Written by Bella | April 18th, 2015

Pelakon Hanez Suraya sekarang berada di Tanah Suci Mekah untuk mengerjakan ibadah umrah.Sebelum ini suaminya Romie Razin Adilha pernah berjanji untuk membawa Hanez ke Mekah sebagai salah satu destinasi bulan madu dan akhirnya janji tersebut telah dikotakan.

Memuat naik foto bertudung semasa di Madinah, ramai peminat yang memuji kemanisan wajahnya ketika menutup aurat dan berharap beliau akan kekal berhijab apabila pulang ke Malaysia nanti.

Syukur beliau telah diberi peluang untuk menjadi tetamu Allah SWT. Buka lembaran baru dan doakan agar Hanez Suraya diberikan kesihatan yang baik di sana untuk menunaikan ibadah. Semoga beliau mendapat seribu satu keberkatan.

Lagi beberapa foto Hanez Suraya di kota Mekah dengan membaca artikel ini sepenuhnya.

82 responses to (8 FOTO) Hanez Suraya Tunaikan Umrah

  1. melati says:

    waaaah terserlah “kesucian” d.wajah ko haniz….hmmm balik nanti pakai tudung terus erkkk spaya org x kutuk ko lagi dan org pun lupa apa ko dah buat sebelum ni…okbai

    0

    0
    • mutiara says:

      G umrah ke g bjalan..kwn2 bgambar sampai nmpk bntuk kaki. Dgn handbag nye. Dgn shadenye..seriuosly x nmpk mcm mengerjakan umrah. Elok gmbr2 kt atas simpn bt tatapan sendiri je. Mmg la zaman dh maju selfie bagai tp aku tgk gmbr org ln g umrah or haji tpancar je nur..i mean kalau tgk rase tenang tp nape semua gmbr2 kt atas xde??

      Btw untung la dh dpt jejak kaki ke mekah..tgk kaabah dr dkt. Semoga istiqomah la..jgn semata g umrah sb tunai jnji hadiah honeymoon je. Kann?

      0

      0
      • Anonymous says:

        Nape ah muka dia sgt lain banding dgn mula2 berlakon dulu. Wlupn aku bdk lg tp aku masih ingt dia penah berlakon drama dulu. Serius lain.

        0

        0
      • Anonymous says:

        Biar la apa pun niat dia, kau boleh baca hati dan minda org ke? Gambar ke kelab mlm dpt kutukan, itu aku fhm. Tp gmbr ke Mekah dpt kutukan juga, obviously org mcm kau ada mental health issue. Ok, kalau kau nak judge org tu ikhlas atau tak ke Mekah berdasarkan ‘nur’ yg kau bgtau tu, apa rupa bentuk nur tu? Adakah terpancar mcm satu cahaya lampu atas kepala? Atau mcm sinar sang suria kat muka? Sbb bg aku rupa Hanez dlm gmbr2 kat atas bersih, dan takde la nmpk dia ikhlas ke tidak. Terer la kau dpt tgk nur2 bercahaya mcm keupayaan alim ulama pula sedangkan ayat kau tak menggambarkan kau ni alim mana.

        0

        0
        • mutiara says:

          Bangang ke hapa samakan nur dgn chye lmpu bgai..bile mase aku kutuk..ini nasihat. Elok simpan sendiri je gmbar mcm kt atas tu.
          Ko komen pn tak menunjukkan ko alim.aku komen bkn nk tnjk alim..aku komen base pada pandangan aku kt gambar2 atas tu. Ko pulak yg sentap.
          Btw AAK!

          0

          0
        • Anonymous says:

          Mutiara si bangang, kalo ayat camtu ko rasa bkn mengutuk, agaknya kalo ko kutuk org ayat sadis camna ye. Mutiara sgt tak sesuai nama utk ko. Mubangang lebih sesuai gittew.

          0

          0
        • saya sokong says:

          betol3.. suke2 je nk judge org.. mcm org to plx menentukan dosa pahala si hanes to.. aq tgk pic tue ok jer.. bia la dia nk bersuka ria sekali pon.. klo hanes upload pic dia nga angkt tgn berdoa kng ko kutuk kate nk tunjok alim plk…. payah r nk paham manusia mcm ko nie..

