby plak nmpk cam queen control…
    anak2 abby sgt comella,yg pmpuan nampak cam memey

    0

    0
  28. siandepa says:

    abg nara.. agaknye komen sebegini la yg di maksudkan dlm email yg diberi pd abg nara tu kn…. rata2 nye melayu.. n dorg ni tk p kot kalo2 masalah sebegini jdk kt depa…suke menghentam n taip sesedap jari je… narrow minded..melayu yg jahil!

    0

    0
  29. kambing gurun says:

    Satu je saya nak tanya instigram Farhan tu … paan sendiri yang handle ke atau si abby ni yang tolong kontrolkan.. sebab ayat2 setiap post dia tu macam abby tu yang buat… musykil2..

    0

    0
  30. zie says:

    boring!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    0

    0
  31. cik mek molek says:

    Dah 2014. Ade lagi yang pegi cyber cafe??? mihhhhmihhh

    0

    0
    • kacang says:

      ada…kat kawasan aku ada tiga cc, tiap2 hari penuh…selalunya org pergi cc main game, cari source assignment, isi borang online. Rumah aku ada jer internet tapi kadang2 aku pergi gak cc main game.

      0

      0
      • Cc says:

        Setuju dgn kacang.. Hubby owner cc. Fullhouse smpai pukul 12mlm bdak2 xnk balik. Main games online dgn kengkawan.. Yg xtau situasi jgn noob sgt. Ingt org p cc semata2 nk fesbuk ke? Bukak minda sikit. Dah lebih 3taun bkk cc. Geng2 owner berlmbk2 kat cini. Tq

        0

        0
    • Anonymous says:

      ni lagi sorang noob ..

      0

      0
    • jiran owner cc says:

      Ni lagi sorang noob .

      0

      0
    • opocot.online says:

      oi, ingat cc ade games jer ke?? noob..

      0

      0
  32. hakak says:

    x yah la hajor anak ko cakap yg bukan2… budak baya tu mana tau cybercafe, karaoke bagai kalo xde yang ajo.. kalo dah mulut ko mcm puaka, xde org yg boleh tahan..

    0

    0
  33. BUNKFACE NO.1 says:

    LOL.. pergi cyber cafe pun x boleh ???? Kesian Farhan…tak boleh main game.
    ntah2 bola Piala Dunia pun abby tak bagi tgk. Memang patut pun laki angkat kaki. Kalau aku…aku pun angkat kaki. Mengongkong sgt kau ni Abby. Sape yg tahan ??

    0

    0
    • Anonymous says:

      woi…kalu dh berbini wt cara berbini…tmptnya disisi family…kalu ko kwin aku rasa ko pn bakal jd mcm farhan ni…pompuan malang mana la dpt ko nnti

      0

      0
      • minah jambu merah biru says:

        helo ! memang la kalau dh ada bini buat cara berbiniiiiii tkan gi main game pon tk boleh ! macm ciak kan ! cemburu nk mampos ke si abby ni ?????? tkan laki tu asek nk dudok kt rumah menyondollllll aje ! nanti cakap laki nafsu buas macm kerbau pulak !! kalau dia tk percayakn ngan laki dia buat ape kawin !! nk konrol laki tu agak2 laaaaaa jangan2 laki dia nk gi rumah mak sendiri pon tk boleh takot mak laki dia hasut anak jantan dia huh ! tu pasal hati si abby ni tk bagos..

        0

        0
      • BUNKFACE NO.1 says:

        @anon 3:09 pm
        hoi mangkuk…aku ni belum kawin lagi.
        yg kau sentap kenapa ? salah ker pergi cc…haram ker online, main game ?
        kau ni mesti spesis ustazah jadian macam abby…malang arh sape2 dpt kau..kaki kontrol !!! booooooooooo

        0

        0
  34. kuang3 says:

    anak abby yg no.2 tu santekkk sgt…dok ats peha farhan bkn men lagi..tau la muhrim bla hang kawen ngan mak dier..huhu..entah2 hang tackle dia jd bini 1 ari nnt,sudaaaahhhhh..hahaha

    0

    0
  35. bengang says:

    sudah sudahlah tu kalau ada jodoh rujuk balik juga…let it go…

    0

    0
  36. miss geram says:

    asslm…
    awek cun… agak2 ar nk kutuk org pn… y ko cm bgs npe lak… xsemua org kltn cm 2… lg satu sblm nk kutuk selidik dlu… farhan ni org terengganu ngek… nma awek cun tp prngai cm aper nth… xyh la nk perasan cun sgt…

    0

    0
  37. Bahana says:

    Bukan na mengutuk yea..tp kau kalo da ade anak pompuan xyah la na meroyan na jantan muda..kang anak pompuan kau da besar mcm2 boleh jadi..bapak tiri zaman skrg ni xboleh caye..tgk aje la paper skrg kes rogol anak tiri udah melambak..jaga je la anak kau tu elok2 cik abby oi..xpayah na meroyan sangat, malu la sket kat anak awok tu..

