Written by AbangNara | August 1st, 2012

Kata orang, hanya jauhari mengenal manikam. Dan sudah tentu selaku bekas kekasih, Zul Ariffin lebih mengenali sisi sebenar Abby Abadi. Kalau selama ini kita dikejutkan dengan kelantangan suara Abby Abadi selepas memasuki politik, namun bagi Zul, Abby yang dikenalinya memang sebegitu.

zul abby

Kata Zul kepada portal Murai:-

Selama mengenali Abby, saya tahu dia memang seorang yang sangat berani menyuarakan pendapat mengenai apa yang jua perkara yang diperbincangkan, malah saya tahu dia juga seorang yang lantang apabila memberikan pandangan. Namun, jika dia rasa betul dengan apa yang dilakukan itu, baguslah. Pada pendapat saya, seseorang itu boleh lantang menyuarakan pendapatnya tetapi mereka juga perlulah bijak dan berpengetahuan sebelum meluahkan kata-kata.

zul abby

Walaupun begitu, Zul Ariffin nyata kurang bersetuju dengan pendapat Abby tentang selebriti bertudung yang sukar mendapat kerja di dalam industri hiburan:-

Saya kurang bersetuju dengan pandangan Abby itu, Pada pandangan saya, showbiz dengan politik adalah bidang yang berbeza dan dia tidak boleh campuradukkan kedua-duanya. Ini kerana saya lihat ramai artis bertudung sekarang ini masih mendapat tempat di dalam industri. Malah, mereka turut ditawarkan watak yang bersesuaian dengan personaliti mereka. Jika dilihat dalam konteks yang lebih besar, rasanya kerajaan sekarang ini tidak pernah mengabaikan golongan bertudung. Mereka mendapat peluang pekerjaan yang sama seperti orang lain.

Rasanya selepas ini pastinya kita akan lebih banyak mendengar suara Abby lantang menyatakan pendapatnya. Jadi tak perlulah buat-buat terkejut. Mana yang rasa betul, kita terima. Mana yang rasa tak betul, kita rujuk dengan yang lebih pakar. Tak ke gitu?

citibank

P.S: Setelah membaca pendapat anda semua di entri sebelum ini, Abang Nara telah pun mengambil keputusan untuk mendapatkan extra cash hanya RM5,000 dengan Citibank Ready Credit Paylite. Alhamdulillah permohonan dah pun diluluskan. Bolehlah buat belanja pergi UK dan berhari raya nanti. Pembayaran balik dalam masa 12 bulan so tak adalah rasa terbeban nak bayar. Kalau anda berminat, silalah apply Citibank Ready Credit di sini.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

149 responses to Abby Abadi Memang Lantang Bersuara – Zul Ariffin

  1. emel says:

    setuju bonar lah tu zul oi….

    0

    0
    • ahli PAS says:

      Tahniah kerna anda tidak menyokong puak bernama…..UMNGOK!!!!

      0

      0
      • drogan ball ada 7 biji semuanya says:

        dulu aku respect abby tp skrg dh x suka cos perangai dia yg besar kepala, over sgt…

        0

        0
      • Najwa Latip Jubor Laboh says:

        “Pada pendapat saya (Zul), seseorang itu boleh lantang menyuarakan pendapatnya tetapi mereka juga perlulah bijak dan berpengetahuan sebelum meluahkan kata-kata.”

        —————————————————————————

        ..maknanya Zul cakap Abby Abadi ni kureng cerdik la. aummmm…

        0

        0
      • Joe Jambul says:

        ala ko ni zul.. umum dah tau yg abby mmg kurang bijak dlm memberi kata2 tp x pyh la ko nk tokok tmbh hanya kerna ko ni bekas abby punye.. itu bkn fakta tp ko dah mcm nk kejar glemer.. maklum la artis sesuam kuku mcm ko itu jer la bahan diaaaa… ko x pyh la turut serta zul oiiii.. ko jaga periuk nasi ko sudah lerr…

        0

        0
      • JOM MARI KITA UNDI says:

        SIAPA SOKONG.. PAS/ABBY SILAKAN TEKAN BUTANG ‘LIKE’ HIJAU!!!!

        SIAPA SOKONG.. UMNO/MAKSIAT SILAKAN TEKAN BUTANG ‘DISLIKE’ MERAH!!!

        0

        0
      • Jenabbbbbb says:

        time bercinta semuanya indah belaka.. suara lantang pun jadi romantik katanya.. bila dh putus di tgh jln.. suara lantang yg romantik tu la dikatanya kurang cerdik ketika bersuara.. motif?

        0

        0
      • Surat Terbuka Kepada Pembaca2 BN says:

        Rasanya tak salah Abby mengeluarkan kata-kata.

        At the end of the day, dia tetap muslimin Islam. Bukankah setiap kita semua wajib menutup aurat/bertudung? W-A-J-I-B. Haruslah kita semua berbalik kepada asas hukum, dosa, agama dan melihat pendapat Abby dalam kontek Islam bukan pada pilihan peribadinya memasuki PAS.

        Apa? Dengan masuk UMNO saja manusia di Malaysia ni akan ingat dirinya betul? Apa dengan masuk UMNO saja anda semua boleh main Twitter dan mengeluarkan pendapat. Pendapat Abby Abadi banyak yang betul. Cuma manusia saja dan pembaca2 yg tidak mengiakannya. Yang menjadi kontroversi apabila Abby masuk PAS. Tapi kan itu hak peribadi dia. At the end, tak salah dia masuk apa pun. Yang penting niatnya betul sebagai Islam….wajib menutup aurat.

        Apa UMNO itu semuanya betul? Kalau betul kenapa 5 negeri2 Melayu tergadai dalam Pilihanraya lepas. Salahkan Abby menegur cara Polis? Apa UMNO dan Polis amat ‘perfect’ dan sempurnakah? Wali dan imam2 kah ahli2 UMNO itu?

        Malaysia menuju zaman teknologi. Tak salah kiranya adik2 akak ambik satu jam untuk melayari internet setiap hari, cuba Google dimana letaknya Human Rights/hak asasai di Malaysia? Malaysia ditangga ke berapa? Anda pasti terkejut….

        Jangan kerana dia artis masuk PAS, kita mengentam dia. Lihatlah dari sudut positif dan asas agama.

        0

        0
      • Tahniah…anda bercakap seperti menyokong PAS..

        HIDUP PAS! | HIDUP PAS! | HIDUP PAS! | HIDUP PAS! | HIDUP PAS! | HIDUP PAS! | HIDUP PAS! | HIDUP PAS! | HIDUP PAS! | HIDUP PAS! | HIDUP PAS! | HIDUP PAS! | HIDUP PAS! | HIDUP PAS! | HIDUP PAS! | HIDUP PAS! | HIDUP PAS! | HIDUP PAS! | HIDUP PAS! | HIDUP PAS! | HIDUP PAS! | HIDUP PAS! | HIDUP PAS! | HIDUP PAS! |

        0

        0
      • MeLia says:

        Antara peristiwa akhir zaman ialah Ulama yang memandang dunia. Kurang beri penekanan akhirat, bercakap pasal hal dunia, bergaduh eesama muslim, hanya mencari kesalahan orang lain, membangkitkan kebencian, merasakan diri sendiri lebih bagus dari orang lain…… Etc. Cara Nabi Muhammad s.a.w. Berdakwah: lemah lembut, sopan, tidak menyakiti perasaan org lain, rendah diri, tidak menjaja aib orang, tidak bermusuh dgn org hatta kaum yahudi itu sendiri, sentiasa berdamai, tak pernah tinggal menasihati umat Islam untuk mengikut ajaran2 Islam, mengingatkan balasan akhirat, sentiasa menyeru perpaduan, elak dari umat Islam berpecah……. Etc. Korang mesti tau kan. Knp Ulama PAS tak amalkan cara berdakwah Rasullulah s.a.w.? Kalu kutuk, mengeji, mengumpat, bagi gelaran yg buruk kpd org lain

        0

        0
      • zul ariffin pun bertudung jugak..
        nampak hodoh nak mampus..

