Written by AbangNara | March 15th, 2012

Walaupun agak stress akibat drama yang over apabila melayan Mentor 6, namun tidak dinafikan ramai juga yang tertunggu-tunggu siapakah yang bakal menjadi protege 6 orang mentor yang hebat-hebat belaka. Akhirnya semalam senarai protege telah pun dikeluarkan. Sekali tengok, kesemuanya ada pakej yang tersendiri.

peserta mentor 6

Memang masing-masing ada aura mereka yang tersendiri. Abang Nara paling tak sabar nak tengok Ella mengajar protegenya. Mesti gaya-gaya manja. Adam AF pula pastinya akan mengajar gerak tari yang menarik kepada protege lelakinya. Kepada protege Ogy, diharap anda tabah hati sekiranya Kak Ogy garang dengan anda.

6 gambar dan biodata protege Mentor 6 dengan membaca entri ini sepenuhnya. Adakah anda akan layan Mentor 6 kali ini selepas melihat protege-protegenya?

peserta mentor 6

Protege Ferhad

Nama : Salwani Sawi
Nama Samaran : Wanie
Asal : Wilayah Persekutuan Labuan
Umur : 18 tahun

peserta mentor 6

Protege Adam

Nama : Abdul Kadir Haji Unding Lana
Nama Samaran : KJ
Asal : Kota Kinabalu
Umur : 24 tahun
Pengalaman : Showdown 2010 dan 2011, Borneo Crew
dan Borneo Soul Breakers

peserta mentor 6

Protege Ella

Nama : Puteri Caroline Mohd Kamel
Nama Samaran : Caroline
Asal : Tanah Merah, Kelantan
Umur : 20 tahun

peserta mentor 6

Protege Ramlah Ram

Nama : Ana Syuhada Noor Asram
Nama Samaran : Ana Syuhada
Asal : Shah Alam
Umur : 21 tahun
Pendidikan: Diploma Muzik (Vokal)

peserta mentor 6

Protege Fauziah Dato’ Ahmad Daud

Nama : Noor Nazatul Farahin Mohd Hussin
Nama Samaran : Zatul
Asal : Bedong, Kedah
Umur : 23 tahun

peserta mentor 6

Protege Faizal Tahir

Nama : Anas Bin Ridzuan
Nama Samaran : Anas
Asal : Perak
Umur : 23 tahun
Pendidikan : Ijazah Filem, Teater dan Animasi UiTM
dan aktif dalam teater bersama Dewan Bahasa dan Pustaka

109 responses to 6 Protege Mentor 6 Diperkenalkan, Siapa Mampu Cipta Kejutan?

  1. KK vogue says:

    x sabar nak tgk ogy ahmad daud mengamuk.. heheheheh faizal tahir punye protege mcm hafiz jer..(rmbut) ella cari yg manje jgk agknye

    0

    0
  2. kasut putih says:

    Nampak mentor hebat2. Semoga dapat melahirkan protege yang hebat juga!

    0

    0
  3. artis msia sedar la sikit kiamat da nk dekat says:

    Kalo suara anas best .aku pilih die.style pon ok.lgpon budak degree filem, Teater dan Animasi UiTM n aktif dewan bahasa pustaka go go!

    0

    0
  4. KuRupaCina says:

    xsbar tunggu 1st konsert mereka…
    nak dengar suara sapa paling power n gempaq.

    0

    0
  5. lynaLuv says:

    protege ft tu klon si awan nano lh!

    0

    0
  6. Adibah says:

    go ella! sokong protege ella ;)

    0

    0
    • makcik ella says:

      Kompem nnt komen kau ‘ll be hide..

      0

      0
    • Toya says:

      Dibah…tolong ye, sila beri kerjasama..