          0

          0
      • anon says:

        aku mmg tak minat dgn minah ni tapi kalau shades tu che ta pun siap berposing berpouting mcm dia ni jugak tapi tak kene hentam. Makcik tu lagilah tua drp si hanez ni. Kalau dah gih umrah tu takyah nak sebok menayang2 gambar sngt, tujuan gih nak wat ibadah,,,.Ni baik che ta, neelopa & dia ni duk sebok hantar gambar gih mekah. Hmm….azwan ali pun sama. Org lain pun pegi jugak,,…..

        0

        0
        • dia ambik gambar utk kongsi kenangan dgn sedara dan kenalan. sedara aku pun share gambar sebab dah sampai di tanah suci. bukan lah hanez ni bagi hak eksklusif kat media nak publish. nara pun main cilok gambar. engko ialah sebahagian besar pembaca nara yg bodoh.

          0

          0
      • Gadis says:

        Wahhh kau Tuhan kah boleh detect nur? Sibuk.

        0

        0
  2. Syasya says:

    Rindu mecca!

    0

    0
  3. Anonymous says:

    artis msia ni kalau dh buat taik… kaw2 kna kutuk maki bagai pastu nk bg nma tu kasi bersih ckit buat2 konon diri tu suci bersih.. padahal sblm ni xde la ingt sume tu xde lak ingt nk pegi tmpt2 yg suci.. pegi tmpt jin bertandang pelok2 bgai… pas kwin trus tunjuk suci…nk bg org ingt dh brubah n puji2..

    0

    0
  4. wawa says:

    Muka mcm haram jadah! Da amek laki org anak org skrg nk tunjuk baik! Klau da sundal tu sundal jgk!

    0

    0
    • bukan peminat hanis says:

      mulut ko ni mesti mcm longkang kan, bg komen mcm xda iman, ko tu baik sgt ke kak oi, xda manusia nak jadi sundal sampai mati, TP XTAU LAH PULA DGN KO KAN. doakan jerlah yg baik2, org nak berubah ke arah kebaikan, biar jer lah, baik ko jaga tepi kain ko sendiri lg baik.

      0

      0
      • Bismillahirrahmanirrahim

        Yang saat ini masih belum berhijab, mungkin kelak dia akan menjadi seseorang yang paling rapat menutup auratnya. Yang saat ini mungkin terlihat sibuk dengan dunianya, mungkin kelak dia adalah yang berdiri pada barisan pertama berjuang di jalan Allah. Yang saat ini belum pintar mengaji mungkin kelak dia adalah yang paling memahami dan paling baik mengamalkan Al Quran. Yang saat ini belum baik akhlaknya, mungkin kelak dia akan menjadi panutan yang senantiasa menjaga tutur kata dan perbuatannya. Yang saat ini masih penuh dengan penyakit hati, mungkin kelak dia adalah yang senantiasa menghiasi hatinya dengan zikir dan sifat tawadhu. Sungguh, bukan kerana diri ini sudah sempurna tapi kerana Allah dengan kasih sayangnya masih menutup aib aib diri ini. Kita tidak pernah tau bagaimana proses seseorang dalam menjemput hidayah. Hidayah adalah kurnia Allah dan Allah dapat memberikannya kepada siapa yang dikehendakinya. Memiliki niat yang mulia untuk mengajak dalam kebaikan itu baik, namun perlu dengan cara yang baik pula bukan dengan menghakimi dan memaksa. Rangkul dengan penuh cinta dan doakan sahabat sahabat yang belum berhijrah, bukan menandakan kita jauh lebih sempurna namun sebagai teguran dan renungan untuk diri kita sendiri untuk senantiasa terus memperbaiki diri dan bersama sama menggapai redhoNya. Insha Allah. Berhenti menghakimi seseorang, miulailah mendoakannya.

        0

        0
    • Anonymous says:

      Kalau dia sundal, kau double sundal.. Judging from your words.