    0

    0
  38. Mmmm says:

    aiyaaa…ini memalukan…dah kenapa la si Abby ni?? suami kau ceraikan kau dgn SMS derrr..lelaki jenis apa ceraikan bini dgn SMS?? kalau kawen dulu di Siam, cerai pulak melalui SMS, lelaki mcm ni kau kejar2?? cerai pun dah kali kedua..talak dua dah..nak jugak cuba kali ke 3?? lepas ni kena cerai lagi dah tak boleh kembali, kecuali berkahwin lain dan kembali..Abby sepatutnya muhasabah diri..bukan mengejar jantan yg mcm ni..layak ke jadi suami? sampaikan anak pun dipergunakan..Abby jugak aibkan suami dgn sebar video mcm ni..tak pasal2 semua org tahu farhan tu kaki cyber cafe, kaki merambu dgn kawan2..salah siapa yg pilih jantan mcm tu buat laki?? salah kamu, Abby! bikin malu je la kau ni..dulu dgn Norman pun kau bikin ribut, mana pergi maruah kau ye? kalau pun bukan maruah sebagai isteri, tapi maruah sebagai perempuan???? takkan sedikit pun takde maruah?? kau nak berbaik dgn farhan, sesama korang tak boleh ke? nak jugak buat video..nak jugak kasi masyarakat tgk..masyarakat cemoh..aku pun cemoh..sbb bosan tgk kebodohan sorang perempuan yg culture shock terus melabel diri ustazah segera, kutuk orang sana sini kononnya atas sebab Islam, mengaibkan mcm2 orang..padahal dirinya ibarat ketam berjalan senget..dahulu senget, kini pun masih senget..takkan nak selamanya senget?? fikir la Abby oii..sikit2 instagram..sikit2 online..bila org kata kau takde maruah, kau sentap..tapi itulah kenyataannya..

    0

    0
    • sokong mmmm says:

      aku sokong kau..abby ni kecian aku tgk die. muke, cakap sume nak sesuci lebaran. tapi hakikatnye. mmmm.. fhm2 la

      0

      0
  39. mimiyangdivine says:

    seriously, kena sampai level camni ke? gunakan anak2 dalam pertempuran kita? murah…bebetul murah..keep your private life private..you’re winning respect from people by doing this..

    0

    0
  40. noname says:

    Semoga Abby ambil pengajaran dgn apa yg terjadi. Harap dia stopkan semua post2 perihal peribadi dan keluarga sbb akan aibkan semua pihak. Kalau betul tiada jodoh, relakan, kalau masih ada jodoh, tak kiralah apa jadi, mesti akan bersatu.

    0

    0
  41. damai says:

    Abby, hang ckp farhan blm matang tapi hang sendiri pun x matang. watever reason jgn beritahu apa reason hang bercerai in instgram, itu nama aibkan so called suami. if nak pujuk pakai anak just upload the words pujukkan jgn knp abi mcm itu ini. dalam ramai2 artis really salute erra, apa punca dia bercerai dia sampai skg x ckp knp. cuma ckp x ada jodoh dan itu jalan yg terbaik, and siemran nak pujuk pun cara memuji erra. jgn nanti farhan balas balik and x pasal2 nanti abby juga malu. btl x faham

    0

    0
  42. lapankalilapan says:

    Kalau tengok gambar Farhan dgn anak2 Abby tu nampak seiras pulak. Hensem mamat ni, pasal tu la Abby suka agaknya.

    For Kak Abby, please move on with your life and be a better you. Kak Abby dah sampai ke tahap ni (menutup aurat & kembali mendekati Islam), jangan kerana hal rumahtangga, akak jd hilang pertimbangan balik. Kalau dia nak, dia akan balik sendiri pada akak. Ini bukan caranya kalau akak nak pujuk dia sekalipun. Secara tak langsung video ni dah buka aib dia & aib akak sekali bila orang dok mengata akak. Tolonglah berhenti jadi attention seeker. Belajar dari kesilapan lalu.