      0

      0
      • nick@pett says:

        ******* akirakaede

        aku rasa ko punya tanda bahasa n susunan ayat pun xbetul,, jadi xyah le nak tunjuk bagus komen bahasa orang lain, nant orang baca orang cakap ko lak yang xbetul

        0

        0
      • Anonymous says:

        muahahaahah toya punya komen terbaik!! muahahahaha

        0

        0
      • Bil Maxis says:

        pd pandangan aku la… x kesahla ejaan mcm mana… janji kita fhm mksud dia… kan skrg byk org guna ptaan shortform… byk yg fhm… tak tau la kalau korang yg tanya pasal ‘ekcelli’ tu langsung x fhm makna dia… ejaan x sama tp bunyi sama, fhm jela mksud dia… bkn la nk dijadikan isu kat sini… kalau nk komen, komen jela pasal tajuk entry… susah kalau hari2 mau cari pasal… sabar je la…

        0

        0
      • sally says:

        Dibah,
        Boleh tak beri kerjasama n tukar avatar pic tu?? kitorang x kisah nak letak pic tp pilihla pic yg tidak terlalu nampak u r trying too hard to look beautiful. letak pic biasa2 sudah, no need yg nampak trying too hard mcm ni. nobody here is trying to look for a gf and u wont get a decent bf by putting an avatar like that

        0

        0
      • apsal korang menggelabah ni? says:

        orang letak pic sendiri pun nak kecoh, orang eja salah pun nak bising…bukan dia ada komen kutuk mngutuk cam korang pun.

        sakit hati tak bertempat…

        berbalik pd entry ni, mentor Adam pandai menari la ni ye?

        0

        0
      • nick@pett says:

        aku baca komen dibah xder yang salah pun….
        pesal banyak yg xsuka,,,,
        bagus sangat ke komen korang yg buat korang sakit ati gan komen dibah,,,,

        nant ada lak yang marah aku ni….

        lama xmasuk BN,,, nak panaskan balik BN mcm dulu2….

        0

        0
      • Anonymous says:

        sbb die poyo mcm kau, kau bajet kau hensem ke? pegi kawen ngan dibot tu, lempang laju2 baru tau..

        0

        0
      • aku kesah? says:

        aku rase cam nk jodohkan je si dibah bajet cun n si nick bajet hensem ni..elok la..sepadan dh tu..sama2 suke cr perhatian n markettt..

        0

        0
      • nick@pett says:

        aku rasa xsalah pun ada pic aku kat sini…
        cuba tengok komen2 dari tahun 2008 hingga 2011,,, ada jer pic kita orang,,,

        ABANG N KAK NARA PUN X MARAH KITA ORANG LETAK PIC KITA ORANG,,,, ABG NARA PUN SIAP LETAK PIC AKU DALAM BLOG DIA,,, CUBA2 TENGOK GOSIP PALING POPULER TU… SAPA YANG MASUKAN PIC KITA ORANG

        0

        0
      • Bil Maxis says:

        NIK, JANGAN LAYAN LA ORG YG SUKA CARI PASAL NI… RASA NYA DIORG LG POYO… MUKA TAK NAMPAK TP BRANI LAK NK DROP KOMEN MENGARUT…

        PEDULI LA KAT DIORG TU… SAKIT DALAMAN…!

        0

        0
      • geng kapak says:

        aku rasa dorang xpandai nak letak pic pastu nak komen merapu2,,,

        tak pandai tanya kita orang kalo malu nak tanya Bang Nara

        Jeles gan Dibah n Nik yang ada pic tu

        0

        0
      • poningakungandibotnnicknie says:

        @aku kesah?

        aku pn setuju bebeno dgn ko…elok kite kawen kan je bdk berdua tu..
        yg dibot ni mmg maintain perasan pastu si nick ni x abes2 nk backup di dibot nie..ke korg ni kapel, sbb tu dua2 sibuk nk tepek muka kt bn nie..

        elok la tu..dua2 attention seeker

        0

        0
      • KK vogue says:

        letak gmbar kasut ag baguss…! hahahahahaha

        0

        0
      • Rossemah says:

        @KK vogue

        hahahaha!!
        kalah avatar dibah. kasut ko mcm tengah fefeeling gojes je,gedik lak kasut ko tu aku nengok,muahahah..

