Written by AbangNara | May 31st, 2017

Hari raya Aidilfitri adalah perayaan yang dinanti-nanti oleh umat Islam di seluruh dunia. Ia adalah hari kemenangan, hari penuh kegembiraan dan hari penuh kesyukuran selepas berjaya berpuasa sebulan d bulan Ramadhan. Di Malaysia, kebiasaannya umat Islam akan pulang ke kampung bersama kaum keluarga, suami/isteri, pakwe/makwe tercinta untuk memeriahkan lagi sambutan hari raya.

wiko harry

Abang Nara, isteri & anak-anak di hari raya ketiga tahun lepas

Namun sekiranya anda masih belum berkahwin, tiada tunang, tiada pakwe dan tiada insan istimewa untuk dibawa pulang berhari raya bersama ke kampung Aidilfitri kali ini, jangan sedih, jangan menangis, jangan kecewa kerana Abang Nara nak perkenalkan si cantik, si hensem, si kacak, si bergaya dan si perfect yang bernama ……..

harry

si hitam yang memukau dan yang cukup menggoda

Didatangkan dengan 2 warna iaitu Anthracite dan Gold, inilah Harry yang bakal menjadi milik anda dengan harga RM599 sahaja. Harry bakal menemani perjalanan anda pulang ke kampung, menjadi sahabat setia anda ketika malam raya, menolong anda mengabadikan detik-detik indah Aidilfitri dengan mengambil gambar anda dan macam-macam lagi.

harry

Harry warna gold tak kurang kacak bergayanya

Antara kelebihan Harry yang merupakan salah satu smartphone di bawah jenama Wiko, syarikat yang berasal dari Perancis dan terkenal dengan rekaan “value for money” dan teknologi yang terkini ialah:-

1. Skrin 5 inci HD dengan teknologi IPS

wiko harrySambil memasak rendang dan ketupat, anda boleh melayan video YouTube atau bermain game tanpa sebarang masalah. Skrin Harry yang cukup bersaiz 5 inci adalah cukup besar dan menjamin kepuasan mereka yang melihatnya kerana adanya teknologi IPS yang menyerlahkan lagi kualiti warna dan video yang dimainkan.

2. Internet laju dengan connection 4G
wiko harrySmartphone yang support 4G amatlah penting di Hari Raya Aidilfitri. Kalau support 3G je pun dah ok, tapi kalau 4G lagilah laju Internetnya.  Pagi Syawal adalah masa untuk upload pakai baju raya ke Instagram dan facebook? Dengan Harry anda tak perlu risau. Anda siap boleh buat Facebook Live dan Instagram Live aksi anda mengacau dodol kerana Harry menyokong internet dengan capaian 4G. Pantas, tuntas dan vrooooommmm!!!

3. Kamera selfie 5MP

Sekiranya anda seorang wanita, tiada yang lebih penting selain memgambil ratusan gambar selfie di pagi Aidilfitri. Dengan bantuan ‘Harry”, anda akan mendapat gambar selfie yang sempurna dalam sekelip mata sahaja. Ini kerana “Harry” dilengkapi kamera selfie 5MP yang pastinya menyerlahkan lagi kecantikan dan kejelitaan wajah anda.

4. Kamera belakang 13MP

jangan lupa untuk menggunakan kamera belakang 13MP “Harry” untuk mengabadikan detik-detik indah penuh bersejarah Aidilfitri kali ini, lebih-lebih lagi kalau ada si jejaka/gadis yang mencuri perhatian anda. Dengan mode profesional, panorama, HDR, night mode dan banyak lagi, kenangan Aidilfitri kali ini pasti akan tersimpan kukuh dan jelas bersama ‘Harry”.
wiko harry
5. Bateri yang tahan lama

Tak perlu risau untuk charge bateri Harry ketika anda sibuk menyambut tetamu di pagi Aidilfitri kerana Harry mampu bertahan berjam-berjam penggunaan. Malah dengan kehadiran battery tips, Widgets dan Doze 2.0, bateri Harry mampu bertahan lebih lama untuk anda. Puas hati sangat-sangat.
harry wiko

Selain 5 kelebihan di atas, Harry juga dijana dengan 3GB RAM untuk kelancaran penggunaan. Selain itu kehadiran sistem Android Nougat dan Wiko UI memudahkan anda menggunakan Harry tanpa sebarang masalah. Jadi tunggu apa lagi? Jangan kesepian di Aidilfitri ini dan bawa pulang “Harry” ke kampung bersama anda. Confirm anda akan bangga bercerita tentang kehebatan dan keunikan “Harry” kepada sanak saudara dan kaum keluarga. Maklumat lanjut layari my-en.wikomobile.com dan juga Facebook Wiko Malaysia.



