Written by AbangNara | October 17th, 2017

Abang Nara sangat-sangat teruja apabila mengetahui Air Asia telah melancarkan penerbangan terus ke Pulau Jeju. Penerbangan pertama Air Asia ke “Island of god” ini akan bermula pada 12 Disember (4 kali seminggu) dan tempahan sudah pun boleh mula dilakukan dengan harga serendah RM249 sahaja (one way all in). Untuk makluman, Pulau Jeju telah pun diisytiharkan sebagai salah satu daripada 7 New Wonders of The World.

Jeju cukup terkenal dengan keindahan pantainya, keenakan makanannya, pemandangannya yang memukau serta pelbagai tempat tarikan pelancong. Untuk makluman, Abang Nara dan wife pernah berbulan madu di pulau ini. Memang best. Nampak gaya lepas ini kami akan terbang kembali ke Pulau Jeju bersama Air Asia untuk mengimbau kembali kenangan lama.

Pemandangan Pulau Jeju dari atas. Superb kan?

Banyak aktiviti-aktiviti yang boleh dilakukan bersama isteri atau suami tercinta sekiranya anda melancong ke Pulau Jeju. Berdasarkan pengalaman, Abang Nara rasa anda perlukan sekurang-kurangnya 5 hari untuk menerokai sepenuhnya keindahan dan suasana yang cukup romantik di pulau ini. Antara aktiviti-aktiviti best yang boleh dilakukan di Pulau Jeju ialah:-

1. Mendaki gunung Hallasan

Salah satu hobi orang Korea, tak kira muda atau tua, lelaki atau perempuan ialah mendaki gunung atau dalam bahasa omputihnya “hiking”. Destinasi “hiking” yang paling popular di Pulau Pulau Jeju ialah gunung Hallasan. Ia adalah gunung tertinggi di Korea dan merupakan salah satu daripada Taman Negara Korea. Laluan “hiking” disediakan untuk memudahkan proses pendakian. Semasa mendaki Hallasan, anda tidak akan terasa penat kerana pemandangannya cukup memukau. Ia pasti akan menjadi satu pengalaman yang tidak boleh dilupakan sepanjang hayat.

2. Luangkan masa di Jeju Loveland

Sekiranya anda pergi berbulan madu/bercuti bersama pasangan anda, jangan lepaskan peluang untuk melawat Jeju Loveland yang amat popular di kalangan para pelancong. Taman tema ini amat unik dan menarik kerana ia mempamerkan patung-patung dalam keadaan erotik dan hanya untuk tatapan mereka yang berusia 18 tahun ke atas. Abang Nara berani jamin anda akan mengambil ratusan gambar dan bergelak ketawa melihat aksi patung-patung di Jeju Loveland ini. Memang “one of a kind”. Tiada di tempat lain.

P.S: Sekiranya anda membawa anak, Jeju Loveland anda menyediakan “nursery” di pintu masuk untuk membolehkan anda dan pasangan bergembira melihat keletah-keletah patung di dalamnya.

3. Menerokai Manjanggul Cave

Percutian anda di Pulau Jeju tidak akan lengkap sekiranya tidak menjejakkan kaki ke Manjanggul Cave. Ia adalah sebuah terowong lava gunung berapi sepanjang 13 kilometer yang diiktiraf sebagai UNESCO World Heritage. Anda pasti akan terkesima melihat stalagmite, stalactite dan juga bentuk batu bata unik yang terhasil kerana proses semulajadi lava gunung berapi. Jangan lepaskan peluang untuk melihat “The Stone Turtle” yang menyerupai bentuk Pulau Jeju di terowong ini.

4. Cabar minda anda di Gimnyeong Maze Park

Sekiranya anda seorang yang sukakan cabaran, Gimnyeong Maze Park adalah yang wajib dilawat untuk mencabar minda anda. Lagi best kalau anda melakukan aktiviti ini bersama-sama keluarga. Confirm havoc jadinya. Gimnyeong Maze Park ini direka berdasarkan bentuk Pulau Jeju. Kalau nak lebih mencabar, pastikan anda cuba menyelesaikan maze ini tanpa menggunakan bantuan peta. Tengok berapa lama masa yang akan anda ambil. Barulah best kan?