        0

        0
      • Itu Pun Tak Boleh Pikir says:

        senang cakap, kes Altantunya dulu dalangnya siapa? siapa yg mampu beli bom C5 tu? itu pun takkan tak boleh pikir sendiri kot.

        0

        0
      • Politik Itu Kotor says:

        tiada parti politik yg. maksum. semuanya samer, semuanya kotor dan semuanya kuasa dan duniawi semata !!!!!

        0

        0
      • Altantunya Kacau Rosmah Sedang Berak says:

        PAS itu Islam Umno itu Duniawi
        PAS itu Islam Umno itu Duniawi
        PAS itu Islam Umno itu Duniawi
        PAS itu Islam Umno itu Duniawi
        PAS itu Islam Umno itu Duniawi
        PAS itu Islam Umno itu Duniawi
        PAS itu Islam Umno itu Duniawi
        PAS itu Islam Umno itu Duniawi
        PAS itu Islam Umno itu Duniawi
        PAS itu Islam Umno itu Duniawi

        0

        0
      • Tanyalah Diri Adakah Anda Sebenarnya Islam says:

        alahai….rambut Rosmah tinggi macam Gunung Ledang…berdosa tak??????

        0

        0
      • Memang Sesuai Sangat Lah says:

        PAS= Punggung Aku Sakit
        PKR=Punggung Kami Rela
        DAP=Duduk Atas Punggung

        PR @ Pakatan Robek

        0

        0
      • Anonymous says:

        UMNO =
        Untuk Mereka No Otak.

        0

        0
      • sepp says:

        Abis… pg le hentam rosmah…. x berani plakk…

        0

        0
      • Anonymous says:

        owhh..baru tau Ahli Pas ni boleh tahan jugak kurang ajar yer, bahasakan parti lain UMNGOK tu dah kira mencarut laa kan? :) bukan ke orang PAS ni terdiri dari orang yg beragama kan, so bahasa tu kena laa jaga yer Ahli Pas..kesian, sokong Pas tapi bahasa tak melambangkan Ahli Pas jer, buat malu Nik Aziz jer..kikikiki =p

        0

        0
      • Anonymous says:

        ooo baru aku tau yg org umno ni ingat dia geng umno ja yg boleh maki2 org? klau umno maki org boleh la? kira tak kurang ajar la?
        umno ingat dia ja yg boleh buat kurang ajor ngan org?
        kira ko nak ckp kt sini hak utk maki hamun tu buat kurang ajar tu hak muthlak umno ek? mmg ko ngaku la ek kurang ajar semua ni hak cipta terpelihara org umne?

        kira org pas je la ek yg beragama islam.. ko org umno tak melambangkan islam ke?

        jaga islam tu hanya tanggung jwb pas ek? umno tak yah ek jaga islam?

        0

        0
      • JANJI APA??? says:

        KAWAN2 JGN GADUH2.. MARI KITA HIBURKAN HATI…
        MARI MENYANYI BERSAMA2 RAKAN2 KU…

        Lirik Lagu: Janji Ditepati (Kemerdekaan Malaysia Ke-55)

        Macam malam ikut siang
        Macam bulan ikut matahari
        1Malaysia terus berjuang
        Janji Kita ditepati

        Kata Kita dikota
        Janji Kita ditepati
        Hidup Rakyat Dibela
        Masa Depan Diberkati
        Janji sudah ditepati
        Kini masa balas budi

        Korus:
        Janji siapa? Janji kita
        Janji apa? Janji 1Malaysia
        Janji siapa? Janji kita
        Janji apa? Janji 1Malaysia

        Ini janji kita BR1M 1Malaysia
        Ini janji 1Malaysia
        TR1M 1Malaysia
        Kata kita dikota
        Kini 1Malaysia
        Janji kita ditepati
        Kedai 1Malaysia

        0

        0
      • JANJI APA??? says:

        awat aku rasa lg ni mcm lg shin chan tatau….hukhukhuk

        0

        0
      • Melayu Makan Melayu says:

        UMNGOK dah tak relevan !!!! Bantuan antarabangsa adalah diperlukan utk melepaskan rakyat dari gengaman UMNO seperti negara2 Arab yg dipegang kuat oleh pemerintah yg bengis lagi sadis.

        0

        0
      • UMNGOK untuk Melayu Kuno says:

        UMNO= Untuk Melayu No Otak!!!!
        UMNO= Untuk Melayu No Otak!!!!
        UMNO= Untuk Melayu No Otak!!!!
        UMNO= Untuk Melayu No Otak!!!!
        UMNO= Untuk Melayu No Otak!!!!
        UMNO= Untuk Melayu No Otak!!!!
        UMNO= Untuk Melayu No Otak!!!!
        UMNO= Untuk Melayu No Otak!!!!
        UMNO= Untuk Melayu No Otak!!!!
        UMNO= Untuk Melayu No Otak!!!!
        UMNO= Untuk Melayu No Otak!!!!
        UMNO= Untuk Melayu No Otak!!!!
        UMNO= Untuk Melayu No Otak!!!!
        UMNO= Untuk Melayu No Otak!!!!
        UMNO= Untuk Melayu No Otak!!!!

        0

        0
      • PENYOKONG UMNO = PENYOKONG LOGO MERDEKA 55TAHUN YANG BURUK LAGI HUDUH (YANG KATANYA SEKARANG NI NAK TUKAR TIAP2 MINGGU, BODOH!), PENYOKONG LAGU JANJI DICAPATI YANG BODOH!

        0

        0
      • Anonymous says:

        Janji ditepati…. apa masalahnya dengan tema hari merdeka ni?
        Sbb pembangkang gagal tunaikan manifesto pilihanraya mereka and BN dpt tunaikan janji so pembangkang menyalak mau tema tu ditukar!!!

        Tak perlulah puji Pas melambung2 kutuk UMNO pun melambung2.
        Kelantan Gold Trade Centre antara contoh penyelewengan paling nyata. So jgn kata UMNO jahat dalam Pas pun lebih ramai yang jahat dan gelap mata dengan duit.

        Kalau Abby berangan nak jadi wakil rakyat Pas sekali pun apa dia ingat semudah petik jari sahaja ke dia dpt jadi calon? parlimen mana? dun mana nak dia? ingat akar umbi Pas sewenang2nya ke nak terima bekas artis bermasalah utk jadi wakil rakyat dia?

        0

        0
      • tot says:

        weh…ahli PAS pon tgk blog hiburan ke????????????????caitttt.hahahha

        0

        0
      • Hanis says:

        Benda dah lepas, tak payah lah nak ungkit. Nampak sangat si zul ni laki tak boleh pakai. Buka aib orang lain. Tu baru je BEKAS KEKASIH. Nasib baik laaaaaaaa tak jadi laki. Kalau tak, entah apa segala aib abby kau buka. Mungkin ada betulnya zul artis suam2 sejuk ni, mahukan publisiti murahan. Kau kena ingat zul, kau buka aib orang, orang lain akan buka aib kau balik. Berbuat baik lah bulan2 puasa ni.. Wartawan tanya sekalipun, takde hal kan kalau jawab no komen?