    Bila akak dedahkan benda ni pada media, lebih banyak yg buruk dr baiknya. Sy bukanlah peminat akak. Cuma sebagai manusia, saudara seislam & sama2 org perempuan, sy kira ini tanggungjawab sy untuk menegur. Sy doakan Kak Abby lebih tabah & semoga Allah memberikan kak Abby petunjuk kpd kehidupan Kak Abby.

    0

    0
  43. anis says:

    Takdir allah menentukan segalanya…sape ckp kak Abby gatal mmg x percaya ekk thdp
    Kekusaan Allah menentukan segalanya.. da jodoh dia dgn lelaki muda.. n takdir dia perkahwinan x lama… kalau kita faham konsep qada n qadar.. kita x berhak nak mempersoalkan apa2 yg x tercapai dek fikiran kita.. peace yawwww!!!

    0

    0
  44. Azza Elite says:

    Selepas FIZA dan ABBY diceraikan kali kedua,nanti giliran saya pulak dari kumpulan ELITE bercerai kali kedua….redha je lah!

    0

    0
    • meksom sayang says:

      ehh ehh kau , ape busuk hati sgt mendoakan yg x elok utk org lain ni , istighfarlah byk2..brtaubatlah kamu..hishhh..x kuasa aku,,

      0

      0
  45. achummmm says:

    sedih rasanya dgn perjalanan hidop Abby…
    ujian yg kuat utk manusia yg hebat menahan sabar…
    buat Abby & Farhan…semoga kasih bertaut kembali….

    0

    0
    • minah jambu merah biru says:

      perjalanan idop abby jadi macm ni mungkin dia ada banyak buat salah atau buat perkara yg bukan2 n besar kemungkinan hati dia selalu aje tk baik n tk bagos…kite nk kena selalu berbuat baik hati mesti iklas dn berseh jadi berseh lah perjalanan idop kite…

      0

      0
  46. TEJA COMEY says:

    Teja teringat cerita Marhabah De lela…..abby abadi jadi perlakon utama. Emm kekadang apa yang kita berlakon itulah sebenarnya diri kita. Berkahwin lelaki muda memang banyak risikonya, semua perkara dah kena sedia…macam kisah Marhabad De lela..

    0

    0
  47. cookies says:

    laaaaa…pergi cyber cafe jer kot, cyber cafe bukan haram ke apa…pergi main game, buka internet, ke abby tak pernah pergi CC. ?? CC tu ada banyak komputer, dia akan bagi komputer sorang satu, setiap satu jam di caj RM3.00. Kau main nak game ker..nak online fb, twitter ke..ikut suka lah. Tak kan lah benda mcm ni pun Abby nak control. ish

    0

    0
    • Anonymous says:

      cakap memg pandai kalu laki ko mcm tu aku rasa sama je ko meroyan..aku rasa kalu skali 2 melepak kt cybercafe n kengkawan takpe lg..kalu dh kerap sgt bini mana pn msti melenting..kita taktau apa kisah family dia..diam itu lbh baik dr berbuat dosa kering psal dorg

      0

      0
      • mummy says:

        kau ni Abby ker ?

        0

        0
      • semah says:

        normal lah lelaki lepak dgn kawan2….ayah aku tiap2 malam keluar lepak dgn kekawan, sampai masa balik..dia balik lah dalam pukul 11 mlm macam tu, mak aku x bising pun. Cool jer dia. Lebih baik lelaki lepak dgn kawan2 drpd curang. Lain lah kalau perempuan…perempuan tak manis keluar malam2

        0

        0
  48. bilakakjemahmenulis says:

    Like seriously record anak pujuk bapa?? like seriously abby??? if ye kena sampai ke tahap tu pun pergi send privately lah. tak perlu kot duk post kat ig. ke anak publish kan tanpa pengetahuan abby? (positip ni) kemon abby, awk kan wanita matang. act like one lah. ni mcm awk lagi kebudakan. bajet suwit ke cmne ni?

    0

    0
  49. hmmm says:

    Aku kesian kat anak2 mereka.. Klu yea pun nk pujuk..jgn la buat video bg satu dunia tahu. Alahai Abby..