      0

      0
  5. melati says:

    Org2 Retis kt Malaysia ni..dh takder Modal lain ker ? bila org dh tk suka mulalah tunjuk baik , post gambar2 yg tunjukan dia alim lah , pakai tudung lah…contok Wak Doyok..pungkoko lah org2 camni….dah takder arah tuju mulalah tunjuk pasal keAgamaan lah….Contoh terbaik Jehan Raja lawak…walaupun sepatutnya dia menang tapi mangkok lain yg dapat dia Cool jer….takder pun nk …ni kalau setengah org ader hal jer…pakai tudung lah , pakai songkok lah …pungkok lah manusia2 camni….gi terjun KLCC lg baguiii org camgini..

    0

    0
  6. ain says:

    sudahlah hames..rimas aku tgk lakonan kau.orang yang iklas dan baik takkan menunjuk2 bagai.mula2 tunjuk baik dgn anak2 romang.pastu tunjuk alim bagai.jijik aku tgk
    .once perampas forever perampas.eloklah tu membina kebahgiaan di atas penderitaan orang lain.karma menunggu kamu.stop posting cerita Hames ni nara..nak muntah aku..

    0

    0
  7. kemek says:

    nk buat ibadah tu biar la fokus..jgn asik nk beselfie je..skit2 upload gamba je, jgn lupa tujuan utama ko p sana. agak nya artis ni mmg mcm ni ye, baik yg tua (che ta) sampai ke muda sama je..selpieee aje mcm beribadah.

    0

    0
  8. oyehhh... says:

    hmm sesetgh korg ni kan…bhse mmg manis btul laa…suke ehh mcarut2 kan org yg korg x suke??? eishh mmg ngeri tol laa bhse2 korg nih.. bhse mnjukkan??? pkior ler sdri yer…

    0

    0
  9. melati says:

    Walaupun aku tk suka kt Hanez ni tapi dia tak lah se Hina macam Wawa yg komen kat Block ni, macam Ular Wawa ni dulu dia puji Hanez sekarang dia kutuk lah Hanez ni……Wawa, awak tahu tk Babi lagi mulia dari Wawa kt dlm Blog ni….Wawa gi terjun KLCC tu…hehe

    0

    0
  10. Anonymous says:

    Sape pompuan bju ungu tu ? Tonggek semacam jer

    0

    0
  11. Anonymous says:

    alhamdulilah

    0

    0
  12. aku says:

    Artis lain ade rampas laki org jugak..but aku tk lah benci sgt….cuma ko jer hanez aku tk suka ntah kenapa.. mayb sebab ko dh rampas laki org dah tu byk bunyi mcm org tk bersalah..tu sebab aku tk berkenan ngan ko… yg artis lain tu drg tau drg salah drg diam kan diri jer tk byk songgel…

    0

    0
  13. cetot says:

    chop! chop! kuku kaki hanez tue pkai inai ke pewarna?hurmmm…

    0

    0
    • Joyah Pok Pek says:

      daku pun bru nak komen..kalau pakai cutex cmne nak ambil air solat nih..dia ni g mekah nak beribadat ke nak berlibur bagai..subahanallah, wallhualam..nauzubillah

      0

      0
    • Anonymous says:

      Aku rasa dia pakai inai mekah yg berbentuk liquid tu.

      0

      0
    • rianda says:

      inai la..kan baru kawen.inai pekat x ilang lagi.bak anak dara kata org dolu2. husnuzon sikit.. lolz

      0

      0
  14. Anonymous says:

    RENTIKANLAH CERITA PASAL POMPUAN NI BOLEH TAK? MELUAT!

    0

    0
  15. ZARA says:

    saya bukanlah peminat hanez,tp pelik la rasanya ada lg artis yg lebih teruk dr hanez.secara terang2 rampas suami orang.tp boleh pulak di agong2 kan.tak de pulak pihak media atau elektronik nak gam.pilih status ke??