        P/S: norman yg BEKAS SUAMI pun tak bagi komen apa2.. Kau lak over zul oi.. Harap muka je can do.. Hati?

        0

        0
      • Najwa Latip Jubor Laboh, pendapat awak ok, cuma nama awak ni tak berapa menghormati bulan yg mulia ini. bertaubatlah.

        0

        0
    • masalahnya, dia lantang tapi kurang bijak….

      0

      0
    • Benci Artis Pencen Masuk PAS says:

      betul la opah aku cakap, tin kosong kuat berbunyi. orang yg banyak dosa waktu muda2 dulu tu la yg paling lantang bersuara bila dia dah ‘berubah’. orang lain biasa-biasa je. orang lain pakai tudung gak tapi tak la menyalak hari2 dalam Twitter!!!!

      0

      0
      • Janda Jual Kurma says:

        KESIAN ABBY…KAURANG TAK PAHAM PERASAAN SEORANG WANITA YG BERGELAR….JANDA!

        0

        0
      • Arbaiyah Kicap Adabi says:

        Abby nk masuk PAS , siapa pon tak larang , i dont even care ,
        tapi kalau masuk PAS , ada “tiket” utk mengHENTAM , meNERAKAkan orang , sesiapa pon takkan setuju lah ,
        Selebriti yg msk PAS mcm dapat mandat , kutuk sana kutuk sini , tegur secara kasar , *sampaikah kepada kita kalau pendakwah berdakwah secara keras ?
        hanya kalau sokong BN , seorang muslim itu hina oleh puak2 PAS yg konon nya menegakkan ISLAM ?
        Saya juga seorang muslim , tapi lepas tgk kat page kt FB , byk orang Pakatan especially PAS komen benda2 yg langsung tak mencermin kan Islamic , nuff said ~!

        0

        0
      • Fizie says:

        Rosmah beli cincin berjuta-juta, ambik duit mana. Islam la sangat kan UMNO??????

        0

        0
      • sepp says:

        abis pg le hentam rosmah… x berani le plakk….

        0

        0
      • tokekedaiemas says:

        mana kau tau dia beli emas berjuta? sebab ko dgr2 je kan. tu fitnah tu.. kau nampak ke dia duduk kat kedai emas tu beli emas berjuta tu? ada ke cctv yg boleh buktikan dia duduk kat kedai beli?? jangan nak fitnah org laa sangat kerana fahaman politik kau tu!

        0

        0
      • Habis Citer says:

        UMNO = Untuk Mereka No Otak

        Hhahahahahahahahahahaa

        0

        0
      • Opah kau kencing berdiri says:

        UMNO…rakyat dilacurkan..pencapaian dirasuahkan!!!!!!!

        0

        0
      • Anonymous says:

        banyak nye penyokong PAS yg suka menabur fitnah….
        suka sangat menuding jari kat org lain…

        0

        0
    • tah says:

      ni nak numpang glamer ke ape ni

      0

      0
    • saje je says:

      wardina pun sokong pas… duta tudung ariyani.. xde hal pun.. xde pun kene pecat ke pe.. xdepun dia g tanye org apsal x pakai tudung..
      bak kata wardina, jgn jadikan artis sebagai contoh

      0

      0
      • Kurus says:

        kalo aku nora elena aku pilih zul nih…

        0

        0
      • ngok says:

        wardina mane de bg statement sokong mane2…n wardina tkde kutuk mane2..wardina tkde hentam2 kromo…wardina byk bg nasehat utk join usrah2..tuh laa yg betolll ngok

        0

        0
    • FAHRIN AHMAD says:

      WTF? kapel ngn abby..
      baik kapel ngn aku, aku pun berkenan jgak kat engko..
      dah la bertudung.. warak pulak tu…

      0

      0
    • zulllll pak mustapa says:

      nara adu domba…. tobat lekas… dosa nara..

      0

      0
    • gila glemor says:

      gambar 1st tu cm fahrin ahmad la… handsome kot

      0

      0
  2. archu.archi says:

    panas la abby pasni

    0

    0
  3. Join La Umno says:

    Lantang… tak semestinya betul !!!!

    0

    0
  4. sebab tu lah dia tinggalkan awak, zul. tapi tak apa lah

    0

    0
  5. aku cakap says:

    sudah2 la wei…..x cukup ngan kwn2 artis p tnya plk kat x boypren dia hadoiiii aiii…….

    0

    0
  6. Ade aku kesah says:

    Dia lah tinggal Abby..bukan Abby tinggal dia…beza tu…tak ingat dia pengsan bagai time break ritu..siap ke hospital bagai…Nilah contoh kerana mulut badan binasa…

    0

    0
  7. triple j says:

    Harap2 dia tak double meaning masa ckp yg abby lantang bersuara..

    0

    0
  8. Kak Limah says:

    Betul lah cakap Zul ni.. orang sekarang ni rata-ratanya bertudung.. bertudung bukannya big deal pun sekarang ni.. Abby ni je bermasalah..

    0

    0
  9. jp ii says:

    kalau masuk blog hiburan nie..suma sokong umno..n kutuk abby..
    Kalau masuk blog yg ilmiah,cerdik pandai, n blog agama..mmg org sokong abby n pas..n kutuk umno…. Beza kan..org cerdik n org kurang cheredikkkkkk:-)

    0

    0
    • nana nurgaya says:

      macam ko pandai sgt je.. sibuk bukak beautiful nara ni apehal.. gelabah ayam~

      0

      0
    • blackjane says:

      Kalau sokong Islam, mmg cerdik.. Kalau sokong Ustaz n Ulama, pun cerdik. Kalau setakat sokong parti politik so-called Islam dan Abby Abadi nak mengaku diri sndri cerdik n org lain bodoh, sape sbnrnya yg x cerdik?

      0

      0
    • mariah kari says:

      jp ii,soal ni tolong jgn bodoh2 kan org jgn nk bangga sgt kata orang pas cerdok org politik len bodoh. Kata-kata tu pun dah lmbg kepintaran sesorg. tak perlu disebabkan ketaksuban politik perbezaan kecerdikan dinilaikan umpama awk hina seagama sndri. Bulan puasa, puasalah mulut skali

      0

      0
    • Tepuk tangan ramai2 says:

      Statement bodoh gila kalau cakap semua yg sokong UMNO tu tak cerdik dan semua yang sokong PAS cerdik2 belaka.Suka hatilah parti mana kau nak masuk pon.Tu hak masing2.
      Bagi aku lah kan bila org keluarkan statement2 mcm tu or ckp siapa yang tak masuk PAS masuk neraka,tu mencerminkan personaliti orang tu sendiri.Ekstremis!Cakap tu pakai akal sikit la.Tuhan bagi otak untuk berfikir.

      0

      0
    • arbok says:

      hahaa.. kelakar syial..
      yang aku tau, jenis orang x cheredikkk ni macam kau la. kata orang lain x cheredikk walhal diri sendiri akal letak mana aku x tau ah. kalau org b’ilmiah, cerdik pandai, takdenya nak kata orang lain macam2.
      dengan ini, dukacita dimaklumkan bahawa anda tidak berada dalam golongan berilmiah & cerdik pandai. sekian, terima kasih.

      0

      0
    • ada aku kesah says:

      ye la… orang yang “konfirm” masuk syurga je boleh mengumpat, mengata, bersuara lantang kan… Orang Hijau jekk la ye yg sah-sah konfirm ke syurga ye… yang sokong parti lain ni masuk neraka… Orang yang suka Mengkafirkan umat islam lain ni je lah yang cherediikkkk sangat… aku rasa ko ni cheredddikkkk kat pala lutut jek…

      0

      0
  10. si tembam says:

    tau x per zul…

    0

    0
  11. qomaron.blogspot.com says:

    cube korang tengok blog nie best jugak >> qomaron.blogspot.com

    0

    0
    • Anonymous says:

      hahahahaha, apa ke bende ko ni?!? Nak promote blog sendiri… Ko g terawih dlu la..