    0

    0
  50. menoname says:

    baru sahaja hari tu dikatakan factor usia menjadi salah satu punca penceraian abby-farhan, dan dikatakan farhan ”kurang matang” dan dlm seusia farhan yg muda gitu byk lagi benda yg perlu dia pelajari dan sepatotnya wanita yg sematang abby pula sudah faham dan lebih tahu langkah apa yg perlu diambil agar tidak buat perkara2 yg merepek yg secara tak langsung boleh mengeruhkan keadaan…mungkin niat dia baik agar farhan lebih sejuk hati apabila menonton video rayuan si anak tiri yg diupload di IG tapi pasti ada byk lagi cara yg lebih effective untuk menyejukkan hati farhan, yelah sprt yg dicadangkan hantar melalui watsapps ke, PM ke, atau nk senang si anak kol terus kalau tk nk angkat boleh tinggalkan pesanan (kalau ada lah)…kenapa masih nk warwarkan masalah dalaman ke seluruh dunia, tk cukup aibkan bekas suami, gunakan anak – apakah itu yg dikatakan matang pada abby?

    mudah-mudahan diberi ketenangan pd jiwa abby agar dpt berfikir dgn lebih bijak dan bertindak secara rational dan bukan terlalu emosional…

    0

    0
  51. Lalalalalalala says:

    Siapalah kita utk menilai Abby dan Farhan.. kita x tahu apa yg sebenarnya berlaku dlm rumahtangga diaorg. kita doakan yg baik je utk mereka :)

    0

    0
  52. aku la aku says:

    aku sokong dgn bahana… Allah swt mengetahui segala-galanye….

    0

    0
  53. Tatauuu says:

    Gi cyber cafe tu kire ok la…kdg2 nk gak keluar2 ngn kawan2.. Daripada pi carik prmpuan lain or pi clubbing.. tul tak..

    0

    0
  54. abi adabi says:

    Abi balik la abi. Mak rindu abi. Balik ya abi, mak sakit jantung.
    Sian kat mak, abi.Setiap malam mak nagis ingat abi. Mak tak ada kawan nak g demonstrasi.Balik la abi, nanti bulan depan mak janji bawak abi g demonstrasi kat Bangkok lak. sebab kat sana demonstrasi lagi happening. Balik ya abi, abi abiiii.

    0

    0
  55. menoname says:

    kelmarin abby jelaskan bahawa factor usia menjadi salah satu punca penceraian mereka dan farhan dikatakan ”kurang” matang dan dlm usia dia semuda itu masih byk lagi yg dia belom tahu tapi abby selaku yg ”lebih” matang dan lebih tahu apa yg patot dibuat dan sudah pasti ini bukan salah satu dari apa yg seharusnya dia buat…mmg niat abby baik dan ingin rayuan si kecil itu didengari setelah mungkin percubaan untuk menghubungi farhan secara peribadi tidak berjaya tapi tetap ada cara2 lain yg lebih bersesuaian lebih2 lagi di dlm keadaan mereka yg masih baru bercerai…

    daripada abby berterusan buat perkara2 yg akan lebih mengeruhkan lagi keadaan tidak ke lagi bagus dia bermuhasabah diri dan cuba jauhkan dari berkongsi masalah dalaman di lelaman sosial sebaliknya gunakan pendekatan lain seperti yg disarankan melalui watsapps ke, PM ke, SMS ke, MMS ke…tak perlulah nk canang sana sini, lepas nie tak kan nak upload video Norman plak buat rayuan pada Farhan, tak gitu?

    Smoga abby dikurniakan ketenangan agar lebih matang dlm mengatasi kemelut yg melanda dirinya pada waktu ini. Be rational and NOT emotional.

    0

    0
  56. salotape says:

    wei abby…klu nak bg x hsbnd ko insaf pon…x yah lar mention psl karaoke bgi…ko sedar tak yg ko bkn saja malukan si farhan tu…ko dah palitkan malu pd mak bapak dan family farhan sama…mana pak cik dia yang jd imam tu nk letak muka bila ko dh satu dunia heboh psl perangai anak buah dia…cuba ko muhasabah diri…kenapa si farhan tu smpi tahap tak boleh duduk rumah…aku rs…lelaki ni klu dia seronok ddk rmh, dia tak kan cari hiburan lain kat luar dah…itu jer yg aku pikir skrg…

    0

    0
    • minah jambu merah biru says:

      si abby ni dh kenape ? orang dh tknk ngan dia lagi2 nk cakap pasal karaoke2 ni semua..pastu anak dia pulakkk eh boleh pujok bekas laki dia ni suroh balek ngan mak diaaaaa ape punye tk tau malu si abby ni ! kau jangan nk mengarot lah abby ! dh la malukn bekas laki macm2 pulak yg dia nk cakapkn …orang dh tk suka tu tk suka lah !! dh ceraikn ape lagi nak !! 6 x 6 = 40 huh ! kau ingat minah jambu ni bodoh sangat pasal mtermatik huh ! tolong sikit eh ! betol tk bang nara ? bang naraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !!!