    0

    0
  16. salam semua.. jgnla kite selalu mnghukum org. ingt, dgn mncaci mngutuk hanez dpt pahala korg k. dan jgn cube mngambil tugas Allah yakni mnghukum org, sdgkan kite blm tahu nasib dan pengakhiran hidup kite. jgn krn x mnta maaf dgn hanez mybbkan selangkah korg nk msuk syurga ditahan Allah. pikir2 kanlah. cmna jhat seorg tu bknla kita yg mngukur tapi Allah. doakan yg baik2, sbb doa baik pun dtg balik pd anda. anda ckp n doa x baik juga dtg balik pd anda. wallhualam. peringtan buat diri ni juga yg sering terlupa. masyaAllah, hanez dan kawan2 nya cntik . indah ciptaan Allah..

    0

    0
  17. MelatiBaek says:

    Cantik nya lah kalau org tinggi lampai pakai jubah and tudung labuh. Aku yang katek ni pakai dah mcm pokok krismas

    0

    0
  18. zaza says:

    hahahah…aah ek. betul jgk ckp korang. baru aq perasan. kalaw artis tu dah kene simbah dgn maki hamun peminat xlama pastu mesti dia tonjolkan imej keagamaan. konon dah bersih la. cth wak doyok

    0

    0
  19. ain says:

    Nara kau perasan tak aa satu pengomen nama melati..mulut sebiji jubur ayam baru lepaskan najis..takde kerja lain kot..setiap kisah terbaharu dia mesti nak komen.terencat akal kot budak ni..deluar dlm yg ada bekas darah dah bilas blum..

    0

    0
  20. mia says:

    Nih photoshoot ke pi bertaubat?

    0

    0
  21. burn says:

    sy musykil aurat nmpk kaki gi umrah walaupun time tu tak buat umrah cuma jln2..kat situ..tak ada krusus2 umrah ker or gi situ mcm gi melancong tak ade prsedian baca2 buku2 ker

    0

    0
  22. Anonymous says:

    tak secantik rita rudaini

    0

    0
  23. AzzyJB says:

    Alhamdulillah..semoga segala ibadah semasa umrah diterima Allah swt..ameen. kepada yg sibuk mengutuk hentikanlah segera sebab menghina seseorang sgt disukai syaitan

    0

    0
  24. nur says:

    beramal ibadat brgambar dan menunjuk2 pahala zero..bukan tkde kes pmpuan ni..cukuplah nara hanis ni sedara kamu ke nak publish pasal dia yak sudah2. Kalau nak sngt tulis..tanya malam pertama sedap tak..baru best baca

    0

    0
  25. wawa says:

    Melati sengal!! Hahahaaaa!!!!

    0

    0
  26. HIDUNG says:

    DIA NI BUAT HIDUNG SBENARNYA

    0

    0
  27. Nek Bunga says:

    Awatkah artis-artis ni asyik nak BERHEBOH/BERSELFIE/BERPOSING pi UMRAH mahupun HAJI?! Kalau buat demi ALLAH SWT; tak perlu buat benda TAK GUNA ni semua!

    0

    0
  28. Anonymous says:

    Bosan…bosan..bosan.. Si Nara ni pun tak sudah2 nak mgampu nak up kan crita siHamis ni. Whatever lah PERAMPAS HAMIS

    0

    0
  29. bukan Tuhan says:

    Ramainya sibuk nak jadi Tuhan. Judging manusia bagai kau x pernah buat silap.

    Selfie dekat mekah pun issue? Kau nak kata dia tak ikhlas just sebab dia sibuk slfie2? Aku tgk ramai je pergi mekah sibuk selfie bagai pastu upload fb ig. Takde pulak engkorang nak mengata. Kalau engkorng pergi mekah pun ntah 1000 selfie korang amik.

    Sudah2 la jadi Tuhan. Mahu org cakap Islam indahh dan suci jadi engkorang tunjukla perangai suci jugak.

    Dia mungkin pernah silap. Tp Allah pentingkan pengakhiran bukan permulaan seseorang. Selalu doa Allah bg pengakhiran yang baik kat kita kan.

    Ntah2 dia mati dalam redha Allah engkorang ntah macam mana nanti sibuk duk judge org mcm diri tu sesuci malaikat.