      0

      0
  12. Ira says:

    Aku tak paham lah. Apasal si zul ni sibuk nak bagi comment. Dia siapa? Suami abby ke? Comment anda tak penting okay. Kalau wartawan tanya cakap je NO COMMENT. Abang nara ni saja nak bagi diorang bergaduh ke? Sudah sudah lah tu nara oiiiii. Cuba buat artikel yang menyumbang pada kualiti industri hiburan Malaysia bukannya benda bodoh macam ni. Maaf ye, saya geram je asyik hadap artikel pointless macam ni. Terpaksa saya cakap juga disini.

    0

    0
    • selayangpandang says:

      dah wartawan tanya.. takan nak jawap no comment. apa la ko nih.. dah tu kerje wartawan tu.. kalau tak tak de laa bahan ko nak baca kat sini.. mcm ko buat skarang ..baca gossip.

      0

      0
    • Anonymous says:

      Ntah.. Belakon pun suam2 kuku jerk!!

      0

      0
  13. fathi says:

    jagnlh nk sabitkan politik dlm komen ni, cerminlh diri dlu, pembnkng nk kate umno je salah, brterima kasih lah dan brsykur lah kite hdp dlm malaysia ni, ada ke apa2 yg mmdrtkn kita hri ni?
    Abby tu lantak dia lah, mgkn dia rasa jln yg dia pilih tu trbik utk die..

    0

    0
  14. kalau lantang abby ni lantang berilmu dia dah masuk debat perdana zaman skolah dulu dah..

    0

    0
  15. atlashukry says:

    Mamat nie pun sibuk nak interframe, ambik kesempatan… nyibuk jer hahaha

    0

    0
  16. jobseekers says:

    Lain kali abby abadi kenala kaji dulu ape2 sebelum buat statement tu..

    0

    0
  17. Saya sebatang kara says:

    Lawak la zul nih hahhahha…

    0

    0
  18. amoi says:

    sorry lah aku kate kalau abby ni bagai TIN KOSONG..nmpk jer cantik di luar..tp dlm tin tu kalau kite ketuknye KOSONG KOSONG (bak kata Najwa Latiff)….bunyi je lebey..isi hampeh!…

    Mane tidaknye, kene dalami ilmu dulu sebelum lantang untuk bersuara..ni ilmu cam baru nak berjinak, lantang mcm seorang ustaz/ustazah yang belajar berpuluh2 tahun ilmu agama…

    Maaf lah kalau terasa yer…sekadar teguran..x perlu kita nak tegur org lain kalau kite sendiri pun ilmu belum cukup n belum sempurna di sisi ALLAH swt..

    0

    0
    • selayangpandang says:

      bukan takat tin jer.. tempayan kosong.. besar nya ckp.. tapi omong kosongg..
      agaknya abby ni kemain lantang pasal bini no.4 YB kot?? bukan fitnah. tak lama lagi terbongkar la tuee..

      0

      0
  19. harikhamis says:

    saya tgk yg byk mengutuk, memaki dlm ni semua org PAS.. kenapa ek.. ingatkan konon bertiangkan agama sgt. ckp memaki hamun, menuduh, korang nak kata jangan percaya media kerajaan, yg korang percaya media korang yg buat fitnah tu apanya??

    0

    0
  20. master says:

    kira dia punya lantang je,macam la orang lain tak boleh nak lantang

    0

    0
  21. putihkaseh says:

    Abby kata kalau Pakatan memerintah artis mcm dia akan dpt pekerjaan, keje apa tu? Boleh ke PAS tubuhkan industri filem, nak buat citer apa ekk ….. nak nyanyi pun Nik Aziz kata suara tu haram, masuk tanding ngaji pun x leh, nak gak tahu projek apa nanti Abby nak buat klau Pakatan memerintah? Rasanye klau lah ada duda2 dlm Pakatan nak cari isteri, abby lah calun nye ….. cian dia, pas ni abby x leh lah minta norman duit nafkah dari Norman coz duit Norman tu haram tau …. hasil lakonan org UMNO…… haram tau abby klau bagi anak2 makan nanti ….. or yg lain jer haram bagi abby tapi duit x kot ……. anyway suka hati kau lah abby, asalkan kau bahagia ……..

    0

    0
    • Ana Muslimah says:

      ini saya marah, bukan nik aziz kata nyanyi tu haram tp ISLAM mehalang prempuan mendendang kan lagu di hadapan bukan mahram. yg saya nmpk suka bedebat disini adalah Muslim tp komen yg korang tulis sungguh menyediahkan. Islamkah kamu?? xkira dari pihak mana pun, menghina sesama islam adalah berdosa. so beringat la sebab semua nie akan disoal diSANA nanti. Wallahualam..

      0

      0
    • Anonymous says:

      cakap berlapik skit..ckp mcm takde agama ja..

      0

      0
    • Anonymous says:

      Ya Allah.. Bukakn pintu hatinya utk mengenal agamaMu.

      0

      0
  22. No One says:

    Aahh…kecoh la lu zul..
    ko dulu pon sblm glemer dok sibuk ikut buntut abby
    now dh glemer skit tinggalkan abby… dasar kacang lupakan kulit…

    0

    0
  23. Anonymous says:

    Hidup umno. Hdp umno

    0

    0
  24. serius says:

    serious lawak bulletin khas abby abadi kat Rotikaya.. hahaha..

    0

    0
  25. .......... says:

    mesti abby nti panas punggung sb zul ada membidas apa y dia ckp..tu la abby..lain kali ckp tu jgn lantang sgt..bila perangai u mcm ni org mesti cakap..patut la abby ni kena tinggal ngan suami n boyfriend…

    0

    0
  26. sabokan aje says:

    pd pndapat ak kan..sokong jewla krajaan yg sedia ada ni..toksah serabut2,gaduh2 bagai…kite dah nampak mcm mane derang memerintah,byak pembangunan,duit yang 500 krajaan bagi tu rasenye byak jugak org yg parti pas tu dapatkan…hahaha…kalo pas memerintah xtawla yerk kejadiannye cam mane…astro pun x wujud lagi kowt…xda hiburan…pegi keje balik keje je…cuma muka abby je 24 jam kat tb…haahaha…

    0

    0
    • bajupolkadottasyapunyee says:

      hahaha.. betui betui.. muka dia jer tapi bila part ngaji sebelom magrib tu .. tak de..

      0

      0
      • Anonymous says:

        aah..blank terus…siap org g jual tb derang balik..sb muak nengok abby..wahahaha….xdpt d bayangkan…jauh2 kan ler…yg ada skrg ni pun dah ok ak rasa…alah,pas pun sama la salurkan duit utk bersih aritu..pastu x mengaku…kan elok bantu org2 xde duit tu daripada salurkan duit untuk menghancurkan keamanan negara..tah pape je…ni abby kata kerajaan yg baik ke..kalo dah salurkan duit utk kepentingan sendiri..

        0

        0
    • Mak Jemah 3.0 says:

      sepatutnya sesama islam bersatu…baiki kekurangan…tpi btelagah coz bbeza pahaman politik..ada kalanya taksub sgt pn ada…camno tu..??
      part klako ayat (sabokan aje) “cuma muka abby je 24 jam kat tb…haahaha…”

      0

      0
  27. Sshh says:

    abg nara..pas ni jgn kluarkan la cite abby lagi..bosan la..x de cite lain ke..makin d layan abby ni..makin jadi la..