      0

      0
  57. tokey kapal says:

    yg saya lihat dari statement dan perlakuan kedua pihak (yg dikeluarkan menjadi tontotan/bacaan umum) adalah ABBY DAN FARHAN KEDUA2NYA TIDAK MATANG.. Farhan tidak matang sbb dia mmg budak2 lagi..masih nak berkawan2 di luar sedangkan anak bini terabai di rumah..dari segi nafkah, wallahualam, tak pula disebut..tapi Abby pun tak kurang juga..walaupun umur dah 37, dah 2 kali kawen, tapi perlakuan Abby memuatnaik video, bermulut lantang, etc menampakkan ketidakmatangan Abby..jadi tak nampak siapa nakhoda kapal mereka ni atau assistant nakhoda take over bila perlu..tu sebab tak sehaluan..jadi kesudahan kapal titanic laa..

    0

    0
  58. mak jemah says:

    Cari lah suami dengan berlandaskan agama islam..dan bukan hanya paras rupa…dan byk kan berdoa.

    0

    0
  59. Insan biasa says:

    No need to blame each other..Abby should just keep this thing between her and Farhan, not to publish to media as if it will help. No harm trying to reconcile but if he reluctant or does not wish to reconcile, just move on and remember your kids need you. Farhan on the other side, talk to Abby and speak out from your heart. If divorce is the only way, make sure you tell her the truth so both sides can be free. Don’t ever let things hanging and moreover, she was once your wife. Anyway I do believe in qada and qadar but personally I think we should be responsible on what is happening in our life. Well anyway, this is just 2cent comment.

    0

    0
  60. ikan keli says:

    Hahahaha…kelakar le abby buat lawak rasa nk tegeliat urut perut gelak :D

    0

    0
  61. semalu says:

    Fairus sulaiman….Ni blog gossip melayu, so guna lah bahasa kebanggaan kita. Ape nak dibanggakan sngt dgn bahasa org. Kalau pandai tu tak apelah jugak…ni English you berterabur….full of grammatical errors. Masa sekolah dulu tak tumpu perhatian betol2 ke.
    As 4 abby, jgn treat hubby yg muda tu mcm anak. Kalau kene leter tiap2 hari sape2 pun cabut lari. Selama ni pong pang pong pang duk gih berkempen/berceramah, tegur kesalahan org, takkan laki sekor pun takleh nak manage. Ustazah celop kene lah control sikit mulut tu….. cermin diri dulu seblm betolkan org. Dia aibkan laki dia beritau gih karaoke, cybercafe….

    0

    0
  62. ABG DZAR ISHMAEL says:

    Abby , abby , abby …da brapa kali abg Dzar nk cakap ..
    Abg sentiasa tunggu Abby.
    Tak payahlah Abby tertunggu2 gan budak Parhan tu.
    Abg pat sini …Ermm da lama dambakan ..
    Like wowww…
    Oh yes abg tak main cyber cafe ni ..
    Yg abg Dzar main pat kedai kopi Hj leman tepi simpang tu aje …
    Ha ha ha ha .. Oh tersedak plak ..

    0

    0
  63. dina says:

    Kesian kat Farhan….muda2 dah dipertanggungjawab kan jadi suami kepada wanita gagah mcm Abby dan jaga 3 orang anak tiri , buat kerja rumah, jaga kedai….jaga mak bapak abby…jadi driver…jadi photographer…bodyguard abby …babysitter….macam2 daaaa. Abby expected too much from him. Nak keluar dgn kawan2 pun tak boleh. Semoga Farhan tenang kan diri…..releks …fikir dgn matang…lengkapkan diri tu dulu dgn pelajaran, kerjaya yang bagus….kukuhkan kewangan….bantu mak bapak kat kampung should be main priority. Next time ada pompuan mcm Abby ni kejar ajak kahwin..please run to the opposite direction…..tolonglah.

