Written by AbangNara | May 20th, 2012

Rasanya semua sudah tahu yang kini bergelar semi jutawan setelah berjaya membawa pulang RM500,000 dengan menjadi juara di MANIA. Abang Nara paling suka persembahan Hafiz ketika menyanyikan lagu I Believe I Can Fly. Meremang sedikit bulu roma Abang Nara.
mf
Walaupun agak ramai yang tidak berpuas hati dengan kedudukan Jac di tempat ketiga, namun perlu diingatkan bahawa segalanya bergantung kepada undian daripada penonton. Rasanya sebelum keputusan diumumkan pasti akan ada auditor yang mengesahkan jumlah undian. Apa pun, sememangnya Hafiz layak dinobatkan sebagai juara MANIA.

Lagi 30 keping gambar sekitar konsert akhir MANIA dengan membaca entri ini sepenuhnya. Kredit gambar kepada Ryaniez Moments Photography.

mf
mf
mf
mf
mf
mf
mf
mf
mf
mf
mf
mf
mf
mf
mf
mf
mf
mf
mf
mf

mf
mf
mf
mf
mf
mf
mf
mf
mf
mf

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

114 responses to (31 GAMBAR)Sekitar Persembahan Akhir Konsert MANIA

  1. firsttt says:

    hafizzzzzz!!

    0

    0
    • Kelantan JUARA Piala FA!

      0

      0
      • kamu sukakan program ini? kamu bodoh. bahahaha

        p/s: komen kerinting not nice brah. stick to their music lah.

        0

        0
      • mania poyo konon nak tiru the voice trolololoololololololololololololol says:

        OVERHYPE…nuff said!

        0

        0
      • Bekas Anak Ikan Yusri says:

        Hafiz x layak menang! EBI sepatutnya layak Juara! Ebi sepatutnya layak ke final tp Astro sabotaj! Rosak la industri muzik Malaysia! x berkembang! Sepatutnya Ebi yg boleh menang. Dia ada pakej lengkap jd Superstar!

        0

        0
      • anakayam says:

        sian jac kalah pada budak mentah….lupa lirik pulok tuh…

        agak2nye ada tok ti mlm tuh perform buat jac tak duk diam…gelepor sampai lupe lirik…ishishh

        0

        0
      • Anonymous says:

        nara oi…dh amik gambo org xyah la letak watermak ko sndiri…xkisahla ko dh bg kredit pd tuan punya gmbar tp perlu ke letak watermak?

        0

        0
      • Anonymous says:

        watermak tu mak kepada water ke? kenapa mak kepada water marah sgt ni? rileks la klu blog ko x laku..

        0

        0
    • Anonymous says:

      kenapa dok bagi org yg dah memang kaya hadiah duit byk2? tapi bila tgk kt super spontan tu, diorg dok derma kt badan kebajikan RM5k je. sepatutnya diorg lah yg lebih memerlukan sumbangan tu semua berbanding artis2 ni.

      0

      0
      • Anonymous says:

        ko buat la contest sendiri, pastu ko buat rules seniri. bnyk songeh pulakkk

        0

        0
    • Leon says:

      Mual aku baca berita Harlan….cam pertikai hafiz..kononnya nk jd superstar Kena menari n nyanyi dan tidak pancit…..mcm jac n Stacy…yg aku nampak final…jac bkn nyanyi..tapi menjerit2….apa itu Gaya superstar ke??……buka mata laa….Tanpa peminattt….jgn Harap leh jd superstar….go hafizzzz…goo!!!!!

      0

      0
      • papa says:

        jaclyn victor dalam mania tak ada kualiti langsung.hafiz juga terbaikk!

        0

        0
      • orenjus says:

        mmg pon. tak paham pasai pe plak nak pertikai hafiz tu menang. lainlah hafiz nyanyi tak sedap. ni telinga letak kat mana tah, otak ada pon xleh pikir. jac tu harap jerit je. bukanlah tak suka jac langsung tp sore hafiz more3 sedapnye. lemak berkrim. high note pon steady je. sore pun jelas. dia tak menjerit sesuka hati. ada ke kata astro rancang hafiz menang. kalo jac menang rasenya lagi aku rasa astro rancang. coz persembahan hafiz lagi baik dari jac….

