Written by AbangNara | August 29th, 2017

2017 sudah pun menghampiri bulan September. Masa memang berlalu dengan pantas. Adakah tahun 2017 ini anda telah berjaya melakukan perubahan dalam hidup? Adakah kehidupan anda kini lebih baik berbanding tahun-tahun sebelum ini? Atau anda masih berada di takuk lama tanpa sebarang niat untuk memperbaiki diri?

“orang bijak berubah, orang tak berapa bijak kekal sama”

Walaupun hanya tinggal 4 bulan sebelum 2018 menjelma, masih belum terlambat untuk melakukan sesuatu untuk meningkatkan lagi kualiti hidup anda. Tak payah nak buat benda-benda susah sangat pun. Hari ini Abang Nara share 5 perkara “simple” yang amat mudah dan boleh dilakukan dengan tenang, senang dan tidak membebankan. Yang penting anda kena pasang niat untuk berubah. Pasang niat untuk berjaya. Pasang niat untuk kehidupan yang lebih baik. 5 perkara itu adalah:-

1. Dapat gaji terus simpan 10%
umccedKalau anda dah bekerja berpuluh-puluh tahun tetapi duit simpanan satu sen pun tak ada, jangan sedih jangan menangis. Satu kesilapan yang sering dilakukan oleh kita ialah apabila dapat gaji terus pergi bayar bil, bayar hutang kad kredit, bayar ansuran kereta dan sebagainya. Memanglah kena buat semua itu tetapi lepas ini, sebelum bayar apa-apa, terus pindahkan 10% daripada gaji anda ke akaun simpanan. Lepas tue duit baki tersebut barulah digunakan untuk membayar apa yang sepatutnya. Yang duit simpanan tue jangan dikacau selagi tak ada emergency yang betul-betul emergency.

2. Bersenam setengah jam setiap hari
umcced
Yang ini Abang Nara pun masih gagal nak lakukan. Memang nampak mudah untuk bersenam selama setengah jam setiap hari, tetapi setiap kali nak buat, ada je halangannya. Namun untuk kesihatan tubuh badan, kita perlu keluarkan peluh. Tak kiralah jogging ke, kayuh basikal ke, lari treadmill ke. Asalkan kita bersenam, itu dah cukup. Umur pun makin lama makin meningkat. Kenalah jaga kesihatan kan?

3. Tak minum terlalu banyak minuman bergula
umcced
Abang Nara adalah peminat setia teh tarik, teh o panas, limau ais, milo ais dan semua ais-ais yang lainlah. Memang sedap bila tekak kita dibasahi air minuman sebegini. Sayangnya ia boleh menjejaskan fungsi badan kita di masa hadapan, lebih-lebih lagi kalau kita jarang bersenam. Jadi kalau takut kena kencing manis, darah tinggi, sakit buah pinggang dan sebagainya, kenalah kurangkan minuman bergula.

4. Luang masa berkualiti bersama keluarga
umccedSekiranya anda dah berkahwin dan mempunyai anak-anak, wajib bagi kita untuk meluangkan masa yang berkualiti bersama mereka (dan juga bersama pasangan masing-masing). Sehari tue lepas semayang Maghrib, letakkan handphone ke tepi dan bermainlah dengan anak-anak selama setengah jam. Layanlah apa sahaja yang mereka mahu. Jangan tengok handphone. Jangan sibuk nak buat kerja, jangan nak tengok tv dan sebagainya. Tumpukan perhatian 100% kepada masa. Sehari setengah jam dah cukup, yang penting ia berkualiti. Sekali sekala bawak lah bercuti untuk lebih “bonding”.

5. Sambung pelajaran peringkat diploma

Abang Nara pasti ramai pembaca BeautifulNara di luar sana yang sudah lama bekerja dan selesa dengan kehidupan mereka. Peluang naik pangkat mesti ada, tetapi kadangkala tahap pembelajaran menjadi penghalang. Ada jawatan yang perlukan sekurang-kurangnya anda mendapat kelulusan peringkat diploma. Nak sambung belajar sepenuh masa memang tak boleh sebab nanti macam mana nak sara diri dan keluarga. Sekiranya anda berniat nak majukan diri, jangan risau sebab kini ada tawaran program separuh masa diploma eksekutif daripada Universiti Malaya.
umcced
Sudah lebih 21,000 warga bekerja yang telah berjaya membina kerjaya mereka menerusi program ini. Senang kata, diorang dah improve. Gaji lebih masyuk, pangkat lebih tinggi dan sebagainya. Apa yang best tentang program diploma eksekutif UM ini ialah lokasi pembelajarannya yang meluas seperti di Kuala Lumpur, Bayan Lepas, Kulim dan banyak lagi. Jadi anda ada banyak pilihan.

Kursus-kursus yang ditawarkan juga sangat menarik seperti seperti pendidikan awal kanak-kanak, pengurusan, kaunseling, teknologi maklumat dan perbankan & kewangan Islam. Pengambilan untuk Oktober 2017 telah pun dibuka. Insya Allah lepas join ini, mutu kehidupan akan akan bertambah baik. Ini salah satu cara untuk kita perbaiki diri kita. Tak salah kan nak mencuba?

