Written by AbangNara | June 21st, 2017

Pulau Bali yang terletak di Indonesia merupakan salah satu destinasi percutian luar negara yang sangat popular di kalangan rakyat Malaysia. Terkenal dengan keindahan alam yang mempesonakan di samping keunikan budaya yang lain daripada mana-mana tempat di Indonesia, tidak hairanlah ramai yang telah melancong ke Bali berkali-kali. Malah ada yang menjadikan Bali sebagai tempat wajib lawat setiap tahun. Itulah kehebatan pulau penuh keunikan ini.

bali airasia

kuil di Ulun Datu Beratan yang cukup popular di kalangan para pelancong

Bagi anda yang merancang untuk bercuti ke Bali selepas Hari Raya Aidilfitri kelak, Abang Nara ingin berkongsi 7 aktiviti yang boleh anda lakukan ketika melawat pulau ini.

1. Berenang dengan ikan lumba-lumba
bali airasia

Abang Nara pasti ramai yang tidak tahu bahawa kita boleh berenang bersama ikan lumba-lumba di Bali. Perkhidmatan ini kini semakin popular dan menjadi tumpuan di kalangan pelancong. Selain berenang bersama ikan lumba-lumba, aktiviti lain yang boleh dilakukan bersama si comel ini ialah memberi makan, mencium serta mendapat urutan “manja” darinya. Ini pasti akan menjadi satu pengalaman yang tidak boleh dilupakan sepanjang hidup anda.

2. Berehat di kolam renang “infinity”

bali airasia

Sekiranya anda mempunyai bajet lebih, Abang Nara cadangkan menempah hotel yang mempunyai kolam renang infinity atau dalam bahasa omputihnya, “infinity pools”. Anda akan dapat berehat, menenangkan minda dan me”relax”kan badan di dalamnya sambil melihat pemandangan yang memukau. Untuk makluman, ada banyak hotel yang menyediakan “infinity pools” di Bali. Jadi anda ada banyak pilihan.


3. Mencuba “flyboarding” di Nusa Dua

bali airasia

Anda seorang yang suka melakukan aktiviti lasak dan mencuba sesuatu yang baru? “Flyboarding” di Nusa Dua ini pasti akan membuatkan anda teruja. Bayangkan diri anda terbang di atas air seperti di dalam gambar di atas. Berdasarkan review yang Abang Nara baca, sekali dah cuba, confirm nak buat lagi 2,3 kali. Memang seronok sangat-sangat.


4. Menjamu selera di gunung berapi

bali airasia

Bayangkan anda menikmati pisang goreng dan kopi Bali sambil menikmati pemandangan gunung berapi di Gunung Batur. Adakah ia agak menakutkan? Sebenarnya, aktiviti ini merupakan salah satu aktiviti “wajib” para pelancong yang melawat Bali. Malah ada restoran seperti Madu Sari Restaurant yang menyediakan makanan buffet untuk mereka yang meluangkan masa di sini. Anda pasti akan tercengang melihat keindahan pemandangan Gunung Batur sambil menikmati makanan anda.

5. Menikmati “sunset” di Pantai Tegal Wali

bali airasia

Sekiranya anda melancong ke Bali bersama isteri tercinta, apa kata luangkan sedikit masa untuk bersama-sama menikmati saat romantis melihat matahari terbenam di Pantai Tegal Wali. Pemandangannya memang memukau. Sambil-sambil itu bolehlah bercerita mengenangkan kembali detik-detik pertemuan, detik-detik perkahwinan serta saat-saat manis sepanjang anda bersama. Confirm anda akan jatuh cinta sekali lagi dengan si dia.

6. Menjamu selera di atas sawah

bali airasia

Salah satu restoran yang terkenal di Bali ialah Pomegranate & Sardine. Selain daripada kelazatan makanan yang disediakan, keunikan restoran ini ialah kerana ia terletak di atas sawah padi di Seminyak, Bali. Sambil menikmati makanan, anda boleh melihat pemandangan sawah padi hijau yang luas terbentang. Jiwa anda pasti akan “relax’ dan tenang meluangkan masa di sini.

7. Melihat keunikan ‘Kecak Dance’

bali airasia

Sekiranya anda menjejakkan kaki ke Uluwatu, Bali, pastikan anda tidak terlepas untuk melihat keunikan tarian tradisional mereka yang dikenali sebagai “Kecak”. Jutaan pelancong telah terpegun, terkesima dan terpaku melihat kehebatan tarian dan muzik yang menggabungkan unsur api dan cerita dongeng yang cukup menghiburkan.

