Written by Bella | June 14th, 2016

Beberapa hari lepas, Awal Ashaari sekeluarga telah berangkat ke tanah suci Mekah bagi menunaikan ibadah umrah pada bulan Ramadhan yang penuh barakah ini. Malah, Awal juga membawa anaknya Lara Alana.

Sudah berada di tanah suci dan sedang menjalankan ibadah disana, Awal dan Scha sempat untuk berkongsi beberapa foto sekitar menunaikan umrah.

Gambar yang paling mendapat perhatian ramai adalah kecomelan Lara memakai tudung dan telekung ketika berada di sana.

Kami doakan ibadah mereka berjalan dengan lancar disana dan mendapat seribu satu keberkatan bulan Ramadhan.

Jom kita layan beberapa lagi foto sekitar Awal Ashaari sekeluarga menunaikan umrah dengan membaca entri ini sepenuhnya.

35 responses to (7 FOTO) Awal Ashaari Sekeluarga Tunai Umrah Di Tanah Suci Mekah

  1. Anonymous says:

    ya ALLAH seronoknyerr.. semoga dapat umrah yang mabrur… teringin sangat2 nak pijak kaki di sana.. yg blom pegi jum kita doa sama2 supaya kita juga bole jejak ke sana…. subhanallah….maha suci ALLAH..

    0

    0
    • Anonymous says:

      amin ya rabbal alamin

      0

      0
    • Anonymous says:

      aku sedih tgk gambar mereka..sngt bahagia..teringat suamiku tak pernah solat.nak pergj umrah? jauh sekali..aku rindukan kebahgiaan dunia dan akhirat.sebagai ketua rmahtgga aku tak nampm suamiku mrenyuruh anak2 kerjarjakan sembyg.aku pasrah

      0

      0
      • anonymous2 says:

        Berdoa banyak2 kepada Allah semoga Dia bukakan hati suami puan untuk kembali ke suruhanNya.

        0

        0
      • intan says:

        Kenapa nak tunggu suami suruh anak solat. Mak pun boleh amik tanggungjawab tu. Kesian la kat anak2.

        0

        0
        • Anonymous says:

          mungkin maksudnya ayah x pernah suruh anak2 solat hanya dia selalu ingatkan..

          0

          0
        • kiki says:

          Klu mak je solat, tp bapak buat bodoh time solat, anak pon mesti akan konpius, aku paham sgt perasaan ko sebab aku pon dlm situasi sama. Anak makin membesar, dh blh bertanya. Dia pon pelik sebab dia xpnh tgk bapaknya semayang, smpi aku terpksa berbohong ckp kat anak aku yg bapaknya semayang kat masjid. Baru2 ni anak aku yg lelaki duk ajak bapaknya tarawih kat masjid, sedih bila dia duk ngelak2 je. Mmg nk ajak diorg solat kne sabar sgt. Lg plak laki aku ni baca quran pon mcm tak tau je. Tlg doakan laki aku berubah. huhuhu

          0

          0
        • jojo says:

          faham jugak perasaan puan. Sebab suami sy pun xsmyg juga..bila ke rumah mertua(ibu bapa sy) bru nk smyg..tp kalo umh ibu bapa suami boleh buat tak tau..pelik juga sbb ibu bapa suami pun smyg orgnya..anak2 smakin mbesar wlaupun umur 5 dn 4 tahun…kdg2 anak ambil telekung smyg bdua dan slalu join sy smyg..tiap ari bdoa smoga suami diberi hidayah wlaupun dia suami yg sgt2 baik dn bertanggungjwb cuma tu la…bab smyg tu je susah sikit…hurmmm…sedihh sgt2..smpi rasa pernah nk minta lepas je dulu..rindu sgt nk tgk kaabah..tp xtahu bila..

          0

          0
      • amoi says:

        Anonymoussays: June 15, 2016 at 5:13 am

        jgn lah sedih…aku doakan sempena bulan puasa ni Allah bukakan hati somi ko utk bubah n korg 1 family dpt g haji n umrah yer…doa byk2 buat tahjud/taubat/hajat setiap malam…yang penting jgn tinggal solat walaupun somi ko x solat…InsyaAllah…mana tahu Allah bg hidayah dekat dia nnt…aku doakan ko bahagia dunia akhirat…dah dah xmo sedih…Anggap tu semua ujian dari Allah k..selamat berpuasa :)

        0

        0
        • Anonymous says:

          terimakash ya semua kerana memahami aku.kadanglala aku menangis sendiri..tapi takpelah inj satu dugaan utk ku..insyaalah aku akan dekatkan diri degn Allah dan sentiasa berdoa semoga hati suamiku terbuka utk bertaubat..

          0

          0
        • amoi says:

          Anonymoussays: June 15, 2016 at 9:28 am

          tips utk ko..

          bila masak mknan @ buat air ke, ko baca ya latiff (3x) subhanallah (3x) then selawat…masa kacau mknan or air tu, ko putar ikut arah lawan jam…sambil kacau sambil ko baca…apa perkara ko buat utk suami n anak2, ko baca n amalkan selalu..InsyaAllah :)

          0

          0
        • Miami says:

          Selain tu, baca surah taha ayat 1-5 untuk melembutkan hati pasangan/anak yang degil/tak mahu solat. baca sambil masak ataupun boleh tiup di ubun2 pasangan/anak2.

