Written by AbangNara | June 24th, 2014

Pendedahan yang dilakukan oleh Rita Rudaini mengenai bekas suaminya, Aidil Zafuan baru-baru ini ternyata mengegar dunia hiburan. Mana tidaknya, Rita mendakwa Aidil takut pada isterinya, Zarema Zainal. Pendedahan yang dilakukan Rita kononnya adalah makluman daripada Aidil sendiri yang sekaligus membawa makna, Aidil mengadu kepada bekas isterinya mengenai isterinya sekarang.

aidil dan zarema

Namun hari ini menerusi Berita Harian, Aidil mempersoalankan motif Rita Rudaini membuat pendedahan sebegitu. Kata Aidil:-

Mengapa tiba-tiba Rita membuat pendedahan seperti itu. Apa tujuannya berbuat demikian? Dalam hal ini, hanya saya dan isteri saya tahu perkara sebenar. Jujurnya kami (Aidil dan Zarema) tidak terkesan langsung dengan pendedahan yang dibuat.

rita

Tiada penafian atau pengakuan yang dilakukan oleh Aidil mengenai pendedahan bekas isterinya itu. Satu langkah yang bijak pada pendapat Abang Nara. Hal-hal rumah tangga jangan dijaja kepada orang ramai. Kita sebagai suami isteri patut selesaikan sesama sendiri. Aidil juga mempersoalkan tindakan Rita yang hanya memberi kebenaran untuk dirinya menjenguk anak seminggu sebelum berkahwin.

Pada awalnya saya malas hendak berbalas kenyataan atas nasihat kawan-kawan. Tapi saya perlu bersuara kerana perkara itu membabitkan isteri saya sekarang.

Rita mengadu kepada media kononnya dua minggu sebelum perkahwinan baru saya mahu menjenguk anak dan selepas bernikah langsung menghilang.

Hakikat sebenar saya sudah lama mahu menjenguk anak. Bukan dalam tempoh 2 minggu tapi sebelum itu lagi. Saya ada mesej (Rita) bertanya soal anak dan meminta kebenaran untuk bertemu mereka.

Malangnya tiada sebarang jawapan. Hanya seminggu sebelum saya berkahwin, baru dia membalas mesej dan izinkan saya jenguk mereka.

Persoalannya mengapa lagi seminggu saya nak kahwin baru balas mesej dan beri keizinan? Selepas berkahwin, saya pindah ke Johor Bahru. Kesibukan membuatkan saya tidak sempat melawat mereka.

Namun saya tetap bertanya khabar dan baru-baru ini saya ternampak gambar anak sakit. Itupun kawan yang beritahu selepas terlihat gambar itu di Instagram Rita.

Apabila saya bertanyakan perkara itu, Rita tempelak saya balik. Bukanlah lebih wajar beliau maklumkan kepada saya bahawa anak saya sakit kerana saya adalah bapanya.

Ini tidak, beliau lebih senang muat naik gambar ke Instagram daripada memberitahu saya.

aidil dan rita

Pening kepala. Bila baca kenyataan Aidil, rasa macam Aidil betul. Bila baca kenyataan Rita, rasa macam Rita betul. Kebenarannya? Hanya mereka sahaja yang tahu. Tak apalah. Hal ini, mereka berdua sepatutnya lebih tahu siapa yang benar siapa yang bersalah. Jangan bergaduh sehingga tanggungjawab terhadap anak terus diabaikan sudahlah. Harap cepat-cepat berdamai untuk kebahagiaan semua pihak.

Written by AbangNara | June 24th, 2014

Kalau Abang Nara jadi Fasha Sandha, sedikit sebanyak mesti tertekan dan rasa marah apabila seringkali dibandingkan dengan bekas isteri suaminya, Nora Danish. Lagi-lagi tengah mengandung yang pastinya emosi tidak stabil. Bagi Abang Nara, sudah-sudahlah buat perbandingan. Mereka berdua sudah gembira dengan hidup masing-masing. Kenapa kita tak boleh turut bergembira untuk mereka?

fasha sandha

Di bawah ini ialah komen yang telah membuatkan Fasha Sandha tampil memberi teguran kepada para peminatnya:-

fasha sandha
Ish, ish, ish. Macam tak ada kerja lain kan? Tahap tertinggi juga si peminat ini ‘stalk’ akaun sosial Nora Danish dan Fasha Sandha sampai boleh buat perbandingan sebegini. Sehubungan dengan itu, Fasha Sandha telah membuat teguran panjang lebar di bawah:-

Negative vibes in the morning. I’ve been receiving this type of comments from different followers almost everyday which i don’t like. The fact of the matter, i was at KLFW2014 for Kavita and Tom Abang Saufi finale shows.