Fuh amcam banyak kan aktiviti ‘awesome” yang boleh dilakukan di Bali? Ini baru sikit Abang Nara kongsikan. Banyak lagi yang anda boleh terokai sekiranya anda melancong ke Bali bersama AirAsia yang sedang mengadakan promosi harga RM169 (all in fare). Untuk makluman, AirAsia terbang 8 kali sehari ke Bali dari Kuala Lumpur. Maksudnya memang Bali nie best sangat-sangat dan menjadi pilihan rakyat Malaysia sebagai destinasi pelancongan mereka.
airasia baliJadi tunggu apa lagi? Dengan AirAsia, anda boleh terbang ke Bali hari ini sehingga 23 November 2017 dengan hanya RM169 (all in fare – one way) sekiranya anda melakukan TEMPAHAN SEKARANG di www.airasia.com. Harga “special” ini akan tamat pada 25 Jun ini. Kalau anda merancang untuk terbang bersama orang tercinta, Abang Nara sarankan tempah “premium flatbed” untuk lebih keselesaan. Romantik pun romantik juga. Cuma RM599 sahaja (all in fare – one way). Jangan lupa untuk melakukan 7 aktiviti “awesome” yang telah Abang Nara kongsikan di atas apabila anda menjejakkan kaki ke sana. Maklumat lanjut layari www.airasia.com.

Written by AbangNara | June 21st, 2017

Pejam celik pejam celik, bulan puasa kini amat hampir ke penghujungya. Pantas sungguh masa berlalu. Ini bermakna, tidak lama lagi, kita semua akan pulang ke kampung untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri. Yabedabedu!!! Seronoknya!!!

1

are you ready nak melekat dalam trafik jem otw balik kampung? Hehehe

Balik ke kampung bukanlah satu perkara yang mudah. Mental dan fizikal kena kuat untuk menempuh kesesakan jalan. Silap-silap perjalanan balik kampung boleh memakan masa 13-14 jam. Kondisi badan kita kena berada di dalam keadaan tip-top. Amboi. Selain itu, anda juga perlu pastikan kenderaan balik kampung anda memiliki 7 benda ini untuk perjalanan yang lancar:-

1. Bonet kereta yang besar

2

pemandangan biasa apabila balik kampung. Memang tak muat bonet dibuatnya

Satu masalah utama apabila pulang ke kampung ialah bonet kereta yang tidak cukup besar untuk letakkan beg-beg baju raya kita. Sampai ada baju raya yang terpaksa ditinggalkan. Sedih!!!

3

bukan boot je yang besar, ruang di dalam Bezza pun sangat selesa

Dengan Perodua Bezza, kesemua beg raya anda boleh dibawa pulang dengan mudah dan selesa. Siap boleh muat orang lagi kat dalam bonet.

4

jangan korang letak anak/bini/laki bebetul pulak dalam bonet time balik kampung nanti

Setakat 7, 8 beg tue memang tak ada masalah. Keluasan bonet Bezza memang mengkagumkan.

5

2. Tempat duduk yang mencukupi

Perjalanan balik kampung perlu selesa dan selamat lebih-lebih lagi jika anda mempunyai anak kecil. Kebiasaannya akibat tidak cukup tempat duduk, si ibu akan meriba anak sepanjang perjalanan tersebut. Kadangkala satu tempat duduk akan dikongsi oleh 2 orang anak. Sebenarnya ini satu tindakan yang amat berbahaya, lebih-lebih lagi jika berlaku kemalangan.

6

Dengan 7 tempat duduk, Perodua Alza menyediakan ruang yang secukupnya untuk kesemua ahli keluarga kita. Anak-anak kecil akan selesa di tempat duduk masing-masing. Ibu bapa tenang duduk di hadapan tanpa perlu meriba anak-anak. Malah ada banyak ruang untuk diletakkan barang-barang pulang ke kampung. Anak-anak pun pasti gembira sebab tak rasa sendat. Pastinya perjalanan pulang ke kampung lebih selesa dan selamat bersama Perodua Alza.

