Written by AbangNara | July 17th, 2017

Kulit yang segar, nampak muda dan mulus adalah idaman setiap wanita. Tak pernah lagi Abang Nara jumpa wanita di luar sana yang berkata “saya ok je kulit saya menggerutu penuh jerawat macam nie”. Tak kira tua atau muda, tak kira dewasa atau remaja, tak kira ibu atau dara, semua wanita mahukan kulit yang sempurna.

dettol

kulit artis Korea memang idaman semua wanita. Putih, tulus, mulus dan bersih sangat-sangat

Untuk mendapatkan kulit idaman, penjagaan dan perlindungan kulit adalah amat penting. Kita perlu pastikan kulit tidak terdedah kepada bakteria, tiada kuman-kuman di sekeling kulit dan ia kena sentiasa dibersihkan. Salah satu cara untuk memastikan kulit sentiasa bersih daripada kuman ialah dengan meng”scrub”kan kulit. Antara scrub kulit “homemade”yang cukup popular di kalangan wanita ialah (walaupun ia sukar untuk disediakan):-

skrub

sumber – Google

1. Skrub Teh Hijau + Madu + Gula

Dikatakan teh hijau yang digunakan untuk kulit membantu melambatkan penuaan dan mengurangkan kedutaan dan noda serta memperbaiki tisu parut. Manakala madu mempunyai pelembap yang besar dan ciri-ciri antibakteria. Bukan mudah untuk menyediakan scrub ini. Kena bancuh teh hijau serbuk dengan air panas, kemudian biarkan ia sejuk, masukkan pula gula dan kena adun sehingga ia menjadi kental. Last but not least kena letak madu sebelum ia disapukan ke kulit anda.

2. Skrub Minyak Kelapa + Gula + Lemon

skrub

sumber – Google

Minyak kelapa telah digunakan selama berabad-abad oleh ramai orang sebagai tonik kulit yang baik. Manakala gula dan lemon dapat melembutkan kulit wajah. Berdasarkan pembacaan Abang Nara, penyediaan skrub ini memakan masa lebih kurang 10 minit kerana perlu memastikan campuran 1/2 cawan minyak kelapa, sedikit jus lemon dan 2 sudu besar gula dikacau sehingga menjadi ketulan pasir.

3. Skrub kunyit

skrub

sumber – Google

Sepanjang kehidupan Abang Nara, kunyit hanyalah digunakan untuk memasak ayam/daging goreng. Tapi di kalangan wanita skrub kunyit memang cukup popular. Kunyit perlu dicampurkan bersama tepung dan air untuk menjadikannya ia kenyal. Kemudian ketika mandi, sapukan ia ke seluruh kulit. Dikatakan cara ini dapat membuang sel kulit mati dan membuatkan kulit lebih mulus.

Ada banyak lagi skrub-skrub “homemade” yang cukup popular di kalangan wanita. Satu persamaan skrub-skrub “homemade” ini ialah proses penyediaannya yang memakan masa. Paling-paling laju pun 10 minit. Paling penting, keberkesan “scrub homemade” ini tidak dapat disahkan secara saintifik. Sebab itulah di kesempatan ini Abang Nara nak cadangkan 1 jalan penyelesaian mudah untuk mendapatkan kulit yang mulus, sihat, bersih dan sempurna.

ini cara mudah, pantas dan jimat menjaga kulit anda

Jalan penyelesaian yang Abang Nara maksudkan tak lain tak bukan ialah sabun mandi Dettol Deep Cleanse. Dikayakan dengan “microscrubbing beads” di dalamnya, Dettol Deep Cleanse membantu membersihkan kulit anda sehingga melebihi epidermis. Ia juga memastikan kulit kita bebas debu, kotoran dan bakteria. Senang cakap, Dettol Deep Cleanse membantu menjaga dan membersihkan seluruh kulit kita dengan 100% natural micro apricot beads di dalamnya.

dettol deep clenase

Dettol Deep Cleanseada juga tersedia dalam pilihan sabun buku

Paling penting, kita tak perlu nak pergi cari bahan mentah, kacau, gaul, panaskan teh dan sebagainya seperti yang dilakukan ketika menyediakan scrub “homemade”. Hanya perlu picit Dettol Deep Cleanse dan gel bersama natural apricot beads akan keluar di tangan kita. Lumurkan ke seluruh kulit untuk penjagaan dan perlindungan yang optimum. Mudah, pantas dan selesa. Bau pun wangi. Jimat masa, jimat tenaga dan paling penting, kulit terjaga!!!

dettol deep clenase

3 pilihan saiz Dettol Deep Cleanse untuk seisi keluarga

Jadi kalau anda dah penat menyediakan scrub “homemade” dan ingin mencuba sesuatu yang baru, marilah cuba Dettol Deep Cleanse ini. Dengan banyak open house nak dihadiri bersempena hari raya Aidilfitr, inilah masa terbaik untuk memastikan kulit kita bersih dan bebas daripada sebarang kotoran. Insya Allah time raya nie bersinar-sinar dan berseri-seri kulit anda. Maklumat lanjut layari  laman web Dettol dan juga Facebook Dettol Malaysia.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

19 responses to 3 Skrub Kulit “Homemade” Yang Sukar Disediakan & 1 Jalan Penyelesaian Paling Mudah

  1. wekkkkkkk says:

    kulit artis Korea memang idaman semua wanita. Putih, tulus, mulus dan bersih sangat-sangat

    kulit wanita malaysia tmbah2 retis, semua cantik mekap, tulus, mulus dan bersih sangat-sangat sbb nmpk dri gambar saja, kalau dkt luar…lari habis 360 °

    3

    1
    • Mak Becok says:

      JANGAN nak sewenangnya memperlekehkan ramuan TRADISIONAL, turun temurun nenek moyang kita An – hanya kerana ditaja oleh sy. hang ni! Tak saintifik konon! Pala hotak betul: mcmlah Sains tu penyembuh segala penyakit: Lepas tu nak promosi ramuan ‘saintifik’ mahal pula; pi berambos!