5. Melawat Teddy Bear Museum

Anda turut membawa anak-anak ke Jeju untuk bercuti? Jangan risau sebab banyak je tempat menarik untuk dilawati oleh kanak-kanak di pulau ini. Salah satu daripadanya ialah Teddy Bear Museum. Di sini anda boleh belajar tentang sejarah penghasilan Teddy Bear, melihat pelbagai koleksi Teddy Bear dan juga membeli cenderahati. Confirm anak-anak anda akan bergembira sepanjang berada di dalam musium ini.

6. Menikmati keindahan air terjun Jeongbang Falls

Abang Nara berani jamin mulut anda akan terbuka melihat keindahan air terjun Jeongbang Falls. Ia adalah satu-satunya air terjun di Asia yang airnya turun terus ke lautan. Memang anda tak akan jumpa air terjun yang seunik ini di tempat lain. Jangan lupa tangkap gambar banyak-banyak dan nikmati kecantikan alam semulajadi di Jeongbang Falls.

7. Mencuba pelbagai kafe unik & menarik di Jeju

Tiada apa yang lebih menenangkan selain menikmati secawan kopi di kafe sambil melihat pemandangan pantai yang indah. Di Pulau Jeju, banyak kafe-kafe hipster yang tumbuh bak cendawan. Selain daripada makanan dan minuman yang memang enak, kafe-kafe ini turut menawarkan pemandangan yang memukau jiwa. Bayangkan anda bersama si dia yang tercinta, meminum kopi sambil bersama-sama melihat matahari terbenam. Serius romantic habis. Antara kafe-kafe yang boleh anda cuba ialah Monsant Café, Moonja Café, Café Coji dan juga Bomnal Café.

P.S: Jangan lupa untuk minum kopi di kafe salah seorang penyanyi kumpulan Big Bang iaitu G Dragon. G Dragon telah membuka kafenya yang diberi nama Aewol Monsant di Pulau Jeju dan ia telah menjadi tumpuan ramai kerana keunikan rekaannya. Kopi pun sedap!!!

Kafe Aewol Monsant milik G Dragon

8. Mendalami keunikan budaya Haenyeo (penyelam wanita) di Pulau Jeju

Salah satu perkara yang paling unik tentang Jeju ialah kewujudan Haenyeo iaitu penyelam wanita di pulau ini. Ada di antara Haenyeo ini berusia 80-an namun masih aktif menyelam sehingga 10 meter bawah dasar laut untuk mengutip kerang, abalone dan juga landak laut. Menariknya mereka melakukan aktiviti ini tanpa bantuan topeng oksigen. Sebelum terjun ke dasar laut, mereka akan berdoa kepada Jamsugut iaitu Tuhan Lautan supaya diberikan keselamatan dan boleh pulang dengan selamat. Jika ada masa terluang, silalah luangkan masa untuk mengetahui tentang warisan budaya Pulau Jeju yang amat unik ini.

Amcam excited tak nak terbang ke Pulau Jeju selepas membaca 8 aktiviti best ini? Serius korang tak sabar kan? Jadi tunggu apa lagi? Tempahlah tiket anda ke Pulau Jeju bersama Air Asia dengan harga serendah RM249 sahaja untuk penerbangan satu hala. Promosi ini sah sehingga 22 Oktober 2017 untuk penerbangan 12 Disember 2017 sehingga 25 Mac 2018. Jangan lepaskan peluang keemasan ini. Maklumat lanjut layari www.airasia.com. Selamat menikmati keindahan dan keunikan Pulau Jeju.

Written by serenity | October 17th, 2017

Seorang pemuda berusia 23 tahun yang viral kerana dikatakan ‘anak ikan’ jutawan kosmetik Datuk Seri Vida mengaku serasi bersama wanita itu dan tidak menolak jika ditakdirkan Vida ialah jodohnya. Pemuda itu bernama Ahmad Iqbal Zulkefli, berasal dari Pasir Mas, Kelantan dan bertugas sebagai jurugambar serta pentadbir laman sosial Vida.