3. Enjin yang jimat minyak

Tidak dinafikan persiapan menyambut Aidilfitri memakan perbelanjaan yang agak besar. Baju raya kena beli 2,3 pasang, duit raya kena disediakan, kasut raya kena ada dan macam-macam lagilah. Itu belum kira handphone baru, belanja awek baju raya dan sebagainya.

7

jangan lupa gi bank tukar duit raya. Lambat kang bank tak layan

Jadi Abang Nara nak bagi satu cara untuk menjimatkan perbelanjaan ialah ketika anda memandu kereta balik kampung. Selain memilih jalan yang tak ada tol, ada satu lagi cara paling mudah. Tak lain tak bukan ialah memandu Perodua Axia untuk perjalanan ke kampung.

8

Kenapa Abang Nara cakap naik Axia boleh jimat? Sebab enjin terbaru EEV Axia 1.0 liter dengan VVT-i boleh pergi sejauh 22.5km dengan 1 liter minyak untuk varian manual dengan pemanduan ‘eco’. Memang jimat sangat-sangat. Dapatlah berjimat cermat pulang ke kampung. Yeah!!!

9

Satu lagi perkara yang Abang Nara suka tentang Axia ialah saiznya yang kompak memudahkan kita parking di kampung kelak. Tak perlu berebut-rebut dengan adik-beradik dan sanak saudara yang lain. Selit je kat celah-celah pokok atau sebelah pagar rumah. Setel. Mudah, pantas dan jimat.

4. Sistem multimedia untuk hiburan sepanjang perjalanan

Kalau dah melekat dalam traffik jem berjam-jam ketika pulang ke kampung , memang boleh bosan, stress dan naik gila dibuatnya. Jadi untuk menghilangkan kebosanan tersebut, kereta kita kena ada sistem multimedia yang power. Lagi best kalau ia boleh disambungkan ke smartphone kita. Boleh layan lagu dalam playlist sambil menyanyi bersama.

10

Sistem multimedia di Perodua Axia pasti akan membuatkan anda tesenyum girang sekaligus melupakan segala kebosanan dan ke”stress”an melekat di dalam traffik jem. Kalau anda gunakan telefon Android, boleh buat sambungan dan tengok Waze kat skrin lagi. Memang power. Maklumat lanjut boleh baca di sini.

5. Memandu Myvi pulang ke kampung

Tahun ini adalah tahun ke 12 Myvi berada di samping kita . Untuk makluman, kini ada 950,000 Myvi dipandu di atas jalan. Banyak tue. Myvi adalah kereta ikonik yang telah memenangi hati setiap rakyat Malaysia, tak kira bangsa, tak kira tua muda dan tak kira miskin kaya. Myvi meman kereta untuk semua.

11

Sudah pasti selaku rakyat Malaysia, anda akan berasa bangga, gembira dan yakin apabila memandu Myvi untuk balik kampung berhari raya. Yang penting ciri-ciri keselamatan Myvi adalah tip-top dan mendapat pengiktirafan 4 bintang dari NCAP. Ruang di dalamnya pun amat luas untuk memastikan perjalanan balik kampung kekal selesa. Untuk makluman, sepanjang 12 tahun berada di pasaran, Myvi telah memenangi 22 anugerah termasuklah Frost & Sullivan, NST-COTY, Asian Auto, Auto Car, CIMB Auto World dan banyak lagi. Power kan?

12

awek-awek confirm akan cair melihat anda memandu Myvi ketika di kampung

Itulah 5 persiapan untuk kenderaan anda yang harus dilakukan sebelum balik ke kampung kelak. Anda ada persiapan lain? Boleh kongsikan di ruangan komen untuk tatapan bersama.

Dan untuk pelanggan Perodua yang sedia ada pula, kami mendapati pakej service Perodua amat berbaloi.

Sekarang ni, Perodua mengadakan pertandingan “Service & Win” untuk pemilik kenderaan Perodua. Boleh menang Perodua Axia Standard G (auto) baru! Syaratnya anda cuma perlu membelanjakan mininum RM300 semasa servis Perodua anda sebelum 30 Jun ini. Pergi sekarang!

Untuk mereka yang gemar Instagram, Perodua juga mengadakan kempen keselamatan jalan raya dengan hastag #MuhibahdDijalanraya dimana para peserta dikehendaki hantar gambar dan video janji keselamatan mereka untuk memenangi hadiah yang menarik.