      Aku bila sakit sendi, sakit kembong, nak urut; masih guna minyak angin tradisonal Islam/Melayu turun temurun pusaka nenek moyang kita, terutamanya dr. Langkawi; bukan semua boleh diubati doktor MODEN, ada paham!

      2

      2
    • Mak Becok says:

      Dan lihat bagaimana bahan TRADISIONAL, kunyit, telah terbukti ada ramuan semulajadi yg. anti-BAKTERIA dan anti-KANSER!

      Turmeric: The Cancer Killer Putting Chemotherapy To Shame

      Posted on January 11, 2016 by Sean Adl-Tabatabai, yournewswire.com

      1

      2
    • Mak Becok says:

      Lepas tu; patutnya kunyit + tepung BERAS + ASAM LIMAU – kalau dibuat MASKER; bukan tepung biasa! Dan ini cara terMURAH dan TRADISIONAL yg. boleh hapuskan JERAWAT!

      1

      2
    • Mak Becok says:

      Dan lu si wekHomo; bukan main nak hina wanita Malaysia berkulit gelap atau lu sebenaqnya nak hina wanita Islam/Melayu?! Pi mampos lu si spesis jembalang sewel PENJAJAH/PARASIT/LANUN/PERASUAH DAPig/PAPig SingaPORK!

      1

      2
      • Anonymous says:

        Diamlah pondan!!

        2

        1
        • Mak Becok says:

          Pi mampos lu si spesis dilahirkan sbg. pelac*r HOMO gila jub*q bab*i-si si spesis penagih2 dadah/porno/homo si Penjajah Parasit/Lanun/Perasuah/Pembunuh/Perogol DAPig/PAPig SingaPORK oi!

          1

          1
      • Mak becok says:

        Aku PONDAN..KURANG KASIH SAYANG

        1

        3
        • Anonymous says:

          Mak becok pondan..pondan layak pakai benda2 ni supaya tutup muka jantan yg kasar tu

          2

          0
        • Mak Becok says:

          Yg. lu CURI identiti aku apahal si PENAKUT homo dilahirkan spesis bab*i sewel DAPig KANGKANG BAB*I , si 721 oi?!!

          Terlepas dr. Tg. Rambutan ka lu sicPEROGOL spesis anjing kurap anak haramHOMO penyamaq Zionis hina laknat ni?!!!

          Pi mampos jilat taik hanyir lu kat jamban, si spesis b*abi sewel hodoh penyamaq Kapir laknat Homo/porno puaka Zionis yg. diROGOL jub*q si pemakan taik dedak Penjajah Parasit/Lanun/Perasuah/Perogol/Pembunuh DAPig/PAPig SingaPORK paling hina laknat lu oi!

          0

          2
        • Mak Becok says:

          AWAS:

          Si pemberi komen kat July 17, 2017 at 7:21 pm adalah PENYAMAQ amat bangsat si PENAKUT yg. telah MENCURI identiti Mak Becok.

          0

          3
      • Anonymous says:

        Mak becok pondan tua

        2

        0
        • Mak Becok says:

          lu ni dilahirkan sbg. spesis pelac*r HOMO kat tepi longkang hanyir kah si penjilat LENDIR si Penjajah Parasit/Lanun/Perasuah/Perogol/Pembunuh DAPig/PAPig SingaPORK paling hina laknat lu oi?!

          0

          2
      • milah says:

        kau ni dah kenapa

        0

        0
    • minah jambu suka saahara yaakop says:

      kalau naik MRT baru jangan lupa tak boleh makan dn minun di dlm MRT makan chuingam pon tk boleh ..jaga kebersehan bersama..n chuingam jangan sengaja lekatkn kt pintu2 MRT…kerajaan dh kasi kemudahan yg cangih so jaga kebersehan..kasi dudok pada yg OKU pompan ngandung dn orang2 yg memerlukn…mer..acheh..

      1

      1
  2. Anonymous says:

    Best la ko minah jambu. Ko school kan rakyat Malaysia pasal civic mindedness. Tapi bukan dalam mrt, komuter, bas dan train jer. Yg kat luar tu jangan baling batu. Tu ari aku naik komuter. Beberapa Tingkap retak cseribu. Tu yg aku nmpak. Jaga la harta dan jangan buat vandalisma. Jaga keindahan dan kemudahan yang disediakan. Sama2 kita Sayangkan Malaysia

    3

    0
  3. Anonymous says:

    abg nara tak kuarkan bakal suami Tunku Aminah yg encem tu

    0

    0
  4. Anonymous says:

    aku nk school kan pasal masyarakat yang suka buang sampah merata. Majlis dan pihak yg berwajib pulak jgn lepas tangan …. pergiat dan monitor syarikat swasta yg dpt kontrak kebersihan. Negara boleh cantik klu kita sama sama jaga. Tenguk Melaka tu boleh pun bersih dan cantik. YB Dt Ali Rustam did a great job n terima kasih.

    2

    0
  5. Anonymous says:

    Faham lh sikit ayat tu,CARA MUDAH,jngn lah sampai kutuk2..

    0

    0

Leave a Comment

Optional