Written by AbangNara | August 28th, 2017

Cuaca Malaysia memang panas. Kalau jalan kat luar 5 minit pun ketiak dah berpeluh. Badan pun cepat rasa tak selesa. Melekit semacam je. Kebosanan pun mudah melanda diri sekiranya seharian bekerja di pejabat atau mendengar kuliah di universiti. Kena pulak lecturer yang mengajar pulak tak menarik atau kerja kat ofis tak banyak sangat. Aircond pulak sepoi-sepoi bahasa je bertiup. Memang confirm anda akan bosan punya.

Sekiranya anda merupakan salah seorang daripada mereka yang sedang kebosanan,
Abang Nara telah membuat kajian yang cukup mendalam dan berjaya menemui 5 minuman terbaik yang pasti akan mengembalikan kesegaran badan anda sekelip mata. Orang kata terus body kita akan “refresh”. Segar kembali 100%. Abang Nara dah try dah kesemua minuman ini. Effectnya memang amazing!!! Jeng, jeng, jeng. Inilah 5 minuman tersebut:-

1. Air mata kucing

image

Di kala panas matahari membahang di atas kepala, kesegaran pasti akan tiba di kala tekak kita dibasahkan dengan minuman air mata kucing. Rasa manis itu akan menyelinap ke dalam seluruh tubuh kita. Satu cawan confirm tak cukup. Minimum kena 3 cawan barulah padu!!!

2. ABC

image

Salah satu aktiviti yang selalu Abang Nara lakukan bersama isteri ketika kebosanan melanda ialah pergi minum Air Batu Campur (ABC). Pergh nikmat. Lebih-lebih kalau jumpa ABC yang letak kacang ekstra. Fuh. Memang refreshing sungguh.

3. Cendol

image

Dulu waktu bekerja di Technology Park Malaysia, bila time-time boring tak ada kerja, Abang Nara dan kawan-kawan akan start engine kereta dan pergi pekena cendol. Kelazatannya tak terkata. Mata yang kuyu akibat kebosanan terus jadi segar bugar. Matahari yang panas terus rasa sejuk. Terbaik!!!

4. Teh tarik

image

Ah, teh tarik. Tak ada sesiapa yang akan menolak ajakan kawan-kawan dan rakan sepejabat untuk segelas teh tarik di kala kebosanan melanda diri. Sambil duduk minum teh tarik, sambil berborak tentang kehidupan. Sambil bergelak ketawa. Memang menyeronokkan. Badan pun rasa segar dan bersemangat untuk kembali bekerja.

5. HOMESOY Honey Melon

HOMESOY_Honey_Melon_BM

Baru-baru ini, wife Abang Nara telah membeli HOMESOY Honey Melon ini. Abang Nara memang tahu sangatlah jenama HOMESOY yang popular dengan minuman soyanya itu. Tapi yang ada perisa Honey Melon ini first time dengar. WIfe Abang Nara kata ini produk terbaru Homesoy dan rasanya memang sedap serta menyegarkan. Abang Nara cuma angguk-anggukkan kepala sebab malas nak layan. Hehehe.

Jadi suatu hari tue masa tengah bosan tak ada idea nak update blog, maka Abang Nara pun bukalah peti ais. Ternampak pula HOMESOY Honey Melon nie. Teringat kata-kata wife Abang Nara yang ia amat sedap dan menyegarkan. Terus Abang Nara tuang dalam gelas.

Setelah duduk di kerusi sambil menghadap laptop, Abang Nara pun meneguk HOMESOY Honey Melon ini.

Pergh!!!! Rasa dia memang sedap yang amat. Dan paling penting, memang menyegarkan. Mata Abang Nara terus segar bugar. Refreshing sungguh. Kebosanan yang melanda tadi ghaib sekelip mata. Memang mengkagumkan.

Maka Abang Nara pun tambah segelas lagi dan lagi dan lagi HOMESOY Honey Melon sampai terus habis sekotak. Sedap sangat sampai tak sedar habis semua dah diminum. Terus Abang Nara call wife minta belikan sekotak dua lagi untuk buat stok. Kini HOMESOY Honey Melon adalah minuman feveret terbaru Abang Nara. Rasanya yang menyegarkan memang terbaik.

Apa pula feveret minuman anda yang menyegarkan di kala panas membahang dan kebosanan melanda diri? Kongsikan di ruangan komen.