        0

        0
    • Anonymous says:

      hafiz, u terbaikkkkkkk………

      0

      0
  2. embok ketum says:

    Aku nk layan propaganza dulu.. Jap2 lglah layan BN ni

    0

    0
  3. fi says:

    omo, 1st ke

    0

    0
    • Anonymous says:

      babih! Pegi blaja kt skolah balik. Bangang!

      0

      0
      • fi says:

        hello the ‘hell’ anonymous, i’m just one minute late compared to firsttt and embok ketum..tu pun submit comment few times baru keluar..u are the bangang one..

        0

        0
      • Anonymous says:

        but ure still late loser and wth r u trying to prove from saying first? haa bangang?????????

        0

        0
  4. anggur_merah says:

    tahniah hafiz…=)

    0

    0
  5. apa2 pun Siti yang paling cute..

    0

    0
  6. tahniah says:

    tahniah la kepada semua pemenang. Yg x menang tu, xpe. Cuba lagi. Rezeki sentiasa ada.

    0

    0
  7. aku bukan arif alfian says:

    tahniah! Lps ni hafiz nk masuk contest ape pulak eh? Langkah kanan sokmo.. Alhamdulillah rezeki yek hafiz!

    0

    0
  8. […] menyanyikan lagu I Believe I Can Fly. Meremang sedikit bulu roma Abang Nara. Walaupun … Continue reading → This entry was posted in Gosip and tagged Akhir, GAMBARSekitar, Konsert, Mania, Persembahan by […]

    0

    0
  9. cantik says:

    jac lupa lirik la semalam sbb nk fokus part tinggi je..part mudah bole plak lupa..x patut no 3..patut hazama yg nombor 3….peace :)

    0

    0
  10. ngomel says:

    melopong laaa mulut adira tengok X dia menang. kalau tak boleh jugak tumpang skaki..

    0

    0
  11. naily says:

    tahniah Hafiz – buat doa selamat yerkkk

    0

    0
  12. mdm kapal burok says:

    hafiz mmg layak menang…pnh dgr dia perform live,mmg awesome giler…

    0

    0
  13. aptb. says:

    awie wat psembahan pkai subang. patut yer pihak astro kne alert la bnde2 camnie. ishk2, xpatut2.
    yg pntg aku suke hafiz mng! :)

    0

    0
  14. jue says:

    rezeki hafiz..
    doa mak die kut :)

    0

    0
  15. jenab says:

    teringat dlm al-kuliyyah aritu..dr.danial ckp..org kite sebok dgn nyanyian dan hiburan…:-(

    0

    0
  16. meeradriana says:

    2x mania kat astro, 2x jugak aq terlepas awie punye psembahan..hishhhhh..
    bf aq suke tgk baju kembang jac, dia tye baju kembang jac tu ada kertas ke sbb nmpk keras??
    lelaki mmg x faham baju perempuan..haishhhhh
    tapi dia kata baju jac better than stacy..hihihihi

    0

    0
    • Anonymous says:

      oiii anak kembar ko tu anak luar nikah ke??? hari sibuk sgt kutuk org mandul, mengaku diri sendiri dh ade anak kembar, skarang mengaku ko x kawen lagi, ade bf je?? hoiiii sundal, pegi terjun kb mall la woi!!!!! silap2 nnt pas kawen ko plak mandul!!

      0

      0
      • Anonymous says:

        haha..sepandai-pandai tupai melompat….keh keh keh…
        anak kembar ye kak… kutuk org mandul ye kak….hahahaha…
        sekarang bf yer… kantoi sudahh…..

        kalo aku jadi ko…aku kecut perut. katalah kalo lebih dr 44org dlm BN ni doakan ko ‘mandul’ sbb ko suker ckp org lain mandul aritu… kalo diizinkan Allah…nauzubillah… baik ko tobat dan mintak maap dowhh…

        0

        0
      • enon says:

        yg kau meroyan sgt ni dah kenapeeeee?????? sedehhhhhhh la ko ni. semuanye tak kena mcm kau sorang je la hebat?????