Written by Bella | May 31st, 2017

Semalam, kita mendapat satu khabar gembira dimana isteri Fizo Omar iaitu Mawar Karim akhirnya hamil selepas empat tahun mereka mendirikan rumah tangga. Berita itu disampaikan oleh Pakar Perbidanan dan Sakit Puan, Dr Hamid Arshat menerusi akaun Facebooknya.

Menerusi portal mStar Online hari ini, Fizo memberitahu Mawar sukar untuk hamil berikutan faktor ketumbuhan. Isterinya itu pernah menjalani pembedahan untuk membuang ketumbuhan tersebut bersama Dr Hamid Arshad pada 16 Januari 2016.

Paling tepat untuk saya katakan, ia berkait-rapat dengan rezeki Allah namun saya percaya beberapa faktor lain turut menyumbang kepada permasalahan itu seperti pemakanan dan tekanan kerja kerana kami memang dikenali sebagai pasangan aktif bekerja. Tapi itulah, kalau Allah dah nak bagi… selepas setahun lebih menjalani pembedahan kecil membuang ketumbuhan tersebut, akhirnya kami terima berita gembira ini

Pada masa yang sama, Fizo sempat untuk memberikan nasihat kepada pasangan yang masih belum dikurniakan zuriat. Fizo menasihati mereka agar lebih bersabar, tidak berputus asa dan percaya dengan setiap perancangan Allah SWT.

Terus berdoa, jangan berputus asa dan harus percaya rezeki Allah itu luas. Kalau Dia belum beri kita rezeki anak, mungkin dia beri dulu rezeki kesihatan dan kebahagian yang kita sendiri tidak sedar.

Berkat kesabaran Fizo dan Mawar, akhirnya mereka bakal bergelar ibu dan bapa tidak lama lagi. Tentu sekali ia satu perasaan yang sukar untuk digambarkan dengan kata-kata saat mendapat berita gembira tersebut selepas empat tahun menanti. Semoga segalanya berjalan lancar sepanjang tempoh kehamilan dan bersalin nanti.

Sumber Berita : mStar Online

Written by Bella | May 31st, 2017

Kecoh rancangan MeleTOP semalam apabila Fattah Amin dan Fazura tidak menghadirkan diri ke rancangan berkenaan untuk mempromosikan drama Hero Seorang Cinderella yang sedang hangat kini.

Apa yang membuatkan isu ini lebih panas apabila Neelofa menyatakan ketidakhadiran Fattzura pada malam semalam adalah berpunca dari pembatalan saat akhir yang dilakukan oleh Fattah sendiri. Ia mencetuskan persoalan kerana pengarah Michael Ang menerusi akaun Instagramnya sebelum ini menjelaskan Fattzura hanya akan hadir pada episod MeleTOP yang akan datang.

Tidak mahu isu ini terus memburukkan namanya, Fattah telah menerangkan hal yang sebenar secara Live di akaun Instagramnya.

Namun, selepas itu Neelofa pula membuat satu kenyataan balas menerusi Instagram Stories yang seakan menyindir Fattah.

Panas dan hangat, itu perkataan yang tepat menggambarkan isu ini. Apa agaknya akan berlaku jika mereka bertemu empat mata di episod MeleTOP yang akan datang? Apa-apa pun, kami harap isu ini boleh di selesaikan secara baik, mungkin ada sedikit salah faham yang timbul.

Sumber Berita : Forum CARI

Kredit Video : Mel & Anas

Written by AbangNara | May 31st, 2017

Maldives. Menyebut nama kepulauan ini, sudah terbayang kecantikan pantai, keseronokan ber”snorkeling”, keunikan batu karang dan macam-macam lagi. Orang kata, sekali dalam seumur hidup, wajib jejakkan kaki ke Maldives kerana di situlah syurga dunia. Baru-baru ini, salah seorang penulis BeautifulNara telah pun diberi peluang untuk meneroka Maldives bersama AirAsia.  Jadi izinkan kami berkongsi sedikit sebanyak tips, pengalaman dan nasihat untuk anda yang bercadang terbang ke sana selepas Aidilfitri kelak.