    0

    0
  28. Kepada pengomen”surat utk membaca Bn”
    Bkn kerana kelantangan abby yg menyuarakan ttg isu tudung.. Sume yg beragama islam mmg tau pasai hal nie(dosa dn pahala).. Yg menjadi isu adalah mengapa nak kaitkan isu rezki yg tak muncul pas pkai tudung ngan politik..
    Utk mengetahuan anda, di Malaysia nie mmg ramai yg pakai tudung dn mmpu nk cr kerja.. Xkisah la dia artis ke apa.. Kan dia juga manusia biasa..
    Kenapa? Bile dh jadi artis, xleh nak keje cam pompan2 len yg bkn artis?
    Rezki tu ada dimane2.. Kalo xdpt job berlakon, cr bidang len lak.. Jatuh taraf ke kalo keje yg xde kene mengene ngan dunia glamor nie?
    Apsal membabitkan politik dlm mencari pekerjaan.. Mmg kurang cerdik keluarkan ayat2 camtu.. Rasenye, slame umno/bn memerintah, xde lak sekatan dlm isu pekerjaan utk meke yg bertudung.. Abby tu je yg ? pandai nk luaskan pemikiran dia dlm mencari rezki..
    Oh ye.. Stakat bru skali dpt takluk 5 negeri dh kecoh..itupon bergabung..hahahahaha kalo nk arapkan Pas je.. Xtau la bile kannnnnn..
    Lgpon, stkat parti je name tuk islam tp duk mencaci, mengata org len kafirla.. Ahli neraka la.. Cm dia yg tentukan dosa pahala.. Itu contoh or akhlak yg bek ker? Kalo x suke dgn apa yg ada kat Malaysia nie.. Berambusla dari sini.. Cari tempat len dn takbirla sesuke ati ko.. Xyah nk merosakkan keamanan kat Malaysia nie..

    0

    0
  29. x suka says:

    dh bosan tahap gaban la asyik pasal cite abby y x abadi ni..abg naraaaa..cuba la kelurkan cite artis lain.. ni x…pusing2 asyik artis y sama jer..

    0

    0
  30. kelip3x says:

    artis + politik = artislistik, plastik!!
    suke mencari publisiti murahan untuk mencari glamor lebih yg dh x glamor pun..
    politik + glamor = polimer, sejenis bahan..
    suke mencari bahan atau alat untuk di “publisiti” kn bagi mmpengaruhi atau mengaut pengundi PRU yg akan dtg, seperti artis kite ni larr,,
    penyelesaian bagi kira2an tersebut adalah….. SAYA PILIH MENGUNDI…..
    :-) peace yoo!!

    0

    0
  31. LALAT says:

    ZUL ARIFFIN SEDAR SIKIT NAME KO NAIK PON SBB ABBY… APER PON XSOKONG ABBY PON..

    0

    0
  32. rasanya abby better than memey yg x tutup aurat,pakai seksi bikini dkt bali…rasa2nya artis mcm memey je pilih kerajaan umno bn yg sah2 ramai ahli yg x bertudung..bkn memey je,fasha,dan ramai artis2 yg x bertudung ke,bertudung yg lain akan memilih utk sertai umno,hu3 tgk lah nanti..kan mulut aku dah masin…abby akan pakai tudung punya..dia dari dulu berazam nak bertudung..soal dia kutuk pemimpin dan kerajaan tu antara dia dgn kerajaan lah..dia dgn allah byk tanggungjawab dia..kalau abby rasa dia betul bagus la..lagipun peminat2 memey makin sakit hati la dgr apa yg abby ckp..sb idola diaorg(memey) tetap undi bn,umno,mca or what ever la..dkt malaysia ni kita bebas bersuarakan ni kan negara demokrasi..apa2 je pendapat diaorg..diaorg punya suka la nak sokong mana2 walaupun pd dasarnya kerajaan x boleh terima kenyataan yg apa yg abby katakan tu benar! lantak la pi mampos la dgn politik! penyokong2 umno je cetek ilmu sejarah jerman yg mengatakan HITLER tu yahudi! padahal dia seorg pembunuh yahudi! pada penyokong2 kerajaan..sila baca buku sejarah yg betul ye!! tq

    0

    0
    • Anonymous says:

      kelakar aku bace..ko ni mcm marah memey plak..wahahaha….xyah kecoh2 la politik…kite xdpt ape pun..aman makmur ya udah,itu aje yg kite mintak kan…klo ko suka negara jadi huru hara mcm yg bersihh buat aritu..dushh…payah tu…sejarah tu hanya tinggal sejarah…masalahnye yg kite hadapi skrg ni…bkn sejarah silam…hoho…ssah taw klo negara x aman…mane nak duduk weiii….

      0

      0
      • cikgu sejarah says:

        aku bukan ckp kat ko lah anon… kat yg atas kau tu….hahaha
        ke kau org yg sama dgn si benci memey tu

        0

        0
      • Anonymous says:

        hahahah….ak bce sepintas lalu…gaga…geram siot ak ngan si benci memey ni..tah pape melalut….

        0

        0
    • cikgusejarah says:

      baik kau hafal sejarah negara sendiri malaysia (tu pun kalau kau rasa kau asal dari sini lah kan.. kot ko ingat ko dari london ke aku tak tau la pulak!).. kau baca dan hafal dari depan ke belakang, dan dari mukasurat akhir ke front page. nanti cikgu nak tanya sejarah malaysia.. kau pass ke tak?!..
      sejarah negeri sendiri tak hafal.. nak hafal sejarah negeri org lain.. jerman..ishhh..
      org macam kau ni yg buat malaysia huruhara.. pasal sejarah fail!..

      0

      0
      • Anonymous says:

        ooo ckgu sjrah upenye…takpela ok apal sendiri yerk….aku x ckp pun pasal ngeri org lain ak ckp pasal negeri ak…ke ko tak faham ap ak cakap..sdeyyyyy…bkn ak yg fail sejarah…tp ko tu yg bengap sangat…x faham mksud..tatata…

        0

        0
    • Anonymous says:

      bodoh hitler tu datuk dia yg yahudi dia bukannya yahudi bongok la ko.

      0

      0
    • Abby berasa lebih baik daripada yang saya tidak menutup memey kemaluan, memakai bikini seksi bali … perasaan-perasaan artis berhampiran pos memey bn je pilih sah-sah negeri Raman saya meliputi banyak tidak saya .. tidak je memey, Fasha, dan banyak yang dilindungi untuk artis saya, saya termasuk yang lain akan memilih untuk menyertai UMNO, hu hu hu Posted mulut kemudian .. betul … Saya akan memakai hijab Abby garam .. beliau menerima daripada yang pertama yang menentukan soalan .. Saya meliputi dia mengutuk dan pemimpin kerajaan imperialis dia ..meletakkan tuhan jika banyak Abby tanggungjawab .. ia menyangka dia yang benar nice la .. selain itu, kecederaan peminat2 memey la Dengar apa yang bercakap .. Kerana berhala Abby diaorg (memey) masih mengundi BN, UMNO, mca atau apa sahaja la .. malaysia menutup hak-hak demokratik kami bebas bersuarakan ni ni je .. mana-mana pendapat beliau adalah orang menyukai beliau .. walaupun saya menyokong pada prinsipnya mana-mana kerajaan tidak dapat menerima rendah Abby apa yang saya katakan adalah benar! mati la la ram dengan enyahlah politik! Penyokong Raman je saya pengetahuan yang cetek sejarah saya katakan Hitler Jerman Yahudi: tetapi dia pembunuh Yahudi! kerajaan penyokong .. sila baca buku sejarah penentuan anda! terima kasih

      0

      0
  33. nuremy nadia ramli tu,pelakon ana lulu dah bertudung pun…tp tawaran berlakon dia dah x ada sampai dia sanggup berhenti berlakon..sb apa! sb org2 seni ni ada 1/2 tu mmg x nak ambil wanita bertudung pun! hope lps ni nuremy ramli akan masuk pas bersama2 perjuangkan islam sama seperti abby abadi!! aminnnnnnn

    0

    0
    • anabulu says:

      sapa tu?? tak kenal punn.?? aku tau nora danish dgn yg miss dewi remaja tu yg berlakon ana lulu tu.. jangan salahkan peluang kerajaan. yg ambik belakon tu pengarah. dah talent suam2 kuku..takat jadi minah pacak.. sapa nak ambik.. hmmm

      cetek akal dan statement tak boleh blah lak kau!