        0

        0
      • Anonymous says:

        mana sorg? ko check ip bape org yg komen blah la sundel bolong!

        0

        0
    • rahsia says:

      meeraadriana, kantoi! x malu ke?

      0

      0
    • den konal ekau says:

      nur adriana anak tan sri tuuuut…..dia ni tak kawin lagi tapi ada bf anak datok….. dia ada 1 kedai baju kat mid valley…..1 kedai candylious kat one utama….muka ko cantik mix tapi sayang ko ni berlagak..
      wei korang, dia saja bikin panas kat sini…..dia nk carik publisiti je kat sini…hahahaha
      aku kenal sangat minah ni…..aritu aku add fb dia, aku nak tengok siapa dia ni sebenarnya…

      0

      0
      • Anonymous says:

        xpayah la nak menipu kat sini, anak tan sri konon, puih!!!! aku pun boleh kata one utama tu aku yg punya kat sini wei!!!!!!!!! owner candylicious konon!! padahal anak pemintak sedekah mana berlagak pandai, mengata org mandul, ntah bohsia mana.. blah laaaaaaaaaa setannnnnnnn meeraadriana!!!!!!!!!!!!!!!!

        0

        0
  17. SNH says:

    1st:c0ngrates hafiz
    2nd:aku mmg x minttok ti dah skrg, tp bila tengok dy nyanyi lagu sejati, perghh mmg xda tandingan..h0pe she happy with her life

    0

    0
  18. siti says:

    Siti gak best..si stacy & jac nyanyi jerit2 je.

    HAFIZ mmg layak menang, dia bintang bersuara emas, mcm siti & jac, adira pun..

    0

    0
  19. aku says:

    meeradriana>>bukan ke aritu ko ckp dah ade ank,kembar lagi…
    nie ko ckp bf lak…beriye je ko aritu ea…

    0

    0
    • mak jemmah says:

      aku, attention seekers la tu.. same mcm pondan sepi.. hahah

      0

      0
    • Anonymous says:

      dia la yg mandul tu, sibuk ngutuk org mandul, silap2 nnt dia mkn sumpahan balik. muahaha

      0

      0
      • Pendekar Bujang Lapar says:

        dia saja bikin hot kat sini sebab tu dia cakap macam tu….siti dengan memey kan mandul dia saja bikin panas..carik publisiti…..hahaha anti betul dia tu….

        0

        0
      • Anonymous says:

        yg ko nak tulis jugak sape yg mandul tu apehal? ko pun mandul?

        0

        0
  20. Scha Ieyzzah says:

    tahniah kepada semua pemenang..Hafiz mmg layak menang…kpd yg tidak menang..maybe lain kali ade rezeki lah tu..insyaallah..:)

    0

    0
  21. […] Rasanya semua sudah tahu yang kini bergelar semi jutawan setelah berjaya membawa pulang RM500,000 dengan menjadi juara di MANIA. Abang Nara paling suka persembahan Hafiz ketika menyanyikan lagu I Believe I Can Fly. Meremang sedikit bulu roma Abang Nara. Walaupun … Continue reading → […]

    0

    0
  22. Ainn mandul says:

    Perempuan mandul tu bila lah nak berubah…..kang dato k carik lain kang…..siti nur halicacat tu kena mintak maaf dengan exwife dato k dulu baru ada anak….
    Hazama muka jawa padan mukaaaaa..hahahahaaha

    0

    0
    • Anonymous says:

      senyap la anak perempuan sundal!

      0

      0
      • Pendekar Bujang Lapar says:

        oiiii pompuan…..biar ct mandul asalkan tak macam fasha..
        fasha tu sebelom kawin dah gugur anak kat hospital…pastu sekarang bunting pelamin…..pelaminlah sangatttt…

        0

        0
      • Anonymous says:

        ai pendekar, best ke menfitnah org?

        0

        0
  23. muazfaris says:

    ketat nye seluar hazama, geli~~

    0

    0
  24. Rooney says:

    Ni lah satu satu nya rancangan yang langsung tak relevan.