Yes, memang betul SHE is close to my husband’s family and always be together with them without me but do u need to feed me WITH this type of comments ? Tujuannya? Benar2 Kesian atau untuk membuatkan saya lebih sedih? Wallahualam.

I’m 5 months pregnant n i don’t like to read this type of comments in my page,my family page or my good friend’s instagram. Yes, anda boleh comments ‘visit my ig’ untuk nak jual apapun or iklan apa saja di laman insta i, i tak kisah and tak pernah tegur,tak pernah delete the comments and tak pernah block.

But, not this type of negative comments, Please RESPECT. Somehow, its hurting me. ‘Everyone has their limits’. Ini adalah teguran to my followers. Teguran ya,bukan marah. If you don’t have anything nice to say, please don’t say anything at all.

To whom it may concern , i do hope that u also understand your limit too. You need to learn that your actions do affect other people,caused problems,negative vibes and comparison. It’s not just always about you. Thank you

nora danish

Tak pasal-pasal daripada tak ada kontroversi, tup-tup kerana komen daripada para peminat, timbul kontroversi sebegini. Kesian Fasha terluka dan kesian Nora Danish namanya terpalit sama. Bak kata Abang Nara sebentar tadi, mereka sudah bahagia dengan kehidupan masing-masing. Jangan kaitkan lagi kisah mereka. Biarkanlah mereka bahagia dengan apa yang mereka miliki sekarang ini. Tak gitu?

P.S: Volkswagen beri petrol percuma 5 tahun

Written by AbangNara | June 24th, 2014

Salah satu perkara paling awal Abang Nara lakukan apabila berpindah ke rumah baru ialah memasang Astro. Mana boleh hidup tak ada Astro lebih-lebih lagi dengan Piala Dunia 2014 yang bakal menjelang tiba. Sebelum ini di rumah lama Abang Nara gunakan Astro Personal Video Recorder (PVR), kali ini di rumah baru, Abang Nara upgrade kepada Astro PVR + Wifi. Ini adalah dekoder Astro yang terbaru.

astro pvr dan wifi

Selesai pemasangan (terima kasih kepada pihak Astro yang bertungkus lumus naik bumbung rumah Abang Nara), perkara pertama yang Abang Nara lakukan tak lain tak bukan ialah setting wifi di Astro PVR. Senang sangat caranya. Gunakan remote tekan Home – Setting – Network – Network Preference. Tukarkan dari “Ethernet” kepada “Wifi”. Lepas itu dekoder Astro akan “restart” secara automatik. Lepas itu pergi balik ke pilihan tadi dan masukkanlah kata laluan Wifi korang. Senang kan?

astro pvr dan wifi

Jadi apa kelebihannya Astro PVR + Wifi nie sebenarnya? Sebelum Abang Nara bercerita lebih lanjut, untuk makluman korang, dekoder terbaru Astro ini mempunyai kapasiti 500GB ruangan penyimpanan. Ini bermakna korang boleh rakam sehingga 100 jam kandungan HD bersamaan dengan 50 filem penuh berkualiti HD. Kalau saluran SD pula, rakaman boleh dilakukan sehingga 290 jam. Banyak kan? Jadi di sinilah gunanya Wifi sebab ada isi kandungan selama 6,000 jam yang boleh dimuat turun menerusi Video On Demand dan juga Catch Up TV. Download banyak-banyak pun tak perlu risau sebab kapasiti rakaman yang amat besar disediakan oleh Astro PVR + Wifi ini.

astro pvr dan wifi

Dengan hanya menekan butang “VOD” di remote Astro, maka keluarlah pilihan menu seperti gambar di atas. Wife Abang Nara dengan pantasnya suruh beli cerita Frozen walaupun dah tengok dekat 10 kali. Untuk VOD ini, kebanyakkannya perlu dibayar untuk ditonton. Iyerlah, kesemuanya cerita-cerita terbaru kot. Tapi korang jangan risau, kalau nak tengok yang PERCUMA pun ada. Cuma perlu pergi ke Catch UP TV dan anda boleh layan balik program-program seperti Maharaja Lawak Mega, Meletop, Oh My English dan banyak lagilah. Jadi lepas nie kalau terlepas tengok Neelofa di Meletop, tanpa perlu tunggu siaran ulangan lagi dah. Boleh tengok bila-bila masa yang anda suka . Inilah gunanya Wifi dalam Astro terbaru ini.
astro pvr dan wifi