      0

      0
      • Anonymous says:

        bodoh tu pon xkenal yg jd adik nora danish tu la die tu pon byk blakon laa…bgos sgt ker ko!!!! puiiiiii ko pon blaaaa laaa

        0

        0
      • anabulu says:

        sebenarnya kau tu yg bodoh..takat nak tau aktress suam2 kuku tak buat org bodoh! laah bodoh!!.. isskk

        0

        0
    • kecoh says:

      kecoh btl pasal si AA, pakai tudung tak dapat job and kutuk2 kerajaan. sudah2lah hari baik bulan baik banyak2 istifar jgn main kutuk2, kita bulan nak mendoublekan pahala bukan mendoublekan dosa. awak kutuk2 kerajaan yg sedia ada tapi awak masih terima kemudahaan yg kerajaan beri. apa kata sape yg mengkutuk kerajaan skg semua pindah kat negara yg pembangkang perintah, tak payah duduk kat negara yg kerajaan skg perintah. jgn keje dimana2 yg ada kaitan dgn perintah, ada berani buat gitu…

      0

      0
  34. rempah kari ikan says:

    sadap lah sume ngan nara sekali!…xabeh2 nak menangguk di air keruh…pe hal?

    0

    0
  35. Anonymous says:

    ko pegi main jao2 xpyh sibok

    0

    0
  36. Anonymous says:

    patutlah norman tinggalkan dia. mulut laser.

    0

    0
  37. Anonymous says:

    norkhiriah pun dah bertudung. okay aje… byk job, yg penting bakat. kalo perangai buruk .. sape nak ambik.

    semua salah. diaaje yg betul

    0

    0
  38. cik bunga lily says:

    X pyh la nk keluarkan komen pasal si abby ni… Crite lain bole x nara?….

    0

    0
  39. sall says:

    Rasenye Abby bukannye maksudkan dgn artis yg dah pakai tudung susah dpt job, tp artis yg sokong pembangkang yg susah dpt job..

    0

    0
  40. nz says:

    ape2 pun abby xpatut lantang sgt.cume nk igtkn pd zul nie, xpayahla nk komen mcm2, die glmer pon abby yg byk tlg.kalu x xde org kenal ko pun.bile dh glmer terus putus.

    0

    0
  41. Anonymous says:

    From FB Al-Humaira’ Contemporary
    Assalam. Selamat pagi semua! Diharapkan anda semua mendapat keberkatan di pagi Ramadhan yg mulia ini. Rasanya ini entry terakhir drp pihak AHC berkaitan isu yg melibatkan AHC.

    First of all, penamatan kontrak artis tersebut adalah disebabkan beberapa perkara / sebab yg telah pihak kami bincangkan dan persetujui. Sebab / perkara2 yg berkaitan tersebut termasuklah pembabitan beliau di dalam politik, matlamat atau objektif kontrak tak tercapai spt yg kami harapkan, dan pelbagai lagi. Tapi 2 isu ini yg paling hebat dipersoalkan dan kami akan berikan penjelasan.

    AHC memerlukan seorang duta yg berimej neutral di mata semua pelanggan. Apabila duta kami membabitkan diri dalam POLITIK parti tertentu secara terang-terangan, ini boleh memberikan kesan kpd mana2 bisnes kerana apabila artis tersebut sibuk dgn undangan ceramah, artis tersebut tidak lagi dapat memberikan full komitmen kpd task / tugasan yg sepatutnya beliau jalankan. Ingin kami tekankan, sama ada beliau join PAS, UMNO atau mana2 parti sekalipun, itu ialah hak peribadi mereka dan kami hormati. Cuma kami berpendapatan, utk bisnes kami, kami mahukan imej yg neutral. Harap anda boleh faham dan please respect pendapat kami ini. Bukan bermaksud join dan aktif berpolitik itu imej yg buruk, tapi tolong faham apa yg kami cuba nak sampaikan…

    Berkenaan isu matlamat kontrak tidak tercapai… Tujuan utama kontrak ini dibuat ialah dengan harapan artis tersebut akan bergiat aktif semula di dalam bidang seni dan mempromosikan jenama AHC di bidang seni sama ada dlm bidang lakonan, pengacaraan dll. Terma ini kami ada nyatakan di dalam kontrak yg telah dipersetujui. Namun, matlamat kontrak tidak tercapai apabila artis tersebut memilih utk bergiat aktif di bidang lain tidak lama selepas kontrak ditandatangani. Harap jangan politikkan isu “matlamat” ini…

    Sebenarnya, kontrak kami belum pun ditamatkan secara rasmi. Masih tiada hitam putih / notis utk pembatalan kontrak drp pihak kami secara sah mengikut terma yg termaktub di dalam kontrak, kerana perbincangan utk penamatan kontrak perlu dibuat antara kedua belah pihak bagi menyatakan sebab2 penamatan kontrak… Artis tersebut yg membuat asssumption awal sendiri bahawa kontrak ini akan ditamatkan kerana mungkin beliau juga telah merasakan dirinya tidak lagi mampu utk commit dgn tugasan bersama AHC. Kali terakhir pihak kami berjumpa dgn beliau ialah pada bulan Jun semasa shooting terakhir kami. Pihak kami sudah menyatakan hasrat utk berjumpa dan berbincang utk menamatkan perkara ini dgn baik, tapi perjumpaan gagal dilaksanakan atas ketidaksempatan beliau respons kpd kami, mungkin kerana kesibukan beliau memenuhi undangan ceramah. Kalau betullah kontrak itu mmg pihak kami tamatkan pada 4 Julai, kenapa pada 30 Julai baru beliau nak menyuarakan ketidakpuasan hati beliau? Apa pun, pihak kami akan tetap berjumpa juga dgn beliau untuk berbincang mengenai penamatan kontrak yg sah secara baik mengikut terma yg termaktub di dalam kontrak yg telah kami tandatangani.

    Kami rasa cukup setakat ini sahaja penerangan drp pihak kami. Jika situasi ini berlanjutan hingga mencemarkan reputasi kami dgn lebih teruk dan pihak terbabit gagal untuk bersemuka dan berbincang utk menamatkan kontrak secara baik, kami akan membawa isu ini utk diselesaikan secara professional mengikut undang-undang. Segala bukti dan penerangan lanjut hanya akan disuarakan di depan pengadilan yg lebih layak. Harap maklum dan terima kasih atas sokongan AHC fans & customers sehingga kini. Terima kasih.