    Aku tak faham langsung konsep show ni, panggil artis suam-suam kuku then nak tengok depa perform? Lepas bagi hadiah?

    Seriously show ni langsung tak ada competition atau daya saing langsung.

    More like a karaoke competition.

    And Hafiz??

    I think Alyah deserved to win sebab dia berani to put colours in her shows.

    Hafiz is always PLAY safe, lagi pun show dia dah semakin typical and selalu sangat di tengok.

    Kalau tengok artis barat, diorang after a while akan ambil time-off (etc Celine Dion, Christina Aguilera). Dalam masa time-off ni diorang akan memperbaharui konsep, suara dan imej diorang supaya akan nampak FRESH.

    Oh yeah, Jaclyn Victor selalu dapat vote tinggi?

    Jaclyn Victor (bak kata Hetty Koes Endang dalam rancangan Ikon dulu) ni menyanyi macam patung tak ada perasaan. Pendek kata macam mayat menyanyi. Tiada jiwa atau perasaan. Tapi memang betul bagi la key apa pun memang dia akan sampai. Jaclyn ialah anak patung menjerit.

    Lain lain artis, semuanya biasa sahaja. Baik diorang masuk Bintang RTM untuk mengukur semula bakat diorang. Entah-entah Audition pun tak lepas.

    Pendek kata, rancangan Mania ni gagal (sungguh pun menggunakan Aznil sebagai daya penarik) sebab konsep nya. Diorang dah usaha (guna Aznil), promosi bagai etc) tetapi masih gagal kerana konsep nya sendiri yang lemah.

    Macam tak ada apa je rancangan ni, nasib baik Astro yang buat rancangan ni kalau RTM memang rugi la duit TAX kita!

    0

    0
    • Anonymous says:

      x relevan ko tgk jgk rooney oiii..

      0

      0
      • Rooney says:

        Serious aku tengok masa tukar channel je. Masa final tu tengok la juga sebab ada Siti Nurhaliza kan.

        Siti pun komen dia cakap rancangan ni tak relevan, sebab nak raih undi guna SMS.

        Memang sampah sarah lah show ni.

        0

        0
      • Anonymous says:

        astro dh xde modal nak carik duit, asal boleh la nak buat realiti tv show. ahaha

        0

        0
  25. abba abba says:

    ketatnya seluar hazama, kaki so keding. hehe.

    tokti macam tak pakai tudung je, mungkin sebab jambul tinggi sgt..

    0

    0
    • bobby says:

      Walaupun aku lelaki tp aku pun leh beza antara tudung kepala dgn tudung serkup aje ala2 tudung saji ni!ttp dosa klu nampak walau sehelai rambut tau. tok ti nie mmg berbakat besar tp sebaliknya dia hipokrit…klu masih tak leh nak pakai tudung tanggal jerk lah tak yah buat2 fesyen serkup. Fesyen artis nie selalunya akan jd ikutan so bila ramai org ikut fesyen sesat barat dia nie makin banyak lah dia tanggung dosa sebab org bila pergi kedai cari tudung org sebut “tudung siti” bkn tudung kiah ke bedah ke.

      0

      0
      • Anonymous says:

        oi bobby..lelaki konon..mengumpat ngalah kan pompuan. yang kau risau sangat pasal siti tu apa hal? mak kau pun terikut fesyen tok ti ke?

        0

        0
      • Anonymous says:

        kau mmg jerk! jerk jerk jerk!

        apsal plak org pegi kedai cari tudung siti, siti dapat dosa? ni pendidikan islam tingkatan 3 xlepas dah sibuk bergosip. sudah2 la arbok, buat malu je mak bapak je kecik2 jd arbok.