        0

        0
      • nick@pett, ada betulnya. mereka ni di kalangan yang bangun pagi melihat ke bawah seraya berkata, “wah! di manakah telur ku???? aku harus menggelepar di page nara. hah! ada dibah! mangsa, mangsa, buahahhahahahahaha!” diorang tak pernah tengok cermin. so, maafkan mereka…

        0

        0
  7. bulansabit says:

    budak teater Anas tu yg plg best antara yg ramai…mmg dah lama taw dah…tmbh2 untung la dye dpt FT…

    0

    0
  8. Anonymous says:

    hrap zatul brjya…. dia mmg hebat

    0

    0
  9. Mokde says:

    Mokde tengok muka mentor dgn protege lobih kughang yo…ado iras2 ee…bueklah yang terbaik untuk dighi…jangan nangih2 bilo keluar, tak ado mano sodih ee…, keluar sok jumpo balik, bukan mati omak n ayah pun…Mokde ingek an yo…

    0

    0
    • Sedeynyerrr Haku Nengok says:

      Lawaklah komen kau…aku yang ngah tension2 nie terus tersengih sorang2 mcm wayar putuih…

      0

      0
    • lawak ke der says:

      hahaha. seyes lawak kot komen ko. tebaeekkk… :D

      0

      0
    • Mokde says:

      Lawok ko? Tak berapo bonar lah…suko nk mengingatkan yo kt adik2 ni…Mokde ni dh tuo tp still bc gosip…ha…ha…

      0

      0
  10. ayman says:

    Ella Muka Nampak Pucat Skit..

    Thun Ni Ramai Perempuan..Nak Tengok Lelaki Dpt Beri Saingan Yang Hebat Ke x..X Sabar Lak..Lagi2 Nak Tengok PErsembahan Protege Faizal Tahir~

    0

    0
  11. artis msia sedar la sikit kiamat da nk dekat says:

    ye ke bulan sabit?haha kalo gitu meh kite sokong budak uitm ni!

    0

    0
  12. dyna says:

    protege ferhad muke cam nabila huda sikit….protege ramlah ram..ade mcm muke cheryl samad / farah fauzana…=)

    0

    0
  13. stylo says:

    protege Ramlah Ram iras sheryl samad daa..

    0

    0
  14. ummi syafarah says:

    hrp2 nazatul farahin akan berjaya..dia mang hebat

    0

    0
  15. abang lazer says:

    aku dah dgr suare protege ogy tu..perggh superb weyh…yg laen ak x pasti..

    0

    0
  16. Dato minah jambu 24jam mengadap computer says:

    macm muka sakit aje minah jambu tengok muka semua2 ni lah…jangan marah haaaaaaaaaa !!!

    0

    0
    • Sedeynyerrr Haku Nengok says:

      Aku rasa kau yang sakit sebenarnye…sakit hati coz sejambu – jambu kau pun x dak sapa nak amik kau jadi protoge…jadi togeh jelah kau nie….

      0

      0
    • Minah Jampundek!! says:

      muka cm sakit??? lu tgk cermin kot, tu yg nmpk muka sakit lu!!! pundek!!

      0

      0
    • fan minah jambu says:

      minahhhhh.. i lap uuuu

      0

      0
      • Dato minah jambu 24jam mengadap computer says:

        lap u 2 hahahahahahahahahahahahaaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii piiiiiiiwitttttttttttttt ! ).

        0

        0
      • Minah Jampundek!! says:

        adoi minah jampundek lu guna nama lain utk support lu ke?? bangang btol haha..