    0

    0
  64. Siti salehaa says:

    Perangai anak muda memang mcm tuu … Umur baru 24 jiwa mc remaja… Masih nak ingat enjoyyy saja…tak ingat anak bini kat rumah .. Org kata khawin muda nii bagus… Yaa memang bagus dapat elakkan drpda maksiat tp keburukannya khawin muda nii mereka masih terlalu muda untk menguruskan rumahtangga… Ada segelintir saja yg boleh menjadi ketua keluarga yg lainnya semuanya nak harapkan mak bapa…

    0

    0
  65. Hazrinaaa says:

    Ni mesti kes guna anak sendiri untuk tunjuk dia tk bersalah by saying “Apalah salah mama tu”. Ish ish. Ni mesti scripted ni hm

    0

    0
    • aku says:

      ayat x boleh blah “apalah salah mama tu” da tua pon msih x matang2 lg.abby abby..kesian aku tgk ko ni kurang kasih sayang.

      0

      0
  66. ku ching says:

    bang farhan..i sanggup temankan u gi cc main game..pilih la i..

    0

    0
  67. Kesian.. says:

    Dulu sy nie minat sgt ngan kak Abby waktu dia masih dalam kumpulan Elite sampai dia kahwin dengan Norman Hakim..dulu kak Abby ni ok sgt..jenis yang merendah diri..ada sekali waktu dia digandingkan dengan Erra Fazira dalam satu sesi fotografi waktu tu dia baru keluar dari kumpulan Elite dia cakap dia sedar dia bukan orang senang..sangat2 humble..lepas bercerai first time dengan Norman dia ok lagi..tapi lepas dia bagi peluang kedua pastu dia dikecewakan lagi nampak sangat perubahan kat Kak Abby..bukan nak salahkan Norman atau Qada dan Qadar..semua tu ketentuan..tapi tak semua orang diberi kekuatan dan ketenangan yang sama bila berhadapan dengan masalah..Kak Abby tu cuma berusaha tunjuk ‘kekuatan’ dia depan orang lain tapi cara dia salah..kita tak tau sejauh mana kesakitan dalam hati dia..kalau boleh jangan cepat sangat menilai orang lain…cuba letakkan diri kita kat tempat dia…lain orang lain cara menangani semua masalah..to kak Abby..muhasabah diri..dekatkan diri kepada ALLAH dengan cara yang betul..berbicara dengan ALLAH itu lebih baik daripada berbicara dengan sesama manusia…DIA nampak kesakitan akak tu..DIA bagi ujian bermakna DIA sayangkan akak..perjuangkan Islam dengan cara yang betul..ISLAM itu penuh kelembutan..tegur secara berhemah..teliti dan perbetulkan kesilapan diri…in sya ALLAH,bahagia itu tetap milik akak..mungkin kalau bukan di dunia di akhirat nanti..salam…

    0

    0
  68. KESIAN KAK ABBY says:

    Betul tu..dulu sy nie minat sgt ngan kak Abby waktu dia masih dalam kumpulan Elite sampai dia kahwin dengan Norman Hakim..dulu kak Abby ni ok sgt..jenis yang merendah diri..ada sekali waktu dia digandingkan dengan Erra Fazira dalam satu sesi fotografi waktu tu dia baru keluar dari kumpulan Elite dia cakap dia sedar dia bukan orang senang..sangat2 humble..lepas bercerai first time dengan Norman dia ok lagi..tapi lepas dia bagi peluang kedua pastu dia dikecewakan lagi nampak sangat perubahan kat Kak Abby..bukan nak salahkan Norman atau Qada dan Qadar..semua tu ketentuan..tapi tak semua orang diberi kekuatan dan ketenangan yang sama bila berhadapan dengan masalah..Kak Abby tu cuma berusaha tunjuk ‘kekuatan’ dia depan orang lain tapi cara dia salah..kita tak tau sejauh mana kesakitan dalam hati dia..kalau boleh jangan cepat sangat menilai orang lain…cuba letakkan diri kita kat tempat dia…lain orang lain cara menangani semua masalah..to kak Abby..muhasabah diri..dekatkan diri kepada ALLAH dengan cara yang betul..berbicara dengan ALLAH itu lebih baik daripada berbicara dengan sesama manusia…DIA nampak kesakitan akak tu..DIA bagi ujian bermakna DIA sayangkan akak..perjuangkan Islam dengan cara yang betul..ISLAM itu penuh kelembutan..tegur secara berhemah..teliti dan perbetulkan kesilapan diri…in sya ALLAH,bahagia itu tetap milik akak..mungkin kalau bukan di dunia di akhirat nanti..salam…