        0

        0
  26. lovelime says:

    Tak ada faedah pun buat program nie klu btl ade cuba senaraikan 10sebab berbeza. Korg yg sokong nie ape korg dpt bila artis korg undi & sokong habis-habisan menang?fikir baik2 ade dia org dtg hulur sket hadiah dia kat korg?ade buat kenduri jemput korg?show percuma ke?masa korg susah ade dia tlg back-up mcm ne korg back-up dia skrg?so tak yah nak rendahkan iq dgn menyokong benda tak berfaedah mcm nie, hafiz nie mmg layak & rezeki dia tp sah2 lah dia mmg artis dah terkenal nak jdkan superstar konon, sok2 ulang2 lagi mania berkali2 mcm af dlu bil aku byr mmg nak tgk cite ulang2 astro oiii!!!pendek citer syarikat telco & astro jgk kaya!

    0

    0
    • Anonymous says:

      stupid. habis tu,ko nak sapa kaya? mak kau? nenek kau?

      0

      0
      • bobby says:

        ko nie anonymous agak2 ler main mak bapak org plak mesti mak bapak kau kurang ajar ko sopan santun kan?ada btl jgk ckp si lovelime nie tp over lah jgk mcm ahli politik plak gamaknya.

        0

        0
      • Anonymous says:

        over tul la ko ni..

        0

        0
    • Anonymous says:

      ade sesape paksa ko tengok and undi? klu xde, sila usulkan cadangan ko kat kementerian yg bersesuaian, jgn nak menyalak mcm zed zedi kat sini. tq.

      0

      0
  27. haini says:

    Ni sekarang programme Mania, empire Ahmad Dani menang, Zed Zaidi dah tanya dia ada permit kerja tak?

    0

    0
  28. siti liza buntuk mak apis says:

    apa ke bende mak c apis tu telompat-lompat mcm katak je rupa nya……..mak dia keturunan crazy frog ke ape?????? bapak die kool aje….kenape eh mak die over tu mmg sah2 mak dia mat duitan $$$$$$$$$$$$…..mak die tu kontrol apis mcm org gila takut org mintak duit kat c apis tu…….ape ke jadahhhhhh…….oi ingat la kalo tak kerana peminat sape la apissss tuuuuu

    0

    0
    • Anonymous says:

      mak ko melompat2 mcm beruk ko x kesah? mak org yg ko sebuk?

      0

      0
      • Anonymous says:

        HAHAHA!! suma org kata mak si bodoh tu serupa beruk..sah lah dia keturunan beruk yang berlagak nak mengata mak orang lain..

        0

        0
    • Anonymous says:

      kalau mak apis lompat cam katak..mak kau lompat cam beruk? ok gak mak apis lompat pas tengok $$$. mak kau baru kena hulur cucur pisang pun dah melompat terkinja-kinja..LOL!!

      0

      0
    • kak li says:

      Jangan Tuduh org sembarangan, kalo engkau jadi apis tu, mesti satu keturunan engko melompat sampai gunung sabtubong

      0

      0
    • Dato minah jambu yg paling paling popular 24jam mengadap computer says:

      biar lah mak dia nk lompat ke nk lambong kn diri kt lantai ape salah nye !!!! dh anak dia menang mesti lah dia kesukaan ! kenape bodoh sangat !!!! duit sape tknak !!!!! bukan senang nk dapat duit sebanyak tu ngan cepat…….sampai umor 70 pn tkan tersimpan duit sebanyak tu bahlol betol orang kt atas tu…………ni atas usaha dn titik peloh anak dia jugak dapat duit sebanyak tu…….sebagai ibu hanye dapat berdoa itu aje…..jadi doa ibu dia di terima menang lah si hafis atas berkat doa ibu diaaaaaaaaaaaa….ape salah nye kalau ibu dia nk merasa duit kemenangan anak dia ….ni minah jambu komen mlayu tau bukan komen dlm bahasa ongputeh ! kalau tk paham jugak sah sah kau ni anak luar nikah !!!!!!

      0

      0
  29. kak li says:

    Tahniah Hafiz, bukan kerana hafiz orang sarawak sama dgn akak, tapi sememangnya hafiz berbakat dan mempunyai suara yang ok. First time dalam hidup akak, vote / affundi masa dia dlm af dulu. Meremang bulu roma bila mendengar suaranya. Kalau Hafiz tak layak, sudah tentu dia tak menang dalam banyak anugerah, Cuma Harap Hafiz ada terbaca, ” Beribu kejayaan yang Hafiz dapat jaga adat susila kita, jangan sombong, Banyakkan bersyukur, sederhana dalam perwatakkan, dan jangan lupa memberi pada yang memerlukannya, kamu akan lebih diberkati, Amen .