18740081_299901073792612_2635508957197149590_n

Hari Pertama di Maldives

Penerbangan ke Maldives dengan menaiki pesawat AirAsia dari KLIA2. Penerbangan secara terus dari Kuala Lumpur ke Maldives memang ada. Kami cadangkan untuk membuat tempahan tiket semasa promosi. Harga yang ditawarkan memang kaw-kaw murah. Sebagai contoh, penerbangan pergi balik dari Kuala Lumpur ke Maldives bersama AirAsia hanya RM599. Memang berbaloi-baloi dan murah sangat-sangat. kan?

Tempoh penerbangan dari Kuala Lumpur ke Maldives sekitar 3 jam 45 minit. Nilai tukaran wang mereka berbeza sikit. Dinasihatkan agar menukar  duit Malaysia ke USD siap-siap untuk perbelanjaan ketika berada di Maldives. Untuk makluman, Ringgit Malaysia (RM) tidak dapat ditukar kepada matawang Malvides iaitu Maldivian rufiyaa (MVR).

Perkara pertama yang anda harus lakukan apabila tiba di Maldives ialah membeli sim kad Internet. Hidup tanpa Internet memang boleh stress lebih-lebih lagi jika anda mahu berkongsi detik-detik indah di Maldives menerusi laman sosial ketika berada di sana. Nasihat kami, jangan buat roaming kerana mahal. Nanti terkejut pulak tengok bil. Lebih berbaloi untuk membeli sim kad tempatan. Pembelian boleh dilakukan apabila tiba di Male.

Persoalan yang bermain di kepala ketika membeli sim kad tempatan ialah mana satu yang mempunyai internet laju. Kami menggunakan data dari Dhiraguu. Internetnya pantas mencapai kelajuan 4G. Memang laju. Pakej internet yang ada dari 5GB, 8GB dan 15GB. Kalau korang berada di Maldives sekitar 4/5 hari, data 5GB atau 8GB dah cukup banyak.

Selepas selesai urusan membeli sim kad Internet, kami terus bergerak ke hotel budget di Hulhumale. Tak jauh mana pun dari lapangan terbang ke Hulmale iaitu hanya mengambil masa selama 10 minit sahaja. Nama hotel tempat kami bermalam ialah Dream Relax Hotel.

Kebiasaannya pihak hotel akan ambil pelancong di lapangan terbang dan terus membawa ke tempat penginapan. Kos bermalam di Dream Relax Hotel ini USD60(RM270) untuk 1 malam. Selesai sahaja check in, kami terus menjamu selera. Jangan risau, di Maldives makanan semuanya halal kerana ia adalah sebuah negara Islam. Makan malam adalah sekitar USD5 (RM22.50).

Hari Kedua Di Maldives

Hari yang ditunggu-tunggu tiba jua. Di hari kedua ini, kami bergerak ke destinasi berikutnya untuk menikmati keindahan negara Maldives. Sebelum meneruskan perjalanan yang cukup panjang, sarapan pagi wajib diambil. Nanti kelaparan pula dalam perjalanan. Sarapan adalah percuma je sebab dah termasuk sekali dengan kos penginapan. Destinasi kami pada hari kedua ini adalah Rashdoo Island.

18620041_299902713792448_990012963697350987_n

Untuk ke Rashdoo Island, kami telah menggunakan speed boat. Kos sekali naik speed boat ni adalah USD40 (RM180) seorang. Sebagai altenatif lain, boleh juga naik public ferry namun ia akan memakan masa yang panjang. Kos untuk public ferry pula ialah USD3 (RM12.83) sehala. Tempoh perjalanan dari lapangan terbang hingga ke Rashdoo Island ialah 1 jam. Dalam perjalanan memang boleh terlena dibuatnya kerana angin yang sepoi-sepoi bahasa.

collage_bn2


Sampai sahaja di Rashdoo Island, kami terus check in di Hotel Holiday Garden Rashdoo. Kosnya ialah USD70 (RM315) untuk satu malam. Untuk makluman, kos makan tengah hari tidak termasuk jadi kenalah sediakan kira-kira USD10(RM45) seorang untuk menjamu selera. Hotelnya memang cantik, selesa dan berbaloi-baloi dengan harga. Sesuai sangat untuk pasangan suami isteri berbulan madu di sini.

collage_bn3

Selesai check in dan berehat sebentar, kami kemudiaannya telah menaiki bot untuk ke Sandbank. Sandbank cukup terkenal sebagai tempat mandi manda yang ekslusif. Antara aktiviti lain yang boleh dilakukan di Sandbank ialah snorkelling dan melihat matahari tenggelam pada lewat petang. Kos untuk aktiviti ini dalam USD15 (RM67.50) seorang.