        0

        0
    • aku kesah? says:

      minah oooo jambu..kali ni i sokong u byk cayanggggg…lap lap lap u berdouble2…hahha..mmg sakit kan mereka2 itu..hakhakhakhak

      0

      0
  17. tasya menari tiang talipon says:

    tak sabar nk tgk ella dgn ogy

    0

    0
  18. bulansabit says:

    vokal yg lantang dan sedap shj x cukup utk survive dlm industri muzik ni…tgk saje mcm salma mentor 5 dan black mentor 3,tapi black lbh ok klu dibandingkn dgn salma..sbb itu pakej yg lengkap pntg utk trus hidup dlm industri muzik ni…kene lbh berdikari dan x terlalu bergantung kpd org lain…tp klu rase nak sokong vokal yg mantap2 ni terpulang la…xde masalah pon.. :)

    0

    0
    • aidaz says:

      betul tu. suara sedap vokal lantang nyaring ja x cukup. ditambah dgn cantik hensem pun still x cukup. mau ada keyakinan diri, karisma dan ada aura tersendiri bila on stage, pandai bawa diri dan komunikasi yg bagus. pakej lengkap. NO clubbing2, rokok, dadah, mabuk2 arak, dressing yg seksi seksa, kaki skandal, kaki gaduh.

      0

      0
  19. dhiaa says:

    sorry to say xde muka artis :D

    0

    0
  20. ann says:

    16 tahun dah menyanyi??. musnah masa depan ko dik.

    0

    0
  21. mama tambun says:

    seramnyee tgk

    0

    0
  22. mama tambun says:

    kak remlah .. serammmm…
    mcam amukan pocong ..:P

    salwanie.. jgn kasi malu labuan aaa.. tu abg ko parinthug sm kakakmu salwana tu..
    harus support ko tu ..:D

    0

    0
  23. Ken says:

    Xda sorang pown muka cam artis..kecuali protege faizal tahir..ada gak gaya artis..

    0

    0
  24. hehehe says:

    aku nak tgk dl mcm mn perangai mentor2 mengajar protoge dia…dr situ br tau si mentor nie btl2 mengjr atau blh bg kat cikgu lain mengjar anak murid dia org…

    0

    0
    • aidaz says:

      betul tu. bkn stakat nk tgk protege ja, nk tgk jugak mcmana mentor2 mendidik protege2 dorg. betul2 bersungguh mendidik dgn inisiatif sndri atau hanya sekadar nama je gah sbg mentor tp menggunakan khidmat ramai org lain utk ‘menguruskan’ protege dorg. aku dh baca kt portal gua.com stakat ni yg aku blh ckp aku respect FT, kak melah, ferhad dan adam. rasa2nya dorg sndri yg akan didik, x pakai org luar. jez guna khidmat guru vokal dan persembahan yg dh disediakan oleh pihak tv3. ogy dan ella byk guna khidmat org lain. ogy tu ok la lagi sbb mmg nmpk la kesungguhan dia tp ella? drp gaya dia nmpk mcm x konpiden je. but kak melah klu la dia guna khidmat bob mesra tu, tlg la nasihat dia tu jgn over ya. satu lagi, wpun seseorg artis tu dh lama dlm industri hiburan atau bergelar otai, x semestinya dia pandai mendidik bakat baru. contoh dah byk. bkn stakat dlm program mentor, dlm AF pun sama…. hampeh je. so jgn pandang rendah artis2 generasi kini spt adam dan FT. dorg ada strategi sndri.

      0

      0
  25. nick@pett says:

    arap yang kali ni lebih baik dari yg lepas,,, semua bagus2,,, tapi adam layak ke,,,,,,

    lama xkomen kat BN,,,

    0

    0
    • normah says:

      mestilah adam layak…

      0

      0
    • sally says:

      Err boleh tak stop ulang ayat “dah lama tak komen kat BN” tu…rasanya u dah komen bbrp kali dah kat entri ni and entri latest few days so tak perlu kut nak ckp lama x komen *haha just saying jgn terasaaaa*

      0

      0
      • kecoh siak says:

        dia nk tnjuk la dia otai. hahahahahahaha

        0

        0
      • hahaha says:

        muke da la skema..mesti skema tahap anjing die ni..hahaha muke skema pon nk tayang ke??xde life la lu ni..dpt komen kt cni pon nk bangga kata dr 2008 lg ade kt cni..nmpk sgt nick@pett ni pemikiran sampah..lama xkomen lama xkomen..tu jela ayat ko..pe tiap2 jam ko nk komen ke ha..wakakaka sakai btl ni die

        0

        0
  26. nick@pett says:

    hari tu dengar suara protege Kak Melah n Ella paling besss,,, tapi xtau le mcm mana nanti…

    0

    0
  27. Jarinakal says:

    Sori, tak layan sgt Mentor sebab gagal melahirkan protege yg hebat pun selama ni. Buleh bgtau saya juara Mentor yg lepas yg betol2 berjaya selain Black? Itupun nyawa2 ikan je.