    -so pikir2 kn la.. –

    0

    0
    • addene says:

      ahc jgn layan je isu mcm ni… walaupun sy tk beli tudung2 dr kamu… sebab ketidak mampuan (walaupun tk la mahal sgt) … tp tudung2 kamu memng sgt cntik… kalau sy mampu memng sy beli pun.. walaupun mcm2 isu yg ditimbulkan .. yakin n berserah je pada Allah.. kerana Allah lg maha mengetahui…ramai kawan2 sy setia membeli dgn kamu ahc… n sy br dpt hadiah dr kawna sy tudung dr ahc.. sgt cntik n selesa.. so sy rasa tak de msalah dgn isu abby abadi ni… biar la dia… k.. teruskan usaha.. ambik je duta lain.. abaikan kutukan org yg tak berilmu n bodoh sombong.. ramai lagi masih menyokong.

      0

      0
  42. tO -> surat terbuka untuk BN says:

    sOkong PAS masUk syUrga La sngt… :P

    0

    0
  43. ada aku kesah? says:

    baik aku pk menu ape nk msk ptg ni.dr psl korang brdebat..huahuahuahua

    0

    0
  44. cikaa says:

    ISLAM ITU AKIDAH, PARTI ITU WADAH.

    0

    0
  45. ader aku kisah says:

    UMNO= Untuk Melayu No Otak!!!!
    UMNO= Untuk Melayu No Otak!!!!
    UMNO= Untuk Melayu No Otak!!!!
    UMNO= Untuk Melayu No Otak!!!!
    UMNO= Untuk Melayu No Otak!!!!
    UMNO= Untuk Melayu No Otak!!!!
    UMNO= Untuk Melayu No Otak!!!!
    UMNO= Untuk Melayu No Otak!!!!
    UMNO= Untuk Melayu No Otak!!!!
    UMNO= Untuk Melayu No Otak!!!!
    UMNO= Untuk Melayu No Otak!!!!
    UMNO= Untuk Melayu No Otak!!!!
    UMNO= Untuk Melayu No Otak!!!!
    UMNO= Untuk Melayu No Otak!!!!
    UMNO= Untuk Melayu No Otak!!!!

    0

    0
  46. semut cute says:

    abby dlu dgn abby skrg mmg bnyk beza nya…
    w/pn dh btudung p cra dia brsuara dh ln…msa blum btudung dlu jrg dngr kes abby ni kalau bkn psl rmhtngga dia…
    thn 2012 ni thn retis brpolitik agak nya…dr hri ke hri mkin byk isu retis brpolitik ni…
    ni bkn dunia hibran lg,dh duni politik dh…
    x slh kn mna2 mnusia yg myokong mna2 parti,hak msing2 kn p jgn smpai tjd isu2 mcm ni…

    0

    0
    • mak ngah says:

      masuk politik sobab dah tak laku yo..cam ni la yo caro eh nak dapek kan coverage..mak ngah tgk tak do pun retis2 yg tongah hawt sibuk masuk politik.. kalau nak buek political statement pun, buek la elok2..tak yah hontam sano hontam sini..belajar dulu..ponuhkan dado tu dulu dongan ilmu..osah bercakap yo..meghomang bulu ghomo mak ngah..

      0

      0
  47. stella says:

    HAHAHA ! FUNNY SGT SGT LAAA . . MELAYU HINA MELAYU . . HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAA ! ! TERUSKAN . . I LIKE . . .

    0

    0
  48. abby Quat Kong Kek says:

    thanks krn mngajar apa itu bangsa melayu n apa itu islam … Bnyk komen yg WOW ! Sgt memeranjatkan … Bln2 puasa sibuk mnghina bangsa sndri … GOOD !

    0

    0
  49. BAGAI SESUCI EMBUN PAGI BERKATA2 says:

    emmmmm……..sama je tu….kutuk mengutuk,kata mengata,hina menghina, umpat mengumpat kasi kat dia….menjadilah gamaknya…alah..pas pun suka cakap lepas…takde bezanya…ah kalau nak dapat job kat TV mulut tu biarlah berpada-pada..jangan kerana mulut badan binasa..bila tak dapat job melalut–lalut tak tentu hala…dek kerana mulut yang terlampau bisa…bagaikan ular tedung yang menghemburkan bisanya kepada segelumit manusia…nampak seperti perkasa tapi hanya sia-sia..kerana bisa yang dihemburkannya itulah yang akan memakan diri semula..tah esok tah lusa..jangan sampai jadi gila.. ah bagi wanita-wanita yang berfesyen tudung sakan tu..biarlah berpada-pada juga..janganlah sampai nak terjerut leher tu dibuatnya..macammanalah korang makan tak sakit tekak nak telan makanan tu ke..pakai tudung pun tak payahlah terjuntai sana terjuntai sini..ada semacam tanglung terjuntai dileher pun ada diatas kepala tudung pun ada..kiri,kanan kepala tudung pun ada.. ada pulak yang bagai lampu kelip2 ditudung bagai nak rak pun ada..bunga ditudung pun dah macam nak pegi promotekan bunga2 yang ada..sanggul bertudung pun macam gunung dan bongol unta dah…ada pulak yang disimpul je keatas dah macam kek nak roboh pn ada senget pn ada..mekap pun ada yang dah macam oprah cina…bertopeng sakan…dah tak asli… dahlah cukup2lah berfesyen sakan bagai nak rak tu…janganlah terikut-ikut sangat..orang lain buat semua nak buat..yalah orang malaysialah katakan.. memang banyak yang suka meniru dan ciplak pun ada..bukan nak mengutuk tapi sekadar berpesan je..ah jangan terlampau berselubung sangat juga ya…panas,rimas banyak mata yang memandang…memanglah api neraka tu lebih panas..tapi janganlah buat diri terseksa..dek kerana diri sendiri yang memaksa..dajangan buat ketawa dan tergelak dek orang…bukan nak melarang,jangan fesyen macam nak berperang-perang..boleh buat orang jadi berang…jangan terlampau jadi mangsa fesyen pada korang..jangan jadi macam orang planet pun ada..janganlah bertudung ketat sangat dari pandandan tepi dah pelik semacam….kalau tak bau masam dek kerana peluh yang mencengkam tersumbat macam pekasam…orang yang tak bertudung pun tak melebih-lebih menghias dikepala dan dirambutnya…ala kadar jelah asalkan nampak keasliannya…pakai selendang pun dah nampak manis pada seorang wanita..asalkan aurat dijaga rapi dah cukup..jangan sampai berfesyen bagai nak rak buat pening2 lalat pada adik2 dan abang2 dibuatnya ya…cuma tak nak cakap terang2 risau ada waniita2 yang terasa hati…apapun maaf ya sekiranya ada wanita2 yang terasa…ampun maaf dipinta,selamat memyambut hari raya..yang kunjung tiba..salam merdeka juga..maaf juga karangan dah panjang berjela………..Kwang…kwang…kwang….na..na.. na..na..na…salah seorang hati yang bergelar lelaki je yang berani meluahkan pendapatnya…………..

    0

    0
  50. yangmemerhati says:

    em..aku pasan 1 benda..Norman hakim..walau ape pun abby dah buat kt dia especially yg memalukan dia..bkn sekali dua..tp dia tetap boleh berbaik dgn abby & dia tak pernah pun buruk2 atau bukak aib abby..hurm..

    0

    0
  51. li2 says:

    pnjg ayat ko ‘BAGAI SESUCI EMBUN PAGI BERKATA2’….
    krangan ya..