    0

    0
  30. Entah says:

    Biarlah kalau dia nak ambil selfie byk2. She can keep the pics for sweet memories kan. Rasanya everyone do that. I dont understand why apa2 je artis buat mesti korang cari salah. What if she was ikhlas? Siapa kita untuk hukum dia? Kenapa cari dosa free? Apa korang dpt bila kutuk Hanez mcm tu? Like seriously apa korang dapat? If korang dpt feeling kononnya puas/happy bila korang kutuk dia, kesian korang ni kan. Mcm xde life. Cuba pergi tolong anak2 yatim, rasanya feeling dia lg puas. Nara ni pun satu. Tak kan gmbr2 dari instagram pun nak dijadikan berita/gosip. Bila nak update news mcm ni, ruangan komen ni lah yg dijadikan medan untuk menamban dosa masing2. Kalau org nk tau psl hanez or minat hanez, diorang sendiri boleh visit ig dia. Rasanya tak payah kut nara jadi orang tengah. Hehehe sorry nara.

    0

    0
  31. Hanez Suraya says:

    Hi semua. Hanez di Masjidil Haram ni.

    0

    0
  32. zietafus says:

    selamat menunaikan umrah hanez suraya
    nmpak berseri seri wajahmu
    smoga mendapat keredhaan Allah di sane
    walaupun dirimu di hina ko tetap tabah
    btw u adelah stepmother yg terbaeekkkk

    0

    0
  33. Anonymous says:

    Buat ibadat pon nk menunjuk2…..mtk simpati nk berlakon balik le tuwww…

    0

    0
  34. lynn says:

    Sekarang ni mmg jadi trend ke mengerjakan umrah artis artis ni?
    Maaf ye, tapi pakaian tu nampak bentuk badan, sorang tu siap kening mcm bermakeup.
    Nak buat umrah, kalau boleh jangan pakai pakaian yg menarik perhatian. Kalau adat kat sana org pakai hitam, pakailah hitam. Nanti lain jadinya. posing pun biarlah sopan2, jgn mendada sgt. tudung tu labuhkan skit. Bukan apa, kalau kita kat sini tak pakai tudung pun, kat sana hormatilah dan gerunlah dengan tanah haram.

    Wallahua’lam

    0

    0
    • Hamba Allah says:

      Saya d sana 2 minggu lepas… Baru pulang tanah air..alhamdulilah…. Majority yes pakai hitam but… Ada jugak yg pakai mcm2 warna. So takpelah hanez pakai tu.. Tu ok dah aslong as cover…ramai jugak yg posing2… Zaman dh cangih lah dik :) everyone knows and want to take pic…. Yg penting sana amal ibadat kena jaga.. Bab tudung labuh tu… Ada juga yg tak pakai tudung labuh/ stoking sana..asal tak menjolok mata… Mungkin mazhab lain2….Wallahua’lam
      Sudah2lah mempertikaikan dia d sana…bersangka baiklah…. Hanez sudah jadi tetamu Allah swt di sana… Semoga kita di beri rezeki untuk kesana juga

      0

      0
      • lynn says:

        Saya tak pertikai dia kat sana. Cuma, kita ke sana biarlah ikut adat sana, maksudnya kalausana kebanyakkannya hitam, kita ikut hitam. Sebab takuttabarruj. And lelaki kat sana bukan semuanya baik. Ada yg gatai (walaupun kita pakai tudung labuh takde mekap and jubah hitam. itu je.
        And kenalah tegur skit bab kalau baju nampak bentuk tu. Saling tegur menegur,.tu je. N musykil sbb nampak kaki.

        0

        0
  35. lynn says:

    Satu lagi, kenapa tak pakai stokin? Aurat tu weh. Ke dia ikut mazhab lain?
    Kalau mazhab shafi’e dia dah dikira buka aurat kat Mekah.