Pembaharuan yang paling Abang Nara suka ialah user interface Astro. Yang ini rasanya semua orang dapat tak kira jenis dekoder. User interface baru ini senang untuk dinavigasi, sedap mata memandang dan nampak lebih professional. Selain itu, kalau korang gunakan dekoder Astro PVR + Wifi, pasti korang amat berpuas hati dengan remote controlnya. Semua butang-butang penting ada pada kedudukan yang mudah digunakan. Tekan sekali terus keluar. Tak perlu nak kelam-kabut cari satu-satu kat menu. Butang yang selalu Abang Nara guna sudah tentu ialah butang “R” untuk record. Hehehe.

astro pvr dan wifi

Disebabkan baru je dapat Astro PVR + Wifi ini, tak banyak lagi program yang Abang Nara rakam. Tunggu lagi sebulan dua confirm penuh. Setakat sekarang ini, Running Man memang wajib dirakam. Setakat ini dengan Astro PVR, memang tak pernah terlepas satu episode pun. Sebabnya Abang Nara dah rekod Running Man menggunakan “series link”. Maksudnya semua episod Running Man akan dirakamkan secara automatic. Tak perlu nak pilih satu-satu. Lagi best, program yang boleh dirakamkan bukan untuk esok lusa sahaja, tetapi sehingga 7 hari ke hadapan. Siap boleh guna remote record lagi. Terbaik kan? Cara nak gunanya pun amat mudah. Kalau korang tengah tengok program kegemaran korang dan rasa nak rakam kesemua episodnya, cuma tekan butang “R” di remote Astro. Siap!!!
astro pvr dan wifiSatu lagi fungsi hebat Astro PVR yang baru ini ialah Dual Tuner. Buat anda yang suka merakam banyak program TV, ini memang fungsi yang dicipta khas untuk anda. Dengan Dual Tuner, anda boleh merakam 2 program secara serentak sambil menonton program yang telah sedia dirakam. Sebagai contoh, pagi Sabtu yang indah Abang Nara tengok episode Running Man yang telah dirakam malam sebelumnya sambil merekodkan kartun Upin & Ipin serta filem Mission Impossible di saluran 411. Dah habis tengok Running Man, Upin & Ipin serta Mission Impossible juga sudah selesai dirakam. Tak perlu nak kelam-kabut sekejap alih channel lain. Boleh fokus satu persatu. Senang kan?
astro pvr dan wifiMacam biasa kalau benda baru awal-awal pasti akan ada kekeliruan jugak. Abang Nara jenis cepat belajar so tak ada masalah nak gunakan TV Guide baru dari Astro ini. Namun korang jangan risau. Kalau rasa tak dan blur je, terus tekan saluran 100. Ini adalah saluran Panduan TV yang berbilang bahasa (Bahasa Melayu, Inggeris, Tamil & Mandarin) tersedia untuk memberikan pengalaman menarik dan lebih bermakna kepada kita untuk memilih, mencari dan menonton program kegemaran anda dalam bahasa pilihan masing-masing. Paling power enjin carian yang digunakan dalam Panduan TV ini membolehkan anda mencari program kegemaran berdasarkan kategori seperti bahasa, tahun dikeluarkan, tarikh penyiaran dan masa penyiaran. Hebat kan? Dah macam Google plak.
astro pvr dan wifiAbang Nara dah beralih kepada Astro PVR + Wifi. Korang bila lagi? Jangan lambat-lambat sebab banyak benda best yang korang terlepas. Untuk informasi lanjut, layari www.astro.com.my.

Written by AbangNara | June 24th, 2014

Susulan beberapa kontroversi yang melanda dirinya sejak kebelakangan ini, Nabila Huda telah meminta orang ramai untuk menghormati dirinya. Luahan yang ditulis menerusi akaun Twitternya ini mungkin susulan kata caci-cacian oleh ayahnya sendiri, Amy Search. Iyerlah, kalau tak silap Nabila Huda sedang bercuti sekarang ini. Tup-tup ada cerita tak best macam ini pulak. Confirmlah tak ‘feeling’ bercuti.

nabila huda

Sementara itu, beberapa keping gambar Nabila Huda dan seorang lelaki yang dipercayai kekasih barunya telah mula tersebar di dunia Internet. Menurut informasi, lelaki bertuah yang berjaya mencuri hati Nabila ini digelar ‘Bert’ dan merupakan pemilik restoran Kulkats Barrio di Taman Tun Dr Ismail. Hensem jugak si lelaki ini. Patutlah Nabila jatuh cinta.

nabila huda

Kepada Nabila, kalau boleh janganlah kongsi gambar yang boleh menimbulkan prasangka orang ramai di Instagram anda. Memang itu Instagram anda tetapi selaku seorang selebriti, diharap dapat lebih berhati-hati.