Ahmad Iqbal memberitahu Harian Metro:

SAYA akui, kami serasi bersama dan sekiranya dia jodoh saya, saya terima kerana itu ketentuan Allah SWT. Sekiranya tidak, saya akan teruskan bekerja sebagai Pegawai Media dan Pembantu Peribadinya.

Saya agak sedih apabila orang memperkatakan saya ini anak ikannya, sedangkan saya bekerja keras setiap hari dan boleh dikatakan setiap hari saya hanya dapat tidur selepas waktu subuh.

Saya tidak pelik sekiranya timbul kata-kata seperti saya ini bakal suami DSV kerana kami memang selesa bersama. Dia senang terima teguran mengenai pelbagai perkara termasuklah fesyen dan penampilannya.

Menjadi kakitangan rasmi untuk Vida sejak Jun lepas, Ahmad Iqbal berpendapat perbezaan usia bukan penghalang jika hati sudah saling menyukai.

Keseluruhan artikel dengan membaca entri ini sepenuhnhya.

 
Written by Bella | October 17th, 2017

Kes mengenai video viral penuh kontroversi yang melibatkan artis di Malaysia semakin menjadi-jadi, antara yang menjadi bualan hangat bulan lepas adalah kes Fathia Latiff yang menerima pelbagai kecaman daripada netizen kerana menari mendedahkan aurat di Bigo Live bersama rakannya, Natasha Elyzza.

Isu ini juga turut mendapat perhatian pelakon senior dan dihormati ramai iaitu Fauziah Nawi yang tertanya adakah terlibat dengan video penuh kontroversi cara baharu untuk seseorang artis itu meraih populariti?

Saya tertanya-tanya juga, adakah itu cara mereka untuk popular? Sayang sekali, sudahlah orang di luar sana ramai yang tidak suka dengan kerjaya anak seni ni, ada yang tidak faham dan mengutuk, kemudian wujud artis yang nak buat perkara tidak elok pula? Ibarat setitik nila, rosak susu sebelanga, semua orang kena, saya pun terasa.

Menurut Fauziah, ada banyak lagi cara untuk lebih popular termasuk memantapkan lagi mutu lakonan. Janganlah jadikan bidang seni sebagai satu tiket untuk memalukan diri. Fauziah juga memberitahu mereka yang terlibat dalam kontroversi tidak seharusnya menyalahkan peminat sekiranya dikecam dan bertanggungjawab atas segala perbuatan mereka.

Sumber Berita : Utusan Malaysia

Written by serenity | October 17th, 2017

Sebelum ini, pelakon Rita Rudaini ada membuka sebuah restoran yang dinamakan Rumeh Kueh yang terletak di Sunway Giza,  Kota Damansara. Restoran itu menghidangkan makanan seperti nasi, lauk pauk dan kuih tradisional.

Gambar: Berita Harian Sg

Namun begitu, ia hanya beroperasi selama setahun sebelum ditutup sejak Ramadan lepas. Kepada Harian Metro, Rita mendakwa ia bukan ditutup kerana tidak laku, sebaliknya kerana komitmen terhadap kerja lain dan lakonan.

Ia terpaksa ditutup kerana saya tidak dapat memberikan sepenuh perhatian terhadap restoran itu. Ini kerana komitmen kerja dan jadual lakonan saya amat padat.

Bagi saya, apabila membuka perniagaan restoran saya perlu berada di sana atau wakil ahli keluarga perlu memantaunya. Kalau harapkan orang luar untuk menjaga restoran itu agak susah.

Rita bagaimanapun mengakui banyak masalah yang timbul sepanjang restoran itu dibuka dan dia juga tidak percaya jika orang luar mengendalikannya.

Keseluruhan artikel dengan membaca entri ini sepenuhnya.

 
Page 10 of 29« First...89101112...20...Last »