    0

    0
  69. KEPOH says:

    Weh korg tahu x die ni budak skolah aku, smk seri keramat je.
    Engat dah kawen ngan abby perangai berubahlah kan, tgk cerai.
    Memang die ni suka lepak2 ngan kwn2 die, kwn2 die pon lebih kurang mcm die.
    zaman skolah pon klas bawah, ponteng class bagai. aku pun heran mcm mane lah si abby ni boley kahwen ngan die ni. hurhhh ==/

    0

    0
  70. milk tea says:

    kelakau derrr…sebabkan cerita ni, aku bukak youtube tgk balik video terjah Abby pada Norman di Wangsa Maju, video mesra Abby dgn Farhan, video filing permohonan lafaz cerai oleh Abby dan Farhan di Gombak, dan video Abby dgn Zul, video Abby sakit setelah ditinggalkan Zul, etc..Abby mmg nampak berubah secara luaran..tapi dalaman tetap sama..jd kes yg terbaru ni bukanlah surprise pun..dan video pujuk suami oleh anak nya pun boleh diterima akal sebab Abby selalu buat benda2 bodoh mcm ni..suka menghebahkan perasaannya..bikin huru hara pada org..dia tak peduli perasaan org lain, asalkan dia dapat apa dia nak..tak kesah kalau dia malu sekalipun..jd ini lah ‘Abby yg sebenar’..takkan berubah kalau bertudung berjubah pun kerana perubahan yg dibuat sekadar kosmetik luaran..perubahan yg tidak membawa mencapai maksud..

    0

    0
  71. ros says:

    abby abadi 2 patutnya behias la sket..ni selekh semacam je..mana la suami x wat hal..cube abby begaya sket…pakai cantik sket..ni da mcm makcik2..tgk je la kat courth aritu..alahai..tau la da berubah tp ape salahnya kita begaya mengikut syarak.nmpak sgt x terurus si abby nih..anak2 die pon sama selekeh…cube die tranform diri die..mst perghhhh…abby ni mcm watak dlm temptation of wife sbelum die cantik 2 gaya nya..hehehe.tgk skali angeline cantik goyang marcel..lalalalala

    0

    0
  72. kenapa says:

    Demi Allah aku tahu kejadian sebenar a smpi z aku perati je skang ni

    0

    0
  73. Anonymous says:

    maaf ckp…kdg2 abby abadi x nmpk silap nya dan bila terbaca komen teguran dr seseorang…saya suka perubahan nya ke arah kebaikan tp lama2 jd jemu dengan cara dia yg hanya dia je yg sempurna.

    0

    0
  74. kpt says:

    Dia dah buat lagi dah.. Tak abis abis publish macm macm cari publisiti. Kali ni lagi jijik, guna anak publish bagi seantero dunia lihat aib.. Dasar ustazah mee segera, kalau jujur, kan boleh rayu hantar cara private.. Chooiii lu abby, nampak mcam nak alim, tapi saje je nak tunjuk. Pergi pindah kat pulau la woi, dok sorang sorang, lu contah tak baik..

    0

    0
  75. Norman Hakim says:

    Abby, balik ke abang laa.. Jom kita rujuk balik.

    0

    0
  76. wakil kelantan says:

    yang duk komen2 kat sni aku tengok cm ape tah, kepada awek cun, watch ur finger, jgn duk sedap ngata org kelate, tak semua sakai dooh…soo please..jgn libatkan negeri dlm hal ni, lau bala dpt kat ko jgn nk tnye knp, sbb sikap kpla wotak ko bijak sgt…ape pun sama2 la doa y terbaik untk org lain, jgn duk ngutuk ngata, nasib kt akn dtg tk tau mcm mana, aku tk heran rakyat malysia byk kn rogol, rompak ke ape sbb dosa masing2 duk ngata org mmg dh cash n carry….

    0

    0
  77. […] Abi Jangan Pergi Karaoke, Cyber Cafe – Anak Abby Abadi (149) […]

    0

    0
  78. […] ini, ketika dia memeriksa telefon bimbit Farhan. Malah Abby turut menafikan kenyataan anaknya, Danish yang memohon Farhan agar tidak lagi melepak dan berkaraoke bersama rakan-rakan. Kata […]

    0

    0