Written by serenity | August 28th, 2017

Kehadiran Putera Abdul Mateen ke Kuala Lumpur bersempena Sukan SEA ke 29 menarik perhatian ramai rakyat Malaysia. Putera itu ialah seorang atlet ekuestrian polo untuk Brunei pada Sukan SEA kali ini.

Ramai mengambil kesempatan ini untuk melihat sendiri wajah kacak Putera Mateen secara langsung dan tidak ketinggalan pelakon Fathia Latiff. Menurut Fathia, dia berada berdekatan gelanggang Polo kerana ajakan temannya yang meminati sukan polo.

Keseluruhan artikel dengan membaca entri ini sepenuhnya.

 
Written by AbangNara | August 28th, 2017

Salah satu aktiviti bulanan Abang Nara dan wife ialah membeli barangan dapur. Sekali-sekala memang seronok tolak troli keliling supermarket. Tambah seronok bila anak-anak ikut sekali. Habis havoc satu supermarket.

Wife Abang Nara bab beli barangan dapur nie memang sangat teliti dan very particular. Dia akan pastikan beberapa perkara terlebih dahulu sebelum membeli mana-mana produk. Antara check list wajib wife Abang NAra ialah:-

1. Mesti ada tanda halal

Yang ini benda paling penting Kadangkala ada produk tak halal yang tersalah letak tempatnya. Biasalah manusia buat kesilapan kan? Jadi wife Abang Nara sebelum apa-apa akan check dulu ada tanda halal ke tak. Kalau tak ada, memang tak beli.

2. Mesti tengok tarikh luput

Kadangkala ada produk yang dijual pada harga murah tak masuk akal sampai wife Abang Nara terasa pelik. Lepas tue dia terus check tarikh luput. Patutlah murah. Esok lusa dah nak expired. Terus dia tak jadi beli. Hehehe.

3. Mesti fresh dan tiada sebarang bau

Beli nak beli ayam, daging atau ikan, wife Abang Nara akan tanya dulu si penjual bila stok tersebut sampai ke pasar. Kalau dah seminggu dua, memang tak akan belilah. Tak pasal-pasal perut sakit pulak nanti. Sebelum confirm beli pastikan dulu tiada sebarang bau. Takut-takut dah busuk.

4. Mesti prefer produk tempatan

Semangat cintakan negara wife Abang Nara memang tinggi. Kalau ada produk import dan produk tempatan pada harga yang lebih kurang sama, dia akan pilih produk tempatan. Katanya kualiti dan rasa pun lebih kurang. Jadi kenalah support rakyat Malaysia. Kalau kita tak support, sapa lagi nak support kan?

5. Mesti ada label MeSTI

Ini satu lagi tanda yang wife Abang Nara akan ushar kehadirannya di produk yang ingin dibeli. MeSTI ini adalah singkatan untuk Makanan Selamat Tanggungjawab Industri yang merupakan satu inisiatif Kementerian Kesihatan Malaysia. Dengan terteranya logo MeSTI pada produk makanan , wife Abang Nara lebih yakin memilih kerana makanan tersebut terjamin bersih dan selamat.

Untuk makluman, pensijilan MeSTI adalah salah satu Program Jaminan Keselamatan Makanan (PJKM) oleh Kementerian Kesihatan Malaysia untuk membantu pengusaha produk makanan khususnya Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) untuk menghasilkan produk yang bersih dan selamat untuk pengguna.

Sumber gambar : The Vocket

Apa yang best tentang pensijilan MeSTI ini adalah ia boleh dilakukan secara PERCUMA. Kalau anda mempunyai produk makanan, wajib amik sijil MeSTI ini sebab banyak kelebihan dan kemudahan yang bakal diperolehi. Selain daripada memberi keyakinan kepada para pembeli tentang tahap keselamatan dan kebersihan produk anda, anda juga akan memperolehi kelebihan di bawah:-

• Tempoh sah pensijilan selama tiga tahun

• Memudahkan proses permohonan pensijilan halal (JAKIM)

• Memudahkan pasaran produk di pasaraya besar KR1M, COOP1M dan sebagainya

• Mempercepatkan pengeluaran sijil pengeksportan seperti Sijil Penjualan Bebas (Free Sale Certificate)
dalam tempoh satu hari TANPA dokumen tambahan

• Logo MeSTI pada label produk makanan dapat menyakinkan pengguna terhadap keselamatan makanan produk
tersebut