    0

    0
  28. […] Walaupun agak stress akibat drama yang over apabila melayan Mentor 6, namun tidak dinafikan ramai juga yang tertunggu-tunggu siapakah yang bakal menjadi protege 6 orang mentor yang hebat-hebat belaka. Akhirnya semalam senarai protege telah pun dikeluarkan. Sekali tengok, kesemuanya ada … Continue reading → […]

    0

    0
  29. Anonymous says:

    mcm fara fauzana laa.haha

    0

    0
  30. Stella says:

    GO ADAM N KJ . . BOLEH BAH KALAU KOE . . BUKTIKAN BHAWA SBH BOLEH BJYA . . B-BOY BAYTOO . . I LIKE ! ! KMURG YG TIDA SUKA DIURG , P MAMPUS KOE SNA BAKAS . .

    0

    0
  31. stella jezzebelle says:

    Go adam n kj go ! ! Buktikn pd smua SABAH BOLEH . . Biarkn mreka yg tidak suka matai . . Sabah , boleh bah kalu koe . . Kmurg yg tidak suka , bakas koe palui

    0

    0
  32. budiman says:

    hmmm..dah agak dah budak sabah tu jd protege adam sbb dia mmg ada style..join showdown tu..mest nari mantap nnt, harap2lah..vokal dia pun not bad..kira ada style lah..:)

    0

    0
  33. mentor mentee says:

    Sorry I x minat la Mentor. Xde pape yg menarik pon

    0

    0
  34. cegampang says:

    Asal muka kak melah macam kena tampal kat situ eh? Photoshop?

    0

    0
  35. Neesya says:

    portege Ferhad mcm muka jihan raja lawak

    0

    0
  36. annedesilva says:

    Holaaa….panas gak kat snie ekkk ;)
    Mentor??bape ramai lg la artis yg nk dorg lahirkan dlm malaysia nie.. …..

    0

    0
  37. hahaha says:

    nick@pett bangga lak ko masuk blog ni dr 2008 sampai 2011 jd pengomen yg setia..wakakaka dpt anugerah ke??muke da la skema tu pon nk tayang ke

    0

    0
  38. ermm ye la tu... says:

    kite tengok sape paling mnjadi….

    0

    0
  39. nini says:

    Protege Ogy harap muke cantik tp tekinja2…Ptge Adam boleh balik…Ptge FT ada harapan nak menang wlpun x suke FT.. Ptge Ella just plain….Ptge Ramlah Ram ada can…Ptge Ferhad suare ok kot..

    0

    0
    • siti says:

      aku, laki aku n anak aku terkedu tengok protege kak ogy.. kelakar giler.. lepas habis dia bernyanyi kami sekeluarga ketawa terbahak2… laki aku siap cakap macam penyanyi dangdut TRIO MACAN jek… tak kena langsung dari segi pakaian dengan lagu ngan dance ( dance ke namanya tu?).. hahaha cam buat lawak bodoh kat atas pentas tu jekk…

      0

      0
  40. siti jienah says:

    i like Adam & KJ…. bulih ba kalo ko…

    0

    0
  41. dewi says:

    sorry to say : protege kak ogy ya ampunnn. aku ada satu terms nak describe kan dia ni. tapi tak nak la tulis, nanti ada yang salah faham pulak. dah famous pulak aku kat BN ni hanya sebab satu terms tu. protege adam pun aduhaiii. ini mentor, nak cari penyanyi. kalau nak menari, pergi masuk program menari. and one more thing, adam belum layak nak jadi mentor. dia sendiri pun hancur.

    0

    0