18670977_299902870459099_864531205470666357_n

Kalau dah tiba di Maldives dan tak lakukan snorkeling, memang tak lengkap percutian anda. Jangan risau sekiranya anda tidak tahu bersnorkeling. Akan ada sesi pembelajaran khas untuk anda. Anda pasti akan terkesima dan kagum dengan keindahan Maldives ketika bersnorkeling. Airnya amat jernih, ikannya banyak dan batu karangnya semua cantik-cantik. Sekejap je masa berlalu sehingga anda rasa tidak puas bersnorkeling.

Hari Ketiga Di Maldives

Di hari ketiga, kami bangun pagi dengan penuh rasa semangat kerana tidak sabar untuk meneroka keindahan dan keunikan Maldives yang seterusnya. Selesai bersarapan (percuma termasuk harga bilik), kami berjalan-jalan di sekitar Rashdoo Island untuk melihat gaya hidup penduduk di sini. Memang unik dan menarik sangat-sangat.

collage_bn

Macam-macam kemudahan asas ada seperti hospital, bank, balai polis dan sekolah ada di Rashdoo Island. Cukup sempurna kemudahan yang ada termasuklah kedai runcit. Kebanyakannya barang yang dijual kat sini adalah sama seperti di Malaysia. Cuma harganya agak mahal sikit.

18447252_296302317485821_5651882483815759082_n

Selesai berjalan-jalan di sekitar Rashdoo Island, kami kemudiannya check in di Rashdoo Shallow Lagoon. Tak jauh sangat dari hotel sebelum ini, hanya dalam 100 meter sahaja jaraknya.  Kos bermalam disini berharga USD70 (RM315) semalam. Selesai check ini, kami bersiap-sedia untuk melakukan snorkeling safari. TBezanya snorkelling safari ini dengan snorkeling biasa ialah kami  boleh ke tengah-tengah lautan biru Maldives. Macam-macam hidupan laut dapat dilihat dengan lebih dekat dan jelas. Jika bernasib baik, dapatlah tengok penyu besar.

collage_bn4

Bila dah seronok sangat buat aktiviti tengok hidupan laut dalam, perut dah tentu rasa lapar. Kami kemudiannya pulang ke hotel untuk menikmati makan tengah hari. Kos dalam USD10(RM45) seorang. Di sini ada Sun Desk, Boleh berenang ke Sun Desk untuk mengambil gambar. Airnya setakat paras dada je jadi tak perlu risau lemas. Tak pandai berenang pun boleh.

OI000018

Jika cuaca baik, boleh tengok ikan lumba-lumba berenang di depan mata dan menikmati sunset cruise. Harga untuk kedua-duanya adalah dalam USD55 (RM247.50) seorang. Nasihat kami, alang-alang dah sampai Maldives, silalah gunakan kesempatan yang ada untuk merasai pengalaman yang tidak boleh anda perolehi di tempat lain ini. Memang ia akan jadi pengalaman terindah dalam hidup anda.

Hari Terakhir Di Maldives

Selepas bersarapan, kami meneruskan aktiviti dengan berenang di tepi pantai. Ada juga yang melakukan aktiviti snorkeling lagi sekali. Memang kami menikmati sepuas hati percutian kali ini di Maldives. Bukan senang nak dapat peluang sebegini. Terima kasih kepada AirAsia kerana sudi menerbangkan kami ke kepulauan syurga ini.

Selesai melakukan aktiviti air, kami pun pulang ke hotel untuk menikmati makan tengah hari dengan kos USD10(RM45). Kemudian kami kemaskan barang-barang dan mengambil speed boat untuk kemabli semula ke Male City. Kos untuk speed boat ialah USD40(RM180) seorang.

collage_bn5
Setibanya di Male City, kami diberi peluang untuk melawat tempat Seaplan beroperasi dan jalan-jalan tempat menarik di Hulhumale. Rugi datang jauh sekiranya anda tidak melihat keunikan bandar Maldives. Di sini, kami menikmati suasana bandar dan melawat bangunan-bangunan bersejarah seperti Grand Friday Mosque, National Museum, Jumhooree Maidan dan Fish Market. Dah puas pusing keliling bandar Maldives, kami singgah makan malam di restauran Male.