Manalah tahu, penyertaan anda mungkin menjadi viral yang hebat. Kalau anda memerlukan maklumat yang lanjut boleh ke laman rasmi Perodua di sini

Apa-apa pun, selamat berpuasa dan selamat pulang ke kampung Abang Nara ucapkan.



Written by AbangNara | June 21st, 2017

Kecoh sungguh di laman sosial semalam selepas episod MeleTOP ke udara malam semalam. Ini semua gara-gara kehadiran Fattah Amin dan Fazura ke rancangan tersebut. Yang menjadikan ia lebih panas adalah apabila pengacara yang ditampilkan semalam adalah Siti Nordiana dan Imam Muda Asyraf, bukannya Nabil dan Neelofa seperti biasa.
fattah amin fazura

Kalau tak silap Abang Nara, Neelofa ada memaklumkan yang dia bakal terbang menunaikan umrah pada bulan puasa ini. Kemungkinan itulah sebab ketidakhadiran Neelofa di MeleTOP semalam. Kehilangan Neelofa dan Nabil semalam telah menyebabkan akaun Instagram @meletop dihujani puluhan ribu komen. Ada yang menyindir Neelofa, ada yang rindukan Neelofa, ada yang mahu Siti Nordiana dan IM Asyraf dilantik jadi hos tetap dan macam-macam lagi. Antara komen yang menarik:-
neelofa
neelofa
neelofa

Boleh tahan pedas juga komen-komen yang ditulis di laman sosial tentang episod MeleTop semalam. Tak sangka ramai juga para peminat yang fanatik. Inilah kehebatan pengaruh selebriti di tanah air kita. Apa pun, pasti Neelofa ada penjelasannya sendiri tentang kehilangannnya semalam. Sama-sama kita nantikan.

P.S: Pastikan masa membeli-belah barang dapur untuk persiapan hari raya kelak, kita #janganlebihlebih dan melakukan pembaziran. Buat pengiraan elok-elok dan beli yang perlu sahaja. Walaupun Ramadhan dah nak hampir tamat, kita kena terus terapkan sikap berjimat cermat dan tidak membazir. Tak gitu?

Written by AbangNara | June 21st, 2017

Salam takziah Abang Nara ucapkan kepada Raja Farah atas berita sedih ini. Di kala umat Islam sedang bergembira mahu menyambut kehadiran Syawal, Raja Farah telah pun disahkan keguguran. Untuk makluman, peristiwa sedih ini berlaku ketika usia kandungan Raja Farah adalah sekitar 2 bulan.
raja farahMenurut Raja Farah, kejadian berkenaan berlaku selepas waktu berbuka malam semalam, ketika dirinya sedang berniaga di sebuah karnival di Kuala Selangor. Kata Raja Farah:-

Emosi saya memang tidak stabil ketika berdepan ujian berkenaan. Kini saya berusaha mendapatkan semula semangat yang hilang. Maklum saja, inilah pengalaman pertama saya berdepan kesedihan sedemikian. Jika diikutkan, sejak awal kehamilan lagi saya mengalami pendarahan tanpa henti.

Doktor turut memaklumkan, saya mungkin berdepan keguguran menerusi kehamilan kedua ini. Boleh dikatakan, saya juga seperti sudah bersedia sebenarnya. Cuma, tidak sangka pula saya mengalaminya ketika kita semua hendak menyambut Hari Raya.

Malam tadi, sejurus mendapat tahu keguguran, saya terpaksa menutup gerai jualan lebih awal. Selepas menghubungi doktor, beliau menyarankan saya ke hospital di Petaling Jaya untuk mendapatkan rawatan. Mujurlah ketika kejadian, saya ditemani ibu bapa dan anak sulung (Imran).

raja farah keguguran

Semoga Raja Farah dan suami tabah menghadapi dugaan yang amat besar ini. Pasti ada hikmah di sebalik kejadian ini. Sumber Berita Harian.
nita rayaP.S: Abang Nara percaya persiapan raya korang dah hampir setel dah. Buat kaum Hawa, pastikan korang tak terlupa nak bawa balik lipstick dan juga eyeshadow. Barulah wajah tue makin berseri-seri di pagi raya. Kalau belum beli lagi, Abang Nara cadangkan cuba koleksi terbaru Eye Shadow Palette dan Moist Jumbo Lipsticks dari NITA ini. Confirm kebabom meletop punyalah gaya korang nanti. Makluma lanjut layari www.nitacosmetics.com 

Page 3 of 4012345...102030...Last »