    0

    0
  52. BAGAI SESUCI EMBUN PAGI BERKATA2 says:

    alah…orang cina ke,india ke dan lain2nya ke pun bukan baik sangat..lagi kuat mencaci,menghina,mengutuk,mengata dan segalanyalah bagikan dia..tapi kebanyakkan dia cakap belakang2 sesama bangsa dialahkann…ada tu dalam bahasa dialahkan…tapi bila cakap depan2 tu dalam bahasa dia sampai menyembur-nyembur air liur dibuatnya…apa dia ingat tak ada yang memahami bahasa dia tu..banyak orang melayu malas nak layan dan cari gaduh je..macam orang arab buat ke atau seperti negara2 yang bukan islam tu buat juga….gaduh bagai nak rak juga yang bukan islam dengan bukan islam..samaada dari negara sini ataupun negara2 luar tu juga.. jadi jangan ingat bangsa2 atau kaum2 lain tak bertikam lidah juga…banyak pendapat bercangah dan banyak juga yang bukan islam dengan bukan islam anti sesama sendiri dan perkauman juga tak kiralah kat sini ke..kat negara luar juga….orang islam jahat2 pun tak suka kacau2 oranglah..kecuali ada sebab musababnya…itupun bukan semua…lagi banyak orang bukan islam bertikam lidah sesama sendiri….orang islam puasa2 pun asalkan tak usik bangsa korang semua pun dah kira ok…korang yang bukan islam cuba2lah berpuasa baru tahu macammana..jangan asyik ingat makan tak henti2 je…gelojoh sakan…buruk rupa…..ok sorry…

    0

    0
  53. BAGAI SESUCI EMBUN PAGI BERKATA2 says:

    hai cik li2..ah macam itulah eden..bila sesekali mengadap komputer… begitulah jadi gamaknya…melepaskan sedikit sebanyak je apa yang dirasa.. kalau dah panjang berjela tu…ah ambik sejibik yang terkena tu ee…..jangan marah pada yang terasa….drama cek abby kita takkan habis sampai bila2 ke atau seketika je tu…hanya dia yang boleh tentukan diri dia sendiri…sampai mana dia nak pergi atau nak suruh nama dia naik ke apa tu…kita tengok dulu……………… perhatikan je….apa2 pun maaf ya bebanyak…ok ta..ta..ti.ti..tu..tu….

    0

    0
  54. pemerhati says:

    Abby! Go take ur pills! Lantang2 pun kena ada caranya. Bertindak mengikut akal, not hati. Sebab “actions speak louder than mind” mcm nilah, kaum lain pandang rendah kat kita.

    0

    0
  55. zxcvvb says:

    yang mengata-ngata abby ni baik sangat ke? semoga abby akan dapat kehidupan yg lebih baik akibat drpd kutukan orang ramai ni…Allah Maha mengetahui segalanya…

    0

    0
  56. Raja minah jambu 24jam mengadap computer says:

    eeeeeeeeeeeeehensem nye jullllllllllllllllllll geram betol minah jambu lah ! tengok badan dia fuh SAPAWWWWWWWWWWWW !!! minah jambu macm nk loncat2 je kt badan jul ni ! lov u jullllllllllll !!

    0

    0
  57. kak li says:

    hai zul, tak de ati ke nak sambung balik percintaan tu?

    0

    0
  58. Asyik says:

    Setiap orang ada pilihan hidupnye masing-masing. Ada aku kesah…

    0

    0
  59. Anonymous says:

    dasat betul… manusia sendiri sekarang boleh tentukan kalau masuk UMNO tambah dosa… WOW!! AMAZING PAS!

    0

    0
    • DARI SALAH SEORANG LELAKI YANG IKHLAS MELUAHKAN...... says:

      Habis kau ingat umno tu kuno..sampai nak membunuh-bunuh..oh umno tu penuh dengan dosa..kononnya orang2 pas tu ditempatkan disyurga..kalau umno cakap pun berlapis2 tapi bertapis2..bukan macam pas..cakap pun tak berasas..cakap pun memang pun suka main lepas2..ligat macam kipas..islamik tu lembut tapi pas buat islamik jadi tak lembut macam kapas..makin menjadi2 dan makin terbabas2… kelantan memang klasik,unik ditambah dengan islamik…tapi dah macam kronik.. disebabkan mulut2 orang2 pas yang dah macam cerita dalam buku komik…dah macam abby abasi orang kata tin kosong..cakapnya suka dah macam orang sombong2…cakapnya pun dah mula RIAK…macam matanya yang terbeliak2..kain sendiri yang koya..tapi buat2 tak nampak..tu yang pilihan abby abasi paslah yang menjadi kehendak…memang pas amazing..apa taknya cakap pun ligat berpusing2 dah macam gasing…boleh buat telinga2 orang berdesing2.. makin jadi runsing dan bertambah pusing…..lainkali jangan main mengagak-agak..kalau tak jadilah burung gagak…yang hitam lagi melekat…pas pun dah suka banyak aktiviti,seni dan pelbagai lagi disekat2….tu yang ahli pas tak melekat……….lain kali sukat2…biar padat2..sampai tersendat2……… buatlah sampai orang teringat2..yang pas tu alim tapi islamnya lembut, lagi bersih barulah menyengat… macam kena sengat…….barulah buat semua orang suka sangat-sangat……………….

      0

      0
      • DARI SALAH SEORANG LELAKI YANG IKHLAS MELUAHKAN...... says:

        Habis kau ingat umno tu kuno..sampai nak membunuh-bunuh..oh umno tu penuh dengan dosa..kononnya orang2 pas tu ditempatkan disyurga..kalau umno cakap pun berlapis tapi bertapis2..bukan macam pas..cakap pun tak berasas..cakap pun memang suka main lepas2..ligat pun macam kipas..islamik tu lembut tapi pas buat islamik jadi tak lembut macam kapas..makin menjadi2 dan makin terbabas2… kelantan memang klasik,unik ditambah dengan islamik…tapi dah macam kronik.. disebabkan mulut2 orang2 pas yang dah macam cerita dalam buku komik…dah macam abby abasi orang kata tin kosong..cakapnya dah macam orang sombong2…cakapnya pun dah mula RIAK…macam matanya yang terbeliak2..kain sendiri yang koyak..tapi buat2 tak nampak..tu yang pilihan abby abasi paslah yang menjadi kehendak…memang pas amazing..apa taknya cakap pun ligat berpusing2 dah macam gasing…boleh buat telingga2 orang berdesing2.. makin jadi runsing dan bertambah pusing…..lainkali jangan main mengagak-agak..kalau tak jadilah burung gagak…yang hitam lagi melekat…pas pun dah suka banyak aktiviti,seni dan pelbagai lagi disekat2….tu yang ahli pas tak melekat……….lain kali sukat2…biar padat2..sampai tersendat2……… buatlah sampai orang teringat2.. yang pas tu alim tapi islamnya lembut, lagi bersih barulah menyengat…macam kena sengat…….barulah buat semua orang suka sangat-sangat……………….

        0

        0
      • abang kat atas minat logo Merdeka baru tak? suka tak lagu Merdeka baru? jika ya jawapannnya, saya ingin lemparkan feces. oh puasa.

        0

        0
  60. bu-ang says:

    komen yang tak suport di buang ke

    0

    0
  61. carrot says:

    umno = untuk melayu no otak?
    kau pegi scan ke kepala dorang? tengok sama ada dorang ada otak ke tak? tak guna nak kutuk sesama sendiri. umat Islam jugak yang rugi. Fikirlah. Allah dah kurniakan kita otak dan akal untuk mebezakan perkara yg baik dan buruk. Berdamailah. Orang kafir cuba untuk menghancurkan kita orang islam. INGAT! Kita ni tetap saudara sesama islam :)

    0

    0
  62. nara bongok says:

    ko ni kan nara,, takde keje nk laga2 kn org jek… nerakalah tmpt kau

    0

    0