Maklumat lanjut boleh layari www.umcced.edu.my dan juga Facebook UMcced. Selamat belajar dan selamat berjaya.

Written by serenity | August 29th, 2017

Mungkin ada di antara pembaca BeautifulNara yang mengikuti perkembangan dunia peragaan pentas tempatan yang mengenali Alicia Amin. Alicia atau nama sebenarnya, Raja Alicia Raja Amin, 22, ialah peserta Asia’s Next Top Model (ANTM) musim kelima.

Di media sosial Twitter, nama Alicia Amin yang berbangsa Melayu dan beragama Islam kini hangat diperkatakan kerana dia bergambar hampir tanpa seurat benang untuk sebuah laman web yang menjual lingerie. Sesi penggambaran tepi pantai itu dikatakan diambil di Melbourne, Australia pada tahun 2016 dan Alicia dikatakan menggayakan koleksi Victoria’s Secret.

Keseluruhan artikel dengan membaca entri ini sepenuhnya.

 
Written by AbangNara | August 29th, 2017

Alhamdulillah, seperti tahun-tahun lalu, tahun ini Abang Nara diberikan kesempatan dan dimurahkan rezeki olehNya untuk menunaikan ibadah korban yang sangat-sangat dituntut di dalam Islam. Seperti biasa, Abang Nara telah hadir ke pejabat Zabeeh Services Sdn Bhd, syarikat yang menyediakan perkhidmatan korban dan akikah untuk umat Islam luar negara seperti Myanmar, Thailand, Filipina, Indonesia dan Bangladesh yang kurang bernasib baik untuk mendaftarkan ibadah korban tahun ini.

21216264_10155172240849405_1724449246_o

Mudah je nak mencari pejabat Zabeeh Services Sdn Bhd yang terletak di Gombak ini. Namun sekiranya ada sibuk, jangan risau sebab pendaftaran boleh dilakukan secara online di www.zabeeh.com.my dan juga Facebook Zabeeh – Qurban & Akikah Online. Tarikh tutup pendaftaran untuk ibadah korban tahun ini ialah pada 31 Ogos 2017. Jadi kenalah bersegera.

21198154_10155172240804405_637600025_o

Selain daripada harga yang berpatutan (seekor kambing cuma RM580, satu bahagian lembu RM300 dan seekor lembu RM2100), apa yang paling Abang Nara suka tentang Zabeeh Services Sdn Bhd ialah mereka begitu profesional dan berpengalaman dalam menguruskan ibadah korban di luar negara ini. Paling best ialah kita akan dapat sijil selepas ibadah korban kita dijalankan. Sijil ini akan dihantar terus ke rumah sebagai tanda ibadah korban kita telah selamat dijalankan.

ibadah korban

Seperti biasa selepas mengisi borang apa yang patut, ada akad memberi perwakilan kepada pihak Zabeeh untuk menguruskan ibadah korban. Senang je prosudernya. Semuanya selesai dalam masa 10 minit. Mudah, pantas dan cekap.

21191113_10155172240829405_627861572_o

Jadi di kesempatan ini, Abang Nara ingin mengajak anda semua untuk tidak melepaskan peluang melakukan ibadah korban tahun ini. Insya Allah dengan ibadah yang dilakukan, rezeki kita akan semakin dimurahkan olehNya. Banyak kelebihan melakukan korban ini. Rasanya semua orang tahu kot. Kalau nak lakukan dengan Zabeeh Services Sdn Bhd, ini cara-caranya. Pastikan lakukan ia sebelum 31 Ogos 2017 ye. Lebih daripada itu tak diterima dah.

1. Pergi ke laman web www.zabeeh.com.my dan klik pada Daftar Qurban Online.
2. Hantar mesej PM ke Facebook Zabeeh-Qurban & Aqiqah Online dan tulis “Saya Nak Qurban”.
3. Hantar Whatssapp ke 019-323 4577 dan nyatakan “Saya Nak Qurban”
4. Telefon terus ke 019-323 4577 atau 03-6179 0567

21191289_10155172243174405_1320666208_o

Selamat menjalankan ibadah korban. Semoga ibadah kita diterima olehNya tahun ini.

Written by serenity | August 29th, 2017

Pelakon Nonny Nadirah menafikan dan sanggup bersumpah bahawa dia tidak mempunyai sebarang hubungan istimewa dengan suami Adira, Datuk Red.

mStar Online melaporkan, Nonny juga menafikan pernah bertemu mahupun berhubung dengan lelaki itu.

Sumpah demi Allah, saya tak pernah berjumpa, berhubung atau menjalinkan hubungan cinta dengannya (Datuk Red).

Saya tidak pernah memberikan nombor telefon kepadanya dan tidak tahu dari mana dia dapat.

Keseluruhan artikel dengan membaca entri ini sepenuhnya.

 
Page 2 of 2812345...1020...Last »