    0

    0
  30. Chantek says:

    tak kesahlah siapa menang pun.. janji bukan Jac.. hahahahaha !

    0

    0
  31. Celena Gemas says:

    jacklyn lupe lirik…..2 sbb dpt no 3…..i like stacy….menari bole…n suara pun sedap…..

    0

    0
  32. datin maimon says:

    tahniah dan happy di atas kejayaan Hafiz, Jac terpaksa terima hakikat kekalahannya disebabkn lupa lirik, superstar mana boleh lupa lirik, kan???? gegurl pun x lupa lirik… tin sardin rasanya nyanyi lebih sedap dr ko Jac!

    0

    0
    • bobby says:

      patutnya jac dpt no.2 sebab stacy suara dia tak ade kelembutan dia blh 1 genre jerk bila bawak genre lain boleh tp tak merdu mcm dia nyanyi lagu rancak.cuma tue lah JAC sape surih over menjerit sakan sampai lupa lirik dah 2kali lupa 1st time lagu terukir dibintang!APTB memalukan jerk jac nie…

      0

      0
      • Ryena says:

        walaupun sy bknnya arif dlm bidang industri muzik, selaku pendengar n penonton, jac dah buat 3 kesalahan di atas pentas. kira okaylah dia dpt no.3. kalau lah ada panel juri yg mengadili ranc tersebut sepatutnya jac x lyk utk dpt no.3 tu. jac tlalu over confident seolah2 dia akn menang tapi krn sbb over confident tuulah mmakn diri sndiri. hafiz n jac kalu masuk dlm ranc. THE VOICE mmg ada hrpn utk menang sbb performance mrk more to vocal. x pernah tgk hafiz menari smbil menyani (maaf kalu sy tersilap sbb jrg mngikut perkembangan hafiz). superstar bkn sepatutnya dilabelkan kpd penyanyi serba boleh kah. my opinion lah utk final ranc. mania ni pd msa akan dtg, astro x bleh ambil kira undian penonton semata2, sepatutnya pihak astro hendaklah menjemput juri2 yg arif dlm bidang industri muzik utk menyumbang idea mrk siapa yg layak bgelar superstar. sdh namanya “mencetuskan evolusi superstar” penonton hanya akan mengundi artis yg mrk sukai walau buruk sekalipun persembahan mrk. apa2 pun tahniah kpd yg menang(hasil undian sms dr penonton – “maybe” lah) n usaha lagi kpd yg x menang (bkn sbb korang x lyak, tapi rezeki x memihak kpd anda)….

        0

        0
  33. Celena Gemas says:

    tul tuh datin maimon….mane leh lupe lirik…tu la….tgk die terlalu yakin jd juara sbb die paling tinggi markah mase tuh….ape leh buat..terima hakikat….dpt gak rm100k…kite? hekhekhek

    0

    0
  34. datin maimon says:

    a ah, bersyukurlah kan dpt 100k tu… overconfident lah sangat! sepatutnya no 2 tuh tin mon cam rasa Hazama laaaa….. sorry ye peminat stacy…

    0

    0
  35. chentalove says:

    yes…dh agak dh hafiz meng…
    yahooo…

    0

    0
  36. amandaariel says:

    ketat sungguh la seluar Hazama…
    cantik sgt ker kaki tu…
    aurat la cik abg oii…
    sama aurat mcm ppuan pakai pakaian ketat2…
    xde duit ke nak beli yg longgar…

    0

    0
  37. sandy says:

    cantik jambul tok ti ~~

    0

    0
  38. keraputih says:

    mania dah abis….korang melalut tak abis2 daa…..

    0

    0
  39. no says:

    aku nak tgk masterchef lg ada pekdah

    0

    0
  40. Fabulous, what a weblog it is! This weblog provides valuable
    data to us, keep it up.

    0

    0