• Memenuhi keperluan perundangan di bawah Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009

Sumber gambar : The Vocket

Senang je syarat nak apply sijil MeSTI ini. Anda cuma perlu ada syarikat yang berdaftar dengan SSM dan telah mendaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia melalui Pendaftaran Premis Makanan di fosimdomestic.moh.gov.my. Bila 2 syarat ini dah dipenuhi, boleh apply sijil MeSTI dengan muat turun borang permohonan dari fsq.moh.gov.my, isi dan hantar ke Jabatan Kesihatan Negeri atau Pejabat Kesihatan Daerah yang berhampiran dengan premis masing-masing. Senang sangat-sangat kan?


Sumber gambar : The Vocket

Jadi kalau anda seorang pemilik produk makanan dan ingin meyakinkan jutaan rakyat Malaysia dengan produk anda, pensijilan MeSTI adalah wajib untuk anda lakukan. Jangan tangguh-tangguh lagi. Lagi cepat anda dapat logo MeSTI di produk anda, lagi cepatlah produk anda akan laku keras di pasaran. Untuk maklumat lanjut, layari fsq.moh.gov.my dan Facebook @BKKMHQ atau hubungi Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia. Selamat mendaftar!!!

Written by AbangNara | August 28th, 2017

Memang ada segelintir manusia yang hatinya penuh dengan hasad dengki, iri hati dan cemburu. Jenis sebegini tak boleh melihat kebahagiaan orang lain. Hati busuk. Tak boleh tengok orang lain “lebih” daripada dirinya. Itulah nasib yang menimpa Hairul Azreen, Hanis Zalikha dan anak mereka, Yusof Iskandar yang sedang bercuti di Maldives. Mereka tinggal di hotel 5 bintang yang dikatakan berharga RM13,000 semalam.
hanis hairul azreenFirst thing first, tak adalah pulak Abang Nara nampak Hairul atau Azreen menulis dengan bangganya “kami tidur di Villa Soneva Jani yang berharga RM13,000 semalam. Kau mampu?”. Percutian mereka di kepulauan peribadi ini menjadi viral selepas netizen sendiri yang membuat carian di Internet tentang harga bermalam di Villa ini. Itu yang Abang Nara pelik bila ada netizen yang tulis mereka sekeluarga riak, berlagak dan sebagainya. Ish,ish,ish.
hanis hairul azreen

Abang Nara juga tak boleh brain apabila ada suara berkata “lebih baik duit yang dibelanjakan ini diderma kepada masjid ke, anak-anak yatim ke”. Korang nie tau tak menggembirakan hati isteri dan anak pun boleh dapat pahala jugak. Lagi satu mana korang tau diorang nie tak derma ke masjid?
hanis hairul azreen
Lepas tue ada pula nak kaitkan dengan cuti mewah dengan duduk kat masjid. Lagi tak boleh faham pemikiran manusia macam nie.
hanis hairul azreenNamun tidaklah semua orang berperangai syaitan macam Hamid Mohd di atas ini. Ramai yang memuji Hairul kerana menggembirakan hati isteri dan anak. Abang Nara respek kepada netizen-netizen yang berfikiran terbuka dan telah menghentam balik para haters ini. Masih ada harapan lagi Malaysia ini. Ramai rakyat yang mulia hatinya.

hanis hairul azreen
hanis hairul azreen

Buat manusia-manusia yang hati busuk ini, korang tak tertanya ke kenapa korang tak dimurahkan rezeki untuk dapat pergi bercuti mewah macam Hanis dan Hairul ini. Sebabnya kebusukan hati anda itu menghalang untuk rezeki turun mencurah-curah. Cubalah lapangkan dada, gembira untuk orang lain, tak perlu nak dengki, rasa bangga bila kawan-kawan berjaya. Kekadang yang hati busuk ini bila member-member upload kejayaan di Instagram habis disindirnya, tapi bila dia sendiri buat boleh pulak. Hmmmm. Itu yang sampai ke hari ini duduk di takuk yang sama, tak berubah-ubah. Hati tue cuci dengan klorox dulu.

hanis hairul azreen

Buat Hairul sekeluarga, sila enjoy percutian anda. Persetankan segelintir netizen yang cemburu tak bertempat ini. Semoga balik nanti ada “isi”. Selamat bercuti.

Page 3 of 2812345...1020...Last »