    0

    0
  36. Nek Bunga says:

    Kalau nak buat kenangan pun biaqlah utk. peribadi saja – malangnya asyik artis-artis ni nak BERHEBOH/BERSELFIE/BERPOSING bila pi UMRAH mahupun HAJI! Tak jemu-jemu masih galak nak jadi SELEBRITI walau di Tanah SUCI kita dan bila beribadat dgn. ALLAH SWT!

    0

    0
  37. medusa says:

    pi umrah..tapi masih melekat kat kening ko tu perampas!

    0

    0
  38. Anonymous says:

    stok rampas laki org, dikutuk berkoyan2 dan citer tragis, kawen akhirnya , bertudung, p umrah dan akhirnya peminat sanjung sbg isteri mithali :
    siti nurhaliza – rampas husb perempuan yg layan mcm keluarga sendiri
    memey suhaiza – ditangkap khalwat & kes abby serang lokasi
    hanez suraya – dilapor bersekedudukan & tangisan liyana manan

    pakai tudung ..p umrah…all are forgiven
    peminat mmg menyedihkan!

    0

    0
    • lynn says:

      Sebab Allah berjanji bahawa setiap makhluknya yang bertaubat bersungguh akan diberi pengampunan. So, siapa kita sebagai manusia untuk menidakkan?

      0

      0
  39. Nelopa Hans Bergabung says:

    Tengok gambar & baca komen ni, satu ayat je terlintas kat kepala aku.

    Dunia akhir zaman.

    0

    0
  40. sitikus says:

    Aku pon x minat dia…tp takdelah pulak aku nak meroyan n maki2 dia mcm dia tu rampas laki or pakwe korang….mencaci mcm x hengat yg hidup korang tu belum tahu mcmana lagi….ingat ..Allah tu maha melihat….komen biasa2 sudah…mmg satu alam pon tahu dia ni siapa…tp kalau betul dia ikhlas..tak pasal2 Allah balikan hidup korang nk tgk istiqamah ke takkkkk….rileks sudah noks…..

    0

    0
  41. ctfza says:

    artis dan bukan artis pun..

    kalau pergi umrah cantik manis bertudung litup..

    harapnya balik ke Malaysia kekal lah begitu..

    sebab Allah bukan berada hanya di Mekah.. Dia ada di mana-mana..

    0

    0
  42. ummi fattah says:

    bukan menyebelahi mana2 pihak… tapi gambar yg dikongsikan ini semuanya di Madinah. Orang buat umrah di Mekkah.. bukan di Madinah.. di Madinah ni ada masjid Nabawi… rumah dan makam Rasulullah ada di situ.. Banyak kisah2 sejarah di situ dan Madinah adalah satu tempat yang paling tenang, aman dan damai. Sekadar berkongsi, kita pergi Madinah adalah untuk menziarah Rasululullah dan mengikut ajaran Islam… ada 3 tempat yang paling baik dan sgt digalakkan untuk pergi… Masjid Al-Aqsa di Palestin, Masjid Nabawi di Madinah dan Masjidil Haram di Mekkah.. Cuma macam kes Haniz ni… dia tengah ada kat sana.. sedang berjiran dengan Rasulullah.. sgt dekat dengan Baginda.. nak pulak bulan Rejab ni… kita??? sesiapa yang pernah ke sana… memahami apa yang cuba saya sampai kan… tiada tempat yang paling indah dan tenang kecuali di bumi Haramain…… rindu untuk ke sana lagi……

    0

    0
  43. kaki ayam says:

    ko pergi umrah ke pergi haji ke aku mmg tak suko engkau hanez..ko ingat kau pergi tanah suci org akan lupa ke kau ambil hak org..porahhhhh

    0

    0
  44. AB says:

    gambar ke lima nampak kaki la.. die tak pakai sarong kaki ek?? bukan aurat ke?

    0

    0
  45. pink says:

    kuku kaki dia tu berinai ke berwarna ngn nail colour..
    ermm.. inai kot??

    0

    0
  46. intan nur azzura mohammad says:

    yang baju ungu tu nk p umrah ke nak wat pertunjukan fesyen?malu akak jd rakyat malaysia

    0

    0
  47. Melicifent says:

    May God Allah bless her

    0

    0