Walau sekadar makan burger ayam, dagingnya segar dan kenyal. Kenyang perut! Kos makan malam kat sini dalam USD20(RM90) seorang. Berbaloi dengan kualiti makanan. Selesai je makan malam, kami beramai-ramai ke lapangan terbang ambil penerbangan pulang ke Malaysia bersama AirAsia. Walaupun sangat penat, namun ini adalah percutian terbaik yang pernah kami nikmati. Maldives memang sangat-sangat cantik, sangat-sangat unik dan sangat-sangat wajib dilawati oleh setiap manusia di muka bumi ini.

Pada anda  yang belum lagi datang ke Maldives, jika ada kesempatan waktu atau rezeki yang lebih, boleh datang ke sini. Ambil masa untuk berehat seketika dari kesibukan bekerja. Bajet tidak sampai RM2,50 untuk seorang. Memang berbaloi-baloi sangat. Antara maklumat penting perlu tahu sebelum ke Maldives ialah:-

1. Waktu di Maldives 3 jam lewat berbanding waktu di Malaysia
2. Tukar matawang USD siap-siap. Sampai je airport Maldives, tukar terus ke matawang Rufia. Pastikan resit disimpan. So, boleh tukar balik ke USD sebelum balik ke Malaysia.
3. Sim data internet boleh beli di airport Maldives. Pilih kedai Dhiraguu. Network mantap 4G! Kat pulau nanti pun, boleh layari internet dengan senang hati.
4. Bila sampai di Guest House, jimatkan data internet korang tu. Gunakan internet percuma kat sana. Boleh tanya password. Diorang tak kedekut. Tanya baik-baiklah walaupun korang dah kepenatan. Hehe. Jadi, data internet tu boleh dijimatkan. Tak membazir.
5. Di Maldives, duit USD dan Rufiya sahaja yang diterima.
6. Di Guest House, korang akan dilayan seperti VIP. Orang disana memang peramah. Jadi bila orang dah berbudi, kita berbahasa.
7. Kebanyakannya fasih berbahasa inggeris. Tak perlu fluent sangat, tahu yang asas je pun da cukup.
8. Makanan di Guest House sangatlah healthy. Sepanjang admin berada disana, tiada jumpa pun makanan yang berminyak sangat. Kebanyakannya kering dan sihat. Antara makanan yang admin makan seperti roti,sosej,macaroni, nasi goreng, ikan tuna. Air lebih kepada jus namun dorang juga akan beri air mineral. Air mineral memang banyak dorang kasi. Ambil je.
9. Bila bersantai di Guest House, boleh minta coffee. Samaada Milk Coffee atau Black Coffee. Admin suka milk coffee. Sedap!
10. Setiap kali hidangan sarapan,makan tengah hari dan makan malam, akan disediakan sekali buah sebagai pencuci mulut. Bestkan? Hehe.
11. Jika nak ke Maldives, terutamanya ke Rashdoo Island, tempahan perlu dibuat sekurang-kurangnya 2bulan awal kerana memang ramai pelancong datang ke sana.
12. Seeloknya dari Malaysia, korang buat tempahan siap-siap. Beritahu berapa pax yang nak datang. Aktiviti pula boleh pilih secara “customize”. Pembayaran boleh dibuat sejurus sampai kesana.

Di bawah ini kami sediakan rujukan pada yang bercadang datang ke Maldives. Boleh hubungi mereka untuk membuat sebarang tempahan atau pertanyaan lanjut mengenai pakej-pakej yang ada.

Terima kasih diucapkan kepada pihak Maldives Getaways sebab membantu menguruskan penginapan sepanjang berada di Rashdoo Island. Layanan memang terbaik! Paling penting, jangan lupa untuk terbang ke Maldives bersama AirAsia secara terus. Tiket penerbangan pergi balik bermula dari RM599 sahaja. Memang berbaloi-baloi dan jimat sangat-sangat. Selamat bercuti diucapkan!!!

Page 1 of 4612345...102030...Last »