          0

          0
  2. Anonymous says:

    gigihnya awal dukung lara…kalo aku la aku x yakin dgn air smyg aku sama ada sah atau x..sbb budak pkai pampers…lg 1 menggangu ibadat kita di sana…

    0

    0
    • Anonymous says:

      ad je komen negative…hmm..

      0

      0
    • Merpati says:

      Ada la caranya… kalau was2 byr la dam… islam tu mudah… dan Allah pasti tolong utk permudahkan urusan ibadah diorg.. kalau takut terganggu dgn anak kecik… byk dugaan lain lg akan ganggu kau ms nak beribadah kt sana….. so jaga2 la apa yg dicakapkan..

      0

      0
      • Anonymous says:

        betul..rasanya memang takkan sempura pun ibadat kat sana nak2 ramai orang dengan anak kecil lagi..so orang memang bekal duit tuk bayar dam

        0

        0
        • Anonymous says:

          Siapa tau niat dia utk bawa anak dia supaya ank dia jd anak yg solehah,jika kecik jiwa masih suci bersih dibawa ke rumah Allah keberkataanya sgt besar,jgn pertikaikan ibadah org lain xde kerja ke asyik fikir sah ke sah ke ibadah org tu Allah x suruh ko hidup kat muka bumi ni utk ambil alih tugas dia dlm menilai setiap amal ibadah hamba-hambanya..

          0

          0
        • Anonymous says:

          kl dari awal dah sangsi memang x sempurna jauh skali umrah mabrur..

          0

          0
    • Anonymous says:

      Org ada masalah hati n jiwa je yg ada masalah mcm ni,dia mampu jer pg ko mampu ke?mampu mengata jer..

      0

      0
    • Anonymous says:

      Think positif la bln2 posa ney sis2 bro2 oi…itu salah ini salah asyik nampak salah dan x kna org ja..sndri dah baik ka..dah sempurna ka si empunya komen2 ney…

      0

      0
    • cik piNgu says:

      kesian ngn kau.. asik pk negatif. islam tu mudah.

      0

      0
    • Baby says:

      Nabi Muhammad SAW dulu siap dukung baby masa solat. Camna plak tu ya? Boleh sesapa huraikan.

      0

      0
    • paola bracho says:

      pernah pergi sana tak? ramai lagi parents lain yg dukung anak masing2, yg dukung mak ayah yg sgt tua pun ada. jgn negatif sgt, Islam itu mudah.

      0

      0
  3. Anonymous says:

    teringin tengok awal botak

    0

    0
    • Kojak.... says:

      biasa nya hal ini awal2 dah discuss suami isteri…
      hehehehe…!!
      ada yg tak sanggup melihat suami dia botak…
      sentuh kepala rasa mcm kelapa….
      atau… si suami yg takut nampak tak handsome.

      0

      0
  4. Anonymous says:

    Peliknya Awal bawa keluarganya pergi umrah pun ada gak yg mengata,klu tgglkan ank dia mesti ada yg kata mcm ni “sanggup tgglkan ank,apasalahnya bawa sekali anak tu pg unrah supaya jd ank yg solehsh lg pun mak bapa kaya mampu bawa” pelik aku semua x kena,amal ibadah dia Allah lbh mengetahui ni sibuk sgt nak judge org mcm2..

    0

    0
  5. Afif Rayyan says:

    Semoga schawal dimurahkan rezeki lepas nie.. Aminnn

    0

    0
  6. dina says:

    seronoknye…..selamat menunaikan ibadah umrah schawal dan lara…doa2kan kami di sini.

    0

    0
  7. Anonymous says:

    Kdg2 pelik tgk komen2 yg negatif ni,semua yg dibuat ada je nmpk salah kat mata diorang,Awal bw anak dia pergi umrah pun nak persoalkan psl najis budak tu,benda baik dia buat,bawa ank pergi umrah kecik2 dah merasa jd tetamu Allah,yg mengata tu dah pg umrah ke belum?

    0

    0
  8. Anonymous says:

    Semoga keluarga ini terus bahagia dan dilindungiNYA..AMIN

    0

    0
  9. Anonymous says:

    sekadar pengalaman masa umrah.. sedang solat asar, hujan turun agak lebat.. jemaah lelaki yg solat di kwsn terbuka lari masuk ke dalam masjid.. jemaah lady ditolak, dirempuh.. kebetulan selang 2,3 dari aku ada sorg ibu solat sambil dukung baby.. baby nangis kl x didukung.. masa rempuhan ada yg jatuh, ada yg bertahan.. ibu itu bertahan but baby jatuh ke lantai.. d amazing part is baby tu diam ja sikit pon x nangis @ meragam.. sibuk isap jari tangan & kaki.. kan u believe that.. SUBAHANALLAH, ALLAHUAKHBAR.. my point is, kl kita ikhlas beribadah, perkara lain usah kita risau.. insyaALLAH, DIA akan jaga untuk kita..

    All da best Schawal & cutie pie Lara.. We love U

    0

    0
  10. mamat says:

    Alhamdulillah… syukur

    0

    0
  11. body slim says:

    Masyaallah, pengen banget umroh, tapi uangnya belum ada. Semoga tahun depan bisa terkabul amin

    0

    0